Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
20/10/2022 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 26
Nummer 1282  van 15/10/2022


 

Gegroet lezer,

De twee hoofdrolspelers in het nieuws van deze week zijn Meta, met zijn Quest-project, zijn virtuele wereld. En Microsoft, dat heel wat nieuwigheden stopt in zijn Teams en zelfs de text-to-image technologie DALL-E2 verwerkt in zijn Edge browser.

En een extra tip, voor wie ook een mondje Frans spreekt: Parlons d'histoire, over Poetin, die we vermelden in onze rubriek "Oor". Een biologie, die helaas een nog negatiever beeld neerzet van de man die de hele wereld momenteel op zijn kop zet.

Veel leesplezier met deze editie, en bij leven en welzijn tot volgende week.


Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.



TIKTOK BRENGT NIEUWE TOOLS UIT
Verleden week kondigde TikTok verschillende nieuwe tools aan om gemakkelijker te werken met filmpjes, geluiden, afbeeldingen en tekst. Zo kan je o.a. filmpjes afkorten, aan elkaar naaien of opsplitsen. Geluiden kan je eveneens afkorten en uitsnijden. Tekst kan je dan weer gemakkelijk positioneren bij een filmpje.

Je kan tevens de snelheid van een filmpje versnellen of vertragen, frames van een bepaalde clips draaien, en geluidseffecten toevoegen.

Maar wat belangrijker is, is dat TikTok zich ook wil toeleggen op foto's, met de Photo Mode. Daarbij kan je een carrousel maken van geselecteerde foto's, die je dan in hoge kwaliteit deelt op TikTok. De foto's worden daar dan automatisch achter elkaar getoond. Ook hier kan je muziek toevoegen, en de bezoeker kan ook doorheen jouw foto's bladeren op zijn eigen ritme.

Het resultaat van al dat werk kan je nu nog gemakkelijker delen. Want je krijgt daarvoor een langere omschrijving, tot 2.200 karakters voor elke posting. (1)

Het lijkt erop dat TikTok een heel slimme zet gedaan heeft. Want het wordt nu nog aantrekkelijker voor meme creators. En het zal ongetwijfeld heel wat gebruikers overhalen om foto's én video's op TikTok te delen, en niet op Instagram...
https://newsroom.tiktok.com/en-us/editing-tools



WAAROM ZIJN LEERBOEKEN NOG ALTIJD ZO DUUR
Bij het begin van het schooljaar heb je ongetwijfeld, net als alle andere jaren, de klacht gehoord dat ouders problemen hebben om de schoolboeken voor hun kinderen te betalen. Dat was al zo toen ikzelf, vele jaren geleden, jaar na jaar in het middelbaar de boeken voor dat jaar moest aanschaffen. Gelukkig was er een tweedehandsmarkt, en kon je die boeken doorverkopen - maar toch bleef het een grote hap uit het budget van mijn ouders, die nog 5 andere kinderen hadden.

Je zou toch denken dat in dit digitale tijdperk dat veranderd zou moeten zijn. Maar dat is niet het geval. Enerzijds hebben de uitgevers het probleem slim omzeild door er invulboeken van te maken, die je niet kan doorverkopen omdat ze al ingevuld zijn. Anderzijds zijn gewone tekstboeken digitaal wel verkrijgbaar als e-book, maar enkel te lezen als je er een betalende app voor neemt, die gekoppeld is aan een bepaald webportaal of online lessen, labs en oefeningen. Of waarvoor je een huurgeld moet betalen.

Er bestaan wel initiatieven om gratis of goedkope lesbronnen te verschaffen voor de studenten. Daarbij schrijven leraars hun eigen materiaal of vinden zij materiaal dat zij gratis mogen gebruiken - of mits een betaling van een bescheiden abonnement, van 25 dollar per student per jaar tot 100 dollar - nog altijd goedkoper dan een leerboek dat gemakkelijk 300 euro kan kosten voor bepaalde vakken.

Het artikel bij Cengage geeft de situatie weer in de VS. Heb jij meer informatie over initiatieven in ons landje om schoolboeken betaalbaarder te maken, laat het ons even weten?
https://www.cengage.com/unlimited



IS ER EEN REMAKE OP KOMST VAN DE SAFE HARBOR
Jarenlang was er geen probleem wanneer je gebruikmaakte van de diensten van Amerikaanse bedrijven. De data die zij over jou verzamelden, waren gedekt onder de zogenaamde Safe Harbor, een samenwerkingsakkoord dat in 200 ondertekend werd tussen de VS en de EU.

Maar in 2013 werd dat akkoord onderuit gehaald door privacy-voorvechters, waarna telkens opnieuw getracht werd een nieuwe overeenkomst af te sluiten, die dan weer door de rechtbank verworpen werd - de laatste keer in 2020.

Nu echter heeft de Amerikaanse president Biden een executive order getekend, dat een framework implementeert om de data-uitwisseling tussen de VS en de EU te reglementeren. Het bijzondere aan deze Privacy Shield 2.0 is de oprichting van een Data Protection Review Court, waar Europese burgers verzet kunnen aantekenen als zij vinden dat hun privacy geschonden wordt.

Nu valt het af te wachten of deze nieuwe afspraken de toetsing van de EU-rechtbanken kan doorstaan...
https://www.cnbc.com/2022/10/07/biden-signs-executive-order-to-protect-data-transfers-between-us-eu.html



GRAPPIGE ANEKDOTE: IPHONE SLAAT TILT BIJ ROLLERCOASTERS
Dat Apple heel knappe sensoren in zijn iPhones inbouwt, dat is bekend. Maar soms hebben die hun eigen willetje, wat de bezitter van die iPhone in verlegenheid kan brengen - maar toch ook voor een leuke anekdote zorgt.

The Wall Street Journal meldt namelijk dat de Crash Detection functie bij de laatste iPhone en Apple Watch, toch wel iets te scherp afgesteld lijken. Zo scherp, dat zij een alarm uitstuurden, wanneer de gebruiker op een pretpark een ritje maakte in een rollercoaster.

Als gevolg daarvan heeft  het pretpark Dollywood al bij twee attracties een waarschuwing geplaatst, dat de bezoekers hun elektronica tijdens de rit op de rollercoaster moeten achterlaten, omdat die een alarm naar de nooddiensten zouden kunnen uitsturen.

Dan volgt natuurlijk de vraag: waarom geeft de iPhone deze valse waarschuwing, en de vorige versies niet? Wellicht is het de combinatie van de verschillende sensoren die een te snelle acceleratie interpreteren als een botsing in een auto. Die crash detectie maakt namelijk gebruik van signalen van de gyroscoop, accelerometer, GPS, microfoon en barometer.
Meer bij Yahoo en TechCrunch.
https://finance.yahoo.com/news/apples-crash-detection-feature-iphone-203043205.html
https://techcrunch.com/2022/10/10/apple-offers-a-deeper-dive-into-crash-detection/



WERKGEVER VEROORDEELD VOOR VERPLICHTE WEBCAM
Een toch wel opmerkelijk vonnis in Nederland, dat kan meehelpen om regels vast te leggen over wat mag en niet mag in de hybride werkwereld.

Concreet gaat het om een vonnis, uitgesproken door een Nederlandse rechtbank. De zaak draait rond een in Florda gebaseerd bedrijf, Chetu, dat een telemarketeer die in Nederland voor het bedrijf werkt, ontsloeg. De reden: de werknemer weigerde om de webcam 9 uur per dag aan te laten, als bewijs dat die een virtueel klaslokaal bijwoonde. De rechtbank oordeelde echter dat het bevel om de webcam aan te laten staan, indruist tegen de bescherming van de privacy van de werknemer. En dat de reden de het bedrijf aandroeg om de werknemer te ontslaan, namelijk "werk weigeren" en insubordinatie niet van toepassing waren.

De rechtbank veroordeelde het bedrijf tot het betalen van 50.00 dollar schadevergoeding, plus de betaling van de gederfde lonen.

Wellicht zullen er nog verschillende rechtszaken moeten volgen om een correcte wetgeving op te stellen rond thuiswerken / hybride werken. Want wat als een werkgever al zijn werknemers verplicht thuis laat werken, om te sparen op energiekosten op het bedrijf? De meeste werkgevers hebben afspraken over het gebruik van computers en compensatie voor elektriciteit. Maar met de enorm gestegen kosten van energie: verdienen die werknemers dan ook geen extra compensatie op dat vlak?
https://www.theverge.com/2022/10/10/23396461/remote-worker-webcam-on-all-day-dutch-court-employee-rights-privacy



OOK YOUTUBE GAAT MET GEBRUIKERSNAMEN WERKEN
Al jarenlang bestaat het @ symbool in e-mailadressen. Maar stilaan werd het ook in andere communicatievormen gebruikt. Zoals in een bericht aan meerdere personen de @ te gebruiken om duidelijk te maken dat er een gedeelte volgt dat specifiek bedoeld is voor die bepaalde persoon.

Dat gebruik van @ werd in nieuwsgroepen gemeengoed. En het is Twitter dat het eigenlijk voor het eerst als de aanduiding van een Twitternaam ging gebruiken.

Nu heeft ook YouTube het licht gezien. Het zal deze "handles" ook gaan gebruiken. Creators zullen hun kanaal kunnen identificeren op basis van een @gebruikersnaam, en dat op de pagina's van hun kanaal, bij beschrijvingen van hun video, bij commentaren en meer.
Meer bij Techcrunch.
https://techcrunch.com/2022/10/10/youtube-to-broadly-support-the-username-format-with-launch-of-youtube-handles/



SNAPCHAT LAAT JE VIRTUEEL BIBBEREN VOOR HALLOWEEN
Trouwe lezers weten dat wij echt fan zijn van Snapchat, omdat het zo origineel uit de hoek komt. Het spijtige is natuurlijk dat al zijn innovaties meteen overgenomen worden door de concurrenten. Toch blijft een bepaald publiek, ondanks het geweld van TikTok en Instagram trouw aan Snapchat.

En Snapchat geeft het niet op, en blijft het innoveren. Zo heeft het deze week nieuwe AR-lenzen uitgebracht, waarmee je in augmented reality kostuums voor Halloween kan uitproberen. Enkele van de kostuums die het in aanbieding heeft: Harry Potter, Stranger Things, Transformers, Power Rangers  en Squid Game.

En uiteraard kan je zo'n kostuum, na het virtueel aan te passen, ook bestellen. En dat is wel slim bekeken van Snap, het moederbedrijf van Snapchat, want uit een recente studie van Ipsos blijkt dat shopping dé belangrijkste reden geworden is waarom mensen gebruikmaken van augmented reality. Steeds meer retailers bieden tools aan om dingen uit te proberen die zij zelf verkopen.
Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/snapchat-ar-lenses-halloween-costumes-160004281.html?src=rss



HOE GEVAARLIJK IS HET OM DNA TE GEBRUIKEN OM EEN 3D AFBEELDING TE MAKEN
AI kan veel. Maar het is aan ons, mensen, om te bepalen waar die mogelijkheden ingezet worden. En de regels te bepalen - denk aan de discussies rond auteursrechten die ontstaan bij afbeeldingen die  door een artificiële intelligentie gemaakt worden op basis van tekst-instructies, waarbij de  AI zich baseert op een enorm grote database van afbeeldingen die het over het hele internet verzameld heeft.

Ondertussen wordt dit concept van AI die zich op datasets baseert ook doorgetrokken tot muziek - en zelfs tot DNA. En dat laat enorme alarmbellen afgaan. Het gaat om een technologie die DNA phenotyping genoemd wordt. Daarbij wordt een afbeelding gemaakt van een verdachte, op basis van DNA die gevonden werd op een misdaadplek.

En op basis van deze specifieke case creëerde de software van het bedrijf Parabon NanoLabs een afbeelding van een jonge zwarte man. Zonder verdere informatie de vermoedelijke leeftijd van de verdachte, diens BMI of andere factoren zoals haar, tattoo of littekens. En die afbeelding werd dan gebruikt in een opsporingsbericht. Een publicatie die veel vragen oproept. Datasets zitten vol raciale voordelen bijvoorbeeld.

Een interessant artikel hierover bij Vice. Uiteraard ligt het tonen van deze AI afbeelding als een "echte" verdachte onder vuur. Maar ook het systeem, waarbij onderzoekers een DNA database kunnen onderzoeken.
https://www.vice.com/en/article/pkgma8/police-are-using-dna-to-generate-3d-images-of-suspects-theyve-never-seen



POPULARITEIT VAN SOCIALE MEDIA
Even tussendoor een barometer om de hotness van de sociale media te meten. Onderzoeksbureau Sensor Tower heeft de data over hoeveel gebruikers elke dag een bepaalde app openen om updates te bekijken.

Social media app BeReal, die de gebruikers aanmoedigt om "naturel" te gaan door hen te verplichten binnen een korte tijd een selfie te maken, heeft een percentage van 9%,  wat betekent dan van alle gebruikers die de app gedownload en geïnstalleerd hadden, en die elke dag de app openen.

Instagram voert die lijst aan met 39% van alle geïnstalleerde apps die elke dag geopend worden, gevolgd door 29% bij TikTok, 27% bij Facebook, 26% bij Snapchat, 20% bij YouTube en 18% bij Twitter.

Toch wel merkwaardige cijfers die alles in perspectief zetten.
https://techcrunch.com/2022/10/10/bereal-tops-53m-installs-but-only-9-open-the-app-daily-estimates-claim/



META CONNECT EVENEMENT: NADRUK VOORAL OP PROFESSIONELE TOEPASSINGEN
Deze week hield Meta een persvoorstelling rond zijn VR-aanbod: het Horizon Worlds platform enerzijds, en de Quest headsets anderzijds.

Wat meteen opvalt: het Project Cambria dat voorheen wat onduidelijk was, wordt nu omgevormd tot Meta Quest Pro. Daarmee wil Meta de nadruk leggen op het feit dat zijn aanbod niet alleen bedoeld is voor mensen die zomaar wat willen ronddartelen in de virtuele wereld, maar zich echt wel richt naar professionele toepassingen.

Daarbij moet je je indenken dat de headset gewoon je computerscherm vervangt. En dat je, in deze wereld van hybride werken (deeltijds op kantoor, deeltijds thuis), via dit platform een meer "menselijke" interactie krijgt met je collega's. In dit kader past de aankondiging dat Meta het mogelijk maakt om Zoom vergaderingen vanaf begin volgend jaar te houden via Horizon Workrooms. Maar het blijft, gelukkig maar, ook mogelijk om aan een dergelijke vergadering deel te nemen zonder Quest headset.

Ook met Microsoft werd een dergelijke samenwerking aangekondigd: door integratie met Microsoft 365 kan je dus in VR werken aan Word, Excel en PowerPoint.

Nog andere partners die tijdens het persmoment vermeld werden: Autodesk en Adobe, die werken aan apps die op het Quest Pro platform gebruikt kunnen worden. En via een samenwerking met Accenture zou Quest Pro verdere integraties met andere bedrijven mogelijk moeten worden.
Meer bij Techcrunch en The Verge

Het feit dat Meta bij de presentatie zo hard de nadruk gelegd heeft op de professionele toepassingen van de VR-wereld, wordt bij verschillende waarnemers toch op skeptische commentaren onthaald. Gaan mensen echt met een bril rondlopen thuis, wanneer zij aan het werk zijn, in plaats van naar een scherm te kijken? Bloomberg is keihard in zijn conclusie: het concept van de Metaverse zou beter beperkt gebleven zijn als een Research & Development onderdeel, en niet gepitcht worden als de toekomst van Meta. Heeft Meta verkeerd gegokt?
https://techcrunch.com/2022/10/11/metas-next-enterprise-push-is-into-the-metaverse/
https://www.theverge.com/2022/10/11/23397251/meta-microsoft-partnership-quest-teams-office-windows-features-vr?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4
https://www.bloomberg.com/opinion/articles/2022-10-11/zuckerberg-s-1-499-headsets-won-t-help-meta#xj4y7vzkg



META: AVATARS IN HORIZON LEREN LOPEN
Nog een belangrijke nieuwigheid waarmee Meta uitpakte tijdens het persmoment: binnenkort zullen de avatars benen hebben. Tot nu zweefden die boven de grond, als spookjes. Maar later dit jaar krijgen de avatars benen.

Dat is, volgens Meta CEO Mark Zuckerberg, een van de meest gevraagde verbeteringen voor Horizon. Avatars die bewegen in een kamer, zullen dus "stappen" in plaats van te zweven. Bij de armen van een avatar had Meta al uitgedokterd via voorspellende technologieën hoe die zouden bewegen, maar voor de benen was dat moeilijker - een probleem dat nu opgelost zou moeten zijn. En het is echt wel ingewikkelder dan je zou denken, want die benen moeten bijvoorbeeld verdwijnen wanneer de avatar achter een meubel gaat staan.

Deze avatar-met-benen zou om te beginnen verschijnen in het Horizon social VR-platform, maar wanneer is nog niet geweten. Later zou deze avatar ook in andere VR-ervaringen moeten komen.
https://www.theverge.com/2022/10/11/23390503/meta-quest-horizon-avatars-legs?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4



METAQUEST HARDWARE
Al deze "professionele" toepassingen van Meta VR dienen natuurlijk om de nieuwe, gelijknamige headset te promoten, de Meta Quest Pro.

Die moet veel comfortabeler aanvoelen dan de vorige versies, en dat dankzij een gebogen batterij aan de achterkant, en een comfortabele bevestiging die de headset veel evenwichtiger op je neus moet laten staan. Het nadeel is dan weer dat deze uitvoering 722 gram weegt, toch enkele honderden grammen meer dan de Quest 2.

Een andere grote verbetering is, dat je een scherm krijgt in full color, maar dat ook transparant is, zodat je naar de wereld rondom jou kan kijken, met AR-mogelijkheden, maar dat je dat licht kan uitsluiten, zodat je volledig ondergedompeld wordt in je VR-wereld.

De lenzen zelf zijn 40% dunner dan bij de vorige versie, en je kan de breedte van de lenzen aanpassen zodat die beter passen voor jouw ogen.

Ook nieuw is het design van de twee controllers. Vooral degene die jouw handbewegingen volgt, zelfs zonder headset, lijkt ons interessant. Je kan zelfs een stylus bevestigen aan zo'n controller, zodat je kan schrijven op gewoon het voorwerp dat voor jou ligt.
Meer over deze hardware bij The Verge en TechCrunch.
https://www.theverge.com/23393115/meta-quest-pro-vr-headset-hands-on-specs-price
https://techcrunch.com/2022/10/11/meta-partners-with-microsoft-to-bring-teams-windows-apps-and-games-to-quest-devices/



NETFLIX: BASISABONNEMENT MET ADVERTENTIES
Het was aangekondigd, nu is er een datum; vanaf 1 november gaat het nieuwe abonnement van Netflix, "Basic with ads", van start. Het begint op 1 november in Canada en Mexico, gevolgd op 3 november door de VS, VK, Frankrijk, Duitsland, Italië, Australië, Japan, Korea en Brazilië. België en Nederland zitten er dus (nog) niet bij.

Dit abonnement kost $6.99 in de VS en biedt beelden in een 720p HD-kwaliteit. Het Basic plan zonder advertenties van $9,99 krijgt ook een upgrade naar 720p HD. De prijzen van de andere abonnementen zonder ads veranderen niet.

Het betekent dus dat Netflix een maand vroeger van start gaat met het ads-abonnement dan Disney+, en dat het 1 dollar goedkoper is.

Om die advertenties te kunnen verkopen, moet Netflix natuurlijk statistieken kunnen voorleggen over aantal kijkers. Daarvoor gaat Netflix samenwerken met Nielsen, dat het aantal kijkers zal meten. In het VK werkt het dan weer samen met BARB, een gelijkaardig bedrijf.
https://techcrunch.com/2022/10/13/netflixs-ad-supported-tier-set-to-launch-on-november-3/



MICROSOFT DESIGNER MET DALL-E2
Microsoft heeft verschillende nieuwigheden voorgesteld, waaronder twee design tools: Microsoft Designer voor het web, en de Image Creator tool voor Bing en Microsoft Edge. Het opvallende daarbij is dat zij beiden werken met OpenAI DALL-E2, de text-to-image technologie die zoveel furore maakt.

Microsoft Designer is een webapp waarmee je snel dingen kan maken zoals posters, uitnodigingen, afbeeldingen enz. Je start gewoon met (Engelse) tekst en de generator geeft je een afbeelding die je dan kan wijzigen. De tool bevat ook door andere gebruikers gemaakte kunst en stock-afbeeldingen van kunst. Het gebruik van deze tool is gratis tijdens deze preview periode, die helaas beperkt is tot een groep gebruikers. Later zou deze tool eventueel opgenomen worden in het Microsoft 365 abonnement, met een beperkte gratis versie om uit te proberen.

Image Creator van zijn kant is een tool die je zal zien in de Edge browser en in de Bing zoekmachine, als een soort front end voor de AI tool DALL-E2. Je zal dus een tekst kunnen intikken en je krijgt een afbeelding. Voorlopig zal je Image Creator slechts in enkele landen zien, later volgt een wereldwijde uitrol. De tool is gratis te gebruiken.

Voor alle creativiteit en design-producten van het bedrijf is er nu een hub: create.microsoft.com. Over deze nieuwigheden meer bij TechCrunch en Thurrott. How-to Geek heeft het dan weer over dat je DALL-E2 ook kan gebruiken in powerpoint.
https://www.howtogeek.com/839982/microsoft-designer-fuses-powerpoint-with-dall-e-2-ai-art/
https://techcrunch.com/2022/10/12/microsoft-brings-dall-e-2-to-the-masses-with-designer-and-image-creator/
https://www.thurrott.com/cloud/274590/microsoft-designer-image-creator-microsoft-create



MICROSOFT: NOG NIEUWIGHEDEN
Microsoft heeft echt wel een vroege Sinterklaas gespeeld met al zijn nieuwigheden. Even kort samengevat:

- De Edge browser krijgt een nieuwe functie: Workspaces. Daarbij kan je een set tabblaadjes van je browser dat je kan delen met andere onderdelen van een bepaald project, via een simpele link. De tabs zullen dan in real time updaten naargelang het project vordert. (1)

- Voor Teams is er een speciale app store, iets wat wij over het hoofd gezien hadden. Die krijgt nu ook een Avatars app, waarbij je bewegende avatars aan je eigen smaak kan aanpassen, om  jou dan voor te stellen tijdens de videogesprekken. (2)

- Microsoft Teams Premium is een nieuw aanbod, dat verschillende premium functies bevat. Een daarvan is een "Intelligent Recap", dat dus automatisch een samenvatting maakt van een gesprek, taken eruit distilleert, het gesprek indeelt in hoofdstukken, en een vertaling van de ondertiteling in 40 talen bevat. (3)

- Microsoft Places is een tool waarmee je kan zien wie werkt van waar, zodat je het gebruik van het kantoor beter kan inplannen. Het bevat o.a. reistijd, inbegrepen de reistijd die je in het kantoorgebouw moet rekenen om naar een vergadering te gaan. (4)

- En tot slot: Apple TV en Apple Music zullen vanaf volgend jaar als app verkrijgbaar zijn in de Microsoft Store. En de Windows 11 Photo App bevat nu ook integratie van de iCloud van Apple, om je bestanden daar gemakkelijker op te slaan en te openen. (5)
https://techcrunch.com/2022/10/12/microsofts-edge-browser-gets-shared-workspaces-new-security-features-and-more/
https://techcrunch.com/2022/10/12/microsoft-teams-gains-animated-avatars-and-ai-powered-recaps/
https://www.engadget.com/microsoft-teams-premium-365-160053805.html
https://www.theverge.com/2022/10/12/23398496/microsoft-places-hybrid-remote-work-tracking-app
https://9to5mac.com/2022/10/12/apple-music-apple-tv-icloud-windows/


 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!




EN WAAROM GEEN FITNESS RING
We hebben al uurwerken waarmee we onze gezondheid meten. Maar waarom niet iets discreters, zoals een ring? Die bestaan wel degelijk. En zij houden net zo goed jouw vitale tekens zoals bloeddruk en hartslag bij als die andere trackers.

Dit artikel bij ZDNet deed een vergelijkende test van verschillende health rings. En weet je wat? Die zien er zelfs mooi uit!
https://www.zdnet.com/article/alice-best-list-test/

 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



PODCAST: PARLONS D'HISTOIRE

Deze keer een Franse podcast - ideaal dus om je talenkennis wat op te vijzelen. Wij hebben er al verschillende interessante afleveringen beluisterd, o.a. over de Vrijmetselaars. De aflevering van verleden week ging over Poetin - wat de man gemaakt heeft tot wat hij nu is. Een ontluisterend verhaal.
[Taal: FR]
https://www.lalibre.be/international/europe/guerre-ukraine-russie/2022/10/06/poutine-lespion-du-kgb-devenu-president-agresseur-podcast-LKQ7V22X6BASNMRMMZGTDMPS64/


PODCAST: KOEN FILLET
Je kent ongetwijfeld Koen Fillet wel - de man die jarenlang zorgde voor erg interessante onderwerpen in de podcast Interne Keuken. Nadat de VRT besliste om deze uitzending op Radio1 stop te zetten, heeft Koen Fillet zijn ontslag ingediend. Zijn plan: hij wil zich meer aan kunst wijden (hij is een heel verdienstelijk schilder), maar ook nieuwe podcast maken.
De eerste is er al: Phoebus Focus, over de kunstverzameling van de Phoebus Foundation. En hij heeft  nog meer plannen. Wij zijn benieuwd!
https://twitter.com/filletk/status/1579838030797758469






 
De nieuwe oogst


   
JUST FLIP A COIN
Deze website doet maar 1 ding: hier kan je virtueel een munt opgooien en kop of let kiezen. Wat ons deed nadenken: waarvan komt die "let"? Wel, dat blijkt kort te zijn voor "letter". En dat vonden we dan weer bij het Vlaams woordenboek.
https://justflipacoin.com/
https://www.vlaamswoordenboek.be/definities/term/kop%20of%20let


ROLLING STONE: DE BESTE 100 TV-REEKSEN ALLER TIJDEN
Zoals de naam het zegt: dit artikel bij Rolling Stone vertelt over een selectie van de 100 beste tv-reeksen aller tijden. Waarover het gaat, waarom de reeks zo interessant is, en waar je die eventueel nog kan bekijken. Je gaat uren tekort komen!
[Taal: EN]
https://www.rollingstone.com/tv-movies/tv-movie-lists/best-tv-shows-of-all-time-1234598313/


QUOTE INVESTIGATOR

Een heel handige website. Want op Twitter en de sociale media circuleren heel wat citaten die aan bepaalde personen toegewezen worden. Maar hebben die dat ook echt gezegd? Veel citaten die zogezegd van Einstein afkomstig zijn bijvoorbeeld, zijn dat helemaal niet. Deze website brengt redding: hier kan je opzoeken wie een bepaald citaat gezegd heeft.
[Taal: EN]
https://quoteinvestigator.com/


WIKIQUOTE
Ook deze website draait rond citaten, maar zij is opgevat als een wiki. Je vindt er citaten op basis van thema, categorie, gezegden, citaten die uit films komen of tv-reeksen, en meer. Om uren te grasduinen!
[Taal: EN]
https://en.wikiquote.org/wiki/Main_Page


THE ROAD THAT KILLED A CITY
Een interessant verhaal over hoe de aanleg van een weg doorheen een stad, die stad helemaal liet verpieteren. De website is heel mooie vormgegeven, en de maker heeft ook een podcast over dit thema gemaakt.
[Taal: EN]
https://www.theroadthatkilledacity.com/


LIGHTHOUSE FRIENDS
Deze website draait dan weer rond vuurtorens. Fascinerende gebouwen, want zij liggen altijd op onherbergzame, eenzame plekken om zeevaarders te waarschuwen dat er daar land ligt. Prachtige foto's! Je leest er ook verhalen over de vuurtorens - en de maker van de website zegt ALLE vuurtorens in de VS persoonlijk bezocht te hebben. Wat een onderneming!
[Taal: EN]
https://lighthousefriends.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DE CHECKERS

Factchecking, het blijkt steeds meer nodig. Want op het internet dolen soms de gekste beweringen rond. Zoals George Clooney die een anti-Trump shirt gedragen zou hebben, of dat Kanye West de coronapandemie voorspeld zou hebben.
Deze website verzamelt factchecks die in Vlaanderen uitgevoerd werden door verschillende media.
[Taal: NL]
https://decheckers.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: TANTE KAAT
De gouden raad van Tante Kaat: wie kent de boeken vol tips niet? Uiteraard bestaat er in dit digitale tijdperk ook een website van, vol tips over alle mogelijke onderwerpen. Hoe je vlekken verwijdert, hoe je je huis afkoelt zonder airco, en veel, veel meer.
[Taal: NL]
https://www.tantekaat.be/


30 VAN DE MEEST ANGSTAANJAGENDE NIET-ENGELSTALIGE FILMS
Halloween komt eraan, en dus tijd om allerlei griezelige dingen boven te halen. Wie eens goed wil bibberen (maar niet van de kou) en eens wat anders wil dan Engels, kan terecht bij deze lijst van Lifehacker. Films in het Japans, Spaans en andere dus.
https://lifehacker.com/30-of-the-scariest-non-english-language-movies-ever-1849637881



Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia



Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    De enige bloeiende planten die in de zee groeien - https://nl.wikipedia.org/wiki/Zeegrassen
    Overstromnig van de Gele Rivier van 1938 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Overstroming_van_de_Gele_Rivier_(1938)
    Archeologische vindplaats in Irak - https://nl.wikipedia.org/wiki/Me-Turan
    Knolhoningzwam - https://nl.wikipedia.org/wiki/Knolhoningzwam
    Roald Dahl's Matilda the Musical - https://nl.wikipedia.org/wiki/Matilda_(2022)
    Badplaats in Georgië aan de Zwarte Zee - https://nl.wikipedia.org/wiki/Oereki
    Chinees e-commercebedrijf - https://nl.wikipedia.org/wiki/Shein
    Catalaans Huis in Brussel - https://nl.wikipedia.org/wiki/Casal_Catal%C3%A0_de_Brussel%C2%B7les
    Belgisch politicus voor de PS en burgemeester van Anderlecht - https://nl.wikipedia.org/wiki/Fabrice_Cumps


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Wereldbeker zwemmen 2022 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldbeker_zwemmen_2022
    Orkaan Julia richtte schade aan in Centraal-Amerika - https://nl.wikipedia.org/wiki/Julia_(orkaan_2022)
    Schilderij van Van Gogh waarop vandalisme werd gepleegd - https://nl.wikipedia.org/wiki/Zonnebloemen_(Van_Gogh)
    Krimbrug waar een zware explosie plaatsvond - https://nl.wikipedia.org/wiki/Krimbrug


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over luchtvaart - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Luchtvaart


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS





 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Apple krijgt in Brazilië 20 miljoen euro boete voor verkoop iPhones zonder lader
https://www.ad.nl/tech/apple-krijgt-in-brazilie-20-miljoen-euro-boete-voor-verkoop-iphones-zonder-lader~a37aa215/
- Beroemde youtuber toont voor het eerst zijn gezicht: ‘Je kunt niet meer anoniem blijven’
https://www.ad.nl/games/beroemde-youtuber-toont-voor-het-eerst-zijn-gezicht-je-kunt-niet-meer-anoniem-blijven~ac172907/

 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Belgisch politiek journalist en Nederlandse luchtvaartbedrijf doelwit van Lazarus om gegevensdiefstal –aldus ESET
https://computertaal.info/2022/10/11/belgisch-politiek-journalist-en-nederlandse-luchtvaartbedrijf-doelwit-van-lazarus-om-gegevensdiefstal-aldus-eset/
- Weinig vertrouwen in sociale media, overheid en media- en entertainmentbedrijven inzake bescherming persoonsgegevens
https://computertaal.info/2022/10/14/weinig-vertrouwen-in-sociale-media-overheid-en-media-en-entertainmentbedrijven-inzake-bescherming-persoonsgegevens/


 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net


- Microsoft brengt bescherming tegen brute-forceaanvallen op adminaccounts uit
https://tweakers.net/nieuws/202312/microsoft-brengt-bescherming-tegen-brute-forceaanvallen-op-adminaccounts-uit.html
- NOS: uitgezette Russische spionnen verzamelden informatie over chips in NL
https://tweakers.net/nieuws/202304/nos-uitgezette-russische-spionnen-verzamelden-informatie-over-chips-in-nl.html


*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- 'SpaceX vraagt Pentagon te betalen voor satellietdiensten voor Oekraïens leger'
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/spacex-vraagt-pentagon-te-betalen-voor-satellietdiensten-voor-oekraiens-leger/article-news-1906909.html
-  Valse WhatsApp-app steelt gebruikersaccount
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/valse-whatsapp-app-steelt-gebruikersaccount/article-news-1906627.html




 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


TIP: ZO FACETIME JE OP ANDROID


Tegenwoordig kan je ook op je Android toestel Facetimen met mensen die een iPhone bezitten. Het vraagt wel enkele stappen. Zo moet je van een iPhone-bezitter een link krijgen, en die persoon moet dan wel een recente versie van het iOS aan boord hebben. Hoe het juist werkt, lees je bij ZDNet.
https://www.zdnet.com/article/how-to-facetime-on-android/


TIP: INCLUSIEVE VRAGENLIJSTEN
Wanneer je een vragenlijst online zet, dan is het toch belangrijk dat ook blinden en slechtzienden daaraan kunnen deelnemen. De Accessibility website heeft een artikel over hoe je een vragenlijst inclusief kan maken.
https://www.accessibility.nl/blog/hoe-maak-je-een-inclusieve-vragenlijst-meerdere-antwoorden-mogelijk



 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


ROCRAIL: MET DE TREINTJES SPELEN

Wie droomt er niet stiekem van, om met de treintjes te spelen. Modelspoorbanen worden nog altijd verkocht. Maar ook zij treden het digitale tijdperk binnen: met deze software kan je de banen ook digitaal leggen en je treinen digitaal aansturen.
https://www.chip.de/downloads/Rocrail_118034061.html
https://wiki.rocrail.net/doku.php?id=start


MONEYMANAGER: PERSOONLIJKE BOEKHOUDER
Met deze app voor Android of iPhone kan je heel gemakkelijk je persoonlijke financiën beheren. Een huishoudboekje, om het in oude termen te verpakken. Je krijgt statistieken en diagrammen, en je kan de app afsluiten met een PIN-code. De basisversie met veel functies is gratis, maar voor sommige andere functies zoals synchroniseren met de pc moet je betalen.
https://www.chip.de/downloads/Haushaltsbuch-Money-Manager-Android-App_131924584.html
https://realbyteapps.com/


AI IMAGE ENLARGER
Met deze online dienst kan je een kleine afbeelding met één enkele klik vergroten zonder kwaliteitsverlies. De tool maakt daarbij gebruik van artificiële intelligentie. Je kan de afbeelding uploaden of met klikken en verslepen naar je browser brengen. Vervolgens bepaal je of de afbeelding  2 of 4 keer moet vergroot worden. Klik op Submit en de AI gaat aan de slag.
https://www.chip.de/downloads/AI-Image-Enlarger_172756517.html
https://imglarger.com/Software


SLIM NAAR ANTWERPEN: APP

In en rond Antwerpen wordt er heel wat gewerkt. Met veel omleidingen tot gevolg. Deze app toont je hoe je slim naar Antwerpen kan komen, files vermijden kan. De app bvat ook realtime meldingen.
https://play.google.com/store/apps/details?id=be.slimnaarantwerpen.app&hl=nl&gl=US


CASTOPOD: ZELF HOSTING
Een intrigerend concept: zelf je podcast hosten, maar er tegelijkertijd een "fediverse" van maken, een gedecentraliseerd sociaal netwerk. Je episodes kunnen gedeeld worden, mensen kunnen likes geven en commentaren, zonder dat je van ook maar iemand afhangt.
https://castopod.org/


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Men kondigt nooit verhogingen van belastingen aan, wel aanpassingen.

- Marnix Gijsen -
Vlaams letterkundige en schrijver 1899-1984