Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
19/3/2020 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 24
Nummer 1148 van 14/3/2020



Gegroet lezer,

Net zoals in het echte leven beheerst het coronavirus ook het digitale leven, en dus ook deze nieuwsbrief. Heel wat berichten over de reacties van de technologiebedrijven, maar ook aangepaste tech tips.

Hou het veilig, wees solidair met de hele gemeenschap door zelf de strengst mogelijke hygiëne na te leven, maar wees ook solidair met mensen uit je buurt die jouw hulp nodig hebben.

Bij leven en welzijn tot volgende week.

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




CORONAVIRUS EN DE GEVOLGEN OP TECH GEBIED
Om verdere verspreiding van het virus te voorkomen, worden in alle landen over de hele wereld voorzorgsmaatregelen genomen. Wij overlopen even de meest opvallende gevolgen op het gebied van technologie.

De befaamde conferentie SXSW (of South by South West), waar je elk jaar het nieuwste kon beleven op technologiegebied, maar ook op gebied van kunsten, muziek enz., is afgelast. Normaal gezien moest SXSW plaatsvinden van 13 tot 22 maart, maar belangrijke deelnemers, waaronder Twitter, Facebook en Tiktok, lieten weten dat zij niet aanwezig zouden zijn. Daarop verklaarde de stad Austin, waar SXSW had moeten doorgaan, dit als een "plaatselijke ramp", wat wellicht een verschil kan maken bij terugbetaling van entreegelden enz. De conferentie werd dus afgelast (1).

Ondertussen adviseren steeds meer bedrijven hun werknemers om van thuis uit te werken. En ook vergaderingen worden zoveel mogelijk via het internet gehouden. Het lijkt erop dat er alvast toch één positief aspect is aan corona: dat virtuele conferenties eindelijk zullen doorbreken. Zij zijn efficiënter, vergen minder tijd aan verplaatsingen - en denk eens aan de positieve gevolgen voor het klimaat, met al die zakenreizen met het vliegtuig, die zo bespaard kunnen worden. Maar is dat wel zo? Zijn virtuele conferenties echt beter? Hierover een interessant debat bij Slashdot (2)

Business Insider merkt dan weer een heel naar bijverschijnsel op van de quarantaines en de adviezen om niet te reizen: luchtvaartmaatschappijen zouden duizenden gallons brandstof verspillen omdat zij met lege 'spookvluchten' vliegen. Volgens Europese regels zouden Europese luchtvaartmaatschappijen 80% van de hen toegemeten slots moeten vliegen, want zij lopen het risico om hun 'slot' te verliezen als zij hun vliegtuigen aan de grond houden. (3)
https://www.cnbc.com/2020/03/06/sxsw-cancelled-due-to-coronavirus.html
https://it.slashdot.org/story/20/03/08/0345251/are-virtual-conferences-better-than-real-world-conferences?utm_source=rss1.0mainlinkanon&utm_medium=feed
https://yro.slashdot.org/story/20/03/08/047236/after-coronavirus-airlines-are-flying-empty-ghost-flights-in-europe?utm_source=rss1.0mainlinkanon&utm_medium=feed



CORONAVIRUS: WAT MET DE GIG-ECONOMIE
Wanneer je van thuis uit kan werken, en je baas laat het toe, dan is het ideaal om dat te doen om jezelf en je collega's te beschermen tegen besmetting. Maar wanneer je werk doet waarbij dit niet mogelijk is, wat dan?

Verschillende grote bedrijven in de VS (Microsoft, Google, Facebook en Twitter) hebben alvast laten weten dat zij ook voor die mensen het loon doorbetalen. Zo zullen de chauffeurs van de bedrijfsbus, de mensen die de kantoren schoonmaken en de mensen in de bedrijfskantine, hun loon blijven ontvangen, of hun diensten gebruikt kunnen worden of niet (1).

Maar niet iedereen heeft hetzelfde geluk om van deze sociale bescherming te genieten. In dit tijdperk van de gig-economie hebben ontelbare mensen geen andere keuze dan te blijven werken - of geen centjes! Zo heeft Amazon aan zijn Amazon Flex chauffeurs, die de pakjes van Amazon tijdens de laatste mijl aan huis leveren, gezegd dat zij thuis kunnen blijven als zij zich ziek vinden - maar dan wel zonder loon.

Daar komt nog bij dat die koeriers door Amazon als zelfstandigen beschouwd worden, en dus niet genieten van terugbetaling van hun dokterskosten. Een bezoek aan de dokter kost hen al gauw 100 dollar - om niet te spreken van de kosten voor een eventueel labo-onderzoek...

Een interessant artikel hierover bij Onezero.
https://www.axios.com/tech-giants-promise-to-pay-hourly-workers-while-employees-telecommute-7c1dce8b-8522-4ada-90f2-fb7c30c74288.html
https://onezero.medium.com/keep-your-car-clean-gig-companies-offer-little-support-during-coronavirus-outbreak-cf6c55cca8a8



TWITTER BAAS DORSEY MAG DAN TOCH BLIJVEN
Verleden week kon je lezen dat een activistische aandeelhouder van Twitter het vel wou van Jack Dorsey. Deze aandeelhouder, het bedrijf Elliott Management, wil namelijk dat Twitter zijn business model herziet - hoogstwaarschijnlijk brengt Twitter, dat nog altijd enorm populair is, te weinig geld in het laatje.

Dat bericht heeft nu een vervolg gekregen: Twitter heeft een akkoord afgesloten met Elliott Management, waarbij Twitter belooft dat het voor 2 miljard dollar aan aandelen zal terugkopen. Er komen ook twee nieuwe mensen in de beheerraad, van wie één afkomstig is van Elliott Management. Het goede nieuws daarbij is dat Jack Dorsey niet buitengewerkt zal worden: de twee nieuwe bestuursleden hebben al laten weten dat zij graag met Dorsey samenwerken.

Een bericht dat ons wel geruststelt - Twitter is nu eenmaal onze favoriete plek om nieuws te vergaren, en wij willen liever dat het zo weinig mogelijk verandert...

Meer bij The Verge. En bij slashdot kan je een discussie hierover volgen.
https://www.theverge.com/2020/3/9/21171374/twitter-ceo-elliott-management-deal-investor-firm-stock-buyback
https://tech.slashdot.org/story/20/03/09/1314242/jack-dorsey-to-stay-at-twitter?utm_source=rss1.0mainlinkanon&utm_medium=feed



INDONESIË: EEN OPPORTUNITEIT MET HINDERNISSEN
Reuters bracht deze week een interessant artikel over Indonesië. Het land is dichtbevolkt, en de bevolking is overwegend moslim. Van de 270 miljoen inwoners heeft de helft geen bankrekening, maar de meesten hebben wel een mobiele telefoon.

Ideaal dus voor nieuwe financiële technologiespelers (wat in vaktermen 'fintech' heet). Alleen: de islamitische wetgeving, de sharia, geldt in het land. En die wetgeving verbiedt het aanrekenen van interesten. Digitale e-wallets zoals Google pay bieden nu wel geen interesten, maar wel cashbacks en kortingen. En discussies woeden volop of die  wel aanvaardbaar zijn, of 'haram' (verboden door de islam).

Dat mag op het eerste zicht triviaal zijn, maar voor de inwoners van het land is het erg belangrijk dat zij kunnen genieten van de nieuwe technologie, zonder de godsdienstige wetten te overtreden.

Maar het is ook erg belangrijk voor nieuwe spelers die deze miljoenenmarkt willen veroveren. Het is aan hen om te bewijzen dat hun dienst de sharia eerbiedigt, en dat doen zij dan ook, via forums met islamitische studenten en door religieuze festivals te sponsoren.

Een interessante blik achter de schermen bij Reuters.
https://www.reuters.com/article/us-indonesia-digitalpayments-islam/sharia-fintech-startups-race-to-tap-indonesia-growth-by-aligning-with-islam-idUSKBN20Q0IA



APPLE LEKKEN: INFOGRAPH PRO EN TRACKPAD
Zullen we even nog de glazen bol boven halen? Het heden is momenteel zo naar, dat we maar kunnen dromen van de toekomst. Een mooie toekomst, als je enkele berichten over Apple-lekken mag geloven.

Om te beginnen weet 9to5Mac uit gelekte code van het iOS14 besturingssysteem enkele interessante conclusies te trekken. De Apple Watch Series 6 en de nieuwe versie van het bijhorende besturingssysteem, watchOS7 zouden namelijk verwijzen naar een Infograph Pro. Dat moet een watch face (of achtergrond voor de wijzerplaat) zijn, waarop je een snelheidsmeter vindt. Die berekent dus de afgelegde afstand in verhouding met de tijdspanne waarin je die aflegde, om zo je snelheid te geven.

Bovendien zal je die watchfaces en de configuratie ervan kunnen delen met anderen. En in de toekomst zou je de watchfaces ook zelf kunnen aanpassen qua kleur, stijl en 'complicaties', de speciale acties die je ondernemen kan.

Toekomstige versies van de Apple watch zouden bovendien ook de zuurstof in je bloed kunnen meten. (1)

Nog andere lekken in toekomstige hardware brengen 9to5Mac ertoe te besluiten dat het slimme klavier voor de iPad een trackpad zal hebben, maar ook ondersteuning voor een muis-cursor. En zelfs meerdere cursors, en... zelfs rechts klikken! Ja, je hoort het goed: waar 'gewone' Windowsgebruikers al jaar en dag via rechts klikken extra opties oproepen in een menu, moeten de Apple-fans het doen met het indrukken van de CTRL-knop wanneer zij op de muis klikken. Ergerlijk, niet?

Maar daar zou nu dus verandering in komen: iOS 14 zou je laten rechtsklikken! Meer in een tweede artikel bij 9to5Mac.
https://9to5mac.com/2020/03/09/apple-watch-series-6-watchos-7-features/
https://9to5mac.com/2020/03/09/sophisticated-mouse-cursor-support-coming-to-ios-14-new-ipad-smart-keyboard-models-with-trackpad/



MICROSOFT EN ANDERE TECHBEDRIJVEN TREKKEN GELD UIT OM CORONAVIRUSPROBLEMEN AAN TE PAKKEN
We hebben het er al even over gehad: in de VS moeten de burgers het doen zonder het fantastische systeem van ziekteverzekering dat wij hier in België (en de meeste andere Europese landen) kennen. En dus is het niet evident dat je je daar kan laten testen op het coronavirus, dat je vergoed wordt wanneer je thuis moet blijven wegens ziekte, enz.

Gelukkig zijn er enkele mooie initiatieven om de Amerikaanse burgers te helpen. Zo heeft Microsoft aangekondigd dat het 1 miljoen dollar schenkt aan het Puget Sound COVID-19 Response fund, dat de sociale gevolgen voor getroffen werknemers moet opvangen. En voor elke dollar die de eigen Microsoft personeelsleden schenken aan dit fonds, zal Microsoft er nog een dollar bij doen.

Eerder vermeldden wij ook al dat werknemers zoveel mogelijk gevraagd wordt om van thuis te werken, tegen betaling. Maar dat mensen die dat niet kunnen doen, zoals kantinepersoneel, en die nu eigenlijk zonder job komen te zitten, in sommige gevallen toch betaald zullen worden. Amazon, Expedia, Facebook, Google en Salesforce, alsook Microsoft, hebben nu aangekondigd dat zij ook hun werknemers zullen doorbetalen.

Meer over deze initiatieven bij Microsoft en Betanews.
https://blogs.microsoft.com/on-the-issues/2020/03/09/microsoft-donates-1-million-covid-19-response/
https://betanews.com/2020/03/10/microsoft-coronavirus-million/



TIP: VEILIG WERKEN VAN THUIS UIT
Steeds meer bedrijven vragen aan hun werknemers om, indien hun werk het toelaat, van thuis uit te werken. Wat een goed beleid is: elke maatregel die kan helpen om de verspreiding van het virus tegen te gaan, is positief.

Maar thuis werken wil wel zeggen dat je thuis met bedrijfsgegevens omgaat. En dat vereist van jou toch ook aandacht voor veiligheid. Want misschien ga jij nu via het internet werken met data op de bedrijfsservers, maar wel vanop je eigen computer of laptop.

Daarom enkele tips die je in het oog moet houden:
-Indien mogelijk, gebruik niet je eigen toestel, maar dat van het werk. Je eigen laptop van thuis is misschien leuker, maar die van het werk bevat ongetwijfeld de nodige beveiligingsproducten om veilig te werken.
-Zorg ervoor dat jouw computer of elk toestel dat je gebruikt om met bedrijfsgegevens om te gaan, beveiligd is met een wachtwoord. Bij voorkeur minstens 6 tekens lang. Gebruik een wachtwoordmanager om lange wachtwoorden aan te maken.
-Versleutel je harde schijf, en ook data in e-mails
-Gebruik zoveel mogelijk 2FA (2Factor authenticatie) voor elke dienst die dit aanbiedt.
-Werk met een veilige browser, bij voorkeur Firefox of Safari. En voor alle veiligheid verwijder je best eerst de extensies die je geïnstalleerd had, want die vormen een zwak punt.
-Maak gebruik van een VPN (Virtual Private Netwerk) om een beveiligde tunnel tussen jouw computer en het bedrijfsnetwerk te leggen. Kies bij voorkeur een betalende VPN, want de gratis diensten durven al eens je verkeer te traceren.
-Moet je je tablet of smartphone herladen op een publieke plek, via USB, accepteer dan niet elke kabel. Gebruik enkel herlaadkabels, geen datakabels!
-Laat nooit een toestel achter in je wagen.
-Activeer de "find my device" beveiligingsprocedure
-Gebruik geen USB-drives van anderen, of die je gekregen hebt als relatiegeschenk.
Zo. Met deze tips gewapend kan je alvast veilig van thuis uit werken.
Hou het veilig!
https://for-managers.com/working-from-home/
https://www.imore.com/best-practices-securing-your-devices-when-working-home



MET ZIJN ALLEN VANUIT THUIS WERKEN EN LEREN: KAN HET INTERNET DIT AAN
Nu steeds meer bedrijven hun personeel van thuis uit laten werken, en scholen en universiteiten sluiten, is het natuurlijk de vraag: kan het internet dat aan? In de VS bijvoorbeeld heeft Google aan àl zijn personeel in Noord-Amerika geadviseerd om thuis te blijven, tot minstens 10 april. Volgens Fortune zou in principe 29% van de Amerikaanse werkende bevolking van thuis uit kunnen werken. Dat zijn maar liefst 42 miljoen mensen. Plus al die studenten, om de kinderen die thuis zitten en zich vervelen en dan maar gaan gamen niet te vergeten.

Dat is veel meer volk dan wat de ISP's tot nu toe gewoon zijn. En op een ander uur, en verkeer dat andere richtingen uitgaat dan normaal. Volgens insiders zou vooral dat laatste ervoor gaan zorgen dat er heel wat pakketjes gekke routes gaan volgen, en misschien wel verloren gaan.

Een ander gevolg van dat telewerken/teleleren is dat jouw thuisnetwerk ook wel eens trager gaat werken, als iedereen de hele dag op het internet zit. Vergeet ook niet dat veel ISP's werken met download- en uploadlimieten, en dat mensen die thuis blijven al snel tegen die limieten kunnen aanlopen. Hou daar rekening mee wanneer je ingaat op het voorstel om thuis te gaan werken.

Nog een advies dat wij je kunnen geven: wanneer je een slechte of geen verbinding hebt, kan deze site je probleem helpen oplossen: Downdetector. Hou het veilig!
https://downdetector.com/



BELASTING OP TECH GIGANTEN: VK DOET HET
Het is geen aprilgrap: het Verenigd Koninkrijk heeft aangekondigd dat het vanaf 1 april zal beginnen met het belasten van digitale diensten. Zoekmachines, sociale media, online marktplaatsen met inkomsten van meer dan 500 miljoen Britse pond, waarvan minstens 25 miljoen Britse pond afkomstig is van gebruikers in het VK, zullen een belasting moeten betalen van 2% op die inkomsten.

Benieuwd wat dit voor sneeuwbaleffect gaat hebben...
https://variety.com/2020/biz/news/disney-plus-live-india-hotstar-three-weeks-early-1203529939/



MICROSOFT HAALT NECURS BOTNET UIT DE LUCHT
Microsoft heeft bekendgemaakt dat het erin geslaagd is om het Necurs botnet te verslaan, waarvan gedacht wordt dat het wereldwijd meer dan negen miljoen computers besmet heeft. Daarvoor werkte het samen met tal van cybersecuritybedrijven, ISP's, domeinregistrars, CERT organisaties en politie in 35 landen.

Samen konden zij het algoritme van het botnet ontcijferen, dat willekeurige domeinnamen registreerde voor de Command & Control servers die door het botnet gebruikt werden. Het team van Microsoft kon zo voorspellen welke domeinen er geregistreerd zouden worden, en kon voorkomen dat het botnet die dan ging registreren.

Verder heeft Microsoft ook van de rechter een bevel in handen gekregen om de controle over te nemen van domeinnamen die in de VS gehost worden.

Nu het botnet zich niet verder kan verspreiden, zullen ISP's en CERT teams de gebruikers die malware van de botnet op hun computer hadden staan, verwittigen zodat zij die kunnen verwijderen.
Meer bij ZDNet
https://www.zdnet.com/article/microsoft-orchestrates-coordinated-takedown-of-necurs-botnet/


 



 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



SLIMME BRIL VAN GOOGLE LAAT BLINDEN ZIEN
Een Nederlands bedrijf heeft samen met Google een versie gemaakt van de Google Glas waardoor mensen die blind zijn of slechtziend toch kunnen zien - en dat met behulp van artificiële intelligentie.

De bril haalt namelijk visuele informatie uit afbeeldingen van mensen, voorwerpen, openbaar vervoer bijvoorbeeld, en leest dat luidop voor aan de gebruiker. De AI kan tekst van boeken voorlezen, vertellen welke vriend voor hen staat door gelaatsherkenning, en voorwerpen uit de omgeving beschrijven zoals een aankondigingenbord voor de trein of verkeersborden.

De bril zou blinden en slechtzienden een pak meer zelfstandigheid moeten bieden. De drager zou namelijk een recept uit een kookboek kunnen 'lezen' (of liever: laten voorlezen door de AI), door de bril geleid worden naar de supermarkt, daar de ingrediënten vinden die hij nodig heeft, en dan naar huis kan weerkeren.

Interessant! Bij The Next Web een filmpje.
https://thenextweb.com/plugged/2020/03/09/googles-ai-powered-smart-glasses-help-the-blind-to-see/

 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet





PODCAST: STARTUPS FOR THE REST OF US
Deze podcast wil je helpen om je idee uit te werken tot een bedrijf. Lanceer je start-up, en laat hem groeien.
Het is een van de langst lopende podcasts over dit onderwerp - er zijn al meer dan 490 afleveringen.
[Taal: ENG]
https://www.startupsfortherestofus.com/?ref=producthunt






 
De nieuwe oogst


SCALE SEARCH: TOONLADDERS

Op deze site kan je je muziekkennis over toonladders bijschaven: je leert de noten, intervallen, de akkoorden in een toonladder. Maar ook hoe je die speelt op een piano of gitaar. En bovendien maak je kennis met exotische toonladders - het moet niet altijd gewoontjes zijn!
[Taal: ENG]
https://www.solfej.io/scales/?ref=producthunt


SHOTZR: GRATIS FOTO
Een website met stock foto's, die je gratis gebruiken kan - maar die toch de fotografen betaalt voor hun foto's. Het lijkt een contradictie, maar toch is het wat deze site belooft. Al meer dan 1.500 fotografen zouden al meedoen aan het systeem.
[Taal: ENG]
https://www.producthunt.com/posts/shotzr-for-photographers
https://www.shotzr.com/photographers/?ref=producthunt


DONOTPAY: EXTENSIE OM ABONNEMENTEN TE DELEN

Eerst even dit: wanneer een dienst betalend is, dan zijn er meestal wel mogelijkheden om dat met je gezin te delen. Het delen van je wachtwoord met andere personen is eigenlijk niet fair, want zo ontneem je die dienst zijn gerechtvaardigde inkomsten.
Maar het bestaat, en dus melden we het: een extensie voor je Chrome browser, waarmee je je abonnement voor betaaldiensten zoals Spotify, Netflix, Disney+ kan delen met anderen, zonder dat je je wachtwoord aan hen moet geven.
Bij Venturebeat vind je een uitgebreide uitleg, en bij slashdot een discussie hierover. De extensie vind je op de derde link.
https://entertainment.slashdot.org/story/20/03/09/1450206/donotpay-now-lets-you-share-online-subscriptions-without-divulging-your-password?utm_source=rss1.0mainlinkanon&utm_medium=feed
https://venturebeat.com/2020/03/09/donotpay-now-lets-you-share-online-subscriptions-without-divulging-your-password/
https://chrome.google.com/webstore/detail/donotpay/akemkahcafdlkabpffecbmhngbgpaial/related


WASH YOUR LYRICS: GEEN HAPPY BIRTHDAY TIJDENS HET WASSEN

Je weet ondertussen wel dat je, om besmetting met het coronavirus te vermijden, je handen goed moet wassen. Daarbij wordt steevast het advies gegeven om dat 20 seconden lang te doen - de tijd om twee keer 'Happy birthday' te zingen.
Maar vind je het wat gek om in een toilet verjaarsdagwensen te staan zingen? Deze website zet andere tekst bij de afbeeldingen die tonen hoe je best je handen wast. Bron: The Verge
[Taal: ENG]
https://www.theverge.com/tldr/2020/3/9/21171586/wash-your-lyrics-coronavirus-hand-washing-advice-generator-suggestions
https://washyourlyrics.com/


WAAR JE HET BEST DE VERSPREIDING VAN HET CORONAVIRUS KAN VOLGEN
Het coronavirus is een onderwerp dat ons dagelijkse leven lijkt te beheersen - zelfs te verlammen. Dat zorgt er uiteraard voor dat er heel wat websites zijn waar je informatie vindt - maar dat er ook veel kaf tussen het koren zit, en dat er mensen met slechte bedoelingen valse informatie verspreiden, of zelfs je proberen op te lichten.
Gelukkig is er dit artikel van The Next Web, dat je leidt naar de beste websites waar je alle informatie en cijfers vindt, vergezeld van een uitleg per website, hoe de informatie te vinden.
[Taal: ENG]
https://thenextweb.com/world/2020/03/10/best-coronavirus-dashboards-map-spread-covid-19/?utm_campaign=tweet3
Extra tip van onze redactie:
https://www.who.int/COVID-19

LEER DE 1000 MEEST GEBRUIKTE WOORDEN IN EEN TAAL

Een effectieve manier om een nieuwe taal te leren, is simpelweg door de 1000 meest gebruikte woorden te leren.
Spaans, Duits, Italiaans en Frans - met Russisch en Chinees als extra opties.
[Taal: ENG]
https://mostcommonwords.co/


THUIS LEREN: WAT TE VOLGEN
Nu de overheid beslist heeft dat de lessen op de scholen op te schorten, blijft de vraag: wat gaan al die leerlingen, die kinderen, thuis doen die vijf weken lang? Verschillende mensen hebben al een initiatief genomen. Vrijwilligers zullen colleges opnemen en de video's beschikbaar stellen via het internet.
Er zijn trouwens al heel wat hoorcolleges en informatieve filmpjes op het internet te vinden. Enkele bronnen van informatie:
- de initiatieven volgen via de Twitter hashtag #coronacollege
- er komt een website CoronaCollege.nl
- volg @universiteitNL op Twitter
- bekijk zeker de filmpjes en de podcast van Universiteit van Vlaanderen
https://www.youtube.com/channel/UC7WpOKbKfzOOnD0PyUN_SYg
https://www.universiteitvanvlaanderen.be/



Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia



Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Belgisch auteur, leraar en bibliothecaris - https://nl.wikipedia.org/wiki/Frans_Hendrik_Mertens
    Medicijn dat wordt gebruikt bij de behandeling van spinale musculaire atrofie (SMA) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Nusinersen
    Lijst bezienswaardigheden in Londen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_bezienswaardigheden_in_Londen
    Astrofysicus die bekend staat om haar onderzoek naar de evolutie van sterrenstelsels - https://nl.wikipedia.org/wiki/Sandra_Faber
    Een tegen de Kwomintang-heerschappij gerichte opstand in Xinjiang in de jaren 1944-1949 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Drie_Districten-opstand
    Kostwinnersmodel - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kostwinnersmodel
    Afro-Amerikaanse elektrotechnisch ingenieur - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kimberly_Bryant
    Nederlands illustrator, vooral bekend als papierknipkunstenaar - https://nl.wikipedia.org/wiki/Geertje_Aalders
    Amerikaanse wetenschapper op het gebied van de volksgezondheid, bekend om haar betrokkenheid bij de ontwikkeling van een vaccin tegen kinkhoest - https://nl.wikipedia.org/wiki/Grace_Eldering
    Amerikaanse horrorfilm uit 2012 - https://nl.wikipedia.org/wiki/The_Lords_of_Salem
    De 86e rooms-katholieke bisschop van Luik - https://nl.wikipedia.org/wiki/Victor-Joseph_Doutreloux
    Stripverhaal uit de reeks van Suske en Wiske - https://nl.wikipedia.org/wiki/De_verloren_Van_Eyck


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    De Nederlandstalige wikipedia is de grens van 2 miljoen artikelen gepasseerd, het 2.000.000e artikel gaat over een multifunctioneel stadion in de Braziliaanse stad Recife - https://nl.wikipedia.org/wiki/Est%C3%A1dio_El%C3%A1dio_de_Barros_Carvalho
    Uitbraak SARS-CoV-2 in Zuid-Korea - https://nl.wikipedia.org/wiki/Uitbraak_SARS-CoV-2_in_Zuid-Korea
    Uitbraak SARS-CoV-2 in Italië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Uitbraak_SARS-CoV-2_in_Itali%C3%AB


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over geschiedenis - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Geschiedenis


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS



 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Microsoft en Snap schrappen congressen voor ontwikkelaars
https://www.ad.nl/tech/microsoft-en-snap-schrappen-congressen-voor-ontwikkelaars~a30471f2/
- Oude AD-verhalen worden op Twitter ten onrechte ‘als nieuw’ gepresenteerd
https://www.ad.nl/tech/oude-ad-verhalen-worden-op-twitter-ten-onrechte-als-nieuw-gepresenteerd~a8c4befc/
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Hackers misbruiken bezorgdheid over coronavirus voor de verspreiding van malware
https://computertaal.info/2020/03/10/hackers-misbruiken-bezorgdheid-over-coronavirus-voor-de-verspreiding-van-malware/
- SuperTuxCart: open source Mario Kart game kloon voor Windows, Mac en Linux
https://computertaal.info/2020/03/13/supertuxcart-open-source-mario-kart-game-kloon-voor-windows-mac-en-linux/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Europese e-sportscompetitie League of Legends is gestaakt wegens coronavirus
https://tweakers.net/nieuws/164596/europese-e-sportscompetitie-league-of-legends-is-gestaakt-wegens-coronavirus.html
- Europol pakt twee bendes op die via simswapping miljoenen euro's stalen
https://tweakers.net/nieuws/164594/europol-pakt-twee-bendes-op-die-via-simswapping-miljoenen-euros-stalen.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be
- Telecomoperatoren zijn klaar voor thuiswerkpieken en netflixende kids
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/telecomoperatoren-zijn-klaar-voor-thuiswerkpieken-en-netflixende-kids/article-news-1576087.html
-  Smartschool introduceert oplossing voor afstandsonderwijs
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/smartschool-introduceert-oplossing-voor-afstandsonderwijs/article-news-1576129.html





*** TANDEMTECH


- Samsung Galaxy S20 Plus review: aan deze smartphone wil je kunnen wennen
Je zal me dit niet snel horen zeggen
https://tandemtech.be/samsung-galaxy-s20-review-af5bb287f14
- Samsung Galaxy Buds Plus review: de kampioen
De meerwaarde van het plusteken
https://tandemtech.be/samsung-galaxy-buds-plus-review-kampioen-1901dbe04b2c


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Hoe gaan bedrijven en merken om met het virus dat de hele wereld in de ban houdt?
https://www.bloovi.be/artikels/marketing/2020/hoe-gaan-bedrijven-en-merken-om-met-het-virus-dat-de-hele-wereld-in-de-ban-houdt
- Gella Vandecaveye: “Judo is de perfecte metafoor voor ondernemen: je leert vallen en opstaan en je oefent in veerkracht”
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemen/2020/gella-vandecaveye-judo-is-de-perfecte-metafoor-voor-ondernemen-je-leert-vallen-en-opstaan-en-je-oefent-in-veerkracht



 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
TIP: ZO REINIG JE JE SMARTPHONE
Verleden week stipten we het al even aan: je moet je handen regelmatig wassen, maar ook zorgen dat de voorwerpen die je aanraakt ook ontsmet worden. En dat geldt ook voor je smartphone. Maar hoe moet je die goed reinigen?

Wel, je moet die zeker en vast minstens één keer per week reinigen Maar vooral wanneer je een reis maakt, of wanneer je iemand anders hem hebt laten gebruiken. Maar gebruik geen agressieve reinigingsmiddelen, of desinfectanten, want die kunnen het scherm beschadigen. Zorg dat je de telefoon uitzet, en dat hij nergens ingeplugd is. En verwijder ook het hoesje, als je dat gebruikt. Ook dat moet je reinigen.

Voor je smartphone zelf begin je met een microvezel doekje, waarmee je over de telefoon wrijft. Indien nodig neem je ook een licht vochtig doekje met zeep, maar zorg er wel voor dat er absoluut geen water in de poorten van het toestel komt.

Sommige toestellen zijn wel bestand tegen onderdompeling in een sopje, maar controleer dat best even in de specificaties van het toestel.

En vergeet niet het klavier van je tablet of laptop te reinigen. Meer instructies bij Wired.
https://www.wired.com/story/how-to-clean-your-smartphone-keyboard-mouse-safely/



 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...



WINDOWS 10 MANAGER


[Windows - 30 € met probeerversie]
Met deze software kan je je Windows systeem sneller en lichter maken. Het pakket bevat een hele resem tools, waaronder een systeem- en register cleaner, en een tool om Autostart te veranderen. Voor systeembeheerders is er bijvoorbeeld ook een tool om met een muisklik tussen verschillende netwerkprofielen te wisselen.
https://www.yamicsoft.com/index.html


LINGVANEX TRANSLATOR: VOOR SLACK
Ook Slack, de samenwerkingstool voor teams, heeft extraatjes, extensies die de ingebouwde mogelijkheden uitbreiden. Dit bijvoorbeeld is een vertaal-tool. Die zorgt ervoor dat je kan communiceren met je collega's uit de hele wereld, ongeacht de taal die zij spreken.
De tool vertaalt ook documenten in zijn geheel, maar je kan ook gewoon één enkele boodschap in Slack vertalen.
https://slack.com/apps/A8KHN4EDV-lingvanex-translator
https://www.launchingnext.com/s/lingvanex-translator-for-slack/57715/


MUSICBRAINZ PICARD: JE MUZIEK TAGGEN


Dit is een open source tool om muziek in je collectie netjes te voorzien van de bijbehorende metadata. Bij songs waarbij deze data ontbreken, gaat de tool op zoek in de grote MusicBrainze database om de song te identificeren, en dan de ontbrekende data toe te voegen
https://www.microsoft.com/en-us/p/musicbrainz-picard/9nj9q3jr29l2?cid=msft_web_chart&activetab=pivot:overviewtab


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.



 
 

Het laatste woord....



 


 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Gerard Schaefer voor zijn tips en de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Stuur ons een mail en wij zorgen ervoor! info@netties.be



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
In goddeloze tijden moet men vrolijk zijn.
Het is een plicht
-Franz Kafka-