Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
2/7/2020 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 24
Nummer 1163 van 27/6/2020



Gegroet lezer,

Normaal gezien had dit weekend in onze gemeente de jaarlijkse "braderij" plaats, waarbij onze hoofdstraat vol staat met kraampjes met solden, en tenten waar verenigingen allerhande eten en drinken verkopen om hun kas te spijzen.

Helaas heeft ook daar het coronavirus een stokje voor gestoken - wat extra spijtig is voor de verenigingen: zij konden, net zoals zovele andere culturele, sportieve of andere verenigingen hun normale activiteit niet uitoefenen, en nu dreigen zij met een lege schatkist te komen, vooral omdat aangekondigd is dat de Warmste Week, met de eindejaarsfeesten, geen geld meer gaat inzamelen voor goede doelen.

Daarom onze suggestie: is er een bepaalde vzw die u een goed hartje toedraagt, verras de vrijwilligers daar met een extra financiële steun. Zij kunnen het gebruiken!

Veel leesplezier gewenst met deze editie, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




TRACKING APPS: NIEUWSTE EVOLUTIES
Het lijkt er toch op dat steeds meer landen vertrouwen krijgen in de apps die ontwikkeld werden door Apple en Google. En die zowel de privacy beschermen, als decentraal zijn en geen zware eisen stellen aan het energieverbruik van je mobiele toestel.

Zo legt Japan de laatste hand aan zijn COVID-19 app voor het traceren van contacten. Die moet COCOA gaan heten (COVID-19 Contact Confirmation Application). En het land heeft opdracht gegeven aan een team Microsoft-ontwikkelaars om deze app te bouwen op basis van de API van Apple en Google. Oorspronkelijk werd het project geleid door een in Tokyo gevestigd bedrijf maar omdat Apple en Google enkel toestaan dat toepassingen van de software beheerd worden door gezondheidsinstellingen van de overheid, werd het project overgedragen aan het Japanse ministerie van Gezondheid, Werk en Welzijn. (1)

En terwijl andere landen al hun tracking app uitrollen of uitgerold hebben, zit België nog altijd in een voorbereidende fase. Namelijk om een wettelijk kader te creëren dat zowel de manuele tracering als een eventuele app in overeenstemming brengt met de privacy.  In het begin hadden de verschillende overheden die tracering met een app op de smartphone aangekondigd, maar daar kwam toen kritiek op omwille van de privacy. Daarom werd enkel beroep gedaan op de manuele tracering via een call center.  Nu echter wordt beslist om de app te laten bestaan als aanvulling op de manuele tracering. Meer hierover bij de RTBf. (2)

Het is dus nog even afwachten tot we met zijn allen toegang krijgen tot een tracking app - als we dat al vrijwillig willen...
https://www.engadget.com/microsoft-built-japans-contacttracing-app-using-apple-and-google-tech-105556846.html
https://www.rtbf.be/info/belgique/detail_la-future-application-de-tracing-belge-fonctionnerait-par-bluetooth-les-donnees-resteront-anonymes?id=10525417



TWITTER: AUDIO TWEETS ALS EXPERIMENT
Verleden week werd bekend dat Twitter als experiment voor een beperkt aantal van zijn gebruikers op iOS-toestellen audio-tweets uitgebracht had. Dat zijn audiofragmenten van maximaal 140 seconden, die als tweet te beluisteren zijn.

Deze audio-tweets werden eerst aangekondigd als een optie voor mensen met een handicap, zoals blinden. Maar toen kwam de commentaar dat doven en mensen met gehoorproblemen dan weer uitgesloten worden. En dat op andere media er in zo'n geval ook de mogelijkheid tot ondertiteling meteen ingebouwd werd - en dat is inderdaad iets wat YouTube, Facebook video's, Zoom en de video's in Snapchat Discover doen.  (1)

Nu blijkt echter dat Twitter geen eigen team heeft voor toegankelijkheid, zo weet The Verge. Het rekent enkel op medewerkers die vrijwillig functies ontwikkelen voor meer toegankelijkheid. En dat is toch opmerkelijk voor een sociaal netwerk met zoveel gebruikers, dat toch open zou moeten staan voor iedereen. Het bedrijf zegt nu dat het dit nu wil aanpassen, en een apart team wil creëren om de apps toegankelijker te maken. Rijkelijk laat, als je het ons vraagt...
https://www.theverge.com/2020/6/17/21294481/twitter-audio-tweets-now-available-iphone-ios
https://www.theverge.com/2020/6/18/21296032/twitter-audio-tweets-accessibility-volunteers



VRIJHEID VAN MENINGSUITING: ZWARE DOBBER VOOR FRANKRIJK EN DUITSLAND
Lange tijd werd het aan de sociale netwerken overgelaten om zelf de regels te bepalen van wat kan en niet kan. En dat bleek niet eenvoudig - het zijn nu eenmaal commerciële bedrijven, en zij zijn baas binnen hun eigen netwerk. De laatste tijd kunnen we echter een evolutie vaststellen: de wetgever gaat zich ermee bemoeien. Twee berichten die dit bevestigen.

Om te beginnen is er Duitsland. Daar heeft het parlement zijn Network Enforcement Act aangepast, waardoor online platformen voortaan aan de Federal Criminal Police Office bepaalde content moeten melden. Dat gaat dan om content die een voornemen van een criminele daad aangeeft, of die een blijvende impact zal kunnen hebben op de vrije meningsuiting door andere gebruikers van het platform. Met andere woorden: de platformen zijn voortaan verplicht haatspraak of andere verdachte content rechtstreeks naar de politie door te sturen wanneer een gebruiker er melding van maakt. Zij moeten het dus niet zelf actief opsporen. Meer hierover bij TechCrunch. (1)

Een tweede bericht betreft Frankrijk. Daar werd een wet over het reguleren van online content door het Grondwettelijk Hof als ongrondwettelijk beoordeeld. Volgens die wet moest elke content, die als een inbreuk of misdaad in de offline wereld beschouwd wordt, binnen 24u verwijderd worden van online platformen wanneer zij als zodanig bij die platformen gemeld worden.

Het Grondwettelijk Hof meende dat de tijd die het platform krijgt om de content te beoordelen te kort is, zodat het ertoe kan leiden dat de platformen content al te snel zouden gaan censureren, en dus een inbreuk zouden maken op de vrijheid van meningsuiting. (2)

Twee belangrijke beslissingen dus, die eigenlijk elk een andere richting uitgaan. Maar als je het ons vraagt is het wel positief dat de wetgever zich ermee bemoeit, en daarmee klaarheid schept in het niemandsland van de sociale netwerken...
https://techcrunch.com/2020/06/19/germany-tightens-online-hate-speech-rules-to-make-platforms-send-reports-straight-to-the-feds/
https://techcrunch.com/2020/06/19/french-constitutional-authority-rejects-law-forcing-online-platforms-to-delete-hate-speech-content/



FACEBOOK WIL MAPILLARY KOPEN
Het Zweedse bedrijf Mapillary meldt dat het opgekocht zal worden door Facebook. Mapillary is een start-up waarbij de community helpt om stratenplannen van beelden te voorzien. Het bedrijf heeft tegelijkertijd aangekondigd dat het zal blijven meewerken aan de OpenStreetMap, een project dat eveneens rekent op de community om stratenplannen te tekenen en van data te voorzien.

Waarom Facebook deze zet doet? Volgens waarnemers zou Facebook hiermee niet de concurrentie willen aangaan met Google Maps - dat is inmiddels echt al zo ver gevorderd dat het haast door niemand meer in te halen is. Neen, wat Facebook wel wil doen is de data van Mapillary gebruiken voor bedrijvengidsen en augmented reality toepassingen.

Een zet waarvan andere bedrijven mee kunnen profiteren: tot nu toe was het gebruik van Mapillary data beperkt tot niet-commercieel gebruik. Voor commerciële toepassingen moest betaald worden - het bedrijf moet nu eenmaal ook zelf kunnen leven, nietwaar? Maar nu het door Facebook gekocht wordt, en het verzekerd is van inkomsten, kan het andere bedrijven ook toegang geven tot de data.

Facebook had trouwens recent nog een ander bedrijf gekocht, Scape, dat eveneens met geolocalisatie bezig is. Scape ontwikkelt namelijk een  visuele Positioning Service - noem het een alternatief voor GPS. Interessante ontwikkelingen!
https://techcrunch.com/2020/06/18/mapillary-facebook/



NBA SPELERS KRIJGEN EEN RING
In ons land zitten voetbal- en wielerfans te smachten naar de spanning van wedstrijden van hun favoriete sport. En misschien, hopelijk, zullen die vanaf augustus weer kunnen. Alhoewel - afgaande op het feit dat twee tennissers bij hun eerste match in een toernooi al COVID-19 positief testten, lijkt sport waarbij toch heel wat vochtige luchtdeeltjes uitgeademd worden toch niet zo 100% veilig...

Je kan je dan ook afvragen: als een sport waarbij 2 spelers tegenover elkaar staan, een risico vormt, hoe moet het dan met sporten waar hele ploegen aan deelnemen?

In de VS zetten ze een voorzichtige stap om  de basketbalwedstrijden van de NBA terug te laten plaatsvinden. Weliswaar in het begin zonder publiek in het stadion - maar fans kunnen de wedstrijden via de tv volgen. De spelers zullen wel een "bijou" dragen - een ring, van het bedrijf Oura. Niet omdat zij zo ijdel zijn, wel om hun lichaamsfuncties te meten. Oura brengt namelijk een slimme ring op de markt die de temperatuur meet, hartslag, ademhaling en het slaappatroon. De data van de ring zou gecombineerd worden met een nieuwe app, die ontwikkeld werd door het Rockefeller Neuroscience Institute van West Virginia University. Die verzamelt ook data over stress, ongerustheid, geheugen.

Volgens de wetenschappers zouden al die metingen samen ervoor kunnen zorgen dat COVID-19 symptomen drie dagen op voorhand, vooraleer zij dus te merken zijn, reeds gemeten kunnen worden, en dat met 95% juistheid.

Nu kan je zeggen: waarom die atleten als proefpersoon gebruiken, in plaats van gewone mensen? Wel, volgens DTNS zouden er ook wel degelijk testen uitgevoerd worden met vele andere proefpersonen.

Ook dit is weer - en dat zeggen we natuurlijk onder het grootste voorbehoud - een stap in de goede richting. Want eerdere studies bewezen dat mensen in de dagen voor zij merkbare symptomen vertoonden, erg veel virusdeeltjes konden verspreiden. Wanneer je dan besmette mensen kunt opsporen vooraleer zij symptomen vertonen, dan is weer een bron van besmetting voorkomen...

Meer bij Engadget en WVU Medicine.
https://www.engadget.com/oura-smart-rings-nba-disney-world-022230528.html
https://wvumedicine.org/news/article/wvu-rockefeller-neuroscience-institute-announces-capability-to-predict-covid-19-related-symptoms-up-/



ZWANENZANG VOOR ADOBE FLASH PLAYER
De dagen van de Flash Player zijn geteld. Het was al langer aangekondigd dat deze tool, die op ontelbare websites voor animatie zorgde, zou moeten verdwijnen.  Als datum van de EOL (End of Life) was eind dit jaar vooropgesteld. Daarna zal Adobe, maker van de Flash Player, de tool niet meer verdelen.

Adobe gaat echter nog een stap verder: het zal gebruikers binnenkort via een melding aanmoedigen om de Flash Player te verwijderen van hun computer. De software bracht inderdaad wel heel wat interactie op websites, maar vertoonde ontelbare beveiligingslekken. Bovendien verbruikte hij enorm veel energie - en dat is nefast bij mobiele toestellen.

Webmasters die Flash-content op hun website hebben staan, zien dus best uit naar een alternatief!

Meer bij Betanews.
https://betanews.com/2020/06/22/adobe-flash-player-end-of-life/



ADOBE WERKT SAMEN MET JAMENDO VOOR STOCK AUDIO
Net zoals er websites zijn waar je een licentie kan nemen op een foto, om die te gebruiken in je website, wil Adobe nu ook een dienst uitbrengen om een licentie te nemen op audio, en wel via zijn software Premiere Pro. En daarvoor heeft het een partnerschap afgesloten met Jamendo, een audiodienst gespecialiseerd in het beheer van auteursrechten voor muziek.

Zo wordt Première Pro een tool waarbij je zowel afbeeldingen, video als muziek meteen in je content kan invoegen - en gerust kan zijn dat je in orde bent met de licenties op die multimedia.

Het mooie aan het partnerschap met Jamendo is het feit dat Jamendo een van de grootste muziekplatformen is voor onafhankelijke bands en artiesten. Er zijn meer dan 240.000 tracks te vinden in de bibliotheek die je vrij van rechten gebruiken kan - naast muziek waar je voor een schappelijke prijs een licentie kan nemen op een track. En voor de artiesten is dit natuurlijk een springplank naar verdere bekendheid, en een manier om betaald te raken.
https://www.digitalmusicnews.com/2020/06/22/jamendo-adobe-stock-audio/
https://www.sudinfo.be/id210396/article/2020-06-22/signature-dun-partenariat-strategique-entre-jamendo-et-adobe-la-reference



APPLE WWDC: EEN KORT OVERZICHT
Apple heeft zijn WWDC conferentie voor ontwikkelaars gehouden - weliswaar in virtuele vorm. Er waren heel wat aankondigingen, en het is onmogelijk om alles te vermelden. Maar hier volgen de zaken die ons zijn opgevallen:

-Apple gaat inderdaad voor al zijn toestellen in de toekomst over van een Intel CPU naar een op de ARM structuur gebaseerde chip die het de "Apple Silicon" noemt. Dat betekent een hele omwenteling, ook voor de ontwikkelaars.

-De nieuwe versie van het macOS besturingssysteem zal Big Sur heten. Het zorgt ervoor dat de Mac heel wat meer gaat lijken op een iPad of iPhone. Wat wel eens kan bedriegen, want die twee laatste toestellen hebben een aanraakscherm, en dat mag je nog altijd vergeten bij de Mac.

-Je apps zullen voortaan in mappen zitten op je homescreen bij je iPhone. Daarin worden ze automatisch per categorie samengezet, en dan alfabetisch. Het is nog de vraag of je daar zelf nog zal kunnen ingrijpen, want heel wat mensen hebben zelf ondertussen al een dergelijk mappensysteem uitgewerkt.

-De safari-browser krijgt een privacy knop. Klik je daarop wanneer je een website bezoekt, dan krijg je allerlei informatie over wat de site weet van jou, wat ze volgt, enz. Safari zal ook in het oog houden of de wachtwoorden, die jij in de browser opgeslagen hebt, voorkomen op lijsten met gekraakte wachtwoorden. En een API voor webextensies zorgt ervoor dat je extensies die bestaan voor andere browsers, ook op safari kan draaien.

-Pencil: met de slimme pen kan je voortaan dingen krabbelen op een iPad, zoals een handgeschreven tekst, en de software kan die omzetten in computertekst. De pen kan ook adressen en telefoonnummers ontdekken.

Er is nog veel, veel meer te vertellen, maar het zijn voorlopig aankondigingen.

Een heel handig kort overzicht vind je in de shownotes van DTNS.
https://docs.google.com/spreadsheets/d/e/2PACX-1vR2Pfcp5WbG2rC1Z2wTukISr64FVuatLvQmor1Z56T1lXkwVvGsz7sUcXWk84pw1DqEk7RyHmwKUMD5/pubhtml?gid=1022620252&single=true
https://www.zdnet.com/article/wwdc-2020-7-things-you-probably-missed



MICROSOFT: DEFENDER ANTIVIRUS NU OOK VOOR ANDROID
Microsoft blijft koppig zijn plan volgen om zijn producten voor alle mogelijke besturingssystemen uit te brengen. Zo kondigde het deze week aan dat de antivirussoftware Windows Defender dit voorjaar naar iOS en Android komt - alhoewel er geen exacte datums op geplakt worden.

De versie voor Android zal, aldus The Verge, een bescherming tegen phishing bevatten en strenger optreden dan de software van Google om tegen malware te beschermen. De scan werkt op basis van het ontdekken van een handtekening, en als de malware scanner een gedownloade app veilig vindt, dan zal je een melding zien na de download.

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2020/6/23/21300596/microsoft-defender-android-atp-download-app-preview-features




GOOGLE: 'FACT CHECK' LABEL BIJ AFBEELDINGEN
Het gebeurt zo vaak: je krijgt op Twitter of Facebook een afbeelding te zien van een ongelooflijk natuurfenomeen, een verschrikkelijk ongeluk, een protestmanifestatie. En je bent onder de indruk, en geneigd om die afbeelding te retweeten of verder te sturen naar je vrienden.

En dan blijkt dat die afbeelding ofwel vervalst was, of helemaal niet weergeeft wat het bijschrift vertelt - de beelden die jij zag van een incident bij een protestactie dateren niet van deze week bijvoorbeeld, maar verwijzen naar een gelijkaardig incident jaren geleden. En dan sta jij daar met rode kaken, als verspreider van leugens en fake news.

Google wil je die schande besparen - en het verspreiden van valse informatie tegengaan. Onderneem je een zoekactie op Google naar afbeeldingen, dan zal je voortaan bij sommige afbeeldingen ook een label "Fact Check" zien onder de thumbnail.

Klik je daarop, dan word je gevoerd naar een grotere weergave van die afbeelding, met daarbij een link naar de website die de factcheck uitgevoerd heeft.

Alle beetjes helpen om desinformatie uit de wereld te helpen!
https://www.searchenginejournal.com/google-adds-fact-check-label-to-image-search-results/372658/#close



FACEBOOK KRIJGT GOEDE PUNTEN VAN EUROPESE COMMISSIE
De Europese Commissie houdt nauwgezet in het oog of de sociale netwerken zich wel houden aan de Code of Conduct - een richtlijn uit 2016 voor het beteugelen van haatspraak. En het zal je misschien verwonderen, maar het valt eigenlijk nog best mee met die beteugeling.

Volgens een recente evaluatie wordt 90% van alle content, die als haatspraak aangemeld wordt, binnen de 24u verwijderd. Een hele verbetering tegenover 2018, toen dat nog maar 81% was.

Met betrekking tot maatregelen om transparantie tegenover de gebruikers te hanteren, en hen feedback te geven, bleek dat Facebook systematisch op alle vragen van gebruikers reageert, terwijl de andere platformen er nog wat aan moeten werken.

Voor dit jaar zou er een nieuwe Digital Services Act komen, die wellicht nog meer regels bevatten zal. Een van de dingen die verwacht worden is dat er bindende regels zullen komen over transparantie.

Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2020/06/23/on-illegal-hate-speech-eu-lawmakers-eye-binding-transparency-for-platforms/



SLACK: CONNECT MOET BEDRIJVEN BETER VERBINDEN
Na de virtuele versie van de WWDC conferentie van Apple, heeft ook Slack een virtuele conferentie gehouden om een nieuwigheid voor te stellen. Slack Connect moet bedrijven in staat stellen om beter te linken met elkaar en om beter met elkaar binnen hun Slack te communiceren. Voorheen moest je daarvoor de gedeelde kanalen (shared channels) gebruiken.

Slack is eigenlijk vooral ontworpen om binnen een team of bedrijf beter te kunnen samenwerken. Met Slack Connect wil Slack een stap verder gaan, door die interne communicatie uit te breiden zodat bedrijven hun communicatie kunnen aanhaken aan die van andere bedrijven. Met als bedoeling dat de communicatie op bepaalde kanalen tussen beide vereenvoudigd wordt, terwijl de veiligheid toch behouden blijft. Je zal kanalen kunnen delen met maximaal 20 organisaties.

Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2020/06/24/slack-announces-connect-an-improved-way-for-companies-to-talk-to-one-another/




MICROSOFT TEAMS: NIEUWE MOGELIJKHEDEN VOOR MOBIELE APP
De online conferentietool Zoom is tijdens de lockdown enorm populair geworden. Het verdrong meteen Teams, een onderdeel van het Microsoft 365 pakket (dat voorheen Office 365 heette).

Nu is Teams, als je het ons vraagt, iets té complex voor de gewone gebruiker - en dat heeft eigenlijk wel een reden. Microsoft 365 is een business tool, en in die optiek is Teams bedoeld voor teams binnen grote bedrijven - met de nodige beveiligingsmaatregelen die daarbij horen. Met als grote nadeel dat je bijvoorbeeld, wanneer je door iemand uitgenodigd wordt voor een Teams vergadering, tot dat groepje gaat behoren en het niet evident is om jezelf los te koppelen of om tot een ander groepje te gaan behoren.

Microsoft lijkt dat ook te beseffen, en het wil Teams gebruiksvriendelijker maken voor de persoonlijke en gezinsabonnementen voor Microsoft 365. En zelfs voor de gratis gebruikers van Teams (want dat kan je ook, het gratis gebruiken).

Daarbij gaat het niet om een nieuwe versie van Teams voor de gewone gebruiker, maar worden er functies toegevoegd aan de bestaande mobiele app.

Het blijft echter toch wat verwarrend. Om de nieuwe functies te kunnen uitproberen, heb je de mobiele Teams app nodig voor iOS of Android. Heb je al een werkaccount voor Teams, dan kan je je persoonlijke Microsoft account toevoegen aan je bestaande app, en daarna kan je wisselen tussen je persoonlijke en werkaccount.

En heb je nog geen Teams account, dan kan je eerst de mobiele Teams app installeren, en moet je vervolgens inloggen met je persoonlijke Microsoft account. Toch niet zo helder - en vooral dan het feit dat die persoonlijke account eigenlijk de account is waarmee je inlogt op je computer.

Concreet gaat het om de volgende functies: chat/messaging en videogesprekken; je kan lijsten documenten en agenda's delen met groepen, samenwerken en documenten delen via Word, Excel en PowerPoint; locaties delen, informatie zoals wachtwoorden en login-informatie delen via Safe.

Een duidelijke uitleg bij ZDNet.
https://www.zdnet.com/article/microsoft-starts-rolling-out-consumer-features-for-its-teams-apps-on-ios-and-android/



GOOGLE: TOCH BETALEN VOOR NIEUWS EN PRIVACY INITIATIEVEN
Twee berichten uit de Google-stal/ Om te beginnen iets dat je misschien zal verwonderen. Google heeft zich namelijk altijd als een duivel in een wijwatervat geweerd tegen het concept om te moeten betalen voor nieuws. En nu zou het, volgens een bericht van Axios, dat toch gaan doen.

Het is te zeggen: Google zou aan een licentieprogramma werken waarbij het uitgevers betaalt voor "kwalitatieve content. Dat nieuws zou dan in een nieuw product opgenomen worden, dat later dit jaar gelanceerd wordt.

Concreet zou Google uitgevers betalen om hun video, audio, afbeeldingen en teksten te mogen verdelen, en ook toegang tot betalende artikels die normaal achter een betaalmuurtje zitten. Slim bekeken, want zo wordt Google jouw toegangspoort tot al die betalende artikels, en moet je geen honderd-en-een abonnementen meer nemen.  Google zou al akkoorden afgesloten hebben met uitgevers in Duitsland, Australië en Brazilië. Meer bij Axio.

Een tweede bericht betreft je privacy: Google heeft het al een tijdje geleden mogelijk gemaakt om al je bewaarde zoekgeschiedenis en andere informatie te wissen. Nu zal Google die 'auto-delete' als standaard instellen voor alle nieuwe gebruikers, zodat hun data na 18 maanden gewist worden. Dat gaat zo zijn voor hun activiteit op het web en in de app, evenals voor locatie data. De YouTube geschiedenis wordt na 36 maanden gewist.

Voor bestaande gebruikers zal Google die auto-delete niet zelf activeren, maar jou wel herinneren dat je die optie kan activeren. Meer bij 9to5Google.
https://www.axios.com/google-will-start-paying-publishers-to-license-content-d05550e5-cc0f-4177-a7db-b085af9157bb.html
https://9to5google.com/2020/06/24/google-auto-delete-history/



GOOGLE PHOTOS: NOG MEER MOGELIJKHEDEN
Google Photos is een ongelooflijk knappe tool. Je foto's worden automatisch geklasseerd op datum, je krijgt herinneringen over foto's van een bepaalde dag, je kan foto's en mappen delen met je gezin of vrienden, en nog veel meer.

Google heeft Photos voor Android en iOS nu een redesign gegeven die het nog beter maakt. Je krijgt de foto's nu ook in mappen te zien, zodat je bijvoorbeeld heel gemakkelijk de foto's kan zien die je verleden jaar tijdens je vakantie maakte. Hiervoor moest wel locatie tagging aan staan toen je de foto's maakte.

Verder werden de vier tabs bovenaan herleid tot drie, waarbij minder gebruikte functies ondergebracht werden in die categorieën. In de hoofdtab staan je foto's met grote thumbnails, en een Memories carousel om belangrijke momenten te herbeleven.

In de Search tab kan je zoeken naar foto's op onderwerp, locatie of persoon. En de Library tab bevat alle andere functies, waaronder Albums, je favorieten, je archief en voor de VS, Canada en de EU ook de Print Store.

Knappe verbeteringen, waarover je meer leest bij Engadget en Android Police.
https://www.engadget.com/google-photos-redesign-161247061.html
https://www.androidpolice.com/2020/06/25/big-google-photos-update-adds-a-fresh-three-tab-design-mapping-feature-and-even-a-new-icon/?scrolla=5eb6d68b7fedc32c19ef33b4


OPERA: ZIJBALK VOOR TWITTER
Handig: in de nieuwste versie van Opera heb je de mogelijkheid om je Twitter feed te volgen in de zijbalk. Je kan je newsfeed bekijken, zoeken naar onderwerpen, DM-boodschappen versturen en bekijken, en dat alles zonder de Twitter website te openen of een Twitter-app.

Opera zegt dat het de eerste grote browser is die hiermee uitpakt, en Twitter volledig integreert. Eerder had het ook al Instagram in de zijbalk geplaatst, en het heeft ook ingebouwde toegang tot Facebook Messenger, WhatsApp, Telegram en VKontakte.

Meer bij Engadget en Mashable.
https://www.engadget.com/opera-twitter-desktop-browser-U070012489.html
https://betanews.com/2020/06/24/opera-69-twitter-sidebar/


 

 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



SONY BRENGT UPDATE UIT VAN AIBO
Verleden week kon je lezen dat je een exemplaar kon kopen van de robot-viervoeter Spot, gemaakt door Boston Dynamics. Een indrukwekkend veelzijdige robot, maar toch wel een beetje angstaanjagend. Door zijn enorme kracht, maar ook door zijn prijs: je moest er minstens 74.500 dollar voor neertellen.

Een veel schattiger robotje is de Aibo van Sony. Dat is een robot die een veel vriendelijker uiterlijk heeft, en daadwerkelijk als gezelschapsdier (of -robot) gepromoot wordt. Aibo heeft nu een update gekregen die het "diertje" nog aantrekkelijker moet maken als gezelschap.

Je kan voortaan aan Aibo een plek aanduiden in het huis die als verwelkomingsplek gaat dienen. Met het commando "This is where you should go" maak je dat duidelijk. Aibo zal dan zijn hoofd even laten zakken, als een virtueel snuifje om te tonen dat de plek als dusdanig opgeslagen werd in zijn geheugen.

Wanneer je in de toekomst naar dat plekje gaat, en "I'm home" zegt, dan zal Aibo komen aanlopen, en je begroeten. In de toekomst zal Aibo zelfs leren om jouw dagschema te kennen, en dus op die afgesproken plek gaan wachten tot jij thuis komt.

Leuk? Of triestig? Geef ons maar de echte viervoeter die kwispelstaartend en met blinkende ogen ons verwelkomt. Of gewoon een lui oog opentrekt wanneer hij te lui is om recht te staan ;)

Aibo is in elk geval een stuk goedkoper dan Spot: "maar" $2.900.
https://www.engadget.com/sony-aibo-robot-dog-front-door-greet-132505324.html


 
 


 
De nieuwe oogst


   

MOJEEK: ALTERNATIEVE ZOEKER
Deze zoekmachine belooft je niet te volgen met cookies, en onbevooroordeelde zoekresultaten te leveren. De resultaten van de zoekopdrachten worden gevonden door het web af te lopen (web crawling). En bovendien wordt de zoekmachine gehost in het groenste datacenter van het VK. Om te proberen dus!
[Taal: ENG]
https://www.mojeek.com/


PHISHING QUIZ

Een initiatief van Google, dat je attent wil maken op de verschillende technieken die gebruikt worden om je om de tuin te leiden bij een phishing e-mail. Je vult gewoon een naam en e-mailadres in (niet je eigen hoor, janmetdepet@huppeldepup.com is ook goed!) en dan loop je de quiz door.
[Taal: ENG]
https://phishingquiz.withgoogle.com/
https://phishingquiz.withgoogle.com/?hl=nl


MIX: DE NIEUWE STUMBLEUPON
Deze website wil je het internet opnieuw laten ontdekken. De website serveert je leuke en interessante websites, en onthoudt daarbij wat jouw voorkeuren zijn.
[Taal: ENG]
https://mix.com/


PAPIEREN VLIEGTUIGJES
Echt waar - er zijn websites over alle mogelijke onderwerpen, die bovendien erg diep op dat onderwerp ingaan. En eigenlijk nog niet eens zo gek zijn.
Neem nu deze website, die het heeft over de nobele kunst van het vouwen van papieren vliegtuigjes. Gek op het eerste zicht, maar niet meer zo gek wanneer je bekijkt hoeveel soorten vliegtuigjes men kan maken.
Knap!
[Taal: ENG]
https://www.foldnfly.com/index.html


WHOSAMPLED: MUZIEK ONTDEKKEN

Deze app laat je nieuwe muziek ontdekken op een toch wel originele manier: door links tussen muziek bloot te leggen. Welke artiest baseerde zich op welke andere artiest?
[Taal: ENG]
https://www.whosampled.com/


SCIENSANO CIJFERS

Deze Belgische wetenschappelijk instelling heeft aangekondigd dat het niet langer dagelijks data zal bekendmaken over COVID-19 besmettingen voor het hele land, maar die data per gemeente zal bekendmaken.
Een beslissing die door sommigen op kritiek onthaald wordt, maar anderzijds is het toch wel duidelijker, kleinschaliger, want voortaan zie je waar zich haarden van besmetting voordoen.
[Taal: ENG]
https://www.sciensano.be/nl/pershoek/nieuwe-tool-opvolging-van-covid-19-gemeente
https://datastudio.google.com/embed/reporting/c14a5cfc-cab7-4812-848c-0369173148ab/page/giyUB


FOLLOWFLY: TWITTER TOOL
Met deze tool kan je zoeken naar mensen op Twitter, en krijg je meteen ook hun beste postings te zien. Een handige tool Een zoektocht naar Geert Noels, bekend econoom, levert je niet alleen zijn echte account op, maar ook een fan-account en andere mensen met dezelfde naam. Om eens uit te proberen!
[Taal: ENG/NL]
http://followfly.co/


CHAINS: MOTIVATIE
Dit is een online motivatietool gebaseerd op "de ketting niet breken". Het is de bedoeling om goede gewoonten aan te leren, en slechten af te leren. Elke dag moet je een taak uitvoeren, en hoe langer de ketting met uitgevoerde taken, hoe gemotiveerder je wordt om die ketting niet te breken.
Er bestaat ook een iPhone app van.
[Taal: ENG]
https://chains.cc/


RESPONSIVE DESIGN
DesignModo is een website die al jarenlang tips brengt over goed design. Dit artikel vertelt je over responsive design - met andere woorden: het ontwerpen van een website zodat die er op elk scherm goed uitziet, ook op het mobiele toestel. Voorbeelden en beste praktijken maken het een en ander duidelijk.
[Taal: ENG]
https://designmodo.com/responsive-design-examples/


BIRDNET: VOGELS IDENTIFICEREN

Een leuke tool: hier kan je een opname van een vogelzang uploaden, en zo te weten komen wat voor vogel het is. Er bestaat ook een Android app van de website.
[Taal: ENG]
https://birdnet.cornell.edu/


MAPCRUNCH: DE WERELD ONTDEKKEN
Op deze website kan je lukraak plekken bezoeken via Street View van Google Maps. Klik bovenaan op "Go", om van start te gaan!
[Taal: ENG]
https://www.mapcrunch.com/


CIRCUIT LAB: PRINTBORDJES UITTEKENEN
Voor de techneuten en doe het zelvers: op deze website kan je namelijk circuits uittekenen en uittesten, gewoon in je browser - zowel analoge als digitale.
[Taal: ENG]
https://www.circuitlab.com/


WELCOME TO MY GARDEN: TRAGERE VAKANTIES
Nu we nog altijd in een kwakkelzone zitten van de gezondheidscrisis (het virus is echt niet weg - maar we willen wel op vakantie!) moeten we nadenken over alternatieven voor ons jaarlijks tochtje naar het buitenland. Deze website wil kampeerders mogelijkheden bieden om niet op een overvol kampeerterrein te gaan staan met hun tentje of mobilhome, maar wel op een terrein van privépersonen.
[Taal: NL/ENG]
https://welcometomygarden.org/info/faq


INTERNET ARCHIVE: GIZMODO DUIKT IN DE SCHATKAMER

Het Internet Archive is een echte schatkamer waar je allerlei content vindt, van boeken en oude films, van hoorspelen tot games.
In dit artikel duikt Gizmodo het archief in, en het snort enkele prachtige schatten voor je op.
[Taal: ENG]
https://gizmodo.com/the-endangered-internet-archive-is-full-of-treasures-1844145442


WEEKLYPEDIA: MEEST BEWERKTE ARTIKEL
Wikipedia wordt door vrijwilligers gemaakt, over onderwerpen waarover zij kennis van zaken hebben. De artikels worden ook aangevuld of verbeterd door anderen. Het is heel interessant om te kijken welke artikels dat zijn - en wie degene is/zijn die deze aanvullingen maken.
Deze website heeft zich daarin gespecialiseerd.
[Taal: ENG]
https://weekly.hatnote.com/



Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia




Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Ronde van Vlaams-Brabant - https://nl.wikipedia.org/wiki/Ronde_van_Vlaams-Brabant
    Geslacht van Zuid-Nederlandse orgelbouwers - https://nl.wikipedia.org/wiki/Brebos
    Politiegeweld - https://nl.wikipedia.org/wiki/Politiegeweld
    Beleidsinitiatieven van de Commissie-Von der Leyen om Europa tegen 2050 klimaatneutraal te maken - https://nl.wikipedia.org/wiki/Europese_Green_Deal
    Biomassa - https://nl.wikipedia.org/wiki/Biomassa_(biologie)
    Twintigste amendement van de Grondwet van de Verenigde Staten - https://nl.wikipedia.org/wiki/Twintigste_amendement_van_de_Grondwet_van_de_Verenigde_Staten
    Deense extreemrechtse partij - https://nl.wikipedia.org/wiki/Stram_Kurs
    Giftige slang - https://nl.wikipedia.org/wiki/Surinaamse_koraalslang
    Website en een online gemeenschap van natuuronderzoekers - https://nl.wikipedia.org/wiki/BugGuide
    Franse kunstschilder, aquarellist, pastelschilder en tekenaar - https://nl.wikipedia.org/wiki/Marie-%C3%89l%C3%A9onore_Godefroid
    Nederlandse kunstschilder en tekenaar - https://nl.wikipedia.org/wiki/Hendrik_Schaap
    Bahá'í-kosmologie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Bah%C3%A1%27%C3%AD-kosmologie
    Nederlands topkorfbalster - https://nl.wikipedia.org/wiki/Sophie_Hansen
    Belgisch jezuïet, rechtsgeleerde, theoloog en moraalfilosoof - https://nl.wikipedia.org/wiki/Arthur_Vermeersch
    Lijst van Waalse ministers van Sociale Zaken en Gezondheid - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_Waalse_ministers_van_Sociale_Zaken_en_Gezondheid


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    De R-waarde van COVID-19 in Duitsland is meer dan verdubbeld - https://nl.wikipedia.org/wiki/Coronacrisis_in_Duitsland
    Winnaar verkiezingen Servië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Aleksandar_Vu%C4%8Di%C4%87
    Nederlands slavernijverleden van A tot Z - https://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlands_slavernijverleden_van_A_tot_Z


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over egyptologie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Egyptologie


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS




 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Steeds meer bedrijven boycotten Facebook en Instagram in juli
https://www.ad.nl/tech/steeds-meer-bedrijven-boycotten-facebook-en-instagram-in-juli~a68ffb06/
- Beter internetten: zo koop je de perfecte router
https://www.ad.nl/tech/beter-internetten-zo-koop-je-de-perfecte-router~a07644dd/
 


*** COMPUTERTAAL

http://www.computertaal.info


- Microsoft stuurt grote patch uit deze maand
https://computertaal.info/2020/06/24/microsoft-stuurt-grote-patch-uit-deze-maand/
^- Review: Minecraft Dungeons
https://computertaal.info/2020/06/25/review-minecraft-dungeons/
 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Firefox gaat links beveiligen door rel="noopener"-attribuut toe te voegen
https://tweakers.net/nieuws/169004/firefox-gaat-links-beveiligen-door-relnoopener-attribuut-toe-te-voegen.html
- MacOS 11 en iOS 14 ondersteunen dns-over-https en dns-over-tls
https://tweakers.net/nieuws/169002/macos-11-en-ios-14-ondersteunen-dns-over-https-en-dns-over-tls.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- België telt minder cyberincidenten, maar ze kosten meer
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/belgie-telt-minder-cyberincidenten-maar-ze-kosten-meer/article-news-1614521.html
- Proximus introduceert 'flexibele packs' vanaf 59,99 euro
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/nederlandse-datacenters-reserveren-te-veel-stroom/article-news-1614599.html


*** TANDEMTECH


- Microsoft Surface Go 2 review: de echte tablet voor professionals
Mijn favoriete werktablet voor de lokale koffiebar
https://tandemtech.be/microsoft-surface-go-2-review-ce72d6c660f7
- Digitaal stelpt bloedende krantenoplages niet
Vlaamse nieuwsmedia, doorgelicht (deel 1)
https://tandemtech.be/vlaamse-nieuwsmedia-doorgelicht-deel-1-digitaal-stelpt-bloedende-krantenoplages-niet-874b74b63159



*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/


- Hassan Al Hilou: “In België zijn er 1 miljoen ondernemingsnummers, maar 11 miljoen ondernemers”
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemen/2020/hassan-al-hilou-in-belgie-zijn-er-1-miljoen-ondernemingsnummers-maar-11-miljoen-ondernemers
- Hoe dit centraal CMS-platform organisaties samen laat groeien: “Onze community-spirit is wat ons net zo sterk maakt”
https://www.bloovi.be/branded/innoveren/2020/onze-community-spirit-is-wat-ons-net-zo-sterk-maakt


 

 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


  INDIRECT: VOOR INSTAGRAM BOODSCHAPPEN
Indirect is een messaging client voor Instagram, waardoor je in contact kan blijven met je volgers op Instagram vanop je Windows machine. Je kan boodschappen verzenden en ontvangen, afbeeldingen delen, enz.
https://www.microsoft.com/en-us/p/indirect/9phw4kj8jvnz?rtc=1&activetab=pivot:overviewtab


SWIFT BROWSER: EEN NIEUWELING


Alsof het landschap van de browsers nog niet dicht genoeg bevolkt is, is er nog eentje die komt opduiken. Swift browser biedt vele mogelijkheden zoals het synchroniseren tussen je Windows 10 toestellen en je Android telefoon. Er zit een adblocker in, je kan pagina's offline bekijken, en dankzij ondersteuning voor Keepass en Lastpass worden ook je wachtwoorden gesynchroniseerd.
https://www.microsoft.com/en-us/p/swift-browser-beta/9p9b4p80tfb5?activetab=pivot:overviewtab


YUGEN MOSAIC: MOZAÏEK MAKEN
Met deze gratis app voor Windows kan je digitale afbeeldingen maken gebaseerd op je eigen foto's, die samen dan de tegeltjes vormen van het mozaïek.
https://www.microsoft.com/en-us/p/yugen-mosaic/9pf0s24cx0d4?rtc=1&activetab=pivot:overviewtab


SOCIAL FIXER: FACEBOOK ZONDER POLITIEK
Dit is een tool die zich in jouw browser nestelt, en ervoor zorgt dat je Facebook ongehinderd kan bekijken: gesponsorde postings worden verborgen, net als politieke boodschappen. Je kan overschakelen naar het meest recente nieuws, in plaats van het door Facebook geselecteerde nieuws, enz.
https://socialfixer.com/


BLENDER: 3D ANIMATIE
Deze tool, beschikbaar voor zowel Windows, Linux als Mac, en ook als portable versie, laat je toe om 3D animaties aan te maken. De tool ondersteunt de verschillende aspecten: modeling, rigging, animatie, simulatie, rendering, enz.
https://www.blender.org/
(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.



 
 

Het laatste woord....



 


 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Stuur ons een mail en wij zorgen ervoor! info@netties.be



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Je eigen dood bestaat niet.
Het enige wat bestaat is de dood van anderen.
-Christiaan J. Enschedé-