Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
21.7.2022 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 26
Nummer 1269  van 16/7/2022


 

Gegroet lezer,

Terwijl we de laatste hand leggen aan deze nieuwsbrief, is het een heerlijk zomerweertje. Voor de volgende dagen wordt het wel aanpassen aan wat hogere temperaturen, zo worden we gewaarschuwd. Lekker binnenblijven dus, veel water drinken, ideaal om te experimenteren met de verschillende tips die wij je in deze nieuwsbrief aanreiken. (Een wijntje mag ook hoor!)

Veel leesplezier met deze editie, en bij leven en welzijn tot volgende week!


Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




ELON MUSK EN TWITTER: EEN VERWACHTE ONVERWACHTE WENDING
Toen Elon Musk aankondigde dat hij Twitter wou kopen, werd van het begin afgetwijfeld aan de oprechtheid van zijn aanbod. Zou het niet enkel zijn om de prijs van het aandeel op te drijven, of integendeel, te laten crashen, om zijn eigen belangen veilig te stellen?

De sceptici krijgen nu gelijk: Musk heeft aangekondigd dat hij onder het aanbod uit wil. Zijn verklaring: Musk had uitleg gevraagd over de vele spam- en nepaccounts op het netwerk, en hij zou onvoldoende uitleg gekregen hebben. Wat voor hem Twitter minder waard maakt, omdat er minder échte gebruikers zijn de op advertenties kunnen reageren.

Maar kan hij zomaar onder die verplichting uit? Volgens verschillende waarnemers hangt hem een fikse boete boven het hoofd als hij zijn aanbod intrekt. Maar de uitkomst is niet zeker, zo menen zij. De kans dat Musk aan het langste eind trekt bestaat wel degelijk, en dat zou het bedrijf dan veel geld kosten. Dat financieel risico, en hun onzekere toekomst zou de moraal van het personeel sterk ondermijnen.

Volgens The Verge heeft de directie van Twitter in elk geval gevraagd aan de medewerkers om zo weinig mogelijk zelf te tweeten over deze situatie.
https://www.geekwire.com/2022/elon-musk-moves-to-back-out-of-44b-twitter-bid/
https://www.axios.com/2022/07/08/elon-musk-twitter-deal-terminating
https://www.theverge.com/2022/7/8/23201108/twitter-tells-employees-not-to-comment-on-musk-deal?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4



NETFLIX VOEGT SPATIAL AUDIO TOE AAN SOMMIGE REEKSEN
De kwaliteit van audio is erg belangrijk voor een audiofiel. Niet alleen voor de beleving van een song, maar ook van een film of reeks. En dus is het een positief bericht dat Netflix, in samenwerking met Sennheiser, voor sommige van zijn originele reeks en films de oude, platte audio nu aan het vervangen is door het Ambeo 2-kanaals ruimte audiosysteem (of "spatial audio").

Netflix bood die betere audio tot nu ook al aan, maar het waren enkel verschillende Apple-toestellen die dat ondersteunden. Wat Netflix en Sennheiser nu aanbieden, kan je beluisteren op elk apparaat, van goedkope luidsprekers op je tv, tot je smartphone, je koptelefoon, je tablet, van gelijk welk merk. Maar voorlopig enkel voor bepaalde reeksen ,waaronder Stranger Things. Maar dat kan je zelf zien op Netflix wanneer je daar zoekt op "spatial audio".

Volgens DTNS is het effect verbluffend. En verdient Sennheiser alle lof, omdat het re-recording mixer tools bezorgd heeft aan Netflix, om de opnames te verbeteren.
https://techcrunch.com/2022/07/07/netflix-rolls-out-spatial-audio-to-all-devices-available-for-stranger-things-and-more/



MICROSOFT: DAN TOCH VBA MACRO IN OFFICE
In het verleden waren de verschillende onderdelen van de Office kantoorsuite vaak een vector voor malware en virussen. Microsoft heeft heel veel inspanningen gedaan om zijn producten te verbeteren. En recent kondigde het dan ook aan dat het VBA macro's in gedownloade documenten standaard zou blokkeren.

Een beslissing waarop het nu teruggekomen is. Het geeft zelf geen officiële verklaring daarvoor, enkel dat het was omwille van feedback van de gebruiker. Volgens Bleepingcomputer was er zowel bij de beslissing om de macro's te blokkeren, als bij de beslissing om dat terug te draaien, geen uitleg gegeven. BleepingComputer heeft wel enkele vermoedens waarom de reacties op het blokkeren van de macro's zo negatief waren, maar stelt ook vragen bij de veiligheid. Er was immers wel degelijk een reden waarop de macro's zo gevaarlijk waren...
https://www.bleepingcomputer.com/news/microsoft/microsoft-rolls-back-decision-to-block-office-macros-by-default/



UBER FILES: EEN BLIK ACHTER DE SCHERMEN VAN EEN MEEDOGENLOZE MARKETING EN LOBBYING
Het internationale samenwerkingsverband van journalisten (International Consortium of Investigative Journalists  of ICIJ) heeft in samenwerking met verschillende nieuwssites een hele berg documenten kunnen bemachtigen die aantonen welke methoden alternatieve taxidienst Uber allemaal gebruikt heeft om haar businessmodel in de verschillende landen legaal te laten maken. Want in de meeste landen was dat model niet legaal, en wou Uber kost wat kost dat toch ontplooien, om daar zijn diensten te kunnen aanbieden.

Dat die methoden niet al te netjes waren, blijkt uit de 124.000 documenten die ICIJ kon inzien, die een periode omspannen van 2013 tot 2017. Het beeld is niet al te fraai: lobbying van o.a. voormalig EC vicepresident Neelie Kroes, die trachtte de Nederlandse premier Mark Rutte te bewerken, evenals verschillende andere Nederlandse politici.

Nog een niet zo fijn feit, uit de documenten: in 2016 zou Uber CEO Kalanick de Franse werknemers van het bedrijf bevolen hebben om de plaatselijke Uber-chauffeurs aan te sporen om een tegenbetoging te houden tegen de staking van de reguliere taxichauffeurs in Parijs. Toen een kaderlid Kalanick erop wees dat dit tot relletjes kon leiden, vond Kalanick dat geen probleem: "geweld zorgt voor succes", zou hij gezegd hebben.

Volgens De Tijd zou het Uber-verhaal ook een Brussels luik hebben, (1)(betaalmuur)

In een reactie zei Uber dat "het nu een volkomen ander bedrijf is dan toen". Het zou van een tijdperk van confrontatie overgegaan zijn naar een tijd van samenwerking. Met andere woorden: het zou de far west mentaliteit afgezworen zou hebben.

Meer over de Uber Files bij The Verge, en The Guardian.
https://www.tijd.be/politiek-economie/belgie/brussel/ubers-lobbymachine-bij-brusselse-politiek-blootgelegd/10401329
https://www.theverge.com/2022/7/10/23202857/uber-files-leak-kalanick-macron-ridesharing
https://www.theguardian.com/news/2022/jul/10/former-eu-digital-chief-neelie-kroes-secretly-helped-uber-lobby-dutch-pm-leak-suggests



WHATSAPP EMOJI ALS ANTWOORD EN STATUS
Een bericht dat eigenlijk al van verleden week dateert, maar dat we nu combineren met nog een ander nieuwtje over WhatsApp. Het blijkt om te beginnen dat WhatsApp werkt aan een tool waardoor je je online status zou kunnen verbergen. Dat zou dan via de privacy instellingen gaan, waarbij jij kan bepalen wie jouw status kan bekijken wanneer die de app opent (1).Volgens Engadget zou je dat ook kunnen koppelen aan dezelfde mensen die je niet wil toelaten om jouw Last Seen status te bekijken.

Het tweede bericht dateert van gisteren, en gaat over de mogelijkheid om voortaan met een emoji te reageren op een bericht. Toen die mogelijkheid enkele maanden geleden voor het eerst voorgesteld kon je kiezen tussen 6 emoji's. Maar nu is dat dus uitgebreid tot het volledige gamma emoji's - en dat zijn er dus 3.500!.

Daarmee staat WhatsApp op dezelfde hoogte als Messenger op het gebied van emoji reacties. Alternative boodschappendienst Telegram heeft ook de mogelijkheid om te reageren met emoji's en met bewegende reacties recent uitgebreid, maar dat is enkel voorbehouden tot wie zich abonneert op de premium dienst van$5 per maand (2)
https://www.engadget.com/whatsapp-online-status-feature-222750104.html?src=rss



TWITTER: UNMENTION VOOR IEDEREEN
Mooi. Twitter had een tijdje geleden een functie aangekondigd die een oplossing biedt voor een soms vervelend probleem. Het kan namelijk gebeuren dat je in een Twitter-gesprek betrokken wordt, een gesprek dat snel ontaardt met tientallen antwoorden, maar waarbij jij eigenlijk niets te maken hebt met hoe het gesprek zich ontwikkeld heeft. Toch blijf je telkens meldingen krijgen, omdat jouw @naam telkens vermeld wordt.

Die "unmention" functie die Twitter een tijdje geleden aankondigde, zou ervoor zorgen dat je jezelf uit een dergelijke conversatie verwijderen kan. En nu is die uitgerold voor iedereen. Hoe het werkt: klik op de drie puntjes naast een tweet waarin jij @vermeld wordt, en dan krijg je een pop-up  met de mogelijkheid om jezelf uit de conversatie te verwijderen. Jouw naam zal da niet meer getagd worden in de antwoorden, maar je gebruikersnaam zal nog wel te zien zijn - in het lichtgrijs, als teken dat je jezelf verwijderd hebt. Je krijgt ook geen meldingen meer over dit gesprek.
https://techcrunch.com/2022/07/11/twitter-now-lets-all-users-unmention-tweets/



SPOTIFY KOOPT MUZIEKQUIZ HEARDLE
Aandacht behouden. Dat is altijd moeilijk. Muziek (of podcasts)  beluisteren terwijl je aan het werk bent, aan het wandelen bent, is de ideale combinatie. Maar wanneer je even neerzit, zonder iets om handen, is die muziek dan nog voldoende?

Is het om die reden, om te voorkomen dat jij op zo'n moment je Spotify gaat inwisselen voor een andere app? Misschien. Feit is in elk geval dat Spotify nu Heardle gekocht heeft, eigenlijk de eerste game die het aan zijn portefeuille toegevoegd heeft.

Heardle is een van de vele spelletjes die hun inspiratie halen bij het befaamde woordspelletje Wordle. Bij Heardle moet je de naam van een song raden op basis van korte audiofragmenten;

Voorlopig blijft de game nog op zijn eigen website, maar de antwoorden die je daar geeft op de quiz, zullen je doorverwijzen naar Spotify in plaats van Soundcloud, en dat in de VS, VK, Ierland, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland.

Later zou Spotify Heardle nauwer integreren in zijn eigen app, maar meer is daarover nog niet geweten.
https://www.theverge.com/2022/7/12/23205078/spotify-heardle-acquisition-music-discovery-wordle-game
https://www.hollywoodreporter.com/business/digital/spotify-heardle-1235178693/



PREMIUM FUNCTIES VAN GOOGLE MEET NU OOK VOOR INDIVIDUELE GEBRUIKERS
Tijdens de lockdowns hebben we met zijn allen leren werken met teleconferenties. En daarbij was Zoom, toen een nieuwe speler, de grote winnaar. Teams van Microsoft werd vooral in bedrijven gebruikt, maar had het grote nadeel dat je altijd zat te sukkelen met je bedrijf/privé account. En Google Meet? Tja, wie dacht daar toen nog aan?

Google Meet wil een inhaalbeweging uitvoeren. Verschillende functies die voorheen beschikbaar waren in het Workspace abonnement, dat vooral voor bedrijven bedoeld is, worden nu ook beschikbaar voor wie een abonnement heeft op Google One. Dat is een abonnement dat je kan nemen bij Google om verschillende extraatjes te hebben bij de verschillende Google producten, zoals Google Drive, Gmail, Google Photos. En het is dus een individueel abonnement, zonder je bedrijf.

De extraatjes die Google Meet je voortaan als Google One gebruiker bieden zal zijn: je kan gesprekken tot 24u houden (tegenover voorheen enkel 1 uur, je kan gebruikmaken van de functie om achtergrondgeluiden te filteren, en opgenomen videogesprekken worden ondersteund.

Niet enkele Google One gebruiker krijgt al die voordelen - bij The Verge lees je er meer over.
https://one.google.com/about
https://www.theverge.com/2022/7/11/23203419/google-meet-one-calling-features-subscription



BINNENLAND: AFREKENEN VIA ZELFSCAN KASSA WORDT ONTMOEDIGD IN MOLENBEEK
Het digitale is niet meer weg te denken uit de fysieke winkels. We doen steeds meer met apps, onze klantenkaart is ook een app, en we bestellen online.

En in de supermarkt gaat ook het afrekenen aan de kassa steeds meer digitaal. Zoals in de VS gaat het er nog niet aan toe: daar lopen experimenten waarbij je je aankopen gewoon in je winkelkar laadt, en niet eens langs de kassa moet passeren omdat de winkelkar alle boodschappen meteen genoteerd heeft. En betaling geschiedt via de app.

In ons land gaat het nog wat langzamer, die evolutie naar het afrekenen zonder de caissière, maar een eerste aanzet is alvast de selfscan-kassa in de supermarkt. In alle supermarkten zie je ze tegenwoordig, en als je maar enkele artikels hebt, is het heel handig om snel te kunnen afrekenen.

In de Brusselse gemeente Molenbeek is men echter geen voorstander van die zelfscan-kassa's. Daar vindt het gemeentebestuur dat die een negatief effect hebben op de werkgelegenheid, en de maatschappelijke samenhang, omdat oudere mensen meestal niet mee zijn met die doe-het-zelf kassa's. Daarom heeft het gemeentebestuur aldaar een belasting ingevoerd van maar liefst 5.600 euro per jaar per kassa. Als ontrading kan dat tellen. Of is het gewoon een manier om geld in kas te krijgen?
https://www.standaard.be/cnt/dmf20220713_95526467
https://www.retaildetail.be/nl/news/food/molenbeek-heft-belasting-op-zelfscankassas-delhaize/



BINNENLAND: EVOLUTIES IN LOGISTIEK VOOR E-COMMERCE
Dat bij e-commerce de logistiek een tweesnijdend zwaard is, is de laatste jaren erg duidelijk geworden. Enerzijds wil de klant een instant bevrediging door een snelle levering. Anderzijds is die snelle levering eigenlijk een financiële verliespost, vooral wanneer er ook gratis terugzenden van goederen aangeboden wordt. Om maar niet te spreken van de ecologische impact van al die pakjes die een voor een door een koerier gebracht moeten worden..

Verschillende bedrijven proberen echter een mouw te passen aan dit probleem. Zo heeft Vinted, de tweedehandsmarktplaats, een eigen bezorgplatform gecreëerd: Vinted Go. Handelaars kunnen zich op dit platform aansluiten, en laten leveren in afhaalpunten. Bovendien zou deze leveringsdienst ook kijken naar de ecologie, door pakketjes te bundelen voor een bepaalde locatie. Maar dat wil wel zeggen dat de leveringstermijn iets verlengd wordt. Meer bij RetailDetail. (1)

Een andere evolutie noteren we bij een van de grootste e-commerce platformen van de lage landen: Bol.com. Ook dat bedrijf heeft een eigen logistiek platform opgericht, Ampère, om zijn verkooppartners een betere dienstverlening te kunnen aanbieden. Ampère haalt de pakjes op bij bedrijven die zich inschrijven op de dienst. De pakjes gaan naar een verzameldepot en worden dan via Budbee  bij de klant geleerd. Momenteel enkel Nederland, of het ook naar België komt is nog niet geweten. (2)
https://www.retaildetail.be/nl/news/mode/logistiekplatform-vinted-go-van-start-in-benelux/
https://www.retaildetail.be/nl/news/algemeen/bol-com-haalt-zelf-pakketjes-op-bij-verkooppartners/



BINNENLAND: FLANDERS TECHNOLOGY WORDT NIEUW LEVEN INGEBLAZEN
Vlaanderen heeft heel wat te bieden op het gebied van innovatieve technologie. Maar Vlamingen zijn nu eenmaal bescheiden van aard, en te weinig gekend in het buitenland. In de jaren 80 werd de eerste Flanders Technology beurs georganiseerd door de Vlaamse overheid, om de Vlaamse vernieuwende technologieën en bedrijven bekend te maken.

Dat initiatief krijgt nu, decennia later, een vervolg, met Flanders Technology and Innovation. Een beurs die voor het eerst in 2024 georganiseerd wordt, en waarin vernieuwende technologie die in Vlaanderen bedacht werd, in de kijker staat.

En eigenlijk doet Vlaanderen het echt niet slecht op dat gebied. Denk maar aan Imec, dat waardevolle research ondersteunt, en tot vele nieuwe start-ups geleid heeft.

Tegelijkertijd wordt ook het Datanutsbedrijf aangekondigd, waarbij de filosofie is dat burgers even simpel toegang moeten krijgen tot data als tot water, elektriciteit en gas.

Nog even herinneren dat Imec echt een drijvende motor is achter veel innovatieve spin-offs. Deze week werd nog bekend dat het bedrijf Solithor, in partnerschap met Imec, een technologie ontwikkeld heeft voor batterijen die minder ontvlambaar zijn. (2)
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/jambon-geeft-startschot-voor-opvolger-flanders-technology-beurzen/article-news-1882879.html
https://www.lecho.be/innover/tech/avec-solithor-l-avenir-des-batteries-solides-pourrait-etre-belge/10399255.html



AI EN DE MENS: DE IDEALE COMBINATIE
Bij de DTNS podcast horen wij regelmatig interessante achtergronden over ontwikkelingen. En die willen wij uiteraard met je delen. Vandaag over AI en gezondheidszorgen.

Bij AI zijn mensen vaak bezorgd over het feit dat die artificiële intelligentie eigenlijk heel moeilijk te controleren is. Vooral omdat je eigenlijk niet weet of de data die het gevoed werden, wel neutraal genoeg zijn. De angst bestaat ook dat AI daarom, wanneer het bij diagnostiek gebruikt wordt bij bijvoorbeeld RMI-onderzoeken, de bal zou kunnen misslaan.

Maar een studie van The Lancet heeft op dat gebied hoopvol nieuws: wanneer AI en arts / radioloog samenwerken, dan worden er betere resultaten behaald. Een radioloog kan spijtig genoeg ook bijvoorbeeld bij een mammografie een verdacht plekje missen - wat heel zware gevolgen kan hebben.

Een Duitse start-up, Vara, heeft software ontworpen die inmiddels al in een kwart van de Duitse screeningcentra voor borstkanker gebruikt wordt, evenals in Mexico en Griekenland. De software werd getraind met 370.000 mammogrammen en notities en beoordelingen van radiologen, en de resultaten van de patiënten. Vara leerde zo om een opname te beoordelen als "betrouwbaar normaal", "niet betrouwbaar", en "betrouwbaar kanker".

Het onderzoek was opgesplitst in drie delen: enerzijds waarbij enkel Vara de mammogrammen bekeek. En anderzijds waarbij enkel de radioloog de scans bekeek. En een derde waarbij zowel de radioloog als VARA de beelden bekeek. En waarbij Vara, als het merkte dat de radioloog een scan doroliet waarvan Vara dacht dat die verdacht was,  Vara een waarschuwing zond.

Drie verschillende cijfers om te vergelijken. En het blijkt dat de radioloog nog altijd nauwgezetter was dan Vara alleen. Het gecombineerde team echter was 3,6% beter, en er werden ook minder valse alarmen gegeven. De ideale werkwijze, vooral in gebieden waar er weinig radiologen zijn, is dus dat Vara de beelden kan bekijken, en dat de radioloog daar zijn goedkeuring aan kan geven. Mens en software, de ideale combinatie dus.
https://www.thelancet.com/journals/landig/article/PIIS2589-7500(22)00070-X/fulltext#gr2
https://www.technologyreview.com/2022/07/11/1055677/ai-diagnose-breast-cancer-mammograms/



WORDLE: JE STATISTIEKEN SYNCHRONISEREN
Goed nieuws voor de fans van de verslavende Wordle-game. Velen spelen het spel op verschillende toestellen - desktop, laptop, smartphone, thuis of op het werk.

Binnenkort zal je je statistieken en pogingen kunnen synchroniseren op al die toestellen. Je moet wel een New York Times account aanmaken - want Wordl is in januari overgekocht door deze krant. Handig bekeken van de NYT, dat zo weer in het bezit komt van wat meer gebruikersgegevens..
https://www.engadget.com/wordle-stats-sync-new-york-times-170722827.html?src=rss






TIKTOK VOERT CONTENT LEVELS IN
Dat TikTok enorm populair is, moeten wij je niet meer vertellen. De cijfers zijn verbazend. De gemiddelde TikTok-gebruiker brengt maar liefst elke dag 52 minuten per dag door op de app. 26 uur per maand, wat neerkomt op 2,3 jaren van hun leven op de app.

Heel wat van die gebruikers zijn tieners. En het is natuurlijk zaak om te voorkomen dat zij geconfronteerd worden met content die niet geschikt is voor hen. Een onderdeel van die inspanningen werd deze week uitgerold: "content levels", die aangeven voor welk niveau bepaalde content bedoeld is. Laer zou er ook nog een nieuwe tool uitkomen, waarmee gebruikers video's kunnen filteren op basis van bepaalde woorden of hashtags. Die zouden dan niet meer in hun feed verschijnen.

Het moet TikTok helpen om te voorkomen dat het aangeklaagd wordt - niet zozeer door de overheid, maar door gebruikers, omwille van content die er te zien was. Onlangs heeft een groep ouders een klacht ingediend tegen TikTok, omdat hun kinderen stierven nadat zij gevaarlijke uitdagingen hadden aangegaan, die zij op TikTok gezien zouden hebben.
https://www.renolon.com/average-time-spent-on-tiktok/
https://techcrunch.com/2022/07/13/tiktok-to-roll-out-content-filters-and-maturity-ratings-in-pledge-to-make-app-safer/


 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


EXTREME SPORTS APPLE WATCH: ZO ZOU HET ERUIT KUNNEN ZIEN
Er gaan al langer geruchten over een 'extreme sports' editie van de Apple Watch. En Mark Gurman, de journalist bij Bloomberg die echt betrouwbare inside informatie over Apple heeft, zou die wel opvallende kenmerken hebben.

Om te beginnen zou het scherm veel groter zijn dan de huidige normale wijzerplaten: 2 inch diagonaal en een resolutie van 410 x 502 pixel, 7% meer dan die klassieke schermen.

Die extra schermruimte zou dan gebruikt kunnen worden om bijkomende fitness metingen te vertonen, of meerdere metingen tegelijkertijd.

Volgens een ander rapport zou er ook een scherm komen dat minder snel breekt, een batterij met een hogere capaciteit, en een nog sterkere horlogekast. Qua software zou er ook een functie komen die kan ontdekken of je koorts hebt.

Deze nieuwe watch zou in de herfst voorgesteld worden, zo menen de waarnemers nog te weten. Afspraak in september dus om te weten of hun glazen bol het juist had!
https://www.engadget.com/apple-watch-series-8-rugged-edition-212054023.html?src=rss


BMW: AUTOFEATURES AS A SERVICE
Je auto heeft steeds meer software aan boord. En daarom bieden steeds meer autofabrikanten jou een auto aan die eigenlijk heel veel extra's heeft, maar die niet toegankelijk zijn tenzij je betaalt voor deze optie.

BMW trekt die trend nu helemaal door. In Zuid-Korea heeft het de Connected Drive Store geopend. Daar kan je een abonnement nemen op verschillende functies in je auto. Denk aan verwarmde zetels - dat kost je 18 dollar per maand. Een verwarmd stuur kost 10 dollar per maand, automatisch dimmende beamers kosten 8 dollar per maand.

Ook een nieuw business model, maar zal de consument het kunnen pruimen? Dat valt af te wachten.
https://jalopnik.com/bmw-is-trying-again-with-subscription-based-access-to-l-1849165434



HASBRO: ACTIEFIGUURTJES MET JE EIGEN GEZICHT
Wat een leuk idee! Voortaan kan je je gewicht gewoon scannen met je smartphone, en dan kan je een actiefiguurtje rijgen die jouw gezicht heeft.

Het is een idee van Hasbro, en je kan kiezen tussen figuurtjes uit Star Wars W-Wing piloten, Ghostbusters, Power Rangers, Snake Eyes uit GI Joe en nog enkele andere. Het idee is eigenlijk ontstaan bij een competitie op de comic-con beurs, waarbij vijf winnaars zo'n gepersonaliseerde actiefiguurtje konden krijgen. En het was zo populair, dat Hasbro nu het concept aan het commercialiseren is.

Je hebt er wel een speciale app van Hasbro nodig, de Hasbro Pulse, en je moet nog wachten tot later dit jaar, wanneer het project officieel gelanceerd wordt. En je moet er misschien een trip naar de VS voor overhebben, want voorlopig is het enkel beschikbaar voor klanten in de VS.

Een poppetje kost je $60 plus taks. Engadget stelt zich de vraag: zouden er nu meer poppetjes gemaakt worden met de gezichten van kinderen, of van hun ouders?
https://www.engadget.com/the-morning-after-hasbro-can-3-d-print-your-face-onto-your-favorite-action-figure-111502196.html?src=rss



 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



MY FAVORITE MURDER

Eerder deze week gaven wij als tip voor een interessante website de naam door van Podyssey - een site om nieuw luistervoer te ontdekken.  Wij waren meteen gecharmeerd door  My Favorite Murders, dat bovenaan de lijst stond van de populairste podcasts. Wij beluisterden de MFM Minisode, waarin luisteraars zelf een kort verhaal kunnen vertellen over een bizarre gebeurtenis. En dat kon ons wel bekoren. Twee dametjes die (in het Engels) commentaar geven op de mails, met veel humor. Maar het is geen oeverloos gezwam, en het stoort het tempo van de podcast ook niet. In episode 287 verhalen over een kat met bovennatuurlijke gevoelens, een oma die haar eigen begrafenis in scène zette, en een babysit die in een affaire terecht kwam.
Deze miniverhalen waren in elk geval een aanrader. Wij zijn benieuwd naar de vorm van de reguliere afleveringen/
https://myfavoritemurder.com/


PODYSSEY: PODCASTS ONTDEKKEN
Dit is een community rond podcasts. Je kan je aanmelden om de nieuwsbrief met nieuwtjes te ontvangen. En je kan "fan" worden van podcasts. Op het eerste zicht ontdekten wij al meteen enkele podcasts die ons wel kunnen interesseren. Bij de site hoort ook een app voor iOS en Android.
[Taal: EN]
https://podyssey.fm/podcast






 
De nieuwe oogst


   
THE STORYGRAPH

Deze website wil je helpen om je volgende boek te kiezen. Niet door op het onderwerp af te gaan (crime, romantiek...) maar door op stemming (avontuurlijk, grappig, emotioneel, ...) en het tempo.
[Taal: EN]
https://thestorygraph.com/


ENERGY CALENDAR: GEBRUIK JE MORELE ENERGIE BETER
Een interessante tip om door middel van kleuren in je kalender, te noteren welke taken jou nieuwe energie gegeven hebben, welke je integendeel leeggezogen hebben, enz. Dat kan je helpen om voortaan je dagen beter in te delen.
[Taal: EN]
https://rishikeshs.com/energy-calendar/


THE COMEDY WILDLIFE
Deze competitie voor de beste grappige natuurfoto wordt al gehouden sinds 2018. De nieuwe deadline verstrijkt op 1 september 2022. En wat is er heerlijker dan de winnende foto's van de voorbije jaren  te bekijken?
[Taal: EN]
https://www.comedywildlifephoto.com/


NASA TV

De beelden van de nieuwe supertelescoop James Web zijn indrukwekkend. In de volgende dagen zullen nog meer beelden volgen. Je kan de lancering ervan bekijken op NASA tv, en verder nieuws op het YouTube kanaal.
[Taal: EN]
https://www.nasa.gov/multimedia/nasatv/#public
https://youtu.be/nmMRMIE3MGw
https://www.engadget.com/james-webb-space-telescope-first-image-223020435.html?src=rss


MAPPY CZ: LANDKAARTEN
Deze website biedt landkaarten, maar dan vooral met toeristische informatie erbij. Routes, met meteen ook interessante bezienswaardigheden, restaurants, ATM's om geld af te halen, en meer.
[Taal: EN]
https://en.mapy.cz/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: LEEJO
Deze website is al jaar en dag hét startpunt voor beginnende webmasters. Je vindt er tools, scripts, tips, dit alles met allerlei startpagina's over erg uiteenlopende onderwerpen.
Een bezoekje zeker de moeite waard!
[Taal: NL]
https://www.leejoo.nl/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: HELP MIJ

Een van de grootste fora online. Stel je er je vraag, en je krijgt ongetwijfeld antwoord van een van de behulpzame deelnemers aan het forum. Het forum is echt actief.
[Taal: NL]
https://www.helpmij.nl


DE BESTE PLAATSEN TER WERELD VAN 2022
Time heeft een lijstje gemaakt met 50 bijzondere reisbestemmingen die je zou moeten ontdekken. Echt over de hele wereld: van de Galapagos-eilanden tot de VS en de Verenigde Arabische Emiraten en zelfs Arctia en Nairobi.
Om op je bucket list te zetten, maar zeker en vast even virtueel te bezoeken.
[Taal: EN]
https://time.com/collection/worlds-greatest-places-2022/


NOCHATBOT: CHROME EXTENSIE

Met deze extensie voor de Chrome browser kan je je wapenen tegen de chatbots die je op steeds meer websites vindt. De extensie zorgt dat je geen pop-ups van die chatbots meer ziet, geen meldingen, geen geluidjes. Heerlijk!
En uiteraard kan je, wanneer je op een bepaalde website toch nog met een chatbot wil praten, daarvoor een uitzondering instellen.
https://www.nochatbot.com/?ref=launchingnext




Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia



Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Erfrecht (België) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Erfrecht_(Belgi%C3%AB)
    Open source platform voor centrale aansturing slimme apparaten en domotica - https://nl.wikipedia.org/wiki/Home_Assistant
    Bruynzeel Suriname Houtmaatschappij - https://nl.wikipedia.org/wiki/Bruynzeel_Suriname_Houtmaatschappij
    Discografie van de Belgische rockband Gorki - https://nl.wikipedia.org/wiki/Discografie_van_Gorki
    Opperste Raad van Kirgizië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Opperste_Raad_van_Kirgizi%C3%AB
    Amerikaanse televisieserie - https://nl.wikipedia.org/wiki/The_Haunting_of_Bly_Manor
    Belgisch politica - https://nl.wikipedia.org/wiki/Hadja_Lahbib


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Zomervakantie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Zomervakantie
    Inflatie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Inflatie
    Stikstofproblematiek - https://nl.wikipedia.org/wiki/Stikstofproblematiek
    Hittegolf - https://nl.wikipedia.org/wiki/Hittegolf


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over politiek - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Politiek


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS




 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- Grote woede over nieuwe Instagram-update: ‘Ik zie amper nog foto’s van vrienden’
https://www.ad.nl/tech/grote-woede-over-nieuwe-instagram-update-ik-zie-amper-nog-fotos-van-vrienden~ae4b975b/
- Niet meer in Google gevonden worden? Zo haal je jezelf uit de zoekmachine
https://www.ad.nl/tech/niet-meer-in-google-gevonden-worden-zo-haal-je-jezelf-uit-de-zoekmachine-br~a03fde0f/
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Handige opdrachten voor de opdrachtprompt (deel 2)
https://computertaal.info/2022/07/15/handige-opdrachten-voor-de-opdrachtprompt-deel-2/
- Kijk de gezondheid van je batterij op een Android smartphone na
https://computertaal.info/2022/07/12/kijk-de-gezondheid-van-je-batterij-op-een-android-smartphone-na/


 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Nederland gaat 6 miljoen euro per jaar investeren in cyberveiligheid van scholen
https://tweakers.net/nieuws/199082/nederland-gaat-6-miljoen-euro-per-jaar-investeren-in-cyberveiligheid-van-scholen.html
- Belgische staatssecretaris: fabrikanten moeten genoeg reserveonderdelen hebben
https://tweakers.net/nieuws/199086/belgische-staatssecretaris-fabrikanten-moeten-genoeg-reserveonderdelen-hebben.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- AI overtroeft menselijke eSports-kampioenen in racegame Gran Turismo
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/ai-overtroeft-menselijke-esports-kampioenen-in-racegame-gran-turismo/article-longread-1860089.html
-  NFT-platform OpenSea ontslaat een vijfde van zijn personeel
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/nft-platform-opensea-ontslaat-een-vijfde-van-zijn-personeel/article-news-1883871.html




 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut




IPHONE MAAKT HET JE GEMAKKELIJK OM DUPLICAATFOTO'S TE WISSEN
In iOS 16 zijn er heel wat updates aan de Photos app. Zo kan je een fotobibliotheek delen via iCloud, en kan je meerdere foto's tegelijk bewerken. Maar het belangrijkste is toch de mogelijkheid om duplicaat foto's te verwijderen, dus foto's die je dubbel hebt.
Lifehacker toont je met schermafbeeldingen hoe je stap voor stap deze duplicaatfoto's kan opsporen en wissen.
https://lifehacker.com/you-can-finally-delete-duplicate-photos-on-iphone-witho-1849172210



 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


BLENDER PORTABLE: 3D MODELLEN
Dit is een gratis tool om 3D modellen te maken. Je kan ook figuurtjes animeren met skelet-systemen en keyframes. Daarnaast kun je vuur, rook, deeltjes, water, textiel en vaste stoffen simuleren met de meegeleverde physics-simulatietools.
Je kan de tool ook uitbreiden met allerlei add-ons.
https://www.chip.de/downloads/Blender-Portable_51305983.html
https://www.blender.org/


AWESOME SCREENSHOT & SCREEN RECORDER

Met deze extensie voor je Google Chrome of Firefox browser kan je screenshots en screencasts van websites maken en ook bewerken. Handig!
https://chrome.google.com/webstore/detail/awesome-screenshot-and-sc/nlipoenfbbikpbjkfpfillcgkoblgpmj
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/screenshot-capture-annotate/


WHATCHA: SOCIAAL NETWERK VOOR DIGITALE MEDIA
Deze app voor iOS wil je helpen om te bepalen wat de volgende digitale content is die je gaat bekijken. Je ontdekt, volgt, praat over je volgende film, reeks, boek of podcast.
https://apps.apple.com/us/app/whatcha-io/id1603483624


SOFTWARE NEDERLANDS: BURGERPROFIEL


De website Mijn Burgerprofiel is een toegangspunt tot allerlei informatie en diensten van de overheid. Nu is er ook een gelijknamige app voor iOS en Android, zodat je deze informatie ook kan opvragen vanop je smartphone.
https://apps.apple.com/be/app/burgerprofiel/id1616653156?l=nl
https://play.google.com/store/apps/details?id=be.burgerprofiel.vlaanderen


FLEXCLIP
Een screenrecorder, maar geen tool die je moet downloaden en installeren, wel online kan gebruiken. Je kan beelden van je scherm opnemen, van je webcam en je stem. Gewoon op "Start recording" klikken. Je kan de opname zelfs  bewerken.
De basisdienst is gratis, voor extra opties betaal je uiteraard, vanaf $5,99 per maand.
https://www.flexclip.com/tools/screen-recorder/?ref=launchingnext


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Wanneer je net 10 kilo bent afgevallen, vraagt er altijd wel iemand: 'Ben je net naar de kapper geweest?'

Sandra Wasserman
[Belgisch tennisster 1970- ]