Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
18/11/2021 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 25
Nummer 1234  van 13/11/2021


 

Gegroet lezer,

Stilaan beginnen de berichten over de vage plannen van Facebook - pardon, Meta - om een 'metaverse" te creëren, concreter te worden. Enkele andere grote bedrijven en zelfs chipmakers kondigen ook aan dat zij tools gaan ontwerpen om een soort digitaal universum te maken, waar je "assets", dingen die jij daar verdiend hebt, van het ene naar het andere netwerk kan overdragen. Een interessante evolutie om te volgen: het ontstaan van de digitale wereld!

Veel leesplezier met deze editie, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.



JE HARDE SCHIJF IN DE CLOUD: POSITIEF EN NEGATIEF NIEUWS
Steeds meer mensen bewaren hun data, of althans een deel daarvan, in de cloud. Zo heb je niet alleen vanop elk toestel toegang tot jouw data, maar kan je ook gemakkelijk delen. Welnu vandaag twee berichten over dergelijke cloud-opslagplaatsen.

Om te beginnen een positief bericht, en wel over Google Drive. Daar krijg je voortaan een set nieuwe filters om te zoeken, en wel onder de zoekbalk. Hiermee kan je de zoekopdracht beperken op een bepaald soort bestand (document, afbeelding enz.), de datum dat het gewijzigd werd, de plaats, en meer.

Je had al wel wat filters bij Google Drive, maar die zaten een beetje verstopt achter een sub-menu. Je kan deze functie nu al uittesten, als je intekent op de bètatest, maar je kan wachten tot de filters uitgerold worden voor alle Workspace gebruikers.(1)

Het bericht over die andere virtuele harde schijf, die je bij Windows-computer aangeboden krijgt, OneDrive. En het is eigenlijk geen goed nieuws voor wie nog altijd niet overgeschakeld is naar Windows 10. Wie nog leeft met Windows 1, 8 of 8.1 computers, zal onaangenaam verrast worden want de software van de OneDrive tool zal niet langer synchroniseren met je eigen harde schijf. En vanaf 1 januari zal de tool ook niet langer updaten.

Je kan nog altijd via het web manueel bestanden overbrengen, maar dat is een hele stap terug, en je zal vaak voor onaangename verrassingen staan...

Het is trouwens niet alleen de privé-gebruiker die hiermee geconfronteerd wordt, maar ook bedrijven: zakelijke gebruikers van Windows 7 en 8.1 krijgen uitstel tot 10 januari 2023, terwijl Windows 8 gebruikers vanaf 1 maart 2022 uit de boot vallen. (2)
https://www.engadget.com/google-drive-search-chips-beta-161336467.html?src=rss
https://www.engadget.com/microsoft-onedrive-windows-7-8-support-end-date-210851189.html?src=rss



MICROSOFT: SYNCHRONISATIE BIJ LETTERTYPES
Maar er is ook positief nieuws bij Microsoft. Het lijkt triviaal, maar het is toch wel handig: synchronisatie van lettertypes doorheen al je toestellen. De tool om een lettertype te kiezen kreeg een update in Word, en wellicht zal die update ook bij de andere telgen van de Office-familie doorgevoerd worden.

Om te beginnen zal je lettertypes kunnen synchroniseren doorheen alle toestellen die je gebruikt. Het wordt ook gemakkelijker om te zien welke lettertypes er in een document gebruikt worden.

Bovendien zal je je favoriete lettertypes kunnen vastpinnen, zodat je die ook op andere toestellen meteen bij de hand hebt. Je kan ook zien welke lettertypes er beschikbaar zijn op alle platformen, zodat je die niet in een document zelf moet integreren.

Zoals gezegd: het lijkt triviaal, maar het kan enorm helpen voor wie veel met documenten werkt, en die in een proper formaat wil presenteren.
Meer bij Betanews.
https://betanews.com/2021/11/07/microsoft-is-bringing-font-syncing-and-more-to-word/



SUPER APPS: NIET ALLEEN DE SOCIALE MEDIA
Je hebt de laatste tijd wellicht een trend vastgesteld: sociale media apps gaan steeds meer doen. TikTok, Snap en andere eigenen zich steeds meer terreinen toe: je kan er betalingen mee doen in fysieke winkels, je kan filmtickets kopen, de app gebruiken voor privé-boodschappen, en meer. Het grote voorbeeld daarvan is de WeChat app van TenCent in China.

Maar het werkt ook in omgekeerde richting. FinTech bedrijven die ook Super Apps willen worden - apps van je bank die steeds meer functies willen uitoefenen. Een voorbeeld uit het buitenland zijn Paytm van India, maar ook Revolut in het VK, Nubank in Latijns Amerika, en Chime en PayPal.

Maar ook in eigen land zit deze trend er aan te komen - denk aan bijvoorbeeld de bank app van KBC, die voetbalrechten opkoopt en waardoor je dus via de app naar voetbalmatchen zal kunnen kijken.

Een trend om zeker en vast te volgen - en waarbij privacy uiteraard het sleutelwoord is - de traditionele sociale netwerk apps kennen jouw vrienden, jouw contacten. De bank apps weten wat je koopt en bij wie....

Een eerste artikel over die trend bij Protocol. En een interessant rapport van PWCover deze evolutie in de tweede link.
https://www.protocol.com/newsletters/protocol-fintech/nubank-latin-america-fintech
https://www.pwc.nl/nl/banken/assets/documents/pwc-nvb-trendrapport-juli2016.pdf



NETFLIX ROLT KIDS CLIPS UIT VOOR IOS
Elke online dienst wil tegenwoordig TikTok zijn, dat zo populair is bij jongeren. De snelle filmpjes lokken een speciaal publiek, een speciaal soort creators. En alle andere diensten willen dat publiek afsnoepen.

Eerder dit jaar had Netflix al een TikTok-achtige functie uitgebracht in zijn app, "Fast Laughs", korte humoristische filmpjes die de Netflix abonnees moesten lokken naar de reguliere comedy-programma's op Netflix, specials van stand-up artiesten, en meer.

Nu werkt het bedrijf aan een gelijkaardige functie voor kinderen, met een Kids Clips functie.

De app werd ontdekt door een ontwikkelaar, en het was Bloomberg dat het nieuws voor het eerst bracht. Opnieuw gaat het om code die gevonden werd in een nieuwe versie van de app, en deze keer de Netflix app voor iOS. Net zoals bij de Short Laughs gaat het om korte fragmenten van tv-feuilletons en reeksen, in een snel tempo, die de jongeren moeten lokken naar de comedy shows op Netflix.

Na de ontdekking van de ontwikkelaar, heeft Netflix bevestigd dat deze functie inderdaad uitgerold wordt, om te beginnen in de Engelstalige markt, gevolgd door de Spaanstalige markt en daarna de Portugese, waar de shows telkens gedubd worden.
https://techcrunch.com/2021/11/09/netflix-to-launch-a-short-form-video-feature-for-its-kids-profiles-on-ios/
https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-11-09/netflix-to-roll-out-tiktok-like-short-clip-feature-aimed-at-kids



NEST HUB WEET MEER OVER JE SLAAP
Slaap is erg belangrijk voor je gezondheid. Maar niet alleen het aantal uren telt, ook de kwaliteit van je slaap: slaap je diep, of enkel oppervlakkig? Gezondheidstrackers kunnen je dat vertellen, maar niet elke tracker doet dat even grondig.

De nieuwe Sleep Staging functie van de Nest Hub van Google belooft betere informatie te geven. Niet alleen hoe lang je slaapt, maar ook de verschillende fases van je slaap, hoe lang je wakker was of in REM-fase zat, in lichte of diepe slaap.

In tegenstelling tot trackers die je op je lijf draagt, zoals slimme uurwerken, gaat de Google Nest af op geluiden in je kamer. Daarbij let het op kuchjes en snurkgeluiden. In de nieuwe versie kan de Nest een duidelijk onderscheid maken tussen de geluiden die jijzelf maakt, en de omgevingsgeluiden.

De Nest Hub krijgt ook een nieuwe functie, Calm. Die moet je verhaaltjes voor het slapen gaan vertellen, relaxerende muziek, en meditatie sessies. Iets wat ons alleen maar wakker houdt - laat ons maar lezen in ons e-boek op de Kobo boekreader. In volledige stilte. Dat is wat ons kalmeert ...
https://www.theverge.com/2021/11/9/22771943/nest-hub-update-sleep-tracking-quality



HET AFSCHAFFEN VAN COMMENTAREN BLEEK TOCH NIET ECHT EEN GOEDE BESLISSING
Heel wat nieuws websites hebben jaren geleden een drastische beslissing genomen: zij lieten geen commentaren meer toe als reactie op de nieuwsberichten op de site. De reden: zij werden namelijk verplicht om de content te modereren, en hatelijke, racistische en beledigende berichten te verwijderen.

Dat is een arbeidsintensieve taak, en dus duur. En er kunnen nog altijd commentaren door de mazen glippen, waardoor de sites zich aan vervolging blootstellen. En dus werden commentaren gewoon afgesloten.

In een interessant artikel bij Techdirt wordt erop gewezen dat dit geen goede beslissing gebleken is. Want mensen willen nu eenmaal commentaar kwijt, en de discussie wordt nu alleen maar uitbesteed aan Facebook. En daar blijven die negatieve commentaren ook maar bloeien. alleen gebeurt het niet meer op de eigen website.

Een studie bij 24 Gannett newsrooms gaf hen vier opties: commentaren volledig afzetten, het bestaande commentaarsysteem behouden, gebruik maken van het Coral commentaarsysteem van Vox Media, of gebruik te maken van dat systeem maar enkel abonnees commentaar laten geven.  En volgens het onderzoek bleek dat het afzetten van commentaren de gemiddelde tijd die de lezer op de website doorbracht, deed dalen. En voor journalisten, die het vaak het hardst te lijden hebben van denigrerende opmerkingen, bleek dat zij geen verhoogde jobvoldoening hadden n na het afzetten van de commentaren, of zich anders voelden over hoe de redactie de community nu kon dienen. Meer nog: er zijn inderdaad trollen, maar vele andere lezers weten wel degelijk waarover zij het hebben, en hun opmerkingen, hun input kan de journalistiek wel degelijk verbeteren. Zelfs foutjes in een artikel opsporen en verbeteren.
Een interessante conclusie...
https://www.techdirt.com/articles/20211105/06380247879/killing-website-comment-sections-wasnt-brilliant-move-many-newsroom-leaders-assumed.shtml



TWITTER BLUE LANCEERT: WAT BIEDT HET
De betalende versie van Twitter, Twitter Blue, is nu uitgebreid: het bestond al in Canada en Australië, en sinds deze week ook in Nieuw-Zeeland en de VS.

Wat houdt dit abonnement in, dat $2,99 per maand kost? Je krijgt er een "undo" knop voor je tweets voor, een reader modus om twitterdraadjes gemakkelijk te kunnen lezen, een map met je bookmarks, en opties om te kiezen uit thema's.

Je kan dan ook toetreden tot het Labs programma, om nieuwe mogelijkheden als eerste te mogen uittesten, vooraleer die naar alle andere gebruikers uitgerold worden.

Wat ook heel interessant is: via dit abonnement kan je artikels lezen zonder advertenties, bij sommige partners die samenwerken met Twitter. En je krijgt een rubriek Top Article, waar je een lijstje krijgt met de links die het meest gedeeld werden door de mensen die je volgt op Twitter. Heb je een app voor iOS, dan kan je daar je navigatie personaliseren.
https://www.theverge.com/2021/11/9/22766286/twitter-blue-subscription-service-scroll-nuzzel-undo-tweets-ad-free-articles-us



OOK QUALCOMM WERKT AAN BOUWSTENEN VOOR EEN AR WERELD
Of je het nu de Metaverse noemt, zoals Facebook/Meta het doet, of gewoon een AR universum: het wordt duidelijk dat verschillende spelers werken aan tools om een Augmented Reality wereld mogelijk te maken. En het feit dat het spelers zijn die hun sporen al verdiend hebben met bestaande technologie, bewijst dat deze nieuwe vorm van communiceren, samenwerken, door deze bedrijven ernstig genomen wordt.

Tegen deze achtergrond kadert het bericht dat Qualcomm een platform aangekondigd heeft, Snapdragon Spaces, dat het ontwikkelaars gemakkelijk moet maken om apps te ontwikkelen voor Augmented Reality. Concreet gaat het om software te maken om een smartphone met een virtuele bril of een headset te koppelen. Maar de tool bevat ook het traceren en herkennen van voorwerpen, van scènes, en het in kaart brengen van een ruimte. Tools om gebaren en je handen te herkennen en traceren zitten er ook in.

Momenteel is er al ondersteuning voor Unreal Engine 4, Lightship van Niantic, waarover we het al eerder deze week hadden. De software is nu al beschikbaar voor partners waarvan de bekendste Lenovo, Oppo, Xiamomi, T-Mobile en NTT Docomo zijn.

Een eerste concreet product dat werkt met Snapdragon Spaces zou komen van Lenovo, de ThinkReality A3 bril, die combineert met een Motorola smartphone.

Samengevat komt dit bericht op neer, dat Qualcomm het eenvoudiger wil maken om software te ontwikkelen, die draait op headsets, die verbonden zijn met Android smartphones, waarin Qualcomm chips zitten. En dus zal je wellicht een boel AR headsets en apps zien in de nabije toekomst.
https://www.engadget.com/qualcomm-snapdragon-spaces-ar-xr-platform-163552229.html?src=rss
https://www.cnet.com/tech/computing/qualcomm-is-building-a-bridge-between-phones-and-smart-glasses-heres-how-it-will-work/#ftag=CAD590a51e



FACEBOOK STOPT MET ADVERTENTIES GERICHT OP BEPAALDE KENMERKEN
De reden van de grote doorbraak van Facebook is dat het een perfect businessmodel gevonden heeft: haarfijn doelgerichte advertenties tonen. Door de informatie die Facebook over jou verzamelt via jouw profiel,de bedrijven en personen die je volgt, de artikels die je aanklikt, kan het jou indelen in categorieën, en die categorieën oproepen wanneer een adverteerder iemand met jouw eigenschappen bereiken wil.

Nu is het zo dat Facebook tienduizenden categorieën heeft, gaande van interesse voor tattoo's, breien, bergbeklimmen, maar ook meer persoonlijke details, zoals je gezondheid, je seksuele voorkeur, je politieke of religieuze overtuiging. En op die laatste gebieden kwam Facebook de laatste tijd fel onder vuur te liggen. Nu heeft het aangekondigd dat het adverteerders niet langer de optie zal bieden om op die eigenschappen te targeten, bijvoorbeeld op categorieën zoals "longkanker", "LGTB cultuur" of "Joodse feestdagen".

Op alle andere categorieën zullen adverteerders nog wel kunnen mikken.  Wil jij trouwens weten bij welke categorieën jij ingedeeld bent, ga dan naar Settings & Privacy> Settings > Ads  Ad Settings > Categories. Daar kan je trouwens ook jezelf afmelden voor categorieën waarmee je niet geassocieerd wil worden.
Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2021/11/09/facebook-will-no-longer-allow-advertisers-to-target-political-beliefs-religion-sexual-orientation/
https://www.facebook.com/business/news/removing-certain-ad-targeting-options-and-expanding-our-ad-controls


 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



NIEUW KLAVIER VAN LOGITECH: SCHATTIG MAAR OOK EFFICIENT
Logitech heeft een drietal nieuwe randapparatuur uitgebracht: een muis, klavier en een Desk Mat. En in tegenstelling tot de gewoonlijke toestellen, die degelijk en toch een beetje saai zijn, zijn die "schattig" en in heldere kleurtjes.

Klavier en een muis leggen vooral de focus om emoji's, met speciale knoppen rechts op het klavier, en speciale emoji toetsen., waarbij je die toetsen kan programmeren met je favoriete emoji. De muis heeft dan weer een speciale knop onder het scrollwieltje waarmee je een emoji menu kan openen om uit te kiezen.

Leuk, maar in een tweede artikel bij The Verge wordt het klavier met de grond gelijk gemaakt. "Vorm haalt het op efficiency", stelt het artikel. Leuke toetsen, maar absoluut niet ergonomisch. En het vervangen van functietoetsen door leuke toetsen voor emoji's, ten koste van functies die echt wel een belangrijke taak hebben, kan de jonge gebruiker misschien niet deren, maar voor de doorsnee gebruiker is het geen optie.
https://www.theverge.com/2021/11/9/22771677/logitech-studio-series-pop-keys-mouse-desk-mat-price-features-keyboard
https://www.theverge.com/22771694/logitech-pop-keys-review


MICROSOFT LANCEERT SURFACE VOOR HET KLASLOKAAL
Apple heeft heel wat middelen ingezet om zijn iPad als dé computer voor de schoolgaande jeugd te laten gelden. Maar Microsoft laat zich niet doen. Het heeft nu een Surface Laptop SE aangekondigd met een scherm van 11,6 inch (29 cm), die slechts $250 zou kosten.

De hardware heeft hetzelfde stevige klavier als de andere Surface modellen, en alles is erop voorzien om, als er iets stuk gaat, het gemakkelijk hersteld kan worden.  Qua software draait het toestel op Windows 11 SE, een aangepaste versie van Windows die speciaal gemakkelijk geïnstalleerd en beheerd kan worden door de leerkracht of IT-verantwoordelijke. Het is enkel die IT admin die apps kan toevoegen of verwijderen.

Omdat wifi in de scholen niet altijd een evidentie is, kunnen de Windows 365 apps (voorheen Office 365 apps) en OneDrive ook offline werken, en gaan dan synchroniseren met de cloud zodra er terug een verbinding is.
https://www.windowscentral.com/surface-laptop-se-announcement-education-pc


 
 


 
De nieuwe oogst


   
NOLO: WETTELIJKE TERMEN

Dit is een gratis woordenboek waar je een verklaring vindt in gewone begrijpelijke taal van Engelse wettelijke termen. Handig!
[Taal: ENG]
https://www.nolo.com/dictionary


ZELF EEN BOEK SCHRIJVEN: DEZE TOOLS HELPEN JE
Misschien heb je al jaren de stiekeme ambitie om een boek te schrijven. Maar is het er tot nu toe niet van gekomen - te weinig tijd misschien, maar vooral: geen idee om eraan te beginnen. Wired heeft enkele tools op een rijtje gezet die je toh op weg kunnen helpen. Van hoe je best notities maakt, tot hoe je een veilige kopie maakt van je werk, en hoe je kan opvolgen hoeveel vordering je maakt.
[Taal: ENG]
https://www.wired.com/story/book-writing-tips-chris-bailey-brian-mcclellan/


READ SOMETHING GREAT
Deze website wil je aanzetten om slimmer te lezen. Of het nu gaat om korte artikels, citaten, of langere artikels: je maakt een selectie, en krijgt regelmatig met een druk op "change my articles" nieuw leesvoer;
[Taal: ENG]
https://www.readsomethinggreat.com/


GEO MEMORIZER: AADRIJKSKUNDE ONTHOUDEN
Dit is een webapp die je wil helpen om je aardrijkskunde bij te schaven:per land krijg je de vlag en de locatie te zien. En dat moet je onthouden. Het wordt als spelletje voorgesteld.
[Taal: ENG]
https://geo-memorizer.web.app/


HEURIO 2.0: SAMENWERKEN
Dit is een Chrome extensie waarmee teams gemakkelijk kunnen samenwerken bij het ontwerpen en ontwikkelen van websites. Elke website kunnen zij omvormen tot een canvas waarop zij hun ideeën kunnen neerschrijven.
[Taal: ENG]
https://www.producthunt.com/posts/heurio-2-0
https://chrome.google.com/webstore/detail/heurio-ux-check-visual-fe/pjdbofhiijhapnmpgilkeammkanglfdj?ref=producthunt


NIEUWE ZOEKMACHINE: YOU

You.com neemt de handschoen op, en wil je een alternatief bieden voor Google. De zoekmachine werkt met kaarten met daarop informatie, dus volledig anders dan Google. Of dat beter is? Venturebeat heeft een uitgebreide bespreking.
[Taal: ENG]
https://venturebeat.com/2021/11/09/ai-driven-search-engine-you-com-takes-on-google-with-20m/
https://you.com


STOVETOP: ZOEKMACHINE VOOR RECEPTEN
Een razendsnelle zoekmachine, in het Engels weliswaar, om recepten te zoeken. Bg
in maar eens Chinese in te tikken, en je krijgt meteen een hele lijst recepten, met bron, auteur, hoe lang het duurt, en hoeveel sterren het recept krijgt.
[Taal: ENG]
https://stovetop.app/



Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia




Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Militaire expeditie voor het ondersteunen van de opstandige Vlaamse stad Gent - https://nl.wikipedia.org/wiki/Despensers_Kruistocht
    Canadees biochemicus en informaticus, gespecialiseerd in bio-informatica - https://nl.wikipedia.org/wiki/Michel_Dumontier
    Computergeanimeerde Netflix Original-serie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Skylanders_Academy
    Amerikaanse dramafilm uit 2021 - https://nl.wikipedia.org/wiki/King_Richard
    Laatste Jiddische muziekcabaret in West-Europa - https://nl.wikipedia.org/wiki/LiLaLo
    Plaats in Duitsland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Meggen_(Lennestadt)
    Plaats in Georgië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Trialeti_(gebergte)
    Stripverhaal uit de reeks van Suske en Wiske - https://nl.wikipedia.org/wiki/De_naamloze_9


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Man die de apartheid afschafte overleden - https://nl.wikipedia.org/wiki/Frederik_Willem_de_Klerk
    Overleden taalkundige - https://nl.wikipedia.org/wiki/Pieter_Seuren
    Land dat de EU onder druk zet met ondersteuning van mensenhandel en massamigratie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Wit-Rusland
    Herkozen president van Nicaragua - https://nl.wikipedia.org/wiki/Daniel_Ortega


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over attractieparken - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Attractieparken


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS




 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Donkere dagen: welke gadgets maken je huis veiliger (en leuker)?
https://www.ad.nl/tech/donkere-dagen-welke-gadgets-maken-je-huis-veiliger-en-leuker~aa84d287/
- Zo bouw je zelf een slimme assistent
https://www.ad.nl/tech/zo-bouw-je-zelf-een-slimme-assistent~af20cad3/


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Canton stelt een gloednieuwe speakerrange voor: Townus
https://elektrozine.be/canton-stelt-een-gloednieuwe-speakerrange-voor-townus/


 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Review: AOC G Line 2nd Generation (AOC C32G2ZE 32) gaming monitor
https://computertaal.info/2021/11/08/review-aoc-g-line-2nd-generation-aoc-c32g2ze-32-gaming-monitor/
- Turing Complete – een game dat je meeneemt naar computerwetenschappen
https://computertaal.info/2021/11/11/turing-complete-een-game-dat-je-meeneemt-naar-computerwetenschappen/


 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- 'Meer dan tweeduizend medische apparaten in Nederland waren niet goed beveiligd'
https://tweakers.net/nieuws/189408/meer-dan-tweeduizend-medische-apparaten-in-nederland-waren-niet-goed-beveiligd.html
- Instagram voegt text-to-speech en audio-effecten toe aan Reels
https://tweakers.net/nieuws/189384/instagram-voegt-text-to-speech-en-audio-effecten-toe-aan-reels.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Microsoft roept op om kwetsbaarheid in Exchange Server meteen te patchen
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/microsoft-roept-op-om-kwetsbaarheid-in-exchange-server-meteen-te-patchen/article-news-1799751.html
- 'Amazon wil schikking treffen met Europese Commissie'
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/amazon-wil-schikking-treffen-met-europese-commissie/article-news-1799767.html




 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


11 INSTAGRAM FUNCTIES DIE JE ZOU MOETEN GEBRUIKEN

Misschien ben je elke dag wel uren bezig met Instagram. Maar die app is van pure foto-app uitgegroeid tot veel meer. Met allerlei functies en instellingen, die je wellicht niet meteen kent. Dit artikel bij Lifehacker wil je op weg zetten om Instagram efficiënter te gebruiken.
https://lifehacker.com/11-of-the-best-instagram-features-and-settings-you-aren-1848002530


PRODUCTIEVER MET DE IPAD
In dit artikel van Fast Company krijg je 7 simpele tips om productiever aan de slag te gaan met je iPad.  Van Split View tot schakelen tussen recente apps en meer.
[Taal: ENG]
https://www.fastcompany.com/90693683/ipad-tips-split-screen-drag-and-drop-recent-apps-dock-screen-recording



 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...



NOM DE BEBE: KINDERNAMEN
Deze eenvoudige tool helpt je om een naam te kiezen voor je toekomstig kindje. Er zijn meer dan 110.000 namen, een samenvatting van meer dan een eeuw burgerlijke dossiers.  De app belooft volledige privacy, geen advertenties te sturen, enz.
https://nomdebebe.app/


START11: ALTERNATIEF STARTMENU
Dit is een alternatief voor het startmenu in Windows 11. Hiermee krijgt je opties terug die in Windows 10 zaten, en die je wellicht missen zal.
De app is niet gratis (5,99)
https://www.downloadcrew.com/article/43708/stardock_start11


FOOBAR 2000


Dit is een gratis audioplayer met heel wat functies, die veel verschillende formaten aankan.
https://www.chip.de/downloads/foobar-2000_13007920.html
https://www.foobar2000.org/


DBVISUALIZER
Met deze freeware versie van de software DBVisualizer kan je een database eenvoudig op overzichtelijke manier weergeven. De tool is geschreven in Java en je kan rechtstreeks SQL-commando's in het programma uitvoeren.
https://www.chip.de/downloads/DbVisualizer_33173230.html
https://www.dbvis.com/


RECOVERIT: DATA HERSTELLEN


Hopelijk heb je deze tool nooit nodig, want wat hij doet is data herstellen van een beschadigde drager, of na een systeemcrash, virus of andere.
https://www.chip.de/downloads/Recoverit_169891621.html
https://recoverit.wondershare.de/data-recovery.html

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK

De technisch uiterst bekwame straaljagerpiloot is in moreel en emotioneel opzicht
niet verder dan de man die een eeuw geleden achter de handkar liep.
-Karl Mannheim-