Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
28/2/2019  om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 23
Nummer  1095 van 23/2/2019



Gegroet lezer,

Nou, we worden wel verwend met dat weertje! Na de lange winter is de warmte van de zon, haar licht, o zo welkom. En hopelijk hebt u, net als wij, gezellig in de zon gezeten in een luie stoel, om van de weldaad van dit weertje te genieten!

Deze week hebben wij weer een bont allegaartje voor u bijeengezocht. Van een proces over de ongevraagde bijwerking van het verstoppen van een 'gym' bij de Pokémon-go in privéterrein. Tot de nieuwe toestellen van Samsung, waaronder een opvouwbare smartphone, die maar liefst 2.000 euro moet gaan kosten! Geen spek voor onze bak, maar de fitness band kan ons daarentegen weer wel bekoren.

Veel leesplezer met dit nummer, en geniet van deze vroege lente!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.



TWITTER VERBERGT TWEET VAN AAN KHAMENEI GELINKTE ACCOUNT
Het is niet eenvoudig om Twitter te zijn... en beslissingen te moeten nemen over welke tweet al dan niet de gebruiksregels van het sociale netwerk overtreedt. Tot hiertoe hanteerde Twitter daarbij de regel dat tweets van wereldleiders, hoe schabouwelijk ook, niet gewist zouden worden of hun account geblokkeerd. Omdat die een historisch belang hebben. Dat was ook de verdediging van Jack Dorsey, oprichter van Twitter,  tegenover de kritiek van vooral de linkerzijde dat Twitter president Trump niets in de weg legde, wanneer die weer eens een opmerking de wereld ingestuurd had die moeilijk te pruimen valt.

Deze regel heeft Twitter nu echter zelf overtreden. Een bepaalde account, @khamenei_ir, wordt geacht te behoren aan de Iraanse leider ayatollah Seyed Ali Khamenei. De account brengt regelmatig updates en nieuws over deze ayatollah, en heeft 550.000 volgers. Verleden week herinnerde de account in een tweet die volgers aan dat het 'verdict' uit 1989, tegen Salman Rushdie, nog altijd geldt. Zoals je je wellicht herinneren kan, werd auteur Salman Rushdie opgejaagd wild omdat hij in zijn boek The Satanic Verses (de Duivelsverzen) de profeet beledigd zou hebben. In 1989 riep de ayatollah alle islamieten op om Rushdie ter dood te brengen. Sindsdien leeft de man nog altijd ondergedoken.

Het feit dat de aan Khamenei gelinkte account nu herinnerd heeft aan dit doodvonnis, doet dan ook vrezen dat het gelovigen zal aanzetten om opnieuw te trachten Salman Rushdie om te brengen. En omdat de tweet dus duidelijk een aansporing is tot geweld, heeft Twitter de tweet verborgen - ondanks zijn eerdere standpunt om tweets van wereldleiders altijd ongemoeid te laten.

De tweet kan je dus niet lezen, en de account van Khamenei werd op 'read-only' gezet. Er kunnen geen tweets meer gepubliceerd worden, tot de bewuste tweet verwijderd wordt door de beheerders van dit account zelf.

Geen simpele beslissing voor Jack Dorsey, maar naar onze mening toch perfect verstaanbaar.

Meer bij Buzzfeed en CNet
http://www.cnet.com/news/twitter-hides-tweet-that-appears-to-be-from-irans-supreme-leader/
https://www.buzzfeednews.com/article/ryanmac/twitter-removes-tweet-reportedly-from-irans-supreme-leader



TWITTER OVERWEEGT EEN VERKLARENDE FUNCTIE BIJ TWEETS
We blijven nog even bij Twitter. Want soms verdwijnen tweets niet omdat Twitter ze zelf verwijdert, maar omdat de gebruiker dat wil. Dat kan zijn omdat het een tweet is van jaren geleden, waarin een opinie staat waar de persoon in kwestie niet meer achter staat. Of een recente tweet, die een fout bevat - al is het een dikke typefout.

Vele mensen vragen al lang dat Twitter de mogelijkheid zou geven om een tweet te editen, om bijvoorbeeld die typefout te verbeteren. Tot nu wou Twitter daar niet op ingaan - wat te verstaan is. Want dan zou het hek van de dam zijn. Beeld je in: iemand tweet een opinie waar jij achter staat, en die jij een hartje geeft of retweet. En plots gaat die persoon zijn tweet bewerken, zodat er iets helemaal anders lijkt te staan. Maar jouw 'like' staat er nog altijd, zodat het lijkt alsof jij ook achter die nieuwe opinie staat...

Op een event verleden week heeft Jack Dorsey, zo weet TechCrunch, nu aangekondigd dat het bedrijf een functie overweegt die tegemoet zou komen aan de wens van twitteraars om een tweet te kunnen editen. Het bewerken of verbeteren van de tweet zal niet toegelaten worden, maar je zou de mogelijkheid krijgen om een verheldering, een 'clarification' bij een tweet te plaatsen. Zo kan je bijvoorbeeld een tweet van jaren geleden in zijn context plaatsen.

De functie zou ervoor zorgen dat anderen die originele tweet niet meer kunnen retweeten, zonder de verhelderende uitleg erbij.

Let wel: Jack Dorsey voegde eraan toe dat het niet gezegd is dàt deze functie gelanceerd zal worden, maar dat het een van de dingen is die ze overwegen.

Meer bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2019/02/15/twitter-considering-a-tweet-clarifying-function/



TOEGANG VERBODEN: OOK VIRTUEEL MOET DAT TELLEN
Even leek het erop dat er weer een nieuwe stap gezet zou worden in de (Amerikaanse) wetgeving. Want in dit digitale tijdperk moeten aloude wetten aangepast worden aan de veranderende omstandigheden. Wat niet in de wet staat, moet door rechters getoetst worden, en er moeten regels rond vastgelegd worden.

Het proces in kwestie draait rond Pokemon Go, en het was ingespannen door een groep mensen, eigenaars van woningen of handelszaken, tegen Niantic, het bedrijf achter het Pokemon Augmented Reality game.

Daarbij moest je namelijk op zoek gaan naar 'Pokemon gyms', waar je dan schatten kon verzamelen. Het spel kende in 2016 een razend succes - hele hordes mensen gingen, met de smartphone in de hand, op zoek naar die gyms. En zij zorgden voor een stormloop - helaas ook op plekken die eigenlijk privéterrein waren. De eigenaars van die plekken waren niet gelukkig met die overlast, en verschillenden van hen spanden een zaak in tegen Niantic.

Het proces zorgt wel voor een primeur. Want er zijn verschillende aspecten aan de zaak. Is Niantic verantwoordelijk, omdat het de virtuele objecten 'geplaatst' heeft (virtueel dan nog wel) op plekken die niet publiek toegankelijk zijn? Of zijn het de individuele spelers, die verantwoordelijk zijn, omdat zij een privéterrein betraden, ondanks de 'verboden toegang'? Maar had Niantic niet moeten weten dat het die voorwerpen op privéterreinen geplaatst had, en de locaties beter moeten uitzoeken? En is het voldoende wanneer Niantic in de toekomst aan zijn Pokemon-jagers de waarschuwing meegeeft dat zij privéterrein niet mogen betreden?

Vragen die dringend een antwoord moesten krijgen, want het zou een precedent scheppen. Maar helaas: we zullen het antwoord voorlopig niet kennen. Want Niantic heeft een schikking getroffen met de eisers, en betaalt hen een schadevergoeding uit.

Meer bij Hollywoodreporter.
https://www.hollywoodreporter.com/thr-esq/pokemon-go-creator-agrees-tighter-leash-virtual-creatures-end-class-action-1187097



INTERNETBELASTING IN OEGANDA ZORGT VOOR 5 MILJOEN MINDER INTERNAUTEN
Midden verleden jaar heeft het Afrikaanse land Oeganda beslist dat zijn burgers een taks moesten betalen, de OTT, indien zij nog gebruik wilden maken van diensten zoals Facebook, Twitter, WhatsApp en co. Verleden week werden statistieken bekendgemaakt van het effect van die wetgeving. Het blijkt namelijk dat het aantal internauten in drie maanden tijd met 3 miljoen gedaald is.  Een deel van de gebruikers koos ervoor om zijn gebruik van sociale media helemaal stop te zetten. Anderen beslisten om de taks te betalen, terwijl nog een derde groep ervoor koos om niet te betalen maar wel nog altijd de sociale media te gebruiken - via een VPN (Virtual Private Network).

Het is in elk geval een feit dat de meeste inwoners van het land menen dat de taks er eigenlijk gekomen is om de vrije meningsuiting aan banden te leggen.

Een gevaarlijk bericht om te vermelden. Want zou het de overheden hier in het land niet op ideeën kunnen brengen om, onder het mom van onze geestelijke gezondheid, ook een social-media belasting in te voeren?

Meer bij The NextWeb.
https://thenextweb.com/syndication/2019/02/18/uganda-loses-5-million-internet-users-as-a-result-of-social-media-tax/



EU WIL ONEERLIJKE PRAKTIJKEN OP ONLINE PLATFORMEN AANPAKKEN
Google en Co zullen het niet graag horen. Want de EU heeft nogmaals een belangrijke wet doorgedrukt, die ervoor zorgen zal dat de internetgiganten hun businesspraktijken moeten aanpassen.

De regelgeving draait rond 'eerlijkheid en transparantie in online platform handel'. Het was een wetsvoorstel van de Europese Commissie, waarover deze week zowel het Europees Parlement, de EU-Raad en de EU-Commissie het eens werden. Nu kan het akkoord verder uitgewerkt worden en later dit jaar gepubliceerd. En 12 maanden later zal dan de wet in werking treden.

De wet heeft betrekking op online platformen zoals e-commerce marktplaatsen en zoekmachines die diensten verlenen aan bedrijven die in de EU gevestigd zijn, of die diensten of goederen leveren aan privégebruikers, gevestigd in de EU. Volgens een schatting zou het gaan om een 7.000 platformen en marktplaatsen, klein en groot.

De nieuwe wetgeving bepaalt:
-een account plots schrappen mag niet meer: er moet een duidelijke reden opgegeven worden voor de schrapping, en er moet een mogelijkheid tot beroep zijn.
-de verkoops- en gebruiksvoorwaarden moeten duidelijk zijn
-wijzigingen moeten minstens 15 dagen op voorhand aangekondigd worden
-zoekmachines moeten transparantie geven over de ranking.

De wetgeving zou o.a. van toepassing zijn op Amazon, eBay, Fnac, maar ook app stores zoals Google Play en Apple App Store, en social media, maar dan enkel het aanbod voor bedrijven als Facebook pages. En ook prijsvergelijkende sites.

Meer achtergrond bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2019/02/14/europe-agrees-platform-rules-to-tackle-unfair-business-practices/



OPGEPAST MET VALSE FACEBOOK LOG-IN VENSTERS
Ars Technica waarschuwt voor een nieuwe techniek die slimme bedriegers toepassen om jou je wachtwoord te ontfutselen. Het draait om SSO, of Single Sign-On. Dat is de functie waarbij je op een site komt, en er een pop-up te zien krijgt, die toegang biedt tot de site wanneer je inlogt met je gegevens van een sociaal netwerk - Facebook, Google, LinkedIn of Twitter bijvoorbeeld.

Heel handig, want zo moet je niet voor al die sites een aparte login en wachtwoord aanmaken. Maar wel gevaarlijk: wie jouw inlog van het sociaal netwerk kan onderscheppen, heeft toegang tot al die andere sites.

En nu werd dus vastgesteld dat er valse inlogschermen in omloop zijn op sommige websites. Perfect nagemaakt, zodat je er gemakkelijk in kan trappen, en je login en wachtwoord voor een sociaal netwerk invult. Maar het venster legt uiteraard geen contact met dat sociale netwerk, maar stuurt je inlog en wachtwoord door naar de phishers.

Hoe kan je nu als gewone gebruiker weten dat je bij de neus genomen wordt? Tracht het zogenaamde inlogscherm te verslepen tot buiten het venster van de site. Verdwijnt dan een deel van het inlogscherm, dan weet je dat je te maken hebt met fraude, want het échte inlogscherm blijft bestaan wanneer je dit probeert.

Ook het feit dat je, wanneer je werkt met een password manager die al je verschillende wachtwoorden onthoudt voor de websites, ziet dat de autofill-functie van die manager niet werkt bij een vals scherm.

Opletten geblazen dus! Meer bij Ars Technica.
https://arstechnica.com/information-technology/2019/02/behold-the-facebook-phishing-scam-that-could-dupe-even-vigilant-users/



YOUTUBE HERZIET ZIJN SYSTEEM VOOR WAARSCHUWINGEN BIJ NIET-VOLGEN REGELS
Wanneer YouTube wil dat zijn gebruikers zich netjes gedragen, vooral bij het uploaden van eigen content, dan moet het wel consequent een systeem uitwerken waarbij de gebruikers geleerd wordt wat mag en niet mag.

Dat is deze week verder op punt gesteld. Er komt namelijk een gradueel systeem van stappen die gevolgd worden bij overtredingen van de regels van de community. Eerst volgt er een eenmalige waarschuwing, die geen enkele straf inhoudt. De gebruiker wordt gewaarschuwd, en moet de content die inbreuk pleegt, verwijderen.

- Eerste waarschuwing: het kanaal wordt een week lang bevroren. De Youtuber kan geen nieuwe content uploaden of live streamen.
- Tweede waarschuwing binnen 90 dagen: twee weken geen upload
- Derde waarschuwing: het kanaal wordt gesloten. (1)

Het is nog altijd de vraag wat YouTube (of liever: Google) beschouwt als een inbreuk op zijn regels. Want de New York Times stelt in een artikel dat YouTube niet meteen geneigd lijkt te zijn om YouTubers, die grote sterren zijn op het netwerk, te straffen. Omdat het sterren zijn. En dat ondanks het feit dat zij complottheorieën verspreiden. Zo is er het geval bekend van een populaire YouTuber, Shane Dawson, die een filmpje verspreidde dat een samenraapsel was van verschillende complottheorieën, dat maar liefst meer dan 30 miljoen keer bekeken werd. En YouTube trad niet op... (2)
http://www.theverge.com/2019/2/19/18231382/youtube-strike-system-warning-punishment-community-guidelines
http://www.nytimes.com/2019/02/19/technology/youtube-conspiracy-stars.html



TWITTER TRANSPARANTIE OVER ADVERTENTIES
Waarom zie je een bepaalde advertentie? Wie betaalde ervoor? En met welke technieken werd die advertentie op jou gericht? Dat is belangrijke informatie waarop jij als burger recht hebt. Want advertenties beïnvloeden nu eenmaal jouw opinie.

Die transparantie had het sociale netwerk Twitter al ingevoerd voor advertenties in de VS. Dit wordt nu uitgebreid naar Australië, India en de EU-lidstaten.

Concreet betekent dit dat eenieder die politieke advertenties wil plaatsen op Twitter, in de EU bijvoorbeeld, eerst een proces moet doorlopen, om zijn identiteit te bewijzen, en waar hij gevestigd is. Dat zou ervoor moeten zorgen dat het moeilijker wordt dat buitenlandse entiteiten de verkiezingen zouden kunnen beïnvloeden, doordat politieke adverteerders zichzelf moeten identificeren, en bewijzen waar zij gevestigd zijn.

Wie een politieke advertentie plaatst zal dus zijn identiteit moeten bewijzen, en kandidaten en politieke partijen moeten een bewijs voorleggen van hun registratie in de verkiezingsprocedure.

Alvast een goede stap, als je het ons vraagt. Maar is het voldoende? Het gaat om de betaalde advertenties. Maar hoe zit het met de 'trollen', of de fake accounts, die informatie verspreiden via de organische vorm, en die dus volledig aan de advertentie-controle ontsnappen?

Meer bij TechCrunch en Twitter zelf.
https://techcrunch.com/2019/02/19/twitter-names-first-international-markets-to-get-checks-on-political-advertisers/
https://blog.twitter.com/en_us/topics/company/2019/transparency-political-ads.html



EMOJI ALS GETUIGE IN DE RECHTZAAL
Emoji's zijn leuk. En er komen er altijd meer bij. Maar zij zijn niet altijd zo duidelijk en staan open voor interpretatie. Wat betekent een 'drolleke', het hoopje stront - betekent dat 'shit', of is dat eerder aanmoedigend? Recent werd nog het geeuwend gezichtje gelanceerd. Betekent het: "Wat jij zegt verveelt me" of: "Ik ben moe, ik ga slapen"?

Dat kan voor jou als ontvanger van zo'n emoji in een bericht onduidelijk zijn, maar die onduidelijkheid speelt ook een rol bij rechtszaken. Want daar worden sms-berichten (of gelijkgestelde, zoals WhatsApp berichten) aangevoerd als bewijsstuk. Zo'n bericht staat nu eenmaal ergens digitaal bewaard, en heeft dus recht van bewijs.

Alleen: wat met die emoji's? Steeds vaker bestaat een bericht uit een opeenvolging van dergelijke symbolen, zo stelt The Verge. En de interpretatie van die symbolen kan variëren. Een kroontje, een rode schoen met een hoge hak, en een symbool van een zak dollars aan het eind van een bericht: wat maak jij ervan?

In een proces in de VS interpreteerde de openbare aanklager dit alsof er een werkrelatie zou bestaan tussen beide partijen. De aangeklaagde partij zei echter dat het gewoon betekent dat hij een romantische relatie wou aankopen. Moeilijk te interpreteren, niet?

Het artikel van The Verge citeert nog tal van gevallen waarbij een rechtbank zich uitsprak over emoji's, en welke intentie zij uitstralen.  En die wel verwarrend kunnen werken.

Momenteel lijkt er een consensus te bestaan in de VS bij rechters dat de emoji's, wanneer er een tekst van een dergelijk bericht een emoji bevat en voorgelezen wordt in een rechtszaak, wel moet vermeld worden dat zij toegevoegd werden. En het aan de jury overlaten om die emoji's te interpreteren.

Het is in elk geval een interessante evolutie om te volgen.
https://www.theverge.com/2019/2/18/18225231/emoji-emoticon-court-case-reference
https://gizmodo.com/how-would-you-feel-having-your-emoji-messages-read-out-1832723698



BELGISCH: DIGIMETER RAPPORT
Het jaarlijkse Digimeter rapport is uit. En daaruit kunnen we heel veel conclusies afleiden over ons gedrag. Een greep (want het rapport is heel uitgebreid):

- Vooral jongeren (16-24) hechten veel belang aan de mening van influencers. De influencers zelf zitten het meest op Facebook, maar hun volgers op de 3 sociale netwerken (YouTube, Instagram, Facebook).

- Het gebruik van e-mail is in alle leeftijdscategorieën gestegen, het gebruik van sms neemt af - ten gunste van vooral WhatsApp en iets mindere mate Facebook Messenger. De 'veilige' boodschappendiensten Telegram en Signal worden door slechts 1% van de internauten gebruikt - bij de leeftijdscategorie 45-65+ is dat zelfs 0%.

- We zijn met zijn allen toch bezorgd over onze internetverslaving. 26% vindt gewoon dat hij teveel tijd besteedt op zijn smartphone, 31% noemt zichzelf afhankelijk van zijn smartphone, 18% noemt zichzelf zelfs verslaafd. Daar zit echter een groot verschil in naargelang de leeftijd: bij de groep die zich smartphone-afhankelijk noemt, is dat bij de 16-24 jarigen maar liefst 48%, en bij de 15-34 jarigen zelfs 49%.

Het volledige rapport kan je hier gratis downloaden:
https://www.imec-int.com/nl/digimeter2018/imec-digimeter-2018-download



BELGISCH: STREAMING TV-PROGRAMMA WINT AAN BELANG
Waarlijk, er waait een nieuwe wind door het tv-landschap. En dan hebben we het niet alleen over het feit dat steeds meer tv-kijkers een Netflix-abonnement nemen (ook wij zijn bezweken!). Sommigen doen dat naast hun gewone kabelabonnement bij Telenet of Proximus. Anderen worden echte 'cord-cutters'- zij knippen de kabel door, en halen hun content volledig on-demand, bij verschillende aanbieders.

En volgens Tijd.be zijn het vooral de commerciële zenders die bij dit online gebeuren het meeste kijkers hebben. Zo is de nieuwe reeks 'Temptation Island', die verleden week van start ging, meteen goed voor meer dan 287.000 online kijkers op Vijf.be die de aflevering aanklikten.

Zuiver online kijken is een volwaardig kanaal aan het worden voor de commerciële zendergroepen, aldus De Tijd. Verschillende zenders hebben ook elk een eigen app - zo heeft VTM zijn eigen VTM-app, VRT heeft de VRT-NU en VRT-NWS app, enz.

Een beetje lastig, elke zender zijn eigen app. Er was wel een tijdje geleden de app Stievie, de eerste app waarmee je de content van verschillende Vlaamse zenders on-demand kon bekijken, maar zelfs ook opnemen zodat je die ook offline kon bekijken. Die mogelijkheid is inmiddels verdwenen, helaas.  En recent is de app overgenomen door Medialaan, en het valt te verwachten dat je er enkel content van de tv-zenders van deze koepel kan bekijken.

Er is ook Yelo, een app van Telenet, waarmee je alle zenders die je via je Telenet-abonnement kan bekijken, ook via het internet kan bekijken. Alleen: enkel wanneer je via een Telenet-aansluiting kijkt.

Kortom: het blijft nog een hele hutsekluts van wat je waar bekijken kan. En het lijkt er niet op dat dit snel zal verbeteren...
https://www.tijd.be/tech-media/media-marketing/temptation-island-beleeft-bloeiend-online-leven/10098911.html
https://www.yeloplay.be/
https://stievie.be/



 

 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


NIEUWE SPULLETJES VAN SAMSUNG
Samsung heeft eind verleden week enkele nieuwigheden officieel aangekondigd. Het gaat om een nieuwe tablet, de Galaxy Tab S5E, 10,5 inch groot met een AMOLED scherm. Aan boord Android Pie, en Bixby 2.0, de virtuele assistent van Samsung. Helaas geen ondersteuning voor de S-pen. prijs: $399.

Er was nog nieuws over Samsung hardware, maar dit bericht is eerder een ongewilde verspreking: in een update voor de Galaxy Wearable app kan je namelijk zien dat er verschillende nieuwe producten in de pijplijn zitten. Het gaat dan om een Galaxy Watch Active, een smartwatch van 40 mm groot. En twee fitness trackers: de Galaxy Fit en Fit e.  Er zouden ook draadloze oortjes aankomen, de Galaxy Buds.

Later deze week houdt Samsung een event, waarop deze nieuwigheden wellicht bevestigd zullen worden. Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2019/2/15/18225429/samsung-galaxy-tab-s5e-lightest-and-thinnest-tablet-ever
http://www.theverge.com/circuitbreaker/2019/2/14/18225714/samsung-galaxy-watch-active-buds-fit-e-wearable-leak



BELGISCH: GENTSE SLIMME BRIL
Een bril is een onmisbare tool voor iedereen die wat minder goed ziet - van ver of van dichtbij. En al decennialang is er weinig veranderd aan die bril - er zijn wel wat leuke monturen gekomen, en het is mogelijk geworden om verschillende handicaps in één glas te combineren, met zogenaamd progressief zicht.

Toch wordt er al heel veel gewerkt met de bril als technologische 'drager'. Maar dan wel enkel en alleen om het glas van de bril te gebruiken als scherm. Denk aan Google Glass bijvoorbeeld. Het opmerkelijke daarbij was dat die 'bril' niet eens geschikt was voor mensen die een bril nodig hebben!

Bij De Tijd lees je echter een artikel (+abonnement) over een Belgische innovatie -meer bepaald afkomstig uit Gent- die teruggrijpt naar de oorspronkelijke bedoeling van de bril: beter te zien. Want twee Imec-onderzoekers ontwikkelden een elektronische bril, waarmee je de brilsterkte met een eenvoudige druk op een knop kan aanpassen.

Gedaan dus met het wisselen van lees- en gewone bril. En een ideale oplossing voor mensen die niet kunnen wennen aan progressief zicht!
https://www.tijd.be/ondernemen/technologie/Gentse-elektronische-bril-klaar-voor-lancering/10099492



SAMSUNG: DE WEARABLES
Woensdag was het grote Samsung-dag, want de Zuid-Koreaanse fabrikant had heel wat nieuwigheden te melden op het gebied van hardware.

Om te beginnen nieuwe wearables. Een nieuw slim uurwerk, de Gamaxy Watch Active. Dat kan je bloeddruk meten en je hartslag, houdt je slaap bij en is 5ATM waterresistent - wat wil zeggen dat je er even mee onder de kraan kan of de douche, maar niet echt mee kan gaan duiken. Het toestel kan je draadloos laden, maar heeft, zoals dat bij de meeste slimme uurwerken gaat, slechts een batterijduur van iets meer dan een dag. 199 dollar moet je ervoor neertellen, maar wanneer je voor 7 maart een pre-order plaatst, dan krijg je er gratis een matje bij om je toestel draadloos te laden.

Voor het eerst brengt Samsung ook een fitness-bandje uit, dat Galaxy Fit heet. Ook dit toestel kan je slaap en hartslag meten, het houdt tot 6 fitness oefeningen automatisch bij, en geeft alle informatie weer op een kleuren AMOLED aanraakscherm. Hier is de batterijduur een week lang, wat ons al meer aanstaat. Een prijs is helaas niet gekend.

En tot slot zijn er de draadloze 'buds', oorknopjes dus, die Galaxy Buds heten. Die gaan 6 uur mee met één lading, en via het bijgeleverde etui kan je nog eens 7 uur laden. Deze knopjes kosten 130 dollar, maar wanneer je de nieuwe S10 of S10Plus koopt dan krijg je ze gratis.
https://www.theverge.com/2019/2/20/18229553/samsung-galaxy-active-smart-watch-price-release-date-announcement-features-bezel



SAMSUNG: NIEUWE SMARTPHONES EN TABLETS
Nog nieuwe hardware van Samsung: twee smartphones. Om te beginnen de Galaxy S10E, een iets kleinere en goedkopere Galaxy. Alhoewel 'goedkoop' hier relatief is, want je moet er toch nog altijd 750 dollar voor neertellen. Een smartphone met een 5,8 inch AMOLED scherm, met draadloos laden en USB C. Wel een 3,5 mm headphone jack, en twee camera's achteraan.

Voor de S10Plus moet je dan weer minstens 1000 dollar neertellen. Maar je kan hem vullen met extra RAM geheugen (8 tot 12 GB). Hier 3 camera's en een in-screen vingerafdruk scanner, die met geluidsgolven werkt.

De S105G tot slot heeft een super batterij (4500 mAh), 8 GB RAM, en maar liefst 356 Gb opslagruimte.

De 'gewone' Galaxy S10 die start aan $899. Je hebt voor die prijs een super scherm, je kan in HDR10+ opnemen, je hebt een camera met 3 lenzen achteraan, en een gaatje voor de camera vooraan.

Voor elke portemonnee wat wils dus. Meer bij Venturebeat.
https://venturebeat.com/2019/02/20/galaxy-s10-s10e-s10-plus/



SAMSUNG FOLD: LEUK MAAR DUUR
Hét pronkstuk van de avond was echter de Galaxy Fold. Die smartphone is, zoals de naam het zegt, uitklapbaar tot tablet, dankzij een Infinity Flex display.

Als smartphone is het scherm 4,6 inch groot. Het toestel bevat een 512 GB Universal Flash Storage, naast een Qualcomm processor en 12 GB RAM. Opmerkelijk: het toestel bevat 2 batterijen, die elk aan de andere kant van het scherm zitten, maar die door het Android besturingssysteem gecombineerd worden tot één batterij van 4.380 mAh.

Maar zorgt het scharnier in het midden dan niet voor een storende lijn op het scherm,, in tablet modus? Blijkbaar zou je wel een heel dun lijntje zien, dat echter niet storend zou werken volgens de eerste commentaren. Het valt natuurlijk nog af te wachten of die lijn niet duidelijker zal opvallen wanneer het scharnier begint te slijten.

Op dat grote scherm kan je drie apps tegelijkertijd draaien. Samsung heeft ervoor gezorgd dat er een continuïteit zit in de apps: hetgeen je draait op de smartphone wordt automatisch overgenomen op het tablet-scherm wanneer je het toestel openvouwt.

Helaas is de prijs ver, ver boven wat de gewone gebruiker voor dit hebbeding gaat over hebben: 2000 euro zou het moeten gaan kosten wanneer het in april uitkomt. Onbetaalbaar voor de meesten. Maar Samsung heeft tenminste wel getoond dat er op het gebied van smartphones toch nog ruimte is voor nieuwe vormfactoren - en trekt zo een lange neus naar Apple...

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2019/2/20/18231249/samsung-galaxy-fold-folding-phone-features-screen-photos-size-announcement



 
 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


ZIJN PODCASTS HOORSPELEN?
Gelukkig kreeg het oor terug een rol in onze maatschappij, nadat decennialang het beeld de voornaamste rol speelde. Eerst was er radio, toen kwam tv. En toen kwam het internet, met streaming radio, met YouTube. En smartphones, waarop je via een soort abonnement -de podcasts- audio kon zetten, die je met een koptelefoon kon beluisteren. Meer nog: je kon ondertussen iets anders doen - sporten, afwassen, in de tuin werken, gewoon wandelen. Het oor werd herontdekt. De luisterboeken maakten hun opgang.

Eigenlijk had dit het moment moeten zijn om de hoorspelen hun plek in het oor van de luisteraar terug te laten opeisen. Maar dat is niet gebeurd. En daarvoor zijn volgens mij twee redenen. Enerzijds: het enorme aanbod van nieuwe audio-content. Toegegeven: veel daarvan bestaat gewoon uit opgenomen gesprekken. Waarnemers die op politiek, maatschappelijk, creatief of technologisch vlak nieuwe evoluties bespreken. Of interviews met interessante mensen. Uiteraard zijn die gesprekken waardevol, en kan je er veel van leren. Maar het blijven eigenlijk radio-uitzendingen, die via de podcast-technologie ter beschikking gesteld worden van de luisteraar, zodat hij die content kan beluisteren waar en wanneer hij dat wil, via zijn smartphone, tablet onderweg, of via zijn desktop computer thuis.

Steeds meer podcasts maken daarop een uitzondering. Zij geven geen gesprekken meer, maar werken met een scenario. De mensen die eraan meewerken worden ook geselecteerd op basis van hun audio, hun stem. En het verhaal dat zij brengen is geen nieuws maar een echt verhaal - iets wat de term 'storytelling' meekrijgt. The Caliphate is daarvan een mooi voorbeeld. Een waar gebeurd verhaal - het verslag van een journaliste, Rukmini Callimachi, en haar zoektocht naar wat de IS-strijders drijft. Een combinatie van reële opnames van gesprekken, afgewisseld met de stem van Rukmini die het verhaal vertelt. Bovendien ook een heel mooie geluidsregie, met achtergrondeffecten.

Dat zijn alvast mijn favoriete podcasts, omdat zij je meeslepen. En het hoorspel dicht benaderen.

Anderzijds: het is enorm spijtig dat de oude hoorspelen niet terug beschikbaar gesteld werden. De radio-omroepen verdienen een pak slaag op hun broek, omdat zij deze kans om mee te drijven op de golf van vernieuwde belangstelling voor audio-content, gemist hebben. Dit was het moment geweest om oude(re) hoorpelen terug te brengen. In Nederland hebben zij dat jarenlang gedaan, in de nachtradio-uitzendingen. Wellicht om de "zeurende" luisteraars tevreden te stellen, die vroegen om hoorspelen - het is toch ongehoord (pun intended) om hoorspelen in prime time uit te zenden, niet? Maar sinds de nieuwe audiocontent beschikbaar is, de podcasts, is dat initiatief stilgevallen. Toegegeven: in Nederland worden ook nieuwe hoorspelen gemaakt, heel knappe zelfs. En ook die komen via het podcast-formaat bij de luisteraar.

In Vlaanderen blijft de kelder, waarin de oude hoorspelen bewaard blijven, helaas potdicht. Meer nog: er worden gewoon géén nieuwe hoorspelen meer gemaakt. En dat terwijl de belangstelling voor audio nog nooit zo groot geweest was. En wij een enorme schat aan prachtige hoorspelen hebben. In dit blog heb ik er verschillende besproken, die tijdloos zijn, en je meeslepen op een golf van gevoelens.

Om het antwoord te geven op de vraag, gesteld in de titel van dit artikel: niet elke podcast is een hoorspel. In het woord hoorspel zit 'spel', iets dat geen werkelijkheid is. Een regie, acteurs vereist. Een hoorspel kan echter wel een podcast zijn, wanneer het via het internet aangeboden wordt, om te downloaden. Hopelijk gaat de VRT eindelijk eens beseffen dat het rijke archief aan hoorspelen de kans verdient om door het grote publiek beluisterd te worden?

http://www.hoorspel.be/





Netties werkt samen met:


 
De nieuwe oogst


    TRIBALIST: DE BESTE LIJSTJES
Deze website laat je toe om lijstjes te maken. En de lijstjes van anderen te bekijken: je favoriete tv-reeksen, boeken, films, reizen, enz. Bij zo'n lijstje kan je dan een suggestie doen, van een boek of reeks die jij ook wel vindt passen in de rij.
Handig om je Netflix-lijstje aan te vullen!
Er hoort ook een iOS app bij.
[Taal: ENG]
https://www.tribalist.io/


BRILLIANT MAPS: LANDKAARTEN

Op deze site vind je allerlei landkaarten die interessante gegevens bevatten. Bijvoorbeeld de langste trektocht die je tussen twee plekken op deze wereld kan maken. Of... de grens tussen België en Nederland in Baarle-Hertog / Nassau.
https://brilliantmaps.com/longest-walk/
https://brilliantmaps.com/baarle-hertogbaarle-nassau/


LIFE IS PRIVATE: SOCIAAL NETWERK BELOOFT PRIVACY
Facebook beu, omwille van de inbreuken op je privacy - maar je wil toch een netwerk waar je sociale contacten kan leggen? Deze site belooft dat te bieden, maar dan met eerbied voor jouw privacy. Bij Bloovi vind je een uitgebreide bespreking van de site en haar business model.
[Taal: ENG]
https://www.bloovi.be/artikels/persoonlijk-groeien/2019/geen-tracking-software-en-eigenaar-van-je-eigen-data-dit-is-het-europese-antwoord-op-facebook
https://www.lifeisprivate.com/


MEWE: SOCIAAL NETWERK
Nog een kandidaat om Facebook te vervangen: MeWe. Ook dit is een sociaal netwerk, en het belooft eveneens jouw privacy te eerbiedigen. Je kan er allerlei dingen delen met je vrienden: foto's, video's, voice boodschappen, zelfs content die na een tijdje verdwijnt. Maar vooral: je hebt perfecte controle over wie jouw content mag zien.
[Taal: ENG]
https://mewe.com/#


FONT FINDER HERKENT LETTERTYPES

Kom je bij het surfen een mooi lettertype tegen, en wil je weten hoe het heet? Dan kan je dat via deze site uitvinden. Je geeft de URL van de site op, of uploadt een afbeelding met daarin de letters. En je krijgt het antwoord.
[Taal: ENG]
https://www.whatfontis.com/


DE ORIGINELE WORLD WIDE WEB BROWSER
Het is dit jaar 30 jaar geleden dat het wereldwijde web ontstond. En CERN wetenschappers vonden het een leuk idee om een versie te bouwen van de eerste browser, die je in je gewone browser kan draaien. Zo kan je dus zien hoe de mensen toen tegen het web aankeken. En het is absoluut geen pretje!
Bij Gizmodo vind je een artikel hierover.
https://gizmodo.com/travel-back-to-1990-with-the-original-world-wide-web-br-1832730788
https://worldwideweb.cern.ch/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: HOE DIGITAAL ONDERLEGD BEN JIJ?

Wat weet jij van de meest gebruikte apps die tegenwoordig gebruikt worden? Dit is echt een test om te zien of jij de laatste trends wel kent.
https://radio1.be/hoe-het-gesteld-met-jouw-digitale-kennis


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: UW KRANTENWINKEL

De krantenwinkels hebben het moeilijk - tenminste wanneer zij zich beperken tot hun core-business: kranten en magazines verkopen. Want die kan je ook online lezen, en het aantal mensen dat een krant gaat halen in de krantenwinkel slinkt aan een razende vaart. Zij moeten dus diversifiëren. Een buurtwinkel worden, met veel functies. Een postpunt worden, met de mogelijkheid om pakjes op te halen of te verzenden bijvoorbeeld.
Daarrond draait deze website.
[Taal: NL]
https://www.uwkrantenwinkel.org/


VRIJDAG MULTIMEDIA: AMERICAN ARCHIVE

Deze website bevat een archief met historische programma's, die te beluisteren waren op openbare radiostations en te bekijken op openbare tv-zenders. Je kan zoeken op trefwoorden, of ook de speciale collecties bekijken. Om uren zoet te zijn!
[Taal: ENG]
http://americanarchive.org/


VRIJDAG MULTIMEDIA: BBC IDEAS
Dit zijn kortfilmen, gratis te bekijken bij de BBC, die gaan over ideeën, concepten, maatschappelijke problemen. Maar altijd op een heel beknopte manier verwoord, duidelijk te begrijpen. Een aanrader!
[Taal: ENG]
https://www.bbc.com/ideas/playlists



Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia





Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Slag in Borneo aan het einde van de Tweede Wereldoorlog - https://nl.wikipedia.org/wiki/Strijd_om_Tarakan_(1945)
    Amerikaanse National Forests - https://nl.wikipedia.org/wiki/George_Washington_and_Jefferson_National_Forests
    Zesde Hongaarse regering sinds de Ausgleich in 1867 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Regering-K%C3%A1lm%C3%A1n_Tisza
    Volgens bepaalde mensen één van de meest vileine duels in de Belgische voetbalgeschiedenis - https://nl.wikipedia.org/wiki/Club_Brugge_-_Anderlecht_(2002)
    Relatief nieuwe behandeling van kanker - https://nl.wikipedia.org/wiki/Kankerimmunotherapie
    Grafschriften in handschrift in Brugge - https://nl.wikipedia.org/wiki/Grafschriften_in_handschrift_in_Brugge
    Nederlands pianist, componist, docent en creative consultant - https://nl.wikipedia.org/wiki/Marc_van_Roon


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Overleden Zwitserse acteur - https://nl.wikipedia.org/wiki/Bruno_Ganz
    Gele hesjes - https://nl.wikipedia.org/wiki/Protestbeweging_van_de_gele_hesjes
    Recent overleden modeontwerper, kunstenaar en fotograaf - https://nl.wikipedia.org/wiki/Karl_Lagerfeld


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over W.O.II - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Tweede_Wereldoorlog


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS




 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Grote bedrijven stoppen met adverteren op YouTube na ontdekking pedonetwerk
https://www.ad.nl/tech/grote-bedrijven-stoppen-met-adverteren-op-youtube-na-ontdekking-pedonetwerk~aa45420a/
- Fortnite-concurrent Apex Legends goed voor de ontwikkeling van pubers
https://www.ad.nl/tech/fortnite-concurrent-apex-legends-goed-voor-de-ontwikkeling-van-pubers~acba10f1/

 
*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Panasonic vergroot aanbod OLED televisies in 2019
https://elektrozine.be/panasonic-vergroot-aanbod-oled-televisies-in-2019/
- Steeds meer slimme speakers verkocht
https://elektrozine.be/steeds-meer-slimme-speakers-verkocht/

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Welke smartphones kunnen we verwachten in 2019?
https://computertaal.info/2019/02/20/welke-smartphones-kunnen-we-verwachten-in-2019/
- Voeg verschillende Fortnite accounts samen
https://computertaal.info/2019/02/22/voeg-verschillende-fortnite-accounts-samen/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Onderzoek: vingerafdrukken op Belgische identiteitskaart onnodig en onveilig
https://tweakers.net/nieuws/149526/onderzoek-vingerafdrukken-op-belgische-identiteitskaart-onnodig-en-onveilig.html
- Pinterest blokkeert vaccinatie-zoekresultaten in strijd tegen desinformatie
https://tweakers.net/nieuws/149522/pinterest-blokkeert-vaccinatie-zoekresultaten-in-strijd-tegen-desinformatie.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be


- YouTube haalt ongepaste reacties weg bij kindervideo's
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/youtube-haalt-ongepaste-reacties-weg-bij-kindervideo-s/article-normal-1432601.html
- Kunnen robots discrimineren?
https://www.knack.be/nieuws/wetenschap/kunnen-robots-discrimineren/video-normal-1432651.html?_ga=2.195047336.526042161.1550858560-1947831008.1520797369



*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Onderzoek: Belgen solliciteren steeds vaker via smartphone
https://www.bloovi.be/artikels/persoonlijk-groeien/2019/onderzoek-belgen-solliciteren-steeds-vaker-via-smartphone
- In de marge: Pakjes op werk laten leveren bespaart ons 45.000 euro per dag
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemen/2019/in-de-marge-pakjes-op-werk-laten-laten-leveren-bespaart-ons-45-000-euro-per-dag




 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
DE BESTE REDDIT TIPS OM MEER BOEKEN TE LEZEN
Tja, het zal jou wellicht al gebeurd zijn dat je hunkert naar wat meer tijd, om die prachtige boeken te lezen die je op je leeslijst hebt staan. Lifehacker verzamelde verschillende tips die het aantrof op Reddit, en die je moeten aanmoedigen om wat meer met een boek ergens rustig te gaan zitten lezen. En nu het terug gaat zomeren (althans enkele dagen!, is een zonnig terras de ideale locatie.
https://lifehacker.com/try-reddits-best-tips-for-reading-more-books-1832394982


TIP: ZO VERMIJD JE SOCIAL MEDIA BURNOUT
Een van de conclusies van het Digimeter-onderzoek was dat we ons met ons allen zorgen maken over een mogelijke internet-verslaving. En dat het vooral de sociale media zijn die ons aan het scherm (van onze smartphone) gekluisterd houden.
In dit artikel van Hootsuite vind je heel werkbare en eenvoudige tips om je gebruik van sociale media onder controle te krijgen en houden.
https://blog.hootsuite.com/ways-to-avoid-social-media-burnout

Voor deze rubriek danken wij Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html en Mac-kenner Arnold voor hun hulp bij Mac-onderwerpen, en Hans voor de vele tips.


 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


 
URL RENDER: CHROME EXTENSIE
Met deze extensie voor je Chrome browser kan je websites bezoeken zonder een nieuwe tab te openen. Dat is vooral handig wanneer je aan het zoeken bent op Google, want voor je het weet heb je honderden tabs met zoekresultaten open staan.
Voortaan moet je maar gewoon je cursor over de link bewegen, en je krijgt een frame te zien met daarin de website. Om het frame te sluiten klik je buiten het frame, of op de Escape toets.
https://chrome.google.com/webstore/detail/url-render/flhclpkhoiajoikkabbfbinnjapaflog?ref=producthunt


ACTIVIEW VERTAALT FILMS IN AMERIKAANSE GEBARENTAAL


Een knap concept: wanneer je naar en film kijkt, en de app opent, dan zal de app naar de film 'luisteren', een beetje zoals Shazam, en dan de gesproken woorden in gebarentaal vertolken.
Uiteraard moet eerst de film 'ingesproken' worden met die gebarentaal. Volgens CNet is de Amerikaanse film 'Wonder' met Julia Roberts en Jacob Tremblay de eerste die van deze 'ondertiteling' voorzien wordt.
De app biedt nog andere toegankelijkheidsopties: audiobeschrijving, versterkte audio, vertalingen, ondertiteling in meerdere talen. Meer bij CNet.
https://download.cnet.com/news/actiview-app-interprets-movies-into-american-sign-language-for-the-deaf-and-hearing-impaired/?ftag=TREf2961de
https://actiview.co/en/


CHROME EXTENSIE TEGEN PROCRASTINATIE
Een mooi woord, in het Nederlands, 'uitstelgedrag': dingen voor je uitschuiven, en je tijd verbeuzelen in plaats van actief de dingen te doen die je moet doen. En dat doen we massaal, door de hele tijd op Twitter, Facebook en Instagram rond te hangen.
Deze extensie voor de Chrome browser moet je tot actie aanmanen, door je te wijzen op je gedrag.
Lifehacker heeft wat meer achtergrond.
https://lifehacker.com/prevent-procrastination-with-this-chrome-extension-1832723418
https://habitlab.stanford.edu/


ONIONSHARE: BESTANDEN PRIVÉ DELEN


Deze tool belooft dat je data 100% beveiligd kan overzetten. Hierbij wordt gebruikgemaakt van het geanonimiseerde TOR-netwerk. Dit is de nieuwe versie 2 van de tool.
https://www.chip.de/downloads/OnionShare_69999404.html
https://github.com/micahflee/onionshare


VRIJDAG APPDAG: ACTIONDASH
Jouw digitaal welzijn staat centraal bij deze app. Verschillende toestellen bieden dat aan als extra, maar met deze app kan je deze functie ook op jouw 'gewone' Android draaien. Je ziet hoeveel tijd tijd je op je smartphone doorbrengt, welke apps je het meeste storen, enz. Je kan de app ook op je Android tablet gebruiken.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.actiondash.playstore


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


 

 

 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32

2220 Heist op den Berg


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

Met dank aan Carol Fenijn voor het corrigeren van onze teksten

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Stuur ons een mail en wij zorgen ervoor! redactie@netties.be



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
De moeilijkheid is niet achter je vrienden te staan als ze gelijk hebben,
maar als ze ongelijk hebben.
-André Malraux-