Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
24/11/2022 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 27
Nummer 1287  van 19/11/2022


 

Gegroet lezer,

Zal het u verwonderen dat ook deze week Twitter en Elon Musk de hoofdrol gespeeld hebben in het tech nieuws? De situatie veranderde van dag tot dag, met als climax vrijdag het massaal opstappen van het personeel, na een ultimatum van Musk. Zal Twitter kunnen overleven in deze omstandigheden? Het blijft spannend. Wij hopen alvast van wel - Twitter is voor ons een uitstekend medium om informatie te vinden voor onze artikels.

Duimen dus maar. Ondertussen wensen wij u veel leesplezier met deze editie, en bij leven en welzijn tot volgende week.


Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.



WAT IS DE COMMOTIE ROND FTX EN BINANCE
Verleden week was er heel wat te doen rond Cryptobeurs FTX. Mensen zouden in een korte tijd heel wat geld kwijtgeraakt zijn. Maar net zoals zoveel feiten en elementen van de cryptomunten, is het voor de meeste mensen echt niet duidelijk wat dit allemaal betekent. Zelf zijn wij geen crypto-insiders, maar wij vonden een goede uitleg bij DTNS. Zij voegen eraan toe dat er soms wat meer nuances nodig zijn aan bepaalde elementen, maar de grote lijnen van het verhaal kloppen - en het is vooral bedoeld om aan de gewone internaut uit te leggen wat er aan de hand is.

Welnu, om te beginnen: een cryptocurrency exchange is een beurs, een plaats waar mensen verschillende soorten cryptomunten kunnen kopen en verkopen. Je kan er digitale munten verzenden naar andere mensen, maar ook je digitale munten omzetten naar 'gewone' munten. De bekendste cryptocurrency exchanges zijn Coinbase, Binance en FTX. Dat laatste is een bedrijf, opgericht in 2019 door ene Sam Bankman-Fried. Het bedrijf heeft verschillende entiteiten: een internationale cryptocurrency exchange die FTX heet, en eentje in de VS, dat FTX.US heet. Het is belangrijk dat je weet dat de problemen zich voordoen bij de internationale tak.

De kern van het probleem is, dat Bankman-Fried ook nog een ander bedrijf opgericht heeft, Almeda Research. Dat is een handelsfirma, een trading company. Het gaat op zoek naar risicovolle investeringen, omdat die het meeste opbrengen. Het bedrijf heeft geen enkele band met FTX, behalve dat de oprichter van beide Bankman-Fried is.

Het verschil tussen een trading company en een exchange
Je moet weten dat er een groot verschil bestaat tussen de manier waarop een trading company en een exchange zaken doen. Een exchange wordt verondersteld het geld van zijn klanten bij te houden, en het gemakkelijk te maken voor de klanten om het uit te wisselen (exchange). Een trading company daarentegen gaat geld lenen op de markt om te investeren. In de hoop dat die investering geld opbrengt, zodat het de lening kan terugbetalen, en winst maakt.

Nu is het zo dat een exchange de fondsen van zijn klanten apart moet houden van andere geldmiddelen in het bedrijf. Zij mogen die dus niet gaan investeren. En op een klassieke markt krijgen zij een beurs, als zij dat toch doen. Voor cryptocurrency exchanges bestaat die regelgeving echter (nog) niet.

Het toiletpapier-effect
Wat is er nu verleden week gebeurd? Wel, er begon een gerucht te circuleren dat FTX van de 16 miljard gelden die het in kas had van zijn klanten, er 10 miljard geleend had aan zusterbedrijf Alameda Research. Dat laatste zou dat geld belegd hebben, maar de investering zou er niet goed uitzien. Of dat waar is of niet, heeft eigenlijk geen belang: mensen geloofden het. En het toiletpapier-effect deed zijn intrede: mensen wilden hun geld terug van FTX, omwille van het gerucht. Er ontstond een stormloop, en op zondag 6 november vroegen mensen voor ongeveer 5 miljard dollar geld terug. FTX (we hebben het nog altijd over de internationale versie) kon slechts 80% van die opvragingen inwilligen, waardoor het de opvragingen moest opschorten, wat nog meer paniek veroorzaakte.

Waar komt Binance in het spel
Om de resterende opvragingen te kunnen inwilligen, had het bedrijf nog ongeveer 8 miljard dollar nodig. Die probeerde het te halen bij andere bedrijven: geef ons wat geld, en je krijgt een deel van ons bedrijf. Een van de grootste exchanges, Binance, dat al in FTX geïnvesteerd had, ging eerst akkoord om erin te investeren, maar trok zich daarna terug.

Het gevolg van de problemen
FTX is heel wat geld verschuldigd aan andere bedrijven, omwille van de uitwisselingen. Als het die niet kan betalen, dan zullen ook die andere exchanges in de problemen komen. Dat zou een waterval kunnen veroorzaken bij de exchanges. Mensen uit de hele wereld dreigen heel wat geld te verliezen.

De moraal van het verhaal?
Het gevolg: FTX heeft het faillissement aangevraagd. De schade is niet alleen groot voor het bedrijf zelf, maar ook voor de hele cryptocurrency exchange sector. Het gebrek aan regulatie, aan instellingen die deze bedrijven in het oog houden, dompelt de hele sector in een ondoorzichtige sfeer, waar geruchten meteen een stormloop op het digitale toiletpapier kunnen veroorzaken. Met andere woorden: bij gebrek aan transparantie en overzicht vanwege de overheid, dreigt beleggen in cryptomunten een risicovolle bezigheid te worden. Investeerders durven wel risico's te nemen, maar dit verhaal toont aan dat zij zich blootstellen aan enorme risico's, wanneer Exchanges zoals FTX hun rol als gewone wisselagent omwisselen voor belegger.

Maar de grootste les: cryptomunten zouden decentraal zijn, zodat zij standvastig zijn, ook als er een bepaalde speler uitvalt. Het FTX-debacle heeft aangetoond dat het hele concept toch nog kwetsbaar is. En het moet opgelost worden...

Een lange uitleg - hopelijk heeft het je inzicht gegeven in wat dit verhaal eigenlijk inhoudt?
Bij Techmeme vind je een hele verzameling artikels over dit debacle.
https://www.techmeme.com/221112/p12#a221112p12
https://dailytechnewsshow.com/2022/11/11/ftx-files-for-chapter-11-dth/



TWITTER: VERIFICATIE IS EEN ROMMELTJE
Het blijft sukkelen bij Twitter, met de geverifieerde accounts. Die zouden mogelijk worden doordat je via Twitter Blue een betalende account aanmaakte, want door jouw betaling via een kredietkaart gaf je immers een verificatie van je account. Even later kwam er dan nog een grijze "official" badge bij sommige accounts. Maar Musk schrapt dat al snel.

Daarna ontdekten de mensen met de Blue verificatie dat zij gemakkelijk hun naam konden wijzigen in die van bekende personen en merken. Uiteraard waren er meteen heel wat "Elon Musks" op het platform. Die natuurlijk de gekste onzin uitkraamden. Waarna plots de optie om in te tekenen op Twitter Blue verdween,.
Kortom: het mag dan al verwarrend lijken, het blijft leuk om volgen op Twitter!
https://www.theverge.com/2022/11/10/23452625/twitter-verified-official-blue-gray-check
https://www.theverge.com/2022/11/11/23452985/twitter-blue-subscription-service-unavailable-error-message



FTX-DEBACLE ZORGT VOOR RIMPELEFFECT
Het is bevestigd: cryptomunten exchange FTX heeft een "Chapter 11" beveiliging, een faillisementsbescherming, tegen faling aangevraagd in de VS. CEO van het bedrijf Sam Bankman-Fried is opgestapt als CEO en zijn functie wordt overgenomen door John J. Ray III, die het bankroet moet afhandelen.

Het debacle heeft verreikende effecten. Want er zijn maar liefst 130 aanverwante bedrijven die in de Chapter 11 betrokken zijn. Bovendien heeft de faling een schokgolf veroorzaakt doorheen de cryptobeurzen. De instorting van FTX is weliswaar veroorzaakt door fraude (het bedrijf heeft zonder toestemming cryptomunten gebruikt  van zijn klanten voor investeringen) maar het feit blijft dat er gewoon geen externe controle is, die dergelijke fraude moet voorkomen.

Bovendien is het grondbeginsel van cryptomunten - de decentralisatie, geen centraal beheer van de munten- opnieuw onderuit gehaald. Een scherp artikel hierover bij Coindesk. (1)

Heel de techwereld lijkt wel op het instorten te staan. Nadat Twitter CEO Elon Musk massale ontslagen aankondigde, heeft ook Mark Zuckerberg ontslagen aangekondigd: maar liefst 11.000 mensen verliezen hun job bij Meta.  Zuckerberg zet de ontwikkeling van zijn slimme schermen Portal stop en ook van de slimme uurwerken. (2) En ook bij Amazon verdwijnen er jobs: daar gaan ongeveer 10.000 ontslagen vallen. (3)
https://www.coindesk.com/layer2/2022/11/14/lets-actually-commit-to-proofs-of-reserve-this-time-okay/
https://www.businessinsider.com/meta-facebook-layoff-elon-musk-twitter-sbf-ftx-2022-11?r=US&IR=T
https://www.nytimes.com/2022/11/14/technology/amazon-layoffs.html



YOUTUBE BRENGT LIVE Q AND A
Een interessante ontwikkeling bij YouTube. Q&A sessies, waarbij je aan de maker van een YouTube filmpje vragen kan stellen, zijn erg populair. Nu gaat YouTube die introduceren in zijn livestream.

Een creator, de maker van het filmpje kan in de chat een prompt, een anker, aanmaken. Gebruikers kunnen dan vragen stellen, die ook vastgepind kunnen worden om aan te geven welke van deze vragen op dit moment beantwoord wordt.

Al deze vragen zullen verzameld worden in de Live Control Room, zodat de creator die gemakkelijk kan organiseren. Wanneer de Q&A sessie beëindigd wordt, dan verandert de livestream terug in een gewone chat.
https://www.xda-developers.com/youtube-live-qa-session-tool/



DEVIANART: TEXT TO IMAGE
Ook DevianArt, een community van en voor artiesten, heeft een eigen text-to-image dienst gelanceerd: DreamUp. Die wordt aangedreven door de Stable Diffusion AI. Leden van de community mogen 5 opdrachten gratis uitproberen.

Mooi, toch? Maar niet alle artiesten zijn gelukkig met dit nieuwtje. Want die Stable Diffusion is gemaakt met beelden die eigenlijk onethisch geschraapt zijn van ontelbare sites met afbeeldingen, ook die van DevianArt.

De artiestencommunity geeft de leden wel de mogelijkheid om via nieuwe HTML-flags aan te geven dat hun kunstwerken niet gebruikt mogen worden om DreamUp in de toekomst verder te trainen, maar dan moeten zij eerst een formulier invullen. En dat heeft de woede opgewekt van heel wat artiesten, zo meldt Ars Technica.
https://arstechnica.com/information-technology/2022/11/deviantart-upsets-artists-with-its-new-ai-art-generator-dreamup/



AMAZON GAAT IN DE VS VAN START MET AMAZON CLINIC
Gezondheid, jouw lijf: het is het meest persoonlijke van je privacy, dat je absoluut wil beschermen. Vanuit die optiek doet het volgende bericht ons toch de wenkbrauwen fronsen: Amazon heeft in de VS Amazon Clinic gelanceerd, een platform dat gebruikers in contact brengt met gezondheidswerkers voor gewone kwaaltjes, zoals allergieën, huidproblemen, zure oprispingen (reflux), sinusitis en infecties van de urinewegen. Dingen die heel vaak voorkomen, meestal met lichte medicatie op te lossen zijn, maar toch het advies van een arts vereisen omdat er een achterliggende oorzaak kan zijn.

Via de dienst zou je ook een vernieuwing van je doktersvoorschrift kunnen krijgen voor problemen zoals migraine, hoge bloeddruk en astma. Nu is het wel zo dat je, sinds de coronacrisis, ook bij veel artsen een consultatie kan krijgen via video. Deze dienst gaat echter nog een stap verder, en werkt via een gewone chat. Nog minder persoonlijk eigenlijk.

Amazon is hiermee op weg om zich echt te lanceren als een speler in de gezondheidszorg. In 2020 lanceerde het Amazon Pharmacy, waarbij je medicijnen kan kopen bij Amazon tegen een discountprijs, wanneer je Prime lid bent. En in juli dit jaar sloot het een overeenkomst om One Medical, een belangrijk gezondheidsplatform in de VS, te kopen voor 9 miljard.

Meer achtergrond over hoe de dienst werkt, vind je bij Engadget. Zou jij een consultatie over je urinewegeninfectie via chat aandurven - laat staan vertrouwen in het advies dat gegeven wordt?
https://www.engadget.com/amazon-clinic-virtual-healthcare-service-text-chat-124041711.html?src=rss



Nike gelooft nog in virtuele handel en Web3
Enkele maanden was Web3 al wat de klok sloeg. Je kon geen persbericht meer lezen over een nieuwe dienst of product, zonder dat het woord Web en virtuele werelden erin voorkwam. Die hype lijkt nu wel voorbij - reden waarom deze aankondiging van Nike ons toch verbaasd liet opkijken.

Nike lanceert namelijk .swoosh, een Web3 platform waar je virtuele sneakers en kleding van Nike kan kopen, verkopen en verhandelen.  Je kan je al vanaf 18 november aanmelden voor de dienst, maar de eerste digitale collectie van Nike die je kan kopen, zou pas in januari 2023 uitgebracht worden.

Het zou ook de bedoeling zijn om als creator samen met Nike een virtueel product te ontwikkelen, en dan royalties te krijgen voor de verkoop daarvan. Deze aankondiging van .swoosh komt, daar wijst The Verge op, een jaar nadat Nike het Web3 bedrijf RTFKT gekocht heeft, dan NFT's maakt en sneakers "voor de metaverse."

Als je het ons vraagt is dit een van de laatste stuiptrekkingen, en kondigt Nike dit enkel aan omdat het nu eenmaal zwaar geïnvesteerd heeft in  Web3 - maar misschien zien wij het te zwart-wit? In het "echte" leven bestaat er ook een levendige handel in Nikes, als belegging. Dus misschien slaan wij hier volkomen de bal mis.
https://www.theverge.com/2022/11/14/23458863/nike-nfts-happen-dot-swoosh-sneakers-crypto



UITBREIDING ZIJBALK BIJ OPERA
Wanneer je op je desktop of laptop bezig bent, dan speelt het meeste zich af in je browser, waar je toegang hebt tot verschillende diensten tegelijkertijd - dit in tegenstelling tot je mobiele toestel, waarbij je per dienst een speciale app moet openen. Het is dan ook gemakkelijk dat je, vanuit die browser in een zijbalk, meteen een overzicht krijgt van wat zich in jouw favoriete social media afspeelt.

Dat biedt Opera al een tijdje aan: via de zijbalk van krijg je toegang tot je Facebook Messenger, WhatsApp en Instagram. Er is ook een zijbalk voor Spotify en Apple Music. Hiervoor maakt Opera contact met de webapp versies van die diensten.

Daar komt nog een dienst bij: voortaan krijg je ook snel toegang tot TikTok. Vluchten kan niet meer: de snelle, verslavende filmpjes achtervolgen je overal.
https://www.engadget.com/opera-browser-tiktok-090027613.html?src=rss



BINNENLAND: BINNENKORT OOK DIGITALE PORTEFEUILLE
De Belgische overheid wil nog een stapje verder gaan in de digitalisering en kondigt een digitale "wallet" aan. Dat kan je best vergelijken met je echte portefeuille, waarin je dan ook je digitale ID, je virtuele identiteitskaart, steekt, maar ook andere officiële documenten, zoals je rijbewijs. Want ook dat wordt binnenkort digitaal.

Die wallet zal ook je communicatie met de overheid bevatten, die je in je e-box ontvangt. Maar je bent niet verplicht om die wallet te activeren, je kan gewoon zoals voorheen de berichten in je gewone e-box blijven ontvangen.

Toch is er soms verwarring over die e-box. Heel wat gewone burgers hebben die, zonder erbij na te denken, geactiveerd toen zij hun uitnodiging voor het covid-vaccin via deze overheidssite activeerden. Sindsdien worden verschillende andere documenten ook naar die e-box verstuurd. En heb je niet in die e-box aangegeven dat je via je gewone mail verwittigd wil worden wanneer er een nieuw bericht is van de overheid, dan kan je voor nare verrassingen komen te staan. Naar je e-box worden ook bijvoorbeeld parkeerboetes verstuurd, die je binnen een korte termijn moet betalen.

De meeste mensen gaan niet elke week kijken in die e-box, en lopen zo het risico dat zij een hogere boete moeten betalen wegens laattijdigheid.
https://www.hbvl.be/cnt/dmf20221116_95576927



BINNENLAND: STREAMINGDIENST VAN OPENBARE OMROEP OP DE VINGERS GETIKT
De openbare omroep VRT is volop op de digitale snelweg gesprongen: met zijn VRT MAX app kan je alle programma's live of on demand bekijken. Daarmee voldoet de openbare omroep aan zijn opdracht, om informatie voor alle burgers beschikbaar te maken, ook in het digitale tijdperk. De zogenaamde "cord-cutters", die geen tv-abonnement meer nemen via een van de traditionele providers Proximus en Telenet hebben zo toch nog de mogelijkheid om alle programma's van de openbare omroep te bekijken.

Maar er blijkt toch iets te wringen in de verhouding tot de andere Vlaamse omroepen, die eveneens hun eigen streamingdiensten ondertussen ontwikkeld hebben - VTMGo, VT4. Want dat zijn commerciële omroepen, die hun inkomsten, naast verkoop van hun programma's aan het buitenland, voornamelijk halen uit reclame. Om die commerciële markt niet te verstoren, werd er bepaald dat de VRT wel wat reclame mag maken, maar in beperkte mate - enkel voor eigen programma's, en voor sponsors van een bepaald programma.

En bij de streamingapp VRTMAX zou daarop een inbreuk gemaakt worden: daar zou namelijk reclame vertoond worden voor andere merken. Er werd een klacht ingediend bij VRM, de Vlaamse Regulator voor de Media. En die vond de klacht terecht.

Meer bij Tweakers, waar je ook een interessante discussie vindt over dit item, en bij Tijd.
https://tweakers.net/nieuws/203428/vlaamse-mediatoezichthouder-reclame-voor-livestreams-op-vrt-max-mag-niet.html
https://www.tijd.be/ondernemen/media-marketing/Mediawaakhond-tikt-VRT-op-de-vingers-voor-reclame-op-streamingplatform/10427622



BINNENLAND: MOET DE OVERHEID ONDERRICHT OVER CRYPTOMUNTEN TERUGBETALEN?
Cryptomunten en dan vooral de beleggingen erin zijn de laatste tijd in een erg negatief daglicht komen te staan. Maar dat was niet altijd zo - toen het concept van de blockchain ontstond, en in het kielzog dat van de cryptomunten, werd het alom geprezen. Het zou dé oplossing moeten worden die bankencrisissen zou moeten voorkomen, doordat het hele financiële systeem gedecentraliseerd werd. Het FTX-debacle heeft dat optimisme volledig gekeerd.

Maar ondertussen zijn er wel heel wat bedrijven die de investeringen in cryptomunten opgenomen hebben in hun portefeuille. En zelfs organisaties die de cryptomunten aanmoedigen, als idealistisch alternatief. Zo bieden enkele instellingen voor volwassenonderwijs een opleiding om te leren investeren in cryptomunten. Wat, in onverdachte tijden, een goed initiatief bleek. Maar in het licht van het FTX-debacle nu onder vuur komt te liggen. Vooral omdat deze opleiding gedeeltelijk vergoed wordt door de Vlaamse overheid.

Deze week werden daarover vragen gesteld in het Vlaamse parlement. Meer bij De Morgen.
https://www.demorgen.be/nieuws/vlaamse-regering-subsidieert-opleiding-beleggen-in-cryptomunten-dit-is-hallucinant~bf6a285e/



GOOGLE: EEN RESEM NIEUWIGHEDEN BIJ SEARCH EN MAPS
In de volgende dagen zal Google verschillende nieuwigheden uitrollen, alhoewel sommige beperkt zijn tot bepaalde landen. Even op een rijtje:

Bij Maps:
*Search met Live View: dit voegt een zoekbalk toe aan de augmented reality laag van de Maps app. Dat moet het gemakkelijker maken om zaken te vinden zoals bankautomaten, toiletten, restaurants. Voorlopig enkel in Londen, LA, New York, San Francisco en Tokyo.
*Rolstoel icoontje: een nieuw icoon moet duidelijk maken welke plekken toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers (wereldwijd uitgerold).
*EV laadpalen: nieuwe filters laten je toe om EV laadpalen te vinden met snelladers of stekkers die compatibel zijn met jouw auto. (wereldwijd uitgerold).

Bij Search:
*Lens multisearch near me: je kan nu ook op basis van een foto van een gerecht zoeken naar een restaurant in de buurt waar dat gerecht geserveerd wordt. Je moet wel de woorden "near me" gebruiken. Je kan ook zoeken naar bepaalde gerechten in restaurants (enkel in het Engels in de VS).
*Shopping: nieuwe AR-functies. Om te beginnen een bibliotheek met 150 modellen, met verschillende huidkleur, leeftijd, gender, gezichtsvorm, huidtype. Dat moet je helpen om virtueel foundation crèmes uit te testen van verschillende make-up merken. Ook voor sneakers komt er een AR-ervaring. (enkel in de VS).
https://www.engadget.com/google-live-with-search-rollout-140019893.html?src=rss&guccounter=1



ELON MUSK EIST LOYAUTEIT MAAR VANGT BOT
Je kan niet zeggen dat Elon Musk echt zachtzinnig omspringt met zijn medewerkers. Eerst werd het personeelsbestand zowat gehalveerd met massale ontslagen. En twee ingenieurs, die publiekelijk in opstand kwamen tegen Musk, werden aan de deur gezet.

De overblijvende personeelsleden hebben nu een mailtje gekregen waarin hij hen een ultimatum geeft: hij wil inzet voor een "extremely hardcore" Twitter. Die inzet moesten de personeelsleden beloven door op een link te klikken in de mail, dat hen naar een online formulier voerde.

Wie de mail niet beantwoordde voor 17u, zou ontslagen worden met 3 maanden opzegvergoeding.

Wie zou blijven, zal wel uit de pijp moeten komen. Musk belooft dat zij lange dagen zullen moeten kloppen, en erg intensief moeten werken.  En dat zal nodig zijn, want er valt heel wat werk te doen. De Twitter Blue abonnementen moeten nog helemaal op poten gezet worden, en Twitter zou nu werken aan een end-to-end versleuteling voor direct messages.

De eis van Musk heeft tot massale opstand van het personeel gezorgd. Zij hebben de kantoren gesloten, en een ware revolutie dreigt. Is er voldoende technisch personeel over, om Twitter recht te houden? Of gaat het crashen? Het zijn rare tijden...
https://www.engadget.com/the-morning-after-elon-musk-issues-ultimatum-to-remaining-twitter-employees-121556314.html?src=rss



NETFLIX: NIEUWE BEHEERSFUNCTIES
Netflix heeft een nieuwe instelling uitgebracht bij "Manage Access & Devices". Voortaan kan je daarmee als eigenaar van een account vanop afstand zien wie jouw account gebruikt, en toestellen afmelden die de account gebruiken. Deze rubriek toont de laatste keer dat het toestel de account gebruikt heeft, welk toestel dat was, en het IP-adres. Als dat een toestel was waarvoor jij geen toestemming gegeven hebt, of waarvoor je de toestemming wil intrekken, dan kan je dat toestel dus uitloggen vanop afstand. Netflix adviseert je om in dat geval het wachtwoord te wijzigen, maar verplicht het niet.
https://techcrunch.com/2022/11/15/netflix-new-manage-access-and-devices-feature/


 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



GOOGLE HEALTH CONNECT: MEER OPTIES
Google werkt al een heel tijdje aan zijn Health Connect app. Die was in het begin enkel toegankelijk voor een beperkt aantal mensen, maar nu kan je de app downloaden in publieke bèta via de Play Store.

Je kan de app nu met veel meer andere gelijkaardige gezondheids- en fitnessapps koppelen, zodat je die data kan importeren. Tot nu was dat enkel met Fitbit, Google Fit en Samsung Health, maar nu ondersteunt de app ook data van Peloton, Oura, WeightWatchers, MyFitnessPal, Flo, Lifesum, Tonal, Outdooractive en Proove Insight.

Je zal dus, wanneer je een workout in één bepaalde app maakt, die ook kunnen delen via Health Connect. Dat is mogelijk omdat Google en Samsung samen een gestandaardiseerd dataschema ontworpen hebben. Daar zijn er meer dan 40 datasoorten in 6 categorieën: activiteit, bodymetingen, cyclus, voeding, slaap en levensfuncties.
Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/google-samsung-health-connect-peloton-oura-fitness-apps-android-180202717.html


WHATSAPP LANCEERT COMPANION MODUS
Heb je meerdere toestellen, dan kan je voortaan je WhatsApp account koppelen aan je hoofdaccount bij WhatsApp. Dat kunnen dus andere smartphones zijn, of een Android tablet.

In totaal kan je maximum vier toestellen koppelen aan je account. Alle boodschappen die je verstuurt en ontvangt, alle gesprekken, blijven end-to-end versleuteld, op al die toestellen.

Momenteel zijn er bepaalde functies echter nog niet actief in deze betaversie, zoals live een locatie van iemand te zien, broadcast lijstjes te beheren, en de stickers.
Meer bij AndroidCentral.
https://www.androidcentral.com/apps-software/whatsapp-beta-companion-mode


DUCKDUCKGO: APP TRACKING PROTECTION
Weet jij welke apps eigenlijk al jouw data traceren? Ongetwijfeld zal je dat antwoord schuldig moeten blijven. DuckDuckGo heeft daarom een App Tracking Protection voor Android uitgebracht. Deze tool werd verleden jaar al uitgebracht, maar enkel een beperkt aantal mensen mocht zich via een wachtlijst inschrijven op de bètaversie. Nu is de tool voor iedereen beschikbaar.

Concreet zal de tool, wanneer je die activeert op je toestel, trackers van derden in apps gaan blokkeren - ook wanneer die app niet actief gebruikt wordt. Want ja, er zijn inderdaad apps die dat doen. Om van de functie gebruik te kunnen maken, moet je de DuckDuckGo browser op je toestel installeren, en de functie activeren. Daarna zal de tool kunnen ontdekken wanneer apps data gaan verzenden naar een lijst van bedrijven die op een publiek te raadplegen blocklist staan. En die datatransfers zal de tool dan blokkeren. Alles gebeurt op jouw toestel zelf, jouw data moeten niet langs de servers van DuckDuckGo passeren.
https://www.theverge.com/2022/11/16/23462053/duckduckgo-app-tracking-tool-beta-android-users


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



DUTCH PODCAST AWARD
De winnaars van de Nederlandse Dutch Podcast Award zijn gekend. En als je die podcasts nog niet kende, zijn dat dus drie super tips om je erop te abonneren.  Dit zijn de winnaars:

-Napleiten (True Crime): geen verslag van misdaadzaken of -processen, wel gesprekken met advocaten en officieren van justitie in Nederland over zaken die hen bijblijven.

-Dinocast (Wetenschap): heel niche dus, over dinosauriërs. Waar zij leefden, met bezoek aan musea en gesprekken met dino-kenners.

-De eeuw van de Amateur (Beste Langlopend): gewoon, over het leven, en alles wat daarbij hoort.
De links naar deze podcasts vind je in het artikel bij Dag en nacht.
https://dagennacht.nl/dutch-podcast-awards-2022/





 
De nieuwe oogst


   
SEMIPHERAL: OUDE TWEETS AUTOMATISCH VERWIJDEREN

Met deze dienst kan je je privacy beschermen, door automatisch oude tweets te verwijderen. Daarbij heb je zelf controle over welke tweets toch mogen blijven staan, zoals tweets die 10 retweets hebben of minstens 20 likes - instellingen waar je dus zelf aan kan sleutelen. Opvallend: mensen die al eens een tweet liken van gebruikers van uiterst rechtse signatuur, zijn uitgesloten van deze dienst.
[Taal: EN]
https://semiphemeral.com/


SLOWROADS: ZEN
Of je echt zen wordt van dit spelletje dat je in je browser speelt, is nog de vraag. Je rijdt op een mooie weg met bomen, dat wel, maar toch moet je de hele tijd sturen. Tenzij je autodrive activeert via de toets onderaan.
[Taal: EN]
https://slowroads.io/


MOOIE NATUURFOTO'S
Bij Gizmodo vind je een selectie van natuurfoto's die meedoen aan de wedstrijd om de beste foto van het jaar. Om even te relaxen en te genieten.
[Taal: EN]
https://gizmodo.com/nature-conservancy-photo-contest-2022-1849774085


PXLMO: FOTO DELEN
Wil je foto's delen, maar liefst geen gebruikmaken van gecentraliseerde platformen zoals Apple of Google? Dan is dit een alternatief. Je kan albums aanmaken en delen,  commentaar geven op een posting,  meerdere postings groeperen in een collectie, en meer.
[Taal: EN]
https://pxlmo.com/site/about


WHERE CAN I WATCH THIS

Bij welke streamingdienst kan je een bepaalde film of reeks bekijken? Dat is soms een hele puzzel. Maar deze site helpt - vergeet niet in het keuzevakje je land te veranderen naar Belgium.
[Taal: EN]
https://www.wherecaniwatchthis.tv


INTERACTIVES: WETENSCHAP UITGELEGD
Deze website werd voornamelijk gemaakt met Desmos, een project dat studenten wil helpen om wiskunde te leren en er zelfs een liefde voor aan te kweken.  Physics Interactives zelf is een website met verschillende grafieken, die je kan gebruiken en benutten voor non-profit toepassingen.
[Taal: EN]
https://sites.google.com/view/afreeparticle/interactives?pli=1
https://www.desmos.com/


BRIDGY: JE WEBSITE LINKEN
Deze dienst biedt je de mogelijkheid om je website te koppelen met verschillende sociale media, en de interactie daarop, zoals likes, retweets, meldingen enz. Tot die sociale media behoren Twitter, Facebook, Instagram, Flickr, Github, Mastodon en Reddit. Interacties kan je ook weergeven op je blog van Tumblr, WordPress, Blogger en Medium.
[Taal: EN]
https://brid.gy/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: WEST-VLAANDEREN VANUIT DE LUCHT
Het Imperial War Museum in Londen, het In Flanders Fields Museum in Ieper en het Koninklijk Legermuseum in Brussel zijn in het bezit van een prachtige collectie luchtfoto's die de Eerste Wereldoorlog in kaart brengen, op de plek die een echt strijdtoneel was: West-Vlaanderen.
Die beelden kan je nu bekijken.  Het ontstaan van de site kan je bij VRT lezen.
[Taal: NL]
https://www.luchtfoto1914-1918.be/nl/luchtfotografie


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: COOK AT HOME

Een Engelse titel, maar de rest van de site is in het Nederlands. Een mooi concept: wil jij koken als een echte chef, dan vind je hier de recepten. Van Piet Huysentruyt, Sandra Bekkari, Wout Bru, Peter De Clercq, Chloé Lauwers, Marco Cellini en anderen. Maar je kan ook lid worden van het clubje, en dan uitnodigingen krijgen voor exclusieve evenementen.
[Taal: NL]
https://www.cook-athome.be/nl


FEDIBUZZ: TRENDING
Deze website brengt een overzicht van de trending hashtags op de verschillende servers van Mastodon, die samen het fediverse genoemd worden. Bij elke term wordt ook vermeld in welke server van mastodon de term populair is.
[Taal: EN]
https://fedi.buzz/


PORTMANTEAUR: WOORDJES MAKEN
Deze website maakt via AI portmanteaus aan - dat zijn nieuwe woorden, die ontstaan door bestaande woorden te combineren. Enkele voorbeelden daarvan: brunch (combinatie van breakfast en lunch), podcast (van iPod en broadcast). Geef twee woorden in, en de AI zal er een nieuw woord van maken.
[Taal: EN]
https://www.portmanteaur.com


RAINDROP: BOOKMARK MANAGER
Met deze dienst kan je in een mooie vormgeving niet alleen je bookmarks bijhouden, maar ook beheren, er collecties van samenstellen, maar ook delen  of markeren. Je bookmarks worden zo op alle toestellen gesynchroniseerd. De basisdienst is gratis, een abonnement van 33,84 euro per jaar geeft je extra opties.
[Taal: EN]
https://raindrop.io
https://raindrop.io/pro/buy




Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia




Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Schilderij van Pieter Boel dat hij in 1663 in Antwerpen maakte - https://nl.wikipedia.org/wiki/Allegorie_van_de_vergankelijkheid_van_de_wereld
    Wolken van neutraal waterstof die gevonden worden in de halo van het Melkwegstelsel en in andere sterrenstelsels - https://nl.wikipedia.org/wiki/Hogesnelheidswolk
    Stadsmuur van Seoel - https://nl.wikipedia.org/wiki/Stadsmuur_van_Seoel
    Chinese ruimtecapsule - https://nl.wikipedia.org/wiki/Shenzhou_(ruimtecapsule)
    Vreemdelingenbegraafplaats - https://nl.wikipedia.org/wiki/Vreemdelingenbegraafplaats
    Tsjechische schaakster - https://nl.wikipedia.org/wiki/Jana_Jackov%C3%A1
    Pakwagen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Pakwagen
    Belgisch missionaris van Scheut, organisator en schrijver - https://nl.wikipedia.org/wiki/Arthur_Verth%C3%A9
    Vlaams schrijver - https://nl.wikipedia.org/wiki/Jooris_Van_Hulle


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Nederlands generaal en verzetsheld - https://nl.wikipedia.org/wiki/Rudi_Hemmes
    Artemis I van NASA gelanceerd - https://nl.wikipedia.org/wiki/Artemis_I
    [EN] 2022 United States House of Representatives elections - https://en.wikipedia.org/wiki/2022_United_States_House_of_Representatives_elections


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Thracië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Thraci%C3%AB


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS




 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Nederlandse overheid dreigt te stoppen met Facebook
https://www.ad.nl/tech/nederlandse-overheid-dreigt-te-stoppen-met-facebook~a84de01c/
- Boycot je het WK in Qatar? Zo vermijd je voetbalberichten automatisch op sociale media
https://www.ad.nl/tech/boycot-je-het-wk-in-qatar-zo-vermijd-je-voetbalberichten-automatisch-op-sociale-media~a1609623/


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- LG tilt de game-ervaring naar nieuwe hoogten van innovatie en creativiteit
https://elektrozine.be/lg-tilt-de-game-ervaring-naar-nieuwe-hoogten-van-innovatie-en-creativiteit/
- Oordopjes gemaakt van plastic waterdispensers
https://elektrozine.be/oordopjes-gemaakt-van-plastic-waterdispensers/

 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- PowerToys versie v0.64.1: de patch release
https://computertaal.info/2022/11/18/powertoys-versie-v0-64-1-de-patch-release/
- Hoe transfereer je de PowerToys instellingen naar een andere pc?
https://computertaal.info/2022/11/15/hoe-transfereer-je-de-powertoys-instellingen-naar-een-andere-pc/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net


- Microsoft stelt SwiftKey-toetsenbord opnieuw beschikbaar in iOS App Store
https://tweakers.net/nieuws/203618/microsoft-stelt-swiftkey-toetsenbord-opnieuw-beschikbaar-in-ios-app-store.html
- Thuiskopieheffing daalt voor bijna alle apparaten en verdwijnt voor settopboxen
https://tweakers.net/nieuws/203604/thuiskopieheffing-daalt-voor-bijna-alle-apparaten-en-verdwijnt-voor-settopboxen.html


*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Auteursrechtenhervorming kost werknemers van webbedrijven 'gemiddeld 765 euro netto'
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/auteursrechtenhervorming-kost-werknemers-van-webbedrijven-gemiddeld-765-euro-netto/article-news-1915407.html
-  Glasvezelplannen Telenet en Fluvius lopen vertraging op
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/glasvezelplannen-telenet-en-fluvius-lopen-vertraging-op/article-news-1915269.html




 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


TIP: EEN WOORDJE UITLEG OVER JE PHPMYADMIN

Wanneer je gebruik maakt van een WordPress website, dan zal die hoogstwaarschijnlijk gebruik maken van een MySQL database. Daarin wordt dan informatie opgeslagen zoals wachtwoorden, de postings en de gegevens van je gebruikers. Wanneer jouw WordPress site geen contact kan leggen met die MySQL Database, dan zal je website waarschijnlijk niet toegankelijk zijn.
Dit artikel bij ReadWrite vertelt je meer over PhpMyAdmin en wat je daar kan doen.
[Taal: EN]
https://readwrite.com/a-quick-guide-to-understanding-your-phpmyadmin-area/



 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


SCRIPTABLE: SCRIPTS VOOR IPHONE EN IPAD
Met deze app kan je zelf scripts schrijven om op je iPhone of iPad bepaalde dingen automatisch te laten uitvoeren. Zo kan je eigenlijk je eigen widgets creëren. Het vergt wel enige handigheid, en is niet aangeraden voor beginners.
https://www.chip.de/downloads/Scriptable-iPhone-_-iPad-App_183065293.html
https://scriptable.app


REVERSO: NU OOK ALS APP

Met de webdienst Reverso kan je tekst vertalen op een erg handige manier: sommige uitdrukkingen zoals financiële of juridische termen zijn dikwijls moeilijk te vatten. Reverso gaat zoeken op het web naar plekken waar die termen zowel in de originele taal als jouw gewenste taal voorkomen, zodat je zelf kan zien welke vertalingen mogelijk zijn.
Nu is er ook een app voor iOS en Android. Je kan gesproken zinnen laten vertalen, een tekst via je camera doorsturen, of je kan ook een offline woordenboek downloaden met 10+ populaire talen.
https://apps.apple.com/us/app/reverso-translation-dictionary/id919979642
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.softissimo.reverso.context&hl=en&gl=US&pli=1


ZOOM SCHEDULER
Dit is een extensie voor je Google Chrome browser, waarmee je conferenties vanuit je browser inplannen kan. Een aankondiging bij Chip.de die ons verbaast: bij onze Windows computer en de Firefox browser kan dat perfect door naar de Zoom.us website te surfen, en daar een conferentie in te plannen. Zonder extensie.
Wellicht is het verschil dat je met deze extensie ook de conferentie vanuit de browser starten kan, en bovendien in je Google agenda kan inplannen.
https://chrome.google.com/webstore/detail/zoom-scheduler/kgjfgplpablkjnlkjmjdecgdpfankdle?hl=en
https://www.chip.de/downloads/Zoom-Scheduler-fuer-Google-Chrome_182670767.html


HALLO NORTHERN SKY: PLANETARIUM
Hoewel dit een gratis software is, is HNSKY superieur aan veel commerciële producten. In de huidige versie bevat de database 30.000 deepsky-objecten en alle sterren tot magnitude 12.
Op de website van de fabrikant staan bovendien talrijke plug-ins waarmee je de functionaliteiten van het progje nog verder kan uitbreiden.
https://www.chip.de/downloads/Hallo-Northern-Sky-HNSKY_12995417.html
http://www.hnsky.org/


AUSLOGICS BOOSTSPEED


Dit programma belooft dat het jouw Windows systeem sneller kan maken. Het bevat o.a. een startup manager, een defragmentatie app, een manager voor add-ons, en meer. Het progje kost $19,95. Bij Betanews een bespreking.
https://betanews.com/2022/11/07/auslogics-boostspeed-13/
https://www.auslogics.com/en/software/boost-speed/


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Als je troebel water met rust laat,
wordt het vanzelf helder.
- Lao-Tse -
(Chinees filosoof +/- 600 v.C.)