Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
17/11/2022 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 26
Nummer 1286  van 12/11/2022


 

Gegroet lezer,

Een kortere werkweek, met de feestdag op 11 november. En dus minder berichten - en dan gaat Elon, met zijn wispelturig gedrag met Twitter, nog lopen met een groot deel van de aandacht. Toch staan er nog genoeg andere berichten in, want er blijft ondertussen genoeg gebeuren in de techwereld

Veel leesplezier met deze editie en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.



TWITTER BLIJFT IN HET OOG VAN DE STORM
Is het inderdaad zo dat Elon Musk zo snel mogelijk het geld dat hij neergelegd heeft om Twitter te kopen, terug wil verdienen - en in zijn haast de verkeerde beslissingen neemt? Dat is alvast een van de theorieën die waarnemers spuien.

Wat zijn ondertussen de feiten? Eigenlijk te veel om er hier uitgebreid op in te gaan, daarom een kort overzicht.

Om te beginnen heeft Musk zijn plan om personeel te ontslaan inderdaad tot uitvoer gebracht. De manier waarop is discutabel: de kantoren werden gesloten, en aan het personeel werd gezegd dat zij een mail zouden krijgen die hen vertelde of zij ontslagen waren of niet. Even werd gevreesd dat de opzegvergoeding niet conform zou zijn met de WARN (Worker Adjustment and Retraining Notification) wet, die geldt voor bedrijven waar meer dan 100 werknemers afgedankt worden. Maar volgens verdere berichten zou de opzeggingsvergoeding die het ontslagen personeel krijgt wel degelijk stroken met WARN, en als deze werknemers zich akkoord verklaren met het ontslag, zouden zij nog een maand opzeg extra krijgen. Wat dus wel klopt met WARN, maar minder is dan wat Musk eerder overeengekomen was bij de overname. Dus stelt hij zich nog altijd bloot aan vervolging. (1)

Feit is wel dat adverteerders massaal hun campagnes op Twitter opgeschort hebben, waardoor de inkomsten van Twitter sterk gezakt zijn. De adverteerders zeggen bezorgd te zijn over mogelijke veranderingen in het moderatie-beleid op Twitter, maar tot nu to heeft Twitter dat beleid niet veranderd. En de man die tot nu toe het hoofd was van veiligheid en integriteit op Twitter, Yoel Roth, is op zijn post behouden. (2)

En wie bezorgd is over de rol die Twitter (en eventuele misinformatie daar) zou kunnen spelen bij de midterm verkiezingen in de VS: Roth heeft gezegd dat de integriteit bij de verkiezingen een top prioriteit is voor Twitter. (3)
https://arstechnica.com/tech-policy/2022/11/twitter-shuts-offices-for-day-as-it-cuts-50-of-workforce-staff-already-suing/
https://www.theverge.com/2022/11/4/23439790/elon-musk-twitter-layoffs-trust-and-safety-teams-severance
https://www.engadget.com/twitters-head-of-safety-says-election-integrity-is-top-priority-233145711.html?src=rss



TWITTER: VERWARRING ROND TWITTER BLUE ABONNEMENT EN BLAUW VINKJE
Twitter wil wel degelijk een betalend abonnement aanbieden, maar niet aan 20 dollar per maand zoals eerst gevreesd werd. Het zou 8 dollar per maand kosten, en het komt als eerste uit in de VS, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en de VK, enkel op iOS. En als je het ons vraagt is het een democratische prijs: voor dat geld krijg je toegang tot allerlei extra voordelen, zoals de mogelijkheid om langere video's te posten, en als eerste toegang te krijgen tot nieuwe functies. Zelfs het feit dat je voortaan een blauw vinkje "koopt", als teken dat je een geverifieerde account bent, lijkt ons democratischer dan de toestand voorheen. Toen konden enkel bekende personen of politici een blauw vinkje krijgen - de gewone man en vrouw in de straat werd niet belangrijk genoeg geacht om te kunnen bewijzen dat hij/zij is wie hij/zij beweert te zijn. (1)

Twitter is druk bezig om die veranderingen in zijn netwerk door te voeren, en ook de Android app moet nog een update krijgen die dit ondersteunt.

Er wordt trouwens aan nog veel meer nieuwe veranderingen gewerkt. Zo zou je dus langere teksten kunnen delen op Twitter, als bijlage. Gedaan dus met printscreens van teksten. En er zouden ook nog meer en betere tools komen voor creators om geld te verdienen met hun werk - zo zou de zoekfunctie verbeterd worden, want Musk zelf noemt die momenteel lamentabel. (2)

En als je vindt dat wij redelijk mild zijn voor Musk en zijn overname: wij geven de man inderdaad krediet, en hopen dat hij Twitter kan laten voortbestaan als gezond communicatiemilieu, waar je veel nieuwe, mooie dingen ontdekt.
https://www.engadget.com/twitter-blue-ios-now-available-202609538.html?src=rss
https://www.engadget.com/twitter-long-form-text-sharing-224253678.html?src=rss



META PLATFORMEN KRIJGEN OOK UPDATES
Ach, met al die berichten over Twitter zouden we haast vergeten dat er ook nog zoiets bestaat als Meta, het overkoepelend bedrijf van Facebook, WhatsApp en Instagram. En ook daar vallen nieuwigheden te rapen.

Om te beginnen: WhatsApp heeft zijn Communities gelanceerd, groepen dus die tot 1024 personen kunnen omvatten. De beheerders daarvan (admins) krijgen controle over de groep, er kunnen sub-groepen aangemaakt worden, je kan er grote bestanden delen in de groep, en je kan videogesprekken houden met max. 32 personen. De communities zijn enkel toegankelijk als je een uitnodiging ontvangen hebt, en zij zijn niet publiek te vinden, niet bij search of bij discovery.

Instagram van zijn kant voert een test uit waarbij je je eigen NFT kan aanmaken op het platform. Je kan die dan op Instagram verkopen, via de standaard in-app transacties.

En tot slot: Facebook heeft zijn Professional modus bij de profielen uitgebreid naar andere gebruikers. Met die modus krijg je toegang tot analytische gegevens van je account, en krijg je ook tools om geld te verdienen met je account - twee dingen die tot nu toe enkel voorbehouden waren aan Pages. Enkele manieren om geld te verdienen: content publiceren die enkel via een abonnement toegankelijk is, advertenties in je stream in Reels en Stories, en fooien voor Stars. Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2022/11/03/whatsapp-officially-launches-its-new-discussion-group-feature-communities/
https://techcrunch.com/2022/11/02/instagram-allow-select-creators-make-sell-nfts-creator-updates/
https://techcrunch.com/2022/11/01/facebook-expands-professional-mode-all-creators-globally/



APPLE GOOIT ZICH STEEDS MEER OP ADVERTENTIES
Een trend die bij menige Apple-fan toch wel vragen oproept. Apple heeft altijd beloofd dat het de privacy van de gebruikers zal beschermen. Dat bij Apple het product dat jij koopt, de software en de services, hetgeen zijn waarop het winst maakt, niet jouw data. Maar nu het de laatste tijd steeds meer advertenties verwerkt in zijn diensten, moet je toch vragen stellen bij die belofte. Adverteerders zijn enkel geïnteresseerd in advertenties die opbrengen, in vaktermen een "conversie" opleveren. En daarvoor moet een advertentie doelgericht zijn, moet met andere woorden de advertentie enkel getoond worden aan een persoon die ervoor open staat. De adverteerder wil met andere woorden niet zomaar algemeen een advertentie laten vertonen voor iedereen die gewoon tv kijkt - voor de adverteerder is het interessanter om zijn advertentie te vertonen via streaming of on demand tv, waar er een profiel aangemaakt is van de gebruiker: man of vrouw, oud of jong.

Tot nu toe heeft Apple altijd beloofd dat het zich niet aan dergelijke praktijken zal bezondigen, dat jouw data veilig zijn. Maar toch...

Het feit dat Apple steeds meer reclame gaat integreren in zijn diensten is in dat verband een veeg teken. Het vertoont nu al ads in zijn App Store, en het test nu de mogelijkheid uit om ook advertenties op te nemen in zijn Maps app.

In de VS zal Apple volgend jaar de Major League voetbalwedstrijden gaan streamen. En daarvoor is Apple nu een adverteernetwerk aan het uitbouwen - het heeft namelijk een akkoord met de Major League om de volgende 10 jaar de voetbalwedstrijden te mogen uitzenden.

Of het nu gepersonaliseerde advertenties gaan zijn of niet: als voetbalfan zal je ze niet kunnen overslaan, ongeacht welk abonnement je op Apple TV hebt, ook in de duurste abonnementsformules niet.
https://www.engadget.com/apple-live-tv-ads-network-161104408.html?src=rss



WIJZIGING IN GEBRUIKSVOORWAARDEN TIKTOK BAART ZORGEN
TikTok is enorm populair, maar het feit dat het een app is die Chinese roots heeft, baart toch zorgen. TikTok heeft getracht die bezorgdheid weg te nemen door een aparte entiteit op te richten voor gebruikers buiten China. Dat zou moeten garanderen dat jouw data veilig zijn.

Maar verleden week kwam er een bericht dat die beveiliging van jouw data volledig onderuit haalt. TikTok heeft namelijk zijn Europees privacybeleid gewijzigd, en een clausule bepaalt dat zijn medewerkers in de VS, Brazilië, Canada, Israël, Singapore en China toegang hebben tot de data van Europese gebruikers. Die data blijven wel bewaard in Singapore, niet in China. En voor toegang tot die data zouden wel strenge regels gehandhaafd worden die zouden stroken met GDPR. Maar het belooft niet veel goeds.

Of de gebruikers van TikTok,meestal jongeren, zich daar iets van aantrekken, is nog de vraag.
https://www.theguardian.com/technology/2022/nov/02/tiktok-tells-european-users-its-staff-in-china-get-access-to-their-data



TWITTER: NIEUWE EVOLUTIES
Bereid je al maar voor: ook deze week zal Twitter een hoofdrol spelen in onze Netties-nieuwtjes. De nieuwtjes vandaag:

- Het Twitter Blue abonnement wordt uitgesteld tot 9 november, omdat er nog kinderziektes in zitten. Sommige functies werken niet perfect, zoals het feit dat je minder advertenties te zien krijgt, of dat je langere video's kan posten.

- Elon Musk heeft aangekondigd dat accounts die zich voordoen als iemand anders, duidelijk moeten vermelden dat zij een parodie-account zijn. Wat eigenlijk een goed idee is. Wij mogen dan al ervaren twitteraars zijn, maar soms worden ook wij nog verrast door accounts die perfect nagemaakt zijn, op een klein lettertje na, met de juiste profielfoto. En die de gekste dingen dan posten. Zijn aankondiging werd door criticasters echter meteen al afgedaan als "hij kan het niet verdragen dat er een parodie-account van hemzelf bestaat".

- En dan is er nog een tweet van Musk zelf, waarin hij oproept om te stemmen voor een republikeins congres, dus voor republikeinse kandidaten. De reden die hij aanhaalt is dat de president een democraat is, en er zo een balans is tussen beide overheden. Ook deze twee wordt door velen slecht onthaald - mag de baas van zo'n belangrijke "townhall" wel een stemadvies geven?

- En hoe zit het met de vele twitteraars die naar Mastodon zijn overgelopen? Wel, blijkbaar komen die met hangende pootjes terug. Het is daar te abstract met die verschillende servers, bij Twitter zelf kan je gemakkelijker nieuws vinden dat je interesseert. Wie de overstap naar Mastodon maakte, houdt de account echter nog altijd als back-up, voor het geval Musk nog meer konijnen uit zijn hoed tovert.

- En o ja: blijkbaar zijn er iets teveel mensen ontslagen bij Twitter. Sommige werknemers wordt gevraagd om terug te keren naar kantoor.

Een overzicht van 10 dagen Twitter chaos bij BBC, en AdAge heeft het over de adverteerders die afhaken.
https://www.bbc.com/news/technology-63539246
https://adage.com/live-blog/twitter-ad-updates-tracking-brand-reactions-elon-musk



TELEGRAM: NIEUWE FUNCTIES
Messaging app Telegram heeft verschillende nieuwe functionaliteiten toegevoegd aan zijn app, die toch wel het vermelden waard zijn. Zo zullen de Telegram Premium gebruikers voortaan ook onderschrift krijgen bij videoboodschappen. Interessant voor mensen met een gehoorprobleem, of voor wanneer je een boodschap wil beluisteren zonder geluid.

Ook voor gewone gebruikers, die geen premium account hebben, zijn er nieuwe functies. Zo kan er bij  de Topics (onderwerpen) in Groups aparte ruimtes gecreëerd worden wanneer die groepen meer dan 200 leden tellen, waarbij die ruimtes werken als individuele chats.

Opmerkelijk vonden wij de Collectible Usernames. Dat is een gebruikersnaam die je kan kopen en verkopen, en die beveiligd is via de TON blockchain. Het zijn gebruikersnamen die korter kunnen zijn dan 5 karakters, en die je kan gebruiken zoals gewone gebruikersnamen, in links en zoekopdrachten. Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2022/11/7/23444433/telegram-update-video-transcription-delay-apple



ZOOM: OOK EIGEN AGENDA EN E-MAIL EN ZELFS FILMZALEN VOOR CONFERENTIES
In zijn jaarlijkse Zoomtopia evenement heeft conferentieplatform Zoom een nieuwe Mail en Calendar client aangekondigd, bedoeld voor zakelijke gebruikers. Deze twee tools vormen voortaan een onderdeel van Zoom One, een pakket dat o.a. ook Team Chat, Whiteboard, Phone en Meetings omvat. Een kantoorsuite dus, duidelijk bedoeld om Microsoft de loef af te steken. (1)

Maar Zoom heeft nog ander nieuws: in de VS heeft het een partnerschap afgesloten met bioscoopketen AMC, waardoor de filmzalen van die keten gebruikt kunnen worden voor videoconferenties waaraan tot 150 mensen deelnemen.  Het bestaat uit een heel pakket, waarbij de gebruikers 3 uur lang over de zaal mogen beschikken en het gebruik van Zoom. AMC zal zorgen voor het materiaal om er een Zooms Rooms ervaring van te maken.

Indien de inrichter van de Zoom-conferentie dat wenst, kan AMC ook voor catering zorgen, en aansluiten het publiek een film vertonen - tegen extra betaling uiteraard. (2)
https://www.theverge.com/2022/11/8/23447050/zoom-zmail-zcal-office-suite-launches
https://www.theverge.com/2022/11/7/23446136/amc-zoom-rooms-theaters-meetings



NETFLIX LANCEERT TRIVIAVERSE
Het succes van Netflix is toch wat aan het tanen. Er komen steeds meer concurrerende streamingdiensten, die allemaal om de aandacht van de gebruiker vechten. En dus probeert Netflix de gebruikers aan zich te binden, door bijkomende diensten aan te bieden.

Zo heeft het onlangs aangekondigd dat het met games gaat beginnen, waarbij vooral gedacht wordt aan games die gebaseerd zijn op Netflix Original films en reeksen.

Deze week volgde dan de lancering van Triviaverse, een interactief trivia spelletje dat je kan spelen met de afstandsbediening van je tv. Je krijgt punten en badges door zo snel mogelijk een vraag te beantwoorden. Dit aanbod is beschikbaar in het Engels, Spaans, Portugees, Frans, Duits, Italiaans, Koreaans en Japans.
https://techcrunch.com/2022/11/08/netflix-launches-a-new-interactive-trivia-experience-triviaverse/



OOK SIGNAL HEEFT ZIJN EIGEN VERSIE VAN STORIES
In de reeks "ik ook" kondigde versleutelde berichtendienst Signal aan dat het ook korte video's gaat aanbieden, die, o zo toevallig, Stories gaan heten. Bij Stories deel je beelden, video en tekst die dan binnen de 24 uren terug verdwenen zijn.

Momenteel is het beschikbaar voor de app op iOS en Android, en het zou "binnenkort" ook voor je desktop uitkomen. Ben je geen fan van dergelijke Stories, en wil je je Signal enkel gebruiken voor boodschappen, dan kan je de Stories gemakkelijk uitzetten in je instellingen.
https://www.theverge.com/2022/11/7/23444791/signal-stories-ios-android-now-available



BINNENLAND: SOCIAAL TARIEF AAN 19 EURO
Een internetverbinding is noodzakelijk geworden, wil je als burger kunnen functioneren in ons land. Om te bankieren, om te communiceren met de overheid, om geïnformeerd te blijven. En omdat ook mensen die het minder breed hebben, toegang moeten hebben tot het internet, heeft de Belgische federale overheid afspraken gemaakt met de commerciële spelers dat die voortaan een internetabonnement van maximum 19 euro per maand gaan aanbieden. En een combinatie van internet en digitale tv zouden die mensen maximaal 40 euro moeten kosten.

Een mooi initiatief, maar er kwam toch wat kritiek: zijn dat dan niet weeral speciale voorwaarden, prijskortingen, die enkel gelden voor deze speciale groep, maar door de rest van de bevolking betaald moeten worden?

Neen, antwoordde minister van Telecommunicatie Petra De Sutter op Twitter: het zijn de commerciële spelers die gewoon een kleinere marge nemen op hun aanbod. Wat meteen het commentaar uitlokte waarom die telecomspelers dan ook niet wat minder marge kunnen nemen voor de andere abonnees, die een pak meer moeten betalen...

Toch even een nuance bij dat sociaal abonnement: dat bevat slechts 150 GB aan data bij een snelheid van minstens 30 Mbps. Meer data en hogere snelheid: daarvoor moeten ook die sociale abonnementen bijbetalen.
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/11/07/sociaal-telecomtarief/



BINNENLAND: MYID WORDT CONCURRENT VOOR ITSME
Je kan dus via het internet communiceren met de overheid, dossiers gemakkelijk beheren, inzage krijgen in je dossiers. Maar uiteraard moet de toegang tot al die website beveiligd zijn. De klassieke manier is nog altijd de veiligste (met je identiteitskaart die een chip bevat en een kaartlezer, plus een zelfgekozen code). Maar die is wel omslachtig, en kan je bijvoorbeeld niet onderweg gebruiken - je draagt zo'n kaartlezer niet altijd bij je.

Toen een commerciële speler een alternatief opdook die een eenvoudigere manier om in te loggen, ItsMe, kende die meteen succes. Maar eerlijk gezegd zijn wij daar nooit voorstander van geweest: een commerciële speler mag dan al duizendmaal zeggen dat jouw gegevens nooit doorverkocht worden, het blijft een commercieel bedrijf, en moet dus winst maken.

Dat er nu een tweede speler gelanceerd werd, myID, die eveneens toegang biedt tot de administratie van de overheid (en vele andere sites, zoals je bank), vinden wij dan ook een goede zaak. Het monopolie wordt doorbroken.

Net zoals bij ItsMe moet je eenmalig inloggen met je identiteitskaart en kaartlezer op de dienst, waarna je een inlog en wachtwoord voor MyID aanmaakt.
https://www.myid.be
https://www.rtbf.be/article/desormais-les-belges-peuvent-s-identifier-via-myid-be-pour-acceder-a-l-administration-11101217
https://www.sudinfo.be/id571076/article/2022-11-09/lancement-officiel-ce-mercredi-de-la-nouvelle-application-didentification-pour


BINNENLAND: CORONALERT NIET MEER ACTIEF
Wellicht staat de coronalert-app nog ergens verloren tussen al die andere apps die je op je smartphone hebt staan. Toch speelde die app een belangrijke rol toen de covid-besmettingen zich snel verspreidden: de app moest ervoor zorgen dat je een waarschuwing kreeg wanneer je gedurende een bepaalde tijd in de naaste omgeving verkeerd had van iemand die besmet was met covid-19. Dan moest je jezelf laten testen, moest je in quarantaine gaan tot je het verlossende bericht kreeg dat je niet besmet was - en als het even tegenzat: dat je de melding kreeg dat je toch ook besmet was.

De app had zijn nut, en dat nut is nu verdwenen, zo meent de Belgische overheid. Het platform achter de app wordt op non-actief gezet - en laat ons hopen dat het nooit meer geactiveerd moet worden.

Heel wat mensen hebben zich verzet tegen het gebruik van de coronalert-app. Zij vreesden dat die ook misbruikt zou kunnen worden voor andere doeleinden. In China, dat zijn burgers streng controleert bijvoorbeeld. Volgens New York Times zou de Chinese overheid een dergelijke app misbruikt hebben om de burgers van een bepaalde wijk te dwingen binnen te blijven, en zo protesten te verbieden.
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/11/09/coronalert-app-niet-meer-actief/
https://www.nytimes.com/2022/06/16/business/china-code-protesters.html

 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


EU VERBIEDT VERKOOP VAN 8K TV
Een bericht dat ons toch wel verbaasd heeft, want tot nu toe hadden wij hier echt nog nooit van gehoord. Het blijkt namelijk dat de EU, in haar project om het energieverbruik te verminderen, energieverslindende toestellen van de markt wil halen. Een plan dat tot nu toe met zachte dwang (nudging) uitgevoerd werd: toestellen kregen verplicht een energie-efficiëntie certificaat. Met daarbij de bedoeling dat je enkel nog energiezuinige toestellen zou kopen, met je energierekening in het achterhoofd.

Maar in 2023 zou de EU nog verder willen gaan met een EEI schaal: Energy Efficiency Index. Dat gaat over een maximale energieconsumptie die niet overschreden mag worden.  Voor tv's zou dat kunnen betekenen dat 8k tv's en sommige microLED tv's niet langer verkocht mogen worden. High-End tv's hebben een helderder scherm, wat een hoger energieverbruik meebrengt, plus het feit dat de beeldverwerking ook meer energie verbruikt. Momenteel is er geen enkele 8K tv die beantwoordt aan deze nieuwe vereisten. En slechts een paar 4K modellen passeren de test.

Een interessant artikel hierover bij The Next Web, dat verder ingaat op de vraag wat er nu gaat gebeuren: gaan gebruikers massaal 8K en 4K toestellen kopen, of gaan de tv-fabrikanten toestellen verbeteren?
https://thenextweb.com/news/the-eus-8k-tv-ban-will-be-a-nightmare-for-startups?utm_term=Autofeed&utm_medium=Social&utm_source=Twitter#Echobox=1667640632



GARMIN: SLIM UURWERK MET 1 MAAND BATTERIJDUUR
Garmin heeft Instinct Crossover voorgesteld, een smartwatch dat tegen een stootje kan, maar vooral opvalt door zijn batterijduur. Met één herlading zou het uurwerk namelijk, met alle functies werkend behalve GPS, maar liefst een volledige maand meegaan. Met GPS actief is het 110 uur.

Er is ook een Solar Edition, die 70 dagen verder kan als hij voldoende licht krijgt om zich te herladen, of zelfs onbeperkte duur wanneer je in de batterijsparende modus gaat.

De smartwatches zijn niet goedkoop, maar voor een sportieveling ook weer niet overdreven duur: Het basismodel kost $500, het Solar model $550, en een Tactical editie, die een duaal formaat GPS bevat en compatibel is met nachtvisie, kost $600.
Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/23447166/garmin-instinct-crossover-hybrid-smartwatch



BINNENLAND: OVERHEID TREEDT OP TEGEN MISLEIDENDE VERZEKERINGEN VOOR HARDWARE
Je koopt een nieuwe gsm, computer of tablet en je betaalt er toch wel wat geld voor. En de verkoper biedt je aan om er ook een verzekering voor te nemen - want het zou toch wel zonde zijn als je dat nieuwe toestel laat vallen, niet? De verzekering zou ervoor zorgen dat de schade meteen hersteld wordt. En ze is gratis bovendien.

Alleen: na een korte gratis periode is ze niet meer gratis. En betaal je voor een dienst die je eigenlijk niet meer nodig hebt, want als je dat toestel toch zou beschadigen bij een val, dan ben je wellicht eerder geneigd om een nieuw toestel te kopen. Alleen: veel gebruikers vergeten om die verzekering op te zeggen, en blijven betalen.

Tegen deze praktijk zal de overheid nu optreden. Dergelijke verzekeringscontracten die met een gratis periode beginnen, zijn voortaan verboden, zo kondigde staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker aan. Deze beslissing komt er na de FSMA een onderzoek ingesteld naar de Switch-winkels, waar de medewerkers de klanten dergelijke verzekeringscontracten lieten ondertekenen zonder dat de klant zich hiervan bewust was - tot de gratis periode verstreken was, en de eerste aanrekening van de verzekering opgevraagd werd.
https://www.sudinfo.be/id568786/article/2022-11-05/du-changement-en-belgique-cela-devient-interdit-ils-ne-seront-plus-possibles?utm_campaign=pushs&utm_source=twitter&utm_medium=tw_sp_online



 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



PODCAST: HET GEHEIM VAN WIJSMAN

Wellicht heb jij deze podcast al gehoord, want hij wordt door velen geroemd. Wij lopen een beetje achter, maar zijn uiteindelijk toch begonnen aan deze podcast. En die bevalt ons erg: het is een true crime / cold case, over een moord in 1921, gepleegd op een jonge advocaat in een trein. Knap speur- en archiefwerk, gebracht zonder sensatie, met heel veel achtergrond. Een aanrader.
https://www.nporadio1.nl/podcasts/het-geheim-van-wijsman






 
De nieuwe oogst


   
NEW SCIENTIST

Voor de liefhebber van wetenschap: een betrouwbare bron. Want op het internet circuleren heel wat zogenaamde wetenschappelijke nieuwtjes, die onjuist of zelfs volkomen van de pot gerukt zijn. Betrouwbaar wil niet zeggen saai, want het zijn echt wel boeiende berichten. Zoals: smartphones kunnen vertellen of een brug op het punt staat om in te storten. Of hoe technologie de manier grondig wijzigt waarop we het oude Egypte bekijken.
[Taal: EN]
https://www.newscientist.com/


SHORPY: UIT DE OUDE DOOS
Deze fotosite brengt foto's uit de oude doos, van gewone dingen uit het dagelijkse leven. Bij de foto's krijg je ook een woordje uitleg. En bevalt een foto jou, dan kan je die zelfs als poster kopen.
De foto's zijn echt wel indrukwekkend, en geven een heel duidelijk beeld van het leven in de VS vroeger.
[Taal: EN]
https://www.shorpy.com/


MOODBOARDLY
Werken met een "moodboard": je kan dat doen met een echt bord waarop je prentjes plakt die je uitknipt, stoffen die je mooi vindt, enz. Maar je kan het ook virtueel doen.
Deze website maakt dat super gemakkelijk, doordat je allerlei voorwerpen die je tijdens het surfen tegenkomt gewoon virtueel kan uitknippen, daar dan de achtergrond van laten verwijderen, en dan netjes in je moodboard plakken.
[Taal: EN]
https://www.moodboardly.com/


GOLDEN HOOK TEMPLATES
Wanneer je als auteur op Twitter een draadje wil schrijven, dan is het belangrijk dat je beginzin meteen de aandacht trekt. Dat heet dan een "viral hook". Deze website biedt je gratis 250 viral hook sjablonen van meer dan 25 Twitter influencers.
[Taal: EN]
https://shushantlakhyani.gumroad.com/l/golden-hook-templates


IMGFLIP: MEMES

Hier kan je zelf een meme aanmaken door tekst op een filmpje of afbeelding te zetten. En natuurlijk kan je ook de al gemaakte memes bekijken of gebruiken. Er is zelfs een optie om ook NSFW (not safe for work) filmpjes toe te laten bij het bekijken van de memes.
[Taal: EN]
https://imgflip.com/?sort=latest


ESKIMOZ: SEO TIPS
Het bedrijf Eskimoz is gespecialiseerd in het optimaliseren van websites voor de zoekmachines. Maar het deelt zijn kennis ook met jou, via zijn blog. Daarin veel tips die je zelf kan toepassen, en die je inwijden in de kunst en terminologie van SEO.
[Taal: FR]
https://www.eskimoz.fr/blog/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DAILYBITS

Techblogger (Herman Maes) houdt op deze pagina van Dailybits bij in welke mate de Belgische media zich houden aan de GDPR-regels bij het bijhouden en verzamelen van gebruikersgegevens. En ook in hoeverre zij hiervoor beboet worden. Bij Dailybits trouwens nog verschillende andere artikels over privacy, maar ook autonieuws.
[Taal: NL]
https://www.dailybits.be/item/overzicht-gdpr-boetes-rechtszaken/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: AUTODELEN
Vooral in steden is een auto delen met verschillende gezinnen populair. Want zo kan een auto, die anders lange tijd stilstaat en zo ruimte op straat inneemt, maximaal benut worden. Deze website wil het autodelen bevorderen door de werking ervan uit te leggen.
[Taal: NL]
https://www.autodelen.net/nl/



Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia




Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Antwerp Giants in het seizoen 2022/23 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Antwerp_Giants_in_het_seizoen_2022/23
    Japans kunstschilder en prentkunstenaar - https://nl.wikipedia.org/wiki/Torii_Kotondo
    Molenrecht - https://nl.wikipedia.org/wiki/Molenrecht
    Britse artistieke turnster van Azerbeidzjaanse afkomst - https://nl.wikipedia.org/wiki/Jennifer_Gadirova
    Vervoer in Suriname - https://nl.wikipedia.org/wiki/Vervoer_in_Suriname
    Orde van de varens - https://nl.wikipedia.org/wiki/Schizaeales
    Chinese schaker - https://nl.wikipedia.org/wiki/Wang_Yue
    Leerling van Guido Gezelle - https://nl.wikipedia.org/wiki/Eduard_Van_den_Bussche


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Sint Maarten - https://nl.wikipedia.org/wiki/Sint-Maarten
    Klimaatconferentie van de Verenigde Naties - https://nl.wikipedia.org/wiki/Klimaatconferentie_van_de_Verenigde_Naties
    Cryptogeld - https://nl.wikipedia.org/wiki/Cryptogeld


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over egyptologie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Egyptologie

https://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS




 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Nieuwe computermuis nodig? Hier moet je op letten
https://www.ad.nl/tech/nieuwe-computermuis-nodig-hier-moet-je-op-letten~aa0d81ec/
- Zo bekijk je streamingdiensten in de best mogelijke kwaliteit
https://www.ad.nl/tech/zo-bekijk-je-streamingdiensten-in-de-best-mogelijke-kwaliteit~ad935f2cc/


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
- LG tilt de game-ervaring naar nieuwe hoogten van innovatie en creativiteit
https://elektrozine.be/lg-tilt-de-game-ervaring-naar-nieuwe-hoogten-van-innovatie-en-creativiteit/
- Beste televisies van 2022
https://elektrozine.be/beste-televisies-van-2022/
 

 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Microsoft PC Manager is beschikbaar in beta
https://computertaal.info/2022/11/08/microsoft-pc-manager-is-beschikbaar-in-beta/
- Kinderen die games spelen, scoren hoger op breinfunctie tests
https://computertaal.info/2022/11/09/kinderen-die-games-spelen-scoren-hoger-op-breinfunctie-tests/


 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Thunderbird waarschuwt Microsoft 365-klanten voor gewijzigde autorisatiemethode
https://tweakers.net/nieuws/203352/thunderbird-waarschuwt-microsoft-365-klanten-voor-gewijzigde-autorisatiemethode.html
- Tesla maakt Amerikaanse laadstandaard beschikbaar voor andere fabrikanten
https://tweakers.net/nieuws/203348/tesla-maakt-amerikaanse-laadstandaard-beschikbaar-voor-andere-fabrikanten.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- In moeilijkheden geraakt EDPnet heeft 'aanzienlijke schulden' bij Proximus
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/in-moeilijkheden-geraakt-edpnet-heeft-aanzienlijke-schulden-bij-proximus/article-news-1913347.html
- Encryptie, VPN's en andere tech spelen een sleutelrol bij de Iraanse protesten
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/encryptie-vpn-s-en-andere-tech-spelen-een-sleutelrol-bij-de-iraanse-protesten/article-longread-1913525.html




 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut



TIP: JE MAILADRES EN GSM-NUMMER LATEN VERWIJDEREN BIJ FACEBOOK EN INSTAGRAM

Nog een goed artikel dat wij vonden bij Dailybits. Het blijkt namelijk niet zo eenvoudig om bepaalde gegevens bij Facebook en Instagram te verwijderen. Toch vond Herman Maes uit hoe je het doet. Hij legt stap voor stap uit hoe je te werk moet gaan.
https://www.dailybits.be/item/je-mailadres-en-gsmnummer-bij-facebook-instagram-laten-verwijderen/
https://www.facebook.com/contacts/removal


 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


KRITA STUDIO: TEKENEN

Dit is een knappe en volledig gratis tekenprogramma. Ideaal om comics, manga's en andere digitale kunstwerken te maken.
Je beschikt over zowel vector- als pixeltools, en er zijn twaalf penseel-engines.
https://www.chip.de/downloads/Krita-Studio_68420369.html
https://krita.org/en/


WRITEFREELY: JE GEDACHTEN ORDENEN
Dit is een gratis en open source software waarmee je gemakkelijk je teksten op het web kan publiceren. Je kan je eigen persoonlijk blog schrijven, of zelfs een hele community starten.
Je kan de software installeren op desktop, iPhone/iPad, zelfs vanop de commandolijn.
https://writefreely.org/apps


EM CLIENT: MAIL  CLIENT


Dit is een alternatief voor het Thunderbird mailprogramma, met veel extra functies. Niet alleen mails en agenda, maar ook chat via Facebook, Skype en Google. Bovendien kan je je mail synchroniseren en importeren van Google Mail, Outlook en Thunderbird. De gratis versie is wel beperkt tot 2 mailaccounts.
https://www.chip.de/downloads/eM-Client_61455376.html
https://www.emclient.com


SIGNAL VOOR DESKTOP

Een versie van versleutelde berichtendienst Signal voor de desktop, zowel voor de Mac als Windows.
https://signal.org/

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Het berouw is een poging der natuur
om uit onze ziel de kiemen van het bederf te verwijderen.

-  Joseph Joubert, Frans schrijver 1754-1824 -