Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
7/5/2020 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 24
Nummer 1155 van 2/5/2020



Gegroet lezer,

Het openbare leven herneemt stilaan. U zal terug wat meer bewegingsvrijheid hebben. En dat is goed. Maar stilaan wordt het ook duidelijk dat het leven nooit meer zal worden zoals het voorheen was. We zijn met zijn allen bewust geworden van onze kwetsbaarheid, maar ook van het feit dat het met veel minder kan. Minder modesnufjes aan kleren, minder gekkigheden aan eten. Velen hebben zelfs de geneugten van het zelf bakken ontdekt.

Het lijkt erop dat onze maatschappij getekend uit deze crisis zal komen. Maar sterker. En hopelijk moeten we dit geen tweede of derde keer meemaken...

Veel leesplezier met dit nummer, waarin wij zoals gewoonlijk getracht hebben de crisis te belichten vanuit technologisch standpunt.

Bij leven en welzijn tot volgende week!


Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




FACEBOOK: NIEUWE MOGELIJKHEDEN BIJ MESSENGER
Facebook heeft een hele resem nieuwe functies aangekondigd rond video. Zo komt er Messenger Rooms, een tool waarmee je een virtuele bijeenkomst kan maken met maximaal 50 mensen. De tool is al 4 jaar geleden uitgebracht in Canada en Australië, als onderdeel van een pilootproject waarbij mensen rooms konden aanmaken die rond een bepaald interessepunt draaiden. Nu zouden deze Rooms ook naar de VS komen.

Je kan, als Creator, een publieke of private Room aanmaken vanuit Messenger of Facebook. Later zou dat ook kunnen vanuit Instagram Direct, WhatsApp en Portal. Je kan ook mensen uitnodigen die géén Facebookaccount hebben.

Toch wel even opletten: de gesprekken zijn niet end-to-end versleuteld, maar Facebook zegt dat het je gesprekken niet zal afluisteren of mee zal kijken - dus je kan op beide oren slapen (niet dus!)

WhatsApp zelf breidt zijn videotool ook uit, die wél versleuteld is. Voortaan kan je niet alleen met 4, maar ook met 8 mensen chatten. En ook Facebook dating zal de mogelijkheid bieden om een videogesprek te starten, via Messenger.

Meer bij The Verge
https://www.theverge.com/2020/4/24/21233468/facebook-messenger-rooms-live-instagram-live-igtv-video-chat
https://www.theverge.com/2020/4/24/21233468/facebook-messenger-rooms-live-instagram-live-igtv-video-chat



FACEBOOK BRENGT TOOLS UIT OM LIVE TE STREAMEN
Waar de 'events' op Facebook tot nu toe vooral aankondigingen waren van evenementen die in het échte leven zouden gebeuren, kan je dit nu volledig instellen voor evenementen die enkel online gebeuren. En de mogelijkheden daarbij zijn wel interessant, vooral voor artiesten die nu geen optredens meer kunnen doen in concertzalen, en dus geen centjes verdienen.

Want via die Facebook Events kan je ook live video uitzenden, en de eigenaars en de beheerders van een pagina kunnen geld vragen om toegang te hebben tot die uitzending. Zij kunnen ook, in landen waar nu al de mogelijkheid bestaat om geld in te zamelen via Facebook, een "Donate" button plaatsen voor het goede doel naar keuze.

Facebook Live haalt een oudere functie onder het stof vandaan die vroeger al bestond: "Live With". Daarbij kan je een andere persoon uitnodigen om samen met jou iets te streamen.

En bij Instagram zal je live streams kunnen posten op je IGTV, en later, wanneer de stream klaar is, op je Instagram Stories. De Instagram Live uitzendingen zullen bovendien nu ook voor het eerst op de desktop te zien zijn.

Een hele hoop nieuwigheden, speciaal voor de corona-tijden!
https://www.engadget.com/facebook-live-streams-instagram-portal-181514338.html



PROTONMAIL EN PROTONVPN WORDEN OPEN SOURCE
Als je vertrouwen wil geven in software die goed moet omgaan met je privacy, dan is het een goed idee om die software open source te maken. Dan kan iedereen zien wat er zich afspeelt in de software, en bijvoorbeeld controleren of er geen gegevens worden verzameld.

Dat is wat nu Proton aan het doen is. Enkele weken geleden had het aangekondigd dat zijn ProtonVPN open source zou worden, en nu maakt het ook de Android versie van de ProtonMail client  open source. 

Proton Technologies heeft altijd de nadruk gelegd op security. Naast het open maken van de broncode, heeft het ook een "bug bounty" programma, waarbij ontwikkelaars aangemoedigd worden om bugs op te sporen in de software. En als ze die vinden, krijgen zij een premie van Proton - uiteraard op voorwaarde dat ze die bug meteen aan Proton eerst melden, zodat het bedrijf de fout meteen kan herstellen.

Meer bij Betanews.
https://betanews.com/2020/04/23/all-protonmail-protonvon-apps-open-source/



CORONA TRACKING APPS: DUITSLAND EN AUSTRALIË
Ons eigen land twijfelt nog altijd of het gaat werken met een tracking app, als onderdeel van de exitstrategie. Het idee is bekend: nu het aantal nieuwe besmettingen controleerbaar geworden is, meteen elke nieuwe besmetting onder de loep nemen en zien met wie de patiënt contact had. En die contacten testen, en waar nodig meteen in quarantaine zetten.

Heel wat verschillende apps werden gemaakt om dat traceren uit te voeren. Met Google en Apple op kop, waarvan de app beantwoordt aan de eisen van privacy en gedecentraliseerde  uitwisseling van data.

In Nederland werd een appathon gehouden, om de beste app te verkiezen - maar geen enkele app werd weerhouden. Duitsland wou zijn eigen app ontwikkelen, maar volgens Reuters was daar onenigheid over de richting die met de app uitgegaan moest worden. En blijkbaar zou het land nu toch de beslissing genomen hebben te gaan voor een gelijkaardig systeem als dat van Google en Apple. (1)

Terwijl sommige landen nog proberen te bepalen welke app te kiezen - als er al überhaupt een app gaat komen - staat Australië al een pak verder. Het heeft niet alleen beslist een app gekozen, hij is al uitgerold. En kijk - de angst dat men mensen moet dwingen om de app te installeren lijkt daar ongegrond: meer dan twee miljoen mensen hebben er de software vrijwillig gedownload. Deze app werkt via bluetooth, en wanneer iemand besmet is dan zullen de gezondheidsinstanties nagaan wie er 15 minuten of langer binnen 1,5 meter van die persoon geweest is. (2)
https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-europe-tech/germany-flips-on-smartphone-contact-tracing-backs-apple-and-google-idUSKCN22807J
https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-04-27/australia-launches-contact-tracing-app-as-states-ease-lockdown



TWITTER SCHAFT TWEETS VIA SMS AF
Hoezo? zullen ongetwijfeld vele twitteraars verbaasd zeggen. Kon je dan tweets ontvangen via sms? Jawel hoor - zo is Twitter immers opgestart. Vandaar die limiet van 140 tekens per bericht, weet je nog? En geloof het of niet, er zijn nog altijd mensen die hun berichten via sms-berichten lezen.

Daar komt nu een einde aan. De mogelijkheid om sms-tweets te ontvangen werd verwijderd, behalve in een paar landen.

Eerder had Twitter al de mogelijkheid verwijderd om tweets te verzenden via sms. Dat was om veiligheidsredenen, nadat hackers toegang gekregen hadden tot het telefoonnummer van Twitter CEO Jack Dorsey. Via die weg maakten zij gebruik van de sms-functie om vanop zijn account te tweeten.

Twitter zal nog wel sms gebruiken bij het verifiëren van je account.
https://www.theverge.com/2020/4/27/21238131/twitter-sms-notifications-disabled-jack-dorsey-hack



ADVERTEERDERS WERKEN MET DEEPFAKE
Liefhebbers van soaps moeten misschien wel langere tijd op hun honger blijven zitten: door de corona-epidemie zijn de opnames voor zowel Soap als Familie vroegtijdig stopgezet. Ook de acteurs moeten immers de 1,5 m regel volgen, en dan wordt hartstochtelijke scènes spelen echt wel moeilijk.

Het is een probleem waarmee studio's wereldwijd geconfronteerd worden: overal worden opnames stilgelegd. Ook van films, van series... en zelfs van reclamefilmpjes. Maar die sector staat nu eenmaal bekend voor zijn vindingrijkheid, en volgens een artikel in de New York Times werd een manier gevonden om toch reclamefilmpjes te maken. Een manier waarbij gebruikgemaakt wordt van 'deepfakes', de verfoeilijke manier van werken waarbij met gebruik van artificiële intelligentie bestaande beelden gemanipuleerd worden zodat de persoon in het beeld woorden uitspreekt of bewegingen maakt die hij nooit in het echt deed.

Het voorbeeld kan je via Twitter (1) bekijken. Het gaat om een kunstmatig jong gemaakte anker van een sportprogramma.

Goed gevonden, en in de context van reclamefilmpjes wel te pruimen. Maar wij zien deze evolutie niet echt graag, en hopen maar dat de cineasten en techneuten niet al téveel ervaring opbouwen in deze techniek...
https://twitter.com/NBA/status/1251556094960234496?s=20
https://www.nytimes.com/2020/04/22/business/media/espn-kenny-mayne-state-farm-commercial.html



OEF ER WORDEN TOCH NOG NIEUWE FILMS EN REEKSEN GEMAAKT
Gisteren meldden wij wat ongerust dat er overal ter wereld problemen waren met het maken van nieuwe afleveringen van soaps, het opnemen van films en dergelijke - uiteraard omdat je dat niet kan doen wanneer je 1,5 meter afstand moet houden van je tegenspeler.

Maar blijkbaar waren wij mis (gelukkig maar!). Want volgens verschillende bronnen zou overal de productie terug opgestart worden. In Zweden en Denemarken bijvoorbeeld, waar de overheid de verspreiding van het virus redelijk gemakkelijk kon stoppen. In Australië wordt terug gestart met de opnames van Neighbors (Buren), de langst lopende soap.

En Netflix is begonnen met filmen in Zuid-Korea en IJsland. Ook twee landen waar de verspreiding onder controle lijkt. Tussen haakjes: Netflix meent dat het zijn schema voor de producties van 2020 zelfs halen kan. Die zit eigenlijk voornamelijk in post-productie fase. Want Netflix lanceert de meeste reeksen meestal met alle afleveringen van één seizoen in één keer, dus alles wordt een hele tijd op voorhand opgenomen. Dus we zullen niet zonder kijkvoer vallen!
https://www.theverge.com/2020/4/22/21231023/netflix-tv-shows-movies-new-2020-pandemic-production-disney-universal-warner-bros-sony



NYT OVER DE GDPR
Is de GDPR een maat voor niets? De New York Times heeft een artikel gepubliceerd waarin het de maatregelen van de General Data Protection Regulation van de EU onder de loep neemt. En de conclusie is: de bedoeling is goed, maar de uitvoering hapert.

Want wat heeft het concreet opgebracht? Veel bedrijven hebben wel hun cookie-beleid noodgedwongen aangepast, maar zijn er eigenlijk wel boetes uitgedeeld voor bedrijven die dat niet gedaan hebben?

Tot nu toe is Google het enige grote techbedrijf dat een GDPR-boete kreeg. Eentje van 50 miljoen euro, omdat het onvoldoende duidelijk aan de gebruikers uitgelegd had hoe data verzameld worden bij de verschillende diensten, om die te gebruiken bij het personaliseren van advertenties. Maar van die boete zal Google waarschijnlijk niet wakker liggen. Ook tegen Mariott en British Airways werden boetes gevorderd, maar daartegen werd bezwaar aangetekend.

Een deel van het probleem is, aldus het artikel, dat het EU-land waar een bedrijf zijn maatschappelijke zetel heeft, verantwoordelijk is voor het onderzoek naar de navolging van de regels. Dat betekent dat Luxemburg, met een budget voor het opvolgen van deze reglementering van amper 5,6 miljoen euro, verantwoordelijk is voor controle op Amazon. Ierland moet zowel Apple, Facebook, Google, LinkedIn al Twitter gaan onderzoeken. Het heeft tot nu toe geen enkele GDPR-boetes uitgereikt.

Anderzijds valt het niet te ontkennen dat mensen zich opnieuw bewust geworden zijn van hun privacy, en dat de grote techbedrijven toch wel wat voorzichtiger omspringen met onze data.
https://www.nytimes.com/2020/04/27/technology/GDPR-privacy-law-europe.html



INSTAGRAM LANCEERT LIVE FUNDRAISERS
Verleden week lanceerde Instagram al live video feeds, waarmee het ook op de boot springt van de videoconferenties. Nu laat het met Live Fundraisers de mensen die een live feed volgen ook een donatie doen tijdens de feed.

Het is degene die uitzendt die een non-profit mag uitzoeken waarnaar de donaties gaan. Wie een donatie doet, gebruikt hiervoor zijn kredietkaart en krijgt in ruil een 'I donated' sticker op zijn account.

Eerder bestond er ook al een gelijkaardige functies bij de Instagram Stories.

Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2020/04/28/instagram-now-allows-users-to-fundraise-for-nonprofits-while-livestreaming/



CORONAVIRUS: GEVOLGEN VOOR TECHBEDRIJVEN
Enkele korte berichten over de weerslag die de COVID-19 pandemie, en dan vooral de lockdown maatregelen, hebben op de tech-wereld.

Om te beginnen: de advertentie-inkomsten zijn ineengezakt. Handelszaken moeten sluiten, en dus heeft het geen zin om te adverteren. Dat geldt in eigen land - je zal ongetwijfeld gemerkt hebben dat je al wekenlang geen enkele huis-aan-huis reclame meer ontvangen hebt. 

En dat geldt wereldwijd. Zo moest Google toegeven dat het veel minder inkomsten had uit reclame. Maar dat moet je wel in perspectief zien. Want jaar-op-jaar kan Google toch wel indrukwekkende groeipercentages neerzetten: voor YouTube was dat toch nog altijd 4,04 miljard meer dan het jaar tevoren, en voor de hele Alphabet group waren de inkomsten uit advertenties nog goed voor 33,8 miljard. (1)

Een ander gebied waar de pandemie zware gevolgen heeft, zijn de autonome auto's. Want met de lockdown werden ook de testritten met chauffeurloze voertuigen stopgezet. En dat vormt een hele uitdaging voor deze technologie, want het hele systeem van deze autonome voertuigen is gebaseerd op data. Volgens Venturebeat zou het feit dat bedrijven zoals Uber, Cruise en Lyft nu zonder data komen te zitten, wel eens voor onoverkomelijke problemen kunnen zorgen. Een interessant artikel hierover. (2)

En tot slot nog een bericht uit de Google-stal: Shoelace, een hyper-locale app om plaatselijke evenementen te plannen, wordt door Google stopgezet. Want er zijn geen meetings meer, iedereen moet "in zijn kot" blijven zitten... (3)
https://www.marketwatch.com/story/alphabet-earnings-hit-by-significant-slowdown-in-ad-sales-but-revenue-boosts-stock-2020-04-28
https://9to5google.com/2020/04/28/shoelace-area-120-shutdown/



TWEE BELGISCHE SPELERS GOOIEN HOGE OGEN: ITSME EN DELIVERECT
Twee berichten uit eigen land- om een beetje fier op te zijn. Om te beginnen: Itsme heeft een een overeenkomst gesloten met Microsoft en Adobe.  Itsme, dat is een Belgische app waarmee je je digitaal kan identificeren. In eigen land wordt het al gebruikt door verschillende overheidsdiensten, naast identificatie via de e-ID met je identiteitskaart.

Door de overeenkomst kan je je nu ook identificeren op Microsoft Azure AD B2C, een clouddienst. En bij Adobe kan je nu documenten elektronisch ondertekenen met itsme. Meer bij BusinessAM. (1)

Het tweede bericht betreft Deliverect, een Belgische startup die restaurants koppelt aan koeriersdiensten waar je eten bestellen kan, zoals Uber Eats, Deliveroo, Glovo en Doordash.  Het bedrijf is er nu in geslaagd om 16,25 miljoen euro op te halen bij investeerders, zodat het zich verder ontwikkelen kan. Meer bij EU-Startups. (2)
https://businessam.be/belgische-softwarespeler-itsme-gaat-in-zee-met-grote-jongens-microsoft-en-adobe/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter
https://www.eu-startups.com/2020/04/deliverect-raises-e16-25-million-to-expand-its-food-delivery-software-globally/



GOOGLE MEET NU VOOR IEDEREEN, MAAR MET EEN ADDERTJE ONDER HET GRAS
De videoconferentietool Google Meet was tot nu toe enkel voorbehouden voor bedrijven of onderwijsinstellingen die een G Suite-account hebben. Met het succes van Zoom echter heeft Microsoft beslist om Meet open te stellen voor iedereen. Heb je een Google account, dan kan je een gratis meeting aanmaken waaraan tot 100 mensen kunnen deelnemen, en dat onbeperkt in tijd. Na 30 september echter zou dit beperkt worden tot 60 minuten.

Het addertje onder het gras is echter dat je wel een Google account moet hebben. En dus ingelogd moet zijn. De mensen die je uitnodigt kunnen dus niet gewoon de link aanklikken waarmee jij hen uitnodigt - zij moeten een Google-account hebben én ingelogd zijn.

Volgens Google is dit nodig om ervoor te zorgen dat de gastheer van een meeting meer controle heeft, zodat ongewenste indringers zoals bij het 'zoombombing' de pas afgesneden wordt.  Google heeft ook nog enkele andere veiligheidsmaatregelen ingebouwd, waarover je meer leest bij The Verge.
https://www.theverge.com/2020/4/29/21240509/google-meet-video-conferencing-free-gmail
https://betanews.com/2020/04/29/google-meet-free/

 



   
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


ROBOT HOND SPOT WORDT HOSPITAALWERKER
Weet je nog, de robothond Spot? Die robot van Boston Dynamics zorgde voor bewondering maar ook voor toch wat vrees, toen gedemonstreerd werd wat hij allemaal kan. De robot heeft namelijk vier poten en ziet er echt uit als een hond, maar met superkrachten, zoals achterwaartse salto's en meer.

Naar aanleiding van de coronacrisis heeft Spot nu een andere job gekregen: gezondheidswerker. In plaats van zijn 'hoofd' heeft hij nu een tablet. En daarmee loopt hij naar de kamers van besmette patiënten, zodat artsen en verplegend personeel via de tablet met de patiënten kunnen spreken. Zo moeten minder verzorgers de kamer van een besmette patiënt betreden.

Het hele verhaal lees je bij Wired.
https://www.wired.com/story/spot-the-coronavirus-doctor-robot-dog/?mbid=social_twitter&utm_medium=social&utm_campaign=wired&utm_brand=wired&utm_social-type=owned&utm_source=twitter


 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



MUZIKANTEN KUNNEN GELD VERDIENEN VIA SPOTIFY
Voor muzikanten is de coronacrisis ook een streep door hun rekening: zij kunnen niet optreden, en hebben dus geen inkomsten (buiten de royalty's van hun muziek uiteraard). Spotify wil hen helpen: het lanceert een optie voor artiesten om op hun profielpagina een link te plaatsen, waarmee je geld kan doneren om hen te helpen. Deze "Fundraising Pics" staan vlak naast de Artist's Pick, waarin de muzikanten een bepaalde song vermelden waarvan zij denken dat die jou wel bevallen zal.
Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/spotify-artist-fundraising-pick-170108598.html


HOE ZOU COVID-19 KLINKEN?
Dat is de vraag die een MIT-professor zich stelde, Met een algoritme vertaalde hij de structuur en sequens van de proteïneuitsteeksels op het virus in muziek. Het resultaat is een voortkabbelende symphonie van eigenlijk geruststellende muziek.
Bij Mashable kan je het beluisteren, en vind je wat meer achtergrond.
https://mashable.com/video/covid-19-translated-music--markus-buehler-mit/




De nieuwe oogst


GENERIEKE GIDS

Binnenkort mogen winkels en bedrijven hun activiteiten weer hervatten. Maar wel onder veilige omstandigheden. De overheid heeft een gids samengesteld van de maatregelen die een bedrijf moet nemen om zijn werknemers - en de bezoekers!- veilig te houden. Zo kan je al aan het werk op de heropening voor te bereiden!
[Taal: NL]
https://werk.belgie.be/nl/nieuws/generieke-gids-om-de-verspreiding-van-covid-19-op-het-werk-tegen-te-gaan


THIS WEBSITE WILL SELFDESTRUCT
Een onnozel ding eigenlijk, maar het brengt toch een glimlach op je gelaat. Deze website gaat ervan uit dat je je hart gemakkelijker uitstort, wanneer je weet dat je woorden zullen vergeten worden. En dus kan je op deze website je gevoelens kwijt, en anderen kunnen jouw woordje lezen. Alles anoniem..
[Taal: ENG]
https://www.thiswebsitewillselfdestruct.com/


NATIVE LAND
Een wereldkaart om over na te denken: hier worden de gebieden weergegeven waar de originele inwoners leefden in stamverbanden. Je kan selecteren op taal, verdrag of gebieden.
[Taal: ENG]
https://native-land.ca/


SPROOKJES OM TE BELUISTEREN

Tot nu toe was het mooi weer, en konden de kinderen die niet naar school konden, thuis in de tuin spelen of op straat - gelukkig zijn er speciaal voor deze crisis ook extra speelstraten gecreëerd.
Maar de volgende dagen wordt miezerig weer voorspeld. En dan wordt het voor ouders nog moeilijker om de kindjes te 'entertainen'. Gelukkig is er het internet met YouTube: via het Lekturama-kanaal kunnen de kleintjes naar een hele hoop sprookjes luisteren.
[Taal: NL]
https://www.youtube.com/playlist?list=PLzjT2hG3HH1jxKLzq9PYoVes6FtI7wOh8


7READS: LATER LEZEN
Er bestaan veel 'lees later' toepassingen, waarmee je artikels kan opslaan om later te lezen. Alleen: na enkele dagen is dat lijstje zo onoverzichtelijk geworden, dat de moed je in de schoenen zinkt om eraan te beginnen.
7reads wil dat probleem heel drastisch aanpakken: je mag maar maximaal 7 artikels op het lijstje opslaan. En pas wanneer je een van die artikels gelezen hebt, kan je een nieuw toevoegen.Extensie voor Chrome.
[Taal: ENG]
https://www.producthunt.com/posts/7reads
https://chrome.google.com/webstore/detail/7reads/dccpgbihikflpeipplecegejebpeligi?ref=producthunt


OVERBRUGGINGSKREDIET START-UPS EN SCALE-UPS

Ook in Nederland heeft de overheid verschillende maatregelen uitgedacht om noodlijdende bedrijven te helpen. En voor start-ups en scale-ups werden speciale mechanismen bedacht. Dat zijn immers jonge bedrijven, die heel vaak een grote toekomst voor zich hebben - maar in hun beginjaren nog niet winstgevend zijn. Zij krijgen wel een beginnerskapitaal, maar dat raakt al gauw opgebrand. En met de economische en gezondheidscrisis kunnen zij hun ontwikkeling niet voortzetten zoals gepland.
Bij eMerce vind je enkele links voor Nederlandse bedrijven.
[Taal: NL]
https://www.emerce.nl/nieuws/portal-overbruggingskrediet-startups-scaleups-gaat-29-april-open?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter


TOILETPAPIER CALCULATOR
Bij die titel lach je waarschijnlijk al - maar afgaande op de rush op toiletpapier bij het begin van de lockdown, is het voor vele mensen van levensbelang om voldoende toiletpapier in huis te hebben.
Deze website doet maar één ding: je laten berekenen hoe lang je toekomt met je huidige voorraad toiletpapier.
[Taal: ENG]
https://tpfreedom.com/


PRAGLI: VIRTUEEL KANTOOR
Ook dit is een virtueel kantoor, om samen te werken met je collega's. Maar hier kies je een avatar, gecombineerd met gelaatsherkenning, in plaats van je eigen beeld. Kwestie dat je gesprekspartners je ochtendgezicht niet te zien krijgen...
Tot de mogelijkheden behoren: HD audio, video en het delen van het scherm.
https://pragli.com/?ref=producthunt
https://www.producthunt.com/posts/pragli


WE ARE ONE: ONLINE FILMFESTIVAL

Nu je niet naar de échte bioscoop kan om een film te bekijken, hebben YouTube en Tribeca Enterprise (de organisatie achter het Tribeca Film Festival in New York) aangekondigd dat zij een online filmfestival gaan houden: We Are One, A Global Film Festival.
Het 10-daagse digitale filmfestival zal films bevatten die geselecteerd werden door vertegenwoordigers van de grootste filmfestivals uit de hele wereld.
Het filmfestival start op 29 mei. Noteer het alvast in je agenda. Bj TechCrunch meer info.
http://youtube.com/WeAreOne
https://techcrunch.com/2020/04/27/youtube-and-tribeca-announce-we-are-one-a-10-day-online-film-festival/


THE MUSIC LAB
Hoe muzikaal ben jij? Op deze website kan je verschillende quizzen oplossen en testen doen, om te zien hoe muzikaal je bent, of je misschien toondoof bent. Er zijn ook quizzen voor kinderen.
[Taal: ENG]
https://www.themusiclab.org/


LANGUAGE GUESSER: TALEN HERKENNEN
Hoe goed herken jij een taal? Dat kan je op deze website uittesten. Je krijgt willekeurige songs te horen uit de hele wereld, en je moet raden welke taal er in die song gehanteerd wordt.
[Taal: ENG]
https://languageguesser.com/


BRITISH MUSEUM GEEFT BIJNA 2 MILJOEN AFBEELDINGEN VRIJ

Het British Museum heeft de database met zijn online collectie vernieuwd, en stelt nu 1,9 miljoen foto's van zijn collectie beschikbaar om gratis te gebruiken onder de Creative Commons 4.0 licentie. Je kan de afbeeldingen rechtstreeks downloaden vanop de site van het British Museum.
[Taal: ENG]
https://developers.slashdot.org/story/20/04/29/0034245/british-museum-makes-19-million-images-available-for-free?utm_source=slashdot&utm_medium=twitter
https://www.britishmuseum.org/collection




Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia



Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Nederlandse verzetsstrijder tijdens W.O.II - https://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_Ket
    Theropode dinosauriër van het late Krijt, huidige Mexico - https://nl.wikipedia.org/wiki/Paraxenisaurus
    Kledingstuk van zenboeddhisten - https://nl.wikipedia.org/wiki/Rakusu
    Vrucht uit Zuid-Amerika - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lucuma
    Emmervormig vaatwerk uit de ijzertijd tot de middeleeuwen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Situla_(emmer)
    Serie computerspellen van Sega - https://nl.wikipedia.org/wiki/Sega_Ages
    Britse componist en uitvoerder van elektronische en akoestische muziek - https://nl.wikipedia.org/wiki/Anna_Meredith
    Argentijnse film uit 2010 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Carancho
    Nederlands internist, gespecialiseerd in infectiologie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Annelies_Verbon
    Romeinse villa in Nederlands-Limburg - https://nl.wikipedia.org/wiki/Romeinse_villa_Vaesrade
    Tam konijn - https://nl.wikipedia.org/wiki/Huiskonijn
    Cercle Brugge 2019/20 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Cercle_Brugge_in_het_seizoen_2019/20


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Dag van de Arbeid - https://nl.wikipedia.org/wiki/Dag_van_de_Arbeid
    Verleden maandag was het koningsdag in Nederland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Koningsdag_(Nederland)
    R0 (Besmettingsgetal van een virusziekte) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Reproductiegetal


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over scheikunde - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Scheikunde
    De afgelopen week zijn diverse artikelen verschenen over kabinetten in de VS, waaronder de volgende:
        Kabinet-Grant - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kabinet-Grant
        Kabinet-Harding - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kabinet-Harding
        Kabinet-Hoover - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kabinet-Hoover
        Kabinet-Cleveland II - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kabinet-Cleveland_II


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS




 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
 - Minister De Jonge: Datalek Donorregister had gegevens van zes miljoen Nederlanders
https://www.ad.nl/tech/minister-de-jonge-datalek-donorregister-had-gegevens-van-zes-miljoen-nederlanders~aa198ee6/
- Virtuele Max Verstappen rijdt eerste ronde op circuit Zandvoort in racegame F1 2020
https://www.ad.nl/esports/virtuele-max-verstappen-rijdt-eerste-ronde-op-circuit-zandvoort-in-racegame-f1-2020~a0040820/
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Koop je een tweedehands toestel? Dit moet je in het oog houden
https://computertaal.info/2020/04/28/koop-je-een-tweedehands-toestel-dit-moet-je-in-het-oog-houden/
- Wat is NVidia G-Sync?
https://computertaal.info/2020/04/29/wat-is-nvidia-g-sync/
 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Reddit schrapt chatrooms na een dag wegens bugs en klachten van moderators
https://tweakers.net/nieuws/166652/reddit-schrapt-chatrooms-na-een-dag-wegens-bugs-en-klachten-van-moderators.html
- Apple verdient minder geld met iPhones en meer met wearables
https://tweakers.net/nieuws/166638/apple-verdient-minder-geld-met-iphones-en-meer-met-wearables.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Universiteit Antwerpen bant videochat-applicatie Zoom
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/universiteit-antwerpen-bant-videochat-applicatie-zoom/article-news-1594395.html
- Contactloos betalen sterk in de lift door coronavirus
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/contactloos-betalen-sterk-in-de-lift-door-coronavirus/article-news-1594363.html


*** TANDEMTECH


- Wanneer superschattig ook handig is
Het enige artikel over hamsteren dat je deze lockdown moet lezen
https://tandemtech.be/akko-hamster-computermuis-review-wanneer-schattig-ook-handig-is-e592a6ae7138
- 5G: we need to stop talking about smartphones
Belangrijker voor bedrijven dan voor Jan met de pet
https://tandemtech.be/5g-we-need-to-stop-talking-about-smartphones-e54e37e2fb3a



*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Futuriste en AI-experte Nell Watson: “De crisis heeft ons op de knieën gedwongen om anders en sneller naar de toekomst te kijken”
https://www.bloovi.be/artikels/innoveren/2020/futuriste-en-ai-experte-nell-watson-de-crisis-heeft-ons-op-de-knieen-gedwongen-om-anders-en-sneller-naar-de-toekomst-te-kijken
- Tom Van de Weghe: “De hele coronacrisis brengt alles rond artificiële intelligentie in een stroomversnelling. Het belang van data is ongezien”
https://www.bloovi.be/artikels/innoveren/2020/tom-van-de-weghe-over-de-kansen-en-gevaren-van-ai-de-toekomst-van-journalistiek-en-zijn-onvergetelijk-jaar-aan-stanford-university



 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 TIP: STREAMS OPNEMEN
Momenteel kan je heel veel streaming content, die onder normale omstandigheden enkel tegen betaling te verkrijgen is, gratis online bekijken. Dit artikel vertelt hoe je die content kan opslaan, om die later te bekijken.
[Taal: ENG]
https://www.techhive.com/article/3539290/how-to-record-all-the-free-streaming-tv-before-its-gone.html#tk.rss_all


TIP: WHATSAPP MET 8

WhatsApp gebruik je waarschijnlijk meestal enkel voor een-op-een videogesprekken of chats. Maar wist je dat je ook videogesprekken kan voeren met maximaal 8 personen? Bij Lifehacker vind je een uitleg hoe je dat doet.
https://lifehacker.com/how-to-get-up-to-8-people-on-a-whatsapp-video-call-1842981921


HOE MAAK JE EEN UITKLAPLIJSTJE IN EXCEL
Bij het opstellen van rekenbladen is het vaak heel gemakkelijk om enkel te laten kiezen uit bepaalde (tekst)waarden.
Bij PC World vind je een artikel dat je uitlegt hoe je zo'n uitklaplijstje aanmaakt.
[Taal: ENG]
https://www.pcworld.com/article/3276341/excel-how-to-create-simple-and-dependent-drop-down-lists.html#tk.rss_all
 


 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


NETFLIX PARTY: EXTENSIE

Met deze extensie voor Firefox en Chrome kan je samen streaming films bekijken. Zo houd je toch nog wat contact met je vrienden!
https://www.netflixparty.com/
https://chrome.google.com/webstore/detail/netflix-party/oocalimimngaihdkbihfgmpkcpnmlaoa?hl=en
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/netflix-party-for-firefox/?src=search


BRIGHTNESS SWITCH
Deze app voor Windows 10 maakt gebruik van de lichtsensor van het toestel om automatisch te wisselen tussen het lichte en donkere thema. Er zit ook een optie in om het thema te negeren.
https://www.microsoft.com/nl-nl/p/brightnessswitch/9nk5pnd0sq07?cid=msft_web_chart&activetab=pivot:overviewtab


MANJARO LINUX
Momenteel is Ubuntu voor velen dé ideale Linux-versie, die enorm gebruiksvriendelijk is. Maar er is een concurrent: Manjaro Linux. Daar is nu een update van uit, met veel mooie functies: een verbeterde manier waarop de donkere en lichte versies zich verhouden, nieuwe console-profielen, nieuwe skins, enz.
https://www.chip.de/news/Sogar-beliebter-als-Ubuntu-Manjaro-Linux-20-ist-da_137914112.html
https://manjaro.org/


DISCORD: COMMUNITIES


Discord is een heel mooie manier om een community te creëren rond een bepaald onderwerp. Maar  wist je dat er ook een speciale Discord app staat, om de conversaties op je mobiele toestel te volgen?
https://discordapp.com/


CHORDIQ
Met deze app voor Android en iPhone kan je je muzikale talenten ontwikkelen.  Om te leren zingen of een instrument te bespelen, zoals een gitaar, piano, saxofoon, enz. Het bevat verschillende games om noten te herkennen, je leert de tekens van de noten, de intervallen en akkoorden, enz.
https://www.producthunt.com/posts/chordiq
https://apps.apple.com/app/apple-store/id1275024100?mt=8&ref=producthunt
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.songtive.chordiq.android&utm_source=link&utm_medium=link&utm_campaign=producthunt&ref=producthunt


ACCIYO: CHROME EXTENSIE

Deze extensie voor je Chrome browser belooft een interessante optie. Wanneer je een nieuwsartikel in je browser leest, zal het rechts een balk openen, waarin artificiële intelligentie artikels zal plaatsen op een tijdlijn die verband houden met het onderwerp.
[Taal: ENG]
https://www.producthunt.com/posts/acciyo-news-timeline
https://chrome.google.com/webstore/detail/acciyo-your-news-in-conte/bhemhogbepnfhllanejljekflgdfhcag


PORTEXPERT: VERBINDINGEN IN KAART BRENGEN
Deze gratis tool toont je welke programma's met het internet communiceren. Zo kan je ook Spyware op het spoor komen.
De software toont je niet alleen de namen van de processen en de ID ervan, maar ook de poort en het IP-adres waarmee die toepassing communiceert.
https://www.chip.de/downloads/PortExpert_75333930.html
http://www.kcsoftwares.com/?download


WINTOOLS: SYSTEEMINSTELLINGEN BEHEREN


Met de Win 10 All Settings toon kan je via een eenvoudige interface aan de instellingen sleutelen van je Windows 10 systeem.
https://www.wintools.info/index.php/win10-all-settings
https://www.chip.de/downloads/Win-10-All-Settings_167336037.html

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.



 
 

Het laatste woord....



 


 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Stuur ons een mail en wij zorgen ervoor! info@netties.be



 

AFSLUITER VAN DE WEEK

Helden maken het leven dragelijk.

-Woody Allen-