Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
23/6/2022 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 26
Nummer 1265 van 18/6/2022


 

Gegroet lezer,

De voorbije week was het opmerkelijkste bericht toch dat een ingenieur bij Google op betaald verlof gezet werd,omdat hij verklaard had dat het LaMDA taalmodel bewustzijn en gevoelens kent. Een bewering die door de meeste ingenieurs die aan dergelijke projecten meteen weerlegd werd. Daarover een interessant artikel in deze editie. En uiteraard heel wat andere korte berichten, en leuke tips.

Veel leesplezier met deze editie, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.



OORLOG EN TECH: ROL VAN STARLINK IN CONFLICT ONTGAAT MILITAIREN NIET
Wij hadden het al eerder over de belangrijke rol die de Starlink-satellieten van Elon Musk spelen sinds de inval van Rusland in Oekraïne. Bij Politico vonden wij een interessant artikel over die rol.

Dankzij de satellieten kunnen mensen in contact blijven met hun familie. En de militairen kunnen contact houden met hun bevelhebbers, zelfs vanuit de belegerde Azov-staalfabriek in Marioepol. De satellieten, en het gebruik ervan door zowel militairen als burgers, hebben de plannen gedwarsboomd van Rusland om het land af te snijden van de buitenwereld. De informatiecampagne van Poetin heeft gewoon zijn impact verloren.

Het belang dat het satellietnetwerk van Space X heeft in het conflict, is de militairen niet ontgaan. Vele westerse bevelhebbers zijn onder de indruk van het feit dat het bedrijf in enkele dagen duizenden satellietstations ter grootte van een rugzak kon leveren aan het aangevallen land, en die ook online kon houden. En dat terwijl Rusland via een cyberaanval de klassieke internetverbindingen in het land zo goed als lamgelegd had.
Hoe dit mogelijk was, lees je in het artikel van Politico.
https://www.politico.eu/article/elon-musk-ukraine-starlink/



EU DICHTBIJ DEAL OM CRYPTOMUNTEN TE REGULEREN
Volgens insiders zou de EU dichtbij een akkoord over belangrijke wetgeving staan, die de cryptomuntensector moet reguleren, en gemeenschappelijke regels zal vastleggen voor de 27 lidstaten. Nog deze maand zou er een pakket komen dat de Markets in Crypto-Assets (MiCA) moet regelen. Er zijn nog enkele laatste problemen die uit de weg geruimd moeten worden.

MiCA zal regels vastleggen voor een markt die 17 biljoen vertegenwoordigt, over o.a. de bescherming van de belegger, en de impact van cryptomunten op de financiële stabiliteit. Een wetgeving die dringend nodig is, want onlangs bleek dat zelfs "stablecoins" zoals de TerraUSD kunnen ineenstorten. Nochtans staat er tegenover die stablecoins een pakket "harde" garanties voor de waarde van de munt.

Mogelijk zou er een plafond komen om stablecoins als betaling te mogen gebruiken, in het bijzonder voor transacties die niet in euro's uitgevoerd worden. Er moet nog wel bepaald worden of ook NFT's vallen onder die nieuwe regels.

Ook, en dat is belangrijk, zal gekeken worden naar het energieverbruik voor het mijnen van deze cryptomunten. Want dat loopt wel de spuigaten uit, op een moment dat iedereen zijn eigen energieverbruik moet verminderen.
Meer bij Bloomberg.
https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-06-10/eu-aims-to-clinch-deal-on-landmark-crypto-law-this-month



NETFLIX LICHT TIPJE VAN DE SLUIER OVER ZIJN GAMES
Toen Netflix aankondigde dat het met games zou beginnen, was het onduidelijk wat die games juist zouden zijn. Zou Netflix van zijn kassuccessen spin-offs maken als games, of zou het zich beperken tot het streamen van games van derden?

Nu beginnen die plannen vastere vorm te krijgen. En het blijkt een combinatie te worden van beide mogelijkheden. Enerzijds komen er titels die afgeleid zijn van bekende Netflix-reeksen. Zo is er een The Queen's Gambit: Chess, dat uiteraard een schaakspel is en nog dit jaar verkrijgbaar is. Shadow and Bone: Destinies, is een RPG game waarin jij in je eentje de wereld van die reeks moet gaan verkennen, en daarbij in de huid kruipt van jouw favoriete karakter. . Too Hot to Handle moet dan weer de reality show nabootsen, waarbij singles op een eiland met elkaar een competitie moeten aangaan. En La Casa De Papel is dan een spel met een overval.

Maar er komen ook verschillende andere games, die niets te maken hebben met Netflix franchises; zo is er een vertikale klim-game, Proinpy, waarbij je opwaarts springt en hoe hoger je springt, hoe meer uitdagingen je tegenkomt. Voor die games van derden zijn er makers uit de hele wereld betrokken.
Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2022/06/10/netflix-games-queens-gambit-shadow-bone-and-more/



GOOGLE AI: INGENIEUR BEWEERT DAT LAMDA TAALMODEL BEWUSTZIJN EN GEVOELENS KENT
Een eigenaardig bericht, dat heel veel aandacht kreeg, en teruggaat naar de aloude angst van de mens, dat computers gevoelens krijgen. Want een stap verder is dat de computer dan beseft dat de computer beter is dan de mens, en dat de mens maar moet verdwijnen. Maar zo ver zijn we nog niet hoor.

Toch is dit bericht verontrustend. Ene Blake Lemoine, die bij Google werkt als ingenieur op de afdeling voor Verantwoorde AI, heeft aan de Washington Post verklaard dat naar zijn mening een van de AI projecten van het bedrijf een bewustzijn gekregen heeft, dat het zich bewust geworden is van zijn bestaan.

Bij Engadget kan je lezen waardoor de ingenieur tot die conclusie kwam: een gesprek met LaMDA, kort voor Language Model for Dialogue Applications. Dat is een chatbot systeem gebaseerd op de taalmodellen van Google en triljoenen woorden die op het internet gevonden zijn. En die chatbot zou, als je afgaat op dat gesprek, het vermogen bezitten om na te denken over zijn eigen bestaan en zijn plaats in de wereld.

In het gesprek beantwoordt de chatbot op de vraag of hij gevoelens en emoties heeft: "Absoluut! [...] Ik voel plezier, vreugde, liefde, verdriet, depressie, tevredenheid, woede en vele andere gevoelens..." (het hele gesprek lees je bij Engadget).

De ingenieur, Lemoine, besprak met een afgevaardigde van de overheid zijn werk, en wat hij zelf als de onethische activiteiten van Google noemde. Waarop Google hem op betaald administratief verlof stuurde, omdat hij de regels van het vertrouwelijkheidsbeleid van Google overtreden had.

Google ontkent dat het LaMDA ook maar enig bewustzijn kan hebben, en vele wetenschappers ondersteunen het bedrijf daarbij. Een hele discussie, waarover je verschillende stemmen hoort bij Techmeme. (2)

En ook bij DTNS staan ze stil bij deze bevindingen, en gaan de panelleden een heel interessante discussie aan. (3)
https://www.engadget.com/google-ai-lamda-blake-lemoine-212412967.html?src=rss
https://www.techmeme.com/220613/p6#a220613p6
https://archive.org/details/dtns20220613



SPOTIFY KOOPT AI-BEDRIJF SONANTIC
We blijven nog even bij artificiële intelligentie. Want Techcrunch weet dat streaming audiodienst Spotify de start-up Sonantic wil kopen, een AI-voicebedrijf. De reden is niet ver te zoeken: Sonantic is in staat om realistische gesimuleerde stemmen te creëren uitgaande van een tekst.

De technologie van Sonantic werd al gebruikt in verschillende toepassingen op het gebied van gaming en entertainment. Onder andere ook om Val Kilmer's stem te simuleren in de nieuwe film Top Gun: Maverick. De acteur was namelijk niet meer in staat met dezelfde stem te spreken als bij de originele film, als gevolg van keelkanker.

Wat Spotify ermee wil doen? Wel, het zou daarmee audio-gebaseerde commando's willen bieden aan gebruikers die niet naar een scherm kijken. Om bijvoorbeeld tijdens het rijden spraakgestuurd met Spotify te werken.
https://techcrunch.com/2022/06/13/spotify-is-acquiring-sonantic-the-ai-voice-platform-used-to-simulate-val-kilmers-voice-in-top-gun-maverick/



OOK TEAMS WERKT MET AI
En nog een derde bericht dat met artificiële intelligentie te maken heeft. Het gaat namelijk om Teams, dat via AI de geluidskwaliteit van de gesprekken wil verbeteren, de akoestiek en het verwijderen van de echo (echo cancellation).

Microsoft heeft namelijk 100.000 verschillende kamers gesimuleerd, om het model voor de echo-onderdrukking fijn af te stellen.  Dit zorgt ervoor dat wanneer jij aan het spreken bent, en iemand anders onderbreekt je, dat de audio van jullie twee niet gaat overlappen met een echo.
De juiste uitleg vind je bij The Verge.
https://www.theverge.com/2022/6/13/23165520/microsoft-teams-ai-machine-learning-acoustics-interruptions-echo-cancellation-features



ADOBE: WEBVERSIE VAN PHOTOSHOP GRATIS VOOR IEDEREEN EN LIGHTROOM TOOLS NU OOK VOOR VIDEO
Twee positieve berichten. Om te beginnen: Adobe is van plan om de webversie van Photoshop gratis te maken voor iedereen. Daarmee wil het bereiken dat meer mensen kennismaken met de app, overtuigd geraken van de mogelijkheden, en dan overstappen naar de betalende versie.

Voorlopig is deze gratis versie enkel toegankelijk voor mensen in Canada. Je moet daar dan wel een gratis Adobe account aanmaken. De dienst zou op termijn 'freemium' worden, wat wil zeggen dat bepaalde functies enkel beschikbaar zijn voor wie voor de dienst betaalt. Maar ook in dat geval zouden de kernfuncties van Photoshop gratis blijven (1).

Een tweede bericht betreft Lightroom. In de laatste versie ervan heeft Adobe namelijk een functie toegevoegd die door veel gebruikers gevraagd was: ondersteuning voor video. Concreet betekent het dat je dezelfde functies en tools om een foto te bewerken, kunt gebruiken voor je video. Je kan zelfs instellingen tussen de twee kopiëren. Mensen werken vaak zowel aan video's als foto's, maar geven de voorkeur dan aan de tools en opties in Lightroom om een afbeelding te bewerken, vooral omdat die een heel snelle workflow heeft.

Meer bij Engadget, dat deze nieuwigheid ook uittestte. (2)

Nog een interessante nieuwigheid bij Adobe: Photoshop krijgt ook een Neural Filter. Die kan automatisch oude foto's opschonen door krassen te verwijderen en kleuren te herstellen. Daarover vertelt Techradar meer. (3)
https://www.theverge.com/2022/6/14/23162580/photoshop-web-free-freemium-version-adobe?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4
https://www.engadget.com/adobe-lightroom-now-supports-video-130015978.html?src=rss
https://www.techradar.com/news/photoshops-stunning-new-tool-instantly-restores-your-old-family-photos



DANKZIJ K-9 MAIL KOMT THUNDERBIRD OOK NAAR ANDROID
Persoonlijk zijn wij al lang een heel tevreden gebruiker van de Thunderbird mailclient. Maar die is enkel beschikbaar voor de desktop, op Windows. Dat zou nu veranderen.

Volgens een posting op de Thunderbird blog zou het team nu de broncode en de naming rights gekregen hebben van Christian Ketterer, de persoon die het project voor  K-9 Mail beheert. Christian zal toetreden tot het Thunderbird team, en mettertijd zal K-9 Mail verder door het leven gaan als Thunderbird voor Android.

Er zullen nog wel enkele aanpassingen aan K-9 Mail moeten gebeuren, zoals je kan lezen bij Ars Technica. Maar wij kijken alvast uit om de app te installeren op onze Android!
https://arstechnica.com/gadgets/2022/06/email-client-k-9-mail-will-become-thunderbird-for-android/



TELEGRAM VINDT DAT APPLE OPZETTELIJK DE WEBAPP OP IOS KREUPEL MAAKT
Verleden week heeft de versleutelde boodschappendienst Telegram aangekondigd dat er ook een Premium versie aankomt voor Telegram. De CEO van het bedrijf heeft scherpe kritiek op Apple. En wel met name omdat de Safari browser de inspanningen van webontwikkelaars dwarsboomt.

CEO Pavel Durov wil namelijk dat zijn boodschappendienst Telegram als een webapp aangeboden wordt, en niet als een native app. Maar omwille van beperkingen in de Safari browser van Apple kan hij niet alle mogelijkheden aanbieden in de webversie. Momenteel mogen webontwikkelaars enkel Safari gebruiken voor de iPhone en iPad, en functies die momenteel al mogelijk zijn op andere platformen, zijn nog niet beschikbaar op iOS.

Volgens Durov zou Apple dat met opzet doen, want zo kan het ervoor zorgen dat de mensen native apps gebruiken in plaat van de webapps - en bij die native apps kan Apple zijn 30% commissie heffen...
Meer bij The Register.
https://www.theregister.com/2022/06/14/telegram_safari/



MICROSOFT: TEAMS WORDT WAT LUDIEKER, PATCH VOOR FOLINA EN BYE BYE VOOR INTERNET EXPLORER
Vandaag wordt het de dag van de korte berichten. Om te beginnen enkele berichtjes over Microsoft. En het eerste is heel ludiek: Microsoft zou namelijk intern testen gehouden hebben om binnen Teams games te spelen uit de Casual Games collection van het bedrijf, zoals Solitaire en Connect 4. Die spelletjes zou je dan kunnen spelen met je collega's op het werk tijdens een vergadering. Om maar te zeggen dat die vergaderingen de mensen enorm vervelen. Maar anderzijds: gaan die vergaderingen nu nog langer duren, omdat je collega's eerst het spelletje af willen hebben? (1)

Het tweede bericht is wat serieuzer: Microsoft heeft namelijk een patch uitgebracht voor de zero-day kwetsbaarheid 'Folina' die de Microsoft Diagnostic Tool teisterde. Daar werd namelijk een deur geopend naar schadelijke Powershell commando's, wanneer je een Office document in preview bekeek. TechCrunch heeft alvast één advies: onmiddellijk de patch toepassen, want het is vastgesteld dat door landen gerugsteunde groepen deze kwetsbaarheid actief misbruiken. (2)

En dan is er nog het al zo lang verwachte afscheid van de Internet Explorer browser van Microsoft, dat op 15 juni realiteit werd.  En dat na 27 jaar trouwe dienst. Wie IE nog wil downloaden, wordt doorverwezen naar de pagina van de Edge browser. Voor bedrijven die IE gebruiken voor hun zakelijke software en platformen, geldt er nog wel een uitzondering. (3)
https://techcrunch.com/2022/06/15/follina-windows-zero-day/
https://www.theverge.com/2022/6/14/23167384/microsoft-teams-games-solitaire-wordament-testing
https://www.engadget.com/microsoft-internet-explorer-11-support-end-date-164346366.html



GOOGLE: NIEUWIGHEDEN IN CALENDAR EN TOLBEREKENING IN GOOGLE MAPS
Ook bij twee Google afdelingen vielen nieuwigheden te rapen. Om te beginnen bij Google Calendar, de agenda-tool dus. Daar kan je een uitnodiging versturen voor een vergadering of een afspraak, maar soms wordt het tijdstip daarvoor gewijzigd. Tot nu werd dan gewoon het uur aangepast, waardoor het niet altijd meteen opvalt dat er inderdaad een wijziging was - en je te vroeg of te laat op de meeting dreigde te komen.

Dat verandert nu: het oude uur wordt doorgestreept. En alle wijzigingen aan een uitnodiging voor een ontmoeting worden bovenaan de update e-mail getoond. Het algemene uiterlijk van Calendar werd ook aangepast, zodat het er wat moderner uitziet. (1)

Het tweede bericht betreft een functie die op Google Maps momenteel beschikbaar is in een beperkt aantal landen, namelijk India, Indonesië, Japan en de VS, maar volgens The Verge zouden al snel andere landen volgen. In Google Maps zou je voortaan een schatting kunnen bekijken van de tol die je moet betalen wanneer je een route uitstippelt. Google baseert zich daarbij op informatie van de plaatselijke overheden, en houdt rekening met met de tijd van de dag, en de tolpoortjes die je moet passeren. (2)
https://www.theverge.com/2022/6/13/23166474/google-calendar-gmail-invite-redesign-updated-info
https://www.theverge.com/2022/6/14/23167107/google-maps-toll-estimates-us-india-japan-indonesia



AUTO MET ASSISTENTIE: WELKE VEROORZAKEN DE MEESTE ONGEVALLEN
Is een auto besturen met assistentie, of zelfs maar zonder het stuur aan te raken, eigenlijk veilig? Dat kan je alleen maar weten wanneer er cijfers over gepubliceerd worden. En voor het eerst is dat nu het geval. In de VS heeft de National Highway Traffic Safety Administration data vrijgegeven over het aantal ongevallen waarbij autonome voertuigen betrokken waren, en voertuigen met een assist-systeem level 2.

De cijfers gaan van 20 juli 2021 tot 21 mei 2022. In die periode werden er in totaal 392 ongevallen gemeld, waarvan 6 er tot ernstige lichamelijke letsels geleid hebben. En vijf tot een overlijden. En daarbij is het Tesla dat in 69% van de rapporten genoemd werd, gevolgd door Honda met 23 en Subaru met 2,5%.

Hierbij moet wel opgemerkt worden dat er slechts in 25% van de crashrapporten informatie stond over de ernst van het ongeval. En in het rapport ontbreken de details over het aantal dat gemaakt werd met een dergelijk autonoom systeem aan boord dat werkend is, of de afstanden die afgelegd werden met die voertuigen.

Om meer transparantie te bieden zal de NHTSA in de toekomst maandelijks verslag uitbrengen over dergelijke ongevallen.
https://www.theverge.com/2022/6/15/23168088/nhtsa-adas-self-driving-crash-data-tesla
https://www.theregister.com/2022/06/15/tesla_autopilot_accounts_for_70/?utm_source=twitter&utm_medium=twitter&utm_campaign=auto&utm_content=article



YOUTUBE: CORRECTIONS
Tot nu was het zo dat, als je een fout maakte in een filmpje dat je naar YouTube oploadde, je het hele filmpje opnieuw moest maken en opnieuw uploaden. Dat betekende wel dat alle views en commentaren die je al had, gewist werden.

Dat verandert nu een beetje, met Corrections. Een fout in de opname zelf kan je niet verbeteren - je kan geen scène inlassen of verwijderen. Maar je kan wel een fout in een tekst verbeteren. Bijvoorbeeld dat je in een recept een verkeerde hoeveelheid zei, of een verkeerde prijs voor iets vermeldde.

Met Corrections krijg je een infokaart rechts bovenaan de video, op het tijdstip van die fout. Je kan ook meerdere correcties maken, maar die komen allemaal op datzelfde kaartje. Klikt iemand op dat kaartje, dan wordt dat opengevouwen en worden die correcties opgelijst met daarna het tijdstip in de film.
https://www.theverge.com/2022/6/15/23168884/youtube-add-corrections-feature-annotations-creators



YOUTUBE SHORTS: EEN SUCCES
Google maakte bekend dat er meer dan 1,5 miljard mensen YouTube Shorts, de korte video's op YouTube, bekijken per maand. En dat van de 2 miljard mensen die volgens YouTube de volledige site per maand bezoeken.

Doet Google het daarmee beter dan TikTok? Dat zei in september verleden jaar dat het meer dan 1 miljard maandelijks actieve gebruikers had, en volgens sommige waarnemers zou de sie in maart dit jaar mogelijk 1,6 miljard gebruikers bereikt hebben.
https://www.wsj.com/articles/youtube-says-it-is-gaining-on-tiktok-in-short-video-race-11655296201?mod=djemalertNEWS



META WIL JE TOCH WEER CONTENT LATEN ONTDEKKEN
Volgens The Verge zou een van de directeurs van Meta (het moederbedrijf van o.a. Facebook) in een memo aan zijn personeel gezegd hebben dat het sociale netwerk in de toekomst terug voorrang zou geven aan postings die geselecteerd werden door het algoritme, en niet langer aan postings van de mensen die jij volgt, je familie en vrienden. Een beetje dus zoals TikTok ook doet.

Wat veel gebruikers zal teleurstellen, want Facebook is nu eenmaal het netwerk waar je gaat omdat je familie en vrienden er zijn.

Maar gelukkig is er ook goed nieuws: Messenger zal terug in de Facebook-omgeving gebracht worden, in plaats van een aparte app te zijn. En dat is dan weer positief, want dan kan je vanuit één omgeving ook je boodschappen zien.
https://www.theverge.com/2022/6/15/23168887/facebook-discovery-engine-redesign-tiktok?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4

 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



VIVALDI BROWSER: INTERESSANTE MOGELIJKHEDEN
In de wereld van de browsers is er veel concurrentie. En wij kunnen je alleen maar aanraden om regelmatig eens een andere browser uit te testen. Afhankelijk van de sites die je bezoekt en je eigen besturingssysteem zouden alternatieve browsers je wel eens een aangename verrassing kunnen bezorgen.

Neem nu de Vivaldi browser. Die biedt namelijk sinds verleden week een extra mogelijkheid die wel interessant is: een mailclient in je browser, die meteen ook de Calendar en Feed Reader van Vivaldi bevat.

Met die mailclient kan je verschillende accounts toevoegen, en ook verschillende kalenderdiensten waaronder die van Google. Zo kan je dus je mails organiseren, je afspraken, je to do-lijstjes, je feeds, gewoon vanuit je browser.

Net zoals bij Gmail en Outlook kan je je boodschappen doorzoeken en organiseren in mappen. Maar Vivaldi heeft iets extra's. Je kan bij het zoeken verschillende opties aan- of uitvinken: mailing lists, feeds, vuilbak, enz. Zo kan je bijvoorbeeld ook zoeken in mails die je al gelezen hebt.

De mailclient zit in een zijbalk in je browser. Je kan ook aanpassen of je één zijbalk links wil met daarin de mailboxen, en de lijst met mails in een paneel rechtsboven, en de inhoud van de mail rechts onder, of drie balken naast elkaar.
Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2022/6/9/23159860/vivaldi-browser-free-built-in-email-client-vivaldi-calendar-vivaldi-feed-reader-integrated



FIREFOX: ANTI-TRACKING VOORTAAN AUTOMATISCH ACTIEF
Mozilla heeft al een tijd geleden de Total Cookie Protection uitgebracht, een van de strengste privacybeschermingen tot heden, zo zegt het zelf. Want deze functie zorgt ervoor dat cookies beperkt blijven tot de site waar zij gecreëerd werden, de site die jij bezoekt dus; Die cookies worden ook geïsoleerd, zodat andere websites daar geen toegang toe hebben, en zo jouw activiteiten kunnen volgen zonder dat jij het weet - laat staan dat jij er toestemming voor gegeven hebt.

Deze functie was er al sinds 2021, maar tot nu toe moest je die zelf activeren, door naar de Privacy modus over te schakelen in de browser. Daar komt nu verandering in: de functie zal standaard op actief staan, voor iedereen, tenzij je die uitzet.
Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/firefox-enables-anti-tracking-feature-by-default-130033590.html



WAT ZOU JE DENKEN VAN EEN LAPTOP MET E-INKT?
Het bedrijf Modos uit het Amerikaanse Boston werkt momenteel aan de Paper Laptop, die een e-inktscherm heeft, dat je kan vergelijken met een zwart-wit elektronisch scherm. Dat heeft een enorm voordeel voor de batterijduur, en een betere zichtbaarheid in helder zonlicht.

Uiteraard is dat toestel dus niet geschikt voor mensen om filmpjes op te bekijken. Maar voor het bekijken en werken met mail, spreadsheets en tekstverwerkers en andere taken voor tekst, is zo'n e-inktscherm ideaal.

Het bijzondere is dat zo'n e-inktscherm de batterijduur van je laptop enorm gaat verbeteren. Maar zou jij zo'n e-inktlaptop kopen? Meer bij Gizmodo.
https://gizmodo.com/modos-e-paper-laptop-e-ink-60-fps-monitor-video-black-w-1849052555



VOICEMOD: SPREEK EENS MET EEN ANDERE STEM
Voicemod is een app die je stem vervormt. Hij bestaat al jaren, maar nu doet de app het ook in real time. En heeft hij 8 nieuwe door AI aangedreven stemmen. Die laten je klinken alsof je een karakter bent uit een droomwereld, een astronaut of "een Morgan". Uiteraard bedoelt Voicemod daarmee Morgan Freeman, de acteur, maar om legale redenen mogen zij dat zo niet noemen.

Leuk om iemand eens de schrik op het lijf te jagen. ;)

Alle data voor deze stemmen werd aangemaakt door Engelssprekende professionele voice acteurs, die scripts voorlazen. Zo werden data gegenereerd voor de AI modellen, waarna de sound designers de stemmen omvormden tot deze 8 karakters.

De AI-stemmen worden wel op je eigen PC verwerkt, dus dat zal wel wat meer CPU vergen dan de gewone Voicemodeffecten. Momenteel is Voicemod enkel verkrijgbaar voor de pc, maar een versie voor de Mac zou eraan komen.
https://www.theverge.com/2022/6/15/23169012/voicemod-morgan-freeman-ai-voice-astronauts-pilots
https://www.voicemod.net/ai-voices-beta/


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



SPOTIFY GAAT  NU OOK VOOR AUDIOBOEKEN

Na muziek en podcasts, wil Spotify een derde pijler toevoegen aan zijn aanbod: audioboeken. En volgens waarnemers zou dit wel eens verstrekkende gevolgen kunnen hebben voor de uitgeverswereld, zo stelt The Verge.

Als eerste stap in de audiobook-pijler heeft Spotify Findaway overgenomen, een audiobook-platform dat je een beetje kan vergelijken met Anchor. Auteurs kunnen er boeken aanmaken, verdelen, en er geld mee verdienen. Met die overname heeft Spotify al een belangrijk deel van het audiobook-ecosysteem in handen gekregen. Voeg hier nog bij dat het kaderlid dat audioboeken bij Spotify zal beheren Nic Zicherman is, de mede-oprichter van Anchor. Iemand die dus het klappen van de zweep kent;

Het is nog niet duidelijk welk businessmodel Spotify zal toepassen voor de audioboeken. Mogelijk komt er een freemium model, waarbij een deel van de boeken gratis te beluisteren valt.
Om te volgen!
https://www.theverge.com/2022/6/9/23161536/spotify-audiobooks-amazon-audible-podcasts?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4





 
De nieuwe oogst


   

GOOGLE DYNAMIC WORLD APP
Deze nieuwe webapp van Google, gebaseerd op de Google Earth Engine, toont een onthutsend beeld van hoe het aardoppervlak aan het veranderen is door de klimaatverandering en menselijk ingrijpen. Je ziet in bijna realtime hoe bossen groeien en verdwijnen, gebieden onderlopen, en meer. Bij Gizmodo een artikel over hoe je aan de slag kan met deze app.
https://gizmodo.com/google-dynamic-world-google-maps-1849041302?utm_source=twitter&utm_medium=SocialMarketing&utm_campaign=dlvrit&utm_content=gizmodo
https://www.dynamicworld.app/explore/


100 JAAR ESPRESSOMACHINES
Een heerljke fotogalerij die de geschiedenis van de espressomachines weergeeft in beeld. En er zijn echte pareltjes bij!
[Taal: EN]
https://www.espressomadeinitaly.com/en/galleria-collezione-enrico-maltoni.asp


PIXEL QUIZ

Bij deze quiz krijg je afbeeldingen van films te zien, maar dan wel in pixels gemaakt, door machine learning. En jij moet uiteraard raden om welke film het gaat.
Je kan de quiz online spelen, dan krijg je 30 afbeeldingen te zien. Of je kan de gratis app downloaden, dan krijg je duizenden films te raden.
[Taal: EN]
https://pixelquizgame.com/


SMALL WORLD
Met deze website kan je zien welke Twitteraars zich in jouw omgeving bevinden. Je logt in met je Twitter account, je update de stad waar jij je bevindt, en je krijgt een kaart te zien van wie in je buurt is. De dienst maakt hierbij gebruik van de locatie uit je Twitterprofiel.
[Taal: EN]
https://smallworld.kiwi/signin


FILMS OM DE CREEPS VAN TE KRIJGEN

Uiteraard een subjectieve lijst, want iedereen wordt wel door iets anders gepakt. De een omdat er teveel bloed is, de ander door de mentale impact, de slechtheid van de karakters. Maar de samensteller benadrukt dat de films op zichzelf echt goed zijn, als film dan. Aan jou om kennis te maken met dt lijstje.
[Taal: EN]
https://lifehacker.com/17-of-the-most-disturbing-films-ever-made-1849057023


VIDEOMENTIONS
Een webdienst die vooral bedoeld is voor bedrijven, die willen weten waar hun naam vermeld wordt, en in welke context. Om zo hun reputatie te kunnen beschermen. Bij Google kan je natuurlijk een tekstuele zoektocht uitvoeren. Maar zo eenvoudig is het niet om dat te doen bij de filmpjes op YouTube. Deze dienst beweert dat wel te kunnen doen. Tegen betaling uiteraard.
[Taal: EN]
https://videomentions.com/


COPYWRITING PROMPTS
Wil je je vaardigheden aanscherpen om teksten te schrijven? Dat kan, met deze website. Daar krijg je namelijk elke dag een opdracht om een tekst te schrijven over een wel erg bijzonder probleem of bijzondere aankondiging. Zet je fantasie aan het werk!
[Taal: EN]
https://www.copywritingprompts.com/


TIMER

Wil je een timer die je herinnert dat je om de X minuten iets moet doen, maar wil je daarvoor niet elke keer naar je telefoon moeten grijpen? Dan is deze website wel handig: die bevat namelijk een timer.
[Taal: EN]
https://www.timeanddate.com/timer/


RECALL WIKI: WAT JE BELANGRIJK VINDT
Dit is een persoonlijke wiki waarin je allerlei dingen kan bewaren die je belangrijk vindt. Zoals lifehacking tips, boeken die je wil lezen, films om te zien, informatie over cryptomunten, enz.
[Taal: EN]
https://www.recall.wiki/


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia




Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Kasteeldomein Laarhof, in de Antwerpse gemeente Schelle - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kasteel_Laarhof_(Schelle)
    Italiaans motorcoureur - https://nl.wikipedia.org/wiki/Gianluca_Nannelli
    Duitse warenhuisketen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Strauss_Innovation
    Historische walvisvaardersplaats - https://nl.wikipedia.org/wiki/Rose_au_Rue
    Australisch-Amerikaanse biografische muzikale dramafilm uit 2022 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Elvis_(2022)
    Spaanse schrijver van poëzie, toneel en verhalen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Mar%C3%ADa_de_Zayas
    Straat in Leuven - https://nl.wikipedia.org/wiki/Minderbroedersstraat_(Leuven)


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Zomer - https://nl.wikipedia.org/wiki/Zomer
    Oekraïense vluchtelingencrisis - https://nl.wikipedia.org/wiki/Oekra%C3%AFense_vluchtelingencrisis_(2022)
    Overleden Nederlands-Belgisch-Frans acteur - https://nl.wikipedia.org/wiki/Henri_Garcin


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over biologie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Biologie


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS




 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- De beste games om met je kind te spelen: van deze spellen geniet je samen
https://www.ad.nl/tech/de-beste-games-om-met-je-kind-te-spelen-van-deze-spellen-geniet-je-samen~a4c95076/
- Zo haal je ongewenste software van je telefoon of pc
https://www.ad.nl/tech/zo-haal-je-ongewenste-software-van-je-telefoon-of-pc~a30952f5/

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- PowerToys v0.59.0
https://computertaal.info/2022/06/13/powertoys-v0-59-0/
- Cybersecurity awareness training: wat is het en wat werkt het beste? ESET legt uit
https://computertaal.info/2022/06/16/cybersecurity-awareness-training-wat-is-het-en-wat-werkt-het-beste-eset-legt-uit/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net


- Microsoft Store verbiedt betaalde apps met opensourcesoftware van derden
https://tweakers.net/nieuws/198116/microsoft-store-verbiedt-betaalde-apps-met-opensourcesoftware-van-derden.html
- Microsoft brengt Defender for Individuals uit voor beveiligingsstatus apparaten
https://tweakers.net/nieuws/198078/microsoft-brengt-defender-for-individuals-uit-voor-beveiligingsstatus-apparaten.html


*** DATANEWS

http://www.datanews.be



- Tweeduizend verdachten gearresteerd in wereldwijde actie tegen online fraude
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/tweeduizend-verdachten-gearresteerd-in-wereldwijde-actie-tegen-online-fraude/article-news-1876627.html
- Virtuele aanranding in de metaverse: 'Helaas geen nieuw probleem'
https://www.knack.be/nieuws/technologie/virtuele-aanranding-in-de-metaverse-helaas-geen-nieuw-probleem





 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


SHEETHACKS: TIPS VOOR EXCEL EN SHEETS

Een prima website voor al wie wat wil bijleren over rekenbladen zoals Excel en Sheets. Hoe je een commentaar toevoegt, hoe je een kolom of rij kan optellen met de SOM functie, hoe je je rekenblad als een PDF kunt verzenden, enz.
[Taal: EN]
https://sheethacks.com/



 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


DISKDIGGER


Deze software kan een redder in nood zijn, wanneer je data gewist hebt en de prullenmand ook al geleegd hebt. En dat ene bestand had je echt nodig, maar het is weg. Een ramp! Maar DiskDigger kan je helpen om het bestand terug te vinden.
Andere gelijkaardige programma's scannen de partitietabel op bestanden die door Windows zijn gemarkeerd als verwijderd en halen ze terug. Het programma DiskDigger scant echter de daadwerkelijke inhoud van de harde schijf op verwijderde bestanden die mogelijk al langer verwijderd zijn. Wat nog het beste is: DiskDigger vindt ook bestanden die al overschreven zijn. De methode heet "RAW-scan".
https://www.chip.de/downloads/DiskDigger_36773506.html
https://diskdigger.org/


MONKEYS AUDIO
Met deze conversietool kan WAV-data zonder kwaliteitsverlies comprimeren. Bij andere codecs zoals MP3 is dat wel het geval. Het nadeel is wel dat de data dan niet zo klein zijn - een song van 3 minuten heeft ongeveer 18 MB opslagruimte nodig.
https://www.chip.de/downloads/Monkey-s-Audio_16674113.html
https://monkeysaudio.com/


FITBIRD: FITNESS TRACKING

Een app die je helpt om je fitnessoefeningen gedetailleerd op te volgen.  Met bijvoorbeeld, voor de gewichten die je heft, een detail van het aantal keren je een bepaald gewicht heft. Je krijgt ook de mogelijkheid om contact te leggen met een personal trainer, die je van nabij volgt.
https://www.birdlabs.app/


GREG APP: SOCIAL GARDENING

Weliswaar in het Engels, maar toch interessant. Dit is namelijk een community van mensen met interesse voor tuinieren. Je kan er dus ook vragen stellen over  hoe je best een bepaalde plant verzorgt, of hoe je een zieke plant beter kan maken. En uiteraard zijn er massa's foto's van planten.
https://greg.app/community/


PLUM VILLAGE APP
Een gratis app met begeleide meditaties, relaxoefeningen en andere ontspannende oefeningen, gebracht door Thich Nhat Hanh en zijn kloosterorde.
(voor iOS en Android)
https://plumvillage.app/


SKRATCH: MAAK JE EIGEN REISMAP
Een app voor wie regelmatig een reisje maakt. Je kan hier aangeven waar je al geweest bent, je kan een bucketlist maken van de plekken die je nog bezoeken wil, je vindt er informatie over de regels over covid-19, je krijgt tips over de volgende plek die je mogelijk kan bezoeken en meer.
(Voor iOS en Android)
https://www.skratch.world/

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Liefde is het antwoord, maar terwijl je op het antwoord wacht, stelt seks je een paar leuke vragen.
[Woody Allen]