Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
4/8/2016 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 20
Nummer 965 van 30/7/2016



Gegroet lezer,

Onze redactie verkeert nog in vakantiestemming. Het is té warm en té mooi weer om veel binnen te zitten, en in de tuin valt heel wat te doen. Daarom ook deze week nog wat minder berichten dan u van ons gewoon bent, en ook wat luchtiger berichtgeving. Snelle happen, maar toch wel interessante nieuwe tools die u meteen van pas kunnen komen.
Snel aan de slag dus!
Veel leesplezier gewenst en bij leven en welzijn tot volgende week.

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.



KAN EN MAG EEN VINGERAFDRUK IN 3D GEBRUIKT WORDEN OM EEN SMARPTHONE TE ONTGRENDELEN?
Via de nieuwssit Fsion raakte een bericht verspreid over een professor aan de Universiteit van Michigan die een bijzonder verzoek kreeg van de politie aldaar. Hem werd namelijk gevraagd om met zijn 3D printer een vinger van een dode man na te maken. De bedoeling: de smartphone van de man ontgrendelen zodat de politie in zijn bestanden kon kijken.

Nu was de dode man zelf geen crimineel, maar wel het slachtoffer van een moordzaak. De politie had zijn vingerafdrukken in hun dossiers zitten, omdat hij in een niet verwant incident gearresteerd was. En dan rijzen natuurlijk vragen: mag dat zomaar, of moet de professor weigeren om die 3D-vinger te maken, net zoals Apple weigerde om software te maken die de encryptie kan opheffen van een toestel, gebruikt door de San Bernardino moordenaars?

Er zijn trouwens nog mear vragen om bij stil te staan. Zoals: betekent dit het einde van de vingerafdruk als biometrische identificatie en beveiliging? En mag voortaan elke advocaat niet de vingerafdrukken, de van zijn client aangetroffen werden op een misdaadplek, in vraag stellen - want wie weet heeft de politie die wel daar geplant? Meer nog: nu worden van een verdachte vingerafdrukken afgenomen wanneer hij gearresteerd wordt. Die zouden dan heel simpel gebruikt kunnen worden om de smartphone van de verdachte te ontgrendelen. Mag dat zomaar?

Veel vragen dus. Lees meer bij Fusion, THe Next Web en The Verge
http://thenextweb.com/insider/2016/07/22/3d-printers-might-able-replicate-fingerprints-help-unlock-phones-even-youre-dead/
http://www.theverge.com/2016/7/21/12247370/police-fingerprint-3D-printing-unlock-phone-murder
http://fusion.net/story/327145/3d-print-dead-mans-fingers-to-unlock-his-phone/.



TINDER: NU OOK AFSPRAAKJES MET GROEPEN
De datingsite Tinder ken je ondertussen wel. Die dankt zijn groot succes aan het feit dat je, bij het bekijken van mogelijke kandidaten, met een simpele swipe naar links of rechts kan aangeven of de kandidaat je bevalt. En dan spreek je verder af, met die kandidaat, om te zien of het ook in het echt klikt.

Tinder wil nu een stapje verder gaan met Tinder Social. Die tool moet het eenvoudig maken om met een groepje vrienden af te spreken om samen uit te gaan. Je kan samen je avond plannen, maar ook zien welke andere groepen die avond iets gepland hebben, zodat je samen met die groep iets kan combineren. En dus weer nieuwe mensen leren kennen.

De tool werd gelanceerd in de VS en een select aantal landen. Tinder zelf belooft dat dit nog maar de eerste stap is van zijn plannen om je sociale leven wat op te peppen. Meer bij Tinder zelf en bij The Next Web.
http://thenextweb.com/apps/2016/07/21/tinder-social-takes-the-pain-out-of-planning-group-dates-and-excursions/
http://blog.gotinder.com/launching-tinder-social-a-new-way-to-plan-your-night/



SNOWDEN WERKT MEE AAN ANTI-SPIONAGE HOES VOOR IPHONE
Blijkbaar kan jouw smartphone misbruikt worden zodat hij signalen uitzendt, zelfs wanneer hij uit staat. Zo kan het gebruikt worden door spionagediensten om jouw locatie te weten te komen, zonder dat jij daarvan op de hoogte bent.

En dat zint Edward Snowden niet, de man die aan het licht bracht in welke mate de Amerikaanse veiligheidsdiensten hun eigen burgers bespioneren. Hij werkt nu dus damen met een bekende hardware hacker om een hoesje te maken voor de iPhone, die dit voorkomen moet. Het project zit nog in concept-fase, zo lees je bij The Next Web, maar in een paper wordt al wel het ontwerp beschreven. En het komt erop neer dat het hoesje draden bevat die via het sleufje voor de SIM kaart naar de antenne van het toestel lopen, en zo in het oog kunnen houden of er signalen uitgezonden worden.

Voor de gewone burger wellicht iets teveel paranoia, maar voor journalisten of whistle blowers zoals Snowden een hardware die te nieuwsgierige ogen buiten kan houden.
http://thenextweb.com/gadgets/2016/07/22/snowden-designing-tin-foil-hat-iphone/



BLIPPAR: EEN VISUELE BROWSER DIE HOGE VERWACHTINGEN OPWEKT
Sinds Pokémon Go stormenderhand de wereld veroverde, is AR of Augmented Reality hét modewoord. Maar wist je dat er een startup is die onder de radar blijft, maar eigenlijk de échte AR revolutie kan ontketenen?

Het gaat om Blippar, een startup die in Londen gebaseerd is. Begin juni werd er al een eerste tool uitgebracht voor Android en iOS, de Blipparsphere. Dat is een visuele browser die gebruikt maakt van machine learning om de voorwerpen in het echte leven te leren herkennen. Concreet moet je de app opstarten, je camera richten op een voorwerp, waarop de app zijn knowledge graph aan het werk zet en suggereert wat het voorwerp wel kan zijn. Bovendien geeft de browser bijkomende informatie die hij op het web ophaalt. Een uitvoerige beschrijving bij Business Insider (1) en TechCrunch.

Maar Blippar is meer dan dat, veel meer. Alleen heeft het nog niet de juiste marketing onder de arm genomen, want tot nu toe hoor je maar met mondjesmaat over de toepassingen van Blippar, en dan vooral van merken die een nieuwe manier om iets in AR uit te testen voorstellen, en daarbij tussen neus en lippen vermelden dat de technologie afkomstig is van Blippar.

Bekijk bijvoorbeeld dit filmpje van cosmeticabedrijf Maybelline, waarbij gebruikers de nieuwe kleuren nagellak virtueel kunnen uittesten op hun eigen hand (3).

Daarbij is het interessant om weten dat Blippar ook een API aanbiedt aan ontwikkelaars, en een Blippbuilder waarmee jij zelf aan de slag kan om allerlei AR toepassingen te bedenken. Een artikel bij The Drum gaat nader in op de kracht van Blippar, en de auteur vermeldt hoe hij zijn kopje Frappuccino die ochtend "geblipt" heeft, en toen een schattige kleine animatie te zien kreeg over koffie uit Rwanda.

Om absoluut zelf te ontdekken!
http://uk.businessinsider.com/ar-startup-blippar-launches-blipparsphere-a-visual-browser-2016-6?op=1?r=US&IR=T
https://techcrunch.com/2016/06/09/blippar-redesigns-its-visual-search-app-with-a-focus-on-discovery/
http://www.thedrum.com/opinion/2016/06/30/blipping-hell-why-do-we-always-look-innovation-wrong-way
https://www.youtube.com/watch?time_continue=72&v=V5VgxxKNYew



POKEMATCH: MIX VAN HYPES POKEMONGO EN TINDER
Ach, Pokémon blijft het nieuws beheersen. Heb jij het spelletje al gedownload, en loop je nu de hele tijd met je smartphone voor jou, spiedend naar allerlei Pokémon figuurtjes? Eén ding is zeker: sinds de start van de AR PokémonGo rade is de verkoop van externe batterijen pijlsnel gestegen, want het game is genadeloos voor je batterij! Je gebruikt immers voortdurend plaatsbepaling via de GPS en je camera, en uiteraard ook je scherm....

Ben je het hele Pokémon-gedoe beu? Er bestaan manieren om niets meer te horen van die imaginaire vriendjes. Collega e-zine heeft een hele lijst met tips om Pokémon-vrij te blijven (1)

Ondertussen surfen slimme bedrijven mee op de Pokémon-hype. Verleden week vertelden wij je al over een bedrijfje, een soort Uber, dat aanbiedt op jou naar de Pokémon-gyms en stops te brengen. Deze week lazen we bij The Next Web over PokeMatch, een variant op Tinder, maar dan wel met Pokémon-spelers die zich in jouw buurt vinden als onderwerp.

Het principe is simpel: je krijgt een lijstje te zien van Pokémon nerds in jouw buurt, en je swipet naar links of rechts wanneer de nerd jou aanstaat (of niet). Zo heb je tenminste, wanneer je een match vindt, iets om over te praten tijdens jullie eerste uitje: jullie ervaring als Pokémon-jagers!

PokeMatch is verkrijgbaar als app voor Android en iOS, gratis om te downloaden, gratis o te gebruiken.
http://www.clickx.be/hintsentips/164484/zo-hoor-en-zie-je-niets-meer-over-pokemon-go/
http://thenextweb.com/apps/2016/07/25/pokematch-pokemon-go-tinder/
http://poke-match.com/



NOMORERANSOM: OVERHEID EN PRIVÉ-ONDERNEMINGEN WERKEN SAMEN
Ransomware komt de laatste maanden steeds meer voor. Daarbij slagen boosdoeners erin de bestanden op jouw computer te versleutelen; enkel wanneer je een losgeld of ransom betaalt, zo dreigen zij, zullen jouw bestanden terug ontgrendeld worden. Meestal hebben de slachtoffers geen andere keuze dan te betalen - of het nu gaat om grote bedrijven of gewone privégebruikers.

Daar lijkt nu verandering in te komen. In samenwerking tussen Kaspersky Lab, Intel Security, het European Cybercrime Centre van Europol, de Nederlandse High-Tech Crime Unit, en Amazon Web Services werd er een website in het leven geroepen, NoMoreRansom.org.

De bedoeling is dat je daar, wanneer je getroffen bent door een ransomware aanval, kan zien wat voor soort aanval het is. Bovendien stelt de website gratis sleutels ter beschikking om je computer te ontgrendelen - voor zover de website uiteraard over die informatie beschikt. Zo zouden er al 27.000 pogingen om mensen geld af te groggelen met de Shade ransomware, gelukkig afgeweerd zijn dankzij de sleutel die op de website gevonden kan worden.

Meer bij eWeek.
http://www.eweek.com/security/kaspersky-intel-and-law-enforcement-launch-no-more-ransom-effort.html



NIEUW IN OFFICE: RESEARCHER EN EDITOR VOOR WORD, ZOOM VOOR POWERPOINT

Microsoft heeft enkele nieuwe functies aangekondigd voor zijn Word, PowerPOint en Outlook tools. Zo is er voor Word de nieuwe Editor, die je moet helpen om betere teksten te schrijven, net als een échte editor. De tool zou het verschil moeten opmerken in toon, een fout gebruik van leestekens, slang- of dialectwoorden, passieve zinnen waar actieve zinnen beter zijn, het gebruik van dubbele negatie, en meer. Uiteraard is dit momenteel vooral nog gericht op Engelstalige versies. Maar het lijkt ons toch een goede tool voor al wie zijn teksten verzorgd wil afleveren.

Nog een nieuwe functie in Word is Researcher. Die moet je bijkomende informatie geven over het onderwerp waarover je schrijft. Een citaat, cijfers van studies zouden tot de mogelijkheden moeten behoren. Deze informatie voert je niet weg van je document, naar bijvoorbeeld de website van Wikipedia, maar naar een paneel aan de rehcterzijde van je Word document.

Bij PowerPoint krijg je dan weer een functie die Zoom heet. Daarij kan je heel gemakkelijk naar de eerste slide in een bepaalde sectie gaan. Wat handig is wanneer je bijvoorbeeld in een Q&A sessie zit, en in antwoord op een vraag een bepaalde slide terug wil tonen.

En tot slot: de "Focused Inbox", die je tot nu toe enkel in mobiele apps voor Android en iOS vond, komt nu ook naar je Outlook. Daarbij wordt minder belangrijke mail in een "Andere" mailbox verborgen - niet verwijderd dus, maar wel tijdelijk uit het zicht gezet, zodat je je op je belangrijke mail kan concentreren. Focused Inbox werkt met artificiële intelligentie om lessen te trekken uit de manier waarop je je mail klasseert.

Meer bij Venturebeat.
http://venturebeat.com/2016/07/26/microsoft-word-researcher/
https://blogs.office.com/2016/07/26/the-evolution-of-office-apps-new-intelligent-services-such-as-researcher-and-editor-in-word-and-outlook-focused-inbox-as-well-as-continued-powerpoint-innovation-with-zoom/



TWITTER PROBEERT NOG EENS UIT TE LEGGEN WAT HET EIGENLIJK IS - EN HET SLAAGT DE NAGEL OP ZIJN KOP!
Hoe het met jullie zit, weten wij niet. Maar voor ons is Twitter haast onze enige bron van informatie wanneer er iets gebeurt. Vanuit Twitter worden wij dan wel doorgestuurd naar de websites van kranten en nieuwsmedia voor volledige verslaggeving, maar het is op Twitter dat je het breaking news verneemt. Helaas de laatste tijd heel veel slecht nieuws natuurlijk, maar het is je beste bron. Bovendien kan je, door verschillende media te volgen, standpunten lezen van links/rechts, van gematigde en extremistische stemmen, van mensen die meer met cultuur bezig zijn of andere creatieve dingen, je wereldbeeld bijschaven.

Dat is uiteraard onze persoonlijke mening over Twitter. Een mening die toch wel gedeeld wordt door velen, maar die nog niet echt tot de mainstream gebruikers doorgedrongen is, en zeker en vast niet tot de investeerders. Zij hebben de magie van Twitter nog altijd niet doorgrond. Daarom heeft Twitter nu een nieuwe campagne ontworpen, waarin het uitlegt wat het niet is, en wat wel. En volens ons heeft Twitter daarbij de nagel op de kop geslagen, door de hierboven aangehaalde punten uit te spelen. Maar bekijk zelf de campagne, en lees de commentaren bij TechCrunch en The Verge.
https://techcrunch.com/2016/07/25/twitter-tries-to-explain-itself-again-via-a-new-marketing-campaign-aimed-at-attracting-users/
http://www.theverge.com/2016/7/25/12267564/twitter-mlb-nhl-live-stream-the-rally
https://blog.twitter.com/2016/see-whats-happening


MICROSOFT PIX: MISSCHIEN WEL EEN BETERE CAMERA VOOR JE IPHONE DAN DIE VAN APPLE
Dat is tenminste wat The Next Web beweert, dat vol lof is over de nieuwe camera app die Microsoft uitgebracht heeft voor de iPhone en iPad.

Het principe is simpel: je neemt een foto. En doet verder niets. Want Microsoft maakt gebruik van artificiële intelligentie om dynamisch de instellingen van je camera aan te passen om een optimaal beeld te krijgen. ER zijn geen regelaars voor belichting, geen speciale HDR modus, eigenlijk geen enkele instelling die je zelf moet regelen. Gewoon je camera richten en een foto nemen. De app doet de rest.

The Next Web deed de test, en beaamde dat de app doet wat hij belooft. En omdat de review geschreven is door een redacteur die zelf professioneel fotograaf is, mag je die bewering dus geloven. In zijn artikel vind je verschillende foto's, genomen met de eigen Apple Camera app, en met de Microsoft Pix app op de iPhone. En de verschillen zijn echt wel indrukwekkend.

Lees zelf de review. En weet je wat nog het leukste is? De app is gratis. Zo bewijst Microsoft nog maar eens dat het zich wil profileren als leverancier van programma's die platform-onafhankelijk zijn. Slim bekeken - het doorbreekt in elk geval het gesloten ecosysteem dat Apple zijn gebruikers opdringt. En het blijft de deur naar een WIndows-omgeving open houden...
http://thenextweb.com/microsoft/2016/07/27/microsoft-made-better-camera-iphone-apple/
https://itunes.apple.com/us/app/id1127910488
http://www.recode.net/2016/7/27/12278592/microsoft-pix-challenges-iphone-camera



GOOGLE PLAY NU OOK MET FAMILY LIBRARY
Met accounts op mobiele toestellen en voor apps is het niet zo simpel een gulden middenweg te vinden. Een mobiel toestel is eigenlijk hoogst individueel, en dus lijkt het logisch dat jouw account individueel is. Maar een tablet, toch ook een mobiel toestel, is niet zo individueel. Dat toestel ligt vaak op de salontafel, en wordt gedeeld door de hele familie. En dus is het logisch dat een dergelijke account voor het gezin telt, maar dan met verschillende inlogs.

Neem nu bijvoorbeeld een Netflix account op je iPad. Dat account zou voor het hele gezin moeten tellen, want iedereen mag ervan genieten. Maar toch wil je dat pa en ma een aparte inlog hebben, zodat pa niet de suggesties krijgt van de "chick-films" die zijn vrouw verondersteld wordt graag te zien, en dat ma geen suggesties krijgt voor sportwedstrijden.

Verschillende bedrijven proberen op hun manier een gulden middenweg te vinden. Nu doet Google een poging daartoe, met de Family Library. Daarbij kunnen maximaal 6 leden van één gezin een aankoop die de een doet, delen op de toestellen van de andere gezinsleden.

Bij dit systeem is het nog altijd de individuele gebruiker die een aankoop verricht, dus zijn voorkeuren bij de verschillende webdiensten blijven bewaard. Maar hij of zij kan zelf bepalen dat de aangekochte content (films, tv-reeksen, boeken, apps) gedeeld mag worden met vijf gezinsleden.

De optie is momenteel verkrijgbaar in de VS, en volgt later naar andere landen.

Naar onze mening is dit een intelligente oplossing om de juiste combinatie te maken tussen een gezinsbibliotheek waar meerdere personen dezelfde content kunnen bekijken/beluisteren en het behoud van de individuele voorekeren.

Meer bij The Verge en Google zelf.
http://www.theverge.com/2016/7/27/12295066/google-play-family-library-apps-movies-launches
http://googleblog.blogspot.com/2016/07/google-play-family-library-share-what.html



APPLE: MINDER CENTJES VERDIEND
Tja, we kunnen er niet omheen, het bericht werd dan ook breed uitgesmeerd in vele tech media. Apple heeft blijkbaar minder verdiend dan verleden jaar. En niet zo'n beetje: maar liefst 14,6% minder. Toch nog altijd goed voor 42,4 miljard dollar, een niet te versmaden sommetje.

De voornaamste oorzaken voor de gedaalde inkomsten: er werden minder iPhones verkocht (wat niet verwonderlijk is, want er werd geen echt revolutionair nieuw model uitgebracht dat iedereen naar zijn geldbuidel zou laten tasten), en de verkoop in China is met 33% gezakt. En als je weet dat China goed is voor 20% van de totale inkomsten van Apple, dan moet dat toch wel pijn doen.

Apple probeert de pil te vergulden door te stellen dat de resultaten toch nog altijd betere resultaten neerzette dan de financiële waarnemers voorspeld hadden - een magere troost als je het ons vraagt.

Toch wel opvallend: waar je in Europa geen of heel sporadisch Apple Pay mogelijkheden ziet in de gewone winkels en restaurants, is in de VS Apple Pay goed voor bijna 75% van alle contactloze betalingen. Maar hoeveel percent die contactloze betalingen uitmaken van àlle betalingen in de kleinhandel, dat lees je er niet bij....
http://www.wsj.com/article_email/apple-earnings-fall-on-iphone-slump-1469565018-lMyQjAxMTI2MDIwNjAyNjY1Wj



TUMBLR GAAT RECLAME VERTONEN OP DE BLOGS
Heb jij een blog bij Tumblr? Dan zal je binnekort ook reclame zien verschijnen. Tumblr heeft namelijk deze week aangekondigd dat het een nieuw adverteerprogramma zal uitrollen op zijn site, waardoor advertenties te zien zullen zijn op de blogs van de gebruikers.

Dat zal voor de ene slecht nieuws zijn, wanneer die reclame verfoeit en zijn blog liever "puur" houdt. Voor de ander zal het goed nieuws zijn, want het is de bedoeling dat Tumblr de inkomsten die het met deze advertenties verdient, ook zal delen met de bloggers zelf.

Meer bij TechCrunch en Tumblr zelf.
http://support.tumblr.com/post/148012814272
https://techcrunch.com/2016/07/27/tumblr-teases-plan-to-introduce-ads-on-all-its-blogs/



RUNKEEPER: SAMEN IS HET TOCH GEZELLIGER

Wie regelmatig lopen gaat (en ja, ook met dit weer!), zal ongetwijfeld Runkeeper kennen. Het is een van de populairste apps om je prestaties bij te houden en in kaart te brengen via de gegevens van je GPS.

Runkeeper heeft nu een nieuwe tool uitgebracht, waardoor je ook gegevens kan bijhouden van een hele groep die samen gaat lopen. Runkeeper Running Groups heet de app, en hij is verkrijgbaar voor Android en iOS. Een groep kan maximaal uit 25 mensen bestaan, en het leuke is dat mensen onderweg kunnen inpikken of afhaken.

Maar daarbij moet je nu niet denken aan een groepje mensen van 10 dat samen over de weg host. Neen, dat "samen" moet je virtueel zien, je blijft nog altijd apart lopen, maar je resultaten worden in teamverband gezet.

Een leuke gedachte, die ook nog een ander probleem aanpakt: wil je "sociaal" lopen, en resultaten met je vrienden delen, dan zal niet iedereen in zo'n groep vrienden dezelfde app gebruiken, zoals Venturebeat terecht opmerkt. De ene gebruikt Runtastic, de ander Nike+ enz. Deze Runkeeper Groups zou al deze vrienden bijeen moeten brengen, ongeacht waar zij zich bevinden. Een video bij Venturebeat toont hoe de tool werkt.
http://venturebeat.com/2016/07/26/runkeeper-groups/



DROPBOX ADMINX: BEHEREN WORDT VEEL EENVOUDIGER VOOR TEAMS
Dropbox is erg handig voor wanneer je niet alleen jouw bestanden op elk mogelijk toestel wil kunnen openen en bewerken, maar ook om met teams aan die bestanden te werken. Maar tot nu toe was het beheren van die documenten niet altijd even eenvoudig.

Daar komt verandering met de AdminX tools die Dropbox deze week aankondigde. Hiervoor wordt een team-folder aangemaakt, die verschilt met de gewone mappen door de fijne controle die je over deze map hebt. Per map en submap kan je bepalen wie toegang heeft, wat wel veel veiliger is. De admin kan al zijn samenwerkingsmappen bekijken in één enkele "team folder manager" pagina, zodat hij die gemakkelijker kan beheren.

Ook handig is het sync management. Daarbij kan de admin zelf bepalen welke bestanden er gesynchroniseerd moeten worden met de computers op het bedrijf, zodat bestanden die de admin niet nodig heeft, genegeerd worden.

Uitgebreide besprekingen bij The Next Web en TechCrunch.
https://techcrunch.com/2016/07/27/dropbox-adminx-mdm/
http://thenextweb.com/apps/2016/07/27/dropboxs-much-needed-sharing-tools-make-admin-work-less-of-a-chore/


 

Netties werkt samen met:



EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Wanneer de goden ons willen straffen,
verhoren zij onze gebeden.
-Oscar Wilde-
-

 
De nieuwe oogst


   

MXTOOLBOX: HOE GEZOND IS JOUW DOMEIN?
Met deze tool kan je online testen hoe goed jouw domein is. Zijn er problemen, staat het op een blacklist, zijn de mail server instellingen wel goed geconfigureerd? Ontdek het zelf voor jouw site!
[Taal: ENG]
http://mxtoolbox.com/domain/


WELKE RECLAMEREGELS ZIJN ER VAN TOEPASSING VOOR ONLINE INFLUENCERS?
Een heel interessant artikel op de website van de Vlaamse Community Managers, de mensen dus die de sociale accounts beheren van bedrijven en organisaties. Want mag je als influencer zomaar mensen dingen aanraden waarvoor je betaald wordt (in natura of met geld)? Of moet je vertellen (full disclosure) dat je mening een beetje bevooroordeeld is?
[Taal: NL]
http://vlcm.be/2016/07/welke-reclameregels-zijn-er-van-toepassing-voor-online-influencers/#.V5SNMDWWHbf


CHATIBLE: DE CHATROULETTE VAN FACEBOOK

Weet je nog, Chatroulette? Daarbij werd je lukraak in contact gebracht met volkomen vreemde mensen uit de hele wereld, waarmee je dan kon chatten. Wat soms erg vreemde resultaten opbracht, en al gauw uitmondde in allerlei perverse situaties - exhibitionisten vonden dit blijkbaar de ideale omgeving om hun "geval" bloot te leggen...
Welnu, Facebook heeft ook een soort van roulette ontworpen. Maar gelukkig enkel voor tekst. Het is een bot, die je anoniem met andere personen in contact brengt. Chatible werkt vanuit je Messener, dus gemakkelijk bij de hand. Bij The Next Web en NeonMag een bespreking.
http://www.neonmag.fr/test-chatible-ou-quand-facebook-sessaye-a-chatroulette-475665.html
https://www.facebook.com/chatible/
http://thenextweb.com/apps/2016/06/20/chatible-lets-talk-randos-messenger-new-favorite-time-waster/#gref


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: TECH UNITED
Dit is de website van een multidisciplinair team van (oud)studenten, PhD's en medewerkers van de Technische Universiteit Eindhouden. En zij houden zich vooral bezig met de ontwikkeling van robotica. Voor interessant nieuws over de nieuwste evoluties kan je hier dan ook terecht, o.a. over voetbalrobots en zorgrobots. Het team doet ook mee aan robogames!
[Taal: NL]
http://www.techunited.nl/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: GEZONDHEID EN WETENSCHAP

Moet je alle "wetenschappelijke studies" die in de kranten verschijnen geloven? De ene zegt zus, de andere zo. Als gewone gebruiker is het moeilijk om het kaf van het koren te scheiden. Toch zijn er goede online bronnen te vinden waar je wél degelijke informatie aantreft. Zo is er Gezondheid en Wetenschap, waar wij je bijvoorbeeld het artikel aanraden "Zijn gezondheisapps een win-win voor arts en patiënt?" (Tip: Aline)
[Taal: NL]
http://www.gezondheidenwetenschap.be/gezondheidsnieuws-onder-de-loep/zijn-gezondheidsapps-een-win-win-voor-arts-en-patient
http://www.gezondheidenwetenschap.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: HET VERHAAL VAN EDWARD SNOWDEN
Heeft Snowden er goed aan gedaan om aan het licht te brengen in welke mate de Amerikaanse veiligheidsdiensten de eigen burgers bespioneert? Of heeft Snowden daarmee landverraad gepleegd en de veiligheid van het land in gevaar gebracht? Feit is dat Snowden toch wel een erg gewaagde zet deed, door alle informatie die hij verzameld had openbaar te maken.
Bij Canvas online kan je een reportage bekijken over de man, wat hem tot zijn daad dreef en wat de gevolgen voor hem waren.
http://www.canvas.be/video/terzake/voorjaar-2016/terminal-f


VRIJDAG MULTIMEDIA: FOTOGRAFIE
In deze afbeelding bij Lifehack en de bijhorende tekst vind je een uitstekende uitleg over wat het diagragma, de sluitertijd en de ISO zijn en hoe zij jouw foto beïnvloeden.
[Taal: ENG]
http://www.lifehack.org/articles/lifestyle/picture-show-you-clearly-the-effects-aperture-shutter-speed-and-iso-images.html



Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com



 
Bij de collega's



*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- KPN teleurgesteld in zaak tegen Fox Sports: We gaan niet op zwart
http://www.ad.nl/digitaal/kpn-teleurgesteld-in-zaak-tegen-fox-sports-we-gaan-niet-op-zwart~aad2b1c6/
- Gemotoriseerde koffer rijdt je op vliegveld van gate naar gate
http://www.ad.nl/bizar/gemotoriseerde-koffer-rijdt-je-op-vliegveld-van-gate-naar-gate~a407f8a3/
 
 
 *** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 - Top 5 buitenverlichting
http://elektrozine.be/top-5-buitenverlichting/

 
*** TECHNOLOGIUM
http://www.technologium.be
- Blockchain deel III: Het ontketenen van gezondheidszorg?
http://www.technologium.be/blockchain-en-het-ontketenen-van-gezondheidszorg
- Wilmots binnenkort Wilbots?
http://www.technologium.be/wilmots-binnenkort-wilbots

 
 *** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Verberg Windows-onderdelen – Deel 3
http://computertaal.info/2016/07/30/verberg-windows-onderdelen-deel-3/
- Verberg Windows-onderdelen – Deel 2
http://computertaal.info/2016/07/29/verberg-windows-onderdelen-deel-2/

 *** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Instagram laat gebruikers commentaar onder posts filteren
https://tweakers.net/nieuws/114129/instagram-laat-gebruikers-commentaar-onder-posts-filteren.html
- Microsoft maakt PowerShell mogelijk opensource
https://tweakers.net/nieuws/114107/microsoft-maakt-powershell-mogelijk-opensource.html



*** DATANEWS
http://www.datanews.be



- Airbus ontwikkelt drone-killer
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/airbus-ontwikkelt-drone-killer/article-normal-733503.html
- Facebook blijft groeien: ziet omzet en winst nog verder aantrekken
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/facebook-blijft-groeien-ziet-omzet-en-winst-nog-verder-aantrekken/article-normal-733461.html


*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Google Expanded Ads komen eraan. Ben jij er klaar voor? 7 Vaak gestelde vragen:
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/google-expanded-ads-komen-eraan-ben-jij-er-klaar-voor-7-vaak-gestelde-vragen
- Google introduceert nieuwe advertentie-extensie: prijsextensies
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/google-introduceert-nieuwe-advertentie-extensie-prijsextensie





 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


WINDOWS 10 ORIGINEEL OF ALTERNATIEF? DESKTOP ZOEKMACHINE
Het bijzondere aan de Windows 10 zoekmachine is dat hij ook met Cortana werkt. Daarbij zou je dan ook vragen met je stemkunnen stellen, in plaats van ze te moeten intikken. En Cortana zou ook een slimme assistent moeten zijn, die je sugesties kan geven vooraleer je erom vraagt - net zoals Google Now, en iets meer dan Siri van Apple.
Maar zelfs zonder Cortana is de zoekmachine op Windows 10 erg krachtig. Je kan namelijk ook zoeken op instellingen, op programma's, op bestanden, en dat werkt wonderlijk snel!
Kan de zoekmachine je niet bevredigen, dan is er nog altijd Lookeen. Daarbij kan je meteen vanuit het startmenu filterselecties toevoegen. Maar naar onze mening, en wij staan daar niet alleen, is de ingebouwde zoeker van Microsoft toch ruimschoots voldoende hoor!
https://free.lookeen.com/download.html
http://www.chip.de/bildergalerie/Windows-10-Tools-im-Check-gibt-es-bessere-Alternativen-Galerie_81779156.html


WINDOWS 10 ORIGINEEL OF ALTERNATIEF? LEESLIJST

Met de Windows leeslijst kan je artikels, die je bij het surfen in de Edge-browser tegenekomen bent, opslaan om ze later te lezen. Je kan trefwoorden toevoegen, om de artikels later gemakkelijk terug te vinden. De integratie in het Windows OS is daarbij wel opmerkelijk: druk je op de button "delen", dan wordt het artikel aan je leeslijst toegevoegt - niet alleen in je browser, maar ook in verschillende nieuws apps.
Alternatief: Pocket
Pocket is een add-on voor je browser, maar ook een app voor je sartphone. Hij heeft dezelfde functies als de windows leeslijst, maar heeft het voordeel dat hij op meer toestellen en besturingssystemen gesynchroniseerd kan worden.
https://getpocket.com/


LIFEHACK VAN DE WEEK: GOOGLE MAPS-KAARTEN OFFLINE OPSLAAN
Regelmatig kijkt PCM naar een interessante lifehack. Welke lifehack op het gebied van technologie maakt je leven makkelijker en vooral leuker? Deze week gaat de lifehack over hoe je eenvoudig offline kaarten op kunt slaan op je smartphone of tablet. (Tip: Hans)
http://www.pcmweb.nl/nieuws/lifehack-van-de-week-google-maps-kaarten-offline-opslaan.html?utm_source=copernica&utm_medium=email&utm_campaign=PCM_Nieuwsbrief_20160725

Voor deze rubriek danken wij Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html en Mac-kenner Arnold voor hun hulp bij Mac-onderwerpen, en Hans voor de vele tips.




 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

TINYCARDS:EDUCATIEF HULPMIDDEL
Niets zo gemakkelijk als steekkaarten om dingen te onthouden. Deze app voor iOS (helaas geen versie voor Android)) maakt van zulke kaarten een game, om kinderen heel gemakkelijk dingen bij te brengen.
https://tinycards.duolingo.com/


SEARCH EVERYTING LITE
Deze app voor Android maakt het supersimpel om alles op je Android Smartphone te doorzoeken. Want je kent het probleem: allerlei apps zetten data op allerlei plekken, en je vindt ze niet meer terug. Deze app moet dat probleem oplossen.
http://www.chip.de/downloads/Search-Everything-Lite-Android-App_97151992.html
http://www.teampentagon.com/portfolio/search-everything-lite/


VIBER VOOR WINDOWS 10 (GRATIS)


Deze app voor Windows 10 werd verleden maand in bèta aangekondigd, en nu kan iedereen hem in volledige versie downloaden voor zijn Windows 10 toestel. Er zijn verschillende nieuwe mogelijkheden zoals videogesprekken voor mobiele toestellen, ondersteuning van Cortana, de optie om snel iets te antwoorden, en meer. Op het Windows Blog vind je de volledige uitleg.
https://blogs.windows.com/windowsexperience/2016/07/25/viber-now-available-on-all-windows-10-devices/
https://www.microsoft.com/en-us/store/p/viber/9wzdncrfj46z?ocid=blitz


EM CLIENT: ALTERNATIEF VOOR THUNDERBIRD
Alhoewel wij al jarenlang Office gebruiken, zijn ij al een tijdje overgestapt op Thunderbird als mail-client. Minder overladen, sneller, een veel overzichtelijkere interface. Maar Chip.de heeft nog een alternatief voor Thunderbird: eM client.
Met dit mailprogramma kan je niet alleen een duidelijke interface, maar ook synchronisatie met je Google Mail, en uitgebreide chatfuncties. Je hebt een agenda en afsrpaken kan je ook noteren. Bij Chip.de vind je een fotoreportage met de verschillende functies.
http://www.chip.de/bildergalerie/eM-Client-Mailen-Chatten-und-mehr-Galerie_61534328.html
http://www.emclient.com


HANDSOFF: HANDEN OP HET STUUR!
Een app voor Android en iOS, om verstokte smartphone-gebruikers te dwingen van hun toestel te blijven terwijl zij achter het stuur zitten.
Na het downloaden van de app neem je een video op, waarin je belooft om je smartphone niet te gebruiken tijdens het rijden. Dit filmpje kan je delen op de sociale netwerken, om ook anderen aan te zetten tot veilig gedrag. Kruip je achter het stuur, dan activeer je de app, en die zal nu gaan tellen hoeveel tijd je achter het stuur zat zonder op je smartphone te typen. Hoe meer tijd, hoe meer punten je krijgt. Meer bij Pressetext.
http://www.pressetext.com/news/20160715003
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.pledge.handsoff&hl=en
https://itunes.apple.com/us/app/handsoff-movement-against/id1001385320?mt=8


VRIJDAG APPDAG: BOB JUMPER JAM
Een gratis spelletje voor Android, dat tot de 'Casual games' soort behoort - je kan het met andere woorden gemakkelijk even spelen terwijl je op de bus staat te wachten.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.zrickydevstudios.bobjumper&hl=en

 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.



 
 

Het laatste woord....



 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Vergeten is een vorm van vrijheid
-Kahill Gibran-
.