Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
16/5/2019 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 23
  
Nummer  1105 van 11/5/2019



Gegroet lezer,

We zijn er weer, na een weekje verlof! En we zijn er meteen weer ingevlogen, want er werden enkele belangrijke conferenties voor ontwikkelaars gehouden - Facebook, Google én Microsoft deden het. Zij brachten heel wat nieuws, dat wij zo bondig mogelijk hebben getracht samen te vatten. Haal alvast een watertje of een kop koffie, want het is wel een beetje droge kost...

Verder weer een bonte verzameling nieuwtjes, waarbij de berichten over de sociale netwerken, en de manier waarop zij bepalen welke accounts geblokkeerd of verwijderd moeten worden, wel in het oog lopen.

Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




FACEBOOK EN TWITTER VERBANNEN OMSTREDEN PERSONEN 1 - TWITTER
Wij zijn, zoals je weet, er een weekje tussenuit geweest. Het tech-nieuws hebben we maar met een half oog gevolgd. Maar dé berichten die er bovenuit sprongen, waren twee berichten van censuur. Hier in België werd er weinig ruchtbaarheid aan gegeven, en als het al vermeld werd, zonder commentaar. Toch willen wij hier even stil bij blijven staan.
Het gaat om verschillende feiten waarbij accounts op sociale media verbannen werden.  Zo heeft Twitter de account van de Tommy Robinson campagne verbannen. Nu is Tommy Robinson niet onbesproken, om het zacht uit te drukken. De man behoort tot uiterst rechts in Engeland, was medeoprichter van de English Defence League, en politiek adviseur van het hoofd van de UK Independence Party (UKIP).

Robinson was al langer verbannen van Twitter, maar kondigde onlangs aan dat hij zou meedoen aan de Europese verkiezingen als een onafhankelijke kandidaat. En er werd een campagne-account aangemaakt voor hem, @RobinsonMEP. Die account werd op 26 april verbannen (1). Volgens Twitter overtrad Robinson de gebruiksregels, doordat hij onder een andere naam zou trachten online te komen. Volgens Robinson wordt de account onderhouden door zijn campagneteam, en is het een regelrechte bemoeienis met de verkiezingen.

Ook de campagne-account van Carl Benjamin, leider van UKIP, werd van Twitter verwijderd. Eveneens om dezelfde reden: de account zou een slinkse manier zijn van de beide verbannen heren, om toch op Twitter terug te komen. Zowel Benjamin als Tommy Robinson ontkennen dat zij de account beheren en houden vol dat het hun campagneteam is dat het doet.
https://twitter.com/nickmon1112/status/1121818696010407937
https://en.wikipedia.org/wiki/Tommy_Robinson_(activist)



FACEBOOK EN TWITTER VERBANNEN OMSTREDEN PERSONEN 2: FACEBOOK
Voor het tweede bericht over censuur moeten we in de VS zijn, en wel bij Facebook / Instagram. Dat heeft namelijk verleden week de accounts verbannen van Alex Jones, Milo Yiannopoulos, Laura Loomer, maar ook van Louis Farrakhan. Die laatste is de leider van Nation of Islam, en stond bekend voor zijn haatpreken. Alex Jones kan je omschrijven als een gelover in samenzweringen, en hij had zijn eigen infokanaal InfoWars. Milo en Laura zijn mensen die omwille van hun ultrarechtse commentaren onder vuur liggen.

De reden die Facebook opgeeft voor het verbannen van deze mensen, is dat zij "gevaarlijke individuen" zijn.  Om te bepalen wie zo'n gevaarlijk persoon is, zou Facebook verschillende factoren hanteren, zoals of die persoon opgeroepen heeft tot gewelddaden tegen mensen van bepaalde rassen, etnieën of nationale afkomst - of zelf zulke daden uitgevoerd heeft. Ook het feit dat de persoon "zichzelf omschrijft  of geïdentificeerd wordt als de volger van een haatvolle ideologie" is een factor.

En Jones had een spreekbuis gegeven aan de ultrarechts commentator Gavin McInnes; Yiannopoulos had McInnes en Tommy Robinson geprezen, en Loomer had steun betuigd aan een andere ultrarechtse politieke commentator, Faith Goldy.

Niet alleen de personen in kwestie worden verbannen, want Facebook heeft al aangekondigd dat ook alle pagina's, groepen en accounts die aangemaakt worden om de verbannen mensen te vertegenwoordigen, verwijderd zullen worden. Facebook events waar een verbannen persoon aan deelneemt, zullen verwijderd worden.

Het gebeuren is niet ongemerkt voorbijgegaan aan Donald Trump. Hij had al eerder geklaagd over het feit dat (ultra)rechts al te gemakkelijk verbannen wordt op sociale media. En vermits Trump een Twitter-mens is, en niet zozeer een Facebook-mens, gold zijn kritiek dan ook Twitter.

In verschillende tweets herhaalde hij zijn beklag dat rechts oneerlijk behandeld wordt door de sociale media, die hij links noemt. Hij retweette ook berichten van de genoemde extremisten.

Nu kan je heel wat kritiek hebben op deze ultrarechtse mensen, en veel van hun uitspraken kunnen echt niet door de beugel. Maar volgens Breitbart (3) maken ook anderen zich schuldig aan tweets die oproepen tot haat. Zo zou acteur Peter Fonda gezegd hebben dat Barron Trump, het zoontje van Melania en Trump, van Melania weggenomen zou moeten worden en in een kooi opgesloten met pedofielen. Fonda heeft zich later wel verontschuldigd over deze tweets.
https://www.cnet.com/news/facebook-and-instagram-ban-alex-jones-milo-yiannopoulos-and-other-far-right-leaders/
https://en.wikipedia.org/wiki/Laura_Loomer
https://www.breitbart.com/entertainment/2019/05/03/james-woods-banned-from-twitter-amid-silicon-valleys-conservative-blacklisting-campaign/
http://edition.cnn.com/2019/05/04/tech/trump-social-media-twitter-facebook/



FACEBOOK EN TWITTER VERBANNEN OMSTREDEN PERSONEN 3: EEN MOGELIJKE OPLOSSING
De beslissing van Twitter en Facebook krijgt kritiek, o.a. va Jack Shafer, senior media auteur bij Politico.  Volgens hem had Facebook bijvoorbeeld het bereik van de betrokken personen kunnen verminderen, en was een verbanning niet nodig - daarmee wordt de traditie van de vrije meningsuiting in de VS namelijk ernstig bedreigd (1).

Nu is het eenmaal zo dat Facebook een private onderneming is. Het bepaalt zijn eigen regels, en jij als gebruiker hebt je akkoord verklaard met die gebruiksvoorwaarden. Maar de New York Times stelt zich de vraag of je het aan jonge 'tech goden' zoals Mark Zuckerberg mag overlaten om te bepalen wat goed en kwaad is, en wat toegelaten moet worden (2).

Tech-waarnemer Nick Monroe vindt dan weer dat de regels die Facebook hanteert, transparanter moeten zijn (3).

In een draadje op zijn Twitter-account geeft hij enkele suggesties voor die transparantie. Zo zou het gedaan moeten zijn met het "Wij kunnen de dienst op elk gegeven moment stopzetten, zonder reden te moeten opgeven", voor diensten of websites die een bepaald aantal gebruikers hebben.  Er zou een verplichte verklaring gegeven moeten worden over de exacte reden, en schermen met "Het is een handelsgeheim" wordt niet aanvaard.

'Guilt by association' zou ook niet gebruikt mogen worden - het is niet omdat jij een bepaalde persoon volgt, die omstreden is, dat ook jij omstreden bent. En politieke meningsverschillen moeten kunnen, mogen zelfs hoog oplopen,  zolang zij geen fysieke dreiging inhouden.

Interessante ideetjes. Of de sociale media gaan luisteren is een andere vraag.

Voor alle duidelijkheid: wij staan niet achter de ideeën die de betrokken personen verkondigen. Maar wij staan wel achter het idee dat er transparantie nodig is, en dat alle politieke partijen gelijke kansen moeten krijgen op sociale media, zolang zij de wet niet overtreden. En dan bedoelen wij de "wet" van ons land of van de VS, niet de wet van Facebook of Twitter....
http://www.politico.com/magazine/story/2019/05/03/facebook-alex-jones-226795
https://www.nytimes.com/2019/05/03/opinion/facebook-free-speech.html
https://twitter.com/nickmon1112/status/1124372130097958917
https://twitter.com/nickmon1112/status/1124012675984437249



FACEBOOK F8: MEER PRIVÉBOODSCHAPPEN EN E-COMMERCE
Even terug naar verleden week. Want toen hield Facebook zijn F8 conferentie voor ontwikkelaars. Daarbij maakte Facebook in grote lijnen bekend welke richting het uit wil in de toekomst.

Facebook wedt daarbij zwaar op twee pijlers. Enerzijds op groepen. Die gaan zelfs een prominente plaats krijgen in de newsfeed. En wellicht heb jij ondertussen al aan den lijve ondervonden dat Facebook het meent: wij ontvingen althans verschillende uitnodigingen van Facebook om deel te nemen aan groepjes in de gemeente waar de Netties-redactie gevestigd is. Concreet betekent dit dat er een apart tabblad komt voor groepen, en een gepersonaliseerde feed met daarin de berichten van de groepen waartoe jij toegetreden bent.

Facebook wil trouwens ook dat jij je kennissenkring verruimt, want het heeft een nieuwe functie: "Meet new friends". Daarbij worden vreemden aan je voorgesteld waarvan Facebook meent te weten dat jullie iets gemeenschappelijk hebben.

Een andere pijler is e-commerce: de advertenties zijn nog altijd dé manier van Facebook om geld te verdienen. Maar het aantal gebruikers stijgt niet meer, en stilstaan is achteruitgaan. Daarom wil Facebook het over een andere boeg gooien door de advertenties om te vormen tot een soort directe communicatie tussen de gebruikers en de merken, met de mogelijkheid tot e-commerce.

Verder nog een opvallende nieuwigheid, die velen met veel wantrouwen bekijken - want het zou wel eens een griezelige stalkingtool kunnen worden. Facebook wil namelijk een beetje voor cupido spelen. Vorig jaar werd er al een datingdienst voorgesteld op de F8 conferentie. En die wordt uitgebreid naar 14 andere landen, plus hij krijgt een nieuwe functie: "Secret Crush". Daarbij kan je een geheim lijstje maken van je Facebook vrienden waartoe jij je aangetrokken voelt - ongeacht of die een datingprofiel aangemaakt hebben. Maakt ook jouw "crush" gebruik van zo'n lijstje, en komt jouw naam op dat lijstje voor, dan zal Facebook je melden dat er een match is.

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2019/4/30/18524068/facebook-f8-2019-keynote-highlights-summary-news-feed-messenger-instagram-oculus



MICROSOFT BUILD: HET STEVIGE WERK
Dat korte overzicht van de F8 conferentie van Facebook was nodig, omdat deze week ook Microsoft een conferentie hield voor ontwikkelaars: Build. En omdat wij je het verschil tussen beide bedrijven wilden aantonen, aan de hand van de nieuwigheden die voorgesteld werden door Microsoft. De conclusie die je ongetwijfeld zal trekken, is dat Microsoft "het echte werk" is voor ontwikkelaars.

Wij sommen het gewoon even op. Verdere informatie vind je in de artikels die TechMeme bijeengezocht heeft.
-In Word komen er suggesties voor stijl en grammatica die door AI aangedreven worden.

-Outlook voor mobiele toestellen kent heel wat verbeteringen.

-ER komt een nieuw webgebaseerd platform voor het aanmaken van documenten: Fluid Framework.

-MyAnalytics is een Microsoft 365 en Office 365 dienst die nagaat hoe werknemers hun tijd besteden, en suggesties geeft om slimmer te werken.

-ElectionGuard is een open source platform dat data van verkiezingen veilig moet verwerken - en zou al gebruikt kunnen worden bij de Amerikaanse verkiezingen van 2020.

-Visual Studio Online, een online code editor die gebaseerd is op Visual Studio Code, wordt beschikbaar in beperkte preview.

-En er komt een nieuwe, op Azure, de Microsoft cloud, gebaseerde dienst waarmee je autonome robots kan bouwen.

Indrukwekkend is het minste wat je kan zeggen!
https://www.techmeme.com/190506/p12#a190506p12



MOZILLA VERGEET CERTIFICAAT TE VERLENGEN: ADD-ONS WERKEN NIET
Een les die je uit dit bericht moet trekken: vergeet nooit je administratie en je paperassen in orde te houden. Want dit kan ernstige gevolgen hebben!

Het overkwam Mozilla. Het vergat namelijk een certificaat te verlengen dat gebruikt wordt om de handtekening te controleren op de code van add-ons voor bepaalde versies van de browser. Met name de versie voor de desktop en voor Android toestellen.  De gevolgen waren verstrekkend: haast alle plug-ins en extensies werden bij de interne controle door de browser als ongeldig geklasseerd, en dus uitgeschakeld.

Mozilla heeft een hot fix uitgebracht om het ergste kwaad te verhelpen, en een nieuwe versie van de browser werd naar verschillende gebruikers uitgestuurd.

Het opvallende aan dit verhaal, dat je kan nalezen bij Ars Technica (1), is dat het niet voor het eerst is dat dit euvel zich voordoet bij Firefox. Ook in 2016 werd vergeten een certificaat te verlengen, waardoor de add-ons van de browser een foutcode gaven. Meer bij Mozilla (2).
https://arstechnica.com/information-technology/2019/05/firefox-add-ons-mass-disabled-by-certificate-bug-hotfix-for-some-ready/
https://blog.mozilla.org/addons/2019/05/04/update-regarding-add-ons-in-firefox/



NEEN, NIET ELK GELUIDSBESTAND DAT GESTREAMD OF GEDOWNLOAD KAN WORDEN IS EEN PODCAST
Als trouwe lezer weet je dat wij fervente fans zijn van podcasts. Niet alleen omdat het audio is (wij zijn ook fans van hoorspelen!), maar omdat het podcast-formaat heel handig is om de geluidsfragmenten te ontvangen.

Dat is omdat podcasts werken met rss-feeds, die automatisch vermelden wanneer er een nieuwe aflevering is van een "kanaal" waarop jij je geabonneerd hebt. En met een speciale podcast-app kan je die afleveringen ook automatisch op je smartphone downloaden, zodat je die kan beluisteren waar je wil, wanneer je wil, ook wanneer je geen internetverbinding hebt.

Dat zijn, kort samengevat, de specifieke kenmerken van het podcast-formaat. Het geheime ingrediënt is de RSS-feed. En wij hebben al vaker een pleidooi gehouden voor het vermelden van die feed op de website van de podcast-aanbieder, zodat iedereen die gemakkelijk op zijn podcast-app of software kan invullen. En niet ofwel een link leggen naar Google Podcasts en Apple Podcasts, ofwel een resem icoontjes van Spotify en apps waarin je dan de podcast kan beluisteren.

En nu willen wij nog een pleidooi houden: beloof niet dat je een podcast gaat brengen, wanneer de luisteraar die niet in zijn podcast-app kan beluisteren. Want dat is wat wij de laatste weken ondervonden hebben. Zo hebben De Standaard en De Morgen nieuwe 'podcasts' uitgebracht, maar die zijn voorbehouden voor de abonnees. Bij De Standaard is De Machtwacht zo van een gratis te beluisteren podcast omgevormd tot een onderdeel van DS Audio, enkel voorbehouden voor abonnees. De Standaard heeft in haar DS Audio aanbod nog andere podcasts: Bits en Atomen, Uitgelegd, Hart & Hoofd en Het Verhaal. Bits en Atomen kan je, een dag na de lancering van de content, ook gratis in je podcast app beluisteren, en hetzelfde geldt voor Uitgelegd.

Een maatregel die je kan begrijpen - het kost wel wat moeite om die content te maken, en goede journalistiek mag best betaald worden. Maar de manier waarop dit betaalmuurtje opgetrokken werd is volkomen tegenstrijdig met het principe van de podcast. Want je krijgt de aflevering niet meer automatisch gedownload op je smartphone - die is enkel toegankelijk via de DS app. En daar kan je dan de podcast van je keuze 'volgen', zodat je een melding krijgt als er een nieuwe uitzending is. Beluisteren doe je in streaming vanuit die app, en wil je de aflevering downloaden, dan moet je op 'downloaden' klikken. Dan komt het audiobestand in je downloads terecht. Via een soort verkenner moet je dan naar die downloads bladeren, en het bestand aanklikken op het te beluisteren.

Niet alleen is dit enorm ingewikkeld, maar bovendien werken zowel bij de streaming content vanuit de app, als bij het afspelen van de gedownloade content de sneltoetsen van sommige toestellen niet - althans dat is bij ons het geval. Het afspelen kan niet onderbroken/hervat worden via de knop op de oortjes, of via de sneltoetsen op onze laptop (1).

Ook De Morgen gaat diezelfde toer op met zijn nieuwe Polspoel & Desmet podcast: enkel in streaming te beluisteren voor abonnees op de website, en niet te downloaden (2).

Op een of andere manier is ook VRT erin geslaagd om in de fout te gaan: de nieuwe reeks "de stand van het land" is niet toe te voegen als podcast in onze podcast app. Geen RSS feed, en enkel een link naar Google Podcast en Apple Podcast. Omdat we deze reeks echt wel willen beluisteren, gingen we uiteindelijk naar Soundcloud, waar de afleveringen te vinden zijn. Maar ook daar weer: de audio van Soundcloud werkt niet met sneltoetsen (3).

Met andere woorden: alle voordelen, het gemak van de podcasts wordt tenietgedaan - van de hi-tech van de podcast beland je terug in de donkere eeuwen van het DOS-tijdperk, als het ware. Dat kan je toch geen vooruitgang noemen? Het is begrijpelijk dat De Morgen en De Standaard hun content enkel willen voorbehouden voor hun abonnees. Maar volgens onze bescheiden mening sluit dit niet uit om die via podcast-apps aan te bieden: in onze app bijvoorbeeld is er een optie om bij een feed van een podcast, ook een wachtwoord toe te voegen. Dat zou natuurlijk de oplossing zijn.

Maar spreken we twee dingen af, 'podcast' aanbieders? 1. Dat jullie allemaal gewoon even de RSS-feed vermelden voor je gratis content. En 2. dat je ofwel uitzoekt hoe je betalende content ook via de podcast-apps kan aanbieden, ofwel je content niet meer een 'podcast' noemt? Afgesproken?
http://www.standaard.be/tag/audio
https://www.demorgen.be/dossier/polspoel-desmet
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/05/02/de-stand-van-het-land-1-migratie-en-identiteit/



MICROSOFT BUILD, NADER BEKEKEN
Gisteren hebben wij een vluchtig overzicht gebracht van de aankondigingen op de Microsoft conferentie 'Build', bedoeld voor ontwikkelaars.

Vandaag gaan we nader in op enkele bijzonderheden.

Edge browser
Om te beginnen zal de Chromium-gebaseerde versie van de Edge-browser drie nieuwe privacy-instellingen bevatten: unrestricted (enkel kwaadwillige trackers worden geblokkeerd), balanced (trackers van sites die je vroeger nog niet bezocht hebt worden geblokkeerd, maar bij later bezoek niet meer) tot strict (alle trackers worden geblokkeerd).

Erg interessant hierbij is de functie 'Collections'. Daarbij kan je tekst, afbeeldingen en andere info in een notitie verzamelen, die rechtstreeks verwijst naar de site waar je die info gehaald hebt. Die nota's kan je dan delen via mail, of exporteren naar Word en Excel.

Voor zakelijke gebruikers is het ook interessant om weten dat je een corporate site, die gemaakt werd om met IE te bekijken, voortaan in Edge kan bekijken, gewoon in een tabblad (1).

Ideas voor Microsoft Word
Nog interessant voor de gewone gebruiker: Ideas. Dat gebruikt machine learning om suggesties te maken bij de teksten die je schrijft - hoe je je zin korter kan maken, passieve zinswendingen naar actief kan omzetten, enz. Je krijgt ook bij je tekst een schatting van de tijd die het zou duren om je tekst voor te lezen. Deze functie zullen testers van Office insiders in juni te zien krijgen, en alle gebruikers in de herfst (2).

Commandoregel
Nog nieuw is de commandoregel app voor Windows: Windows Terminal. Daarmee kan je PowerShell, en Windows Subsystems voor Linux bedienen. Er zijn meerdere tabblaadjes, je kan vensters verschuiven, en er is volledige unicode ondersteuning. Wat wil zeggen dat je ook emoji's kan gebruiken. Deze functie zou er in juni aankomen (3).

Toch wel leuke dingen voor de gebruiker, én voor de ontwikkelaar!
https://www.theverge.com/2019/5/6/18527875/microsoft-chromium-edge-new-features-build-2019
https://techcrunch.com/2019/05/06/words-new-ai-features-will-help-you-write-better/
https://venturebeat.com/2019/05/06/microsoft-windows-terminal-wsl-2-coming-june/



VOEG EEN FOTO, VIDEO OF GIF TOE AAN JE RETWEET
Een kleine nieuwigheid, die veel Twitteraars zal plezieren. Voortaan kan je afbeeldingen, video's en GIF's toevoegen aan een retweet of een tweet die je verder verspreidt als citaat (quote).

Het is heel simpel: gewoon op de 'retweet met commentaar' optie klikken, en vervolgens het icoontje selecteren dat verwijst naar afbeelding of ICON. Blader naar de gewenste afbeelding, en selecteer die.

Dit lijkt een kleine extra functie, maar bij The Verge kan je lezen dat het volgens Twitter een heel karwei was om de functie te implementeren in de retweet functie.

De functie is beschikbaar voor Android, iOS, en de mobiele website van Twitter. Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2019/5/6/18532537/twitter-add-images-gif-videos-retweet-new-feature



NIEUWS BINNENLAND: DATINGSITE VEROORDEELD
In 2017 was er heel wat ophef, toen bekend werd dat de site 'Rich meet Beautiful' studentes aanspoorde om te daten met oudere, rijke mannen. In ruil voor wat 'diensten' zouden zij hun geldproblemen kunnen oplossen.

Kan dat wel? En is dat niet aanzetten tot prostitutie? De site werd offline gehaald, en nu heeft het gerecht een uitspraak gedaan over deze zaak. Het bedrijf achter de site werd veroordeeld voor 'het reclame maken voor het vergemakkelijken van ontucht of prostitutie'. Het moet een geldboete van 240.000 euro betalen en de beheerder van het bedrijf krijgt een  straf van zes maanden, met uitstel, en een effectieve geldboete van 24.000 euro.

Als je het ons vraagt: een terechte veroordeling. Want als je als datingsite beweert dat het enkel om 'culturele ontmoetingen' zou gaan, dan maak je toch geen reclame voor de dienst met suggestieve foto's?

Meer bij VRT.
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/05/08/datingsite-rich-meets-beautiful/



NIEUWS BINNENLAND: HACKER VRIJGESPROKEN
Voor ons tweede Belgische bericht blijven we in gerechtelijke sfeer. De correctionele rechtbank van Brussel heeft namelijk de straf opgeschort die uitgesproken was voor een hacker. De man had namelijk in 2016 elektronische reclamepanelen gehackt, zodat die andere boodschappen zouden vertonen.

De jongeman handelde uit activisme - hij ageerde tegen de TTIP en CETA handelsverdragen. Zo had hij met name de boodschap op het reuzegrote bord van Coca-Cola op de Brouckèreplaats in Brussel verwisseld, van twee andere panelen in Kunst-Wet en op de Stephanieplaats.

Meer bij RTBf.
https://www.rtbf.be/info/regions/bruxelles/detail_bruxelles-suspension-du-prononce-pour-le-militant-qui-a-detourne-des-panneaux-publicitaires?id=10215428



NIEUWS BINNENLAND: COLLECT&GO BRENGT JE BOODSCHAPPEN OOK THUIS
Colruyt heeft al langer de "Collect&Go" dienst waarbij jij je boodschappen via het internet kan doorgeven. De medewerkers van Colruyt zetten je boodschappen klaar, zodat jij ze enkel nog moet afhalen in de winkel.

Nu wordt die dienst nog uitgebreid: de boodschappen kunnen ook aan huis geleverd worden. Het gaat wel voorlopig om een testproject dat loopt in vijf gemeenten in de Brusselse rand, waaronder Kraainem en Sterrebeek.

Een bestelling die voor middernacht doorgegeven wordt en minimaal 100 euro bedraagt, wordt de volgende dag nog geleverd. Maar denk nu  niet dat deze luxe je niets kost: de thuislevering kost 9,5 euro, en je betaalt (net als bij Collect&Go) servicekosten voor het verzamelen van de boodschappen van 5,5 euro.  Niet goedkoop, maar realistisch, zo stelt Colruyt in RetailDetail.be. En als je het ons vraagt: als alle webwinkels een realistische meerkost zouden vragen voor het aan huis leveren van jouw bestelling (en eventuele retour!), dan zou je nogal verschieten!
https://www.retaildetail.be/nl/news/food/collectgo-start-test-met-thuislevering



GOOGLE IO: DE HOOFDPUNTEN
Na Microsoft Build en Facebook F8, was het de beurt aan Google om zijn conferentie voor ontwikkelaars te houden. Er werd een hele resem nieuwigheden voorgesteld, en wij trachten even kort een samenvatting te geven. Zet je schrap, want het is veel!
- Hardware
Er komen twee nieuwe Pixel toestellen: de 5,6 inch 3A die $399 moet kosten, en de 6 inch 3AXL van $479. Geen draadloos herladen, wel een 3,5 mm aansluiting voor de koptelefoon, een dubbele camera vooraan en nachtzicht.

- Android OS
Van de nieuwe versie van het Android besturingssysteem, versie Q, werden enkele bijzonderheden meegedeeld: er komt onderaan een dunne witte strip, net zoals de iPhone. Het OS zal nog meer dan voorheen de bediening door gebaren ondersteunen. Op sommige telefoons (zie The Verge) kan je de bètaversie nu al downloaden en installeren. Ook nieuw bij deze versie is dat beveiligingsupdates voortaan via de Play Store komen, zodat die sneller bij de gebruiker geraken. Maar echt belangrijke updates aan de kern zullen nog altijd via de fabrikant moeten komen (in de VS via de mobiele operator).

- Google Maps
Bij Google Maps komt er een Incognito modus, die je opzoeking privaat houdt. Om die te activeren, moet je op je profielfoto in Google Maps tikken, en dan uit het menu de Incognito Modus kiezen. Nog nieuw zijn de AR richtlijnen om een route te voet af te leggen: je houdt je toestel op en krijgt pijlen om te zien waarnaar je moet gaan.

- Google Assistant
Die zal nog slimmer worden met AI, maar die slimmigheid zal niet meer 100 GB zwaar zijn, doch slechts 5GB. Dat zorg ervoor dat de AI geladen kan worden vanop je telefoon, en de cloud niet meer nodig heeft. Nieuw is hier Picks For You: bij dingen die de Assistant aanraadt zoals podcasts en recepten, zal hij rekening houden met jouw voorkeuren.
De Google Assistant krijgt ook een 'rij' modus, waarbij je een routebeschrijving krijgt, en waarbij hij bijvoorbeeld bij een afspraak in je kalender voor een restaurant, je automatisch de route krijgt. Je kan telefoonoproepen met je stem beantwoorden of afwijzen. Deze modus wordt automatisch geactiveerd wanneer je telefoon gekoppeld wordt aan de Bluetooth in je wagen, of met het commando "Hey Google, Let's Drive".

- Google Lens
Deze tool, die tekst kan herkennen in een beeld, werd nog verder verbeterd: richt je telefoon op een menu en je krijgt een overzicht van de belangrijkste items. Bij bepaalde gerechten krijg je zelfs een foto. Lens kan je ook helpen om de fooi te berekenen en de rekening met je vrienden te delen door een rekenmachine als extra laag te tonen.

- Chrome browser
Bij de browser van Google werd de privacy verbeterd. Enkel sites die een origineel cookie geplaatst hebben, zullen toegang hebben tot dat cookie, geen andere sites dus meer. Dat moet tracking tegengaan. Cookies van derden mogen enkel geplaatst worden wanneer zij zichzelf bekendmaken aan de browser (2).

Opvallend hierbij is het verschil tussen Google en Facebook. Waar Facebook de mond vol had van privacy op zijn F8 conferentie, en dingen beloofde, brengt Google nu al de nodige maatregelen om de privacy te beschermen. Velen menen zelfs dat wat Facebook belooft, enkel een kwestie van PR is die de gebruikers moet sussen en de regulators zoethouden. Zo heeft Zuckerberg beloofd dat Messenger en Instagram Direct versleuteld zouden worden, maar heeft geen tijdschema op die belofte geplakt. Items die voorheen al beloofd waren, zoals Clear History en Data Transfer Project, werden zelfs helemaal niet meer vermeld op de F8 conferentie.. (3).
   
https://www.theverge.com/2019/5/7/18530449/google-pixel-3a-xl-review-photos-video-specs-price-release-date-features-io-2019
https://techcrunch.com/2019/05/07/googles-chrome-will-soon-get-new-privacy-features-with-better-cookie-controls-and-anti-fingerprinting-tech/
https://techcrunch.com/2019/05/07/show-dont-tell/



INSTAGRAM WERKT AAN NIEUWE REGELS OM ACCOUNTS TE VERBANNEN
Een week nadat Instagram accounts zoals die van Alex Jones en andere mensen uit het ultrarechts hoekje verbande, maakt de sociale fotosite nu bekend dat het werkt aan een nieuw beleid om accounts te verwijderen.

Tot nu toe zou een account een bepaald percentage overtredingen mogen begaan binnen een bepaalde tijdspanne, vooraleer die account verbannen wordt. Maar, zo lees je bij Engadget, dat zou in het voordeel werken van accounts die heel vaak posten. Hoe meer je post, hoe meer overtredingen toegelaten worden eigenlijk. En dat kan problematisch zijn.

Dat zal veranderen: in de toekomst wordt een gebruiker verbannen indien hij x overtredingen begaat (aantal nog nader te bepalen) binnen x tijd (ook nog te bepalen). En de lat wordt voor iedereen gelijk gelegd, of zij nu al dan niet vaak posten.

Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/2019/05/08/instagram-new-account-removal-policy-bans-bad-actors/

 







Netties werkt samen met:


 
De nieuwe oogst


 100 TIPS VOOR RUGZAK-TOERISTEN

Op de Backpacker-site vind je heel wat informatie voor wie met de rugzak rondtrekt. Vooral deze pagina met tips om het beste te maken van je tocht is aanbevolen lectuur!
[Taal: ENG]
https://www.backpacker.com/skills/100-pro-level-hiking-skills-everyone-should-know


GOLDEN: OPEN KENNISBANK - ZOEKMACHINE
Dit is een ervaring die je moet beleven. Het is een kennisbank die zichzelf opbouwt, op basis van artificiële intelligentie, gecombineerd met menselijke kennis.
De zoekmachine is erg uitgebreid - je moet de verschillende zoekfuncties echt uittesten, en wij vrezen dat dit niet de opvolger van Google kan worden, omdat hij té uitgebreid is. Maar toch zien wij potentie...
[Taal: ENG]
https://golden.com/


ENGELSTALIGE KINDERBOEKEN
In het archief van het Amerikaanse Congres zit een aantal prachtige oude kinderboeken. Die kan je via deze site bekijken - door het boek interactief te doorbladeren, of als PDF te downloaden. Om te smullen! En als volwassen niet-Amerikaan krijg je, via deze boeken, een inzicht in bepaalde uitdrukkingen die vaak gebruikt worden.
[Taal: ENG]
https://www.loc.gov/collections/childrens-book-selections/about-this-collection/


PDF.TO: PDF'S OMVORMEN

Met deze website kan je PDF-bestanden omzetten naar andere soorten bestanden Word of Excel bijvoorbeeld. En omgekeerd.
Nu is het wel zo dat Adobe je ook een betalende mogelijkheid biedt om dat te doen. En onze ervaring met gratis diensten om PDF's om te zetten, is dat die niet perfect werken, terwijl je bij de abonnementsdienst van Adobe altijd wel goede resultaten hebt. Maar wanneer je maar occasioneel een documentje moet omzetten, dat niet te ingewikkeld is, dan heb je ruimschoots voldoende aan deze dienst.
[Taal: ENG]
https://pdf.to/


KINDEREN KRITISCH LEREN DENKEN
Een artikel bij TED, dat wij je kunnen aanraden. Kinderen stellen voortdurend vragen, maar dit artikel leert je om die vragen om te buigen, zodat de kinderen meteen ook leren om de juiste vragen te stellen, om kritisch alles te beschouwen. Bijvoorbeeld: de vraag stellen:  "Hoe weet je dit?"
[Taal: ENG]
https://ideas.ted.com/critical-thinking-is-a-21st-century-essential-heres-how-to-help-kids-learn-it/


CREATIVE COMMONS DOORZOEKEN

Er is zoveel content beschikbaar die je vrij mag gebruiken onder een 'Creative Commons' licentie, of waarvan de auteursrechten ondertussen vervallen zjn, zodat zij nu tot het publieke domein behoren. Maar hoe vind je die content?
Deze zoekmachine is een handig hulpmiddel. Je vindt er ook een bijkomende uitleg over de CC licentie.
[Taal: ENG]
https://search.creativecommons.org/


DRAW 23: LEREN TEKENEN
Via de online tutorials op deze website kan jij jouw tekentalenten aanscherpen. Hoe je een portret; stilleven, een hand of voet moet tekenen: je leert het hier.
[Taal: ENG]
http://www.draw23.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: IK ZOEK EEN HUISARTS

Het is niet gemakkelijk om een nieuwe huisarts te vinden. Veel praktijken, vooral in de Kempen, hebben een patiëntenstop. En wanneer je normale huisarts op pensioen gaat, is het niet simpel om een nieuwe vertrouwensarts te vinden.
Deze site, een initiatief van de huisartsenkringen van de Zuiderkempen en Turnhout, moet dat verhelpen. Je kan er zoeken, binnen een straal van enkele kilometers van je woning, naar een dokter die nog nieuwe patiënten aanneemt.
[Taal: NL]
https://www.rtv.be/artikels/website-leidt-patienten-naar-nieuwe-huisdokter-a68257
http://www.ikzoekeenhuisarts.be


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DE GENEREUZEN
Dit is een mooi initiatief waarbij mensen uitgenodigd worden om voor een bepaald evenement, waar zij naartoe gaan, contact te leggen met mensen met een beperking, om samen de vreugde van het evenement te delen. En een beetje om elkaar te geven.
[Taal: NL]
https://www.degenereuzen.be/wie-zijn-de-genereuzen


VRIJDAG MULTIMEDIA: GRAFISCHE STORYTELLING
Wij hebben in het verleden al verwezen naar mooie vormgegeven artikels van buitenlandse nieuwssites zoals de NYT, waarbij cijfers in een prachtige interactieve vormgeving weergegeven worden. Maar ook onze eigen Vlaamse nieuwssites kunnen dat. Een bewijs daarvan zijn het verhaal over migratie van VRT NWS, en de datavisualisatie van de cijfers over diversiteit in Brussel.
[Taal: NL]
https://interactief.vrtnws.be/verhalen/de_asielkaart_van_europa
http://brussels-diversity.jetpack.ai/


VRIJDAG MULTIMEDIA: THE DODO
Deze Twitter account heeft ons al veel laten lachen - maar ook tranen van ontroering bezorgd, bij heldhaftige verhalen van liefde tussen dieren, en dieren en mensen.
Dit verhaaltje is van een vrolijke noot. Knap gemaakt ??
[Taal: ENG]
https://twitter.com/dodo/status/1126517186154024963

  






Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia





Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


De laatste twee weken zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Natuurkundige vergelijkingen voor een vallend voorwerp - https://nl.wikipedia.org/wiki/Vergelijkingen_voor_een_vallend_voorwerp
    Voormalig hospitaal in Antwerpen voor Belgische militairen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Militair_Hospitaal_Antwerpen
    Nederlands wiskundige, die bekend is vanwege zijn werk in de analyse, het Denjoy–Wolff theorema en zijn grensversie van het Lemma van Schwarz - https://nl.wikipedia.org/wiki/Julius_Wolff
    Middelzwaar zwart gat - https://nl.wikipedia.org/wiki/Middelzwaar_zwart_gat
    Pelgrimsgetuigschrift - https://nl.wikipedia.org/wiki/Compostela_(pelgrimsgetuigschrift)
    Amerikaanse filantroop en docente - https://nl.wikipedia.org/wiki/Emily_Howland
    Plein in Maastricht waarvan de naam herinnert aan slachtoffers van totalitaire regimes - https://nl.wikipedia.org/wiki/Herdenkingsplein
    Het grootste onderdeel van de Egyptische krijgsmacht - https://nl.wikipedia.org/wiki/Egyptische_landmacht
    Duitse symfonische metalband - https://nl.wikipedia.org/wiki/Xandria
    Romeins-Seleucidische Oorlog - https://nl.wikipedia.org/wiki/Romeins-Seleucidische_Oorlog
    Frans generaal van Griekse afkomst ten tijde van het Tweede Franse Keizerrijk - https://nl.wikipedia.org/wiki/Charles-Denis_Bourbaki
    Malinees zangeres, actrice, en componiste - https://nl.wikipedia.org/wiki/Fatoumata_Diawara
    Belgische stripreeks getekend en geschreven door Steven Dupré - https://nl.wikipedia.org/wiki/Sarah_%26_Robin


Daarnaast waren de laatste twee weken onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Nederlandse dodenherdenking van 4 mei - https://nl.wikipedia.org/wiki/Nationale_Dodenherdenking
    Nederlandse bevrijdingsdag - https://nl.wikipedia.org/wiki/5_mei
    Jaarlijkse herdenking van de holocaust, waarbij meer dan 6 miljoen onschuldige burgers werden vermoord - https://nl.wikipedia.org/wiki/Jom_Hasjoa
    Deze week is de ramadan begonnen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Ramadan


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Religie - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Religie
    Het portaal van verleden week ging over Namibië - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Namibi%C3%AB


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS




 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
 - Frankrijk overweegt controle op Facebook: ‘Huidig toezicht stelt niets voor’
https://www.ad.nl/tech/frankrijk-overweegt-controle-op-facebook-huidig-toezicht-stelt-niets-voor~aa4e5b8b/
- Sonos introduceert eindelijk Google Assistent op zijn luidsprekers
https://www.ad.nl/tech/sonos-introduceert-eindelijk-google-assistent-op-zijn-luidsprekers~a47e5bf3/ 
 


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
  - Android TV krijgt vernieuwde Google Play Store
https://elektrozine.be/android-tv-krijgt-vernieuwde-google-play-store/
- Netflix met beter surroundgeluid en Dolby Atmos
https://elektrozine.be/netflix-met-beter-surroundgeluid-en-dolby-atmos/

 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Youtube Originals wordt gratis
https://computertaal.info/2019/05/10/youtube-originals-wordt-gratis/
- De beste smartphones om Fortnite te spelen
https://computertaal.info/2019/05/09/de-beste-smartphones-om-fortnite-te-spelen/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Toekomstige Chromebooks kunnen Linux draaien als virtuele machine
https://tweakers.net/nieuws/152686/toekomstige-chromebooks-kunnen-linux-draaien-als-virtuele-machine.html
- Google maakt schijfencryptie verplicht in Android Q
https://tweakers.net/nieuws/152680/google-maakt-schijfencryptie-verplicht-in-android-q.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be
- Combell wil fuseren met TransIP
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/combell-wil-fuseren-met-transip/article-news-1462463.html
- Met dit toestel wil Jeff Bezos op de maan landen
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/met-dit-toestel-wil-jeff-bezos-op-de-maan-landen/article-news-1462355.html





*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Vijf trends waar retailers dit jaar rekening mee moeten houden
https://www.bloovi.be/artikels/marketing/2019/vijf-trends-waar-retailers-dit-jaar-rekening-mee-moeten-houden
- Is er stilaan te véél ondersteuning voor Belgische start- en scale-ups?
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemen/2019/is-er-stilaan-te-veel-ondersteuning-voor-belgische-start-en-scale-ups




 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


EVEN NADENKEN: SOCIALE MEDIA ALS INLOG VOOR SITES

Wellicht gebruik jij, net als zovelen anderen, jouw social media account van Twitter of Facebook om op andere sites in te loggen. Het is immers o zo gemakkelijk: je komt op de site van een nieuwe dienst, en in plaats van een nieuwe account te moeten aanmaken, en weeral het zoveelste paswoord te moeten onthouden, log je gewoon in met je Twitter of Facebook.
Handig, toch? Zolang je een 'gewone' burger bent. Want ben je een buitenbeentje, een politiek activist bijvoorbeeld, van links of rechts, dan bestaat de kans dat je op een mooie dag verbannen wordt op dat sociale netwerk. En dan ben je meteen jouw toegang tot al die andere diensten kwijt, want je kan niet meer inloggen met je Twitter- of Facebook-account.
De moraal van het verhaal? Maak toch maar telkens een aparte account aan voor die externe diensten. En gebruik een wachtwoordmanager om je wachtwoorden te beheren.
Bron: VoidZorro en AdamCurry
http://twitter.com/voidzorro
http://twitter.com/adamcurry
 





 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


  PEAZIP: BESTANDEN COMPRIMEREN
Deze open source tool is geschikt voor 64-bit systemen, om archiefbestanden te maken (comprimeren). Je kan dus bestanden inpakken tot een ZIP, RAR of ISO bestand.
https://www.chip.de/downloads/PeaZip-64-Bit_36354410.html
http://www.peazip.org/


WALK.CAFE: EVEN EEN TOERTJE MAKEN


Je moet geen uitputtende marathon lopen om gezond te blijven - een stevige wandeling is voldoende. En als je ondertussen ook nog eens mooie dingen kan bekijken, dan paar je het nuttige met het aangename.
Dat is wat deze app belooft: hij maakt een wandeling aan op basis van de tijd die je vrij hebt om je wandeling te maken. Wij hebben de app nog niet geïnstalleerd, en het is ons dus niet duidelijk of de tips voor bezienswaardigheden onderweg ook gelden voor Europa / België.
https://walk.cafe/


MOBILITYPLANNER
Dit is een mooi voorbeeld van hoe de verschillende openbare vervoersbedrijven zouden moeten samenwerken. Trein, tram, bus van de verschillende organisaties hebben namelijk samengewerkt om deze app te lanceren, zodat je een route kan uitstippelen van A tot Z, via het openbaar vervoer.
https://www.smartmobilityplanner.be/nl/


MUSESCORE: BLADMUZIEK OPSCHRIJVEN


Deze gratis software laat je toe om op professionele manier muziek te noteren - dus in te vullen op een notenbalk, met ritmes en al. De software is Open Source, en werkt heel simpel door de noten die je via een MIDI klavier doorgeeft.
https://musescore.org/en


OVERSIGHT: MELDING WANNEER EEN APP JE CAMERA GEBRUIKT
Vele mensen maken zich zorgen over de camera op hun toestel - van laptop to smartphone. Deze app belooft een betere bescherming, door je een melding te sturen wanneer dat gebeurt. Bij ontvangst van de melding kan je dan beslissen of je toegang verleent of niet.
https://www.producthunt.com/posts/oversight-2
https://objective-see.com/products/oversight.html?ref=producthunt

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.



 
 

Het laatste woord....



 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Met dank aan Carol Fenijn voor de correctie van onze teksten


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Stuur ons een mail en wij zorgen ervoor! info@netties.be



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Een scepticus die dogmaticus wordt,
heeft besloten dat het hoog tijd wordt om er zijn gemak van te nemen.
-Henry S. Haskins-