Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
16 juli 2020 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 24
Nummer 1165 van 11/7/2020



Gegroet lezer,

Het voelde ongetwijfeld voor heel wat Belgen wat onwennig aan om, verplicht, in alle winkels met een mondmasker rond te lopen. En er werd af en toe hardop gesakkerd. Het zet inderdaad een domper op het plezier van het winkelen - maar het is een kleine opoffering, om dat halfuurtje te moeten rondlopen met een mondmasker. Zeker wanneer je het vergelijkt met al die mensen in hospitalen, verzorgingstehuizen maar ook in de supermarkten, de mensen die je bedienen op het terras, die de hele dag zo'n masker moeten dragen. En dus doen we dat maar. Het is voor het goed van iedereen.

Veel leesplezier met dit nummer, en bij leven en welzijn tot volgende week!


Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




JIOMEET: CONCURRENTIE VOOR ZOOM
Zoom, maak plaats voor JioMeet! Deze videoconferentiesoftware werd verleden week gelanceerd door Reliance Jio Platforms, een bedrijf dat de steun heeft van de rijkste man van India - noem het de Jeff Bezos van India, Mukesh Ambani.

Met JioMeet kan je, net als bij Zoom of Google Meet, een onbeperkt aantal videogesprekken voeren in hoge definitie (720p) met maximaal 100 deelnemers voor één gesprek. Bovendien is de duur van het gesprek onbeperkt - het kan zelfs tot 24u duren!

Bovendien bevat deze tool functies waarvoor je bij andere videoconferentiediensten naar een (betalende) professionele versie moet overstappen: gesprekken die met wachtwoord beschermd zijn, een wachtzaal waar mensen moeten wachten tot zij de chatroom kunnen betreden, ondersteuning van logins tot 5 toestellen, het delen van je scherm. Bovendien zouden de gesprekken versleuteld zijn, alhoewel het niet duidelijk is of dit echt wel end-to-end encryptie is.

Momenteel is JioMeet gratis, er zijn geen betalende abonnementen. Er zijn versies voor Firefox en Chrome, naast stand-alone versies voor macOS, Windows, iOS en Android. Bovendien is er een Outlook plug-in.

Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2020/07/02/reliance-jio-platforms-launches-jiomeet-video-conference-service/
https://jiomeet.jio.com/



MONDAY: NIEUW PLATFORM VOOR PRODUCTIVITEITSTOOLS
Nog een nieuw platform: Monday.com, een initiatief van twee Israëlische techies. Met dit platform willen zij een probleem oplossen dat wel bij alle productiviteitstools aanwezig is: het rekt niet mee met de ontwikkeling van je team. Daarom bedachten zij een tool die voor alle onderdelen van een bedrijf werkt, van de IT-engineers tot de mensen van financiën, maar ook voor kleine teams tot grote bedrijven.

Het werd een modulair systeem dat in aanvang er een beetje uitziet als een soort spreadsheet, maar dat je kan laten uitgroeien tot een bron van informatie en taken om te organiseren. De ontwikkelaars vergelijken hun Monday met de iPhone: die is simpel om te gebruiken, alhoewel je duizenden apps hebt in de App store. Je kiest gewoon wat je nodig hebt, wat jou van pas komt.

Dat idee wordt nu verder uitgewerkt met een Apps Framework. Externe ontwikkelaars kunnen sinds verleden week hun eigen app bovenop Monday bouwen, zonder veel programmeren, dankzij dit framework.  Met andere woorden: in plaats van een app te zijn, wordt Monday een platform.

Een intrigerend idee. Meer lees je bij Protocol.
https://www.protocol.com/monday-productivity-tool
https://monday.com/



PARLER: WAT IS HET EIGENLIJK
Nu we het toch over nieuwe platformen hebben: verleden week vermeldden wij al Parler. Dat is een sociaal netwerk, een soort Twitter, waar veel mensen hun onderkomen gevonden hebben die zich gediscrimineerd voelen, die menen dat Twitter hun tweets onterecht censureert - omdat zij rechts van het centrum zijn, en dat terwijl tweets van mensen links van het centrum ongemoeid gelaten worden, volgens hun mening.

CNet schets wat achtergrond bij het platform. Zo vind je er o.a. Laura Loomer, een vrouw die al in 2018 verbannen werd van Twitter omdat zij volgens Twitter haatspraak verkondigde. Zij is ook verbannen op Facebook en foto/videodienst Instagram, maar is perfect gelukkig op Parler. Nog andere mensen met een prominente politieke mening zijn voorstander van Parler. Zo bijvoorbeeld senator Ted Cruz van Texas, die Parler promoot sinds Twitter labels plaatst naast de tweets van President Trump. Een promotie die niet zonder gevolgen bleef: Parler is de meest gedownloade iPhone app momenteel, en haalt daarbij Twitter en Reddit in, althans in de categorie News.

De werking is te vergelijken met Twitter: je volgt accounts, en de content die deze accounts tweeten verschijnt in een chronologische News Feed. Het maximum aantal tekens per posting is 1.000, veel meer dan de 280 van Twitter, en je kan foto's, gifs en memes uploaden. Bovendien kan je ook commentaar geven op een posting, en de site doorzoeken op hashtags. Retweeten wordt hier "echo" genoemd, en een posting liken doe je hier via de "upvote" button.

Het netwerk noemt zichzelf geen pro-Trump netwerk. Maar je vindt er, aldus CNet, heel wat conservatieven. Maar ook mensen ter linkerzijde, die er willen komen discussiëren met die rechtse mensen.

Als test meldden wij ons aan. De site is redelijk snel. Maar de accounts die ze ons aanraadden om te volgen waren toch wel teleurstellend. Enerzijds omdat het aanbod enkel bestond uit  bekende (rechtse) personen, en geen gewone Belgen en Nederlanders. Anderzijds omdat het enkel mensen zijn met dezelfde mening, zo lijkt het ons en je dus echt helemaal in een bubbel terechtkomt. En je de interessante discussies tussen voor- en tegenstanders mist, hoe hevig ze ook zijn en hoe erg ze soms ook ontaarden: je leert er altijd wel een ander standpunt bij...

Bij CNet een hele reportage over Parler.
https://www.cnet.com/news/parler-everything-you-need-to-know-about-the-twitter-alternative-for-conservatives
https://www.parler.com/



EU WIL MEER UITLEG VAN GOOGLE OVER FITBIT OVERNAME
Google heeft verleden jaar aangekondigd dat het van plan is om het7 bedrijf Fitbit over te nemen, en daarvoor 2,1 miljard te betalen. Maar omdat Fitbit toch een grote speler is op het gebied van health tracking, wordt deze overname onderzocht door verschillende antitrust-instellingen, om te voorkomen dat het segment van gezondheidstrackers in slechts enkele handen terecht zou komen.

De EU heeft nu een vragenlijst van maar liefst 60 pagina's verstuurd naar concurrenten van Google en Fitbit, om hen te vragen wat voor impact deze overname volgens hen zou hebben op verschillende gebieden, waaronder de markt voor digitale gezondheidszorgen. Ook werd aan de concurrenten gevraagd of dit een nadelige invloed zou hebben op gezondheidsapps in de Play Store, en hoe Google fitness tracker dat zou kunnen gebruiken om te adverteren en bij zoekopdrachten.

Google had nu wel gezegd dat het de data van Fitbit niet zou gebruiken voor advertenties, maar de EU heeft toch wel vragen hierbij. De vragenlijst moet beantwoord worden tegen 20 juli, en dan beslist de EU of de deal goedgekeurd wordt, of dat Google bepaalde voorwaarden moet vervullen vooraleer de deal alsnog goedgekeurd kan worden, en of er een onderzoek van max. 4 maanden geopend wordt om specifieke bezorgdheden nader te onderzoeken.

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2020/7/3/21312383/google-fibit-acquisition-antitrust-data-regulatory-eu-scrutiny



VK HEEFT DAN WEER VRAGEN BIJ GOOGLE SEARCH
Wie dacht dat het Verenigd Koninkrijk na de Brexit een andere houding zou aannemen tegenover techbedrijven, die komt bedrogen uit. Want verleden week werd bekend dat de Competition & Markets Authority - noem het de anticoncurrentie-autoriteit van  het VK - eveneens streng optreedt tegen praktijken die mogelijk een eerlijke concurrentie in de weg staan.

Het gaat met name om het feit dat Google een heftige som betaalt aan Apple, om de standaard zoekmachine te mogen worden in de Safari browser van Apple.

Google heeft namelijk 1,2 miljard Britse pond betaald aan fabrikanten in de VK om de standaard zoekmachine te worden op de toestellen die zij maken. Het grootste deel van de som ging naar Apple.

Wat is daar nu verkeerd aan, zal je vragen? Wel, door de hoogte van dat bedrag wordt het voor andere, kleinere zoekmachines té moeilijk om zelf mee te dingen naar die positie. Volgens de Britse regulatoren zou deze situatie verholpen kunnen worden doordat er - net zoals bij Microsoft en de IE-browser, weet je nog? - een keuzescherm zou moeten komen waarbij de gebruiker zelf kiezen kan wat de standaard browser moet zijn. Een andere mogelijkheid is het beperken van de mogelijkheid om die standaardpositie aan de hoogst biedende te verkopen...

Meer bij Reuters.
https://www.reuters.com/article/us-apple-google/uk-regulators-take-aim-at-apples-search-engine-deal-with-google-idUSKBN242748



APPLE LANCEERT EEN CONTROLEPANEEL VOOR ZIJN APPLE CARD
Eindelijk. Tot nu toe kon je enkel je account van je Apple betaalkaart (Apple Card) beheren via de Wallet app op iOS. Daar moest je dan alles regelen: je saldo bekijken, online betalingen maken, enz.

Dat verandert nu: er komt een online controlepaneel (dashboard) zodat je die transacties ook via de webbrowser kan uitvoeren. Je kan je saldo bekijken, betalingen inplannen en uitvoeren, enz.

Een kleine verbetering, maar broodnodig.

Meer bij CNet.
https://9to5mac.com/2020/07/02/apple-card-web/



AMAZON PRIME VIDEO: EINDELIJK PROFIELEN
Naast Netflix is ook Amazon Prime Video een heel populaire streamingdienst. Maar wat wij niet wisten, is dat je tot nu toe daar geen profiel kon aanmaken. En dat is toch gek - als geen ander is Amazon kampioen in het voorschotelen van dingen die bij jou passen, althans in zijn webwinkel.

Wanneer je een gezinsabonnement hebt, is het toch klaar dat je, zonder profielen, geen gerichte suggesties kan krijgen voor films of reeksen die jou zouden kunnen bevallen. Daar komt nu dus verandering in: eindelijk kan per gezin een maximum van 6 profielen aangemaakt worden. Eén hoofdprofiel, dat gekoppeld is aan de Amazon account, en vijf bijkomende profielen, waarbij je kan kiezen tussen een profiel voor volwassenen of kinderen.

Elk profiel heeft dan zijn eigen Watchlist, met aangepaste aanbevelingen, en je zal ook zien welke films en reeksen je aan het kijken bent of al gekeken hebt.

Deze verandering wordt wereldwijd uitgerold, maar eerst in de Prime Video app voor iOS en Android. Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2020/07/07/amazon-prime-video-finally-launches-user-profiles-to-all-customers-worldwide/



INSTAGRAM: GEPINDE COMMENTAREN
Het was al een tijdje mogelijk, doch enkel als test: bij Instagram kon je 3 commentaren onder een posting vastpinnen. Nu wordt deze optie voor iedereen uitgerold, wereldwijd.

De bedoeling hiervan is dat je positieve commentaren op die posting kan belichten. Het geeft je dus tegelijkertijd ook meer controle over de sfeer van de commentaren, doordat negatieve commentaren pas daarna volgen. Sinds mei kan je ook al verschillende commentaren wissen.

Om een commentaar vast te pinnen, moet je naar links swipen, en dan zie je normaal gezien de opties om het commentaar te rapporteren, wissen, of erop te antwoorden. Nu echter is er links daarvan ook een icoontje te zien met een duimspijker, om het commentaar vast te pinnen.

The Verge wijst erop dat Instagram (eigenlijk Facebook, dat hier eigenaar van is) al heel wat inspanningen doet om pesten, misbruiken en desinformatie te voorkomen. Zo gebruikt het artificiële intelligentie om automatisch beledigende commentaren te blokkeren. Die AI wordt ook gebruikt om je te waarschuwen vooraleer je een mogelijk beledigende ondertitel bij een foto plaatst.
https://www.theverge.com/2020/7/7/21316141/instagram-pinned-comments-feature-available-harassment-moderation-tools?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4



ONEDRIVE KRIJGT ENKELE INTERESSANTE FUNCTIES
Heb je een Windows besturingssysteem, dan krijg je daar een opslagruimte in de cloud bij, OneDrive - noem het een concurrent voor Google Drive. Voortaan kan je namelijk via de "Add to OneDrive" gemakkelijker documenten en andere bestanden aan je cloudopslag toevoegen.

Dat zou voor zakelijke accounts, zoals mensen die thuiswerken omwille van het coronavirus, het gemakkelijker moeten maken om samen te werken aan documenten. Je kan voortaan ook bestanden tot 100 GB uploaden, en voor de webversie van OneDrive is er nu ook een donkere modus.

En omdat OneDrive ook nauw verweven is met Teams, zal het nog eenvoudiger worden om bestanden te delen. De metadata van bestanden zullen binnenkort ook gesynchroniseerd worden samen met de bestanden zelf. Meer hierover bij Betanews.

Nu moeten wij eerlijk toegeven dat onze ervaring met OneDrive niet zo bijster was. Bestanden werden niet of onvolledig gesynchroniseerd. Daarom zijn wij overgeschakeld op Dropbox. Dat synchroniseert perfect, je kan bestanden delen, en vooral: het hangt niet af van je Microsoft-account. Dat terwijl bij OneDrive en Teams alles afhangt van je Microsoft-account, en je helemaal in dit ecosysteem opgeslorpt wordt, of je wil of niet...
https://betanews.com/2020/07/02/microsoft-reveals-some-exciting-new-features-coming-to-onedrive/



BINNENLAND: ER KOMT TOCH EEN APP EN TAKS VOOR GROTE BEDRIJVEN
Met de coronacrisis zijn wij even afgestapt van ons concept om op donderdag vooral nieuws te brengen uit eigen regio - België en de buurlanden. En nu willen we dat concept terug invoeren.

Om te beginnen met dit bericht: ons land is voorstander om een omzettaks van 3% in te voeren op Google en Amazon. In de kamer heeft een blok van partijen voor een dergelijke taks gestemd (1).

Zoals je wellicht gelezen hebt, is ook Europa dat van plan te doen. Maar omdat dat pan-Europese initiatief op zich laat wachten, hebben verschillende landen beslist om het op eigen houtje in te voeren: Frankrijk, Spanje, Italië en het VK. Hiermee willen zij een situatie rechttrekken: de grote techbedrijven verdienen veel geld in onze landen, maar betalen amper belastingen hier.

Een tweede bericht uit eigen land is het feit dat er wel degelijk een corona-app aankomt, die volgt met wie je contact gehad hebt. Met de bedoeling dat, wanneer een van die contacten besmet blijkt te zijn, jij hiervan verwittigd wordt.

Over die tracing app is al veel (digitale) inkt gevloeid, want er zijn veel hindernissen. Zo moet de app, om effectief te werken, door een groot aantal gebruikers gedownload en gebruikt worden. Maar bij de bevolking bestaat veel twijfel over de privacy van zo'n app. En kan de politie of de overheid die app niet misbruiken voor andere doeleinden?

De app die in België gebruikt zal worden, werkt met het DP3T-protocol, dat op bluetooth gebaseerd is, en niet met GPS-gegevens. Dat zou de privacy moeten waarborgen. Bij Tweakers vind je een heldere uitleg (2).
https://businessam.be/google-taks-onderweg-naar-ons-land/
https://tweakers.net/nieuws/169404/belgie-wil-corona-app-in-september-landelijk-uitbrengen.html



NEDERLAND: CATAWIKI KEERT TERUG IN HANDEN VAN ZIJN OPRICHTERS
Enkele jaren lang hebben wij in de laatste maanden van het jaar de Netties-verkiezing van de Beste Nederlandstalige Website georganiseerd. Dat was heel leuk, want daarbij werden heel wat websites aangemeld die een kleinschalig initiatief zijn, maar toch een schat aan informatie bieden.

Een van de eerste winnaars van die verkiezing was Catawiki - een website waar je online een cataloog kon aanmaken van alle collecties die je hebt (platen, strips, verzamelobjecten, ...). En objecten kan aanbieden die je dubbel hebt of wil verkopen, of gaan zoeken naar objecten die je nog mist in je collectie.

Het mooie daarbij is dat je niet zelf alle gegevens moet invullen - met de jaren is er een enorme database van collecties ontstaan bij Catawiki, waarbij je bijvoorbeeld gewoon de naam van een strip moet invullen, en alle andere data (uitgave, scenarist, tekenaar, ...) automatisch opgehaald wordt. En dan moet jij enkel nog zeggen "heb ik ook".

Welnu, met de jaren is Catawiki enorm gegroeid. En recent hebben de oprichters van het platform, René Schoenmakers en Marco Jansen, aankondigd dat zij het Verzamelaarsplatform van het bedrijf Catawiki overdragen naar hen beiden. Zo hebben zij de licentie over het gebruiksmateriaal van alle dingen die jij ingevuld hebt. Maar het is onduidelijk wat de bedoeling hiervan is. In het persbericht wordt wel aangekondigd dat er nieuws zal volgen over de manier waarop de oprichters het verzamelaarsplatform nieuw leven willen inblazen.
https://app.sendwithus.com/webview/vCsMPoaZ3avVnBeyRByWUo/log_cc0a71db7f6b986214e9d18e8fe2d930-3/?h=cea2b61695239a71e5ce37d4474e8aa9
https://www.lastdodo.nl/catalog/user/opt_out_info?utm_medium=email&utm_campaign=Transfer_ownership_collectors_portal&utm_content=Uw%20favoriete%20kavel%20loopt%20vandaag%20af_en_v4&utm_source=BE%20Marketing



BUURLANDEN: ENCROCHAT
Wellicht heb je in diverse media kunnen lezen hoe de politie heel veel boeven heeft kunnen pakken, door een chatnetwerk af te luisteren dat ondoordringbaar geacht werd door de boeven. Het gaat om toestellen die enkele jaren op de markt gebracht werden, peperduur maar super veilig. Je kon er niet eens mee bellen omdat de microfoon eruit verwijderd was. Enkel mailberichten konden verzonden worden, die via PGP versleuteld waren.

De toestellen werden in een mum van tijd enorm populair - van Antwerpen tot Dubai hadden allerhande boeven zo'n toestel. En omdat zij zich zo veilig voelden, "praatten" zij voluit: zij stuurden berichten over cocaïnevangsten, zelfs over martelingen van andere boeven, zo lees je bij misdaadspecialist Joris Van der Aa bij Gazet van Antwerpen.

Maar toen kwam het moment dat de politie van Nederland en Frankrijk de provider Encrochat neerhaalde. Die bood, naast Sky en Ennetcom, deze versleutelde diensten aan. Via Encrochat kreeg de politie een schat aan informatie in handen.

Een heel boeiend verhaal, dat helaas achter het betaalmuurtje van GVA zit. Wij willen je echter de conclusie van Van der Aa niet onthouden:

"Wie zaken in het diepste geheim wil bespreken zonder dat iemand van de politie meeluistert, is aangewezen op de strategie die de oude Italiaanse maffiosi in New York een halve eeuw geleden al toepasten: een babbeltje tijdens een wandelingetje door de stad of een gesprek bij een kop koffie op café.

Als dat geen goed nieuws is voor de horeca."
https://www.gva.be/cnt/dmf20200703_95660383/column-gedaan-met-zorgeloos-chatten



LINKEDIN: NU MET AUDIO
LinkedIn lijkt als sociaal netwerk een beetje verloren te lopen tussen alle geweld van Facebook, Twitter, Instagram en Co. Toch wordt het absoluut nog wel gebruikt, maar dan voor bepaalde doeleinden: het leggen van professionele contacten. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar en nieuwe job, en solliciteer je ergens, dan kan je er donder op zeggen dat je potentiële werkgever jouw LinkedIn-account gaat uitpluizen. Daar kan je immers je hele cv zetten, je studies en diploma's, en ook getuigenissen van ex-collega's en werkgevers.

Een prima tool dus voor job-hoppers en headhunters. En ook voor wie binnen een bepaald bedrijf een contact wil leggen.

Nu heeft LinkedIn een nieuwe tool uitgebracht, die op het eerste zicht raar lijkt: je kan een korte audio opnemen, waarin jij jouw naam uitspreekt. En toch is dit niet zo gek. Want wanneer je iemand wil opbellen, getuigt het van beleefdheid dat je diens naam correct uitspreken kan. En dat gaat op voor alle mogelijke talen - je zal ongetwijfeld al gemerkt hebben dat  ook Vlaamse familienamen soms moeilijk uit te spreken zijn voor buitenlanders. Dus zo gek is deze nieuwe tool niet!

Meer bij The Verge, waar je ook instructies vindt hoe je een opname maakt. De opname kan je enkel toevoegen via de mobiele apps voor Android en iOS, maar de opname kan afgespeeld worden op zowel mobiel toestel als desktop.
https://www.theverge.com/2020/7/8/21317032/linkedin-name-pronunciation-record-audio-feature



MICROSOFT TEAMS: NIEUWE FUNCTIES
Trouwe lezers hebben al in de vorige artikels kunnen lezen dat wij niet echt fan zijn van Teams, dat iets téveel wil doen. Maar na het lezen van enkele aankondigingen over toekomstige mogelijkheden, moeten wij misschien onze mening herzien...

Het gaat namelijk om te beginnen over de "Together Modus". Daarbij krijgen deelnemers een gezamenlijke achtergrond, zodat het lijkt alsof zij zich in dezelfde kamer bevinden. "Dynamic View" geeft moderatoren dan weer meer controle over hoe gedeelde content getoond wordt. Wanneer Mieke van boekhouding bijvoorbeeld een spreadsheet deelt en uitlegt, kan zij dan centraal gezet worden.

Verder krijg je ook nog emoji's waarmee je kan reageren, een poll waarmee je vragen kan stellen, filters voor foto's en video's en meer.

Een korte demo van deze nieuwe functies bij Engadget lijkt in elk geval indrukwekkend!
https://www.engadget.com/microsofts-new-team-features-fight-video-conferencing-fatigue-175708665.html



MMHMM: NIEUWE VIRTUELE CAMERA
Het is een echt gekke naam, maar het is wel een heel cool product. mmhmm is namelijk een nieuwe virtuele camera, een app die je kan gebruiken bij Zoom, Google Meet, youTube en andere videostreamingdiensten. Deze app, waarachter Phil Libin zit, de medeoprichter en voormalige CEO van Evernote, is deze week in een besloten bèta van start gegaan.

Bij mmhmm kan je niet alleen de achtergrond veranderen, maar je kan ook in- en uitzoomen op de afbeelding van een deelnemer om zelf je focus van het gesprek te bepalen. Je kan er ook interactieve presentaties houden, inbegrepen opgenomen video, dia's die dan door de kijkers zelf naar het volgende beeld gezet kunnen worden. Die kijkers kunnen de diashow of video ook afspelen en pauzeren.

De besloten bèta is momenteel enkel op uitnodiging beschikbaar voor macOS Catalina. Maar er zouden mobiele versies en eentje voor Windows komen in de volgende maanden.

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2020/7/7/21314035/mmhmm-personal-video-presence-beta-phil-libin-sequoia-app

 

 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



BINNENLAND: BIONISCHE HANDSCHOEN VAN MATTEO
Nog een project uit ons eigen landje. Het gaat om een bionische handschoen, bedacht door Matteo, en die handschoen kan gebarentaal vertolken. Zo kan jij, wanneer je geen gebarentaal kent, toch communiceren met een dove persoon.

Het project van Matteo was een hit tijdens de Coolest Projects Belgium 2019. En nu wordt het voorgesteld tijdens de internationale Coolest Projects, zodat iedereen er kennis mee kan maken.

Voor het project maakte de jongeman gebruik van flex resistoren die de positie van de vingers meten. Elke combinatie van de positie van de 5 vingers is gecombineerd aan een MP3-bestand met het bijhorende woord.

Het project is ontstaan via de Coderdojo. Nogmaals een tip voor ouders: laat je spruit eens zijn creativiteit uitleven bij deze projecten!
https://online.coolestprojects.org/projects/40
https://www.instagram.com/p/BwzL1AeB2es/?igshid=a79ml1ku8ycm



THUNDERBOLT 4 ONDERWEG
Nu de USB4 standaard op het punt staat gelanceerd te worden, met de meeste voordelen die Thunderbolt 3 biedt, heeft Intel specificaties aangekondigde voor de nieuwe versie van dat Thunderbolt, versie 4. En die zien er veelbelovend uit. Zo heeft het dezelfde topsnelheid van 40 Gbps als de vorige versie, maar het kan meer, veel meer. Zo kan het minstens twee 4K schermen bevoorraden, het ondersteunt PCIe snelheden voor data tot 32 Gbps, wat dubbel is dan voorheen.

Bovendien kan je een kabel gebruiken die tot 2 meter lang kan zijn, plus het protocol ondersteunt docks en monitors die tot 4 Thunderbolt 4 poorten hebben - wat voorheen, bij Thunderbolt 3, beperkt was tot 2 poorten.

En ook de compatibiliteit is er heuglijk nieuws: Thunderbolt zal gebruik maken van de USBC-connector die nu al in veel toestellen zit, maar ook USB4 ondersteunen. Het zal ook het herladen via de poort ondersteunen, en zal vanuit slaaptoestand tot leven gewekt kunnen worden via klavier en muis, wanneer de computer verbonden is met een Thunderbolt dock.

Mooie specs. Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/circuitbreaker/2020/7/8/21317513/intel-thunderbolt-4-standard-docks-cables-usb4-accessories-port-usbc


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



BIJ HET OVERLIJDEN VAN ENNIO MORICONE

Een heel mooi eerbetoon aan Ennio Moricone, de componist die zoveel prachtige filmmuziek componeerde, vind je bij de VRT. Bekijk de fragmenten, en geniet van zijn heerlijke muziek!
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2016/06/25/_once_upon_a_timeinmuziekenniomorricone-1-2575127/





 
De nieuwe oogst


   
SLITE: EXTENSIE VOOR CHROME
Deze extensie voor je Chrome browser zorgt ervoor dat je, wanneer je een nieuwe tab opent, een editor te zien krijgt waar je snelle notities kan noteren en ideetjes. De notities worden automatisch bewaard, zelfs wanneer je het tabblad sluit.
Heb je een Slite workspace, dan kan je de notities daarna daarheen sturen.
https://www.producthunt.com/posts/draft-by-slite
https://chrome.google.com/webstore/detail/draft-by-slite/ljkidlijlaapmiilabpldhmhekeionfh/related


COLOR PALETTE GENERATOR

Op deze website kan je heel eenvoudig een kleurenpalet automatisch genereren. Je moet enkel de spatiebalk aanklikken, om een nieuwe combinatie te bekijken. Bevalt die, dan kan je het resultaat met de hexadecimale waarde naar je klembord kopiëren, of enkel één bepaalde kleur kopiëren.
[Taal: ENG]
https://www.producthunt.com/posts/color-palette-generator-3
https://palettegenerator.colorion.co/?ref=producthunt


THERINGER: 20 BESTE FILMS VAN 2020 TOT NU TOE
De bioscopen gaan stilaan terug open - zj het met een erg beperkt publiek. Welke films zijn de moeite waard om te gaan bekijken? Dit artikel bij The Ringer geeft je een overzicht van films die je toch wel zou moeten zien - en waarom. En er zijn er verschillende bij die je ook on-demand kan bekijken via streamingdiensten.
[Taal: ENG]
https://www.theringer.com/movies/2020/6/30/21307249/best-movies-2020-streaming-watch


THE SKULLERY: RECEPTEN

Een website met recepten, maar heel mooi grafisch verzorgd., en met de mogelijkheid om de recepten aan het aantal personen aan te passen. En toch is dit geen werk van een groot bedrijf, met een bombardement van commerciële boodschappen.
Je vindt er recepten uit de hele wereld. Smakelijk!
[Taal: ENG]
https://theskullery.net/


SNELTOETSEN
Deze website bevat een enorme verzameling met sneltoetsen waarmee je heel snel op je Mac, Windows computer bepaalde taken automatisch kan uitvoeren. De site bevat echt een heel uitgebreide reeks programma's met hun eigen sneltoetsen.
[Taal: ENG]
https://usethekeyboard.com/


WE FREELANCING: BRONNEN
Werk je als freelancer? Dan biedt deze site je een schat aan tools die van pas kunnen komen: podcasts, software, jobsites en veel meer.
[Taal: ENG]
https://wefreelancing.com/


PROMPTS: IDEETJES

Het schrijven van een verhaal is niet altijd even simpel - vaak zit je met een "writer's block" naar een blanco papier te staren. Deze online tool wil helpen. Hij gaat bij de subreddit r/WritingPrompts een post halen waarop jij dan verder kan bouwen. Om eens te proberen!
[Taal: ENG]
https://prompts.deta.dev/


IDEA GENERATOR
Nog een website die ideetjes moet brengen, maar dan wel eerder voor uitvinders. Je krijgt woorden die je eventueel tot een idee kunnen brengen. Wij vinden de site knap, al is het maar omdat zij zo snel reageert en je alles echt verslepen kan.
[Taal: ENG]
http://ideagenerator.creativitygames.net/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: HEIST DUURZAAM
Ook onze reeks met Nederlandstalige websites hernemen we. En mogen wij eventjes chauvinistisch een website vermelden dicht bij huis, over duurzame initiatieven in onze thuisgemeente? Je verneemt er meer over boerderijen in de buurt die duurzaam teelt, winkels die duurzame en biologische producten verkopen, en meer.
[Taal: NL]
https://www.duurzameheistenaars.be/
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200604_04981281


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: HET PALLIATIEF DEBAT
Palliatieve zorgen, iemand het beste einde van zijn levensdagen bezorgen dat mogelijk is. Het is een heikel thema, maar een thema dat een maatschappelijk debat verdient. Moeten mensen echt alle mogelijke medische behandelingen ondergaan, of is het beter hen in alle rust afscheid te laten nemen van het leven? Deze website werpt verschillende pertinente vragen op, om het debat hierover aan te wakkeren.
[Taal: NL]
https://www.hetpalliatiefdebat.be/


HANDYMADE: MAATWERKBEDRIJVEN ZOEKEN RECHTSTREEKS CONTACT
Vroeger werden ze "beschermde werkplaatsen" genoemd - plekken waar mensen met een fysieke of mentale handicap geld konden verdienen door taken uit te voeren in opdracht van bepaalde bedrijven. Tegenwoordig heeft dit concept een opwaardering gekregen, en noemen deze werkplaatsen zich Maatwerkbedrijven. Zij willen ook breder gaan en de producten die zij maken ook aan het grote publiek bedrijven. Op deze website worden deze producten aangeboden.
[Taal: NL]
https://handymade.be/nl/


ANTIWEATHER: HET WEER AAN DE ANDERE KANT

Met deze app kan je heel simpel zien hoe het weer is aan de andere kant van de wereldbol. Je kan zelf je locatie invullen, of enkele van de voorbeelden bekijken, zoals het weer op de Noordpool versus de Zuidpool, van Taipei versus Asuncion.
[Taal: ENG]
https://bennettfeely.com/antiweather/


IPPY: BETERE CV OPSTELLEN
Deze tool belooft om je te helpen om een betere cv op te stellen, waarbij je kan kiezen uit verschillende templates. Vervolgens geef je gegevens op (je moet natuurlijk de site vertrouwen met die gegevens!), en vervolgens wordt het resumé automatisch aangemaakt.
[Taal: ENG]
https://www.ippy.io/


FREE SOFTWARE DIRECTORY
Dit is een online samenwerking waarbij mensen samen een cataloog samenstellen van software die je gratis gebruiken kan. Momenteel zijn er al meer dan 16.200 packages.  Die zijn gecatalogeerd naar de functies die zij bieden, zoals tekstverwerkers enz.
[Taal: ENG]
https://directory.fsf.org/wiki/Main_Page



Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia




Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Tweede seizoen in 2020 van De Campus Cup - https://nl.wikipedia.org/wiki/De_Campus_Cup_2020
    Natuur in Suriname - https://nl.wikipedia.org/wiki/Natuur_in_Suriname
    Circulaire meststoffen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Circulaire_meststoffen
    Studie van vorm en grootte - https://nl.wikipedia.org/wiki/Morfometrie
    Taal van de Chanten - https://nl.wikipedia.org/wiki/Chantisch
    Russisch acteur - https://nl.wikipedia.org/wiki/Konstantin_Chabenski
    Groot-Albanië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Groot-Albani%C3%AB
    Restrictieve marktpraktijken (EU) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Restrictieve_marktpraktijken_(Europese_Unie)
    Demografie van Turkije - https://nl.wikipedia.org/wiki/Demografie_van_Turkije
    Serie videogames voor de PlayStation - https://nl.wikipedia.org/wiki/Wonderbook
    Familie van pissebedden - https://nl.wikipedia.org/wiki/Cymothoidae
    24-uurs gezondheids- en fitnessclub - https://nl.wikipedia.org/wiki/Anytime_Fitness
    Amerikaanse musicalfilm in Technicolor uit 1951 - https://nl.wikipedia.org/wiki/On_Moonlight_Bay
    Religieus en filosofisch concept - https://nl.wikipedia.org/wiki/Boek_van_de_natuur
    Nederlands componist en organist - https://nl.wikipedia.org/wiki/Johannes_Barend_Litzau
    Industrieterrein in de stad Marl in het Ruhrgebied - https://nl.wikipedia.org/wiki/Chemiepark_Marl
    Familie van uitgestorven grondluiaards - https://nl.wikipedia.org/wiki/Nothrotheriidae
    Rivier in India en Bangladesh - https://nl.wikipedia.org/wiki/Muhuri
    Moord op 10 Belgische Blauwhelmen (1994) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Moord_op_10_Belgische_Blauwhelmen_(1994)
    Belgisch beeldhouwer-animalier - https://nl.wikipedia.org/wiki/F%C3%A9lix_Bour%C3%A9


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Black Lives Matter - https://nl.wikipedia.org/wiki/Black_Lives_Matter
    Melbourne opnieuw in lockdown - https://nl.wikipedia.org/wiki/Coronacrisis_in_Australi%C3%AB
    Overleden Italiaanse componist Ennio Morricone - https://nl.wikipedia.org/wiki/Ennio_Morricone


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over filosofie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Filosofie


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS




 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Met deze smartphones maak je de mooiste zomerfoto's
https://www.ad.nl/tech/met-deze-smartphones-maak-je-de-mooiste-zomerfoto-s~a6e90b14/
- Zo is het circuit van Zandvoort in de game F1 2020 virtueel nagemaakt
https://www.ad.nl/esports/zo-is-het-circuit-van-zandvoort-in-de-game-f1-2020-virtueel-nagemaakt~a77ba819/
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- uTorrent alternatieven – downloaden via bittorrent
https://computertaal.info/2020/07/10/utorrent-alternatieven-downloaden-via-bittorrent/
- De meest voorkomende Instagram-scams en hoe deze te vermijden
https://computertaal.info/2020/07/05/de-meest-voorkomende-instagram-scams-en-hoe-deze-te-vermijden/
 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Achtergrond - Veilige en nuttige corona-app: kan dat?
https://tweakers.net/reviews/7994/veilige-en-nuttige-corona-app-kan-dat.html
- Frans lagerhuis stemt unaniem voor leeftijdsverificatieplicht pornosites
https://tweakers.net/nieuws/169618/frans-lagerhuis-stemt-unaniem-voor-leeftijdsverificatieplicht-pornosites.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be


-  75.000 Telenet-adressen en wachtwoorden circuleren online
Op internet circuleert een lijst van iets meer dan 75.000 Telenet e-mailadressen en wachtwoorden. Al gaat het niet om een datalek bij Telenet zelf.
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/75-000-telenet-adressen-en-wachtwoorden-circuleren-online/article-news-1617549.html
-  Digitaal paspoort voor elk gebouw in Vlaanderen
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/digitaal-paspoort-voor-elk-gebouw-in-vlaanderen/article-news-1619013.html


*** TANDEMTECH


- Logitech MX Vertical review: ergonomisch, niet economisch
Zeer sober, maar doet wat het moet doen
https://tandemtech.be/logitech-mx-vertical-review-ergonomisch-niet-economisch-f4fddd50364c



*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Investeer in het faciliteren van thuiswerk in plaats van in een gratis tienrittenkaart
https://www.bloovi.be/artikels/persoonlijk-groeien/2020/investeer-in-het-faciliteren-van-thuiswerk-in-plaats-van-in-een-gratis-tienrittenkaart
- Waarom je website updaten zo belangrijk is: "Verouderde sites zijn een makkelijke prooi voor hackers"
https://www.bloovi.be/branded/innoveren/2020/waarom-je-website-updaten-zo-belangrijk-is-verouderde-sites-zijn-een-makkelijke-prooi-voor-hackers



 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
TIP: IS HET VEILIG OM DE WACHTWOORD TOOL VAN JE BROWSER TE GEBRUIKEN
Dat je met vele verschillende wachtwoorden moet werken, dat is ondertussen wel heel duidelijk geworden. Een password-manager kan daarvoor zorgen. Maar ook je browser kan wachtwoorden onthouden. En synchroniseren op je verschillende toestellen. Maar is die wel veilig genoeg?
Dit artikel van ZDNet gaat hierop in.
[Taal: ENG]
https://www.zdnet.com/article/is-it-ok-to-use-your-browsers-built-in-password-manager/


TIP: STA JIJ OP LIJSTJES IN TWITTER

Soms word je misbruikt op Twitter, zonder dat je het weet. Dat gebeurt heel stiekem, maar net dat is zo denigrerend. Denk je eens in dat er lijstjes bestaan die mensen aangemaakt hebben van "sletjes" of van "vrouwen die ik wil neuken"  (dingen die echt wel bestaan hoor), en dat jouw naam daarop voorkomt. Dat voelt echt wel vies aan, niet?

Hoe kom je nu te weten hoe jij op een lijst voorkomt? Dat kan je uitvissen via je profiel - maar dan enkel in de online versie van Twitter, niet in de app.

Hiervoor moet je naar je profiel gaan (klik op jouw naam in de linkerbalk, waar ook jouw profielfoto staat). Klik vervolgens in de balk links Lijsten aan, en klik op de drie puntjes rechts bovenaan. Dat opent de optie naar "Lijsten waarop jij staat". Klik daarop, en je ziet de lijstjes waarop mensen jou gezet hebben.

Tot onze verrassing bleken wij op heel wat lijstjes voor te komen - maar was het allemaal heel onschuldig. En wij hopen voor u hetzelfde!

(Met dank aan een tip van Esther Choo)
https://twitter.com/choo_ek/status/1280355065031569414




 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...



LADDER: JE LEVEN BETER ORGANISEREN
Deze app voor je iOS toestel helpt je om jezelf beter te begrijpen, om te ontdekken wat echt belangrijk is. En daarop dan gewoontes te bouwen, om je leven beter te leven.
https://myladder.health/


LITUR VOOR MACOS: KLEUREN


Op je mac-computer is dit volgens kenners wel de beste manier om kleuren die je interessant vindt te verzamelen en organiseren. Zo kan je als designer kleurencombinaties zien, het kleurencontrast bekijken volgens de WCAG richtlijnen, en veel meer.
https://www.producthunt.com/posts/litur-for-macos
https://litur.app


MIDASCAD
Met deze gratis tool voor Windows kan je 2D-tekeningen maken. Het programma ondersteunt de klassieke CAD tools, maar ook productiviteitstool. Je kan multi-plotten, Excel data synchroniseren, enz.  Je kan gratis gebruik maken van deze tool, maar den moet je el een account aanmaken.
https://www.microsoft.com/en-us/p/midascad/9p4qlntsvcxs?cid=msft_web_chart&activetab=pivot:overviewtab#


FOCOS LIVE: VIDEO IN PORTRETMODUS
Met je iPhone kan je foto's maken in portretmodus (rechtopstaand dus), maar geen video. Deze app maakt het wel mogelijk: je maakt eerst je video, en daarna zal de app de nodige omvorming doen. De app is gratis, maar je moet betalen voor premium opties zoals het exporteren naar 1080p of 4K video.
Meer bij Mashable, dat ook vertelt hoe de technologie werkt.
https://mashable.com/article/focos-live-iphone-app-portrait-mode-videos/?europe=true
https://apps.apple.com/us/app/focos-live/id1461690085#?platform=iphone


TASKBARDOCK: TO DO LIJST


Zoveel te doen, maar een goede to do-app vinden om al die taken te beheren is niet simpel. Volgens Chip.de is TaskbarDock de moeite waard, omdat je er o.a. de lijst kunt doorzoeken om aanpassingen te maken. De site suggereert zelfs dat Microsoft voor zijn eigen To-Do enkele functies moet integreren!
https://www.chip.de/news/Windows-Taskleiste-aendern-Kostenlos-Tool-hilft_170902188.html
https://github.com/vhanla/taskbardock


NEDERLANDSTALIGE APP: DE TAALAPP
Deze app belooft een heel volledig woordenboekaanbod te bieden, zoals een vertaalwoordenboek (van en naar NL, DE, FR, EN, ES), een puzzelwoordenboek, een cryptogrammenwoordenboek, een encyclopedie, zelfs een dialectenwoordenboek en een rijmwoordenboek.
https://play.google.com/store/apps/details?id=app.gold.webview.codecanyon.com.taalapp


GOPRO WEBCAM DESKTOP UTILITY


Met deze app voor macOS kan je je GoPro webcam ook gebruiken als bron voor een Zoom webconferentie. Daardoor heb je een veel beter beeld van jezelf dat de anderen kunnen zien, en ook een breder gezichtsveld.
https://www.chip.de/downloads/GoPro-Webcam-Desktop-Utility-Beta-fuer-macOS_182828883.html
https://gopro.com/en/be/shop/softwareandapp


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Stuur ons een mail en wij zorgen ervoor! info@netties.be



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Kleine landen willen nooit iets doen,
die zijn er alleen maar op uit om mee te doen.
-Willem Frederik Hermans-