Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
 
6/10/2022 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 27
Nummer 1280  van 1/10/2022


 

Gegroet lezer,

Tja, computers. Dan zit je rustig te werken, de laatste hand aan het leggen aan deze editie van Netties. En floeps, een zwart scherm wegens geheugentekort. Teksten verdwenen, de afbeeldingen die bij de artikels horen terug opzoeken...

Dan is het even diep ademhalen en trachten kalm te blijven. Want onze netties moet vandaag de deur uit, daar staan wij op!

Veel leesplezier met deze editie, en (zonder computerproblemen!) tot volgende week.

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.



ACTEURS VREZEN DAT AI HUN JOBS BEDREIGT
Dat artificiële intelligentie veel kan, moeten wij je niet meer vertellen. Verleden week brachten wij verschillende artikels over de snelle opgang van door AI gefabriceerde afbeeldingen, op basis van text-to-image instructies. En dat dit tot veel vragen leidt, over de auteursrechten van de artiesten op wiens werk de AI zich gebaseerd heeft. Zullen tekenaars in de toekomst nog wel een job hebben?

Maar ook op ander gebied lijkt de snelle opgang van AI tot zorgen te leiden. Zo blijkt uit een onderzoek van de Britse vakbond voor acteurs Equity dat 65% van hen vreest dat AI een bedreiging betekent voor hun tewerkstelling. Hun vrees is niet ongegrond. Heel wat start-ups ontwikkelen momenteel tools voor gebruik in film en audio. Dat gaat van het verjongen van acteurs, qua uiterlijk en stem, tot het creëren van AI stemmen die in marketingcampagnes gebruikt kunnen worden. Allemaal dingen waarbij AI de artiesten overbodig maakt. Hierover een discussie bij Slashdot (1)

Een concreet voorbeeld van de gegrondheid van hun vrees valt te lezen in een artikel bij Engadget. Een start-up die Respeecher heet, is erin geslaagd om de stem van James Earl Jones te repliceren, zoals die klonk in de eerste reeks van Star Wars in 1977. Eerlijkheid gebied dat Disney, dat de nieuwe aflevering maakt, beroep doet op de software met toestemming van James Earl Jones. De acteur had namelijk zelf aangegeven dat hij het niet meer zag zitten, nu hij 91 is.

Meer over hoe de Respeecher software werkt bij Engadget (2)
https://entertainment.slashdot.org/story/22/09/05/221249/actors-worry-that-ai-is-taking-centre-stage?utm_source=rss1.0mainlinkanon&utm_medium=feed
https://www.engadget.com/james-earl-jones-retires-darth-vader-ai-201559553.html?src=rss



E-BOEKEN: AMAZON WIJZIGT TERUGGAVEBELEID
O jawel, er zijn nog altijd mensen die wel degelijk nog een boek lezen. In papieren of digitale vorm. En eerlijk gezegd zijn wij er jaloers op, want wij hebben altijd zo graag boeken gelezen.

En er zijn uiteraard nog altijd auteurs die graag hun gedachten aan het (digitale) papier toevertrouwen. Zij worden er liefst ook voor betaald. Maar er zit hen iets dwars: bij e-boeken verliezen zij een deel van hun inkomen door een te laks return-beleid van Amazon, een van de belangrijkste aanbieders van e-boeken.

Tot nu toe kon je, wanneer je een e-boek aankoopt bij Amazon, dat boek binnen de 7 dagen terugzenden omdat je het niet goed vindt. Dat terugzenden moet je uiteraard virtueel beschouwen - gewoon aangeven dat je het boek wil terugzenden, en het verdwijnt van je Kindle.

Maar snelle lezers hebben uiteraard in die week tijd al het boek uitgelezen. Zij kunnen het retourneren, krijgen hun geld terug- en de auteur mist zo inkomsten.

Op aandringen van de auteurs gaat Amazon nu zijn beleid veranderen: enkel een boek waarvan de koper minder dan 10% gelezen heeft, mag nog geretourneerd worden. Iets wat perfect te controleren valt, digitaal.
Meer achtergrond bij Engadget.
https://www.engadget.com/amazons-updated-e-book-return-policy-looks-like-a-big-win-for-authors-191020536.html?src=rss



FRANKRIJK WIL ONAFHANKELIJKE BOEKENWINKELS BESCHERMEN TEGEN GIGANTEN ZOALS AMAZON
Frankrijk heeft er, net zoals verschillende andere landen, een probleem met de manier waarop Amazon zaken doet. Een van die problemen is dat Amazon producten aanbiedt van derden, en als die succesvol blijken, die zelf gaat produceren en aan goedkopere prijs gaat aanbieden.

Maar dat terzijde: dit artikel gaat over boeken. In Frankrijk verplicht de wetgever tot een gelijke boekenprijs die alle boekverkopers moeten hanteren. Maar Amazon biedt een gratis levering van boeken aan, terwijl de andere boekverkopers die kost wel moeten bijtellen bij hun verkoopprijs, willen zij niet met verlies werken. Gemiddeld rekenen zij 7 euro aan voor levering, wat hun boek natuurlijk veel duurder maakt.

De Franse overheid heeft nu de Fransen boekenwinkels trachten te beschermen met een nieuwe wet die een minimum prijs bepaalt voor het leveren van boeken: 3 euro voor een levering onder de 35 euro. Een kost die Amazon niet mag verschuiven of verrekenen via loyalty programma's. En zelfs wanneer je een boek zou kopen samen met andere producten, dan moet Amazon die minimum verzendingskost blijven aanrekenen.

Er is natuurlijk die uitzondering die geldt bij bestellingen van boeken die de 35 euro overschrijden. Want dan mag een bedrijf (Amazon of andere) de leverkost herleiden tot 1 eurocent.

Het risico bestaat dat deze nieuwe wet dus opnieuw de online boekenwinkels gaat bevoordelen, omdat het voor hen gemakkelijker is via algoritmes de koper aan te zetten om nog verschillende boeken te kopen die hem kunnen interesseren, om zo die 35 euro te bereiken en de 3 euro verzending te voorkomen.
Benieuwd hoe dat gaat aflopen!
https://www.engadget.com/2014-07-11-amazon-book-shipping-france.html
https://www.reuters.com/markets/europe/france-impose-minimum-delivery-fee-three-euros-online-book-orders-2022-09-23/



OPERA: NU MET MUZIEKSPELER IN DE ZIJBALK
Handig in de nieuwste versie van de Opera browser vind je voortaan een muziekspeler die in de zijbalk zit. Die kan je dan koppelen aan jouw abonnementen op verschillende muziekdiensten, zoals Spotify, Apple Music en YouTube Music.

Deze nieuwe versie bevat ook een Shopping Corner, aangedreven door Amazon. Die kan je apart verkrijgen via onderstaande link. Van uit die Shopping Corner kan je dan zien wat je aangekocht hebt bij Amazon, op zoek gaan naar producten, en ook de Best Deals bekijken.
https://shopping-corner.opera.com/
https://www.zdnet.com/article/opera-adds-a-music-player-and-shopping-center-to-the-sidebar-to-enhance-the-browsing-experience/#ftag=RSSbaffb68



AI GEGENEREERDE KUNST: AUTEURSRECHTEN TOEKENNEN TOCH MOGELIJK
Stilaan begint er toch klaarheid te komen in wat kan en niet kan, op het gebied van auteursrechten bij kunst die door AI gegenereerd wordt. Artiest Kris Kashtanova uit New York heeft namelijk in de VS een copyright registratie gekregen voor zijn grafische novelle "Zarya of the Dawn", die door AI gegenereerd was.

Nu is het niet zo dat de artiest helemaal niets gedaan heeft. Kashtanova maakte gebruik van de Midjourney commercial image synthesis service voor het werk. Maar hij schreef wel zelf het verhaal, creëerde de lay-out en het is hij die bepaalde hoe de stukken aan elkaar gepast moesten worden. Maar hij werd voor de rest wel ondersteund door AI.

In de VS was bij een eerder geding over auteursrechten bepaald dat een AI zelf geen copyright kan krijgen voor een werk dat ermee gemaakt werd. Maar er was niet gezegd dat er geen copyrights toegekend mogen worden voor AI kunstwerken.
https://arstechnica.com/information-technology/2022/09/artist-receives-first-known-us-copyright-registration-for-generative-ai-art/



WHATSAPP: LINK OM EEN VIDEOGESPREK TE BEGINNEN
Bij Zoom kan je in een mail een link sturen om zo een videogesprek op te starten. Ook bij Google Meet is dat mogelijk. Erg handig, want zo kan je met één enkele klik een gesprek opstarten.

En voortaan zal dat ook bij WhatsApp mogeljk zijn. Gewoon in een mailtje een link zetten en die mail naar je vrienden of familie sturen.  Zij moeten gewoon de link aanklikken, en zijn met jou verbonden, instant.

De optie om een videolink aan te maken vind je onder het tabblad Calls. Eens aangemaakt, kan je die delen via mail of andere.

WhatsApp is ook aan het testen om de groepsgesprekken tot meer deelnemers uit te breiden. Momenteel gaat het om groepsgesprekken van 32 personen, die dan wel end-to-end versleuteld zijn.
https://techcrunch.com/2022/09/26/whatsapp-is-rolling-out-sharable-call-links-feature/



META: EENVOUDIGER WISSELEN TUSSEN JE FACEBOOK EN INSTAGRAM ACCOUNT
Onder het mom om het gemakkelijker te maken voor de gebruikers, drijft Meta een nauwere integratie door tussen Facebook en Instagram.

Concreet gaat het over een nieuwe interface voor Android, iOS en het web, waarbij je gemakkelijker kan wisselen tussen accounts Je moet dan wel die accounts ondergebracht hebben onder dezelfde noemer bij het Accounts Center.

In dat het geval dan kan je tussen beide apps wisselen zonder naar je startscherm van je phone te moeten terugkeren, je multitasking menu of het app overzicht.  Bovendien krijg je, door deze nieuwigheid, een overzichtsscherm met alle nieuwe meldingen op één plek.

Tegelijkertijd komt er ook een nieuw scherm voor compleet nieuwe gebruikers. Je kan daar dan één account aanmaken, en vandaar bijkomende accounts creëren.  Meer hierover bij Engadget. (1)

Verder loopt er een test bij Instagram met een beperkt aantal gebruikers, die dan het tabblaadje "shopping" kunnen verwijderen van de home feed. Die wordt dan dieper begraven in het menu. Meer bij The Verge.
https://www.engadget.com/meta-accounts-center-test-193247061.html?src=rss
https://www.theverge.com/2022/9/26/23372998/instagram-shopping-tab-gone-test



GOED NIEUWS VOOR  DE RSS FANS
Ons mag je alvast tot die categorie rekenen: via RSS heb je zelf controle over het nieuws van je favoriete nieuwsbronnen, zonder dat je via sociale media moet gaan. En met een goede RSS-reader voer je gewoon de RSS-feeds in van die bronnen, en klik je de feed aan om de nieuwsartikels van die dag overzichtelijk te bekijken. Binnen een half uur ben je op de hoogte, zonder allerlei trolgevechten te moeten doorworstelen op de sociale media.

Wel, voor alle RSS-fans is er goed nieuws: het online abonnementsplatform Substack heeft een client uitgebracht: de Substack Reader voor het web. Daar kan je al je Substack abonnementen in één pagina bijeenbrengen, die je dan vanop je laptop of pc bekijken kan.

Al die content wordt gesynchroniseerd met de mobiele app voor iOS, die eerder dit jaar gelanceerd werd. Zo kan je je feeds ook vanop je smartphone bekijken. Een gelijkaardige app voor Android zou nog in de pijplijn zitten.

En voor wie niet meteen weet wat Substack eigenlijk is: dat is een Amerikaans online platform waarbij je als auteur postings kan plaatsen, dat de betaling voor jouw posting op zich neemt, ook analytics over jouw postings levert. Je kan er als auteur ook nieuwsbrieven uitzenden.
https://www.theverge.com/2022/9/26/23372911/substack-reader-web-desktop-rss-client-google-reader
https://en.wikipedia.org/wiki/Substack



INTEL COMPUTERS: GEMAKKELIJKER BESTANDEN DELEN
De nieuwe computers die een Intel aan boord hebben, zullen iets kunnen aanbieden dat er ook al vroeger bij Macs bestond. die konden sms-berichten verzenden, oproepen beantwoorden en bestanden delen naar hun iPhone.

Voortaan zullen ook Windows computers dat kunnen, iets wat mogelijk werd doordat Intel het Israëlische bedrijf Screenovate overgenomen had. Met Unison krijg je voortaan dus ook ondersteuning voor VPNs, firewalls, en IT-beheer. Volgens Engadget zou deze app efficiënter en nuttiger zijn dan de Your Phone app van Microsoft voor Windows, die enkel met Android phones werkt.
https://www.engadget.com/intel-unison-iphone-android-windows-pc-integration-162018285.html



NIEUWE WOORDJES LEREN: LAION
We hebben het de laatste dagen veel gehad over text-to-image AI - artificiële intelligentie die op basis van vele afbeeldingen een nieuwe afbeelding kunnen creëren op basis van tekst die jij ingeeft. Die algoritmes zijn getraind op grote datasets met afbeeldingen, o.a. publiek toegankelijke afbeeldingen op het internet van beeldbanken zoals Shutterstock.

Maar hoe gaan die databanken te werk, en  zit daar misschien ook een afbeelding van jou bij? DTNS legt het mooi uit voor LAION, het Large Scale Artificial Open Network. Dat is een non-profit organisatie die grootschalige machine learning modellen, datasets en de bijhorende code beschikbaar stelt voor het grote publiek.

Belangrijk daarbij is dat je weet dat geen enkele afbeelding bewaard wordt in die datasets. LAION bekijkt gewoon de afbeeldingen en de alt-text die erbij gegeven wordt om het beeld te omschrijven, en gaat zo berekenen welke afbeeldingen gelijkaardig zijn en dezelfde alt-text hebben. De dataset bevat enkel de link naar de afbeelding, de omschrijving ervan en de score van gelijkaardigheid van de afbeeldingen.

Wanneer een organisatie nu de LAION dataset wil gebruiken, dan moet die organisatie de afbeeldingen zelf gaan downloaden, als het meer nodig heeft dan de links, de omschrijvingen en de score. En mogelijk is die afbeelding ondertussen al verdwenen.

Hopelijk heeft dit al wat duidelijk gebracht over hoe die algoritmes getraind worden? Een interessant artikel daarover bij Vice (1). De tweede link verwijst naar LAION zelf. (2)

En de derde link is een website, waarnaar BNOX verwees, waar je kan nagaan of er foto's van jou gebruikt zijn in de datasets: Have I Been Trained. Daarmee kan je de grootte AI training database met maar liefst 5,85 miljard afbeeldingen doorzoeken op basis van jouw naam of een foto die je uploadt.(3)
https://www.vice.com/en/article/3ad58k/ai-is-probably-using-your-images-and-its-not-easy-to-opt-out
https://laion.ai
https://haveibeentrained.com/?utm_campaign=



TUMBLR: COMMUNITY LABELS VOOR ONGEWENSTE CONTENT
De populaire bloggingdienst Tumblr stond jarenlang bekend om zijn niet zo strenge controle op pornografische content. In 2018 werd de Tumblr app buitengegooid  uit de iOS app, omdat vastgesteld werd dat kinderporno door de filtertechnologie van Tumblr  kon sluipen.  En sindsdien was porno helemaal niet meer toegelaten. Met als gevolg dat het verkeer naar de site met 30%  zakte.

Deze week kondigde Tumblr aan dat het "community labels" gaat invoeren, waarmee je bepaalde gevoelige content kan wegfilteren, met labels die op drugs en alcohol wijzen, geweld en seksuele content. Dat laatste zette verschillende waarnemers op het verkeerde been: zij dachten dat dit erop duidt dat Tumblr de ban op porno opheft.

Niets is minder waar: Tumblr blijft nog altijd porno verbieden, met uitzondering van naakt met een "artistiek, educatief, nieuwswaardig of politiek" doeleinde.
Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2022/09/27/tumblr-bring-back-porn-nsfw-community-labels



GOOGLE PLAY STORE: EINDELIJK TV EN WEAR OS APPS APART
Tot nu toe was het echt niet leuk wanneer je in de Google Play Store naar een app moest zoeken die geoptimaliseerd is voor andere toestellen dan je smartphone, zoals Google TV of Wear OS op de slimme trackers.

Maar eindelijk heeft Google zijn Play Store beter ingedeeld, met duidelijk onderscheid tussen de Android apps voor je smartphone, en voor andere toestellen. Die laatste categorie vind je terug onder "Other devices".

De timing van die aankondiging valt niet toevallig samen met de nakende lancering van de Pixel Watch. Het is heel moeilijk om op het kleine scherm van dit slimme uurwerk te gaan zoeken naar apps. Het was dringend nodig om het gemakkelijker te maken om te zoeken naar de Watch categorie, en de app vanop een groter scherm naar je watch te sturen.
Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/google-play-store-non-phone-devices-category-170037477.html?src=rss



GOOGLE BRENGT AR NAAR ZIJN MAPS
Google zou in principe deze week verschillende nieuwigheden voor zijn Search uitbrengen. Een daarvan kennen we nu al: voortaan krijg je een vleugje augmented reality zoekresultaten op zijn Google Maps.

Concreet zal deze Maps AR als het ware door jouw camera kijken, en dan markeerpunten tonen bij wat je daar te zien krijgt.

Daar zit wel heel wat technologie achter. Want volgens Ars Technica werkt het zo dat je gewoon je camera activeert, op de wereld rond jou richt, en dan wordt jouw camera feed vergeleken met de enorme collectie streetview beelden van Google, om jouw locatie te bepalen. Heel data-intensie, maar volgens het bedrijf accurater  om jouw locatie te bepalen dan het kompas en de GPS op je smartphone.

Deze Maps AR feature is wel beperkt tot enkele grote steden: Londen, Los Angeles, New York, San Francisco, Parijs en Tokyo.
https://arstechnica.com/gadgets/2022/09/google-maps-gets-augmented-reality-search-results/



OPENAI: GEEN WACHTLIJST MEER VOOR DALL-E2 BEELDGENERATOR
Een van de populairste tools om op basis van AI text-to-image-afbeeldingen te maken is DALL-E2. Maar tot nu toe was de toegang tot die tool beperkt en moest je je aanmelden voor een wachtrij.

Die wachtrij is afgeschaft: iedereen kan gaan experimenteren. Maar je kan niet oneindig beelden aanmaken. Voor elk beeld moet je een credit betalen.

Meld je je aan, dan  krijgt je enkele credits, en zijn die op, dan moet je er nieuwe aankopen.
https://techcrunch.com/2022/09/28/openai-removes-the-waitlist-for-dall-e-2-allowing-anyone-to-sign-up/



ZELF EEN CHAT BOT AANMAKEN
We blijven nog even bij AI, maar dan bij een ander bedrijf: Character AI. Dat heeft een publieke bèta uitgebracht, waarbij jij zelf een chatbot kan aanmaken op basis van een karakter dat je zelf kiest.

Je stelt dan een aantal parameters in, en dan gaat de AI dat zelf verder aanvullen. Waarna je een gesprek kan beginnen met de chatbot, in een vlotte taal, gebaseerd op een groot taalmodel, dat je kan vergelijken met GPT-3.

En dat kan wel leuk zijn. Ars Technica vond er niets beter op dan een "The Linux OS" chatbot te maken, en dan enkele vragen over zichzelf te stellen. Of hij goede vriendjes was met Mac, wat hij dacht van Window, en meer.

Dat gesprek vind je terug bij Ars Technica. Maar probeer het zelf eens uit?
https://beta.character.ai
https://arstechnica.com/information-technology/2022/09/we-interviewed-linux-os-through-an-ai-bot-to-discover-its-secrets/
https://beta.character.ai/chat?char=c6PlKAXIgtMoGrAyTNOxwhaznClwX8a5PO2WzL6VmKs



META: AI GENERATOR MAAR DAN VOOR VIDEO
Waar je bij DALL-E op basis van een dataset van afbeeldingen een nieuwe afbeelding kan laten maken door een AI, door die afbeelding te omschrijven (text-to-image), heeft Meta iets bedacht dat nog verder gaat: text-to-video.

Bij deze generator moet je dus gewoon een omschrijving intikken, en de AI maakt een filmpje van enkele seconden. Het systeem heet heel simpel "Make-A-Video". En bij The Verge kan je, naast verschillende andere voorbeelden, een voorbeeld zien van een filmpje van een teddybeer die een portret schildert, op basis van de tekst "a teddy bear painting a portret". Er zijn nog andere filmpjes.

Momenteel is de AI niet publiek toegankelijk. Wat eigenlijk betekent dat je niet echt kan verifiëren of de AI echt zo goed werkt - Meta kan zelf de beste filmpjes uitgekozen hebben, misschien is de rest wel niet zo denderend.
https://www.theverge.com/2022/9/29/23378210/meta-text-to-video-ai-generation-make-a-video-model-dall-e?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4


 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



FRAMEWORK LAPTOP: CHROMEBOOK EDITION
Het bedrijf Framework is in onze mening eindelijk een bedrijf dat de gebruiker terug een stukje macht geeft over zijn computer. Meestal moet je, om een computer / laptop samen te stellen die echt aan jouw vereisten voldoet, een heus genie zijn om alle componenten zodanig te selecteren dat zij perfect op elkaar afgestemd zijn. Framework maakt dat een stuk eenvoudiger.

Nadat het eerder al een Windows laptop uitgebracht had, volgt nu een laptop die het Chromebook OS draait. Daarbij vind je opnieuw het systeem van de verwisselbare en uitbreidbare kaarten terug, zodat je vier sleuven kan verwisselen. Je kan met andere woorden welke poorten je op je laptop wil, aan elke kant, en je kan die verwisselen indien nodig. Je hebt daarbij de keuze tussen USC, USB-A, microSD, HDMI, DisplayPort, Ethernet, en een poort voor snelle opslag.

Je kan ook de RAM en opslag aanpassen, en een andere rand van het toestel kiezen om van kleur te veranderen; Het toestel zou binnenkort om te beginnen in de VS en Canad beschikbaar zijn, aan een startprijs van $999.
https://www.theverge.com/2022/9/21/23363862/framework-laptop-chromebook-edition-laptop-design-specs-price-release
https://frame.work/products/laptop-chromebook-12-gen-intel/configuration/edit



NVDIA GET3D GENEREERT 3D VOORWERPEN
Chipsmaker Nvidia heeft een model aangekondigd, de GET3D. Die kan 3D voorwerpen genereren zoals gebouwen, voertuigen en zelfs figuurtjes voor videogames aanmaken aan een indrukwekkende snelheid van ongeveer 20 voorwerpen per seconde, en dat door één enkele GPU (grafische processor) te gebruiken.

Je traint het model op een bepaalde vorm, zoals bijvoorbeeld afbeeldingen van een dier, een auto, en GETD zal dan een onbeperkt aantal variaties genereren. Die vormen kan je dan in game engines, 3D modellenbouwers en videosoftware importeren. En je kan deze vormen ook combineren met StyleGAN, wat betekent dat je bijvoorbeeld, wanneer je via GET3D een auto als output krijgt, je StyleGAN kan gebruiken om daarvan een uitgebrande auto te maken., via text-to-image.

Een hele revolutie voor game makers en zelfs filmbedrijven!
https://blogs.nvidia.com/blog/2022/09/23/3d-generative-ai-research-virtual-worlds/



LG DISPLAY MAAKT  HALF DOORZICHTIG SCHERMEN
Op de beurs InnoTrans222 heeft LG Display zijn "Transparent OLED for Subway Trains voorgesteld - de grootste beurs ter wereld waarop transporttechnologie voorgesteld wordt. Deze nieuwe display van LG is bedoeld voor het openbaar vervoer. Tot nu toe wordt daar al vaak reclame aangebracht op de ramen die aan de buitenkant te zien is, maar die het voor de reizigers moeilijk maakt om naar buiten te kijken.

De nieuwe technologie van LG Display zou de ramen moeten vervangen door een scherm, dat eerder gericht is op de reiziger. Die zou dan de een plattegrond kunnen zien, nieuws, weersvoorspellingen op een scherm dat toch nog altijd transparant blijft en hem een blik op de buitenwereld biedt.

Of en hoe dit te combineren valt met de lucratieve manier om reclame op de ramen van treinen en trams te vertonen, is ons nog niet duidelijk.
https://www.theverge.com/2022/9/27/23374420/lg-oled-transparent-train-ads-subway-display



NREAL LANCEERT NREAL AIR BRIL IN DE VS
Er zijn heel wat headsets die dingen naar de gunst van de gebruiker die wil ronddwalen in de VR/AR-wereld. Maar deze bril lijkt ons toch wel interessant.

Het gaat om een bril, gemaakt door het Chinese AR bedrijf Nreal, de Nreal Air, die in de VS gelanceerd werd deze week. Amerikaanse gebruikers kunnen hem kopen bij Amazon aan de prijs van $379.

Deze Nreal Air is compatible met Android toestellen, maar via een dongle van €59 kan je hem ook gebruiken met een iPhone.

Je moet hem een beetje beschouwen als een persoonlijke bioscoopzaal voor streaming diensten en gaming. Het beeld dat je krijgt is alsof je een 130 inch screen bekijkt van 3 meters afstand, of een 201 inch scherm van 6 meters afstand.

De bril projecteert afbeeldingen vooraan, maar de rest van je zicht is niet geblokkeerd. Interessant om even eens te bekijken bij The Verge.
https://www.theverge.com/2022/9/27/23373228/nreal-air-ar-glasses-streaming-video-us-launch-pricing-amazon?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



PODCASTS: VIA IN GAME ADVERTENTIES LUISTERAARS LOKKEN
Als podcastmaker wil je graag meer luisteraars. Dat kan via advertenties op grote flashy publiciteitsborden, maar blijkbaar is er een simpele manier om die luisteraars te werven: via games.
En blijkbaar is de drempel om een luisteraar te werven heel laag: wanneer een speler van een game tikt op een advertentie die in de game als het ware zweeft, en in sommige gevallen zelfs extra buit wint in de game door daarop te tikken, dan zal er een aflevering van die bepaalde podcast gaan downloaden naar zijn toestel.

Voor de podcastmaker is dat in elk geval een extra luisteraar, die misschien na de eerste episode blijft luisteren.
Meer bij Bloomberg.
https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-09-27/inside-podcasters-explosive-audience-growth



NPO LUISTER: VAN EXPERIMENT NAAR VOLWASSEN AUDIOPLATFORM
De Nederlandse publieke omroep heeft toestemming gekregen voor het verder uitbouwen van ‘NPO Luister’. Naast podcasts worden ook alle livestreams van de bekende radiozenders van de publieke omroep aangeboden: NPO Radio 1, NPO Radio 2, NPO 3FM, NPO Radio 4, NPO Radio 5, NPO FunX, NPO Soul & Jazz, NPO SterrenNL en NPO KX.
‘NPO Luister’ is gratis te downloaden via alle bekende app-stores.
Bron: Radiovisie
https://radiovisie.eu/npo-luister-van-experiment-naar-volwassen-audioplatform/






 
De nieuwe oogst


   
NUKEMAP
Nu Poetin dreigt met een nucleaire aanval, heb je je misschien afgevraagd: kan hij dat wel, vanuit Moskou een bom droppen op bijvoorbeeld Brussel? En ligt dan ook Antwerpen plat? Deze website toont je de impact van bommen van verschillende grootte, door zelf variabelen in te stellen en dan de bom te droppen. Geruststellend enerzijds, maar anderzijds echt niet hoor...
[taal: EN]
https://nuclearsecrecy.com/nukemap/


SPACEWEATHER

Een website die mensen met interesse voor de ruimte zeker en vast zal interesseren. Hier vind je namelijk een soort weerbericht voor de ruimte. Je krijgt nieuws over zonnestormen, aurora's en meteorieten die vlakbij de aarde kunnen scheren.
[Taal: EN]
https://spaceweather.com/


GOOGLE GRAPJE MET DVD BOUNCING LOGO
Een klein grapje van Google, om je dag op te fleuren: wanneer je de zoekopdracht in onderstaande link aanklikt, krijg je een pagina te zien waarop het Google logo gaat zweven op je scherm.
https://www.google.com/search?q=dvd+bouncing+logo


NOTMYPLATE
Ethisch hacker Inti De Ceukelaire ontdekte dat nummerplaatherkenning in parkings een gevaar voor onze privacy kan betekenen. Op deze website legt hij uit wat er gebeurt. Je vindt er ook een formulier waarmee je aan de parkeergegevensverwerkers een GDPR-verzoek kan versturen om jouw nummerplaat niet te traceren.
https://notmyplate.com/?lang=NL


PYTHON TUTOR

Met deze website kan je de programmeertaal Python leren. het bijzondere is dat je meteen ook kan zien hoe de code uitgevoerd wordt.
De tweede link is die naar de originele hub over Python.
[Taal: EN]
https://pythontutor.com/
https://www.python.org/


PISKELAPP
Met deze website kan je pixel art niet alleen aanmaken in je browser, maar ook laten bewegen. Het resultaat kan je exporteren als GIF, PNG, ...
Aan de slag dus!
[Taal: EN]
https://www.piskelapp.com/


MILKYWAY: SPIRAAL
Een website waar je een veelkleurige geometrische figuur kan laten bewegen door je cursor over het scherm te bewegen. Je kan de instellingen van het "kunstwerk" ook aanpassen.
[Taal: EN]
https://yusufcayci.com/milkyway


WELCOME TO MY GARDEN
Voor de alternatieve reiziger: op deze website kunnen mensen hun tuin of terrein ter beschikking stellen van reizigers die er hun tentje willen opslaan.  De regels worden er netjes uitgelegd.
[Taal: EN/NL]
https://welcometomygarden.org/


USE THE KEYBOARD: SNELTOETSEN
Het is dikwijls veel gemakkelijker om iets te knippen/plakken met CTRL-X en CTRL-V dan hele menu's te moeten doorbladeren. Deze website heeft uitgebreide lijsten met sneltoetsen voor allerlei mogelijke programma's, niet alleen voor Windows en Mac in het algemeen, maar ook voor Discord, Notion, Telegram enz.
[Taal: EN]
https://usethekeyboard.com/



Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia




Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Gratis Belgische nieuwssite die in 2015 van start ging - https://nl.wikipedia.org/wiki/DaarDaar
    Schimmel die behoort tot het grote geslacht Pluteus - https://nl.wikipedia.org/wiki/Gewone_hertenzwam
    Archeologische cultuur van de late bronstijd op het grondgebied van de oostelijke Kaukasus: Dagestan - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kajakent-Charatsjojcultuur
    Groep uitgestorven aquatische reptielen die behoren tot de Sauropterygia - https://nl.wikipedia.org/wiki/Pachypleurosauria
    Kunst van het oude Mesopotamië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Mesopotamische_kunst
    Lijst van producties van Het Geluidshuis, een Belgisch audioproductiehuis - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_producties_van_Het_Geluidshuis
    Viceadmiraal en stafchef van de Belgische Zeemacht in W.O.II - https://nl.wikipedia.org/wiki/Andr%C3%A9_Schlim


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Het jaar 5783 is aangevangen volgens de Joodse kalender - https://nl.wikipedia.org/wiki/Rosj_Hasjana
    Overleden Frans historicus - https://nl.wikipedia.org/wiki/Paul_Veyne
    Overleden Nederlands zendeling - https://nl.wikipedia.org/wiki/Anne_van_der_Bijl
    Beker van België 2022-23 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Beker_van_Belgi%C3%AB_2022-23


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over psychologie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Psychologie

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS



 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Deze ‘verstopte functies’ van Google Chrome mag je echt niet missen
https://www.ad.nl/tech/deze-verstopte-functies-van-google-chrome-mag-je-echt-niet-missen~a9eba327/
- Nederlandse online gokker verliest gemiddeld 153 euro per maand
https://www.ad.nl/tech/nederlandse-online-gokker-verliest-gemiddeld-153-euro-per-maand~a1b736da/


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be

 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Waarom de talentkloof betekent dat security voor iedereen prioriteit is
https://computertaal.info/2022/09/27/waarom-de-talentkloof-betekent-dat-security-voor-iedereen-prioriteit-is/
- Leren door te spelen: welke kennis kan je kind opdoen via video games?
https://computertaal.info/2022/09/26/leren-door-te-spelen-welke-kennis-kan-je-kind-opdoen-via-video-games/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Magic Leap brengt Magic Leap 2 AR-headset uit vanaf 3300 dollar
https://tweakers.net/nieuws/201804/magic-leap-brengt-magic-leap-2-ar-headset-uit-vanaf-3300-dollar.html
- Ontwikkelaars boos op Google over gebrek aan communicatie over stoppen Stadia
https://tweakers.net/nieuws/201796/ontwikkelaars-boos-op-google-over-gebrek-aan-communicatie-over-stoppen-stadia.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Tesla stelt robotprototype 'Optimus' voor (video)
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/tesla-stelt-robotprototype-optimus-voor-video/article-news-1903649.html
- Miljardenboete voor banken wegens WhatsApp-berichten
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/miljardenboete-voor-banken-wegens-whatsapp-berichten/article-news-1902961.html





 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


TIP: HANDIGER ZOEKEN IN CHROME

De nieuwste versie van de Chrome browser ondersteunt het gebruik van @-zoekopdrachten, om doelgericht te zoeken. Zo kan je bijvoorbeeld @bookmarks bij je zoekwoord opgeven, om enkel je bookmarks te doorzoeken. Je kan deze gerichte zoekactie ondernemen voor History, Bookmarks of Tabs, en dit vanuit de Omnibox.
https://9to5google.com/2022/09/27/chrome-search-history-bookmarks/


TIP: ZOEKEN IN FORUMS
Bij het zoeken naar de oplossing voor een probleem, word je vaak het best geholpen wanneer je zoekt in forums en discussiegroepen. Google heeft dit nu mogelijk gemaakt bij Google Search op mobiele toestellen: je zal daar voortaan ook relevante draadjes zien van Quora, Reddit en Edmunds.
Meer bij How To Geek.
https://www.howtogeek.com/836756/you-keep-searching-reddit-with-google-so-now-its-a-feature/



 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


HONEYVIEW: IDEAAL VOOR MANGA
Deze software kan je gebruiken om allerlei soorten beeldformaten, animaties en video' te bekijken. Hij ondersteunt o.a. ook DNG (Adobe Digital Native) en PSD, naast uiteraard BMP, JPG enz.
Bovendien is de app ideaal om Manga's en Comics te bekijken, omdat hij ook archief-formaten zoals ZIP/CBZ TAR en andere ondersteunt. Helaas geen PDF-bestanden.
https://www.chip.de/downloads/Honeyview_53821741.html
http://www.bandisoft.com/honeyview/


GNUCASH PORTABLE: JE BOEKHOUDING VOOR ONDERWEG

Je financiën bijhouden wordt kinderspel, ook onderweg, met deze open source tool. Je hebt een rekeningenboek waarin je alle transacties kan ingeven, je kan statistieken aanmaken en meer.
https://www.chip.de/downloads/GnuCash-Portable_28151308.html
https://portableapps.com/de/apps/office/gnucash_portable


MAME: ARCADE SPELLETJES
Deze software is een emulator voor Windows, waarmee je oude arcade-spelletjes op je computer kan spelen.
Je kan klassiekers zoals Alien Arena, Cannon Ball, Combat School of Raiden in hun originele 2D-grafische weergave spelen.
https://www.chip.de/downloads/MameUI64_46799513.html
http://www.mameui.info/


GOOGLE CHROME PORTABLE
Dit is een versie van de Chrome browser die je vanop een stick kan draaien, zonder te moeten installeren. Perfect dus om de browser uit te proberen.
https://www.chip.de/downloads/Google-Chrome-Portable-Beta_38563946.html
https://portableapps.com/de/apps/internet/google_chrome_portable


JUPILER PRO LEAGUE APP

De Pro League voetbalbond heeft een nieuwe app uitgebracht voor voetbalfans. Daar vind je niet alleen de voetbalkalenders, maar je kan ook tijdens de match een pintje bestellen in het stadion, na de match de speler van de match kiezen, enz.
https://www.proleague.be/nl/pl/downloadpagina-jpl-app

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Liefde is het antwoord, maar terwijl je op het antwoord wacht,
stelt seks je een paar leuke vragen.
-Woody Allen-