Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
20/5/2021 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 25
Nummer 1208 van 15/5/2021



Gegroet lezer,

Deze week zal u verschillende berichten aantreffen over cryptomunten in het algemeen en de Bitcoin in het bijzonder, en Elon Musk. Erg kritische berichten, eerlijk gezegd, maar een kritiek die naar onze mening verdiend is. Cryptomunten hadden een stabiele alternatieve, gedecentraliseerde valuta moeten worden, maar zij zijn verworden tot een speelbal van speculanten, die bovendien erg belastend zijn voor het menu. Maar misschien bent u een andere mening toegedaan? U mag ons altijd verbeteren :)

Veel leesplezier met deze editie, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.





SNAPCHAT MOGELIJK VERVOLGD VOOR FATAAL AUTO ONGEVAL
De reden: "Speed Filter"

In mei 2017 zijn er bij een ongeval drie jongemannen omgekomen in Walworth County, in de Amerikaanse staat Wisconsin. Bij het proces rond hun dood wensten de ouders van de jongeren ook Snapchat aan te klagen. En de rechter heeft hen nu daarvoor toestemming gegeven.

Waarom? Wel, Snapchat heeft een "speed filter" - een filter die de snelheid in real-time weergeeft. En die zet blijkbaar nogal wat mensen aan om halsbrekende toeren uit te halen in hun auto, hoge snelheden om zich stoer voor te doen.

Blijkbaar zou, zo lees je bij NPR, dat ook bij de 3 jongemannen gebeurd zijn. Zij reden over een lange, rechte weg, met aan beide kanten korenvelden. En zij deelden hun ritje via de sociale media: toen zij 124 mijl per uur (197 km) reden, opende een van hen Snapchat met deze filter.  En kort daarna raakte de auto van de baan, vloog tegen een boom - een botsing die geen van de drie overleefde.

De ouders van de jongeren wilden Snapchat aanklagen, omdat het "bewust een gevaarlijk game" gecreëerd had met deze filter, en daarom verantwoordelijkheid droeg. In eerste instantie werd deze klacht tegen Snapchat afgewezen, maar in beroep oordeelde een rechter dat de klacht toch anders was, namelijk dat Snap behandeld zou moeten worden als elk ander bedrijf dat een product vervaardigt dat  gebruikers kan verwonden of andere schade kan toebrengen.

Over verantwoordelijkheid van app-makers en de verschillende standpunten van de rechters, wat meer achtergrond bij NPR.
https://www.npr.org/2021/05/04/993579600/snapchat-can-be-sued-for-role-in-fatal-car-crash-court-rules?t=1620230095390



WHATSAPP: AANVAARDEN OF GEDAAN
Alhoewel... nog enig uitstel is mogelijk

Messaging dienst WhatsApp heeft onlangs zijn gebruiksvoorwaarden gewijzigd. Daardoor kan het data delen met Facebook - en niet iedereen is daarmee gelukkig.

Normaal gezien zouden de nieuwe gebruiksvoorwaarden op 15 mei van kracht worden. Heb je tegen dan deze voorwaarden niet aanvaard, dan zou je WhatsApp niet langer kunnen gebruiken. Althans, dat was het plan, want WhatsApp wil je nog wat respijt geven. Maar niet eeuwig.

Volgens een verklaring van WhatsApp zouden de herinneringen aan het nieuwe beleid voortdurend op de app verschijnen. Je zou niet meteen je account verliezen, maar na enkele weken (na 15 mei) geen toegang meer hebben tot je chatlijst. Je zal nog wel inkomende voice- en videogesprekken kunnen beantwoorden, en meldingen krijgen over boodschappen of gemiste oproepen. Maar ook dat zou na enkele weken ophouden. En dan is het gedaan: geen boodschappen en geen oproepen meer naar je toestel.

Dus: de nieuwe voorwaarden slikken - of natuurlijk een andere boodschappendienst kiezen.  Bij TurboFuture vonden wij een artikel dat je 10 alternatieven aanreikt.
https://www.cnet.com/news/whatsapp-now-says-it-wont-ax-you-on-may-15-for-ignoring-privacy-update/#ftag=CAD590a51e
https://turbofuture.com/internet/apps-like-snapchat



MAAR HOEVEEL ENERGIE VERBRUIKEN CRYPTOMUNTEN EIGENLIJK
Even de puntjes op de i

Verleden week hadden wij het over cryptomining, het aanmaken van cryptomunten zoals de bitcoin. En dat dit toch wel erg veel energie verbruikt. Maar hoeveel is "erg veel"? Wel, dat antwoord vonden wij in de podcast van Daily Tech News Show. Daar had men het over een artikel over dat energieverbruik van ene Nic Carter in Harvard Business Review. Daarin verwijst de man naar een studie van het Cambridge Center for Alternative Finance, waarin geschat wordt dat de Bitcoin ongeveer 110 Terawatt Uren verbruikt  per jaar, wat 0,55% is van de globale elektriciteitsproductie.

Is dat veel of weinig, is dat een probleem? Dat hang ervan af, zo stelt Carter, van hoe nuttig je een cryptomunt vindt. Als je denkt dat zo'n munt enkel dient voor criminelen om hun geld wit te wassen en in drugs te handelen, dan is dit uiteraard een onvergeeflijke verspilling. Maar als je het zou gebruiken om te kunnen leven in een land waar je onderdrukt wordt, of om inflatie te voorkomen in snel evoluerende economieën, dan zou je het als een waardevol iets kunnen beschouwen.

Bovendien hangt alles af van het soort energie dat gebruikt wordt: hernieuwbare of fossiele.  En tot slot is de handel zelf in bitcoins niet hetgeen energie verbruikt, wel de aanmaak van de munt.  En omdat het aantal munten dat je kan 'minen' elk jaar gehalveerd wordt, wegen de steeds groter wordende berekeningen die nodig zijn, zal ook het minen dalen. En dus het energieverbruik.

Wie wil kan zich in het artikel verdiepen.

Tussen haakjes: er zijn nog wat andere dingen die veel energie verbruiken, en waar een illegaal kantje aan zit. Het telen van marihuana bijvoorbeeld. Daarover in de tweede link meer.
https://hbr.org/2021/05/how-much-energy-does-bitcoin-actually-consume
https://www.ncsl.org/research/energy/electricity-use-in-marijuana-production.aspx



KRITIEK OP ELON MUSK NEEMT TOE
Bedrijf maakt meer winst met speculaties dan met auto's maken, zo luidt het

Elon Musk is uitgegroeid tot een mediafiguur. Dat heeft hij dit weekend bewezen met zijn aanwezigheid op het bekende Saturday Night Live. Musk is dan ook de ideale gast voor zo'n programma - altijd wat controversieel, met wilde ideeën over zowat alles. En de man is niet gek, dat blijkt uit de vele ondernemingen die hij uit de grond gestampt heeft, en die enorm succes kennen.

Maar er zit een naar kantje aan die bekendheid - vooral aan zijn rol in de speculaties met cryptomunten, zo stellen waarnemers. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat Musk aankondigde dat je voortaan je Tesla zou kunnen betalen met Bitcoins. Wat de koers van de Bitcoin meteen pijlsnel de hoogte injoeg. Zijn optreden het voorbije weekend had het omgekeerde effect voor de Dogecoin - een opkomende munt waarrond heel wat hype opgebouwd was de laatste weken. Doordat Musk tijdens SNL de munt een 'hustle" (veel poeha) genoemd had, stuikte de koers in de volgende uren compleet ineen.

Opvallend: toen Tesla onlangs zijn resultaten voor het eerste kwartaal bekendmaakte, kon het een recordwinst aankondigen van 438 miljoen dollar. Daarbij kwam die winst niet van de verkoop van auto's, maar enerzijds wel van de verkoop van milieukredieten, en anderzijds van de speculatie met de bitcoin - goed voor 101 miljoen dollar "positieve impact" op de balans. CNBC voegt daaraan toe: "Het is niet meteen duidelijk hoe de handel in bitcoin, dat toch heel veel energie vraagt om te minen, past bij de visie van Tesla om de overgang naar duurzame energie te laten versnellen".

Een cynisch commentaar over de Bitcoin noteerden we uit de mond van Twitteraar @PantiBliss: "Doe maar! Laat ons een standaard munt vervangen door een die dramatisch schommelt, omdat een man tijdens een comedy show een grappig commentaar erop maakt. Wat kan er verkeerd gaan?"
https://www.cnbc.com/2021/04/26/teslas-bitcoin-speculation-helped-boost-profits-this-quarter.html
https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-05-08/dogecoin-falls-ahead-of-musk-s-saturday-night-live-appearance
https://twitter.com/PantiBliss/status/1391305098639388676



SPOTIFY: TIJDSTEMPELS OM PODCASTS TE DELEN
En andere nieuwigheden op sociaal vlak

Nadat het eerder aankondigde dat het de samenwerking met Facebook verder verdiept, meldt Spotify dat het ook nieuwe manieren wil brengen om content te delen - zowel muziek als podcasts..

En dat is wel handig. Wanneer je tot nu toe een podcast wilde delen, dan kon je eigenlijk alleen maar de link naar de hele podcast delen. Nu echter voert Spotify ook een tijdstempel toe. Zo kan je, wanneer je een podcast deelt, exact naar dat gedeelte van de podcast wijzen, om bijvoorbeeld een citaat of een belangrijk onderwerp te beklemtonen.

Hoe je dat doet? Wel, wanneer je een podcast op pauze zet, krijg je een schakelaar te zien waarmee je de optie krijgt "switch to share", vanaf dat bepaalde tijdstip. Vervolgens kies je waar je de content delen wil (sociale netwerken, maar ook WhatsApp, sms en meer).

Deze bijkomende optie is ook interessant voor podcasters zelf, want zo kunnen wij een luisteraar lokken met bijvoorbeeld een straffe uitspraak in de podcast, waarna die (hopelijk) verder blijft luisteren en zich ook abonneert op de podcast.

Een andere nieuwigheid betreft de Canvas feature van Spotify. Die voegt een visuele artistieke ervaring toe aan een song, die voortdurend gespeeld wordt in loop. Tot nu kon je Canvas art enkel delen op Instagram Stories, maar voortaan kan het ook op Snapchat.

Meer over al deze nieuwigheden bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2021/05/10/spotify-adds-timestamped-podcast-sharing-and-other-social-features/



GEBLOKKEERDE PIJPLIJN IN DE VS: HACKERS BEKLEMTONEN DAT ZE ENKEL FINANCIëLE BEDOELINGEN HEBBEN
Geen sabotage in het spel - maar de gevolgen blijven hetzelfde

Je hebt waarschijnlijk al gehoord dat een belangrijke pijplijn in de VS momenteel buiten werking is, als gevolg van een ransomware-aanval. Het gaat om de Colonial Pipeline, die meer dan 8.800 km lang is en die olie vanuit de raffinaderijen aan de Gulf Coast naar de East Coast brengt, en die goed is voor 45% van alle brandstof die daar verbruikt wordt.

Colonial Pipeline moest het transport stilleggen, als gevolg van een ransomware. Bij zo'n aanval worden bestanden van een bedrijf versleuteld, en vraagt de hacker losgeld om de sleutel voor het decrypteren te overhandigen.  Door de hack ligt het transport al sinds vrijdag stil, en in afwachting van het hernemen van de activiteiten wordt in allerijl toevlucht genomen tot wegtransport van de olie, via tankwagens.

De organisatie die naar verluidt achter de aanval zit, noemt zichzelf DarkSide. Zij hebben, semi-verontschuldigend, laten weten dat het hen enkel om geld te doen is, dat zij geen politieke of andere motieven hebben. Maar wat het motief ook is: de schade die deze groep toebrengt, is enorm.

In 2020 zijn er trouwens, midden de corona-epidemie, ransomware-aanvallen uitgevoerd op tal van hospitalen in de VS.  Maar liefst 560 healthcare providers waren in 2020 het slachtoffer. Een heel kwalijke evolutie, als je het ons vraagt, want de hackers spelen hierbij toch met mensenlevens...
https://healthitsecurity.com/news/560-healthcare-providers-fell-victim-to-ransomware-attacks-in-2020
https://www.wsj.com/articles/cyberattack-forces-closure-of-largest-u-s-refined-fuel-pipeline-11620479737?mod=djemalertNEWS



CHINA WIL NIEUWE PRIVACYWET INVOEREN
Maar is de privacy van de gebruiker de inzet, of het breken van de macht van techbedrijven?

Auteur Shen Lu van de website Protocol vertelt over een nieuwe privacywet die in China voorligt. Momenteel kan het publiek commentaar geven op een tweede versie van het voorstel, ingediend einde april. Een finale versie zou tegen het einde van het jaar goedgekeurd moeten worden.

Nu zal je zeggen: China en privacy? Dat is toch een autoritair land - zit het echt zo hard in met de privacy van zijn bewoners? Die vraag is eigenlijk moeilijk te beantwoorden. Enerzijds lijkt de wet heel hard op de GDPR in Europa, in die zin dat de gebruikers het recht krijgen om te weten welke data er over hen bewaard worden, en hoe die data gebruikt worden.Het vertonen van gepersonaliseerde advertenties vereist een opt-in toestemming, en persoonlijke info mag enkel verzameld worden indien dat nodig is om de dienst in kwestie aan te bieden aan de gebruiker.

Ook positief, en zelfs vooruitstrevender dan de wetten in Europa, is het feit dat families volgens de wet het recht krijgen om te beslissen hoe er wordt omgegaan met de persoonlijke info van een overleden persoon - inbegrepen het recht om diens accounts te wissen. In Europa bestaat daar nog geen enkele wetgeving rond.

Maar dan wordt het weer toch wat ingewikkelder om het wetsvoorstel op zijn merite te beoordelen. Want techbedrijven zouden verplicht worden om een comité op te richten van voornamelijk werknemers buiten het bedrijf. Dat comité moet dan toezien over de verwerking van persoonlijke info, en daarover regelmatig een verslag uitbrengen. Het comité heeft ook de plicht om het bedrijf te verplichten om een dienst stop te zetten, wanneer daarbij persoonlijke info misbruikt wordt. Op het eerste zicht een extra bescherming van de gebruiker. Maar wie bepaalt wie in het comité zit? Is dit niet een verkapte controle van de Chinese overheid op de grote techbedrijven?

Er is ook een hoofdstuk over beperkingen aan wat de staat mag verzamelen. Enkel wat nodig is om "statutaire verplichtingen te vervullen" mag verzameld worden door de overheid, en instellingen van de overheid moeten gebruikers informeren over wat zij verzamelen, en toestemming vragen. Lijkt correct, tot je ook leest dat er een brede uitzondering is: de verplichting tot informatie van de burger, of het vragen van zijn toestemming, zou niet gelden wanneer dit zou botsen met het doel van het inwinnen van die data, bijvoorbeeld bij een gerechtelijk onderzoek.  Wat de Chinese overheid toch nog altijd de vrije hand geeft, toch?
https://www.protocol.com/china/china-privacy-laws-surpass-usa



RANSOMWARE EN DE OLIEPIJP IN DE VS: NOG WAT RANDINFORMATIE
Zoals: AXA biedt geen verzekering meer tegen ransomware

Gisteren hadden wij het er al over dat in de VS een grote oliepijp die naar de oostkust gaat, geblokkeerd is na een aanval met malware. Dankzij de techpodcast DTNS weten we nu nog wat meer bijzonderheden.

Het is eigenlijk zo dat de aanval op Colonial Pipeline Company niet zozeer gericht was tegen het controlesysteem voor het beheer van de pijplijn zelf als wel het bedrijf zelf. Maar Colonial besloot om de hele pijpleiding stil te leggen, om te voorkomen dat er schade zou toegebracht worden aan het controlesysteem. Want op de hele pijplijn staan er sensoren de metingen doen en doorgeven, controles voor kleppen, sensoren om lekken te ontdekken, enz. En het bedrijf achtte het beter om tijdelijk het hele controlesysteem zelf on hold te zetten, dan de ransomware te laten uitbreiden tot deze sensoren.

Ransomware niet langer verzekerd
We hadden het gisteren ook al over de groep die achter deze aanval zat. Volgens waarnemers zou die zelf verrast zijn door het feit dat Colonial Pipe het hele systeem tot een halt bracht, en de gevolgen van zijn ransomware-aanval onderschat hebben.  Vandaar ook de verklaring die de groep gisteren uitbracht.

Ransomware is ondertussen wel uitgegroeid tot een echte plaag. Een risico voor vele bedrijven - en waar er risico is, dan zijn er verzekeringen om zich tegen dat risico te verzekeren. Verzekeringsbedrijf AXA bijvoorbeeld bood een verzekering aan tegen ransomware. En dat is toch wel een gemakkelijkheidsoplossing - een hangmat, waardoor bedrijven niet langer aangespoord worden om hun beveiliging heel streng te bewaken. En deze week heeft AXA nu aangekondigd dat het deze hangmat gaat afschaffen: geen polissen meer om slachtoffers van ransomware te vergoeden. (2)

Tussen haakjes: ook in de VS wordt het afgekeurd om losgeld te betalen bij een ransomware. In een toespraak voor de National Cyber Security CYBERUK 2021 virtuele conferentie waarschuwde Home Secretary Priti Patel de slachtoffers van ransomware dat de overheid de slachtoffers die het losgeld niet zullen ondersteunen (3)
https://www.reuters.com/business/energy/ransom-group-linked-colonial-pipeline-hack-is-new-experienced-2021-05-09/
https://www.zdnet.com/article/axa-pledges-to-stop-reimbursing-ransom-payments-for-french-ransomware-victims/
https://www.zdnet.com/article/ransomware-dont-pay-the-ransom-it-just-encourage-cyber-criminals-that-attacks-work-warns-home-secretary/



BINNENLAND: OPGELET VOOR VALSE SMS-BERICHTEN VAN BPOST
Al meer dan 9.000 slachtoffers!
Sinds verleden weekend is er een grootschalige 'smishing' aanval bezig, (hacking via sms), zo waarschuwen het Centrum voor Cybersecurity van België (CCB) en het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT). Zij werden gewaarschuwd door 5.700 gebruikers die een sms-bericht kregen dat zogenaamd afkomstig was van BPost over een pakje dat onderweg zou zijn, met een link om het pakje te volgen. Deze mensen wisten meteen dat er iets niet in de haak was, omdat zij geen bestelling gedaan hadden. Helaas hebben 9.000 andere gebruikers wél op die link geklikt, en het verzoek om een app te installeren ingewilligd. Met als gevolg dat er een gevaarlijk virus op hun smartphone geïnstalleerd werd, dat zich een weg zoekt naar de contacten van het slachtoffer, en zich zo verder kan verspreiden.

BIPT en CCB roepen iedereen op om waakzaam te zijn. Op de website van CERT kan je lezen waarop je moet letten, hoe je jezelf kan wapenen tegen deze malware, FluBot, en wat je moet doen wanneer je toch FluBot geïnstalleerd hebt.
https://cert.be/nl/news/persbericht-bipt-en-ccb-waarschuwen-voor-tsunami-aan-smishing-berichten-na-valse-smsen-naam-van



FACEBOOK: EERST LEZEN
... en Instagram: je eigen persoonlijk voornaamwoord

Twee korte berichtjes over kleine nieuwigheden bij Facebook en Instagram. Om te beginnen Facebook: dat zal je voortaan waarschuwen wanneer je een link deelt die je niet zelf aangeklikt en gelezen hebt. Je krijgt dan de vraag of je wel zeker weet dat je het bericht wil delen. Iets wat door velen als overdreven bemoeienis aangevoeld wordt, maar eigenlijk niet overbodig is. Eerder had Twitter ook al een dergelijk systeem ingevoerd. Meer bij CNet (1)

Instagram: persoonlijke voornaamwoorden
Voor sommigen is gender en geslacht duidelijk, voor anderen niet. Voor hen geen "hij" of  "zij", maar een gradatie aan persoonlijke voornaamwoorden. Om hen tegemoet te komen heeft Instagram nu de optie toegevoegd om in het profiel het persoonlijk voornaamwoord te tonen waarmee zij aangesproken wensen te worden. En dat gaat verder dan een "hij", "zij", of "they" - want je kan er zelf nog vier voornaamwoorden aan toevoegen. Zelfs een xyr, of Zyr, zoals Betanews uitteste (2).
https://www.cnet.com/news/facebook-prompts-you-to-read-news-articles-before-sharing/#ftag=CADf328eec
https://betanews.com/2021/05/12/instagram-now-lets-you-proudly-display-your-preferred-pronouns-such-as-ve-xyr-and-zir/



ELON MUSK KEERT ZIJN KAR OVER BITCOIN
Geen wagens meer kopen in Bitcoin dus

We hadden het de voorbije week al enkele keren over Elon Musk en Bitcoins. En daarbij stelden wij ons best kritisch op tegen de man en de manier waarop hij met zijn bedrijf grote invloed uitoefent op de koers van cryptomunten.

Nadat hij eerder deze week de koers van de cryptomunt Dogecoin deed kelderen, door het een hype te noemen, sprak Musk zich ook negatief uit over de Bitcoin. Door een tijdje geleden aan te kondigen dat mensen hun Tesla in Bitcoins zouden kunnen betalen, dreef Musk de koers van deze cryptomunt op. Maar nu komt hij op deze stappen terug: geen betaling meer in Bitcoin voor je Tesla.

De reden waarom Musk zo plots zijn kar keert? Blijkbaar is hij zich plots bewust geworden van het feit dat de Bitcoin erg milieu-onvriendelijk is. Zijn aankondiging zorgde in elk geval voor een crash van de munt: die verloor meteen 15%. (1)

De laatste dagen lijkt de hype rond cryptomunten trouwens een keerpunt bereikt te hebben. Het favoriete beleggingsmiddel voor speculanten krijgt steeds meer kritiek. In een artikel in De Tijd stelt redacteur Politiek Bart Haeck:  "De ironie van de cryptomunten is dat hun concept vertrekt van een terechte vrees voor instabiele munten, maar dat ze een alternatief bieden dat nog erger is." De erg schommelende koers, maar ook het enorme energieverbruik, liggen aan de basis van dergelijke uitspraken...

Maar terug naar Elon Musk. The Register meent dat Musk, ondanks alles, toch op de Dogecoin gaat wedden. De reden daarvoor is niet ver te zoeken: Musk heeft een ruimtemissie naar de maan, die Space X DOGE-1 heet. En die betaald wordt door Dogecoin.

Maar dat zal de gebruikers die geld neertelden voor een Tesla worst wezen. Het enige wat hen zorgen baart, is het feit dat zij nog altijd moeten wachten op hun auto. Nu zitten alle andere autofabrikanten momenteel in hetzelfde schuitje, door het chipstekort. Alleen was Tesla al voor de huidige problemen achter op zijn productieschema... (2)
https://www.tijd.be/opinie/commentaar/Cryptocrash/10305677?utm_medium=twitter
https://www.theregister.com/2021/05/13/tesla_stops_accepting_bitcoin/

 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



UTRECHT WIL VEHICLE TO GRID TECHNOLOGIE UITTESTEN
Elektrische stroom in twee richtingen. Een kans?

The Next Web schenkt aandacht aan een proefproject dat in Nederland gevoerd wordt, rond V2G of Vehicle-to-grid technologie. Hierbij wordt niet alleen energie overgebracht van een elektrische laadpaal naar de elektrische auto, maar ook van de autobatterij naar het stroomnet, wanneer de auto niet gebruikt wordt.

De technologie staat nog in zijn kinderschoenen, maar Utrecht heeft in de voorbije twee jaar al wel 500 publieke bidirectionele elektrische laadpalen geïnstalleerd.

Het concept lijkt intrigerend, maar toch hebben wij vragen: een elektrische auto staat er niet om bekend dat hij zijn batterij snel kan laden. Zou jij, als je een elektrische auto hebt, niet graag weten dat die klaar staat om te gebruiken, en niet zopas zijn lading aan het stroomnet gegeven heeft?

Meer bij The Next Web.
https://thenextweb.com/news/utrecht-will-host-worlds-first-vehicle-to-grid-charging-it-just-needs-the-cars



VERLAMDE MAN KAN 90 KARAKTERS PER MINUUT TYPEN, DOOR TE DENKEN DAT HIJ SCHRIJFT
Een sterk staaltje van wat de technologie vermag. Door een zenuwimplantatie stelden wetenschappers een man, die volledig verlamd was, in staat om te communiceren. Daar kwamen 200 elektrodes aan te pas, maar het resultaat is echt indrukwekkend. Door te denken aan wat hij schrijven wou, kon die gedachte door de elektrodes omgezet worden in tekst die op een scherm verscheen.

En het ging nog snel ook: 90 karakters per minuut, en de lag tussen de gedachte aan de letter en het verschijnen van die letter op het scherm bedroeg slechts een halve seconde.

Het verhaal, en de reacties bij Slashdot.
https://science.slashdot.org/story/21/05/12/2132241/neural-implant-lets-paralyzed-person-type-by-imaging-writing

 
 


 
De nieuwe oogst


   
PARLEMENT IN DATA

Wat als studenten van het vak datavisualisatie het idee krijgen om een API te bouwen met de informatie van de Kamer van Volksvertegenwoordigers? Dan is dit het zéér interessante resultaat (1). Zo'n visualisatie geeft je inzichten die je niet meteen uit gewoon naakte cijfers haalt.
In de thread van Laurens Debackere (2) lees je meer over het initiatief.
[Taal: NL]
https://twitter.com/0x8DEB/status/1390295003822493697
https://parlement-in-data.thundr.be/


PUSH TO KINDLE
Met deze tool kan je nieuwsberichten die je tegenkomt bij het surfen, blogpostings en andere webartikels, naar je Kindle sturen. Zo kan je ze dan later rustig op je gemak lezen.
Deze tool bestaat als extensie voor Chrome, Firefox, Safari en Edge, maar ook als app voor iPhone en iPad, Android, Kindle Fire.
https://www.fivefilters.org/push-to-kindle/



REIZEN VANUIT JE LUIE ZETEL
Nog even, en dan is het zover, en kunnen we terug vrij reizen. Tot zolang moeten we ons behelpen met onze fantasie... en onze computer. Want dankzij het internet reizen we virtueel de hele wereld rond.
Dit artikel van Conde Nast Traveler reikt je 101 manieren aan om te reizen zonder je huis te moeten verlaten.
Vergeet niet een virtuele ansichtkaart te sturen!
[Taal: ENG]
https://www.cntraveler.com/story/101-ways-to-travel-without-leaving-your-house


CRYPTGEON: VERSLEUTELD EN EENMALIG

Deze webdienst zorgt ervoor dat je een versleutelde boodschap kan versturen, die zich bovendien ook nog vernietigt nadat hij één keer gelezen is.
Je schrijft je boodschap, waarna je een link krijgt die je kan delen met je bestemmeling.
[Taal: ENG]
https://cryptgeon.nicco.io/


IMG DOWNLOADER
Met deze tool kan je in bulk afbeeldingen downloaden van een webpagina, Google Images en Instagram. Je moet enkel de URL kopiëren, en je kan meteen alle afbeeldingen en video's downloaden.
https://imgdownloader.com/


BIG TECH DETECTIVE: ZONDER GIGANTEN
Deze extensie voor Chrome en Firefox wil je helpen om te surfen op het net zonder de spiedende ogen van de grote techbedrijven, zoals Amazon, Facebook, Google en Microsoft: telkens je een site bezoekt die data uitwisselt met deze giganten, zal je een melding ontvangen.
[Taal: ENG]
https://bigtechdetective.net/


VIRTUELE FIETSTOCHT

Fietsen kan, mag, maar de meeste mensen houden het bij een veilig tochtje op een gezapig tempo. Wil je wel eens een wildere rit beleven, dan kan je op deze website terecht. Halsbrekende toeren als je het ons vraagt! Maar technisch heel knap uitgevoerd.
[Taal: ENG]
https://www.takearidewith.me/rides/ride-2


INSTANTCARD: DINGEN DELEN
Deze tool zal afbeeldingen genereren uit artikels, waarmee het gemakkelijk wordt om het artikel te delen op Instagram. Je moet enkel de URL van de website invullen, en InstantCard zal een afbeelding creëren die je kan downloaden en posten.
[Taal: ENG]
https://www.producthunt.com/posts/instantcard
https://instantcard.co.uk/?ref=producthunt


LIBHUNT: VOOR ONTWIKKELAARS
Deze tool kijkt welke open source-projecten en software libraries vermeld worden op het internet. Gebaseerd op die data, kan je de populairste vinden en hun alternatieven. En zo blijf je up-to-date van de nieuwste evoluties.
[Taal: ENG]
https://www.libhunt.com/


STUDOCU: NOTITIES DELEN

Studenten maken notities van de cursussen die hun profs en geven. En goede notities helpen hen door hun examen. Het in Amsterdam opgerichte StuDocu laat studenten notities delen, al dan niet gratis, en het is een groot succes: het platform kreeg maar liefst 50 miljoen dollar van investeerders. Tijd dus om het uit te testen.
[Taal: ENG]
https://techcrunch.com/2021/05/09/studocu-raises-50m-as-its-note-sharing-network-for-college-students-passes-15m-users/
https://www.studocu.com/nl-be







Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia





Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Auteursrecht (België) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Auteursrecht_(Belgi%C3%AB)
    Zuid-Afrikaans componist - https://nl.wikipedia.org/wiki/Rosa_Nepgen
    Empowerment - https://nl.wikipedia.org/wiki/Empowerment
    Economie van nazi-Duitsland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Economie_van_nazi-Duitsland
    Archeologische cultuur - https://nl.wikipedia.org/wiki/Hakra-aardewerkcultuur
    Schiereiland in Estland - https://nl.wikipedia.org/wiki/K%C3%B5pu_(schiereiland)
    Belgisch filmcollectief - https://nl.wikipedia.org/wiki/Fugitive_Cinema


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Donderdag was Hemelvaartsdag - https://nl.wikipedia.org/wiki/Hemelvaartsdag
    Het eind van de Ramadan werd met het suikerfeest gevierd - https://nl.wikipedia.org/wiki/Suikerfeest
    Conflict Israël-Palestina van 2021 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Conflict_Isra%C3%ABl-Palestina_van_2021
    Na IJsheiligen verwachten we geen grondvorst meer - https://nl.wikipedia.org/wiki/IJsheiligen


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Sciencefiction - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Sciencefiction


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS




 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
 
 - Webwinkel Alibaba in het rood door miljardenboete Chinese overheid
https://www.ad.nl/tech/webwinkel-alibaba-in-het-rood-door-miljardenboete-chinese-overheid~afbbb3dc/
- Je kind geschorst van TikTok? ‘Als je wordt verwijderd, is dat een ramp natuurlijk’
https://www.ad.nl/tech/je-kind-geschorst-van-tiktok-als-je-wordt-verwijderd-is-dat-een-ramp-natuurlijk~a7babaa3/
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Review: Motorola Moto G100 – de snelste Moto tot nu toe
https://computertaal.info/2021/05/14/review-motorola-moto-g100-de-snelste-moto-tot-nu-toe/
- FBI werkt samen met ‘Have I Been Pwned’ om Emotet slachtoffers te waarschuwen
https://computertaal.info/2021/05/12/fbi-werkt-samen-met-have-i-been-pwned-om-emotet-slachtoffers-te-waarschuwen/
 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- 'Colonial Pipeline betaalde bijna 5 miljoen dollar losgeld aan hackers'
https://tweakers.net/nieuws/181624/colonial-pipeline-betaalde-bijna-5-miljoen-dollar-losgeld-aan-hackers.html
- Italiaanse mededingingsautoriteit legt Google boete van 102 miljoen euro op
https://tweakers.net/nieuws/181612/italiaanse-mededingingsautoriteit-legt-google-boete-van-102-miljoen-euro-op.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Ierse gezondheidsdienst slachtoffer van cyberaanval
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/ierse-gezondheidsdienst-slachtoffer-van-cyberaanval/article-news-1734067.html
- Crevits wil digitale kloof voor 100.000 Vlamingen dichten
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/crevits-wil-digitale-kloof-voor-100-000-vlamingen-dichten/article-normal-1733905.html



*** TANDEMTECH


- Smartphonemerken strijden om je aandacht in de elektrozaak om de hoek
Iedereen springt in het gat dat Huawei achterlaat
https://tandemtech.be/smartphonemerken-strijden-om-je-aandacht-in-de-elektrozaak-om-de-hoek-796eae653083



*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Ondernemer in de kijker # Eline De Munck (Odette Lunettes): “Je mist veel kansen als je enkel gefocust bent op langetermijndoelen”
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemen/2021/ondernemer-in-de-kijker-eline-de-munck-odette-lunettes-je-mist-veel-kansen-als-je-enkel-gefocust-bent-op-langetermijndoelen
- Telenet-topvrouw Martine Tempels: “We moeten niet vertellen hoe technologie in elkaar zit, wel hoe zij de wereld beter maakt”
https://www.bloovi.be/artikels/innoveren/2021/telenet-topvrouw-martine-tempels-over-haar-jarenlange-fascinatie-voor-tech-we-moeten-niet-vertellen-hoe-technologie-in-elkaar-zit-wel-hoe-zij-de-wereld-beter-maakt



 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
ZO MAAK JE VAN GOOGLE SHEETS EEN RSS-READER

Het lijkt gek, maar blijkbaar is het mogelijk een Google Sheets rekenblad zo te ontwerpen dat je daarin de RSS-feeds kan stoppen van je favoriete websites. Zo kan je dat rekenblad gebruiken als een RSS-reader.
Hoe je dat doet, vind je uitvoerig uitgelegd bij The Next Web.
https://thenextweb.com/news/holy-sheet-how-to-turn-google-sheets-into-an-rss-reader


AFBEELDINGEN VERBERGEN IN MICROSOFT WORD

Soms kan het handig zijn om alle afbeeldingen in een Word document te verbergen - bijvoorbeeld omdat het zware afbeeldingen zijn, en je computer moeite heeft om de afbeeldingen te laden. Of omdat je ongestoord de tekst wil lezen.
Wil je de afbeeldingen verbergen, dan vind je bij Lifehacker de instructies daarvoor.
https://lifehacker.com/how-to-hide-or-mass-delete-all-images-in-a-microsoft-wo-1846861306





 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...




CINEMAPP

Er zijn zoveel goede films en reeksen die je wil zien, omdat je erover gehoord hebt, maar op welke dienst vind je ze: Netflix, Streamz, Amazon of andere?
Deze app wil je die informatie bieden. De lancering is voor binnenkort - je kan je nu al wel aanmelden voor toegang tot de app.
https://cinemapp.com/


ULTRA ADWARE KILLER
Deze tool verwijdert knoppenbalken, ad-ons, plug-ins, ongewenste zoekmachines enz. die je te zien krijgt tijdens het surfen.
https://www.carifred.com/ultra_adware_killer/


IBUCKET: JE EIGEN BUCKET LIST
Iedereen zou eigenlijk zo'n lijstje moeten opstellen van de dingen die hij/zij echt in zijn leven doen wil.  Dat kan je heel gemakkelijk met deze app, die je ook aanmoedigt je doelen na te streven.
[iOS / Android]
https://ibucket.app/en



CLUBHOUSE VOOR ANDROID

Tja, dan toch. Na maandenlang zich koppig enkel tot iPhone-gebruikers gericht te hebben, komt audio-netwerksite Clubhouse tot inkeer Er werd een versie voor Android uitgebracht - momenteel enkel beschikbaar voor gebruikers in de VS, maar Europa zou snel moeten volgen.
https://www.producthunt.com/posts/clubhouse-on-android
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.clubhouse.app&ref=producthunt


MICROSOFT: NIEUWE VERSIE VAN POWERTOYS
Versie v0.37.2 brengt een hele reeks belangrijke wijzigingen in deze gereedschapskist voor Windows 10. Met name de Power Rename en Keyboard manager kregen een belangrijke update.
https://betanews.com/2021/05/12/microsoft-releases-powertoys-v0-37-2/
https://www.techspot.com/downloads/7185-microsoft-powertoys.html

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.



  


 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Journalisten zijn onze grootste vrienden,
kranten onze grootste vijanden.
-John F. Kennedy-