Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
2/9/2021 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 25
Nummer 1223 van 28/8/2021



Gegroet lezer,

Deze week gingen we eens kijken bij de buren - hoe het verloopt met tech in India en Nigeria. Want we moeten niet altijd aan navel-staren doen, en ons focussen op de VS en Europa! Twee korte boeiende artikels die je laten kennismaken met namen van je bedrijven waarvan je wellicht nog nooit gehoord had, maar die uitgegroeid zijn tot toppers in eigen land.

Dit en veel meer in deze editie. Veel leesplezier en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




OPKOMENDE GROOTMACHTEN IN TECH: INDIA
We hebben het de voorbije weken vaak gehad over grootmacht China, dat de techbedrijven in zijn onmetelijke land aan banden wil leggen. Vooral bedrijven die naar de beurs wilden trekken, werden teruggefloten. Zij moesten hun IPO (Initial Public Offering, hun beursintroductie) uitstellen, en beleggers verliezen hun interesse in deze Chinese bedrijven.

Waar nu met hun geld naartoe? Wel, in een interessante aflevering van de DTNS podcast worden twee landen vernoemd die de moeite waard zijn om te volgen, en waar de volgende grote techideeën verwacht mogen worden.

Om te beginnen India. Dat land zal dit jaar een record aan IPO's zien. Zomato bijvoorbeeld, een Indiase multinational die maaltijden aan huis bestelt maar ook aan restaurants online menu's en reviews biedt. Dat ging in juli naar de beurs en zag zijn aandelen met 70% stijgen. Oyo, de Indiase tegenhanger van Booking.com, gaat in oktober naar de beurs. Flipkart, eigendom van Walmart, is de plaatselijke e-commerce gigant. Byju's biedt online educatieve programma's aan, en plant samen met zijn banken een IPO. Paytm is dan weer een multinationaal techbedrijf dat gespecialiseerd is in digitale betaalsystemen, e-commerce en financiën.

Ola is dan weer de Indiase versie van Uber, en Pin Labs is een fintechbedrijf. Een ander betaalbedrijf PhonePe, dat momenteel in Singapore zit, overweegt naar India te trekken.

De explosieve groei van de IPO's is wellicht voor een deel te danken aan de evolutie in China. De beleggers denken dat hun investeringen veiliger zijn in India dan in China...
https://www.bloomberg.com/news/features/2021-08-18/india-ipo-boom-global-investors-pile-in-as-zomato-inspires-paytm-flipkart?sref=Yg3sQEZ2



OPKOMENDE GROOTMACHTEN IN TECH: NIGERIA
Op het gebied van fintech (financiële technologie) is het Nigeria dat je zou moeten volgen, volgens The Financial Times. Dat weet dat fintechbedrijven in Nigeria 1 miljard dollar in durfkapitaal bijeengebracht hebben in het voorbije jaar.

Je moet weten dat Nigeria 200 miljoen inwoners heeft, en dat 60 miljoen daarvan geen traditionele bank gebruikt. Die maken gebruik van digitale betaalvormen, ontworpen door start-ups. In sub-sahara Afrika zijn er twee 'eenhoorns' (unicorns, bedrijven met privé-aandeelhouders, die op meer dan 1 miljard dollar gewaardeerd worden). En de twee zijn gevestigd in Nigeria. Enerzijds betaalbedrijf Flutterwave, dat verleden jaar die grens overschreed, en anderzijds Interswitch, een bedrijf voor het verwerken van betalingen, dat na een investering van Visa eveneens tot dat selecte clubje ging behoren.

Het geheim van dat succes? Mobiel geld, banken die enkel digitaal zijn, microleningen. In 2011 al heeft de Central Bank of Nigeria de koers gezet naar elektronisch betalen, en in 2014 introduceerde het een Bank Verification Number. Cash wordt er nog vooral gebruikt om vrienden te betalen. Maar alle andere dingen, zelfs betalen voor eten dat je aan een kraampje op straat koopt, geschiedt via een mobiele app. Eigenlijk is mobiel betalen daar meer ingeburgerd dan in de meeste West-Europese landen!

Het feit dat 70% van de inwoners van Nigeria jonger is dan 30 en dat zij een mobile-first leven leiden, draagt daar natuurlijk ook toe bij.

Zelfs geld ophalen bij durfkapitalisten bij rondes tot $200.000 gaat via WhatsApp!

Zo, het moet niet altijd over de VS en China gaan!
https://www.ft.com/content/5fa49678-9eed-45e8-9c3d-6e19a2237b81



BEVEILIGINGSLEK: ADMINRECHTEN DOOR EEN RAZER MUIS IN TE PLUGGEN
Heb je een hardware van Razer - een muis of klavier? Dan moet je toch even opletten. Beveiligingsexperts hebben namelijk een tamelijk ernstig probleem ontdekt in de Razer Synapse software, die geïnstalleerd wordt bij het gebruik van die randapparatuur - een muis, en klavier of een USB stick.

Het zou namelijk volstaan om die gewoon aan te sluiten op je Windows 10 computer, om adminrechten te krijgen op je computer. Het goede nieuws is natuurlijk dat degene die jouw computer wil kraken of beschadigen, fysiek naast jouw computer moet staan om die randapparatuur aan te sluiten. Maar toch is het een gevaarlijk lek, en momenteel is er nog geen patch om het te verhelpen.

Meer bij Betanews.
https://betanews.com/2021/08/23/security-plug-in-a-razer-mouse-or-keyboard-and-gain-admin-privileges-in-windows-10/



PRODUCTIVITEITSTOOLS MAKEN JOUW LEVEN NIET ALTIJD GEMAKKELIJKER
Dat is de opvallende conclusie van een onderzoek, uitgevoerd door Sinequa, met name naar het gebruik van Microsoft Teams. Dat wordt steeds vaker ingezet op bedrijven, en de werknemers zijn er eigenlijk wel tevreden over: drie kwart van de Teamsgebruikers vinden de applicatie goed, vooral omdat die een snelle en gemakkelijke manier biedt om samen te werken met collega's. 54% van de ondervraagden noemden ook de gebruiksvriendelijkheid van het platform als een voordeel, 42% de mogelijkheid om in Teams andere applicaties te integreren, en 36% het aantal nuttige functies en tools.

Maar het onderzoek brengt ook een pijnpunt aan het licht: het wordt steeds moeilijker om informatie te vinden in een steeds meer versplinterd landschap. Content kan overal liggen, van links tot documenten en andere dingen. Het is zelfs zo erg dat 96% van de ondervraagden informatie die zij al doorgegeven hadden, opnieuw moeten verzenden, omdat de bestemmeling niet weet waar die staat. Staat iets in Teams, op de eigen computer, of in de cloud?

Eerlijkheid gebiedt ons hierbij wel te vermelden dat Sinequa zelf een software aanbiedt om slimme zoekopdrachten uit te voeren in Microsoft Teams en daarbuiten...
https://betanews.com/2021/08/23/productivity-tools-dont-make-life-easier/



MICROSOFT VERHOOGT PRIJS VAN OFFICE 365
Het is al in 2011 dat Microsoft zijn Office 365 aanbod lanceerde, een erg democratische manier om het Office pakket betaalbaar te maken voor iedereen. Je moest de Office suite niet meer aankopen, die toch tegen de 500 euro kostte, maar je nam een abonnement dat een 99 euro per maand kostte. En waar je bij het vroegere aanbod "software in een doosje" kocht, die na x jaar verouderd was en je weer een nieuw doosje moest kopen, kreeg je bij het abonnement ook het recht op updates, zolang je abonnement loopt. Je deed echt profijt met dat abonnement.

Welnu, de prijs sinds 2011 is niet veranderd. Nu echter heeft Microsoft aangekondigd dat de Business Basic versie duurder wordt: van 5 naar 6 dollar per gebruiker per maand. Bij de meeste andere abonnementsformules komt er 2 tot 3 dollar bij per maand.

Maar er is ook goed nieuws voor de gewone thuisgebruiker: voor zowel de privégebruiker als voor de educatieve instellingen blijft de prijs hetzelfde.

Voor bedrijven die tegen die prijsverhoging opzien, is er wel een  alternatief. LibreOffice 7.2. Deze nieuwe versie voor zakelijke klanten werd verleden week uitgebracht door de Document Foundation, en hij biedt betere compatibiliteit met de bestandsformaten van Microsoft Office zelf. Deze versie kan ook beter omgaan met grote bestanden en afbeeldingen.

Document Foundation wijst er trouwens op dat steeds meer bedrijven overstappen van de gratis en door vrijwilligers onderhouden versie van LibreOffice en overstappen naar de LibreOffice Enterprise versie.
https://www.cnbc.com/2021/08/19/microsoft-will-raise-office-365-business-subscription-prices-in-2022.html
https://www.thurrott.com/office/254572/libreoffice-7-2-arrives-with-improved-microsoft-office-document-support



SPOTIFY BREIDT BETAALDE PODCASTS UIT
Spotify wil zich steeds verder profileren als dé plek waar je podcasts vindt. En om podcast-makers aan te trekken, wil het ook meerdere opties aanbieden aan de makers om geld te vragen voor hun content.

Dat betaalde segment was in het begin voorbehouden aan enkele grote spelers, maar wordt dit najaar uitgebreid tot alle Amerikaanse creators. Bij dit aanbod, dat in samenwerking met Anchor gebracht wordt, hebben de makers maar liefst 20 opties voor prijszetting. En tot 2023 neemt Spotify geen commissie. Wat toch wel interessant is, vooral wanneer je dit vergelijkt met wat Apple vraagt: 20 dollar per jaar om aanwezig te mogen zijn, en 30% commissie op het abonnementsgeld in het eerste jaar, en 15% daarna. Spotify zegt dat het, na 2023 slechts 5% gaat vragen.

Bovendien krijgen de creators ook toegang tot een lijst met de e-mails van de abonnees, zodat zij rechtstreeks contact kunnen houden met hen. Tot nu moesten zij op een of andere manier zelf een dergelijke lijst aanmaken.

Het is wel zo dat, wie een abonnement heeft op een podcast, geen in-app aankopen kan doen op iOS, om zo de commissie van Apple te omzeilen. Zij moeten hun abonnement op een andere manier betalen.
https://www.engadget.com/spotify-podcast-subscriptions-expansion-130049542.html?src=rss



GOOGLE PAST BEOORDELING IN PLAY STORE AAN
Google voert twee wijzigingen door in zijn App Store, die echt wel welkom zijn. Om te beginnen zullen vanaf november bij de beoordeling van een app, de reviews van gebruikers uit jouw regio -althans de regio waarvan jij aangaf dat je daar woont- bovenaan staan.

En vanaf begin volgend jaar zouden de beoordelingen nog verder aangepast worden: de reviews die gegeven worden vanop een toestel, dat overeenkomst met jouw huidig toestel, zullen dan beklemtoond worden. Daarmee wordt dus ook een welkom onderscheid gemaakt tussen een smartphone, tablet, slim uurwerk of een Chromebook.

Google wil met dat laatste ontwikkelaars helpen, door te voorkomen dat de beoordeling in een bepaalde regio, door een bug in een plaatselijke versie van de software, negatieve impact heeft op de app in zijn geheel.
https://www.engadget.com/google-play-store-rating-223423562.html



IS EEN EENGEMAAKTE WIKIPEDIA EEN OPLOSSING VOOR PLAATSELIJKE INMENGING
In onze ogen is en blijft Wikipedia een van de meest accurate bronnen van informatie. De vrijwilligers updaten de info geregeld aan actuele gebeurtenissen aan. Velen van hen zijn kenners op een bepaald gebied, en weten waarover zij spreken. En zij zijn ook plaatselijke experts, weten veel over de geschiedenis van kerken, steden, dorpen, politiek in een bepaald land.

Daarom zijn er versies van Wikipedia, aangepast aan de taal. De NL versie bijvoorbeeld bevat artikels over Belgisch/Vlaamse en Nederlandse onderwerpen, zoals politiek, geografie en cultuur. En de experts doen dat goed, jaar na jaar. Maar in sommige andere streken verloopt dat niet zo goed. Zo lees je in een rapport van de Wikimedia Foundation dat er problemen zijn met die plaatselijke versies die dieper gaan dan wat de Engelstalige gebruikers denken.

Zo zou een kleine groep admins van een versie in het Kroatisch van de Wikipedia zijn macht misbruikt hebben om artikels dusdanig aangepast te krijgen dat zij niet meer objectief waren, maar strookten met het verhaal van politieke groepen, en bijvoorbeeld dat misdaden van het Ustasha regime, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog pro-nazi was, verbloemd werden. Zo wordt in de Engelstalige Wikipedia Auschwitz een concentratiekamp genoemd, en in de Kroatische versie een "verzamelkamp", een term die veel minder negatieve connotaties heeft.

Kroatische gebruikers van de Wikipedia hebben al sinds 2013 aan de alarmbel getrokken hierover, maar de Wikimedia Foundation ondernam pas sinds verleden jaar actie hiertegen. Dat deze desinformatie zo lang onder de radar bleef, is wellicht te wijten aan het feit dat de Wikipedia voor informatie over plaatselijke cultuur en informatie, afhangt van plaatselijke experts.

Moet er dan één Wikipedia komen, die universele content bevat, en die de gebruikers van alle landen zouden kunnen vertalen naar hun eigen taal?

Bij Undark wordt dit ballonnetje opgelaten. Er zijn argumenten pro en contra.
https://undark.org/2021/08/12/wikipedia-has-a-language-problem-heres-how-to-fix-it/



BINNENLAND: PAKJES BEZORGEN
Wie regelmatig iets bestelt via het internet, zal al wel eens geconfronteerd zijn met een levering die niet verliep zoals het zou moeten zijn. De meest gehoorde, en meest ergerlijke klacht voor jou als ontvanger, is dat je een kaartje in de bus vindt van de koerier, die zegt aangebeld te hebben maar dat jij niet thuis was - terwijl je wel degelijk thuis was, en zelfs een dag verlof genomen had voor je pakje.

Maar is dat een subjectief gevoel, of is het werkelijk slecht gesteld met de punctualiteit van de koerierbedrijven? Dat antwoord is niet echt rooskleurig te noemen, zo blijkt uit de antwoorden van 3100 respondenten in een onderzoek van Multiscope. Eén op zeven pakjes zou namelijk niet op de beloofde dag geleverd worden. De grootste boosdoeners zijn bpost, DPD, GLS of UPS, die in 19% het beloofde tijdslot of datum niet respecteren. PostNL en DHL doen het beter met resp 14 en 15%. Maar het beste resultaat halen de eigen bezorgdiensten, die slechts in 6% van de gevallen de beloofde levertijd niet halen.

Nu bestellen wij niet elke dag een pakje, maar de pakjes die wij online bestelden, zijn wel op de beloofde tijd geleverd. Dat is uiteraard anekdotisch, maar wij laten onze pakjes dan ook niet thuis leveren. Wel op de receptie van het gebouw waar wij werken - en koeriersdiensten weten na een tijdje dat zij daar altijd terecht kunnen voor de leveringen. Of we kiezen voor een locker van Bpost in onze omgeving: zodra het pakket daar in een van de kastjes gedeponeerd werd door de postbode, kan je het daar gaan afhalen. Je moet alleen de streepjescode in het bericht inscannen in de pakjesautomaat, en het kastje met jouw pak in, gaat open.

En dan zijn er nog de vele supermarkten en krantenwinkels die ook als depot fungeren voor de door jou bestelde pakjes. Ons advies: laat het pakje in zo'n depot afleveren, het bespaart je heel wat ergernis!
https://www.emerce.nl/nieuws/14-pakketjes-verkeerde-dag-bezorgd?_ga=2.14670967.1140626205.1629913795-946233223.1622624561



BINNENLAND: GROOT IT PROJECT ROND ENERGIEMETERS HANGT MILJOENENBOETE BOVEN HET HOOFD
Grote projecten uitvoeren voor de overheid, het is niet eenvoudig. Vaak moeten verschillende bestaande systemen geïntegreerd worden in één uniek systeem. Denk aan verschillende diensten die elk met hun intranetsysteem werken, hun eigen databases hebben, en die moeten dan foutloos tot één geheel versmolten worden.

Soms lukt dat wonderwel. Tijdens de coronacrisis zijn er  systemen op poot gezet, met bijhorende apps, in korte tijd, denk aan websites zoals sciensano, coronafacts, de app coronalert, de coronasafe pass. Andere projecten waren goed bedoeld, stonden technisch wel op poten, maar bleven dode letter, zoals de Corona Safe pass, of de contact tracing.

Nog andere projecten, buiten de crisis om, raken echter niet van de grond. Zo wordt er al jaren gewerkt aan een project voor het factureren van je energieverbruik, Atrias, dat door de distributienetwerkbeheerders van Vlaanderen, Wallonië en Brussel gebruikt zou worden. Maar dat keer op keer deadlines mist.

En dat, ondanks het feit dat het project al in 2011 (!) opgestart werd. Eerst had het tegen 2015 klaar moeten zijn, maar toen kwamen de digitale meters, wat de situatie nog ingewikkelder maakte. De deadline werd gemist, en ook nu nog zit het project in een sukkelstraatje. De kosten ervan lopen ondertussen de spuigaten uit.

Daarom heeft de Vlaamse energieregulator VREG aangekondigd dat er zware boetes volgen als het project vanaf 1 oktober niet operationeel is.

Die boetes zijn niet van de poes: 100.000 euro voor elke dag vertraging. Geld dat moet komen van de aandeelhouders van netbeheerder Fluvius, en de tien intercommunale netbedrijven, die in handen zijn van Vlaamse gemeenten. Maar is het cynisch om te zeggen dat die kosten uiteindelijk toch, op een of andere manier, doorgerekend zullen worden aan de gebruiker?

Bron: Datanews.
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/miljoenenboete-dreigt-voor-it-project-rond-energiemeters/article-news-1768901.html



TWITTER TEST: TOONT JE WELKE SPACES JE VRIENDEN BELUISTEREN
Het is toch gek dat bij Twitter niet echt lukt wat bij anderen wel lukt. Het is alsof de mensen bij Twitter mordicus willen vasthouden aan tekstberichten. Twitter is weliswaar een doorgeefluik naar video of andere content op een andere plek, maar Twitter slaagt er niet in om gebruikers aan te zetten om binnen Twitter zelf multimedia content te creëren en hosten.

Neem nu de Fleets - de korte video's, die een nabootsing zijn van de Reels en van TikTok. Geen succes, en ze zijn van je home scherm verdwenen.  Ook de Spaces, audio-aanbod dat een afgietsel moet zijn van Clubhouse, blijken niet echt aan te slaan.

In een poging om de Spaces toch wat meer onder de aandacht te brengen, experimenteert Twitter nu met een nieuwe "luisteractiviteit" modus. Daarin toont het de Spaces waarnaar de mensen die jij volgt, luisteren. Momenteel is het experiment beperkt tot enkele gebruikers op iOS en Android.

Uiteraard vind niet iedereen het leuk dat hun interesse in audio getoond wordt in de tijdlijn van andere mensen. Daarom heeft Twitter ook een optie ingebouwd waarmee je deze optie aan en uit kan zetten.

Of en wanneer het experiment verder uitgebreid wordt, is niet geweten.
https://www.engadget.com/twitter-spaces-listening-activity-092359214.html?src=rss



ONLYFANS KOMT OP ZIJN STAPPEN TERUG
Je hebt het kunnen lezen: OnlyFans had onlangs aangekondigd dat het voortaan enkel "propere" content wil brengen. Op die website kunnen "fans" namelijk aan hun idool vragen om een speciaal filmpje voor hen op te nemen, tegen betaling. En naast muzikanten waren het vooral mensen die in de frivole sector werken, die daar goed hun brood verdienden.

Welnu, verleden week besliste OnlyFans plots dat er geen porno meer toegelaten is. Wat op enorm protest van de gebruikers botste. Nu is OnlyFans teruggekomen op die beslissing. Het zou voldoende waarborgen gekregen hebben van zijn bankiers dat OnlyFans allerlei soorten creators mag ondersteunen.

Coindesk koppelt hieraan de bedenking hoe het banksysteem eigenlijk gepolitiseerd is. Platformen waar ook sekswerkers terecht kunnen worden al decennialang gedwarsboomd door betaalproviders. En dat is een beetje hypocriet: de overheid kan de seksindustrie en de sekswerkers niet verbieden, omwille van het First Amendment, maar het kan banken aanmoedigen om die industrieën niet te ondersteunen. En omdat banken onderworpen zijn aan de staatsregulering, bepaalt de overheid de regels voor de banken. De overheid kan dus de porno-industrie verbieden, zonder daarvoor een wet te moeten uitvaardigen. (1)

Feit is wel dat verschillende porno creators uit protest tegen de porno-ban hun account opgezegd hadden, niet mogen terugkeren. Wat er toch op kan duiden dat OnlyFans op termijn toch van plan is om zijn plannen om de dienst "op te schonen" door te zetten. Ter informatie: OnlyFans verdient zijn geld door een commissie te heffen van 20% op alle bedragen die aan de creators uitbetaald worden. Tijdens de lockdown zag het platform een stijging met 75%. Meer achtergrond over OnlyFans bij BBC. (2)
https://www.coindesk.com/onlyfans-shows-how-the-banking-system-is-politicized
https://www.bbc.com/news/technology-58331722



NETFLIX ORGANISEERT EEN FAN EVENT
De klassieke cinema kent zijn filmfestivals, en ook Netflix wil evenementen gaan organiseren voor de film fans. En wel met TUDUM, zoals het event zal heten, naar de "tudum" die je hoort bij het begin van een Netflix reeks.

De eerste editie zal een event van 3 uur zijn, dat wereldwijde fans moet bijeenbrengen. Die zullen trailers en clips kunnen bekijken van meer dan 70 reeksen, films, en speciale gastoptredens van de acteurs uit de populairste reeksen.

Deze editie zal plaatsvinden op 25 september, en zal live gestreamed worden op de Netflixkanalen op YouTube, Twitch en Twitter.
https://finance.yahoo.com/news/netflix-global-fan-event-tudum-twitch-youtube-140027603.html
 

 



   
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



ELON MUSK EN ZIJN TESLA BOT: EEN LOZE BELOFTE?
Elon Musk is een man die zijn PR goed verzorgen kan. En die tijdens presentaties van nieuwe projecten zijn hand er niet voor omdraait om een loopje te nemen met de waarheid. Producten die nog in de steigers zijn worden niet voorgesteld met een prototype, maar met een in elkaar geflanste imitatie, die niet eens rijdt - denk aan zijn grote elektrische trucks.

Verleden week vond Musk er niet beter op om bij de voorstelling van zijn nieuwe project, de Tesla Bot, niet met een robot op de proppen te komen, maar met een als robot verklede mens...

Concreet is de Tesla Bot een toestel dat moet werken in de assemblagelijnen van fabrieken. de Bot heeft de camera's van Autopilot uit de Tesla wagens aan boord, en de Full Self Driving computer voor de bediening van de robot. De bedoeling is dat de robot gevaarlijke, repetitieve, vervelende taken kan uitvoeren. Het filmpje kan je bekijken bij The Verge. (1)

Een prototype zou volgend jaar klaar moeten zijn. Een belofte die volgens The Verge moeilijk waar te maken zal zijn. Want hoe kan Tesla in één jaar tijd iets maken waar een bedrijf zoals Boston Dynamics 10 jaar al zijn expertise in gestoken heeft? Boston Dynamics zelf noemt zijn projecten nog altijd Research & Development, er is nog een enkele commerciële uitrol van zijn uitvindingen. En nu belooft Elon Musk dat erover een jaar een volledig werkende humanoïde robot zou zijn, die intuïtief reageert op menselijke instructies. En het enige wat hij momenteel kan voorleggen om die bewering te staven, is een als robot verklede mens. Je moet maar lef hebben.
https://www.theverge.com/2021/8/20/22633958/tesla-bot-elon-musk-ai-day?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4



MOTOROLA: NIEUWE EDGE SMARTPHONE
Wij houden van smartphones, maar ze moeten vooral veel kunnen én niet te duur zijn. Ons huidig beestje is een Motorola, en die leeft al 4 jaar. Prima batterij, heel goede camera, en ultra betrouwbaar.

Wanneer Motorola een nieuw toestel uitbrengt, dan willen wij daar wel wat aandacht aan schenken. Het gaat om een nieuwe Edge smartphone die 700 dollar gaat kosten - en ervaring leert ons dat je die prijs gewoon in euro mag omzetten.

Qua specs kan het toestel zijn mannetje staan.  Een 778 5G SoC (system on a chip) Snapdragon, dezelfde 108 MP camera die ook op de Edge Plus zit, een  5000 mAh batterij, en waterdichtheid van IP52. Het scherm is 6,8 MP groot, met een verversing van 144 Hz.

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2021/8/19/22631169/motorola-edge-camera-upgrade-unlocked-price-release-date



AMI-CHAN: ROBOT KLEINKINDJE
Het Japanse bedrijf Takara Tomy brengt Ami-Chan uit, een "robot-kleinkind". Deze robot heeft een woordenschat van 1.600 woorden, en bovendien gelaatsherkenning, aangedreven door AI. Daarmee kan de robot mensen identificeren en hen daarna met hun naam aanspreken.

De robot is zo groot als een pop, en is bedoeld voor senioren, om hen gezelschap te brengen, een gesprek. Het kopje vol met haar moedigt senioren ook aan om dat haar te kammen, of er haarspeldjes in te steken. De robot kan 40 (Japanse) kinderliedjes zingen, vragen stellen in functie van het tijdstip en het seizoen.

Het bijzondere is dat de robot niet eens zo duur is - 250 dollar.

Een filmpje vind je bij Techeblog. Mogen wij het heel hoopvol stellen dat naar onze mening zo'n robot voor mensen die aan dementie lijden, een lichtpunt in hun leven kan betekenen, en hen veel vreugde kan brengen, hen zelfs uit hun lethargie kan losmaken?
https://www.techeblog.com/takara-tomy-ami-chan-robot-grandchild/



BINNENLAND: OPLOSSING VOOR LAADPALEN VOOR WIE IN EEN APPARTEMENT WOONT
Het probleem is gekend: we zouden met zijn allen elektrisch moeten gaan rijden, maar de batterij van die autootjes moeten wel herladen kunnen worden. Heb je een eigen woning, op het platteland, met tuin of garage, dan kan je je auto binnenrijden en herladen. Is dat niet het geval, en woon je in een eigen rijwoning, dan wordt het al wat moeilijker: kan je je auto wel voor je deur parkeren, en zo ja, kan je dan met een kabel vanuit je huis naar die wagen slepen, zonder voorbijgangers in gevaar te brengen - of vandaalstreken te riskeren?

Maar wie in een appartementsgebouw woont heeft nog een groter probleem, want die heeft die mogelijkheden helemaal niet.

Een bedrijf uit Hasselt meent nu een oplossing gevonden te hebben. Het heeft een slimme laadpaal bedacht, de LUPYS (Line Up Your Street), die eruitziet als een regenwaterpijp aan een woning. Daarin zit echter een uitschuifbare arm, met een kabel, die je kan geleiden naar je auto.

Een oplossing die wel vereist dat je binnen een beperkte afstand van je woning kan parkeren. Maar die anderzijds ook wel mogelijkheden biedt om het herladen te delen met andere gezinnen in de buurt.

Meer bij Business AM. Als je het ons eerlijk vraagt: elektrisch rijden is inderdaad de meest ecologische manier. Maar de infrastructuur is er niet rijp voor, en de wagens zelf zijn dat ook niet - de actieradius is te klein, en het aanmaken en recycleren van de elektrische batterijen is nog altijd een enorme belasting voor het milieu...
https://businessam.be/hasseltse-ondernemer-ontwikkelt-laadpaal-voor-rijhuisbewoners/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter



SAMSUNG KAN JE TV VANOP AFSTAND ONKLAAR MAKEN
Een opmerkelijk bericht, dat aan het licht kwam na een diefstal van enkele tv's in Zuid-Afrika. Na die diefstal kondigde Samsung namelijk aan dat het een ingebouwde functie in die tv's zou activeren, de TV Block.

Die functie kan zien of een toestel aangezet werd zonder dat er een reguliere aankoop was. Tijdens de setup, waarbij er verbinding gezocht wordt het internet, zal de serienummer van het toestel bij Samsung controleren of het toestel regulier was. Is dat niet het geval, dan wordt Samsung hiervan op de hoogte gebracht, en worden alle tv-functies vanop afstand uitgeschakeld.

Maar wat als er een fout gebeurt bij de administratie, een verkeerd serienummer door een winkel doorgegeven bijvoorbeeld? Samsung wil je geruststellen: elke tv die per vergissing geblokkeerd werd, kan terug geactiveerd worden, zodra je een bewijs van aankoop kan voorleggen. Maar dat vergt toch wel wat rompslomp. En dan kan je je afvragen: weegt die rompslomp en de last voor de gebruiker op tegen de diefstalpreventie?

Meer bij CNet
https://www.cnet.com/tech/services-and-software/samsung-can-remotely-disable-stolen-tvs-heres-how-it-works/


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



TEDX SHORTS

Je kent ongetwijfeld de TED talks, inspirerende presentaties die gegeven worden door mensen die iets bereikt hebben, of innovatieve ideetjes hebben op het gebied van wetenschap, business, kunsten... Meestal zijn die echter wel uitvoerig, en niet iedereen kan zoveel tijd uittrekken. De TEDx Shorts podcast condenseert die voordrachten, met korte fragmenten uit die presentaties, tot hapbare samenvattingen van 6 tot 8 minuten.
https://www.ted.com/podcasts/tedxshorts


PODCAST: DAILY TECH NEWS HEADLINES

Wil je in korte tijd op de hoogte blijven van het technieuws? Dan is dit de podcast die je volgen moet. Wil je wat meer weten over  het nieuws dat hierin aangestipt werd, abonneer je dan op de 'gewone' DTNS podcast, die dieper ingaat op de onderwerpen, en heel interessante inzichten brengt.
https://dailytechnewsshow.com/category/headlines/
https://dailytechnewsshow.com/





 
De nieuwe oogst


   
SKETCHPLANATIONS: DE WERELD IN SKETCHES
Een tekening, een sketch, kan vaak veel meer zeggen dan 1.000 woorden. Dat is wat deze website aanbiedt: sketches die heel uiteenlopende onderwerpen trachten uit te leggen. Van wiskunde, tot klanken: het is een enorm interessante site!
[Taal: ENG]
https://sketchplanations.com/


DIARY: BLOG
Diary.by is een minimalistisch, strak platform voor het publiceren van je blog, journaal, of recepten. Registratie is gratis, en bovendien is je blog zonder advertenties en er zijn ook geen tracking cookies op de site.[
[Taal: ENG]
https://diary.by/


NFTS EXHIBITION

Zoals je weet zijn NFT's digitale collecties, die als het ware via de blockchain bevestigen dat iets origineel is. Deze website biedt artiesten die een NFT willen aanbieden een digitale expositieruimte om hun werk tentoon te stellen.
[Taal: ENG]
https://selldone.com/nft


IMAGE FACTORY: AI MAAKT AFBEELDINGEN
Op deze website kan je afbeeldingen aanmaken die je dan gebruiken kan voor je marketing of website. Probeer het zelf maar eens uit: tik de naam van je merk in het voorbeeldvenster, en binnen de 5 seconden heb je een afbeelding! De eerste 100 afbeeldingen zijn gratis.
[Taal: ENG]
https://imagefactory.io/


SHADOWMAP: DE ZON
Op deze website, gebaseerd op Google Maps, kan je door rotatie en in/uitzoomen steden en plekken bekijken bij verschillende standen van de zon. Probeer het maar - tik je eigen adres eens in!
[Taal: ENG]
https://app.shadowmap.org


POET SO: TWITTER POSTINGS MOOI VERPAKKEN

Wanneer je een posting wil delen op Twitter, kan je die retweeten, maar als je die persoon zelf niet erg mag, of als je vreest dat de tweet gaat verdwijnen, kan je er ook een afbeelding van maken, via een schermafdruk bijvoorbeeld. Deze online dienst biedt je de mogelijkheid om van die tweet een mooie afbeelding te maken.
[Taal: ENG]
https://poet.so/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: PARADISE
In Kortrijk heeft tot 24 oktober de tweede kunsttriënnale bijwonen. Daarbij gaan 32 kunstenaars uit de hele wereld op zoek naar het paradijs. Zij bouwden een interactief kunstenparcours uit, dat je via een stadswandeling kan ontdekken.
[Taal: NL]
https://www.paradisekortrijk.be/nl


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: ACTIVEWEAR
Tot eind dit jaar loopt er in het Hasseltse modemuseum een tentoonstelling over mode in de sportwereld. Interessant zijn de experimenten met technische materialen, en de samenwerkingen met atleten en sportswearlabels.
[Taal: NL]
https://modemuseumhasselt.be/Activewear.html


MARVEL OR FONT
Op deze website kan je via een quiz ontdekken of je weet wat een Marvel comics is, en wat een lettertype. Hoe goed scoor jij?
[Taal: ENG]
https://marvel-or-font.web.app/


RALLY: CRYPTO VOOR CREAROS

Via deze webdienst kan je als creator een betaaldienst opzetten. zo kan er een alternatieve, creatieve economie ontstaan, gebaseerd op de ethereum blockchain.
[Taal: ENG]
https://rally.io/




Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia



Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    MOS - duurzame scholen, straffe scholen - https://nl.wikipedia.org/wiki/MOS_-_duurzame_scholen,_straffe_scholen
    Miljoenenstad in Europees Rusland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Samara_(stad)
    Inverness Airport - https://nl.wikipedia.org/wiki/Inverness_Airport
    Indiaas actrice - https://nl.wikipedia.org/wiki/Madhubala
    Wolkenkrabber in NYC - https://nl.wikipedia.org/wiki/60_Hudson_Street
    Voormalige provincie van Estland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Petserimaa
    KRC Genk in het seizoen 2021/22 - https://nl.wikipedia.org/wiki/KRC_Genk_in_het_seizoen_2021/22


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Paralympische spelen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Paralympische_Spelen
    Kabul - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kabul_(stad)
    Taliban - https://nl.wikipedia.org/wiki/Taliban


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over vrije software - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Vrije_software


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS




 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Zo word je beter in zoeken met Google
https://www.ad.nl/tech/zo-word-je-beter-in-zoeken-met-google~a66ef5c0/
- Hier moet je op letten als je een nieuwe laptop koopt
https://www.ad.nl/tech/hier-moet-je-op-letten-als-je-een-nieuwe-laptop-koopt~a6987dd5/
 
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
 - Bowers & Wilkins 800-Serie Diamond. Fenomenaal. Baanbrekend.
https://elektrozine.be/bowers-wilkins-800-serie-diamond-fenomenaal-baanbrekend/



*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Hoe groot moet je financiële buffer nu eigenlijk zijn?
https://computertaal.info/2021/08/25/hoe-groot-moet-je-financiele-buffer-nu-eigenlijk-zijn/
- Tal van nieuwe mogelijkheden voor retail, dankzij nieuwe app met QR-code in MyFreedelity
https://computertaal.info/2021/08/26/tal-van-nieuwe-mogelijkheden-voor-retail-dankzij-nieuwe-app-met-qr-code-in-myfreedelity-2/ 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Nintendo brengt Pokémon TV-app uit voor Switch
https://tweakers.net/nieuws/186140/nintendo-brengt-pokemon-tv-app-uit-voor-switch.html
- Microsoft verhelpt bug in OneDrive for Business die opslagcapaciteit verlaagde
https://tweakers.net/nieuws/186128/microsoft-verhelpt-bug-in-onedrive-for-business-die-opslagcapaciteit-verlaagde.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- 'Google betaalt 15 miljard dollar om Apple's zoekmachine te blijven'
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/google-betaalt-15-miljard-dollar-om-apple-s-zoekmachine-te-blijven/article-news-1771555.html
- Federale Politie gebruikte gezichtsherkenningssoftware ClearView 'honderd tot vijfhonderd keer'
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/federale-politie-gebruikte-gezichtsherkenningssoftware-clearview-honderd-tot-vijfhonderd-keer/article-news-1771493.html



*** TANDEMTECH


- Samsung Galaxy Watch 4 review: Het wachten waard
https://tandemtech.be/samsung-galaxy-watch-4-review-het-wachten-waard-5bc215f0fdb6
- OnePlus Buds Pro review
Beter, maar niet professioneel
https://tandemtech.be/oneplus-buds-pro-review-3dbb90a318cb


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Belgische producent van motorfietsen haalt 1 miljoen euro op in Canada
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemersnieuws/2021/belgische-producent-van-motorfietsen-haalt-1-miljoen-euro-op-in-canada
- Tesla werkt aan robot die repetitieve taken overneemt
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemersnieuws/2021/tesla-werkt-aan-robot-die-repetitieve-taken-overneemt



 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
HOE KAN JE CONTROLEREN OF EEN AFBEELDING ECHT IS?
In deze demo van checkology, leer je hoe je kan onderzoeken of een afbeelding, een foto of video, die je op het web tegenkomt, wel degelijk weergeeft wat er bijvoorbeeld op Twitter over verteld wordt. Er zijn immers zoveel broodje-aap verhalen die circuleren, waarbij bijvoorbeeld een afbeelding van een protestmars toegewezen wordt aan organisatie A dit jaar, terwijl die actie zich afspeelde jaren geleden, en georganiseerd werd door een heel andere actiegroep.
https://checkology.org/demo/lesson/77fff551026d4758ff1f7ec4ehttps://rally.io/c5d07690eb64a19



 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


OKMAP: LANDKAARTEN BEWERKEN


Met deze app kan je op je eigen computer landkaarten bewerken; Google Maps en Google Earth worden ondersteund, en je kan ook KML/MZ data invoegen in je kaart. Gemakkelijk dus om een route uit te stippelen, of merkwaardige punten toe te voegen.
https://www.chip.de/downloads/OkMap_43895182.html
https://www.okmap.org/default.aspx


PEAKS: DE WERELD IN 3D
Deze app voor iPhone en iPad geeft je een blik op de grootste bergtoppen van de wereld. Je kan bergen vinden op basis van land of hoogte, of je kan zoeken naar een lievelingsberg.
https://apps.apple.com/de/app/peaks/id1580901499


CPU-Z PORTABLE
Met deze draagbare versie van CPU-Z kan je, ook zonder installatie, informatie over je processor vernemen, cache, moederbord en RAM. Je draait de tool gewoon vanop een stick bijvoorbeeld.
https://portableapps.com/apps/utilities/cpu-z-portable


MICROSOFT TO DO: TAKEN


Ook Microsoft heeft een To Do app, waarmee je lijstjes kan aanmaken van dingen die je moet doen, taken, en herinneringen instellen. De app is gratis, voor Windows. Je taken worden gesynchroniseerd op al je toestellen.
https://todo.microsoft.com/tasks/


NEDERLANDSTALIGE APP: DE HET
Een spelletje voor wie de kennis van het Nederlands wil verbeteren, en dan met name de lidwoorden: is het een De of een Het woord? Voor Android en iOS.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lubosmikusiak.articuli.dehet&hl=nl
https://apps.apple.com/be/app/de-het/id548051159?l=nl


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Verstand van het leven heeft alleen een vrouw,
omdat ze het leven verwekt en draagt;
-Marnix Gijsen-