Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
5/8/2021 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 25
Nummer 1219 van 31/7/2021 



Gegroet lezer,

Deze week brengen wij u, naast nieuwtjes over de dominante spelers op het gebied van de sociale media, Facebook en Twitter, toch ook enkele interessante berichten over 'alternatieve' spelers als TikTok en Snapchat. Misschien behoort u niet tot de doelgroep van deze sociale netwerken -beide spelers richten zich echt tot jongeren- en bent u niet zo bekend met wat deze sociale netwerken bieden.

Wat in elk geval vaststaat is dat zij blijven vernieuwen, en hun territorium steeds verder uitbreiden. Snapchat doet dat met zijn Maps, die concurrentie worden van Google Maps - weliswaar op een vereenvoudigde wijze. TikTok van zijn kant groeit uit tot een bron om nieuwe muziek te ontdekken.

Over dit en veel meer leest u in deze editie. Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




ONDUIDELIJKHEID OVER BETEKENIS NSO SURVEILLANCELIJST
Verleden week kon je bij vele media lezen dat er een lijst ontdekt was  met daarop 50.000 telefoonnummers, waaronder die van staatshoofden, journalisten, CEO's en andere belangrijke personen. En dat die lijst gebruikt zou zijn voor spionage via software die door het Israëlische bedrijf NSO Group gemaakt wordt.

Van die lijst werden 1.000 nummers geïdentificeerd, en bij 67 daarvan werd een forensische analyse uitgevoerd van het toestel. Bij 23 daarvan werd een besmetting met de Pegasus spyware vastgesteld, en bij 14 een poging tot infectie. Dat is dus 0,07 procent met minstens een poging tot infectie.

NSO Group echter zegt niets af te weten van die lijst. Het blijft ook volhouden dat het zijn software enkel verkoopt aan landen die de software willen gebruiken om misdadigers op te sporen - maar dat begrip is rekbaar. Voor een totalitair regime is immers een dissident ook een misdadiger...

De Zero Day nieuwsbrief van beveiligingsjournalist Kim Zetter gaf een duidelijk inzicht in wat die lijst is en wat niet. Volgens Zero Day is de meest logische verklaring dat het een database is van een HLR lookup dienst. HLR staat daarbij voor Home Location Register een dienst die kan nagaan of een telefoon aan staat en in welke regio hij zich bevindt. Deze dienst wordt bijvoorbeeld gebruikt door bedrijven die een sms willen verzenden, of een marketingboodschap. Want je wil dan natuurlijk alleen betalen voor boodschappen die verzonden worden naar actieve telefoons die zich bevinden in de regio waar je zaken doet.

Maar een HLR kan ook gebruikt worden bij surveillance, om er zeker van te zijn dat je target de spyware ontvangen kan. Iemand die toegang heeft tot de database van een HLR-bedrijf, zou dan landen opgezocht kunnen hebben die ervoor bekendstaan dat zij surveillances doen, om zo een lijst op te stellen die onvermijdelijk enkele nummers bevat die het target waren van Pegasus-gebruikers. (1)

Anderzijds wordt er dan weer op gewezen dat er in 2019 ook al een aanval uitgevoerd werd met spyware van NSO Group, en daarbij zouden dan 1.400 WhatsApp-gebruikers het doelwit geweest zijn (2).

Hoe het ook zij, het laatste woord is hierover nog niet gezegd en geschreven.
https://zetter.substack.com/p/the-nso-surveillance-list-what-it
https://www.theguardian.com/technology/2021/jul/24/officials-who-are-us-allies-among-targets-of-nso-malware-says-whatsapp-chief



GOOGLE DRIVE UPDATE
Dankzij een update aan Google Drive wordt deze virtuele harde schijf weer een stukje veiliger. Je zal namelijk voortaan kunnen verhinderen dat andere accounts bestanden met je kunnen delen. Zo voorkom je dat ze  beledigende bestanden  en spam met je delen.

Doe je dat, dan zullen die geblokkeerde accounts ook niet langer toegang hebben tot bestanden die je met hen gedeeld hebt in het verleden. En de bestanden die zij met jou gedeeld hebben, worden van jouw virtuele schijf gewist.

En wanneer je een account blokkeert in Drive, dan zal die geen interactie meer met je mogen hebben via de andere Google-diensten, zoals Hangouts en Chats.

De optie zal in de volgende weken uitgerold worden. Je vindt hem door rechts op een bestand te klikken, dat met jou gedeeld was op je Drive. En je kan van gedachte veranderen: je kan dan de gebruiker deblokkeren.
https://www.theverge.com/2021/7/23/22590096/google-drive-block-users-harassment-abuse-sharing-files



GOOGLE: BACKUP EN UITLEG OVER ZOEKRESULTATEN
Nog twee nieuwtjes van Google. Om te beginnen heeft het "Backup by Google One" uitgerold. Dat is een update van de bestaande Android back-up dienst. 

Tot nu toe kon je enkel een back-up maken van app data, contacten, sms-boodschappen en voorkeuren. Voortaan kan dat ook voor je foto's, video's en MMS-boodschappen. (1)

Het tweede nieuwtje betreft de resultaten bij de Google zoekmachine. Daarover wil Google meer transparantie geven. Je zal dus in het "about this result" menu wanneer je een zoekopdracht uitvoert, meer context krijgen over waarom het algoritme de getoonde resultaten gekozen heeft.

Het menu toont je welke woorden uit jouw zoekopdracht voorkomen in de link van de website, welke woorden verband houden met jouw zoekopdracht in het resultaat voorkomen, en het zal de relevantie tonen gebaseerd op taal en geografische overwegingen.

Deze optie is momenteel enkel voor zoekopdrachten in het Engels in de VS beschikbaar.  In de volgende maanden wil Google dit verder uitbreiden. (2)
https://9to5google.com/2021/07/21/backup-by-google-one-android/
https://www.theverge.com/2021/7/22/22587197/google-search-about-this-result-feature-context-explanation-terms-language



TUMBLR TEST NIEUWE FEATURE POST PLUS
Het was wat stil de laatste maanden rond microblogging-dienst Tumblr. Maar dat jij (en wij) er recent niet zoveel over gehoord hebben, is wellicht omdat wij niet tot de juiste generatie behoren. Tumblr is wel degelijk nog populair.

Het kende wel in december een steile terugval van het aantal pageviews, met maar liefst 29%, maar dat was toen te wijten aan het feit dat het alle porno verbood op de blogs. In 2019 werd Tumblr verkocht aan Automattic, en toen werd het aantrekkelijk voor een nieuwe generatie. Meer dan 48% van de gebruikers behoren tot de generatie Z. Die besteden 26% meer tijd op het platform dan oudere bloggers. De gemiddelde dagelijkse gebruiksduur steeg van jaar tot jaar met 100%.  Volgens schattingen van SimilarWeb zouden de pageviews nu stabiel tussen de 310 en 377 miljoen per maand liggen.

Nu heeft Tumblr een nieuwe feature uitgebracht in testfase, Post+. Daarbij kunnen sommige gebruikers een abonnement aanrekenen aan hun volgers voor exclusieve content. Dat kan gaan van $3,99 per maand tot $9,99. Tumblr rekent 5% commissie op die abonnementen. Maar de gebruikers van Tumblr kunnen uiteraard ook nog gratis content op hun blog blijven aanbieden.

De feature zal niet beperkt zijn tot enkel professionals, of mensen met meer dan 10.000 volgers. En daarmee maakt Tumblr het ook voor kleinere bloggers mogelijk om geld te verdienen met content.

Meer bij Wall Street Journal en TechCrunch.
https://www.wsj.com/articles/tumblr-introduces-paid-subscription-tool-to-woo-younger-bloggers-11626872401?mod=djemalertNEWS
https://techcrunch.com/2021/07/21/tumblr-debuts-post-a-subscription-service-for-gen-z-creators/?



TIKTOK ALS SPRINGPLANK VOOR MUZIKANTEN
Voor de jongere generatie heeft TikTok een steeds grotere impact op de cultuur. Bij twee onderzoeken werden 1.500 TikTok-gebruikers ondervraagd. En daaruit bleek dat TikTok voor hen dé bron bij uitstek geworden is om nieuwe muziek te ontdekken:

-75% van de ondervraagden ontdekken er muziekartiesten, 63% zegt dat het een bron is voor muziek die zij nog niet gehoord hadden, en 72% associeert een bepaalde song met TikTok

-67% van de gebruikers gaan eerder songs zoeken op muziek streaming diensten.

Een trend die de muziekindustrie ook begint te beseffen, en zij trachten nieuwe artiesten te laten ontdekken op TikTok. Tegelijkertijd echter zijn zij ongelukkig omdat de artiesten bij TikTok bitter weinig geld krijgen voor hun songs, toch vergeleken met Spotify, Tidal of Apple Music.

Uiteraard heeft TikTok vooral een jong publiek. Voor de andere gebruikers blijven muziekstreamingdiensten  de belangrijkste bron om nieuwe muziek te ontdekken, gevolgd door video streaming, en dan pas door radio, Reels en TikTok.
Meer bij Variety.
https://variety.com/2021/music/news/tiktok-study-music-clout-1235024620/



CHINA DRAAIT DE DUIMSCHROEVEN VERDER AAN
Onlangs kon je lezen hoe China probeert de techbedrijven in het land onder de knoet te krijgen. Verschillende Chinese bedrijven die naar beurzen in Hong Kong of de VS wilden trekken, werd een halt toegeroepen.

De afgelopen dagen waren er weer enkele berichten die illustreren hoe de Chinese overheid de macht van de techbedrijven beknotten wil.

Om te beginnen: de State Administration for Market Regulation heeft Tencent Muziek verplicht om zijn exclusieve licentiecontracten met grote labels binnen de 30 dagen stop te zetten. Ook de verplichting die Tencent de auteursrechthebbenden opgelegd hadden om Tencent betere voorwaarden toe te kennen, dan hun rivalen, moet het bedrijf afschaffen. Tencent krijgt tot slot een boete van ongeveer 77.000 dollar voor overtredingen die het gedaan zou hebben bij zijn overname van China Music in 2016. (1)

Verder wordt ook de techsector die educatieve software maakt, aangepakt. De State Council van China heeft beslist dat bedrijven die leerprogramma's maken, voortaan non-profits moeten worden. Zij mogen niet naar de beurs trekken, en hun aandelen mogen niet in handen komen van buitenlandse bedrijven. Online lesgeven voor kinderen onder de 6 wordt ook verboden, en het land is van plan om de online educatieve diensten die door de staat aangeboden worden, gratis te maken. (2)

En tot slot hebben verschillende overheidsdiensten nieuwe richtlijnen uitgevaardigd voor online takeaway-patformen. Die moeten voortaan ervoor zorgen dat de werknemers een minimumloon krijgen. (3)

Nu kan je niets tegen dit laatste hebben uiteraard. En een beetje de macht breken van grote techbedrijven is iets wat niet ongezond is. Het gebeurt in andere landen ook. Alleen dient het daar om de gebruiker zijn vrijheid terug te geven, terwijl het te vermoeden is dat in China de overheid niet zozeer bekommerd is om zijn burgers, als wel om terug de controle in handen te nemen.
https://www.cnbc.com/2021/07/24/china-crackdown-antitrust-regulator-orders-tencent-music-to-give-up-music-label-rights.html
https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-07-24/china-bans-school-curriculum-tutoring-firms-from-going-public
https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-07-26/meituan-dives-15-after-china-issues-food-platform-curbs



GOOGLE BELOOFT WAT MINDER WISPELTURIG TE ZIJN
Google heeft in de loop van de jaren enorm veel projecten gelanceerd. Maar niet alle projecten blijken succesvol te zijn, en ontelbare projecten werden stopgezet. En zelfs projecten die wél enorm gewaardeerd werden door de gebruikers, werden afgevoerd - denk maar aan Google Reader.

Daarbij zijn het niet alleen de gebruikers die mopperen, wanneer een favoriete dienst opgedoekt wordt. Ook bedrijven vinden dat niet leuk. Want vaak baseren zij hun businessmodel op de apps, diensten en API's die Google uitgebracht had. En door die wispelturigheid beginnen steeds meer bedrijven te twijfelen of zij daarvoor nog wel met Google in zee zouden gaan op lange termijn.

Het Google Cloud team heeft die verzuchtingen gehoord. En als gevolg heeft Google nu aangekondigd dat het een reeks API's doorheen het bedrijf zal beschouwen als Google Enterprise API's. Voor die API's zullen er dan strenge richtlijnen gelden over veranderingen die eraan gebracht worden die een grote impact zouden hebben op de software voor de gebruikers die daarop gebouwd is. Het zou gaan om de API's van o.a. Google Workspace, Google Maps en het merendeel van de Google Cloud API's.

De nieuwe regels betekenen dat er geen feature verwijderd of gewijzigd mag worden op een manier waardoor de API niet langer terugwaarts compatibel is, en dat voor zolang klanten actief de API gebruiken. (1)

Deze stap mocht echt niet veel later komen. Want Google zet echt in op zijn cloud, en dan vooral winkeliers die hun winkel in de cloud hebben staan. De webwinkels worden geplaagd door "search abandonment" - in de steek gelaten zoekopdrachten. Vergelijk het een beetje met in de steek gelaten winkelwagentjes, met dit verschil dat het gaat om klanten die een product zoeken in de winkel, maar het niet vinden omdat de zoekfunctie onvoldoende krachtig is.

Die search abandonment kost retailers gemakkelijk 300 miljard kosten, zo zegt Google. En daarom biedt het bedrijven een speciale zoekmachine aan: Retail Search. Bedrijven kunnen die integreren in hun website en mobiele app. De dienst is gebaseerd op machine learning om te begrijpen wat de klanten exact zoeken. Meer bij SiliconAngle. (2)
https://www.protocol.com/enterprise/google-cloud-enterprise-apis
https://siliconangle.com/2021/07/27/google-bringing-powerful-search-capabilities-online-retailers/



PINTEREST LAAT CREATORS GELD VERDIENEN
Jawel, Pinterest bestaat nog steeds. En je kan er nog altijd collecties aanmaken van dingen die je leuk vindt, om bijvoorbeeld een kamer in te richten. Dit alles met foto's.

Nu is het wel zo dat haast elk sociaal netwerk mensen die originele content maken, en influencers, aanmoedigen wil om hun content via hun netwerk te verspreiden. En dus kan Pinterest niet achterblijven.

Het heeft daarom aangekondigd dat influencers en creators tools krijgen om geld te verdienen, door producten te promoten op het platform. Om te beginnen via 'affiliate links' - speciale links die doorverwijzen naar een product, en waarin de 'referral' vernoemd wordt, de website die de potentiële klant doorverwees. Producten kunnen ook getagd worden in hun pins. Zij kunnen ook een label "paid partnership" toevoegen aan bepaalde postings, om die te onderscheiden van hun andere postings - kwestie van transparantie te bieden aan de volgers.

Voorlopig verschijnen de tools om te beginnen in zakelijke accounts in de VS en het VK, met een bredere uitrol in de volgende maanden.

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2021/7/27/22594636/pinterest-idea-pins-tag-product-brand-shoppable



BESCHERMING VOOR TIENERS BIJ INSTAGRAM
Tieners horen eigenlijk niet thuis op sociale netwerken. Instagram heeft nu een bijkomende bescherming voor jongeren, zoals tieners, ingevoerd, waardoor de accounts van jongeren standaard op privé staan, adverteerders beperkingen opgelegd krijgen voor het targeting van hen. En pogingen van accounts van volwassenen om via direct messaging contact op te nemen met jongeren worden geblokkeerd.

Ook heeft Instagram geïnvesteerd in tools die automatisch kunnen ontdekken of iemand jonger is dan 18, zonder daarvoor om een identiteitsbewijs te vragen.

Met deze veranderingen voldoet Instagram aan de Age Appropriate Design Code van het Verenigd Koninkrijk, die bepaalt dat platformen voor accounts van jongeren strenge privacy instellingen standaard moeten hanteren.

Meer bij NBCNews.
https://www.nbcnews.com/tech/social-media/instagram-s-new-protections-teens-come-experts-say-tween-venture-n1275069



BINNENLAND: AIRBNB GAAT NAUWER SAMENWERKEN MET TOERISME VLAANDEREN
We hebben het er al eerder over gehad dat er een ongelijk speelveld bestaat voor wie logies aanbiedt via Airbnb en de reguliere hotels en pensions. Die laatsten moeten namelijk aan heel wat regels voldoen qua brandveiligheid, hygiëne, verzekeringen... Terwijl het bij Airbnb eigenlijk volstaat dat je een kamer of je appartement aanbiedt, en de enige controle die daarop bestaat, is de goede of slechte review van iemand die van jouw aanbod gebruikmaakt.

Daar komt stilaan verandering in. De voorbije week hebben Toerisme Vlaanderen en Airbnb een akkoord afgesloten over gegevensuitwisseling. Toerisme Vlaanderen zal bij Airbnb gegevens kunnen opvragen over verhuurders in Vlaamse buurten: waar het logies gelegen is, hoeveel personen er kunnen logeren, en gegevens over de uitbater zelf. Op basis van die gegevens kan de toeristische dienst dan controleren of de regels van brandveiligheid nageleefd worden. En ook of de normen van het Logiesdecreet gevolgd worden.

En dat is een hele stap vooruit, want in het verleden lagen beide partijen met elkaar overhoop. Airbnb weigerde zelfs de gegevens die de dienst toerisme opvroeg, te overhandigen, en kreeg daarvoor een boete - een boete die later door een rechtbank geschrapt werd.

Het is in elk geval een mooie stap vooruit - zowel voor de gebruiker, die zo beter beschermd wordt, als voor de klassieke aanbieders van logement.
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20210726_92696369



BINNENLAND: NIEUWE FIETSKOERIERS BRENGEN JE BOODSCHAP BINNEN ENKELE MINUTEN
In twaalf Europese landen is de Berlijnse start-up Gorillas van start gegaan. Net als sectorgenoten Getir, Flink en Gopuff bieden zij een simpele formule: koeriers die supersnel enkele boodschappen gaan halen in de plaatselijke supermarkt, en bij jou thuis leveren.

Deze 'flitskoeriers" zijn vooral in grote steden actief, voorlopig in het Brusselse. Maar zij willen uitbreiden naar het hele land.

Alleen: die nieuwe diensten zijn niet winstgevend, althans voorlopig niet. Zij draaien momenteel op het geld van grote investeerders, die in het concept geloven. En staan aan te schuiven om in deze nieuwe dienst te mogen investeren, zo meent De Tijd. Volgens het bedrijf is het nu zaak om als eerste een groot publiek te bereiken. Ook voor een tweede aanbieder is er ruimte op de markt, en mogelijk voor een derde. Maar niet voor alle zeven spelers die momenteel om een deel van de koek strijden.

En dan is het nog de vraag of de gebruiker echt nood heeft aan deze dienst. TakeAway diensten, die een bereide maaltijd aan huis brengen, bevredigen een behoefte: je kan meteen aan tafel. Maar die boodschappen van de supermarkt, dat is wat ander. Als je een ingrediënt niet in huis hebt om iets klaar te maken, stel je het bereiden van die maaltijd dan niet gewoon uit en ga je voor een takeaway maaltijd? En als het gaat om een fles melk die je dringend nodig hebt, is dat dan een leefbaar businessmodel om een koerier voor één fles melk te laten rijden?
https://www.tijd.be/ondernemen/retail/Supersnelle-fietskoeriers-bedreigen-supermarkten/10321691?utm_medium=twitter&utm_source=dlvr.it



SPOTIFY LAAT JE ONTDEKKEN WAT ER NIEUW IS
Wellicht zal je binnenkort op de beginpagina van je Spotify app een grote bel zien staan. Dat is het symbool van een nieuwe rubriek op Spotify, "What's new". Deze feed bevat alle nieuwigheden die jou zouden kunnen interesseren, zowel muziek als content van muzikanten en podcasts. Een blauw bolletje in de bel geeft aan dat er nieuws is. De nieuwigheid wordt in de komende weken uitgerold voor zowel iOS als Android (1)

Doet Spotify het nog altijd goed, ondanks de hevige concurrentie van Apple Music? Ja en neen. Het aantal luisteraars steeg in het tweede kwartaal 2021 met 22% en bedraagt nu 365 miljoen. Dat is toch minder dan wat verwacht werd.

Spotify zelf wijt dit aan de coronacrisis. Mensen waren minder onderweg in auto en trein, en beluisterden minder podcasts. Er was ook  nog een technische fout, bij de verificatie van nieuwe aanmeldingen, waardoor het een kleine twee miljoen abonnees gemist heeft.

Maar er is ook goed nieuws: het aantal betalende luisteraars steeg met 20% naar 165 miljoen. En dat was een cijfer dat wél verwacht werd.

De gok die Spotify maakte met podcasts blijkt ook een goede gok te zijn: het beluisteren van podcasts steeg met 30% tegenover het vorige jaar. En de podcasts brengen ook geld in het laatje: de inkomsten uit advertenties zijn met maar liefst 627% gestegen.
https://www.theverge.com/2021/7/27/22595581/spotify-whats-new-feed-podcasts-artists-follow
https://www.theverge.com/2021/7/28/22596155/spotify-earnings-q2-2021-podcasting-investments-acquisitions-subscribers



SNAPCHAT DOET GOOGLE MAPS NA
Sociaal netwerk Snapchat, vooral populair bij de jongeren, heeft al een hele tijd een eigen map, waarop je kan zien waar je vrienden zijn. Meer dan 250 miljoen jongeren over de hele wereld maken er gebruik van.

Die Snap Map wordt nu niet alleen leuk maar ook nuttig. Want je zal er ook populaire plekken zien verschijnen En ook een lijstje met plekken zoals bars en restaurants die jijzelf getagt hebt in een posting, of waarvan je aangegeven hebt dat je het wil bezoeken.

Dit alles vind je via een nieuw tabblad, "Popular", onderaan de Snap Map. De aanbevelingen zijn gebaseerd op factoren zoals waar je je nu bevindt, wat je vrienden doen op de map, en jouw favorieten. Dit alles overgoten met een sausje van een algoritme.

Handig hierbij is dat de plekken op de kaart gekoppeld zijn aan bepaalde websites die reviews bieden voor restuarants, en aan Ticketmaster waar je dingen kan boeken.

Deze Popular tab is in elk geval een bijkomende bron van inkomsten voor Snapchat, want het kan advertenties verkopen aan bedrijven die volk willen lokken naar hun horecazaak.

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2021/7/28/22596908/snapchat-map-place-visit-popular-tab-bars-restaurants?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4



VIVALDI BROWSER DOET HET MET EEN ACCORDEON
Het lijkt soms alsof de browseroorlog gevochten is, met Edge, Safari, Chrome en Firefox als grote winnaars. Toch kan het geen kwaad eens af en toe een andere browser uit te proberen, want die bieden vaak andere functies die best wel interessant zijn.

Neem nu de Vivaldi-browser, die vooral de focus legt op privacy. Vivaldi heeft een origineel idee om de tabblaadjes ordentelijk weer te geven: een accordeon. Je kan namelijk verschillende tabs groeperen onder één tab, zodat jouw balk met tabs er ordentelijker uitziet. Klik je die hoofdtab aan, dan zal die zich uitvouwen tot alle andere tab die jij eronder gezet hebt. Chrome doet dit ook, en het zet de sub-tabs op een tweede balk in de browser.

Vivaldi doet het nog anders. Het icoon dat een groep vertegenwoordigt, zal zich uitvouwen wanneer je erop klikt. Maar niet op een tweede balk, doch allemaal rechts van het icoon.  Bij Engadget vind je enkele afbeeldingen die dit duidelijk maken.

Ook interessant in de versie 4.1 waarin deze nieuwe tabs zitten, is de commando chain. Je kan de toets F2 indrukken (of bij de Mac "Command E", wat een commandolijn interface opent. Daar krijg je dan toegang tot de meeste functies van je browser, zonder dat je doorheen de menu's moet waden om de optie te vinden. Je kan ook verschillende acties groeperen, en er een naam aan geven.

Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/vivaldi-accordion-tab-stacks-070000491.html?src=rss

 

 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


BEACHBOT: PEUKJES OPRAPEN

Twee Nederlandse ingenieurs, Martijn Lukaart en Edwin Bos, van TechTics, hebben de BeachBot gebouwd. Dat maakt gebruik van het Trove AI systeem van Microsoft om AI researches in contact te brengen met fotografen, om bots te leren hoe zij (in dit geval dan toch) sigarettenpeukjes kunnen oprapen op het strand.

Het bedrijf heeft tot nu toe 200 afbeeldingen ontvangen, maar zij hebben er nog 2.000 meer nodig vooraleer de bot echt begrijpt waar het om draait, aldus de ingenieurs. Maar zelfs met die 200 doet BeachBot het niet slecht. Hij kan nu al op zijn vier wielen voortbollen, peukjes opzoeken met zijn twee camera's en dan zijn robotarmen uitsteken om het afval op te rapen en in de ingebouwde vuilbak te stoppen.

TechTics werkt ook aan twee kleinere verkenner-robots die het strand snel kunnen doorkruisen en kunnen vertellen waar er sigarettenpeuken liggen.
https://www.cnet.com/roadshow/news/microsoft-autonomous-beach-cleaning-robot/#ftag=CAD590a51e



LG: DRAADLOZE OORKNOPJES
LG heeft drie nieuwe draadloze oorknoppen uitgebracht in de Tone Free FP lijn: de FP5, FP8 en FP9.  Het bijzondere daarbij is dat die allemaal een "whisper mode", een fluistermodus, aanbieden. Daarbij kan je het rechter oorknopje gebruiken als een microfoon, wanneer je die recht voor je mond houdt. De oortjes hebben ook actieve geluidsonderdrukking en IPX4 waterbestendigheid.

Ook speciaal: het etui om de oortjes in te bewaren, kan je ook gebruiken als een draadloze zender voor audio die is aangesloten op de aux-kabel. En bovendien zijn de FP8  en FP9 voorzien van de bacteriedodende UV-technologie van LG.

De prijs is nog niet gekend.
https://www.theverge.com/2021/7/26/22593922/lg-tone-free-fp5-fp8-fp9-true-wireless-earbuds-bacteria-killing-uv-wireless-transmitter-whisper



BINNENLAND: STEUNZOLEN DRUKKEN MET 3D PRINTER
Er worden steeds meer toepassingen gevonden voor het printen met een 3D-printer. Zo heeft een bedrijf uit Wuustwezel bedacht dat je zo steunzolen op maat kan maken. Het bijzondere hierbij is dat het een technologie ontwikkeld heeft om in één zool verschillende hardheden te verwerken. Dat zou de steunzolen nog beter moeten aanpassen aan de voet, en heel wat voetklachten moeten verbeteren.

Een reportage bij ATV.
https://atv.be/nieuws/steunzolen-maken-met-3d-printer-optimaal-comfort-122983



FACEBOOK BRENGT EEN SLIMME RAY BAN BRIL UIT

Deze week heeft ook Facebook zijn cijfers voor het tweede kwartaal 2021 bekendgemaakt. En zal het u verwonderen dat die goed waren? Het aantal dagelijks actieve gebruikers steeg, ondanks alles, met 7% en bedraagt nu 1,91 miljard. En het aantal mensen die dagelijks minstens één Facebook-product gebruiken steeg met 12% naar 2,76 miljard.

Maar buiten die saaie kost, viel er nog een interessant nieuwtje te rapen tijdens de voorstelling van die cijfers. Facebook heeft namelijk bevestigd dat de volgende hardware die het uitbrengen zal, een "slimme bril" zal zijn, die het iconische uiterlijk van de Ray-Ban bril heeft.

Volgens Mark Zuckerberg zou je via de bril "leuke dingen" kunnen zien, maar wat dat juist zal zijn, is nog niet duidelijk. Zuckerberg heeft wél gezegd wat het niet is: geen geïntegreerd scherm, en het zal geen augmented reality toestel zijn. Maar misschien zal je er voice gesprekken mee kunnen voeren? Of kan je er je slimme assistent mee bedienen? Op dat antwoord zullen we nog even moeten wachten.
https://www.theverge.com/2021/7/29/22599599/facebook-ray-ban-smart-glasses-next-product-launch-specs


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



SPACE: CLUBHOUSE VOOR BEDRIJVEN

Dit is een soort Clubhouse, maar dan wel waar je voor jouw bedrijf aan de slag kan. Je kan persconferenties, vragenuurtjes organiseren voor je gebruikers, en na het evenement samenvattingen als podcast uitbrengen. Waarop je dan van je gebruikers feedback kan krijgen. En dit alles opgestart vanop je eigen website.
https://www.joinspace.co/




 
De nieuwe oogst


MINIMAL AVATARS

Op deze website kan je leuke, speelse avatars aanmaken. Het resultaat kan je downloaden als SVG of PNG en zelfs verder bewerken in je eigen beeldbewerker.
[Taal: ENG]
https://www.producthunt.com/posts/minimal-avatars


YOUTUBE THUMBNAIL GAME
Een intrigerend idee: je krijgt een reeks thumbnails van YouTube video's te zien, en je moet raden welke video het meeste views gekregen heeft. Je zal verrast staan!
[Taal: ENG]
https://www.thumbnailgame.com/play


DE COMPLETE TIKTOK GIDS

The Verge heeft een erg goede gids samengesteld over TikTok, vol met tips voor zowel gebruikers, zoals hoe je snel kan bladeren door een TikTok filmpje. Maar ook voor  creators, hoe ze hun video's kunnen posten, ondertitels kunnen aanzetten, enz.
[Taal: ENG]
https://www.theverge.com/22585248/tiktok-guide-creators-video-how-to


GETSTARTUPNAME
Je wil een bedrijf starten, maar weet niet welke naam te kiezen voor je bedrijf - en de bijhorende domeinnaam? Deze website wil je hierbij helpen. Een korte, gemakkelijk te onthouden naam in de .com, .io of andere domeinextensie. De tool controleert meteen ook of de twitternaam nog vrij is.
[Taal: ENG]
https://getstartupname.com/


ALLES OVER ELEKTRICITEIT
Wil je weten hoe het zit met de elektrische mix in een bepaald land? Komen we toe met onze zonne- en windenergie? Wat is de klimaatimpact van de elektriciteit? Dat kan je dag na dag nagaan op deze website.
[Taal: ENG]
https://www.electricitymap.org/zone/BE


WIKIMEDIA COMMONS

Deze speciale vorm van wiki draait rond afbeeldingen. Je vindt hier afbeeldingen die je gratis gebruiken kan (mits je de maker ervan vermeldt). Je kan trouwens ook zelf meewerken door foto's rond een bepaald thema te uploaden.
[Taal: ENG]
https://commons.wikimedia.org/wiki/Main_Page


GEOGABRA: GESPECIALISEERDE REKENTOOLS
Een uitgebreide reeks krachtige rekentools, voor leerkrachten en leerlingen. 3D calculators, wetenschappelijke rekentools, en meer.
[Taal: ENG]
https://www.geogebra.org/


KILLED BY GOOGLE: WAT VERDWENEN IS
Vandaag kon je lezen over de vele producten die Google gelanceerd had, en terug opdoekte. Op deze website krijg je een volledig overzicht - en het zal je echt wel verbazen!
[Taal: ENG]
https://killedbygoogle.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: BEREKEN JE MOBISCORE
In België heeft elke woning een Mobiscore gekregen. Die bevat gegevens over hoe gemakkelijk bepaalde voorzieningen bereikbaar zijn vanuit jouw woning, met de fiets of te voet: zijn er scholen in de omgeving, zorginstellingen, winkels, openbaar vervoer...
Over de Mobiscore lees je meer bij Bouwen Wonen. 
[Taal: NL]
https://mobiscore.omgeving.vlaanderen.be/
https://www.bouwenwonen.net/artikel/Wat-zegt-de-Mobiscore-over-jouw-woning/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: CRBP
Het Centraal Register van bescherming van personen is sinds kort digitaal beschikbaar. Hier kan je de dossiers van kwetsbare volwassenen die beschermd worden, online opstarten en beheren.
[Taal: NL]
https://justitie.belgium.be/nl/online_diensten/centraal_register_van_bescherming_van_de_personen


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DE SCHONE VAN BOSKOOP

Het bekende restaurant De Schone van Boskoop is gestart met zijn eigen youtube-kanaal. Heerlijke filmpjes die je goesting doen krijgen om eraan te beginnen!
[Taal: NL]
https://www.youtube.com/watch?v=BZVf9W8oa7w


OLYMPISCHE SPELEN DOOR REMY GAILLARD
Misschien heb je dit filmpje zien passeren op Twitter - wij vonden het in elk geval de moeite waard om het even te signaleren, want het is echt goed gemaakt. In het filmpje plaatst Remy de Olympische disciplines in een dagelijkse setting - op een heel onverwachte en hilarische manier.
[Taal: FR]
https://twitter.com/i/status/1418615112051593220


OLYMPISCHE SPELEN: MONTY PYTHON

Ook Monty Python heeft jaren geleden de draak gestoken met de Olympische Spelen. Het blijft een leuk filmpje!
[Taal: ENG]
https://www.youtube.com/watch?v=qDEBnhMgTko


SPREKEN IN HET OPENBAAR
Sommige mensen gaat het heel natuurlijk af, maar anderen -en ik beken dat ik daar ook toe behoor- klappen gewoon toe wanneer ze in het openbaar moeten spreken. Stotteren, de tekst vergeten tijdens de presentatie, maar ook dagen, wekenlang op voorhand wakker liggen van die verduivelde verplichting...
Dit artikel reikt handige tips aan om over de drempel te stappen, en toch je presentatie te kunnen houden, in volle zelfvertrouwen.
[Taal: ENG]
https://annhandley.com/public-speaking-for-introverts/
   



Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia




Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Ronde van Wallonië 2021 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Ronde_van_Walloni%C3%AB_2021
    Indiaas acteur - https://nl.wikipedia.org/wiki/Jeetendra
    Populair wetenschappelijk verslag door Walter Isaacson van het baanbrekende werk van twee vrouwen die samen in 2020 de Nobelprijs voor de Scheikunde ontvingen - https://nl.wikipedia.org/wiki/De_codekraker
    Luxe sedan uit de topklasse - https://nl.wikipedia.org/wiki/Monteverdi_Tiara
    Engelse kust van Newfoundland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Engelse_kust_van_Newfoundland
    Wijk in Barcelona - https://nl.wikipedia.org/wiki/Poblenou_(wijk)
    Belgische wielerploeg die bestond van 1986 tot 1991 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Histor-Sigma


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Olympische zomerspelen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Olympische_Zomerspelen_2020
    Meerdaagse wielerwedstrijd in Spanje - https://nl.wikipedia.org/wiki/Ronde_van_Spanje_2021
    Overstromingen in Europa - https://nl.wikipedia.org/wiki/Overstromingen_in_Europa_in_juli_2021


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over astronomie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Astronomie


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS






 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
 
 - Bedrijven nog te vaak niet goed voorbereid op cyberaanval: ‘Kan al misgaan bij een mailtje’
https://www.ad.nl/tech/bedrijven-nog-te-vaak-niet-goed-voorbereid-op-cyberaanval-kan-al-misgaan-bij-een-mailtje~a4a3ece7/
- Sven is blind, maar gamet op hoog niveau: ‘Blij dat er aandacht is voor gehandicapte gamers’
https://www.ad.nl/tech/sven-is-blind-maar-gamet-op-hoog-niveau-blij-dat-er-aandacht-is-voor-gehandicapte-gamers~a4285e8d/


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- De beste sites om jouw of een ander domein in het oog te houden.
https://computertaal.info/2021/07/29/de-beste-sites-om-jouw-of-een-ander-domein-in-het-oog-te-houden/
- Wat is een Grafische Processor Eenheid?
https://computertaal.info/2021/07/28/wat-is-een-grafische-processor-eenheid/
 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Inloggen op Google-diensten met Android 2.3.7 of ouder weldra niet meer mogelijk
https://tweakers.net/nieuws/185112/inloggen-op-google-diensten-met-android-237-of-ouder-weldra-niet-meer-mogelijk.html
- Brand uitgebroken in Tesla Megapack in Australisch accupark
https://tweakers.net/nieuws/185108/brand-uitgebroken-in-tesla-megapack-in-australisch-accupark.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Luxemburg legt Amazon recordboete op wegens inbreuk op privacywetgeving
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/luxemburg-legt-amazon-recordboete-op-wegens-inbreuk-op-privacywetgeving/article-news-1762315.html
- Chiptekort treft ook Telenet: schaarste aan decoders
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/chiptekort-treft-ook-telenet-schaarste-aan-decoders/article-news-1762023.html


*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be

- Meer dan 5000 actieve PS4 PROs gevonden in een hangar.
https://www.technologium.be/meer-dan-5000-actieve-ps4-pros-gevonden-in-een-hangar



*** TANDEMTECH


- Sennheiser CX True Wireless review
Doet wat hij kan, maar dan wel heel erg goed
https://tandemtech.be/sennheiser-cx-true-wireless-review-b81173ebc51e
- OnePlus Nord 2 review
Een waardige opvolger
https://tandemtech.be/oneplus-nord-2-review-een-waardige-opvolger-49cdbf52e81f



*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Oost-Vlaamse twintigers lanceren reviewplatform voor podcasts
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemersnieuws/2021/oost-vlaamse-twintigers-lanceren-reviewplatform-voor-podcasts
- Dankzij dit Vlaams ondernemersduo kan je overal in Europa de meest unieke vergader- en eventruimtes boeken
https://www.bloovi.be/artikels/stories/2021/dankzij-dit-vlaams-ondernemersduo-kan-je-overal-in-europa-de-meest-unieke-vergader-en-eventruimtes-boeken




 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
HOE JE "KIJK VERDER"-LIJSTJE VAN STREAMINGDIENSTEN AANPASSEN

Je kent wellicht het probleem: bij een streamingdienst zoals Netflix ben je begonnen een reeks te kijken, maar die beviel je niet en na de 2e aflevering heb je het opgegeven. Nu staat die reeks wel in je lijstje met "Kijk verder". Hoe krijg je die nu weg?
Dit artikel bij LifeHacker vertelt je hoe je dat doet, niet alleen bij Netflix, maar ook bij de belangrijkste andere streamingdiensten.
https://lifehacker.com/how-to-edit-your-continue-watching-list-on-every-major-1847348242


TEKST DOORSTREPEN
Wanneer je met mensen aan een tekst samenwerkt, dan kan het handig zijn om tekst die verwijderd moet worden door te strepen, in plaats van die te verwijderen. Dat maakt het voor je team duidelijker. En ook: wanneer je to-do lijstjes maakt, dan geeft het echt voldoening om items door te strepen.
Hoe kan je tekst doorstrepen in Google Docs? Dit artikel bij How To Geek vertelt je dat.
https://www.howtogeek.com/735907/how-to-apply-strikethrough-to-text-in-google-docs/


TIPS VOOR GOEDE WEBTEKSTEN

Wie een artikel, een posting, schrijft, moet ervoor zorgen dat de tekst niet alleen interessant is, maar ook aangenaam om te lezen. Een belangrijke manier om dat te doen, is met tussenkoppen. Dit artikel van Frankwatching legt uit hoe je een artikel mooi vormgeeft.
https://www.frankwatching.com/archive/2021/07/27/tussenkoppen-schrijven-webteksten/




 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


REMOVAL AI
Met deze tool kan je voor verschillende afbeeldingen tegelijkertijd de achtergrond verwijderen. De software is gebaseerd op artificiële intelligentie. Er bestaat een gratis (beperkte) versie, of een maandabonnement, afhankelijk van het aantal afbeeldingen dat je kan bewerken.
Voor Mac en Windows.
https://removal.ai/


DOGGY DOOR

Deze app voor Android en iOS is bedoeld voor hondeneigenaars, die een hondendeurtje hebben. Zo kunnen zij weten hoe vaak de hond "gaat" en een boodschap doet. Er bestaat ook een webapp van.
https://www.doggydoor.app/
https://hey.doggydoor.app/


XMEDIA RECODE
Met deze software kan je video's naar alle mogelijke andere formaten overzetten, zodat je ze op alle mogelijke toestellen kan bekijken.
(Voor Windows)
https://www.xmedia-recode.de/en/


PRINT MY FONTS

Windows - freeware
Met deze software kan je alle lettertypes afdrukken die op je computer geïnstalleerd zijn. Bij elk lettertype wordt er een zin in dat lettertype getoond, zodat je snel kan zien welk lettertype je nodig hebt.
https://www.chip.de/downloads/Print-My-Fonts-SchriftDrucker_90742675.html
https://www.sttmedia.com/printmyfonts


MAME: EMULATOR
Met deze tool voor Windows, Mac en Linux kan je een emulator draaien op je computer en zo arcade spelletjes spelen.
https://www.chip.de/downloads/MAME_12996897.html
https://www.mamedev.org/


GOOGLE WEB DESIGNER
Wist je dat Google ook een eigen app heeft om interactieve websites te maken, die op HTML5 gebaseerd zijn? Het bijzondere daarbij is dat je de software naadloos kan combineren met andere Googleproducten, zoals Google Drive, Google Ads enz.
https://webdesigner.withgoogle.com/


LYRICS FINDER

Deze software zorgt ervoor dat je voor jouw muziekbibliotheek ook de songteksten vinden kan. Je moet de titels van de songs in het programma invoeren, en dan gaat de tool op zoek naar de woorden. Die worden dan toegevoegd aan je muziekbibliotheek.
https://www.chip.de/downloads/Lyrics-Finder_163022678.html
https://www.mediahuman.com/lyrics-finder/

 



 
 

 


 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
De burger zegt: dit is geen gedicht, want het is volkomen onbegrijpelijk.
De dichter zegt: dit is geen gedicht, wan het is volkomen begrijpelijk.
[Jan Greshoff]