Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
11/6/2020 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 24
Nummer 1160 van 6/6/2020



Gegroet lezer,

Een stormachtige zaterdag, tijd voor een eerste uitje naar een winkelcentrum - geen overdekt, maar langs een grote baan. Een idee dat blijkbaar wel bij meerdere mensen opgekomen was, en het was behoorlijk druk. En toch: iedereen bleef netjes buiten wachten, met de nodige afstand, tot men de winkel binnen kon, en daar gedisciplineerd een mondmaskertje op. Toch mooi dat mensen zich zo verantwoordelijk gedragen....

Hou het veilig, en bij leven en welzijn tot volgende week!


Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.





TWITTER EN HET HELLEND VLAK
Er is de laatste dagen heel wat te doen geweest in de VS. En dan hebben wij het niet over de ernstige onlusten die in verschillende steden uitgebroken zijn, naar aanleiding van de dood van George Floyd die in een wurggreep gehouden werd door een Amerikaanse politieagent. Maar wel over de bitsige strijd tussen Twitter en president Trump.

Hierover hoorden wij een heel interessante podcast van de Daily Technews Show, en daarin werd een duidelijk overzicht gemaakt van wat er nu eigenlijk aan de hand is.

Dat president Trump een "executive order" uitgeschreven heeft over de hoedanigheid van Twitter als "safe harbor", wil niet zeggen dat hij Twitter die bescherming gaat afpakken.

Om te beginnen: de president kan dat niet - dat is een beslissing die door andere organisaties en wetgevers gemaakt moet worden. Wat hij wel kan doen, en heeft gedaan, is aan die organisaties vragen om een onderzoek in te stellen over de vraag of die Safe Harbor nog wel geldig is voor sociale media. Hij heeft concreet aan het Department of Commerce gevraagd om bij de FCC te vragen om de regels te verduidelijken i.v.m. de Safe Harbor. Hij vraagt aan de FTC om te onderzoeken of de sociale netwerken oneerlijke of bedrieglijke praktijken toepassen bij hun moderatieregels. En de FTC en FCC zijn onafhankelijk, zij staan niet onder het bevel van de president, en kunnen dus die verzoeken interpreteren zoals het hen zelf belieft.

Het draait dus rond de Safe Harbor. Wat is die Safe Harbor eigenlijk? Het maakt platformen, zoals de social media platformen en andere platformen waar gebruikers content plaatsen (user generated content) tot doorgeefluik. Zij zijn niet verantwoordelijk voor wat de gebruiker post - het blijven de gebruikers zelf. En als die iets fout doen, dan moet de wetgever tegen hen optreden.

Een gezond principe, dat al snel uitgehold werd. De platformen moesten al snel regels invoeren om de auteursrechten te beschermen. In het begin enkel wanneer iemand een klacht indiende, daarna proactief. Daarna moesten zij ook gaan optreden bij pesterijen of het verspreiden van dreigende content. In het begin eerst als er een klacht kwam, en daarna ook proactief.

En nu heeft Twitter dus ook het initiatief genomen om proactief op te treden tegen tweets waarvan het vindt dat die niet stroken met de waarheid. Nu, als je het ons vraagt, dan is het niet aan Twitter om als factchecker op te treden. Er zijn genoeg factcheckers die naast een tweet hun posting kunnen plaatsen, waarin zij op onwaarheden wijzen.

Bovendien wijst DTNS erop dat er een gebrek aan transparantie is over waarom een bepaalde tweet, zoals die van president Trump, als 'onwaar' beschouwd wordt. Wie zijn de factcheckers, en is er mogelijkheid tot beroep?

Door het factchecken niet langer aan derden over te laten, maar zelf te gaan toepassen, heeft Twitter zijn positie als neutraal doorgeefluik zelf aan het wankelen gebracht, en daarmee ook zijn 'Safe Harbor' protectie.

En dan is er nog het feit dat Twitter en Facebook al langer niet meer neutraal zijn, omdat zij gebruikmaken van algoritmes om nieuws te tonen in je tijdlijn. Bij Twitter kan je dat omzeilen, door te kiezen voor een chronologische volgorde. Doe je dat niet, dan krijg je, net zoals bij Facebook en andere sociale media, een tijdlijn die bevolkt is met berichten op basis van selecties van dat sociale media. En dat is dus een tweede factor waarmee je in vraag kunt stellen of de "Safe Harbor" bescherming nog wel gelden moet, wanneer de sociale media geen neutraal doorgeefluik meer zijn.

Of je nu een fan bent van president Trump of hem een verschrikkelijke bullebak vindt of niet: het verdient toch even je tijd om bij deze punten stil te staan.
https://arstechnica.com/tech-policy/2020/05/why-donald-trumps-war-on-big-tech-is-doomed-to-fail/
https://www.protocol.com/trump-twitter-executive-order-230
https://media.acast.com/dtns/stepchicken-whatareyoudoing--dtns3792/media.mp3



SOCIALE MEDIA ALS NEUTRALE DOORGEEFLUIKEN: ENKELE ARGUMENTEN TEGEN
Toeval of niet, bij het nieuws van TechMeme maandag twee berichten die nogmaals vragen stellen bij de "neutrale doorgeefluik" hoedanigheid van de sociale media. Zo heeft in Australië een hof van beroep beslist dat mediabedrijven wel degelijk verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor lasterlijke content die als commentaar geplaatst wordt onder verhalen - en dan gaat het niet over hun eigen websites, maar wel over de korte samenvatting van hun content die de media op hun Facebookpagina's plaatsen. (1)

En anderzijds is er het Global Disinformation Index rapport. Dat bekeek 49 websites waarop desinformatie stond over COVID-19. En stelde vast dat op 84% daarvan advertenties te vinden waren die door Google geplaatst waren. (2)

Google doet zijn uiterste best uiteraard om zijn advertenties niet te laten verschijnen bij dubieuze berichten, maar ook daar is het weer een keuze tussen neutraal en proactief optreden. Met het risico om van laksheid beticht te worden, als het niet optreedt.

Wil dat zeggen dat er strengere regels moeten komen voor de sociale netwerken? Of dat integendeel de sociale netwerken moeten afstappen van proactieve moderatie? Eerlijk gezegd: wij weten het niet. Jullie?
https://www.afr.com/companies/media-and-marketing/media-lose-facebook-defamation-case-mull-appeal-20200601-p54yar
https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-06-01/google-helps-place-ads-on-sites-amplifying-covid-19-conspiracies



YOUTUBE: HOOFDSTUKKEN
YouTube heeft iets uitgerold dat eigenlijk wel interessant is voor de kijker. Voortaan kan je namelijk hoofdstukken markeren in je video - of die nu getoond wordt op desktop, je smartphone of tablet.

Op je desktop zal dan de tijdlijn onderaan de video een kleine indicatie geven om te tonen waar een hoofdstuk begint. Beweeg je je cursor over die markatie, dan zie je de titel van het hoofdstuk.

Bij de mobiele app zal je haptische feedback krijgen wanneer je in een nieuw hoofdstuk belandt, en bij video's op de tablet zal je een video kunnen starten bij een bepaald hoofdstuk.

Heel knap, maar het vraagt wel wat werk van de makers van video's: zij moeten manueel een tijdcode ingeven bij de aanvang van elk hoofdstuk, en het gebruik van hoofdstukken kan enkel geschieden als er minstens 3 tijdstempels zijn, die elk een hoofdstuk van minstens 10 seconden dekken.  DTNS heeft alvast laten weten dat het momenteel niet overweegt om met hoofdstukken te werken - zij zijn al lang blij wanneer zij elke dag hun podcast kunnen uitbrengen. Maar voor makers van how to-video's zou dit toch wel iets kunnen zijn dat zij gaan toepassen in hun video's, ongetwijfeld met succes!
https://www.theverge.com/2020/5/28/21272095/youtube-chapters-feature-video-google-android-ios-desktop-mobile



FACEBOOK MAAKT HET GEMAKKELIJKER OM JE VERLEDEN TE WISSEN
Facebook heeft een nieuwe tool uitgebracht, waarmee je in één klap oudere postings kan wissen. En zo je digitale footprint op het sociale netwerk kan verkleinen.

Nu Facebook al vele jaren bestaat, is de database met al die oude postings ongetwijfeld immens groot geworden. Een goed initiatief op zich, want alles wat energie kan besparen is meegenomen. Maar anderzijds maakt het het wel mogelijk om je digitale sporen te wissen, in één klap.

Facebook zelf legt het als volgt uit: "Wanneer je de jobmarkt betreedt na je studentenjaren, of van de ene naar de andere relatie overstapt, dan weten wij dat dingen in een mensenleven veranderen. Wij willen het gemakkelijk maken om jouw aanwezigheid op Facebook te beheren zodat het accurater weergeeft wie jij vandaag bent".

Uiteraard is er niets mis mee dat jij jouw foto's en postings wissen wil. Jij hebt ze er zelf gezet, jij mag ze er zelf terug weghalen. Het is echter niet duidelijk, zoals ook in het artikel van TechCrunch vermeld wordt, of de data definitief verwijderd wordt bij Facebook. TechCrunch noemt het in elk geval positief dat je nu je oude postings en foto's gemakkelijker kan verwijderen. De tool, die "Manage Activity" heet, bevat trouwens de optie om de dingen die je selecteert om te verwijderen, eerst archiveert vooraleer ze definitief te verwijderen. Met de optie dus om dingen die je per ongeluk gewist had, terug te plaatsen.
https://techcrunch.com/2020/06/02/how-to-delete-old-facebook-posts-manage-activity/



GOOGLE: UPDATES VOOR ANDROID MAAR ENKEL VOOR PIXEL
Google kondigt enkele updates aan voor zijn Pixel-gamma, de Android-toestellen die het Android besturingssysteem zouden moeten demonstreren in al zijn glorie, zonder toevoegingen van de smartphonefabrikanten.

En daar zitten verschillende opvallende nieuwigheden bij. Zo zijn er verbeteringen aan het batterijverbruik waarmee je smartphone langer toekomt, er zijn 'bedtime' functies in de Klok app waarmee je ambient geluid kan spelen en meldingen automatisch beheert om je een betere nachtrust te bezorgen, en er zijn veiligheidsfuncties waarmee je enkele contacten kan verwittigen wanneer je je in een mogelijk gevaarlijke situatie bevindt.

Knappe dingen dus, wat PCWorld auteur Michael Simon tot de conclusie brengt dat dit eigenlijk te functionele verbeteringen zijn om enkel voorbehouden te blijven voor Pixel-toestellen. Het gaat immers niet om mogelijkheden die enkel tot de hardware van de Pixels beperkt zijn, zoals camerafuncties, of fancy nieuwigheden zoals stickers. Neen, het gaat om echt belangrijke functies, die zelfs levensreddend kunnen zijn zoals de Personal Safety app.

Benieuwd dus of Google het advies van PCWorld gaat volgen...
https://www.pcworld.com/article/3546439/google-pixel-june-feature-drop-limited-android-phones.html#tk.rss_all



MENSEN LIJDEN AAN SLAPELOOSHEID
Er valt heel wat af te leiden uit de zoektochten die mensen ondernemen op Google. De verspreiding van de griep bijvoorbeeld, wanneer mensen zoeken naar de symptomen van griep en hoe die te behandelen.

Nu brengt het onderzoek van de zoektermen een ander fenomeen aan het licht: mensen hebben massaal aan slapeloosheid geleden tijdens de lockdown. Dat blijkt immers uit het feit dat de trefwoorden "insomnia" en "can't sleep" nog nooit zo populair waren als tijdens die periode.

Uiteraard blijkt uit het zoeken naar die trefwoorden niet rechtstreeks een verband met de coronacrisis. Maar de correlatie tussen beiden is wel snel gelegd. Mensen moesten massaal thuisblijven, en maakten zich zorgen. Hun normale werk/privéritme werd verstoord, en wie thuis moest werken, kwam al snel in de verleiding om 's avonds laat op te blijven, en 's ochtends langer te blijven liggen.

Heb jij ook slaapproblemen ondervonden de laatste weken? The Next Web heeft alvast wat tips voor je.
https://thenextweb.com/growth-quarters/2020/04/03/5-tips-to-help-you-sleep-during-the-coronavirus-crisis/
https://thenextweb.com/shareables/2020/06/02/coronavirus-google-insomnia-cant-sleep/



UITGEVERS SPANNEN PROCES IN TEGEN INTERNET ARCHIVE
Je hebt kunnen lezen dat Internet Archive tijdens de coronacrisis de rol van bibliotheek aangenomen heeft. Het wou de mensen die niet buiten konden wegens de crisis, de mogelijkheid bieden om een boek te downloaden om te "lenen".

Internet Archive speelde al langer de rol van bibliotheek, maar tot nu toe mocht maar één gebruiker tegelijkertijd een bepaald boek lenen. Tijdens de crisis werd die beperking opgeheven, en had iedereen toegang tot de 1,3 miljoen titels die als e-book verkrijgbaar waren.

Dat bleek echter niet naar de zin te zijn van de uitgevers. Hachette, HarperCollins, John Wiley & Sons en Penguin Random House hebben een klacht ingediend tegen Internet Archive wegens inbreuk op de auteursrechten. Internet Archive verdedigt zich in een artikel bij de New York Times met het argument dat het enkel als digitale bibliotheek optrad toen de bibliotheken gesloten waren, en dat elke auteur die dat wil, zijn werk kan laten verwijderen door gewoon de organisatie te contacteren.

Wordt ongetwijfeld vervolgd!
https://www.nytimes.com/2020/06/01/books/internet-archive-emergency-library-coronavirus.html



VOORTAAN KAN JE TWEETS INPLANNEN VANOP DE TWITTER WEBSITE
Wanneer je voor een bepaalde organisatie een Twitter-account beheert, dan is het ideaal wanneer je een tweet op voorhand kan inplannen. Zo moet je niet de hele dag achter je scherm zitten - een reactie op een tweet kan je wellicht snel vanop je smartphone beantwoorden, maar om zelf een tweet te plaatsen, met multimediacontent, dat doe je toch best in alle rust.

De mogelijkheid om tweets in te plannen bestond wel in tools van derden, zoals Hootsuite (de betalende versie) of Tweetdeck. Nu kan dat echter ook vanuit de gewone webversie van Twitter - of en wanneer de mogelijkheid ook komt naar de smartphone app is nog niet geweten.

Hoe je zo'n tweet inplant? Je gaat gewoon naar het gewone "compose" scherm, en schrijft je tweet. Onderaan vind je nu een icoontje met een kalender. Klik daarop om het tijdstip in te voeren om je tweet te verzenden.

Nog een andere mogelijkheid die je nu hebt is om een concept-versie van een tweet te maken. Tot nu kon je wel een tweet schrijven en niet meteen verzenden, maar die bleef enkel zolang bewaard als je ingelogd bleef op Twitter. Nu worden die echter langer bewaard. Je vindt die drafts terug in je compose-venster, via de link rechts bovenaan "unsent tweets".
https://www.howtogeek.com/676024/how-to-schedule-tweets-on-the-twitter-website/
https://www.neowin.net/news/scheduled-tweets-and-tweet-drafts-are-now-available-on-twitters-website



ZOOM: ENKEL END-TO-ENDENCRYPTIE VOOR BETALENDE ACCOUNTS
Als antwoord op de vele berichten over de manke beveiliging van Zoom, de webconferentiedienst die tijdens de lockdown light zo populair geworden is, had Zoom vol trots aangekondigd dat het voortaan end-to-endencryptie zou aanbieden. Helaas maakt het ons blij met een dode mus - die beveiliging zou enkel mogelijk worden voor betalende accounts.

De reden die Zoom CEO Eric Yuan aangeeft is niet dat ze hiermee hoopt gebruikers over te halen om naar de betalende versie over te stappen - neen, het is een andere kwestie.

Het wil namelijk kunnen samenwerken met de ordediensten ingeval gratis gebruikers misbruik maken van de app. Bij betalende gebruikers heeft Zoom namelijk betaalgegevens van de gebruiker, en bij gratis gebruikers niet.

Meer bij The Next Web.
https://thenextweb.com/security/2020/06/03/zoom-wont-encrypt-free-calls-because-it-wants-to-comply-with-law-enforcement/



FACEBOOK: FOTO TRANSFER TOOL EN BEPERKING OP ADVERTENTIES
Twee berichtjes over Facebook. Om te beginnen een optie die al een tijdje in Europa beschikbaar was, en nu wereldwijd uitgerold wordt. Je kan namelijk je foto's die je op Facebook gezet had via de Photo Transfer tool in bulk overzetten van Facebook naar Google. Wat heel handig is, want tot deze tool er was moest je manueel foto's downloaden vanop Facebook en dan gaan uploaden naar Google Photo.

Bovendien is de hele transfer volledig versleuteld. Je vindt de optie onder het Your Facebook Information menu met instellingen, onder de header "Transfer a copy of your photos and videos". (1)

Een tweede bericht betreft een verandering in het beleid van Facebook op het gebied van advertenties. Om buitenlandse inmenging in de Amerikaanse verkiezingen te voorkomen, zal het voortaan verhinderen dat er nog advertenties in de VS vertoond worden die betaald zijn door staat-gesponsorde mediabedrijven uit het buitenland. Daarbij moet je dan denken aan het Russische Sputnik, People Daily van China, Tasnim News Agency van Iran, enz.

De lijst met "verboden" adverteerders is dynamisch en experts uit de hele wereld adviseren Facebook om voortdurend te evalueren welke instellingen als "staat-gesponsord" beschouwd moeten worden.

Meer bij Axios. (2)
https://techcrunch.com/2020/06/04/all-facebook-users-can-now-access-a-tool-to-port-data-to-google-photos/
https://www.axios.com/facebook-advertising-state-media-c8ab022b-c256-4523-8c9b-196fd24ce452.html



BETOGINGEN IN DE VS: DE TECH KANT
In de VS zijn er momenteel massale protestbetogingen in vele steden. En ook daaraan hangt een technologische kant vast.

Zo kan je bij Fastcompany lezen hoe de app Citizen de laatste dagen erg populair geworden is. Via de app kan je op een landkaart zien waar er mensen bijeenkomen, kan je raw video zien van de demonstraties die aan de gang zijn, kan je uitkijken voor tekenen dat er ook plunderingen en relletjes zijn, en je hart luchten bij de commentaren op die beelden.

Citizen staat momenteel op de 11e plaats bij de gratis apps in de iOS App store. FastCompany vertelt je ook hoe de app werkt. (1)

Bij CNet vonden we dan weer een artikel dat waarschuwt voor het gebruik van "geofence warrants" - doorzoekingsbevelen dus op basis van geografische locatie. Dat is een gerechtelijke procedure die, in tegenstelling tot een klassiek bevel dat de naam van een bepaalde persoon draagt, geldt voor iedereen die volgens zijn smartphone in de nabijheid van een plek was waar een misdaad begaan werd.

Die geofence warrants worden steeds vaker gebruikt, maar nu blijkt dat zij ook ingezet worden bij de rellen. Met één warrant kan de politie in principe informatie verkrijgen over elke protestant die op een bepaald moment aanwezig was.

Dat klinkt redelijk alarmerend, maar toch is het misschien minder erg dan het lijkt. De verzoeken naar geolocatie worden immers overwegend naar Google gestuurd, omdat dat in zijn toestellen een locatiegeschiedenis bevat. En Google zegt dat het enkel die informatie doorgeeft aan de politie, geen andere. En deze locatiegeschiedenis is opt-in, dus je kan dat zelf gemakkelijk afzetten.

Meer bij CNet. (2)
https://www.fastcompany.com/90512846/why-citizen-has-become-the-unofficial-social-network-for-protests
https://www.cnet.com/news/geofence-warrants-how-police-can-use-protesters-phones-against-them/?ftag=CAD090e536&bhid=18802984216984307617556153111318&mid=12865027&cid=644009863



SIGNAL: GEZICHTEN BLURREN
Nog een bericht over de tech kant van de protesten in de VS, is afkomstig van Signal. Deze boodschappendienst staat bekend voor zijn end-to-endencryptie, en wordt dan ook vaak gebruikt door mensen die politiek actief zijn  en vrezen voor hun privacy (en zelfs hun leven!).

Nu heeft het een functie uitgebracht voor de deelnemers aan de betogingen die beelden willen delen, maar andere demonstranten niet herkenbaar willen tonen. Je zal namelijk in de image editor gezichten onherkenbaar kunnen maken (blur).  De functie is beschikbaar in de apps voor Android en iOS. Meer lees je bij Signal zelf.
https://signal.org/blog/blur-tools/



 



   
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


OPGELET: PHISHINGMAIL MISBRUIKT WETRANSFER
Heb je een mail ontvangen van WeTransfer, de je uitnodigt ome bestanden te downloaden? Dan moet je die mail toch met de nodige argwaan bekijken.

Wellicht zal je niet kunnen afgaan op de naam van degene die de bestanden volgens het mailbericht verstuurd heeft - in ons geval ontvangen wij regelmatig grotere bestanden via WeTransfer van mensen die wij (nog) niet kennen.

Waarop je wel moet letten is, in ons geval:
-de afzender is mail@wetransferr.com - met een r teveel, dus vals
-de link achter de button "Get your files" verwijst naar https://weitransfer.online/?id=netties@netties.be - ook hier dus weer een vals adres.

Om je nog verder om de tuin te leiden zijn delen van de mail correct, en verwijzen zij naar de échte WeTransfer-adressen.

Opletten is de boodschap dus!

 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



150 PODCASTS OM JE GEEST TE VERRUIMEN

Op zoek naar een goede podcast? In dit artikel van Open Culture worden maar liefst 150 podcasts aangereikt die je kunnen interesseren. Wij zijn alvast erg verheugd over de rubriek Audio Dramas, waar hoorspelen te vinden zijn!
[Taal: ENG]
http://www.openculture.com/great-podcasts




 
De nieuwe oogst


12 MUSEA OM VIRTUEEL TE BEZOEKEN

Dit artikel bij Travel & Leisure toont je hoe je 12 van de beroemdste musea ter wereld virtueel kan bezoeken, vanuit je luie stoel. De meeste musea zijn, na de corona-lockdown, stilaan terug open, maar reizen zit er voorlopig nog niet in. Dus doen we het maar zo!
[Taal:ENG]
https://www.travelandleisure.com/attractions/museums-galleries/museums-with-virtual-tours


HET RISICO BIJ ZOMERACTIVITEITEN
De lockdown-maatregelen worden stilaan gelost. Maar dat wil nog niet zeggen dat we àlles mogen doen - voorzichtigheid blijft geboden.
In dit artikel van NPR wordt uitgelegd welke activiteiten je in de zomer veilig kan doen, en welke toch een hoog risico inhouden - van kamperen tot samen buiten eten.
[Taal: ENG]
https://www.npr.org/sections/health-shots/2020/05/23/861325631/from-camping-to-dining-out-heres-how-experts-rate-the-risks-of-14-summer-activit?t=1591077313860


TRIPSGUARD: WAARHEEN KAN JE REIZEN?
Op deze website kan je controleren welke landen hun grenzen gesloten houden voor toeristen. Uiteraard moet je zelf ook nog eens je eigen land mogen verlaten - wat momenteel voor België niet toegelaten is.
[Taal: ENG]
https://tripsguard.com/


BOOKMARKS: EEN HELE LIJST
Dit artikel biedt je een enorme keuze aan tools om je bookmarks te bewaren en te beheren. Je kan ze bijvoorbeeld als cards bewaren, zoals bij Pinterest, of in een rooster. De tools ontdekken en uitproberen houdt je wel even bezig!
[Taal:ENG]
https://bookmarkos.com/every-bookmark-manager-ever-made


DE BESTE ALTERNATIEVEN VOOR FACEBOOK FEATURES

Ben je Facebook beu - maar vind je sommige functies van de sociale netwerksite toch wel verdraaid handig? Dan kan dit artikel van Wired je helpen om die tools te vervangen. Het artikel dateert wel van 2018, maar de tools zijn nog altijd voorhanden. Hou het in je achterhoofd, voor wanneer het je echt teveel wordt!
[Taal: ENG]
https://www.wired.com/story/facebook-alternatives/


THE DRAWING GAME
Een leuk tijdverdrijf voor op je smartphone: iemand tekent iets, en de groep probeert te raden wat het moet voorstellen.
Het is geen app - je moet dus niets installeren.
[Taal: ENG]
https://drawpoly.com/


EUROPESE TALEN IN KAART

De talen die in Europa gesproken worden, vallen in te delen in grote taalgroepen. Op deze landkaart wordt getoond in welke landen deze talen gesproken worden. En gek genoeg is Baskisch een taal die niet in het rijtje past. Interessant om eens te bekijken!
[Taal: ENG]
http://www.thedockyards.com/linguistic-maps-of-europe/
   






Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia




Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Achttiende-eeuwse Brusselse wandtapijten - https://nl.wikipedia.org/wiki/Mozestapijten
    Bronstijd in China - https://nl.wikipedia.org/wiki/Bronstijd_in_China
    Wijnstreek - https://nl.wikipedia.org/wiki/Sauternes_(wijnstreek)
    Succulente bloeiende plant uit de aspergefamilie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Dracaena_trifasciata
    Lijst van politieke partijen in Israël - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_politieke_partijen_in_Isra%C3%ABl
    Taiwanese K-pop zangeres bij de meidengroep Twice - https://nl.wikipedia.org/wiki/Tzuyu
    Nederlandse illustrator, tekenaar en schrijver van kinderboeken - https://nl.wikipedia.org/wiki/Ies_Spreekmeester
    Amerikaanse arachnoloog - https://nl.wikipedia.org/wiki/Wilton_Ivie
    Zuid-Limburgse mergelgroeve en rotsformatie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Heksenkeuken
    Vlaams geslacht van kerkorgelbouwers - https://nl.wikipedia.org/wiki/De_Volder


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Dood van George Floyd - https://nl.wikipedia.org/wiki/Dood_van_George_Floyd
    Rellen in Minneapolis 2020 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Rellen_in_Minneapolis_2020
    Koffiemerk, al lang op de markt, nu ook op de aandelenmarkt - https://nl.wikipedia.org/wiki/Douwe_Egberts
    Deze week begon met Pinksteren - https://nl.wikipedia.org/wiki/Pinksteren


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Zuidoost-Europa - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Zuidoost-Europa


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS



 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Influencers bekritiseerd voor het uitmelken van protestmarsen en ‘smakeloze posts’
https://www.ad.nl/tech/influencers-bekritiseerd-voor-het-uitmelken-van-protestmarsen-en-smakeloze-posts~a8ccef94/
- De thuisbioscoop binnen handbereik: dit zijn de populairste beamers
https://www.ad.nl/dossier-ad-tech-beste-koop/de-thuisbioscoop-binnen-handbereik-dit-zijn-de-populairste-beamers~a908a944/
 
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Kritieke Android bug laat aanvallers toe bijna iedere app over te nemen en data te stelen
https://computertaal.info/2020/06/03/kritieke-android-bug-laat-aanvallers-toe-bijna-iedere-app-over-te-nemen-en-data-te-stelen/
- Hoe koel je de duurzame supercomputers van de toekomst? Met warm water!
https://computertaal.info/2020/06/04/hoe-koel-je-de-duurzame-supercomputers-van-de-toekomst-met-warm-water/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Instagram: embedden van foto betekent niet automatisch voldoen aan auteursrecht
https://tweakers.net/nieuws/168072/instagram-embedden-van-foto-betekent-niet-automatisch-voldoen-aan-auteursrecht.html
- Privacywaakhond waarschuwt supermarkten die gezichtsherkenningscamera's inzetten
https://tweakers.net/nieuws/168068/privacywaakhond-waarschuwt-supermarkten-die-gezichtsherkenningscameras-inzetten.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be



-  Starter van de week: De slimme brillen van Iristick doen het op afstand
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/starter-van-de-week-de-slimme-brillen-van-iristick-doen-het-op-afstand/article-news-1606247.html
- FOD Financiën mag niet langer Microsoft-account verplichten (UPDATE)
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/fod-financien-mag-niet-langer-microsoft-account-verplichten-update/article-news-1606209.html


*** TANDEMTECH


- Een kijk op de toekomst van chatapps
En waarom Signal dé absolute koploper is
https://tandemtech.be/signal-is-de-toekomst-en-absolute-koploper-van-de-chatapps-86d24ad7ca60
- MINI Cooper SE review: 100% MINI
Een elektrische kart of batterij op wielen?
https://tandemtech.be/mini-cooper-se-review-100-mini-9f07adfa5a8b



*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/


- Hoe het beschermen van data de deur naar een betere ervaring voor je klanten opent
https://www.bloovi.be/artikels/innoveren/2020/hoe-het-beschermen-van-data-de-deur-naar-een-betere-ervaring-voor-je-klanten-opent
- In welke mate versnellen de nieuwe verplichte ADAS systemen de doorbraak van de zelfrijdende auto?
https://www.bloovi.be/artikels/innoveren/2020/hoe-beinvloeden-de-nieuwe-verplichte-adas-systemen-de-toekomst-van-de-zelfrijdende-auto


 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


ZO MAAK JE EEN RSS FEED AAN VOOR JE WEBSITE

Een artikel dat al van 2018 dateert, maar wij enkel maar kunnen aanraden - trouwe lezers weten dat wij voorstander zijn van controle over de verspreiding van je content. Met een RSS-feed ben je dat.
https://www.makeuseof.com/tag/how-to-create-an-rss-feed-for-your-site-from-scratch/


HOE EEN ALTERNATIEVE ROUTE AANGEVEN OP GOOGLE MAPS
Google Maps is o zo handig! Maar soms wil je toch wat anders dan wat Google jou automatisch serveert. Bijvoorbeeld zelf een route uitstippelen op een landkaart.
Dit artikel van Lifewire toont hoe je dat doet. Handig! (Bron: Wim W)
[Taal: ENG]
https://www.lifewire.com/alternate-route-plan-google-maps-1616470


HOE DEFINITIEF JE FACEBOOKACCOUNT VERWIJDEREN
Wil je compleet verdwijnen uit het universum van Mark Zuckerberg? Deze website legt je de verschillende stappen uit. Want zo simpel is het echt niet!
https://deletefacebook.com/



 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


LOOMIES: 3D AVATARS


Met deze app kan je een avatar in 3D aanmaken om te gebruiken in whatsapp en Slack, en kan integreren in je Gboard klavier. Op basis van één foto maak je zo'n figuurtje aan. De foto blijft op je eigen toestel staan, zo garandeert Loom.
https://loomai.com/loomies


NEWSGUARD VOOR MICROSOFT EDGE
Deze extensie voor de Edge browser van Microsoft helpt je om het echte nieuws te onderscheiden van het fake news. Wat echt en vals is, wordt niet alleen bepaald door gebruikers maar ook door een team van analisten.
https://www.newsguardtech.com/


BLENDER: 3D ANIMATIE
Dit is een gratis 3D animatie software, die eigenlijk alle features bevat die je ook in een professionele 3D tool vindt. Je kan ook figuurtjes animeren op basis van Keyframes en skeletten-systemen.
https://www.blender.org/
https://www.chip.de/downloads/Blender-64-Bit-Kostenlose-Video-Animation_44340593.html


TURN OFF THE LIGHTS
Met deze extensie voor je browser wordt de  achtergrond van je scherm rondom je video helemaal verduisterd, zodat je je volledig kan concentreren op je video. De extensie is verkrijgbaar voor verschillende browsers.
https://www.chip.de/downloads/Turn-Off-the-Lights-fuer-Chrome_44151137.html
https://www.stefanvd.net/project/turnoffthelights.htm

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.



 
 

Het laatste woord....



 


 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Stuur ons een mail en wij zorgen ervoor! info@netties.be



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
De politiek is de kunst zich van de mensen te bedienen
door hen te doen geloven dat menhen dient.
-Louis Dumur-