Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
19/10/2017
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 21
Nummer 1028 van 14/10/2017



Gegroet lezer,

Wat een heerlijke nazomerdag, vandaag. Tijd om de tuin op te rommelen, het speelgoed van de puppy dat overal verspreid ligt, te verzamelen, wat takken al te snoeien, en dat alles onder het genot van het warme zonnetje op de rug. Het leven kan erg mooi zijn - en vaak veel leuker in het "echte" leven, dan het online leven, het virtuele leven, de sociale media. Want daar kan het soms héél hard aan toe gaan - met niets ontziend taalgebruik, heel kwetsend. Alhoewel er ook vaak mooie momenten te beleven zijn, van woordkunstenaars, van mensen die grappig op gebeurtenissen inpikken, en er is ook heus heel wat solidariteit te vinden.  Maar het echte leven, vooral wanneer je na gedane arbeid naar de zonovergoten tuin, met de langer wordende schaduwen kan kijken, tja, daar kan niets tegenop :)

Deze week weer heel wat nieuws op hardware gebied, en ook weer wat prangende vragen over de nieuwste evoluties in de digitale wereld. En natuurlijk veel tips om meteen mee aan de slag te gaan. Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




NIET OF SLECHT HOREN, EN TOCH NAAR HET THEATER, DANKZIJ AR
Wanneer mensen met een verminderd of geen gehoor naar de film gaan, dan zijn er gelukkig ondertitels zodat zij alles kunnen volgen - tenminste bij films in een andere taal dan het Nederlands. En op tv kan je ondertitels in het Nederlands activeren, via teletekst. Maar theater?

Dat was tot voor kort onbegonnen werk om als gehoorgestoorde te volgen. Dankzij AR komt daar nu verandering in. Techradar heeft namelijk een interessant artikel over een technologie die uitgewerkt werd door Epson in samenwerking met Accenture. Epson zorgt voor de hardware, de Moverio BT-350 Smart Glasses, zoals de naam het zegt een bril die erg doet denken aan de Google Glass bril. Accenture van zijn kant zorgde voor een AR-systeem, Open Acces Smart Capture. Daarmee kunnen theaterbezoekers in real time ondertitels zien tijdens de live voorstelling.

Nu is het wel zo dat bepaalde theaters sommige voorstllingen al van ondertitels voorzien. Maar die worden dan geprojecteerd naast het scherm, om de andere bezoekers niet te hinderen. Bij deze technologie worden de ondertitels gewoon transparant op het scherm van de bril geprojecteerd. Het zou dus even weinig het zicht op het toneel hinderen, als wanneer je naar ondertitels op je tv zou kijken.

Er zijn natuurlijk een paar minpunten aan de technologie. Zo moeten de ondertitels synchroon met de tekst lopen. En theater is live, dus het tempo van het stuk kan al eens verschillen. Maar dat kan verholpen worden door een menselijke factor, een persoon die de apparatuur bedient en bijstelt indien nodig. Het blijft echter wel dat de acteurs zich strict aan hun script moeten houden.

Bij TechRadar lees je een bespreking van zo'n theaterstuk met ondertitels, bijgewoond door een van de redacteurs. In elk geval een knappe evolutie!
http://www.techradar.com/news/the-national-theatre-is-using-augmented-reality-to-enhance-its-shows



MOET FACEBOOK GEDWONGEN WORDEN ZIJN SOCIAL GRAPH TE DELEN?
AIM, de ooit zo populaire Instant Messenger van AOL, bestaat al sinds 1997. Het was het begin van instant communicatie tussen mensen, de voorloper van ICQ, en nu uiteraard al lang verdrongen door tools zoals WhatsApp.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat het AIM team nu aankondigt dat het de stop uittrekt voor AIM. Op 15 december 2017 zal het protocol niet meer werken. De gebruikers hebben een bericht ontvangen dat al hun AIM-data vernietigd zullen worden. Wie nog mailt via een @aim.com mailadres, zal echter geen gevolgen ondervinden van deze stopzetting.

Techcrunch kijkt terug op de 20 jaar AIM (1). Maar voor de website Motherboard was deze stopzetting een aanleiding om een suggestie te doen, die eigenlijk nog niet zo gek is.

Het blijkt namelijk dat in 2001 AOL (America On Line), een van de eerste en grootste Amerikaanse providers, een fusie wou aangaan met Time Warner. Het FCC (Federal Communications Commission), dat de regels vastlegt voor radio, tv en ook communicatie via het internet, moest echter haar fiat geven voor deze fusie. Dat gebeurde ook, maar wel onder de uitdrukkelijke voorwaarde dat AOL zijn chatprogramma compatibel maakte met andere chat apps. Want anders zou er een gesloten systeem kunnen ontstaan, waarbij iedereen AIM moest gebruiken en ontstond er een monopolie.

AOL voldeed aan die eis, weze het met tegenzin. Die eis is nu voor Motherboard aanleiding om hetzelfde op tafel te leggen voor Facebook. Dat heeft 2 miljard gebruikers die elke maand actief zijn. Het heeft het 'social grid', onze relaties op het internet in handen.

Waarom niet Facebook dwingen om die social graph open te stellen? Net zoals er bij AOL zo nieuwe chat apps konden ontstaan, zou dit betekenen dat er nieuwe apps en diensten kunnen komen die bouwen op de social graph.

Meer lees je bij Motherboard. En weet je wat? Wij zijn gewonnn voor het idee!
https://techcrunch.com/2017/10/06/aol-instant-messenger-shut-down/
https://motherboard.vice.com/en_us/article/mb7n7v/aim-aol-instant-messenger-regulation-facebook-ending



MAG EEN DRONKEN CHAUFFEUR MET EEN ZELFRIJDENDE AUTO RIJDEN?
Nieuwe technologieën stellen nieuwe vragen, op vele gebieden. Etisch, moreel, financieel, wettelijk... Ars Technica bijvoorbeeld stelt een heel realistische vraag die rijst bij zelfrijdende auto's. Tot nu toe mogen die (althans in de VS) enkel rijden wanneer er een menselijke chauffeur is, die de besturing indien nodig kan overnemen.

Maar dan rijst de vraag: mag een chauffeur, die te diep in het glas gekeken heeft, wel met een zelfrijdende auto rijden? Want àls hij het stuur zou moeten overnemen, dan is hij uiteraard in overtreding, wegens rijden onder invloed. Maar een van de redenen om een zelfrijdende auto te nemen, is juist het feit dat je zelf niet kan/mag/moet rijden...

Er zijn natuurlijk nog vele andere vragen waarop de wetgever een antwoord moet geven. Of de maatschappij, bij monde van filosofen. Wie is bijvoorbeeld aansprakelijk bij een aanrijding - de chauffeur, de autobouwer of de maker van de software?

En dan hebben we het niet eens over morele dilemma's. Wie bepaalt welke keuzes een AI software in een zelfrijdende auto moet nemen, wanneer de auto geconfronteerd wordt met een groep plots overstekende kinderen, die enkel te ontwijken zijn door uit te wijken, en het leven van de passagier in gevaar te brengen?

En tot slot nog een vraag, die eigenlijk al lang in ons achterhoofd brandt. Zijn mensen eigenlijk wel te vinden voor zelfrijdende auto's? Voor velen is rijden een plezier - uiteraard niet in de file, maar wel op snelwegen of plekken waar je de kracht van een automotor kan voelen...

Meer bij Ars Technica.
https://arstechnica.co.uk/cars/2017/10/australia-panel-asks-is-starting-a-self-driving-car-while-drunk-criminal/



FACEBOOK MESSENGER LITE: EEN ZEGEN VOOR ANDROID-GEBRUIKERS
Het is al enkele maanden geleden dat Facebook een Lite-versie uitgebracht heeft van zijn Facebook app en van zijn Messener app. Die zijn ontdaan van veel toeters en bellen, maar verbruiken heel wat minder data.

Oorspronkelijk waren deze lite versies bedoeld voor landen waar data heel duur zijn voor de gebruiker. Maar al snel bleek dat gebruikers in andere landen ook wel interesse hadden voor de lite-versie. Om te beginnen omdat die veel lichter is, qua installatie (minder bloatware), omdat hij sneller is, en minder data verbruikt. Bovendien is hij eenvoudiger in gebruik, omdat er minder toeters en bellen zijn.

Momenteel kan je dus al een Lite-versie gebruiken van Messenger wanneer je een Android toestel hebt. iOS gebruikers moeten op hun honger blijven zitten.

Bij Wired vind je een artikel dat de redenen opsomt waarom je moet overschakelen op de Lite-versie, en hoe je die best gebruiken kan.
https://www.wired.com/story/ditch-facebook-messenger?mbid=social_twitter
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.facebook.mlite&hl=en



EINDELIJK! TWITTER OVERWEEGT DAN TOCH EEN BOOKMARKING TOOL!
Hoe vaak is het je al niet overkomen dat je een tweet tegenkomt op Twitter, naar iets dat je later op je gemak wil lezen? Tja, dan zat je natuurlijk in de puree. Want op Twitter bestaat er momenteel niets zoals een bookmark-functie.
Je kan natuurlijk wel een tweet Liken, zodat je die kan terugvinden in je lijst met 'favoriete tweets'. Maar dat geeft meteen ook de indruk dat je achter de inhoud van die tweet staat, wat vaak niet het geval is. Ik persoonlijk heb zelfs expliciet in mijn profiel op Twitter vermeld dat mijn Likes bookmarks zijn, geen teken van goedkeuring.

Je kan ook de tweet gaan delen, en bijvoorbeeld via mail naar jezelf sturen. Of de tweet zelf kopiëren, en dan in je Evernote plakken in de juiste map.

Het kan allemaal, maar het is echt heel omslachtig. Daarom juichten wij vandaag toen wij te lezen kregen dat de mensen bij Twitter aan een bookmark-tool werken. Al die bookmarks zouden dan in een speciaal lijstje op jouw profiel komen. En je Likes zouden dan échte Likes worden.

Wij kunnen alvast niet wachten tot deze functie voor iedereen beschikbaar wordt! Een demo bij Buzzfeed.
https://www.buzzfeed.com/alexkantrowitz/twitter-plans-to-release-a-bookmarking-tool?utm_term=.jsRnvbdZ2#.vwkv01DKJ
https://twitter.com/jesarshah/status/917538321693261824/photo/1



SNAPCHAT WERKT MET CONTEXTUELE KAARTEN
Ooit begonnen als messaging dienst met als bijzonder kenmerk dat je boodschappen na een bepaalde tijd verdwenen, is Snapchat uitgegroeid tot een radicale vernieuwer. Ontelbare functies heeft het aan zijn boodschappendienst toegevoegd, en het heeft zich gelukkig niet laten ontmoedigen door het feit dat andere bedrijven, met Facebook op kop, die functies gretig naäapten. Denk aan de geo-filters, de overlays op foto's, de stories... allemaal dingen die de gebruikers konden boeien, zodat zij aan Snapchat trouw bleven, ondanks de lokroep van sirene Facebook.

Nu heeft Snapchat weer een nieuwe functie uitgebracht, contextuele kaarten. Die voegen bijkomende informatie toe aan geo-getagde foto's en afbeeldingen die in publieke Stories getoond worden. Wanneer je zo'n kaart tegenkomt, dan valt dat te herkennen aan het woord "More". Even naar boven swipen en je krijgt contextuele informatie over die plek, die afkomstig is van partners van Snapchat, waaronder Foursquare, Open Table, TripAdviser en Lyft - maar dat zou in de toekomst nog uitgebreid worden, aldus Snapchat.

Je kan het nog het beste vergelijken met Google Maps, waar je ook fiches ziet met informatie over handelszaken op de kaart die je bekijkt: adres, telefoon, website, openingsuren... Om van daaruit dan bijvoorbeeld een tafel te reserveren en reviews te bekijken.

Slim. Meer over de nieuwe functie bij The Verge, en bij Wired lees je een interview met Evan Spiegel, de man achter Snapchat.
https://www.theverge.com/2017/10/10/16449960/snapchat-context-cards-reviews-reservations-maps
https://www.wired.com/story/snap-evan-spiegel-context-cards/



FLIPBOARD: SELF-SERVICE VOOR UITGEVERS
Er was een tijd dat de Flipboard app erg populair was. Flipboard was een nieuws-aggregator, wat wil zeggen dat de app nieuws verzamelde van verschillende bronnen, en in een mooie lay-out stak. Het grote nadeel was wel dat de gebruiker niet zelf nieuwssites kon toevoegen - hij kon tot nu toe enkel kiezen uit een selectie die Flipboard zelf voorstelde.

En naar onze mening was dat toch wel een grote hinderpaal. Bovendien zouden nieuwsuitgevers of blogs die hun nieuws wilden aanbieden via Flipboard, lang moeten wachten op goedkeuring, wat ook al niet hielp.

Dat zou nu moeten verbeteren, zo lees je o.a. bij Venturebeat. Elke uitgever kan voortaan zijn RSS feed toevoegen bij Flipboard, en zijn content zelfs bewerken om die bijvoorbeeld netjes weer te geven. En wanneer er een wijziging optreedt in hun RSS-feed, dan kunnen zij dat zelf ook in Flipboard aanpassen. Wat een hele verbetering is.

Het bedrijf heeft nog een andere beslissing genomen: het zal mobile-friendly content, dus artikels die aangepast zijn om te lezen op het scherm van de smartphone, promoten. Die krijgen een RED-symbool, waarbij RED staat voor Reader Enhanced Display. Dus geen rood bolletje, maar een bliksemflits.

Meer bij VentureBeat.
https://venturebeat.com/2017/10/10/flipboard-highlights-mobile-optimized-sites-with-red-bolt-symbol-and-launches-self-service-tool-for-publishers/
https://flipboard.com/



BEDREIGEN DE SOCIALE MEDIA DE DEMOCRATIE?
Een opmerkelijk artikel bij The Washtington Post. We zijn ons met zijn allen ondertussen al wel degelijk van bewust dat het grote gevaar van sociale media zoals Facebook en Twitter is dat zij ons in een bubbel laten leven, een echokamer. Doordat wij enkel berichten zien van de mensen die wij volgen (en dus graag zien, inclusief hun berichten), wordt ons gevoel dat onze eigen opinie over gebeurtenissen, de juiste is, alleen maar versterkt. Want onze vrienden denken er net hetzelfde over. En als zij een andere mening hebben, dan ontvrienden we ze. Simpel, toch?

Een artikel bij The Washington Post wijst ons erop dat er eigenlijk 6 verschillende manieren zijn waarop de sociale media niet alleen ons eigen oordeel blind maken, maar bovendien een heuse bedreiging vormen voor de democratie. Wij sommen even de 6 punten kort op - meer lees je in het artikel. Het gaat namelijk om:
- echokamers, polarisatie en vurige partij-aanhangers
- de verspreiding van valse of misleidende informatie
- het verwarren van populariteit (de Likes) met legitimiteit (iets wat veel geliked wordt is daarom nog niet waar)
- politieke manipulatie (accounts vermomd als gewone burgers, maar in werkelijkheid bots en trolls van politieke partijen - uit binnen- en buitenland)
- manipulaite, micro-targeting, gedragswijzigin (content die niet herkenbaar is als advertenties, advertenties die enkel te zien zijn door een heel beperkte groep)
- intolerantie, exclusie en haatspraak (het wordt normaa om elkaar uit te schelden)

Geen fraai lijstje. En sommige dingen heb je misschien zelf ook al ondervonden. Wat je kan doen? Er zelf voor zorgen dat je niet in een bubbel vastgeraakt. Je gezichtsveld (en dus de mensen die je volgt) zo breed mogelijk houden, door tegengestelde opinies te volgen. Zo vermijd je dat jouw eigen ideeën gewoon door eindeloze herhaling versterkt worden, en moet je ze regelmatig aftoetsen aan kritiek.

Lees ook de commentaren op het artikel bij The Washington Post, waarin het o.a. over de limieten van de vrije meningsuiting gaat.

Ach, en o ja, was de wereld woensdagavond even minder in gevaar toen Facebook en Instagram eruit lagen? Beide sociale netwerken waren een tijd lang heel moeilijk te bereiken. De aardbol is niet gestopt met draaien. Een leven zonder sociale netwerken is heus wel mogelijk ;)
https://www.washingtonpost.com/news/theworldpost/wp/2017/10/09/pierre-omidyar-6-ways-social-media-has-become-a-direct-threat-to-democracy/?utm_term=.d9eac3e447d7
https://www.washingtonpost.com/news/theworldpost/wp/2017/10/09/pierre-omidyar-6-ways-social-media-has-become-a-direct-threat-to-democracy/?utm_term=.d9eac3e447d7#comments



NOG EEN NIEUWIGHEID BIJ TWITTER: HAPPENING NOW
Het was een tijdje stil rond nieuwe functies - maar daar komt gelukkig verandering in. Gisteren was er de aankondiging dat je (eindelijk!) ook met bookmarks kan werken, in plaats van met Likes. En vandaag is er het bericht dat er een 'Happening Now' functie komt.

Die groepeert tweets op basis van een bepaalde gebeurtenis. Er wordt gestart met sportwedstrijden in de VS, wij hier in België zullen het wellicht nog niet meteen zien.

Een algoritme zal kiezen welke gebeurtenissen er in de schijnwerpers gezet worden, en bovenaan de tijdlijn verschijnt er dan een melding van dat evenement. Klik je daarop, dan word je naar een tijdlijn gebracht speciaal met tweets rond het evenement.

Nu zal je zeggen: wanneer er iets belangrijks in België gebeurt, bijvoorbeeld een voetbalwedstrijd, dan kan je dat toch ook volgen als je de hashtag van die bepaalde wedstrijd volgt? Jawel, maar dan moet je om te beginnen weten dat die mogelijkheid bestaat, en moet je ook de hashtag voor die wedstrijd kennen. Met deze nieuwigheid wil Twitter het gewoon gemakkelijker maken voor nieuwe gebruikers, iets wat Jack Dorsey, CEO van Twitter, al de hele tijd tracht te doen, om meer gebruikers te lokken.

Meer bij Buzzfeed.
https://www.buzzfeed.com/alexkantrowitz/twitter-adds-happening-now-feature-that-groups-tweets-by?utm_term=.jnvoO8nJxK#.myBx26Jy5V



OCULUS: DE NIEUWE REEKS
Facebook CEO Mark Zuckerberg, die ook de baas is van Instagram maar vooral van Oculus, heeft gisteren op een speciaal Oculus evenement nieuwe telgen voorgesteld van deze headset voor virtuele realiteit. Wij zetten ze even op een rijtje:
- Oculus Go: een autonoom werkende VR headset die ook Gear VR titels ondersteunt. Het heeft een WQHD LCD scherm en ruimtelijke audio. Het toestel zal begin volgend jaar verkrijgbaar zijn aan de prijs van $199.

- Oculus Rift: de prijs van deze headset, samen met Touch controllers, wordt nu verlaagd tot $399.

- Oculus Santa Cruz: dat is een nieuwe design voor de stand-alone headset, die je dus niet meer moet koppelen aan een pc of waarbij je niet moet werken met externe trackers. Een eerste versie daarvan voor ontwikkelaars zou in 2018 verwacht worden.

- 'Oculus for Business' tot slot is een aanbod voor bedrijven: zij kunnen VR-toestellen in grote hoeveelheden aankopen om in het bedrijf te werken. Daarbij worden dan speciale licenties toegepast, en krijgen zij ook extra klantenondersteuning.

Meer bij The Verge.
https://techcrunch.com/2017/10/11/oculus-announces-199-oculus-go-standalone-headset-  
 https://techcrunch.com/2017/10/11/oculus-for-business/?ncid=rss



MET NIEUWE KINDLE OASIS VAN AMAZON KAN JE OOK IN BAD!
Twee berichten van Amazon. Om te beginnen heeft het een nieuwe versie uitgebracht van zijn Kindle e-ink reader, de Kindle Oasis. Die bevat een iets groter scherm dan de vorige Oasis (van 15 naar 17,5 cm), maar werd ook wat zwaarder.

Maar, wat erg belangrijk is voor mensen die al eens graag hun boek lezen terwijl zij in het bad liggen te weken, of aan de rand van het zwembad liggen: het toestel is waterdicht. Het kreeg een IPX8 rating, wat wil zeggen dat het twee meter water boven zich kan verdragen gedurende een periode van een uur lang.

De batterij werd verbeterd en zou nu 6 weken moeten meegaan in plaats van twee. Je kan ook audioboeken beluisteren op het toestel. De prijs? $250 voor een 8 GB versie, $280 voor 32GB, $350 voor een toestel met ook 4G. (1)

Een tweede bericht betreft een nieuw aanbod dat Amazon heeft voor jongeren. Die kunnen voortaan zelf een eigen account hebben en dingen bestellen bij Amazon. Indien de ouders dat willen, kan een aankoop van hun zoon of dochter eerst door hen goedgekeurd moeten worden vooraleer de bestelling genoteerd wordt. Ouders kunnen ook vooraf een limiet bepalen over wat hun kinderen per maand mogen uitgeven.

Deze dienst is bedoeld voor jongeren tussen 13 en 17 jaar en moet hen meer autonomie geven. Het zorgt er in elk geval voor dat de aankopen van de jongeren niet meer vermengd worden met die van de ouders, zodat de aanbevelingen niet meer op tilt slagen. Meer bij TechCrunch.
https://www.engadget.com/2017/10/11/amazon-new-kindle-oasis/?sr_source=Twitter
https://techcrunch.com/2017/10/11/amazon-introduces-a-way-for-teens-to-independently-shop-its-site-following-parents-approval/



FACEBOOK: NIEUWE MOGELIJKHEDEN IN VR HANGOUT APP SPACES
In het kader van de presentatie van de nieuwe Oculus toestellen, heeft Facebook nog wat leuks aangekondigd. Facebook heeft namelijk een hangout app, Spaces. Deze app wil de aspecten van VR combineren met het sociale van Facebook. Zo kan je in dergelijke ruimten met je vrienden virtueel "rondhangen" (hangout) , net alsof je in het echt bij elkaar bent.

En nu werden nieuwe functies toegevoegd aan Spaces. Zo zal je voortaan je eigen foto's en video's in Spaces kunnen importeren, en zelfs 360 graden video vanuit de app kunnen streamen. Er zijn ook 3D Posts, wat een soort cartoonachtige, interactieve 3D objecten zijn die je kan aanpassen via creatieve tools in Spaces zelf. Het resultaat kan je uit VR exporteren naar je account op Facebook.

Bij The Verge lees je er meer over.
https://www.facebook.com/spaces
https://www.theverge.com/2017/10/11/16460080/facebook-spaces-live-360-degree-video-3d-posts


 



 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


SONY WIL WEER EEN ROBOTJE UITBRENGEN
Het is al 12 jaar geleden dat Sony zijn Aibo uitbracht, een robot-hond. Toen werd schamper gedaan over het feit dat mensen zo'n robothond niet alleen in huis zoude nemen, maar er bovendien aan gehecht raakten. Sindsdien is Sony gestopt met het ontwikkelen van robotica, en is het het bedrijf eigenlijk niet voor de wind gegaan. Het heeftzelfs een zware herstructurering moeten doorvoeren, en lijkt nu terug stevig op zijn poten te staan.

Het moet nu alleen nog een product vinden waarmee het de markt kan veroveren. En dan wordt onze trouwe Aibo terug vanonder het stof gehaald. Ondertussen is de tijdsgeest fel veranderd, heeft Artificiële Intelligentie enorme sprongen vooruit gemaakt, en is het idee om met een toestel te praten niet meer zo absurd in de ogen van de mensen.

Het is nu dus wachten op de nieuwe Aibo. Ondertussen vind je een achtergrondartikel over de perikelen van Sony bij Nikkei.com.
https://asia.nikkei.com/Business/Companies/Sony-jumps-back-into-robotics-after-12-year-hiatus
http://www.engadget.com/2017/10/09/sony-brings-back-aibo-team-for-robotic-dog/



KAMIGAMI: ROBOTJES ZELF BOUWEN
We blijven nog even bij robotjes. Maar dan van het soort dat je zelf kan bouwen, als educatief speelgoed. Mattel en Dash Robotics hebben namelijk een nieuwe lijn educatief speelgoed uitgebracht, in de vorm van robot-insecten.

Meer nog: het ontwerp van de robotjes is gebaseerd op de aloude Japanse kunst van origami - het vouwen van papier tot enorm knappe figuren. Het resultaat zijn dus robots, met een Bluetooth verbinding, zelf ontworpen door kinderen, die zelf in 30 minuten de robots 'vouwen' en dan vastzetten met rivetten.

Bij The Next Web lees je er meer over. Zet dit alvast maar op het lijstje voor de eindejaarsfeesten, om kinderen wat meer STEM (science, technology, engineering, math) bij te brengen!
https://thenextweb.com/distract/2017/10/11/kamigami-robots-insect-building-fun-whole-family/


 

Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet




PODCAST: KUNSTSTOF

Het is een hele verademing dat er in dit jachtige tijdperk, dat het moet hebben van snelle happen nieuws en clickbaits, toch nog altijd ruimte is voor rustiger, trager nieuws. Over cultuur. Onze eigen radiozender Klara doet dat, en in Nederland is er Kunststof. Elke dag een beetje cultuur. Te volgen via de podcast.
https://www.nporadio1.nl/kunststof
https://www.nporadio1.nl/kunststof/podcast-kunststof
http://feeds.ntr.nl/kunststof





Netties werkt samen met:


 
De nieuwe oogst


   
AR EXPERIMENTS


Deze site, onder auspiciën van Google, is een vitrine van de dingen die ontwikkelaars maken wanneer zij aan de slag gaan met ARCor, een SDK of Software Developer Kit voor Android om AR (Augmented Reality) toepassingen te maken. Een site dus om te bookmarken, en regelmatig terug te bezoeken om de laatste nieuwe vorderingen te bekijken!
[Taal: ENG]
https://experiments.withgoogle.com/ar
http://g.co/arexperiments


TONEDEAR: ONTWIKKEL JE MUZIKALE GEVOEL
Akkoorden herkennen, het interval tussen noten (een terts, een octaaf),  het is niet simpel. Op deze website kan je allerlei oefeningen doen om je muzikaal gehoor bij te schaven. De oefeningen zijn heel simpel, alleen moet je wel even een woordenboek erbij pakken om de muzikale benamingen te ontcijferen.
[Taal: ENG]
http://tonedear.com/


LIFEDIGGER: JE INFORMATIE BETER RANGSCHIKKEN

Hoe vaak heb je al dezelfde informatie opgezocht op het web? Hoe vaak ben je al een notitie kwijt geraakt op je computer? Deze webdienst belooft dat je voortaan je informatie op je eigen computer en verzameld van het internet beter kan organiseren in een echte kennisbasis.
Je kan bijvoorbeeld informatie aan elkaar koppelen, zoals je in een Wiki zou doen.
[Taal: EN]
http://www.lifedigger.io/landing


SOUL ARTISTS - STEL JEZELF VOOR
Dit platform is bedoeld voor artiesten, om zich voor te stellen aan het publiek, platenmaatschappijen, organisatoren van events. Er bestaan wel meer dergelijke platformen, maar deze onderscheidt zich door het feit dat volgens de website de hele website gemaakt werd door artiesten, voor artiesten.
De site ziet er knap uit, en je kan er heel wat ontdekken!
[Taal: ENG]
https://soulartists.net/discover-artist/


CREEPY COMPANIES: WAT VIND JIJ HET ERGSTE?
Dat je privacy op het internet geen eurocent meer waard is, is helaas een realiteit. En dat bedrijven je niet eens melden wanneer jouw privacy door een hack in het gevaar gebracht werd, is eveneens een feit. En daar komt dan nog bij dat bedrijven voortdurend progjes en apps bedenken, die nog dieper op jouw privacy inhacken... Voorwaar geen vooruitzicht om vrolijk van te worden.
Deze website wil je op ludieke manier herinneren aan de gevaren die jouw privacy bedreigen. Je kiest telkens uit twee websites of apps die ongelooflijke dingen uithalen met jouw privacy...
Ludiek, maar ook huiveringwekkend.
[Taal: ENG]
https://www.creepycompanies.com/


TIME BLOCKING: SLIMMER WERKEN?
Wanneer jij, zoals wij, elke dag veel te veel hooi op onze vork hebben liggen, dan is elke tip om efficiënter te werken welkom. Daarom geven we even dit artikel mee, waarin een methode besproken wordt die ons toch wel redelijk lijkt. Het gaat om Time Blocking, waarbij je dus periodes in je dag blokkeert om bepaalde taken af te krijgen, en in die periode niets anders doet. Dat, in combinatie met het bepalen van je doelen uiteraard. Om toch even uit te proberen?
[Taal: ENG]
http://dariusforoux.com/time-blocking/


CHECK-LIST VOOR EEN TWEEDEHANDS AUTO
Een lijstje met kenmerken en/of gebreken van een tweedehandsauto, dat je zeker moet doorlopen wanneer je een occasie auto gezien hebt, maar niet zeker bent van de kwaliteit. Helaas in het Engels, maar zeker en vast de moeite waard. Kent iemand een Nederlands equivalent?
[Taal: ENG]
http://pop.h-cdn.co/assets/cm/15/06/54d1504cb1bd6_-_used-car-checklist.pdf


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: MET DE HOND NAAR ZEE
We hadden het er al eerder over dat het zo moeilijk is om een plek te vinden, waar je met je trouwe viervoeter welkom bent in de natuur. De provincie Oost-Vlaanderen heeft nu een rubriek gelanceerd op haar website Dekust.be, waar je tips vindt voor plekken waar je wél terecht kan. Per kustgemeente kan je nagaan of je er met je hond mag wandelen op het strand, en zo ja, waar. Wat niet meteen terug te vinden is: of er ook hondvriendelijke pensions of hotels zijn.
[Taal: NL]
http://www.dekust.be/met-de-hond-aan-zee


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: HELPPER

Deze website wil mensen, die hulp kunnen gebruiken in hun dagdagelijkse taken, in contact brengen met buren die willen helpen - en daarbij ook een centje kunnen verdienen.
Dit initiatief kadert in de nieuwe verloningsmogelijkheden van de Deeleconomie, waardoor de dienstverlener slechts 10% belastingen moet betalen op wat hij bijverdient. Meer uitleg op de website.
https://www.helpper.be/thuishulp-zoeken/veelgestelde-vragen/
https://www.helpper.be


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: IUS MENTIS
De website van iusmentis.be aat over justitie, en dan vooral over internetrecht. Maar vooral het blog isinteressant. Daarin lees je over actuele, concrete zaken, vaak antwoorden op vragen die lezers stellen aan de auteur. Om te volgen!
[Taal: NL]
https://blog.iusmentis.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: ORIGAMI

Dankzij Archive.org vind je een hele collectie tips en instructies om zelf aan de slag te gaan met Origami - de edele kunst om papier te vouwen tot prachtige, kunstige voorwerpen. Het internetarchief heeft namelijk verschillende boeken over origami ingescand, die je kan downloaden als bestand voor je Kindle, in gewone tekt, voor een Daisy toestel, of als ePub en meer.
[Taal: ENG]
https://archive.org/search.php?query=origami&sort=-publicdate&and%5B%5D=mediatype%3A%22texts%22


VRIJDAG MULTIMEDIA: SCHATTIGE VOSSEN
Ja, de vos is een wild dier. En je mag hem echt niet als huisdier houden, want dan wordt hij heel ongelukkig. Maar wanneer er een wees-vosje gevonden wordt, en opgevoed wordt door mensen, dan geeft dat toch zo'n schattige foto's...
[Taal: ENG]
https://www.buzzfeed.com/kaelintully/its-a-woodland-critter-christmas?utm_term=.uikrGZG0P#.oqx8DzD3d


VRIJDAG MULTIMEDIA: JE VRAAGT EROM
Dit artikel bij The Chive hebben wij gekozen omdat het aantoont dat niet iedereen compleet gek is op de sociale netwerken, en dat ballonnetjes echt wel doorprikt worden. Om een glimlach op je gelaat te toveren...
[Taal: ENG]
http://thechive.com/2016/06/29/love-it-when-people-get-called-on-their-bs-21-photos-2/






Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com



 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Vliegveld Dubai vervangt douaniers door 'vissen' die gezichten scannen
https://www.ad.nl/buitenland/vliegveld-dubai-vervangt-douaniers-door-vissen-die-gezichten-scannen~a5088de1/
- Techreuzen azen op onze portemnonne
https://www.ad.nl/digitaal/techreuzen-azen-op-onze-portemnonne~afe3b17f/
 


*** ELEKTRO.BE

http://www.elektro.be
 
 
- Alle VRT radiozenders vanaf 17 oktober te beluisteren via DAB+
http://elektrozine.be/alle-vrt-radiozenders-via-dab-plus/
- Al je digitale films op één plek met Movies Anywhere (maar voorlopig enkel nog in de VS)
http://elektrozine.be/al-je-digitale-films-op-een-plek-met-movies-anywhere-maar-voorlopig-enkel-nog-in-de-vs/
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Hoe vind je de SMTP gegevens van een bepaalde provider ?
http://computertaal.info/2017/10/13/hoe-vind-smtp-gegevens-bepaalde-provider/
- Sexting – informatie voor ouders, leerkrachten en jongeren
http://computertaal.info/2017/10/12/sexting-informatie-ouders-leerkrachten-en-jongeren/


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Ransomware versleutelt bestanden en verandert pin op Android-telefoons
https://tweakers.net/nieuws/130721/ransomware-versleutelt-bestanden-en-verandert-pin-op-android-telefoons.html
- Belgische spoorwegmaatschappij schrapt it-systeem dat al 30 miljoen euro kostte
https://tweakers.net/nieuws/130711/belgische-spoorwegmaatschappij-schrapt-it-systeem-dat-al-30-miljoen-euro-kostte.html


*** DATANEWS

http://www.datanews.be


-Overheidshacking en ANPR-camera's winnen Big Brother Awards
http://www.knack.be/nieuws/belgie/overheidshacking-en-anpr-camera-s-winnen-big-brother-awards/article-normal-912391.html?_ga=2.183080806.1313305132.1507921391-251870668.1464711133
- Russische Uber gaat chauffeurs en passagiers verzekeren
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/russische-uber-gaat-chauffeurs-en-passagiers-verzekeren/article-normal-912133.html


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Deze Kortrijkse start-up wil jong talent de weg naar ondernemerschap tonen
https://www.bloovi.be/nieuws/detail/deze-kortrijkse-start-up-wil-jong-talent-de-weg-naar-ondernemerschap-tonen
- Belgisch-Oekraïense blockchain start-up: “Blockchain is geen disruptie, maar een evolutie"
https://www.bloovi.be/nieuws/detail/belgisch-oekraiense-blockchain-start-up-blockchain-is-geen-disruptie-maar-een-evolutie



 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


TIP: MYANALYTICS OM SLIMMER TE WERKEN
Dit is een onderdeel van je Outlook mailprogramma, dat je misschien niet eens wist dat je had. Het is de bedoeling dat je met deze tool efficiënter gaat werken. Zo kan je je feed met berichten aanpassen op basis van de mensen waarmee je het meeste mailt, je kan zien of mensen de mail lezen die jij gezonden hebt, je kan je to-do lijstjes opvolgen, en veel meer. Bij het Windows blog een uitgebreide uitleg.
MyAnalytics vind je in de navigatiebalk; klik erop en de tool zal uitvouwen in een kolom aan de rechterkant van je mail venster.
https://blogs.windows.com/windowsexperience/2017/10/09/windows-10-tip-work-efficiently-myanalytics/#2uaJSZLRcsPu0KTH.97



HET CORRECT GEBRUIK VAN ZOEKTERMEN OP YOUTUBE

YouTube is een ongelooflijke bron van informatie - je vindt er nieuws, live streams, muziek, documentaires... Het is wel de kunst om de juiste zoektermen te gebruiken, wil je het gewenste resulaat bereiken. Daarom hieronder een lijstje met de zoektermen die je gebruiken kan. Gebruik ze in combinatie met je trefwoord in de zoekbalk.

- Channel: brengt je naar het officiële kanaal van een content; vier, channel zal je dus het officiële kanaal tonen van vier.

- live: dit beperkt de zoekresultaten tot live stream video's zoals live nieuws, live gaming kanalen, live concerten, live sportmanifestaties. Voorbeeld Ancienne Belgique, live

- this week: beperkt de zoekresultaten tot recent geüploade video's. Voorbeeld vier, this week (of today, this month)

- partner: beperkt de zoekresultaten tot de officiële video's, en sluit dus fan materiaal uit. Voorbeeld Justin Bieber, partner

- movie: hiermee krijg je hele speelfilms te zien. Voorbeeld: jackie chan, movie

- 4K of HD: dit toont je enkel high definition videoclips die ofwel 720p of 1080p zijn. Voorbeeld: the king's speech trailer, hd

- 3D: hiermee krijg je filmpjes in 3D, om met je 3D bril kan bekijken

- playlist: om veerdere met elkaar verwante video's te beluisteren of bekijken. Voorbeeld: bryan adams, playlist

- long: geeft je video's van minstens 20 minuten lang.

- short: geeft je video's van maximum 4 minuten

- allintitle: "....." geeft je een video met een titel die exact overeenkomt met de woorden tussen de quotes. allintitle: "the sound of music" bijvoorbeeld

Meng de zoekoperatoren: je kan de bovenvermelde zoekoperatoren ook mengen. Bijvorbeeld: Ted talks, hd, this month, long, geeft je de video's van ted talks die deze maand geüpload zijn, langer dan 20 minuten duren, en in hd beeld opgenomen zijn.
https://www.labnol.org/internet/youtube-search/19261/


Voor deze rubriek danken wij Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html en Mac-kenner Arnold voor hun hulp bij Mac-onderwerpen, en Hans voor de vele tips.
 



 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

CELLY: SAMEN LEREN
Traditioneel leren is top-down: er is een leraar (top), die de leerlingen onderwijst (down). De bedenkers van deze app (iOS en Android) / webdienst menen chter dat je meer leert wanneer je ook anderen bij het leerproces betrekt: andere studenten, ouders, organisaties. De bedoeling is om mensen over alle barrières heen met elkaar in contact te brengen, ongeacht het platform of het toestel dat zij gebruiken. Om toch eens de kans te geven?
[Taal: ENG]
https://cel.ly/


SODA PLAYER: TORRENTS
Windows all - 74 MB - freeware
Even dit: wanneer wij software vermelden om torrents te downloaden, is het de bedoeling dat je die software enkel gebruikt om legale bestanden te downloaden.
Dit gezegd zijnde: Soda Player is een video player waarmee je magnet links en torrent bestanden onmiddellijk kan afspelen. Het progje ondersteunt DHT, PE, UDP trackers en alle andere BitTorrent technologieën.
https://fileforum.betanews.com/detail/Soda-Player-for-Windows/1489607459/1
https://www.sodaplayer.com/


IRFANVIEW: NIEUWE EDITIE

Nu is editie 4.5 beschikaar van IrfanView. Dat is onze favoriete software om simpele afbeeldingen te bewerken, screenshots te maken, foto's te bekijken. SImpel, maar hij ondersteunt toch heel wat grafische bestandsformaten. En er is een hele reeks plugins beschikbaar, waarmee je bijkomende effecten kan uitvoeren.
http://www.irfanview.com/
https://fileforum.betanews.com/detail/IrfanView/967963863/1


ATTRIBUTE CHANGER: BESTANDEN


Windows all - 2,9 MB - freeware
Dit is een tool voor de power gebruikers. Je kan namelijk allerlei mogelijke attributen (kennmerken) van bestanden en mappen wijzigen, datum en tijd, en zelfs de NTFS compressie. De interface is heel simpel, en toch kan je heel veel doen.
https://fileforum.betanews.com/detail/Attribute-Changer/1009407292/1
https://www.petges.lu/


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.
 



 
 

Het laatste woord....



 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Er is geen geld in poëzie
maar er is evenmin poëzie in geld.
-Robert Graves-