Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
14/3/2019 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 23
Nummer 1097 van 9/3/2019



Gegroet lezer,

Ook deze week weer een flinke keuze berichten over erg uiteenlopende onderwerpen. Zo bijvoorbeeld over de evolutie in leveringen. Waar er in eigen land stemmen opgaan om komaf te maken de negatieve effecten van e-commerce (de schier eindeloze sliert koeriers, die allemaal een individuee pakje komen afleveren- en dan vooral de gratis terugzendingen) gaat Amazon, als summum van zijn klantendienst aan 'prime' klanten, nu aanbieden dat die hun pakjes mogen centraliseren tot één levering per week. Of hoe een dubbeltje rollen kan!

Veel leesplezier met deze editie, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




TWITTER BEVESTIGT: JE ZAL COMMENTAREN KUNNEN VERBERGEN
Twitter probeert altijd een moeilijk evenwicht te bewaren tussen een vriendelijke, veilige omgeving met zo min mogelijk gescheld, en het bewaren van de geschiedenis. Het een is moeilijk verenigbaar met het ander - want soms komen er echt wel heel gemene tweets voorbij, als commentaar op een tweet van jou, die je liever zag verdwijnen. Maar dat gaat niet - en dus word je voor eeuwig en altijd geconfronteerd met die lelijke opmerking.

Anderzijds kan je Twitter geen ongelijk geven. Want als je begint met de gebruikers de mogelijkheid te geven om tweets te verwijderen of te bewerken, dan weet je gewoon niet waar het eindigt.

Nu lijkt het erop dat Twitter een zinvol compromis gevonden heeft. Een security researcher, ene Jane Manchun Wong, ontdekte de mogelijkheid, en ondertussen heeft Twitter bevestigd dat het inderdaad aan een 'Hide Tweet' functie werkt.

Concreet zou je, wanneer je op de button 'share' (delen) klikt bij een tweet, een bijkomende optie krijgen buiten wat je nu al hebt (url kopiëren, gebruiker blokkeren of rapporteren, enz.) De knop zelf zou ook in een nieuw kleedje gestoken worden, zo meldt TechCrunch.

Je zou dus een commentaar kunnen verbergen, maar enkel wanneer het een commentaar is op een tweet die jij geplaatst hebt.

Maar om de geschiedenis geen geweld aan te doen, zou er ook meteen gewerkt worden aan een nieuwe optie bij de commentaren, 'View Hidden Tweets', waarbij je dus ook de tweets kan zien die verborgen waren door de poster.

Een faire beslissing, lijkt ons.
https://techcrunch.com/2019/02/28/a-new-hide-tweet-button-has-been-spotted-in-twitters-code/



MUZIEKINDUSTRIE GEDIJT
Zouden artiesten echt kunnen overleven, nu hun muziek niet meer verkocht wordt als cd, zelfs niet meer als MP3, maar hoofdzakelijk in streaming formaat aangeboden wordt via grote platformen zoals Spotify, Apple Music en Google Music?

Wel, het antwoord is: ja. Het zijn weliswaar enkel cijfers voor de VS, maar de RIAA, de belangenvereniging van de Recording Industry in de VS, meldt dat de inkomsten van opgenomen muziek (dus niet van live muziek zoals concerten enz.) met 12% gestegen zijn tegenover het jaar tevoren. En dat die inkomsten nu op het hoogste niveau staan in 10 jaar.

Meer nog: inkomsten uit streaming zijn goed voor 75% van het totaal in de VS, terwijl muziek op fysieke dragers goed was voor 12%, digitale downloads voor 11% en synchroniseren voor 3% (wat die laatste categorie inhoudt, is ons niet duidelijk).

Nu, als je het ons vraagt, is streaming muziek echt ongelooflijk handig. Alleen: je moet een internetverbinding hebben, en onderweg heb je die niet altijd. Dus moet je muziek kunnen downloaden. Verschillende streamingdiensten bieden die mogelijkheid, maar de gedownloade muziek blijft enkel afspeelbaar, zolang jouw abonnement op de streamingdienst geldig is. Abonnement gedaan? Weg muziek!

En dat is wel spijtig. Noem ons 'hebberig'', maar wij 'bezitten' nu eenmaal graag muziek. Op de harde schijf weliswaar, maar we kunnen hem spelen wanneer we willen. En door de muziek aan te kopen, weten wij dat we daadwerkelijk de artiest in kwestie gesteund hebben.

De verdeling van de centjes onder de artiesten op de streamingdiensten is nog niet zo transparant- het lijkt ons vooral dat het grote aantal dat een song gestreamd wordt, echt inkomsten kan opleveren voor een artiest. Wat er met de kleinere artiesten gebeurt, dat blijft de vraag.

Het hele rapport bij Variety.
https://variety.com/2019/biz/news/u-s-music-industry-posts-third-straight-year-of-double-digit-growth-as-streaming-soars-30-1203152036/



GOOGLE WEIGERT ABSHER TE VERWIJDEREN, APPLE TWIJFELT
Enkele weken geleden berichtten wij al over een app die je op zijn minst toch wel controversieel kan noemen. De app Absher, gemaakt met steun van de Saoedische overheid, is voor elke rechtgeaarde democraat immers een aanfluiting van de vrouwenrechten. Absher geeft namelijk mannen de mogelijkheid om te vertellen waarheen hun vrouwen kunnen reizen, hoe vaak, enz. En zendt een waarschuwing naar de "bewakers" van de vrouw wanneer zij hun paspoort gebruiken. Het zijn trouwens niet alleen de echtgenotes die zo 'bewaakt' moeten worden, maar ook de dochters en de bedienden.

In de VS zijn er de laatste weken heel wat senatoren die Apple en Google opgeroepen hebben om de app niet langer via hun app winkeltje aan te bieden. Google heeft nu een duidelijk antwoord gegeven: het ziet geen reden op de app te verbieden - die zou immers de gebruiksvoorwaarden niet schenden.

Apple treuzelt met zijn antwoord - het denkt nog na.

Het antwoord van Google wordt op afkeuring onthaald. Want Google heeft wel degelijk de macht om een gebaar te stellen - het heeft immers onlangs de 'Living Hope Ministries' app uit de Play store verwijderd, omdat die gebruikers aanmoedigde om personen uit de LGBTQ-gemeenschap te 'bekeren'.

Meer bij BusinessInsider en BoingBoing.
https://www.businessinsider.com/absher-google-refuses-to-remove-saudi-govt-app-that-tracks-women-2019-3?op=1&r=US&IR=T
https://boingboing.net/2019/03/03/theres-an-app-for-that.html




FACEBOOK IS MAAR MOOI IN HET BEZIT VAN JOUW TELEFOONNUMMER GEKOMEN...
Maak gebruik van 2-factor authenticatie, was het advies. En geef je telefoonnummer op, zodat je superveilig kan inloggen, door een sms-bericht dat naar je mobiele telefoon gestuurd wordt, met daarin een inlogcode.

Heel veel Facebookgebruikers hebben dat ook netjes gedaan. Maar nu blijkt dat ze dat beter niet gedaan hadden. Want hun telefoonnummer is nu geassocieerd met hun profiel. Na een tijdje bleek dat Facebook die telefoonnummers gebruikte om de gebruikers met advertenties te bestoken. En Facebook kreeg daar bakken kritiek voor.

Maar daarmee is het nog niet gedaan: het blijkt dat iedereen -zelfs wie geen Facebookaccount heeft- een profiel kan opzoeken, gebaseerd op een telefoonnummer. Je kan dan wel op je profiel je telefoonnummer verbergen, maar dat helpt je niet vooruit: zelfs dan zal men je profiel kunnen opzoeken op basis van je telefoonnummer.

Wat de diverse manieren zijn waarop dat kan, lees je uitgebreid in het artikel bij TechCrunch.

En weet je wat het ergste is? Je kan (momenteel) helemaal niets doen om daaraan te ontsnappen. Eens je telefoonnummer gegeven, blijft gegeven.
https://techcrunch.com/2019/03/03/facebook-phone-number-look-up/



AMAZON: PROJECT ZERO EN GECENTRALISEERDE LEVERINGEN
Twee nieuwigheden van Amazon, die toch wel interessant zijn.  Om te beginnen een project om de verspreiding van namaakproducten via de website tegen te gaan.

Met Project Zero zouden fabrikanten namelijk de vermelding van een imitatie van hun product op de site kunnen 'flaggen', en zelfs autonoom kunnen verwijderen. Tot nu toe moesten ze daarvoor eerst een melding doen bij Amazon zelf, en de reactie daarop afwachten.

Amazon heeft wel de nodige voorzorgen ingebouwd om valse meldingen te voorkomen. Zo richt het trainingen in voor het personeel van de Project Zero-bedrijven, en eist het dat de bedrijven een hoge mate van juistheid handhaven, willen zij hun privileges als Project Zero partner behouden. Meer bij The Verge (1)

Een tweede bericht vonden wij eigenlijk aanleunen bij de kritiek die wij al langer hebben over hét grote nadeel van e-commerce: het afleveren van pakjes, één na één, door verschillende koeriers. Een zware belasting voor het milieu, en volgens ons ook economisch eigenlijk niet haalbaar.

Welnu: Amazon biedt zijn Prime-klanten de mogelijkheid om hun bestellingen te centraliseren. Zij zouden dan één dag in de week kunnen bepalen waarop alle bestellingen, zelfs in één doos, aangeleverd worden. Gedaan met verspilling van verpakkingsmateriaal, van benzine voor de bestelwagens, van manuren voor het afleveren van de pakjes.

Een voorbeeld om na te volgen, als je het ons vraagt. En weet je wat het gekke is: Amazon lokte ooit zijn klanten naar een Prime abonnement, door een snelle levering binnen de X uur te beloven. En maakt nu een bocht van 180 graden...

Meer bij TechCrunch.
https://www.theverge.com/2019/2/28/18244603/amazon-project-zero-counterfeit-listing-remove-products
https://techcrunch.com/2019/02/28/amazon-prime-members-can-choose-a-weekly-delivery-date-with-launch-of-amazon-day/



PLOOIBARE SMARTPHONES MET PLASTIC SCHERM: GEEN GOED IDEE
Is het jou al opgevallen dat de nieuwe, maar o zo dure plooibare smartphones allemaal een heel zwak punt hebben - het scherm? Dat wordt momenteel, omwille van het feit dat de toestellen plooibaar moeten zijn, gemaakt van plastic - polymeren om juist te zijn. Een harde soort plastic weliswaar, maar in vergelijking met glas een "zacht" materiaal. Wat er meteen voor zorgt dat die schermen snel vol met krassen zullen staan. Vooral wanneer, zoals bij enkele concepten die nu voorgesteld werden, het scherm aan de buitenkant van het toestel zit.

Het wachten is dus op een nieuw soort glas, dat wél plooibaar is. En dat zou er volgens Engadget aankomen. Het bedrijf Corning, dat aan de basis ligt van het supersterke Gorilla Glass, zou werken aan een versie daarvan dat echt plooibaar is. Wat niet simpel zal zijn, want in de ondertitel van het artikel staat meteen: "Maar het moet eerst nog even enkele fysicawetten uitdagen".

Concreet zou Corning werken aan een ultradun, plooibaar glas van 0,1 millimeter dik, en dat geplooid kan worden tot een dikte van 5 mm, zonder dat er op sterkte en duurzaamheid ingeboet wordt. In de artikels bij Engadget en Wired wordt wetenschappelijk uitgelegd waarom dit zo moeilijk is.
https://www.engadget.com/2019/03/05/corning-foldable-gorilla-glass/
https://www.wired.com/story/folding-phones-wait-for-glass/



GOOGLE MAAKT ZWAKKE PLEK IN BEVEILIGING MACOS XNU KERNEL BEKEND
Om te beginnen: geen paniek, dit is geen beveiligingsprobleem dat meteen voor alle macOS gebruikers een groot probleem oplevert.

Het is namelijk zo dat een beveiligingsonderzoeker van het Project Zero van Google een zwakke plek in de macOS XNU kernel heeft ontdekt. In het artikel bij Neowin lees je wat dat euvel is, en wat het concrete gevaar is wanneer hackers misbruik zouden maken van die zwakke plek.

Nu is het normaal gezien zo dat fouten die in Project Zero ontdekt worden, meteen aan de verantwoordelijken meegedeeld worden, in dit geval Apple. Voor de rest wordt er aan de fout geen grote ruchtbaarheid gegeven. Dat moet voorkomen dat hackers die fout zouden misbruiken voor hun aanvallen, en geeft de ontwikkelaars van die bepaalde software de tijd om een oplossing of pleister te bedenken.

Google Project Zero hanteert hierbij een periode van 90 dagen. Is na die 90 dagen het probleem door het verantwoordelijke bedrijf niet opgelost, dan maakt Google het euvel alsnog bekend, om het bedrijf in kwestie als het ware het mes op de keel te zetten: doe er iets aan!

In dit geval hadden de Google wetenschappers Apple al in november 2018 van het euvel op de hoogte gesteld, en na 90 dagen zonder oplossing werd de bug nu officieel bekendgemaakt.

Apple heeft ondertussen bekend gemaakt dat het samenwerkt met Project zero om het probleem op te lossen. Spijtig uiteraard dat het niet vroeger kon...
https://www.neowin.net/news/google-reveals-high-severity-flaw-in-macos-kernel



BELGISCH: ZIJN RETOURZENDINGEN ONEERLIJKE CONCURRENTIE?
Een standpunt van Unizo, de vereniging van zelfstandige ondernemers: gratis retourzendingen zouden verboden moeten worden. Want dat is niet alleen oneerlijke concurrentie tegenover de traditionele handelaars, maar het is ook erg nadelig voor het klimaat.

Eerlijk gezegd kunnen wij de organisatie geen ongelijk geven. Want het is al erg genoeg dat er een schier oneindige rij pakjesbezorger aan te schuiven staan aan de recepties van kantoorgebouwen, om telkens één pakje af te leveren dat via het internet besteld werd. Een manier van leveren die belastend is voor het klimaat, en economisch niet te verantwoorden, vooral niet wanneer de levering gratis is.

Voeg daar dan nog bij dat je bij verschillende webwinkels zo goed als onbeperkt dingen kan bestellen en terugsturen wanneer zij niet passen. Ook al even oneconomisch en belastend voor het klimaat.

Daarom dit pleidooi voor een verbod op gratis terugzenden - een onderdeel van de 10 speerpunten die UNIZO voorstelt in zijn klimaatnota. De organisatie pleit ervoor dat op de factuur telkens vermeld wordt wat de kosten zouden zijn bij een terugzending. Het zou de Zalando's van deze wereld uiteraard pijn doen. En de shoppers, die graag gebruikmaken van die o zo gemakkelijke manier om losjes 3 paar schoenen te bestellen, om ze met hetzelfde gemak allemaal terug te sturen.

Maar ja, iedereen moet een inspanning doen voor het klimaat, niet? Meer bij Gondola en Unizo.
https://www.unizo.be/klimaat?utm_source=unizo.be&utm_medium=banner-idk&utm_campaign=klimaat
http://www.gondola.be/nl/news/digital/unizo-pleit-voor-europees-verbod-op-gratis-retourzendingen
https://www.rtbf.be/info/economie/detail_les-renvois-de-colis-gratuits-sont-ils-une-concurrence-deloyale-pour-les-petits-commerces?id=10162444



FRANKRIJK: EEN BELASTING OP INTERNETGIGANTEN
Het probleem is gekend: grote bedrijven zoals Facebook of Google doen aan 'taks-shopping': zij kiezen het land waar zij het minste belasting moeten betalen, om daar een officiële vestiging te localiseren. En de verschillende EU-lidstaten doen dapper mee om het goedkoopste tarief te bieden. Het gevolg: deze internetreuzen maken grote winsten via de gebruikers in de verschillende landen, maar de overheden van die landen zien weinig of geen aandeel van die winsten terugvloeien naar de staatskas.

In verschillende landen gaan daarom stemmen op om de internetreuzen op een of andere manier toch te kunnen belasten. Frankrijk voegt als eerste de daad bij het woord: de overheid stelde deze week een plan voor om een belasting van 3% te heffen op de Franse inkomsten van internetreuzen zoals Google, Amazon en Facebook. De belasting zou gelden voor digitale bedrijven die wereldwijd meer dan 750 mijoen euro aan inkomsten hebben, waarvan meer dan 25 miljoen euro in Frankrijk. In totaal zouden dat een 30 bedrijven zijn - de meeste van hen gebaseerd in de VS, maar ook enkele in China en Europa. Meer lees je bij APNews.
https://apnews.com/8ddb155bfd8e4ce1893b869173d41fdb



KRACHTMETING OVER VRIJE TOEGANG TOT WETENSCHAPPELIJKE STUDIES
Het is al jaren dat universiteiten en academici ijveren voor open toegang tot gepubliceerde wetenschappelijke onderzoeken. Dankzij het internet zijn die immers gemakkelijker op te zoeken en kunnen zij een sprong voorwaarts betekenen voor de evolutie van de wetenschap.

Uitgevers van wetenschappelijk tijdschriften, die tegenwoordig in online databanken zitten, zijn echter geen voorstander - zij vrezen dat zij hiermee hun reden tot bestaan zouden verliezen. En stilaan is er dus een heuse krachtmeting ontstaan tussen de universiteiten en die uitgevers over gratis toegang tot wetenschappelijke studies.

Zo heeft de University of California die vrije toegang een voorwaarde gemaakt tot het vernieuwen van de abonnementen van de unief op de databanken van Elsevier. Waarop Elsevier antwoordde dat het hiermee zou instemmen, op voorwaarde dat de auteurs van de universiteit grote bedragen zouden betalen aan royalty's van uitgevers.

En nu is dus de volgende stap gevolgd: de University of California en zijn 10 campussen hebben hun abonnementen op Elsevier niet meer vernieuwd. En in Duitsland, Hongarije en Zweden hebben bibliotheekorganisaties een gelijkaardige beslissing genomen. En dat gaat om veel geld - UC betaalde namelijk 11 miljoen dollar per jaar aan Elsevier...

Het is een goede zaak dat er gestreden wordt voor principes, maar het gevolg is wel dat de onderzoekers aan de universiteit geen toegang meer hebben tot de database. En zich moeten beperken tot herdrukken van tijdschriften, of het opvragen van het artikel bij de auteur ervan.
https://www.techdirt.com/articles/20190304/09220141728/big-win-open-access-as-university-california-cancels-all-elsevier-subscriptions-worth-11-million-year.shtml



ZUCKERBERG BELOOFT EEN DRASTISCHE KOERSWIJZIGING
In een blogposting heeft Mark Zuckerberg, CEO van Facebook, een opmerkelijke koerswijziging aangekondigd. Het sociale netwerk zou namelijk de focus niet langer leggen op publieke postings, maar op privéboodschappen, die versleuteld zijn en ook beperkt kunnen zijn in tijd.

Een publiek sociaal netwerk heeft wel een plaats in de online communicatie, maar de toekomst is volgens hem weggelegd voor een simpeler platform, waar privacy eerst komt. Om dit concreet te maken zullen, de messaging platformen van Facebook in de toekomst meer gaan lijken op WhatsApp. En dat zou dan weer nieuwe commerciële mogelijkheden met zich meebrengen, zoals rechtstreekse betalingen.

De verschillende messaging apps van Facebook (Instagram Direct, WhatsApp en Messenger) zullen niet alleen interoperabel worden, maar zij zullen op termijn ook geïntegreerd worden met sms (huh... en dat een week na het debacle over Facebook en de telefoonnummers? Raar.)

Een dapper initiatief van Zuckerberg. Maar eerlijk gezegd scharen wij ons achter de vele waarnemers die kritiek hebben - enerzijds  het voornemen om privacy vooraan te zetten in twijfel trekken, en anderzijds vragen stellen over de leefbaarheid van dit nieuwe businessmodel.
Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2019/3/6/18253458/mark-zuckerberg-facebook-privacy-encrypted-messaging-whatsapp-messenger-instagram



DE GAME RAPE DAY ZAL NIET OP STEAM VERSCHIJNEN
Je kan je soms toch afvragen waar het verstand van de mens gebleven is. In een wereld waar mensen zich bewust geworden zijn van de gevoeligheden van de ander, waarin gender en identiteit vooraan staan, is een game-ontwerper op het lumineuze idee gekomen om een spelletje te bedenken dat rond verkrachting draait. In de game, Rape Day, kunnen spelers elkaar 'met woorden lastig vallen, mensen doden en vrouwen verkrachten', zo staat te lezen in de omschrijving van de game.

Dat moet echt wel een ontwerper geweest zijn die van elke fijngevoeligheid verstoken is, en de laatste maanden geen krant of tv gezien of gelezen heeft. Feit is in elk geval dat de game, toen het aangekondigd werd, onmiddellijk op heel veel protest kon rekenen.

Het was de bedoeling dat de game zou verschijnen op het game-netwerk Steam. Dat stelt zich normalerwijze neutraal op tegenover de games die via het netwerk te krijgen zijn, maar in dit geval heeft het, omwille van het protest, aangekondigd dat de game niet welkom is.

Meer bij Polygon.
https://www.polygon.com/2019/3/6/18253585/valve-rape-day-steam-statement

 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



NIEUWE SENSOREN VOOR PREMATUURTJES

In Science Thursday is een nieuwe studie verschenen, waarin een toch wel heel hoopgevend bericht staat voor te vroeg geboren baby's en hun ouders.

Het gaat namelijk om een nieuwe manier om deze kindjes te monitoren via een sensor die superdun is, en gemaakt van een silicium-achtig omhulsel met daarin elektronica, en waarvoor zo goed als geen kleefmiddel nodig is.

Het mooie daarbij is dat de sensor niet via draden verbonden is met de apparatuur, maar via NFC., en dat die apparatuur zelf ook mobiel is. Alle vitale data worden via deze weg en een Bluetooth chip naar dat toestel doorgezonden. En de sensor zelf wordt via RF aangedreven, zodat er geen batterij nodig is.

Waarom dit zo hoopgevend is? Omdat tot nu er allerlei draden aan die sensoren hingen. Dat verhindert artsen en verplegers om de baby snel op te nemen, of de ouders om hun baby goed vast te houden. En dat op een moment dat een baby de binding met zijn ouders zo hard nodig heeft, via contact met de huid, via borstvoeding.

De test werd uitgevoerd met 21 premature kindjes voor de studie, en 60 baby's nadien, met telkens positieve resultaten. Nu staat er een grootschalige test op het programma in Zambia, India en Pakistan. Want in landen waar er weinig hospitalen zijn, zou deze technologie de overlevingskansen van vroeggeboren kindjes dramatisch kunnen verhogen.
https://www.axios.com/new-tech-sensors-monitor-preterm-babies-mothers-fathers-6a54926c-6a8a-490a-af18-c30c931bd921.html



NIEUWE WOORDJES LEREN: FILELESS ATTACKS
De X-Force Threat Intelligence Index van IBM houdt maar liefst 70 miljard beveiligingsgebeurtenissen per dag in het oog, in meer dan 130 landen. En daaruit blijkt dat criminelen het over een andere boeg aan het gooien zijn: gedaan met de klassieke malware en ransomware, hier komen de 'fileless' aanvallen.

Wat zijn dat? Wel, aanvallen waarbij er geen bestanden meer gedownload worden naar jouw computer, en die dus ook veel moeilijker gedetecteerd kunnen worden door beveiligingssoftware zoals antivirus. Denk aan phishing bijvoorbeeld, maar dan wel spearphishing. Daarbij is dan wel meer doelgerichte kennis nodig, maar het loont wel meer, omdat die aanvallen gericht zijn op personen die een hoge financiële beslissingskracht hebben en bijvoorbeeld een mandaat hebben om grote sommen te betalen.

De 'kleine' phishingaanvallen, bedoeld om iemands PII (Personal Identifiable Information) te stelen, die verminderen daarentegen. Het kost teveel moeite, met weinig opbrengst. Wat dan weer in de lift zit zijn de 'cryptojacking' aanvallen: het stelen van jouw computerkracht, om cryptomunten aan te maken ('mining'). Nu, wat dat laatste betreft: dat zal je ongetwijfeld snel bemerken, wanneer jouw computer de hele tijd staat te kreunen, te blazen, te rekenen, terwijl jij eigenlijk niets aan het doen bent. Voor de andere dreigingen is het gewoon heel aandachtig uitkijken - want de boodschap die je uit dit bericht kan afleiden is: je huidige antivirusbescherming helpt niet meer...

Nog een waarschuwing: bij 57% van de aanvallen werd gebruikgemaakt van admin tools zoals PowerShell om detectie te vermijden. Dat is een scriptingtaal waarmee een admin bijvoorbeeld toegang krijgt tot normaal gezien afgeschermde onderdelen van je machine, zoals de Windows API. Techneuten vinden hierover meer informatie op de tweede link.
https://newsroom.ibm.com/2019-02-26-IBM-X-Force-Report-Ransomware-Doesnt-Pay-in-2018-as-Cybercriminals-Turn-to-Cryptojacking-for-Profit
https://docs.microsoft.com/en-us/powershell/scripting/overview?view=powershell-6



WEBAUTHN ERKEND ALS STANDAARD
Goed nieuws: het World Wide Web Consortium heeft beslist dat het WebAuthn zal erkennen als standaard. Die technologie verwijst naar de Web Authentication API, en moet het gemakkelijker worden om in te loggen in websites zonder wachtwoorden.

Concreet wil het zeggen dat je in jouw online accounts kan inloggen met biometrische gegevens (vingerafdruk, gelaatsherkenning, ...), mobiele toestellen en/of FIDO beveiligingssleutels. Eens je je op je toestel inlogt, en/of in je browser, kan je met diezelfde procedure inloggen op beveiligde websites, zonder telkens een apart wachtwoord te moeten invullen.

Enerzijds wordt WebAuthn ondersteund door Android en Windows 10. Anderzijds wordt het ook ondersteund door de browsers Google Chrome, Mozilla Firefox en Microsoft Edge. Apple van zijn kant ondersteunt WebAuthn in een preview-versie in Safari.

Interessant is het om hierbij op te merken dat WebAuthn een onderdeel is van de FIDO2 standaard, die een versleuteling met een publieke sleutel ondersteunt, en authenticatie met meerdere factoren.

Mooie woorden, die concreet betekenen dat jouw logingegevens nooit verder gaan dan jouw toestel. Zij worden niet bewaard op servers, wat het gevaar op datalekken drastisch vermindert. FIDO sleutels zijn ook uniek voor elke site, en zij kunnen dus niet gebruikt worden om jou te traceren doorheen jouw surftochten.

Meer bij VentureBeat.
http://venturebeat.com/2019/03/04/w3c-approves-webauthn-as-the-web-standard-for-password-free-logins/



USB 4 ONDERWEG
Eerst het slechte nieuws: verleden week heeft de organisatie USB Implementers Forum er een knoeiboel van gemaakt, door aan te kondigen dat USB 3.2 op drie verschillende snelheden te laten draaien. De snelste kabel zou dan een 3.2 2x2 zijn. En je zal aan de buitenkant van de kabel niet kunnen zien of die voor data, muziek of video is. Leuk.

het goede nieuws is dan weer dat er een USB4 aankomt, en dat Intel de Thunderbolt 3 specificatie royaltyvrij gemaakt heeft, en dat het USB-IF die Thunderbolt 3 als basis gaat gebruiken in USB4. Je zal dan snelheden krijgen die tot 40 GB/seconde gaan (waar dat nu 20 GB/s is) en je zal verschillende soorten data en display protocols kunnen gebruiken met het kabeltje. Over anderhalf jaar zouden dergelijke kabels in de winkel liggen.

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2019/3/4/18246182/usb-4-thunderbolt-3-specs-features-release-date

 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



PODCASTS VOOR DE HELE FAMILIE

Een lijstje met podcasts in het Engels, wat bij ons de vraag doet rijzen: zijn er eigenlijk ook podcasts in het Nederlands, bedoeld voor kinderen? Want dat zou eigenlijk wel de zaligheid zijn - het ontdekken van audio, dat de geest verruimt, tegenover altijd het aan het scherm gekluisterd zijn...
In elk geval: een interessante lijst met audio podcasts met content die voor het hele gezin interessant kan zijn. Zoals bijvoorbeeld The Unexplainable Disappearance of Mars Patel, de winnaar van de 2016 Peabody Award, en uitgevoerd door Kids for Kids. Een superboeiend verhaal.
Meer audio-schatten ontdek je in dit artikel.
[Taal: ENG]
https://www.outsideonline.com/2388756/best-podcasts-kids




Netties werkt samen met:


 
De nieuwe oogst


DE MEEST INNOVATIEVE BEDRIJVEN VAN 2018
Een lijst opgesteld door een magazine dat eerder economisch getint is, maar toch interessant is om even te bekijken. Want het gaat om de bedrijven die volgens het magazine het meest impact hebben op zowel de industrie en de cultuur, die tonen hoe je in de o zo vluchtige wereld van vandaag kan overleven en gedijen.
[Taal: ENG]
https://www.fastcompany.com/most-innovative-companies/2019


BEST TRIPS 2019

15 landen, 16 staten, 33 avonturen, dat is wat deze website in jouw reis-bucketlist deponeert. Dicht bij de deur zijn ze niet. Je zal dus je eco-limiet wellicht verschillende keren overschrijden met je vliegreis, en daarna als penitentie te voet naar Scherpenheuvel moeten!
[Taal: ENG]
https://www.outsideonline.com/2390770/best-trips-2019


LUDWIG BELOOFT BETERE ZOEKOPDRACHTEN
Deze zoekmachine is gebaseerd op linguïstiek. En belooft dus betere resultaten - alhoewel die voorlopig tot het Engels beperkt zijn. Je kan zoeken op voorbeelden, een voorbeeld vertalen, een voorbeeld in het woordenboek opzoeken. of een voorbeeld voor een wildcard ontdekken. Wij hebben de site nog niet uitvoerig kunnen testen. Maar het lijkt ons een alternatief concept - je kan kiezen bijvoorbeeld bij welke bronnen de zoekmachine moet gaan zoeken naar antwoorden. Maar zal het ooit even goed kunnen zijn als Google?
[Taal: ENG]
https://ludwig.guru/


WHAT TO EAT IN ...

Je bent op reis, en je komt bijvoorbeeld in Turkije aan. Wat moet je dan bestellen in het restaurant, wat is een typisch Turks gerecht? Deze website vertelt het jou. Je krijgt een uitleg van wat het gerecht bevat, zodat je al een idee krijgt van wat je voorgeschoteld krijgt. En als je het ons vraagt dan ziet zo'n Turks ontbijt er hemels uit!
[Taal: ENG]
https://what.toeat.in/
https://what.toeat.in/turkey/


TRYCA.ST: PODCASTS MAKEN
Deze website belooft alles te bieden wat de podcaster nodig heeft: een opnamestudio, een editor, en een publisher. Heel veel mogelijkheden om zelf eens aan de slag te gaan!
[Taal: ENG]
https://tryca.st/


COLOR PERCEPTION SKILLS

Een interessant artikel, dat tracht uit te leggen waarom we niet allemaal een kleur op dezelfde manier bekijken - wat tot de memes leidt waarom mensen dezelfde afbeelding in een andere kleur 'zien'. Je kan bovendien zelf testen hoe het zit met jouw kleurperceptie.
[Taal: ENG]
https://mentalfloss.com/article/575383/color-perception-test


SHUFFLIX: EEN EXTRAATJE VOOR NETFLIX
Heb je een abonnement op Netflix? Dan kan je via deze website willekeurige episodes van je favoriete tv-feuilletons die via Netflix beschikbaar zijn, op je gemak bekijken.
Best pas je eerst even via het icoontje rechts bovenaan je land aan naar België. Het uiteindelijk bekijken van de aflevering kan je enkel na inloggen op je Netflixaccount.
[Taal:ENG]
https://shufflix.app/be


SHEETLY: MAAK VAN EEN GOOGLE SHEET EEN API
Een handige online tool. Hiermee kan je namelijk websites, apps en andere aandrijven vanuit een spreadsheet. Alle veranderingen in de spreadsheet worden meteen in realtime in je API doorgevoerd.
]taal: ENG]
https://sheety.co/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: HARDHOOFD
Een Nederlands platform, waar je gratis heel mooie stukken kan lezen. De nadruk ligt echt op kunst - in woorden, maar ook in beelden, want er worden kunstwerken van jonge kunstenaars aangeboden. Het 'businessmodel' is simpel: rekenen op steun van de lezers. En als je het ons vraagt verdient de site jouw steun.
[Taal: NL]
https://hardhoofd.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: OPLICHTERS AAN DE LIJN

Een website van de FOD Economie, die je wil helpen om fraude via de telefoon te herkennen. En dus te voorkomen dat jij in de val zou trappen. Raadpleeg zeker en vast de lijst met verdachte televerkopers en incassobureaus!
[Taal: NL]
https://economie.fgov.be/nl/themas/consumentenbescherming/consumentenbedrog/voorbeelden-van-oplichting/oplichters-aan-de-lijn


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: AFRICAMUSEUM
Een artikel van journalist Frank Van Dessel, verschenen op de website van de vereniging voor freelance journalisten. Een mooie, objectieve maar kritische beschrijving over het zopas terug geopende Africamuseum in Tervuren, waar getracht werd het koloniale verleden in zijn context te plaatsen. Een artikel dat echt uitnodigt om het museum stante pede te gaan bezoeken!
[Taal: ENG]
https://vjv.vlaanderen/2019/03/04/het-vernieuwde-africamuseum/


VRIJDAG MULTIMEDIA: ANIMATIEFILMS VOOR VOLWASSENEN
Dit is een collectie animatiefilms, niet voor kinderen, maar voor volwassenen. En daarmee bedoelen wij niet dat het om 'rode oortjes' content gaat, maar om volwassen thema's en verhalen.
Een site om uren door te brengen!
[Taal: ENG]
https://imgur.com/a/Apbab


VRIJDAG MULTIMEDIA: DE IDEALE WERELD DOET AAN FACTCHECKING

Dat er verschillende gradaties bestaan van factchecking, dat heb je ongetwijfeld al door. En daarmee steekt De Ideale Wereld natuurlijk ook de draak. Maar bekijk nog veel meer hilarische filmpjes - onze favorieten zijn "De Woordvoerder" en "Debation Island".
[Taal: NL]
https://www.canvas.be/de-ideale-wereld/fact-check-nederlands-in-brussel
   


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia





Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Begrip uit de wiskunde - https://nl.wikipedia.org/wiki/Toegevoegde_middellijnen
    Ontdekkingsreiziger en de eerste landmeter-generaal van West-Australië - https://nl.wikipedia.org/wiki/John_Septimus_Roe
    Amerikaanse auteur en hoogleraar die begrippen als 'surveillancekapitalisme' introduceerde - https://nl.wikipedia.org/wiki/Shoshana_Zuboff
    Beroemd geworden Britse landbouwer - https://nl.wikipedia.org/wiki/Hannah_Hauxwell
    Satirische performance art groep uit Reykjavik, IJsland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Hatari_(band)
    Amerikaanse zangeres - https://nl.wikipedia.org/wiki/Cae_Gauntt
    Engelse botanicus en ontdekkingsreiziger - https://nl.wikipedia.org/wiki/Allan_Cunningham
    Mislukte poging tot moord op Leopold II - https://nl.wikipedia.org/wiki/Aanslag_op_Leopold_II_van_Belgi%C3%AB
    Verzamelnaam voor ideologische bewegingen tegen de Verlichting - https://nl.wikipedia.org/wiki/Antiverlichting


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Testvlucht, uitgevoerd op 2 maart 2019 - https://nl.wikipedia.org/wiki/SpX-DM1
    Japanse feestdag op 3 maart - https://nl.wikipedia.org/wiki/Hinamatsuri

Recent overleden:

    Amerikaanse acteur - https://nl.wikipedia.org/wiki/Luke_Perry
    Nederlandse auteur - https://nl.wikipedia.org/wiki/Peter_van_Gestel
    Britse musicus - https://nl.wikipedia.org/wiki/Keith_Flint


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Denemarken - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Denemarken


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS




 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Is dit gigantische beeldscherm de droom van elke werknemer?
https://www.ad.nl/tech/is-dit-gigantische-beeldscherm-de-droom-van-elke-werknemer~a0c26414/
- Gevaarlijke fout ontdekt in webbrowser: ‘update Chrome meteen’
https://www.ad.nl/tech/gevaarlijke-fout-ontdekt-in-webbrowser-update-chrome-meteen~a7e48807/
 


*** COMPUTERTAAL

http://www.computertaal.info


- Cyber-chanteurs richten zich op lucratieve doelwitten
https://computertaal.info/2019/03/05/cyber-chanteurs-richten-zich-op-lucratieve-doelwitten/
- Installeer Windows 95 op Windows 10
https://computertaal.info/2019/03/07/installeer-windows-95-op-windows-10/
 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Onbemande SpaceX Crew Dragon-capsule maakt succesvolle landing in zee
https://tweakers.net/nieuws/150064/onbemande-spacex-crew-dragon-capsule-maakt-succesvolle-landing-in-zee.html
- Achtergrond - Cookiemuur mag niet meer. Wat nu?
https://tweakers.net/reviews/6946/cookiemuur-mag-niet-meer-wat-nu.html



*** DATANEWS

http://www.datanews.be



- Nieuwe app van Google en CERN legt de oerknal in je handpalm
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwe-app-van-google-en-cern-legt-de-oerknal-in-je-handpalm/article-news-1438427.html
- Tesla wil auto's in 15 minuten opladen
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/tesla-wil-auto-s-in-15-minuten-opladen/article-news-1438099.html



*** TECHNOLOGIUM

http://www.technologium.be


- Contento ondersteunt KMO's met slimme social media marketing software
https://www.technologium.be/contento-ondersteunt-kmos-met-slimme-social-media-marketing-software


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- In de marge: imec investeert tijd en geld in 9 nieuwe start-ups
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemen/2019/in-de-marge-imec-investeert-tijd-en-geld-in-9-nieuwe-start-ups
- Vlaamse Robin Hood van het internet slaat handen in elkaar met Facebook: “De impact van nepnieuws wordt onderschat”
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemen/2019/vlaamse-robin-hood-van-het-internet-slaat-handen-in-elkaar-met-facebook-de-impact-van-nepnieuws-wordt-onderschat



 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


HEARWHO: JE GEHOOR TESTEN


Hoe vroeger gehoorverlies vastgesteld wordt, hoe groter de kans dat er iets aan gedaan wordt. Vaak echter merken we niet op dat er een probleem is.
Daarom heeft de World Health Organization een app uitgebracht, waarmee iedereen zijn gehoor kan testen. Je moet gewoon via de koptelefoon de test uitvoeren - zo kan je namelijk vaststellen hoe het met je rechter- en linkeroor gesteld is. En eens de test uitgevoerd, moet je die regelmatig hernieuwen om de evolutie van je gehoor op te volgen.
https://www.who.int/deafness/hearWHO/en/
https://itunes.apple.com/us/app/hearwho-check-you-hearing/id1449966543?ls=1&mt=8
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.hearxgroup.hearwho


TABELLEN IN FOTO'S METEEN IN JE EXCEL!
Hoe handig! Microsoft heeft een functie gecreëerd in de Excel-versie voor mobiele toestellen die echt wel iets heel bijzonders kan. Neem je een foto van een afgedrukte tabel met data, dan zal Excel die omzetten tot een heuse tabel met échte data in de Excel app. Daarvoor wordt gebruikgemaakt van Artificial Intelligence - maar je doet er toch best aan om de data even na te kijken. En ongetwijfeld zal je enkel de data zien, als waarden, en geen achterliggende formules.
De functie zal eerst uitgerold worden voor Android-toestellen, en je moet wel een Microsoft 365 abonnement hebben.
https://www.theverge.com/2019/3/1/18246429/microsoft-excel-covert-photos-data-tables-editable-table-ai-feature
https://xkcd.com/2116/


WINDOWSWITCHER VOOR MAC
Op de Mac is het niet zo eenvoudig om te wisselen tussen vensters, wanneer je verschillende applicaties open hebt staan. Deze tool helpt om orde in die chaos te creëren.
https://www.launchingnext.com/s/windowswitcher-for-mac/48522/
https://www.noteifyapp.com/windowswitcher/


EXIFTOOL: DE EXIFDATA BEWERKEN


Met deze gratis tool voor de Mac en Windows, kan je de Exif-data van een foto bewerken - per individuele foto, of in een batch. De tool ondersteunt verschillende soorten data en geotags.
https://sno.phy.queensu.ca/~phil/exiftool/


EEN WEBAPP OM TE FLIRTEN MET IEMAND IN EEN ANDERE TAAL
De website YouPorn, een porno-versie van YouTube, moeten wij je wellicht niet meer voorstellen? In elk geval: de site heeft nu een online webapp bedacht, Sexy Lingo, waarmee je hete gesprekken kan voeren met andere mensen die een andere taal spreken. Want dat heeft toch altijd iets exotisch, niet? De naam van de app is vermeld in het artikel bij Forbes - wij durven de naam hier niet vermelden uit angst dat onze nieuwsbrief niet door de spamfilters raakt!
https://www.forbes.com/sites/curtissilver/2019/03/05/youporn-sexy-lingo-flirt-app/


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

 

 
NeTTies e-zine
Hilde Van Gool
Bossestraat 24
2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Met dank aan Carol Fenijn voor de correctie van onze teksten


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Stuur ons een mail en wij zorgen ervoor! info@netties.be



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Als iemand geld nodig heeft, heeft hij geld nodig,
en geen hoofdpijnpoeder of een gebed.
-William Feather-