Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
10/11/2022 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 26
Nummer 1285  van 5/11/2022


 

Gegroet lezer,

Weer een week boordevol nieuws. Daarin speelt Artificiële Intelligentie een hoofdrol, zoals dat de voorbije weken wel meer het geval was. Maar wat deze week toch wel de uitschieter werd, is Twitter. Het werd een rollercoaster: Musk koopt dan toch Twitter, massa's mensen kondigen aan dat zij Twitter gaan verlaten voor Mastodont maar vinden het er maar niks, massa's werknemers worden bij Twitter van de ene dag op de andere aan de deur gezet, en massa's adverteerders zetten hun campagnes op Twitter stop. Wij zijn alvast benieuwd hoe dit verder gaat lopen!

Veel leesplezier met deze editie en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.



MUSK OVERNAME VAN TWITTER: EEN HUMORISTISCHE NOOT
Na een lange "doet ie het wel of doet ie het niet" saga, is het dan toch een feit. Elon Musk, baas van winstgevende bedrijven zoals Tesla en SpaceX, neemt dan toch sociale netwerksite Twitter over. Meteen heeft Musk contact opgenomen met zijn bankiers om voor het nodige geld te zorgen (1). Dat houdt ook in dat de handel in het Twitter-aandeel opgeschorst wordt, wat normaal is tijdens een dergelijke overname.

Musk heeft, zoals we het van hem gewoon zijn, zijn nieuwe 'rol' als baas van Twitter met de nodige humor aangekondigd. Hij heeft zijn bio op Twitter veranderd naar "Chief Twit" en zijn locatie naar "Twitter headquarters". En hij postte een foto van zichzelf met een lavabo ("sink" in het Engels), met als onderschrift: "EnteringTwitter HQ - let that sink in".

Maar die humor terzijde: uiteraard heeft Twitter plannen met Twitter die verder gaan dan wat de draak steken met de pers. Musk wil van het sociale netwerk terug een een "digital town square", een dorpsplein maken, waar allerlei soorten meningen om een gezonde manier besproken kunnen worden. Wat niet wil zeggen dat echt àlles gezegd kan worden, zonder gevolgen. De regels van het land moeten moeten gevolgd worden,
https://twitter.com/elonmusk/status/1585341984679469056
https://www.reuters.com/markets/europe/twitter-shares-be-suspended-nyse-musk-nears-takeover-2022-10-27/



TWITTER ONDER MUSK: METEEN AL EEN EERSTE DISCUSSIE
Na de definitieve bevestiging dat Musk Twitter dan toch gaat overnemen, volgden heel wat negatieve reacties. Velen vreesden dat Twitter voortaan een onverkwikkelijk milieu zou worden, waar desinformatie welig tiert. Zij verwijzen naar het feit dat de overname door Musk komt op een moment dat Twitter een belangrijke rol zou kunnen spelen bij de Amerikaanse tussentijdse verkiezingen. Het staat nog niet vast of Donald Trump zich opnieuw kandidaat zal stellen, maar voor de ex-president was Twitter een belangrijke spreekbuis - tot hij er verbannen werd, voor eeuwig. Musk heeft nog niet gezegd of hij die verbanning zou terugdraaien. En Trump heeft al wel gezegd dat hij niet naar Twitter terugkeert

Maar het idee alleen al dat Twitter onder Musk minder streng gemodereerd zou worden, was voor velen reden genoeg om aan te kondigen dat zij hun Twitter-account gaan stopzetten. Niet alleen Amerikanen, maar ook tweeps hier ten lande. Mastodont noemen sommigen als alternatief.

Hebben zij gelijk dat Twitter voortaan meer desinformatie verspreiden zal, omdat wie dat verspreidt niet verbannen wordt? Feit is dat Musk zelf zondag een tweet retweette, waarin een "alternatieve" theorie geponeerd werd over de aanval op de echtgenoot van de Amerikaanse senaatsvoorzitter Nancy Pelosi. Een tweet die...  hij zelf kort daarop verwijderde.
https://twitter.com/elonmusk/status/1586693291231178753?s=20&t=PV4VaHFDg0ye9V-pd4NvMQ
https://www.independent.co.uk/news/world/americas/crime/elon-musk-paul-pelosi-attack-hillary-clinton-b2213757.html



YOUTUBE: NIEUWE TABS
YouTube wijzigt de manier waarop video content vertoond wordt op de pagina's van een channel dat je volgt. Die content wordt voortaan opgedeeld in drie verschillende tabs:
-video's, waar je de typische langere filmpjes zal vinden
-shorts, voor de kortere filmpjes à la TikTok
-live, waar je live streams kan volgen zowel uit het verleden, als wat nu live gestreamd wordt, en streams die er binnenkort aankomen.7
Wanneer je via een ander medium een Short filmpje bekijkt, dat je naar het kanaal van de creator voert, wordt je meteen naar het tabblaadje Shorts gebracht, om meer content te ontdekken.
https://techcrunch.com/2022/10/27/youtube-redesign-gives-long-form-videos-shorts-and-live-videos-their-own-tabs-on-channel-pages/



TWITTER: EN HOE HET NU VERDER GAAT
Sinds de overname van Twitter door Elon Musk, lijken de dingen in een stroomversnelling te raken. Allerlei berichten stromen toe, over veranderingen die hij zou willen doorvoeren. Maar sommige van die berichten zijn tot nu toe eerder geruchten, dus neem het volgende maar met een korreltje zout.

Om te beginnen zou er een betalende versie komen voor het blauwe vinkje, dat aangeeft dat jij wel degelijk bent wie je beweert te zijn. De details zijn echter nog onduidelijk. De ene bron spreekt van een prijsverhoging van Twitter Blue, het betalende abonnement dat nu $4,99 kost, naar $20,99, indien je dat vinkje wil. Andere bronnen spreken alleen van een prijs voor het vinkje alleen, zonder verhoging voor Twitter Blue. Het enige wat Musk zelf daarover kwijt wil, is dat het hele verificatie proces volledig herdacht wordt. (1)

De dag is trouwens geëindigd met een uitspraak van Musk, dat de hele blauwe vinkjes bullshit zijn, en dat het enige dat telt Twitter Blue is. Dat abonnement zou 8 dollar per maand kosten, en voor die prijs krijg je dan minder advertenties, prioriteit bij antwoorden op een tweet, meldingen en zoekopdrachten, en meer.

Wat wel vaststaat is dat Musk een grote verandering bij het personeel wil doorvoeren. Afhankelijk van de bron zou zelfs 25 tot 5% van het personeel ontslagen worden. Daarbij ook kaderleden, die recent zelf geen code meer geschreven hebben.

Maar Musk zou een nieuwe wind willen laten waaien bij de ontwikkeling van Twitter. Zo zou hij ingenieurs van Tesla ingeschakeld hebben om de ontwikkelaars die er nu werken te evalueren, en hun code te bekijken. Een vorige medewerker, Kayvon Beykpour, die in mei ontslagen werd door voormalig CEO Parag Agrwal, zou ook in het gebouw gezien zijn. Bovendien zou Musk ook beroep gaan doen op David Sacks, oprichter en COO van Paypal, op Thomas Dmytryk, ingenieur bij Tesla, en op Jason Calacanis, bekend venture capitalist. Zij zouden ondertussen allemaal al een Twitter e-mailadres gekregen hebben. (2)

Maar wat zeker vast staat, zijn enkele tastbare wijzigingen die Elon Musk nu al doorgevoerd heeft:

- De startpagina van Twitter is voortaan niet meer een simpele aanmoediging om een account aan te maken of in te loggen, maar een pagina waar je Twitter kan ontdekken, met trending tweets en nieuwsverhalen. Een slimme verandering, als je het ons vraagt.

- Musk heeft een poll getweet, waarin hij de gebruikers vraagt of Vine terug moet komen. Vine is een soort van TikTok, met memes, dat jaren geleden door Twitter gekocht werd, maar sindsdien in een vergeetput raakte.

- General Motors heeft aangekondigd dat het zijn advertenties tijdelijk opschort op Twitter, totdat het een idee krijgt van de richting die het platform uitgaat onder de nieuwe directie. Dat hoeft nu niet meteen iets te maken hebben met al of niet strengere of lossere moderatie van Twitter, maar kan alles te maken hebben met auto'. General Motors is een autofabrikant, en Musk is nu eenmaal de eigenaar van een concurrent, Tesla.
https://www.theverge.com/2022/10/30/23431931/twitter-paid-verification-elon-musk-blue-monthly-subscription
https://www.theverge.com/2022/10/30/23430008/elon-musk-twitter-homepage-subscriptions-changes
https://www.theverge.com/2022/10/29/23429776/gm-pauses-ads-twitter-elon-musk-takeover-tesla-content-moderation



TWITTER EN MUSK: IS HET ECHT EEN LEEGLOOP
Toen duidelijk werd dat Musk wel degelijk Twitter zou overnemen en naar zijn hand zou zetten, ontstond heel wat ongerustheid bij tal van gebruikers. Zou Twitter nu echt veranderen in een sociaal netwerk waar geen moderatie meer heerst, en fake news welig zou tieren? Waar extreem rechts geen strobreed in de weg gelegd zou worden? Velen kondigden aan dat zij hun heil elders zouden zoeken. Hun toevluchtsoord zou Mastodon worden.  Mastodon is tussen haakjes niet nieuw - het bestaat al sinds 201. Kort na het bericht van de overname door Musk zag het zijn aantal gebruikers met meer dan 70.000 eenheden stijgen. En volgens Sensor Towers, dat ranglijsten bijhoudt van de meest gedownloade apps, staat de Mastodon app in de VS op nummer 21. (1)

Maar al snel kwamen verschillende mensen die wij persoonlijk volgen met hangende pootjes terug. Veel valt er momenteel niet te beleven, en bovendien is de werking van Mastodon voor de meeste gewone gebruikers niet zo evident. Mastodon is immers gedecentraliseerd, waardoor er verschillende servers zijn die hun eigen versie van de Mastodon draaien. Jij moet een server kiezen, die dan in jouw Mastodon-naam weergegeven wordt. Mastodon.social is momenteel de belangrijkste versie met meer dan 817.000  gebruikers.

Maar alle Mastodon gebruikers kunnen wel lezen wat jij post. En je kan zelfs, via een handigheidje, cross-posten en antwoorden naar verschillende servers. Hoe het juist werkt, wordt summier uitgelegd in een interessant Twitter-draadje  van Jeroen Baert (2)).

De stormloop en de teleurstelling wordt goed samengevat in een tweet van @RobbySallaets  "Dus half Twitter is overgelopen naar Mastodon maar vertelt wel op Twitter waarom het bij Mastodon leuker is en gaat in the end toch op Twitter blijven? Vat ik zo de dag op Twitter goed samen?" ()
https://techcrunch.com/2022/10/31/mastodons-microblogging-app-saw-a-record-number-of-downloads-after-musks-twitter-takeover/
https://twitter.com/jbaert/status/1587038027116941316
https://twitter.com/RobbySallaets/status/1587538360201003009



GOOGLE CHROME: UPDATES
Enkele interessante updates bij de Google Chrome browser willen wij je zeker niet onthouden. De mogelijkheid om de prijs van een bepaald artikel te volgen, die tot nu toe enkel beschikbaar was bij de mobiele versie van de browser, zou nu ook naar de desktop komen.

Voortaan zou er ook een zoekfunctie komen met een zijbalk, net zoals bij Microsoft Edge. Dat werkt zo: je doet een gewone zoekactie als altijd, en klikt vervolgens op het "G"logo rechts van die opzoeking. Dan krijg je de optie om de zoekresultaten te openen in het zijpaneel.

Dat zorgt er dan voor dat de zoekresultaten open blijven staan in die zijbalk en dat je er doorheen kan bladeren, en de content van de link die je aanklikt in het scherm ernaast te zien valt. Eigenlijk best handig, en je kan de vraag stellen waarom dit niet eerder toegepast werd.

Volgens recente statistieken van StatCounter is Chrome ondertussen de meest gebruikte browser wereldwijd, met een marktaandeel van 67,3%, terwijl Microsoft Edge 10,8% heeft. Firefox moet zich tevreden stellen met 3,7% - wat ons toch even doet slikken: wij zijn altijd tevreden geweest van onze Firefox!
https://www.digitaltrends.com/computing/google-chrome-introduces-sidebar-for-easier-search-results/



BINNENLAND: ONDERZOEKERS IMEC EN KUL BRENGEN TOOL OM PRIVACY BETER TE BESCHERMEN
Vele sportievelingen vinden het leuk om hun fietstocht of hun jogging-loop te documenteren via hun smartwatch of smartphone. Een veelgebruikte app waarop zij dan beroep doen is Strava. En vaak wedijveren al deze sporters met elkaar, publiceren zij hun sportieve prestaties online. Alleen: daarmee brengen zij wel hun privacy in gevaar. Denk aan fietsers: vaak is die fiets niet echt goedkoop, en bestaat het gevaar dat de fietser, door zijn begin- en eindpunt aan te geven, ook zijn woonplaats verraadt. Wat het voor een dief gemakkelijk maakt om die dure fiets te gaan stelen.

In verschillende sportieve apps zoals Strava zit er wel een mogelijkheid om je eigen locatie te verdoezelen, die als "geheim" aan te geven. Maar onderzoekers van IMEC en KUL hebben ontdekt dat het toch nog mogelijk is, door langdurige observatie van de route die de sporters afleggen, om die geheime locatie te vinden.

Zij hebben nu een website ontwikkeld waarmee om te beginnen Strava-gebruikers hun gegevens beter kunnen beschermen: Priva. Die moet het verwerken van de fiets- en loopgegevens van de gebruikers privacyproof verwerken. Meer bij VRT en in de podcast Het Uur van de Waarheid.
https://priva.distrinet-research.be/
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/10/28/strava-kul/



BINNENLAND: SLIMME CAMERA MOET GSM GEBRUIK ACHTER HET STUUR TEGENGAAN
Moeten we dan toch stilaan gaan geloven in de Big Brother doemscenario's? Slimme camera's kunnen steeds meer, zij staan in haast alle straten en op alle wegen. Dankzij slimme nummerplaatherkenning zijn er geen flitspalen meer nodig, maar kan er trajectcontrole uitgevoerd worden. Slimme nummerplaatherkenning zal je ook beboeten wanneer je in een stadszone komt die enkel voorbehouden is voor bewoners of voor niet-vervuilende wagens. Enzovoort.

Dat zo'n camera onze nummerplaat van onze wagen gaat bekijken is één ding. Maar wat wanneer die ook naar ons gezicht gaat kijken, met name het gezicht van de chauffeur, om te weten of die al dan niet een gsm aan het oor houdt? Een eerste proefproject dat verleden jaar op de Antwerpse Ring liep, kreeg dan ook veel kritiek  - en omdat er geen wettelijke basis voor bestaat, dreigde de Gegevensbeschermingsautoriteit met boetes.

Maar politiekers zijn vasthoudend, ook als zij van een ecologische signatuur zijn. Minister van Mobiliteit Gilkinet wl ook zijn duit in het zakje doen om het gebruik van de gsm achter het stuur tegen te gaan. Als proefproject wil hij in twee Vlaamse, twee Waalse en een Brusselse gemeente slimme camera's foto's late nemen van alle bestuurders die er passeren. En wanneer die een gsm vasthebben, krijgen zij een boete.

Er is echter veel kritiek op die plannen, die opnieuw een verdere inbreuk op de privacy inhouden. Andere politici menen dan weer dat het zou moeten toegelaten zijn, wanneer er artificiële intelligentie gebruikt wordt, zodat er geen gelaatsherkenning meer gebeurt.

Wat de gulden middenweg is tussen privacy en beteugeling van het gsm-gebruik achter het stuur, laten wij in het midden. In ons achterhoofd spelen de ontelbare scènes van crimi-series op tv, waarin de Britse politie camerabeelden opvraagt, de weg van een auto van begin tot eindpunt kan volgen, en ook kan zien wie er achter het stuur zit. Wat ons toch een ongemakkelijk gevoel geeft..
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20221102_94241803



BINNENLAND: PROXIMUS VERHOOGT TARIEVEN
Het leven wordt duurder, op allerlei gebieden. Zelfs telecom: Proximus verhoogt zijn tarieven. In mei dit jaar steeg de prijs van zijn populaire Flex-bundel met 3 tot 4 euro per maand, en amper enkele maanden later komt daar nog eens  3 tot 4.5 euro per maand bij.  6 tot  8,5 euro per maand in één jaar tijd, dat is niet min.

De telecomoperator noemt de inflatie als oorzaak voor de prijsstijging. Gek is wel dat Mobile Vikings, een dochteronderneming van Proximus, geen prijsstijging doorvoert.  (1)

Voor wie uitkijkt naar een alternatieve aanbieder, nu deze prijzen stijgen:  virtuele operator Youfone, die al actief is in Nederland, zou op zoek zijn naar proefpersonen om ook in België van start te gaan. Meer hierover bij Tweakers. (2)
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20221102_93864232
https://tweakers.net/nieuws/202982/youfone-wil-vast-internet-aanbieden-in-belgie-en-zoekt-testgebruikers.html



TUMBLR LAAT TERUG ADULT CONTENT TOE
Er was een tijd dat het er op Tumblr losjes aan toe ging. "Verantwoord" naakt mocht er, maar toen Tumblr in 2018 overgenomen werd door Verizon, werd "adult content" verboden, inbegrepen afbeeldingen van vrouwenborsten en -tepels.

In maart dit jaar werd Tumblr opnieuw overgenomen, deze keer door Automattic, het bedrijf dat ook WordPress.com in handen heeft. CEO Matt Mullenweg heeft nu aangekondigd dat de regels terug versoepeld worden. Naaktheid mag, volwassen content ook, maar het moet gelabeld worden als dusdanig. Afbeeldingen van expliciete seksuele handelingen blijven echter verboden.  Volgens een verklaring van Mullenweg in september was het niet mogelijk om het hele verbod op naakt om te keren. Dat is vooral omdat veel bedrijven die internetdiensten verlenen, zoals betaalverwerkers en bijvoorbeeld ook de App Store van Apple, geen expliciete adult content toelaten.

Het is de bedoeling om het beleid van Tumblr meer in lijn te brengen met dat van WordPress.com, waar artistiek naakt ook toegelaten is.
https://www.theverge.com/2022/11/1/23435516/tumblr-porn-ban-modified-nudity-allowed-sexually-explicit-depictions-banned



VISUEEL ZOEKEN BIJ GOOGLE EN ETSY
Bij Google kan je al langer visuele zoekopdrachten geven, zoals bijvoorbeeld een afbeelding uploaden en dan laten zoeken naar gelijkaardige afbeeldingen. Handig om bijvoorbeeld inbreuken op de auteursrechten op te sporen.

En Google heeft ook "Lens", dat tekst in afbeeldingen kan opsporen en zelfs vertalen - maar dat werkte tot nu toe enkel op mobiele toestellen. Daar komt nu verandering in: het heeft een "Lens" button toegevoegd aan de zoekbalk op Google.om. Met die knop kan je dan een nog altijd een afbeelding uploaden om te zoeken naar gelijkaardige afbeeldingen, maar kan je ook tekst extraheren uit de afbeelding en die vertalen. (1)

Visueel zoeken lijkt wel een trend te worden. Want ook Etsy, de site waar je zelfgemaakte spullen kan kopen en verkopen, brengt een visuele search uit, weliswaar in testfase, als app voor iOS (Android zou snel volgen, zo belooft Etsy). Voortaan staat er een camera icoontje in de zoekbalk. Tik je daarop, dan neemt jouw toestel een foto, maar je kan ook een foto uploaden.

En dan gaat Etsy op zoek naar gelijkaardige spulletjes, om te kopen. (2)
https://9to5google.com/2022/11/01/google-lens-search-homepage/
https://www.etsy.com/news/cant-describe-what-youre-looking-for-search-with-images-instead-dupe



GOOGLE AI: INDRUKWEKKENDE NIEUWIGHEDEN
Google heeft een Artificial Intelligence event gehouden, en daar viel wel heel wat indrukwekkend nieuws te ramen.

Imagen
Om te beginnen zal je zelf aan de slag kunnen met text-to-image AI - maar dat is beperkt tot twee soorten opdrachten, en dan ook enkel voor wie toegang heeft tot de AI Test Kitchen app, een private bèta.

Behoor jij tot die gelukkigen, dan kan je aan Imagen, zoals de AI heet, een "City Dreamer" opdracht geven, waarbij je vraagt om een stad te maken in een bepaald thema. Het resultaat doet een beetje lijken op SimCity. De andere opdracht die je kan geven heet "Wobble", waarbij er een klein monster gemaakt wordt uit materiaal dat jij kiest, en dat je dan kan aankleden. Het monstertje kan rondspringen. Leuk, maar niet echt praktisch.(1)

Wordcraft
Wat wel praktisch is, dat is Wordcraft. Dat moet auteurs helpen bij het schrijven van hun teksten, door hen tips te geven over hun stijl. Je kan bijvoorbeeld aan de tool vragen om een voorwerp te beschrijven, zodat je inspiratie krijgt om zelf je tekst wat aantrekkelijker of grappiger te maken. Auteurs moeten zich trouwens geen zorgen maken dat deze AI hun werk vervangen kan: Google testte de AI uit met 13 schrijvers. Die vonden de AI handig als hulpmiddel, maar niet als vervangmiddel voor hun werk. (2)

Large Language Model
Ook op het gebied van vertalingen maakt de AI van Google vorderingen. Het vertelde op het AI event over een Large Language Model dat het aangelegd heeft, en dat getraind is op meer dan 400 gesproken talen, met de bedoeling om dat eventueel uit te breiden naar 1.000 talen. Het model kan een taal genereren en dan vertalen. Dat betekent dat het wat men een "zero shot" leerproces heeft, waarbij het genoeg weet over gelijkaardige talen, om een zin in een nieuwe taal die het nog niet kent, te vertalen.  Dit model zal geïntegreerd worden in zoekopdrachten, bij Google Translate en ook de ondertitels bij YouTube. (3)
https://www.theverge.com/2022/11/2/23434361/google-text-to-image-ai-model-imagen-test-kitchen-app
https://wordcraft-writers-workshop.appspot.com/
https://www.theverge.com/2022/11/2/23434360/google-1000-languages-initiative-ai-llm-research-project


 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



FAT IS NIET DOOD TOCH NIET BIJ LINUX
Neen, FAT heeft niets te maken met dik of dun zijn, maar bij computers spreken we over File Allocation Table: een tabel die bijhoudt waar bepaalde bestanden staan op je computer.  Het wordt gebruikt in o.a. moderne pc's maar ook camera's, smartphones, en meer. Het is ook het standaard formaat voor SD-kaarten die groter zijn dan 32 GB.

En nu weet The Register te vertellen dat een nieuwe versie van de Linux exFAT tool het mogelijk zullen maken om via de fsck tool een beschadigd bestandssysteem op die toestellen en andere opslagdragers te herstellen.

De juiste technische uitleg vind je bij The Register.
https://www.theregister.com/2022/11/01/linux_exfat_repair_drives/?utm_source=twitter&utm_medium=twitter&utm_campaign=auto&utm_content=article



HARDWARE - DIT IS BELGISCH  HARD: MOONBIRD
We leven allemaal een beetje te hectisch en we kennen allemaal momenten van stress. Dit toestel wil je helpen die stress te bestrijden, door je een persoonlijk ademhalingsadvies te geven, en je te coachen om beter te slapen. Het werkt heel simpel: je ademt in en de moonbird zet uit. Je ademt uit en de moonbird wordt kleiner.

Een portret van de bedenkers van het toestel bij Bloovi.
https://www.moonbird.life/nl/product/
https://www.bloovi.be/thema/flanders-tech-30/moonbird-een-eeuwenoude-oplossing-in-een-modern-hightech-jasje

 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



PODCAST SEARCH PAGE

Deze nieuwe webdienst wil podcastmakers helpen om hun podcast beter doorzoekbaar te maken. Tekst-artikels zijn dat altijd, maar voor podcasts is dat niet het geval. Deze webdienst geeft podcasters een zoekpagina, die in hun afleveringen zoekt, en de verhalen begrijpt, zo belooft de dienst. Alles is uiteraard in experimentele fase, en de dienst is optimaal voor Engelstalige podcasts.
[Taal: EN]
https://podsearch.page/





 
De nieuwe oogst


   
PIMEYES: ZOEKMACHINE VOOR GEZICHTEN
Is er iemand die jouw profielfoto of een foto van jouw op de sociale netwerken misbruikt, om zich als jou voor te doen? Deze zoekmachine voor gezichten kan je helpen om dat uit te vinden. Je kan hier namelijk een foto uploaden, en dan zoekt de zoekmachine waar die foto op het web voorkomt. De dienst is echter niet gratis.
[Taal: EN]
https://pimeyes.com/en


MUSEO: AFBEELDINGEN IN DE MUSEA
Dit is dan weer een zoekmachine die gespecialiseerd is in afbeeldingen in musea. Je geeft een trefwoord in, en krijgt een reeks afbeeldingen die dit trefwoord bevatten. De dienst zoekt in befaamde musea, de afbeeldingen zijn meestal gratis te gebruiken (maar je checkt voor alle zekerheid even bij het museum zelf).
[Taal: EN]
https://museo.app/


EERBETOON AAN KATHERINE JOHNSON
Het is te weinig geweten dat vrouwen een belangrijke rol gespeeld hebben en nog spelen bij de ontwikkeling van de computer. Katherine Johnson was een van die vrouwen en zij was echt een pionier, die o.a. de Assembly taal uitvond. Bij The Register een mooi eerbetoon.
[Taal: EN]
https://www.theregister.com/2022/10/29/kathleen_booth_obit/


TRAVELER MAP

Op deze website vind je alle natuurparken ter wereld. Op een grote wereldkaart zie je waar al die natuurparken gelegen zijn, en kan je er eentje uitkiezen om te bezoeken. Leuke bezigheid als je zelf niet op reis kan gaan! Ook voor ons land staan er enkele natuurparken op de kaart.
[Taal: EN]
https://travelermap.net/


DIT IS BELGISCH: LIVE THE WORLD
Hier spreekt men weliswaar Engels, maar het is wel een website "made in Belgium", met steun van Start-it@KBC. Op dit reisplatform kan je lezen over unieke reizen en ervaringen. Door een recente overname van concurrent Itinari werd die informatie uitgebreid tot meer dan 5.000 reisverhalen en tips van lokale bewoners van 65 landen over de hele wereld.
[Taal: EN]
https://www.livetheworld.com/
https://www.made-in.be/antwerpen/snelgroeiend-reisplatform-live-the-world-neemt-concurrent-itinari-over/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: CULTUUR IN BEELD

Een website gewijd aan alles wat er gebeurt op cultureel gebied in Vlaanderen, met nadruk op Oost-Vlaanderen. Reportages, concerten, info over artiesten, zelfs poëzie: je blijft lezen.
[Taal: NL]
https://cultuurinbeeld.be/


QUIZGECKO: AI MAAKT QUIZVRAGEN
Wat leuk! Hier kan je een stuk tekst van minimum 400 tekens plakken in een invoerveld. En de AI gaat zelf quizvragen opstellen over die tekst. Je kan kiezen of het open vragen zijn of multiple choice, en ook een moeilijkheidsgraad bepalen. Helaas enkel in het Engels, maar de vragen die wij bij onze tekst als resultaat kregen, leken ons best indrukwekkend!
[Taal: EN]
https://quizgecko.com/


FILMTIP: DE 100 BESTE GRIEZELFILMS VAN DE 21E EEUW

Heb je nog niet genoeg gegriezeld met Halloween? Geen probleem: bij Slant hebben ze een artikel met daarin de 100 beste horrorfilms van dit millennium. Wij vonden alvast de afbeeldingen bij de films al huiveringwekkend genoeg!
[Taal: EN]
https://www.slantmagazine.com/features/the-100-best-horror-movies-of-the-21st-century/


FILMTIP: DE BESTE KOREAANSE FILMS OOIT
Koreaanse films zijn hot - Squid Game is daar een mooi voorbeeld van. En na dat succes is Netflix geld gaan pompen in nieuwe Koreaanse films.
Bij CulturalReads een lijstje met de 10 beste Koreaanse films ooit. Handig daarbij is dat er ook vermeld wordt bij welke streaming dienst je de film bekijken kan.
[Taal: EN]
https://culturalreads.com/korean-movies/




Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia



Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Vereniging van West-Vlaamse schrijvers - https://nl.wikipedia.org/wiki/Vereniging_van_West-Vlaamse_schrijvers
    Anorganische verbinding met de formule Na3P - https://nl.wikipedia.org/wiki/Natriumfosfide
    Computerspel - https://nl.wikipedia.org/wiki/Diablo_Immortal
    Nederlands vegetatiekundige, natuurbeschermster en dichteres - https://nl.wikipedia.org/wiki/Hanneke_den_Held
    Dorp in Duitsland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Rh%C3%BCden
    Chinees ruimtestation - https://nl.wikipedia.org/wiki/Tiangong_ruimtestation
    VN-resolutie t.a.v. Libanon - https://nl.wikipedia.org/wiki/Resolutie_2433_Veiligheidsraad_Verenigde_Naties
    Sint-Martinuskerk (Moerzeke) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Sint-Martinuskerk_(Moerzeke)
    Belgisch rooms-katholiek priester, president van het grootseminarie van Brugge en vicaris-generaal van het bisdom Brugge - https://nl.wikipedia.org/wiki/Livinus_Bruneel


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Deense parlementsverkiezingen 2022 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Deense_parlementsverkiezingen_2022
    Russische annexatie van de Oekraïense oblasten Donetsk, Cherson, Loehansk en Zaporizja - https://nl.wikipedia.org/wiki/Russische_annexatie_van_de_Oekra%C3%AFense_oblasten_Donetsk,_Cherson,_Loehansk_en_Zaporizja
    Halloween - https://nl.wikipedia.org/wiki/Halloween
    Allerheiligen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Allerheiligen
    Allerzielen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Allerzielen
    Twitter - https://nl.wikipedia.org/wiki/Twitter


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over de auto - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Auto




 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Een telefoon naast je bed opladen: kan het kwaad?
https://www.ad.nl/tech/een-telefoon-naast-je-bed-opladen-kan-het-kwaad~a4d0ee0d/
- Zorgen bij Nederlandse politici om overname Twitter, geblokkeerde accounts keren niet snel terug
https://www.ad.nl/tech/zorgen-bij-nederlandse-politici-om-overname-twitter-geblokkeerde-accounts-keren-niet-snel-terug~ac8b980a/

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Review: Motorola Edge 30 Fusion
https://computertaal.info/2022/11/03/review-motorola-edge-30-fusion/
- De noodzaak om de cyberveiligheid te wijzigen voor de volgende generatie
https://computertaal.info/2022/11/02/de-noodzaak-om-de-cyberveiligheid-te-wijzigen-voor-de-volgende-generatie/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Nederlandse overheid gaat miljoenen euro's investeren in online bibliotheken
https://tweakers.net/nieuws/203070/nederlandse-overheid-gaat-miljoenen-euros-investeren-in-online-bibliotheken.html
- Domeinen populaire illegale e-bookwebsite Z-Library zijn in beslag genomen
https://tweakers.net/nieuws/203056/domeinen-populaire-illegale-e-bookwebsite-z-library-zijn-in-beslag-genomen.html


*** DATANEWS

http://www.datanews.be


-  Emotet-malware terug van weggeweest
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/emotet-malware-terug-van-weggeweest/article-news-1911969.html
- Ontsla Musk uit je mediadieet
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/ontsla-musk-uit-je-mediadieet/article-opinion-1912045.html



 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut



PODCAST SEARCH PAGE

Deze nieuwe webdienst wil podcastmakers helpen om hun podcast beter doorzoekbaar te maken. Tekst-artikels zijn dat altijd, maar voor podcasts is dat niet het geval. Deze webdienst geeft podcasters een zoekpagina, die in hun afleveringen zoekt, en de verhalen begrijpt, zo belooft de dienst. Alles is uiteraard in experimentele fase, en de dienst is optimaal voor Engelstalige podcasts.
[Taal: EN]
https://podsearch.page/


TIP: VERBIND JE EBOX MET JE MAILADRES

Misschien ben jij je er niet van bewust, maar door via je online burgerprofiel je vaccinatie geregeld te hebben, heb je ook je eBox geactiveerd. En dat heeft wel grote gevolgen. Want eens geactiveerd, stuurt de overheid verschillende officiële documenten niet meer via de post, maar digitaal naar die eBox. En dat kan ervoor zorgen dat je bepaalde verzoeken voor betaling, zoals voor de onroerende voorheffing (ook wel "kadaster" genoemd) niet onder ogen krijgt, als je die eBox niet regelmatig consulteert. Wat de modale burger uiteraard niet doet - die heeft wel andere websites te bezoeken.
Om nare toestanden te vermijden, waarbij je boetes krijgt omdat je bepaalde belastingen of andere overheidsbedragen niet betaald hebt, kan je dus best ervoor zorgen dat je op de hoogte blijft van wat er in jouw eBox belandt. Dat kan heel eenvoudig: koppel je e-mailadres aan je eBox. Daarvoor moet je dus inloggenop op je eBox. Dat kan via verschillende platformen zoals Doccle, Itsme enz., maar persoonlijk zijn wij voorstander van de klassieke identificatie via je identiteitskaart en een e-reader.
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/10/31/e-box/
https://www.burgerprofiel.be/


 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


ADOBE PHOTOSHOP EXPRESS


Wist je dat Adobe ook een gratis versie van zijn beeldbewerker Photoshop aanbiedt, voor iPhone, iPad en Android? Je kan niet alleen afbeeldingen bijsnijden, de kleuren en belichting aanpassen, maar ook een collage maken voor de sociale media, kaders en tekst toevoegen. Je kan het resultaat meteen delen op vele platformen.
https://www.adobe.com/be_en/products/photoshop-express.html


TABBREW: EXTENSIE VOOR CHROME
Deze extensie voor de Chrome browser helpt je om je tabs onder controle te houden. Je kan de tabs filteren, verschillende vensters laten versmelten, je tabs in categorieën indelen, en meer.
https://www.tabbrew.com/


OSMC: MEDIACENTER
Met OSMC, dat voorheen bekend stond onder de naam "RASPBMC", kan je de minicomputer Raspberry Pi of van een Apple-TV volledig gratis een volwaardig mediacenter maken. Het is eigenlijk een tot een besturingssysteem omgevormde versie van Xbox Media Center.
https://www.chip.de/downloads/OSMC-Raspbmc_56704181.html
https://osmc.tv/


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
De ongelovigen geloven het ongelooflijkste.
 - Kornelis Heiko Miskotte -
(Nederlands theoloog 1894-1976)