Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
1/4/2021 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 25
Nummer 1201 van 27/3/2021



Gegroet lezer,

Tja, daar zijn we weer in België, met een hernieuwde lockdown light. Ons hart gaat uit naar de kappers en contactberoepen, die ocharme 6 weken open mochten zijn. Maar ooit, ooit zal het goed komen, toch? Laat het niet aan uw hart komen, en probeer er het beste van te maken. Het zonnetje zal de volgende week alvast zijn best doen!

Geniet ondertussen van deze editie - en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




INSTAGRAM WIL KINDVRIENDELIJK WORDEN
... met AI-functies en een aparte afdeling voor kinderen

Het lijkt erop dat Instagram (nog altijd eigendom van Facebook) zich specifieker wil richten tot kinderen. Dat doet het op twee manieren: van de (gewone) instagram een kindvriendelijkere omgeving maken, en door een aparte afdeling voor kinderen op te richten.

AI-maatregelen
Instagram heeft verleden week verschillende maatregelen bekendgemaakt om jonge gebruikers op het platform te beschermen. Zo zullen volwassenen voortaan geen boodschap meer kunnen sturen voor jongeren onder de 18, wanneer die hen niet volgen. Probeer je dat toch, dan krijg je de melding dat je die account niet kan DM'en.

Instagram zou daarbij AI gebruiken om de leeftijd van de gebruiker te bepalen - die niet altijd is wat de gebruikers zelf opgeven. Kinderen onder de 13 mogen bijvoorbeeld niet op Instagram, en dus geven die een oudere leeftijd op. Anderzijds zijn er volwassenen die zich voordoen als jongeren, met oneerbare bedoelingen.

Verder krijgen tieners een melding die hen waarschuwt om voorzichtig te zijn, wanneer zij omgaan met een volwassene die zij al volgen. Ook hier wordt AI gebruikt, die kijkt naar het gedrag. Bijvoorbeeld wanneer een volwassene een groot aantal verzoeken om vriend te worden, of messages, stuurt naar een kind, wordt dat als verdacht beschouwd. Meer bij The Next Web (1).

Speciale app voor erg jonge kinderen
Volgens een interne posting van Instagram, waarop BuzzFeed News de hand kon leggen, zou Instagram een nieuwe pijler binnen zijn productengroep aan het bouwen zijn. Een afdeling voor jongeren dus, die enerzijds de veiligst mogelijke omgeving wil bieden voor tieners, en anderzijds een versie van Instagram waarbij kinderen onder de 13 Instagram voor het eerst kunnen gebruiken. Zoals reeds eerder gezegd, mag je onder de 13 niet binnenop Instagram.

Het project wordt geleid door Facebook VP Pavni Diwanji, die eerder ook al de kindvriendelijke projecten van Google leidde, zoals Google Kids. Meer bij BuzzFeed News. (2)
https://thenextweb.com/neural/2021/03/16/instagram-ai-feature-stops-adults-messaging-children-machine-learning/
https://www.buzzfeednews.com/article/ryanmac/facebook-instagram-for-children-under-13?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4



TELEGRAM: VOICE CHAT
... ja, audio is populair!

Clubhouse is erg populair. Alhoewel er steeds meer kritische stemmen te horen zijn. Lege chatrooms, oninteressante praatjes, veel onderwerpen die... tja, zullen we ze "LinkedIn"-achtig noemen, niet interessant dus.

In elk geval proberen verschillende sociale media mee op deze audio-golf te surfen. Zo werkt Twitter steeds verder aan zijn Spaces, een audio versie voor de boodschappen.

En eind verleden week kondigde messaging app Telegram aan dat het zijn Voice Chats functie, die het eerder gelanceerd had voor de groepsgesprekken, zou uitbreiden naar de kanalen. Channel Voice gesprekken hebben geen limiet op het aantal deelnemers, de admin kan gesprekken opnemen, naast de naam van de deelnemers verschijnt er een korte tekst met hun bio, en je kan een hand opsteken om het woord te vragen. Je kan ook links aanmaken om sprekers en luisteraars uit te nodigen.
https://www.xda-developers.com/telegram-voice-chat-2-0/



TWITTER BEVESTIGT DAT ER EEN UNDO FUNCTIE KOMT
... maar het zou voorbehouden worden voor betalende gebruikers

Enige tijd geleden werd erop gespeculeerd, op basis van wat een onderzoeker in de code van Twitter vond, dat er een 'Undo tweet' optie zou komen voor Twitter. Dat is een functie die al lang gevraagd wordt door gebruikers. Je kan wel een tweet die je al verstuurd had verwijderen, maar ondertussen kunnen mensen die al gezien hebben, en er een screenshot van gemaakt hebben. De 'undo tweet' zou daarentegen verhinderen dat de tweet verstuurd wordt - je moet dus echt wel heel snel reageren. Je krijgt er daarom een balk bij die aftelt - is de tijd voorbij, dan wordt de tweet onherroepelijk gepost.

Volgens CNet zou deze functie een van de extraatjes zijn die je krijgt wanneer je een betalend abonnement neemt op Twitter. Een andere functie zou Super Follows zijn (je volgt een creator of uitgever en krijgt exclusieve content of nieuwsbrieven).

Meer bij Cnet
https://www.cnet.com/news/twitter-might-let-you-undo-tweets-if-you-pay-a-subscription-fee/



CHROME 89 BROWSER BRENGT LIVE ONDERTITELS
... maar gaat het de browser niet nog trager maken?

De Chrome browser zal in zijn nieuwe versie, versie 89, ondersteuning bieden voor de Live Caption functie van Google. Daarbij worden er realtime ondertitels gegenereerd voor elke audio die er op jouw toestel afgespeeld wordt, en ook elke video. De ondertiteling verschijnt in eenn apart zwart kadertje, dat je over je scherm kan bewegen en sluiten als je het niet meer wil zien.

Het bijzondere hierbij is dat deze functie niet alleen werkt bij websites, maar ook bij je eigen bestanden die je in je browser opent. Zelfs wanneer geen internetverbinding werkt. Je moet het wel eerst activeren, via de Accessibility rubriek in de Advanced Settings en het werkt, zoals je al vermoeden kon, enkel in het Engels.

Dit gezegd zijnde is het wel een heel knappe tool. Volgens Google werkt het via social en video sites, maar ook bij podcasts en radiocontent, video's die je in je eigen videobibliotheek hebt staan, ingebedde videoplayers, of webgebaseerde video- of audiochatdiensten.

Alleen is het de vraag: de Chrome browser staat niet bekend als een licht baasje. Hij verslindt enorm veel geheugen, ten koste van de andere progjes die je op dat moment ook nog draait. Zal deze realtime ondertiteling het beestje niet nog zwaarder maken?
Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/google-live-captions-chrome-89-091833843.html
https://www.engadget.com/google-brings-live-caption-to-chrome-browser-160015973.html



ZOOM BRENGT NIEUW SDK UIT
... en bewijst daarmee dat het stilaan een volwassen platform geworden is

Sommige diensten zijn van de ene dag op de andere enorm populair geworden. Om na enkele maanden of jaren in de vergetelheid te verdwijnen. Dat leek even met Zoom te gebeuren, toen het plots dé tool werd om op afstand te vergaderen en samen te werken met collega's tijdens de pandemie. Maar Zoom reageerde prompt en bood ontwikkelaars de mogelijkheid om zelf apps te ontwikkelen voor Zoom. En het bracht meteen ook een Marketplace uit, waar ontwikkelaars die apps konden aanbieden aan het publiek.

Nu gaat Zoom nog een stap verder, en bewijst dat het "here to stay" is.  Het heeft namelijk een SDK (Software Developer Kit) waarmee Zoom videodiensten in andere apps kunnen integreren.  Denk aan social apps, retail of gaming waar video de gebruikservaring verbeteren kan. Een winkelier zou bijvoorbeeld verschillende kledingstukken in een live videofeed kunnen tonen aan een klant, en samen erover kunnen spreken.

Ontwikkelaars zouden ook meteen, en dat is slim van Zoom, een dashboard krijgen waarin zij data kunnen zien over het gebruik van hun apps.
Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2021/03/22/zoom-introduces-new-sdk-to-help-developers-tap-into-video-services/



GOOGLE PHOTO: ZOEKEN IN FOTO'S
... teksten automatisch zoeken

De Google Photos app voor Android zal voortaan, wanneer je bij een foto naar boven swipete om meer informatie over die foto te zoeken,  een functie tonen "In een foto zoeken". Dan zal die functie bekijken of de foto in aanmerking komt om er Google Lens door te jagen, software die tekst gaat herkennen in een foto.

Is dat het geval, dan zal die software bijkomende opties bieden, zoals het kopiëren van de tekst, die doorzoeken, ernaar te luisteren, en die te vertalen.

Een kleine aankondiging - maar die toch weer aantoont hoezeer Google krachtige functies uitrolt die ook op je eigen toestel draaien.
https://9to5google.com/2021/03/21/google-lens-photos-search/



GAAT MICROSOFT DISCORD KOPEN?
... hangt wel een deftig prijskaartje aan vast

Vandaag beginnen we met een bericht dat voor heel wat opschudding zorgt - vooral omdat er heel wat geld mee gemoeid is. Microsoft zou namelijk aan het onderhandelen zijn met Discord over een eventuele overname. En wel voor het mooie bedrag van 10 miljard dollar.

De meeste 'gewone' internauten zal de naam 'Discord' niet veel zeggen, maar games wel. Discord is namelijk een dienst waarmee je kan chatten terwijl je aan het gamen bent, of samen naar games kijkt die anderen spelen.

Veel geld, niet? Het is niet ongegrond. Discord heeft 140 miljoen maandelijks actieve gebruikers, en verleden jaar had het een inkomen van 130 miljoen dollar. Maar winstgevend is het nog altijd niet, daarom zou er naar vers geld gezocht worden. Dat is te vinden bij een overnemer, en eerder werden al Epic Games en Amazon genoemd als geïnteresseerden. En nu dus Microsoft.

Of de overname lukt, kom je wellicht in de volgende weken te weten. Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2021/3/22/22345792/microsoft-discord-acquisition-report-10-billion



GOOGLE SEARCH LIJKT STEEDS VAKER DE BAL TE MISSEN
... maar geen nood: Google heeft al een ander potje op het vuur staan.

Het bedrijfsmodel van de Google zoekmachine ken je: naast de gewone of 'natuurlijke' zoekresultaten, afkomstig van de erg verfijnde zoekalgoritmes van Google, verdient Google geld door ook betalende resultaten te tonen in die ranglijst. Een model dat tot nu toe erg succesvol was, omdat de meeste mensen erg tevreden zijn met Google als zoekmachine, omdat het voor hen de juiste zoekresultaten kan brengen.

Toch lijkt er sleet te komen op het model. Omdat steeds minder zoekopdrachten op Google leiden tot een klik. Dat moet blijken uit een onderzoek dat SparkToro uitgevoerd heeft: in 2020, van januari tot december van dat jaar, zou maar liefst 64,82% van de zoekopdrachten op Google (mobiel en desktop gecombineerd) niet geleid hebben tot een click op een van de zoekresultaten - in vaktermen "zero-click searches" genoemd. Concreet onderzocht het bedijf 5,1 triljoen Google zoekopdrachten, uitgevoerd door een panel van 100.000 mobiele en desktoptoestellen. 33,9% leidde tot een click op een organisch zoekresultaat. en 1,59% op een betaald zoekresultaat. Maar 64,82% klikte geen enkele website aan. Bij mobiele toestellen was dat zelfs nog meer: 77,22%. Zoekopdrachten die eindigen in een click geschieden vaker op een desktoptoestel.

Waaruit je zou kunnen concluderen dat de zoekresultaten van Google minder relevant aan het worden zijn. Wat niet veel goeds voorspelt voor de toekomst van de zoekmachine, toch ooit de belangrijkste (en enige) bron van inkomsten. (1)

Maar geen nood: Google heeft al een ander potje op het vuur staan, en wel via een van zijn andere pijlers: YouTube. Daar wordt een test die op kleine schaal uitgevoerd werd, breder uitgebreid. Het gaat om het feit dat er een lijst met producten die in een video herkend worden, getoond kan worden. Deze lijst verschijnt dan tussen de video's die aanbevolen worden, wanneer je onder de videoplayer kijkt. Met de bedoeling dat je meer video's en informatie over die producten gaat bekijken.

Met andere woorden: een poging van Google om aan affiliate marketing te doen, maar dan via video. En ook om commerce rechtstreek te koppelen aan de geüploade video's.  Meer bij The Verge. en 9to5Google.
https://sparktoro.com/blog/in-2020-two-thirds-of-google-searches-ended-without-a-click/
https://www.theverge.com/2021/3/22/22344553/youtube-shopping-recommendation-products-instagram
https://9to5google.com/2021/03/22/youtube-experiment-will-auto-detect-products-in-videos-and-provide-related-content-links/



NIEUWE WOORDJES LEREN: FLEECEWARE
... gebruikers worden gelokt met gratis abonnementen

Onderzoekers hebben ontdekt dat er honderden 'fleeceware' apps in App-winkeltjes van zowel Google als Apple staan. En dat die de ontwikkelaars miljoenen dollars opbrengen, maar dat de gebruiker hierbij misleid werd.

'Fleeceware' staat namelijk voor een aanbod waarbij de gebruiker gelokt wordt met een gratis aanbod, maar zodra de app gedownload is, de gebruiker bestoken met echt schandelijk hoge abonnementen.  In sommige gevallen zelfs tot $3.000 per jaar, zo meldt ZDNet. En voor de gebruiker is het heel moeilijk om zijn abonnement op te zeggen. Meer bij ZDNet (1).

Toevallig kwamen wij deze week een geval tegen van niet een gratis aanbod, wel een aanbod dat belachelijk laag was, en dus heel interessant. En wij moesten even met de ogen knipperen, want het kwam van de eerbiedwaardige uitgever Bloomberg. Daar kregen wij het aanbod te zien voor  toegang voor $1,99 per maand tot de site - maar er stond wel een kleine * naast dat aanbod. Al een geluk dat wij daarop klikten vooraleer onze kredietkaart in te geven. Want 'gratis' zou slechts 3 maanden gelden, en daarna zou het $34,99 kosten. Maar je zou het op elk moment kunnen opzeggen. Niet netjes, toch?
https://www.zdnet.com/article/fleeceware-apps-earn-dodgy-ios-google-play-developers-over-400-million/



SLACK START MET DM-BOODSCHAPPEN
... en haalt zo de werkgerelateerde info uit het moeras

E-mail is en blijft een handige tool. Maar je krijgt zoveel mails, veel spam, dat het moeilijk wordt om meteen te zien wat interessant is, laat staan dat je een inbox-zero kan opkuizen.

Slack start nu met tekstboodschappen als onderdeel van zijn samenwerkingstool. Boodschappen die het moeras van de andere mails overstijgen, en direct je aandacht zullen opvragen.

Het nieuwe systeem heet Connect DM, en het werkt een beetje zoals de messaging apps van vroeger: je krijgt een invitatie van iemand via het mailadres voor het werk, je accepteert dat, en dan zal dit contact verschijnen in je zijbalk bij Slack.

De gesprekken met die contacten staan in een aparte afdeling van de Slack app zelf. En zij zijn ingedeeld op de organisatie waartoe het contact behoort. Je kan dus ook, binnen je eigen slack, gesprekken voeren met mensen die buiten de Slack-omgeving zitten die voor jou opgezet was door je werk of door een andere organisatie.

Interessant! Meer bij Protocol.
https://www.protocol.com/slack-messaging-connect



MICROSOFT BIEDT LIVE TRANSCRIPTIE IN TEAMS
... als antwoord op eigen aanbod van Zoom

Wat de gedwongen overstap naar telewerken toch niet veroorzaakt aan technologische innovaties! Zoom laat ontwikkelaars apps maken voor zijn videoconferentiesoftware, en brengt zelfs een eigen API uit waarop die ontwikkelaars kunnen inspelen. Slack brengt nieuwigheden zoals het vandaag vermelde versturen van DM-boodschappen.

Maar ook de concurrentie, met name Microsoft, zit niet stil. Nadat Zoom een functie aankondigde voor live transcriptie van de videogesprekken,  Cisco dat eveneen deed voor WebEx, Google dat aankondigde voor zijn Chrome browser, brengt ook Microsoft een dergelijke tool uit.

De live transcriptie van Microsoft kan elke spreker identificeren, en noteert wat iedereen zegt in "bijna realtime" tijdens de vergadering. Wat dus een beetje een andere benadering is dan bij Google, dat ondertiteling brengt die vooral nuttig is voor doven en slechthorenden, maar ook interessant is om notulen te maken van een vergadering.

De transcriptie verschijnt in een aparte kolom aan de rechterkant van de app, en is gekoppeld aan de avatar van elke persoon. Die is gebaseerd op de invitaties voor de Teamsvergaderingen.

Meer bij ZDNet.
https://www.zdnet.com/article/microsoft-launches-live-transcriptions-for-teams-using-cutting-edge-ai/



GOOGLE BLAAST FLOC PLANNEN IN EUROPA AF
.... althans voorlopig

Enkele weken geleden schreven wij over FLOC, een systeem van Google dat de cookies vervangen moet. Daarbij word jij, geanonimiseerd toegevoegd aan groepen,, die cohortes genoemd worden, en zou je op basis van die groepen advertenties te zien krijgen.

Deze week heeft Google echter laten weten dat het zijn testen met FLoC stopzet in landen waar de GDPR en de richtlijn voor privacy geldt (Europa dus). Omdat het gebruik van FLoC's mogelijk niet compatibel is met de Europese privacywet.

De aankondiging kwam er tijdens het World Web Consortium bijeenkomst, en werd gedaan door Michael Kleber, ingenieur bij Google- die tamelijk definitief klonk in zijn verklaring. Maar later kwam er een tweede verklaring van Marshall Vale, productmanager bij Chrome. En die bevestigde dat de testen van start zullen gaan in de VS, en bepaalde andere landen, en later wereldwijd. Dus toch nog een opening?
Meer bij Adexchanger.
https://www.adexchanger.com/platforms/google-will-not-run-floc-origin-tests-in-europe-due-to-gdpr-concerns/?oly_enc_id=7098G8384067F9R



SPOTIFY IN EEN NIEUW KLEEDJE
... en podcasts kunnen offline beluisterd worden.

Spotify heeft de voorbije week een redesign uitgebracht voor zijn desktop en web player. Met nieuwe functies ook: je krijgt nu filters om je muziekbibliotheek te sorteren, en een downloadbutton om muziek en podcasts te downloaden zodat je die audio offline kan beluisteren.

Er zijn ook nieuwe tools om playlists te maken, waarbij je kan zoeken wanneer je een speellijstje maakt, plus de mogelijkheid hebt om een beschrijving toe te voegen.

Je kan ook afbeeldingen uploaden voor die lijstjes, en met klikken en verslepen kan je songs aan bestaande playlists toevoegen.

Meteen uittesten dus!
https://www.engadget.com/spotifys-redesigned-web-apps-include-new-playlist-controls-and-music-downloads-130045399.html



MOZILLA LANCEERT FIREFOX 87
... slim idee: Smart Block

In de nieuwste versie van Firefox, versie 87, zit een wel heel handige nieuwigheid: Smart Block. Dat moet een probleem oplossen dat vaak veroorzaakt wordt bij het blokkeren van trackers van derden op een website. Want door die scripts te blokkeren, wordt vaak de website niet op de juiste wijze weergegeven in je browser. Een reden waarom veel mensen, die uit bekommernis om hun privacy zo'n adblocker geïnstalleerd hadden, uit pure ergernis die nadien terug verwijderd hebben.

Deze tool moet dat probleem dus oplossen, door een soort vervang-scripts te gebruiken.

Er is nog een andere verbetering voor de privacy: een 'referrer trimmer', een tool die knipt in de data die meegestuurd wordt naar een website wanneer je daar content opvraagt.

Meer bij Ars Technica.
https://arstechnica.com/gadgets/2021/03/firefox-87-is-out-today-adds-smart-block-for-improved-private-browsing/


 

 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



BARNES & NOBLE: NIEUWE NOOK-TABLET
... in samenwerking met Lenovo

Barnes & Noble, dat ooit begonnen was als boekenuitgever, waagt zich steeds verder op het hardware pad. Nu heeft het een nieuwe Nook-tablet uitgebracht, in samenwerking met Lenovo. Het toestel van 10 inch heeft een HD IPS-scherm, dat blauw licht moet minimaliseren zodat het beter is voor de ogen.

Er is een opslagruimte van 32 GB, en een micro-SD sleuf om het geheugen uit te breiden. Bovendien zijn er camera's voor- en achteraan, twee Dolby Atmos luidsprekers, een FM radio. Ook staat er Kids Space op van Google. Dat is een nieuwe modus voor Android tablets, waarmee kinderen toegang krijgen tot boeken die geschikt zijn voor hun leeftijd.

Goed dat er nog altijd aan gedacht wordt om kinderen te laten lezen!

Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/barnes-noble-10-inch-nook-tablet-lenovo-april-release-130-130011971.html




FACEBOOK WERKT AAN INTERFACE MET POLSBANDJE
... om te communiceren met VR toestellen

Facebook Reality labs heeft aangekondigd dat het werkt aan een controller op je pols voor augmented reality. Daarbij zou gebruikgemaakt worden van 'electromyografie" of EMG, dat de zenuwsignalen in je pols kan detecteren. Die signalen worden dan omgezet naar commando's, die draadloos naar AR-toestellen gestuurd worden.

Dus geen signaal dat je hersens leest, maar wel je pols. Het is iets wat al bestaat bij protheses, en het vraagt slechts een kleine training bij de gebruiker.

Concreet zou slechts een kleine beweging van een vinger, of zelfs de intentie om die vinger te bewegen, door het toestel gelezen kunnen worden, en dan omgezet worden in een virtuele actie. Daarbij moet je niet alleen denken aan VR games, maar bijvoorbeeld typen op een virtueel klavier, dat je met deze technologie sneller zou kunnen doen dan op een mechanisch klavier.

Het is een technologie die nog niet meteen in de winkel zal liggen, toekomstmuziek dus. Maar wie weet kan het iets worden, en zal de "intelligente click" zoals Facebook het noemt, je toelaten om iets in een AR view aan te raken of erop te klikken. Maar dat is voor over enkele jaren.

Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/facebook-wrist-controlled-augmented-reality-140035134.html


NIEUWE WOORDJES LEREN: COMPAT2021
... nieuwe standaard die compatibiliteit moet garanderen

Google, Microsoft, Mozilla en nog wat andere bedrijven willen met het nieuwe initiatief Compat2021 ervoor zorgen dat de browsers meer compatibel zijn met webstandaards. Dat gaat dan om CSS Flexbox, CSS Grid, CSS sticky positioning, de aspect-ratio eigenschap van CSS, en CSS Transforms. Bij benchmarktesten op die gebieden haalden de dev builds van Chrome en Edge een score van 86 op 100, FirefoxNighly build een score van 83, en Safari Preview een score van 64.

Toch opvallend dat de maker van de browser die het slechtste scoort, niet in het lijstje met deelnemende bedrijven staat...

Bij Neowin verneem je wat die CSS attributen eigenlijk doen, en hoe de verschillende browsers ze goed of fout weergeven.
https://www.neowin.net/news/microsoft-google-and-others-join-forces-to-improve-browser-compatibility/?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4
 
 


 
De nieuwe oogst


   

IKEA SCRAPBOOK: KOKEN MET RESTJES

Ikea laat je koken met restjes. Het meubelbedrijf heeft altijd ecologie vooropgezet, en wat is er milieuvriendelijker dan restjes in je ijskast op te gebruiken, om te vormen tot een lekkere nieuwe maaltijd, in plaats van ze weg te gooien?
[Taal: ENG]
https://www.ikea.com/ca/en/files/pdf/58/9f/589f2b5d/the-scrapsbook.pdf
https://www.goodnewsnetwork.org/ikeas-scrapsbook-contains-recipes-made-from-kitchen-waste-and-composting-tips/


TABFLOATER: EXTENSIE VOOR JE BROWSER
Deze extensie zorgt ervoor dat je als het ware op elke browsertab een picture-in-a-picture krijgt. De "floating" of zwevende tab is namelijk een normaal browservenster, maar verkleind.
Voor deze extensie moet je je wel nog een andere app installeren, de Tabfloater Companion.
https://www.tabfloater.io/?ref=producthunt
https://www.producthunt.com/posts/tabfloater


SPOTFINDR: APP VOOR JE DRONE

Met deze app voor Android en iPhone,kan je prachtige plekken ontdekken waar je met je drone kan vliegen voor mooie beelden - overal ter wereld. Maar je krijgt ook nog extra informatie: welke wetten er gelden om met je drone te vliegen, realtime weerberichten, enz.
https://www.producthunt.com/posts/spotfindr-2-0
https://www.spotfindr.app/?ref=producthunt


VULKAANUITBARSTING
De beelden van de kracht van de natuur, die op zijn meest sublieme manier te zien zijn bij de uitbarsting van een vulkaan, zetten heel wat mensen aan om hun leven te wagen om een selfie te nemen tegen de achtergrond van die beelden.
Behoor jij niet tot de mensen die zichzelf zo interessant willen maken, maar wil je toch de indrukwekkende beelden bekijken van de vulkaan, dat kan. Via deze webcam.
[Taal: ENG]
https://www.ruv.is/frett/2021/03/20/live-feed-from-iceland-volcano


BROCHURE VAN DE POLITIERECHTBANK

Het is niet leuk, maar het overkomt sommigen toch: zij moeten voor de politierechtbank verschijnen. Een vervallen rijbewijs, een verkeersovertreding, of zelfs een overtreding van de coronaregels. De meesten weten dan niet goed wat er gebeurt. Daarom hebben de voorzitters van die rechtbanken een brochure uitgebracht, die je vertelt wat er gebeurt nadat je zaak voorgekomen is.
[Taal: NL]
https://www.rechtbanken-tribunaux.be/sites/default/files/mijn-zaak-werd-op-de-zitting-van-de-politierechtbank-behandeld_def.pdf


NIEUWE TRENDS IN TECH
Via Pieter Blomme op Twitter kwamen wij dit artikel tegen: het geeft de nieuwe trends weer op techgebied. Zo gaat het o.a. over e-doping - doping die gamers gebruiken tijdens toernooien, zoals rilatine.
[Taal: ENG]
http://futuretodayinstitute.com/trends/


ONOPGELOSTE PROBLEMEN IN FYSICA
We gaan wellicht terug een wat strengere lockdown tegemoet. En dan is het tijd om eens met wat nieuws te beginnen. En waarom niet wat intellectuele arbeid gedaan, om de hersentjes aan het werk te zetten? Dit artikel op de Wikipedia is een goede plaats om te beginnen: hier staat een lijst van problemen in de fysica die nog niet opgelost zijn. Hersenbrekers dus...
[Taal:ENG]
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_unsolved_problems_in_physics


FILMCOLORS
We zijn zo gewoon om films in kleur te kunnen bekijken, dat we er niet bij stilstaan dat er een hele evolutie aan voorafging. Deze site brengt en prachtig overzicht van de invoer van de kleur, met heel veel interessante beelden.
[Taal: ENG]
https://filmcolors.org/


IKEA STUFF ON TV

Een blog dat onderhouden werd door Kamiel De Bruyne, die jouw aandacht trekt op bekende 'props', voorwerpen in films, feuilletons (waaronder ook Vlaamse zoals Thuis), eigenlijk afkomstig zijn van Ikea. Een werk van jaren, maar helaas heeft Kamiel aangekondigd dat hij ermee stopt, onder druk van Ikea.
[Taal: ENG]
https://ikeastuffontv.com/
https://ikeastuffontv.com


UNESCO
Een heel interessante interactieve kaart van de Unesco, waar je de verschillende  domeinen van het cultureel erfgoed op een visuele manier kan oproepen.  Op het gebied van duurzame ontwikkeling, natuurlijke bronnen, enz.
[Taal: ENG]
https://href.li/?https://ich.unesco.org/en/dive&display=constellation#tabs


DE 10 BESTE VIRTUELE TRIPS

Tja, reizen is er nog altijd niet bij. Maar we hebben altijd onze computer nog, waarmee we prachtige landen virtueel kunnen bezoeken. Dit artikel in the Guardian heeft de beste trips die je online vinden kan, voor jou verzameld. Geniet ervan!
[Taal: ENG]
https://www.theguardian.com/travel/2021/jan/14/10-of-the-best-virtual-travel-experiences-readers-tips


VOXEL-CANVAS
Voxel Art is een kunstvorm waarbij 3D-modellen volledig gemaakt worden uit 3D-kubussen, die voxels genoemd worden; Als artiest kan je die voxels maken door middel van een speciale soort software, de voxel editor.
Wil je eens kennismaken met Voxel? Dit is een website waar je gratis zelfs je online voxel art maken kan.
[Taal: ENG]
https://www.launchingnext.com/s/voxel-canvas/68252/
https://voxelcanvas.me/



Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia




Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Kunstproject van Toerisme Vlaanderen en Openbaar Kunstbezit Vlaanderen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Vlaamse_Meesters_in_Situ
    Straat in Maastricht - https://nl.wikipedia.org/wiki/Wycker_Grachtstraat
    Centrale figuur in de herleving van het Chinese boeddhisme onder de Ming-dynastie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Zhuhong
    Nederlands natuurkundige, hoogleraar aan de UvA en directeur van AMOLF - https://nl.wikipedia.org/wiki/Joop_Los
    Amerikaanse komische film uit 2017 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Fist_Fight
    Belgisch kunstschilder en beeldhouwer - https://nl.wikipedia.org/wiki/H%C3%A9l%C3%A8ne_Cornette
    Belgisch beeldhouwer en medailleur - https://nl.wikipedia.org/wiki/Jenny_Lorrain


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    De Britse variant van COVID-19 - https://nl.wikipedia.org/wiki/VOC_%E2%80%93_202012/01
    Engelstalig artikel over deze Britse variant - https://en.wikipedia.org/wiki/Lineage_B.1.1.7
    Engelstalig artikel over de Braziliaanse variant - https://en.wikipedia.org/wiki/Lineage_P.1
    Engelstalig artikel over de Zuid-Afrikaanse variant - https://en.wikipedia.org/wiki/501.V2_variant


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over muntkunde - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Numismatiek
    Vanwege de Tweede Kamerverkiezingen in Nederland verschijnen er diverse nieuwe artikelen, zoals:
        Derk Boswijk - https://nl.wikipedia.org/wiki/Derk_Boswijk
        Pieter Grinwis - https://nl.wikipedia.org/wiki/Pieter_Grinwis
        Eelco Heinen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Eelco_Heinen
        Raoul Boucke - https://nl.wikipedia.org/wiki/Raoul_Boucke
        Hanneke van der Werf - https://nl.wikipedia.org/wiki/Hanneke_van_der_Werf
        Inge van Dijk - https://nl.wikipedia.org/wiki/Inge_van_Dijk


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS




 
Bij de collega's



*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
 
 - Deze Nederlanders hebben groot succes op TikTok
https://www.ad.nl/tech/deze-nederlanders-hebben-groot-succes-op-tiktok~adb8cc59/
- Digitale kerk neemt in coronatijd een vlucht: ‘We hadden niet verwacht dat het zo snel zou gaan’
https://www.ad.nl/woerden/digitale-kerk-neemt-in-coronatijd-een-vlucht-we-hadden-niet-verwacht-dat-het-zo-snel-zou-gaan~a53df46a/
 


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Durf hoge verwachtingen te hebben van een stofzuiger!
https://elektrozine.be/durf-hoge-verwachtingen-te-hebben-van-een-stofzuiger/
- Beschikbaarheid en prijzen nieuwe Samsung TV’s en soundbars 2021 bekend
https://elektrozine.be/beschikbaarheid-en-prijzen-nieuwe-samsung-tvs-en-soundbars-2021-bekend/
 


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Google lost Chrome zero?day bug op die misbruikt wordt in het wild
https://computertaal.info/2021/03/24/google-lost-chrome-zero%e2%80%91day-bug-op-die-misbruikt-wordt-in-het-wild/
- Na uitschakeling Emotet is Trickbot in België en wereldwijd de grootste malware dreiging
https://computertaal.info/2021/03/26/na-uitschakeling-emotet-is-trickbot-in-belgie-en-wereldwijd-de-grootste-malware-dreiging/
 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- OpenSSL dicht kwetsbaarheid die denial-of-serviceaanval mogelijk maakte
https://tweakers.net/nieuws/179766/openssl-dicht-kwetsbaarheid-die-denial-of-serviceaanval-mogelijk-maakte.html
- 'Apple, Google, Microsoft en Facebook namen vanaf 2016 60 AI-bedrijven over'
https://tweakers.net/nieuws/179768/apple-google-microsoft-en-facebook-namen-vanaf-2016-60-ai-bedrijven-over.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be


-  Pogingen tot phishing met valse uitnodigingen voor vaccinatie
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/pogingen-tot-phishing-met-valse-uitnodigingen-voor-vaccinatie/article-news-1716659.html
- Xiaomi wil elektrische wagens maken
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/xiaomi-wil-elektrische-wagens-maken/article-normal-1716497.html




*** TANDEMTECH


- Motorola Moto G30 review: ze doen het weer
Alweer een budgettopper
https://tandemtech.be/motorola-moto-g30-review-b5feb1e9cf42
- Xiaomi Mi Band 5 review: Kom uit uw kot!
De ideale metgezel voor lockdownwandelingen en -fietstochten
https://tandemtech.be/xiaomi-mi-band-5-review-bce03c7fcb54



*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/


- Deze Brusselse start-up groeide op twee jaar tijd van 3 naar 30 mensen: “We zijn de hype voorbij. De roaring twenties voor Artificiële Intelligentie komen eraan”
https://www.bloovi.be/branded/innoveren/2021/deze-brusselse-ai-start-up-groeide-op-twee-jaar-tijd-van-3-naar-30-mensen-bedrijven-ontdekken-nu-pas-wat-artificiele-intelligentie-echt-kan-en-niet-kan-we-zijn-de-hype-voorbij-de-roaring-twenties-voor-ai-komen-eraan
- Van verpleger tot CEO van een internationaal miljoenenbedrijf, het atypisch parcours van Jos Vandael: “Ik heb op boerenverstand en buikgevoel vaak voor de moeilijkste weg gekozen”
https://www.bloovi.be/artikels/persoonlijk-groeien/2021/van-verpleger-tot-ceo-van-een-internationaal-miljoenenbedrijf-het-atypisch-parcours-van-jos-vandael-ik-heb-op-boerenverstand-en-buikgevoel-vaak-voor-de-moeilijkste-weg-gekozen


 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 

iOS 14 WIDGETS

In de nieuwe versie van iOS kan je je iPhone homescherm vol zetten met widgets. Maar hoe doe je het, en wat zijn de beste widgets om erop te zetten? Dit artikel van Wired legt het uit.
https://www.wired.com/story/customize-iphone-home-screen-widgets-aesthetic-ios14/?mbid=social_twitter



JE GMAIL ACCOUNT AAN OUTLOOK ONLINE TOEVOEGEN

Wist je dat je je Gmail account ook kan toevoegen aan Outlook Online, zodat je beide accounts centraal beheren kan? Outlook online heeft zelfs een speciale knop om die accounts toe te voegen. How-To Geek vertelt hoe je dat doet.
https://www.howtogeek.com/715970/how-to-add-a-gmail-account-to-outlook-online/



 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


CHAIN: SOCIAL MEDIA APP
Met deze app voor iPhone kan je je gewoontes volgen. En door ze op de social media te publiceren, dwing je jezelf een beetje om je goede voornemens ten uitvoer te brengen - en slechte gewoontes af te leren!
https://apps.apple.com/us/app/chain-form-share-habits/id1543579685?ref=producthunt


INTEL EXTREME TUNING UTILITY

Heb je een Intel-processor in je laptop of computer zitten, dan is deze gratis tool wel erg handig. Je kan je CPU monitoren, testen en benchmarken. Er zit ook een stresstest in, en je krijgt een overzicht van je systeem met uitgebreide informatie.
https://www.chip.de/downloads/Intel-Extreme-Tuning-Utility-Intel-XTU_63985388.html
https://downloadcenter.intel.com/download/29183/Intel-Extreme-Tuning-Utility-Intel-XTU-


FILES: ZOALS EXPLORER ER ZOU MOETEN UITZIEN
Dat is wat de makers van Files beweren. Hun gratis tool zou namelijk meerdere functies hebben, waarop Explorer in Microsoft steken laat vallen. Zo kan je met tabs werken, je kan een pad naar een bestand heel gemakkelijk kopiëren, enz.
https://www.chip.de/downloads/Files-Windows-10-App_169890091.html


MARINETRAFFIC: VOLG SCHEPEN
Wil je weten hoe het zit met het scheepsverkeer, nu een enorm containerschip het Suezkanaal blokkeert? Met deze app voor Android en  iOS kan je dat opvolgen. Het schip dat je in het oog moet houden is de "Ever Given", maar je zal een boel andere schepen kunnen merken die in de file staan...
https://www.chip.de/news/MarineTraffic-Ever-Given-in-Echtzeit-tracken_183383040.html
https://www.marinetraffic.com/


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.



 
 

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Daarvoor kan u terecht op onze website: https://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Goede schilderkunst is als goede kookkunst:
ze kan genoten worden, maar niet uitgelegd.