Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
12/2/2015  om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 19
Nummer 889 van 7/2/2015



Gegroet lezer,

Verleden week vroegen wij u of wij onze Netties ook via Facebook moesten verspreiden, om zo meer mensen te kunnen bereiken en eventueel meer gelegenheid te geven tot commentaar.
Uw antwoord was overweldigend: neen! Het heeft onze redactie op twee manieren verblijd. Enerzijds doet het ons goed vast te stellen dat er zoveel mensen zijn die bewust Facebook links laten liggen, de gevaren voor de privacy kennende. En anderzijds was het voor onze redactie een hart onder de riem dat verschillende lezers een antwoord gaven dat erop neerkomt dat een "serieuze" nieuwsbron zoals onze netties, zich ver van Facebook moet houden. Bedankt voor jullie waardering!

Deze week hebben wij weer een bont allegaartje aan nieuws bijeengesprokkeld. Er valt veel te ontdekken en te experimenteren - snel aan de slag dus!
Veel leesplezier, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




FACEBOOK: ONMOGELIJK OM UIT TE VINDEN WAT FACEBOOK OVER JOU WEET...
Naar aanleiding het voorwoord dat wij verleden week in deze nieuwsbrief schreven, dit artikel waarin wij zelf nog eens naar Facebook trokken, om het een en ander praktisch uit te testen. Want hoe kom je eigenlijk te weten wat Facebook weet? Vooraleer je hierover verontrust kan zijn, moet je immers eerst de omvang van die data weten.

Om te beginnen: wanneer je je aanmeldt bij Facebook, dan ga je ermee akkoord dat, in ruil voor het gratis mogen gebruiken van de Facebook dienst, Facebook jouw activiteiten en de content die jij er plaatst mag volgen. Die data moeten adverteerders helpen om gerichte advertenties te vertonen, die passen binnen de interesses die jij, volgens jouw activiteiten op Facebook, zou hebben.
Je kan niet ontsnappen aan die advertenties, via een opt-out, zonder dat je je hele gebruik van Facebook stopzet. Maar je kan wel controleren welke advertenties je te zien krijgt. En om dat te doen, moet je dus gaan zien naar wat Facebook weet.
Facebook komt namelijk op twee manieren informatie over jou te weten. Enerzijds wat jij rechtstreeks vertelt (via je aanmeldformulier, zoals naam, adres, enz.) en anderzijds via wat je op Facebook doet, op welke postings je daar gereageerd hebt, maar ok wat je doet buiten Facebook, door op het internet op Like-knoppen te klikken. Wat je misschien niet weet, is dat Facebook je nu al volgt op het hele internet, omdat je altijd ingelogd bent op Facebook, en het via de cookies op de websites je kan volgen.

Wij dachten dat wij bij Business Insider een goede uitleg gevonden hadden om te weten te komen wat Facebook over jou weet. Maar dat bleek buiten de Facebook-doolhof van privacy-instellingen gerekend. Het artikel zegt namelijk dat je, om naar de zogenaamde voorkeuren voor adverteerders te gaan, je op het kruisje rechts bovenaan een advertentie in je tijdlijn moet gaan. En dan zou je een dialoogvenster moeten krijgen met de vermelding "Waarom zie ik deze advertentie". En deze link zou je dan naar een pagina moeten brengen waarop je je adverteer voorkeuren kan aanpassen.

Facebook help zelf is niet actueel
Groot was onze verwondering toen wij, om de waarheid van deze tip na te gaan, inlogden op Facebook en deze optie helemaal niet terugvonden. Nochtans staat het in de helppagina's van Facebook zelf dat dit wel degelijk de handelswijze is:
"Pas je advertentievoorkeuren aan. Klik op of op bij de rechterbovenhoek van een advertentie op Facebook, en selecteer Waarom krijg ik dit te zien? Er wordt een uitleg weergegeven over waarom je het te zien krijgt, en je kunt jezelf toevoegen aan of verwijderen uit doelgroepen die die advertentie te zien krijgen. Selecteer Je advertentievoorkeuren beheren om meer doelgroepen te zien waar je onderdeel van bent en die beïnvloeden welke advertenties je ziet op Facebook. Je kunt ook aanpassen van welke doelgroepen je een onderdeel bent. Op het moment zijn advertentievoorkeuren alleen in bepaalde regio's beschikbaar."
En kijk, daar klopt dus niets van, want wanneer wij op zo'n advertentie op het kruisje klikken, dan krijgen wij de tekst "waarom krijg ik dit te zien" niet te zien. Blijkbaar behoort Vlaanderen tot de regio waar deze advertentievoorkeuren niet beschikbaar zijn...

Van het kastje naar de muur, naar een duister initiatief
Ga je verder zoeken in de Facebook helppagina's, dan word je gewoon van het kastje naar de muur gestuurd. Het enige wat wij vonden, en wat wij als tip aan je kunnen meegeven, is dit:
"Als je niet wilt dat Facebook of andere deelnemende bedrijven gegevens verzamelen en gebruiken die zijn gebaseerd op jouw activiteiten op websites, apparaten of apps buiten Facebook om je advertenties te tonen, kun je je in de VS afmelden via de Digital Advertising Alliance, in Canada via de Digital Advertising Alliance of Canada en in Europa via de European Digital Advertising Alliance. Je kunt je ook afmelden via de instellingen van je mobiele apparaat."
En ja, dat hebben we dus gedaan. Wij surften naar Your Online Choices en klikten op Je Advertentievoorkeuren. Dat geeft een lijstje van allerlei adverteerders. Een website die, nota bene, niet eens waarschuwt dat zij gebruik maakt van Cookies, maar dat terzijde. Wij klikten op "alle bedrijven uitzetten" - met heel veel plezier.
Resultaat van deze expeditie: wij zijn geen Facebook gebruikers. Het is spijtig dat wij, op persoonlijk vlak, updates missen van vrienden en familieleden. Het is spijtig dat wij, voor Netties zelf, zo mogelijk geen nieuwe lezers kunnen winnen. Maar dit bezoek en dit experiment hebben ons nogmaals bewezen dat Facebook echt geen plek is waar we ons thuis voelen...
http://uk.businessinsider.com/everything-facebook-knows-about-you-2014-12
https://www.facebook.com/settings?tab=ads&section=platform&view
http://www.youronlinechoices.com/be-nl/uw-advertentie-voorkeuren




BELTUG STELT VRAGEN BIJ INITIATIEF BSA
De vzw BELTUG is de grootste Belgische vereniging van ICT managers, en heeft zich tot doel gesteld om de belangen van de aangesloten leden te verdedigen bij overheden en ICT service providers. Vanuit die bekommernis heeft de organisatie nu een open brief gestuurd aan BSA, kort voor The Software Alliance, een non-profit handelsorganisatie die "de belangen van de softwaremarkt en hardwarepartners verdedigt", zo kan je lezen op de website. BSA is bij de meeste mensen bekend omwille van het feit dat het regelmatig controles uitvoert / laat uitvoeren om na te gaan of bedrijven wel over de nodige licenties beschikken om bepaalde software te gebruiken.

Beltug stelde die open brief op, nadat verschillende van zijn leden benaderd waren door BSA om zich bij hen aan te sluiten  om zo er zeker van te zijn dat zij voldeden aan de software licenties. Een initiatief dat Beltug eigenaardig vond. Na deskundig juridisch en ander advies ingewonnen te hebben, stelde het vast dat er in de brieven van BSA verschillende punten waren waarover Beltug toch verontrust was.

De open brief kan je op onderstaande links lezen. Een niet zo eenvoudige zaak - die ons, eerlijk gezegd, een beetje doet denken aan auteursrechtenmaatschappij Sabam. Die organisatie gaat, om de belangen van de aangesloten leden te verdedigen, soms ook al eens erg ver, en werkt, iets wat Beltug aan BSA verwijt, ook niet al te transparant. Even nog een link toevoegen aan het heerlijke filmpje van de aflevering van De Neveneffecten, waarin Sabam genadeloos op de korrel genomen wordt.
http://www.beltug.be/file/1455/2014_01_14_BELTUG_open_letter_to_BSA/
http://www.beltug.be/news/4104/BELTUG_responds_to_BSAThe_Software_Alliance/
http://www.bsa.be/nl/over-bsa
https://www.youtube.com/watch?v=ouj4paDQ_I8




GOOGLE IS GEEN ARCHIVARIS
Onder de titel "Never trust a corporation to do a library's job" (vertrouw er niet op dat een bedrijf de job van een bibliothecaris doet) wijst een artikel bij Medium erop dat het erop lijkt dat Google een van zijn doelstellingen, namelijk een archief te maken van het internet, volledig opzij geschoven heeft.

Bekijk je even de stand van enkele projecten, danzal je moeten toegeven dat dit waar is.

- De usenet archieven: in 2001 heeft Google de Deja archieven, gekocht, de grootste colelctie van nieuwsgroepen archieven (usenet). Google hernoemde het naar Google Groups, en zorgde ervoor dat de archieven van de boodschappen tot in 1981 bewaard bleven. Maar sindsdien heeft Google zijn belangstelling in de Google Groups verloren. Wie er een opzoeking wil doen, kan het niet eens: de archieven zijn niet doorzoekbaar.

- In 2004 startte Google met Google Books. Een ambitieus plan om elk boek ter wereld te digitaliseren, in samenwerking met bibliotheken. Google ontwikkelde zelfs zijn eigen bookscanner, die 1.000 pagina's per uur kan scannen. Google Books bestaat nog altijd, maar wellicht is Google ontmoedigd geraakt door verschillende processen rond auteursrechten. Feit is dat het scannen nog maarop een laag tempo gebeurt. Het officiële blog werd niet meer geüpdate sinds 2012, en de Twitter account heeft niets meer gemeld sinds februari 2013.

- In 2006 werd het Google News Archive onthuld, met historische nieuwsartikels die tot 200 jaar teruggingen. In 2008 ging Google zelfs nog een stapje verder, door zelf kranten in te scannen die nooit online waren. In 2011 werd het Google News Archive ten grave gedragen. Wetenschappers die onderzoek willen doen, worden gewoon doorverwezen naar Google.

En zelfs de gewone zoekmachine heeft geen aandacht meer voor de geschiedenis van het web, zo stelt het artikel. In 2011 heeft Google de Timeline verwijderd, waarmee je zoekresultaten kon filteren op een bepaalde periode.

Internet Archive
Maar gelukkig, zo gaat het artikel in Medium verder, zijn er diensten waar wél met de zorgvuldigheid van een bibliothecaris gewaakt wordt over het verleden. Zo is er Internet Archive, een non-profit uit San Francisco die al sinds 1996 het web archiveert - twee jaar, tussen haakjes, vooraleer Google opgericht was. In de Wayback Machine zitten meer dan 435 miljard webpagina's die tot 20 jaar teruggaan, het grootste archief van het internet.

Het archief bevat onder andere een afdeling boeken met meer dan 6 miljoen gedigitaliseerde boeken die tot het publiek domein behoren. 1,9 miljoen video's vinden hun onderkomen in de afdeling Video, met een speciale afdeling voor de Prelinger Archives, met 6000 kortfilms waaronder vintage advertenties. In de Audio afdeling zitten 2,3 miljoen radio-opnames, naast een afdeling Live muziek met 137.000 opnames van concerten. Er zijn ook audioboeken, gearchiveerde nieuwsuitzendingen die volledig doorzoekbaar zijn op tekst, en een collectie software.

En dan is er nog een scanning dienst, bestaande uit 33 scanning centers waar elke dag 1.500boeken ingescand worden.

Maar lees zelf het artikel, dat trouwens ook dieper ingaat op de problemen die opduiken bij het bewaren van de software. Wat wij alvast onthouden is dat de inspanningen van vrijwilligers nog altijd meer kans hebben om te overleven dan een initiatief van een commercieel bedrijf. Dat mag dan wel als motto "do no evil" hebben, maar in het geval van de archieven telt ook "do no good"...
https://archive.org/v2
https://medium.com/message/never-trust-a-corporation-to-do-a-librarys-job-f58db4673351

 



GOOGLE EARTH GRATIS, EN GOOGLE NOW UITGEBREID
In verband met het voorgaande artikel toch nog even de bemerking dat Google een commercieel bedrijf is, en dat het zijn taak, in de eerste plaats is, om geld te verdienen. Want anders zouden de aandeelhouders niet gelukkig zijn, niet? Dat het taken onderneemt, zoals archiveren, kadert binnen dat "ondernemen", met de bedoeling er ooit munt uit te slaan. We mogen Google dus eigenlijk niets verwijten - het is onze eigen fout wanner wij het archiveren overlaten aan een commercieel bedrijf zoals Google, in plaats van zelf archieven aan te laten leggen door mensen die daar kennis van zaken hebben.

Dit terzijde. Google doet ook veel goeds, in die zin dat het prachtige producten ontwerpt die het leven van de mens aangenamer maken en leerijker. Zo Google Earth Pro. Dat is geospatiale (aarde en ruimte) software die een virtuele aardbol voorstelt. Daarop kan je dan geografische gegevens terugvinden en analyseren. Google Earth stamt uit software van het bedrijf Keyhole, zo lees je bij Forbes, en heette toen nog Earth Viewer 3D.

Toen Google Keyhole kocht in 2004, werd het omgevormd tot Google Earth, en er werd een desktop client uitgebracht, waarvan een gratis en betalende (Pro) versie verkrijgbaar zijn. Bij de betalende versie heb je verschillende extra mogelijkheden. De kwaliteit van de beelden is hoger, je kan gemakkelijk GIS afbeeldingen terugvinden en je kan zelfs Super Image Overlays gebruiken.

Welnu, tot nu moest je voor de Pro versie $399 betalen. Nu echter wordt ook die pro-versie gratis. Leuk nieuws, niet? Meer bij Forbes.

Google Now met externe data
Een tweede bericht over Google betreft Google Now. Zoals je weet werkt deze dienst, die informatie voorschotelt nog voor jij erom gevraagd hebt, met "cards", informatie die bijeen gebracht wordt rond een bepaald thema. Google heeft nu aangekondigd dat het voor die kaarten gaat samenwerken met verschillende externe diensten, waaronder AirBnB, eBay, Lyft en meer. Die diensten zullen informatie kunnen aanleveren, die jij dan te zien krijgt op je Android smartphone, je Android Wear smartwatch of in je Chrome webbrowser. Hierover vertelt Wall Street Journal je meer (3)
http://google-latlong.blogspot.com/2015/01/google-earth-pro-is-now-free.html
http://www.forbes.com/sites/amitchowdhry/2015/01/30/google-earth-pro-is-now-available-for-free/
http://blogs.wsj.com/digits/2015/01/30/google-now-will-suck-in-outside-app-data/



WIL MICROSOFT GREEP VAN GOOGLE OVER ANDROID ONDERMIJNEN DOOR STEUN AAN CYANOGEN?
Wanneer je al wat langer met een Android toestel werkt, dan heb je ongetwijfeld gehoord van Cyanogen, of liever van DyanogenMod. Dat laatste is namelijk alternatief voor het huidige Android besturingssysteem, waarmee je meer vrijheden hebt dan bij de Google -versie. Je hebt, met andere woorden, met deze firmware opties en mogelijkheden die niet ondersteund worden door de officiële versie van Android. Zo bijvoorbeeld ondersteuning van FLAC audio, een OpenVPN client, een uitgebreider reboot-menu, ondersteuning voor WFi, Bluetooth en USB tethering enz.

Van nature is het een open source project, maar in 2013 kondigde de oprichter van het project, Steve Kondik, aan dat hij op zoek ging naar geld om een Cyanogen Inc. bedrijf op te richten, een commercieel bedrijf dat de firmware breder zou moeten ontwikkelen en op de markt brengen. Over de ontwikkeling van de open source software, en de controverse die ontstond nadat Kondik dit voornemen aankondigde, kan je alles lezen bij de Wikipedia.

Welnu, Cyanogen is de laatste dagen op zoek gegaan naar kapitaal, en een van de bedrijven die daarin wou investeren was... Microsoft! Het bedrijf heeft 70 miljoen dollar veil op een totaal bedrag van honderden miljoenen. Volgens bronnen zouden ook andere bedrijven geld investeren in Cyanogen, omdat zij de controle van Google over Android willen verminderen. Maar de namen van die andere beleggers worden niet vrijgegeven.

Analisten wijzen erop dat deze stap nog niet zo gek is van Microsoft. Het bedrijf heeft met zijn mobiele OS Windows PHone slechts een marktaandeel van 3%, en het lijkt er niet op dat dit aandeel snel zou kunnen groeien. Het doorbreken van het de greep van Google op Android zou in die optiek wel eens een slimme zet kunnen zijn.

Android zelf was bedoeld als een open source OS, dat fabrikanten van mobiele toestellen gratis zouden mogen gebruiken. Tegenover dat "gratis" stond dan wel de verplichting om allerlei Googel apps standaard te installeren op de phones, en om Google Search als standaard zoekmachine te zetten; als de fabrikant dit netjes deedd, dan kreeg hij toegang tot de Google zoekmachine, tot YouTube, en de miljoenen apps in de Play Store.

Het gevolg hiervan is natuurlijk dat externe apps, die een gelijkaardige dienst aanbieden als de "native" apps op Android, geen enkele kans hebben om populair te worden. En dat geldt dus ook voor de Bing zoekmachine, en andere softwareproducten die Microsoft uitbrengt voor Android toestellen.

Geniepig van Microsoft, of een verstandige zet? Dat hangt ongetwijfeld af vanuit welke optiek je het bekijkt. Meer bij Wall Street Journal en The Register.
http://blogs.wsj.com/digits/2015/01/29/microsoft-to-invest-in-rogue-android-startup-cyanogen/
http://www.theregister.co.uk/2015/01/29/microsoft_to_invest_in_cyanogen/
http://en.wikipedia.org/wiki/CyanogenMod



"ANONIEME" DATA KUNNEN AAN PERSOON GEKOPPELD WORDEN VIA SOCIAL MEDIA
Wanneer het gaat over onze privacy, het feit dat al onze data verzameld worden in steeds grotere databases, en dat iedereen tegenwoordig zo'n databas aanlegt, dan wordt steevast erop gewezen dat er geen gevaar kan ontstaan voor onze privacy, omdat de data anoniem gemaakt worden.

Welnu, dat argument gaat niet meer op. Wetenschappers hebben namelijk, in een paper die ze verleden week in Science gepubliceerd hebben (1) aangetoond dat zij met slechts vier metadata die een persoon aan een bepaalde plek of tijd koppelen (een tweet geplaatst vanuit een bepaalde plek of een ontvangstbewijs met een datum bijvoorbeeld), in 90% van de gevallen de transacties van die persoon konden opsporen in een geanonimiseerde database van 1,1 miljoen kredietkaartgegevens.

"Het ontbreken van naam, adres, telefoonnummer of andere duidelijk identificatiepunten maakt de data niet anoniem of veilig om aan derden of het grot publiek door te geven", zo luidt de conclusie van de paper.

Het belang van deze conclusie kan niet onderschat worden. Anoniem gemaakte data en metadata worden gebruikt in allerlei onderzoeken door academici, de industrie, de overheid. Epidemiologen baseren zich op anonieme data om de uitbraak en verspreiding van een ziekte op te sporen. Winkelketens gebruiken anonieme data om hun zakelijke strategie te bepalen. Google gebruikt anonieme data over onze verplaatsingen om verkeersinformatie te verstrekken, enz.

De paper haalt dus het feit onderuit dat "anonieme" data echt anoniem zijn, endat het nodige toezicht op wie gegevens verzamelt en verwerkt, maar ook wie inzicht vraagt indie gegevens, nog altijd nodig zijn.
http://www.informationweek.com/mobile/mobile-business/social-media-betrays-your-credit-card-activity-study/d/d-id/1318884?_mc=NL_IWK_EDT_IWK_mobile_20150202&cid=NL_IWK_EDT_IWK_mobile_20150202&elq=79bb1419b496455bb0efe2f42b46b3e2&elqCampaignId=12394
http://www.sciencemag.org/content/347/6221/536.full?sid=238fca73-1084-45d4-856a-a559e3c5efe0#ref-19



GOOGLE EN UBER  IN RACE ROND ZELFRIJDENDE AUTO'S?
Dinsdagochtend gonsde het van de geruchten in de vele blogs. Volgens een exclusief artikel bij Bloomberg zou Google bezig zijn aan een eigen versie van Uber, en zou het de bedoeling zijn dat die dan gecombineerd wordt met zelfrijdende auto's.  Andere blogs, o.a. TechCrunch,  berichten dan weer dat Uber zelf zijn eigen Robotics onderzoekslabs geopend heeft, en wel in Pittsburgh. De bedoeling: Uber wil eveneens zelfrijdende auto's ontwikkelen. Uber heeft dat bericht ondertussen bevestigd: het heeft een partnerschap afgesloten met Carnegie Mellon University, waardoor wetenschappers aldaar (volgens Techcrunch meer dan 50) in opdracht van Uber aan de ontwikkeling van deze zelfrijdende auto's zou werken.

Travis Kalanick, de CEO van Uber, heeft in het verleden al vaker gezegd dat hij menselijke chauffeurs zou willen vervangen door zelfrijdende auto's. Of zijn chauffeurs daar gelukkkig mee gaan zijn, is nog de vraag. (1). Bovendien, zo merkt GigaOm (2) op, zou de rol van Uber daarmee veranderen. Bij een vloot van zelfrijdende auto's zou het Uber zijn die eigenaar is van de vloot, terwijl Uber nu enkel een platform is van chauffeurs die met hun eigen auto rijden.

Haar in de boter?
Google die zelf een soort uber-app ontwikkelt, en Uber die zelfrijdende auto's gaat maken. Twee bedrijven die zich op elkaars terrein bewegen. En dan moet je weten dat Google eigenlijk een van de grootste investeerders is in Uber. Dat zal ongetwijfeld wel voor wrijving zorgen. The Verge nuanceert de berichten echter: Google zou niet bezig zijn aan een echt taxi-platform zoals Uber, maar zou enkel werken aan een app om ritten te delen, een soort carpooling app. Google zou een dergelijke app al intern testen, zodat werknemers met elkaar kunnen meerijden. (3). Kortom: speculatie alom. Toch lijkt het ons niet onzinnig indien Google met een dergelijke app zou uitkomen. Het past trouwens in zijn Google-Now strategie....
http://techcrunch.com/2015/02/02/uber-opening-robotics-research-facility-in-pittsburgh-to-build-self-driving-cars/
https://gigaom.com/2015/02/02/report-uber-hired-50-scientists-from-carnegie-mellon-to-build-self-driving-cars/
http://www.theverge.com/2015/2/2/7966979/google-developing-ride-sharing-app-report



GROTE TECH BEDRIJVEN BETALEN OM DOOR ADBLOCK PLUS FILTER TE MOGEN
Volgens een rapport van Financial Times, waarover The Verge bericht, zijn er verschillende grote tech bedrijven die iets meer mogen dan andere bij Adblock Plus. Wellicht behoor jij tot degenen die gebruik maakt van deze software, die moet verhinderen dat allerlei advertenties je surfgenot bezoedelen. Daarbij heb jijzelf de mogelijkheid om een zogenaamde white-list aan te maken van bedrijven van wie jij de advertenties wél wil zien.

Het blijkt echter dat de makers van AdblockPlus, het bedrijf Eyeo, een eigen white list hebben, en dat degenen die op die white-list voorkomen, daar ook voor betalen. Het zou gaan om advertenties van Microsoft Bing Search, maar ook Google en Amazon zouden dergelijke akkoorden afgesloten hebben.

Eyeo zelf zegt dat zijn eigen white-list kadert in een "acceptable ads" (aanvaardbare advertenties) programma, dat enkel niet zo opdringerige advertenties doorlaat, en dus bedrijven moet aanmoedigen om hun advertenties discreter te maken. Een redenering die, als je het ons vraagt, niet strookt met het feit dat er geld van hand wisselt. Kleinere bedrijven, die zeggen mee te werken aan het acceptable-ads programma, kunnen gemakkelijk op de white-list van Eyeo terechtkomen. Maar grote bedrijven moeten daar veel geld voor neerleggen. Een strategie van twee maten en gewichten...

Toch nog even dit: het gaat wel degelijk om Adblock PLus, niet het gewone AdBlock.
http://www.theverge.com/2015/2/2/7963577/google-ads-get-through-adblock



TWITTER: ADS BUITEN EIGEN FEED, EN INSTANT FEED VOOR BEGINNERS
Het is voor Twitter nog altijd een probleem om aan de beleggers te bewijzen dat Twitter hun centjes waard is. Enerzijds omdat het adverteermodel, dat geld zou moeten opleveren, nog altijd niet op punt staat. En anderzijds omdat het aantal nieuwe gebruikers niet zo snel groeit als de beurs verwacht, en het aantal actieve gebruikers stilletjesaan afkalft.

Deze week heeft Twitter twee initiatieven ondernomen om het tij te doen keren. Enerzijds is het begonnen met de advertenties breder uit te smeren-  en die te vertonen op sites buiten Twitter. De "Promoted Tweet" advertentie zal voortaan ook te zien zijn op de apps van andere mensen en sites, om te beginnen met Flipboard, de social news reader app, en ook op de Japanse versie van Yahoo.

Het systeem is as volgt: wie nu reeds advertentieruimte koopt op Twitter, kan ervoor kiezen om die advertentie, in hetzelfde formaat, ook buiten Twitter te vertonen, op sites die Tweets vertonen. Twitter zal die inkomsten dan delen met de eigenaar van die site. Simpel, en niet té opdringerig, en wie weet zal het wel lukken. Re/code heeft er meer over (1)

Instant tijdlijn
Een tweede initiatief moet dan weer dienen om nieuwe gebruikers aan te lokken. Het probleem is immers dat, wanneer je als beginneling op de site van Twitter belandt, niet meteen weet wat je moet doen. Want zolang je niemand volgt, gebeurt er eigenlijk niet veel. Daarom heeft Twitter een andere manier bedacht om de beginnende gebruiker meteen het nut van Twitter te tonen.

Wanneer je, via een app voor de smartphone, je voor het eerst aanmeldt op Twitter, dan zal Twitter je de toegang vragen tot je contactenlijst op je toestel. Het zal dan, op basis van die contacten, weten welke personen reeds op twitter zijn, hun belangstellingspunten proberen te raden, en meteen al een reeks tweets voor jou klaarzetten, gebaseerd op die interessepunten plus algemeen nieuws. Een instant tijdlijn als het ware. Ook hierover vertelt Re/Code je wat meer. (2)
http://recode.net/2015/02/03/with-an-eye-on-wall-street-twitter-starts-selling-twitter-ads-outside-of-twitter/
http://recode.net/2015/02/03/another-twitter-update-this-ones-a-new-homepage-designed-to-lure-new-users/



AMAZON KINDLE CONVERT: LEES JE PAPIEREN BOEK OP JE KINDLE
Heb je een heleboel papieren boeken die je nog altijd zou moeten lezen, maar ben je ondertussen verknocht geraakt aan je e-reader, in casu een Kindle? Dan moet je die boeken niet meer opnieuw kopen, daar zorgt Amazon voor.

Het heeft namelijk een app uitgebracht voor Windows, waarmee je boeken die je inscant omzet tot digitale versies die volledig compatibel zijn met de Kindle software van Amazon. Dat betekent dat het lettertype aanpasbaar wordt, dat Whispersync toegevoegd wordt zodat je het boek in alle mogelijke standen op elk toestel  kan lezen, plus een backup in de cloud van Amazon, zodat je het boek ook op meerdere toestellen tegelijk kan lezen.

Prachtig, niet? Het ding kost maar $19 (volledige prijs zou $49 zijn), maar er zitten enkele caveats aan vast. Om te beginnen werkt het dus enkel voor Kindle. En verder zou het (momenteel?) enkel verkrijgbaar zijn voor de VS, wellicht omwille van de auteursrechten van de boeken. Maar het grootste probleem is dat het toch wat manueel werk inhoudt: je moet het boek pagina per pagina op een flatbed of andere scanner inscannen, wat inhoudt dat je maximum 2 pagina's per keer kan scannen.

Een uitvoerige bespreking bij TechCrunch.
http://techcrunch.com/2015/02/03/amazon-kindle-convert/
http://www.amazon.com/gp/product/B00K7HEGZ6



DETOUR: AUDIO-TOURS ALS STADSWANDELING
Een idee dat ons persoonlijk al lang begeesterd: audiowandelingen doorheen steden, straten, landschappen, gemaakt door gewone burgers, gedeeld met iedereen, en als gewone app of als content op je smartphone te beluisteren. Voeg daar nog wat augmented reality aan toe, en je kan aan het ontdekken gaan!

Het idee wort stilaan realiteit. In de VS werd Detour gelanceerd, een app voor iOS, waarmee je stadswandelingen kan maken, voorlopig alleen in San Francisco. De app werd bedacht door een voormalige medewerker van Groupon, en draait al 6 maanden in private beta.

Een Detour wandeling zou $4,99 kosten om te downloaden. Een van die wandelingen, zo weet Mashable, is een trip van 90  minuten die je meeneemt in de voetsporen van Jack Kerouac en andere schrijvers die van San Francisco het middelpunt maakten van de Beat Generation in de jaren 1950. Een andere wandelen van 75 minuten neemt je mee door wijken van de stad, met teksten van de songwriter van Grateful Dead, John Perry Barlow.

Meer verneem je bij Mashable. Wij kijken uit naar dergelijke ervaringen in eigen land!
http://mashable.com/2015/02/03/detour-app/
https://www.detour.com/



OVER GEHEIME EN NIET ZO GEHEIME PROJECTEN VAN APPLE: SPECULATIES OVER ZOEKMACHINE, MAPS EN TV
Apple lijkt het nog altijd niet verteerd te hebben dat zoekmachine Google zich op ZIJN terrein, de iPhone, gewaagd heeft, met de Android smartphones. Het wil, zo beweren verschillende bronnen, Google nu bestrijden op diens terrein(en) . Twee waarnemingen zouden dat moeten bewijzen.

Om te beginnen is er in een Amerikaanse stad, ergens in California, een wagen gespot die voorzien is van camera's, volledig geblindeerd is, en allerlei geavanceerde apparatuur aan boord heeft. Die apparatuur zouden LiDAR sensoren zijn, die gebruikt worden om voorwerpen in de omgeving te ontdekken en die toegepast worden om landkaarten te maken à la Google Streetview, maar ook om zelfrijdende auto's oriëntatiepunten te geven. Deze waarneming leidt de waarnemers tot de conclusie dat Apple zich ook wil gaan bezig houden met het maken van landkaarten/streetview, en/of dat het zich op het terrein van de zelfrijdende auto's wil begeven. Hect Australische The Age heeft er meer over (1)

Een Apple zoekmachine?
Een tweede terrein waarop Apple zich zou gaan bewegen, is de zoekmachine.

Dat leiden waarnemers af uit een jobadvertentie waarin gezocht wordt naar een "engineering project manager" voor iets dat dan Apple Search genoemd wordt. De vacature is te begeven in San Francisco, en de manager zou "backend operaties moeten overzien voor een search platform supporting hundres of millions of users". En de gelukkig zou "een rol spelen in een revolutie voor hoe mensen hun compuyters en mobiele toestellen gebruiken". (2)

Apple TV nog eens opgerakeld
En dan is er nog Apple TV, een project dat al jaren ligt te sudderen, maar nooit echt van de grond gekomen is. Apple zou nu, aldus Re/Code, gesprekken voeren met tv-programmamakers om hun content te  mogen aanbieden in een soort tv-betaaldienst, die je nog het best kan vergelijken met Sling TV. Met andere woorden: Apple zou een pakket programma's kopen bij de content providers en die rechtstreeks, via het web, aan de gebruikers verkopen buiten de reguliere zenders om. Je zou dus je eigen versie te zien krijgen van tv, in de eigen Apple interface, in de vertrouwde gebruikservaring . Meer bij Re/Code.(3)

Speculatie of niet, het zijn terreinen waarop het eigenlijk logisch is dat Apple zich gaat begeven, in zijn queeste om steeds minder afhankelijk te zijn van derden.



http://www.theage.com.au/digital-life/digital-life-news/apple-caught-testing-cameraequipped-vehicles-in-california-20150205-136t01.html
http://www.cultofmac.com/311018/apple-may-take-google-search-engine/#A6zLvxR6ufX664Jy.99
http://recode.net/2015/02/04/apple-is-talking-to-tv-programmers-about-its-own-web-tv-service/



GEEN SPECULATIES, WEL WERKELIJKHEID: BEATS EN JUWELENWINKELS
Waar het vorige artikel bol stond van speculaties, gebaseerd op waarnemingen die op dit of dat zouden kunnen wijzen, behandelt dit artikel enkele nieuwigheden die wél bevestigd zijn.

Zo is er het feit dat Apple in de VS zijn winkels aan het voorbereiden is op de komst van de Apple Watch. De winkels ondergaan een hele metamorfose, en ook het personeel. Maar of de "gewone" Apple-gebruikers zich kunnen vinden in de metamorfose, is nog de vraag. De winkel wordt meer als juwelenzaak ingericht, om de juiste toon te zetten voor de gouden edities van de Apple Watch.

Zo komen er brandkasten waarin de voorraad uurwerken zal liggen, maar waar ook de demo-modellen van de winkel 's nachts bewaard zullen worden. De safes zijn speciaal gemaakt, en zullen, zo weet 9to5mac te melden, een MagSafe lader bevatten zodat de demo-modellen 's nachts geladen kunnen worden om de volgende dag terug paraat te zijn.

Er zouden ook speciale weegschalen komen die heel precies zijn. Waarom dat nodig is? Wel, wanneer een klant een probleem heeft met zijn gouden Apple Watch, en het moet binnen voor herstelling of inruiling, dan wil Apple er zeker van zijn dat er niet gesjoemeld is met het goud van het uurwerk, dat er bijvoorbeeld geen schilfers goud afgeschraapt zijn.

Volgens 9to5Mac wijst dit erop dat er wel degelijk een tamelijk grote hoeveelheid goud in het Apple Watch zal zitten. En dat zij echt wel prijzig zullen zijn - de Apple Watch Sport met een aluminium bandje zal weliswaar maar $349 kosten, maar de gouden versie zou wel eens duizenden dollars kosten.

Nieuwe outfit
Ook het personeel moet een metamorfose ondergaan. Zij krijgen om te beginnen een training, zodat zij de manieren aangeleerd krijgen om de Apple Watch als een juweel te behandelen, niet een stukje technologie. En verder krijgen zij een nieuw uniform, dat stijlvoller zou moeten zijn. Afbeeldingen daarvan bind je bij 9to5Mac.

Ons lijkt het allemaal wel wat overdreven - maar wie weet is het weer de juiste manier om de gebruiker alles ervoor over te laten hebben om zo'n gouden uurwerk in handen te krijgen. (1)

Beats Music... ook voor Android!
Bij het lezen van deze titel zal je wellicht denken dat Steve Jobs zich in zijn graf moet omdraaien... Toch is het wel degelijk zo dat Apple, dat nu eigenaar is van Beats Music, druk bezig is aan de integratie van deze dienst in zijn aanbod, met name om er een streaming dienst van te maken die het kan opnemen tegen Spotify en Rdio - en dat het zelfs een versie van de bijhorende app zal maken voor Android.

Van de voormalige Beats Music bestond er al een dergelijke app, en algemeen werd verwacht dat Apple die app zou stopzetten. Niets is minder waar dus, en het is de eerste keer ooit dat Apple een Android app aanbiedt die volledig intern bij Apple ontwikkeld werd. Daarmee maakt Tim Cook zijn stelling waar, toen hij in 2013 zei dat Apple geen "religieuze problemen heeft" met het ontwikkelen van een Android applicatie.
Ook hierover lees je meer bij 9to5Mac.
http://9to5mac.com/2015/01/31/apple-stores-to-be-outfitted-with-safes-to-house-gold-apple-watches/
http://9to5mac.com/2015/02/04/apple-beats-cheaper-android-ios/



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



EERO: GEEN ZWAKKE WIFI MEER
Een start-up heeft een oplossing bedacht voor een probleem waarmee we allemaal wel geconfronteerd worden: hoekjes in het huis of kantoor waar je zwakke of geen ontvangst van je draadloze WiFi verbinding hebt. En zelf wanneer je denkt dat je nu een goede verbinding hebt, zou dat in de toekomst wel eens kunnen veranderen. Steeds meer toestellen zullen immers van die WiFi gebruik gaan maken, en er komen steeds meer sensoren bij die signalen uitzenden.

Het bedrijf Eero wil de WiFi dekking in je huis optimaal maken. Het brengt daarom een pakket uit met 3 routers, in combinatie met een app. Waar de meeste mensen in hun huis een kabelaansluiting hebben, die dan aan één router gekoppeld wordt, gelooft Eero in de kracht van het getal. In plaats van één krachtige router die het signaal overal moet rond brengen, wordt het signaal in kleinere stukken opgebroken en overal in het huis verspreid.

Je begint gewoon met één router, en dan ga je rondlopen met je smartphone waarop je de bijhorende app geopend hebt, tot de app zegt dat dit de ideale locatie is om een tweede router te plaatsen. Enz. Het pakket bevat, zoals gezegd, 3 routers en de app, en kost 300 dollar (introductieprijs). Bijkomende routers kunnen gekocht worden aan 125 dollar.

Niet zo goedkoop dus. Maar de makers laten zich erop voorstaan dat zij een "stijlvolle" router verkopen, die past in een mooi ingericht huiskamer. Want het is waar: je gaat je "strakke" decoratie toch niet ontsieren met een lelijk ding met kabels en antennes, niet?
Meer bij CNet en The Next Web.
http://www.cnet.com/news/startup-eero-hopes-to-wipe-out-weak-wi-fi/?tag=nl.e703&s_cid=e703&ttag=e703&ftag=CAD090e536
http://thenextweb.com/gadgets/2015/02/03/eero-wants-eliminate-wi-fi-dead-spots-home-without-extenders/


 


 
Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



Dinsdag Tech45-dag: #229: een patent op geklungel

Verleden week dinsdag besprak het panel van de Tech45 podcast (Maarten, Toon, Steven en Menno) de nieuwigheden die verleden week aangekondigd werden. Windows 10 - kan het een reden zijn om terug over te schakelen? De meeste teamleden zijn met hart en ziel verknocht aan Apple, en Microsoft zal sterk moeten uitpakken om hen te kunnen overtuigen. Dat Windows 10 gratis zal zijn, is natuurlijk wel een argument. Maar is dat voldoende?
Wat wel indruk gemaakt heeft op het team, is de HoloLens. Wat dan weer geleid heeft tot een hele discussie over virtuele realiteit en of dat een toekomst heeft of niet. Kortom: ook deze week weer erg interessante gesprekken, en natuurlijk enkele leuke tips!
http://tech45.eu/2015/01/28/229-een-patent-op-geklungel/
http://traffic.libsyn.com/tech45/tech45-229.mp3



Netties werkt samen met:



EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Goede literatuur bezit het vermogen ons met andermans ogen te laten zien.
-Gerrit Komrij-

 
De nieuwe oogst



HOE MET JE IPAD IN DE KLAS GREEN SCREEN PHOTOGRAPHY TE DOEN
Wellicht ben je bekend met de term "green screen photography" - dat staat voor een techniek waarbij een persoon voor een groen scherm staat, en waarbij die groene achtergrond vervangen wordt door een andere afbeelding. Zo kan een reporter bij het nieuws bijvoorbeeld tegen de achtergrond van een stad geplaatst worden waar de gebeurtenissen zich afspelen, of waar de reporter ter plaatse zich bevindt.
Dit artikel vertelt leraars hoe zij, in de klas, aan hun leerlingen kunnen uitleggen hoe zij zelf aan de slag kunnen met Green Screen. Maar ben jij geen leraar of leerling, dan kan ook jij dit artikel lezen en eruit leren!
[Taal: ENG]
http://jonathanwylie.com/2015/01/23/how-to-do-green-screen-photography-on-an-ipad-at-school/


ALLERLEI HANDIGE CHROME EXTENSIES IN ÉÉN KAART BIJEENGEBRACHT
Een knappe interactieve map, waarbij verschillende extensies voor de Chrome browser, netjes ingedeeld volgens categorie, op een rij gezet worden. Beweeg de cursor over een van de symbolen in het diagram, en je krijgt meer informatie. Om te ontdekken en uit te proberen!
[Taal: ENG]
www.thinglink.com/scene/614171442354847745


KINDEREN LEREN PROGRAMMEREN MET (ANALOGE) BORDSPELLEN

Analytisch doorzicht is iets wat je moet trainen. En om te programmeren heb je dat inzicht ongemeen hard nodig. Bij kinderen kan je dat inzicht niet vroeg genoeg aanmoedigen, op een speelse manier. In dit artikel bij Mindshift vind je niet alleen enkele links naar digitale games die kinderen op het juiste pad zetten, maar er worden ook enkele simpel "analoge" games besproken, in de vorm van een bordspel. Een daarvan is Code Monkey Island, een ander, Robot Turtles, loopt momenteel als Kickstarter project.
[Taal: ENG]
http://blogs.kqed.org/mindshift/2015/01/no-tech-board-games-that-teach-coding-skills-to-young-children/


150 ZOEKMACHINES!
Wanneer je zoekmachine zegt, dan denk je wellicht automatisch aan Google. Maar wist je dat er maar liefst 150 andere bestaan, in het Engels alleen? En allen hebben zij hun eigen specialiteit. Van een uitleg van afkortingen en acroniemen, tot Yabigo dat Yahoo, Bing en Google doorziet tot Zeekly, dat je privacy waarborgt tijdens het zoeken. (Tip: Wim W)
[Taal: ENG]
http://www.philb.com/webse.htm


HANDLEIDINGEN ONLINE: APPLE MANUALS
Verleden week hebben wij reeds enkele websites vermeld waar je handleidingen vindt voor computerprogramma's, huishoudtoestellen en meer. Hier voegen wij nog een website aan het rijtje toe: de rubriek op de Apple website waar je alle manuals vindt voor alle toestellen en programma's. Je kan de manuals downloaden als PDF, iBooks en Web.
[Taal: NL/ENG]
http://support.apple.com/manuals/


MANUALS ONLINE: MEER DAN 700.000 PRODUCTEN

Deze website bevat handleidingen van meer den 700.000 producten, waaronder Sony, Apple, Panasonic en Dell. Je moet eerst fabrikant kiezen, en dan model van toestel. Je kan de handleiding downloaden n PDF, of afprinten.
[Taal: ENG]
http://www.manualsonline.com/


PUBLIC DOMAIN PROJECT: 10.000 HD FRAGMENTEN GRATIS TE GEBRUIKEN
Het is niet enkel Internet Archive waar je filmpjes kan vinden om gratis te gebruiken, ook bij het recent gelanceerde Public Domain Project kan je terecht. Er zijn 9.715 video clips, 473 geluidsbestanden, 64.535 afbeeldingen en 1.213 3D modellen. Bij MakeUseOf vind je een uitgebreid artikel dat je uitlegt hoe je best tewerk gaat om dingen op te zoeken.
http://www.pond5.com/
http://www.makeuseof.com/tag/public-domain-project-puts-10000-royalty-free-movies-disposal-stuff-watch/


LEGO VOOR DE LOVERS!

Wie heeft er niet als kind met de blokjes gespeeld... en zelfs als volwassenen, zijn er velen die het nog altijd doen. Zij maken hele kunstwerken met de blokjes, en de mannetjes. Denk maar aan stemmenimitator Dirk Denoyelle - zijn werkstukken kan je bewonderen op de site amazings.eu (1)
Wil je meer van dergelijke sites, die getuigen van de liefde voor Lego, dan moet je eens kijken bij dit artikel op MakeUseOf. Daar staan namelijk 8 sites voor de Lego-liefhebbers. Have fun!
http://www.amazings.eu
http://www.makeuseof.com/tag/8-sites-rediscover-love-lego-build-collection/


ONLINE PORTFOLIO: MOONFRUIT
Online een portfolio hebben, een resumé van wie je bent en wat je doet, is altijd handig. Zelfs wanneer je niet meteen op zoek bent naar een nieuwe job, het kan nooit kwaad om jezelf voor te stellen. Wie weet wat de toekomst brengt, en als zelfstandige kan je het wellicht ook nieuwe klanten, contacten of gelijkgezinden opleveren.
Er zijn verschillende webdiensten waar je zo'n portfolio kan aanmaken. MakeUseOf heeft er een handig lijstje van gemaakt, en wij zullen in de volgende dagen enkele van die diensten bespreken.
Om te beginnen is er Moonfruit. Die  kan je gebruiken voor een professionele portfolio, of voor persoonlijke website. Er zijn vele thema's die je gratis mag gebruiken. Handig is dat de dienst ook een "mobile" functie heeft, waarbij je meteen kan zien hoe jouw pagina er op een mobiel toestel uitziet. Je kan zelfs Google Analytics en Webmaster tools opzetten.
De dienst is gratis tijdens een proefperiode; nadien kan je de dienst nog altijd gratis blijven gebruiken, maar je moet dan wel minstens elke zes maand de site updaten. En dat lijkt niet onredelijk, toch?
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/tag/best-website-builders-create-clean-online-portfolio/
http://www.moonfruit.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS - DE NETTIES WINNAARS: WAT TE DOEN?
Weet je niet wat doen als je op zondagmorgen wakker wordt, kijk dan vlug hier en je kan zien wat er overal zoal te doen is en waar je naartoe kan gaan.
Commentaar van de jury: "Deze site vermeldt als verantwoordelijke uitgever een bvba in Brussel, en beantwoordt dus aan vereiste om gemaakt te zijn door een klein bedrijf. De site is ondertussen wel uitgegroeid tot een belangrijke speler, met apps voor Android en iOS. De evenementen worden door de organisatoren ervan ingevuld, en het spijtige is dat je dit automatische enigszins ziet in de vormgeving van de site. Het bijkomende nadeel is dat de organisatoren elke keer de moeite moeten doen om iets aan te melden, en je zo een schraal aanbod dreigt te krijgen. Voor mijn gemeente, Heist op den Berg, werden slechts enkele activiteiten gevonden, terwijl ik weet dat er meer zijn, zoals de nieuwjaarsdrink bijvoorbeeld. Bij het tijdstip kan je trouwens ook enkel kiezen tussen ""morgen"" (zondag dus), woensdag, zaterdag en zondag. Net alsof evenementen nooit op donderdag kunnen plaatsvinden - terwijl heel wat optredens in cafés die avond georganiseerd worden."
(Hilde)
[Taal: NL]
http://www.wattedoen.be


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS - DE NETTIES-WINNAARS: VOLKSVERHALEN

Elke streek heeft wel zijn eigen verhaal... je kan ze hier vinden, onderverdeeld per provincie: schatten om van te snoepen: mag niet verloren gaan...
Commentaar van de jury: Een site die enorm interessant is, een schat aan informatie bevat over volksverhalen en legendes. Bovendien is er een prachtige zoekmachine waar je kan zoeken op thema, provincie, en periode. Voor al wie interesse heeft voor volksverhalen is dit een must!
Een woordje uitleg van Em. prof. dr. Stefaan Top, een van de initiatiefnemers van de site: De digitalisering van het Leuvense volksverhalenmateriaal, dat studenten van wijlen prof. dr. K.C Peeters en van mij hebben samengebracht, is onder mijn leiding gestart op 2 mei 2002 aan de KU Leuven. Het project ‘Op verhaal komen’ werd gesubsidieerd door de Vlaamse Gemeenschap. Katrien Van Effelterre, een oud-student van mij die in 2006 is gepromoveerd tot doctor in de Taal- en Letterkunde: Germaanse Talen, heeft deze uitzonderlijke volksverhalenschat deskundig  gedigitaliseerd i.s.m. met het Leuvense Maerlandtcentrum o.l.v. collega Fred Truyen. Het betreft ruim 50 000 verhalen, vooral sagen, die tientallen  - vooral Leuvense studenten - tussen 1941 en 2005 in alle Vlaamse provincies uit de volksmond hebben opgetekend.
Deze licentiaatsverhandelingen stonden in mijn bureau in het Erasmushuis van de Faculteit Letteren opgesteld. Ze waren helaas niet toegankelijk voor het publiek. Dat vond ik bijzonder jammer, want ik was er van overtuigd dat in het kader van de groeiende belangstelling voor immaterieel erfgoed veel mensen interesse kregen voor (oude) verhalen van eigen bodem. Het creëren van een handige website kon daaraan tegemoetkomen. Het Limburgse materiaal is het eerst aan bod gekomen en werd op 23  maart 2003 als www.volksverhalenbank.be op het net geplaatst. In een mum van tijd stelden we vast dat de website duizenden bezoekers telde. Het materiaal uit de andere Vlaamse provincies  werd geleidelijk aangevuld. Op het einde werd het beschikbare audiomateriaal toegevoegd. In 2007 resulteerde dit in een score van ruim 1 miljoen bezoekers …
Aan deze site wordt als zodanig niet meer gewerkt, want de volledige verhalenoogst staat op het net. Bezoekers die achtergrond wensen bij sommige verhalen, kunnen mij per mail hun desiderata ventileren. Ik probeer in de mate van het mogelijke hun vragen te beantwoorden en aan hun wensen tegemoet te komen.
[Taal: NL]
http://www.volksverhalenbank.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS - DE NETTIES-WINNAARS: ROUTE.NL
Gaan fietsen, even een route zoeken!
Commentaar van de jury: vergelijk deze site met die van Wandelpad.nl, een van de andere nominaties, en je begrijpt meteen wat het verschil is. Je vindt hier uitleg over GPS-routes, er is een zoekmachine om een route in een bepaalde plaats te vinden, je kan een fietsroute maken, enz. De vormgeving is ook super, en bovendien is het een initiatief van een klein bedrijf. Alle achting!
[Taal: NL]
http://www.route.nl/


VRIJDAG MULTIMEDIA: 1001BELGES


Voor een keer een Franstalige site, dat moet ook kunnen, nietwaar? De site draait rond hobby en passie - je kan er je passie delen met anderen, een nieuwe hobby ontdekken, mensen ontmoeten met dezelfde belangstelling, en op bezoek gaan bij mensen die een workshop geven in hun eigen huis, over die passie. Een tv-uitzending op La Deux rondt het geheel af: de beste workshops worden uitgekozen en verschijen in een wekelijkse rubriek.
De site is momenteel enkel in het Frans, maar voor Nederlandstalige Belgen wordt ook aan een versie gedacht, en er zijn plannen om uit te breiden buiten de landsgrenzen.
[Taal: FR]
https://www.1001belges.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: DIANA PUTTERS
Deze fotografe is gastfotografe van de maand op de site van Jean Schoubs, iemand die we al langer volgen. Zij maakt vooral zwart-wit foto's, en gebruikt soms opzettelijk een grove korrel, die een bijzondere sfeer oproepen zoals in de "Mood" reeks op haar portfolio. Om te genieten.
[Taal: ENG]
http://www.dputters.nl/albums/mood/
http://www.jeanschoubs.be/gastfotografen.html



Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com



 
Bij de collega's



*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/



- Galaxy Alpha is de eerste mooie Samsung smartphone [review]
http://www.belgiancowboys.be/mobile/galaxy-alpha-de-eerste-mooie-samsung-smartphone/


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- 'Kwart miljoen Facebookers slachtoffer virus'
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3843912/2015/02/03/Kwart-miljoen-Facebookers-slachtoffer-virus.dhtml
- Acht miljoen afhandig gemaakt via internet
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3842600/2015/02/02/Acht-miljoen-afhandig-gemaakt-via-internet.dhtml
 
 
*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
- Ultimate Ears gaat stapje luider met MEGABOOM-speaker
De nieuwe audiostreamer biedt een 360°-geluid, is waterproof en heeft een ingebouwde batterij die meer dan twintig uur
http://www.elektrozine.be/ez/article/8892/Ultimate-Ears-gaat-stapje-luider-met-MEGABOOM-speaker.html
- Zo verleng je de levensduur van je smartphonebatterij
De accu is zowat het zwakke punt van onze smartphone. In de meeste gevallen merk je na een jaar al de eerste tekenen van een minder lange levensduur en ...
http://www.elektrozine.be/ez/article/8891/Zo-verleng-je-de-levensduur-van-je-smartphonebatterij.html
 

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

 
- Microsoft koopt de Frans-Belgische app Sunrise voor 100 miljoen dollar
https://www.digimedia.be/News/nl/17669/microsoft-koopt-de-fransbelgische-app-sunrise-voor-100-miljoen-dollar.html
- 3,3 miljoen euro opgehaald  door MyMicroInvest in 2014
https://www.digimedia.be/News/nl/17666/33-miljoen-euro-opgehaald-door-mymicroinvest-in-2014.html
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Privacy 6: VPN configureren in Windows
http://computertaal.info/2015/02/06/privacy-6-vpn-configureren-windows/
- Privacy 5: Gratis VPN Diensten
http://computertaal.info/2015/02/05/privacy-5-gratis-vpn-diensten/
 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net


- Popcorn Time-variant overweegt integratie met anonimiseringsnetwerk I2P
http://tweakers.net/nieuws/101243/popcorn-time-variant-overweegt-integratie-met-anonimiseringsnetwerk-i2p.html
- BQ brengt eerste Ubuntu-telefoon volgende week uit
http://tweakers.net/nieuws/101247/bq-brengt-eerste-ubuntu-telefoon-volgende-week-uit.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be


- Hoe u eenvoudig en snel ruimte vrijmaakt op uw iPhone
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/hoe-u-eenvoudig-en-snel-ruimte-vrijmaakt-op-uw-iphone/article-normal-531331.html
- Joke Dehond is ICT Woman of the Year
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/joke-dehond-is-ict-woman-of-the-year/article-normal-531087.html



*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/


- REC start met uniek opleidingstraject Digital Storytelling in Gent
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/de-krook-organiseert-gratis-cursus-voor-digitale-storytellers-in-gent
- Google Authorship is dood. Maar gooi je Google+ Account nog niet weg!
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/google-authorship-is-dood-maar-gooi-je-google-account-nog-niet-weg





 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


BETER WERKEN MET WORD: 24 ITEMS IN HET KLEMBORD

Het Windows klembord ken je - het is erg handig, daarop worden de dingen tijdelijk gezet die je kopieert, vooraleer je ze in een andere toepassing plakt.  Dat klembord is echter beperkt: je kan per keer maar één ding erop zetten. Het volgende dat je knipt of kopieert, overschrijft de huidige inhoud van het klembord.
Ook in Word zit een klembord, maar dat is niet zo beperkt: je kan er tot 24 dingen op zetten. Hiervoor ga je als volgt te werk:
In het tabblad Start, klik je op het uitklappijltje in het gedeelde Clipboard, vlak naast het woord Clipboard (of Klembord). Hiermee open je het klembord. Je kan ook CTRL+C twee keer indrukken, daarmee open je eveneens het klembord paneel.
Zet daar nu de content die je vaak nodig hebt, een adres, een brief die je vaak gebruikt, enz.
http://www.makeuseof.com/tag/10-hidden-microsoft-word-features-will-make-life-easier/



BETER WERKEN MET WORD: INSTANT VERTALEN
MS Office maakt gebruik van Microsoft Translator voor vertalingen. Ook in Word 2013 kan je teksten vertalen. In het tabblad Review vind je de optie Translate (Vertalen). Klik je op die button, dan krijg je een dialoogvenster met verschillende opties het hele document vertalen in je browser, een geselecteerde tekst (zin of woord vertalen in Word zelf).  En dan is er nog de Mini Translator: activeer die, en wanneer je met de cursor pauzeert op een bepaald woord of paragraaf, dan krijg je instant de vertaling.
Onderaan de optie kies je de taal waarin de tekst moet komen.
http://www.makeuseof.com/tag/10-hidden-microsoft-word-features-will-make-life-easier/



BETER WERKEN MET WORD: KERNING

"Kerning", dat wil zeggen dat je de ruimte tussen twee individuele letters aanpast voor een beter uitzicht. Wanneer je een document ontwerpt, dan heeft elke lettersoort eigenlijk zijn eigen specifieke kerning nodig. Hoe groter de letter, hoe belangrijker de kerning.
Standaard staat de kerning af, want normalerwijze heb je dat niet echt nodig. Toch kan kerning soms handig zijn. Wanneer je bijvoorbeeld een tekst van vijf pagina's nodig hebt, kan je een beetje spelen met kerning, om de tekst wat te rekken.
Zo werk je met Kerning:
Op het tabblad Home, ga je naar Lettertype, of je gebruikt de toetscombinatie CTRL+D.
Vink het vakje aan naast Kerning for Fonts (Kerning voor Lettertype of Afspatiëring). Experimenteer hiermee door een kleine lettergrootte te kiezen in het vakje ernaast. Let wel op: sommige lettertypes en lettergroottes zien er niet mooi uit met kerning.
http://www.makeuseof.com/tag/10-hidden-microsoft-word-features-will-make-life-easier/

 



 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

APPS VOOR MENSEN MET EEN HANDICAP: LEARN BRAILLE

Wanneer iemand door een ongeval of ziekte blind wordt, dan moet hij Braille leren. En gelukkig zijn er tegenwoordig ook apps die daarbij kunnen helpen, zoals Learn Braille voor iOS, en voor Android gebruikers is er Braille Guide. De laatste is gratis, de eerste kost $1,99
https://itunes.apple.com/us/app/id410754088?mt=8
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.fiskur.braille


APPS VOOR MENSEN MET EEN HANDICAP: GEBARENTAAL LEREN
Deze app leert je dan weer om gebarentaal te leren. Dat is niet alleen nuttig voor mensen die zelf problemen krijgen met hun gehoor, maar vooral voor mensen in hun omgeving, zodat zij met deze persoon kunnen converseren. Vor iOS is er Marlee Signes, en voor Android gebruikers is er Spread The Sign.
https://itunes.apple.com/us/app/marlee-signs/id566054855?mt=8
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.spreadthesign.androidapp_paid


APPS VOOR MENSEN MET EEN HANDICAP: VOOR MENSEN MET DYSLEXIE
Bij dyslexie hebben mensen een probleem om teksten te begrijpen, vaak omdat zij de volgorde van de tekens niet door hebben, of verkeerd zien. Zij kunnen dan ook vaak niet lezen. Er zijn gelukkig ook apps die kunnen helpen. Voor iOS is er SydlexiaKey, die elk lettertype in elke toepassing op de smartphone voorziet van een stevige basislijn. Er wordden ook langere staartjes en stokken toegevoegd aan de letters om die beter te kunnen onderscheiden, en de spatie wordt ook groter gemaakt. Voor Android is er Kyeboard for Dyslexics.
https://itunes.apple.com/app/dyslexiakey-dyslexic-keyboard/id957626910
https://play.google.com/store/apps/details?id=t0mm13b.keyboard4dyslexics&hl=en
http://www.makeuseof.com/tag/5-smartphone-apps-people-disabilities/


APPS VOOR MENSEN MET EEN HANDICAP: AUTISME
Wie aan autisme lijdt, heeft problemen met communicatie en interactie met anderen, zo lees je bij MakeUseOf. Voor deze mensen zijn er ook enkele apps, alhoewel niet erg veel. Voor iOS is er wel een app die verwijst naar andere apps, die helpen om taal- en sociale vaardigheden te ontwikkelen.
Voor Android is er Miracle Modus, gemaakt door iemand die zelf autistisch is. De bedoeling is om een overdaad aan zintuigelijke input te verminderen.
https://play.google.com/store/apps/details?id=net.seebs.apps.modus
https://itunes.apple.com/en/app/autism-apps/id441600681?mt=8


APPS VOOR MENSEN MET EEN HANDICAP: DIABETICI
Wanneer je diabeticus bent, dan is het erg belangrijk dat je op tijd je insuline inneemt. De app Diabetes Logbook is een manager waarin je je gegevens noteert, en die je, via gamification, aanmoedigt om op tijd je insuline in te nemen en een gezond dieet aan te houden.
https://itunes.apple.com/us/app/diabetes-logbook-by-mysugr/id516509211?mt=8
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.mysugr.android.companionµµ


OUTLOOK APP VOOR IOS


Verleden week kondigden wij aan dat Microsoft uitpakt met een versie van zijn Office producten voor Android toestellen (tablets). Maar ook voor iOS toestellen is er nu een mobiele versie van Outlook, verpakt in de vorm van een app. Zoals gewoonlijk kan je met Outlook je mail beheren en je agenda bijhouden. Een uitvoerige bespreking vind je bij iStyleNews. De versie voor Android toestellen vind je op de derde link.
http://www.istylenews.com/microsoft-expands-office-for-ios-with-new-outlook-app/
https://itunes.apple.com/app/id951937596
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.microsoft.office.outlook


PICTURESQUE LOCK SCREEN: VAN MICROSOFT VOOR ANDROID
Onder het motto "if you can't beat them, join them", brengt Mircrosoft steeds meer software uit die niet of niet enkel op Windows draait, maar ook voor iOS en Android. Dit berichtje gaat over een nieuw product voor Android, Picturesque Lock Screen, dat handige functies en snelkoppelingen aan het startscherm toevoegt en bovendien ook nog eens mooie afbeeldingen erop zet.
The Next Web heeft een uitvoerige bespreking, en noemt de app als een soort tweede homescreen, met verschillende schermen doorheen dewelke je kan bladeren, met o.a. een Bing zoekbalk, een newsfeed die je zelf kan aanpassen, het weerbericht, meldingen van je toestel, snelkoppelingen naar vaak gebruikte apps en instellingen die je vaak wisselt. Om te proberen!
http://thenextweb.com/apps/2015/02/03/microsoft-quietly-launches-free-lock-screen-replacement-app-android/
http://www.microsoft.com/en-us/garage/#app-picturesque-lock-screen


SIGIL: E-BOOK EDITOR
Windows XP/Vista/7/8 - 61,9 MB - freeware
Met deze tool kan je zelf een EPUB book maken van een tekst. Je hebt daarbij verschillende opties ter beschikking, zoals een inhoudstafel maken, en er is ook een metadata editor waarbij je verschillende metadata kan invullen (meer dan 200), met uitvoerige beschrijving voor elk ervan. De tool bevat ook een spelcontrole, om de laatste foutjes te verwijderen.
https://code.google.com/p/sigil/


VRIJDAG APPDAG: SMARTSCHOOL VOOR WINDOWS STORE


Leraren geven tegenwoordig hun taken door aan de leerlingen via de Smartschool toepassing, en ook ouders hebben toegang tot deze toepassing om de kindjes te kunnen opvolgen. Die is nu dus ook beschikbaar voor Windows 8.1 en de Windows Phone. Een zet die al lang verwacht werd, want 9 op de 10 scholen in het Vlaams Secundair Onderwijs maakt gebruik van Smartschool.
http://www.smartschool.be/
https://onedrive.live.com/?cid=91d9ad0962713436&id=91D9AD0962713436!480&ithint=folder,jpg&authkey=!ALjW3NP1TWdKcyM


VRIJDAG APPDAG: KAPAZA VOOR WINDOWS PHONE
De app bestaat al langer voor iOS en Android, en nu kunnen de Windows Phone bezitters ook vanop hun mobiele toestellen de zoekertjes van Kapaza.be doorzoeken, zoekresultaten bewaren in hun favorieten, een verkoper of koper contacteren, en meer.
http://www.windowsphone.com/nl-be/store/app/kapaza/5cb1f9f6-a8f6-4e0c-8ef6-dc8dee25986f

 

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.



 
 

Het laatste woord....



 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Literatuur wordt tweemaal gelezen,
Journalistiek slechts eenmaal.
-Cyril Connolly-