Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
12/1/2023 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 27
Nummer 1294  van 7/1/2023


 

Gegroet lezer,

Om te beginnen wensen wij u een prachtig 2023! Een jaar dat wij willen beleven onder het motto

"Wacht niet op bijzondere momenten
maar maak alle momenten bijzonder".

En wij wensen u hetzelfde :)

Veel leesplezier met deze editie, en bij leven en welzijn tot volgende week. Maak er iets mooi van!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




BRENGT SIGNAL MET CRYPTOBETALINGEN ZIJN IJZERSTERKE BELOFTE VOOR GEHEIMHOUDING IN GEVAAR?
Messaging app Signal staat ervoor bekend dat de berichten die je er verstuurd end-to-end versleuteld zijn. Dat zorgt ervoor dat jouw berichten anoniem kunnen zijn, zodat bijvoorbeeld klokkenluiders (maar ook smokkelaars) van deze dienst gebruik kunnen maken om te communiceren.

Recent heeft Signal echter aangekondigd dat het overweegt om ook betalingen met cryptomunten op het platform toe te laten te beginnen met MobileCoin. Dat is een systeem dat volledig anoniem zou moeten zijn - zoals Wired het beschrijft: "het idee van MobileCoin is dat het een systeem bouwt waarbij alles verborgen is voor iedereen".

Maar The Verge heeft er wel bedenkingen bij. Want de combinatie van versleutelde boodschappen en versleutelde betalingen in cryptomunten, is natuurlijk ideaal voor criminelen - mensensmokkelaars, drugdealers en meer. Mensen die vaak grote sommen (crypto)geld betalen.  En dat zou wel eens het startsein kunnen zijn voor overheden om op te treden tegen Signal in het bijzonder, maar end-to-end versleuteling in het algemeen. Want overheden dringen al langer aan dat er achterpoortjes ingebouwd moeten worden in dergelijke versleuteling, zodat de politionele diensten inzage kunnen krijgen.
Een interessante gedachte, uitgewerkt in het artikel bij The Verge.
https://www.theverge.com/22872133/signal-cryptocurrency-payments-encryption-invite-regulator-scrutiny



GITHUB COPILOT: INDICATOR VAN DE PROBLEMEN ROND HET EIGENDOM VAN DOOR AI GEGENEREERDE CODE
We hebben het er al eerder over gehad dat artificiële intelligentie wel eens zou kunnen botsen met auteursrechten. Want de AI wordt getraind met enorme hoeveelheden data die overal vandaan komen - soms gewoon geschraapt van het internet, zelfs zonder toestemming van de gebruiker. Dit verhaal over GitHub Copilot is nog maar het topje van de ijsberg, van de betwistingen die kunnen ontstaan.

GitHub Copilot is een tool die ontwikkelaars moet helpen bij hun programmeerwerk, door automatisch code in real time voor te stellen tijdens hun werk. Copilot wordt aangedreven door Codex, een generatief voorafgetraind AI-model, gemaakt door OpenAI. Het werd getraind op basis van "teksten in natuurlijke taal en broncode van bronnen die publiek toegankelijk zijn, inbegrepen code in de publieke bibliotheken op GitHub".

En daar ligt dus wel een probleem. Want de code op Github wordt wel vrijgegeven, mits er een attributie is naar de originele maker van de code, met bepalingen naar het vermelden van de copyright, zoals dat meestal bij open source licenties gebruikelijk is.

En al die eerlijkheid, die transparantie, is verdwenen bij GitHub Copilot, zo menen verschillende ontwikkelaars. Er is geen traceerbaarheid meer, geen verificatie, geen mogelijkheid om de code op te volgen. Kenmerken die ervoor zorgen dat open source code veilig, betrouwbaar was.

En dus werd er een class-action procedure ingesteld tegen GitHub Copilot, het moederbedrijf ervan, Microsoft en OpenAI.

Absoluut interessant om te volgen, want dit gaat toch om een belangrijk fundament van het internet. Meer bij IEEE.
https://spectrum.ieee.org/ai-code-generation-ownership



TIKTOK: VERBODEN VOOR AMERIKAANSE OVERHEIDSAMBTENAREN
Verleden week heeft de Amerikaanse overheid een mammoetplan voorgesteld van maar liefst 1,7 triljoen dollar, om de Amerikaanse economie er bovenop te helpen. Een van de maatregelen daarbij was de "No TikTok on Government Devices Act", waarbij alle toestellen die gebruikt worden door federale overheidsdiensten in de VS, vanaf februari de TikTok app moeten verwijderen. Er zouden enkele uitzonderingen komen voor verkozenen, staf van het congres, politieagenten voor dienstverband.  Eerder had het Huis van Afgevaardigden TikTok ook al verboden op alle toestellen die het centraal beheert. (1)

Een maatregel die te begrijpen is: TikTok had namelijk vlakaf toegegeven dat het Amerikaanse journalisten bespioneert. Wat doet vermoeden dat het zich niet daartoe beperkt. (2)

Ondanks die verdachte banden met de Chinese overheid probeert TikTok zich te profileren als een transparante, kindvriendelijke tool. Zo heeft het verleden week aangekondigd dat het zijn filters zodanig aangepast heeft, dat die beter "borderline" content, dus randgevallen, kan ontdekken. Dat zijn video's die niet expliciet de regels van de app op ronduit sexuele of enkel suggestieve content breken, maar die op het randje zitten, en dus niet geschikt zijn voor jongere gebruikers. Meer hierover bij Engadget. (3)
https://www.engadget.com/tiktok-us-government-ban-devices-omnibus-bill-funding-nasa-234803320.html?src=rss
https://www.forbes.com/sites/emilybaker-white/2022/12/23/lawmakers-outrage-tiktok-spied-on-journalists/?sh=54f3c1f65d70
https://www.engadget.com/tiktok-borderline-content-teens-215820912.html?src=rss



CONCURRENTIE ONDERWEG VOOR CHATGPT
Ontwikkelaar Philip Want heeft een tekst-creërende model  uitgebracht dat op gelijkaardige manier werkt als ChatGPT van OpenAI. Zijn tool heet PaLM + RLHF - wat meteen betekent dat hij een meer catchy naam zal moeten bedenken, om de tool trendy te maken.

Eigenlijke staat deze afkorting voor het AI-model  waarbij  PaLM large language model van Google (1) gecombineerd wordt met: reinforcement Learning with Human Feedback. Een extra laag eigenlijk bovenop de language learning modellen, waarbij de resultaten verbeterd worden door mensen. De tool verschilt in zoverre van ChatGPT dat het model niet vooraf getraind werd, zodat iedereen die dat wil proberen, gigabytes aan teksten moet samenstellen om het model te trainen, en daarna de hardware zelf moet hosten die nodig is om de workload van de training aan te kunnen.

En die training is niet min, want er zijn maar liefst 540 miljard parameters in het model. Als je moet weten hoe arbeidsintensief dit kan zijn: voor het open source Bloom model, dat 176 miljard parameters heeft, vereiste 384 Nvidia A100 GPU's die drie maanden lang nodige hadden voor de training.

Om nogmaals te benadrukken hoe indrukwekkend de AI is die nu uitgebracht wordt, maar dat daarvoor heel wat computerkracht nodig was... Meer bij TechCrunch. (2)
https://ai.googleblog.com/2022/04/pathways-language-model-palm-scaling-to.html
https://techcrunch.com/2022/12/30/theres-now-an-open-source-alternative-to-chatgpt-but-good-luck-running-it/



CHINA WIL INHAALBEWEGING MAKEN VOOR AI
Je hebt het kunnen afleiden uit de massale berichtgeving over artificiële intelligentie, dat er echt een stormloop gaande is op AI, en dat ieder bedrijf zich erop stort. Tot nu toe zijn het vooral Amerikaanse bedrijven die in de kijker staan - maar hoe zit het met de rest van de wereld? Het blijkt, uit een artikel van TechCrunch, dat China niet achter wil blijven. Het wil een parallel AI-universum ontwikkelen, dat de vergelijking aankan met Stable Diffusion en DALL-E 2. En op het vlak van "generative AI", dus creërende AI, zoals Stable Diffusion en DALL-E2 lijken er in China alternatieven te zijn. Het is Baidu, de maker van de belangrijkste zoekmachine van China, die voor een daarvan verantwoordelijk is: het ontwikkelde ERNIE-VILG, een model met 10 miljard parameters, dat getraind is op een dataset van 145 miljoen Chinese koppels van afbeeldingen met bijhorende tekst.

Tencent, een andere grote speler in China, ontwikkelde Different Dimension Me, dat een AI-generator ontwikkelde die foto's van mensen kan omvormen tot anime figuurtjes. TechCrunch geeft voorbeelden van deze tools, maar wijst ook op de verschillen. Zo zijn de creërende AI-tools in China niet alleen enkel gebaseerd op de binnenlandse data die verzameld werden, maar ook onderworpen aan censuur. Bepaalde politiek gevoelige woorden bijvoorbeeld worden uitgefilterd.

Een interessant artikel bij Techcrunch, dat erop wijst dat gebruikers in China niet anoniem kunnen zijn wanneer zij een opdracht ingeven aan de AI, maar dat anderzijds deze censuur zou kunnen leiden tot regels voor een verantwoord gebruik van AI.
https://techcrunch.com/2022/12/31/how-china-is-building-a-parallel-generative-ai-universe/



BEDIEN JE TV MET JE GOOGLE HOME APP
Heb je een tv die ook Google Assistant bevat? Dan wist je misschien dat die ook de Google Home app ondersteunt. Welnu, dan is er goed nieuws voor jou: met die Google Home app kan je voortaan je tv bedienen. Je kan het volume aanpassen, de uitzending pauzeren of hervatten, en de bron kiezen. Momenteel zouden het de LG en Samsung tv's zijn die hiervoor geschikt zijn, maar enkel wanneer je bij je tv geopteerd hebt om deel te nemen aan het Home app Preview programma.
https://9to5google.com/2022/12/31/google-home-app-tv-controls/
https://www.informaticien.be/news_item-34614-Avec_Google_Home__votre_smartphone_devient_une_t__l__commande_pour_les_t__l__viseurs_intelligents.html



EEN INFLUENCER ZONDER SCHANDAAL - MAAK KENNIS MET DE BLOEIENDE INDUSTRIE VAN VIRTUELE INFLUENCERS
Het zal je maar overkomen: als merk ga je in zee met een influencer, die je product promoot. Maar dan blijkt dat die persoon eigenlijk niet zo betrouwbaar is,  en meer nog: dat die gekke stoten uithaalt, zich bezondigt aan allerlei onaanvaardbaar gedrag. Daar sta je dan als merk, want die blamage straalt ook af op jou.

Dat risico willen steeds minder bedrijven nemen, althans in China. En dat is de reden waarom er steeds meer virtuele influencers gecreëerd worden, die een perfect leven leiden. Meer nog: projecten waarin met virtuele mensen gewerkt wordt, bloeien volop in China. Het grote Chinese techbedrijf Baidu zegt dat het aantal van dergelijke projecten sinds 2021 verdubbeld is. En die industrie zou volgens waarnemers nog verder gaan groeien.. 45% van de adverteerders  in China heeft aangekondigd dat zij zelfs overwegen om het optreden van een virtuele influencer te sponsoren, of een virtuele persoon zouden uitnodigen voor een evenement dat het merk geeft.

Nu zijn die virtuele personen wel knap - het is een combinatie van animatie en geluidstechnologie in machine learning. Het resultaat is een menselijk uitziend persoontje, dat kan zingen en zelfs interactie kan geven tijdens een live stream. In de rest van de wereld nog een randfenomeen, maar in China blijkbaar dus een groot succes.  Meer bij CNBC.
https://www.cnbc.com/2023/01/02/companies-can-hire-a-virtual-person-for-about-14k-a-year-in-china.html



KAN APPLE MET ZIJN AR/VR HEADSET DE DOORBRAAK VAN DE IPHONE EVENAREN
Het wordt vaak gezegd: Apple heeft met zijn iPhone gezorgd voor de doorbraak van de smartphone met aanraakscherm. En zou dat succes, die doorbraak, wel eens kunnen herhalen met zijn AR/VR headset die in de maak is. Maar zijn die kansen realistisch?

Om te beginnen: wat weten we tot nu toe van die headset? Volgens The Information zou die eruitzien als een skibril, verschillende camera's aan boord hebben om zowel de omgeving rondom jou te bekijken terwijl je de virtuele wereld bekijkt (AR), als gewoon volledig ondergedompeld te worden in de virtuele wereld.  

De bril zou boordevol zitten met allerlei functies - maar daarbij moet Apple die wel meteen goed kunnen laten werken, wil het die revolutionaire impact hebben die de iPhone had. Over die functies is echter nog weinig geweten, laat staan dat zij op grote schaal uitgetest zijn.  

Een nieuw rapport waarop o.a. Macrumors de hand kon leggen licht echter een tipje van de sluier. Zo zou er een fysieke knop zijn om te wisselen tussen AR en VR. De batterij zou zitten in een batterijhouder die je om je borst draagt. Kleine motoren zouden automatisch de lenzen aanpassen. En het gezichtsveld zou 120 graden zijn, wat meer is dan de 106 graden van de Meta Quest Pro.

Toch blijft het allemaal een risico. De "gewone" Meta Quest zou slechts $449 kosten, iets wat je kan vergelijken met de prijs van een game console, en wat de meeste mensen bereid zouden zijn daarvoor te betalen. De Meta Quest Pro wordt aangekondigd aan $1.799 - en daar werd al gezegd dat dit een ernstige hinderpaal vormt voor de doorbraak van dit toestel. De Apple AR/VR headset zou maar liefst  $3.000 kosten. Ongetwijfeld zullen Apple-fans bereid zijn dat te betalen. Maar een doorbraak voor games voor de massa?
https://www.macrumors.com/2023/01/03/report-reveals-wave-of-features-for-apple-headset/
https://www.theinformation.com/articles/inside-the-tech-powering-apples-envelope-pushing-risky-mixed-reality-headset



MICROSOFT WIL CHATGPT INTEGREREN IN ZIJN BING ZOEKMACHINE: IS DAT WEL EEN GOED IDEE
De indrukwekkende kracht van ChatGPT, dat in staat is om duidelijke teksten te schrijven die een steekhoudend antwoord geven op de vraag die je stelt, verleidt sommige waarnemers ertoe te stellen dat ChatGPT wel eens de traditionele zoekmachine  overbodig zou kunnen maken. Google voelt zich in elk geval bedreigd. Het was al wel bezig met AI, maar vond het prematuur om dat te integreren in zijn zoekmachine - maar door het grote succes van ChatGPT is het nu aan een inhaalbeweging begonnen.

Ook Microsoft ziet brood in ChatGPT, om die te integreren in Bing. En daarmee sneller te zijn dan het voorzichtige Google, zodat het marktaandeel kan wegsnoepen door sneller dan zijn concurrent antwoorden te geven die eerder teksten zijn dan een lijst met websites waar het antwoord gevonden kan worden. Wellicht is ook Microsoft zich bewust van de vragen over de accuraatheid van de antwoorden. Maar voorlopig is er niets geweten over hoe het dat probleem gaat aanpakken.

Nu wordt deze vraag belangrijk: wat te kiezen. Een antwoord in tekstvorm, als direct antwoord op je vraag, lijkt zo definitief, het absoluut correcte antwoord - terwijl het dat misschien niet is, omdat ChatGPT niet altijd accuraat is. Maar het is wel gebruiksvriendelijk, en voor de meeste gewone vragen zal het wel juist zijn. In principe. Daarentegen moet je bij de klassieke lijst met zoekresultaten nog altijd zelf op onderzoek gaan, en het juiste antwoord kiezen uit die lijst. Als je het aan ons vraagt: geef ons die lijst met zoekresultaten. Bij een ChatGPT antwoord zouden wij in elk geval graag referenties zien naar de websites waarop het antwoord gebaseerd is, zodat wij het zelf kunnen nakijken. Zo wantrouwig zijn wij dus ;)
Meer bij Bloomberg en The Verge.
https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-01-04/microsoft-hopes-openai-s-chatbot-will-make-bing-smarter?srnd=technology-vp&mc_cid=2e3d0a19b5&mc_eid=a6b0083ecd
https://www.theverge.com/2023/1/4/23538552/microsoft-bing-chatgpt-search-google-competition



TWITTER WIL POLITIEKE EN ADVERTENTIES OVER BEPAALDE ITEMS TERUG TOELATEN
In de herfst van 2019 nam Twitter het besluit om politieke advertenties niet meer toe te laten. Dat was nochtans een flinke bron van inkomsten voor het bedrijf, maar het wou controverse vermijden. Nu echter kondigt Twitter aan dat het politieke advertenties terug zal toelaten, evenals advertenties over maatschappelijke issues. Wat toch een beetje evenwicht moet brengen - in het verleden mocht een bedrijf zoals Exxon Mobile adverteren op Twitter, maar klimaatactiegroepen niet.

Zal dat niet meteen tot grote controverses leiden? Wellicht niet. Want nieuwe regelgeving op Twitter bepaalt dat online politieke adverteerders transparantie moeten geven over wie betaalt voor de advertentie betaalt. Het zal Twitter in elk geval helpen om centjes te verdienen, want die zijn dringend nodig - Twitter zit op droog zaad, om het met een populaire uitdrukking te zeggen.

Het is trouwens ook zo dat andere online bedrijven die in het verleden afkerig waren van politieke advertenties, stilaan ook dergelijke advertenties beginnen toe te laten - denk aan Spotify en Hulu.

Het blijft echter de vraag of adverteerders, na de commotie die de laatste weken ontstond rond de beslissingen van Elon Musk, nog vertrouwen hebben in het platform...
https://www.axios.com/2023/01/04/twitter-resume-political-ads-advertising
https://techcrunch.com/2023/01/03/twitter-is-set-to-reverse-the-political-ad-ban-to-bolster-up-its-revenue/



NYC DEPARTMENT OF EDUCATION VERBIEDT CHATGPT OP SCHOLEN
Verleden week hadden wij het er al over, dat ChatGPT wel eens misbruikt zou kunnen worden door studenten, die nu hun papers door deze AI zouden laten schrijven. En blijkbaar menen de onderwijsinstellingen die dreiging ernstig: het Department of Education van New York City, de grootste scholengemeenschap van de VS, verbiedt het gebruik van ChatGPT op toestellen en netwerken van de school.

Het is niet zozeer omdat studenten zo zouden kunnen valsspelen, en een door de AI geschreven paper als hun eigen werk zouden laten doorgaan. Het gaat meer om het feit dat de studenten zo een belangrijk onderdeel van hun opvoeding gaan missen - het opzoekwerk, het in logisch verband opstellen van hun werk. (1)

Ondertussen wordt er dapper gewerkt aan tools die moeten ontdekken of een bepaalde tekst gemaakt werd door een AI zoals ChatGPT. Een Princeton heeft een app gemaakt die tekst analyseert om te zien hoe willekeurig die geschreven is. De tool heet GPTZero, en een demo kan je vinden via Business Insider (2).

Een artikel bij MIT Technology geeft alvast enkele tips om zelf te ontdekken of een tekst door een mens of door een AI geschreven werd. Maar het kan ook software zijn die eventueel bedrog moet herkennen. Zo wordt er gewerkt aan een watermerk dat bestaat uit onzichtbare signalen in een tekst, die dan door  speciale tools gemakkelijk ontdekt kunnen worden. (3)
https://www.theverge.com/2023/1/5/23540263/chatgpt-education-fears-banned-new-york-city-safety-accuracy
https://www.businessinsider.com/app-detects-if-chatgpt-wrote-essay-ai-plagiarism-2023-1?mc_cid=2e3d0a19b5&mc_eid=a6b0083ecd&r=US&IR=T
https://www.technologyreview.com/2022/12/19/1065596/how-to-spot-ai-generated-text/



APPLE LAAT AUDIOBOEKEN INLEZEN DOOR AI
Een gedurfde zet, dat is het minste wat je kan zeggen. Want Apple heeft in alle stilte in haar Apple Books audioboeken geplaatst, die niet door een menselijke stem voorgelezen zijn, maar door AI. Die boeken zijn te herkennen aan het logo "Narrated by Apple Books.

De reden waarom Apple dat doet, is duidelijk. Het produceren van een audioboek, ingelezen door een mens, kost handenvol geld. Als je de uitleg van Apple volgt, dan zou het voor beginnende auteurs onmogelijk zijn om een audioversie van hun boek te maken. Door AI voorgelezen boeken daarentegen zou dat wel mogelijk maken - en zo zouden die auteurs meteen ook de kans krijgen om bekend te worden.

Eerlijk gezegd verwachten wij wel heel wat protest op deze stap van Apple. Niet alleen van stemacteurs, die nu hun verdiensten zien verdwijnen. Maar ook van de lezers/luisteraars. Want voor hen doet het er wel degelijk toe wie een boek voorleest. Sommigen kopen zelfs express boeken wanneer die door hun favoriete acteur voorgelezen wordt.

Alles hangt er natuurlijk vanaf hoe goed die AI is. Volgens de korte samples die Apple heeft laten horen, klonk dat niet slecht. Maar het waren korte fragmenten, en het valt dus nog te bezien of die kwaliteit standhoudt.
Meer bij Engadget en The Verge
https://www.engadget.com/apple-ai-audiobook-narration-service-131059426.html
https://www.theverge.com/2023/1/5/23540261/apple-text-to-speech-audiobooks-ebooks-artificial-intelligence-narrator-madison-jackson



AMAZON LANCEERT RING CAR CAM EN ZET TOESTELLEN IN NETWER
De Ring deurbel, waarmee je vanop afstand kan zien wie er aanbelt wanneer jij niet thuis bent, is enorm populair. Nu heeft Amazon ook een Ring Car Cam uitgebracht, een dashcam eigenlijk die gek genoeg ook opneemt wat er in de auto gebeurt.

De camera kan beweging en gebeurtenissen opmerken en ook reageren op een gesproken commando om te beginnen opnemen. Deze camera zou $250 moeten kosten. (1)

Hiermee verwant de aankondiging dat Amazon zijn toestellen, denk aan de Echo en de Ring camera, gaat gebruiken om een low-bandwidth mesh netwerk te maken. Sidewalk, zoals het genoemd wordt, kan gebruikt worden om kleinere IoT toestellen met elkaar te verbinden. Denk aan Tile, de trackers die je aan een voorwerp bevestigt om te weten waar het zich bevindt, aan de slimme sloten Level, en de CareBand systemen voor senioren. Amazon zal Sidewalk later dit jaar openzetten voor ontwikkelaars, zodat zij toepassingen voor dit netwerk kunnen ontwikkelen. (2)
https://www.theverge.com/2023/1/5/23539002/ring-car-cam-preorder-price-shipping-date
https://techcrunch.com/2023/01/05/amazon-sidewalk-adds-new-partners-plans-to-open-to-developers-soon/


 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



START-UP WIL KLIMAAT VERBETEREN
Mogen wij eerlijk toegeven dat we de kriebels krijgen van onbehagen bij dit bericht? Een start-up heeft namelijk bekendgemaakt dat hij weerballonnen gelanceerd heeft die mogelijk lichtweerkaatsende zwaveldeeltjes in de stratosfeer losgelaten hebben. En daarmee mogelijk een controversiële grens overschreden heeft op het gebied van geo-engineering.

Bij geo-engineering wordt namelijk getracht om het klimaat te beïnvloeden, door meer zonlicht terug te kaatsen naar de ruimte, waarbij als het ware een natuurlijk proces nagebootst wordt dat zich afspeelt na een grote uitbarsting van een vulkaan. De theorie is daarbij dat het in voldoende grote aantallen  uitstrooien van zilver- en gelijkaardige deeltjes de wereldwijde opwarming van de aarde kan afremmen.

Dat is de theorie, want wetenschappers aarzelen om dit ook maar op kleine schaal uit te testen. Want niemand weet wat alle gevolgen hiervan kunnen zijn, laat staan op grote schaal. Zo zou de impact bijvoorbeeld erger kunnen zijn in bepaalde gebieden, wat dan weer tot geopolitieke conflicten kan leiden.

Dat de startup Make Sunsets nu toch overgegaan is tot de daad, en de zwaveldeeltjes in de stratosfeer uitgestrooid heeft, verontrust de wetenschappers - vooral omdat het zonder enig wetenschappelijk of openbaar onderzoek. Het bedrijf speelt als het ware leerling-tovenaar, omwille van de centjes. Het wil "cooling credits" verkopen voor toekomstige ballonvluchten, die een hogere lading zwaveldeeltjes kunnen bevatten.
Meer achtergrond bij MIT.
https://www.technologyreview.com/2022/12/24/1066041/a-startup-says-its-begun-releasing-particles-into-the-atmosphere-in-an-effort-to-tweak-the-climate/



NIEUWE PATENTAANVRAAG VOOR APPLE PENCIL LIJKT DROMEN WAAR TE MAKEN
Uit patentaanvragen kan je veel te weten komen. Maar vaak blijven die patenten bij dromen van ontwikkelaars, die nooit tot realiteit komen. Laat ons hopen dat dit niet het lot is dat een nieuwe patentaanvraag voor sensoren in de Apple Pencil beschoren is...

Want die sensoren beloven echt wel een knappe extra mogelijkheid: de stylus zou de kleur en textuur van bestaande voorwerpen kunnen identificeren en digitaal kunnen repliceren. Daarvoor zou er in de stylus een kleurensensor ingebouwd worden, een licht detector, en een licht uitzendende sensor. Die sensoren kunnen wat zij meten (de kleur, de textuur en de bijhorende hoekmeting) doorsturen naar externe toestellen zoals Apple iPad.

Af te wachten of die mogelijkheden werkelijkheid gaan worden!
https://www.theverge.com/2023/1/3/23536840/apple-pencil-patent-texture-color-sample-ipad-art



NIEUWE STANDAARD VOOR KABEL: QI2
Het Wireless Power Consortium heeft een nieuwe standaard aangekondigd: Qi2. Voor die standaard werkt de organisatie samen met Apple, om een Magnetic Power Profile te creëren, dat gebaseerd is op de MagSafe tech van Apple. En dus de kenmerken van MagSafe ook zou brengen naar kabels voor Android phones.

De huidige MagSafe kabel van Apple laat herladen toe aan 15 Watt, wat dubbel de Qi standaard is van 7,5 Watt. De nieuwe standaard zal later dit jaar gepubliceerd worden, en dan de huidige Qi standaard vervangen.

Er zit wel een addertje onder het gras. De nieuwe Qi2 standaard zou wel zorgen voor sneller laden via een kabel die je met een magneet met je toestel verbindt, en dus niet in een poort inplugt. Maar het geeft geen waarborgen over de kwaliteit van de magneten die in de laders of de telefoons gebruikt worden. Heel wat onduidelijkheden eigenlijk, als je het ons vraagt..
https://techcrunch.com/2023/01/04/wireless-power-consortium-is-working-with-apple-to-bring-magsafe-like-capabilities-to-android/



CES: EEN EIGENZINNIGE KEUZE:  DE URINE-ANALYZER VAN WITHINGS
In Las Vegas is de hoogmis van de technologie, de CES beurs, van start gegaan. En dat betekent over het algemeen nieuwe computers, nieuwe laptops, allerlei hardware die op zich wel indrukwekkend zou moeten zijn, maar eigenlijk, als je het ons eerlijk vraagt, saai is. Een computer die meer computerkracht heeft, een hogere RAM, een hogere refresh van zijn scherm: sorry, maar dat kan ons echt niet boeien.

Er waren wel enkele interessante aankondigingen van tech voor het gewone leven, die ons zeker en vast interesseren. En daar brengen wij graag in de volgende dagen verslag over uit. Want wat zou je denken van een urine-analyzer van Withings? De U-Scan bestaat uit een toestelletje dat je monteert in je toilet, en waarin je twee soorten cartridges kan plaatsen. Die kunnen verschillende lichaamsfuncties meten, zoals ovulatie, of voedingsindicaties zoals ketones, vitamine C, pH en hydratatie. In elke cartridge zitten er 100 testen, goed voor 3 maanden.

Het toestel werkt als volgt: er wordt urine ingetrokken naar het toestel, en dan naar de cartridge gestuurd, waarna die geanalyseerd wordt Het resultaat gaat via wifi naar een app.

De U-Scan kan in Europa gekocht worden voor $499,95, inbegrepen één cartridge van elke meting. Wat de cartridges apart kosten, is niet geweten. En wanneer ze in de VS mogen verkocht worden, hangt af van de FDA.
https://www.theverge.com/2023/1/3/23537085/withings-u-scan-urinalysis-health-ces-2023


CES: VOEDERBAKJE VOOR VOGELS
Voor ons zijn niet de nieuwe computers interessant die voorgesteld worden op de CES-beurs, wel de buitenbeentjes. Zoals de Bird Buddy, een slimme vogelvoederbak. Die bevat namelijk een afneembare webcam, waarmee je live beelden kan bekijken van de vogeltjes die zich tegoed doen aan het voeder, of de beelden later bekijken kan. Maar die ook, op basis van algoritmes, de vogels kan identificeren en via de app die erbij hoort jou badges geeft naagelang je meer verschillende soorten vogels "verzamelt".

Optioneel kan je ook kiezen voor een zonnedak voor het toestel, zodat het zichzelf kan herladen. En als je wil kan je de beelden delen met anderen, en zelf ook beelden zien van andere Bird Buddy gebruikers. Dat is een toestel naar ons hart  - maar er is nog niets bekend over beschikbaarheid en prijs.
https://www.theverge.com/2023/1/4/23528786/bird-buddy-hummingbird-feeder-ai-camera
https://www.youtube.com/watch?v=ORdWE_ffirg&t=4s

 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



RADIO: NIEUWE BELGISCHE SPELER BUSINESS AM

Vanaf 9 januari 2023 is er een nieuwe Vlaamse zender: Business AM. Hier geen muziek die centraal staat, wel lokaal en globaal zakelijk nieuws.
Je kan de zender beluisteren via DAB+, online via de website, via Radioplayer.be of als podcast via de verschillende audioplatformen.
https://businessam.be/





 
De nieuwe oogst


   
BIOGRAPHY ONLINE

Deze website is een verzamelpunt van biografieën. Die werden netjes ingedeeld in mensen die de wereld veranderd hebben, inspirerende mensen, mensen die geijverd hebben voor burger- en mensenrechten, artiesten, wetenschappers, ...
[Taal: EN]
https://www.biographyonline.net/


CHATGPT EXTENSIE
Deze extensie voor de Chrome browser biedt je, wanneer je een zoekopdracht geeft op Google, Bing of DuckDuckGo, een ChatGPT antwoord. Zo kan je de "klassieke" resultaten van de zoekmachine vergelijken met wat ChatGPT vermag.
https://chrome.google.com/webstore/detail/chatgpt-for-search-engine/feeonheemodpkdckaljcjogdncpiiban


FULLRAINBOW: WOORDSPELLETJE
Bij dit spel krijg je letters te zien van een woord, maar niet in de juiste volgorde. Je moet de letters dan verslepen naar de cirkeltjes onderaan, en als je denkt dat je het gevonden hebt, moet je op de driehoek drukken. Je kan ook om een hint vragen.
[Taal: EN]
https://www.fullrainbow.co.uk/


LIVETYPER: HOE SNEL TYP JIJ

Snel (en foutloos) kunnen typen is een enorm pluspunt wanneer je veel met teksten bezig bent. Maar weet jij hoe snel je typen kan? Deze website laat het je testen. Gewoon de tekst die er staat beginnen over te typen, maar je moet wel elke fout die je maakt corrigeren. Gedurende 60 seconden wordt gemeten hoeveel woorden je dan typen kan in 1 minuut.
[Taal: EN]
https://livetyper.com/


WIKENIGMA: VRAGEN
Dit is een encyclopedie die vooral de vragen bevat die er nog leven in wetenschappelijke middens over chemie, geschiedenis, taal, wiskunde en meer. Per onderwerp wordt er de vraagstelling verteld, met verwijzing naar het huidige artikel op Wikipedia, waar je meer informatie vindt.
[Taal: EN]
https://wikenigma.org.uk/


DODIY: ZELF DOEN
Steeds meer plekken worden gecreëerd waar je zelf kan leren om dingen te herstellen, en waar er mensen aanwezig zijn om jou te helpen bij het herstellen van jouw spullen. Deze website wil de weg wijzen naar dergelijke plekken.
[Taal: EN]
http://dodiy.org/


RSS BRAIN: MODERNE RSS READER

RSS is in onze ogen nog altijd de beste manier om op de hoogte te blijven van het nieuws - en zelf te bepalen welke bronnen je volgt. Dit is een interessante RSS-reader, die je kan gebruiken in de browser, of als aparte app voor Android of iPhone. Het bijzondere is dat de reader ook rekening houdt met upvotes en het aantal commentaren bij forums zoals Reddit en Hackernews. Je kan ook de postings sorteren op basis van een score, die dan weer gebaseerd is op upvotes en de datum van de posting.
https://www.rssbrain.com/


TIERIFY: LIJSTJES
Maak met deze webapp lijstjes van je favoriete albums, tracks en artiesten op Spotify. Je kan ook gebruikmaken van het algoritme van Spotify om nieuwe muziek toe te voegen die je nog niet kende. Je kan de lijstjes ook met anderen delen.
[Taal: EN]
https://tierify.app/


WORDFIXER BOT
Parafraseren, dat is wat deze online tool doet. Je voert een (Engelse) tekst in, en de bot gaat voor sommige woorden een alternatief bieden zodat je een andere tekst krijgt die toch nog hetzelfde betekent. Wij deden de test, en het resultaat was toch verbluffend.
[Taal: EN]
https://www.wordfixerbot.com/


LIZARDPOINT: AARDRIJKSKUNDE

De beste manier om je kennis van aardrijkskunde te verbeteren, is via een quiz. Deze website biedt dergelijke quizzen. Als je een gratis account aanmaakt, dan kan je je score ook bijhouden. Er is een enorm uitgebreid aanbod aan soorten quizvragen, en voor leerkrachten is er ook een apart deel waar zij quizzen kunnen personaliseren.
[Taal: EN]
https://lizardpoint.com/



Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia




Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Verdwenen dorpen in Vlaanderen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Verdwenen_dorpen_in_Vlaanderen
    Brugclassificatie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Brugclassificatie
    Kleine, muisachtige Zuid-Amerikaanse buideldiersoort - https://nl.wikipedia.org/wiki/Dromiciops_bozinovici
    Amerikaanse misdaadfilm uit 2021 - https://nl.wikipedia.org/wiki/South_of_Heaven_(film)
    Plaats in Estland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Prassi
    Macintosh LC 580 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Macintosh_LC_580
    Proces dat tot doel heeft personen of groepen hun menselijkheid terug te geven - https://nl.wikipedia.org/wiki/Rehumanisering
    Nederlandse crimineel en logementhoudster - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lammertje_Zondag
    Olieverfschilderij van Rogier van der Weyden - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lucas-Madonna


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Stikstofcrisis - https://nl.wikipedia.org/wiki/Stikstofcrisis
    Nieuwjaar - https://nl.wikipedia.org/wiki/Nieuwjaar
    2023 - https://nl.wikipedia.org/wiki/2023

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over de Verenigde Staten - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Verenigde_Staten


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS



 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Bang dat iemand op je WhatsApp inbreekt? Zo zorg je ervoor dat je zo veilig mogelijk appt
https://www.ad.nl/tech/bang-dat-iemand-op-je-whatsapp-inbreekt-zo-zorg-je-ervoor-dat-je-zo-veilig-mogelijk-appt~a9b5a184/
- Elf tips om minder te betalen aan streamingdiensten
https://www.ad.nl/tech/elf-tips-om-minder-te-betalen-aan-streamingdiensten~a2b50597/


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- KEF introduceert nieuwe Titanium Grey kleurstelling in de KC62 Subwoofercollectie
https://elektrozine.be/kef-introduceert-nieuwe-titanium-grey-kleurstelling-in-de-kc62-subwoofercollectie/

 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Phishing: Mediamarkt – Afdeling – Win een iPhone 14 Pro
https://computertaal.info/2023/01/03/phishing-mediamarkt-afdeling-win-een-iphone-14-pro/
- Eindejaarsrapport van Acronis over cyberbedreigingen: gemiddelde kosten van datalekken zullen in 2023 naar verwachting meer dan $ 5 miljoen per incident bedragen
https://computertaal.info/2023/01/05/eindejaarsrapport-van-acronis-over-cyberbedreigingen-gemiddelde-kosten-van-datalekken-zullen-in-2023-naar-verwachting-meer-dan-5-miljoen-per-incident-bedragen/


 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Razer introduceert pc-soundbar die geluid aanpast aan positie gebruiker
https://tweakers.net/nieuws/205288/razer-introduceert-pc-soundbar-die-geluid-aanpast-aan-positie-gebruiker.html
- Mercedes-Benz werkt aan wereldwijd snellaadnetwerk met 10.000 laders tot 350kW
https://tweakers.net/nieuws/205270/mercedes-benz-werkt-aan-wereldwijd-snellaadnetwerk-met-10000-laders-tot-350kw.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be


-  België krijgt prijs voor innovatie op technologiebeurs in Las Vegas
https://datanews.knack.be/ict/belgie-krijgt-prijs-voor-innovatie-op-technologiebeurs-in-las-vegas/article-news-1925755.html
-  Antwerps bedrijf stelt in Las Vegas nieuwste versie van slimme lampen voor
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/antwerps-bedrijf-stelt-in-las-vegas-nieuwste-versie-van-slimme-lampen-voor/article-news-1925775.html





 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


SUP: LIVE AUDIO MELDINGEN

Met deze app kan je korte audioclips opnemen en delen met het platform. Het is de bedoeling om to the point, grappige opmerkingen te delen met de community. Een soort Twitter, maar dan met gesproken boodschappen.
https://play.google.com/store/apps/details?id=fm.turntable.sup
https://apps.apple.com/us/app/sup-live-audio-notifications/id1639553388
https://sup.audio/


TELEGRAM VOOR DESKTOP PORTABLE
Telegram is een heel goed alternatief voor WhatsApp, die ook een versleuteling van je chats belooft. Met deze portable versie kan je die ook op elke pc gebruiken, en dat zonder enige installatie.
https://www.chip.de/downloads/Telegram-for-Desktop-Portable_95304273.html
https://desktop.telegram.org/


FLAGFOX: EXTENSIE
Deze extensie voor je Firefox browser doet maar één ding, maar doet het goed: hij vertoont waar de server staat van de website die je bezoekt. Dit kan je helpen om niet in de handen van phishers en andere fraudeurs te vallen.
https://flagfox.net/


MAIGIC: VERHAALTJES
Deze tool voor iPhone, iPad en de Mac gebruikt AI om verhalen te creëren op basis van jouw voorkeuren. Zou het echt werken en boeiende verhalen creëren? Laat het ons weten.
https://www.maigic.world/


CALIBRE PORTABLE


Calibre is een van de beste tools om e-boeken te lezen, converteren en te beheren. Dit is een portable versie, die je dus op een USB-stick kan zetten en op elke computer kan aansluiten.
https://www.chip.de/downloads/Calibre-Portable_49741665.html
https://calibre-ebook.com/

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.




 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK

Iedereen die ooit heeft geworsteld met armoede
weet hoe ontzettend duur het is om arm te zijn.
 - James Baldwin -
Amerikaans schrijver 1924-1987