Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
23/2/2023 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 27
Nummer 1300 van 18/2/2023


 

Gegroet lezer,

Editie 1300 van deze wekelijkse nieuwsbrief - weer een mooi rond getal. Dat nog indrukwekkender wordt, wanneer je bedenkt dat de wekelijkse nieuwsbrief de samenvatting is van de dagelijkse edities van de voorbije week. Even rekenen: 5 edities per week, maal 1300 weekedities - dat leidt ons tot het duizelingwekkende cijfer van 6.500 dagelijkse edities (min uiteraard af een toe een weekje vakantie!). Een indrukwekkend cijfer waarop ons hele team wel trots is!

Maar wij blijven kritisch voor onszelf, ook na al die edities. Kan het beter? En wat zou u, onze lezer, anders willen? Laat het ons vooral weten. Wij schrijven dit e-zine voor u, en uw inbreng is erg belangrijk voor ons.

Alvast bedankt voor uw feedback. Veel plezier ondertussen met deze editie, en bij leven en welzijn tot volgende week.

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.



EU GEEFT TOESTEMMING TOT OPRICHTING GEZAMENLIJK ADVERTEERNETWERK TELCO'S
Klassieke adverteerbedrijven klagen steen en been: het zijn de grote bedrijven zoals Facebook en Google die alle advertenties naar zich toe trekken. Maar hoe kunnen zij het tij keren?

Wel, zij ondernemen alvast een poging. Deutsche Telekom, Orange, Telefonica en Vodafone hebben een joint venture afgesloten voor een digital marketing en adverteernetwerk.  Maar is zo'n netwerk van al die telecombedrijven dan zelf geen inbreuk op de concurrentiewetgeving?

Volgens de EU niet. De Europese Commissie is van oordeel dat deze joint venture de concurrentie niet gaat vervalsen in Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en het VK, de landen waar dit netwerk actief zal zijn.

Concreet zal het netwerk een unieke digitale code aanmaken, die gebaseerd is op het abonnement van de gebruiker op zijn mobiele toestel of zijn vaste netwerk. Met die code zouden merken en uitgevers de gebruiker kunnen herkennen op hun website of app, maar dan wel op basis van een pseudoniem, dus niet jouw echte naam. Zij zouden dan de gebruikers indelen in verschillende categorieën en hun content aanpassen aan die bepaalde groepen. Het lijkt een beetje op wat ook Google wou doen. Nu afwachten wat dit in de praktijk betekent voor de privacy van de gebruiker...
https://www.broadbandtvnews.com/2023/02/12/approval-for-telco-advertising-venture/



OPERA VERWERKT CHATGPT IN ZIJN ZIJBALK
Je dacht toch niet dat wij de week zouden beginnen ZONDER bericht over AI, en dan met name ChatGPT?  Deze keer is de toepassing waarin ChatGPT geïntegreerd wordt, de Opera browser.

Die past ChatGPT toe op een manier die ook Microsoft gebruikt met zijn Edge browser: in de zijbalk zal een door ChatGPT aangedreven tool een korte samenvatting weergeven van de webpagina's en artikels die je bezoekt.

In een demo toonde Opera hoe je deze functie kan activeren: rechts van de adresbalk komt er een "shorten" knop. Wanneer je die aanklikt, zal er een zijbalk tevoorschijn springen met ChatGPT, die dan een overzichtelijke samenvatting met bullets aanmaakt van het artikel of de webpagina die je op dat moment aan het bekijken bent.

Momenteel kan je deze Shorten knop nog niet overal ter wereld gebruiken. Globale beschikbaarheid zou echter snel moeten volgen. Net zoals andere populaire AI-aangedreven contentdiensten die eveneens in de zijbalk zouden verschijnen.
https://www.theverge.com/2023/2/11/23595784/opera-browser-chatgpt-sidebar-ai



OOK OKCUPID BEGEEFT ZICH OP HET AI-PAD
Iedereen, elk bedrijf, lijkt zich te storten op ChatGPT. Ook datingdienst OkCupid. Hoe ze het daar gaan toepassen? Wel, ChatGPT zal vragen generen waarmee jij jezelf kan definiëren, vertellen wat belangrijk is voor jou. Daarna zal OkCupid bij een mogelijke kandidaat vertellen hoe compatibel die volgens  OKCupid voor jou is. De app heeft zelf al duizenden vragen om dat bepalen, maar voegt er nu ook vragen aan toe die door ChatGPT aangemaakt werden.

De vragen die de chatbot genereerde zijn nu niet echt wereldschokkend. Zoals: Ben jij meer een introvert of een extrovert? Of: Ben jij een ochtend- of avondmens?

TechCrunch voegt er nog iets opmerkelijks aan toe: dat verschillende gebruikers hebben zelf namelijk al ChatGPT gebruikt om een boodschap op te stellen die zij aan hun "match" gezonden hebben Je ziet het: ChatGPT dringt echt overal ons dagelijks leven binnen!

Binnenkort moeten wij misschien niet eens meer de artikels voor Netties zelf schrijven!
https://techcrunch.com/2023/02/09/okcupid-testing-match-questions-generated-chatgpt/



TWITTER BLIJFT SUKKELEN: WIJZIGING API UITGESTELD EN PROBLEEM MET OVERDAAD AAN MUSK TWEETS
Opteer je voor je tweet-tijdlijn voor de door het algoritme samengestelde "For You" optie, in plaats van de chronologisch volgorde van tweets van enkel de mensen die jij volgt, "Following", dan zal je misschien opgemerkt hebben dat je abnormaal veel tweets  en antwoorden ziet van Elon Musk, of je hem nu volgt of niet.

Verschillende gebruikers hebben daarover een opmerking gemaakt, en Musk heeft daarop geantwoord dat er inderdaad een probleem is, en dat er aan het "algoritme" gewerkt wordt. Waarbij hij zelf het woord algoritme tussen haakjes zette, wat doet vermoeden dat er een beetje gesleuteld werd aan het algoritme - Musk zou namelijk erover geklaagd hebben dat de interactie op zijn tweets gedaald was... (1).

Tussen haakjes: dat Twitter het moet hebben van controversiële discussies, is geweten - maar datzelfde kan je ook zeggen van Facebook uiteraard. Nu is er echter een rapport uit dat berekende hoeveel Twitter verdient door de aanwezigheid van een klein aantal erg polariserende gebruikers (2).

Ondertussen blijft het kwakkelen bij de besluitvorming van Twitter. De controversiële maatregelen om de gratis toegang tot zijn API stop te zetten tegen 9 februari, later uitgesteld naar 13 februari, wordt opgeschort. Het bedrijf zou namelijk meer tijd nodig hebben om de verandering uit te werken.

De details van hoeveel de toegang tot de API's zou gaan kosten, zijn nog altijd niet vastgelegd. Er zou 100 dollar per maand gevraagd worden, en er zou een ID-verificatie moeten komen om het misbruik van bots te voorkomen. En tegelijkertijd zouden de "goede" bots nog altijd gratis toegang krijgen, maar is het aantal tweets dan beperkt tot 1.500 per maand (3).
https://www.engadget.com/elon-musk-says-twitter-is-fixing-its-elon-musk-tweet-problem-091137262.html
https://www.engadget.com/twitter-ad-revenue-previously-banned-accounts-ccdh-230125284.html?src=rss
https://www.engadget.com/twitter-delays-api-changes-again-this-time-by-a-few-more-days-225636959.html?src=rss



AI-TOOL MAAKT FOTOREALISTISCHE POLITIESKETCHES
AI overal. Maar soms zijn de toepassingen controversieel. Zo deze Forensic Sketch Airtist. Dat is een AI die op basis van tekstuele beschrijvingen een fotorealistische schets kan maken ter verbetering van de klassieke robotfoto die de politie gebruikt. Die klassieke robotfoto is in de loop van de jaren wel fel verbeterd, maar echt realistisch is die niet.

Het resultaat van deze nieuwe AI-tool is dat wel.  Hij werkt zoals de klassieke robotfoto: een getuige geeft tekstuele beschrijvingen. Die worden naar de server van het bedrijf gestuurd, die dan beroep doet op de API van DALL-E. In een paar seconden is de sketch klaar, die dan naar de opdrachtgever gestuurd wordt. In een online presentatie kan je zien hoe het werkt (1).

Waarom de tool controversieel is? Omdat gevreesd wordt dat de AI niet in staat is om menselijke vooroordelen te counteren. Wanneer je aan een AI image generator vraagt om een CEO te tekenen, dan krijg je bijvoorbeeld meestal een afbeelding van een blanke man. Vraag je om een afbeelding van een lid van een gangsterbende, dan zal de AI meestal een persoon van een etnische minderheid tonen.
https://lablab.ai/event/openai-whisper-gpt3-codex-dalle2-hackathon/eagleai/forensic-sketch-airtist
https://petapixel.com/2023/02/13/controversial-ai-program-generates-photorealistic-police-sketches/



DATA BROKERS VERKOPEN INFORMATIE OVER MENTALE GEZONDHEID VOOR VEEL GELD
Een toch opzienbarend bericht bij CNBC News: data brokers, mensen dus die handelen in allerlei soorten gebruiksgegevens, blijken ook over gevoelige informatie te beschikken over de mentale gezondheid van mensen. En die wordt voor veel geld verkocht - zonder dat zelfs maar getracht wordt naam en adres van de betrokken personen onherkenbaar te maken.

Het gaat om een onderzoek naar het ecosysteem van bedrijven die persoonlijke data kopen en verkopen. Er werd aan 37 data brokers gevraagd naar bulk data over de geestelijke gezondheid van mensen. Elf van de 37 was bereid informatie te verkopen waarbij mensen geïdentificeerd werden op basis van probleem (zoals depressie, bipolaire storing, ..) en zelfs gesorteerd op demografische informatie zoals leeftijd, ras, kredietscore, locatie.

Zonder de data zelf aan te kopen, kregen de onderzoekers vaak een gratis staal om aan te tonen dat de makelaar wel degelijk over de informatie beschikten. En dat staal bevatte alarmerend veel gevoelige gegevens.
Over het onderzoek lees je alles bij CNBC. Privacy wordt echt wel moeilijk te bewaren, zo lijkt het wel...
https://www.nbcnews.com/tech/security/researcher-tried-buy-mental-health-data-was-surprisingly-easy-rcna70071
https://www.washingtonpost.com/technology/2023/02/13/mental-health-data-brokers/



AMERIKAANSE REGELGEVERS WILLEN MUUR OPTREKKEN TUSSEN CRYPTO EN BANKSYSTEMEN
Het wereldje van de cryptomunten is heel schimmig. Sommigen geloven in het nut van cryptomunten, als onafhankelijk, gedecentraliseerd betaalsysteem. Op dat punt hebben deze believers gelijk: net zoals cash geef je je geld uit aan wie of wat je wil. Maar wat de believers niet kunnen aantonen, is dat er een echt praktische toepassing ontstaan is voor cryptomunten (behalve uiteraard niet zo legale toepassingen - denk aan betalingen voor drugs en voor ransomware).  Je kan als handelaar je producten niet verkopen in cryptomunten, gewoon omdat de koers zo enorm varieert.

Recent zorgde het debacle van het crypto-exchange bedrijf FTX voor een ware ineenstorting van het hele cryptowereldje. Bij die val van FTX waren miljarden dollars gemoeid, en het debacle heeft ook andere cryptomunten meegesleurd. Om te voorkomen dat deze financiële problemen zich zouden kunnen uitbreiden naar de reguliere banksystemen, hebben de Amerikaanse financiële regulatoren maatregelen genomen. Die de crypto-industrie nog meer naar de rand van de afgrond dwingen. Verschillende artikels hierover, verzameld door Techmeme. (1)

Een podcast die het hele verhaal vertelt, met voor- en nadelen van cryptomunten, maar vooral het slim opgezette Ponzi-systeem van Sam Bankman Freed, de man achter FTX, kan je beluisteren bij Red Pilled America. (2) Deze podcast brengt vaak controversiële, vooral rechts getinte standpunten, maar de uitleg over FTX geeft je een ongekend inzicht in het cryptowereldje...
https://www.techmeme.com/230214/p12#a230214p12
https://redpilledamerica.com/episodes/ep-146-crypto-revisited-part-one/
https://redpilledamerica.com/episodes/ep-147-crypto-revisited-part-two/



AMAZON: VAN ELKE VERKOOP VAN DERDEN KRIJGT HET MEER DAN 50 PERCENT
Vraag je je af waarom er in de VS stemmen opgaan om de macht van Amazon aan banden te leggen? Dan zal dit artikel je het antwoord geven. Volgens een onderzoek van Marketplace Pulse zou Amazon gemiddeld van elke aankoop, die een gebruiker doet bij een externe verkoper via het platform, meer dan 50% ontvangen. Nu is dat nog maar sinds 2022 het geval, voorheen was dat minder.

Waarvoor rekent Amazon dan geld aan? Wel, de commissie op de verkoop, de optionele logistieke diensten om het product te verschepen, de betaling enz., maar ook het feit dat de verkoper op Amazon adverteert.

Voor een externe verkoper is Amazon enerzijds een zegen, omdat hij via dit platform een enorm publiek kan bereiken. Maar anderzijds ook een vloek: heeft hij een product dat veel succes kent, dan zal Amazon dat meteen trachten na te maken en onder zijn prijs proberen te verkopen...
https://finance.yahoo.com/news/amazon-taking-half-sale-merchants-150025888.html




TIKTOK WIL CREATORS CENTJES LATEN VERDIENEN
De sociale media strijden om de aandacht van de internaut. En die krijgen zij door goede content te brengen. Maar daarvoor moeten zij wel content creators aan zich kunnen binden - en dat wil zeggen: met centjes!

Volgens The Information zou TikTok verschillende plannen hebben op dat gebied. Creators zouden voortaan een betaalmuur kunnen opwerpen, waardoor je 1 dollar of meer zou moeten betalen om hun content te zien.

Er komt ook een Creator Fund 2.0, waarmee creators die meer dan 100.000 volgers hebben betaald kunnen worden, zonder dat die een betaalmuur moeten oprichten.

En verder wil TikTok zich ook meer oriënteren naar een iets ouder publiek, maar volgens een onderzoek van Pew Research zouden die oudere gebruikers wel beter afgewerkte video's verlangen. Volgens dat onderzoek zou slechts 21% van alle Amerikaanse volwassenen TikTok gebruiken...
https://www.businessinsider.com/tiktok-exploring-paywall-videos-second-creator-fund-attract-users-report-2023-2?op=1



VOORTAAN OOK VIRTUELE VERSIE VAN NFL WEDSTRIJDEN OP DISNEY
Sportwedstrijden zijn nog altijd populair, en voor velen zelfs een reden om terug lineair tv te gaan kijken. Maar het jonge volkje, dat ondertussen gewoon is om te kijken wat het wil, wanneer het wil, via tablet of smartphone, hoe kan je daar interesse wekken voor sportwedstrijden? Zij zijn ondertussen gewoon om via TikTok de hoogtepunten van een wedstrijd voorgeschoteld te krijgen. Maar live? Dat zit er niet in.

In de VS loopt er nu een experiment om daarin verandering te brengen. En daarvoor wordt gebruik gemaakt van een technologie die nu al toegepast wordt in hockeywedstrijden van de National Hockey League. Die gegevens worden overgezet naar virtuele versies van échte hockeyspelers, via het NHL Edge Systeem, waarbij de bewegingen van de spelers én van de puck gevolgd worden. Met andere woorden: van dat live game wordt een virtuele fantasieversie gemaakt, die het jonge volkje moet aantrekken. Het echte game wordt dan op ESPN uitgezonden, en de animatieversie kan je dan bekijken op Disney Channel, Disney XD en Disney+.

Voorlopig is dit een test, maar als het aanslaat dan zouden de virtuele versies van de games bijvoorbeeld ook in de virtuele gamewerelden van Roblox of Minecraft uitgezonden kunnen worden.

Slim bedacht, als je het ons vraagt!
https://variety.com/2023/tv/news/disney-espn-animated-nhl-hockey-big-city-greens-1235522327/



LIVE SHOPPING SLAAT NIET AAN BIJ VS EN EU GEBRUIKERS
In China is het hot, live shopping. In apps zoals WeChat, Taobao Live en Douyin stellen influencers producten voor die je dan tijdens de stream kan bestellen. Het doet een beetje denken aan de aloude TellSell kanalen op tv.

Maar in de rest van de wereld lijkt het niet aan te slaan. Meta heeft aangekondigd dat de creators daar vanaf 16 maart niet langer producten kunnen taggen tijdens hun live stream. Volgers kunnen dus niet langer zo producten bestellen tijdens die stream.

Eerder had Facebook ook al deze mogelijkheid afgeschaft in zijn live streams.

Het blijkt een trend te zijn, want niet alleen Meta haakt af van het live shoppen. Ook TikTok had enkele maanden geleden al aangekondigd dat het zijn plannen om live shopping naar de VS te brengen, terug in de schuif steekt.
https://techcrunch.com/2023/02/14/instagram-is-killing-live-shopping-in-march-will-focus-on-ads-instead/



AI: VEEL INITIATIEVEN MAAR TOCH NOG VEEL TWIJFELS
De laatste dagen regent het aankondigingen van nieuwe tools die gebruik maken van >AI. - -Bedrijf Otter, gespecialiseerd in voice transcripties, lanceerde OtterPilot, om automatisch notulen te maken van vergaderingen.

-DARPA kondigde aan dat zijn Air Combat Evolution team software ontwikkeld  heeft die verschillende keren met goed resultaat een F-16 vluchten kon laten maken. Er was altijd wel een mens aan boord, om in orde te blijven met veiligheidsvoorschriften.

-BuzzFeed heeft officieel een tool gelanceerd die Infinity Quizzes heet. Daarbij wordt er op basis van enkele vragen een gepersonaliseerd verhaal gecreëerd.

- Maar het belangrijkste aspect is toch wel de race waarin de zoekmachines nu gaan wedijveren. Dat die resultaten niet altijd de juiste feiten en datums bevatten werd al meermalen bewezen. En zoals al eerder gezegd: je moet die AI tools gewoon gebruiken als inspiratie, maar voor de feiten moet je tot nader order bij de klassieke zoekmachines terecht. Meer bij The Register, CNBC en DKB hierover.
https://www.cnbc.com/2023/02/13/alphabet-chairman-john-hennessy-google-bard-hesitation.html
https://dkb.blog/p/bing-ai-cant-be-trusted
https://www.theregister.com/2023/02/14/microsoft_ai_bing_error
https://www.technologyreview.com/2023/02/14/1068498/why-you-shouldnt-trust-ai-search-engines/



META NIET MEER ZO ENTHOUSIAST OVER METAVERSE
Weet je nog, een jaar geleden? Meta liet toen tijdens de pauze van de Super Bowl een opgemerkte advertentie verschijnen voor zijn VR headsets. In het filmpje een groep vrienden, die elkaar uit het oog verloren waren, maar elkaar nu terugvinden in de virtuele wereld. En fun dat ze hadden (met hun halve lijven, want in de virtuele wereld heb je enkel een bovenlijf) in dat metaverse - terwijl ze, in werkelijkheid, alleen in hun kamertje zaten.

Het metaverse, de wereld die ons gelukkig ging maken. Waar we alles gingen doen, samen, zonder samen te zijn. Sindsdien is echter het enthousiasme fel bekoeld. De Financial Times bekeek Google Trends naar het trefwoord "metaverse", en stelde vast dat de belangstelling voor het woord in het voorbije jaar met 80% gedaald is.

Ook Meta zelf, het overkoepelende bedrijf van Facebook, INstagram, WhatsApp en co, is niet meer zo enthousiast. In een recent interview gaf Mark Zuckerberg toe dat zij niet meer zoveel bezig zijn met de metaverse, maar wel met efficiency.

Waarom zijn die mooie plannen voor de metaverse als een pudding ineengezakt? Wel, om te beginnen, zo stelt FT, weet niemand wat het eigenlijk is. Is het een VR wereld, een nieuwe vorm van internet tegen de achtergrond van de blockchain en NFT's?

Niemand weet het. En zelfs als we het over een definitie eens zouden zijn, blijft het volgende probleem: niemand lijkt het te willen. De VR bril is de grootste struikelblok. En geef nu zelf toe: het is geen zicht, met zo'n VR-headset op je hoofd. Tenzij... Apple misschien voor een doorbraak kan zorgen, en doet zoals het al zo vaak gedaan heeft: niet de eerste zijn met een bepaald nieuw toestel, maar voortbouwen op wat al bestaat en dat tot de perfectie verheffen: zijn Mixed Reality of MR headset...(1)

Maar ook op dat front was er deze week negatief nieuws: Apple zou de lancering van zijn headset met 2 maanden uitstellen (2)
https://www.ft.com/content/bddec314-3f4c-4296-ae6f-eb2a5328c109
https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-02-15/apple-pushes-back-mixed-reality-headset-debut-two-months-to-june



EUROPESE COMMISSIE HEEFT HET DRUK
Op de agenda van de Europese Commissie werden weer twee zaken gezet rond grote tech bedrijven. Om te beginnen worden er vragen gesteld over de overname van beeldbewerkingsbedrijf Figma, waarop Adobe zijn zinnen gezet heeft. Verschillende nationale regulatoren hebben namelijk aan de EC gevraagd om die overname, waarmee 20 miljard dollar gemoeid is, onder de loep te nemen

De EC heeft verklaard dat deze deal weliswaar onder de standaard drempel valt waarbij de EU de zaak behandelt, maar dat het toch een onderzoek gaat instellen. In de VS had het Ministerie van Justitie al een officieel onderzoek geopend naar de deal, en ook in het VK maakte de Competition and Markets Authority bekend dat zij de zaak gaat bekijken, maar nog geen officieel onderzoek opgestart heeft (1)

Het tweede bedrijf waarnaar de EC een onderzoek start, is volgens de Financial Times Amazon, en dan met name voor diens overname van iRobot voor 1,7 miljard dollar. Aan Amazon werd een vragenlijst gestuurd met betrekking tot de deal, waarop onder andere de vraag of de iRobot toestellen in staat zijn om foto's te nemen terwijl zij in je huis rondzwerven. De EC is dus bezorgd voor je privacy.. (2)
https://www.msn.com/en-us/money/other/adobe-s-20-billion-figma-deal-faces-eu-antitrust-probe/ar-AA17wkcV
https://finance.yahoo.com/news/eu-set-investigate-amazons-1-121214226.html



GOOGLE START MET PRIVACY SANDBOX OP ANDROID
Hoe kan een bedrijf doelgerichte, gepersonaliseerde advertenties vertonen aan gebruikers, zonder hun privacy te schenden? Want om doelgericht te zijn, moet het bedrijf allerlei hobby's, voorkeuren, aankopen enz. van jou kennen. Wat betekent dat jij jouw privacy zou verliezen.

Google meent het antwoord daarop te hebben, met zijn Privacy Sandbox ad tracking systeem. Daarbij worden gebruikers ingedeeld bij groepen met een gelijkaardige interesse, en niet meer individueel getarget. Bij het systeem kan je bepaalde interesses blokkeren waarvoor je geen advertenties wil zien.

Het systeem wordt nu in bèta uitgerold op Android-toestellen. Het is de bedoeling om, wanneer die uitrol volledig is, Google gaat stoppen met het gebruik van third-party cookies in de Chrome browser. De bestaande adverteerplatformen zouden nog wel minstens twee jaar kunnen blijven bestaan. Het zal dus een geleidelijke overgang worden. Maar bedrijven zullen zich, willens nillens, moeten aanpassen...
https://arstechnica.com/gadgets/2023/02/googles-privacy-sandbox-advertising-system-arrives-on-android-in-beta/


 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



SPACEX WIL STARLINK NIET LATEN GEBRUIKEN DOOR MILITAIRE DRONES
We hebben het al gehad over het feit dat de satellieten van Starlink, een van de vele bedrijven van Elon Musk, een cruciale rol gespeeld hebben toen Rusland Oekraïne binnenviel. Rusland had erop gerekend de normale communicatie meteen te kunnen uitschakelen, maar dankzij de satellieten van Starlink bleef die communicatie overeind.

Dat was een verdedigend of defensief gebruik van Starlink, maar tegen een aanvallend of offensief gebruik blijkt SpaceX zich te verzetten, zo meldt Ars Technica. Het gaat met name over het feit dat SpaceX niet wil dat het Oekraïense leger de Starlink internetverbinding wil gebruiken voor zijn drones. Want dat zou verder gaan dan wat oorspronkelijk afgesproken was met Oekraïne, namelijk humanitaire doeleinden zoals breedbandverbinding bieden aan hospitalen, banken, maar ook de gewone burgers.

De officiële Oekraïense kanalen reageren verontwaardigd. Maar misschien is dit gewoon een onderhandelingsaanbod van SpaceX, dat opgenomen kan worden in de vraag van Oekraïne naar wapens zoals tanks en gevechtsvliegtuigen?
https://arstechnica.com/tech-policy/2023/02/spacex-says-it-blocked-ukraine-from-using-starlink-with-military-drones


 
 



 
De nieuwe oogst


   
PODTEXT: TRANSCRIPTIES

Deze website brengt je de uitgeschreven teksten, transcripts dus, van podcasts. Zo worden die volledig doorzoekbaar. Je kan doorzoeken op episodes van podcasts of op podcats zelf.
[Taal: ENG]
https://podtext.ai/


SAME ENERGY
Afgaande op de titel zou je het niet denken, maar dit is een visuele zoekmachine, gebaseerd op AI en deep learning. Een 5 tot 20 afbeeldingen worden per woord door de mens geselecteerd, daarna gaat het algoritme op zoek naar gelijkaardige afbeeldingen. Het resultaat van die collectie zie je wanneer je een trefwoord intikt. De resultaten zijn nog wel beperkt - happiness gaf meteen resultaat, dogs ook, maar Leonberger (hondenras) niet. Je kan zoeken op trefwoord of zelf een afbeelding uploaden. Om eens mee te experimenteren.
[Taal: ENG]
https://same.energy


DE SLECHTSTE GERECHTEN TER WERELD

Er zijn heel wat lijstjes met de beste gerechten ter wereld - althans de gerechten die door de meeste mensen als lekker ervaren worden. Dit lijstje van TasteAtlas doet het omgee)erde: de gerechten die door het meeste mensen als niet lekker ervaren worden.
De gerechten onderaan het klassement lijken af en toe toch nog eetbaar, maar bovenaan het klassement doet zelfs het lezen ervan een rilling door ons lijf gaan. Maar wie weet is het wel lekker? Je kan zelf, als je een van de gerechten gegeten hebt, ook punten geven. En per gerecht krijg je ook een tip waar je dat kan eten.
Toch wel grappig om te lezen :)
[Taal: ENG]
https://www.tasteatlas.com/100-worst-rated-dishes-in-the-world


DE VERSCHILLENDE SOORTEN PIZZA
We hadden het deze week al over bizarre gerechten, of liever: gerechten die het minst op prijs gesteld worden. Blijkbaar hebben we honger, want deze website gaat ook over eten: de verschillende soorten pizza's. Per land wordt een samenvatting gegeven van die soorten, want dat loopt inderdaad erg uiteen. In de VS hebben ze een Buffalo Chicken pizza bijvoorbeeld, maar ook een Cheeseburger Style en zelfs een Mac & Cheese style, met macaroni, cheddar en mozzarella op de pizza! Het artikel wijdt ook uit over pizza's in Duitsland, Frankrijk, Brazilië.. In elk geval: inspiratie genoeg om je pizza eens alternatief te gaan beleggen!
[Taal: ENG]
https://www.pizzarecipe.org/different-types-of-pizza/


INTENTIONAL COMPUTING
Hoe voorkom je dat je tijd verspeelt door op clickbaits te klikken, doelloos op het net rond te zwerven, en voortdurend afgeleid te zijn? Dat is wat de auteur van dit artikel zich tot doel gesteld heeft. Hij deelt enkele van de meest effectieve technieken die hij zelf uitgevonden heeft.
[Taal: ENG]
https://www.autodidacts.io/intentional-computing/


STARRING THE COMPUTER

Deze website is gewijd aan het gebruik van computers in films en tv-reeksen. De maker tracht elke keer een computer in beeld komt, te catalogeren en gaat daarbij na hoe belangrijk de rol van de computer is in de plot van het verhaal. Maar ook hoe realistisch de computer is, en hoe goed hij eruit ziet. Fictieve computers zoals de HAL9000, tellen niet mee.
[Taal: ENG]
http://www.starringthecomputer.com/


TIKTUTOR: AI VOOR TIKTOK DANSJES
Deze AI leert je hoe je die specifieke dansjes die zo populair zijn op TikTok, kan uitvoeren. Je moet wel toegang geven tot je camera. Wij zijn benieuwd naar het resultaat!
[Taal: ENG]
https://tiktutor.com/


CODEDEX: LEER PROGRAMMEREN
Mooi bedacht: in een game-vormgeving een cursus aanbieden om te leren programmeren.  Je kan kiezen tussen de basisprincipes van programmeren, en het bouwen van een website. En je kan badges en punten verdienen. Iets om de kinderen aan het programmeren te zetten (maar ook volwassenen!)
[Taal: ENG]
https://www.codedex.io/


MUSIC HISTORIAN
Deze tool kan je helpen om nieuwe muziek te ontdekken - of die nu vandaag gemaakt wordt, of decennia geleden. Hiervoor wordt een filter toegepast op de meer dan 30.000 artiesten van Last.fm.
[Taal: ENG]
https://musichistorian.org/




Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia




Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Belgische actrice - https://nl.wikipedia.org/wiki/Femke_Vanhove
    Roman van de Belgische kunstenaar en schrijver Pjeroo Roobjee - https://nl.wikipedia.org/wiki/Een_mismaakt_gouvernement
    Aankomend computerspel - https://nl.wikipedia.org/wiki/Star_Wars_Jedi:_Survivor
    Geslacht van uitgestorven opabiniide geleedpotigen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Utaurora
    Soort hypothecaire lening - https://nl.wikipedia.org/wiki/Participatiehypotheek
    16e-eeuws adellijk huis in het Nederlandse dorp Vierakker - https://nl.wikipedia.org/wiki/Olde_Spijker
    Vlaams zanger, auteur, illustrator, liedjesmaker, poppenspeler, acteur en producer - https://nl.wikipedia.org/wiki/Walter_Evenepoel
    Geslacht van slijmzwammen behorend tot de familie Stemonitidaceae - https://nl.wikipedia.org/wiki/Comatricha
    Belgisch voormalig korfballer - https://nl.wikipedia.org/wiki/Gert_Degenaers


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Aardbeving Turkije-Syrië 2023 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Aardbeving_Turkije-Syri%C3%AB_2023
    Oekraïense krijgsmacht - https://nl.wikipedia.org/wiki/Oekra%C3%AFense_krijgsmacht
    [EN] Cycloon Gabrielle - https://en.wikipedia.org/wiki/Cyclone_Gabrielle


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Berlijn - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Berlijn


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS



 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Kijken je kinderen naar gamestreamers? Zo weet je of ze niks raars zien
https://www.ad.nl/tech/kijken-je-kinderen-naar-gamestreamers-zo-weet-je-of-ze-niks-raars-zien~a9122b6c/
- Moet je bluetooth altijd aan laten staan op je telefoon?
https://www.ad.nl/tech/moet-je-bluetooth-altijd-aan-laten-staan-op-je-telefoon~ad20b09d/


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- JBL Live FLEX: draadloze oordopjes met een open stick design en True Adaptive Noise Cancelling
https://elektrozine.be/jbl-live-flex-draadloze-oordopjes-met-een-open-stick-design-en-true-adaptive-noise-cancelling/

 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Echt of vals? Hoe ontdek je een survey scam?
https://computertaal.info/2023/02/14/echt-of-vals-hoe-ontdek-je-een-survey-scam/
- Review: Philips 40B1U5601H Zakelijke monitor
https://computertaal.info/2023/02/17/review-philips-40b1u5601h-zakelijke-monitor/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- GoDaddy: hackergroep installeerde malware op hostingservers die sites redirectte
https://tweakers.net/nieuws/206796/godaddy-hackergroep-installeerde-malware-op-hostingservers-die-sites-redirectte.html
- 'Tencent schrapt plannen voor VR-headsets omdat ze niet snel genoeg winst maken'
https://tweakers.net/nieuws/206792/tencent-schrapt-plannen-voor-vr-headsets-omdat-ze-niet-snel-genoeg-winst-maken.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be




- Na Antwerpen en Geraardsbergen: waarom gemeenten plots zo'n sappige prooi voor hackers lijken te zijn
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/na-antwerpen-en-geraardsbergen-waarom-gemeenten-plots-zo-n-sappige-prooi-voor-hackers-lijken-te-zijn/article-analyse-1936223.html
-  Software-update dwingt Vlaamse ambtenaren naar kantoor
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/software-update-dwingt-vlaamse-ambtenaren-naar-kantoor/article-news-1935631.html





 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


TIP: MAG JE EEN PRINTSCREEN OP TWITTER MAKEN?

Vaak krijg je het advies om een tweet die je eigenaardig of beledigend vindt, niet verder verspreiden als een Retweet. Omdat je enerzijds daarmee het bereik van die tweet zou verhogen. En anderzijds omdat de originele tweet misschien verwijderd zou worden door de persoon die de tweet geplaatste had. Er wordt geadviseerd om een printscreen te maken van de tweet, waarmee je die twee problemen omzeilt.

Maar @Ministryprivacy wijst erop dat een printscreen eigenlijk indruist tegen verschillende spelregels, vooral wanneer er een afbeelding in de tweet staat. Wij citeren: " Je ontneemt het recht op vergetelheid (wissing), maakt een privacy-inbreuk én een inbreuk op het auteursrecht (recht op afbeelding)." (1)

Een Quotetweet (citeertweet) daarentegen mag wel: je herneemt de tweet gewoon, en je kan naar hartelust becommentariëren.

De verschillende spelregels bij Twitter nogmaals uitgelegd (2)
https://twitter.com/ministryprivacy/status/1624860164359655424
https://help.twitter.com/en/using-twitter/types-of-tweets



 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


ASHAMPOO PHOTO COMMANDER
Deze beeldbewerker is niet gratis, maar je kan hem wel 40 dagen lang gratis uitproberen. Deze tool is niet bedoeld om foto's te verbeteren of afbeeldingen te maken, wel om ze te beheren. De tool doorzoekt eerst met een wizard je harde schijf naar afbeeldingen, video's, muziek en andere documenten. Met een QuickView functie kan je alle beschikbare bestanden met één klik bekijken in preview. En er is ook een Conversie Wizard die de afbeeldingen meteen in een ander ondersteund formaat converteert.
https://www.chip.de/downloads/Ashampoo-Photo-Commander_13005480.html
https://www.ashampoo.com/en-us


DO THIS


Een simpele To Do app om lijstjes te maken - shopping taken, enz. Je kan het lijstje plaatselijk bijhouden op je toestel maar ook in de cloud, zodat je het lijstje bijvoorbeeld ook in je browser kan oproepen via een link. Die link kan je delen met anderen. De vooruitgang van de takenlijst kan je ook opvolgen.
[voor Android en iOS]
https://dothis.link/


GEEKBENCH: ONDER DE MOTORKAP VAN JE TOESTEL
Geekbench is een Benchmark, waarmee je je apparaat kan testen om te zien hoeveel power het heeft. Er bestaat een versie voor je Windows computer, maar ook voor de iPhone/iPad en Android toestellen.
https://www.chip.de/downloads/Geekbench_63942259.html
https://www.primatelabs.com/


GITHUB COPILOT VOOR BEDRIJVEN
Deze op AI gebaseerde webdienst voor bedrijven is nu beschikbaar via abonnement dat 19 dollar per maand kost. Deze Copilot draait niet meteen om de programmeercode zelf, maar voegt opties toe zoals het beheer van licenties, een beleid voor de hele organisatie, en bijkomende privacy tools.
Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2023/02/14/githubs-copilot-for-business-is-now-generally-available/


CHORD AI: MUZIEK APP

Deze gratis app toont je in real time de akkoorden van verschillende songs. Je kan een song laden vanop YouTube, Soundcloud of van je eigen computer. Je kan zelfs d microfoon van je smartphone gebruiken. De app toontje dan de juiste akkoorden voor de song. Tevens toont hij ook de beats, zodat je de structuur van de muziek doorkrijgt.
[iOS / Android]
https://www.chordai.net/
https://www.chip.de/downloads/Chord-ai-iPhone-_-iPad-App_184089670.html


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Een mens heeft twee oren en één mond
om twee keer zoveel te luisteren dan te praten.
-Confucius-