Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
15/9/2022 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 26
Nummer 1276  van 3/9/2022


 

Gegroet lezer,

Deze week vindt u uw Netties: een oplossing waardoor slimme camera's de privacy gaan eerbiedigen, een wetenschappelijke doorbraak die het tekort aan levers voor orgaantransplantaties kan verhelpen, en heel veel nieuws over de sociale media.

En mis de twee tips voor text-to-image artificiële intelligentie websites niet - die zullen u absoluut verbazen!

Veel leesplezier met deze editie - en bij leven en welzijn tot volgende week.

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.



EN WAT ALS WE DE SCOOP VAN DE CAMERA KONDEN BEPERKEN?
Camera's worden op vele manieren gebruikt, in combinatie met algoritmes. Denk aan nummerplaatherkenning bijvoorbeeld, waardoor de bareel in je parkeergarage automatisch open gaat omdat je daar een abonnement hebt. Maar ook aan camera's die je kunnen vertellen wanneer appels rijp zijn in de boomgaard, zodat je ze kan gaan plukken.

Maar er is daarbij toch een probleem. De camera scant niet alleen jouw nummerplaat, maar je hele auto, ook wie erin zit. En de camera in de boomgaard filmt ook voorbijgangers. Met andere woorden: dit levert problemen op voor de privacy.

Een paper, gepubliceerd in eLight, meent hiervoor een oplossing gevonden te hebben: een ontwerp voor een slimme camera die enkel de gewenste voorwerpen in beeld brengt, en automatisch de rest wist. En dit zonder enige digitale beeldverwerking, gewoon door de structuur van de camera zelf.

Wetenschappers van de UCLA hebben camera's gebouwd die meerdere oppervlakten hebben, die licht doorlaten en tienduizenden features hebben die het licht breken op golflengteschaal. Met andere woorden: terwijl het licht gereflecteerd wordt door de lens, verandert deze technologie de golflengte. Sommige golflengtes worden doorgegeven zoals ze zijn, andere worden veranderd. Een deep learning algoritme bedenkt de structuur van die oppervlakten in de camera, om de lichtfasen te moduleren, en alleen de gewenste voorwerpen afgebeeld worden.

De juiste technische uitleg staat in de paper. Wat wij alvast onthouden is, dat dit de ideale oplossing zou kunnen zijn voor bepaalde camera-toepassingen, om werkbaar te zijn zonder jouw privacy te verstoren.

Nu is het nog wel de vraag of er wel enthousiasme bestaat om die technologie ook toe te passen. In het geval van de appelbomen zal dat geen probleem opleveren. Maar bij nummerplaatherkenning op de wegen is dat een andere zaak. De overheid gebruikt dat al langer niet meer om verkeersovertredingen vast te stellen, maar ook om te zien wie in een bepaalde auto zit, in het kader van een onderzoek.

Beluister de hele interessante discussie bij DTNS
https://open.acast.com/public/streams/619570402eacc3a36070252c/episodes/6306469239083a0012e4337b.mp3
https://cnsi.ucla.edu/project/august-15-2022-ai-designed-camera-only-records-objects-of-interest-while-being-blind-to-others/
https://elight.springeropen.com/articles/10.1186/s43593-022-00021-3



JAWEL META LUISTERT NAAR ZIJN OVERSIGHT BOARD
Zoals je weet heeft Meta, het moederbedrijf van Facebook, na alle hetze rond zijn beslissingen om accounts al dan niet te schorsen, een Oversight Board opgericht. Die zou onafhankelijk moeten werken, en de klachten van Facebook-gebruikers over beslissingen die het sociale netwerk genomen hebben, moeten bekijken: heeft Facebook het juiste gedaan of niet. En het moest ook richtlijnen uitwerken zodat Facebook "zijn leven kan beteren".

De vraag was wel: zou Facebook die richtlijnen ook ter harte nemen? Blijkbaar wel. Volgens Bloomberg is Meta nu heel wat tijd aan het besteden aan dienstverlening aan de gebruikers, en dan vooral aan klachten over wanneer accounts of postings verwijderd worden.

Een beslissing van Meta die we alleen maar kunnen aanmoedigen: bij bedrijven zoals Google en Facebook is alles zodanig digitaal, met enkel antwoordformulieren, dat je haast geen ruimte hebt om iets te melden dat buiten de vastliggende procedures gaat. Geen ruimte voor menselijk contact ook niet. Hopelijk zal dat met deze beslissing van Meta nu veranderen. Nu Google nog...

In een verwant bericht: Instagram, dat eveneens tot de Meta-stal behoort, heeft zijn instellingen gewijzigd. Voortaan zullen die bij nieuwe gebruikers onder de 16 automatisch op de strengste instellingen staan. Bovendien zullen jongeren die nu al op Facebook zitten, aangemoedigd worden om eveneens die instellingen zo aan te passen.

Het gaat met name om de instelling rond "gevoelige content". Daar heb je de keuze om Meer, Minder of Standaard te zien. Jongeren onder de 18 konden kiezen tussen Standaard of Minder. Bij jongeren tot 16 wordt dat automatisch Minder.
https://www.theverge.com/2022/8/25/23321884/meta-customer-support-service-oversight-board
https://techcrunch.com/2022/08/25/instagram-now-defaults-new-users-under-16-to-most-restrictive-content-setting-adds-prompts-for-existing-teens/



TWITTER: VERVOLG VAN PROCES EN COMMENTAAR DORSEY
In de soap rond de overname van de Twitter-aandelen door Elon Musk, is er weer een nieuw hoofdstuk geschreven. Namelijk door Chancellor Kathaleen McCormick van het Court of Chancery in Delaware, die de zaak moet behandelen. Zij heeft namelijk geoordeeld dat Elon Musk absurd veel data vraagt om zijn gelijk te bewijzen over het aantal spam accounts. Zij meent dat de data van 9.000 accounts die in het vierde kwartaal verzameld werden, moeten volstaan om het aantal spam of bot accounts te schatten. En het is die data die Twitter zelf gebruikte om te bepalen dat het aantal bots 5% bedraagt. Twitter moet die data nu binnen de 2 weken overhandigen. (1)

Ondertussen een interessante reactie van Jack Dorsey, oprichter van Twitter. Hij heeft gezegd dat zijn grootste spijt is, dat Twitter een bedrijf geworden is. Hij had liever gezien dat Twitter een protocol geworden was, zoals  e-mail. En eigenlijk staat dat idee ons wel aan...
https://www.reuters.com/markets/deals/delaware-judge-orders-twitter-turn-over-some-data-musk-court-ruling-2022-08-25/
https://www.reuters.com/business/media-telecom/jack-dorsey-says-he-believes-twitter-should-not-be-owned-by-state-company-



APPLE: SPECULATIES OVER HEADSET, 2FA EN APPLE WATCH
Enkele berichten die geen officiële aankondiging zijn van Apple zelf, maar voorspellingen van betrouwbare Apple waarnemers en speurders die code van Apple en diens patent-aanvragen in het oog houden.

Om te beginnen: Apple-expert Mark Gurman schrijft in Bloomberg dat Apple intern nagedacht zou hebben over het integreren van een satellietverbinding in de volgende Apple Watch, althans het "stoere" model dat tegen een stootje moet kunnen ("ruggedized").

Concreet zou die integratie nog niet te zien zijn bij de lancering van dit model, die voor dit jaar verwacht wordt, maar zou die later volgen. Deze satellietcommunicatie moet het mogelijk maken om met bijvoorbeeld nooddiensten te communiceren wanneer je geen gewoon gsm-bereik hebt. En mettertijd zou deze verbinding ook gebruikt moeten kunnen worden om te bellen via een satellietverbinding. Wie weet eentje van Starlink van Elon Musk? (1)

Bloomberg denkt op het spoor te zijn van nog een andere nieuwigheid: de VR headset waaraan Apple aan het werken zou zijn. Het bedrijf Immersive Health Solutions LLC, dat naar vermoeden een nevenbedrijf is van Apple, zou aanvragen ingediend hebben voor de handelsmerken "Reality ON", "Reality Pro", en "Reality Processor". De aanvragen verwijzen naar virtual augmented reality headsets, bril, kijkers en een slimme bril. De hardware waarover al het meeste geweten / vermoed wordt, is de mixed reality headset van Apple, namelijk dat die pas begin 2023 zou uitkomen. (2)

En tot slot iets over de beveiliging van de iCloud van Apple. Apple heeft namelijk bevestigd aan 9to5Mac dat meer dan 95% van de actieve iCloud gebruikers nu al een 2Factor aanmelding of authenticatie (2FA) geactiveerd hebben voor hun account. In iOS 16 en macS Ventura zal Apple de FIDO-gebaseerde Passkey ondersteunen, en dat vereist dat je 2FA activeert.
https://9to5mac.com/2022/08/28/apple-watch-pro-satellite-features/
https://9to5mac.com/2022/08/28/apple-reality-headset-name/
https://9to5mac.com/2022/08/27/passkeys-two-factor-apple-use/



SNAP: DUAL CAMERA
In April gaf Snap, het moederbedrijf van sociale netwerksite Snapchat, al een preview van zijn "Dual Camera". En nu wordt die uitgerold naar gebruikers van de iPhone XS en nieuwere toestellen.

Met de Dual Camera opname functie kan je tegelijkertijd opnemen vanuit je camera vooraan en achteraan je toestel.

Heb je een Android toestel, dan zal je nog enkele maanden moeten wachten op deze functie. De tool zou deel moeten uitmaken van een suite met extra mogelijkheden die voorbehouden zijn voor creators, de "director mode". Die is echter nog niet gelanceerd, daarom werd de Dual camera als een aparte mogelijkheid, buiten die director mode, gelanceerd.
Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/snapchat-dual-camera-130029031.html?src=rss



GAMES: SONY KOOPT GAME ONTWIKKELAAR EN NETFLIX LAAT JE EEN NAAM KIEZEN
Twee korte berichtjes over de games-wereld. Om te beginnen: Sony heeft Savage Game Studios gekocht, een bedrijf dat mobiele games ontwikkelt. Die studio zelf heeft nog geen enkele game gelanceerd, maar de mede-oprichters ervan hebben meegewerkt aan enkele bekende games, waaronder Clash of Clans en Angry Birds.

Bij deze overname hoort meteen ook de lancering van PlayStation Studios Mobile, dat onafhankelijk van de console-afdeling zal werken en een nieuw publiek moet aanboren. (1)

Het tweede bericht betreft Netflix. De bekende streamingdienst kondigde enkele maanden geleden aan dat die in games wil beginnen. Tot nu toe volgden geen spectaculaire aankondigingen, behalve het bericht dat in 2023 een game zou uitkomen, Exploding Kitten, als een mobiel kaartenspel.

Deze week volgde dan toch wel een interessant bericht: je zal voortaan een eigen "handle', een eigen naam, kunnen aanmaken in games. Daarmee creëer je een identiteit in die wereld die verschilt van je gebruikersnaam of je echte naam. En dat is wel belangrijk, want een van de pijlers van een robuust gaming ecosysteem, is die gaming handle. Bij TechCrunch lees je alvast bij welke games je die handle kan aanmaken en gebruiken. (2)
https://www.engadget.com/sony-launches-play-station-studios-mobile-with-savage-game-acquisition-121602038.html?src=rss
https://techcrunch.com/2022/08/26/netflix-tests-game-handles-in-select-mobile-titles-amid-development-of-social-gaming-features/



VS: NIEUWE WET GARANDEERT BETALING VOOR NIEUWS
Zoals je wellicht gehoord hebt, is het in de VS niet gemakkelijk om overeenstemming te vinden over bepaalde wetten. Republikeinen en Democraten staan lijnrecht tegenover elkaar. Het is dan ook heuglijk nieuws dat beide partijen het eens geworden zijn over een nieuwe wet die journalistiek moet beschermen, namelijk een nieuwe versie van de Journalism Competition and Preservation Act.

Deze versie moet nieuwsorganisaties in staat stellen om gezamenlijk te onderhandelen met gatekeeper platformen (denk aan Google, Apple en Co) , die hun nieuwscontent raadplegen maar er niet voor betalen.  De nadruk ligt op dat "gezamenlijk". Uitgever die minder dan 1.500 fulltime personeelsleden hebben, kunnen dus gezamenlijk gaan onderhandelen met de uitgevers over toegang tot hun nieuws. En als die onderhandelingen meer dan 6 maanden duren, dan kunnen deze uitgevers om een arbitratie vragen bij de overheid.

Met die "gatekeeper" platformen worden organisaties bedoeld die meer dan 50 miljoen Amerikaanse gebruikers hebben, en minstens één miljard maandelijks actieve gebruikers wereldwijd.  Wat concreet van toepassing is op Google en Meta (het voormalige Facebook) maar niet op Twitter.

Google en Meta hebben al wel afspraken gemaakt met uitgevers, maar enkel via sommige partnerschappen die dan niet overal gelden. Google bijvoorbeeld heeft een News Showcase programma dat die betaling regelt, en geldt voor uitgevers in Canada, Frankrijk, het VK, Japan, India en nog enkele andere landen. Meta had afspraken gemaakt in sommige landen om te betalen voor content in het News tabblad, maar nadat recent de inkomsten van Meta fel gedaald waren, heeft Meta aan Amerikaanse uitgevers gezegd dat het niet langer betalen zal voor content.
https://www.engadget.com/google-meta-news-organizations-negotiate-legislation-180450508.html?src=rss
https://cicilline.house.gov/press-release/cicilline-klobuchar-kennedy-buck-durbin-nadler-release-updated-bipartisan-journalism-bill
https://www.engadget.com/google-expands-its-paid-news-showcase-program-to-canada-103941515.html



FBI WAARSCHUWT BELEGGERS TEGEN DEFI PLATFORMEN
Neen, dit heeft niets met de Belgische politiek of de Franstalige partij DéFi te maken. DeFi staat in dit geval voor Decentralized Finance platformen.

Tussen januari en maart van dit jaar hebben hackers voor maar liefst 1,3 miljard dollar aan cryptomunten gestolen, en 97% daarvan was afkomstig van dergelijke DeFi platformen.

Hoe dat komt? Wel, cybercriminelen maken steeds vaker gebruik van beveiligingslekken in slimme contracten om die munten te stelen. Het FBI heeft dan ook een waarschuwing uitgevaardigd aan het adres van beleggers: zij moeten maatregelen nemen vooraleer zij hun geld toevertrouwen aan een DeFi platform.

Zoals bijvoorbeeld het platform waarmee zij in zee willen gaan, eerst onderzoeken, en enkel een platform selecteren dat een extern bedrijf een onafhankelijke audit heeft laten uitvoeren naar zijn code.

Hoe de cybercriminelen te werk gaan, lees je bij Engadget.
https://www.engadget.com/fbi-defi-advisory-223153151.html?src=rss



TWITTER CIRCLE: NU VOOR IEDEREEN BESCHIKBAAR
Na maanden van testen is de kogel door de kerk: Twitter Circle wordt uitgerold voor iedereen. En als je het ons vraagt is dat een goede zaak.

Net zoals bij "close friends" van Instagram, is Twitter Circle een functie waarbij je ervoor kan kiezen om je tweet enkel te laten vertonen aan dichte vrienden. Momenteel heb je ofwel een account die door iedereen gevolgd kan worden (tenzij je mensen individueel blokkeert), ofwel een privé-account, waarbij elkeen die jou volgen wil eerst aan jou toestemming daarvoor moet vragen.

Twitter Circle zorgt voor iets heel organisch ertussenin: jij bakent een "cirkel" af, van maximaal 150 volgers. En dan kan je bij bepaalde tweets aangeven dat die enkel door die "intieme" cirkel gelezen mag worden. Zo'n tweet kan je dan herkennen aan een groen bolletje erbij.

Het lost een probleem op dat velen hebben op Twitter: dat zij zich niet op hun gemak voelen om iets te posten, omdat iedereen het kan zien, en erop kan reageren. Zij vrezen trollen bijvoorbeeld.

Volgens Twitter zelf hebben de eerste testen aangetoond dat mensen die een Circle aangemaakt hebben, meer posten, meer likes krijgen en antwoorden wanneer zij naar hun beperkte groep zenden.
https://www.engadget.com/twitter-circle-available-to-all-130005756.html?src=rss



BINNENLAND: TELENET: SCHAFT MAIL FORWARDING NAAR EIGEN DOMEINNAAM EN EIGEN WEBRUIMTE AF
Telenet heeft twee belangrijke maatregelen genomen, die heel wat gebruikers zal ontgrieven. Zo kon je bijvoorbeeld een eigen domeinnaam aanmaken bij Telenet, en dan je mails laten forwarden naar je gewone @telenet.be mailadres.

Bij je internetabonnement kreeg je ook de mogelijkheid om gratis webruimte te activeren, in de vorm van users.telenet.be/~jouwnaam. Je kon dan zelfs jouw domeinnaam laten doorverwijzen naar die gratis webruimte. Of je kon als bedrijf ook betalen voor een webruimte bij je telenet-internetabonnement.

Welnu, dat wordt allemaal afgeschaft. Hoe los je dat op? Wij alvast hebben gewoon de domeinnaam getransfereerd naar een betrouwbaar hostingbedrijf (Combell.com) en omdat je daar bij de registratie van je domeinnaam ook een gratis mailbox krijgt (van 1 GB weliswaar, maar uitbreidbaar), was dat probleem meteen opgelost.

Wat webruimte betreft: een gratis Wordpress.com blog kan de oplossing brengen. En je kan je domeinnaam ook laten doorverwijzen naar dat blog, zodat bezoekers die jouwdomein.be intikken, op jouw blog terechtkomen maar toch jouw webadres in de adresbalk zien staan.

Bij Tweakers gaan ze dieper in op de redenen waarom Telenet de webruimte van maar liefst 60.000 gebruikers laat verdwijnen.
https://tweakers.net/nieuws/200466/telenet-haalt-gratis-webruimte-van-60000-klanten-deze-week-offline.html



BINNENLAND: NIEUWE ONTWIKKELINGEN VOOR E-COMMERCE
Uit een onderzoek van Inoopa, in opdracht van BeCommerce, blijkt dat er in een tijdspanne van een jaar tijd bijna 6000 nieuwe Belgische webwinkels bij gekomen zijn, wat het totaal op meer dan 51.000 brengt. Maar het bijzonderste daarbij is dat de meeste webshops gewoon een aanvulling zijn op een bestaande bakstenen winkel of andere handelszaak. Wat verder nog opvalt is dat e-commerce, na al die jaren, vooral in Vlaanderen ingeburgerd is, meer dan Wallonië of Brussel: Vlaanderen is goed voor meer dan 72% van de Belgische webshops (1).

Een trend die de laatste tijd opgemerkt werd bij webshops, is dat merken zich ook richten op de tweedehandsmarkt. Vooral kledingmerken willen de tweedehandshandel van hun kleding in eigen handen houden. Zo is in de VS het merk Michael Kors gestart met de tweedehandsverkoop van kledij en accessoires van zijn eigen merk (2).

Maar blijkbaar is die tweedehandsverkoop geen gegarandeerd succes voor elke sector - zelfs niet in een sector waar het doorverkopen van spulletjes die niet meer gebruikt worden, eigenlijk heel rationeel en efficiënt is: babykleertjes en -accessoires. Niets groeit zo rap als een baby, en die ontgroeit zijn kleertjes al na enkele maanden.

Op allerlei tweedehandssites vind je dan ook een heel uitgebreide selectie kinder- en babyspullen. Wat het bedrijf Dreambaby op het idee bracht om zelf met zo'n aanbod te beginnen. Maar amper 2 maanden na de lancering ervan, wordt het al afgevoerd. De klanten leken het concept niet echt te mogen - nochtans kon je gebruikte babyspullen in de verschillende Dreambaby winkels gaan afgeven, ook wanneer het niet van die zaak afkomstig was. Bij RetailDetail meer achtergrond over de beweegredenen van de keten om deze dienst stop te zetten (3).
https://www.retaildetail.be/nl/news/algemeen/bijna-6000-nieuwe-webshops-waaronder-heel-wat-horecazaken/
https://www.retaildetail.be/nl/news/mode/michael-kors-lanceert-eigen-tweedehandsmarktplaats/
https://www.retaildetail.be/nl/news/algemeen/dreambaby-stopt-al-na-enkele-maanden-met-tweedehands/



BINNENLAND: VEEL KRITIEK OP VRT-UITZENDING OVER FIRE
FIRE is een letterwoord dat staat voor Financial Independence, Retire Early. De bedoeling is dat je spaarzaam leeft zolang je jong bent, zodat je al op heel jeugdige leeftijd kan gaan rentenieren.

Het is een fenomeen dat de laatste tijd furore maakt. En dus een goed onderwerp voor een nieuwsprogramma van de VRT om hier een item aan te wijden. Alleen: de mensen die hierbij aan het woord gelaten werden, waren eigenlijk allemaal mensen die eerder het principe "get rich fast" verkondigden, zelfs als dat via scams is - zo luidt althans de kritiek. Want op de eerste uitzending van VRT kwamen heel wat opmerkingen - de getuigen die aan het woord kwamen, gaven een veel te rooskleurig beeld van beleggen.

Investeren houdt immers altijd een risico in: hoe hoger het rendement dat men je voorschotelt over jouw investering, hoe hoger het risico dat je evengoed je inleg kan verliezen.

Zelfs de beurswaakhond FSMA heeft kritiek op de uitzending, omdat die een eenzijdig beeld geeft over wat beleggen inhoudt.
Op Twitter zijn de commentaren echt niet mals! (2)(3)
https://twitter.com/FSMA_info/status/1564915673977036805
https://twitter.com/swerbrou/status/1564515446405173248
https://twitter.com/search?q=fire&src=typed_query
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20220831_94888549



TWITTER: DE EDIT BUTTON KOMT ERAAN
Het is al jaren dat Twitter-gebruikers om een edit-button vragen. Meestal is dat om een vervelende typfout te verbeteren, die je pas opmerk uiteraard nadat je de tweet verzonden hebt. Maar tot nu toe bleef Twitter categoriek weigeren.

Maar kijk: donderdag tweette de Twitter account zelf: als je een bewerkte tweet ziet, dan klopt dat, want we zijn de edit-knop aan het uittesten. De bedoeling: een typfout corrigeren, een ontbrekende tag toevoegen, enz.

Die bewerking kan enkel in de 30 minuten nadat je de tweet gepost hebt. En je kan meerdere bewerkingen doen. Maar er komt een symbool bij de bewerkte tweet, met een tijdsaanduiding, zodat het duidelijk is dat de originele tweet bewerkt werd. Tik je op dat label, dan krijg je de Edit History te zien, de verschillende versies van de tweet.

De knop wordt dus uitgetest, maar zou voorlopig enkel beschikbaar worden voor wie een Twitter Blue account heeft, een betalende account dus.

Meer bij Twitter zelf en Engadget.
https://blog.twitter.com/en_us/topics/product/2022/twitter-new-edit-tweet-feature-only-test
https://www.engadget.com/twitter-edit-button-131527359.html?src=rss



TWITTER ZOU OVERWOGEN HEBBEN EEN SOORT ONLYFANS TE MAKEN
Een sappig berichtje dat afkomstig is van The Verge. Uit interne documenten die deze nieuwssite kon inkijken, zou namelijk blijken dat Twitter een tijdje overwoog om een soort van OnlyFans-abonnement aan te bieden, tegen betaling dus, voor content voor volwassenen.

Dat plan zou echter afgevoerd zijn omdat een intern team na onderzoek tot de conclusie kwam dat het een dergelijke operatie niet op een veilige manier kon uitvoeren. Omdat het niet getraind is om accuraat seksuele exploitatie van kinderen op te sporen, of naakte afbeeldingen waarvoor geen toestemming gegeven werd. Het Health Team van Twitter stelde dat het onvoldoende geïnvesteerd had in technologie om dergelijk materiaal op te sporen, toch niet in verhouding tot de exponentiële groei van het platform.

Als je het ons vraagt een goed idee dat Twitter die plannen terug opgeborgen heeft - de trolcommentaren zouden niet te overzien zijn. Maar  anderzijds: OnlyFans blijkt een een goudmijn te zijn. Volgens de BBC zouden content creators op het platform maar liefst 4 miljard dollar verdiend hebben in 2021!  Een achtergrondverhaal bij de BBC. (2)
https://www.theverge.com/23327809/twitter-onlyfans-child-sexual-content-problem-elon-musk?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4
https://www.bbc.com/news/business-62754943



INSTAGRAM, FACEBOOK EN WHATSAPP GAAN EXTA FUNCTIES AANBIEDEN VOOR WIE BETAALT
Nog een bericht waarvoor wij de mosterd haalden bij The Verge. Dat weet namelijk dat Facebook, Instagram en WhatsApp zouden werken aan gespecialiseerde functies, die enkel beschikbaar zijn voor wie ervoor betaalt. Om dat in goede banen te leiden heeft Meta een nieuwe afdeling opgericht, New Monetization Experiences. Die zal zich volledig focussen op betaalde functies in de apps van het bedrijf. (1)

En om de rij The Verge-berichten af te sluiten: Instagram test momenteel een manier uit waarbij gebruikers op Instagram meerdere postings tegelijkertijd kunnen selecteren en dan als "niet geïnteresseerd" kunnen markeren. Tot nu toe moest je die één voor één markeren. Er zou binnenkort ook een test volgen waarbij je een "niet geïnteresseerd" lijstje kan maken van trefwoorden, zinnen, emoji's, hashtags die je niet te zien wil krijgen in de content die Instagram voor jou aanbeveelt.
https://www.theverge.com/2022/8/31/23331342/meta-plans-paid-features-facebook-instagram-whatsapp
https://www.theverge.com/2022/8/30/23329021/instagram-explore-page-not-interested-flag-posts


 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



GOOGLE: CROSS DEVICE SDK
Een mondvol, gewoon om te vertellen dat er een Software Developer Kit bestaat, voor ontwikkelaars dus, waarmee zij apps kunnen maken die op verschillende toestellen werken. In het begin zullen dat Android toestellen zijn - smartphones en tablets, maar later zouden dat ook nog andere toestellen van andere besturingssystemen kunnen zijn.

De SDK bevat drie belangrijke elementen:
- Device discovery, zodat je toestel gemakkelijk een ander ander toestel kan ontdekken via Bluetooth, wifi en UWB (Ultra Wide Band). Na ontdekking wordt een P2P communicatie opgestart en wordt de target app op het ontvangende toestel opgestart.
- De connectie beveiligen: een versleutelde tweerichtings verbinding met lage latency, bedoeld om data te delen tussen de toegestane toestellen, wordt opgestart.
- Sessies tussen meerdere toestellen: de gebruikservaring van een app wordt tussen verschillende toestellen mogelijk gemaakt of nog verder uitgebreid.
Een knap idee. Meer bij 9to5 Google.
https://9to5google.com/2022/08/26/android-apps-cross-device/



GROEI EENS EEN EXTRA LEVER IN JE LIJF
Het lijkt science fiction, maar het is werkelijkheid. Technology Review meldt dat in Boston een vrijwilliger de eerste persoon zal zijn die een behandeling uittest, waarbij er een tweede lever in diens lichaam zou groeien. En in de volgende maanden zouden andere vrijwilligers maar liefst tot zes levers in hun lichaam laten groeien.

Waarvoor dat goed is? Het bedrijf LyGenesis, dat de behandeling uitwerkte, meent dat die levers mensen kunnen helpen die niet in aanmerking komen voor een transplantatie, of die niet kunnen wachten tot er een donororgaan beschikbaar wordt.

In plaats van de toch wel gevaarlijke operatie, moeten er enkel levercellen van een donor geïnjecteerd worden in de lymfeknopen van de persoon die de nieuwe lever nodig heeft, en daar zouden dan nieuwe miniatuurlevers groeien. Die kunnen de rol overnemen van de oude, slecht geworden lever.

Op deze manier zouden 75 mensen geholpen worden door één enkel gedoneerd orgaan. De behandeling werkt bij muizen, varkens en honden. Een grote stap voorwaarts!
https://www.technologyreview.com/2022/08/25/1058652/grow-new-organs/



BINNENLANDSE PRIMEUR: BI-DIRECTIONEEL LAADPUNT
We hadden het al eerder over dit systeem naar aanleiding van een technologie die in Nederland, als wij het goed hebben in Utrecht, ook al lang in voege is: bi-directioneel laden. Daarbij werkt het laadpunt in twee richtingen.

Met andere woorden: het laadpunt werkt op zonne-energie. Die energie kan gebruikt worden om je elektrische wagen te laden. Schijnt de zon niet, dan kan de energie van de batterij van de auto aan de installatie in je huis gegeven worden.

Het bedrijf Watt's Next uit Bonheiden plaatste zijn eerste bi-directionele laadpunt bij een gezin in Wemmel. Toch één opmerking hierbij: er is nog maar één elektrische wagen met een batterij die bi-directioneel werkt: de Nissan Leaf.
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/08/31/primeur-eerste-bi-directioneel-laadpunt-van-ons-land-geinstalle/
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/08/31/primeur-eerste-bi-directioneel-laadpunt-van-ons-land-geinstalle/



CRUISES GAAN LETTERLIJK IN ZEE MET SPACEX DAT OOK NAAR DE MAAN GAAT
Het Starlink netwerk van satellieten, eigendom van Elon Musk, heeft de laatste tijd de wind in de zeilen. Dat Oekraïne na de inval van de Russen zo sterk weerstand heeft kunnen bieden, is voor een groot deel aan dat netwerk te danken. Dat zorgde ervoor dat communicatie mogelijk bleef, zelfs nadat Rusland een aanval op het gewone netwerk in Oekraïne  uitgevoerd hadden.

Nog een triomf voor SpaceX is dat NASA het bedrijf gekozen heeft om mee te werken aan de Artemis missie naar de maan. Over dat project lees je alles bij ZDNet (1). Engadget weet dan weer dat SpaceX een contract heeft gekregen voor nog eens vijf bemande ruimtemissies - een contract dat maar liefst 14 miljard dollar waard is.

Nog een mooie overwinning op de palmares van SpaceX: de cruise rederij Royal Caribbean Cruises heeft het Starlink netwerk van SpaceX gekozen om op haar schepen internet aan te bieden aan de reizigers. De cruisemaatschappij zal de terminals meteen al beginnen te installeren in haar schepen, en begin volgend jaar zouden alle schepen ermee uitgerust moeten zijn. (3)
https://www.zdnet.com/article/what-is-artemis-everything-you-need-to-know-about-nasas-moon-mission/
https://www.engadget.com/space-x-scores-five-more-astronaut-missions-with-14-billion-contract-113551494.html?src=rss
https://www.cnbc.com/2022/08/30/royal-caribbean-partners-with-spacexs-starlink-for-onboard-internet.html

 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



TWITTER: PODCASTS IN SPACES
Verleden week kon je al lezen dat Twitter verschillende pogingen onderneemt om zijn audio-aanbod, de Spaces, nieuw leven in te blazen. En wat Twitter nu aankondigt kan ons wel boeien.

Het zal namelijk podcasts in het Spaces tabblad op Twitter integreren. Daar zal je dan gepersonaliseerde hubs kunnen vinden, die Stations heten, en content groeperen op basis van het onderwerp. Het sal hierbij gaan om zowel populaire podcasts, als om content die op dat moment live in Spaces rooms gemaakt wordt, of een opname daarvan.

Momenteel zal dit enkel voor Engelssprekende gebruikers uitgerold worden voor iOS en Android. Of er ook een Desktop versie komt, zal afhangen van de feedback die Twitter krijgt van de gebruikers.
https://techcrunch.com/2022/08/25/twitter-is-officially-adding-podcasts-to-its-platform/



APPLE PODCASTS: AANTAL ABONNEES ENORM GESTEGEN
Volgens Apple is het aantal abonnees op Apple Podcasts sinds juni 2021 met maar liefst 300% gestegen. Wat meer is: een kwart van de top 100 podcasts in zijn ranglijst van populairste shows, werkt met een betalend abonnement.

Wat goed is voor Apple natuurlijk, maar minder goed voor de gebruiker, die in zijn buidel moet tasten.

Digiday heeft een achtergrondartikel over NBC's Dateline, een true crime podcst, die voortaan een betaalde versie aanbiedt via de in-app betaling bij Apple.

Het abonnement kost $2,99 per maand of $29,99 per jaar. Voor dat geld heb je dan het recht op een versie zonder advertenties, bonus episodes, en je kan de podcast als eerste beluisteren.Uiteraard moet je dat abonnement in de podcast app aankopen, zodat Apple er een percentje op kan vragen...
https://digiday.com/media/how-dateline-nbc-looks-to-grow-its-podcast-business-with-apple/



VRT PODCAST: HET KWARTIER

Elke dag een kwartier lang ingaan op het nieuws van de dag: dat is wat deze nieuwe podcast van de VRT nieuwsdienst brengen wil. En ondertussen is "Nieuwe feiten" er weer, een van onze favorieten. Elke dag een uur lang opmerkelijke berichten uit de wereld, een quiz, en meer. Vaak met een kwinkslag, en erg onderhoudend.
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/luister/podcasts/programma/het-kwartier~program-55f7d28c-af40-43ca-884d-980d5e96212e/
https://radio1.be/luister/podcast/nieuwe-feiten





 
De nieuwe oogst


   
FOUND IN A LIBRARY BOOK
Als je papieren boeken leest, geen e-boeken, dan zal je ongetwijfeld ook al eens een papiertje of een verjaardagskaart in het boek gestoken hebben, als bladwijzer. En misschien vergeten zijn dat papiertje er terug uit te halen, toen je het boek naar de bibliotheek terugbracht. Deze pagina brengt een verzameling van dergelijke papiertjes. Vertederend!
[Taal: EN]
https://oaklandlibrary.org/found-in-a-library-book/


IMAGEN: AI AFBEELDINGEN
Deze website van Google brengt een staaltje van de tekst-to-image AI van Google, Imagen. Het is ongelooflijk hoe de AI de tekst kan omzetten in een afbeelding. Je krijgt ook een uitleg over hoe de tool werkt. Spijtig da je zelf geen opdrachten geven kan...
[Taal: EN]
https://imagen.research.google/


IDM DISCOVERY

Deze website wil je IDM muziek laten ontdekken. Dat staat voor Intelligent Dance Musie, een kunstmuziekstroming die afstamt van de techno/dance in het begin van de jaren 90. Een stroming die als "cerebraal" beschouwd wordt.
En dus vind je op deze websiteIDM, Braindance en Glitch artiesten. Je kan sorteren op genre en stemming, om zo de muziek te vinden die past bij jouw smaak.
[Taal: EN]
https://www.idmdiscovery.com/


NEAL FUN: ONTWERP ZELF EEN IPHONE
Een leuk ideetje: hoe zou de nieuwe iPhone eruit zien, als jij hem zou ontwerpen? Waar staat de Notch, het Apple Logo?
Met klikken en verslepen bouw je een iPhone. En het blijkt niet zo eenvoudig te zijn. Vergeet de achterkant niet!
[Taal: EN]
https://neal.fun/design-the-next-iphone/


OPENART AI

Deze website is een showcase van kunst, gemaakt door artificiële intelligentie - met name door DALL-E2. Je wordt gewoon van je stoel geblazen als je ziet wat die kunstmatige intelligentie vermag, op basis van een scène die in tekst geschreven is. Enkele dagen geleden kon je ook al AI kunst zien, gemaakt door Google.
[Taal: EN]
https://openart.ai/


GLOBAL REMOTE WORK INDEX
Als je mag telewerken, moet je dat dan absoluut van thuis uit doen? Waarom niet vanuit een exotisch oord, zodat je na je werk meteen een frisse duik in het zwembad kan maken?
Deze website vertelt wat de beste landen zijn om te telewerken.
[Taal: EN]
https://nordlayer.com/global-remote-work-index/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: MIJNVERBOUWLENING
De goedkoopste energie is die je niet verbruikt. En daarom wil de Vlaamse overheid dat je je woning beter isoleert, zodat je minder energie verbruikt (en ook de CO2-uitstoot vermindert). Dat kost geld uiteraard, maar met premies en renteloze leningen wil de Vlaamse overheid je overtuigen. Op deze website kan je bekijken welke lening en premies je kan aanvragen.
[Taal: NL]
https://mijnverbouwlening.be


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: OMGAAN MET GOOGLE WORKSPACE

Maak je in het onderwijs gebruik van Google Workspace, dan zijn er enkele instellingen die je best aanpast om de privacy van je leerlingen en jezelf te beschermen.
Bij Klascement kan je een gratis gids downloaden hoe je aan die instellingen kan sleutelen.
[Taal: NL]
https://www.klascement.net/downloadbaar-lesmateriaal/151009/google-workspace-for-education-technische-privacyhandleiding/?previous


TIPS OM EEN GOEDE MOOD BOARD TE MAKEN
Een mood board kan heel handig zijn om je visie op iets dat je wil organiseren,uit te drukken. Dat kan om een fuif gaan, de stijl die je wil voor je renovatie thuis bijvoorbeeld.
Dit artikel bij MakeUseOf vertelt je wat eigenlijk zo'n mood board is, en hoe je er best aan begint.
[Taal: EN]
https://www.makeuseof.com/how-to-design-digital-mood-board-tips/


NIEUWE WOORDJES LEREN: CREEPYPASTAS
Wikipedia leert ons dat Creepypastas horrorverhalen of -legenden zijn of afbeeldingen, die via copy&paste rondgaan op het internet. Vaak zijn het korte, door de gebruikers gefantaseerde verhalen over paranormale gebeurtenissen, met de bedoeling om de lezer te laten schrikken of angst aan te jagen.
Wikipedia heeft een hele lijst dergelijke verhalen verzameld. Wie graag wat wil huiveren, kan hier terecht!
[Taal: EN]
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_creepypastas




Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia




Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Groepsportret van Pieter Paul Rubens - https://nl.wikipedia.org/wiki/De_vier_filosofen
    Stratovulkaan in het centrum van het eiland Nevis in Saint Kitts en Nevis - https://nl.wikipedia.org/wiki/Nevis_Peak
    Zweeds acteur - https://nl.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6ran_Ragnerstam
    Japanse radio-dj en de echtgenote van Shinzo Abe - https://nl.wikipedia.org/wiki/Akie_Abe
    Etnische minderheidsgroep in Noorwegen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Inheemse_Noorse_reizigers
    Voormalig beachvolleyballer uit Bulgarije - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lina_Jantsjoelova
    Nederlands kerkmusicus en hymnoloog - https://nl.wikipedia.org/wiki/Wim_Kloppenburg_(kerkmusicus)
    Engelse paleontologe en evolutiebiologe - https://nl.wikipedia.org/wiki/Jennifer_A._Clack
    Belgisch rooms-katholiek priester, grootvicaris van het bisdom Brugge en religieus auteur - https://nl.wikipedia.org/wiki/Jeroom_Mahieu
    Brugs advocaat, gemeenteraadslid en vriend van Guido Gezelle - https://nl.wikipedia.org/wiki/Polydoor_Demonie


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Laatste president van de Sovjet-Unie overleden - https://nl.wikipedia.org/wiki/Michail_Gorbatsjov
    Spanningen tussen China en Taiwan in 2022 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Spanningen_tussen_China_en_Taiwan_in_2022


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over geneeskunde - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Geneeskunde

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS



 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Luistert je smartphone je stiekem af via de microfoon?
Sommige mensen weten het zeker: ze worden afgeluisterd door hun telefoon. Hoe kunnen online reclames anders zó persoonlijk zijn? In theorie kan je telefoon op de achtergrond meeluisteren naar gesprekken, maar dat is slechts het halve verhaal. We scheiden de fabels van de feiten.
https://www.ad.nl/tech/luistert-je-smartphone-je-stiekem-af-via-de-microfoon~ac6b9070/
- Traag internet? Dit zit erachter
Is je internet traag, komen bestanden niet door of hapert je beeld tijdens streamen? Dan heb je waarschijnlijk last van netwerkcongestie. Hoe ontstaat zoiets en belangrijker, hoe los je dit op?
https://www.ad.nl/tech/traag-internet-dit-zit-erachter~ad5cc30a/

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- CoderDojo start met het nieuwe schooljaar
https://computertaal.info/2022/08/28/coderdojo-start-met-het-nieuwe-schooljaar/
- Voeg afbeeldingen toe aan je website of e-mail die in je Google Drive staan
https://computertaal.info/2022/09/01/voeg-afbeeldingen-toe-aan-je-website-of-e-mail-die-in-je-google-drive-staan/


 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Google test alternatieve betaalmethodes Play Store uit in Nederland en België
https://tweakers.net/nieuws/200666/google-test-alternatieve-betaalmethodes-play-store-uit-in-nederland-en-belgie.html
- Telecomwaakhond geeft Telenet boete van 190.000 euro na stormschade datacenter
https://tweakers.net/nieuws/200668/telecomwaakhond-geeft-telenet-boete-van-190000-euro-na-stormschade-datacenter.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- 'Duurzame' Nokia tablet na drie jaar rijp voor de vuilnisbelt
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/duurzame-nokia-tablet-na-drie-jaar-rijp-voor-de-vuilnisbelt/article-news-1896027.html
- Digitale kloof bestaat nog steeds: bijna één Belg op twee is digitaal kwetsbaar
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/digitale-kloof-bestaat-nog-steeds-bijna-een-belg-op-twee-is-digitaal-kwetsbaar/article-longread-1896031.html





 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut



THUNDERBIRD: VAN MAIL NAAR TAAK

Thunderbird is een pracht van een mailclient. Maar hij doet meer: ook een agenda en takenlijst kan je hiermee bijhouden.
Heel handig vinden wij het feit dat je een mail heel gemakkelijk kan omvormen tot een taak. Gewoon in de lijst met de mails de header rechts aanklikken, en uit het contextmenu de optie kiezen "convert to" en dan "Task" selecteren. Vervolgens kan je er een begin en einddatum aan koppelen, maar dat is niet verplicht.
Net zo kan je een mail omzetten in een evenement dat dan in je agenda komt te staan.
https://www.bettertechtips.com/office/turn-email-into-task-thunderbird/


ZO TEST JE EEN TWEEDEHANDSCOMPUTER VOOR JE HEM AANKOOPT
Bij Computertaal een handige gids hoe je een tweedehandscomputer kan testen vooraleer je hem aankoopt. Het gaat met name om het testen van de batterij, de vaste schijven, de RAM.
https://computertaal.info/2022/08/30/een-tweedehands-computer-kopen-test-hem-eerst-even/


 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


WHYNOTWIN11


Deze praktische freeware toont je of jouw pc compatibel is met het Windows 11 besturingssysteem, en of je dus de update uitvoeren kan.
https://www.chip.de/downloads/WhyNotWin11-Windows-11-PC-Check_183683106.html
https://github.com/rcmaehl/WhyNotWin11


TAPINRADIO: INTERNETRADIO
Met deze app kan je naar duizenden internetradiostations uit de hele wereld luisteren luisteren. Als je wil, kan je zelfs de muziek meteen opnemen.
https://www.chip.de/downloads/TapinRadio_45395608.html
http://www.raimersoft.com/tapinradio.html


GOOGLE FAMILY LINK

Een app voor ouderlijke controle: je kan parameters instellen voor de toestellen van de kinderen. Zo kan je bijvoorbeeld de content beperken die zij mogen bekijken, bepalen hoe lang zij hun toestel mogen gebruiken, en meer.
https://families.google.com/familylink


AppResourcesUsageView
Dit is een tool van Nirsoft voor Windows, die je inkijk geeft in de SRUDB.dat database op Windows 10 en 11. Die database bevat informatie over apps: de meest gebruikte, de data die een app verbruikt. Je kan ook gewoon zien welke apps er op je pc opgestart worden. Van de app bestaat ook een portable versie die je vanop een USB stick kan draaien.
https://www.nirsoft.net/utils/app_resources_usage_view.html


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Geduld heeft grenzen. Als je die overschrijdt, wordt het lafheid.

- George Jackson -
Afro-Amerikaans activist, marxist en auteur 1941-1971