Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
24/6/2021 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 25
Nummer 1213 van 19/6/2021



Gegroet lezer,


Er blijft zoveel gebeuren op het internet en in de tech wereld, dat wij elke dag tien keer zoveel artikels zouden kunnen vullen met nieuws. Maar zou u nog de tijd vinden om het allemaal te lezen? Daarom houden we het maar zoals het is, en proberen we een interessante selectie te maken. En ook deze week staan er heel wat intrigerende en inspirerende nieuwtjes voor u klaar.

Veel leesplezier, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




CHROME 91 STOPT MET VERBERGEN WEBADRES
Verleden week heeft Google versie 91 uitgebracht van zijn Chrome browser Het opvallende daarbij is dat in deze versie het volledige adres van een website die je bezoekt, opnieuw getoond zal worden.

Jaren geleden was Google ermee begonnen om de http in de adresbalk te verbergen. Het volledige adres was er nog, wel, want als je het adres uit de adresbalk ergens naartoe kopieerde, dan kon je dat volledig zien. En in 2020 besloot Google bij versie 86 van de Chrome browser nog een stapje verder te gaan - eigenlijk imiteerde het hiermee wat Apple in zijn Safari-browser al langer deed: enkel het domein tonen. Het idee hierbij was om het voor de gebruikers duidelijker te maken wanneer zij op een phishing site komen. Een concreet voorbeeld: nu worden gebruikers vaak misleid en denken zij bij een adres http://paypal.com.phishingsite.com dat zij bij Paypal terechtkomen. Maar wanneer niet het volledige ares getoond wordt, maar enkel het domein, in dit geval phishingsite.com, zou het meteen duidelijk moeten zijn dat zij op een frauduleuze website aanbeland zijn.

Eigenlijk geen slecht idee, maar het experiment werd in versie 91 toch stopgezet. Uit cijfers bleek namelijk dat deze verandering er niet voor gezorgd heeft dat er noemenswaardig minder gevallen van fraude ontdekt werden.

Meer bij Ars Technica.
https://arstechnica.com/gadgets/2021/06/google-chrome-ends-its-war-on-address-bar-urls-for-now-at-least/



HOE HET FBI ERIN SLAAGDE OM HET LOSGELD VAN COLONIAL PIPELINE OP TE SPOREN
Verleden week vertelden wij al dat het FBI erin geslaagd was om een deel van het losgeld te recupereren, dat het bedrijf Colonial Pipeline betaald had bij een ransomwareaanval. Daarbij vroegen wij ons af hoe het FBI dat kon doen, omdat het om geld ging dat in bitcoins betaald was (75 bitcoins, goed voor 4,4 miljoen dollar), en die toch moeilijk te traceren zijn.

Een goede uitleg hierover is te vinden bij de Wall Street Journal. Het is inderdaad zo dat de blockchain wel degelijk publiek is. Alle transacties kunnen gevolgd worden, dat is nu eenmaal het intrinsieke doel van de blockchain. Maar het is niet mogelijk vast te stellen wie een bepaalde wallet in bezit heeft. Met andere woorden: je kan zien naar welke wallet een som ging, maar weet niet wie de eigenaar ervan is.

Nu hadden overheidsdiensten die de blockchain in het oog houden, in kaart gebracht welke adressen geregeld gebruikt worden door misdadige types. In het geval van het Colonial Pipes-losgeld hield een speciale rechercheur van 75 bitcoins in het oog hoe die van adres naar adres gingen. Op 13 mei kondigde dan Darkside aan dat enkele van zijn servers in beslag genomen waren, en dat 11,3 bitcoins overgebracht waren naar een geconsolideerde wallet, die ongeveer 108 bitcoins bevatte.

Enkele dagen later, op 27 mei, werden 63,7 bitcoins dan overgebracht naar een andere wallet, waarvan de FBI de private sleutel had. Daarop vroeg de FBI een bevel tot inbeslagname aan, en kon het de bitcoins in beslag nemen - goed voor ongeveer 2,3 miljoen dollar.  Nu wachten de rechercheurs af om te zien of en wanneer de overblijvende bitcoins uit deze geconsolideerde wallet overgedragen worden.

Een ingewikkeld verhaal, maar het is interessant om te tonen hoe ingenieus de politie te werk gaat. Wij kunnen haast niet wachten op de verfilming van deze aanval. Ook de 'sting' operatie waarbij de politie van Australië zelf een netwerk van versleutelde telefoons op poten zette, om zo misdadigers om de tuin te leiden, verdient een verfilming!
https://www.wsj.com/articles/how-the-fbi-got-colonial-pipelines-ransom-money-back-11623403981?mod=rss_Technology




BLOCKCHAIN IN GAMES: NOG GEEN GEK IDEE
Bij Tech in Asia kan je lezen hoe je in F1 Delta Time, een racing game, via de blockchain munten of andere assets die je in de game aangekocht hebt of verdiend hebt, kan uitwisselen. Daarbij wordt gewerkt met 3 verschillende munten: bitcoin, ether en USDT.

Je kan er ook hetgeen je in een game verdiend hebt als een NFT verkopen. Nu lijkt dat allemaal wat hype, want waarvoor heb je eigenlijk de blockchain nodig in een game? De discussie over dit bericht bij Daily Technews Show leerde ons echter dat het wel degelijk zin heeft. Want vaak moet je in een game een hele weg afleggen (en veel tijd besteden) om een bepaald asset te verdienen - een superwapen bijvoorbeeld. Werken met de blockchain maakt het eigenlijk mogelijk dat iemand anders dat voor jou gaat doen, en dan dat superwapen aan jou verkoopt. Wij zien hier een heel lucratief handeltje ontstaan!
https://www.techinasia.com/blockchain-gaming
https://www.f1deltatime.com/



DELIVEROO LAAT ZIJN KOERIERS MISDADEN MELDEN
Uber en co zijn altijd op zoek naar andere dingen die hun medewerkers kunnen doen. Uber bijvoorbeeld is van het vervoeren van personen overgestapt naar het ophalen en afleveren van boodschappen. En Deliveroo, dat gespecialiseerd is in het aan huis leveren van restaurantmaaltijden, heeft een nieuw ideetjes om zijn koeriers in te zetten: misdaden melden.

Hiervoor zal Deliveroo samenwerken met Neighborhood Watch, een netwerk voor misdaadpreventie, om de koeriers te trainen zodat zij extra alert zijn voor tekens van bepaalde misdrijven. Nog geen al te gek idee: zij zijn veel op straat, en kunnen dingen opmerken zoals mensen die lastiggevallen worden, drugssmokkel, maar door aan te bellen bij mensen kunnen zij misschien ook gevallen van huiselijk geweld opmerken, of mensensmokkel.

De training verloopt onder supervisie van de Metropolitan Police, en bevat ook een luik voor de koeriers om zichzelf te te beschermen.

Wij wisten het niet, maar blijkbaar heeft Deliveroo in het verleden zijn koeriers ook al opgeleid om opmerkzaam te zijn voor kindermisbruik. Toen verliep de training met de National Society for the Prevention of Cruelty to Children.

Meer bij de BBC.
https://www.bbc.com/news/technology-57428966



GOOGLE: WORKSPACE VOOR IEDEREEN
Waar voorheen de Google Workspace productiviteitssuite enkel beschikbaar was voor bedrijven, tegen betaling, heeft Google nu beslist dat iedereen met een Google-account er toegang tot krijgt. Je zal dan de optie krijgen om over te schakelen op een moderner systeem dat Gmail, Docs en Chat omvat. Die zijn geïntegreerd in één enkele tab in je browser.

Om te beginnen zal je via een nieuwe instelling in Gmail de nieuwe Google Chat kunnen activeren, waar het Hangouts Chat vervangen zal. Beide chattools kunnen wel met elkaar werken, maar bevatten verschillende functies. Zo kan je bij Google Chat DM's (direct message) zenden naar anderen, en ook groepsgesprekken opstarten. Maar die groepen zijn toch nog verschillend van Rooms, die je apart in je Gmail zal aantreffen, en die binnenkort ook van naam veranderen, om het nog ingewikkelder te maken, en dan Spaces gaan heten. Ze krijgen dan ook wat nieuwe functies, zoals een betere threading (draadjes) in gesprekken, je kan reageren met een emoji, er zijn rollen voor gebruikers en tools voor beheerders, en andere functies die je ook in Slack vindt.

Je zal trouwens vanuit een e-mail binnen hetzelfde venster kunnen overstappen naar een real-time Google Chat Space, waar je dan bijvoorbeeld kan samenwerken aan een Google Sheet of Doc, en er tegelijkertijd over chatten.

Verder kan je als gewone gebruiker via een abonnement van $9,99 per maand intekenen op "Google Workspace Individual", waarmee je dan meer geavanceerde Workspace diensten gebruiken kan zonder dat je een eigen domein moet opzetten. In september zou er dan een progressive web app komen voor Workspace. Meer bij The Verge, waar je ook al enkele beelden van de nieuwe diensten vindt.
https://www.theverge.com/2021/6/11/22528701/apple-rank-own-app-over-competitor-files-dropbox-wwdc-2017?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4



WHATSAPP HEEFT OPLOSSING VOOR HIJACK PROBLEEM VOOR ANDROID GEBRUIKERS
Het blijkt heel gemakkelijk om een WhatsApp account te kapen. Meestal worden daarbij gebruikers om de tuin geleid zodat zijn de code van 6 cijfers die zij als sms krijgen om hun identiteit te bevestigen, doorsturen naar een hacker, die deze code dan gebruikt om jouw WhatsApp over te zetten naar zijn eigen telefoon. Waarna de bedrieger jouw contacten contacteert, meestal om geld te vragen.

Het probleem hierbij is, kort samengevat, het feit dat WhatsApp niet kan controleren of de verificatiecode verstuurd wordt vanop de telefoon waarnaar die code verstuurd was.

Jouw WhatsApp account is wel degelijk geassocieerd met een telefoonnummer, en naar dat nummer wordt de verificatiecode verstuurd, bijvoorbeeld bij een nieuwe installatie van WhatsApp, maar de app kan niet controleren of de telefoon, waarop de app geïnstalleerd wordt, dat telefoonnummer heeft.

Nu is daar een oplossing voor gevonden voor Android toestellen, via een API. Hoe het juist gebeurt, lees je bij Forbes. Maar omdat bij de iPhone de beveiliging veel strenger is, is deze oplossing niet beschikbaar voor de Apple-toestellen. 
https://www.forbes.com/sites/zakdoffman/2021/06/12/apple-iphone-warning-surprise-whatsapp-security-update-leak/



TIM BERNERS LEE VERKOOPT ORIGINELE BRONCODE VOOR HET WEB ALS NFT
Sir Tim Berners-Lee is de man aan wie wij het internet te danken hebben. Maar rijk is hij er niet van geworden: tot nu toe heeft hij niet rechtstreeks geld kunnen verdienen met een van de grootste uitvindingen van de moderne tijd.

Dat verandert nu: hij gaat de originele broncode voor het web als een NFT verkopen. Via een veiling bij Sotheby's wordt de NFT aangeboden, en de opbrengst gaat naar door Berners-Lee gekozen goede doelen. De veiling van de 10.000 regels code heeft een startprijs van 1.000 dollar.

Nu is de broncode voor het web open source, dus iedereen kan die eigenlijk "bezitten". Wat heeft het dan voor zin om veel geld te gaan neertellen voor de NFT ervan? wel, dat is het hele idee achter deze 'non-fungible tokens': dat je tegenover de buitenwereld bekend zal staan als de enige 'eigenaar', van iets dat op zich oneindig kopieerbaar is.  Zo hebben verschillende artiesten  al digitale kunst als NFT verkocht.

Bij Engadget lees je meer over de veiling. Forbes (2) heeft dan weer een interessant artikel waarin de auteur zich afvraagt of een NFT enkel hype is, of werkelijk een blijvende waarde kan betekenen, en waarvoor het dan goed kan zijn. En bij DTNS vind je een goede uitleg over wat een NFT is (3)

https://www.engadget.com/tim-berners-lee-nft-code-auction-131656681.html
https://www.forbes.com/sites/zengernews/2021/05/30/after-the-hype-the-future-for-nfts/?sh=10ea94fa2146
https://dailytechnewsshow.com/2021/06/10/about-non-fungible-tokens/



TWITTER WIL JE MEER CONTROLE GEVEN OVER VERMELDINGEN OM MISBRUIK TEGEN TE GAAN
Het kan gebeuren dat jij op Twitter in een tweet vermeld wordt, en dat er enorm veel antwoorden en retweets komen van dat bericht, maar dat jij eigenlijk niet geïnteresseerd bent in de opvolging ervan? Dat kan echt vervelend zijn.

In sommige twitter-apps kan je dan de tweet zelf op 'mute' zetten om die meldingen te stoppen. Je kan ook radicaal de Twitteraar blokkeren die de tweet gepost had. Of je kan gewoon wachten tot de drukte overgaat...

Nu overweegt Twitter om een "unmention" functie toe te voegen. Daarbij kan je jezelf loskoppelen van een tweet, waardoor je voorkomt dat je nog vermeld wordt in toekomstige antwoorden. Dat zou je kunnen doen in de privacy en safety instellingen.

Bovendien zou je, wanneer iemand die jij niet volgt, een @antwoord aan jou stuurt, kunnen voorkomen dat die persoon je nogmaals vermeldt.

Nog een ander voorstel zou zijn dat je bepaalde accounts kan verhinderen om jou nog te vermelden, en het zou zelfs mogelijk kunnen worden om alle berichten waarin jij vermeld wordt kan pauzeren voor 1, 3 of 7 dagen.

Het zijn dus allemaal voorstellen die nog in ontwikkelingsfase zitten, en het is niet zeker dat zij aan Twitter toegevoegd zullen worden. Maar het lijkt ons toch een goed idee om iets aan die ongewenste @mentions te doen.
https://techcrunch.com/2021/06/15/twitter-is-eyeing-new-anti-abuse-tools-to-give-users-more-control-over-mentions/
https://twitter.com/_dcrc_/status/1404578211309056006



SOCIAAL NETWERK IRL WORDT STEEDS POPULAIRDER
Wij hadden er nog nooit van gehoord, maar blijkbaar is IRL steeds populairder aan het worden, zo meldt The Verge. Het is een sociaal netwerk dat al een jaar of twee bestaat, en 12 miljoen maandelijkse gebruikers telt.

Veel gebruikers zijn jonger dan 18, en de focus ligt op groepsgesprekken, evenementen, polls, en dingen die mensen IRL (In Real Life, vandaar de naam) samen doen.

De CEO ervan, Abraham Shafi, zegt dat deze app "Facebook groepen en evenementen laat ontstaan voor de generatie die Facebook zelf niet gebruikt". Want ja, Facebook wordt een beetje als oubollig beschouwd.

Bij The Verge een uitvoerig interview. Misschien waard om zelf eens te ontdekken?
https://www.theverge.com/2021/6/15/22534253/irl-social-network-facebook-groups-calendar-events-messaging
https://www.irl.com/



BINNENLAND: BTW BETALEN OP AL JE ALIBABA PAKJES
Een toch wel belangrijk bericht voor wie regelmatig pakjes bestelt bij webwinkels buiten de EU - bijvoorbeeld bij AliExpress of Alibaba. Want eigenlijk is dat een import van een niet-EU land naar de EU. En dan moet je btw betalen.

Tot nu toe was er een uitzondering, voor aankopen lager dan 22 euro. Dat verandert vanaf 1 juli 2021: die vrijstelling valt weg.

Wat wil dit concreet zeggen voor jou, consument? Dat hangt ervanaf. De webwinkel kan zich registreren bij de Import One-Stop-Shop-System. Bij aankopen onder de 150 euro moet je dan de btw betalen aan de webwinkel, die dan dat bedrag doorstort aan het EU-land waar jij woont, dus België.

Als de webwinkel echter geen registratie aanvraagt, of als je iets aankoopt van meer dan 150 euro, dan betaal je de btw niet aan de webwinkel, op het moment van de aankoop, maar wel aan de koerierdienst. Die zal de inklaring bij de douane voor jou regelen, en dan betaal je de inklaringskosten én de btw aan de koeriersdienst.

Er is echter meer: koop je iets dat meer dan 150 euro kost, dan kan het zijn dat je ook invoerrechten betalen moet. Voor goederen onder de 150 euro blijft een vrijstelling van invoerrechten gelden.

Houd er dus rekening mee wanneer je goederen bestelt. Enne... mogen wij in onze glazen bol zien, en een lawine aan frauduleuze berichten voorspellen, waarin je gevraagd wordt om extra kosten te betalen voor je pakje?

De maatregel gaat in op 1 juli 2021.
https://news.belgium.be/nl/vanaf-1-juli-2021-moet-btw-worden-betaald-op-alle-online-aankopen-buiten-de-eu



BINNENLAND: HET CORONACERTIFICAAT IS ER
Stilaan worden alle vrijheden, die we moesten inleveren om de pandemie te bestrijden, een voor een teruggegeven aan de burger. We spreken uiteraard met twee woorden, want de 'oorlog' tegen het virus is nog niet definitief gewonnen. Eén opflakkering van een nieuwe variant, waartegen de vaccinaties niet bestand zijn, en we zitten terug in onze loopgraven...

Maar we blijven optimist, en genieten van de mogelijkheden die we opnieuw hebben, zoals reizen. En om het reizen op een veilige manier te kunnen toestaan, zodat het virus niet verder verspreid kan worden, werd het coronacertificaat bedacht - dat we geen coronapaspoort mogen noemen.

Het gaat namelijk om drie soorten certificaten. Eentje dat bewijst dat je volledig gevaccineerd bent, door een door Europa erkend vaccin. Hou er wel rekening mee dat je pas twee weken na de prik volledig veilig bent.

Verder is er een testcertificaat, waarmee je kan bewijzen dat je een negatieve test van Covid-19 onderging, maar die moet wel maximum 72u geleden zijn voor een PCR-test, of 24u voor een sneltest.

Ben je nog niet volledig gevaccineerd, omdat je nog op je tweede prik moet wachten, of omdat jouw leeftijdgroep nog niet aan de beurt kwam, dan heb je recht op twee gratis PCR-testen.

En tot slot is er het herstelcertificaat, dat aantoont dat je Covid-19 gehad hebt, en dat je hersteld bent.

De hamvraag is natuurlijk: hoe kan je het certificaat aanvragen? Het simpelste is de officiële CovidSafe app installeren. Daarna moet je enkele vragen beantwoorden, zodat het systeem weet welke certificaten voor jou beschikbaar zijn. Om die dan op je app te ontvangen, moet je je wel digitaal aanmelden met bijvoorbeeld je eID of Itsme.

Je kan ook je certificaat downloaden via de website covidsafe. Wil je je certificaat per post ontvangen, dan kan dat ook, maar het duurt wel een week.
https://covidsafe.be/#receive
https://apps.apple.com/nl/app/covidsafebe/id1566902189#?platform=iphone
https://play.google.com/store/apps/details?id=be.fgov.ehealth.DGC



BINNENLAND: VERGOEDING ONTWIKKELAARS IN HET VIZIER VAN DE BELASTINGEN
Het is al een hele tijd dat bedrijven voor de betaling van de vergoeding van ontwikkelaars beroep doen op een speciale regeling die geldt voor al wie artistiek werk verricht, een creatief werk verricht. Om de creativiteit te bevorderen, besliste de overheid dat het geld dat met die werken verdiend wordt, slechts aan een tarief van 15% belast wordt, en dat er ook nog eens 50% kosten afgetrokken kunnen worden (voor de laagste schijf inkomsten).

Oorspronkelijk was deze regeling bedoeld voor artiesten,  maar ook fotografen, journalisten, architecten, ingenieurs, consultants, boekhouders, professoren en softwareontwikkelaars passen die regel toe. En daarin wil de overheid nu snoeien: beroepsinkomsten die geen échte creatie van artistieke werken zijn, zouden niet langer in aanmerking komen voor deze voordelige regeling. En softwareontwikkelaars zouden mogelijk van deze regeling uitgesloten worden.

Om op te volgen dus!
https://www.tijd.be/politiek-economie/belgie/economie/van-peteghem-viseert-misbruik-auteursrechten/10312793



APPLE MEENT HET ECHT: WIL NAAST GEZONDHEIDSMONITORING OOK GEZONDHEIDSZORGEN AANBIEDEN
Verschillende grote techspelers zetten in op technologie om de mens gezonder de maken. Google doet het, Amazon, en ook Apple, met zijn Apple Watch dat boordevol sensoren zit om jouw lichaamsfuncties te meten, inclusief je glucosegehalte. Apple heeft zelfs bij zijn aankondiging van iOS 15 aangekondigd dat data van je Health app rechtstreeks doorgestuurd kunnen worden naar het medisch dossier van je arts. En alvast de bekende Mayo Clinic in de VS heeft aangekondigd dat het die functie ondersteunen zal.

Maar de plannen van Apple gaan veel verder. Volgens de Wall Street Journal is Apple sinds 2016 al begonnen met gezondheidszorgen aan te bieden, een ziekteverzekering. Het was het plan om een gepersonaliseerd gezondheidsprogramma op abonnementsbasis aan te bieden, waarbij de data van de verschillende Apple toestellen gecombineerd worden met virtuele en fysieke consultaties bij de huisarts die eerstelijns gezondheidszorgen biedt

Apple had de dienst ontworpen voor zijn medewerkers, met het achterliggende idee om het later uit te werken naar een echt gezondheidssysteem. Om die reden nam het ook verschillende klinieken over vlakbij zijn hoofdkwartier, en nam het in 2017 dr. Sumbul Desai aan, die dit project moest leiden.

Maar blijkbaar waren de medewerkers niet scheutig om in het systeem te stappen. En dan ging het niet alleen om naar die klinieken te gaan, maar ook om de verschillende health apps van Apple te testen. Zo had het team van Dr. Desai een app ontworpen, Health Habit, die zes maanden geleden gelanceerd werd. Personeelsleden werden aangemoedigd om gezonde gewoonten aan te kweken, zoals sporten en dieet. Maar de helft van de mensen die de app downloadden, tekende zich niet in op de adviezen, en het engagement van de mensen die het wél deden, was heel laag. Kortom: de werknemers reageerden lauw, zowel op de apps als de gezondheidszorgen die in de Apple-klinieken aangeboden werden.

Het is natuurlijk de vraag of werknemers zich wel zo comfortabel voelen om hun gezonde of ongezonde levensstijl met hun werkgever te delen. En anderzijds is het mogelijk dat Apple zijn werknemers al zo'n goede ziekteverzekering biedt, dat zij liever naar externe klinieken of artsen gaan, dan naar een Apple-kliniek.

Apple heeft op het rapport in de Wall street Journal gereageerd: het noemde de informatie incompleet, verouderd, en niet nauwkeurig.
https://9to5mac.com/2021/06/15/apple-health-records-mayo-clinic/
https://www.theverge.com/2021/6/9/22526024/apple-health-app-data-medical-record-iphone-doctor-access
https://www.wsj.com/articles/apple-struggles-in-push-to-make-healthcare-greatest-legacy-11623832200?mod=djemalertNEWS



BIDEN VERTELT POETIN DAT SOMMIGE CYBERAANVALLEN NIET KUNNEN
Aanvallen op kritieke infrastructuur van landen, uitgevoerd door andere landen, komen steeds vaker voor. Zo wordt de aanval met een ransomware op een belangrijke Amerikaanse oliepijplijn een "state-sponsored" aanval genoemd. De schade was in elk geval enorm: de olielevering werd onderbroken en leidde tot paniek aan de oostkust van de VS.

Maar het was niet enkel de VS die aangevallen werd door andere landen. Het elektriciteitsnet in de Oekraïne viel ook ten prooi aan een aanval, en ook petrochemische fabrieken in Saudi-Arabië werden slachtoffer.

In al die gevallen staken de VS een beschuldigende vinger uit naar hackers die rechtstreeks in opdracht van de Russische overheid werken, of vanop het Russische grondgebied. Wat Rusland uiteraard ontkende.

Nu heeft de nieuwe Amerikaanse president Biden dus een gesprek gehad met zijn Russische collega, Poetin. En naar eigen zeggen heeft hij aan die laatste duidelijk gemaakt dat bepaalde cyberaanvallen "off-limits" zijn, niet gedoogd kunnen worden. Hij zou, aldus Reuters, daarbij niet gespecificeerd hebben wat niet aangevallen mag worden.

Een positieve stap, maar waarnemers vrezen dat deze poging om "safe zones" overeen te komen, niet veel meer zal uithalen dan vorige pogingen, die zonder gevolg bleven.
https://www.reuters.com/technology/biden-tells-putin-certain-cyber-attacks-should-be-off-limits-2021-06-16/
 

 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



EEN ROBOT DIE ACROBATISCHE TOEREN KAN UITHALEN
Twee nieuwe robots tonen aan hoe knap de technologie de laatste tijd geworden is. Enerzijds is er Nadia, een robot die ontwikkeld werd door het Institute for Human and Machine Cognition, en die de grootte heeft van een kind. En anderzijds een nieuwe acrobatische robot, ontwikkeld door het Biomimetic Robotics Lab aan het MIT.

Beide robots passen in het idee van een nieuw, humanoïde design, die ook perfect kan landen. Dus robotjes die een backflip (een achterwaartse salto) kunnen maken, die benen hebben, en een krachtige torso.

Voorlopig is het nog allemaal in modelvorm maar volgens MIT zullen de robots de bewegingen die nu in de modellen uitgevoerd worden, in real world perfect kunnen uitvoeren.

Bij Spectrum IEEE lees je meer over de robots.
https://spectrum.ieee.org/automaton/robotics/humanoids/ihmc-developing-new-gymnastinspired-humanoid-robot
https://spectrum.ieee.org/automaton/robotics/humanoids/mit-dynamic-acrobatic-humanoid-robot



BEATS: NIEUWE OORTJES
Beats heeft nieuwe draadloze oortjes aangekondigd, de Beats Studio Buds, die $150 zullen kosten. Die bevatten active noise cancellation, zijn IPX4 bestand tegen water en zweet, en de batterij gaat vijf uur lang mee.

De oortjes kan je bedienen met het Control Center van Beats, maar er is ook handenvrije ondersteuning voor Siri op iOS. Ook met Android kan je de oortjes gebruiken, want zij ondersteunen Fast Pair en de Find My Device van Google voor Android. De oortjes zouden einde deze maand op de markt komen.

Meer bij The Verge.
https://www.bbc.com/news/world-europe-57468750



TECHBEDRIJVEN TRAINEN AI OM TE KUNNEN LIPLEZEN
Eerst hadden we gelaatsherkenning, en nu komt er liplezen via artificiële intelligentie. Het zou ingezet kunnen worden op plekken waar veel lawaai is en je bijvoorbeeld een koptelefoon moet dragen om het lawaai te dempen - denk aan een fabriek, een arbeider met een bladblazer, enz. Maar ook in hospitalen zou het gebruikt kunnen worden, voor mensen die niet kunnen spreken omwille van een ingreep.

Een eerste toepassing als app bestaat al: SRAVI oftewel Speech Recognition App for the Voice Impaired, gemaakt door het bedrijf Liopa. Het is redelijk rudimentair, zo lees je bij Vice, maar wel een doorbraak voor VSR of visual speech recognition.

Een interessant achtergrondartikel hierover bij Vice.

https://www.vice.com/en/article/bvzvdw/tech-companies-are-training-ai-to-read-your-lips



LEICA LANCEERT ZIJN EIGEN SMARTPHONE
Alle smartphones zijn tegenwoordig ongeveer gelijk qua kracht en functies. Alleen de camera is vaak hetgeen gebruikers kan overhalen om voor een bepaald toestel te kiezen.

En op dit gebied zou de smartphone die Leica uitbrengt onder zijn eigen merknaam, de Leitz Phone 1, wel eens een grote kanshebber kunnen zijn. Het is een smartphone die niet goedkoop is, want hij zal 1700 dollar kosten.

In werkelijkheid is het een Sharp Auos R6 smartphone, die  magnetische lensdoppen aan de 1-inch 20-megapixel achtersensor van het apparaat  toevoegt en een 240Hz 6,6-inch OLED-scherm bevat.

Voor de fotografen dus!
https://www.engadget.com/leica-leitz-phone-1-japan-softbank-price-availability-054216785.html

 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



OOSTENDE ORGANISEERT PODCASTFESTIVAL DER LAGE LANDEN

Het is nog even wachten, want het zal pas einde dit jaar plaatsvinden: het eerste podcastfestival der Lage Landen. Drie dagen lang, op 3, 4 en 5 december. heeft het festival plaats in het Kursaal van Oostende. Het is de bedoeling om bekende podcastmakers uit het binnen- en buitenland naar Oostende te lokken, die dan talks, masterclassen en live-sessies zouden geven.

Uiteraard komen er ook prijzen, en zal een jury de beste podcasts bekronen. Noteer alvast de datum in je agenda!
https://hetostendsnieuws.be/economie/de-standaard-organiseert-een-driedaags-podcastfestival-in-oostende-en-reikt-oscars-van-de-podcast-uit/



FACEBOOK LANCEERT VOLGENDE WEEK EIGEN PODCASTPLATFORM

22 juni: die dag zal Facebook zijn podcastpagina lanceren. Facebook had al enige tijd geleden aangekondigd dat het ook met podcasts zou starten, en nu zijn daar meer concrete details van bekend.

The Verge heeft die details gehaald uit de mails die Facebook naar creators gestuurd heeft. En daarin staat te lezen dat gebruikers rechtstreeks op een Facebookpagina kunnen luisteren naar podcast, en dat er tegen dan ook een nieuw tabblaadje verschijnen zal, "Podcasts".

Gelukkig respecteert Facebook het open systeem van podcasts, en kan je als podcastmaker een RSS feed gebruiken om een podcast aan je Facebook-pagina toe te voegen. Daarna zullen mensen vanop je Facebook pagina naar je podcast kunnen luisteren.

Nu, mooi, enz. Maar voor ons blijft het toch het belangrijkste dat podcasts gewoon in onze eigen podcast-app gedownload en beluisterd kunnen worden. En of Facebook dat netjes gaat blijven doen, of gaat proberen om podcastmakers te overtuigen om "Facebook-only" content te maken, is nog de vraag.

Meer bij 9to5Mac.
https://9to5mac.com/2021/06/16/facebook-to-launch-its-own-podcast-platform-next-week/





 
De nieuwe oogst


   

HOW IS YOUR BLANK
Deze website wil je inzicht geven in je dag, je maand, je dieet, je symptomen, enz. Je maakt een tabel, en houdt gewoon bij wat je presteert. Met alle blokjes kan je dan een leuk overzicht krijgen.
[Taal: ENG]
https://howsyourblank.com/


CLOSETAB EMAIL
Het is je ongetwijfeld ook al overkomen: je bookmarkt een website, om ze later rustig te bekijken, maar verliest ze dan uit het oog. Met deze tool krijg je een keer per week per e-mail een herinnering voor je tabs , die op een leeslijst komen staan.
Extensie voor Chrome en Firefox.
https://closetab.email/?ref=producthunt


BUTTON VOOR GOOGLE CALENDAR

Met deze extensie voor de Chrome browser krijg je met één klik een overzicht van je Google Calendar. Je ziet ook meldingen en kan snel bij vergaderingen inloggen. Gratis en open source.
https://buttonforcalendar.app/?ref=producthunt


YOUT: STREAM CAPTEREN
Met deze online tool kan je een URL van een YouTube filmpje ingeven, of een zoekactie opstarten, en dan van het resultaat de MP3 of MP4 capteren, of er een GIF van maken.  Hou wel de auteursrechten in het oog vooraleer je het resultaat gaat verspreiden.
[Taal: ENG]
https://yout.com/


TEXTPOST: BLOG VIA SMS

Een slim idee, om een simpele blog bij te houden. Stuur een sms bericht naar het nummer van deze website, of een afbeelding, en de site maakt voor jou een blog aan, met de titel die jij kiest, waarop dan de daaropvolgende berichten en afbeeldingen vormgegeven worden.  Je kan kiezen of je het blog privaat houdt of wil delen met anderen.
[Taal: ENG]
https://textpost.me/


THAN AVERAGE
Stel je voor: je bent in een kamer met 100 vreemden, gelijkaardig aan jouw kennissen en buren. Hoe zou jij jezelf vergelijken met hen? Deze website stelt je vragen, en laat dan zien welk percentage van de andere mensen die deze vraag via de site beantwoord hebben, op dezelfde manier denken. Bijvoorbeeld: geef jij meer of minder dan gemiddeld om het milieu.
[Taal: ENG]
https://thanaverage.xyz/


DIGITAL PUBLIC LIBRARY OF AMERICA: GRATIS TE RAADPLEGEN
Een verzameling van meer dan 43 miljoen afbeeldingen, teksten, video's en geluiden uit de hele VS. Dat is wat de DPLA aanbiedt. En een hele collectie Ebooks bovendien. Je bent er dus wel even zoet mee!
[Taal: ENG]
https://dp.la/


RE OPEN EUROPE: VEILIG REIZEN

Deze officiële website van de Europese Unie moet je helpen bij het reizen. Het kan weer, maar toch nog altijd met beperkingen. En die verschillen van land tot land. Op de website kan je je route uitstippelen, en krijg je te zien welke beperkingen en maatregelen je moet volgen. Er hoort ook een app bij voor Android en iOS.
[Taal: ENG]
https://reopen.europa.eu/en


GET BODY SMART: ANATOMIE LEREN
Deze website laat je de men ontdekken: het geraamte, de spieren, het zenuwstelsel, en meer. Interactief en digitaal, wat het aanleren van de verschillende stelsels moet vergemakkelijken.
[Taal: ENG]
https://www.getbodysmart.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: WAARNEMING: VOOR DE NATUUR
Deze site is een natuurplatform, waar je via het internet je eigen waarnemingen kan delen, van wat je ziet rondom jezelf. Zo krijg je een prachtig beeld van de natuurrijkdom, maar er is meer. Kom je een plant of dier, insect tegen dat je niet kent, dan kan je een afbeelding uploaden en zo te weten komen wat het is. Je waarnemingen kan je ook delen met anderen.
[Taal: NL]
https://waarneming.nl/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: STREEKPRODUCTEN

Onze Vlaamse keuken is bekend, en onze streekproducten zijn heerlijk. Maar welke zijn dat? Witloof en mattetaarten zijn de eerste dingen waar je aan denkt. Maar er is veel meer: Vlaanderen erkent na onderzoek bijvoorbeeld Elixir d'Anvers, maar ook Molse Kipkap en Geels hartje.
Nog meer heerlijkheden op de site van de Streekproducten.
[Taal: NL]
https://streekproduct.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: HET NEDERLANDSE LIED
Over verschillende Nederlandse muzikanten is een documentaire gemaakt - van Blof, Rob de Nijs, tot Boudewijn de Groot. Deze documentaires kan je bekijken via 2Doc.nl, waar nog tal van andere interessante documentaires te vinden zijn.
https://www.2doc.nl/
https://www.2doc.nl/documentaires/v/het-verhaal-van-blof.html


VRIJDAG MULTIMEDIA: WINKELIERS UIT DE HELE WERELD
De Canadese fotograaf Vladimir Antaki heeft eigenaars van winkel in beeld gebracht.Het werden 250 kleurrijke beelden, die je in een artikel bij Wired terugvindt.
[Taal: ENG]
https://www.wired.com/story/shopkeepers-photo-gallery


VRIJDAG MULTIMEDIA: AFRIQUE SAUVAGE
Fotograaf Laurent Baheux brengt prachtige beelden van dieren in het wild. Zijn reeks 'Afrique Sauvage' heeft hij onderverdeeld in diersoorten. De reeks 'krokodilachtigen' is indrukwekkend!
[Taal: FR]
https://www.laurentbaheux.com/-/galleries/wild-africa/crocodylidae
https://www.laurentbaheux.com/





Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia





Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Vlaamse zakenman en reality tv-persoonlijkheid - https://nl.wikipedia.org/wiki/Steven_Spillebeen
    Isoprenoïde chinonverbinding die betrokken is bij de elektronentransportketen in de lichtreacties van de fotosynthese - https://nl.wikipedia.org/wiki/Plastochinon
    Nintendogame - https://nl.wikipedia.org/wiki/Mario_%26_Luigi:_Dream_Team
    Beschermd natuurgebied in de Oostenrijkse deelstaat Vorarlberg - https://nl.wikipedia.org/wiki/Biosfeerreservaat_Gro%C3%9Fes_Walsertal
    Nationaal Archief Curaçao - https://nl.wikipedia.org/wiki/Nationaal_Archief_Cura%C3%A7ao
    Iraanse acteur, model en tv-presentator - https://nl.wikipedia.org/wiki/Behrouz_Vossoughi
    Nummer van de Franse zanger en entertainer Charles Trenet - https://nl.wikipedia.org/wiki/La_mer_(Charles_Trenet)
    Lijst van fractievoorzitters van CD&V in het Vlaams Parlement - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_fractievoorzitters_van_CD%26V_in_het_Vlaams_Parlement
    Promotoren van de Vlaamse Opera in de Nederlanden in de achttiende eeuw - https://nl.wikipedia.org/wiki/Jacob_%26_Frans_Neyts


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Diertje dat na 24.000 jaar weer tot leven is gewekt - https://nl.wikipedia.org/wiki/Bdelloidea
    EK voetbal - https://nl.wikipedia.org/wiki/Europees_kampioenschap_voetbal_2020
    Al diverse Griekse letters zijn gebruikt voor varianten van SARC-CoV-2 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Varianten_van_SARS-CoV-2


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Nederland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Nederland


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS




 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Een 'refurbished’ apparaat kopen: moet je daar wel aan beginnen?
https://www.ad.nl/tech/een-refurbished-apparaat-kopen-moet-je-daar-wel-aan-beginnen~a174ecd2/
- Vrouwen slepen pornosite Pornhub voor rechter vanwege video's met seksueel misbruik
https://www.ad.nl/tech/vrouwen-slepen-pornosite-pornhub-voor-rechter-vanwege-video-s-met-seksueel-misbruik~a23640cd/
 
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
 -Sony draadloze oordopjes met State-of-the-art noise cancelling en superieur geluidskwaliteit
https://elektrozine.be/sony-draadloze-oordopjes-met-state-of-the-art-noise-cancelling-en-superieur-geluidskwaliteit/
- GETEST: Rowenta X-Force Flex Animal Care draadloze steelstofzuiger
https://elektrozine.be/getest-rowenta-x-force-flex-animal-care-draadloze-steelstofzuiger/


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Smart Locks: veiliger dan een klassiek slot?
https://computertaal.info/2021/06/18/smart-locks-veiliger-dan-een-klassiek-slot/
- Vier beveiligingslekken gevonden in Microsoft Office
https://computertaal.info/2021/06/16/vier-beveiligingslekken-gevonden-in-microsoft-office/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Belgische Kamer keurt wetsontwerp voor 5G-veiling goed
https://tweakers.net/nieuws/183336/belgische-kamer-keurt-wetsontwerp-voor-5g-veiling-goed.html
- EU gaat onbelemmerde doorgifte data van EU-burgers naar VK toestaan
https://tweakers.net/nieuws/183320/eu-gaat-onbelemmerde-doorgifte-data-van-eu-burgers-naar-vk-toestaan.html


*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Facebook gaat VR-advertenties testen
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/facebook-gaat-vr-advertenties-testen/article-news-1748251.html
- Motorola introduceert schier onverwoestbare smartphone
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/motorola-introduceert-schier-onverwoestbare-smartphone/article-news-1748275.html


*** TANDEMTECH


- Huawei Watch 3 review
Harmonieuze samenwerking tussen software en hardware
https://tandemtech.be/huawei-watch-3-een-van-de-beste-smartwatches-voor-android-fa3bd62fd1e2


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/


- Europese marktleider in deelmobiliteit gaat ruim 1.000 e-steps uitrollen in Brussel
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemersnieuws/2021/europese-marktleider-in-deelmobiliteit-gaat-ruim-1-000-e-steps-uitrollen-in-brussel
- Overname Smartschool door Cegeka moet digitalisering van ons onderwijs versnellen
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemersnieuws/2021/overname-smartschool-door-cegeka-moet-digitalisering-van-ons-onderwijs-versnellen



 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
TIP: BETER ZOEKEN MET GOOGLE
Dit artikel vertelt je hoe je slimmer kan zoeken met Google. Werken met aanhalingstekens om een exacte match te krijgen bijvoorbeeld, of met booleaanse operatoren, zoeken binnen een bepaalde site, enz. Word een prof!
https://markodenic.com/use-google-like-a-pro/


OPDRACHTEN AAN DE COMMANDOLIJN
Een 'echte' computerman/vrouw doet de dingen aan de commandolijn. Dat was vroeger zo - en er zijn nog altijd dingen die je veel gemakkelijker kan doen vanop de commandoprompt dan vanuit een of ander programma;
Dit artikel bij Gizmodo leert hoe je eraan begint bij Windows en macOS. Om te beginnen ook hoe je de commandoprompt oproept!
[Taal: ENG]
https://gizmodo.com/20-cool-command-line-tricks-for-windows-and-macos-1797222311



 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


PODVERSE: PODCAST MANAGER


Met deze app voor iOS en Android kan je je abonneren op podcasts, episodes automatisch downloaden, maar ook (bij de premium versie) je podcasts synchroniseren op verschillende toestellen, zodat je daar verdergaat waar je begonnen was. Je kan ook fragmenten van een podcast uitknippen, en die dan delen met anderen.
https://podverse.fm/about


KOPIA: BACKUP TOOL
Dit is een snelle en veilige open source tool om backups te maken en die te herstellen, naar een externe plek. De software bevat ook tools voor deduplicatie en encryptie.
https://kopia.io/


KAMI: ONLINE PDF BEWERKEN
Deze extensie voor de Google Chrome browser zorgt ervoor dat je online PDF-bestanden kan bewerken. Je kan documenten opsplitsen en samenvoegen. Maar ook commentaar geven, tekst markeren, tekenen enz.
https://www.kamiapp.com/
https://www.chip.de/downloads/c1_downloads_auswahl_110661628.html?t=1623748899&v=3600&s=4176af21dd6a1a99148a8339084f9e52


EXTENSIE VOOR CHROME: MIDNIGHT LIZARD
Met deze extensie voor de Chrome-browser kan je elke website in dark-modus bezoeken. Dat maakt teksten duidelijker leesbaar.
https://www.chip.de/downloads/Midnight-Lizard-fuer-Google-Chrome_143667361.html
https://github.com/Midnight-Lizard/Midnight-Lizard


GHOSTERY MIDNIGHT: TRACKING VERHINDEREN

Ghostery Midnight zorgt ervoor dat sites je niet kunnen traceren en verhindert het vertonen van advertenties. In de nieuwe versie is er nu ook een VPN-dienst aanwezig: met een Virtual Private Netwerk-verbinding surf je  nog veiliger.
https://www.chip.de/downloads/Ghostery-Midnight_182669855.html
https://www.ghostery.com/ghostery-subscription-product-update/


HET PLANETARIUM 1900 2100
Met deze gratis tool kan elke amateurastronoom het firmament van onze blauwe planeet onderzoeken. Je krijgt ook de coördinaten om de sterrenbeelden te vinden.
https://www.chip.de/downloads/Das-Planetarium-1900-2100-Sternenkarte_20156928.html
http://www.astroexcel.de/


GAIA SKY

Ook met deze software kan je de ruimte exploreren, maar hier gaat het meer om de planeten. Het is een project van de Universiteit van Heidelberg om de hele galaxy vanop je computer te bezoeken.
https://www.chip.de/downloads/Gaia-Sky_100739408.html
https://gitlab.com/langurmonkey/gaiasky/-/releases
https://zah.uni-heidelberg.de/gaia/outreach/gaiasky/


OLDOS: IOS 4 TERUG OP JE SMARTPHONE
Het is al enkele jaren geleden dat iOS4 bestond. Wie heimwee heeft naar deze versie van het besturingssysteem voor de iPhone, wordt op zijn wenken bediend door een project van een 18-jarige ontwikkelaar. Chip.de vertelt hoe je de app op je iPhone kan installeren.
https://www.chip.de/news/iPhone-wie-zu-Steve-Jobs-Zeiten-Kostenlos-App-holt-iOS-4-zurueck_183665199.html


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.



 
 

Het laatste woord....



 


 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Wanneer men 'ja' tegen het leven zegt, en het leven zelf zegt 'neen',
dan moet men ook op dit 'neen' weer 'ja' zeggen.
-Christian Morgenstern-