Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
21/9/2017 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 21
Nummer 1024 van 16/9/2017



Gegroet lezer,

Een rustige herfstzaterdag. Eerst een wandeling met onze pupyy, in het bos, onder een stralend blauwe hemel. Gevolgd door een lekker ontbijt met spek en eitjes en heerlijk originele confituur op hartelijk brood, en dat op een terrasje waar de stamgasten elkaar vriendelijk begroeten. Wat kan er beter zijn om de dag te beginnen? Er bestaat inderdaad wel degelijk een leven buiten de computer :)

Wat hebben wij voor u deze week in petto? Uiteraard dé aankondiging waarop zo lang gewacht was, van de nieuwigheden bij Apple. Maar ook een onderzoek in België naar het gebruik van gezondheidtrackers, dat eigenlijk bewijst dat de mensen niet zozeer een slim uurwerk willen, als wel een goéde tracker. Verder berichten over de 'usual suspects', onder andere over Facebook. Tja, al krijg je ons met geen stokken op Facebook (we hebben een account, maar gebruiken het ding niet), toch blijft het voor velen erg centraal staan in hun leven, en is het dus belangrijk dat zij het nieuws erover vernemen.

Veel leesplezier gewenst en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




DE VERSTREKKENDE GEVOLGEN VAN DE HACK BIJ EQUIFAX
Wellicht heb je het verleden week gehoord: in de VS is het bedrijf Equifax gehackt. Onbekenden kregen de toegang tot de gegevens van maar liefst 143 miljoen gebruikers. Waarom dat belangrijk is?

Wel, om te beginnen het volume van de hack. 143 miljoen gebruikers, dat is niet niks. Van al die mensen werden de namen, geboortedatum, social security (sociale zekerheid) identificatie, en kredietkaartnummers buitgemaakt. Dat betekent dat al die 143 miljoen mensen nu het gevaar lopen dat iemand anders met hun gegevens ergens een bankrekening opent, een lening aanvraagt, enz.

Bovendien werd van 182.000 mensen ook informatie buitgemaakt die gebruikt wordt wanneer er een dispuut is over een rekening - zoals: wie was je eerste schoolvriend, wat is de voornaam van je moeder, enz. Met die informatie kan de hacker bij elke mogelijke account van die 182.000 mensen hun identiteit overnemen, omdat hij het antwoord weet op die backup vragen.

Het tweede punt waarom dit toch wel een eigenaardig verhaal is: de hack begon in mei. Hij werd ontdekt op 29 juli. Dat was een zaterdag. En weet je wat er de maandag daarop gebeurde? De CFO (Chief Financial Officer), de Workforce Solutions President en de Information Solutions President van dat bedrijf verkochten begin augustus voor 1,8 miljoen dollar aandelen van het bedrijf. Toeval? Volgens Equifax waren deze kaderleden niet op de hoogte van de hack toen zij de aandelen verkochten... (1)

En tot slot: nadat de hack verleden week bekend werd, verwees het bedrijf naar een website waar internauten konden nagaan of hun account gehackt was, en waar zij dan gratis gedurende 6 maanden een dienst konden krijgen, die de verrichtingen met hun kredietkaart in het oog zou houden. Uiteraard zou die dienst na 6 maanden betalend worden, automatisch. Maar wie dit aanbod aannam, tekende meteen in voor een algemene voorwaarde waarbij hij zich ertoe verbond het bedrijf niet te vervolgen wegens de diefstal van zijn gegevens.

Een hele knoeiboel dus. TechCrunch heeft een vlammend artikel waarin woedend uitgevaren wordt naar de lakse houding van kredietkaartmaatschappijen, die de privacy van de gebruiker te grabble gooien, en hem vatbaar maken voor hacks. Zo wordt er geen gebruik gemaakt van 2 factor identificatie, zoals bijvoorbeeld een sms die naar jouw toestel gestuurd wordt. (2)(3)
https://techcrunch.com/2017/09/07/equifax-managers-dumped-stock/?ncid=rss
https://techcrunch.com/2017/09/08/its-time-to-build-our-own-equifax-with-blackjack-and-crypto/?ncid=rss
https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-09-07/three-equifax-executives-sold-stock-before-revealing-cyber-hack



FACEBOOK: GEDETAILLEERDE KAARTEN VAN BEVOLKING OP AARDE EN.. KINDERACHTIGE KLEURTJES
Twee berichten over het populairste sociale netwerk. Heel uiteenlopende berichten - het ene over ultra geavanceerde technologie waarmee Facebook werkt om de aarde in kaart te brengen, het ander over iets heel mondains, dat eigenlijk meer aandacht in de pers kreeg dan het eerste onderwerp.

Om te beginnen: Facebook heeft op basis van satellietbelden en informatie van de overheden over stemgerechtigde inwoners, de bevolking van de hele wereld in kaart gebracht. Het is een bericht dat eigenlijk al van 1 september dateert, maar tot nu bleef liggen in ons notitieboekje. De verzamelde data zijn erg nauwkeurig. De dataset heeft een resolutie van vijf meters, en elke structuur, overal ter aarde, werd in kaart gebracht.

Facebook heeft uiteraard een bedoeling met dit project. Volgens CNBC wil Facebook hiermee te weten kom welke soorten internetdiensten het gebruiken kan om de gebruikers te bereiken die geen internetverbinding hebben of enkel aan lage snelheid. Een interessant artikel hierover bij CNBC, dat ook vertelt hoe Google in de beginjaren zijn eigen satellieten de lucht in bracht, maar nu gebruik maakt van satellieten van nieuwe aerospace bedrijven, zoals SpaceX van Elon Musk, Blue Origin van Jeff Bezos en Virgin Galactic en Virgin Orbit van Richard Branson (1)

Het tweede bericht, wij hadden je gewaarschuwd, is echt triviaal. Het gaat namelijk om het feit dat je voortaan ook in tekstberichten in Facebook, kleurtjes kan activeren. Momenteel is het nog niet voor alle gebruikers uitgerold. Maar het was wel voldoende om sommige nieuwssites, zoals The Next Web, in paniek te laten slaan. "Niemand heeft hierom gevraagd!" was het commentaar op deze toch wel erg kleurige conversaties...
https://www.cnbc.com/2017/09/01/facebook-has-mapped-human-population-building-internet-in-space.html
https://thenextweb.com/facebook/2017/09/06/facebook-color-background-comments/#.tnw_UXl2QCla



IMEC ONDERZOEK: DE BELGEN EN HUN GEZONDHEID
Wellicht ben jij ook wel gevonden voor trackers, die bepaalde lichaamsfuncties monitoren. Hoeveel stappen je zet op een dag, hoe lang en diep je slaapt, hoeveel calorieën je verbrandt, hoe snel je hart slaagt. Bepaalde functies, zeggen we wel, want sommige functies wil je niet weten (hoeveel alcohol je drinkt, hoeveel vet je eet?), andere kunnen gewoon niet gemeten worden. Maar dat ben jij - hoe zit het met de andere Belgen?

Het Universitair onderzoekscentrum IMEC heeft daar nu een grootschalig onderzoek naar uitgevoerd, waarbij gepeild werd naar gezondheidsapps en wearables. Een jaar geleden werd daar trouwens ook al naar gepeild, zodat de resultaten vergeleken kunnen worden en er een evolutie vastgesteld kan worden.

Opvallend daarbij is dat 96% van de ondervraagden wel degelijk zijn gezondheid in het oog houdt, maar dat 46% dat "in zijn hoofd" doet. Zij weten hoeveel zij wegen, wat hun bloeddruk is, en of ze goed slapen. Maar zij gebruiken niet op geregelde tijden zelf een toestel daarvoor. 22% gebruikt een toestel, 22% een mobiele app, 10% een computer programma, 10% via de arts, 10% via een wearable, en 13% op papier. Want ja, je kan nog altijd op een papiertje noteren hoeveel je weegt, en wat je bloeddruk 's ochtends en 's avonds is.

Wat het gebruik van fitness apps zoals Google Fit, Runkeeper, Weightwatchers betreft: één derde van de ondervraagden heeft ooit een gezondheids app gedownload en opgestart. 79% blijft die app gebruiken, omdat hij zijn sportprestaties wil monitoren en verbeteren. Maar 21% draait de app de rug toe, om verschillende redenen technische problemen, een hoog batterijverbruik, té veel data moeten manueel ingevuld woden, en vooral: bezorgdheid over de privacy.

Opvallend: mensen die nog nooit een dergelijke app gebruikt hebben, gaven als reden aan dat zij geen sport doen. Wat er dus duidelijk op wijst dat mensen niet begrijpen dat de apps niet alleen voor echt sportieve mensen bedoeld zijn, maar ook voor minder actieve. En dat terwijl juist die laatste categorie veel baat kan hebben bij deze apps en trackers.

Deze en meer conclusies kan je dus vinden in het IMEC-rapport, dat gratis geraadpleegd kan worden. Onze conclusie: wij zijn voorstander van simpele trackers, die niet veel geld kosten en eenmooie app hebben. Kies een tracker die je stappen telt, je slaap meet, je hartslag. En vooral: die je waarschuwt wanneer je té lang achter elkaar blijft stil zitten. Want dat laatste is echt wel heel schadelijk voor je gezondheid!
https://www.imec-int.com/en/imec-magazine/imec-magazine-september-2017/it-s-an-illusion-to-think-that-everyone-is-interested-in-tracking-their-health



TESLA EN DE MIRACULEUZE EXTRA BATTERIJDUUR...
Je hebt het wellicht ook kunnen lezen: tijdens de rampspoed die de orkaan Irma verleden week aanrichtte in de VS, moesten heel wat Amerikanen vluchten voor de harde wind en het overstromingsgevaar. Dat zorgde voor lange files. De chauffeurs van elektrische wagens, met name van de Tesla, dreigden daardoor in problemen te raken, omdat hun batterij dreigde leeg te lopen terwijl zij in de file stonden.

Tesla zorgde er toen echter voor dat de eigenaars van de goedkopere Tesla modellen op miraculeuze manier extra batterijduur kregen. Mooi, toch? Ja, en neen. Want dit brengt aan het licht dat Tesla eigenlijk toch wel een beetje vals speelt.

In de goedkopere en de duurdere Tesla's zouden, aldus The Guardian, batterijen zitten met dezelfde kracht. Maar bij de goedkopere modellen werd die kracht softwarematig beperkt. Tijdens de Irma-orkaan verwijderde Tesla die beperking via een over-the-air update.

Is het bedrog, om een product dat een bepaalde kracht bezit, opzettelijk te beperken? Is het niet netjes? In het artikel gaat The Guardian dieper in op deze tactiek om een product te verminken, om het goedkoper aan te bieden - een tactiek die al sinds 1996 bestaat blijkbaar.

Aanbevolen lectuur!
https://www.theguardian.com/technology/shortcuts/2017/sep/11/tesla-hurricane-irma-battery-capacity?CMP=twt_a-technology_b-gdntech



IPHONE X: PRO EN CONTRA
Dinsdagavond was het dan zover: na alle (opzettelijke?) lekken, werd de iPhone X voorgesteld, de verjaardagseditie van de iPhone. Het was immers 10 jaar geleden dat de eerste iPhone zijn opwachting maakte, en ondertussen zijn we dus heel wat geëvoueerd. Wij vatten samen wat er al geweten is over het toestel, en enkele reacties, pro en contra.

Om te beginnen: de naam van het toestel is niet "X" (als in de grote onbekende), maar het Romeinse X, dus spreek je de naam van het toestel uit als iPhone Tien (of Ten). Verder is het scherm, zoals door alle bronnen aangekondigd, zo goed als zonder rand ('bezelless'). De 'home' button is verdwenen. Die had twee functies: je toestel uit slaaptoestand opwekken, maar hij dient tegelijkertijd als vingerafdruk scanner.

Voortaan moet je je toestel opwekken door op het scherm te tikken. En identificatie gebeurt via gezichtsherkenning.

Daarop kwamen toch wel wat commentaren los. De Home button was immers voor vele, niet zo ervaren gebruikers die in de menu's van het toestel verloren gelopen waren, de knop die hen naar hun veilige thuis terugbracht. Welke functie kan hen nu terug begeleiden? Tikken op het scherm - en het risico lopen om een of ander icoontje aan te klikken, en nog verder in het doolhof te verwarren?

En wat de gezichtsherkenning betreft: Apple mag dan al beweren dat de kans dat iemand Face ID om de tuin zou kunnen leiden met een foto 1 op 1 miljoen is. Maar wat als je opgepakt wordt door de politie, en die gewoon je toestel voor je gezicht houdt, om te ontgrendelen? Is daaraan gedacht?

Andere commentaren hebben dan weer bedenkingen bij het feit dat Apple belooft dat de gezichtsherkenningstechnologie niet om de tuin geleid kan worden door het dragen van een hoed, een nieuw kapsel, of een bril. Zij wijzen erop dat dit de deur opent naar enerzijds het opsporen en herkennen van demonstranten in een betoging, en anderzijds naar het herkennen van emoties, en dat toepassen voor commercieel gebruik.

Wat de nieuwe iPhone X bevat, en waarop Apple tijdens de presentatie de nadruk legde, was het feit dat de iPhone nu ook kan doen wat Snapchat doet - kinderachtige filters, en oh... bewegende icoontjes op je homescreen! Eerlijk gezegd zouden wij met deze "Annimoji" op ons homescreen niet betrapt willen worden. Maar anderen zullen daarover wellicht anders denken, maar onze mening werd alvast gedeeld door Stephen Nellis (@stephenNellis) van Reuters Tech, die tweette "Als je je afvraagt waaraan het krachtigste tech bedrijf ter wereld gewerkt heeft de laatste tijd - sprekende emoji's van drollen".

In de volgende dagen zullen er ongetwijfeld nog veel meer details bekend geraken, en zullen de "happy few', de journalisten die in het bovenste laatje liggen bij Apple en het toestel mogen uittesten, hun reviews schrijven. Tot zolang houden wij het erop dat heel wat Vlaamse twitteraars die wij volgen, het na een tijdje bekeken hielden, en overstapten op voetbal, om de match BayAnd te volgen...

Nog dit: de iPhone X is vanaf november verkrijgbaar. En je zou het haast vergeten, maar er is ook een iPhone 8 op komst. Een iPhone 9 daarentegen dan weer niet - begrijpe wie begrijpen kan.

Of Apple veel 8-versies verkopen zal, is de vraag. Alhoewel - die zouden toch wel wat schappelijker geprijsd zijn (vanaf €699) dan de 10-versie. Een 256 GB versie van de iPhone X zou namelijk €1.329 kosten in Nederland. En voor die prijs (of liever: als je er 100 euro bovenop legt), dan heb je een hele Macbook Air van 256 GB...

Alle berichten over het evenement kan je volgen bij TechMeme.
http://www.techmeme.com/170912/p24#a170912p24



NIEUWE APPLE WATCH
Uiteraard was de iPhone niet het enige wat Apple te vertellen had op zijn veel gehypete persevenement. Er werd ook een nieuwe Apple TV voorgesteld (saai, saai, ...) en een nieuwe Apple Watch (nice!).

Over dat laatste kunnen we kwijt dat deze serie 3 er eleganter uitziet dan het o zo hoekige serie 1 model. En dat het ook zijn eigen 4G verbinding heeft, zodat je, zoals een echte geheimagent, telefoongesprekken kan voeren door tegen je polshorloge te spreken.

Alle gekheid op een stokje: wat wel interessant is aan deze nieuwe versie, is dat de health sensoren verbeterd werden. Zo zal het uurwerk niet alleen je hartslag meten in rust en bij inspanning, maar via AI kunnen ontdekken wanneer er een anomalie is in je hartslag, en je hiervan verwittigen.

En als dit accuraat, medisch verantwoord, werkt, dan is dit wel een functie die menig leven kan sparen...
http://www.techmeme.com/170912/p20#a170912p20



MICROSOFT TEAMS: NU OOK MET GAST-ACCOUNTS
Zes maanden geleden heeft Microsoft zijn Teams gelanceerd, een messaging app die in de virtuele werkplek gebruikt kan worden - door velen de tegenhanger van Slack genoemd. Deze week heeft Microsoft nu aangekondigd dat je voortaan ook de Teams kanalen zal kunnen delen met gast-gebruikers van andere bedrijven.

De ondersteuning voor Guest accounts zal werken voor iedereen die een Office 365 gebruiker is, en iemand wil toevoegen die ook een Office gebruiker is, een Microsoft cloud gebruiker is, of een app gebruikt die met Azure werkt, de cloud van Microsoft. De IT afdeling zal het gebruik van de guest in het oog kunnen houden volgens dezelfde beveiliging en authenticatieprocedures als bij de andere Microsoft producten.

Forbes wijst erop dat deze aankondiging 'toevallig' gedaan werd op de dag voordat Slack zijn tweedaagse gebruikersconferentie hield in San Francisco. En een week nadat een andere uitdager, softwaremaker Atlassian, een concurrerende messaging dienst aankondigde, Stride.
https://www.forbes.com/sites/alexkonrad/2017/09/11/microsoft-opens-up-teams-to-guests/#5ea9d9567b22
https://www.forbes.com/sites/alexkonrad/2017/09/07/atlassian-launches-would-be-slack-killer-stride/#2061ada9185a



BOETES: GOOGLE IN BEROEP TEGEN EU, EN SPANJE BEBOET FACEBOOK
De wetgever in Europa is echt niet laks als het op de bescherming van de privacy van de gebruiker aankomt, of de vrijwaring van de concurrentie. Zo werd Google onlangs door de EU veroordeeld tot een fikse boete van maar liefst 2,4 miljard euro, omdat het misbruik gemaakt zou hebben van zijn dominante positie in Europa. Google zou namelijk zijn eigen vergelijkende shoppingdiensten prominent bij de zoekresultaten vertoond hebben, en daarmee die diensten voorgetrokken hebben op die van rivalen.

Google heeft nu aangekondigd dat het in beroep gaat tegen die boete. Het zou, zo lees je bij Reuters, verschillende jaren kunnen duren vooraleer het Luxemburgs hof een uitspraak zou doen in de zaak (1).

In Spanje is het dan weer Facebook dat onder vuur ligt. Het werd door justitie veroordeeld tot een boete van 1,2 miljoen euro omdat het persoonlijke informatie verzameld zou hebben over gebruikers in Spanje, die dan gebruikt zou kunnen worden om te adverteren. De boete bedraagt 1,2 miljoen euro - niet mis, maar toch maar klein bier als je het vergelijkt met de 8 miljard dollar die Facebook elk kwartaal binnenrijft, en de 435 miljard dollar die Facebook op de beurs waard is.

Ook in België, Frankrijk, Duitsland en Nederland zouden er gelijkaardige onderzoeken naar Facebook lopen. (2)
http://www.reuters.com/article/us-eu-google-antitrust/google-challenges-record-eu-antitrust-fine-in-court-idUSKCN1BM1LJ?il=0
http://www.reuters.com/article/us-facebook-spain-fine/facebook-fined-1-2-million-euros-by-spanish-data-watchdog-idUSKCN1BM1OU



DRONES MET AI AAN BOORD INGEZET OM HAAIEN OP TE SPOREN
Het is zover: AI en robots (in dit geval: drones) worden ingezet om zwemmers te beschermen tegen haaien, omdat die deze taak beter vervullen dan de mens! Het gaat om een project in Australië, waar drones, voorzien van een haaiendetectiesysteem voortaan gaan patrouilleren op enkele stranden.

De op batterij werkende drones zullen een live-video feed doorsturen naar een persoon die de drone bedient. Die zal op zijn beurt via Artificiële Intelligentie software de beelden analyseren om haaien in real time op te sporen, iets waarbij de software accurater zou zijn dan het menselijk oog.

Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat de mens 20-30 procent accuraat is wanneer hij data interpreteert van luchtbeelden, om zo de activiteit van haaien te ontdekken. De software echter doet dat met een 90% accuraatheid. Een onderzoeker die aan het project meewerkt, wijst erop dat het niet gaat om de mens helemaal te vervangen, maar om menselijke wezens te helpen om hun werk beter te doen...

Meer bij Reuters.
http://www.reuters.com/article/us-australia-sharkdrone-idUSKCN1B51KB



FACEBOOK: NIEUWE RICHTLIJNEN VOOR CONTENT
Deze week heeft Facebook nieuwe richtlijnen uitgebracht voor content. En bij het bepalen van dergelijke regels, is het altijd dansen op de slappe koord: hoe bewaar je de vrijheid van meningsuiting, en houd je je toch aan de goede zeden?

In dit geval heeft Facebook beslist dat bepaalde content nog wel gepubliceerd mag worden op het sociale netwerk, maar dat die content niet 'gemonetiseerd' mag worden, dus dat de eigenaars van die pagina's geen advertenties mogen plaatsen naast die content.

Het gaat om content die op verschillende manieren aanstoot zou kunnen geven. Bijvoorbeeld content die draait rond bekende cartoonfiguurtjes die bij kinderen populair zijn, maar gebruikt worden in bijvoorbeeld parodieën voor volwassenen. Porno, uiteraard, en ook afbeeldingen van de dood. Een foto van grootvader die stilletjes in zijn bed overleden is, een laatste groet, dat mag wel, maar niet bijvoorbeeld van onthoofdingen of andere gruwelijke beelden.

Zo heeft Facebook heel slim de vrije meningsuiting laten spelen. Maar zorgt het er wel voor dat adverteerders gerust kunnen zijn dat hun ad niet verschijnt of geassocieerd wordt met ongewenste content. En dat, lezer, is eigenlijk waar dit allemaal rond te doen is.

Lees meer bij techCrunch en de verschillende media die erover berichten, verzameld door Techmeme
http://techcrunch.com/2017/09/13/facebook-monetization-2/



STUDIE: NEPNIEUWS TAGGEN OP FACEBOOK VOLSTAAT NIET
We blijven nog even bij Facebook. Zoals je weet heeft het sociale netwerk onlangs de beslissing genomen om nepnieuws of "fake news" op haar netwerk te taggen. Zo hoopt Facebook de snelle verspreiding van valse berichten, hoaxes tegen te gaan.

Nu moet je weten dat fake news eigenlijk een containerbegrip geworden is. Het begrip werd populair gemaakt door Donald Trump, die tijdens zijn verkiezingscampagnes de 'mainstream media' (of msm) ervan beschuldigde fake news te verspreiden.  De term werd daarna ook door de Democraten overgenopen, en wordt sindsdien door iedereen gebruikt - vaak onterecht, gewoon wanneer iemand het niet eens is met een bepaald artikel of opinie, zonder dat het nieuwsartikel op zich valse faiten bevat. De term heeft daarmee de bijbetekenis gekregen dat het niet eens zijn met een bericht, betekent dat het uit de duim gezogen is. Een niet al te beste tendens.

En een tendens die het zoeken naar de waarheid niet ten goede komt. Meer nog: wanneer een site zoals Facebook bij betwiste artikels een melding zeg "disputed by third-party fact-checkers', om aan te geven dat het artikel mogelijk op onjuiste feiten gebaseerd is, dan heeft dit weinig effect op de mensen die het artikel bekijken. Dat bleek uit een recente sstudie van Yale Universitey.

Bij het onderzoek moesten 7.534 deelnemers de juistheid beoordelen van zeven verschillende titels van artikels. Sommige daarvan hadden de bovengenoemde tag. De deelnemers moesten onjuiste titels eruit halen. Maar het onderzoek bracht aan het licht dat de het vermelden van de tag slechts voor 3,7% de kans verhoogde dat de juiste (of liever: foute) titels aangeduid werden.

Hoe luidt ook weer het spreekwoord? "Wat baat een uil een bril, als hij niet zien wil"?

Meer bij Gizmodo en Politico
http://gizmodo.com/facebooks-fake-news-solution-isnt-going-to-solve-the-pr-1809062985
http://www.politico.com/story/2017/09/11/facebook-fake-news-fact-checks-242567



SNAPCHAT NU OOK MET 3D BITMOJI
Dat Snapchat een erg leuke tool is, die vooral bij jongeren populair is, dat weet je ondertussen al. Nu werd er een functie aan toegevoegd, die het allemaal nog veel leuker maakt.

De nieuwe functie is eigenlijk een uitloper van een overname die Snapchat verleden jaar gedaan had, toen het het bedrijf Bitstrips kocht. Dat was eigenlijk de 'uitvinder' van de Bitmoji die je nu tegenwoordig overal ziet. Anderzijds was Snapchat zelf al een tijdje bezig met zijn World Lenses, een tool waarbij AR gebruikt wordt om filters en emoji te vertonen in de wereld rondom jou.

Snapchat heeft nu de twee functies gecombineerd, en het resulaat mag er wezen: 3D Bitmoji die je in de World Lenses van Snapchat gebruiken kan. Alles wat je moet doen is, wanneer je de camera op de rugzijde gebruikt, op het camerascherm in Snapchat tikken, en als jouw Bitmoji account gekoppeld is aan Snapchat, dan zal je 3D Bitmoji's als een optie zien verschijnen in de Lens carousel bovenaan. Je kan de animaties ook sturen en beïnvloeden, door rond te lopen en je telefoon te bewegen.

Het werkt dus niét bij de camera vooraan. De optie zou wereldwijd uitgerold worden in de app voor iOS en Android. Meer bij Engadget.
https://www.engadget.com/2017/09/14/snapchat-3d-bitmoji-world-lens-AR/?sr_source=Twitter


 

 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


LOGITECH CRAFT KEYBOARD: EEN DRAAIKNOP OP JE KLAVIER!
Het nieuwe klavier van Logitch, dat de naam Craft meekreeg, heeft zijn mosterd gehaald bij de Surface Dial. Dat is, zoals je wellicht nog weet, een accessoire in de vorm van een knop, die je op de Surface computer van Microsoft zetten kan, en die dan extra opties toevoegt aan het programma waarin je aan het werk bent.

Logitech heeft die knop naar zijn klavier gebracht, en wel links bovenaan. Er zijn al een zevental programma's die functies aanbieden, bedienbaar via de knop: Photoshop, Illustrator, Premiere en Indesing van Adobe, plus Word, PowerPoint en Excel van Word.

Verder zijn er ook generische functies, die werken ongeacht het programma waarin je bent. Je kan het volume van je muziek controleren, je kan vooruit/terug gaan op pagina's.

The Verge heeft een filmpje van de werking, en is eigenlijk wel enthousiast over de manier waarop de tool ontworpen werd. De knop heeft namelijk ook een aanraakvlak bovenaan. Tik je op de knop, dan kan je zien welke contextuele opties er op dat moment toegankelijk zijn. Ben je bijvoorbeeld in een tekenprogramma, en de brush (penseel) tool is geselecterd, dan kan je op de bovenkant van de draaiknop tikken, en zie je de vele opties voor de grootte van het penseel, de zachtheid, enz. Kies de optie en draai dan aan de knop om die aan te passen.

Een uitvoerige bespreking dus bij The Verge. Het Craft klavier zou $199,99 moeten gaan kosten wanneer het uitkomt.
https://www.theverge.com/circuitbreaker/2017/8/31/16228168/logitech-craft-smart-keyboard-creative-dial-windows-mac-photoshop-mx-mouse



XIAOMI MI NOTEBOOK PRO: WAARDIGE CONCURRENT VOOR MACBOOK PRO?
Het gebeurt niet gemakkelijk dat tech journalisten de vergelijking tussen een laptop van ook maar het meest standingvolle merk, met de stijlvolle MacBook Pro, in het voordeel van die eerste laten uitvallen. Toch is dat nu het geval.

The Next Web is althans lyrisch over de nieuwe laptop van Xiaomi, het merk met de moeilijk uitspreekbare naam, dat ondertussen al hoge ogen gooide met haar krachtige smartphones. De M Notebook Pro heeft immers erg krachtige specificaties. Een scherm van 15,6 inch, met erg smalle randjes en een webcam bovenaan. Onder de motorkap een quad-core i7, tot 16 GB RAM, tot 1 TB SSD opslag, en de nieuwe Geforce MX 150 chip van Geforce.

Qua kracht moet het toestel dus niet onderdoen voor de MacBook Pro. En qua poorten zeker en vast niet: twee USB-C poorten, twee gewone USB poorten, een 3-in-1 kaartlezer, een HDMI-poort op vol formaat. En een vingerafdruk lezer heeft toestel ook - ingebouwd in het brede, erg nauwkeurige trackpad.

Het is heel duidelijk, zo besluit TNW, dat Xiaomi met dit toestel een imitatie maakt van het vlaggenschip van Apple. Maar het toestel ziét er echt wel goed uit (TWN vindt zelfs beter dan de MBP). En de prijs is... de helft van die van het Apple-toestel: vanaf $980, terwijl de MBP begint vanaf $1999. En voor je verlekkerd naar de winkel wil spurten: helaas wordt dit toestel (voorlopig) enkel aangeboden op de Chinese markt. Een reisje naar China, iemand?
https://thenextweb.com/asia/2017/09/11/xiaomis-mi-notebook-pro-is-a-sexier-macbook-pro-at-half-the-price/#.tnw_Bps2iWj6


 

 
 
Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



LEVAR BURTON READS

In deze podcastreeks kan je in verschillende episodes luisteren naar een kortverhaal van telkens een andere auteur, gelezen door de prachtige stem van LeVar Burton.
[Taal: ENG]
https://art19.com/shows/levar-burton-reads




Netties werkt samen met:



 
De nieuwe oogst


   
WELKE KARWEIEN ZOEKEN WE HET MEESTE OP?

Een leuke vergelijking. Wanneer je iets wil herstellen, maar je weet niet hoe, dan zal je allicht ook je licht gaan opsteken op Google. Deze website vertelt, in samenwerking met Google, hoe vaak er per regio gezocht wordt naar het herstellen van wasmachines lavabo's, stopcontacten, toiletten, ... enz. Niets wereldschokkend, maar toch leuk om even te bekijken.
[Taal: ENG]
http://how-to-fix-a-toilet.com


ICONSHOCK: ICOONTJES
Hier vind je meer dan 2 miljoen profesionele icoontjes in meer dan 400 sets. Sommigen zijn gemaakt als vector, zodat je ze kan schalen, sommigen zijn "flat", om realistisch te lijken, het zijn icoontjes voor iOS en Windows. Een flink aandeel is gratis, voor andere moet je betalen.
[Taal: ENG]
http://www.iconshock.com/


SNAPMAIL: ZELF-VERNIETIGENDE MAILS
Met deze extensie voor je Chrome browser kan je een mail verzenden vanuit je Gmail account, die na een tijdje zichzelf vernietigt. Je installeert de extensie, waarna je een button "snapmail" krijgt in je Gmail. Nadat je een mail geschreven hebt, klik je op de button "Snapmail" in plaats van de "Send" button. Daarna krijgt je bestemmeling een link in zijn inbox, die hem naar jouw mail verwijst. En dan heeft hij 60 seconden om de mail te lezen, waarna de mail verdwijnt.
https://snapmail.co/


MUST SEE EARTH: ONTDEK DE WERELD
Wanneer je in je Chrome browser een nieuwe tab opent, zou het dan niet heerlijk zijn om daar een prachtige foto te zien van een plekje op deze aarde? Dat is wat deze extensie voor Chrome je brengt. Om je ogen de kost te geven!
http://mustsee.earth/
https://chrome.google.com/webstore/detail/mustsee/gogbdmmlnloojdafblpkmkhgigcidnmn?hl=en


HACKADAY: VOOR DE DOE-HET-ZELVERS
Een site waar de elektronica-knutselaars hun hart kunnen ophalen. Allerlei projecten die je zelf kan maken, uitgelegd door deskundigen. Een rubriek die je zeker moet bezoeken is die met de finalisten van de Assistive TEchnologies Hackaday competitie!
[Taal: ENG]
https://hackaday.com/2017/09/11/these-twenty-assistive-technologies-projects-won-1000-in-the-hackaday-prize/
https://hackaday.com/


WILL ROBOTS TAKE MY JOB?

Een vraag die iedereen zich wel eens stelt. Heb jij nog een toekomst op professioneel gebied, of zal jouw job overgenomen worden door een robt? Vul je job in (in het Engels uiteraard!) en je komt het te weten, in een percentage waarschijnlijkheid. Je krijgt er telkens ook een uitleg bij. Bekijk ook eens de willekeurige voorbeelden (random example).
https://willrobotstakemyjob.com/random
https://willrobotstakemyjob.com/


STARTUP GRAVEYARD
Er zijn heel veel bedrijven die met een leuk idee een start-up beginnen, maar na een tijdje er de brui  aan geven. Hun project komt dan te prijken op deze plek: de begraafplaats van de startups. Handig om, wanneer je zelf een project hebt, even te kijken of het al niet geprobeerd is - en gefaald!
[Taal: ENG]
http://startupgraveyard.io/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: CITATEN
Maar liefst 36.419 citaten in het Nederlands vind je op deze website. Je kan selecteren op basis van auteur, op trefwoord, op thema, op beroep.... Om uren te grasduinen!
[Taal: NL]
https://citaten.net/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: SPREEKWOORDEN

Deze website is gewijd aan, hoe kan het anders, spreekwoorden. Je kan de database doorzoeken op trefwoord, maar je kan er ook een quiz spelen om je kennis van de spreekwoorden te testen. Daarbij moet je een spreekwoord afmaken, het ontbrekende woord invullen, of de juiste betekenis van een spreekwoord zoeken. Handig!
[Taal: NL]
http://www.spreekwoord.nl/


VRIJDAG MULTIMEDIA: GRATIS STOCK FOTO'S EN AFBEELDINGEN
Je wil een artikel opsmukken met een foto - én je wil het netjes houden, geen foto ergens 'lenen' zonder de auteursrechten te betalen? Deze website zegt van zichzelf dat hij de grootste collectie afbeeldingen heeft die je gratis mag gebruiken. Je moet wel even opletten, want onderaan de pagina staan telkens foto's van Shutterstock - en die zijn niét gratis!
[Taal: ENG]
http://www.public-domain-photos.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: DE LAATSTE STAMMEN
Dit artikel is gewijd aan het boek dat fotograaf Jimmy Nelson maakte van zijn project. De man bracht 3 jaar door met de meest afgelegen plekken ter aarde te bezoeken, met als doel: de laatste stammen die nog overleven te vereeuwigen. Uiteraard staan niet alle foto's in het artikel - daarvoor moet je het boek kopen - maar het is een indrukwekkende collectie, prachtige foto's, een tachtigtal.
[Taal: ENG]
http://livelearnevolve.com/mindblowing-photographs-last-surviving-tribes-earth/


VRIJDAG MULTIMEDIA: KNIKKEREN!

Een van de oudste spelen, knikkkeren, gecombineerd met het internet? Jawel, maar buiten het feit dat er knikkers gebruikt worden, zijn de regels van het online game volledig anders. Je krijgt een speelveld met 32 knikkers, en 1 gaatje in het midden. De bedoeling is dat je alle knikkers verwijdert van het speelveld. Een knikker verdwijnt wanneer je met een andere knikker die eraan paalt, over die knikker springt en in een gat. Je mag niet diagonaal springen.
Zo speel je het: je klikt op een knikker om hem te selecteren, dan klik je op een gat om de knikker te bewegen. Het spel is gedaan wanneer je je geen enkele knikker meer bewegen kan. OPgepast - verslavend!
[Taal: ENG]
http://www.ifun4free.com/Marbles/marbles.html






Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com



 
Bij de collega's




*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Dit vroegen jullie het vaakst aan Google: Waarom is zeewater zout en wat is wifi?
https://www.ad.nl/digitaal/dit-vroegen-jullie-het-vaakst-aan-google-waarom-is-zeewater-zout-en-wat-is-wifi~a0b4ad35/
- Russische anti-virus software taboe voor Amerikaanse overheid
https://www.ad.nl/digitaal/russische-anti-virus-software-taboe-voor-amerikaanse-overheid~a3d8c9eb/
 
 
*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Apple Watch Series 3: minder nood aan een iPhone maar nog niet verkrijgbaar in Benelux
http://elektrozine.be/apple-watch-series-3-minder-nood-aan-een-iphone-maar-nog-niet-verkrijgbaar-in-benelux/
- Nieuwe Apple TV 4K zegt veel over Hollywood-ambities Apple
http://elektrozine.be/nieuwe-apple-tv-4k-zegt-veel-over-hollywood-ambities-apple/
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Van VGA tot HDMI: videokabels
http://computertaal.info/2017/09/14/vga-tot-hdmi-videokabels/
- Hoe maak je een goede selfie?
http://computertaal.info/2017/09/13/hoe-maak-goede-selfie/

 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Chinese overheid dwingt bitcoinbeurzen in Beijing te stoppen met handel
https://tweakers.net/nieuws/129655/chinese-overheid-dwingt-bitcoinbeurzen-in-beijing-te-stoppen-met-handel.html
- Verenigde Naties vrezen voor ontstaan van internationale 'digitale kloof'
https://tweakers.net/nieuws/129651/verenigde-naties-vrezen-voor-ontstaan-van-internationale-digitale-kloof.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be



- Google bestaat twintig jaar. Een terugblik.
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/google-bestaat-twintig-jaar-een-terugblik/article-longread-900659.html
- Al meer dan 10.000 elektrische voertuigen op Belgische wegen
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/al-meer-dan-10-000-elektrische-voertuigen-op-belgische-wegen/article-normal-900829.html


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Inschrijvingen voor technologiestudies blijven status quo
https://www.bloovi.be/nieuws/detail/inschrijvingen-voor-technologiestudies-blijven-status-quo
- “Veel websites converteren slecht omdat te veel focus ligt op design en niet op wat de klant echt wil”
https://www.bloovi.be/nieuws/detail/veel-websites-converteren-slecht-omdat-te-veel-focus-ligt-op-design-en-niet-op-wat-de-klant-echt-wil



 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut



EEN BACKUP MAKEN VAN JE ONLINE DATA: TUMBLR
Heb je een Tumblr-blog, waar je allerlei spullen gezet hebt, en wil je daar ook een offline kopie van bijhouden, dan is dat niet zo eenvoudig. Tumblr had vroeger wel backup tools, maar die zijn verdwenen. Best maak je gebruik van een externe tool, TumblThree, een gratis export tool voor Windows. De instructies over hoe je de tool moet gebruiken, vind je op de downloadpagina van de tool. Echt gebruiksvriendelijk is de tool niet te noemen helaas.
Een alternatief is gewoon: wanneer je foto's of GIFjes naar je Tumblr account zet, ook een kopie ervan op je eigen computer te bewaren.
https://www.jzab.de/content/tumblthree


EEN BACKUP MAKEN VAN JE ONLINE DATA: TWITTER
Twitter heeft een prima tool ingebouwd in zijn webinterface, waarmee je je hele tijdlijn kan bewaren.
Ga in je browser naar de Twitter pagina met je instellingen, en klik op Request your Archive, een link die je onderaan de pagina vindt. Wanneer dat archief aangemaakt is, zal je een link krijgen via je mail. Daarmee krijg je dan een map met allerlei data, en een HTML-bestand dat het mogelijk maakt om doorheen deze data te navigeren. Je kan zelfs je tijdlijn bekijken per jaar en per maand. Het archief bevat alle foto's en video's die jij gepost hebt.
http://fieldguide.gizmodo.com/how-to-back-up-all-of-your-online-accounts-offline-1796912713


EEN OFFLINE BACKUP VAN JE DATA: WHATSAPP
Het is heel simpel om van je gesprekken in WhatsApp een backup te maken. Maar die backup kan je enkel bekijken in de WhatsApp zelf. Toch heeft het nut om die backup te maken: stel dat er iets gebeurt met jouw telefoon, dan kan je op een andere telefoon de backup installeren, en vandaar verder gaan.
Om die backup te maken ga je naar de pagina met de Instellingen,, waar je op Chats en dan Chat backup tikt. Je kan je gesprekken backuppen naar je telfoon of naar Google Drive (bij Android) of iCloud (bij iOS). Je kan ook aangeven dat de app op geregelde tijdstippen een backup moet maken. Denk er wel aan dat, wanneer je veel foto's en filmpjes verstuurt, dit wel wat ruimte kan innemen.
http://fieldguide.gizmodo.com/how-to-back-up-all-of-your-online-accounts-offline-1796912713


EEN OFFLINE BACKUP VAN JE DATA: YOUTUBE
Heb je zelf wat content op YouTube gezet, dan zal je die wellicht ook offline nog willen bewaren. Hiervoor ga je als volgt tewerk: ga naar de pagina van je Google account. Klik daar op Control your Content > Create Archive. Nu krijg je de optie om een of meerdere van de Google tools aan te vinken, waaronder YouTube; zorg er wel voor dat alle andere opties uitgevinkt zijn. Vervolgens kies je uit het uitklapmenu wàt er gedownload moet worden: geschiedenis, playlissts, abonnementen, video's. Met Next (of Volgende) bevestig je je keuze.
De video's zal je ontvangen in het formaat en de resolutie waarin jij ze geüpload hebt. Het is natuurlijk ook een optie om, wanneer je een video naar YouTube uploadt, daarvan op je eigen computer een harde schijf bewaart.
http://fieldguide.gizmodo.com/how-to-back-up-all-of-your-online-accounts-offline-1796912713

 



 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 


CHWAZI FINGER CHOOSER: VIRTUELE DOBBELSTEEN
Wil je het geluk laten meespelen bij je keuzes? Moet je beslissen wie bij welk team moet meedoen, en die beslissing laten afhangen van puur toeval? Deze app is de virtuele versie van "kop of munt".
https://itunes.apple.com/us/app/chwazi-finger-chooser/id689674978


FIREFOX FOCUS: FIREFOX OP JE ANDROID, MAAR DAN ZONDER BLOATWARE


De browsers willen tegenwoordig graag zoveel mogelijk doen, maar Firefox Focus gaat tegen die trend in. De browser is gebaseerd op dezelfde engine als de "gewone" Firefox, maar stapt af van extensies, tabs en zelfs bookmarks, omwille van de privacy. En eerlijk gezed: zijn dat eigenlijk geen dingen die je niet gebruikt op je mobiele toestel? Werk jij met tabs, met extensies, met bookmarks in je mobiele browser?
https://play.google.com/store/apps/details?id=org.mozilla.focus


EVBRYBIT: VERHAAL VERTELLEN
Deze app voor iOS is een all-in-one tool waarmee je verslag kan uitbrengen, een verhaal vertellen. De app werd gemaakt door professionele journalisten, maar kan door iedereen gebruikt worden om multimedia verhalen te maken op je smartphone, in real time, maar ook samen te werken aan een project.
http://getevrybit.com/


ARTIFICIAL SUPERINTELLIGENCE
Een game voor iOS, dat draait rond Artificiële Intelligentie. Je kan zelf je AI trainen. Maar je komt ook bizarre inwoners tegen van Silicon Valley. Afgaand op de trailer op de website, is het game met heel veel humor gemaakt!
http://www.meetcarrot.com/artificialsuperintelligence/


VRIJDAG APPDAG: IOXP - MAAK EEN AR TUTORIAL
Een slim ideel: een filmpje maken van iemand die een bepaalde taak correct uitvoeren, en dat filmpje dan laten bewerken door deze app zodat het een Augmented Reality tutorial wordt die anderen toont hoe het moet zijn. Dat kan gaan van hoe je de motorolie in je auto moet vervangen, tot hoe je... de kruissteek maakt. Het is een idee van het Duitse Research Centre for Articial Intelligence, en bij NewScientist lees je er alles over. De app is nog niet vrij verkrijgbaar, via de website moet je je aanmelden om hem te mogen testen.
http://www.ioxp.de/en/ioxpcognitive-ar#ioManualDE
http://www.ioxp.de/en/
https://www.newscientist.com/article/2146850-app-creates-augmented-reality-tutorials-from-normal-videos/#.WbpWhse-1Gs.facebook


VRIJDAG APPDAG: FLITSMEISTER
Deze app geeft je een overzicht van alle mobiele flitspalen (en flitsvuilbakken!), van de files, trajectcontroles enz. Maar vergeet niet: niet enkel in de buurt van flitspalen moet je je aan de maximumsnelheid houden!
https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.flitsmeister
 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.



 
 

Het laatste woord....



 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Zonder een foto geloven mensen iets maar half. Met een foto geloven ze het voor duizend procent,
ook al is de foto een complete leugen.
-Edward Adams-