Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
1/3/2018 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 22
Nummer 1046 van 24/2/2018



Gegroet lezer,

Opnieuw een zalig zonnige dag - en als je acher glas kan zitten, lekker uit de wind, dan is het inderdaad een lekker warme zon. Maar vergis je niet: de wind is snijdend en u gaat echt best goed ingeduffeld de deur uit!
Of u blijft natuurlijk lekker warm binnen, en u verdiept zich in deze nieuwe Netties! Want er is weer veel te lezen.

De week beginnen we met een interssant spionageverhaal, en ook de rest van de week kwamen we heel wat interessante onderwerpen tegen om te behandelen, zoals het archief dat bedreigd wordt, de mogelijkheid om links te embedden die eveneens in gevaar komt, enz.

Buiten deze toch wel eerder filosofische artikels gelukkig ook weer heel wat waarmee u meteen aan de slag kunt. Veel leesplezier, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.



THE INTERCEPT: HOE DE BELGACOM HACK UITGEVOERD WERD
Een intrigerend verhaal bij The Intercept, over ons landje. Hoe het gehackt werd door de geheime dienst van een van zijn bondgenoten, de Britse GCHQ. En hoe het, bij het opsporen van de hackers, niet alleen geen medewerking kreeg van Interpol, maar zelfs ronduit tegengewerkt werd.

Het leest als een spionageroman van John Le Carré. En toch is het de ontstellende waarheid: in 2011 werd het communicatienetwerk van Belgacom, de belangrijkste provider van ons land, gehackt. De details lijken supersimpel, maar geniaal uitgewerkt.

Ingenieurs van Belgacom werden namelijk naar een valse versie van LinkedIn gelokt, waarna er malware op hun computers geïnstalleerd werd. Daardoor kon GCHQ hun sleutels tot de beveiligde delen van het Belgacom netwerk stelen, en de stroom data die er passeerde, ook monitoren.

Belgacom werd blijkbaar als doelwit uitgekozen omdat het een van de belangrijkste telecommunicatie hubs is in Europa. Via zijn dochterbdrijf ICS worden er telefoongesprekken verwerkt en e-mails van en naar het Midden-Oosten, Noord-Afrika, Zuid-Amerika. Maar wellicht zou GCHQ ook getracht hebben om via het netwerk van Belgacom ook de NATO en belangrijke Europese instellingen af te luisteren.

Deze spionage werd in 2013-2014 ontdekt, o.a. door het lekken van informatie door Snowden. De Belgische politie zocht in 2013 hulp bij Europol, met name bij het European Cybercrime Center, maar dat wou niet helpen omdat andere Europese lidstaten betrokken waren.

Het onderzoek is ondertussen afgerond, en een dossier werd opgesteld. Het wordt binnenkort overhandigd aan de procureur, die zal beslissen of hij vervoling wil instellen. "Dat GCHQ verantwoordelijk was, staat boven twijfel, maar het agentschap zal geen gevolgen dragen", zo menen ingewijden. Geen sancties voor het VK betekent ook geen schadeloosstelling voor Belgacom.

Want dat heeft meer dan 55 miljoen dollar moeten ophoesten m zijn interne veiligheidsprocedures te wijzigen...

Het volledige verhaal bij The Intercept. Niet netjes van onze Britse buren...
https://theintercept.com/2018/02/17/gchq-belgacom-investigation-europe-hack/



GOOGLE SLUIT AKKOORD MET GETTY IMAGES EN PAST ENKELE FUNCTIES AAN IN IMAGE SEARCH
Het is echt super simpel om afbeeldingen te 'lenen' van het internet. Gewoon rechts klikken op een afbeelding, en downloaden of naar een project kopiëren. Maar het is niet netjes - je moet het werk van de artiest die de afbeelding of foto gemaakt heeft, waarderen en financieel belonen.

Er bestaat echt wel heel veel misbruik van de auteursrechten op foto's en afbeeldingen. Enerzijds uit onwetendheid, anderzijds uit misplaatste gierigheid - wie een blog maakt op niet-commerciële basis, en er geen of weinig geld mee verdient, zal niet snel geld gaan betalen om afbeeldingen te mogen gebruiken.

Sommige fotosites beseffen dit, en bieden een deel van hun collectie gratis aan, in ruil voor vermelding dat de foto afkomstig is van die site. Maar het misbruik bleef voortduren. En het leidde zelfs tot een proces tussen Getty Images en Google, omdat Google het té gemakkelijk zou maken om een foto te "lenen", via de Google Image Search.

Voor die betwisting werd onlangs een vergelijk gevonden. Met als gevog dat Google de lay-out in zijn Image Search licht aangepast heeft. Voorheen kon je namelijk bij de zoekresultaten eerst een afbeelding selecteren, om dan via de 'View Image' button een bepaalde afbeelding in detail te bekijken. Die button is nu verdwenen. Je hebt nog wel de optie om de website waarop de afbeelding voorkomt, te bezoeken via de 'visit' button. En onder de geselecteerde afbeelding staat telkens duideljk vermeld: "Images may be subject to copyright".

Wat ook verdwenen is, is de 'Search by Image' button, bij die zoekresultaten. Maar je kan nog altijd opzoeken op basis van een foto: ga naar Google, kies de optie Image Search, en in de adresbalk zie je nu het pictogram van een camera. Klik dat aan om een foto te uploaden, en zo te zoeken op afbeelding.

Meer bij SearchEngineLand en The Verge
https://www.theverge.com/2018/2/15/17017864/google-removes-view-image-button-from-search-results
https://searchengineland.com/google-image-search-removes-view-image-button-search-image-feature-292183



IS EEN GEDECENTRALISEERD, OP BLOCKCHAIN GEBASEERD ARCHIEF DE TOEKOMST?
Een erg interessant (maar lang) artkel bij Columbia Journalism Review met als titel "Erasing History" buigt zich over de noodzaak van archivering, de gevaren die het bedreigen, en hoe het in de toekomst beter kan.

Het gaat uiteraard over archivering van nieuws. Eerst waren er de papieren kranten, zo lees je, maar in 1870 werd er een belangrijke wijziging doorgevoerd in de productie van papier, waardoor kranten minder lang bewaard konden worden. Er werd namelijk afgestapt van het gebruik van op vodden gebaseerd papier, en in de plaats daarvan begonnen de papiermolens te werken met houtpulp. Daardoor werden de kranten delicaat, fragiel aan de buitenrand, en zouden ze gaan vergelen van het moment zij aan lucht blootgesteld werden.

In de jaren 20 van vorige eeuw kwam Kodak met een oplossing voor deproppen: de microfolm. Een hele krant werd gecomprimeerd tot enkele centimeters op dunne, soepele film. Hele bibliotheken werden overgezet op microfilm die op grote spoelen gezet werd, terwijl de uiteen vallende originele exemplaren weggegooid werden.

Daarna volgde het digitale tijdperk, waarbij oorspronkelijk gedacht werd dat digitale dragers ervoor zouden zorgen dat informatie voor altijd bewaard zou blijven. Wat ook weer niet waar was, want cd's en dvd's bleken niet tegen de eeuwigheid bestand.

En in dat digitale tijdperk bleek informatie die ooit vrij op het internet te vinden was, vaak ook plots te verdwijnen. Kranten die opgekocht werden, doekten hun archief op. Belangrijke stukken geschiedenis raakten zo verloren voor de toekomst.

Gelukkig is er Archive.org, dat een poging doet om zoveel mogelijk informatie voor het nageslacht te bewaren. Maar het is een onbegonnen werk om àlles te bewaren. Enerzijds omdat het onmogelijk te weten is wat belangrijk is en wat niet. Wie had ooit kunnen denken dat een klein stukje microfilm, waarop te lezen stond dat BarackObama wel degelijk in de VS geboren is, en niet in Kenya zoals zijn politieke tegenstanders beweerden, zo'n grote rol zou spelen bij de Amerikaanse verkiezingen?

Anderzijds is het zo dat bepaalde personen met veel macht archieven kunnen laten vernietigen. De auteur van het artikel haalt de eigen persoonlijke ervaring aan: hoe nieuwssite Gawker door processen gedwongen werd tot faillissement, waarna het archief vernietigd werd - zodat ook artikels die negatief uitdraaiden voor een belangrijke Silicon Valley speler mee verdwenen.

Andere voorbeelden: Noord-Korea liet 350.000 artikels verdwijnen over een oom van Kim Jong-Un, nadat die geëxecuteerd werd voor verraad. De Turkse president Erdogan liet meer dan 150 media sluiten. De EGyptische overheid liet ISP's de toegang blokkeren tot 21 nieuwssites. Enz.

Het belang van archieven kan niet voldoende benadrukt worden. Ook Vint Cerf, mede-bedenker vanhet internet, boog zich over het probleem. Een oplossing zou kunnen zijn: een gedecentraliseerd internet, dat minder kwetsbaar is voor censuur of bemoeienis. In combinatie met blockchain technologie, de het onmogelijk maakt dat de archieven niet gecorrumpeerd worden.

Tja, zelfs de korte inhoud van het artikel is lang uitgevalen - onze excuses. Maar het is een belangrijk probleem. Als je het geduld kan opbrengen, lees zelf bij Columbia Journalism Review.
https://www.cjr.org/special_report/microfilm-newspapers-media-digital.php



WORDT LINKEN EN EMBEDDEN BINNENKORT VERBODEN?
Het volgende, een simpele gebeurtenis die elke dag miljoenen keren gebeurt, leidde tot een rechterlijke uitspraak die verstrekkende gevolgen kan hebben voor het hele internet. Namelijk: ene Justin Goldman postte in 2016 een foto van football-speler Tom Brady op Snapchat.

Het internet zijnde wat het is, een netwerk om dingen te delen, zorgde ervoor dat iemand anders dan Goldman de foto uploadde naar Reddit. Daar ging de foto viraal en belandde op Twitter en andere platformen. Verschillende uitgevers plaatsten vervolgend ingebedde tweets, met de foto van Goldman, in artikels over Tom Brady.

En nu komt het: Goldman diende een klacht in tegen al die uitgevers (waaronder Time, Vox, Yahoo, ...) wegens inbreuk op de auteursrechten. Een proces volgde, waarvan niemand dacht dat Goldman het zou winnen - uitgevers en gebruikers delen immers al jarenlang foto's en content van elkaar. En in het verleden zijn klachten over het linken naar content van derden zo vaak onontvankelijk verklaard, dat hierdoor vele precedenten ontstaan zijn.

Maar blijkbaar is een link leggen iets helemaal anders dan iets embedden. Want wanneer je bijvoorbeeld een tweet inbed in je artikel, dan verschijnt de hele content van die tweet in het artikel. Plaats je enkel een link naar de tweet, dan is dat niet het geval.

En dus ontstaat er een nieuwe situatie. Zoals de Electronic Frontier Foundation opmerkt, waren de rechtbanken in het verleden van oordeel dat de verantwoordelijkheid voor eventuele inbreuken op auteursrechten zou liggen bij degene die de content host. Niet degene die ernaar verwijst. Bij ingebedde tweets zou die verantwoordelijkheid echter verschuiven.

Een interessante visie, die belangrijke gevolgen kan hebben voor het hele systeem van ingebedde tweets (en andere content). Lees meer bij The Outline, EFF en TechDirt.
https://theoutline.com/post/3430/your-right-to-link-is-in-danger?zd=1&zi=bjfbrx6d
https://www.eff.org/deeplinks/2018/02/federal-judge-says-embedding-tweet-can-be-copyright-infringement
http://www.techdirt.com/articles/20180216/00011839246/terrible-copyright-ruling-over-embedded-tweet-undermines-key-concept-how-internet-works.shtml



GOOGLE MAAKT BEVEILIGINGSPROBLEEM IN MICROSOFT EDGE BEKEND VOORALEER ER EEN PATCH IS. NIET NETJES?
De rivaliteit tussen Microsoft en Google is algemeen bekend. En in het verleden hebben zij vaak onenigheid gehad over het bekend maken van veiligheidsrisico's in hun tools of besturingssysteem. Het systeem is simpel: de een 'ontdekt' een beveiligingsrisico in het system of de tool van de ander, en maakt die bekend, om zogenaamd de gebruiker te beschermen. Daarmee haalt hij zelf een wit blaadje, en wordt de ander in een slecht (want onveilig) daglicht gesteld.

Beleefdheid eist echter dat, wanneer er een lek ontdekt wordt, degene die het lek ontdekt de ander verwittigt, en dan belooft gedurende een bepaalde tijd niet over het lek te berichten, om de ander de kans te geven een patch uit te brengen en het lek te dichten.

Maar soms loopt het fout. Google had in november een lek ontdekt bij Microsoft, en gaf, zoals gebruikelijk Microsof 90 dagen om het lek te remediëren. En omdat Microsoft aangaf dat het extra tijd nodig had, omdat het probleem niet simpel op te lossen was, gaf Google nog eens 14 dagen tijd.

Maar de fix is nog altijd niet klaar, en Google heeft nu het lek toch bekend gemaakt. Wat uiteraard bij Microsoft voor de nodige wrevel zorgt...

Meer bij The Verge, dat nader ingaat op de tamelijk agressieve strategie van Google bij het bekendmaken van lekken, waarbij het zich een beetje opwerpt als de politieagent van het internet.
https://www.theverge.com/2018/2/19/17027138/google-microsoft-edge-security-flaw-disclosure



MEDISCH: MONITORING APPS MOETEN BINNENKORT GEKEURD WORDEN, AI HERKENT ZIEKTEN VIA IRIS, EN EEN APP VOOR DE BELGEN
Drie berichten vandaag uit de medische sector. Om te beginnen het feit dat Europa (en dus ook België) wil dat apps die jouw lichaamsfuncties meten, voortaan gekeurd worden, willen zij gebruikt worden door artsen en hospitalen om je gezondheid te monitoren. Eigenlijk alleen maar logisch.

Wanneer die apps dan aan strenge nauwkeurigheidsnormen voldoen, dan zou ook de mogelijkhed kunnen bestaan om de aankoop ervan door de mutualiteit te laten terugetalen. Meer hierover bij De Tijd (abonnement vereist)(1)

Een tweede bericht gaat over een vooruitgang op medisch vlak. Google zou namelijk een AI (Artificial Intellignce) algoritme ontwikkeld hebben, dat gewoon door naar jouw ogen te kijken, kan voorspellen of jij en risico loopt op een hart- en vaatziekte. De achterkant van het oog wordt gescand, en de AI kan hieruit bepaalde data afleiden zoals de leeftijd van een persoon, de bloeddruk, en of die persoon al dan niet rookt. En op basis daarvan kan dan voorspeld worden of die persoon gevaar loopt voor een zwaar incident, zoals een hartaanval (2).

Met het derde bericht trekken we terug naar het binnenland. Een van de grootste netwerken van medische gegevens, Collaboratief Zorgplatfrom, heeft een app ontwikkeld waarmee je je medische gegevens gemakkelijk kan opvragen. Momenteel staan nog niet alle gegevens erin, maar op termijn zou dat wel het geval zijn. De app zou, aldus de makers, perfect veilig zijn, en je kan enkel in je eigen medische gegevens kijken. De app is nu reeds te downloaden voor iOS en ANdroid, maar veel gegevens zal je er nog niet in vinden. (3)
https://www.tijd.be/tech-media/algemeen/Medische-apps-krijgen-keurslijf-aangemeten/9983921?utm_medium=twitter&utm_source=dlvr.it
https://www.theverge.com/2018/2/19/17027902/google-verily-ai-algorithm-eye-scan-heart-disease-cardiovascular-risk
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/02/15/vanaf-nu-kan-u-uw-medisch-dossier-online-volgen-/
https://itunes.apple.com/be/app/cozo/id1108875254?l=nl&mt=8
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.cozo.mobile&hl=nl



SNAPCHAT: GIF STICKERS VIA GIPHY, EN NIEUWE TABBLAADJES
Je kon het al een aantal keren lezen: het jonge volkje blijft zweren bij Snapchat. En de makers van de app doen dan ook hun best om telkens nieuwe, leuke functies te bedenken.

Om te beginnen kan je voortaan GIF stickers, die je op de site Giphy vindt, in je postings plakken. Dat is eigenlijk iets wat ook al mogelijk was bij Instagram Stories, en dus voor één keer imiteert Snapchat een functie bij deze poot van Facebook, terwijl het meestal Facebook is dat functies van Snapchat naäapt.

Verder zijn er nog nieuwe tabblaades gekomen in de Friends en de Discover schermen in de app. Dat moet het gemakkelijker maken om bepaalde dingen te volgen. Zo zou je vrienden met actieve Stories en Group Chats in één tab kunnen bekijken, en de dingen waarop je geabonneerd bent in een ander tabblad.

Maar Snapchat heeft nog iets nieuws. Weet je nog, die AR-brillen die het onlangs uitbracht, en die je in automaten kopen kon (in de VS)? Welnu, Snapchat zet een tweede stap in het verkopen van fysieke, tastbare goederen. En wel met een product dat erg, erg populair is bij de jongeren: Jordans sportschoenen.

Die worden verkocht bij speciale evenementen, door middel van een QR-code, en worden diezelfde dag (of nacht) nog geleverd.

Zo heeft Snapchat op een concert in Los Angeles, een QR code vertoond op een basketball bord. Scande je die code in, dan werd je naar een webshop binnen Snapchat gevoerd. Daar kon je dan de nieuwe Jordans sportschoenen aankopen. Die zouden dezelfde afond nog geleverd worden. Meer hierover bij Co.design.

Snapchat weet echt wel hoe het jonge volkje bespeeld moet worden...
https://techcrunch.com/2018/02/20/snapchat-adds-gif-stickers-via-giphy-plus-new-friends-and-discover-screen-tabs/
https://www.fastcodesign.com/90160789/snapchat-opens-a-store-and-takes-aim-at-a-trillion-dollar-industry



FACEBOOK EN GDPR: HOE KAN HET IN 'S HEMELSNAAM DEZE WETTEN OPVOLGEN?
Je hebt het ongetwijfeld al gehoord: in mei wordt er een strenge wet op de privacy van kracht, die GDPR heet - General Diata Protection Rules, in het Nederlands AVG - Algemene Verordening Gegevensbescherming. Daarmee wordt wat een bedrijf mag doen met de gegegevens die het over de burger verzamelt, aan banden gelegd. Bovendien is het bedrijd gebonden aan transparantie, moet het de burger inzage geven in de over hem verzamelde gegevens, en heeft de burger het recht te eisen dat zijn gegevens verwijderd worden.

Een hele boterham dus - die een enorme administratieve last legt op de schouders van de bedrijven. Maar het zijn niet alleen Europese bedrijven die hiermee geconfronteerd worden - elk bedrijf dat werkt met Europese burgers moet zich aan deze strenge regels houden. En dus ook Facebook.

En wanneer je weet dat Facebook bij 73% van zijn Europese gebruikers tags heeft over hun interesse, die dan gekoppeld is aan gevoelige persoonlijke data, dan heeft The NExt Web uigerekend dat ongeveer 205 miljoen Europeanen niet meer compleet anoniem is, en dat hun identiteit achterhaald kan worden via de data die Facebook over ons bewaart. En dat is vlakaf in strijd met de regels van de GDPR....

Het is dan ook afwachten wat Facebook nu gaat reageren. En reken maar dat de EU het bedrijf op de vingers zal tikken als het zich niet aan de nieuwe regels houdt. Er staan tussen haakjes strenge straffen op overtredingen - tot 4% van het jaarlijks omzetcijfer van het bedrijf.
https://thenextweb.com/eu/2018/02/20/facebook-holds-personally-identifiable-data-on-40-of-eu-population/
https://arxiv.org/pdf/1802.05030.pdf



AMERIKAANSE CONSERVATIEVEN BESCHULDIGEN TWITTER VAN PARTIJDIGHEID
Twitter heeft duidelijk een probleem met bots. Dat zijn accounts die aangemaakt worden door niet-bestaande personen, om verschillende redenen. In het geval van bots die door de Russen aangemaakt zijn, kan dat zijn om de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden. Maar het kan ook zijn dat fraudeurs gebruik willen maken van een populaire hashtag, en je zo naar hun site willen lokken, om dan geld te innen voor de advertenties die er staan. Of het kan zijn omdat bedrijven zich specialiseren in het 'verkopen' van volgers - accounts die zij aanmaken, en beheren, om kunstmatig het aantal volgers op te drijven en zo te laten uitschijnen dat de persoon die zij volgen, belangrijk is.

Twitter probeert daar tegenin te gaan. Maar volgens Mashable en Bloomberg zou het daarbij niet altijd objectief te werk gaan. Zo kloegen woensdag honderden Amerikanen over het feit dat hun aantal volgers plots drastisch verlaagd was, en anderen waren dan weer boos omdat hun account opgeschort was, tot zij via hun telefoonnummer konden bewijzen dat zij wel degelijk echte mensen van vlees en bloed zijn, geen robots.

Het opvallende daarbij is dat deze klachten allemaal afkomstig zijn van mensen die, althans volgens hn Twitter-bio, tot het conservatieve kamp behoren. Wat uiteraard meteen weer aanleiding gaf tot een reeds vaker ge-uit verwijt, dat Silicon Valley de conservatieven harder zou aanpakken, omdat het techwereldje daar eerder tot het linkse kamp zou behoren... Maar eerlijkheid gebiedt ons eraan toe te voegen dat, als zij bots of fake accounts onder hun volgers hadden, dit nog niet per se bewijst dat zij hier zelf voor verantwoordelijk waren, of zelfs op de hoogte waren van die valse accounts...

Je begrijpt het al: voer voor discussie, en de zoveelste samenzweringstheorie...
https://mashable.com/2018/02/13/boston-dynamics-robot-doors/
https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-02-21/conservative-twitter-users-lash-out-over-disappearing-followers
https://www.usatoday.com/story/tech/news/2018/02/21/trump-supporters-conservatives-rage-over-russian-bot-purge-twitterlockout/359291002/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter



FACEBOOK GAAT POSTKAARTEN VERSTUREN
Huh? Nee hoor, niet om zijn gebruikers een gelukkige verjaardag te wensen. Maar wel omdat ook Facebook last heeft met politieke bemoeienissen.

We blijven dus nog even in het wereldje van de sociale netwerken en de politiek. En met name het feit dat volgens het FBI Russische accounts op Facebook advertenties geplaatst hebben in de aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen, om zo die verkiezingen te beïnvloderen.

Dat is iets wat Facebook in de toekomst wil vermijden. Daarom zal het voortaan streng controleren aan wie het adverteerruimte verkoopt. AL wie een politieke advertentie wil plaatsen op Facebook, zal een postkaart toegestuurd krijgen, met daarop een code. Die code moet hij bij Facebook invullen, waarmee hij zo zijn identiteit en locatie bevestigt.

De opdrachtgevers mogen trouwens enkel Amerikanen zijn - buitenlanders mogen volgens de Amerikanse wet geen bijdragen geven aan federale, plaatselijke of presidentsverkiezingen.

De methode met de postkaart lijkt ouderwets, maar het is blijkbaar de enige die een oplossing kan bieden vor het probleem van buitenlandse inmenging via Facebook...
https://www.reuters.com/article/us-usa-election-facebook/facebook-plans-to-use-u-s-mail-to-verify-ids-of-election-ad-buyers-idUSKCN1G10VD
https://www.theinquirer.net/inquirer/news/3026901/facebook-to-thwart-fake-political-adverts-by-sending-postcards



MIXER, DE MICROSOFT-CONCURRENT VOOR TWITCH, GAAT GAMES VERKOPEN
Ben je geen gamer, dan zal de naam "Twitch" je niet veel zeggen. Maar in het gamerswereldje is dat het walhalla. Je kan daar namelijk games, die in streaming uitgezonden worden, live volgen, net zoals je een voetbalwedstrijd zou volgen. En de spelers zelf kunnen "inkom" vragen om het spel te mogen bekijken, en verdienen er dus zelf een centje aan. Dat kan in de vorm zijn van een abonnement, een fooienpot, of het verkopen van games via hun kanaal, waarop zij dan een percentje hebben.

Nu heeft Microsoft wel begrepen dat Twitch enorm populair is, en het is al een tijdje bezig om zelf een concurrent voor Twitch op de poten te zetten: Mixer. Ook daar kan je dus gestreamde games live volgen.

En voortaan zal je dus ook games kunnen aankopen, wanneer die door de spelers aangeprezen worden, en krijgen die spelers dus daarmee een commissie op de verkoop.

In totaal zullen er meer dan 5.000 games beschikbaar zijn, beschikbaar voor Xbox, WIndows 10 en XBox Play Anywhere. Om een game aan te kopen moet je Mixer zelf niet verlaten. Hoe het juist in zijn werk gat, lees je bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2018/02/20/mixer-microsofts-twitch-competitor-adds-game-sales/



APPLE GAAT RECHTSTREEKS KOBALT MIJNEN
Volgens Bloomberg zou Apple momenteel gesprekken voeren om rechtstreeks Cobalt aan te kopen van de mijnen. Cobalt is een heel belangrijk product geworden: het wordt gebruikt in lithium-ion batterijen, die in smartphones zitten. En in batterijen voor elektrische auto's. Waar gewoonlijk 8 gram geraffineerde cobalt volstaat voor een smartphone, heeft een elektrische auto 1.000 keer meer nodig.

De vraag naar deze grondstof stijgt dus enorm. Apple wil zich, met deze stap, verzekeren dat het voor de toekomst voldoende grondstoffen heeft voor haar productie. Maar daarbij moet wel vermeld worden dat twee derde van het cobalt afkomstig is uit de Democratische Republiek Congo. En daar is het heel onrustig. Daarenboven wordt er nog vaak gebruik gemaakt van kinderarbeid en arbeid in erbarmelijke omstandigheden om cobalt uit de grond te halen.

Apple zou echter zijn contracten met Australische mijnen afgesloten hebben, waar deze grondstof wél op menswaardige wijze ontgonnen wordt.

Wat meer achtergrond over Cobalt bij Bloomberg.
https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-02-21/apple-is-said-to-negotiate-buying-cobalt-direct-from-miners?utm_content=tech&utm_campaign=socialflow-organic&utm_source=twitter&utm_medium=social&cmpid%3D=socialflow-twitter-tech



16-JARIGE FRANSE JONGEN BOUWT VR HEADSET VOOR 100 DOLLLAR
Er was eens een Franse jongen van 13, Maxime Coutte. Hij was fan van Sword Art Online, en zou dag heel graag in 3D spelen. Maar hij had de centjes niet om een Oculus Rift te kopen. Maar daar heeft hij, met behulp van zijn vrienden en zijn wiskundeleraar, een mouw aangepast: hij heeft zijn eigen VR headset gebouwd.

De jongeman heeft, drie jaar later, zijn werkstuk open source gemaakt, zodat iedereen nu met amper voor 100 dollar aan materialen een VR headset maken kan, en zo Steam VR games kan spelen. De headset zelf wordt in gemaakt met een 3D printer, en bevat een 5,5 inch scherm, van 2560 x 1440 pixel, met een zichtsveld van 90 graden. Bovendien zit er een Leap Motion tracking device op om zijn handbewegingen te volgen.

Maxime bedacht ook eigen software, WRMHL, om een communicatie met lage latency mogelijk te maken tussen Unity3D en Arduino, waardoor hij componenten gebruiken die weinig stroom verbruiken om die in zijn headset te stoppen.

Het hele project kan je op Github vinden onder de naam Relativ. Bij The Next Web vind je het hele verhaal over hoe de jongens tot hun werkstuk kwamen, en welke obstakels zij hierbij ondervonden. Het is in elk geval heel knap en het getuigt van doorzettingsvermogen om dit te presteren. Wie zei daar dat jongeren enkel nog op de sociale media zitten te lurken?

Een verhaal absoluut de moeite waard om te lezen!
https://thenextweb.com/virtual-reality/2018/02/21/how-a-16-year-old-in-a-village-in-france-taught-the-world-to-build-vr-headsets-for-100/



TWITTER REAGEERT OP GESCHRAPTE VOLGERS, EN TREEDT OP TEGEN BOTS
Even een opvolger op het bericht van gisteren, dat vele conservatieve internauten in de VS niet gelukkig waren dat Twitter heel wat van hun volgers geschrapt hadden. Twitter heeft namelijk gereageerd, en beklemtoond dat de tools die het gebruikt en de regels die het hanteert, puur technologisch en apolitiek zijn. (1)

En als om dat kracht bij te zetten, heeft het deze week aangekondigd dat het strenger gaat optreden tegen automatisch twitteren. Dat houdt dus in dat bots geweerd zullen worden. En ook dat het minder eenvoudig zal zijn om eenzelfde boodschap via verschillende accounts te delen. Gedaan dus met diensten waarmee je met één klik in serie berichten kon tweeten, gebruikers kon volgen, retweeten of tweets liken, van op die verschillende accounts.

Nu moeten social media managers die gebruik maken van automatische tools en diensten die op bepaalde tijdstippen een tweet versturen, niet meteen in paniek slaan. Deze diensten zullen nog altijd kunnen werken om bijvoorbeeld updates van RSS feeds te versturen, maar zij zullen wel beperkt worden tot één account. En er wordt ook een uitzondering gemaakt voor diensten die bijvoorbeeld waarschuwen voor zwaar weer of noodgevallen.

Meer hierover lees je bij Twitter zelf en bij TechCrunch.
http://gizmodo.com/conservative-twitter-users-lose-thousands-of-followers-1823185428
https://techcrunch.com/2018/02/22/twitter-is-finally-cracking-down-on-bots/
https://blog.twitter.com/developer/en_us/topics/tips/2018/automation-and-the-use-of-multiple-accounts.html

 


 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



PHOTO APP VOOR ANDROID EN IOS
Slim bekeken van Microsoft. Het heeft zelf geen besturingsysteem meer voor smartphones - dat terrein is helemaal ingenomen door Android en iOS. Het is dus heel belangrijk voor Microsoft om tools te ontwerpen waarmee de Android en iOS apps compatibel zijn met het Windows besturingssysteem. Want alleen zo kan het voorkomen dat de gebruiker, gewend aan zijn Android en iOS apps op zijn mobiele toestel, teveel gelijkaardige apps gaat gebruiken op zijn vaste toestel, en uiteindelijk helemaal zou overschakelen naar het Chrome OS of naar Apple.

In deze context is deze nieuwe tool van Microsoft erg belangrijk: een app waarmee je je foto's van je iOS of Android toestel gemakkelijk naar je Windows computer kan overzetten, zodat die meteen in de Windows 10 photo app terechtkomen.

De app werd oorspronkelijk bedacht door het Garage project, waarbij werknemers van Microsoft zelf experimentele apps bedenken. Nadien heeft het eigen foto-team van Microsoft de verdere ontwikkeling van de app onder zijn hoede genomen.

Concreet moet je met je smartphone een QR-code in de Windows app inscannen, waarna je via WiFi de foto's kan overzetten. Toch even noteren dat deze app niét ervoor zorgt dat er automatisch een backup gemaakt wordt van al jouw foto's, genomen met je mobiele toestel, naar je Windows computer. Als je dat echter wil, dan kan je die backup bijvoorbeeld wel naar je OneDrive maken.
https://itunes.apple.com/us/app/photos-companion/id1322187844
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.microsoft.PhotosCompanion
https://www.theverge.com/2018/2/15/17015692/microsoft-photos-companion-app-ios-android-pictures-pc



DE 'CANETROLLER' GEEFT SLECHTZIENDEN EEN MENTALE MAP VAN EEN VIRTUELE RUIMTE
Onlangs heeft Microsoft een haptische controller (dus een controller die feedback geeft) voor VR ontwikkeld. De doelgroep voor deze controller: blinden en slechtzienden.

Het gaat met name om een "canetroller", een controller in de vorm van een stok. Deze randapparatuur moet gecombineerd worden met de HTC Vive headset en een tracker. Deze combinatie zou dan de slechtziende in staat moeten stellen om een mentale map te maken van een virtuele ruimte, zodat ook hij kan 'rondlopen' in die ruimte.

De canetroller vertaalt namelijk de gewone ervaring van het gebruiken van de bekende witte stok, waarmee slechtzienden hun omgeving afscannen, naar de virtual reality omgeving.

Om echt te begrijpen wat d canecontroller doet, zou je het filmpje moeten bekijken dat The Next Web brengt. Je kan je natuurlijk afvragen waarom deze toepassing bedenken voor een virtuele ruimte? Misschien is het wel om later échte omgevingen in virtuele realiteit om te zetten, en die dan in de headset in te laden, zodat de slechtziende daar vrij kan navigeren? De toekomst zal het uitwijzen...
https://thenextweb.com/microsoft/2018/02/19/microsofts-new-canetroller-brings-vr-to-the-visually-impaired/


 


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



Deze week hebben we zelf weer heel veel steengoede podcasts beluisterd - maar het is er helaas overgeschoten om zelf een artikel hierover te schrijven.
Volgende week beter...



Netties werkt samen met:



EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Angst voor verveling is het enige excuus voor het werk.
- Jules Renard -

 
De nieuwe oogst


   
ORIGAMI SIMULATOR
Met deze WebGL app kan je simuleren hoe een origami vouwpatroon eruit zal zien. Het is in die zin verschillend van de typische vorm van origami, dat het papier niet gevouwen wordt in verschillende opeenvolgende stappen, maar dat elke vouw tegelijkertijd uitgevoerd wordt. De code kan je ook op Github vinden.
http://apps.amandaghassaei.com/OrigamiSimulator/?ref=producthunt
https://github.com/amandaghassaei/OrigamiSimulator?ref=producthunt


COMPUTERBEGRIPPEN UITGELEGD ALS IKEA-PICTOGRAMMEN

Wat als... je ingewikkelde computerbegrippen zou uitleggen in de vorm van de tekening die je bij een Ikea-bouwpakket meekrijgt? Dat is het idee van idea-instructions. Je krijgt er o.a. uitleg over binary search, publieke sleutels, balance tree. Nu eerlijk gezegd, begrijpen wij niet altijd de tekeningen. Maar dat doen we evenmin bij de Ikea-tekeningen....
[Taal: ENG]
https://idea-instructions.com/
https://lifehacker.com/learn-computing-concepts-with-ikea-style-diagrams-1823073783


RAINBOWHUNT: ZALIG BINNENZITTEN!
Vind jij je kamertje maar zo-zo? Doe dan even de gordijnen dicht. En ga naar deze website. Het geluid van regen en donder, terwijl jij warm binnenzit, zal je kamertje extra gezellig doen lijken. Speel met de knoppen, tot je je optimaal gelukkig voelt. Knap gedaan - en ook wel rustgevend.
[Taal: ENG]
http://rainbowhunt.com/


MODOLE: ELKAAR HELPEN BIJ EEN TAAL
Ben je een taal aan het leren? Anderen kunnen je helpen je te verbeteren. Deze dienst is eigenlijk een community, die elkaar wil verder helpen. Je kan een tekst posten in de taal die je aan het leren bent, en degene die de taal als moedertaal hebben, zullen je verbeteren.
[Taal: ENG]
https://en.modole.io/


DE UNIVERSELE VERKLARING VAN DE MENSENRECHTEN
In heel wat politieke discussies wordt er verwezen naar al dan niet vermeende inbreuken op de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. En als aandachtige deelnemer aan die discussies, wil je toch wel eens weten wat daarin staat. Welnu, hier kan je dat lezen.
[Taal:ENG]
https://www.un.org/en/universal-declaration-human-rights/index.html


TREEGLE: VERKLAREND WOORDENBOEK MET DIEPGANG

Een online dienst om de betekenis van Engelstalige woorden op te zoeken- maar met een twist. Wanneer je die betekenis namelijk leest, dan kom je vaak een woord tegen dat je niet meteen kent. Treegle geeft een definitie voordie woorden, en ordent die in de vorm van een boom, wat je helpt om de betekenis te snappen. Concreet: tik een Enels woord in, en klik op Search. Klik vervolgens op het woord om alternatieve definities te verkrijgen. Klik op een woord om de definitie ervan te bekijken in een uitklapmenu.
[Taal: ENG]
http://www.treegle.xyz/


GELUIDSGOLVEN

Echt heerlijk - er bestaan zoveel leerrijke websites, waar met interactieve voorbeelden bepaalde begrippen uitgelegd worden op een manier dat ook jij alles verstaat. Deze pagina vertelt je alles over geluidsgolven, en legt o.a. uit wat sinusgolven zijn, harmonischen, enz.
[Taal: ENG]
https://pudding.cool/2018/02/waveforms/


TWITTER BOTS: ZELF EEN TWITTER-BOT MAKEN
Ons is het een raadsel waarvoor je eigenlijk een Twitter-bot zou gebruiken. Maar als jij daarvoor een nut hebt, dan kan je met deze webdienst aan de slag. De dienst maakt het heel eenvoudig om een Twitter-app aan te maken, de Bot te configureren, en acties eraan toe te voegen. De website geeft met duidelijke voorbeelden een heldere handleiding van hoe je te werk moet gaan.
[Taal:ENG]
https://digitalinspiration.com/product/twitter-bots


TRESORIT: SHARING MAAR MET ENCRYPTIE
Je bestanden delen met anderen of overal kunnen gebruiken, dat is allemaal mooi en wel. Maar is het ook veilig? Zou jij de vertrouwelijke bestanden van jouw bedrijf toevertrouwen aan een cloud-dienst zoals Dropbox? Tresorit gebruikt als Unique Selling Point dat alle bestanden end-to-end versleuteld zijn. Zoals je wel verwachten kon, is deze dienst niet gratis: 10 euro per maand.
[Taal: ENG]
https://tresorit.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: MOBIPULSE

Rijdt de trein echt zo vaak met vertraging? Voortaan kan je het zien op een landkaart. Daar zal Infrabel voortaan twee keer per dag vertonen of de trein vertraging had, en welke dan, maar daar dan ook tegenover zetten hoelang je over dit traject gedaan had als je met de eigen wagen gereden had.
[Taal: NL]
https://mobipulse.infrabel.be/indexnl.html


HIER SPREEKT MEN NEDERANDS: CYBERGUIDE
Het Belgische Cyber Crime Center heeft een gids uitgebracht waarmee je een plan kan opstellen om weerbaarder te worden tegen cyberaanvallen.
Je vindt er een overzicht van de verschillende veiligheidsmaatregelen die je kan nemen - van simpel tot geavanceerd. Telkens ook met praktische tips en links naar websites die je nog verder kunnen helpen.
[Taal: NL]
https://ccb.belgium.be/nl
https://cyberguide.ccb.belgium.be/nl


VRIJDAG MULTIMEDIA: TRAILER NITE

Wil je weten welke films en feuilletons je binnenkort te wachen staan? Dan is deze site iets voor jou. Want zoals de naam het zegt, vind je hier trailers van de nieuwste films. Het gaat wel om films die binnenkort in de VS uitkomen, maar de inhoud blijft hetzelfde, niet?
[Taal: ENG]
https://www.trailernite.com/



Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com



 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
  - Slim nufje: dit speeltje bestelt na je orgasme een pizza
https://www.ad.nl/lifestyle/slim-sekssnufje-dit-speeltje-bestelt-na-je-orgasme-een-pizza~a81acf82/
- 'Nieuwe Lara Croft heeft geen puntige boezem meer'
https://www.ad.nl/show/nieuwe-lara-croft-heeft-geen-puntige-boezem-meer~ab57a27e/

 
 *** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Project in de kijker: Opti-Q opticien
http://elektrozine.be/project-in-de-kijker-opti-q-opticien/
- Smappee werkt nu nog beter samen met Nest-thermostaat
http://elektrozine.be/smappee-werkt-nu-nog-beter-samen-met-nest-thermostaat/

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Android Ransomware: Van Android Defender tot DoubleLocker – deel 5
http://computertaal.info/2018/02/23/android-ransomware-android-defender-tot-doublelocker-deel-5/
- Papiervouwen – tutorial
http://computertaal.info/2018/02/22/papiervouwen-tutorial/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Archos komt met fysieke 'portemonnee' voor cryptomunten
https://tweakers.net/nieuws/135645/archos-komt-met-fysieke-portemonnee-voor-cryptomunten.html
- Spar opent nog voor de zomer kassaloze winkels in België
https://tweakers.net/nieuws/135611/spar-opent-nog-voor-de-zomer-kassaloze-winkels-in-belgie.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be



- Meer dan 100.000 identificaties via Itsme op overheidswebsites
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/meer-dan-100-000-identificaties-via-itsme-op-overheidswebsites/article-normal-968857.html
- Nissan test zelfrijdende taxidienst
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nissan-test-zelfrijdende-taxidienst/article-normal-968795.html

*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be
- Belgische justitie legt Facebook 100 miljoen Euro boete op
http://www.technologium.be/data-privacy-belgische-justitie-legt-facebook-100-miljoen-euro-boete-op
- Startup Grind Global | De grootste start-up conferentie ter wereld
http://www.technologium.be/startup-grind-global-grootste-startup-conferentie-wereld



*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Facebook Messenger op je website? Zo gebruik je de Customer Chat-plugin
https://www.bloovi.be/nieuws/detail/facebook-messenger-op-je-website-zo-gebruik-je-de-customer-chat-plugin
- De hackathon die België moet wakker schudden: “Met discussiëren alleen kom je er niet als je een betere toekomst wil”
https://www.bloovi.be/nieuws/detail/de-hackathon-die-belgie-moet-wakker-schudden-met-discussieren-alleen-kom-je-er-niet-als-je-een-betere-toekomst-wil



 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 
HOE SCHAKEL JE DE CHROME ADBLOCKER UIT?

Verleden week kon je lezen hoe er in de nieuwe versie van de Chrome browser(versie 64 en later) nu een ad-blocker ingebouwd zit, die opdringerige advertenties moet tegenaan. Maar niet iedereen vindt dat zijn browser moet bepalen wat opdringerige advertenties zijn en wat niet. Daarom even een tip  over hoe je die adblocker kan uitschakelen.

Je hebt hierbij de keuze om àlle advertenties toe te laten, of specifieke sites op een witte lijst te zetten.

Voor de eerste optie, dus àlle advertenties toe te laten, moet je naar het Instellingen menu van Chrome. dat vind je bovenaan rechts: klik op de drie puntjes, en kies Instelllingen. Daar blader je naar beneden, en klik je op Geavanceerd.> Privacy & Security > Content. Klik daarop. Je hebt nu veel opties - zoek naar 'Ads', en klik het aan. De schuiver hier staat standaard op "On", maar het lijkt alsof hij op "off" staat. zet die schuiver op "allow ads".

Om advertenties op een specifieke site toe te laten, surf je naar die site. Klik vervolgens op het gedeelte juist links van de URL in de adresbalk (een "i" of het woord "securei". In het uitklapmenu kies je Instellingen. Zoek naar "Ads", en kies "Allow" uit het menu. Voortaan zal je op die website terug advertenties zien.

Voor deze rubriek danken wij Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html en Mac-kenner Arnold voor hun hulp bij Mac-onderwerpen, en Hans voor de vele tips.



 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

REFINED TWITTER: EEN BETERE TWITTER ERVARING
Deze extensie voor de Chrome browser kan ook gebruikt worden voor Firefox, na eerst een functie te installeren die het mogelijk maakt om Chrome extensies te gebruiken. De extensie zorgt voor een verbeterde manier om met Twitter om te gaan, waardoor bijvoorbeeld promoted tweets niet getoond worden, er nieuwe tweets in de stream automatisch getoond worden wanneer je de bovenkant van je stream bereikt hebt, zodat je niet meer extra moet klikken, worden jouw mentions in de stream duideijk gemarkeerd, enz. De uitgebreide lijst met verbeteringen vind je op Github.
https://chrome.google.com/webstore/detail/refined-twitter/nlfgmdembofgodcemomfeimamihoknip
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/chrome-store-foxified/
https://github.com/sindresorhus/refined-twitter


PAINT.NET APP

We hebben het al eerder gehad over de Paint.net app - de opvolger vanhet aloude Paint, dat al sinds de beginjaren van het Windows besturingssysteem in het OS gratis meegegeven werd. Maar eigenlijk zou je echt wel eens de app moeten uitproberen, want hij zal je verrassen!
https://www.getpaint.net/
http://www.chip.de/downloads/paint.net-Windows-10-App_124297953.html


SMARTERPOD: PODCASTS IN DE ACHTERGROND VAN JE CHROME BROWSER
Met deze extensie voor je Chrome browser kan je op de achtergrond luisteren naar podcasts. Je kan je feeds beheren, nieuwe afleveringen ophalen, enz. Let wel op: dit is een bèta-versie die nog fouten vertonen kan.
In versie 0.3 kan je ook op de database van iTunes zoeken naar je favoriete podcasts.
[Taal: ENG]
https://chrome.google.com/webstore/detail/smarterpod-simple-and-sma/ehlmnfeohfahemdjnakciaheggkojchf


FOLDER COLORIZER: KLEUR JE MAPPEN


Met deze freeware kan je bij Windows de kleur van het mappen-icoontje wijzigen. Dat maakt het veel overzichtelijker om mappen die bij een bepaald project behoren, terug te vinden door ze allemal dezelfde kleur te geven. De kleur wijzign doe je via het rechts-klik context menu.
https://softorino.com/utilities/?irgwc=1&clickid=11jzoEVccSZ%3AwjV0qOz4OUmEUkjxS22th1Q5xs0
http://www.chip.de/downloads/Folder-Colorizer_124298590.html


VRIJDAG APPDAG: ANCHOR - ALLES WAT JE NODIG HEBT OM TE PODCASTEN
Van deze app is een nieuwe versie uit, die een beetje de focus van de app verschuift. Voorheen kon je audio (een podcast dus) opnemen en delen. Maar in deze nieuwe versie kan je de audio niet alleen opnemen, mar ook bewerken, hosten, publiceren, verdelen, of het nu om een lange of korte podcast gaat. Bovendien kan je zien hoe goed je podcast het doet, hoe vaak hij gedownload wordt, enz.
De app is verkrijgbaar voor iOS en Android. Een uitvoerige bespreking ervan vind je bij TechCrunch.
https://techcrunch.com/2018/02/22/anchors-new-app-offers-everything-you-need-to-podcast-including-free-hosting/
https://anchor.fm/
 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.



 
 

Het laatste woord....



 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Je kunt de tijd niet in dagen meten zoals geld in dollars,
omdat iedere dag weer anders is.
- Jorge Luis Borges-