Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
2/2/2023 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 27
Nummer 1297  van 28/1/2023


 

Gegroet lezer,

Terwijl wij dit voorwoord schrijven, is het buiten voor het eerst terug een iets heldere hemel. Een hele herademing, na al dat grijs van de laatste dagen. Gelukkig was het nieuws in die dagen niet grijs en saai, maar weerom ongemeen boeiend. Wij nemen u deze week opnieuw mee naar de wereld van ChatGPT, en we staan ook even stil bij de plannen die de grote tech-bedrijven daarmee hebben. UIteraard ook wat nieuwtjes over de sociale media, waar voormalig president Donald Trump terug toegelaten wordt, en waar weer nieuwe functies bedacht zijn. En wat te denken van een software die jouw ogen vervangt door virtuele, zodat het bij een virtuele vergadering lijkt alsof je recht in de camera kijkt?

Dit en veel meer in deze editie. Veel leesplezier, en bij leven en welzijn tot volgende week!


Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.



WAAROM GOOGLE ZO VOORZICHTIG IS MET AI
In de voorbije dagen werd je overdonderd met berichten over AI, en de miraculeuze sprong voorwaarts die deze technologie gemaakt heeft. Met als resultaat de knappe prestaties van ChatGPT en andere AI-tools.

Achter die wonderbaarlijke vooruitgang zit het bedrijf OpenAI, waarin Microsoft zwaar geïnvesteerd heeft. Maar waar blijft Google, is de grote vraag die zich opdringt? Want als er iets is wat bedreigd wordt door AI, is het de traditionele zoekmachine, de voornaamste inkomstenbron van Google. Het is voor de doorsnee gebruiker immers veel aantrekkelijker om een simpele vraag te stellen aan een AI, en een antwoord in mensentaal, zelfs de eigen taal te krijgen, dan de lijst met resultaten die Google en Bing je serveren.

De reden voor die voorzichtigheid is eenvoudig: Google vreest dat het meteen onder vuur zou komen te liggen omwille van copyright, privacy en antitrust redenen. En je kan Google goed begrijpen. Want verleden week hebben wij het al gehad over de verschillende aanklachten die ingediend zijn door fotostockbedrijven, door artiesten, door ontwikkelaars, omdat die AI gebaseerd is op grote modellen, een bestand van miljoenen voorbeelden waarin ook hun werk opgenomen is - vaak zonder hun toestemming.

Google vreest dan ook, niet zonder reden, dat het als groot bedrijf, meteen onder de loep genomen zal worden door de antitrust- en privacy-instanties wereldwijd.

Een humoristische noot: ChatGPT kan soms echt niet zo wonderlijk zijn als je zou denken. Dat vertelt dit artikel bij ZDNet, waarin de redacteur een "gesprek" aanging met ChatGPT. En niet bijkwam van het lachen. (2)
https://www.nytimes.com/2023/01/20/technology/google-chatgpt-artificial-intelligence.html
https://www.zdnet.com/article/i-spent-an-hour-with-a-new-chatgpt-inspired-ai-chatbot-and-i-may-die-laughing/



TOCH HEEFT GOOGLE PLANNEN VOOR AI-TOOLS
Nu je weet waarom je zo weinig gehoord hebt over Google en AI, moet toch ook gezegd worden dat Google wel degelijk plannen heeft om AI te verweven in zijn verschillende diensten.

Om te beginnen: nog dit jaar zou Google een search engine uitbrengen die ook Chatbot features heeft. En dat zou ideaal zijn: de accuraatheid van Google, dat constant het wereldwijde web afloopt en indexeert, gecombineerd met de natuurlijke vraag-antwoord vorm.

Verder zou uit een presentatie blijken dat Google 20 projecten heeft die het op zijn I/O conferentie in mei zou voorstellen. Daartoe behoren:
-een tool om afbeeldingen te creëren
-een tool die een video maakt, die een samenvatting bevat van een langere video
-een tool om prototypes van een product te testen
-Makersuite, waarmee bedrijven in een venster van hun browser prototypes kunnen maken van op algoritmes gebaseerde producten
-PaLM-Coder 2, die je kan vergelijken met CoPilot van GitHub en waarbij je producten kan maken zonder zelf code te kennen
-ColaB+ Android Studio, waarmee je smartphone apps kan maken zonder te kunnen coderen
-Shopping Try_on, een zogenaamd "green screen", waarbij je klederen virtueel zou kunnen aanpassen.
https://9to5google.com/2023/01/20/google-ai-projects-pixel-wallpaper-maker/



DE ONTSLAGRONDE BIJ DE TECHBEDRIJVEN BLIJFT DUREN
Het is een trend die bij alle grote techbedrijven te merken valt. Door de covidcrisis en de lockdown verschoof de focus naar het digitale: mensen gingen massaal online shoppen, diensten zoals Zoom en Teams kenden een grote sprong voorwaarts. De techbedrijven konden de vraag haast niet volgen, en gingen massaal mensen aanwerven.

Maar nu is het tij gekeerd. Niet alleen keren de mensen terug naar bakstenen winkels, maar ook slaat de depressie toe, aangewakkerd door de energieprijzen en het conflict met Rusland, die voor economische instabiliteit zorgen.

Het ene bedrijf na het andere kondigt massale ontslagen aan. Voor Amazon zouden dat er 18.000 worden, wereldwijd. Google heeft een herstructureringsplan waarbij 12.000 banen verdwijnen. En Microsoft is van plan om 10.000 medewerkers de laan uit te sturen. Vooral de mensen van het VR-platform Altspace VR, en de Mixed Reality toolkit verliezen hun job. Met andere woorden: voor HoloLens, VR en Mixed Reality ziet Microsoft geen toekomst meer.

En Apple dan, horen wij je vragen? Wel, tot nu toe heeft dat bedrijf geen plannen voor ontslagen. En dat zou volgens Wall Street Journal te danken zijn aan de voorzichtige rekruteringspolitiek van Apple. Van 2019 tot 2022 groeide het personeelsbestand van Apple met ongeveer 20%. Daarentegen gingen Amazon (100%) Meta (94%) Alphabet (57%) en Microsoft (53%) volop aanwerven. En moeten zij nu dus velen ontslaan...
https://www.windowscentral.com/microsoft/microsoft-has-laid-off-entire-teams-behind-virtual-mixed-reality-and-hololens
https://www.wsj.com/articles/how-apple-has-so-far-avoided-layoffs-lean-hiring-no-free-lunches-11674274185?mod=djemalertNEWS



TRUMP ZOU VAN PLAN ZIJN OM NAAR TWITTER TERUG TE KEREN
Zoals je je ongetwijfeld herinneren zal, werd de account van voormalig president Donald Trump geschrapt op Twitter. Dat leek op dat moment iets dat door de meeste media als normaal beschouwd werd - de man zou immers zijn volgelingen opgestookt hebben om het Capitool te bestormen, iets wat als een poging tot coupe beschouwd werd.  Maar er waren toch stemmen die het ongehoord vonden dat Twitter die maatregel nam.

Trump bleef niet bij de pakken zitten: hij richtte de Trump Media & Technology Group op. En die sloot een exclusiviteitsakkoord af met Truth Social, waardoor Trump altijd zijn postings eerst bij dat sociaal netwerk zou plaatsen, en pas zes uur later op andere platformen.

Toen Twitter overgenomen werd door Elon Musk, waren er veel speculaties over de terugkeer van Trump. Die kondigde op dat moment aan dat hij Twitter niet nodig had. Maar in het licht van de nakende verkiezingen, zou Trump toch van mening aan het veranderen zijn. Zijn contractuele verplichting om eerst op Truth Social zou in juni eindigen, en Trump zou overwegen, aldus verschillende bronnen, om naar Twitter terug te keren.

Haal de chips en de cola maar boven, het gaat er weer stuiven!
https://www.techmeme.com/230122/p8#a230122p8
https://www.rollingstone.com/politics/politics-features/donald-trump-ditch-truth-social-for-twitter-facebook-1234665307/



DEEPFAKES: AARZELING OM MAATREGELEN TE NEMEN
Je kent ondertussen de deepfakes, opnieuw een toepassing van artificiële intelligent, maar op veel beperkter schaal. Die kunnen jou, afhankelijk van hoe zij gemaakt zijn, toch wel op het verkeerde been zetten. En wanneer een politicus verkeerde woorden in de mond gelegd worden, is dat erg. Nog erger wordt het wanneer in een deepfake een persoon gecombineerd wordt met pornografische handelingen - waardoor die persoon als het ware virtueel verkracht wordt.

In een interessant artikel bij de New York Times wordt gesteld dat de meeste overheden in de wereld moeilijk hun houding kunnen bepalen. Zij aarzelen, om de vrije meningsuiting niet in gevaar te brengen. Een totalitair land zoals China daarentegen ziet er geen graten in om strenge regels op te leggen. Deze maand werd bepaald dat gemanipuleerd materiaal altijd de toestemming moet hebben van het onderwerp ervan, en dat er een digitale handtekening of watermerk aanwezig is.

De vraag blijft echter of die regelgeving de makers van deepfakes kan tegenhouden. Degenen die deze technologie op de ergste manier misbruiken zijn nu eenmaal het moeilijkste te pakken en zij verspreiden hun deepfakes via online platformen die de overheid moeilijk onder controle kan krijgen.
https://www.nytimes.com/2023/01/22/business/media/deepfake-regulation-difficulty.html



META GEEFT MEER TOETERS EN BELLEN AAN DE VERSLEUTELDE CHATS VAN MESSENGER
De Messenger communicatieapp heeft al een tijdje end-to-end encrypted (E2EE), dus versleutelde chats. Daarbij kan de inhoud niet gelezen worden door derden, zelfs door Facebook niet. Ook de overheid en de hackers krijgen zo moeilijker toegang tot je boodschappen. Nu is uiteraard Messenger niet de enige die E2EE biedt: bij WhatsApp zijn alle boodschappen standaard versleuteld, en bij Instagram kan je E2EE aanzetten voor individuele gesprekken.

Tot nu toe had je in die versleutelde gesprekken op Messenger eigenlijk weinig toeters en bellen. Dat verandert nu: je kan voortaan ook werken met thema's, met aangepaste emoji's, reacties, groep profielfoto's en veel meer. Gebruik je Messenger op Android, dan kan je ook werken met de "bubbles", waarbij je snel toegang krijgt tot actieve gesprekken wanneer je in een andere app bent.

Het zou de bedoeling zijn dat Meta binnenkort standaard àlle gesprekken E2EE zou versleutelen. Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2023/1/23/23567537/messenger-e2ee-chats-themes-emoji-meta-facebook



OPENAI ZOU ABONNEMENT OP AI CHATBOT OVERWEGEN
Vooreerst: wie of wat is OpenAI eigenlijk, en wat is de relatie met Microsoft?  Want OpenAI, dat is een naam die duidt op een open organisatie, alhoewel Microsoft daarin veel geld stopt en zelfs waarborgen heeft gekregen over aandelen in de winst die het maakt. Over hoe het bedrijf ineenzit, daarover heeft DTNS een heel goede uitleg gegeven in zijn podcast van 23 januari (1). De details kan je nalezen in de shownotes daarvan. (2)

Voor de software ChatGPT bestaat heel veel belangstelling. Daarom wordt die binnenkort gecommercialiseerd, want de servers die al die berekeningen moeten maken om de antwoorden te geven, die kosten natuurlijk geld om te blijven draaien. Volgens een bericht bij The Verge zou er een abonnement om de AI chatbot te mogen gebruiken in de pijplijn zitten, en zou daar een bedrag van 42 dollar op geplakt worden. Althans, dat wordt afgeleid uit het feit dat sommige gebruikers dit abonnement aangeboden kregen, want het bedrijf zelf heeft nog geen cijfers vooropgesteld.

Dat abonnement zou je toegang geven tot een sneller antwoord, want ChatGPT is vaak niet bereikbaar. En prioriteit om nieuwe functies uit te testen. Meer bij The Verge. (3)
https://archive.org/details/dtns20230123
https://docs.google.com/spreadsheets/d/e/2PACX-1vSINtbFaB7tFyoOBK576nUVtDAFIYTImUEOA2DOyn7np2ccdjBs30s3-RoblczzE_uZKrTdrir1Faea/pubhtml?gid=719969240&single=true
https://www.theverge.com/2023/1/23/23567317/chatgpt-pro-tier-42-month-pricing-test-report



MICROSOFT EDGE: TEST MET TWEE TABS
Tabblaadjes in de browser zijn een zegen - in elk programma eigenlijk. Nu zou Microsoft voor zijn Edge browser een innovatieve manier bedacht hebben voor die tabblaadjes. Je zou namelijk binnen een tabblad twee sub-tabs kunnen maken, om twee tabs met elkaar te vergelijken.

Concreet zou er een nieuwe button komen naast de adresbalk, waarbij je een Edge venster in twee verschillende tabs zou kunnen splitsen, die naast elkaar getoond worden. Die splitsing wordt dan als één tabblad getoond, bovenaan je browser.

Handig - benieuwd wanneer het uit gaat komen!
https://www.theverge.com/2023/1/24/23568901/microsoft-edge-tab-split-window-feature



APPLE MIXED HEADSET: MEER DETAILS
Het is onder voorbehoud uiteraard, maar dit bericht komt van Mark Gurmann, een insider die het meestal bij het juiste eind heeft voor alles wat Apple betreft. Hij heeft inside informatie over de mixed reality headset van Apple. En die lijkt toch wel interessant: het zou een op zich staand toestel zijn, met een interface die sterk gelijkt op die van de iPhone of iPad. De batterij zou ook niet in de headset zelf zitten, maar in een apart apparaat, dat je in je zak zou moeten dragen, en met je headset verbonden is met een draad - niet draadloos dus.  

Je zou hem ook kunnen gebruiken als een extern scherm voor je Mac. Het klavier van je Mac, iPhone of iPad kan je gebruiken om tekst in te voeren in die headset. Andere input zou komen van een systeem om handgebaren en de bewegingen van je ogen te volgen. Qua handgebaren zouden gebaren zoals een knijpbeweging van duim en wijsvinger weergegeven worden.

Via een soort wijzerplaat zou je moeten kunnen wisselen tussen AR en VR. En wat content betreft voor die Mixed reality, zou Apple al gesprekken gevoerd hebben met Disney, Dolby en andere mediapartners, die dan VR content naar het platform zouden brengen.

Maar het leukste zou zijn: wanneer beide gesprekspartners bij een FaceTime gesprek een dergelijke headset op hebben, dan kunnen zij elkaar zien als realistisch weergegeven avatars. En dat lijkt ons het belangrijkste punt dat de headset aantrekkelijk maakt.
https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-01-23/apple-reality-pro-details-eye-hand-tracking-app-store-3d-ios-like-interface?sref=10lNAhZ9



MASTODON: FINANCIAL TIMES GEEFT ZIJN SERVER OP EN MASTODON APP VAN MAKERS VAN TWEETBOT
Het zijn blijkbaar niet alleen de gebruikers die uit misnoegdheid over Twitter overgestapt waren naar Mastodon, die het opgeven. Ook de uitbater van Mastodon servers. Dat kan je lezen in een artikel van de Financial Times. Daar hadden zij het lumineuze idee om zelf ook een Mastodon server te lanceren, bereikbaar via Alphaville.club. Maar dat bleek ferm tegen te vallen.

Het vroeg veel meer werk en moeite om de server en de gesprekken erop te observeren en modereren. Financial Times is nu eenmaal een beurskrant, en kan het zich niet veroorloven dat er geruchten rondgestrooid werden, die geassocieerd zouden worden met FT. Compliance, beveiliging, reputatie, om van de wettelijke kant niet eens te spreken. Opmerkelijk feit: Mastodon admins hebben toegang tot de direct messages van alle gebruikers. En dat is een verantwoordelijkheid / verleiding die FT liefst niet gekregen had.

En dus zet de Financial Times zijn server stop. Gebruikers krijgen 3 maanden om hun accounts en hun berichten over te brengen naar een andere Mastodon server.  (1)

Maar er is ook positief nieuws over Mastodon. Nu Twitter de toegang tot zijn API voor bepaalde externe ontwikkelaars stopgezet heeft, is Tapbots, het bedrijf dat de Twitter-client Tweetbot ontworpen had voor iPhone en iPad, noodgedwongen overgeschakeld op een externe app voor Mastodon: Ivory (2).  Die is, volgens een auteur bij Macstories, echt wel een zegen voor wie full-speed ahead voor Mastodon kiest. Een uitgebreide en lovende bespreking in het artikel. (3)
https://www.ft.com/content/8d995a24-d77c-4208-a3a6-603d8788ebcd
https://tapbots.com/ivory/
https://www.macstories.net/reviews/ivory-for-mastodon-review-tapbots-reborn/



SHUTTERSTOCK: AI TOOLKIT
We hebben het al enkele keren gehad over de heikele kwestie van auteursrechten, in verband met artificiële intelligentie. En dan vooral met afbeeldingen. Een AI-tool zoals Dall-E 2 van OpenAI werd namelijk getraind met miljarden afbeeldingen. De vraag is echter of de artiesten die deze afbeeldingen gemaakt hadden, wel toestemming gegeven hadden voor het gebruik van hun werk.

Interessant is het dan ook om dit verhaal te volgen. De bekende website voor stockfoto's Shutterstock had namelijk een overeenkomst gesloten met OpenAI, om Dall-E 2 te voeden met de afbeeldingen op het platform. Meer nog: het zou een eigen AI tool uitbrengen, waarmee gebruikers van Shutterstock zelf via een text prompt afbeeldingen kunnen maken. En die zelfs kunnen aanbieden op het platform, als originele afbeeldingen waarvoor jij een licentie kan nemen, als je die wil gebruiken als illustratie. En het heeft een deal aangekondigd met Meta, het moederbedrijf boven Facebook, Instagram en WhatsApp, dat die de Shutterstock bibliotheek mogen gebruiken om hun AI dataset te trainen.

Een stap die helemaal het tegenovergestelde is van wat Getty Images, een van de grootste concurrenten van Shutterstock doet: Getty Images heeft namelijk een proces aangespannen tegen Stability, de maker van een andere genererende AI,  Stabel Diffusion, juist omwille van het feit dat de AI getraind werd op afbeeldingen zonder toestemming van de auteurs.
Een zaak om te volgen dus!
https://techcrunch.com/2023/01/25/after-inking-its-openai-deal-shutterstock-rolls-out-a-generative-ai-toolkit-to-create-images-based-on-text-prompts/



TWITTER: ABONNEMENT ZONDER ADS PLUS DISCUSSIE OVER GOD MODUS EN SCHAKELEN TUSSEN FOR YOU EN FOLLOWING
Enkele berichtjes over Twitter kort samengevat. Om te beginnen: Twitter zou werken aan een duurdere versie van het Blue-abonnement, waarbij je niet langer advertenties zou moeten zien. Die ads zijn momenteel te groot, en ze komen te vaak voor. Met dit abonnement ben je van die vervelende onderbrekingen in je tijdlijn verlost (1).

Het tweede bericht gaat over het nog altijd stuurloze beleid van Twitter om mensen te verbannen of terug toe te laten. Zo is er veel protest tegen het feit dat Twitter verschillende extremistische Hindoe-nationalisten terug toegelaten heeft, nadat zij verbannen waren. Maar die meteen na hun terugkeer postings plaatsten waarin moslims aangevallen werden. (2) In de VS heeft Twitter dan weer een account verwijderd van ene Nick Fuentes, een blanke nationalist. De man was nog maar pas terug toegelaten nadat hij in juli 2021 verbannen was (3).

Nog een onderwerp waarover veel te doen is: volgens een klokkenluider zou er bij Twitter nog altijd een god modus zijn, waarbij bepaalde medewerkers zichzelf kunnen uitgeven als een Twitteraar en in diens naam tweets kunnen plaatsen, die niet van de "echte" tweets te onderscheiden zijn (4).

En dan tot slot een positief bericht: Twitter stapt af van zijn systeem waarbij je telkens terug naar het "for you" tabblad gestuurd werd, wanneer je je Twitter-app terug opstart. Voortaan onthoudt Twitter welk tabblad jouw voorkeur heeft - For You of Following. (5)
https://www.engadget.com/twitter-developing-ad-free-blue-subscription-tier-185653843.html?src=rss
https://www.wsj.com/articles/musks-twitter-reprieves-hindu-nationalist-accounts-that-disparage-muslims-11674652031?mod=djemalertNEWS
https://www.engadget.com/twitter-second-whistleblower-godmode-security-musk-221101124.html?src=rss
https://www.engadget.com/twitter-default-timeline-tab-213926997.html?src=rss



LAAT JE WORKOUT BEST NIET MAKEN DOOR CHATGPT
Wellicht heb je met het nieuwe jaar enkele goede voornemens gemaakt. Wie weet wil je dit jaar zelfs proberen een marathon te lopen. Maar dan heb je wel een goed trainingsschema nodig, om naar dat hoogtepunt toe te werken. En bij voorkeur toewerkt naar 32 km, zodat je op de dag zelf de 42 km van de hele marathon haalt..

Eén advies: vraag niet aan ChatGPT om een dergelijk schema uit te werken. Want dat advies is een regelrechte ramp. Dat mocht een redacteur bij MIT Technology Review ondervinden. Hij vroeg aan ChatGPT om hem een schema van 16 weken uit te werken. Die liet hem maximum 16 km lopen, om dan voluit voor de 42 km te gaan. Wat gegarandeerd leidt tot veel pijn en zelfs een risico op ernstige kwetsuren.

De redacteur vroeg het nog eens, en kreeg toen het advies om de dag tevoren 30 km te lopen. Twee verschillende antwoorden op dezelfde vraag. Raar? De man stak zijn licht op bij de makers van ChatGPT, OpenAI. En daar kreeg hij het antwoord dat de tool niet werkt met een database, maar bij elke vraag een nieuw antwoord probeert te formuleren. De tool kan wel leren uit de heen en weer gestelde vraag en antwoord in een gesprek, maar hij kan vroeger gesprekken niet gebruiken om toekomstige antwoorden af te leiden.

Op de vraag waarom ChatGPT een advies gegeven had dat mogelijk schade had kunnen aanrichten, was het antwoord dat de tool een research preview is. Dat gebruikers gewaarschuwd worden dat er occasioneel foute informatie gegeven wordt. Je bent dus gewaarschuwd! (1)

Nog even herinneren dat ook CNet moest vaststellen dat de door AI geschreven artikels die het recent uitgebracht had, heeft moeten laten herschrijven door menselijke auteurs, juist omwille van de fouten (2).
https://www.technologyreview.com/2023/01/26/1067299/chatgpt-workout-plans/
https://www.engadget.com/cnet-corrected-41-of-its-77-ai-written-articles-201519489.html?src=rss



TRUMP BINNENKORT TERUG OP FACEBOOK EN INSTA
Het is al meer dan 2 jaar geleden dat Meta, het moederbedrijf achter Facebook en Instagram, de voormalige president Donald Trump "onbeperkt" geschrapt. En kijk, nadat eerder ook al Twitter had laten verstaan dat Trump terug welkom is, zou nu ook Meta de account terug toelaten "in de volgende weken". Het bedrijf zou wel extra maatregelen genomen worden om te voorkomen dat Trump terug de regels zou schenden.

De verbanning van Trump kreeg heel wat kritiek, ook van zijn eigen Oversight Board, een orgaan dat Meta in het leven geroepen had om over dergelijke beslissingen objectief te oordelen. Dat Trump nu terug toegelaten worden, heeft uiteraard alles te maken met het feit dat er binnenkort weer voorverkiezingen zijn voor het presidentschap.

Maar volgens sommige waarnemers zou de terugkeer van Trump naar deze sociale media wel eens minder impact kunnen hebben dan je zou verwachten.. De populariteit van Trump is tanende. En die van Facebook ook.  Maar wie weet zal de controverse die de man nog altijd veroorzaakt, weer wat leven in de brouwerij brengen...
https://www.engadget.com/donald-trump-will-get-facebook-and-instagram-accounts-back-221702241.html?src=rss



EYE CONTACT VAN NVIDIA: NOOIT MEER WEGKIJKEN
De nieuwe versie van de Broadcast software van Nvidia heeft een interessante mogelijkheid: Eye Contact. De software zal namelijk je eigen ogen vervangen door een digitale versie, die altijd recht in de webcam kijkt - ook als je ergens anders naartoe kijkt.

Dat oogcontact is wat de kijker boeit. Maar het is echt moeilijk om 100% van de tijd in de camera te staren. En mensen met bijvoorbeeld autisme vinden oogcontact ook een uitdaging. Die software biedt in deze gevallen een oplossing.

En streamers kunnen nu gewoon naar hun papiertje kijken om een tekst voor te lezen, ze moeten niet meer investeren in een teleprompter, of hun tekst van buiten leren.

Nog een andere nieuwigheid in deze tool is dat er meer opties zijn voor de achtergrond van je video. Er is ook een tool voor ontwikkelaars om de SDK's van Maxine (zoals de tool heet), in hun apps te integreren.
https://www.nvidia.com/en-us/geforce/news/jan-2023-nvidia-broadcast-update/
https://www.nvidia.com/en-us/geforce/broadcasting/broadcast-sdk/resources/
https://kotaku.com/creepy-eye-contact-stare-ai-nvidia-broadcast-1-4-update-1850025394

 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



STARLINK GEDWONGEN OM OP TE TREDEN TEGEN LICHTVERVUILING
Wij hebben al vaker de loftrompet gestoken over de Starlink-satellieten van Elon Musk, omdat zij een grote rol gespeeld hebben om de communicatie in Oekraïne overeind te houden, toen Rusland er binnenviel. Maar er blijkt een schaduwzijde te zitten, letterlijk en figuurlijk, aan die satellieten.

De Low Earth Orbit (LEO) satellietenketens hinderen namelijk wetenschappelijk onderzoek. Zij zorgen voor lichtvervuilding, waardoor wetenschappers moeilijker de nachtelijke hemel kunnen onderzoeken. Een probleem dat volgens die wetenschappers wel mits maatregelen verminderd kan worden, maar nooit helemaal uitgeschakeld.

Tot nu toe was Musk weigerachig om die maatregelen te nemen, maar nu moet hij wel: de Amerikaanse FCC weigerde toestemming te geven voor de lancering van de 30.000 Starlink satellieten, tenzij hij die maatregelen zou uitvoeren. En Musk heeft dus toegegeven. Het volledige verhaal bij TechDirt.
https://www.techdirt.com/2023/01/20/starlink-is-forced-to-finally-start-caring-about-the-systems-light-pollution-and-harm-to-scientific-research/



NIEUWE WOORDJES LEREN: PTG
Neen, we maken geen schrijffout en het gaat niet over ChatGPT. PTG staat voor Perceptually-enabled Task Guidance. En het is een technologie die door DARPA, de researchafdeling van het Amerikaanse ministerie van Defensie ontwikkeld wordt. De bedoeling is dat PTG technologie het militaire personeel helpt om complexe taken uit te voeren.

Bij PTG wordt gebruik gemaakt van sensoren om te zien en horen wat de gebruiker ziet en hoort, en hem dan via instructies die door een AI aangemaakt worden, te begeleiden. Die instructies worden weergegeven in augmented reality of AI.

Momenteel focust DARPA zich op enkele praktische toepassingen: geneeskunde op het oorlogsveld (zodat ongeoefend personeel artsen in het veld kan helpen), onderhoud (militaire uitrustingen in goede staat van werking houden) en als co-piloot optreden (in het bijzonder voor helikopters).

Maar om met een demo aan te tonen wat deze technologie moet kunnen, wordt er iets heel anders uitgetest: koken. Want dat is een complexe fysieke taak die op verschillende manieren gedaan kan worden. Er zijn ook verschillende voorwerpen om te gebruiken, vaste, vloeibare, dingen die van staat veranderen. En er is gespecialiseerde terminologie, er zijn gespecialiseerde materialen in de keuken om te gebruiken. En dus zou iemand met een PTG headset op perfect in staat moeten zijn om met de instructies die in AR weergegeven worden, een complex gerecht te bereiden.
Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/darpa-ptg-program-hololens-ai-ar-instructions-214124511.html?src=rss

 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



PODCASTS: ENKELE CIJFERTJES

In het begin waren podcasts voor een niche publiek. Toen werden zij populairder, en begon zowat iedereen een podcast te maken, met wisselend succes. Ondertussen lijkt de markt "matuur" geworden te zijn, om het in markttermen te zeggen. Enkele cijfers die het bewijzen. Volgens data van onderzoeksbedrijf Listen Notes was er in 2020 een stijging met 200% van nieuwe shows, in vergelijking met 2019.

Maar die stijging, het aantal nieuwe shows dat erbij kwam, is sterk gedaald, met maar liefst 70% in 2022, tegenover 2021, wat neerkomt op 800.000 shows minder dan het hoogtepunt in 2020. Een dalende trend die te verwachten was. Net zoals tech veel bedrijven massaal personeel hebben aangeworven tijdens de pandemie, toen iedereen thuis moest blijven en alles digitaal moest gaan, kregen podcasts toen een enorme boost. Net zoals de techbedrijven momenteel massaal personeel ontslaan, worden er ook veel podcasts afgevoerd.

Maar die daling lijkt toch verder te zetten dan je zou verwachten. Want in 2022 zijn er nu 35% minder podcasts dan in 2019, vooraleer de pandemie losbarstte.

Het is echter niet allemaal kommer en kwel, want het lijkt erop dat de overlevende podcasts blijvers zijn. In 2022 werden er 26,1 miljoen nieuwe episodes van podcasts uitgebracht, wat toch mooi een stijging is met 44% tegenover 2019.
https://www.theverge.com/2023/1/17/23559638/new-podcasts-down-apple-spotify-amazon-audible-hot-pod-summit
https://www.listennotes.com/podcast-stats



PODCAST ALL-IN: EEN AANRADER
Verleden week hebben wij de podcast All-In vermeld als tip, op aangeven van berichten die wij gelezen hadden. Op dat moment hadden wij niet de kans om de podcast zelf te beluisteren. Dat is ondertussen veranderd - en wij zijn echt wel onder de indruk. Scherpe inzichten over Davos, over de tegenstellingen tussen republikeinen en democraten in de VS, over hoe de wereld moet reageren nu de globalisering niet meer blijkt te werken. Je moet er wel anderhalf uur voor uittrekken, maar de nieuwe inzichten die je krijgt maken die tijd echt wel goed doorgebracht!
https://www.youtube.com/channel/UCESLZhusAkFfsNsApnjF_Cg





 
De nieuwe oogst


   
CHATCGT: EEN AI MET MARXISTISCHE ACHTERGROND
Een ontwikkelaar heeft een grapje uitgehaald, en een versie gemaakt van de bekende ChatGPT artificiële intelligentie, die marxistisch gefundeerde antwoorden geeft.
Bij Korben vind je enkele voorbeelden van de antwoorden. Je kan het zelf ook uittesten via de tweede link - maar je moet soms wel even wachten, omdat er een spontane korte staking heerst!
[Taal: FR]
https://korben.info/chatcgt.html
https://chatcgt.fr/


NICHE MUSEUMS

Er bestaan ontelbare kleine musea, vaak het werk van overenthousiaste particulieren, gewijd aan een bepaald onderwerp. Deze website laat je een blik werpen in die musea in de VS. Je krijgt ook telkens wat achtergrond bij het museum. Het laat je beseffen hoe knap sommige mensen toch zijn!
[Taal: EN]
https://www.niche-museums.com/


HIER NIET: TEGEN HAATSPRAAK
Deze website is een initiatief van verschillende Belgische social media managers. Het is de bedoeling om, wanneer er een commentaar op de social media gepost wordt dat echt niet door de beugel kan (haatspraak, schelden, ..),  naar deze website verwezen wordt. Daar wordt uitgelegd wat kan en niet kan, en wat de gevolgen kunnen zijn wanneer je ongewenste commentaren geeft.
[Taal: NL]
https://hierniet.be/


VOGELTELWEEKEND

Trouwe lezers weten dat onze werkplek uitkijkt op de tuin, en dat de aanwezigheid van de koolmeesjes, roodborstjes, kauwen, eksters en andere vogels ons veel plezier verschaft. Maar hoe zit het met de vogelpopulatie in het algemeen: daalt die, of stijgt die? Daarvoor dient het vogeltelweekend. Bij Natuurpunt lees je hoe je zelf kan meedoen.
[Taal: NL]
https://www.natuurpunt.be/zo-tel-je-vogels


SCAN OF THE MONTH
Deze website wordt gemaakt door een groep technologen, die CT scans maken van allerlei voorwerpen. Ook van computers. Scan van deze maand is de Nest thermostaat. De scan volgt ook de evolutie van het apparaat, en er hoort ook een video bij.
[Taal: EN]
https://www.scanofthemonth.com/scans/nest-thermostat-evolution


PROMPTO CHAT
Deze website wil je tonen wat de beste ChatGPT prompts zijn. Zo kan je zelf uitvinden hoe je best een opdracht ingeeft aan die wonderbaarlijke AI
Je kan de site doorzoeken op onderwerp zoals muziek, design, taal, SEO, en zelfs Fun!
[Taal: EN]
https://prompto.chat/


TRENDQUIZ: GOOGLE TRENDS

Deze quiz is gebaseerd op Google Trends: je krijgt een tijdlijn te zien van belangstelling voor een bepaald onderwerp. Met twee namen erbij. En dan moet jij kiezen welk van die namen bij die tijdijn hoort. Daarbij kan je kiezen uit technologie, amusement en andere onderwerpen.
[Taal: EN]
https://trendquiz.com


MUSERO: VOOR ARTIESTEN
Deze webdienst wil de plek worden waar artiesten hun werk kunnen delen. Je krijgt er een simpele, chronologische feed, zonder gekke algoritmes, zo wordt beloofd. En ook geen TikTok stijl video's. Alleen mooie foto's en ander grafisch werk.
[Taal: EN]
https://musero.social/


CALLIGRAPHER AI
Met deze AI kan je zelf een handschrift bedenken. Je bepaalt de snelheid, leesbaarheid (hanepoten of mooi geschrift), of het brede letters moeten zijn of niet, en tikt een zin in. Druk op Write, en de AI bedenkt een handschrift. Speel wat met de knoppen, druk weer op Write, en bekijk de evoluties. Knap!
[Taal: EN]
https://www.calligrapher.ai/


DE BESTE NACHTELIJKE WAARNEMINGEN VOOR 2023
Ben je geïnteresseerd in de ruimte en de sterren? De website Space.com vertelt je in dit artikel welke belangrijke nachtelijke waarnemingen je in 2023 kan doen. De website heeft ook allerlei informatie over de Webb ruimtetelescoop, over hoe je goed sterren kan waarnemen, wat een goede telescoop is, en meer.
[Taal: EN]
https://www.space.com/39231-top-skywatching-events-this-year.html



Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia



Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Belgische nutsholding en klimaatbedrijf - https://nl.wikipedia.org/wiki/Nuhma
    Baai in de Canadese provincie Newfoundland en Labrador - https://nl.wikipedia.org/wiki/Great_Islets_Harbour
    Duitse franchiseketen en leverancier van computer- en randapparatuur - https://nl.wikipedia.org/wiki/Vobis
    Bladen van varens - https://nl.wikipedia.org/wiki/Blad_(varens)
    Plaats in de Estlandse gemeente Tõrva, provincie Valgamaa - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kirikuk%C3%BCla_(T%C3%B5rva)
    Britse actrice - https://nl.wikipedia.org/wiki/Patricia_Hodge
    Jaarlijkse sportprijs in het hockey - https://nl.wikipedia.org/wiki/Gouden_Stick_(Belgi%C3%AB)
    Rooms-katholiek priester en schrijver - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lodewijk_Jacobus_Haspeslagh
    Vlaamse politieke vormingsinstelling van de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Vormingscentrum_Lodewijk_Dosfel


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Winter - https://nl.wikipedia.org/wiki/Winter
    Russisch-Oekraïense Oorlog - https://nl.wikipedia.org/wiki/Russisch-Oekra%C3%AFense_Oorlog


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Londen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Londen

    Regelmatig staan er artikels in de etalage, enkele voorbeelden:
        Vroege middeleeuwen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Vroege_middeleeuwen
        Praag - https://nl.wikipedia.org/wiki/Praag
        Ouderdom van de Aarde - https://nl.wikipedia.org/wiki/Ouderdom_van_de_Aarde


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS




 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Hackers van MediaMarkt en 1500 anderen gesnapt: politie keek halfjaar mee met data-dieven
https://www.ad.nl/binnenland/hackers-van-mediamarkt-en-1500-anderen-gesnapt-politie-keek-halfjaar-mee-met-data-dieven~a3f5c694/
- Drie tips om je oude tablet een tweede leven te geven
https://www.ad.nl/tech/drie-tips-om-je-oude-tablet-een-tweede-leven-te-geven~a2024fa34/


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- ArtSound introduceert met de SMART ZONE 4 AMP de volgende uitbreiding in de SMART-familie van multiroom producten.
https://elektrozine.be/artsound-introduceert-met-de-smart-zone-4-amp-de-volgende-uitbreiding-in-onze-smart-familie-van-multiroom-producten/
- LG introduceert 2023 Oled-TV line-up met verbeterde WEB-OS en personaliseringsfuncties
https://elektrozine.be/lg-introduceerd-2023-oled-tv-line-up-met-verbeterde-web-os-en-personaliseringsfuncties/

 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Top 10 Venmo scams – hoe blijf je veilig
https://computertaal.info/2023/01/23/top-10-venmo-scams-hoe-blijf-je-veilig/
- Windows 11: Donkere modus inschakelen (Dark mode)
https://computertaal.info/2023/01/26/windows-11-donkere-modus-inschakelen-dark-mode/


 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- 'Vernietigde teruggezonden EU-pakketjes hadden in 2022 waarde 22 miljard euro'
https://tweakers.net/nieuws/206088/vernietigde-teruggezonden-eu-pakketjes-hadden-in-2022-waarde-22-miljard-euro.html
- BuzzFeed wil OpenAI gebruiken om quizzen en 'gepersonaliseerde content' te maken
https://tweakers.net/nieuws/206072/buzzfeed-wil-openai-gebruiken-om-quizzen-en-gepersonaliseerde-content-te-maken.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be


-  Politiediensten infiltreerden Hive-ransomwarebende die MediaMarkt gijzelde
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/politiediensten-infiltreerden-hive-ransomwarebende-die-mediamarkt-gijzelde/article-news-1931141.html
-  Verzekeraars verhogen premies door stijgend aantal cyberincidenten
 Verzekeraars verhogen premies door stijgend aantal cyberincidenten




 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut



JE "VERDER KIJKEN" LIJSTJE BEHEREN OP DE STREAMING MEDIA

Vaak begin je aan een reeks te kijken bij Netflix, Amazon Prime Plus, of andere streaming dienst. Die reeks bevalt je niet, en je stopt met kijken. Maar die staat nu wel in je "verder kijken" lijst - naast al die andere reeksen die je niet verder wil kijken. Hoe los je dat op?

Dit artikel bij Lifehacker vertelt je hoe je die lijst beheren kan, met aparte instructies voor de meest gebruikte streaming diensten.
https://lifehacker.com/how-to-edit-your-continue-watching-list-on-every-major-1847348242?



 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


EXTENDED GODMODE
De GodMode is een begrip voor vele Windows-gebruikers. Met deze modus krijg je een eenvoudig overzicht van veel Windows-instellingen. De Extended GodMode gaat nog een stapje verder.
https://www.chip.de/downloads/Extended-GodMode_183054079.html
https://www.wintools.info/index.php/extended-godmode


OBS IDENTIFY: APP


Met deze app kan je met een simpele klik op je smartphone alles herkennen wat je in de natuur tegenkomt. Je waarnemingen of observaties worden ook in de app genoteerd, en je krijgt er badges voor. Bovendien kan je met vrienden of familie je waarnemingen delen. Je kan deze app meteen al aan het werk zetten, om de vogels te identificeren in je tuin tijdens het vogeltelweekend!
https://apps.apple.com/nl/app/obsidentify/id1464543488
https://play.google.com/store/apps/details?id=org.observation.obsidentify


RAMBOX: ALLE CHAT APPS IN EEN
Met deze app worden WhatsApp, Facebook Messenger, Slack, Gmail en Steam Chat in één tool verzameld.
Voor elk van deze diensten beslis je of je al dan niet de meldingen wil activeren.
[Voor Windows en Mac]
https://rambox.app/


BIRDFONT: HANDSCHRIFT

Met deze tool kan je je eigen handschrift aanmaken. Je brieven krijgen zo een persoonlijke noot. Je moet elke letter zelf wel eerst vormgeven, zodat je een compleet alfabet krijgt in je persoonlijk handschrift. Omdat de tool met rasters werkt, kan je ook groter en kleiner maken.
https://www.chip.de/downloads/BirdFont_65273391.html
https://birdfont.org/


HWMONITOR: MONITORING
Met deze gratis tool kan je de temperatuur, spanning en snelheid van de ventilator in je computer in het oog. Moderne computerhardware heeft namelijk verschillende bewakingssensoren. Daardoor kunnen defecte onderdelen snel opgespoord worden. Deze tool leest heel wat van die sensoren uit en geeft die in een  gebruiksvriendelijke vormgeving weer.
https://www.chip.de/downloads/HWMonitor_54269258.html
https://www.cpuid.com/


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK

Een appel per dag houdt de dokters weg, met name als je goed mikt.
-Winston Churchill-