Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
 
23/4/2020 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 24
Nummer 1153 van 18/4/2020



Gegroet lezer,

Hopelijk stelt u het nog goed, alle omstandigheden in acht genomen? Het voelt vreselijk verkeerd aan om te zeggen dat hier alles 'goed' gaat, wanneer tegelijkertijd zoveel mensen gestorven zijn, nog dag na dag vechten voor hun leven, en het verzorginsgpersoneel zich uit de naad werkt in uiterst moeilijke omstandigheden.

Wij hopen wel dat wij met deze editie u weer van nuttig nieuws kunnen voorzien - hoe de tech zich mee inzet om het virus te bestrijden, en hoe er nagedacht wordt over een exitstrategie. En verder reiken wij u zoveel mogelijk tools aan om het thuiszitten te veraangenamen.

Nooit tevoren kreeg onze vaste afscheidszin zoveel betekenis: bij leven en welzijn, tot volgende week.

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.



CORONA: APPLE EN GOOGLE WERKEN SAMEN AAN TRACKING APP
Apple en Google gaan samenwerken aan een systeem om de verspreiding van COVID-19 te bestrijden. Het trekt een beetje op het ontwerp van MIT dat we vrijdag vermeldden.

Om te beginnen is het gedecentraliseerd - wat wil zeggen dat er niet één centrale database komt, die gemakkelijk gecontroleerd maar ook gehackt kan worden. En verder maakt het systeem gebruik van Bluetooth Low Energy (BLE) transmissies om afwisselende nummers uit te zenden en te ontvangen.

Wanneer nu een gebruiker zegt dat hij een positieve diagnose kreeg, dan worden er waarschuwingen uitgezonden naar elke andere smartphone die binnen een bepaald bereik gekomen is van de smartphone van de besmette persoon. Alles gebeurt dus op het toestel, er worden geen master-lijsten bijgehouden op servers, en er wordt geen informatie over de identiteit uitgewisseld.

Midden mei zouden de eerste apps voor Android en iOS uitkomen. Maar later zou deze functie in het besturingssysteem zelf ingebouwd worden, zodat je de app niet meer moet downloaden om deel te kunnen nemen. Het zou ook beter zijn voor het energieverbruik, en heeft ook voordelen voor de privacy omdat een stap uitgeschakeld wordt.

Het hele systeem blijft opt-in, en Google en Apple zullen informatie over hun werk publiceren, zodat onafhankelijke wetenschappers het kunnen bespreken. (1)(2)

Het nadeel is wel dat de BLE élke telefoon gaat onthouden die in zijn buurt kwam, zonder onderscheid. Zelfs wanneer die andere smartphone nooit in dezelfde kamer kwam als jij. Bij The Verge worden nog meer problemen opgenoemd die tot valse conclusies zouden kunnen leiden... (3)
https://healthpolicy.duke.edu/sites/default/files/atoms/files/covid-19_surveillance_roadmap_final.pdf
https://techcrunch.com/2020/04/10/apple-and-google-are-launching-a-joint-covid-19-tracing-tool/
https://www.theverge.com/interface/2020/4/10/21215267/covid-19-contact-tracing-apps-bluetooth-coronavirus-flaws-public-health



CORONAVIRUS: DENSITEIT VAN STEDEN IN VRAAG GESTELD
Het is al vaker gezegd, dat de uitbraak van het COVID-19 virus onze maatschappij grondig veranderen zal. Er is uiteraard de economische terugslag van de noodmaatregelen die genomen moeten worden. Maar er zijn de lessen op lange termijn - en een van die lessen intrigeert ons toch: de densiteit van de steden.

Omwille van het milieu gaan er de laatste jaren steeds meer stemmen op om het samenwonen op geconcentreerde plekken met hoogbouw aan te moedigen. Het is goedkoper qua infrastructuur, en het zou ook het samenhorigheidsgevoel verbeteren. Lintbebouwing, die veel geld kost aan infrastructuur (nutsleidingen zoals gas, water enz.) en de natuur versnippert, worden afgekeurd.

Maar de uitbraak van het coronavirus heeft hier toch vragen bij gesteld. Want het zijn juist de dichtstbevolkte gebieden, de grootsteden, die het kwetsbaarste zijn. Omdat er zoveel mensen bijeenleven, dat het haast niet mogelijk is om sociale afstand te bewaren. In de steden wordt openbaar vervoer aangemoedigd - opnieuw een factor die besmetting gemakkelijker maakt. Daarentegen is individueel vervoer (de gehate auto) de perfecte zelf-isolatie... (1)

Als je dus de les moet trekken uit deze crisis, dat de steden toch niet ideaal zijn, en het platteland dat wel is, dan zit je echter nog wel met de vraag: waar gaan we die mensen uit de steden naartoe verhuizen? Is daar wel voldoende plaats voor? En is dat wel betaalbaar voor iedereen - of creëren we daarmee weer een nieuw klassesysteem?

Er was een tijd dat technologie vooral grote stappen vooruit maakte voor de stedelingen. Er zijn vooral apps ontstaan die in de steden gebruikt werden - aan huis leveren van diensten, vervoersmiddelen delen zoals steps en fietsen, parkeerplaatsen delen, enz. Diensten die je in een toch al tamelijk grote gemeente zoals Heist-op-den-Berg niet aantreft. Ook dat zou dan moeten veranderen.

Om over na te denken...
https://pjmedia.com/news-and-politics/dangerous-density-should-coronavirus-change-our-thinking-on-city-living/



GOOGLE OP DE VINGERS GETIKT DOOR EU
Zoals je weet heeft de EU verleden jaar een hervorming doorgevoerd van de wetten rond auteursrechten. Art. 11 daarvan bepaalde dat er ook auteursrechten verschuldigd zijn wanneer je een fragment van een nieuwsartikel gebruikt, iets wat typisch gedaan wordt door websites die nieuws 'aggregeren' of bijeenschrapen en zelf in verkorte vorm aanbieden - zoals Google News.

Meteen nadat die richtlijn goedgekeurd werd, was Frankrijk de eerste EU-lidstaat om die richtlijn tot wet om te vormen. De mededingingsautoriteit van dat land heeft nu beslist dat Google met de krantenuitgevers moet onderhandelen om hen te betalen voor het gebruik van hun 'snippets', korte intro's uit de nieuwsartikels, in de zoekresultaten en bij Google News.

Nu moet je weten dat Google zijn News recent veranderd had - juist om die EU richtlijn te omzeilen. In plaats van de snippets, vertoonde het enkel nog de titel en de URL van een artikel. De Franse mededingingsautoriteit meende echter dat juist het niet meer publiceren van die snippets een misbruik van de dominante positie is die Google heeft op de markt, omdat het hiermee betaling van auteursrechten wou ontwijken.

Google krijgt nu 3 maanden om 'te goeder trouw' te gaan onderhandelen, en moet in die periode de snippets tonen in News, indien de uitgevers dat wensen. En wanneer Google een akkoord bereikt met de uitgevers over een vergoeding, dan moet het die vergoeding met terugwerkende kracht tot oktober 2019 betalen.

Meer bij Reuters en Engadget.
https://www.reuters.com/article/us-google-france/french-regulator-google-must-pay-french-news-and-publishing-firms-for-using-their-content-idUSKCN21R14X
https://www.engadget.com/france-google-scraping-stories-snippets-104038211.html



CORONA: MEER OVER DE TRACKINGAPPS
Apple heeft meer details gegeven over de apps die zowel Apple als Google gaan maken om besmettingen te volgen. Een van de kritieken op die app was dat er wel eens heel veel valse meldingen zouden kunnen komen. Die apps houden wel bij welke andere smartphones er in jouw buurt geweest zijn, maar niet bijvoorbeeld of er een muur tussen twee smartphones stond.

Apple verduidelijkt nu dat er ook rekening gehouden wordt met de factor 'tijd'. Mogelijk zou een minimum van 5 minuten aangehouden worden om dit als een 'contact' te beschouwen. The Verge heeft meer. (1)

Ondertussen is ook het Verenigd Koninkrijk bezig met een eigen mobiele app die moet waarschuwen voor met COVID-19 besmette mensen. Bij deze app zouden gebruikers zelf kunnen waarschuwen wanneer zij menen besmet te zijn - maar dit wordt dan een zogenaamd 'geel' alarm. Enkel wanneer iemand officieel getest werd en de diagnose van COVID-19 kreeg, wordt het een 'rood' alarm. Meer bij BBC. (2)

Toch wordt door sommigen het nut van deze apps betwijfeld. Zo heeft de directeur van het Digital Services overheidsagentschap in Singapore een artikel gepubliceerd over de ervaring in het land met Trace Together, eveneens een contact tracing app die met Bluetooth werkt en die al in maart gelanceerd werd.

Volgens hem is zo'n app niet in staat om het manueel traceren van contacten te vervangen. Een app is beter dan niets, aldus de man, maar er gaat niets boven een competent menselijk systeem waarbij mensen gevraagd werd met wie zij in contact kwamen. Het vereist wel dat er voldoende capaciteit en mankracht ingezet wordt.
https://www.theverge.com/interface/2020/4/11/21216652/apple-google-contact-tracing-covid-19-coronavirus-api-public-health-app-challenges
https://www.bbc.com/news/technology-52263244
https://blog.gds-gov.tech/automated-contact-tracing-is-not-a-coronavirus-panacea-57fb3ce61d98



FACEBOOK LANCEERT EXPERIMENTELE APP VOOR MESSAGING VIA APPLE WATCH
Facebook heeft voor een beperkte groep mensen een experimentele app gelanceerd: Kit, kort voor Keep In Touch. De app werkt met een combinatie van QR-codes en de bestaande Messenger dienst van Facebook.

Met KIT kan je met één tik op je  Apple Watch verschillende soorten boodschappen versturen aan je intieme vrienden. Dat kan gaan om voice-opnames, emoji's, een boodschap die vertelt waar jij je bevindt, een kattebelletjes, en zelfs iets dat je dicteert aan het uurwerk.  Dingen die je ook met iMessage van je Apple Watch kan doen, maar met dit verschil dat met KIT de boodschappen verstuurd worden via de Messenger dienst van Facebook, niet via  iMessage of via een sms.

Meer bij Techcrunch.
https://techcrunch.com/2020/04/14/facebook-launches-an-experimental-app-for-messaging-close-friends-over-apple-watch/



INSTAGRAM PROBEERT ZIJN IGTV APP AANTREKKELIJKER TE MAKEN
Ook bij Instagram kan je video's bekijken, in de IGTV app. Maar blijkbaar is die niet echt populair. En daar wil Instagram iets aan doen, met enkele updates aan de app.

Zo werd de homepagina ervan volledig herschikt, met centraal een bepaalde creator die jij volgt en waarvan Instagram denkt dat jij diens content goed zal vinden.

Er komt ook een Discover tab, waarin je nieuwe content te zien krijgt. Tot nu vertoonde de app enkel video's van mensen die jij volgt, naast populaire video's. De Discover tab zou mensen moeten aanmoedigen om de app meer te gebruiken.

Ook de gewone Instagram app kreeg een update; je kan nu je IGTV content publiceren in je Stories, waarbij er niet een bevroren beeld getoond wordt, maar 15 seconden van je video. Dat moet mensen dan weer aanmoedigen om op de video te klikken en de volledige video te gaan bekijken.

Alles staat haarfijn uitgelegd bij The Verge.
https://www.theverge.com/2020/4/13/21216886/instagram-igtv-redesign-update-video-creators-discover-page



CORONA: DE TRACKING APPS
Om te beginnen de app zoals Apple en Google die bedacht hebben - of liever: het is een API, waardoor derden zoals gezondheidsinstellingen toegang krijgen tot het systeem met willekeurige nummering en tracering via Bluetooth.  Zo zal, om ervoor te zorgen dat de mensen in het systeem stappen, in het begin gewoon gevraagd worden of je wil meewerken aan het systeem, zonder dat je een app moet downloaden. Wanneer je dan verwittigd wordt dat je in contact gekomen bent met een besmette persoon, dan kan je een app van een gezondheidsdienst downloaden voor meer informatie.

Google heeft ook aangekondigd dat het deze update aan het besturingssysteem, die voorzien is in mei, via de Google Play Services zal aanbieden. Dat wil zeggen dat je die update zelf kan installeren, en niet afhankelijk bent van je provider of de fabrikant van je toestel voor de update.

Google en Apple hebben nogmaals uitdrukkelijk bevestigd dat het systeem voor geen enkel ander doel gebruikt zal worden dan tracking om COVID-19 te bestrijden. En dat het systeem meteen stopgezet wordt wanneer de gezondheidsdiensten menen dat de dreiging afgewend is. (1)

Verder wordt aangekondigd dat je wel over een tamelijk recent toestel moet beschikken: voor de iPhone is dat een toestel dat iOS 13 draait, of bij Android is versie 6 minstens vereist. (2)
https://www.theverge.com/interface/2020/4/14/21219289/apple-google-contact-tracing-app-android-ios-pros-cons-quarantine-testing
https://techcrunch.com/2020/04/13/apple-google-coronavirus-tracing/



CORONA: TECH VAN MICROSOFT EN GE HELPT OOK IN HOSPITALEN
Er zijn nog andere manieren waarop technologie helpt in de strijd tegen het coronavirus. Zo werken GE Healthcare en Microsoft samen aan een cloud-gebaseerde software om corona-patiënten te monitoren: Mural Virtual Care Solution.

Die zorgt voor een centrale hub waar de zorgverleners van een hospitaal de patiënten in de intensive care units kunnen monitoren. Het voornaamste voordeel is dat de zorgverleners het contact met besmette patiënten kunnen beperken, zodat er ook op beschermende kledij en materialen bespaard kan worden.

Eén Mural installatie kan 100 bedden bewaken. De software verzamelt real-time data van ventilators, de al bestaande monitoringsystemen, elektronische medische gegevens, data van labs en andere diagnostische gegevens, en alles komt in deze ene hub terecht.

De twee bedrijven hebben aangekondigd dat zij alle kosten (buiten de installatiekosten) voor de software laten vallen tot januari 2021.
https://techcrunch.com/2020/04/15/ge-healthcare-and-microsoft-are-bringing-a-covid-19-patient-monitoring-tool-to-health-systems/



AMAZON MAG ENKEL BEPERKTE SOORT GOEDEREN LEVEREN
In corona-tijden, waarin iedereen thuis moet blijven, en enkel buiten mag voor voedingswinkels, doen de webwinkels gouden zaken. Tal van gewone winkels, die tot nu toe geen gebruik maakten van het web om hun klanten te bedienen, zijn in ijltempo overgeschakeld.

Giganten zoals Amazon doen ook gouden zaken. Het bedrijf had echter al een kwalijke reputatie op het gebied van correct omgaan met het personeel. En nu met de coronacrisis werd dat echt wel een probleem. Niet alleen voor het personeel zelf, maar ook voor de producten die ingepakt en geleverd worden en mogelijk zelfs het virus nog zouden kunnen verspreiden.

Amazon levert wereldwijd, en heeft logistieke centra in verschillende landen, waaronder Frankrijk. Nu heeft een rechtbank in het Franse Nanterre bevolen dat Amazon enkel nog maar bestellingen mag aannemen voor levering in Frankrijk voor boodschappen, hygiëne en gezondheidsproducten,  en dat voor een maand lang. In die periode wil de rechtbank de praktijken om de gezondheid en veiligheid van de medewerkers evalueren.

Amazon heeft als reactie aangekondigd dat het de zes magazijnen in Frankrijk zal sluiten tot 20 april, om de nodige maatregelen te nemen om de veiligheid te verbeteren. Dat betekent voor de 10.000 vaste en interim-personeelsleden werkloosheid, maar gelukkig kunnen zij dan beroep doen op een stelsel van technische werkloosheid, zoals dat ook in ons land ingevoerd werd.
https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-amazon-france/amazon-to-close-french-warehouses-until-next-week-after-court-order-idUSKCN21X192



CORONA EN TECHNOLOGIE: ENKELE UPDATES
Enkele berichten over hoe de coronacrisis ook zijn impact heeft op de technologiebedrijven. Om te beginnen Google: het heeft aan alle gebruikers van Nest-camera's een mail gestuurd, om hen te informeren dat de videokwaliteit van de video die de camera's opnemen, verlaagd wordt. Die content wordt immers via het internet naar de gebruikers gestuurd. En nu zovele mensen en kinderen thuis moeten blijven, van thuis uit werken of filmpjes kijken, is er zware druk op de internetverbindingen. De gebruikers zullen een mail krijgen wanneer de aanpassing gebeurt - maar zij kunnen zelf wel de kwaliteit terug verhogen, als ze dat willen. (1)

Apple van zijn kant verzamelt anonieme data van de Apple Maps via een nieuwe tool. Uit die data zou dan afgeleid kunnen worden hoe goed de mensen zich houden aan de verplichting tot social distancing. (2) Eerder had Google al dergelijke cijfers bekendgemaakt.

En tot slot die andere grote tech speler, Facebook. Op dat sociale netwerk circuleert enorm veel desinformatie over het coronavirus. Velen verwijten Facebook dat het te laks optreedt, en die content niet verwijdert. Nu onderneemt Facebook toch actie: het zal gebruikers die een interactie hadden met die desinformatie (een like gegeven, een commentaar, of een reactie) verwittigen dat die bepaalde posting ontkracht werd door zijn factcheckers. En het geeft een link naar de correcte informatie bij de WHO. (3)
https://www.theverge.com/2020/4/14/21221423/google-nest-camera-reduce-video-quality-bandwidth-covid-19-pandemic
https://www.cnbc.com/2020/04/14/coronavirus-apple-tool-how-well-people-are-social-distancing.html
https://www.axios.com/facebook-coronavirus-misinformation-5ca1f233-2deb-4ed6-b40e-4aed81ade9a8.html



GOOGLE: HOOFDSTUKKEN IN YOUTUBE-FILMPJES EN SPECIALE APPS VOOR KINDEREN
Even wat niet-corona nieuws  om onze gedachten wat af te leiden - twee berichtjes uit de Google-stal. Om te beginnen iets voor de kindjes: in de Google Play store komt er een aparte Kids rubriek waar je een select aanbod van apps zal vinden die 'Teacher Approved' genoemd wordt. Het is de bedoeling dat daar dan apps komen die aan hoge kwaliteitseisen voldoen, en die hoge punten krijgen van leerkrachten.

Bij elke app staat ook een lijstje met de redenen waarom de leerkrachten deze app goed vinden, en wat het de kinderen probeert bij te brengen. De rubriek, die voor later dit jaar gepland was maar door de coronacrisis versneld uitgebracht werd, is voorlopig enkel in de VS verkrijgbaar. (1)

Een tweede nieuwtje betreft YouTube. Dat zal namelijk een functie uittesten in video's die het gemakkelijker maakt om doorheen langere video's te navigeren. Noem het een soort hoofdstukken.

Degene die de video maakt, moet tijdstempels aangeven met een omschrijving, en de functie zal die dan automatisch omzetten in hoofdstukken, zodat je rechtstreeks naar een bepaald hoofdstuk kan overgaan. Bij The Next Web vind je een filmpje dat dit demonstreert. (2)
https://www.theverge.com/2020/4/15/21221830/google-play-kids-section-teacher-approved-educational-apps
https://thenextweb.com/google/2020/04/14/youtube-is-testing-a-chapters-feature-to-help-you-navigate-lengthy-videos/?utm_campaign=tweet3



LIBRA INITIATIEF WORDT TERUGGESCHROEFD
Weet je nog: Libra, die virtuele munt die met veel fanfare aangekondigd werd en door velen de Facebook-munt genoemd werd? Wel, dat predikaat zorgde er meteen al voor dat de cryptomunt met veel wantrouwen bekeken werd. Financiële partners die in het begin hun medewerking toegezegd hadden, zoals Visa, trokken ondertussen hun handen af van het project.

En nu worden de plannen nog verder teruggeschroefd. De Libra zou geen nieuwe munt moeten worden, die de basis is van een nieuw globaal financieel systeem, waarin Facebook eigenlijk de rol zou hebben van een centrale bank, van Wall Street. Wat er nu overblijft, is een meer traditioneel betaalnetwerk, waarbij de munten gekoppeld zijn aan de plaatselijke munteenheid - net zoals digitale dollars bijvoorbeeld bij je Paypal account.

Een hele opdoffer dus. Meer bij de New York Times.
https://www.nytimes.com/2020/04/16/technology/facebook-libra-cryptocurrency.html


 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


IBM GAAT MENSEN COBOL LEREN
Huh? Cobol, dat is toch een stokoude programmeertaal - wie heeft dat nu nog nodig? Blijkbaar is er wel degelijk nog vraag naar programmeurs die met COBOL aan de slag kunnen.

In de VS zijn er heel wat staten waar er op COBOL gebaseerde systemen gebruikt worden voor het verwerken van werklozen. En nu er ook in de VS massaal mensen in werkloosheid gezet worden, door de COVID-19 crisis, moeten de systemen een update krijgen. Maar blijkbaar waren er bijna geen programmeurs meer die die programmeertaal onder de knie hebben. En daarmee gaat IBM een cursus lanceren om de taal te leren, en een forum waar programmeurs in contact kunnen komen met organisaties die hun talenten nodig hebben.
https://www.inputmag.com/tech/ibm-will-offer-free-cobol-training-to-address-overloaded-unemployment-systems


GOOGLE WIL PROGRESSIVE WEB APPS PROMOTEN
Een bericht dat ons veel plezier doet. Want wij waren nooit echt voorstander van 'apps' die eigenlijk veredelde websites zijn. Sinds Apple begon met zijn App store, en nadien Google ook met apps begon voor zijn Android besturingssysteem, moesten ontwikkelaars aparte versies maken van elke app. Vooral de nieuwsapps waren ons een doorn in het oog - want het universele web, met links (URL's) die gemakkelijk doorgegeven konden worden, kreeg hiermee een flinke opdoffer. Want links moesten in apps geopend worden, niet langer in de browser.

Maar nu kondigt Google aan dat het voortaan Progressive Web Apps als de standaard download zal promoten voor sommige apps in de Google Play Store op Chrome OS, waaronder ook Twitter en YouTube.

Ter verduidelijking: web apps zijn websites die aanvoelen en werken als apps, maar ook offline kunnen werken. Zij zijn over het algemeen lichter, kleiner dan 'echte' apps, en verbruiken minder energie. Je zal deze PWA's ook op je Android toestel zien naast de gewone apps; zij kunnen pushmeldingen versturen, en kunnen verwijderd worden via de Play Store.

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2020/4/13/21219075/google-chrome-os-android-apps-webs-chromebook-replacing-progressive-twitter-youtube-tv   


APPLE LANCEERT NIEUWE IPHONE SE EN MAGIC KEYBOARD
De wereld staat toch niet volledig stil. Apple lanceert een nieuwe iPhone, een toestel dat geen nummertje draagt, gewoon 'de nieuwe iPhone SE" heet.

SE, dat wil zeggen een goedkoper toestel, met minder toeters en bellen dan bij de andere iPhones. Het heeft een scherm van 4,7 inch (11,75 cm) en kost €489 voor een toestel met 64 GB. Je kan het ook krijgen in een versie van 128 en 256 GB ruimte.

ZDNet noemt het toestel "een iPhone zonder de zinloze, overprijsde gimmicks". Het toestel doet wat 99% van de gebruikers willen van hun smartphone. Wat je bijvoorbeeld niet krijgt, is Face ID. Dat is een leuke gimmick, maar het vervangt niet de betrouwbaarheid van het Touch ID mechanisme. En bovendien werkt Face ID niet altijd, en dat kan heel frustrerend zijn.

Het formaat van het scherm is ook zoiets. 4,7 inch is handiger, past beter in je zak. 6 inch is té groot voor je zak, voor je hand zelfs.

Een tweede ding dat Apple lanceert, is het Magic Keyboard voor de iPad Pro. Dat klikt magnetisch vast aan het toestel, bevat een toetsenbord met achtergrondverlichting, en heeft een trackpad. De prijs is €339 voor de 11 inch iPad Pro en €399 voor de 12,9 inch iPad Pro.
https://www.zdnet.com/article/the-next-gen-iphone-se-is-an-iphone-without-the-pointless-overpriced-gimmicks
https://www.apple.com/newsroom/2020/04/iphone-se-a-powerful-new-smartphone-in-a-popular-design/
https://www.apple.com/newsroom/2020/04/new-magic-keyboard-for-ipad-pro-now-available-to-order-begins-arriving-next-week/


MICROSOFT MAAKT EEN PLANETARY COMPUTER
Momenteel is de hele wereld bezig om het coronavirus onder de knoet te krijgen. Want er vallen wel veel minder doden, maar daarvoor werden hele landen stilgelegd. En we zijn er nog lang niet: er is geen vaccin, er is geen adequate behandelingswijze, en het is niet eens zeker of wie nu besmet geweest is, immuun is. Maar terwijl we bezig zijn met deze moeilijke strijd, is de andere strijd, tegen de opwarming van de aarde, naar het achterplan verschoven.

Maar niet helemaal, als het van Microsoft afhangt. Want het is een 'Planetary Computer' aan het ontwikkelen. Die moet data over het milieu verzamelen, en AI daarop loslaten. Met als doel: partners en klanten over de hele wereld helpen met het maken van duurzame beslissingen. Computers spelen nu eenmaal een belangrijke rol bij het uitstippelen van toekomstig beleid - men spreekt immers altijd van 'modellen' die men gebruikt om de toekomst te voorspellen.

Over het project meer bij Venturebeat.
https://venturebeat.com/2020/04/15/microsoft-planetary-computers-environment-land-ai-for-earth/

 
 



Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



TOCH EEN SONGFESTIVAL
Het 'echte' songfestival is uitgesteld. Maar er is er eentje bedacht voor songs, aangemaakt door artificiële intelligentie. Voor ons land werd de song 'gemaakt' door het Leuvense scale-up bedrijf Dataroots, dat de artiestennaam Beatroost aannam en zich baseerde op een algoritme dat gevoed werd met data van 200 Eurosong-inzendingen uit het verleden..  De song heet "Violent Delights Have Violent Endings", en kan bij Spotify beluisterd worden. Stemmen kan je bij VPRO tot 12 mei.
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/leuvense-scale-up-doet-mee-aan-het-ai-songfestival/article-news-1586921.html
https://www.vprobroadcast.com/titles/ai-songcontest.html
https://open.spotify.com/track/2vTuxJIJDZyvIchtK5vLkb?si=BrwZvwdySC-8PubLm6HHUA




 
De nieuwe oogst


    LEREN FOTOGRAFEREN

Heel wat mensen zoeken naar een zinvolle tijdsbesteding nu ze noodgedwongen binnen moeten blijven. Voor hen deze tip: leer beter fotograferen. Nikon biedt een reeks lessen aan, die deze maand gratis zijn.
[Taal: ENG]
https://www.nikonevents.com/us/live/nikon-school-online/


WIJ ROUWEN MEE
Een overlijden is altijd tragisch, maar met de lockdown is het nog erger - want je krijgt haast geen gelegenheid om met vrienden en familie afscheid te nemen.
Deze website biedt informatie rond afscheid, rouw en troost. Zij geeft tips hoe je onder deze omstandigheden elkaar zo goed mogelijk ondersteunen kan.
[Taal: NL]
https://wijrouwenmee.be/


OPERA ONLINE

Voor de kunstliefhebbers, die eens wat anders willen dan Netflix bingewatchen: snuif eens wat cultuur op met  de grote C! In dit artikel van VRTnws reikt opera-experte Sylvia Broeckaert tips aan om opera's online te bekijken. Genieten maar!
[Taal: NL]
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/04/10/opsteker-in-coronatijden-voor-liefhebbers-van-opera-enorm-aanbo/


VIRTUELE MUSEA
We hebben de laatste weken verschillende tips aangereikt voor virtuele bezoeken aan musea in eigen land. Maar vermits we waarschijnlijk de volgende maanden niet naar het buitenland zullen kunnen reizen, doen we dat maar virtueel. Deze website verzamelt de virtuele musea over de hele wereld. En om die allemaal te bezoeken, ben je heel wat uurtjes zoet!
[Taal: ENG]
https://virtualmuseums.io/


LETTUCEMEET: AFSPREKEN
Voor het Nederlandstalig gebied is er Datumprikker.nl, een online tool waar je met een groep de ideale datum kan prikken om samen af te spreken.
Deze site is in het Engels, maar wij vinden de naam alvast al heel goed gevonden: Lettucemeet!
[Taal: ENG]
https://lettucemeet.com/how-it-works
https://datumprikker.nl/


THE WEBPAGE: RSS IN EEN MODERN KLEEDJE

Deze website zegt van zichzelf dat het "RSS feeds brengt voor de 20e eeuw". Het is een verzameling nieuws dat binnengehaald wordt via RSS-feeds, en in een leuke vormgeving van een krant weergegeven wordt. Je kan nieuws selecteren op onderwerp (electronics, forums, games, news, opinion, programming, ...).
Heel goed idee. Alleen zouden wij graag onze eigen RSS-feeds willen toevoegen - en dan zou het perfect zijn!
[Taal: ENG]
https://news.russellsaw.io/


HELP DE OOGST
Land- en tuinbouwers komen handen tekort om te planten, oogsten en sorteren. Daarom heeft de VDAB een speciale site gelanceerd, waar zij een vacature kunnen plaatsen, zodat zij snel de juiste medewerkers kunnen vinden.
[Taal: NL]
https://www.Helpdeoogst.be


LEER LEEF BELEEF
Dit is een initiatief van Plantyn, om kinderen uit het basisonderwijs en secundair onderwijs te helpen de tijd die ze thuis moeten doorbrengen, aan te grijpen om toch wat bij te leren. Het bedrijf stelt hapklare materialen ter beschikking die gedownload kunnen worden, om o.a. lezen te stimuleren.
[Taal: NL]
https://www.plantyn.com/web/nl/leerleefbeleef


HOEVEEL BOEKEN KAN JE LEZEN

In deze quarantainedagen slaan we met zijn allen aan het lezen. Maar hoeveel boeken moet je eigenlijk voorzien voor je quarantaineperiode? Ewel, daar bestaat een online calculator voor!
[Taal: ENG]
https://www.omnicalculator.com/everyday-life/quarantine-books


HOE JE AFWASMACHINE LADEN
Ouders thuis, kinderen thuis, dat veronderstelt dat iedereen zijn steentje bijdraagt bij het proper houden van de keuken. En dus netjes zijn gebruikte serviesgoed wegzet in de afwasmachine.  Maar wedden dat er bij de meeste koppels wel eens bitsige opmerkingen zijn over de juiste manier waarop je die afwas in de machine laadt?
Wel, wij brengen raad!  Consumerreports heeft een artikel over de beste manier om je afwas in de machine te plaatsen. Oef! Terug vrede!
[Taal: ENG]
https://www.consumerreports.org/dishwashers/how-to-load-a-dishwasher/


ONDERWIJS DOET ERTOE
Een website van Die Keure, een uitgever voor schoolboeken. Voor de coronacrisis heeft het een aparte site opgericht, om ouders en leerkrachten maximaal te ondersteunen. Zij krijgen toegang tot alle methodes, zolang het onderwijs stilligt in deze crisis.
[Taal: NL]
https://onderwijsdoetertoe.be/#/


DE BESTE YOUTUBERS OVER REIZEN

Het is niet zeker dat we deze zomer nog mogen reizen naar het buitenland. Maar we mogen het wel virtueel doen, gelukkig! In dit artikel vind je een lijstje met de beste youtube filmpjes met reisverslagen van fijne, grappige mensen.
[Taal: ENG]
https://www.thrillist.com/travel/nation/best-youtube-travel-shows-channels




Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia



Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Amerikaanse satirische thrillerfilm - https://nl.wikipedia.org/wiki/The_Hunt_(2020)
    Nederlands operasopraan - https://nl.wikipedia.org/wiki/Greet_Koeman
    Slag om de Caraïbische Zee - https://nl.wikipedia.org/wiki/Slag_om_de_Cara%C3%AFbische_Zee
    Mexicaans voetballer - https://nl.wikipedia.org/wiki/Jos%C3%A9_Juan_Mac%C3%ADas
    Koning van de Visigoten - https://nl.wikipedia.org/wiki/Witterik
    Bosfauna in Nederland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Bosfauna_in_Nederland
    Franse spoorlijn van Jessains naar Sorcy - https://nl.wikipedia.org/wiki/Spoorlijn_Jessains_-_Sorcy
    Historische naam van een dorp en regio van Formosa - https://nl.wikipedia.org/wiki/Favorlang
    Plantenetende sauropode dinosauriër - https://nl.wikipedia.org/wiki/Analong
    Tsjechisch journaliste, schrijfster en vertaalster - https://nl.wikipedia.org/wiki/Milena_Jesensk%C3%A1
    Surinaams politicus - https://nl.wikipedia.org/wiki/Ronny_Asabina


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Economische gevolgen van de coronacrisis in België - https://nl.wikipedia.org/wiki/Economische_gevolgen_van_de_coronacrisis_in_Belgi%C3%AB


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over geneeskunde - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Geneeskunde

    Diverse artikelen verschenen over vliesvleugelige insecten, zoals de volgende:
        Technomyrmex - https://nl.wikipedia.org/wiki/Technomyrmex
        Rhytidoponera - https://nl.wikipedia.org/wiki/Rhytidoponera
        Pseudomyrmex - https://nl.wikipedia.org/wiki/Pseudomyrmex
        Nylanderia - https://nl.wikipedia.org/wiki/Nylanderia


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS




 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Zeven corona-apps in de race, privacy-experts kritisch: ‘Dit is een janboel’
https://www.ad.nl/tech/zeven-corona-apps-in-de-race-privacy-experts-kritisch-dit-is-een-janboel~a8e169fd/
- Wie wint dit weekend de Europese League of Legends-competitie?
https://www.ad.nl/esports/wie-wint-dit-weekend-de-europese-league-of-legends-competitie~a551ad7a/ 
 


*** COMPUTERTAAL

http://www.computertaal.info

- Top tips voor cyberveiligheid tijdens videoconferentie
https://computertaal.info/2020/04/15/top-tips-voor-cyberveiligheid-tijdens-videoconferentie/
- PowerToys v0.16.0 is beschikbaar
https://computertaal.info/2020/04/12/powertoys-v0-16-0-is-beschikbaar/

 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Apple brengt definitieve versie van Music-webspeler uit
https://tweakers.net/nieuws/166058/apple-brengt-definitieve-versie-van-music-webspeler-uit.html
- Nederlandse start-up maakt stoeptegel voor draadloos laden e-bikes
https://tweakers.net/nieuws/166056/nederlandse-start-up-maakt-stoeptegel-voor-draadloos-laden-e-bikes.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Anderhalve meter afstand houden? Daar is een wearable voor
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/anderhalve-meter-afstand-houden-daar-is-een-wearable-voor/article-news-1589287.html
- Zou deze crisis niet de hefboom kunnen zijn voor een overstap naar de digitale maturiteitsfase?
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/door-deze-crisis-is-het-gouden-digitale-tijdperk-nabij/article-opinion-1589001.html



*** TANDEMTECH


- Tadaam review: gebruiksgemak boven toeters en bellen
Heel veel simpeler kan het haast niet worden
https://tandemtech.be/tadaam-review-c1780d432e4a
- 120 Hz-smartphones, een toekomst waar ik voor teken
We zijn er nog niet, maar het vooruitzicht oogt goed
https://tandemtech.be/120hz-smartphones-oneplus-oneplus8pro-samsung-galaxy-s20-bc0b207881ce



*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Werken in coronatijden: zo bewaar je de teamsfeer wanneer iedereen op afstand werkt
https://www.bloovi.be/artikels/persoonlijk-groeien/2020/werken-in-coronatijden-zo-bewaar-je-de-teamsfeer-wanneer-iedereen-op-afstand-werkt
- Waarom we ons niet enkel moeten aanpassen aan de situatie nu, maar ook al vooruitkijken naar wat komen gaat
https://www.bloovi.be/artikels/persoonlijk-groeien/2020/waarom-we-ons-niet-enkel-moeten-aanpassen-aan-de-situatie-nu-maar-ook-al-vooruitkijken-naar-wat-komen-gaat



 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


TIP: FOTO UPLOADEN
Normaal gezien kan je enkel foto's uploaden naar Instagram die je met je mobieltje gemaakt hebt. Maar het kan ook vanop je desktop of laptop - dit filmpje laat zien hoe het moet.
[Taal: NL]
https://twitter.com/i/status/1249341877838643200



45 TIPS OM BETER MET SLACK TE WERKEN

Het magazine Sprout heeft een interessante reeks tips om Slack naar je hand te zetten, en productiever te werken met de vele mogelijkheden die het systeem biedt.
[ENG]
https://www.sprout.nl/artikel/45-slack-hacks-om-je-online-leven-makkelijker-te-maken



TIP: JE ONLINE SPOREN WISSEN
Bij Wired het ultieme artikel over hoe je jezelf beschermt tegen de vele tools die jou volgen tijdens je online surftochten. Van incognito surfen in je browser, tot het gebruiken van een VPN, je surfdata wissen, en meer.
[Taal: NED]
https://www.wired.com/story/how-to-cover-your-tracks-browsing-web-online/




 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


HOVERIFY: VOOR WEBMASTERS
Met deze extensie voor de Chrome-browser kunnen webontwerpers heel gemakkelijk zien hoe anderen tewerk gaan, en zo inspiratie opdoen. Het wordt gemakkelijk om elementen te inspecteren, kleuren te kiezen en screenshots te maken. ($15)
https://www.producthunt.com/posts/hoverify
https://www.tryhoverify.com/?ref=producthunt


KRITA: TEKENEN


Dit tekenprogramma is door kunstenaars zelf ontwikkeld, en is Open Source. Je vindt er penseel- en palettetools die je zelf kan aanpassen, naast alles wat je nodig hebt voor het sketchen en schilderen.
https://krita.org/en/
https://www.chip.de/downloads/Krita_68420369.html


STACKS: TO DO EN PROJECT MANAGER

Een simpel concept bij deze to do-tool: je hebt een rubriek 'to do', 'doing' en 'done'. Je kan werken met tags, taken groeperen, en dat alles in een mooie interface.
Voor de Mac.
https://stacks.rocks/


DIGICAMCONTROL
Met deze app voor Windows kan je je camera bedienen van op je Windows desktop. Je koppelt je camera met een USB-kabel aan je pc. Er worden heel wat modellen van camera's ondersteund. Eens met de pc verbonden, kan je de camera-instellingen via de software veranderen en de camera rechtstreeks vanop je desktop besturen. De genomen foto' worden meteen naar de pc overgezet. Met de LiveView modus zie je het camerabeeld meteen en kan je aanpassingen doen, en zelfs je camera als webcam gebruiken.
https://www.chip.de/downloads/digiCamControl_182627391.html
http://digicamcontrol.com/


OPERA GX: BROWSER OM TE GAMEN
Deze versie van de Opera-browser is echt ontworpen om het online gamen aangenamer te maken. Omwille van zijn knappe layout kreeg hij de Red Dot Award, maar uiterlijk is niet alles: er zijn ook verschillende interessante functies. Zo kan je de bandbreedte begrenzen van andere lopende taken, zodat het gamen niet gaat vertragen. Dat is ook nuttig voor wie zelf wil streamen bijvoorbeeld.
https://www.opera.com/gx

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.



 
 

Het laatste woord....


Naar aanleiding van ons artikel over de densiteit van de steden, ontvingen wij volgende reactie van lezer JP:
De volgende vraag die dan moet volgen, is die naar de menselijke bevolkingsaantallen.

<<<

Als je de impact daarvan ziet op ’s werelds ecologische systemen, kan je niet anders dan besluiten dat we ofwel allen veel eenvoudiger/soberder moeten gaan leven en als we dat niet doen, dan moet het met veel minder mensen. Gezien de dringende aard van oa de klimaatontwikkelingen, zal het een combinatie moeten worden van de twee, met inzet ook van steeds betere (zuinigere enz.) technologische processen. Ziedaar ook de conclusie van David Attenborough aan het eind van de BBC-documentaire “How many people can live on planet earth ?”

Hier gratis te zien: https://topdocumentaryfilms.com/how-many-people-can-live-on-planet-earth/

>>>
 

 


 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coördinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Stuur ons een mail en wij zorgen ervoor! info@netties.be



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Het oog ziet minder dan de tong zegt.
De tong zegt minder dan de geest denkt.
-Wallace Stevens-