Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
6/2/2020 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 24
Nummer 1142 van 1/2/2020



Gegroet lezer,

Technologie is leuk, maar soms kom je voor verrassingen te staan. Zoals software die op sommige Android smartphones werkt, en andere niet. Dat moesten wij vaststellen: een app om telefoongesprekken op te nemen werkte op ons vorig toestel, maar neemt de stem van de gesprekspartner niet  op bij onze Motorola.

Nu moet je niet denken dat wij gesprekken zomaar opnemen - neen, die app is heel handig wanneer je een telefonisch interview moet afnemen. Je kan immers wel notitie maken tijdens het gesprek, maar het is toch belangrijk dat je de exacte woorden gebruiken kan, voor een citaat bijvoorbeeld. En uiteraard verwittigen wij op voorhand onze gesprekspartner, en vragen wij toestemming om het geprek op te nemen.

Uiteindelijk hebben wij onze toevlucht genomen tot een gewone recorder-app, die alles opneemt wat hij hoort, en het gesprek op luidspreker gezet. Dat gaat ook. Zo zie je maar: je moet gewoon je plan trekken, en niet bij de pakken blijven neerzitten (en zeker niet een nieuwe smartphone kopen, zoals wij eerst overwogen hebben!)

Veel leesplezier met uw wekelijks leesvoer, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




JE KAN TERUG 6 SEC FILMPJES MAKEN DANKZIJ BYTE
Eerst was er Vine. Dankzij die webdienst kon je korte filmpjes van 6 seconden maken, die je dan kon delen op het internet. Die filmpjes waren heel populair, en vaak heel grappig.

Toen dacht Twitter dat het leuk zou zijn om Vine in Twitter te integreren, omdat de Vine-filmpjes toch zo vaak gebruikt werden op Twitter. En het kocht Vine.

Maar sindsdien is het stil geworden rond Vine. En omdat er nog altijd een nood bestaat aan dergelijke korte filmpjes heeft nu een van de medeoprichters van Vine een gelijkaardige app uitgebracht voor Android en iOS: Byte.

Daarmee maak je dus eveneens filmpjes van 6 seconden aan die in een loop afgespeeld worden, en die je met de hele wereld kan delen. De filmpjes zijn, in tegenstelling tot de vierkante beelden van Vine, in portretvorm, zodat je wat meer plaats hebt om iets te tonen.  Hoe je de filmpjes maakt, lees je bij Lifehacker.

Er zit wel een maar aan vast: een filmpje dat je gemaakt hebt, kan je niet privé delen met iemand. Neen, je moet het eerst uploaden naar Byte zelf, en die stuurt dan een link naar je bestemmeling om het filmpje te downloaden. Dat betekent dus wel dat jij niet echt de controle hebt over je filmpje, want eens geüpload, kan het wel eens zijn eigen leven gaan leiden op het internet...

Meer bij Lifehacker en The Verge.
https://byte.co/
https://lifehacker.com/get-the-magic-of-vines-6-second-looping-videos-back-aga-1841226709
https://www.theverge.com/2020/1/24/21081002/byte-vine-successor-available-now-launch-dom-hofmann-ios-android



DE AFFAIRE SONOS: STEEDS VAKER LAAT TECHNOLOGIE JOU IN DE KOU STAAN
Een aankondiging van Sonos verleden week zorgde voor heel wat opwinding. Het bedrijf zou namelijk de ondersteuning stopzetten voor een reeks luidsprekers met wifiverbinding die het in de eerste jaren van zijn bestaan uitgebracht had, waaronder de eerste generatie van de PLAY5 luidsprekers. Die waren heel populair, en sommige toestellen uit die reeks waren nog in 2015 in de winkel verkrijgbaar, o.a. de Connect en Connect.Amp.

Dat is dus amper 5 jaar geleden. En ondertussen zijn we er al aan gewoon (maar is het eigenlijk niet logisch) dat ondersteuning voor elektronische toestellen na 5 jaar stopgezet wordt. In het geval van Sonos speelt nog een andere factor een rol bij de verontwaardiging. Want in die jaren is Sonos andere producten blijven verkopen, die samenwerkten met die luidsprekers via een mesh netwerk. En nu kondigt Sonos aan dat niet alleen de luidsprekers zelf, maar ook alle producten op datzelfde netwerk niet meer zouden werken.

Sonos heeft ondertussen een persbericht uitgebracht waarin het stelt dat het weliswaar geen software updates meer zal uitbrengen voor de getroffen producten, maar dat de toestellen nog wel zullen werken, en dat er "zo lang als mogelijk" bug fixes en beveiligingsupdates geleverd zullen worden.

Maar het is opnieuw even slikken voor de gebruiker, die door de technologie in de steek gelaten wordt. Gebruiksvoorwerpen die op zich prima zijn, het 'analoge' gedeelte zeg maar, maar waarvan de achterliggende technologie achterhaald is. ZDNet stelt zich terecht de vraag: vandaag Sonos, morgen Alexa en elektrische auto's?
https://www.theverge.com/2020/1/23/21079269/sonos-ceo-patrick-spence-apology-legacy-products-software-updates
https://www.zdnet.com/article/sonos-abandoning-its-legacy-customers-is-precisely-what-is-wrong-with-iot/



GRATIS BESTAAT NIET: NOGMAALS BEWEZEN DOOR AVAST
Het wordt zo vaak gezegd: gratis bestaat niet. Wanneer een dienst gratis aangeboden wordt, weet dan dat jij het product ben dat verkocht wordt en waarop winst gemaakt wordt. Dat is zo voor Google, Facebook, en Co. Diensten waarvan we dat verwachten.

Maar van een antivirusbedrijf? Neen, dat had je toch niet gedacht? Toch is het blijkbaar zo. Website Vice brengt het nieuws dat twee sites, Motherboard en PCMag tijdens een onderzoek de hand konden leggen op documenten, waaruit blijkt dat antivirusbedrijf Avast de surfgegevens van zijn gebruikers voor veel geld verkoopt, via zijn filiaal Jumpshot. En de klanten zouden onder andere Pepsi, Google en Microsoft zijn, naast Yelp, Home Depot, Condé Nast en anderen. Sommige van die klanten zouden miljoenen dollars betaald hebben voor de "All Clicks Feed", een feed waarmee het gedrag van de gebruiker, zijn clicks, en zijn tochten op verschillende websites heel nauwkeurig gevolgd kunnen worden.

Dat is toch even slikken. Vooral wanneer je weet dat Avast 435 miljoen actieve gebruikers per maand heeft. Volgens Avast zouden de gebruikers via een opt-in keuze toestemming gegeven hebben voor het verzamelen en doorverkopen van hun data. Maar Motherboard ondervroeg verschillende Avast-gebruikers, en die zegden dat zij niet op de hoogte waren van het feit dat Avast hun gegevens verkocht.

Meer bij Vice en PCMag.
https://www.vice.com/en_us/article/qjdkq7/avast-antivirus-sells-user-browsing-data-investigation
https://www.pcmag.com/news/the-cost-of-avasts-free-antivirus-companies-can-spy-on-your-clicks



VK: GEEN ART. 17 VAN DE EU COPYRIGHTWETTEN
Binnenkort zal dus het Verenigd Koninkrijk niet langer meer deel uitmaken van de EU. En dat betekent dus ook dat het de richtlijnen niet langer moet toepassen die binnen de EU afgesproken zijn.

Een van die richtlijnen is heel belangrijk voor de internaut, namelijk die over de auteursrechten. Met name het beruchte artikel 13 (later artikel 17 hernoemd), dat websites verplicht om alle door de gebruikers geüploade content te controleren of die geen auteursrechtelijk materiaal bevat.  Daar was heel wat protest tegen, omdat het enerzijds ondoenbaar is voor kleinere websites, en anderzijds memes onmogelijk zou maken - en zonder memes is het internet maar saai, toch?

De EU had daarop gelukkig een uitzondering gemaakt voor memes, maar ook voor citaten, besprekingen van werken, kritiek op werken, karikaturen, parodieën en pastiches.

In het VK heeft de minister van Universiteiten en Wetenschap aangekondigd dat het land de EU-richtlijn niet zal implementeren, zodra het uit de EU gestapt is, aldus Engadget.Wat uiteraard niet betekent dat het VK een vrijhaven gaat worden voor auteursrechtelijk beschermde werken. Reken er maar op dat daar andere wetten uitgedacht zullen worden!

Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/2020/01/26/uk-will-not-implement-eu-copyright-directive/



VERPLAATS VERSCHILLENDE TABBLAADJES IN EEN KEER IN EDGE
Een leuke handigheid bij de nieuwe Edge browser van Microsoft: je kan er verschillende tabs tegelijkertijd naar een ander venster verslepen. Het mooie daarbij is dat Microsoft ondertussen beloofd heeft dat het die feature, althans de code ervan, zal schenken aan de community die Chromium ontwikkelt, de engine waarop tegenwoordig Edge gebaseerd is.

Het is een conversatie in Reddit die alles aan het rollen bracht. Daarin werd over de feature gesproken, in een thread over dit onderwerp. Een software ingenieur van Google reageerde met het voorstel: als jullie dit willen upstreamen van Edge, dan zijn wij geïnteresseerd. Waarop zijn evenknie bij Microsoft beloofde dat hij zich eraan zou zetten. En kijk: twee weken later bracht Microsoft de code uit voor Chromium, zodat elke browser die hierop gebaseerd is nu kan genieten van deze feature. Microsoft heeft nog verdere bijdragen in petto, om toegankelijkheid te verbeteren, de performantie, en compatibiliteit voor zowel Edge als Chrome (1).

Interessant is de bedenking die de podcast Daily Tech News Show hieraan koppelde. Namelijk dat open source ooit de speeltuin was van de eenzaam zwoegende zelfstandige ontwikkelaar. Nu is dat uiteraard nog altijd een beetje, maar het merendeel van de projecten worden nu geleid door big tech bedrijven.

En dat wordt ook weerspiegeld in de licenties. Uit recente cijfers blijkt dat de populairste open source licentie voor 2019 de 'permissive' licenties zijn zoals Apache en MIT. Van de 4 miljoen open source packages en de 130 miljoen open source bestanden, geschreven in 200 programmeertalen, is 67% permissive en 33% een copyleft licentie zoals GNU GPL. In 2012 was dat nog helemaal anders: 59% copyleft en 41% permissive.

De reden daarvoor is duidelijk: bij een permissive licentie zijn er minder beperkingen aan wat jij kan doen met de componenten, en meestal mag je de code ook gebruiken in fabriekseigen afgeleide werken. Bij GNU GPL moet je bijvoorbeeld de wijzigingen terug aan de open source community schenken.

Deze cijfers vind je terug bij WhiteSourceSoftware (2).
https://www.theverge.com/2020/1/27/21083299/microsoft-google-chrome-tab-management-chromium-improvements-feature
https://resources.whitesourcesoftware.com/blog-whitesource/top-open-source-licenses-trends-and-predictions



ESCOOTERBEDRIJF BIRD NEEMT CIRC OVER
De eScooters, de autoped met motor, is ideaal voor vervoer op korte afstanden in de stad - vooral dan in de formule waarbij je gewoon een abonnement neemt, en je via een app kan zien waar er een vrije eScooter staat en die gewoon kan gebruiken.

Verschillende bedrijven hebben zich dan ook op die markt gesmeten. In eigen land zie je vooral scooters van het bedrijf Bird en Circ rondrijden.

Maar ondanks het feit dat investeerders rotsvast geloven in het succes van deze bedrijven, zijn die tot nu toe allemaal zwaar verlieslatend. Het grote probleem is namelijk dat de scooters zelf geen lange levensduur hebben, en het een investering vergt om een heel grondgebied met jouw scooters vol te kunnen zetten.

Bird geeft het echter niet op, integendeel zelfs - het heeft plannen voor uitbreiding. Het heeft namelijk concurrent Circ opgekocht. Die opereert in 40 steden in 14 Europese landen en de Verenigde Arabische Emiraten.

Hoeveel geld Bird neergeteld heeft voor Circ is niet geweten. Maar Bird heeft wel aangekondigd dat het zich vooral wil focussen op de 'unit economie', dus de winst per eenheid. Het wil met andere woorden de levensduur van de scooters verlengen. Dat is niet alleen goed voor de winst, maar ook voor het milieu!

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2020/1/27/21083751/bird-acquires-circ-electric-scooter-europe-asia



FACEBOOK MAAKT OFF-FACEBOOK ACTIVITY TOOL VOOR IEDEREEN TOEGANKELIJK
Dinsdag was het wereld privacy dag, en Facebook vond dat de ideale gelegenheid om nog eens te beklemtonen dat het jouw privacy hoog in het vaandel schrijft. Een belofte die door de meeste internauten ongetwijfeld op hoongelach onthaald wordt, want Facebook staat nu niet bepaald bekend voor het eerbiedigen van je privacy.

De tool die het blazoen van Facebook moet oppoetsen, is de Off-Facebook Activity tool. Die werkt als volgt: Facebook krijgt van zijn business partners informatie over jouw activiteit op hun site, en Facebook gebruikt dan die informatie om jou advertenties te tonen die relevant zijn voor jou. Dankzij de nieuwe tool van Facebook zal je voortaan kunnen zien wat die informatie is, en kan je die uit jouw account verwijderen als je dat wil.

Geen echt grote verbetering, maar toch een begin tot meer transparantie en controle over jouw Facebookaccount.
https://betanews.com/2020/01/28/facebook-privacy-new-decade/
https://www.thurrott.com/cloud/social/228882/facebook-brings-off-facebook-activity-to-everyone



BINNENLAND: DISCUSSIE ROND DE 15 MINUTEN WACHTTIJD VOOR UBER
Het was even wachten vooraleer Uber hier in ons landje van start kon gaan. De strenge wetten voor taxichauffeurs waren de grote hinderpaal. Je kon immers moeilijk eisen van de chauffeurs van reguliere taxi's dat zij zich aan die regels zouden houden, terwijl de Uber-chauffeurs dat niet moesten doen. Dat gaat o.a. om de verplichting tot het kopen van een dure taxilicentie - waarbij voor sommige gebieden het aantal taxi's beperkt is.

Nochtans, en dat hebben wij al vaker beweerd, zou de komst van Uber in ons land erg welkom zijn. Vooral in kleinere steden en dorpen, waar het openbaar vervoer erg beperkt is, je bijvoorbeeld na 20u geen vervoer meer vindt, en je dus enkel nog met je eigen auto kan uitgaan.

Welnu, Uber heeft eindelijk een fiat gekregen om in ons land te starten, dankzij het nieuwe taxidecreet dat sinds 1 januari van kracht is. Maar er zit een addertje onder het gras: de Uber-chauffeur moet 15 minuten wachten vooraleer hij de klant kan gaan ophalen. Die regel, die eigenlijk voor alle taxidiensten geldt waar je een taxi kan bestellen via een app, moet ervoor zorgen dat chauffeurs die aan een taxistandplaats staan te wachten (en daarvoor moeten betalen) niet gediscrimineerd worden. Oorspronkelijk zou de regel bovendien enkel voor het Brusselse gelden, omdat ook voor taxivervoer naar de luchthaven strenge regels gelden. Maar hij is (per vergissing, zo wordt beweerd) in het uiteindelijke decreet terechtgekomen en geldt nu overal.

Daarom gaan er stemmen op om het nieuwe decreet al bij te schaven, en de 15 minuten regel af te schaffen. Wordt vervolgd...
https://www.tijd.be/politiek-economie/belgie/algemeen/kwartier-wachten-op-uber-rit-is-fout-van-administratie/10203567
https://m.standaard.be/cnt/dmf20200128_04825326



FRANKRIJK: ALARMKREET OMWILLE VAN DE ONLINE HAATWET
Bij La Quadrature du Net lazen wij een verontwaardigd artikel over de nieuwe wet die online haat moet tegengaan. Iets waarover je in onze pers niet zoveel gelezen hebt, en wij willen je toch even op de hoogte brengen van deze ontwikkeling.

Het blijkt namelijk dat er een wet in de maak is die inhoudt dat content, die haat verspreidt en oproept tot terrorisme, 'snel' van het web verwijderd moet worden. Oorspronkelijk werd die 'snel' geïnterpreteerd als binnen de 24u. Maar door een op het laatste moment ingediend amendement werd dat omgevormd tot 1u.

Voor grote websites is dat al een zware taak, maar voor kleinere sites, waar men geen geld heeft om iemand 24u/7  stand-by te laten staan is dat onmogelijk.

De wet was bovendien oorspronkelijk enkel van toepassing voor platformen met miljoenen gebruikers per maand, zoals Facebook, Twitter, Youtube.... Maar door het amendement zijn ook de kleinere websites verplicht dit toe te passen.

Komt daar nog bij dat het enkel de politie is die oordeelt of een bepaalde content verwijderd moet worden, zonder dat er enige rechtspraak aan te pas komt, laat staan een recht op verweer. En dat de straffen voortaan niet langer financieel zijn, maar concreet en drastisch. Wanneer een site niet binnen het uur de gewraakte content verwijdert, kan de politie eisen van de internetprovider dat er geen toegang is tot dit platform vanuit Frankrijk.

En wat als een politieke tegenstander een haatvolle reactie post op een artikel op de website van partij X of actiegroep Y? En de webmaster van die site niet tijdig reageert? Dan wordt die website monddood gemaakt. Censuur wordt zo wel heel simpel...
https://www.laquadrature.net/2020/01/22/coup-detat-sur-la-loi-haine/



NEDERLAND: BOL VERKOOPT OOK KLEDING
Enkele weken geleden kon je lezen dat er zich zwarte wolken vormen boven Bol.com. Deze erg succesvolle webwinkel krijgt namelijk harde concurrentie, nu Amazon aankondigt dat het met een heuse Nederlandse site begint.

Maar Bol blijft niet bij de pakken zitten: het wil zich diversifiëren op een marktsegment waarvoor je niet meteen bij Amazon zou gaan shoppen: kleding. Je vond immers bij Bol al sportkleding, accessoires en schoenen, maar voortaan vind je er een uitgebreid gamma dames- en herenmode.

Onder andere de Belgische merken LolaLiza, Jack & Jones enClaudia Sträter zal je er vinden. Nu is het wel zo dat er bij kleding een ander businessmodel hoort, want het percentage teruggezonden producten ligt hier veel hoger dan bij andere artikels. De maat is niet juist, het past toch niet goed, of het staat je niet... er zijn zoveel redenen waarom je een online besteld kledingstuk terug zou zenden. Daarom zal de kleding op Bol.com vooral verkocht worden door derden, die ook voor de afhandeling van de retourzendingen moeten instaan.

Meer bij De Standaard (betaalmuur)
https://www.standaard.be/cnt/dmf20200123_04818362



EU WETGEVING HEEFT WEL DEGELIJK EEN INVLOED
Je mag zeggen wat je wil van de EU, maar het valt niet te ontkennen dat de regelgeving -misschien soms wat te bureaucratisch- toch zijn effect heeft. Enkele berichten om dit te illustreren.

Mark Zuckerberg, CEO van Facebook, zal binnenkort samenzitten met EU vertegenwoordigers om te bespreken over de bezorgdheid van de EU over antitrust en privacy, en hoe Facebook daarmee omgaat. Er zou met name gepraat worden over een set nieuwe regels en richtlijnen voor het internet; de EU wil namelijk de regels over de aansprakelijkheid van platformen verbeteren, en eind dit jaar zou er "al" een eerste voorstel hiervoor op tafel liggen (1).

Een tweede bericht spreekt dit een beetje tegen, omdat het gaat over maatregelen die het VK op zijn eentje nemen wil. Het is momenteel zo dat de makers van Internet of Things en allerlei andere 'slimme' toestellen momenteel werken in een soort Wilde Westen. Je weet als consument hoegenaamd niets over de manier waarop jouw privacy beschermd wordt, wat er met jouw gegevens gebeurt, maar vooral: hoe het zit met de beveiliging van jouw toestel. Wat als er een lek vastgesteld wordt - word jij daarvan op de hoogte gesteld, en belangrijker nog: zal de fabrikant dan een update uitbrengen, en krijg jij die update toegestuurd?

In het VK werkt het Departement voor Cultuur, Media en Sport daarom samen met het UK National Cyber Security Centre, beveiligingsexperten, fabrikanten en retailers aan een nieuwe wet. Wanneer die erdoor komt, dan zullen alle toestellen voortaan een uniek wachtwoord moeten hebben, en kan dat niet teruggezet worden op fabrieksinstellingen. Bovendien moet de fabrikant een contactpunt bekend maken waar kwetsbaarheden en lekken gemeld kunnen worden, en moeten zij die problemen verhelpen, binnen een bepaalde termijn. En op elk verkooppunt moet duidelijk een minimumperiode vermeld worden gedurende dewelke de fabrikant beveiligingsupdates zal leveren.

Producten die niet aan deze voorwaarden voldoen, zouden voortaan niet meer verkocht mogen worden in het VK (2).

Om dit bericht even terug te linken naar ons EU-verhaal: ook de VS en Europa werken aan een dergelijke wetgeving, maar bij het VK lijkt het concrete vormen aan te nemen.

En tot slot nog dit: de EU werkt momenteel aan regels voor data interoperabiliteit, en een hoe data behandeld moeten worden over de grenzen heen. Dat moet een eengemaakte EU-markt voorzien (single market) in data, met als uiteindelijke bedoeling de dominantie van big tech te doorbreken (3).
https://www.businessinsider.com/mark-zuckerberg-is-going-to-personally-lobby-european-lawmakers-2020-1
https://www.zdnet.com/article/iot-security-your-smart-devices-must-have-these-three-features-to-be-secure/
https://www.reuters.com/article/us-eu-data-exclusive/exclusive-europe-wants-single-data-market-to-break-u-s-tech-giants-dominance-idUSKBN1ZS32E



EEN EENGEMAAKTE GOOGLE COMMUNICATIEDIENST VOOR DE WERKPLEK
Google heeft verschillende communicatiediensten, maar die werken momenteel een beetje naast elkaar. En dat werkt stroef. Volgens the Information zou daar echter verandering in komen. Google zou namelijk aan een app werken voor de werkplek, waarin al de bestaande communicatiediensten verenigd zijn - een beetje te vergelijken met Slack of met Teams van Microsoft.

De app zou dus Gmail-boodschappen omvatten plus de twee Hangout apps (Hangouts Chat en Hangout Meets), plus Google Drive. Dit alles moet ervoor zorgen dat teams bij bedrijven gemakkelijker data kunnen delen.

De nieuwe app zou deel uitmaken van de G-suite.

Meer bij Ars Technica.
https://arstechnica.com/gadgets/2020/01/report-google-planning-tenth-messaging-app-this-ones-another-slack-clone/



SCROLL: NIEUWE ALTERNATIEVE DIENST VOOR SITES OM GELD TE VERDIENEN
Wanneer je nu een website bezoekt, staat die vol met trackers. Die volgen jou bij je bezoeken op andere sites, om zo data over jou te kunnen verzamelen. Want door die data te verkopen verdienen die sites geld. Niet leuk voor jou, maar wanneer je die tracking afzet, dan protesteren de sites, want dan zijn zij hun inkomsten kwijt.

De nieuwe dienst Scroll heeft daarom een slim plan bedacht. Wanneer je hen een bijdrage van 5 dollar per maand betaalt, zal het op de sites die zich aansluiten op het systeem de advertenties doen verdwijnen wanneer jij die site bezoekt. Er worden nog wel cookies geplaatst voor analytics, en om aan te tonen dat jij een Scroll-gebruiker bent, maar geen verdere trackers.

Scroll zelf houdt 1,5 dollar van de 5 die jij betaalt. De rest wordt verdeeld onder de aangesloten sites die jij bezocht hebt. Hoe die verdeling gebeurt, kan je dan op de site van Scroll volgen. Maar volgens Scroll is het in elk geval meer dan wat die sites momenteel krijgen per advertentie.

Een slim idee als je het ons vraagt, maar het werkt alleen als voldoende sites zich op de dienst aansluiten. Maar dan ontstaat een nieuw probleem: zal de spoeling niet te dun worden, wanneer die 3,5 dollar over zoveel sites verdeeld moet worden?
https://www.theverge.com/2020/1/28/21111865/scroll-ad-free-website-subscription-launches

 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


MICROSOFT GEEFT VOORPROEFJE HOE DUO SCHERMEN WERKEN
Een tijdje geleden kondigde Microsoft nieuwe toestellen aan die twee schermen hebben, de Surface Duo en Surface Neo. Het idee daarachter is dat je het toestel kan opvouwen om het gemakkelijker te vervoeren, en openklappen om content op groter scherm te bekijken. Het kleinere toestel, de Duo, draait onder Android, en de grotere Neo onder Windows 10X.

Nu heeft Microsoft ook een demo gegeven van haar visie over hoe apps op die toestellen zouden moeten werken. Standaard zal een app één scherm bezetten, en je kan dan de app uitbreiden naar de twee schermen, zowel in dubbele portret- als dubbele landschap-modus. En volgens Microsoft zouden ontwikkelaars dan gaan experimenteren met verschillende manieren om die beide schermen te gebruiken.

Zo zou je twee kopieën van eenzelfde document kunnen bekijken om te vergelijken. Of een overzicht van een app in het ene scherm, en bepaalde details ervan op het tweede scherm. Maar ook de content over de beide schermen, zodat je gewoon een groter canvas krijgt.

Hiermee zet Microsoft dus een andere filosofie neer dan de plooibare schermen van de smartphones, zoals de Razr, die gokken op één enkel doorlopend scherm. Bij Microsoft daarentegen hebben beide kanten van het scherm een duidelijke scheidslijn.

Een verhelderend artikel hierover bij The Verge.
https://www.theverge.com/2020/1/22/21077334/microsoft-dual-screen-apps-windows-10x-android-emulator-surface-duo-neo-developers
https://blogs.windows.com/windowsdeveloper/2020/01/22/announcing-dual-screen-preview-sdks-and-microsoft-365-developer-day/



GOOGLE WERKT AAN EIGEN VERSIE VAN AIRDROP
Als er één ding is waarop Android-gebruikers jaloers zijn, dan is het AirDrop. Dat is een technologie van Apple, waarmee je bestanden van het ene Apple-toestel op het andere toestel kan overzetten.

Welnu, binnenkort zullen Android-mensen gelukkig zijn, want Google werkt aan zijn eigen versie van deze technologie, die Nearby Sharing heet.  De technologie is nog niet uit, maar Gizmodo heeft al het een en ander kunnen vernemen over hoe die technologie eruit zal zien, en dat dankzij enkele mensen van XDA-Developers. Die konden de technologie al uittesten op twee Pixel smartphones.

Nearby Sharing is een opvolger op Android Beam, een technologie die gebruikmaakt van NFC, Bluetooth en wifi om bestanden over te zetten. Helaas heeft Google verleden jaar de ontwikkeling van die dienst stopgezet.

Momenteel gaat het dus om Pixel-toestellen, maar volgens Gizmodo zou deze Nearby Sharing ook op andere toestellen werken, wanneer daarop de Google Play services staan.

Meer bij Gizmodo, waar ook een filmpje staat.
https://gizmodo.com/here-s-a-first-look-at-google-s-version-of-airdrop-for-1841242738

 
 


 
De nieuwe oogst


   
EXCALIDRAW: WHITEBOARD
Op deze website kan je diagrammen heel gemakkelijk tekenen. Het bevat veel minder opties dan een gewoon tekenprogramma, maar juist dat is aanlokkelijk voor wie het simpel wil houden.
[Taal:ENG]
https://github.com/excalidraw/excalidraw
https://excalidraw.com/


OLINKIA: JE LINKS ORGANISEREN
Met deze webdienst kan je je links heel gemakkelijk organiseren door ze een tag te geven. Zo vind je ze ook gemakkelijker terug. En omdat het een webdienst is, werken die tags ook op elk toestel - je moet dan wel een account aanmaken bij de dienst, en op dat toestel inloggen op Olinkia.
[Taal: ENG]
https://olinkia.com/


JOHNNYJET: GOEDKOPE VLUCHTEN VINDEN
De website Johnnyjet is dé website om informatie te vinden over reizen. Hier troffen wij een artikel aan dat een aanrader is voor al wie met het vliegtuig reizen wil: 17 manieren om goedkope tickets te vinden. Als je tenminste je vliegschaamte overwinnen kan...
[Taal: ENG]
https://www.johnnyjet.com/17-ways-to-find-cheap-flights/


MY WIFI SIGN: QR CODE

Deze site heeft maar één doel: hier kan je namelijk de inloggegevens van je wifinetwerk omzetten in een QR code. Heb je bezoekers die jij toegang wil geven tot je WiFi netwerk, dan wordt het zo heel gemakkelijk: zij moeten enkel maar de QR code inscannen.
[Taal: ENG]
https://www.mywifisign.com/


VERSPREIDING VAN HET CORONAVIRUS
Het Center for System Science & Engineering heeft een online dashboard uitgebracht, waarop je de verspreiding van het dodelijke coronavirus kan volgen.
Er worden in realtime data van de Wereldgezondheidsorganisatie gebruikt en andere gezondheidsinstellingen, die dan weergegeven worden op de kaart: waar er bevestigde gevallen zijn, waar patiënten hersteld zijn, enz.
[taal: ENG]
https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6
https://www.zdnet.com/article/how-to-track-the-coronavirus-dashboard-delivers-real-time-view-of-the-deadly-virus


SCARY FOR KIDS: GRIEZELVERHALEN

Wordt dat nog gedaan: met je kinderen rond het kampvuur, en dan een griezelverhaal vertellen? Wellicht niet, al is het al omdat je geen kampvuur meer maken mag. En het lijkt ons dat het niet meer opvoedkundig verantwoord is om je kinderen bang te maken. Maar misschien is deze site met griezelverhalen wel iets wat men kan gebruiken bij oudere kinderen - of met een groepje vrienden.
Er zijn griezelige verhalen, games, afbeeldingen en films. Lekker griezelen!
[Taal: ENG]
https://www.scaryforkids.com/


BOYCOTS
Deze pagina op de website van Ethicalconsumer vertelt je tegen welke bedrijven er een boycot-actie loopt, en waarom. Een wonderbaarlijke lijst, als je die even bekijkt. De boycots kunnen om heel uiteenlopende redenen zijn - en het is interessant om je hier even in te verdiepen.
[Taal: ENG]
https://www.ethicalconsumer.org/ethicalcampaigns/boycotts


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: IK GA ERVOOR
Deze website van de Vlaamse overheid wil jou aanmoedigen om te kiezen voor een job in de zorgsector. Wist je trouwens dat er elk jaar niet alleen een Gouden Schoen uitgereikt wordt aan de beste voetballer, maar ook een Witte Schoen? Die gaat naar een beloftevolle verpleegkundestudent.
[Taal: NL]
https://www.ikgaervoor.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: CHOLESTEROL

Het Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg heeft een website ontworpen die niet zozeer voor jou als gewone gebruiker bedoeld is, maar wel voor jou en je arts samen. De site moet jullie helpen om te bepalen of het wel werkelijk nodig is dat jij je te hoge cholesterolgehalte in je bloed gaat verhelpen met medicijnen, of dat een dieet niet zou kunnen volstaan.
[Taal: NL]
http://www.statines.kce.be/
https://news.belgium.be/nl/moet-ik-geneesmiddelen-nemen-om-mijn-cholesterol-te-verlagen-een-interactieve-tool-om-te-helpen-bij


VRIJDAG MULTIMEDIA: SUPERBOWL ADS
Ben jij ook zo'n reclamevreter die niet genoeg kan krijgen van reclamefilmpjes? Dan verwennen wij je met de nieuwste advertenties van de grote merken, die in première te zien zijn tijdens de pauzes van de SuperBowl!
[Taal: ENG]
https://adage.com/article/special-report-super-bowl/super-bowl-commercials-2020-all-ads-released-so-far/2230951


VRIJDAG MULTIMEDIA: BIBLIOTHEKEN

Bj ThemindCircle een selectie foto's van prachtige bibliotheken uit de hele wereld. Het is de Duitse architectuur-fotograaf Reinhard Gömer die de collectie samenstelde.
[Taal: ENG]
https://themindcircle.com/architectural-photographer-captures-beautiful-libraries/


VRIJDAG MULTIMEDIA: HUMO
Dit magazine lanceert niet alleen een nieuwe website - er hoort ook een app bij en een editie voor tablets. Het is een interactieve tv- en kijkgids geworden, met nog meer video's dan voorheen, en ook tal van podcasts.
[Taal: NL]
https://communicatie.dpgmedia.be/humo-lanceert-nieuw-digitaal-platform-met-nieuwe-website-app-en-tablet-editie
http://www.humo.be



Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia





Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Soort cumulonimbuswolk die zich vormt boven een warmtebron - https://nl.wikipedia.org/wiki/Cumulonimbus_flammagenitus
    Bevolkingsinitiatief tegen de bouw van minaretten - https://nl.wikipedia.org/wiki/Bevolkingsinitiatief_tegen_de_bouw_van_minaretten
    Surinaams politicus - https://nl.wikipedia.org/wiki/Diepakkoemar_Chitan
    Vliegdekschip - https://nl.wikipedia.org/wiki/HMS_Theseus_(schip,_1944)
    In 1943 in Duitsland geformeerde militaire eenheid van Brits-Indische vrijwilligers - https://nl.wikipedia.org/wiki/Legion_Freies_Indien
    Nederlandse uitgever, boekdrukker en boekverkoper - https://nl.wikipedia.org/wiki/Hendrik_Boom


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Eerste vrouwelijke president van Griekenland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Katerina_Sakellaropoulou
    Uitbraak coronavirus in Wuhan in 2019 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Uitbraak_coronavirus_in_Wuhan_in_2019
    Artikel over het genoemde coronavirus zelf - https://nl.wikipedia.org/wiki/2019-nCoV
    Deze week, vanaf 31 januari 2020 24.00 uur, is de brexit een feit - https://nl.wikipedia.org/wiki/Brexit


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Biologie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Biologie


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS




 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- Microsoft start bug-opsporingsprogramma met beloningen tot 20.000 dollar
https://www.ad.nl/tech/microsoft-start-bug-opsporingsprogramma-met-beloningen-tot-20-000-dollar~a38c49c6/
- Moskou lanceert ‘grootste systeem’ voor live gezichtsherkenning
https://www.ad.nl/tech/moskou-lanceert-grootste-systeem-voor-live-gezichtsherkenning~ad5f75dd/
 
 
 *** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Talentenwedstrijd geeft gamers de kans om autocoureur te worden met de MP Motorsport Competitie
https://computertaal.info/2020/01/31/talentenwedstrijd-geeft-gamers-de-kans-om-autocoureur-te-worden-met-de-mp-motorsport-competitie/
- Waarom willen overheden (met Amerika op kop) Huawei bannen van 5G netwerken?
https://computertaal.info/2020/01/26/waarom-willen-overheden-met-amerika-op-kop-huawei-bannen-van-5g-netwerken/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Kortrijk mag Proximus-klantgegevens blijven gebruiken voor stadsmarketing
https://tweakers.net/nieuws/162968/kortrijk-mag-proximus-klantgegevens-blijven-gebruiken-voor-stadsmarketing.html
- CERN ruilt Facebook Workplace in voor opensourcesysteem Mattermost
https://tweakers.net/nieuws/162962/cern-ruilt-facebook-workplace-in-voor-opensourcesysteem-mattermost.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be


-  BIPT stelt een voorlopige oplossing rond 5G voor
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/bipt-stelt-een-voorlopige-oplossing-rond-5g-voor/article-news-1560085.html
- Einde WhatsApp op 1 februari voor miljoenen smartphones
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/einde-whatsapp-op-1-februari-voor-miljoenen-smartphones/article-news-1559585.html


*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be

- Gezond verstand in start-up land | Wordt 2020 het jaar van duurzaamheid?
https://www.technologium.be/gezond-verstand-in-start-up-land-wordt-2020-het-jaar-van-duurzaamheid
- 2010-2020 | Het decennium van technologische iteratie?
https://www.technologium.be/2010-2020-een-decennium-van-technologishe-iteratie


*** TANDEMTECH


- Hackers, be gone: hoe veilig te blijven op het internet
https://tandemtech.be/hackers-be-gone-hoe-veilig-te-blijven-op-het-internet-ef14e3d8cc26
- Vine is terug!
Op vier jaar tijd is er veel veranderd
https://tandemtech.be/vine-is-terug-byte-4482759f3176


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/



- Het groeiverhaal van Ianka Fleerackers: “Ik had tien jaar geleden al het acteren moeten inruilen voor ondernemerschap”
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemen/2020/het-groeiverhaal-van-ianka-fleerackers-ik-had-tien-jaar-geleden-al-het-acteren-moeten-inruilen-voor-ondernemerschap
- Podcast: welke gevolgen zal de Brexit hebben voor Belgische bedrijven en start-ups die het Kanaal willen oversteken?
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemen/2020/podcast-welke-gevolgen-zal-de-brexit-hebben-voor-belgische-bedrijven-en-start-ups-die-het-kanaal-willen-oversteken

 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
TIP WINDOWS 10: ALLE VENSTERS MINIMALISEREN BEHALVE HET ACTIEVE

Is je desktop een beetje overvol, met al die geopende vensters? Dan kan je heel snel alle vensters die je niet nodig hebt minimaliseren - behalve het actieve venster dan, waarin je aan het werken bent.
Klik de titelbalk bovenaan van het venster dat je open wil houden aan, om het te selecteren. Houd nu de muis ingedrukt, en beweeg dat venster snel heen en weer - alsof je het aan het schudden bent. Na enkele keren schudden zullen alle andere open vensters geminimaliseerd zijn. Dat wist je niet, he?
https://www.cnet.com/how-to/windows-10-tips-and-tricks-secret-start-menu-taking-screenshots/





 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


  ACTIONLOGGER: JE DOELEN NASTREVEN
Een 'life tracker': je stelt je doelen, en via deze app kan je volgen hoe ver of dicht je je doelen nadert.  De doelen kunnen groot of klein zijn, en je kan ze in verschillende categorieën indelen.
https://www.microsoft.com/en-us/p/actionlogger/9nxd7g0ljxfr?cid=msft_web_chart&activetab=pivot:overviewtab


APPLICATION INSPECTOR: INZICHT IN JE APPS


Dit progje analyseert de broncode van een applicatie, om te weten wat het eigenlijk is en wat het doet. Een progje dat eerder voor de meer technisch onderlegde gebruiker bedoeld is, en te vinden is op de GitHub website van Microsoft.
https://github.com/microsoft/ApplicationInspector


TEAMVIEWER QUICKSUPPORT
Windows, Android, iOS
Met de QuickSupport versie van TeamViewer kan je een verbinding leggen met het toestel van een collega of vriend, om die te helpen bij een computerprobleem. Je kan samen in een team werken, en een presentatie geven. Er bestaat ook een portable versie, die je niet moet installeren op je toestel.
https://www.chip.de/downloads/TeamViewer-QuickSupport_47975720.html
https://www.teamviewer.com/en/download/windows/


APP NEDERLANDS: ZEKERGEZOND


Ook voor onze app blijven we in de gezondheidssfeer. Deze app geeft je informatie over gezonde voeding met heel wat tips. Ook gezonde en goedkope recepten tref je er aan, die samengesteld zijn volgens de voedingsdriehoek die momenteel aanbevolen wordt. Bij de app hoort ook een website.
https://www.zekergezond.be/tabs/home
https://play.google.com/store/apps/details?id=be.vigez.zekergezond
https://apps.apple.com/us/app/zeker-gezond/id1495182924


VRIJDAG APP-DAG: MAXX
Wij deden het in januari, maar officieel is het februari dat de meeste mensen hun 'Tournée Minerale' - houden: een detox-maand, zonder alcohol. En voor wie het moeilijk krijg, is er een app, de gemaakt werd door het Nederlands kennisinstituut Trimbos. Je kan hier een dagboek bijhouden met je alcoholverbruik, en je vindt er motiverende boodschappen met advies.
https://apps.apple.com/nl/app/maxx/id1321501053
https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.trimbos.maxx&hl=nl

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.



 
 

NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Stuur ons een mail en wij zorgen ervoor! info@netties.be



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Menigeen verbeeldt zich zoeklichten over de wereld en het leven der mensen te laten schijnen,
wanneer hij een stallantaarn boven een poel zwaait.
-Peter Sirius-