Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
14 november 2019 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 23
Nummer 1131 van 9/11/2019



Gegroet lezer,

De natuur is en blijft prachtig. Nu zitten we in het stadium van de jaargetijden met de o zo heldere zonsondergangen, die een frisse, of liever: koude nacht voorspellen. En met een beetje geluk heb je ook nog een volle maan, die het prachtige beeld helemaal volmaakt maakt. En zo heeft elk seizoen zijn pluspunten - zelfs wanneer je ervoor moet bibberen :)

Wat wij deze week voor u hebben, is o.a. het Ignite congres voor ontwikkelaars van Microsoft. En ook deze keer heeft het bedrijf van Bill Gates bewezen dat het blijft vernieuwen, op vele terreinen. Verder de overname van tracking- en slimme-uurwerkmaker Fitbit, door Google. Ook dat is een belangrijke evolutie deze week.

Snel aan uw leesvoer dus! Veel plezier bij het lezen, en bij leven en welzijn tot volgende week!


Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




SPOTIFY DOET HET NIET SLECHT ONDANKS APPLE MUSIC
Spotify heeft verleden week zijn kwartaalcijfers bekendgemaakt. En die zijn niet slecht: het aantal abonnees is gestegen tot 113 miljoen. De inkomsten stegen met 28%, meer dan verwacht. Wat tot een winst van 36 cent per aandeel leidde.

Naar eigen zeggen zou Spotify per maand twee keer zoveel abonnees toevoegen als Apple. Dat mag toch verwonderen, vooral omdat Apple Music standaard op elk toestel staat. De reden hiervoor, volgens verschillende waarnemers, is dat de meeste mensen niet weten dat Apple Music ook op andere, niet-Apple toestellen werkt. Terwijl zij daarover bij Spotify geen enkele twijfel hebben: Windows, Mac, desktop, Android, iOS: op elk toestel kan je Spotify beluisteren.

Soms loont het echt wel om niet-exclusief te willen zijn...
https://www.engadget.com/2019/10/28/spotify-q3-2019/                           
https://investors.spotify.com/financials/press-release-details/2019/Spotify-Technology-SA-Announces-Financial-Results-for-Third-Quarter-2019/default.aspx



APPLE TV PLUS GELANCEERD
Nog verleden week lanceerde Apple zijn Apple TV+ dienst, waarmee het de concurrentie wil aangaan met Netflix. Even eerst de feiten: een abonnement kost $4,99 per maand, en daarmee spant Apple echt wel de kroon- Netflix daarvoor betaal je minstens $7,99. Maar je krijgt een heel jaarabonnement gratis indien je recent een iPhone, tablet, mac of Apple Tv gekocht hebt (na 10 december dus).

Het aanbod is tot nu toe bedroevend beperkt. Er is één originele titel "The Morning Show" die enthousiast onthaald wordt, maar voor de rest is het afwachten. Een uitstekende bespreking van het nieuwe aanbod vind je bij RTBf, dat redelijk teleurgesteld was over het aanbod - zowel qua beschikbare content, als het aantal toestellen waarop je de dienst bekijken kan.

Het grootste probleem zal, als je het ons vraagt, namelijk het feit zijn dat de dienst exclusief voorbehouden is voor bezitters van Apple-toestellen, althans, dat is momenteel het geval. En zolang dat zo blijft, zal Apple TV+ het nooit halen van Netflix, dat je op alle toestellen bekijken kan. Hetzelfde voor Prime Video van Amazon, en Disney+, die ook voor alle toestellen verkrijgbaar zijn. En die je bovendien kan casten naar je gewone tv.
https://www.rtbf.be/info/medias/detail_nous-avons-teste-apple-tv-et-vous-pourriez-etre-decu?id=10356575
https://techcrunch.com/2019/09/11/apple-tv-plus-international-pricing/



CONFERENTIE IN EGYPTE OVER 5G BESLIST OVER DE WEERSVOORSPELLINGEN
Wij hadden het al eerder over het feit dat 5G dan wel een door velen als onmisbaar geachte nieuwe versie is van mobiele netwerken, maar dat er een donker kantje aan zit. Want 5G zou een frekwentieband gebruiken die heel dicht ligt bij de band die satellieten gebruiken om waterdamp te observeren. En die observatie is onmisbaar voor accurate weersvoorspellingen.

Sommigen vrezen dat die interferentie levens en veel geld kan kosten, wanneer niet meer nauwkeurig voorspeld kan worden wanneer er zich zware weerfenomenen gaan voordoen.

Daarom werd beslist een conferentie hierover te houden. Die had verleden week plaats in Egypte, met meer dan 3.000 afgevaardigden uit haast elk land ter wereld.

Meer over dit probleem lees je bij The Verge. Benieuwd naar wat de resultaten kunnen zijn...
https://www.theverge.com/2019/10/28/20936197/5g-world-radiocommunication-conference-weather-forecasting-egypt



AIRBNB LAAT NIET MEER TOE OM HUIZEN TE VERHUREN VOOR FEESTJES
Het was een trend aan het worden: mensen die een huis huren via Airbnb, met de bedoeling daar een grote fuif te geven. Want dat is een heel gemakzuchtige oplossing: buren die klagen over lawaai, dat is niet het probleem van wie het huis huurt, want die is toch weg. Het is de eigenaar van het huis die achteraf met de gebakken peren zit.

Er zijn in het verleden al verschillende incidenten geweest met zulke party houses die via Airbnb gehuurd waren. Want vaak worden gasten uitgenodigd via de sociale media, zodat er helemaal geen controle is over wie afkomt op de uitnodiging. In 2017 eindigde een fuif op een Airbnb party house in San Francisco in een schietpartij. In juni 2019 was dat het geval in San Francisco. En dit weekend vielen er jammer genoeg 5 doden bij een schietpartij in Californië.

Voor Airbnb is het genoeg geweest: het verbiedt het huren van huizen voor fuiven. Meer nog: Airbnb wil een speciaal 'party house rapid response team' oprichten, dat snel moet optreden bij het vermoeden dat een huis voor een fuif gehuurd wordt. Hopelijk kan zo in de toekomst erger vermeden worden.
https://mashable.com/article/airbnb-bans-party-houses-following-orinda-shooting/?europe=true



GOOGLE EN FITBIT SLUITEN DEAL OVER OVERNAME
Vlak voor het weekend kondigde Google aan dat het een akkoord afgesloten heeft met Fitbit, voor overname van het bedrijf. Met die overname zou een bedrag van maar liefst 2,1 miljard dollar gemoeid zijn.

Uiteraard is het de bedoeling van Google om hiermee de markt van de 'wearables' te betreden. Google heeft wel zijn Wear OS, een besturingssysteem voor op het lijf te dragen toestellen zoals slimme uurwerken en trackers. Maar tot nu toe werd Wear OS toegepast door externe makers van dergelijke toestellen, Google zelf had geen slim uurwerk.

Dit zou nu moeten veranderen. De toestellen van Fitbit staan bekend voor hun gebruiksvriendelijkheid en betrouwbaarheid, en Google maakt hiermee meteen een sterke entree op de markt van de wearables.

Er zit wel een addertje onder het gras. Want wie Google zegt, zegt 'data verzamelen'. Zal de Fitbit-gebruiker nog hetzelfde vertrouwen hebben in de vertrouwelijkheid van zijn data, wanneer Google de baas gaat spelen? Fitbit zelf heeft alvast beloofd dat de Fitbit-toestellen niet gebruikt zullen worden voor Google advertenties. En dat de gebruiker baas blijft over zijn eigen data - Fitbit zal transparant blijven over de data die verzameld worden en waarom. Maar of dit de gebruiker geruststelt?
https://arstechnica.com/gadgets/2019/11/google-buys-fitbit-for-2-1-billion/
https://variety.com/2019/digital/news/google-acquires-fitbit-1203390096/  



MICROSOFT IGNITE: NIEUWE VERSIE VAN EDGE
Microsoft heeft zijn 'Ignite' conferentie gehouden voor ontwikkelaars. En daar viel heel wat nieuws te rapen.

Om te beginnen werd er een nieuwe versie voorgesteld van de Edge Browser, de Edge Chromium. Die is gebaseerd op Chromium, en zal op 15 januari uitkomen voor zowel Windows 7, 8 en 10, en macOS.  Opvallend is het nieuwe logo, dat nu veel minder lijkt op het oude Internet Explorer logo. In plaats van  de letter 'e', is het nu een golf, in een ronde vorm.

Verder zit er hier ook een functie in om je wachtwoorden te synchroniseren op verschillende toestellen, en bescherming tegen tracking. Ook interessant, vooral voor bedrijven, is dat Microsoft Search nu ingebouwd zit in de Bing zoekmachine. Concreet wil dat zeggen dat je ook dingen kan gaan zoeken op het intranet van je bedrijf, zoals collega's, plekken in gebouwen, zelfs plannen van gebouwen, en dat alles vanuit de adresbalk van Edge.

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2019/11/4/20942038/microsoft-edge-chromium-release-date-new-logo-features



MICROSOFT IGNITE: GEÏNTEGREERDE APP
Nog een berichtje dat interessant lijkt voor de gewone gebruiker: er is een nieuwe Office app voor Android en iOS toestellen. Daarin worden Word, Excel en PowerPoint geïntegreerd in één enkele app, die kleiner is dan de drie verschillende apps apart.

Met de app kan je tekst inscannen van op je toestel, maar ook tabellen, die dan als herkenbare, bewerkbare tekst en tabellen herkend worden.

Momenteel is er nog geen ondersteuning voor tablets.
https://www.theverge.com/2019/11/4/20942038/microsoft-edge-chromium-release-date-new-logo-features



MICROSOFT IGNITE: NOG VEEL, VEEL MEER NIEUWS
Er viel echt enorm veel nieuws te rapen op de Ignite conferentie. Even een korte opsomming:

-Cortana wordt toegevoegd aan Outlook voor iOS, nu al in de VS, en later aan Android. Dat betekent dat je bijvoorbeeld de slimme assistent Cortana kan vragen om je mails voor te lezen met 'Play my Emails', en ook kan vragen om je mails te 'flaggen' (van belangrijkheid voorzien) of archiveren. Je moet wel een koptelefoon dragen om deze functies te kunnen gebruiken.

-Cortana zal ook een dagelijkse e-mail kunnen opstellen, die een opsomming bevat van alle afspraken en belangrijke documenten voor die dag.

-Outlook en Yammer worden geïntegreerd in de samenwerkingstool Teams; dit zorgt ervoor dat je ook private channels kan toevoegen.

-Azure Blockchain Tokens is een platform waarmee het voor iedereen mogelijk wordt om blockchain tokens te maken. Niet om met munten te spelen, maar wel voor bijvoorbeeld logistieke bedrijven, die producten willen traceren zonder dat zij zelf echt kennis moeten hebben van de blockchain.

-Project Cortex maakt gebruik van machine learning om belangrijke informatie te vinden in documenten. Wanneer het algoritme informatie vindt die het belangrijk vindt, dan wordt daar een link van gemaakt waarover je kan hoveren, in de Office apps, in Outlook en in Teams.

-Ook opvallend: Azure FarmBeats. Dat is een tool die gegevens neemt van allerlei sensoren, satellieten, drones en weerstations, en via machine learning advies gaat geven aan boeren op basis van die data.

Meer bij The Verge en CoinDesk.
https://www.theverge.com/2019/11/4/20942026/microsoft-cortana-male-voice-outlook-ios-android-integration-launch-features
https://www.theverge.com/2019/11/4/20942036/microsoft-teams-outlook-integration-new-features-ignite-files-tasks-yammer
https://www.coindesk.com/microsoft-unveils-platform-for-minting-enterprise-ready-crypto-tokens



BINNENLAND: PAKJESAUTOMATEN NIET OVERAL EVEN GEWILD
Het is met pakjesautomaten zoals met windmolens: iedereen is het erover eens dat ze nodig zijn, voor een beter klimaat, maar niemand wil ze blijkbaar in zijn achtertuin.

De pakjesautomaten van Bpost zijn echt wel een oplossing. In deze 'Cubee', een muur met afgesloten vakjes van verschillend formaat, legt de postbode jouw pakjes, en jij krijgt via de mail een code. Je scant die code in aan de Cubee, en het vakje met jouw pakje erin gaat open.

Handig: de postbode kan centraal heel wat pakjes kwijt, zonder dat hij de hele stad moet doorkruisen. En ook jij wint erbij, want je gaat gewoon jouw pakje ophalen wanneer het jou past, je moet er niet meer voor thuis blijven.

Echt mooi kanje die Cubees echter niet noemen. En dat is blijkbaar een nadeel: mensen willen die niet op toeristische plekken. Zo werd er in Mechelen op de Veemarkt een Cubee automaat geplaatst, en radiomaker Pat Donnez vindt dat een doorn in het oog. Het stadsbestuur heeft wel oren naar zijn klacht, en gaat op zoek naar een nieuwe locatie.

Meer bij GVA (betaalmuur)
https://www.gva.be/cnt/dmf20191103_04697542/stad-zoekt-nieuwe-plaats-voor-pakjesautomaat-op-veemarkt-na-felle-reacties



BINNENLAND: OOK PROXIMUS VERHOOGT ZIJN TARIEVEN
Onlangs kon je lezen dat Telenet zijn tarieven herschikt heeft. Je kreeg wel wat meer -ofwel meer snelheid, ofwel meer datalimiet-, maar je moest wel wat meer betalen.

Nu kondigt Proximus aan dat het zijn tarieven verhoogt. Internet+TV wordt 1 euro per maand duurder, Tuttimus (all-in pakket) en Familus (voor meerdere gebruikers) gaan 1,5 euro meer kosten.

Toch een spijtige zaak dat het gebrek aan concurrentie in ons land de twee grote spelers de vrijheid geeft om hun tarieven te bepalen (lees: verhogen), in plaats van dat de concurrentie tot prijsdaling zou leiden...
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/proximus-verhoogt-prijzen-op-1-januari/article-news-1528701.html



NEDERLAND: CROWDFUNDING VOOR XS4ALL GROOT SUCCES
Marktconsolidatie is een moeilijk woord, dat wil zeggen dat kleinere spelers door grotere worden opgekocht, zodat er uiteindelijk slechts enkele grote overblijven. Dat gebeurde er met XS4all in Nederland, dat door KPN opgeslokt werd - net zoals Telfort, Yes Telecom. Een tijdlang liet KPN deze merken nog apart bestaan, maar begin die jaar kondigde het aan dat XS4all zou ophouden te bestaan.

Nu moet je weten dat deze provider in Nederland heel geliefd is/was. Hij stond aan de wieg van heel wat internetinitiatieven, waaronder de Digitale Stad Amsterdam (DDS) - een virtuele stad voor burgers én overheid, iets wat in eigen land ook geprobeerd werd met Antwerpen.be

Tegen het voornemen van KPN kwam heel wat protest, maar KPN week niet. Daarom besloten enkele XS4all-abonnees en sympathisanten tot actie over te gaan: zij wilden een nieuwe provider oprichten. En daartoe werd een crowdfunding opgestart. Die meteen al op zijn eerste dag enorme respons had: meer dan 1,4 miljoen euro werd opgehaald bij 1.596 investeerders- en de teller loopt nog.

Het heel mooie verhaal lees je bij Emerce.
https://www.emerce.nl/nieuws/bijna-1-miljoen-euro-opgehaald-alternatief-xs4all
https://www.emerce.nl/nieuws/nieuwe-isp-xs4allfans-komt-investeringsaanbod


INTERNET ARCHIVE EN CITATEN
Het Internet Archive is een initiatief van onschatbare waarde. Je vindt er zoveel content die ooit online geplaatst werd, en waarvan er veel ondertussen al verdwenen is. Maar ook offline content, dingen die nooit op het internet verschenen zijn, staan in het archief - denk aan radioprogramma's sinds het ontstaan van de radio, geluidsopnames van historische evenementen, enz.

Nu wil het Internet Archive het gemakkelijker maken om, wanneer je een artikel leest in Wikipedia waarin er verwezen wordt naar een boek, dat citaat sneller weer te vinden. Klik je op een boektitel in een verwijzing, dan krijg je een preview van twee pagina's die het citaat in zijn context plaatst. Voorwaarde is wel dat er in de verwijzing ook vermeld wordt op welke pagina in dat bepaalde boek zich het citaat bevindt.

Maar er is meer: je zal het digitale boek twee weken lang kunnen "lenen", op voorwaarde dat niemand anders dat boek op het moment geleend heeft. Momenteel zijn er 130.000 citaten in verschillende talen, die naar een 50.000 boeken verwijzen beschikbaar. Meer bij Wired.
https://www.wired.com/story/internet-archive-wikipedia-more-reliable


TWITTER ROLT ZIJN TOPICS UIT
Een nieuw initiatief van Twitter, dat misschien wel de functie van 'Lijsten' aanvult of zelf vervangen kan. Bij Lijsten is het namelijk de bedoeling dat jij zelf een lijstje aanlegt van Twitteraars die je interessant vindt omdat zij rond een bepaald onderwerp tweeten. Op zich een heel goede functie, maar weinig twitteraars kennen en/of gebruiken het.

Daarom deze Topics, onderwerpen die jij kan volgen. Er zijn meer dan 300 onderwerpen om uit te kiezen, zoals sport, amusement, games. Volg je zo'n topic, dan zal je tweets zien van accounts die je misschien (nog) niet volgt, en die volgens het Twitter algoritme een bepaalde kennis hebben over dat onderwerp. Om te bepalen welke tweets er in de feed van een topic terecht komen, scant het algoritme naar trefwoorden in de tweets, en controleert dan of de tweet afkomstig is van iemand die normaal gezien over dit onderwerp post, plus hoeveel mensen een tweet liken, erop antwoorden of hertweeten.

Vanaf 13 november zal deze functie wereldwijd uitgerold worden. Wij zijn alvast benieuwd hoe accuraat deze functie is!
https://www.theverge.com/2019/11/6/20948547/twitter-topics-launch-sports-gaming-entertainment-test


BEPAAL WIE JE KAN TOEVOEGEN AAN GROEPEN IN WHATSAPP
Een functie die door velen gesmaakt zal worden: voortaan kan je in WhatsApp bepaalde personen ervan weerhouden om je op te nemen WhatsApp groepjes. Wat handig is, want het gebeurt wel meer dat mensen iemand toevoegen aan een groep - goed bedoeld weliswaar, maar tegen de zin van die persoon.

In je voorkeuren heb je nu de keuze tussen Iedereen kan je toevoegen, of enkel je contacten. Zet je deze functie op "enkel contacten", dan krijg je, wanneer iemand je wil toevoegen, een melding om te vragen of het OK is om jou toe te voegen. En kan je dus de opname in het groepje weigeren.

Eerder had WhatsApp al een dergelijke functie uitgerold in India: daar konden de gebruikern kiezen tussen Iedereen, Niemand of enkel Contacten (maar kon je niet kiezen welke contacten). Nu wordt de functie dus wereldwijd uitgerold.
https://techcrunch.com/2019/11/06/whatsapp-says-it-will-let-you-control-if-and-how-you-get-added-to-groups-for-real-this-time/


 

 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



FACEBOOK MAAKT VIDEO'S ONHERKENBAAR VOOR GELAATSHERKENNING
Een positief bericht van Facebook - het mag ook al eens!

De afdeling Artificiële Intelligentie van Facebook heeft namelijk een machine learning systeem ontwikkeld, waardoor personen in een video gede-identificeerd kunnen worden, met andere woorden: dat zij niet herkend kunnen worden door gelaatsherkenningssystemen.

Dat bestond eerder ook al voor stilstaande beelden, en bedrijven zoals ID brachten dat al een tijdje geleden uit. Het is echter de eerste technologie die ook werkt met video.

De AI voor het automatisch wijzigen van een video moet niet opnieuw getraind worden bij elke video die het tegenkomt. De technologie werkt door een licht vervormde versie van iemands gelaat te mappen, wat blijkbaar voldoende is om de gelaatsherkenning van de wijs te brengen.

Meer bij VentureBeat.
https://venturebeat.com/2019/10/25/facebook-alters-video-to-make-people-invisible-to-facial-recognition/

 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


PODCAST: DE TIJD VOORUIT

Na de onvolprezen podcast van De Standaard, die elke dag een langer verhaal brengt, gestoken in een mooi auditief kleedje, is het nu de beurt aan De Tijd om zijn eigen podcast voor te stellen. Weliswaar wekelijks, maar goede content brengen is arbeidsintensief, dus wij zijn al lang blij als dit tempo volgehouden kan worden.

In De Tijd Vooruit wordt er gesproken met ondernemers over hun visie van wat de toekomst brengen zal. Op onderstaande link krijg je een duidelijke uitleg hoe je de podcast beluisteren kan.
https://www.tijd.be/dossiers/de-tijd-vooruit/hoe-beluistert-u-een-podcast/10175334






 
De nieuwe oogst


DIGITAL COMIC MUSEUM
Een heus online museum, gewijd aan de Amerikaanse striphelden in de Comics. Heel veel uitgaven waarvan je ongetwijfeld nog nooit gehoord had - die je kan downloaden ook. Of het een en ander legaal is, dat is de vraag. Wees in elk geval voorzichtig met wat je downloadt!
[Taal: ENG]
https://digitalcomicmuseum.com/


16 ONGELOOFLIJK HANDIGE TIPS VOOR YOUTUBE

Lees dit artikel van FastCompany, en je wordt meteen een heel slimme YouTube-gebruiker. Wist je bijvoorbeeld dat je, wanneer je een filmpje bekijkt, op de 5 drukt, je naar 50% van het filmpje gebracht wordt, en met 8 naar 80%.? Druk 0 en je gaat meteen naar het begin.
En zo staan er nog veel meer superhandige tips bij FastCompany!
[Taal: ENG]
https://www.fastcompany.com/90417165/16-incredibly-useful-things-you-didnt-know-youtube-could-do


LEER DE DOELEN VAN JE LEVEN TE HERKENNEN
Wat wil jij van het leven? Wat wil je bereiken? Het leven moet toch zin hebben voor jou, niet? Begin misschien eens met je overlijdensbericht te schrijven - dat klinkt morbide, maar het is één van de tips die dit artikel bij Angstrom je geeft, om te weten te komen wat jouw doelen in het leven eigenlijk zijn, en of je op de goede weg bent om ze te bereiken.
[Taal: ENG]
https://www.angstrom.life/goals/


MUSIC BOX FUN
Een leuk concept om eens wat muziek te schrijven: je zet gewoon noten op een balk, en klikt op Spelen. Het is even wennen, omdat je niet echt een deuntje dat je in je kop hebt, kan uitschrijven. Maar het is wel een heel leuk experiment?
[Taal: ENG]
https://musicboxfun.com/


TIKTOK FOR THE WEB

Je hebt ongetwijfeld al gehoord van TikTok - o zo populair bij de jongeren, maar de iets oudere generatie begrijpt er de ballen van. Het draait vooral om karaoke-toestanden, beeldjes en memes maken.
Wil je zelf wel eens weten wat het is, zonder een app te moeten installeren, of een eigen account te moeten aanmaken, dan kun je dit testen op deze webversie van tiktok.
[Taal: ENG]
https://tiktokforweb.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: TV-GIDS
Hoe het mogelijk is dat deze website tot nu onder onze radar gebleven is, is ons een raadsel. Gids.tv is namelijk een initiatief van 10 redacteuren die niet alleen vertellen wat er op tv te zien valt, maar vooral wat je zeker en vast moet zien (of niet) en waarom.
https://www.gids.tv


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: STILTEGEBIEDEN
Verleden week was het 'Dag van de Stilte'. Want we staan er niet meteen bij stil (no pun intended!), maar er zijn nog weinig plekken waar het echt stil is. Er is altijd achtergrondlawaai van wegen, machines, ...
Daarom werd het initiatief genomen om stiltegebieden te creëren, vooral in landelijke omgevingen. Meer verneem je op de website.
http://www.stiltegebieden.be


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: BIKEBANK

Op deze online databank kan je je fiets registreren, en zo een unieke QR-code krijgen die je op je fiets aanbrengt. Wordt jouw fiets gestolen, dan kan je dat melden op de website. En vindt iemand een gestolen fiets, dan kan hij de QR-code inscannen en zo de eigenaar verwittigen.
https://www.bikebank.be/


VRIJDAG MULTIMAMEDIA: THE PHOTO ARGUS
Deze website is bedoeld voor zowel amateurs als professionals. Je bindt er bespreking van technieken, met voorbeelden zoals andere fotografen die toepassen. Juxtapositie, Street Noir, Herfstbladeren... Je vindt het er allemaal.
[Taal: ENG]
https://www.thephotoargus.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: APPEAREDON

Voor de fans van podcasts: dit is een website die bijhoudt in welke episode van podcasts bepaalde personen die jij interessant vindt, verschenen zijn. Deze site wil een tegenhanger zijn van wat IMDb Filmography is voor de filmwereld.
[Taal: ENG]
https://www.thephotoargus.com/
https://www.appearedon.com/?ref=producthunt
   


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia




Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:


    Voormalig gemeentehuis en herberg in de Belgische gemeente Deerlijk - https://nl.wikipedia.org/wiki/Oud_gemeentehuis_(Deerlijk)
    Grote, hete en felle ster - https://nl.wikipedia.org/wiki/Blauwe_superreus
    Lorentz-Lorenz-vergelijking - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lorentz-Lorenz-vergelijking
    Gangenstelsel in Nederlands Zuid-Limburg in de gemeente Maastricht - https://nl.wikipedia.org/wiki/Zonneberg_(gangenstelsel)
    Voormalig tennisspeelster uit de VS - https://nl.wikipedia.org/wiki/JoAnne_Russell
    Amerikaanse zanger en gitarist uit Georgia - https://nl.wikipedia.org/wiki/Blind_Willie_McTell
    Twee pendant-schilderijen door Ferdinand Bol in het Rijksmuseum in Amsterdam - https://nl.wikipedia.org/wiki/Consul_Titus_Manlius_Torquatus_laat_zijn_zoon_onthoofden_en_Aeneas_bij_Latinus
    Surinaams politicus - https://nl.wikipedia.org/wiki/Amzad_Abdoel
    Werelderfgoed in Thailand - https://nl.wikipedia.org/wiki/Werelderfgoed_in_Thailand
    Vlaamse Opstand (1297-1305) - https://nl.wikipedia.org/wiki/Vlaamse_Opstand_(1297-1305)


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Door aardbevingen getroffen deel van de Filipijnen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Mindanao
    Overleden kinderboekenschrijfster - https://nl.wikipedia.org/wiki/Else_Vlug
    Overleden Nederlandse verzetsstrijder - https://nl.wikipedia.org/wiki/Max_L%C3%A9ons


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over zoogdieren - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Zoogdieren


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS




 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Zelfs IT-expert slachtoffer van sluwe phishing: ‘28.000 euro kwijt’
https://www.ad.nl/tech/zelfs-it-expert-slachtoffer-van-sluwe-phishing-28-000-euro-kwijt~a86634cb/
- Noord-Korea hackte ruimtevaartorganisatie India vlak voor maanlanding
https://www.ad.nl/tech/noord-korea-hackte-ruimtevaartorganisatie-india-vlak-voor-maanlanding~adda7215/
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Pokémon GO!’s nieuwe features: wereldwijd battlen
https://computertaal.info/2019/11/05/pokemon-gos-nieuwe-features-wereldwijd-battlen/
- Firefox levert nu privacy bescherming… En toont het ook
https://computertaal.info/2019/11/08/firefox-levert-nu-privacy-bescherming-en-toont-het-ook/
 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Apple Mail slaat inhoud versleutelde e-mails onversleuteld op
https://tweakers.net/nieuws/159701/apple-mail-slaat-inhoud-versleutelde-e-mails-onversleuteld-op.html
- Microsoft haalt Downloads-map uit Disk Cleanup-tool
https://tweakers.net/nieuws/159689/microsoft-haalt-downloads-map-uit-disk-cleanup-tool.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- VDAB start met onlinecursus over artificiële intelligentie
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/vdab-start-met-onlinecursus-over-artificiele-intelligentie/article-news-1530111.html
- Orange lanceert 'Chat Messages' als opvolger van de sms
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/orange-lanceert-chat-messages-als-opvolger-van-de-sms/article-news-1529649.html



*** TANDEMTECH


- ASUS Chromebook Flip (C434TA) review: groener gras dan aan de overkant
https://tandemtech.be/asus-chromebook-flip-c434ta-review-dd877663d051
- iPhone 11 review: soms is het simpel
https://tandemtech.be/iphone-11-review-dual-camera-ios-13-apple-46bc108e788b



*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Gaan we echt ten onder aan algoritmes?
https://www.bloovi.be/artikels/innoveren/2019/gaan-we-echt-ten-onder-aan-algoritmes
- Moét je als bedrijf een data-analist inhuren? Of volstaat het om je marketeers bij te scholen?
https://www.bloovi.be/branded/marketing/2019/moet-je-als-bedrijf-een-data-analist-inhuren-of-volstaat-het-om-je-marketeers-bij-te-scholen



 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


ADOBE: LETTERTYPES

Het was al beloofd in juni dit jaar, en nu is het er: Adobe heeft duizenden lettertypes naar iOS en iPad OS gebracht, die jij kan gebruiken.
Bij MacStories lees je hoe het werkt
[Taal: ENG]
https://www.macstories.net/news/adobe-creative-cloud-app-brings-thousands-of-new-fonts-to-iphone-and-ipad/


4 HANDIGE DINGEN DIE JE MET GOOGLE MAPS KAN DOEN

CNet heeft dan weer 4 tips voor Google Maps. Wist je dat je:
- Google Maps ook offline kan gebruiken? via deze instructies zie je hoe.
- Ook haltes onderweg kan in plannen, wanneer je een reis plant?
- Ook een plek om te parkeren kan vinden, en die later terug kan vinden?
- Kan zien hoe een plek eruitziet vooraleer je ernaartoe gaat?
Oefen alvast maar je Google-vaardigheden!
https://www.cnet.com/how-to/4-hidden-google-maps-tricks-you-should-know-now/#ftag=CADf328eec

Voor deze rubriek danken wij Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html en Mac-kenner Arnold voor hun hulp bij Mac-onderwerpen, en Hans voor de vele tips.
 


 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


 SPECIALE SPOTIFY VERSIE VOOR KINDEREN

Ook kinderen houden van muziek. En dus is het maar logisch dat er voor hen een aparte Spotify app komt, met een kindvriendelijke interface, en een speciale selectie muziek die voor hen geschikt is. Momenteel uit voor Ierland, hopelijk snel ook hier ten lande.
https://www.producthunt.com/posts/spotify-kids
https://newsroom.spotify.com/2019-10-30/introducing-spotify-kids-a-new-standalone-app-for-the-next-generation-of-listeners/?ref=producthunt


KEYBASE VERSLEUTELDE BESTANDEN EN MAPPEN
Keybase is een tool om online bestanden te delen, maar dan wel in alle veiligheid: de bestanden worden versleuteld.
De tool is verkrijgbaar voor Android, iOS, macOS, Linux en Windows.
https://keybase.io/


AMD RADION SOFTWARE
Dit is een tool voor systemen die een Radion videokaart aan boord hebben. Hiermee kan je namelijk verschillende instellingen van de kaart beheren, voor video, scherm en gaming. Het is de opvolger van de AMD Radion Settings Lite.
https://www.microsoft.com/en-us/p/amd-radeon-software/9nz1bjqn6bhl?activetab=pivot:overviewtab


HABITUAL: GEWOONTES EN DOELEN
Deze app voor iOS en Android houdt je levenswijze in het oog, om je zo te helpen je doelstellingen te bepalen en te bereiken.
https://habitualapp.io/
https://apps.apple.com/app/id1471098086


YUKAN: INGREDIËNTEN

Deze app is heel populair, omdat je ermee via de streepjescode op een product in de supermarkt, de voedingswaarde ervan kan bekijken. Maar ook van schoonheidsproducten. Het resultaat wordt weergegeven in simpele kleurencodes: uitstekend, goed, middelmatig, of laag. Bovendien kan je via de code een pagina bekjiken voor elk product, waarin deze kwotering uitgelegd wordt.
https://play.google.com/store/apps/details?id=io.yuka.android&hl=en
https://www.retaildetail.be/nl/news/algemeen/machtige-yuka-app-groeit-fors-belgi%C3%AB


POWER DIRECTOR 18 ESSENTIAL
De basis software versie van deze videobewerkingssoftware is gratis in de Windows Store. Download je deze versie, dan kan je bovendien gratis 30 dagen genieten van de Premium-versie. Neem je nadien geen abonnement op Premium, dan verdwijnen deze extra tools opnieuw.
https://www.microsoft.com/en-us/p/powerdirector-18-essential/9n58nph1mpvp?cid=msft_web_chart&activetab=pivot:overviewtab

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.



 
 

Het laatste woord....



 


 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71


- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004


Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier, Benny Raemaekers, Geert Demuynck, Kurt Fierens, Peter Stuart, Gerard Schaefers (Sjeef), Boeloeboeloe (LVO), Manu Drieghe, Marijke Pante, Marianne Steijlen, Reinhilde Remaut, Ludo Cattoor, Evert Poppen, Philip Lafeber, Julien Van den Borre, Johan Junior, Kurt op de Beeck, Koen van Poucke, Rogier P. Bakx, Jurgen Veys, Nick Toretto, Krekkie, Dave Lahousse, Filip Overmeire (Filover), Jeffrey Drooghenbroodt, Human0id, Danny Zeegers, Wim Wilyn, Dave Lahousse, Ben Depré, Eddy Horemans, Henk Langerak, Arnold Top, Jan Van Reeth, Fruggo, Paul Liekens.


In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Secretaresse: Carol Fenijn


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Stuur ons een mail en wij zorgen ervoor! info@netties.be



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Men kan altijd vriendelijk zijn tegen mensen
om wie men niets geeft.
-Oscar Wilde-