Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
 
14/2/2019 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 23
Nummer 1093 van 9/2/2019



Gegroet lezer,

Eerder een herfst- dan een winterdag: veel wind en regen. En ook dan weer is er een gouden randje aan de wolken - niet letterlijk, want de zon verschijning maar niet vandaag. Wel figuurlijk: want er is niets gezelliger dan lekker warm binnen zitten, terwijl buiten de wind rond het huis loeit...

Deze week begonnen wij met een artikel waarin wij proberen uit te leggen waarom Twitter wél een mooi medium is. Niet alleen omdat het een goede bron is voor nieuws, maar ook omdat je er mensen (virtueel)leert kennen - zelfs al kennen zij jou niet. Enkele mooie verhalen staan in het artikel vermeld.

Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.



EN TOCH... IS TWITTER EEN MOOI MEDIUM
Er wordt vaak gezegd dat er op Twitter alleen maar gescholden en gevloekt wordt. Dat mensen in plaats van in debat te gaan met elkaar, op de man/vrouw gaan spelen, en elkaar zo pijn doen. Dat kan, helaas, al eens het geval zijn. Maar tegenover die uitwassen staan de vele momenten waarop je echt van Twitter geniet, van de creativiteit van mensen, maar ook van de sympathie, het medeleven.

Denk bijvoorbeeld aan de woordspelingen die spontaan ontstaan, en als een lopend vuurtje mensen aanzetten om ook hun bijdrage te leveren. Een gezegde of spreuk die aan de actualiteit aangepast wordt, of een misplaatste uitspraak van een of andere politicus/ca, die dan nog verder tot in het absurde doorgetrokken wordt door twitteraars die erop reageren. Heel vaak zijn die woordspelletjes voor mij persoonlijk een aanzet om de mensen die hierbij creatief te werk gaan, te gaan volgen. En, zelfs als is het vanop afstand, een band ermee uit te bouwen.

Een andere manier van saamhorigheid is het verhaal van hulphond Urbain. Die heeft namelijk een eigen account op Twitter. Als pup werd hij toevertrouwd aan een pleeggezin, dat hem met veel geduld en zachtheid aan het opleiden is tot een assistentiehond. Want zo'n hond is eigenlijk een superheld: hij moet erg slim zijn, verschillende commando's leren om zijn baasje te assisteren - dingen oprapen van de grond bijvoorbeeld voor mensen in een rolstoel. Of de weg wijzen als blinde-geleidehond.

De hele weg die hulphond Urbain moest afleggen, werd mooi weergegeven door zijn pleegouders, op Twitter. Een boeiend avontuur, ook weer een van de heerlijke dingen om op Twitter te beleven.

En dan is er nog de solidariteit. Mensen die je volgt, en die maar af en toe iets posten. Van wie je weet dat het niet goed gaat in hun persoonlijke situatie - ziekte, van henzelf of hun partner. En waarmee je meeleeft, vanop afstand. En wanneer je op een bepaalde dag leest dat die persoon de volgende dag afscheid moet nemen van de partner, omdat die, na een lange strijd tegen een slepende ziekte, de strijd moe is. Dan is het wel even slikken, zelfs al heb je die mensen nooit ontmoet. Maar het mooie -en het meest ontroerende- is dat er meteen zoveel mensen spontaan warmte en hoop wilden delen met die twee mensen, op een virtuele manier, door afbeeldingen van kaarsjes en lichtjes te sturen.

De goedheid in de mens, zijn warme hart, zal altijd blijven spreken, gelukkig maar. Ook op Twitter.

Aan de vele twitteraars die de lichtjes lieten schijnen voor Vuurdistel: jullie zijn schitterende mensen!
https://twitter.com/HulphondUrbain
https://twitter.com/search?q=vuurdistel&src=typd



DE RESEARCH APPS VAN FACEBOOK EN GOOGLE: ENKELE BEDENKINGEN
Even terug naar verleden week. Toen werd ontdekt dat zowel Google als Facebook gebruikmaakten van een functie in iOS, die bedoeld is om bètaprogramma's uit te testen door beperkte groepen gebruikers, en door eigen personeelsleden. Daarbij moesten apps niet via de officiële app stores gedownload worden, maar konden die rechtstreeks gedownload worden.

Facebook had die functie gebruikt om een bepaalde app, die nota bene Facebook Research heette, aan te bieden aan testpersonen die in ruil voor het doorgeven van hun gegevens, een beloning kregen. Maar toen dit bekend werd, en bovendien boven water kwam dat ook minderjarigen deze optie konden kiezen, zonder toestemming van hun ouders, was het hek van de dam.

Apple heeft beide bedrijven ferm op de vingers getikt, en het certificaat dat deze functie (rechtstreeks downloaden) mogelijk maakte, voor beiden ingetrokken. Om het enkele dagen later terug te activeren (1)(2)

Het was wel even slikken voor Facebook en Google. En het toont meteen aan wat voor macht Apple heeft - iets waarover in dit artikel bij Getrevue toch even op gewezen wordt. (3)

Bovendien stelt het artikel dat je eigenlijk niet kan spreken van een 'stiekem' programma dat in het geheim informatie verzamelde, wanneer het programma "Facebook Research" genoemd wordt... Het is in elk geval weer een punt dat Apple gescoord heeft als zijnde de voorvechter van de privacy van de gebruikers...
http://9to5mac.com/2019/01/31/facebook-enterprise-certificates-online/
http://techcrunch.com/2019/01/31/apple-ban-google-data-app/
https://www.getrevue.co/profile/caseynewton/issues/the-apple-facebook-feud-is-now-a-shooting-war-157707



PASSCODE VIA SMS LATEN STUREN - TOCH NIET ECHT EEN GOED IDEE
Verleden week werd bekend dat het telecomprotocol SS7 gehackt kan worden. Waarom dat zo belangrijk is? Wel, het protocol coördineert sms berichten en oproepen over de hele wereld, doordat het telefoons wereldwijd kan traceren. En doordat SS7 gehackt kan worden, kunnen ook de berichten onderschept worden, zonder dat de telefoon zelf gehackt moet worden.

En dat wil dan zeggen dat de sms, die jij toegestuurd krijgt als passcode om in te loggen op een account of je bank, ook onderschept kan worden. Wat natuurlijk minder leuk nieuws is.

Het is geen theoretische mogelijkheid - cyberboeven zouden het al volop gebruiken om bankrekeningen leeg te plunderen. Dergelijke aanvallen op banken kwamen de laatste tijd steeds vaker voor, en het National Cyber Security Centre (NCSC), de defensieve afdeling van het Britse GCHQ, bevestigt dat SS7 gebruikt wordt om die bankcodes te onderscheppen.

Kan jijzelf iets doen? Helaas niet. Het zijn de banken en websites die hun werkwijze moeten aanpassen en moeten uitkijken naar andere 2F authenticatiemethoden.

Meer bij Motherboard.
https://motherboard.vice.com/en_us/article/mbzvxv/criminals-hackers-ss7-uk-banks-metro-bank



SPOTIFY ZOU OVERWEGEN OM GIMLET MEDIA, BEKEND VAN ZIJN PODCASTS, AAN TE KOPEN
Volgens verschillende bronnen zou streaming muziekdienst Spotify in vergevorderde onderhandelingen zijn over de aankoop van Gimlet. Dat is een mediabedrijf dat achter verschillende hoog gewaardeerde podcasts zit, o.a. Reply All, een van onze favorieten.

Niemanlab meent te weten dat er een bedrag van 230 miljoen dollar mee gemoeid zou zijn - een bedrag dat ongezien is in de podcastindustrie, zo stelt het artikel. Een stelling die ons toch even de wenkbrauwen laat fronsen. Want wanneer Gimlet een contentbedrijf geweest was dat met beelden werkte, en tv-shows produceerde die even succesrijk waren als de audiopodcasts die het nu maakt, dan had niemand dat bedrag gek gevonden.

Het is waar dat podcasts op zich, omdat het audio is, minder productiekosten vergen dan tv-reeksen. Maar je hebt toch nog altijd acteurs nodig, schrijvers, onderzoekers, regisseurs, klankmensen - tenminste wanneer je een audiopodcast wil maken van het genre dat Gimlet Media produceert. En de podcasts hebben een bereik, tienduizenden luisteraars voor elke aflevering. Ook dat koop je, met die som.

Het is in elk geval hoopgevend voor alle andere podcastmakers, te weten dat hun shows een financiële waardering waard zijn. Maar voor de luisteraars is het misschien minder hoopgevend.

Waarom? Wel, tot nu toe zijn podcasts meestal vrij te verkrijgen, op elk toestel, in elke app. Of je nu een Android of iPhone hebt, of je nu de ingebouwde Apple Music gebruikt of een podcast app zoals Podcast Addict: via de ingebouwde zoekmachine kan je op zoek gaan naar een titel, en zo de podcast vinden om je te abonneren.

Wij hadden het tussen haakjes liever nog meer "open" gezien - dat de podcastmakers op hun website een RSS-feed publiceren, een open standaard, zodat je gewoon die RSS-feed kan kopiëren en plakken in je feed-reader, zonder af te hangen van de interne zoekmachines van de podcast-app. Maar bij het verdwijnen van die open standaard hebben wij ons -met veel tandengeknars- al neergelegd.

Wat ons echter meer zorgen baart, is wat er nu gaat gebeuren met de Gimlet podcasts. Zal je die voortaan nog kunnen downloaden en beluisteren wanneer je géén Spotify gebruiker bent? Of gaan podcasts de weg op van tv-reeksen: dat je bepaalde reeksen enkel nog kan bekijken wanneer je een abonnement neemt op Netflix, en voor andere een abonnement op Hulu of HBO? Wij vrezen het ergste...
http://www.niemanlab.org/2019/02/spotify-is-in-advanced-talks-to-buy-gimlet-at-a-price-the-podcast-industry-has-never-seen-before/



DE CAPTCHA WORDT GEWOON TE MOEILIJK VOOR DE MENS
Om spam tegen te gaan bij bijvoorbeeld online formulieren om een abonnement te nemen of commentaar te geven, maken vele websites gebruik van een CAPTCHA. Dat is een raadsel dat jij moet oplossen, waarmee jij dan bewijst dat je geen robot bent. Want een robot zou dat raadsel niet kunnen oplossen.

In het begin waren die raadsels nog redelijk eenvoudig. Een tekst die wat vervormd was bijvoorbeeld. Of een plaatje met verschillende foto's, waarop jij dan een auto moest herkennen of zo.

Maar is het je al opgevallen dat die raadsels de laatste tijd steeds moeilijker worden? Zo moeilijk dat je, als gewone mens, niet erin slaagt om het raadsel op te lossen, en er dan maar de brui aan geeft?

Wel, de oorzaak daarvan moet je gaan zoeken bij artificiële intelligentie. Want de makers van CAPTCHA's (wat tussen haakjes staat voor Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart) doen voortdurend beroep op algoritmes om te bepalen of hun raadsel nog wel onoplosbaar is door machines. Die machines worden echter steeds beter in het oplossen van de raadsels, waardoor ook de moeilijkheidsgraad van de CAPTCHA's steeds verhoogd wordt. Met het bekende gevolg: de gewone mens haalt het niet meer.

Een probleem waar dringend iets aan gedaan moet worden. Bij The Verge een interessant artikel over de evolutie van de CAPTCHA's.
https://www.theverge.com/2019/2/1/18205610/google-captcha-ai-robot-human-difficult-artificial-intelligence



SNOPES STOPT MET FACT-CHECKING VOOR FACEBOOK
Het bestrijden van nepnieuws op de sociale netwerken, in het bijzonder op Facebook, heeft zopas een zware stap achteruit moeten zetten. Want Snopes heeft aangekondigd dat het zijn samenwerking met Facebook stopzet.

Snopes bestaat al veel langer: het neemt bepaalde beweringen van online media of politici onder de loep, en geeft dan zijn advies, op een graadmeter: van helemaal vals tot helemaal juist. Wat een mooie werkwijze is, want sommige beweringen bevatten een kern van waarheid, maar bepaalde details kloppen niet. En dus moet je in de beoordeling of iets nepnieuws is of niet, die nuancering kunnen maken.

Welnu, in zijn strijd tegen nepnieuws op Facebook had het sociale netwerk een partnerschap afgesloten met Snopes. En nu kondigt Snopes aan dat het dit partnerschap stopzet. Het werk is té arbeidsintensief, en dat terwijl Snopes slechts 16 medewerkers telt, en er geen fysiek hoofdkwartier is. Nochtans had Facebook in 2017 maar liefst 100.000 dollar over om Snopes in het partnerschap te betrekken.

Meer hierover bij Poynter.
https://www.poynter.org/fact-checking/2019/snopes-pulls-out-of-its-fact-checking-partnership-with-facebook/



OPGELET ALS JE MEER DAN 1.000 FLICKR FOTO S HEBT
Heel wat professionele fotografen gebruiken Flickr als opslagplaats voor hun foto's.  Maar ook voor gewone privégebruikers was Flickr altijd een gemakkelijke, neutrale plaats om foto's te bewaren. En goedkoop, want je kon er gratis je foto's plaatsen.

Helaas, ook dit is een schoon liedje dat niet langer meer duurt. Flickr werd overgenomen door Smugmug, en gaat wieden in de gratis accounts. Heb je meer dan 1.000 foto's, dan gaat Flickr die verwijderen. Tenzij die foto's onder de Creative Commons licentie vallen.

Heb je de limiet van 1.000 foto's bereikt, dan zal je ook geen nieuwe foto's meer kunnen uploaden.

Al die ellende kan je vermijden wanneer je een betaald account aanmaakt, dat 50 dollar per jaar kost.

Het is helaas zo simpel niet om je foto's te downloaden uit Flickr. Bij Gizmodo vind je de stap-voor-stap instructies, en dat is toch niet zo eenvoudig. Kort samengevat moet je naar je Camera Roll gaan op Flickr, en daar "select all" kiezen bij elke geüploade foto, tot je ongeveer 500 foto's gekozen hebt. Vervolgens klik je op Download, en dan krijg je een FlickrMail melding dat je foto's gedownload kunnen worden; ze zitten dan wel in een zip-bestand, dat je moet uitpakken.

En die stappen herhaal je tot je genoeg foto's verwijderd hebt. Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/2019/02/04/flickr-1000-photo-limit-psa/



INSTANT TETHERING VOOR MEER TOESTELLEN
Eerst dit voor wie het begrip "tethering" niet kent: dat wil zeggen dat jij jouw internetverbinding deelt met andere toestellen, zodat die via WiFi kunnen inloggen op jouw verbinding.

Sommige fabrikanten bieden deze optie al langer aan - wij hadden bijvoorbeeld jaren geleden een HTC, die toen al tethering aanbood. Instant Tethering is dan weer een functie die Google bedacht heeft, waarbij het proces vereenvoudigd werd: je moet het slechts één keer instellen. Voortaan moet je dan, wanneer je geen 4G internet hebt, niet meer manueel tethering activeren, maar zal je toestel automatisch een verbinding leggen met de hotspot. En gebruik je 10 minuten lang die verbinding niet, dan zal de hotspotfunctie op de smartphone ook uitgezet worden.

Google heeft nu in zijn Android en ChromeOS die optie breder uitgerold, zodat zij op meer toestellen werkt. Voor ChromeOS zullen ook toestellen van Acer, Asus, Dell, HP, Lenovo en Samsung die tethering ondersteunen. En qua smartphones gaat het om meer dan 30 toestellen van HTC, Huawei, LG, Motorola, OnePlus en Samsung.

Concreet wil het zeggen dat je de tethering één keer moet instellen, en dat voortaan jouw toestel automatisch opereert.
https://techcrunch.com/2019/02/04/google-brings-chrome-os-instant-tethering-to-more-chromebooks-and-phones/



VOORTAAN OOK EEN UNSEND VOOR FACEBOOK MESSENGER
Het was al eerder bekend geraakt, via lekken, dat je boodschappen in Messenger zou kunnen verwijderen uit een conversatie. En nu wordt het dus echt mogelijk. Een ideale oplossing wanneer je een boodschap naar de verkeerde persoon gestuurd hebt bijvoorbeeld, of een spelfout waarvan het schaamrood naar je kaken stijgt. Want nu kan je die boodschap dus verwijderen.

Het moet wel binnen de 10 minuten gebeuren nadat je het bericht verzonden hebt. Daarbij heb je de optie om de boodschap bij iedereen te verwijderen, of enkel voor jou. Opgelet: kies je voor Remove for Everyone, dan zal men nog kunnen zien dat jij een gepost bericht verwijderd hebt, want dan zal de tekst van de boodschap vervangen worden door een tekst dat jij de boodschap verwijderd hebt.

Meer bij The Verge.
https://www.theverge.com/2019/2/5/18211255/facebook-messenger-unsend-delete-feature-sent-mark-zuckerberg



DAN TOCH: SPOTIFY KOOPT GIMLET MEDIA EN ANCHOR
We hadden het er enkele dagen geleden al over: Spotify wil zijn rijk uitbreiden tot podcasts, althans zo ging het gerucht de wereld rond. Dat werd nu bevestigd: Spotify heeft 500 miljoen dollar over voor overnames in de podcast-wereld.

Als eersten komen, zoals reeds verwacht, podcasts van Gimlet Media aan de beurt - de thuisbasis van podcasts zoals This American Life. Een tweede podcast speler is Anchor, een startup die het gemakkelijker maakt voor internauten om hun eigen podcast op te nemen en te verdelen.

Wij hadden gezegd dat wij vreesden dat dit wel eens zou kunnen betekenen dat de podcasts van o.a. Gimlet Media voortaan enkel nog via Spotify te beluisteren zouden zijn. Die vrees was onterecht, zo blijkt nu: je zal de podcasts nog altijd via je favoriete podcast app kunnen beluisteren.

Meer bij ReCode.
https://www.recode.net/2019/2/6/18213456/spotify-podcast-gimlet-anchor-q4-results



NIEUWE EMOJI'S ONDERWEG
(even dit: natuurlijk weten wij dat het emoji's moeten zijn, maar door een foutje in ons CMS mogen wij geen speciale tekens zoals de ' in onze titels gebruiken.

Nieuwe emoji's dus. Zij werden deze week voorgesteld door het Unicode Consortium. En de hele lijst kan je via onderstaande link bekijken.

Een van de nieuwe gezichtjes die ongetwijfeld veel gebruikt zullen worden, is het "geeuwend gezichtje". Want daarmee kan je uitdrukken dat je gesprekspartner niets nieuws vertelt en je niet geïnteresseerd bent. Of je kan zeggen dat je gewoon slaap hebt, en wil gaan slapen. Hopelijk begrijpt je gesprekspartner welke van de twee betekenissen je bedoelt...

Erg sympathiek vinden wij de nieuwe emoji's rond toegankelijkheid. Daartoe behoren een figuurtje in een rolstoel of witte blindenstok, een assistentiehond, een oor met een hoorapparaat en een kunstarm.

Deze emoji's zijn er gekomen na een klacht van Apple dat er erg weinig emoji's zijn met betrekking tot mensen met een handicap.

Meer bij BBC en Emojipedia.
https://www.bbc.com/news/technology-47144091
https://blog.emojipedia.org/230-new-emojis-in-final-list-for-2019/



FORTNITE: HET NIEUWE SOCIAAL NETWERK VOOR JONGEREN
Geen WhatsApp meer voor jongeren, geen Facebook? Het zou wel eens kunnen. Want het is de gaming omgeving Fortnite waar zij uithangen, berichten uitwisselen, hun amusement halen.

Een sprekend voorbeeld hiervan is een concert dat DJ Marshmello op 2 februari gaf in Fortnite, en dat de spelers die aanwezig waren in de gameomgeving gratis konden bekijken indien zij hun avatar verplaatsten naar Pleasant Park.

Maar liefst meer dan 10 miljoen spelers bekeken het concert gelijktijdig. Gratis is natuurlijk meegenomen, maar het is meteen ook de gelegenheid om de Marshmello Fortnite merchandising te kopen die daar verkocht wordt. En er is een versie van het Fortnite concert verkrijgbaar op Apple Music.

Meer over deze nieuwe vorm van online amusement bij Music Business Worldwide.
https://www.musicbusinessworldwide.com/marshmello-just-played-a-live-set-to-10m-people-in-video-game-fortnite-and-that-wasnt-even-the-most-interesting-move-he-made-this-weekend/



FACEBOOK: TRANSPARANTIE OVER AD TARGETING
De laatste maanden lag Facebook erg onder vuur voor de manier waarop het met jouw gegevens omgaat. Niet alleen wordt duidelijk dat Facebook veel meer gegevens van jou verzamelt dan je eigenlijk zou denken, maar bovendien worden die gegevens gebruikt om echt doelgerichte, op jouw persoontje afgestemde advertenties te vertonen.

Facebook is zich uiteraard bewust van deze negatieve pers, en het probeert op alle mogelijke manieren om zijn blazoen op te poetsen. Zo heeft het nu een tool gelanceerd, die al enkele maanden in de pijplijn zat. Facebook had al verleden jaar namelijk het plan opgevat om adverteerders te verplichten te verklaren dat zij de toestemming hadden van de gebruiker, vooraleer zij diens telefoonnummer of mailadres naar Facebook zouden uploaden om te gebruiken bij doelgerichte advertenties.

Die tool is in juni verleden jaar van start gegaan, maar die werkte eigenlijk maar half. Want Facebook geloofde de adverteerders op hun woord, zonder enige controle.

In november verleden jaar lanceerde Facebook dan een manier voor adverteeragentschappen en voor ontwikkelaars van marketingtechnologie, om aan te geven in opdracht van wie zij advertenties plaatsen. En nu zou die informatie daadwerkelijk getoond worden bij dergelijke advertenties.

Handig. Want aan de informatie dat agentschap XYZ een advertentie geplaatst heeft, heb je niet veel - het is interesssanter om te weten in wiens opdracht de ad geplaatst werd.

Bij TechCrunch lees je meer, en vind je ook een afbeelding van de info die je te zien krijgt.
https://techcrunch.com/2019/02/06/why-am-i-seeing-this-ad/

 

 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



ANDROID KRIJGT EXTRA MOGELIJKHEDEN VOOR MENSEN MET HOORPROBLEMEN
Google heeft twee functies toegevoegd aan Android, die mensen met hoorproblemen moeten helpen. Om te beginnen is er Live Transcribe, dat momenteel nog in beperkte bèta zit. Deze tool kan spraak in real time herkennen, zodat iemand met hoorproblemen meteen op zijn smartphone het gesprek in de vorm van tekst kan volgen.

De app heeft ook een ronde cirkel, die het geluidsniveau aangeeft. Is dat te laag, dan kan je je smartphone dichter bij de spreker brengen. En je toestel zal vibreren na een stilte, zodat je te weten komt dat iemand terug begonnen is met spreken.

Meer nog: in de tool kan je kiezen uit 70 talen, alhoewel hij zelf ook een taal kan herkennen. En als jij je zorgen maakt over je privacy: de transcripties worden niet bewaard, noch op je telefoon noch op de servers van Google. En evenmin worden de gesprekken bewaard, om te dienen om machine learning te verbeteren.

Een tweede app is Sound Amplifier, dat in mei al aangekondigd werd voor Android 9 Pie en nu dus live gaat. Dat laat het toe om je geluidsinstellingen aan te passen om beter te passen bij jouw eigen hoorvermogen. Zo horen sommige mensen minder goed diepe klanken.

De twee tools zullen vooraf geïnstalleerd staan op de Pixel 3, en Sound Amplifier is verkrijgbaar in de Google Play Store.
https://www.theverge.com/2019/2/4/18209546/google-live-transcribe-sound-amplifier-accessibility-android-deaf-hard-hearing



CHROME BROWSER CONTROLEERT JE WACHTWOORD
Er zijn de laatste tijd heel veel hacks geweest, waarbij enorme massa's wachtwoorden en user accounts buitgemaakt werden. En alhoewel het zou moeten, word je niet altijd meteen op de hoogte gebracht van een dergelijk lek.

Je kan dan wel in een grote online database zoals HaveIbeenPwnd gaan controleren of jouw gegevens ook gekraakt werden, maar velen durven dat niet goed - want brengen zij hun identiteitsgegevens niet in gevaar juist door die daar in te vullen?

Een nieuwe extensie voor de Chrome browser moet dat probleem uit de weg ruimen. Password Checkup gaat weliswaar jouw login-gegevens controleren op een database met gecompromitteerde accounts. Maar die database wordt beheerd door Google, en om jouw gegevens op te zoeken maakt Google gebruik van een technologie die 'blinding' heet. Daarbij worden jouw gegevens geanonimiseerd en versleuteld. Noch Google, noch iemand anders kan zo meekijken naar jouw wachtwoord, alles wat er gedaan wordt is zien of het wachtwoord overeenkomt met een gekraakte account.

Er zit één addertje onder het gras: je moet natuurlijk de Chrome browser gebruiken. En daar zijn wij geen fan van...

Meer bij Ars Technica.
https://arstechnica.com/information-technology/2019/02/google-releases-chrome-extension-that-alerts-to-breached-passwords/


 
 


Netties werkt samen met:


 
De nieuwe oogst


MEDIEVAL FANTASY CITY GENERATOR
Een heerlijke tool voor wie creatief aan de slag wil gaan. Hiermee kan je namelijk een middeleeuwse stad creëren, om te gebruiken voor allerlei toepassingen. En wie weet kan je het resultaat in de toekomst ook gebruiken in een game. Om te volgen!
[Taal: ENG
https://watabou.itch.io/medieval-fantasy-city-generator


NEWSLETTER GUIDE: MAAK VAN JE NIEUWSBRIEF EEN SUCCES

Een tool die wij waarschijnlijk ook eens grondig zouden moeten doornemen - tot nu toe zijn wij altijd gefocust op het brengen van nieuws, zonder het aspect van de verspreiding ervan, de reikwijdte vergroten, te bekijken.
Deze website belooft je tips aan te reiken hoe je dat bereik vergroten kan. En welke aspecten in je nieuwsbrief belangrijk zijn. Ook: hoe je geld kan verdienen met je nieuwsbrief. Iets waar wij niet eens aan gedacht hebben!
[Taal: ENG]
https://newsletterguide.org/


CLEAN MY SPACE VIDEO'S
Blijkbaar is er een nieuwe ziekte in de maatschappij: wij kunnen niet meer opruimen. En er is een nieuw medicijn: opruim-video's. Nu, als je het ons vraagt, dan is opruimen heel simpel: je pakt iets vast, en legt het op de plaats waar het moet zijn. Maar blijkbaar is dat niet het geval en is het probleem complexer. En de oplossing ook. Deze video's op YouTube leren je hoe het moet. En jawel, het aspect van "dingen vastpakken en ergens neerleggen" is wel degelijk een onderdeel van de oplossing....
]Taal: ENG]
https://www.youtube.com/user/cleanmyspace/playlists


TAB TOSSER: SLUIT AUTOMATISCH TABS
Deze extensie voor de Firefox browser sluit automatisch tabblaadjes die je al een hele tijd niet meer bekeken hebt. Je bepaalt zelf hoe lang die tijd is - van 3 dagen tot 3 maanden. En zeg nu zelf: een tabblad dat je al 3 maanden niet meer bekeken hebt, die kan je toch gerust sluiten, niet? Zet hem toch gewoon in je bookmarks, of je Evernote, Pocket of andere tool om materiaal dat je later lezen wil, te bewaren...
https://www.jeremiahlee.com/tab-tosser/
https://www.launchingnext.com/s/tab-tosser/48065/


SLUMBER BEAR: SLAAPPATRONEN

Het ideale slaappatroon kan voor iedereen verschillend zijn. Er zijn de gewone monofase cyclus, maar ook de tweefasige cyclus, met een slaap van 6 uur in de nacht, en een middagdutje. Deze  website legt je de verschillen uit, en bevat een tool om de ideale tijd om te gaan slapen voor jou te berekenen.
[Taal: ENG]
https://slumberbear.co


MUSISH: APPLE MUSIC IN JE BROWSER
Maak je gebruik van Apple Music om muziek en podcasts te beluisteren, ook wanneer je aan je vaste werkplek bezig bent, niet onderweg? Dan kan het soms storen dat je je mobiele toestel moet gebruiken om je Music te beheren. Deze web app zorgt voor een oplossing. In een mooie interface kan je naar je muziek (en podcasts) luisteren, zonder de batterij van je smartphone leeg te trekken.
[Taal: ENG]
https://thenextweb.com/apps/2019/01/22/use-apple-music-in-your-browser-with-this-pretty-web-interface/
https://musi.sh/


ZAPIER: KOPPEL JE APPS AAN ELKAAR
Er bestaat natuurlijk IFTTT, If this then that, een systeem om dingen die in de ene app gebeuren, een actie te laten ontketenen in een andere app. Maar blijkbaar is dat niet voor alle gebruikers hanteerbaar, wegens toch wat ingewikkeld.
Deze tool belooft het eenvoudiger te maken, door informatie tussen jouw verschillende apps automatisch uit te wisselen.
[Taal: ENG]
https://zapier.com/


AUTO'S HERSTELLEN

Een site voor handige Harry's en Harriettes die zelf wat aan hun eigen auto willen sleutelen. Heel veel filmpjes, die het stap voor stap uitleggen. Geniet ervan, zolang je nog je eigen auto herstellen kan, want met die nieuwe technologie kan je niet eens een lampje in je koplampen veranderen zonder de hele auto te moeten 'resetten'...
[Taal: ENG]
https://www.youtube.com/user/PaintballOO7/videos


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: MIJN RIJBEWIJS B
Vooraleer je aan de praktijk mag beginnen, moet je een theoretisch examen afleggen. En blijkbaar is dat nog niet zo eenvoudig als het lijkt. En elk examen kost je geld. Gelukkig is er nu deze site: hier kan je het theoretisch examen afleggen voor je rijbewijs B, als test. Je krijgt uiteraard geen diploma, maar het kost je ook niets!
[Taal: NL]
http://www.mijnrijbewijsb.be


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: YOUTUBE KIDS

Deze speciale rubriek van YouTube bestaat al sinds 2015 in de VS, en is nu ook in ons landje gelanceerd. De filmpjes die jij (of liever: jouw kinderen) er aantreft, zijn speciaal geselecteerd zodat de kleintjes geen ongewenste content te zien krijgen. Bovendien zitten er speciale tools in voor de ouders, zodat zij de filmpjes die de kinderen te zien krijgen nog beter kunnen afstemmen.
Bij VRTnews vind je een uitgebreide bespreking van de tool.
[Taal: NL]
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/02/04/youtube-kids-landt-in-belgie-aangepaste-inhoud-voor-kinderen-en/
https://www.youtube.com/yt/kids/


VRIJDAG MULTIMEDIA: 3D GAME MET ASCII
Heerlijk nostalgisch: een spelletje waarbij je de pijltoetsen gebruikt om je te bewegen, en de spatiebalk om te springen. Waar is de tijd!
[Taal: ENG]
https://yeahpython.github.io/game/game.html


VRIJDAG: EEN SCHILDERIJ VAN EEN SCHILDERIJ
Persoon 1 schildert iets. Persoon 2 schildert die persoon, terwijl hij aan het schilderen is, dus inbegrepen het schilderij. Persoon 3 schildert persoon 2, met het schilderij van persoon 1.
Verwarrend. Maar knap gedaan ??
https://twitter.com/nick_kapur/status/1090726543192674306?s=21
https://twitter.com/nick_kapur/status/1090726804137132033?s=19




Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com




 


           W I K I P E D I A
    Een selectie van nieuwe en actuele bijdragen in
       de Nederlandstalige versie van Wikpedia





Wikipedia is een project met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikels schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.


Deze week zijn onder meer nieuwe artikels verschenen over:

    Samenwerking van zeven Zuid-Europese landen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Club_Med-landen
    Overzicht van rangonderscheidingstekens bij de Nederlandse Landmacht - https://nl.wikipedia.org/wiki/Rangonderscheidingstekens_bij_de_Nederlandse_Landmacht
    Japanse schilderkunst - https://nl.wikipedia.org/wiki/Japanse_schilderkunst
    Een van de zeven wijken van Maastricht - https://nl.wikipedia.org/wiki/Maastricht-Noordwest
    Plantenetende sauropode dinosauriër - https://nl.wikipedia.org/wiki/Bajadasaurus
    Lijst van personages uit Supergirl - https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_personages_uit_Supergirl
    Advocaat en gemeenteraadslid in Brugge in de 19e en 20e eeuw - https://nl.wikipedia.org/wiki/Joseph_Herreboudt


Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

    Politieke onrust in Venezuela - https://nl.wikipedia.org/wiki/Nicol%C3%A1s_Maduro en https://nl.wikipedia.org/wiki/Juan_Guaid%C3%B3
    Opgeschort verdrag tussen de VS en Rusland - https://nl.wikipedia.org/wiki/Intermediate-Range_Nuclear_Forces-verdrag
    Finale Super Bowl - https://nl.wikipedia.org/wiki/Super_Bowl_LIII
    Ontknoping Aziatisch kampioenschap voetbal 2019 - https://nl.wikipedia.org/wiki/Aziatisch_kampioenschap_voetbal_2019
    5 februari 2019 is het Chinese Jaar van het Varken begonnen - https://nl.wikipedia.org/wiki/Chinees_Nieuwjaar


Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige Wikipedia:

    Het portaal van de week gaat over Informatica - https://nl.wikipedia.org/wiki/Portaal:Informatica


De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS




 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- De strijd tussen Ring en Nest: wie heeft de beste slimme deurbel?
https://www.ad.nl/tech/de-strijd-tussen-ring-en-nest-wie-heeft-de-beste-slimme-deurbel~ab19c61d/
- Hoe is het nu met de Tesla die al een jaar door de ruimte reist?
https://www.ad.nl/auto/hoe-is-het-nu-met-de-tesla-die-al-een-jaar-door-de-ruimte-reist~a7874c3e/
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Sony met vier nieuwe midrange 4K HDR-tv’s voor 2019
https://elektrozine.be/sony-met-vier-nieuwe-midrange-4k-hdr-tvs-voor-2019/
- Samsung vervangt kunststof verpakkingen door duurzame materialen
https://elektrozine.be/samsung-vervangt-kunststof-verpakkingen-door-duurzame-materialen/
 


*** COMPUTERTAAL

http://www.computertaal.info


- HTC VIVE werkt samen met Mozilla en AWS om een VR-webbrowser te lanceren
https://computertaal.info/2019/02/06/htc-vive-werkt-samen-met-mozilla-en-aws-om-een-vr-webbrowser-te-lanceren/
- Nuki Smartlock 2.0: laat je sleutel gerust thuis
https://computertaal.info/2019/02/08/nuki-smartlock-2-0-laat-je-sleutel-gerust-thuis/


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Google voegt Adiantum-schijfencryptie toe aan Android voor budgetsmartphones
https://tweakers.net/nieuws/148926/google-voegt-adiantum-schijfencryptie-toe-aan-android-voor-budgetsmartphones.html
- Opera begint test met gratis vpn in Android-browser
https://tweakers.net/nieuws/148922/opera-begint-test-met-gratis-vpn-in-android-browser.html


*** DATANEWS

http://www.datanews.be


- Apple: ontwikkelaars mogen gebruikers niet ongevraagd volgen in app
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/apple-ontwikkelaars-mogen-gebruikers-niet-ongevraagd-volgen-in-app/article-normal-1427117.html
- Verwijderde spam-accounts wegen op aantal Twittergebruikers
https://datanews.knack.be/ict/nieuws/verwijderde-spam-accounts-wegen-op-aantal-twittergebruikers/article-normal-1427091.html



*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Deze trends zullen in 2019 de wereld van technologie en media transformeren:
https://www.bloovi.be/artikels/innoveren/2019/deze-trends-zullen-in-2019-de-wereld-van-technologie-en-media-transformeren
- "Iedereen spreekt altijd maar over de traagheid van onze Belgische bedrijfjes, maar te snel willen schalen kan je start-up echt kapot maken"
https://www.bloovi.be/artikels/ondernemen/2019/heidi-rakels-een-start-up-is-eigenlijk-een-grote-speeltuin-dus-moet-je-constant-waakzaam-zijn-voor-afleiding




 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


  SNAPGIF: GIFJES MAKEN
Met deze tool voor je iOS of Android toestel kan je heel simpel een leuke GIF maken van je foto's. Om die daarna te delen via sms, whatsapp, instagram en meer. Je werkt niet enkel met foto's van je camerarol, maar ook uit je galerij.
http://snapgif.com/#learn
http://snapgif.com/



LIGHTWEIGHT PDF


Deze tool voor de Mac, zorgt ervoor dat je PDF bestanden een beetje afgeslankt worden. Je dropt gewoon een ingescand PDF document in de tool, en de grootte ervan wordt met maar liefst 90% verkleind. De tool is gebruiksvriendelijk, en tracht het beste evenwicht te vinden tussen grootte en kwaliteit van het bestand.
https://itunes.apple.com/us/app/lightweight-pdf/id1450640351?ref=producthunt
https://lightweightpdf.com/?ref=producthunt



IMBATCH: BEELDEN IN REEKS BEWERKEN
Moet je een reeks beelden in één keer bewerken - zoals bijvoorbeeld de afmetingen aanpassen tot één standaardhoogte of -breedte, dan kan deze tool van pas komen. Een echte tijdbespaarder!
23,4 MB - freeware - Windows 10
https://www.chip.de/downloads/ImBatch_63726001.html
http://www.highmotionsoftware.com/products/imbatch


NL APP: BIEN CUIT


De titel is Frans, maar de app is wel degelijk in het Nederlands. Hij helpt je namelijk om de perfecte kook/baktijd te vinden voor het gebraad, de steak of het koteletje dat je op tafel toveren wil.
[Taal: NL]
https://play.google.com/store/apps/details?id=be.bitsoflove.biencuit&hl=nl


SKYPE MET NIEUWE MOGELIJKHEDEN
Er is een nieuwe versie uit van Skype, die volledig in een nieuw kleed gestoken werd. Enkele van de leukste nieuwigheden zijn groep chat, stories, het feit dat je ook GIF's kan gebruiken, maar ook dat je de achtergrond kan wissen - zodat je gesprekspartners de vuile was in je kamer kunnen zien ;)
https://www.skype.com/en/?ref=producthunt

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.



 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens
Met dank aan Carol voor het opsporen van de taalfouten!


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Bescheidenheid is vaak slechts eerzucht die haar tijd afwacht.
- Cees Buddingh'-