Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
23/1/2020 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 24
Nummer  1140 van 18/1/2020



Gegroet lezer,

Een heerlijke zaterdagmiddag met -eindelijk!- wat heldere zon. Het maakt niet uit dat het wat kouder is, het zicht van de zon maakt het hart meteen wat warmer. Een mens zou er haast lyrisch van worden!

Ook deze week hebben wij weer een collectie erg uiteenlopende berichten voor u  - van evoluties rond domeinnamen, tot een slimme manier om Windows 10 toch legaal op uw computer te installeren, indien u nog Windows 7 hebt. Alvast veel materiaal ook om te experimenteren.

Veel leesplezier, en hou het veilig bij het experimenteren! Bij leven en welzijn tot volgende week,

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




ANDROID: VOORTAAN JE STANDAARD ZOEKMACHINE ZELF KIEZEN
Om klachten over oneerlijke concurrentie te ontwijken, heeft Google voor zijn Android besturingssysteem voor smartphones een maatregelen genomen die Microsoft voorheen nam. In plaats van de eigen browser als standaard in te stellen, krijg je, wanneer je voor het eerst je Android-toestel in gebruik neemt, een keuze uit verschillende browsers. Voor de Europese markt zijn dat DuckDuckGo en Info.com. Voor het Verenigd Koninkrijk zal dat echter Bing zijn. En voor sommige andere markten zouden ook Seznam, Yandex en Qwant een optie zijn - browsers die bij ons onbekend zijn, maar in die landen heel populair zijn.

Een positieve evolutie, als je het ons vraagt. Toch hebben sommige waarnemers een punt van kritiek: het zint hen niet dat deze alternatieve browsers bepaald werden per veiling - zij moesten namelijk tegen elkaar opbieden om dit plaatsje te veroveren. Dit had ertoe kunnen leiden dat de browser met de diepste zakken het pleit zou winnen - maar daar is het gelukkig niet op uitgedraaid.

Meer bij CNBC.
https://www.cnbc.com/2020/01/09/google-android-default-search-engine-sold-to-highest-bidder-in-europe.html



GOOGLE NEWS STELT GEBRUIKERS EN UITGEVERS TELEUR
Misschien wist je het niet, maar Google News bood jou de mogelijkheid om een abonnement te nemen op magazines, en daar dan een pdf-versie van online te lezen. Welnu, blijkbaar wordt die dienst stopgezet: al wie een abonnement had, krijgt prorata het bedrag dat hij betaald had voor de rest van het lopende jaar, terugbetaald. Gelukkig blijven de edities uit het verleden nog altijd online beschikbaar - wat nogmaals een waarschuwing is voor dergelijke abonnementsdiensten, want voor hetzelfde geld had je ook daartoe geen toegang meer gehad.

Er blijkt nog meer aan de hand te zijn bij Google News. Google had namelijk verleden maand een centrum gelanceerd waar uitgevers terecht konden om hun artikels te optimaliseren. Maar dat centrum blijkt vol bugs te zitten - het regent er klachten van uitgevers over hun artikels die niet meer geïndexeerd worden, die hun logo niet meer kunnen uploaden, enz.

Waarnemers menen in deze strubbelingen een teken aan de wand te zien. Google News botst in Europa immers op de nieuwe bepalingen van de auteursrechten. Wil het nog nieuws van de verschillende media mogen brengen, dan mag het daar geen reclame meer bij zetten. Wat deze dienst oninteressant maakt voor Google - reden waarom het misschien News stiefmoederlijk behandelt?

Meer bij Abondance.
https://www.abondance.com/20200108-41711-les-deboires-de-google-news.html



MICROSOFT TEAMS: NIEUWE MOGELIJKHEDEN WAARONDER WALKIE TALKIE
Microsoft heeft enkele nieuwigheden aangekondigd die binnenkort in haar 'Teams' beschikbaar zullen zijn. Zoals je weet is Teams een onderdeel van de Office 365 suite; net als de rechtstreekse concurrent Slack is het bedoeld voor groepen, om samen te werken rond projecten en om met elkaar te communiceren.

De grote nieuwigheid wordt 'Walkie Talkie', een push-to-talk functie, waarmee managers gemakkelijk collega's en personeelsleden kunnen bereiken. Het is geen gewone chatfunctie, want dat zat al in Teams. Bij de chatfunctie stuur je een verzoek uit naar een andere partij om een gesprek te initiëren, en de ander kan dat gesprek aannemen of afwijzen. Bij Walkie Talkie echter zend je gewoon een boodschap uit naar een persoon of een groep mensen.

Walkie Talkie zal zowel op de desktop als op mobiele versies van Teams werken, zowel via WiFi als het mobiele netwerk. Nog andere nieuwigheden zijn het feit dat je via SMS kan inloggen - een 2F authenticatie methode waarbij je via SMS een eenmalige code krijgt om Teams te openen. Nieuw is ook Tasks, waarmee een manager een reeks taken in een to-do lijstje kan opstellen voor de personeelsleden. En ook handig is het uitloggen uit een gedeeld toestel: werken jij en je collega op dezelfde computer bijvoorbeeld, dan kan jij uitloggen. Wanneer je collega inlogt, dan heeft die een verse PC voor zich, zonder jouw persoonlijke gegevens. En om de work-life balans te respecteren, zullen gebruikers buiten hun werkuren geen toegang hebben tot Teams.

Microsoft vecht momenteel een hevige concurrentiestrijd uit met Teams.  Momenteel heeft Teams 20 miljoen dagelijkse gebruikers, en Microsoft wil dat nog opdrijven. Het zal daarom Teams ook naar Linux porteren, een toch ongewone stap die ongetwijfeld het bereik van Teams nog zal vergroten. Microsoft wil zich in de nabije toekomst ook richten tot de zogenaamde frontline workers: mensen aan de kassa, verkopers, en andere personeelsleden die rechtstreeks contact hebben met de klanten.
https://www.pcworld.com/article/3512671/attention-microsoft-teams-will-add-push-to-talk-walkie-talkie-feature.html#tk.rss_all
https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/blog/2020/01/09/8-new-capabilities-microsoft-365-empower-firstline-workers/



DOMEINNAMEN: COM MAG DUURDER WORDEN EN ORG MOET BESCHERMD WORDEN
Twee berichten uit het wereldje van domeinnamen. Om te beginnen een voorstel van Verisign, dat een exclusief recht heeft om als registry de .com domeinnamen te mogen beheren. En vergoedingen te vragen voor het registreren van dergelijke .com domeinnamen.

Verisign heeft nu een voorstel gedaan voor een overeenkomst met ICANN, de organisatie die àlle domeinnamen beheert, om die tarieven te mogen zes jaar met maximaal 28% te mogen verhogen. Om ICANN wat mild te stemmen voor dit voorstel, heeft Verisign een donatie van 20 miljoen dollar (vijf jaar lang 4 miljoen dollar jaarlijks) gedaan aan ICANN, zogenaamd om de ICANN-commnity op te voeden over beveiligingsrisico's. Meer bij Slashdot (1).

Een tweede bericht betreft de .org domeinextensie. Die werd tot nu toe beheerd door een non-profit registry. Maar die overweegt nu het beheer van .org te verkopen aan een commerciële groep, Ethos Capital. Hiertegen is veel protest gekomen, omdat .org normalerwijze enkel toegekend wordt aan non-profit organisaties, en een commerciële entiteit uiteraard winst voorop zal stellen zodra het de .org domeinen onder haar beheer krijgt. Met prijsstijgingen waarschijnlijk tot gevolg.

Nu hebben verschillende organisaties de handen ineengeslagen om het protest luider te maken, en de controle over .org in handen te krijgen. Het gaat om o.a. Electronic Frontier Foundation ((EFF), Greenpeace, Consumer reports.

Hopelijk lukt hun poging! Meer bij Slashdot.(2)
https://tech.slashdot.org/story/20/01/13/0512230/icann-wants-to-let-verisign-raise-prices-on-com-domains?utm_source=rss1.0mainlinkanon&utm_medium=feed
https://news.slashdot.org/story/20/01/12/2325214/internet-pioneers-fight-for-control-of-org-registry-by-forming-a-nonprofit-alternative?utm_source=rss1.0mainlinkanon&utm_medium=feed



INSTAGRAM VOEGT BOOMERANG-EFFECTEN TOE
Het is al enkele jaren dat Instagram een functie heeft die 'Boomerang' heet. Daarmee kan je een video loop maken die een beweging heen-en-weer in herhaling weergeeft. Dat lijkt leuk op het eerste gezicht, maar het begint al gauw te vervelen.

Boomerang werd dan ook al snel door de meeste gebruikers genegeerd. Maar daar kan nu verandering in komen, met extra filters die Boomerang gekregen heeft.

Het gaat om:

-SlowMo: de Boomerang wordt vertraagd tot halve snelheid, zodat hij twee seconden in elke richting speelt. Zo zie je elk detail.

-Echo: voegt een blur toe dat een spoor nalaat achter elk bewegend voorwerp- net alsof je dubbel ziet

-Duo: spoelt de clip snel terug naar het begin

-Trimming: verkort de Boomerang met gelijkaardige controles als bij de camera roll van de iPhone, of de video composer van Instagram.

Aan de slag dus! Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2020/01/10/boomerang-filters/



TIKTOK ONDERZOEKT MOGELIJKHEID VAN FEED MET GESELECTEERDE CONTENT
Ook van TikTok wat nieuws. Het sociale netwerk, dat door sommigen toch wat gewantrouwd wordt omdat het in handen is van een Chinees bedrijf, is nog altijd heel populair bij de jeugd. Maar de content is heel uiteenlopend van kwaliteit. En dan is het heel moeilijk om adverteerders te lokken: die willen weten waar hun advertentie terecht gaat komen, zodat die niet getoond wordt naast ongewenste content.

De Financial Times wijst erop dat TikTok hiermee wellicht het voorbeeld wil volgen van Snapchat. Dat heeft zijn 'Discover' tabblaadje waar verschillende uitgevers hun content aanbieden - van Condé Nast tot Wall Street, NBC, CBS. De advertenties die hier geplaatst worden, moeten duurder betaald worden, en de inkomsten hiervoor worden gedeeld met de uitgevers.

Meer over deze commerciële modellen bij de Financial Times.
https://www.ft.com/content/e1e6baf6-34ba-11ea-a6d3-9a26f8c3cba4



STUDIE: 88 PERCENT WEBSITES NIET IN ORDE MET GDPR
Eerst even dit verduidelijken: het onderzoek dat de universitaire onderzoekscentra van MIT, UCL en Aarhus University uitvoerden betrof niet zozeer websites zelf, als wel CMP's. Dat zijn Consent Management Platformen - platformen die hun diensten aanbieden om het webmasters gemakkelijker te maken om hun website conform te maken met de vereisten van de GDPR op het gebied van privacy.

Welnu, uit dat onderzoek blijkt dat amper 11,8% van de CMP's voldeed aan de minimale vereisten van GDPR wat betreft het plaatsen van cookies, het gebruik van tracking tools en het verzamelen van gegevens over de gebruiker. Die minimale vereisten omvatten o.a. dat er geen vooraf aangevinkte vakjes mogen zijn, dat het verwerpen van cookies even gemakkelijk moet zijn als het accepteren ervan, en dat jij bij het bezoeken van de website niet automatisch toestemming geeft door verder op de site te blijven surfen - neen, je moet expliciet je toestemming geven.

De resultaten zijn bedroevend. Bij de top 10.000 websites in het Verenigd Koninkrijk beschouwde 32,5% het feit dat de gebruiker verdersurfte op de site of geen antwoord gaf, als toestemming. 45,2% werkte met een vooraf aangevinkt vakje om toestemming te geven, en 50,1% gaf geen 'alles verwerpen' optie. Bij de websites die wél een alles-verwerpen optie boden, moest je daarvoor twee keer klikken vooraleer je die optie kon vinden, terwijl het aanvaarden van cookies altijd op de eerste laag te vinden was.

Conclusie: de wet is er wel, maar zij wordt niet nageleefd. En de overheid lijkt moeite hebben om de wet af te dwingen - het lijkt een haast onmogelijke taak om alle websites te gaan controleren op het naleven van deze wetgeving. Verwacht wordt dat de overheid af en toe grotere websites zal aanpakken, om die als voorbeeld te stellen. En in de hoop dat de aandacht die deze zaken krijgen, de andere websites even zullen wakker schudden.

Maar anderzijds is er toch een sprankje hoop dat het voor de gebruiker wat gemakkelijker gaat worden. De onderzoekers van de studie hebben namelijk een plug-in ontworpen voor de Chrome en Firefox browser, de Consent-o-matic. Die is afgestemd op de vijf belangrijkste Consent Management Platformen. Hierdoor kan jij gewoon in de plug-in aanduiden wat jouw algemene consent (instemming) keuzes zijn, en voortaan zal de tool automatisch die voorkeuren toepassen op alle cookiemeldingen op websites die met deze CMP's werken.

Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2020/01/10/cookie-consent-tools-are-being-used-to-undermine-eu-privacy-rules-study-suggests/



WINDOWS 7 ONDERSTEUNING STOPGEZET MAAR GRATIS OVERSCHAKELEN NAAR WINDOWS 10 KAN NOG ALTIJD
14 januari was de dag dat de officiële ondersteuning door Microsoft voor zijn besturingssysteem Windows 7 eindigde. Dat wil zeggen dat er geen beveiligingsupdates meer zullen verschijnen voor dit OS -wat jou, als je nog met Windows 7 werkt, kwetsbaar maakt. Grote bedrijven zullen tussen haakjes nog wel verdere ondersteuning kunnen vragen aan Microsoft, mits betaling, maar als gebruiker van Windows Home blijf je in de kou staan en doe je er best aan om over te schakelen naar Windows 10.

Nu kost een upgrade in principe $139, en niet iedereen heeft dat geld meteen liggen. Gelukkig vind je bij CNet een perfect legale manier om Windows 10 toch nog te downloaden.

Je moet hiervoor de gratis upgrade tool gebruiken, die Microsoft sinds 2016 niet meer aanbiedt, maar nog altijd op zijn website te vinden is en die nog altijd werkt.

Je moet hiervoor naar de Download Windows 10 Disc Image pagina gaan, daar "Create Windows 10 Installation Media" aanklikken en downloaden. Draai de tool, kies Upgrade PC Now, Na de update moet je nog wel naar Settings Update & Security gaan, en daar Activation kiezen. En kijk, je zou nu een perfect legale licentie voor Windows 10 moeten hebben.

Denk er wel aan: je moet binnen je Windowsversie blijven: van Windows 7 of 8 Home versie kan je alleen naar Windows 10 Home, en van Pro moet je naar Pro.

De instructies vind je bij CNet.
https://www.cnet.com/how-to/rip-windows-7-upgrade-to-windows-10-free-heres-how/
https://www.microsoft.com/en-us/software-download/windows10ISO?ranMID=24542&ranEAID=0JlRymcP1YU&ranSiteID=0JlRymcP1YU-FlqJ2f.g.O8wtuwmLfe5WA&epi=0JlRymcP1YU-FlqJ2f.g.O8wtuwmLfe5WA&irgwc=1&OCID=AID2000142_aff_7593_1243925&tduid=(ir__3s29weciogkfthp3kk0sohzizm2xlkvndl31icwn00)(7593)(1243925)(0JlRymcP1YU-FlqJ2f.g.O8wtuwmLfe5WA)()&irclickid=_3s29weciogkfthp3kk0sohzizm2xlkvndl31icwn00



BINNENLAND: SOCIALE BOODSCHAPPERS BIJ COLRUYT
Dat het systeem van individuele boodschappen die je via het internet doet, en die dan individueel door een koerier gebracht moeten worden, niet echt ecologisch verantwoord te noemen is, dat hebben wij al vaker betoogd. Gelukkig wordt over manieren nagedacht om dit probleem aan te pakken. Zo heeft Colruyt deze week een nieuwe dienst aangekondigd, Collect&Go Connect, die 'sociaal' shoppen moet aanmoedigen. Daarbij doe jij boodschappen voor iemand anders, die bijvoorbeeld geen tijd heeft of minder mobiel is. Het is niet bedoeld voor grote shoppings, wel voor kleinere boodschappen, dingen bijvoorbeeld die vergeten zijn.

Concreet werkt het zo: via de app stel je je boodschappenlijstje op, en je vertelt erbij waar, wanneer en tegen welke vergoeding je die boodschappen graag geleverd zou krijgen. Een ander die toch naar de winkel moet, kan dan de boodschappen meebrengen en leveren.

Momenteel loopt er een test in zeven winkels van buurtsupermarkt Okay in West-Vlaanderen en Gent.
https://www.standaard.be/cnt/dBelmf20200115_04806405?utm_source=twitter&utm_medium=dlvr&utm_campaign=twitterfeed
https://www.collectandgo.be/cogo/nl/portal#/



NEDERLAND: KOMST AMAZON
Een bericht dat de Vlaamse en Nederlandse e-commerce markt grondig dooreen zal schudden. Webgigant Amazon zal namelijk de Nederlandse markt betreden.

Momenteel kan je al, vanuit België of Nederland, goederen bestellen bij Amazon.com. Er bestaat zelfs een Amazon.nl. Maar die aanwezigheid gaat Amazon nu nog verder uitbreiden. En wel door aan Nederlandse handelaars de mogelijkheid te bieden om ook hun goederen via Amazon te verkopen. Zo krijgen die toegang tot een veel bredere markt, namelijk Amazon.co.uk, Amazon.de, Amazon.fr, Amazon.it en Amazon.es, naast de .nl versie.

Amazon zal tevens instaan voor de logistiek van deze handelaars, indien die dat willen: zij sturen hun goederen naar Amazon, dat verder zorgt voor de opslag, de bezorging aan klanten, de klantenservice en de afhandeling van retourzending.

Goed wellicht voor de consument, want hij krijgt een bredere keuze - en wellicht komen de prijzen nu onder druk te staan. Slecht nieuws echter voor twee 'eigen' Belgische/Nederlandse e-commercebedrijven: bol.com en coolblue. De vrees bestaat dat zij onder de voet gelopen worden door de pletwals van Amazon.

Bij Sprout en AVROTROS lees je meer.
https://eenvandaag.avrotros.nl/item/webwinkelgigant-amazon-komt-nu-echt-naar-nederland-en-dit-betekent-dat-voor-jou/
https://www.sprout.nl/artikel/e-commerce/zo-wil-amazon-verdienen-aan-nederlandse-ondernemers



MICROSOFT LANCEERT EEN OP CHROMIUM GEBASEERDE VERSIE VAN EDGE BROWSER
Woensdag was het zover: toen heeft Microsoft de nieuwe versie van zijn Edge browser, die gebaseerd is op Chromium, uitgebracht voor Mac en Windows. Deze versie, die Edge 79 heet, bevat enkele functies speciaal voor bedrijven, zoals AAD ondersteuning, een Internet Explorer modus (heel wat bedrijven werken met deze browser als gebruiksinterface voor hun bedrijfstoepassingen), en een integratie van de Search in Bing zoekfunctie.

Wat privacy betreft, zit je in deze browser ook goed. Preventie van tracking staat standaard geactiveerd, en er zijn 3 niveaus van bescherming waaruit je kan kiezen. Heel belangrijk ook: Edge 79 ondersteunt Chrome extensies - alle leuke dingen die je voorheen enkel in de Chrome browser kon genieten, zal je dus ook in Edge kunnen zien.

Je kan deze browser zelf downloaden via onderstaand adres, of wachten tot de volgende update van je Windows besturingssysteem. In beide gevallen zal Edge 79 de oude Edge browser vervangen. Dat kan je herkennen aan het logo: het is nog altijd een 'e', maar die is nu golvend en rond.

Meer bij Venturebeat.
https://microsoft.com/edge
https://venturebeat.com/2020/01/15/microsoft-launches-chromium-edge-for-windows-7-windows-8-windows-10-and-macos/



GOOGLE NEEMT APPSHEET OVER
Wij hadden er nog nooit van gehoord, maar blijkbaar is AppSheet een heel handig platform. Hiermee kan je namelijk mobiele applicaties bouwen, zonder enige kennis van code.

De app haalt namelijk data uit spreadsheets, databases en formulieren, waarbij het de namen van velden of kolommen gebruikt om de app op te bouwen. Stel bijvoorbeeld dat jij voor jouw bedrijf een tool wil om dingen te plannen, en je IT-afdeling heeft daarvoor geen tijd, dan kan je met AppSheet zelf heel snel vanuit jouw bestaande spreadsheet een app maken, die door iedereen gebruikt kan worden.

Nu is het wel zo dat AppSheet momenteel samenwerkt met verschillende diensten, zoals Google Sheets, Office 365, Salesforce, AWS DynamoDB, Box. Nu Google de dienst in handen krijgt, valt het dus af te wachten of deze integratie zal blijven bestaan, of dat Google die enkel in zijn GSuite zal integreren.

Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2020/01/14/google-acquires-appsheet-to-bring-no-code-development-to-google-cloud/



YOUTUBE GEEFT JE FILTERS VOOR IOS
Heb je een iOS toestel (iPhone of iPad), dan heeft YouTube voor jou een leuke verrassing in petto. Je krijgt namelijk filters op je tabblaadje waarin je de filmpjes vindt van de kanalen waarop je geabonneerd bent.

Zo zal je kunnen kiezen om enkel video's te zien van die kanalen die die dag gepost zijn, video's die je begonnen bent te zien maar nog niet uitgezien hebt, kanalen die je helemaal nog niet bekeken hebt, live video's, of korte postings. En je kan ook alle filters uitzetten, en je kijkvoer gewoon op je laten afkomen.

Bij alle filters kan je ook een omgekeerde chronologische volgorde opvragen. Leuk voor wie een iOS toestel heeft, maar de Android fans moeten niet wanhopen: deze filters zouden binnenkort ook naar Android komen.
https://www.theverge.com/2020/1/14/21066252/youtube-subscription-filters-ios-android-app


 

 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


FIREFOX SNEL UPDATEN
Werk je met de Firefox browser, dan is het heel belangrijk dat je snel de allerlaatste versie van deze browser installeert. Want de laatste versie bevat een lek.

Meer nog, het is een zero-day kwetsbare plek, wat wil zeggen dat de kwetsbaarheid voor het eerst ontdekt werd en in dit geval meteen reeds door hackers misbruikt werd.  Concreet gaat het om een fout waardoor er data geschreven worden naar, of gelezen kunnen worden van plekken die normaal gezien ontoegankelijk moeten blijven. Met als gevolg dat hackers de controle kunnen overnemen over een getroffen toestel, en ook crashes kunnen veroorzaken.

Dit probleem werd aangepakt en opgelost in de nieuwe versie, Firefox 72.01.1 - dus snel nakijken of jij die versie op jouw computer hebt staan, en zo niet, dan snel de update binnenhalen.

Maak hiervoor de knoppenbalk bovenaan zichtbaar door op de Alt-toets te drukken, kies Help, en bekijk welke versie je hebt.
https://arstechnica.com/information-technology/2020/01/firefox-gets-patch-for-critical-zeroday-thats-being-actively-exploited/



SAMSUNG LANCEERT SMARTPHONE VOOR VELDWERK
Tot nu toe bracht Samsung vooral heel slanke (en dure) smartphones uit van het high-end soort. De Galaxy XCover Pro die nu aangekondigd werd wijkt af van dat patroon: het is een 'ruggedized' smartphone. Dat wil zeggen een robuuste behuizing, die tegen een stootje kan - voor veldwerk dus.

Het toestel kan namelijk extreme hoogten, temperaturen, vocht en meer doorstaan. Bovendien bevat het een uitneembare 4.050 mAh batterij, zodat je desnoods met een reservebatterij op zak kan rondlopen.

Qua inwendige specificaties is het toestel niet overdonderend - krachtig genoeg, maar niet echt high-end. Een Exynos 9611 processor, 4 GB RAM, 64 GB interne opslagruimte, maar uitbreidbaar via een microSD-kaart. Er zijn 2 camera's op de achterzijde, 15W snelladen, twee knoppen die je kan programmeren. Zo kan je het toestel een beetje als een walkie-talkie gebruiken.

Maar bovenal: met dit toestel kan je niet alleen betalen via NFC, het kan ook betalingen accepteren via de EMV Level 1 certificering. En dat maakt het ideaal voor wie onderweg betalingen moet ontvangen - van melkboer tot marktkramer.

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2020/1/12/21060854/samsung-galaxy-xcover-pro-removable-battery-smartphone-us-499-price



BINNENLAND: IMEC WERKT AAN SLIMME DISPLAY
Af en toe mag je toch trots zijn op ons landje hoor - ondanks alle politieke strubbelingen zijn er gebieden waarop België het fantastisch doet. Zoals IMEC, het Interuniversity Microelectronics Centre, een internationaal R&D en innovatie hub, dat zijn roots heeft in Leuven. Dat ligt aan de basis voor heel wat nieuwe ontwikkelingen, zoals je kan zien in het overzicht dat de organisatie gemaakt heeft van het jaar 2019 (1).

Van de organisatie ontspruiten er telkens spin-offs, die zich op een bepaalde technologie toeleggen. Zo is de laatste nieuwe spruit MICLEDI Microdisplays, dat MicroLED schermen ontwikkelen wil voor de volgende generatie Augmented Reality brillen.

Daarbij moet je niet denken aan de zware headsets die gebruikt worden voor VR, maar aan gewone, lichtgewicht brillen met een batterij van lange levensduur, en ook met een betaalbaar prijskaartje.

De spin-off spreekt in een persbericht van zijn opzet om de smartphone in de toekomst te vervangen door dergelijke lichtgewicht bril. En dat zou een hele omwenteling betekenen voor de manier waarop wij met zijn allen digitale informatie consumeren...
https://vimeo.com/384999716
https://www.imec.be/nl/pers/micledi-microdisplays-haalt-4-5-miljoen-euro-op-bij-imec-xpand-pmv-en-fidimec


 
 


 
De nieuwe oogst


ROAMRESEARCH: EEN ANDERE MANIER OM NOTITIES TE MAKEN
Notities zijn niet hiërarchisch, maar free-floating, moeten aanzetten tot vrij denken en associëren. Dat is het vertrekpunt van een nieuwe dienst om notities te maken. Waar Evernote werkt met een boomstructuur voor je notities, werkt deze dienst met flexibiliteit. Om eens uit te proberen?
[Taal: ENG]
https://roamresearch.com/


DISMOJI: EMOJ'S MAKEN

Nog niet genoeg emoji's? Hier maak je ze zelf. Begin met een vorm, en voeg accessoires toe. Het resultaat kan je downloaden. Leuk!
[Taal: ENG]
https://dismoji.me


CALCOLOR: KLEUREN
Kleuren zijn o zo belangrijk. In je huis, maar ook voor je website.  Deze website draait volledig rond kleuren. Voor elke kleur heeft zij zelfs een aparte pagina, waar je kan leren over de eigenschappen ervan, en welke kleuren erbij passen. Superhandig: je krijgt meteen ook de hexadecimale kleurencode van de kleuren.
[Taal: ENG]
https://calcolor.co/


MAKERMOVE: BRONNEN VOOR MAKERS EN OPRICHTERS VAN STARTUPS
Deze site is voor de ondernemers en mensen die dingen uitvinden. Zij belooft de beste boeken en podcasts aan te reiken, die je kunnen helpen om je project te laten groeien. Maar ook journalisten te laten vinden, die je kunnen helpen om in de pers besproken te worden. En investeerders voor je project, want zonder centjes kan het niet.
[Taal: ENG]
https://www.makermove.com/


AIRPLUS: EXTENSIE VOOR AIRBNB

Deze extensie voor de Chrome browser geeft je extra opties wanneer je op Airbnb op zoek bent naar een logies. Zo kan je de check-in en check-out tijd bepalen, de resultaten filteren op basis van annuleer-beleid, een minimum aantal nachten voor je verblijf bepalen, hosts zoeken die ook langer verblijf accepteren, enz.
https://chrome.google.com/webstore/detail/airplus-advanced-options/bdcdjfoindheggeigmgocjlglbphnkdn


DE 25 FILMS VAN 2020 WAARNAAR HET MEEST UITGEKEKEN WORDT
Een beetje toekomst: in dit artikel van The Ringer krijg je een voorproefje van 20 films die dit jaar in de zalen zullen komen, en die volgens de redactie de moeite waard zijn. Om in het oog te houden dus!
[Taal: ENG]
https://www.theringer.com/movies/2020/1/8/21056040/25-most-anticipated-movies-2020


DIARY EMAIL: EEN DAGBOEK

Een heel simpel concept: schrijf een dagboek, door een briefje naar jezelf te schrijven via e-mail, naar het adres private@diaryemail.com. Je kan je dagboek op de website bekijken, en je kan je vrienden uitnodigen om jouw notities die voor hen bestemd zijn, te lezen - die stuur je dan via friends@diaryemail.com
[Taal: ENG]
https://diaryemail.com/


FIREFOX MULTI ACCOUNT CONTAINERS
Deze add-on voor Firefox zorgt ervoor dat je delen van je online leven apart kan houden, in speciaal gekleurde tabs, die jouw privacy bewaren.
De cookies worde apart per container bijgehouden, zodat het ook mogelijk is om met verschillende identiteiten te surfen.
[Taal: ENG]
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/multi-account-containers/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: HOUTINFO
Hout is een prachtig materiaal om in je huis te verwerken. Maar er bestaan heel veel houtsoorten, en die hebben allemaal hun eigen toepassing, plus er bestaan aparte werktuigen om hout te bewerken.
Deze website wil je nader kennis laten maken met hout; je vindt er vooral heel veel praktisch advies en nieuws.
[Taal: NL]
https://houtinfobois.be/nl/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: MOVIEMETER

Een website voor filmliefhebbers: je vindt er informatie over films die in de (Nederlandse) bioscopen draaien, films die je kan kopen, maar ook films op tv. Interessant is ook het feit dat er een archief is over ruim honderdduizend oudere films - en zelfs een Help Wiki.
Een aanrader!
[Taal: NL]
https://www.moviemeter.nl/


VRIJDAG MULTIMEDIA: DE RUIMTE
Een filmpje om je aan het denken te zetten - en je heel klein te laten voelen. Je vertrekt van de aarde, naar de ruimte...
[Taal: ---]
https://video.twimg.com/ext_tw_video/1217412547231404034/pu/vid/720x720/IZvg7hgC9vHXSi3U.mp4?tag=10


VRIJDAG MULTIMEDIA: LAURENT BAHEUX
Bij het fotograferen van wilde dieren, is het de natuur die componeert: als gedoogde toeschouwer is de fotograaf enkel daar om de scène te bekijken die het licht onthult, om de momenten vol elegantie te vereeuwigen die zich voordoen. Een mooie beschrijving van deze fotograaf, die prachtige natuurfoto's maakt van wilde dieren, waaronder indrukwekkende leeuwen...
[Taal: FR]
https://www.laurentbaheux.com/-/galleries


VRIJDAG MULTIMEDIA: PLAN B (KORTFILM)
Wist je dat je op de website Kortfilm.be ook volledige kortfilms kan bekijken? Zo deze "Plan B", een kortfilm die de publiekslieveling was op het Internationaal Kortfilmfestival Leuven 2008.
[Taal: NL]
https://vimeo.com/7833433




Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia




Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Belgische kunsthistorica en kunstcritica - https://nl.wikipedia.org/wiki/Anny_De_Decker
    Pools dorp dat bekend is vanwege Auschwitz-Birkenau - https://nl.wikipedia.org/wiki/Brzezinka_(powiat_O%C5%9Bwi%C4%99cimski)
    Meetkundig begrip - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kromme_van_Agnesi
    Lijst van ecoducten in Nederland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_ecoducten_in_Nederland
    Italiaans begrip uit de Renaissance - https://nl.wikipedia.org/wiki/Sprezzatura
    Tennis in Suriname - https://nl.wikipedia.org/wiki/Tennis_in_Suriname
    Brits motorcoureur - https://nl.wikipedia.org/wiki/Roland_Pike


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Dodelijkste vliegtuigongeluk in Iran sinds 2003 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Ukraine_International_Airlines-vlucht_752
    Afzettingsprocedure tegen Donald Trump - https://nl.wikipedia.org/wiki/Afzettingsprocedure_tegen_Donald_Trump
    Europees kampioenschap waterpolo vrouwen 2020 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Europees_kampioenschap_waterpolo_vrouwen_2020
    Recent overleden personen:
        Vlaams acteur - https://nl.wikipedia.org/wiki/Werther_Vander_Sarren
        Nederlands acteur - https://nl.wikipedia.org/wiki/Aart_Staartjes
        Brits filosoof - https://nl.wikipedia.org/wiki/Roger_Scruton


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over het dagelijks leven - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Dagelijks_leven


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS











 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Nederlander (22) verdiende 2 ton met aanbieden 12 miljard inlognamen en wachtwoorden
https://www.ad.nl/tech/nederlander-22-verdiende-2-ton-met-aanbieden-12-miljard-inlognamen-en-wachtwoorden~a3ac3231/
- Na gemeenten schakelt ook Tweede Kamer uit voorzorg kwetsbare Citrix-servers uit
https://www.ad.nl/tech/na-gemeenten-schakelt-ook-tweede-kamer-uit-voorzorg-kwetsbare-citrix-servers-uit~af9a2216


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Check Point waarschuwt voor nieuwe Koude Oorlog in cyberspace in 2020
https://computertaal.info/2020/01/13/check-point-waarschuwt-voor-nieuwe-koude-oorlog-in-cyberspace-in-2020/
- Geconnecteerde auto’s: hoe verbeter je hun verbinding met cyberveiligheid?
https://computertaal.info/2020/01/16/geconnecteerde-autos-hoe-verbeter-je-hun-verbinding-met-cyberveiligheid/


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- 'EU overweegt gezichtsherkenning in openbare ruimte tot 5 jaar te verbieden'
https://tweakers.net/nieuws/162434/eu-overweegt-gezichtsherkenning-in-openbare-ruimte-tot-5-jaar-te-verbieden.html
- Ionity verhoogt kosten voor elektrische rijders bij gebruik van snelladers
https://tweakers.net/nieuws/162424/ionity-verhoogt-kosten-voor-elektrische-rijders-bij-gebruik-van-snelladers.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be



- Tegen de zomer staan er honderd publieke laadpalen in Brussel
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/tegen-de-zomer-staan-er-honderd-publieke-laadpalen-in-brussel/article-news-1554511.html
- China zet zwaar in op verwisselbare accu voor elektrische auto's
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/china-zet-zwaar-in-op-verwisselbare-accu-voor-elektrische-auto-s/article-news-1554271.html



*** TANDEMTECH


- Logitech MX Keys review
https://tandemtech.be/logitech-mx-keys-review-5c7679d46bbb
- Facebook ziet problemen die er niet zijn
https://tandemtech.be/facebook-ziet-problemen-die-er-niet-zijn-91b3fc912af0



*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Waarom vrouwelijke managers die freelance gaan veel meer kans maken om het glazen plafond te doorbreken
https://www.bloovi.be/artikels/persoonlijk-groeien/2020/waarom-vrouwelijke-managers-die-freelance-gaan-veel-meer-kans-maken-om-het-glazen-plafond-te-doorbreken
- 9 tips voor een geanimeerde explainer video die scoort
https://www.bloovi.be/branded/marketing/2020/tips-voor-een-geanimeerde-explainer-video-die-scoort



 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 

TIP: 20 TIPS VOOR 2020

Collega e-zine Computertaal heeft een prima reeks met tips om meer uit je smartphone te halen.  Dit is het tweede artikel uit de reeks, en het handelt in het bijzonder over de beveiliging van je toestel. Absoluut te lezen, en de adviezen ter harte te nemen!
https://computertaal.info/2020/01/14/20-tips-voor-2020-wordt-slimmer-met-je-smartphone/



 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


CLIPDISH: RECEPTEN VAN HET WEB BEWAREN

Een app voor iOS: hiermee kan je recepten die je op het web vindt, op je mobiele toestel of iPad bewaren, maar dan wel zonder alle overbodige advertenties en andere ongewenste content op de pagina. Zo maak je van je smartphone een heus kookboek!
https://apps.apple.com/us/app/clipdish/id1465427291?ls=1


CORTANA: ALS APARTE APP
Een tijdje geleden maakte Microsoft bekend dat het zijn slimme assistent Cortana wil uitbrengen als een aparte toepassing - dus geen in het systeem ingewerkte app, maar een gewone app die je apart kan installeren, en die via de Microsoft Store verkrijgbaar is.
Nu is het zover. Deze nieuwe app kan je enkel installeren op Windows 10 versie 2004 of nieuwer.
https://www.microsoft.com/en-us/p/cortana-beta/9nffx4szz23l?activetab=pivot:overviewtab


GREENSHOT SCREENCAPTURE
Met deze app voor Windows kan je schermafdrukken maken, met bijkomende opties. Zo kan je het hele scherm nemen, enkel een deel ervan, een bepaald venster, en ook de hele pagina en het deel onder de onderrand. Je kan ook delen van de schermafdruk highlighten, en onleesbaar maken (blurren)
https://www.microsoft.com/en-us/p/greenshot-screencapture/9n8z6rqx8lv8?cid=msft_web_chart&activetab=pivot:overviewtab


APP NEDERLANDS: WANDA
Deze app werd gemaakt door het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Je vindt er allerlei informatie over ziekten die je kunnen treffen wanneer je naar bepaalde landen reist, over de vereiste vaccinaties, nieuws over epidemies en meer. Dankzij de app kan je informatie ook downloaden om offline te raadplegen.
https://www.wanda.be/nl/


STAR WARS THE FORCE CODING KIT


Deze app is bedoeld om te leren coderen / programmeren, maar dan leuk verpakt, in een Star Wars thema. Er zijn uitdagingen, en tools om mee te experimenteren.
https://www.microsoft.com/en-us/p/star-wars-the-force-coding-kit-by-kano/9pjv83pdzfcd?cid=msft_web_chart&activetab=pivot:overviewtab

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.




 
 

Het laatste woord....



 


 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Stuur ons een mail en wij zorgen ervoor! info@netties.be



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Uit de reeks 'Aforismen' van Frek Neirynck [1949-2019]

Na jarenlang dagelijks naar Brussel rijden
was hij een echte filesoof geworden.