Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
26/8/2021 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 25
Nummer 1222 van 23/2/2019



Gegroet lezer,

Ook deze week weer heel uiteenlopende berichten in dit overzicht. Van voedsel dat in het labo gekweekt wordt, tot meer politiek nieuws over China en big tech, en iets zo triviaals als een nieuw lettertype bij Twitter. U zal ongetwijfeld iets van uw gading vinden in onze selectie!

Veel leesplezier gewenst en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.



CRYPTOMUNTEN: ENKELE EVOLUTIES
Trouwe lezers weten dat wij het fenomeen van de cryptomunten toch met enig wantrouwen bekijken. Het principe erachter -de blockchain- is één factor. Het verbruikt wel veel energie om dergelijke munten te minen, maar de blockchain is wel vereist om er een veilige munt van te maken. Wat ons wel stoort is enerzijds het feit dat deze munt gebruikt wordt door fraudeurs en criminelen. En anderzijds dat er enorm gespeculeerd wordt met deze munten, dat de koers enorm schommelt en mensen van de ene dag op de andere in het ongeluk kan storten.

Maar er bestaan ook andere cryptomunten, de zogenaamd "stable coins", stabiele munten. Daarbij is de waarde vastgeklonken aan een echte munt. Zoals de USDC, een stable coin van het cryptocurrency bedrijf Circle. Deze munt is dus vastgeklonken aan de Amerikaanse dollar. Eén USDC is altijd een Amerikaanse dollar waard.

Circle heeft nu aangekondigd dat het een certificering wil halen als een volledig gereguleerde bank, bij o.a. de US Federal Reserve. Lukt dat, dan wil Circle al zijn deposito's rechtstreeks bij de US Central Bank plaatsen. Dat betekent dat iedereen die een USDC in handen heeft, daartegenover "echt' geld heeft staan als back-up van die USDC.  Koop je een USDC stable coin, dan koop je als het ware een deposito bij de US Fed bank.

Maar het is mogelijk dat de Amerikaanse federale overheid deze certificering weigert. Een andere bank heeft ook al een dergelijke aanvraag ingediend, en die werd geweigerd.

In verschillende andere landen zijn er eveneens plannen om met stabiele cryptomunten van start te gaan, een DBDC of een Central Bank Digital Currency onder andere in de Bahamas en China. Ook in Europa wordt aan een virtuele EURO gewerkt.
https://www.axios.com/circle-crypto-digital-currency-bank-48656581-84ce-4c9e-9ce0-0f44be20c9a3.html



LIONEL MESSI WORDT BETAALD IN CRYPTOMUNTEN
We blijven nog even bij deze virtuele munten. Want verleden week viel het bericht binnen dat de Argentijnse voetbalster Lionel Messi, bij zijn transfer naar Paris St. Germain, ook in virtuele munten betaald zal worden.

Dat is wel interessant nieuws. Grote voetbalsterren verdienen namelijk enorme sommen geld. Messi kreeg bijvoorbeeld een "welkomstpakket" van maar liefst 25 tot 30 miljoen euro. En daar zaten ook enkele "fan tokens" van Ocios.com bij, een cryptomunt van Paris St. Germain (PSG).

Heeft een PSG-fan zo'n token in handen, dan kan hij mee stemmen op bepaalde beslissingen over de club. Maar niet echt belangrijke beslissingen - het gaat bijvoorbeeld over welke song gespeeld wordt tijdens de warm-up, of welke boodschap er vertoond wordt op de armband van de kapitein.

Volgens het bedrijf Socios zoude verkoop van deze tokens dit jaar bijna 200 miljoen dollar opgeleverd hebben voor de partner clubs. De fans die ze kochten, kunnen ze verkopen voor meer geld dan wat zij ervoor betaalden. En er is een levendige handel in deze tokens, dus de fans varen er wel bij

Ook Messi zelf, want als de koers daarvan stijgt, dan wordt zijn pakket tokens ook meer waard. En ook PSG doet er profijt bij. De PSG fan tokens hebben in de voorbije week meer dan 30 miljoen euro gegenereerd, en naar schatting zou PSG zelf ongeveer de helft daarvan houden.
https://www.reuters.com/lifestyle/sports/exclusive-messis-paris-st-germain-package-includes-crypto-fan-tokens-2021-08-12/
https://www.socios.com/



TWITTERS NIEUWE LETTERTYPE: NIET IEDEREEN GELUKKIG
Al in januari had Twitter aangekondigd dat het grote veranderingen zou doorvoeren aan zijn website en app. Die zouden de toegankelijkheid moeten verbeteren.

Verleden week werden die wijzigingen uitgevoerd, maar niet iedereen is er blijkbaar tevreden over.

Wat zijn de wijzigingen die Twitter uitgevoerd heeft aan de lay-out? Wel, de berichten worden weergegeven in een nieuw lettertype, "Chirp", dat Twitter zelf heeft laten ontwerpen. Bovendien is er meer contrast tussen de achtergrond en de tekst.  De interface werd ook wat strakker, door het verwijderen van overbodige scheidingslijnen.

Waarover wordt dan geklaagd? Voor mensen met een verminderd zicht, kan het design met verhoogd contrast de website leesbaarder maken. Maar voor sommige gebruikers betekent dit hoge contrast slecht nieuws, want het geeft hen stress in hun ogen.

Volgens TechCrunch is dat contrast veel hoger dan de minimum standaards die bepaald zijn door de Web Content Accessibility Guidelines - richtlijnen om websites toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Die richtlijnen zijn algemeen, en geen 'one size fits all'. Wat een website duidelijker maakt voor de een, veroorzaakt problemen bij de ander, zoals migraine. En mensen met dyslexie zouden sneller kunnen lezen wanneer de tekst met een lager contrast gepresenteerd wordt.

Je kan nooit voor iedereen goed doen. Meer achtergrond over deze wijzigingen bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2021/08/11/twitter-redesigns-website-with-new-font-less-clutter-and-high-contrast-features/
https://twitter.com/TwitterDesign/status/1425505308563099650



FACEBOOK BIEDT NOG MEER OPTIES VOOR VERSLEUTELING AAN
Facebook heeft al sinds een "secret conversation" optie, waarbij je end-to-end encryptie (E2EE) kan toepassen voor de berichten in Facebook Messenger. Die optie wordt nu uitgebreid naar voice- en videogesprekken in Messenger.

De optie om tekstuele boodschappen te laten verdwijnen na een bepaalde tijd wordt uitgebreid: je kan nu een tijd kiezen tussen 5 seconden en 24 uur.

Verder voert Facebook bètatesten uit, met E2EE voor groepsgesprekken en oproepen. Ook bij Instagram, dat eveneens tot de Facebook-stal behoort, komt er E2EE, en wel voor direct messages. Maar daar is het wel zo dat je een bestaand gesprek met iemand moet hebben vooraleer je E2EE kan activeren, of dat je elkaar moet volgen.

Meer bij Engadget en TechCrunch
https://www.theverge.com/2021/8/13/22623627/facebook-messenger-video-calls-end-to-end-encryption
https://www.engadget.com/facebook-messenger-e2ee-voice-video-calls-group-instagram-164140952.html


AMERIKAANSE OVERHEID ONDERZOEKT ONGELUKKEN MET TESLA
Dat Tesla wel meer in een negatief daglicht komt te staan, dat weet je ondertussen. Iemand die op Twitter de kritiek niet spaart is Ton Aarts, die de vele problemen met de Tesla opsomt.(1)

Nu blijkt dat de Amerikaanse overheid toch een onderzoek gaat instellen naar de veiligheid van de Tesla. Aanleiding daarvoor zijn de verschillende botsingen tussen Tesla's en geparkeerde voertuigen van de hulpdiensten. Met name zijn er 11 incidenten voorgevallen, waarbij er 17 gewonden en één dode vielen) waarbij Tesla voertuigen gebruik maakten van "Autopilot" functies van Tesla, zoals Traffic-Aware Cruise Control, en inreden op stilstaande voertuigen van de hulpdiensten. De software zou waarschuwingslampen, schijnwerpers, verkeerskegels en een verlicht bord met een pijl niet herkennen. Meer bij The Verge (2)

SudPresse wijst erop dat de naam "Autopilot" onder vuur ligt. Geen enkel voertuig van geen enkele fabrikant is momenteel technisch in staat om een voertuig volledig autonoom te laten leiden. De naam zou echter sommige automobilisten ertoe verleiden om "autopilot" aan te zetten, en dan een filmpje te gaan kijken bijvoorbeeld. En dat is levensgevaarlijk - niet alleen voor de automobilist, maar ook voor andere weggebruikers en voetgangers!
https://twitter.com/ton_aarts
https://www.theverge.com/2021/8/16/22626819/tesla-autopilot-crash-emergency-vehicle-probe-nhtsa
https://www.sudinfo.be/id411323/article/2021-08-16/enquete-ouverte-sur-lautopilote-de-tesla-apres-des-accidents


OOK REDDIT GAAT VOLUIT VOOR VIDEO
Iedereen heeft begrepen dat korte video à la TikTok echt wel dat is wat de mensen willen. En ondertussen heeft ongeveer elk sociaal netwerk wel een tool voor korte video's aan zijn aanbod toegevoegd.

Reddit vond dat het tijd was dat het ook een dergelijke tool zou uitbrengen. In het begin enkel voor iOS gebruikers, die in hun Reddit-app voortaan een aparte video rubriek zullen vinden. Tik op die button, en je ziet een videocollectie van zowel de subreddits waarop je geabonneerd bent, als van daarmee verwante communities. Je kan een video naar boven of beneden stemmen, er commentaar op geven, of een (financiële) beloning.

Reddit had al video in huis, maar om die te vinden moest je op een video in een subreddit klikken. De eerste video's die je dan te zien kreeg, kwamen uit diezelfde subreddit.

Dat verandert nu dus. Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/reddit-tiktok-video-feed-154754721.html


SOCIALE NETWERKEN PASSEN HUN CONTENT REGELS AAN NIEUWE SITUATIE IN AFGHANISTAN AAN
De onverwacht snelle machtsoverdracht in Afghanistan verrast ook de sociale netwerken. Zij hebben moeite om een houding te vinden. De Taliban is nu weliswaar de officiële machthebber in het land. Maar tegelijkertijd wordt de Taliban nog altijd door de meeste landen niet als een officiële gesprekspartner erkend - zij catalogeren de Taliban, afhankelijk van hun eigen standpunt, als "opstandelingen" tot "terroristen".

Wat moeten zij nu aan met content die de Taliban via de sociale media verspreiden? Een moeilijke zaak, vooral wanneer de Taliban via "klassieke" media zoals tv persconferenties geven, die wereldwijd uitgezonden worden.

Zij moeten, net als regeringen over de hele wereld, knopen doorhakken: de Taliban erkennen of niet? De meeste sociale media blijven alvast bij hun oude standpunt: de Taliban is een terroristische organisatie, en content die de Taliban wordt promoot. Alvast Facebook heeft bevestigd dat het proactief content verwijdert die de Taliban promoot of vertegenwoordig. Het heeft zelfs een speciaal team dat zich hiermee bezighoudt (1)

De sociale netwerken hebben trouwens een grote rol gespeeld in deze oorlog - of toch minstens WhatsApp. De Taliban maakte namelijk veel gebruik van WhatsApp om onderling te communiceren. Doordat de berichten end-to-end versleuteld zijn, konden de bewegingen van de spelers op het strijdtoneel niet gevolgd worden. Bij PrestonByrne lees je hierover een interessant artikel, dat zich zelfs afvraagt of de VS eigenlijk Afghanistan niet verloren heeft, omwille van WhatsApp (2).

Het wordt een slappe koord om te bewandelen: wat kan en wat kan niet? Want misschien zijn enkele van die WhatsApp kanalen ondertussen bezig met de opbouw van het land, met het aanknopen van officiële relaties met buitenlandse mogendheden. Volgens de Financial Times zou WhatsApp zelfs een Taliban helplijn in Kabul afgesloten hebben, die in het leven geroepen zou zijn om geweld en plunderingen te melden bij de Taliban oversten (3).

Kortom: het zijn niet alleen de diplomaten en de regeringen van de rest van de wereld die nu hun houding herbekijken moeten, maar ook de sociale media.
https://www.businessinsider.com/facebook-says-it-has-special-team-taking-down-taliban-content-2021-8?op=1&scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4
https://prestonbyrne.com/2021/08/15/did-america-just-lose-afghanistan-because-of-whatsapp/
https://t.co/dbwMq0ubBJ



T-MOBILE BEVESTIGT HACK
Het gerucht deed al enkele dagen de ronde, en mobiele provider T-Mobile heeft dit nu bevestigd. Hackers hebben op een of andere manier toegang gekregen tot zijn systemen, maar wat zij konden buitmaken is nog altijd niet duidelijk.

Volgens een rapport van Motherboard zouden sociale zekerheidsnummers gelekt zijn, telefoonnummers, namen, adressen en meer. Gevoelige informatie, die gemakkelijk misbruikt kan worden - bijvoorbeeld door fraudeurs die op basis van deze gegevens een lening aanvragen bij een bank. Volgens Motherboard werden deze gegevens te koop aangeboden op het darknet.

In het persbericht, waarin T-Mobile de hack toegeeft, laat het echter in het midden of de hackers inderdaad die gegevens in handen kregen. Het belooft wel om de situatie op te volgen.

Nu, als gebruiker van T-Mobile is dat een schrale troost. Want als jouw gegevens inderdaad op het darknet circuleren, dan zit je wel met een probleem. Naam, adres en sociaal zekerheidsnummer zijn nu eenmaal gegevens die erg persoonlijk zijn, en in principe je leven lang bij jou horen... Eenmaal die gegevens bekend, ben je voor elke hacker een doelwit.
https://www.vice.com/en/article/y3d4dw/t-mobile-confirms-it-was-hacked



ONLYFANS BRENGT EEN APP UIT
130 miljoen mensen maken gebruik van OnlyFans, om hun favoriete fitness coach, hun favoriete kooktips te volgen. Maar ook naaktfoto's te bekijken. Tot nu toe kon dat alleen via de website, want OnlyFans had geen app. De reden: Apple en Google laten geen apps toe die naakt vertonen.

Daarin zou nu verandering komen: Er komt wel degelijk een app, met de naam OFTV, die video's biedt van veel van de OnlyFans sterren. Maar... zonder naakt. Dat was blijkbaar de voorwaarde om terug in de app stores te geraken. Of de "fans" van OnlyFans de content nog even aantrekkelijk gaan vinden, zonder naakt, is natuurlijk een ander paar mouwen...

Meer bij Bloomberg.
https://www.bloomberg.com/news/newsletters/2021-08-15/onlyfans-creates-its-first-app-with-a-twist-no-nudity-no-cost



BINNENLAND: HET WORDT EVEN WACHTEN OP JE PAKJE VAN BUITEN DE EU
Het was aangekondigd: voortaan zou de regel om pakjes van buiten de EU via een vereenvoudigde formule af te leveren, zonder al te veel rompslomp bij de douane, ten einde komen. Je zou voortaan ook btw moeten betalen op goederen met een waarde van minder dan 22 euro. Webshops binnen de EU rekenen die btw automatisch aan voor privégebruikers, maar webshops van bijvoorbeeld China niet.

Daar kwam op 1 juli verandering in. En dat leidde alvast in de beginperiode tot grote vertragingen bij het afleveren van de pakjes van buiten de EU. Bij BPost zou de werklast in juli maar liefst tien keer hoger liggen dan in juni.

Want het inklaren van die goederen vraag wel wat werk: Bpost moet aan de klant vragen wat de inhoud is, en als het mailadres van de klant gekend is, kan dat vlug gaan, zoniet moet dat per brief. En dan kan het toch wel meer dan een week duren vooraleer de inklaring in orde is.

Er bestaat echter een oplossing: grotere webshops in China zullen ongetwijfeld een registratie aanvragen bij het Europese IOSS systeem, het unieke loket, waardoor zij de btw op de zending kunnen aanrekenen aan de klant, en dan doorsturen naar de btw-diensten van het land van bestemming.

Meer bij Nieuwsblad (+)
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20210812_98603766


BINNENLAND: VRT.NU KRIJGT VLEUGELS
Je kan al veel langer de uitzendingen van VRT live in streaming of uitgesteld bekijken via de website VRT.nu. Daar hoort ook een app bij voor Android en iOS. Zo bekijk je de uitzendingen op je laptop, tablet of smartphone.

Wil je die uitzendingen ook op je smart tv bekijken, dan kan je dat doen via Chromecast: je koppelt een klein toestelletje aan de HDMI2-poort van je tv, en daarna kan je alle uitzendingen ook op het grote scherm bekijken. Maar dat vergt wel wat technische kennis, en niet iedereen is handig genoeg om met een Chromecast te werken in combinatie met de smartphone.

Daarom heeft de VRT nu beslist dat het aanbod van VRT.nu verder uitgebreid wordt. Er komt een 'first screen app' die je rechtstreeks op je smart tv kan installeren. Om te binnen op alle tv's die Android ondersteunen. En dit najaar zal de app zelfs rechtstreeks geïntegreerd worden in de tv-box van Telenet en Proximus.

Nu kan je al via die tv-box Netflix, Streamz en andere platformen bekijken, wat superhandig is. We kunnen niet wachten om ook VRT.nu in het rijtje te zien staan!
https://www.tijd.be/ondernemen/media-marketing/VRT-NU-krijgt-volwaardig-tv-leven-naast-Netflix-en-Streamz/10326456


BINNENLAND: DE TOREN VAN PISA VEROVEREN IN KORTENBERG
Wandelen is leuk, maar ondertussen ook een spannende game spelen is nog leuker. De creatievelingen van Spelontwerp.be hebben een game bedacht dat werkt met QR-codes, waarbij je allerlei monumenten moet veroveren. Je kan een monument aankopen, of van anderen afsnoepen.

Momenteel kan je het spel spelen in het Abdijpark in Kortenberg en in het Bruulpark in Leuven. Het spel, Scanstorm, is gratis.
https://www.robtv.be/nieuws/de-sagrada-familia-de-toren-van-pisa-of-het-atomium-veroveren-in-kortenberg-of-leuven-dat-kan-124020
https://www.spelontwerp.be/


WINDOWS 11 VERANDERT MANIER OM STANDAARD BROWSER IN TE STELLEN
Tot nu toe kon je, wanneer je een nieuwe browser installeerde, heel gemakkelijk die browser tot de standaard app maken om alle websites mee te openen. Dat zal toch iets wijzigen met Windows 11. De eerste keer dat je een link aanklikt, krijg je, net als bij Windows 10,  de keuze om een browser te kiezen, en daarbij de optie "altijd deze app gebruiken" te activeren.

Maar het wordt toch iets anders wanneer een browser je vraagt om die de standaard browser te maken, of wanneer je zelf in de instellingen je standaard browser wil aangeven.

In Windows 10 kan je hiervoor naar Instellingen > apps gaan, en daar dan de standaard apps kiezen. Bij Web kies je uit een van de geïnstalleerde browsers, of ga je op zoek naar een app in de Microsoft Store. 

In Windows 11 echter zijn die hoofdcategorieën verdwenen. Nu moet je een app selecteren, en dan bepalen welke extensies die app moet openen. Bij een browser is dat bijvoorbeeld HTM, HTML, PDF, SHTML, SVG, WEBP, XHT, XHTML, FTP, HTTP en HTTPS. Je moet dit individueel voor elke extensie individueel aanduiden, naar behoeven. Maar weet je wat? Microsoft laat duidelijk weten het vindt dat je toch beter bij de standaard browser Edge blijft, want je krijgt dan de vraag "Vooraleer je dit wijzigt, probeer Microsoft Edge. Het is snel, veilig en gebouwd voor Windows 11". Een subtiele hint, niet?
https://www.theverge.com/22630319/microsoft-windows-11-default-browser-changes
https://arstechnica.com/gadgets/2021/08/switching-from-microsoft-edge-gets-more-annoying-in-windows-11/


CHINA DRAAIT DE VIJZEN NOG VERDER AAN
Je kon de afgelopen weken al vaker lezen dat China een vuist maakt tegen de grote techbedrijven. Wellicht vond het dat die teveel macht kregen, en dat de overheid haar greep op hen begon te verliezen. Geen kapitalisme meer, maar communisme, lijkt het motto.

Dit bericht kadert in deze trend. WeChat, eigendom van Tencent, is een van de belangrijkste apps in China. Internauten gebruiken het om te chatten, maar ook om te betalen en tal van andere dingen. En deze week werd bekend dat het op een lijst gezet is door de overheid, met daarop 43 apps die ervan beschuldigd worden illegaal de adressenlijstjes van de gebruikers over te dragen en locatie-data. Ook en e-reader van Alibaba en de videostreamingdienst IiYi staan op de lijst. Al deze apps hebben nu tot 25 augustus de tijd om de dingen waarvan zij beschuldigd worden, op te lossen.

De uitleg van China is dat het gewoon doet wat Europa ook doet, namelijk de grote techbedrijven herinneren aan bestaande wetten - zij moeten de concurrentie toelaten, mogen niet cash geld betalen voor valse reviews, data van concurrenten stelen, enz.

Maar er is volgens waarnemers toch nog iets anders aan de hand. President Xi heeft namelijk aangekondigd dat "personen en bedrijven met een hoog inkomen, meer moeten doen om iets terug te geven aan de maatschappij". De internetindustrie zou op lange termijn duurzamer gemaakt moeten worden.

En volgens die waarnemers zou president Xi vooral willen dat de Chinese bedrijven zich niet zozeer op lucratieve diensten toeleggen, maar wel op de vervaardiging van onderdelen. Chips, sensoren, allerlei hardware waardoor China in de toekomst niet meer afhankelijk is van andere landen, om zelf toestellen te bouwen.

En de Chinese bedrijven lijken die hint begrepen te hebben. Baidu, dat bekendstaat voor zijn zoekmachine, heeft aangekondigd dat het een AI chip van de tweede generatie ontworpen heeft. Die zou dan gebruikt kunnen worden voor autonoom rijden, en is al in massaproductie gegaan. Baidu heeft al een concept voorgesteld van zijn Robocar, en ook een taxi app.
https://www.reuters.com/business/retail-consumer/china-ministry-targets-43-apps-including-tencents-wechat-2021-08-18/
https://variety.com/2021/global/asia/tencent-martin-lau-china-tech-crackdown-1235043624/
https://www.cnbc.com/2021/08/18/baidu-launches-robocar-and-ai-chip-in-bid-to-diversify-business.html


FACEBOOK, YOUTUBE EN TWITTER: ENKELE UPDATES
Enkele korte updates voor sociale netwerken. Om te beginnen Facebook. Dat heeft een open bètaversie aangekondigd van Horizon Workrooms, een app voor virtuele ontmoetingsplekken, te gebruiken met de Oculus Quest. In die Workrooms kunnen tot 16 mensen samenkomen in VR, terwijl er ook nog een 34 anderen via een videocall met een headset kunnen deelnemen. De Workrooms ondersteunen het delen van een scherm, bevatten een notitieapp in VI, en ook virtuele whiteboards. (1)

YouTube van zijn kant zal in zijn zoekresultaten ook hoofdstukken tonen van video's. Je zal met andere woorden bij een video een afbeelding zien met daarbij een tijdstempel, zodat je meteen kan springen naar dat fragment. YouTube zal ook content gaan vertonen in andere talen, met automatisch vertaalde onderschriften en titels(2)

Twitter tot slot heeft zijn API v2 een update gegeven zodat die nu ook het opzoeken van Spaces ondersteunt, de audio rooms in Twitter. Een app die gebruik maakt van de API zal kunnen zoeken naar live of geplande Spaces, op basis van de naam van een gebruiker of trefwoorden. Maar om, eens de Spaces gevonden, die bij te wonen, zal je terug moeten keren naar de Twitter app zelf (2)
https://www.theverge.com/2021/8/19/22629942/facebook-workrooms-horizon-oculus-vr?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4
https://www.xda-developers.com/youtube-video-chapters-search-results-auto-translated-content/
https://www.theverge.com/2021/8/18/22631036/twitter-spaces-developers-api-v2
 

 



 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


XIAOMI BRENG CYBERDOG UIT
Wat zou je denken van een cyber-hond, die je zelf aan je eigen ideetjes kan aanpassen? Dat is wat Xiaomi verleden week aangekondigd heeft: CyberDob, een open source robot met vier poten, waarop ontwikkelaars verder kunnen bouwen.

De naam van de supercomputer die aan boord zit van de Cyberdog, is echt heel leuk: de Jetson Wavier NX AI van NVIDIA. En voor de jongere generaties even vermelden dat de 'Jetsons' de tegenhangers waren van de Flintstones tekenfilmpjes - waar de Flintstones in het stenen tijdperk leefden, waren de Jetsons figuurtjes uit de toekomst.

Er zijn 11 touch en ultrasonische sensoren, camera's en GPS, om de robot te helpen te interageren met zijn omgeving. De "hond" kan zijn "baasje" volgen, om obstakels heen navigeren, en de houding en gelaatsuitdrukking van zijn baasje interpreteren.

Xiaomi zal een 1.000 CyberDogs uitbrengen die bestemd voor ingenieurs en robotica-enthousiastelingen, die op de steun kunnen rekenen van de open source community van Xiaomi.

De prijs is eigenlijk niet eens zo zot: 1.540 dollar. Dat geld zullen menige robotica-fans er graag voor over hebben, als je het ons vraagt!
https://www.engadget.com/xiaomi-cyberdog-robot-dog-141128369.html
https://en.wikipedia.org/wiki/The_Jetsons



IN HET LAB GEMAAKT VOEDSEL: OOK MELK
Netties brengt nieuws over nieuwe technologieën - vooral over het internet, maar ook andere evoluties op techgebied kunnen ons interesseren. Zoals de trend om steeds meer voedsel in het lab te laten groeien. Lab-grown meat, dat is een grote trend. Maar wist je dat er ook melk gemaakt wordt, die eigenlijk uit schimmels afkomstig is?

Het bedrijf Perfect Day werkt met een bioreactor die genetisch gemanipuleerde schimmels teelt, die de genes bevatten bevatten van de wei proteine Rodin in koemelk. Die wei-proteïne kan dan uit de schimmel gefilterd worden, gedroogd en tot poeder vermalen. Daarmee kunnen dan kaas en ijsroomproducten gemaakt worden.

Het resultaat bevat geen lactose, en is dus geschikt voor mensen met lactose-intolerantie. Er zitten ook geen hormonen in of cholesterol. Maar toch zijn producten op deze basis niet geschikt voor mensen met een melkallergie. Veganisten daarentegen zullen deze producten wel kunnen verwelkomen.

Er zijn meer bedrijven die met dergelijke technieken bezig zijn. Zo is er New Culture, dat kaas maakt door een fermentatieproces waarbij geen koeien aan te pas komen.

Met andere woorden: er bestaan heus wel oplossingen om de planeet te redden. Je moet gewoon geloven in technologie, toch?
https://www.newscientist.com/article/mg25133470-900-real-milk-no-cows-needed-lab-made-dairy-products-are-now-a-reality/
https://www.cnn.com/2021/08/12/business/perfect-day-dairy-protein-hnk-intl-spc/index.html



 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


LUISTERBOEKEN GRATIS BIJ LUISTERRIJK

Steeds meer mensen lopen met oortjes rond- het plezier van audio te beluisteren terwijl je met andere taken bezig bent is iets wat door menigeen ontdekt wordt. Niet alleen podcasts, maar ook hoorboeken. Een specialist hierin is Luisterrijk. Daar kan je audioboeken in erg uiteenlopende genres downloaden om te beluisteren.  Je betaalt individueel per boek.
Maar er zijn regelmatig ook boeken die je gratis kan beluisteren. Via deze filter vind je gratis audio-voer!
https://www.luisterrijk.nl/luisterboeken/gratis-luisterboeken


5 MINUTEN PODCAST: NPR NEWS NOW
Heb je weinig tijd en wil je toch een overzicht van het nieuws hebben? Deze site van de Amerikaanse publieke omroep NPR biedt een dagelijkse podcast waarin het nieuws in 5 minuten samengevat wordt.
Toch wel even een waarschuwing: de podcast geeft elk uur een update, wat toch wat teveel kan worden...
https://www.npr.org/podcasts/500005/npr-news-now





 
De nieuwe oogst


ILLUSTRATIONS KIT
Op deze website vind je meer dan 100 illustraties, die je gratis kan downloaden en gebruiken in je website, mobiele app of presentaties.
[Taal: ENG]
https://illlustrations.co/


BEATLYMUSIC
Met deze website kan je zelf je eigen review schrijven van een song of album, kan je zien wat de critici zeggen hierover, Interessant om nieuwe muziek te ontdekken, en de meningen van anderen te lezen.
[Taal: ENG]
https://www.beatlymusic.com/


LUMIERE - MYLUM

Ben je Netflix beu, en vind je er niets meer naar jouw gading? Ik alvast wel. De series zijn te donker, teveel fantasy, en te weinig binnen mijn eigen sfeer. En daarom heb ik de knoop doorgehakt. De meeste reeksen die ik echt goed vind, werden gemaakt onder het Lumiere label. En dus heb ik een abonnement gekocht op de Lumiere streamingdienst. Voor 7,99 per maand krijg je daarvoor 1 credit, die goed is voor 1 seizoen van een reeks,of 2 films. Als Fan heb je ook recht op gratis extra's. En het mooie is: je kan alle content downloaden, en dus offline bekijken. En die content blijft voor eeuwig van jou. Ook wanneer je je abonnement bij Lumiere stopzet.
Voor mij was de belangrijkste drijfveer: de vele Scandinavische reeksen, Bureau des Légendes, en veel veel meer.
https://www.mylum.tv/nl/home


CRYPTOHACK: CRYPTOGRAFIE LEREN
Leer over moderne cryptografische protocollen, door een reeks interactieve puzzels en hersenbrekers op te lossen. Je krijgt er ook punten voor, en komt op een scorebord te staan!
[Taal: ENG]
https://cryptohack.org/


TAPEDECK: NOSTALGIE
Weet je nog, de cassetterecorder? Bandjes in een handig formaat - die helaas vaak verfrommeld geraakten en die je dan terug in de cassette moest krijgen door de tapes terug op te winden. Wat een geknoei - maar je had muziek die je in de auto kon afspelen, of op je draagbare cassettespeler!
Deze website is gewijd aan deze cassettes, alle mogelijk modellen.
[Taal: ENG]
http://tapedeck.org/


GROUPSRATING: EXTENSIE

Dit is een extensie voor je browser, die je kan gebruiken voor jouw YouTube abonnementen. Je kan er filteren op de rating die anderen geven,  of op het aantal abonnementen. En ook je abonnementen beheren.
[Taal: ENG]
https://www.groupsrating.com/


GLASS: NIEUWE PHOTOSHARING APP
Er is Instagram, maar dat is eigenlijk meer voor foto's waar de "ik" de hoofdrol speelt. Glass is een nieuwe photo sharing app en community, waarbij de foto, de fotografie zelf centraal staat. Zowel professionals als amateurfotografen vinden er hun thuis.
[Taal: ENG]
https://glass.photo/


ZELDZAME OUDE PLATEN

In de website van Library of Congress vind je een hele selectie zeldzame oude opnames op platen. Heerlijk verkennen van muziek uit de beginjaren van vorige eeuw. Het gekraak krijg je er gratis bij!
[Taal: ENG]
https://www.loc.gov/audio/?fa=partof:national+jukebox
 

BITEABLE: GRATIS GROOTTE VAN FOTO EN AFBEELDING AANPASSEN
Op deze website kan je een afbeelding van op je computer ernaar toe slepen, of uploaden. De site gaat dan aan de slag om die afbeelding automatisch aan te passen aan de juiste maat voor de sociale media. Hierbij kan jij het focuspunt zelf bepalen.
[Taal: ENG]
https://biteable.com/tools/image-resizer/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: LUISTEREN EN FIETSEN MET HARTSTOCHT
Compagnie Cecilia heeft De Hartstocht bedacht tijdens de coronacrisis, toen de theaters gesloten waren, en we met zijn allen gingen fietsen en wandelen. De Hartstocht zijn drie fietstochten langs luisterverhalen. Die werden bedacht en ingesproken door acteurs en vertellers, waaronder Jean-Paul van Bendegem en Titus De Voogt.
Smeer je benen maar in, want elke tocht is goed voor een 35  tot 45 km rond Gent!
[Taal: NL]
https://compagnie-cecilia.be/nl/campagnes/de-hartstocht


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: JAPANSE TUIN
Een prachtige tuin in Japanse stijl, en dit in het eigen land, en wel in Hasselt. Een lust voor het oog om te zien, en met tal van attracties om jong en oud te bekoren. Er is zelfs een app die met een VR-bril werkt!
[Taal: NL]
https://www.visithasselt.be/nl/japanse-tuin/digitale-tuinervaring-met-de-app
https://www.visithasselt.be/nl/japanse-tuin


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: KEMPENS ERFGOED

De Kempen, het is een oervlaamse streek, bekend van reeksen als de Heren van Sichem, De Witte, en meer. Van dat rijke verleden vind je een prachtige collectie beeld- en archiefmateriaal terug in de website Kempens Erfgoed. Daar kan je zelfs zoeken op de geschiedenis van je dorp of familie. En via kaart of collectie. Alle inhoud van het Efgoedportaal kan je delen via sociale media, en inpluggen in andere websites. Een heel mooi project!
[Taal: NL]
https://www.kempenserfgoed.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: EASTER EGG IN GOOGLE APP
Google vindt het erg leuk om zijn gebruikers te verrassen met "easter eggs", een spelletje of een grapje verborgen in een van zijn tools. Zo heeft het ook een spel verborgen in de Google app voor iPhone en iPad.
Het spel draait rond een pinball. Het is eenvoudig om te spelen, eenvoudig te spelen, en fun. Bij HowToGeek vind je instructies hoe je het spel vindt en hoe je het spelen moet.
[Taal: ENG]
https://www.howtogeek.com/738989/how-to-play-the-hidden-pinball-game-in-googles-iphone-app/?utm_term=Autofeed&utm_medium=Social&utm_source=Twitter#Echobox=1628925210


VRIJDAG MULTIMEDIA: WIDELANDS
Dit is een gratis, open sourcce real-time strategiespelletje dat door één persoon gespeeld kan worden of ook in een multiplayer-modus.
[Taal: ENG]
https://www.widelands.org/


VRIJDAG MULTIMEDIA NESTFLIX
Deze website is gewijd aan films en series - maar dan wel verzonnen films en series, die in andere films en series een rol spelen. Wist je dat er meer dan 450 dergelijke verhalen leven in films en reeksen? Op deze website maak je kennis met die dubbele laag.
[Taal: ENG]
https://nestflix.fun/



Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia





Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Belgische radiopresentator - https://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_Bosman_(radiopresentator)
    Bouwkundig kunstwerk in Amsterdam-Noord - https://nl.wikipedia.org/wiki/Amsterdam-Noord
    Neiging van mensen hun spraakvolume te verhogen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lombardeffect
    Fietsmerk - https://nl.wikipedia.org/wiki/Stella_(fietsmerk)
    Voormalig vliegveld in Stockholm - https://nl.wikipedia.org/wiki/Skarpn%C3%A4ck_Airfield
    Nederlands depot voor vier rijkscollecties van niet-tentoongestelde objecten - https://nl.wikipedia.org/wiki/CollectieCentrum_Nederland
    Belgische basketballer - https://nl.wikipedia.org/wiki/Thomas_De_Thaey


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Taliban in Afghanistan - https://nl.wikipedia.org/wiki/Afghaanse_Oorlog_(2001-heden)
    Aardbeving Haïti - https://nl.wikipedia.org/wiki/Aardbeving_Ha%C3%AFti_2021


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Nieuw-Zeeland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Nieuw-Zeeland


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS




 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Deze apps helpen je om beter te slapen
https://www.ad.nl/tech/deze-apps-helpen-je-om-beter-te-slapen~ad69a240/
- Dit zijn de grootste verschillen tussen de bekendste muziekstreamingapps
https://www.ad.nl/tech/dit-zijn-de-grootste-verschillen-tussen-de-bekendste-muziekstreamingapps~a0518a35/
 
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Hoe blokkeer je een vriend op Facebook zonder die te moeten ontvrienden
https://computertaal.info/2021/08/18/hoe-blokkeer-je-een-vriend-op-facebook-zonder-die-te-moeten-ontvrienden/
- Zijn Windows Registry Cleaners voor Windows 10 wél zinvol?
https://computertaal.info/2021/08/15/zijn-windows-registry-cleaners-voor-windows-10-wel-zinvol/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Twitter laat gebruikers makkelijker tweets doorsturen via DM's
https://tweakers.net/nieuws/185872/twitter-laat-gebruikers-makkelijker-tweets-doorsturen-via-dms.html
- Afghanen kunnen Facebook-profiel met enkele klik blokkeren
https://tweakers.net/nieuws/185858/afghanen-kunnen-facebook-profiel-met-enkele-klik-blokkeren.html


*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Microsoft en Office 365 wordt duurder voor bedrijven
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/microsoft-en-office-365-wordt-duurder-voor-bedrijven/article-news-1768951.html
- Monitr geeft kleine ondernemingen inzicht in hun financiële situatie
https://datanews.knack.be/ict/start-ups/monitr-geeft-kleine-ondernemingen-inzicht-in-hun-financiele-situatie/article-news-1768913.html


*** TANDEMTECH


- Motorola Defy review: hard van buiten, zwak van binnen
Niet zonder compromissen
https://tandemtech.be/motorola-defy-review-7384776e45df



*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/


- Leuvense start-up brengt ons gebit digitaal in kaart: “Ondernemen is voor ons een steile leercurve maar het besef dat we aan de frontlinie staan, geeft veel voldoening”
https://www.bloovi.be/artikels/stories/2021/leuvense-start-up-brengt-ons-gebit-digitaal-in-kaart-ondernemen-is-voor-ons-een-steile-leercurve-maar-het-besef-dat-we-aan-de-frontlinie-staan-geeft-veel-voldoening
- Hassan Al Hilou over zijn ‘Ikea van jeugdontwikkeling’: “Als jongeren niet weten naar welke doelen ze kunnen streven, hoe moeten ze er dan aan beginnen?”
https://www.bloovi.be/artikels/stories/2021/hassan-al-hilou-over-zijn-ikea-van-jeugdontwikkeling-als-jongeren-niet-weten-naar-welke-doelen-ze-kunnen-streven-hoe-moeten-ze-er-dan-aan-beginnen




 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
LETTERTYPES INSTALLEREN IN WINDOWS 10

Lettertypes of fonts: daarvan heb je er heel wat die standaard in je Windows 10 zitten. Maar extra lettertypes zijn altijd welkom, om een bepaald cachet aan je teksten te geven.
Dit artikel bij PC World toont je hoe je extra fonts kan installeren op je Windows 10 computer.
https://www.pcworld.com/article/3629108/how-to-install-fonts-in-windows-10.html#tk.rss_all


ZO MAAK JE VAN DUCKDUCKGO JE STANDAARD ZOEKMACHINE

Deze alternatieve zoekmachine staat bekend voor het feit dat hij je privacy beschermt. Maar hoe maak je van DuckDuckGo je standaard zoeker in jouw browser? Bij CNet vind je stap voor stap instructies.
https://www.cnet.com/tech/services-and-software/how-to-set-duckduckgo-as-your-default-browser-in-chrome-safari-and-firefox/#ftag=CADf328eec


TIP: ALT TAB TERUG LATEN WERKEN
Met de toetsencombinatie Alt-Tab kan je doorheen de geopende vensters bladeren. Laat de toetscombinatie los, en de focus wordt gelegd op dat bepaalde venster.
Alt-Tab is een van de combinaties die ikzelf het meeste gebruik (naast Ctrl+C en Ctrl+V). Maar na een recente update van Windows werkte die combinatie niet meer. Enig zoekwerk leerde me dat de nieuwe "Wat is er nieuws" sectie die Windows in zijn laatste versie op je taakbalk zet, de schuldige is. Alles wat je moet doen, is die functie deactiveren.
Dat doe je door op een leeg plekje in je taakvak te klikken. Dat vouwt een lijstje met opties uit. Onder "Werkbalken" en "Zoeken" zie je nu "Interesses en Nieuws"; Beweeg de cursor hierover en kies de optie "Uitschakelen". En kijk, je alt-tab werkt weer!



 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


PADKA: MAAK JE ZOOM SESSIE LEUK
Met deze tool voor de Mac kan je je online les opfleuren met geluidjes en kleuren. Je krijgt reacties, kan achtergrondmuziek instellen, multimedia delen, en ook met een teerling werpen.
https://www.padka.com/


OBSIDENTIFY: PLANTEN EN DIEREN HERKENNEN


Een heel nuttige app voor wanneer je aan het wandelen bent, en wil weten wat voor plant of dier je op je weg tegenkomt. Deze app doet nog meer, en moedigt je aan om je observaties te noteren, en te delen met anderen. Zo komen we meer te weten over de natuur en de soorten die er leven. De app werkt voor heel noordwest-Europa.
https://play.google.com/store/apps/details?id=org.observation.obsidentify&hl=en&gl=US


HDCLEANER: JE HARDE SCHIJF OPKUISEN
Een tool met heel wat functies om je harde schijf wat te tunen. Zo kan je alle onbenutte tijdelijke data verwijderen, zodat je terug wat meer opslagruimte hebt. Er zit ook een Registry Cleaner in, een versleutelingstool en een Uninstall-Manager.
https://www.chip.de/downloads/HDCleaner_13007729.html
https://kurtzimmermann.com/hdcleanerext_en.html


LETTERBOXD: JOUW FILMCOLLECTIE

Dit sociale netwerk voor filmliefhebbers, kan je als app op je iPhone en Android toestel zetten. Je houdt bij welke films je al gezien hebt, en welke je nog wil zien. Je geeft punten, schrijft een review, en kan ook zien wat anderen waarderen.
https://letterboxd.com/


IEDEREEN WEST-VLAAMS
Wuk? Je zal ongetwijfeld met bepaalde west-Vlaamse uitdrukkingen kennis gemaakt hebben via tv-reeksen. Met deze app leer je wat die uitdrukkingen betekenen, en maak je kennis met dit sappig taaltje!
https://apps.apple.com/be/app/iedereen-west-vlaams/id527590391


LBREAKOUT2 PORTABLE
Windows - game
Dit is een game met heel veel levens, dat je alleen kan spelen of met vrienden via een netwerk.Het is een remake van een arcade-spelletje, dat veel extra's gekregen heeft.
https://www.chip.de/downloads/LBreakout2-Portable_32015829.html
https://portableapps.com/node/11280

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.



 
 

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Juist omdat het leven geen vorm heeft en niet op een kunstwerk lijkt,
heeft de mens kunst nodig.
-Milan Kundera-