Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
29/5/2014 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 
DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 18
Nummer 854 van 24/5/2014



Gegroet lezer,

U zal deze nieuwsbrief wellicht pas zaterdagavond lezen; door drukke bezigheden vrijdag en zaterdag hebben we het een en ander moeten verschuiven. Maar volgende week hopen we weer netjes op tijd te zijn hoor!

Ook deze week weer heel wat nieuws van de grote en kleine spelers van het internetwereldje. Zij breiden hun diensten steeds verder uit, en het wordt steeds duidelijker dat je vandaag of morgen de keuze zal moeten maken: aan wie vertrouw jij je leven toe? Hoe weigerachtig wij persoonlijk ook staan tegenover Google, het lijkt degene die het meest innoverende aanbod heeft. Het nadeel is wel: hoe meer je geeft, van je eigen privacy, hoe meer je terugkrijgt. Durf jij de stap te wagen en je hele privéleven toevertrouwen aan deze internetgigant? Liever aan Google dan aan Facebook, zal je misschien zeggen. Of is Apple, met zijn lichaamsssensoren en health book die jouw vertrouwen krijgt? Je zal hoe dan ook moeten kiezen. OM over na te denken...

Veel lees- en experimenteerplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 





 




Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.



FBI EN PLAATSELIJKE POLITIE DOET INVAL BIJ VERMOEDE  HACKERS
Het bezit van Remote Access Tools in vraag gesteld

Inbrekerstools?
Rechtvaardigen het bezit van een hamer, koevoet, glassnijder en een beitel in huis een beschuldiging inbreker te zijn? Die werktuigen kan je inderdaad perfect gebruiken voor een inbraak, maar evengoed om in huis te klussen. Hetzelfde kan eigenlijk gezegd worden van RAT of Remote Access Tools - die kan je gebruiken om vanop afstand je eigen computer te gebruiken, maar je kan er evengoed een inbraak mee uitvoeren op de computer van een ander.

Het feit dat iemand zulke RAT op zijn computer heeft staan, zou dus eigenlijk geen aanleiding mogen zijn tot inbeslagname van die computer, zou je denken. En dat is verkeerd gedacht, want het bezit van zulke programma's, waarmee gehackt KAN worden, is sinds enige tijd strafbaar.

Huiszoekingen
Dat hebben verschillende mensen in heel Europa de afgelopen dagen gemerkt. Zij hadden een software aangekocht die Blackshades heet, en kregen daarom de politie over de vloer. Hun computers werden in beslag genomen. Volgens Softpedia (1)zouden alvast gebruikers uit België, Nederland, Duitsland, Frankrijk bezoek gekregen hebben van de politie.

Volgens De Tijd (abonnement verplicht)(2) zouden in ons land 70 huiszoekingen uitgevoerd zijn, maar wil het parket nog geen toelichting verschaffen. Waarschijnlijk omdat het om een gecoördineerde actie gaat, en ook het FBI betrokken is bij de actie. Een verhaal dat dus waarschijnlijk nog een staartje krijgt.

Netjes aangekocht
De BlackShades RAT zouden zij, gek genoeg, netjes aangekocht hebben op verschillende cybercrime forums, en er 30 tot 73 euro voor betaald hebben. Die aankoop, betaald met PayPal, zou volgens sommige bronnen het spoor zijn dat de politie gevolgd heeft om bij de hackers te belanden.

Uiteraard is het hacken van de computers van anderen niet goed te praten, vooral niet wanneer dat is om daar gegevens te ontfutselen of om schade aan te richte. Maar BlackShades is eigenlijk niet veel meer dan de hamer, de koevoet en de glassnijder. Het bezit van deze werktuigen, of ze digitaal zijn of niet, zou op zich niet strafbaar mogen zijn.

Actie tegen cybercrime ruilplaatsen
Maar wellicht heeft het FBI hier een krachtig signaal willen geven, en wordt er stilaan een opkuisactie uitgevoerd bij de sites waar je allerlei hacktools kan krijgen in een heel gebruiksvriendelijke verpakking. Je kan natuurlijk zuchten "Waar is de tijd dat hackers nog moesten werken voor hun brood, en zelf aan de slag moesten gaan, ingenieuze technieken en middelen moesten bedenken om hun hack uit te voeren? Nu kopen ze gewoon hun tools op de markt". En een andere bedenking die je zou kunnen maken is dat het NSA geen concurrentie duldt op de markt van de inbrekerstools. Feit is in elk geval dat dit wel de deur openzet naar het strafbaar maken van het bezit van andere hackertools, en zelfs P2P software...

Meer achtergrond vind je ook bij Wall Street Journal (3)
http://news.softpedia.com/news/BlackShades-RAT-Users-From-All-Over-Europe-and-Australia-Reportedly-Raided-442463.shtml
http://www.tijd.be/nieuws/politiek_economie_belgie/70_huiszoekingen_bij_Belgische_hackers.9502801-3136.art
http://online.wsj.com/news/article_email/SB10001424052702303409004579566310503798566-lMyQjAxMTA0MDEwNjExNDYyWj




GALAXY TAB VOOR DE KLAS: ALTERNATIEF VOOR DE IPAD
Open Android vs gesloten iPad: wat te kiezen?

Enkele maanden geleden ontstond er veel ophef toen verschillende scholen zich uitriepen tot iPad-fans, en hun leerlingen verplichtten een iPad te gebruiken in de klas. Die konden ze dan zelf aankopen of huren. Netties had toen veel kritiek op het initiatief - niet omdat we tegen de nieuwe vorm van digitaal lesgeven zijn (alhoewel daar ook wel wat kanttekeningen bij horen), maar wel omdat de iPad verplicht werd. Om te beginnen is het een duur toestel. Verder kan je er niet op typen, en in onze ogen (maar wij zijn bevooroordeeld omdat wij nog altijd met tekst werken) is typen een belangrijke vaardigheid. Bovendien moet alles wat je op de iPad zet, via iTunes gaan, en daar eist Apple 30% op elke verkoop. En tot slot voert Apple ook censuur uit op de apps die via iTunes aangeboden mogen worden.

Daarom zijn wij verheugd te lezen dat Google een tegengewicht wil bieden voor scholen, en dat Samsung nu een tablet uitgebracht heeft speciaal voor de kids. Bovendien hoort er een omgeving bij, Samsung School, een beheerstool voor de interactieve klas.

Omgeving voor scholen
Om te beginnen dus "Google Play for Education", een omgeving die Google gecreëerd heeft voor leerkrachten. Zij hebben via hun browser toegang tot de apps die aangeboden worden, en kunnen er zoeken op basis van leeftijd, onderwerp, met ook verfijnde subrubrieken. Zo heb je bijvoorbeeld niet alleen een app voor wiskunde voor 8-jarigen, maar ook wiskunde - breuken. De leerkracht kiest de apps, en zij worden automatisch op de toestellen van de kinderen gezet.

Tablet voor de scholier
En dan is er ook nog de tablet zelf. De Galaxy Tab 4 Eductions is gebaseerd op de Samsung Galaxy Note van 10 inch, maar heeft een Gorilla Glass scherm en een extra rubberen omhulsel plus NFC technologie. Dat laatste is handig: de leerkracht kiest de instellingen van de tablets (internet aan/uit, sociale netwerken toegang/geentoegang, enz.) en tikt dan met haar tablet op de tablet van elke leerling, om die instellingen via NFC over te brengen. In enkele minuutjes kunnen 30 tablets klaar zijn om de les te beginnen.

Bord voor de leerkracht
Bij het geheel hoort ook een groot scherm, dat als vervanger voor het zwarte krijtbord dient. Daarop kan de leerkracht bijvoorbeeld de schermen van enkele leerlingen tonen, om te laten zien hoe zij een vergelijking oplossen. De leerkracht kan ook meekijken op het scherm van de leerling, om eventuele problemen op te merken.

En de prijs?
Het enige nadeel is volgens ons de prijs. $369,99 is niet veel lager dan wat de iPad kost. En je zit vast aan het merk Samsung. Nog beter lijkt het ons ineens voor de merkloze Android tools en tablets te gaan, zodat elke ouder vrij is om een tablet naar keuze te kopen.
Een uitgebreide beschrijving van deze klas-tablet vind je bij eWeek.

http://www.eweek.com/mobile/galaxy-tab-4-education-is-samsungs-first-tablet-for-schools.html



ZELFS AL GEBRUIK JIJ GEEN GMAIL, TOCH HEEFT GOOGLE EEN DEEL VAN JE MAILS...
Plus een tool om dit percentage zelf uit te vissen

Sommige mensen zijn erg gesteld op hun privacy. Zij proberen die, vaak met veel moeite, te bewaren. Sommigen gaan zelfs zover dat zij een eigen mailserver installeren. Zo ook Benjamin Mako Hill, die een interessant blogartikel schreef over dit gegeven.

Toen hij enkele jaren geleden vernam dat een vriend Gmail gebruikte, vroeg hij hem op de man af waarom hij vrijwillig kopieën van zijn mails aan Google gaf. Die vriend antwoordde dat, wanneer je vrienden Gmail gebruiken, jouw mail dan ook automatisch in de handen van Google valt.

Dat zette hem aan het denken. Hij ontwierp een progje waarmee hij, op basis van de headers van verzonden en ontvangen mails, kon uitvinden hoeveel van zijn mails bij Google belandden. Het resultaat van zijn opzoekingen kan je uitgebreid lezen op zijn blog. -

Hij heeft zijn tool op zijn blog ook beschikbaar gesteld van de community, zodat je er zelf mee aan de slag kan gaan (maar het is niet echt simpel). Wat wij alvast onthouden is de vaststelling dat Google meer over jou weet dan je zou denken, ook via mails die je naar Gmail contacten zendt...
http://mako.cc/copyrighteous/google-has-most-of-my-email-because-it-has-all-of-yours
http://projects.mako.cc/source/?p=gmail-maildir-counter




GOOGLE: BETALINGSHERINNERINGEN, BETALEN MET PAYPAL...
... en waarom mode belangrijk is

Google herinnert je eraan je facturen te betalen
Drie berichten uit de Google-stal. Om te beginnen het feit dat Google, dat zoals je weet jouw mails meeleest, dit ook tot iets positiefs omvormt. Wannneer je je facturen naar je Gmail account laat sturen, dan zal Google de betalingsdatum noteren en via Google Now je ertijdig aan herinneren dat je de rekening betalen moet. Naar onze mening iets té griezelig, maar wel een slimme manier van Google om je te verlokken je rekeningen naar Gmail te laten opzenden, zodat Google nog meer over je te weten komt. (1)

Meer betalingsopties voor Google Play
Een van de hinderpalen bij het Android OS is dat het niet simpel is om iets te betalen wanneer je het aankoopt in de Google Play store. Dat probleem zou nu stilaan verdwijnen: in 12 bijkomende landen, waaronder België en Nederland, zal je voortaan je aankopen kunnen betalen met je PayPal account. Je moet wel je PayPal account koppelen aan je Google Wallet.
Bovendien wordt in verschillende landen de mogelijkheid uitgebreid om via je mobiele provider te betalen. In Belglië is dat bij Mobistar, in Nederland bij KPN en T-Mobile International. De volledige lijst met landen vind je bij Google zelf (2)

Mode moet Glass populair maken
Google Glass is een knappe uitvinding, maar wordt niet echt sociaal aanvaard. Wie zo'n bril opheeft wordt als een voyeur beschouwd, een asociaal persoon. In een poging om dat tij te keren heeft Google nu Ivy Ross in dienst genomen, een dame die een carrière opgebouwd heeft in de marketing voor modehuizen zoals Calvin Klein, Swatch, Gap en meer. Het zal haar (moeilijke) taak zijn om Glass modieus en trendy te maken.
Nu is het op zich geen slechte zaak dat Google iemand in dienst neemt afkomstig uit de modewereld. Steeds meer wordt onze technologie immers 'wearable', iets wat we op ons lichaam dragen. Steeds meer wordt het een uiting van wie we zijn. Apple heeft met zijn iPhone bewezen dat een toestel eerder een statement is dan een verzameling technologie. En in de toekomst zullen de armbanden, smartwatches, en ja, ook Google Glass, meer een mode artikel dan technologie zijn.(3)

http://www.webpronews.com/google-now-to-start-reminding-you-about-your-bills-2014-05
https://support.google.com/googleplay/answer/2651410
http://www.webpronews.com/google-hires-fashion-marketer-to-head-glass-make-it-cool-2014-05



OVERNAMES ALOM! TWITTER EN SOUNDCLOUD, YOUTUBE EN TWITCH..
.. en Google en Word Lens

Het blijft overnames regelen. Sommige halen de wereldpers, andere blijven een beetje op de achtergrond, maar zijn misschien even belangrijk. Kijk maar zelf even mee.

Twitter overweegt SoundCloud te kopen
Het zijn nog maar geruchten, maar toch zouden er onderhandelingen bestaan tussen Twitter en Soundcloud, de website waar je gratis naar (vaak beginnende) bands kan luisteren en soms ook downlaoden. Een pracht van huwelijk, als je het ons vraagt, omdat dit perfect in de lijn ligt van wat Twitter zelf ook doet: via tweets nieuwe dingen leren ontdekken. Voor de bands op Soundcloud van hun kant kan het retweeten van tweet waarin zij de release van een nieuwe song aankondigen, voor de nodige publiciteit zorgen. Een huwelijk waar wij naar uitzien! (1)

YouTube zou Twitch overnemen
Waar bij het bericht over Soundcloud geen cijfers genoemd worden, hangt er aan dit tweede overnamebericht een indrukwekkend prijskaartje vast: YouTube zou namelijk Twitch kopen, een dienst vor het streamen van videogames, en daarvoor zou dan 1 miljard neergeteld worden. Ook hier zijn de onderhandelingen nog niet rond, maar wat wel geweten is, is dat Google Twitch wegsnept van andere bedrijven die ook op de technologie van Twitch aasden, waaronder Microsoft (2)

Word Lens overgenomen door Google
Al sinds 2010 biedt Word Lens de mogelijkheid om teksten te vertalen door gewoon de camera van je smartphone erop te richten. Google bracht na een jaar of twee nadien een dergelijke dienst uit in zijn Google Translate (alhoewel die toen ook al even beschikbaar was beschikbaar was in Google Goggles). Met dit verschil dat Google met foto's werkt, terwijl Google Lens eerder een augmented reality ervaring brengt, omdat je enkel de camera moet richten op de tekst, zonder foto te nemen. Google heeft nu Quest Visual gekocht, de maker van Word Lens, en hoopt zo zijn instant vertalingen te kunnen verbeteren. (3)

http://recode.net/2014/05/19/twitter-is-considering-a-deal-to-buy-soundcloud/
http://www.theverge.com/2014/5/18/5729762/twitch-youtube-acquisition-report
http://www.businessinsider.com/google-translate-quest-visual-2014-



INDOORATLAS: INTERIEUR IN KAART GEBRACHT
Maar je moet betalen om het privé te houden...

Vandaag drie artikels over landkaarten. Zij spelen een steeds belangrijker rol in ons leven - een evolutie waarbij je natuurlijk vragen kan stellen. Mensen weten niet meer hoe ze van punt A naar B moeten rijden, en vertrouwen daarvoor volkomen op hun GPS - die hen natuurlijk al eens verkeerd stuurt.Kunnen we echt niet meer zelf dingen ontdekken en onthouden, kan je je afvragen? En hoe zit het met de privacy, die alles toont via het internet?

Een Fins bedrijf gaat nog wat verder: waar bij Google Streetview enkel je huisdeur en je raam in beeld gebracht wordt, kan IndoorAtlas een kaart maken van hoe een huis inwendig georganiseerd is. Nu gaat het daarbij in de eerste plaats niet om huizen van partculieren, en ook niet om de vraag waar een zetel of het bed staat. Neen, het gaat om grote oppervlakken zoals shoppingcenters en grootwarenhuizen, en zelfs gebouwen van verschillende verdiepingen.

IndoorAtlas heeft ontdekt dat elk gebouw een unieke magnetische vingerafdruk heeft; het staal in de gebouwen verstoort namelijk het magnetisch veld van de aarde. Verschillende hoeveelheden staal en die veranderingn in het magnetisch veld laten IndoorAtlas toe om een fingerprint te maken van het gebouw, dat dan over een Google Map afbeelding gelegd wordt. En zo kan je dan het kompas van je smartphone gebruiken als leidraad om in het gebouw je weg te vinden.

Dat heeft enkele praktische toepassingen. Zo kan je bijvoorbeeld je boodschappenlijstje in je smartphone voeden, en een app zou dan kunnen vertellen wat je waar vindt (uiteraard in samenwerking met de supermarkten zelf). In Finland zelf heeft IndoorAtlas deze dienstverlening al aan verschillende wnkels verkocht, en het wil nu van start gaan in de VSen Azië.

Het business plan van IndoorAtlas is echter wel wat raar: de magnetische fingerprint zal het gratis opmeten en opslaan, maar als je die gegevens privé wil houden, dan kost je dat $99 per maand, per building... Enkele bedenkingen bij het belang van landkaarten en het in kaart brengen van de binnenkant van een gebouw lees je bij New York TImes.

http://bits.blogs.nytimes.com/2014/05/18/mapping-our-interiors/
https://www.indooratlas.com/




TELENAV SCHAKELT OVER OP OPENSTREET MAPS
Wordt om te beginnen in de iPhone app Scout toegepast

Zoals reeds vermeld in het vorige artikel, is er veel te doen rond stratenplannen en landkaarten. En er zijn verschillende bedrijven die hun kaarten maken, waaronder Nokia, dat heel sterk is in zijn landkaarten en die technoogie ook in licentie geeft aan andere smartphone-fabrikanten.

Maar er bestaat ook zoiets als Open Street Maps. Dat wil een tegenbeweging bieden. Want voor al die door privébedrijven opgestelde kaarten moet je natuurlijk betalen, soms veel geld. Om app-makers de kans te bieden hun beginnende app te ontwikkelen, is OpenStreet Maps opgericht: en initiatief waarbij de straten door vrijwilligers in kaart en voortdurend verbeterd worden.
Telenav, dat de navigatie-app Scout produceert, heeft nu aangekondigd dat het afstapt van de landkaarten die het van anderen in licentie neeemt, o.a. TomTom, en voortaan beroep zal doen op OpenStreetMap. Het zal dus met andere woorden moeten vertrouwen op wat jij en wij, de gewone burgers, gemaakt hebben.

Een risico? Niet echt. Denk aan Waze, de app voor real time informatie over het verkeer. Waze bestaat bij de gratie van de vele gebruikers, die deze informatie in hun app stoppen.
Meer achtergrond bij deze evolutie bij TechCrunch en GigaOm.
http://gigaom.com/2014/05/19/telenav-completes-its-migration-to-openstreetmap-powered-navigation/
http://techcrunch.com/2014/05/19/telenav-takes-on-google-with-new-openstreetmap-based-offline-navigation-sdk/



LANDKAARTEN EN DE ZELF-RIJDENDE AUTO VAN GOOGLE
Een klein beetje magie, en heel veel voorbereidingswerk

Het laatste deel van ons drieluik over landkaarten heeft te maken met Google - de koning van de landkaarten, met zijn Google Maps, satellietbeelden, StreetView, beelden IN de winkels, enz. Zoals je weet is Google druk bezig met het uitwerken van een technologie voor de zelf-rijdende auto. Je zit daarbij gewoon in de auto, en laat de technologie het werk doen om jou naar je plek van bestemming te voeren.

Ook daar zijn landkaarten natuurlijk belangrijk, heel nauwkeurige landkaarten dus. Op die kaarten moet bijvoorbeeld de rijrichting van de straat vermeld staan, hoeveel rijstroken er zijn, waar er lichten staan, waar je op zebrapaden rekening moet houden met overstekende fietsers en voetgangers, enz.

Het geheim zijn de details
In een artikel bij The Atlantic kan je lezen dat de redacteur, Alexis Madrigal, een proefritje met zo'n zelfrijdende auto kon bijwonen, en dat hij onder de indruk was van hoe vlot alles verliep - zo vlot, dat hij het zelfs saai begon te vinden. De technologie hield perfect rekening met alles, en kon zelfs handgebaren van fietsers die willen afslaan interpreteren.

Daarbij maakt Madrigal wel een bedenking: dat dit enkel mogelijk is doordat Google Mountain View, waar deze proefrit gehouden werd, perfect in kaart gebracht heeft. Er werd als het ware een virtuele route uitgestippeld waar centimter per centimeter kruisingen, verkeerslichten, verhogingen enz. weergegeven zijn. Wanneer de zelfrijdende auto van Google dus zo vlotjes door het verkeer rijdt, is dit niet omdat de technologie alles ziet en reageert op de omgeving, maar omdat een route virtueel perfect uitgestippeld werd, zodat de technologie weet waarop er gelet moet worden. Aan de technologie wordt als het ware een beeld getoond van hoe de wegen eruit zien wanneer zij leeg zijn, en dan moet de software uitvissen wat er niet in dat "lege" beeld past, en daarop reageren.

Een heel complexe taak. En je kan je natuurlijk de vraag stellen of het wel realistisch is om alles te updaten. Morgen komen ze bijvoorbeeld dringende werken aan de waterleiding uitvoeren waardoor een straat afgesloten wordt. En dan?

Een mooi artikel over de zelfrijdende auto bij The Atlantic.
http://www.theatlantic.com/technology/archive/2014/05/all-the-world-a-track-the-trick-that-makes-googles-self-driving-cars-work/370871/



VS VERVOLGT 5 CHINESE OVERHEIDSAMBTENAREN WEGENS INDUSTRIËLE SPIONAGE...
... maar blijft zelf massaal alles afluisteren

Het kan heel vreemd klinken, maar toch is het zo. Terwijl de een na andere onthulling gedaan wordt over de grootschalige afluisterpraktijken van de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA, pakken de VS zelf uit met een beschuldiging tegen 5 hackers in het Chinese leger. Zij zouden namelijk door midel van cyberspionage Amerikaanse handelsgeheimen gestolen hebben. Zes Amerikaanse bedrijven zouden slechtoffer geweest zijn van deze spionage,waaronder Westinghouse Electric. (1)

Boter op het hoofd
Tegelijk verscheen bij The Intercept, de website die speciaal gewijd is aan de onthullingen van Snowden, een artikel over verregaande afluisterpraktijken in de Bahamas: elk mobiel gesprek zou daar opgenomen worden. Er zou nog een ander land zijn waar dat ook het geval is, maar omdat dit tot geweld, "zelfs doden" zou kunnen leiden wordt de naam van het land vooralsnog niet genoemd (2).

Hervormingen teruggeschroefd
Ondertussen klinken in de VS verontwaardigde en teleurgestelde commentaren, omdat de voorgestelde hervormingen van de NSA al aan het verwateren zijn. Na de onthullingen van Snowden gingen immers stemmen op om de macht van NSA aan banden te leggen. Een eerste wetsvoorstel om massale afluisterprogramma's te stoppen, is vervangen door een voorstel dat afluisterprogamma's "op een iets kleinere schaal" toch toelaat. (3)...

http://www.nbcnews.com/news/us-news/u-s-charges-china-cyber-spying-american-firms-n108706
https://firstlook.org/theintercept/article/2014/05/19/data-pirates-caribbean-nsa-recording-every-cell-phone-call-bahamas/
http://thehill.com/policy/technology/206686-privacy-advocates-pull-support-for-watered-down-usa-freedom



HIGH FIDELITY, DE OPVOLGER VAN SECOND LIFE?
Werelden zouden op computers van gebruikers staan

Het is stil geworden ronde Second Life, de virtuele wereld die berucht was voor rondvliegende seksuele attributen, en het wonderkind was van hippe marketeers. Toch is het idee van een virtuele wereld waar je niet alleen met elkaar praat maar elkaar ook ziet (zij het niet altijd in je echte gedaante) een mooi concept dat velen beroert.
Bij The Verge vonden wij een artikel over een nieuwe virtuele omgeving waaraan gewerkt wordt, High Fidelity, dat een "telepresence" technologie genoemd wordt. Een reeks werelden wordt met elkaar verbonden door een centraal netwerk en een centrale economie. Maar waar bij Second Life de werelden enkel aanwezig waren op de machines van LindenLab, de bedenkers ervan, zouden bij High Fidelity de werelden verdeeld staan over alle gebruikers.

Responsiviteit
Je zou, zo vertelt bedenker Philip Rosedale in The Verge, de andere werelden in de lucht kunnen zien, en darop kunnen inzoomen om te bezoeken. Het belangrijkste van High Fidelity zouden niet de afbeeldingen zijn, maar responsiviteit. Door gebruik te maken van verschillende sensoren zouden bijvoorbeeld de bewegingen vanje hoofd weergegeven worden bij je avatar, en zelfs je gelaatsuitdukking. En ja, zelfs bewegingen van armen en benen. Een prachtige manier om met elkaar om te gaan, vanop afstand.
Een bespreking van deze intrigerende wereld, die nog lang niet klaar is voor lancering in de grote wereld, vind je bij The Verge. Toch geloven wij in een project zoals High Fidelity!

http://www.theverge.com/2014/5/19/5732386/high-fidelity-philip-rosendale-telepresence-second-life-hands-on



SHORTWAVE: CHATTEN VIA IBEACONS
Anonieme boodschappers, zij zijn in trek!

We hebben het al eerder gehad over iBeacons, een heel slimme technologie van Apple. Daarbij worden in bijvoorbeeld winkelcentra bakens (beacons) geplaatst; de signalen die zij uitzenden worden opgepikt door de iOS toestellen. Zo kan de handelaar een boodschap sturen wanneer de gebruiker aan zijn winkel komt: "De koffie is klaar!".
In de VS wordt al dapper geëxperimenteerd met deze iBeacons, maar nu blijkt dat die ook interessant kunnen zijn voor toepassingen voor de gewone gebruiker. De nieuwe app Shortware bijvoorbeeld maakt gebruik van de iBeacon technologie om een anonieme boodschappendienst te creëren waarbij je kan praten met iedereen die zich binnen 20 meter bevindt.

Anoniem en nabijheid - positief of negatief?
De app gebruikt eenvoudig icoontjes in een kleur om de gebruikers te identificeren. Je ziet dus wel welke andere Shortwave gebruikers in jouw beurt zijn, maar je ziet niet meteen wie het exact is. Het lokale tinje aan deze app kan tegelijk leuk en onrustbarend zijn. Cyberpesten op de school zou met deze app zou een nachtmerrie kunnen worden voor kinderen.

Maar anderzijds kan juist het feit dat je weet dat de gesprekspartners in de omgeving zijn, mensen aanzetten om beleefd te blijven. De app is, aldus de makers ervan in TechCrunch, nog in experimentele vorm, en er zullen in de toekomst nog functies toegevoegd worden om de privacy te beschermen. Je zou hem kunnen uittesten, want hij ligt in iTUnes, maar de app is enkel van nut indien er andere gebruikers in de buurt zijn, en daar is dus iBeacons voor nodig. En voor zover wij weten worden die hier in Europa nog niet echt toegepast. Weet een van onzelezers toevallig van iBeacons toepassingen in ons land? Laat het onze redactie weten.

http://techcrunch.com/2014/05/12/shortwave-shows-off-anonymous-chat-as-another-consumer-use-case-for-ibeacons/
https://itunes.apple.com/us/app/shortwave-short-range-anonymous/id864480884?mt=8



LINKED IN GAAT KLOUT ACHTERNA
Wiens profiel wordt het meest bekeken?

Vandaag drie berichten over nieuwe tools in sociale netwerken. Om te beginnen LinkedIn. Dit zociale netwerk heeft vooral een business-imago: je gebruikt het niet echt elke dag, maar je verzorgt het wel. Je weet immers nooit wanneer je het nodig hebt om een job te zoeken - en wie weet is er wel een headhunter op zoek naar jouw unieke profiel van witte raaf!

LinkedIn heeft nu een nieuwe tool uitgebracht, die wat aan Klout doet denken:je kan zien in bepaalde groepen (jouw collega's, gelijken bij andere bedrijven die tot jouw vriendenkring behoren) wiens profiel het vaakst bekeken wordt. Op zich een kleine tweak, maar toch wel belangrijk. Enerzijds omdat LinkedIn hiermee natuurlijk meer gebruikers wil aanmoedigen om over te stappen op een premium account (je krijgt meer informatie bij een premium account, zoals wie juist jouw profiel bekeken heeft). Bovendien heeft LinkedIn zo een tool in handen om de gebruikers tot meer actie aan te sporen, want in de melding die je krijgt over jouw LinkedIn "klout" staat ook te lezen hoe je die verbeteren kan: lid worden vanmeer groepen, meer status updates plaatsen, enz.

En voor de gebruiker zelf kan dit een zekere druk betekenen om "het beter te doen". Zal een lage score immers niet kunnen leiden tot lagere evaluatie op het werk, tot lagere kansen op een job?

Meer over deze nieuwigheid van Linked In bij .TechCrunch
http://techcrunch.com/2014/05/21/linkedin-takes-another-page-from-klout-intros-how-you-rank-in-profile-views/




FACEBOOK KRIJGT EEN SHAZAM-ACHTIGE FUNCTIE
Maar je moet wel je microfoon activeren

De tweede nieuwigheid bij een sociaal netwerk betreft Facebook. Een van de dingen waarin Twitter sterk is, zijn de commentaren bij radio- en tv-programma's. Veel becommentarieerde programma's hebben hun eigen #hashtag, zodat je de commentaren van anderen kan volgen op wat er in deze programma's gebeurt en gezegd wordt.
Facebook wil dit natuurlijk ook, omdat het een krachtige tool is in zijn reclamenetwerk. En daarom heeft Facebook een soort Shazam uitgebracht voor zijn iOS en Android app. Wanneer je je microfoon activeert, zal die een tv-programma dat je aan het bekijken bent kunnen herkennen, of een song die je aan het beluisteren bent. Die wordt dan getagd in de post die je op dat moment plaatst. Degene die je post leest, kan dan tegelijk ook een preview van 30 seconden van die song beluisteren, of een link zien naar de website van het tv-programma.
Het is wel een tool die voorlopig enkel in de VS uitgerold wordt - het houdt namelijk in dat Facebook een structuur moet maken voor de tv-programma's enz.die bijvoorbeeld in ons land uitgezonden worden. Maar het hoort wel thuis in de strategie die Facebook aan het uitbouwen is waarbij je deelt wat je voelt en doet, het kleine icoontje in de tool waarmee je je status update.

Steeds meer informatie verzamelen
Het feit dat je je microfoon daarvoor moet activeren, zodat Facebook kan meeluisteren naar wat zich rondom jou afspeelt, is wel iets dat ons stoort. Facebook kan dan wel beweren dat het niet naar andere achtergrond geluiden luistert, en dat wat het hoort, niet opgeslagen wordt, maar toch... Gelukkig is het een optie die niet automatisch geactiveerd werd, je moet zelf kiezen of je deze tool wil of niet. Op dat gebied heeft Facebook dus al wel zijn lesje geleerd...
Facebook is trouwens niet de enige die graag meeluistert. Ook Google doet het, met Google Now, en Apple met zijn Siri. Het lijkt erop dat we zullen moeten leren leven met een Big Brother die niet alleen alles ziet wat we doen, maar ook hoort wat er rondom gebeurt. En dan mag jijzelf beslissen om niet mee te doen, mensen rondom jou zullen wellicht wél meedoen. "Vluchten kan niet meer" is een liedje dat je elke dag wel zingen kan...
Meer over de tool bij TechCrunch.

http://techcrunch.com/2014/05/21/facebook-audio-id/




STORIES: GOOGLE ORGANISEERT JE DIGITALE LEVEN
Heerlijk, al je foto's geordend. Of toch niet?

En tot slot het laatste deel van het drieluik: Stories, een nieuwe functie bij Google+. Zelf zijn wij geen actieve gebruiker van Google+, maar van verschillende bronnen vernemen wij dat een van de handigste functies daarhet bewaren van jouw foto's is, en het automatisch organiseren.

Auto Awesome
Zo heeft Google een functie die Auto Awesome heeft, en die echt heel intelligent omgaat met jouw foto's. Wanneer je bijvoorbeeld 3 foto's trekt van eenzelfde moment, en op de ene staat je oom met zijn ogen te knipperen, op de andere kijkt je vader zuur, en op de derde steekt de kleinste zijn tong uit, dan zal Auto Awesome die drie foto's combineren tot één geheel. Een erg slimme functie, die uiteraard wel eens de bal misslaat, maar toch wel een verduiveld interessant resultaat levert.

Automatisch geklasseerd
Nu zet Google nog een stapje verder bij het automatisch klasseren van je foto's, met de Stories functie in Google+. Die maakt automatisch digitale albums aan op basis van evenementen in je leven. Een hele verademing, want nu zit jij wellicht, net zoals de halve wereld, met een harde schijf vol foto's die ongeordend zijn en cryptische namen dragen zoals DCM20140311_65.jpg. Google ordent alles, en maakt er dus digitale albums van.
Er zit natuurlijk wel een caveat bij. Google werkt daarbij op basis van andere gegevens die hij over jou heeft, zoals van je gps. Wat dus eigenlijk wil zeggen dat je de beste resultaten krijgt bij deze albums wanneer je je echt in het Google universum stort: gegevens van Google Maps en Google Now, de geschiedenis van waar je je bevond dus. En dat zal wellicht voor sommige gebruikers een struikelblok zijn.

Er zit echter een positieve kant aan Stories. Die zijn standaard gewoon privé. Je kan ze wel delen met je vrienden, en zij moeten zelfs geen Google+ account hebben om je Stories te bekijken. Maar je kan ze net zo goed gewoon voor jezelf gebruiken - een mooie manier om je foto's te bekijken, zonder dat je zelf moeite moet doen.
Een kritische bespreking van de tool vind je bij Re/code.

http://recode.net/2014/05/20/google-stories/
https://plus.google.com/+google/posts/N4rpPkRUa19

 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


DE "KLEINE" PERSCONFERENTIE BAART EEN "GROTE" SURFACE
Surface Pro 3 kan echt de laptop vervangen

Toen Microsoft aankondigde dat er een "kleine"aankondiging zou volgen over een nieuwe Surface, was de verwachting algemeen dat er dan ook een kleinere Surface-tablet aangeboden zou worden. Microsoft heeft iedereen echter op het verkeerde been gezet, want het is integendeel een grotere Surface die nu gelanceerd wordt: de Surface Pro 3.

Het Clear Type Full HD scherm is 12 inch groot, dus 30 cm, en heeft een 2160 x 1440 reolutie, wat 38% groter is dan de Surface Pro 2, et 50% meer pixels. Ideaal dus voor zowel filmpjes als werk. Aan boord een Intel Core processor, waarbij je zal kunnen kiezen tussen een i3, i5 en i7, naargelang je portemonnee. Qua opslagruimte van de solid state schrijf ka je kiezen tussen 64 tot 512 GB, met 4 of 8 GB RAM. Verder nog een USB 3.0 poort voor de randapparatuur, een Mini DisplayPort om je content op een extern scherm weer te geven, en een microSD kaartlezer voor externe opslagruimte.

Slank en lange batterijduur
De Surface Pro 3 is opvallend dun en licht. 1,76 pounds of 0,79 kg is echt wel licht te noemen. En 0,36 inches of 0,91 mm kan ook tellen. Zoals Microsoft in zijn website er fijntjes aan toevoegt: de Surface Pro 3 is half zo dik als de MacBook Pro, en 30% dunner dan de 11 inch MacBook Air. Qua batterij belooft Microsfot dat je 9 uur lang kan werken met één batterij.

Pen en papier
Maar het mooiste aan deze Surface Pro 3 vinden wij toch de toevoeging van de pen of stylus. Heel slim werd de natuurlijke wijze waarop we met pen en papier omgaan, omgezet in het digitale, door te werken met OneNote. Je kan gewoon een stukje papier nemen, je Moleskin, je notaboekje, en de pen activeren om dingen op papier te zetten die dan meteen opgeslagen worden in je OneNote. Alles wat je geschreven hebt gaat naar je digitale account, en omdat OneNote ook op andere platforms werkt (Android en iOS) heb je je nota's overal bij.

Kruiswoordraadsel
Maar er is meer. Om te beginnen een nauwe samenwerking met Adobe om Photoshop CC te optimaliseren voor Surface Pro 3, zodat je met grotere nauwkeurigheid kan tekenen met de pen. Er komen ook apps uit waarbij je het aloude schrijfgevoel behoudt terwijl je toch digitale dingen doet. Zo brengt de New York Times een nieuwe kruiswoordpuzzel-app uit voor de Surface, waarbij je notities kan maken, aanwijzigingen kan doorstrepen net zoals je bij gewoon pen en papier zou doen. Deze en andere apps zouden later dit jaar uitkomen - exclusief voor Windows. Waarmee Microsoft mooi een lange neus trekt naar de vele apps die enkel voor iOS of Android beschikbaar zijn.

Over de prijs konden wij nog niet veel te weten komen, behalve dat het instapmodel $799 zal kosten. Wat wel vaststaat is dat de toestellen in augustus in verschillende Europese landen, waaronder Nederland en België, verkrijgbaar zouden zijn. Want? Yes, I want! Is dit de laptop-killer? Ja, dat is het.
http://blog.surface.com/2014/05/announcing-surface-pro-3/



OWNFONE MAAKT BRAILLE-TELEFOON
Toestel wordt met 3D printing op maat gemaakt

Als blinde of slechtziende word je niet verwend met de nieuwste modellen mobiele telefoons, die haast allemaal volledig uit aanraakschermen bestaan. Zowel Google als Apple bieden wel apps die schermen voorlezen, maar echt simpel kan je het niet noemen om dooreen de menu's te bladeren.

Het Britse bedrijf OwnFone wil daarin verandering brengen. Het lanceert een telefoon die met braille werkt - de aloude techniek waarbij door puntjes in reliëf aan te raken de blinde kanlezen. Door te werken met 3D maakt OwnFone brailletoetsen, waarvan je er twee kan personaliseren: bij je bestelling via de website van het bedrijf kan je op twee toetsen een naam of nummer laten plaatsen in braille.

Het toestel bestaat volledig uit buttons, vooraan en achteraan en kost €73. Meer lees je bij Softpedia en BBC.
https://ownfone.myownfone.com/
http://news.softpedia.com/news/First-Braille-Phone-Ever-Made-With-3D-Printing-442692.shtml
http://www.bbc.com/news/technology-27437770


 


 
Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


DINSDAG TECH45-DAG: "MANNEN DIE DROMEN IN PHP"

Opnieuw een heel interessante aflevering van de enige echte Vlaamse tech-podcast: Tech45. Deze keer met Jan Seurinck als moderator blikken de vaste medewerkers en gasten het over App.net, het open source alternatief voor Twitter dat nooit van de grond kwam. We leren wat meer over een Chinese reus die met de sprookjesachtige naam Alibaba door het leven gaat, en krijgen weer enkele knappe tips. Floris schoot de hoofdvogel af met de Mozilla Webmaker, een tool waarmee je zelf kan programmeren. Reken maar op Tech45 om leuke dingen te ontdekken!
De nieuwe aflevering wordt op dinsdagavond 20/5 opgenomen. Wie wil kan de opname live via de website meemaken.
http://tech45.eu/2014/05/15/196-mannen-die-dromen-in-php/
http://traffic.libsyn.com/tech45/tech45-196.mp3





Netties werkt samen met:



EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:

Een tactvol iemand is iemand die weet hoeveel te ver hij kan gaan.
-Jean Cocteau-


 
De nieuwe oogst


   
(UN)WHITEBOARD: EEN PDF VAN JE WHITEBOARD
Je geeft een presentatie waarbij je een whiteboard gebruikt. Dan kan je, via deze dienst, een foto maken van je whiteboard panelen, om die te verzenden naar die dienst. De onderwerplijn van je mail zal de naam worden van je document, dat je nadien terugkrijgt en dat al je foto's omzet naar PDF documenten die leesbaar zijn. Voor je privac worden al jouw foto's en aangemaakte PDF's automatisch gewist nadat jij ze ontvangen hebt.
[Taal: ENG]
http://www.unwhiteboard.com/


TROLLDOR: TWITTER-TROLLS OPSPOREN

Erg interessant: met deze site kan je zien of een bepaalde account een Twitter troll is, en zo ja dan kan je die aan de website melden. Je geeft gewoon de naam van een Twitteraar in, en krijgt dan bepaalde indicatoren te zien die weergeven of die persoon een trol is of niet. Bijvoorbeeld hoeveel van de volgers zelf minder dan 30 volgers hebben (een percentage dat niet boven de 35% zou mogen liggen), enz. Wij deden de test, en we slaagden!
[Taal: ENG]
https://www.trolldor.com/


WAAR VIND JE AFBEELDINGEN VOOR JE BLOG?
In dit artikel bij BufferApp vind je links naar meer dan 50 sites waar je afbeeldingen vindt die je in je blog kan gebruiken. Je krijgt daarbij ook een uitleg over wat wel en niet mag met foto's op het internet, wat Creative Commons en public domain is.
[Taal: ENG]
http://blog.bufferapp.com/free-image-sources-list


ALLES WAT JE OOIT MOEST WETEN OVER TWITTER
Een erg omvangrijk artikel bij Copyblogger, dat zowat alles vertelt wat je over dit sociale netwerk moet weten. Verschillende links verwijzen naar marketing suggesties en tips, maar ook voor de gewone gebruiker valt er veel interessants te rapen: wat is Twitter, hoe begin je eraan, tips voor nieuwe gebruikers, de Twitter vocabulaire, enz. Een aanrader!
[Taal: ENG]
http://www.copyblogger.com/ultimate-twitter/


THE WRITE LIFE
Een andere website waar je tips vindt over de sociale netwerken, is The Write Life. Deze community voor auteurs biedt hen de kans om samen te werken aan stukken, elkaar te helpen bij te leren, en hun schrijfkunst aan te scherpen. Een interessant artikel dat je zeker niet mag missen over de sociale netwerken is dat van de Twitter Tips voor auteurs.
[Taal: ENG]
http://thewritelife.com/twitter-tips-for-writers-that-will-help-you-get-the-most-out-of-the-network/
http://thewritelife.com/


SOCIAL MEDIA EXAMINER
Deze website belooft je gids te zijn in de jungle van de social media. En de artikels zitten dan ook tsjokvol tips over de sociale netwerken, en hoe die gebruikt kunnen worden voor positieve marketing. Ook Google+ komt aan de beurt.
[Taal: ENG]
http://www.socialmediaexaminer.com/


SEND ANYWHERE: BESTANDEN DELEN

Met deze webdienst kan je heel simpel een bestand delen. Gewoon via de webdienst bestanden selecteren enuploaden, en de bestemmeling kiezen. Instant en gratis. Er zijn ook apps voor Android, iOS en Chrome.
[Taal: ENG]
https://send-anywhere.com/


FOTO FORENSICS: FOTO'S LEREN ONDERZOEKEN
Dit is een gratis website waar ontluikende onderzoekers een lik kunnen werpen op wat gedaan met forensics voor digitale foto's. Met algoritmes kunnen onderzoekers of een foto echt is of niet, en zelfs hoe die gewijzigd werd.
[Taal: ENG]
http://www.fotoforensics.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: VERKIEZINGEN 2014

Nog geen keuze kunnen maken? Dan kan je op de volgende links terecht. Om te beginnen De Stemtest, een initiatief van de Vlaamse openbare omroep VRT en de Katholieke Universiteit Leuven plus De Standaard. Aan de hand van de antwoorden die je geeft op vragen, krijg je een stemadvies voor zowel de Vlaamse, Federale als Europese verkiezingen.(1)
Op een tweede site kan u zelf uw regering samenstellen (2)
Maar het handigst vinden wij nog de lijsten met kandidaten die je bij de krant Het Nieuwsblad vind. Je krijgt voor jouw gemeente zowel de kandidaten te zien voor de federale, regionale en Europese verkiezingen. Zo sta je zondag niet voor verrassingen in het stemhokje! (3)
http://stemtest2014.deredactie.be/?v=2404201414
http://www.uwregering.be/
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20140512_01101826


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: GEZONDHEIDSTEST
Nog een test, maar deze keer om uit te vissen of je wel gezond leeft. Eet je gezond, en beweegje voldoende? De test werd gemaakt door het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie vzw.
[Taal: NL]
http://www.gezondheidstest.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: ONDERWIJSKIEZER
Misschien heeft jouw stem niet echt zoveel invloed binnen de massa burgers die ook stemmen. Maar deze stemwijzer heeft meer invloed op jouw leven, rechtstreekse invloed dan, want hiermee bepaal je écht je toekomst. Het is een enorm uitgebreide websie bedoeld voorzowelleerlinge, ouders, leerkrachten enz. En dus niet alleen voor de jonge studenten, maar ook voor volwassenenonderwijs. Om te bookmarken!
[Taal: NL]
http://www.onderwijskiezer.be/v2/index.php


VRIJDAG MULTIMEDIA: MEREDITH KOHUT

Deze fotograaf gaat voor het harde nieuws, en ook de achtergrond ervan. Het geweld in Venezuela, de gevangenissen in El Salvador, Cocateelt in Bolivia... Prachtige foto's van een grimmige werkelijkheid.(Bron: WalkingMen)
[Taal: ENG]
http://meridithkohut.photoshelter.com/#!/index


VRIJDAG MULTIMEDIA: WATERLOO, DE TRAILER
11.000 doden, 35.000 gewonden. De harde menselijke tol die de slag bij Waterloo geëist heeft. De slag daar tussen Napoleon en Wellington is het onderwerp van een film die op 18 juni uitkomt. Hier kan je een trailer bekijken, maar ook meer te weten komen over de acteurs, nieuws over de film en een synopsis.
[TAAL: FR]
http://www.waterloo-lefilm.com/les-teasers.htm
http://www.waterloo-lefilm.com






Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com



 
Bij de collega's



*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be  


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/


- Nieuw Social Network komt naar Europa: Secret
http://www.belgiancowboys.be/web/nieuw-social-network-komt-naar-europa-secret/
- Zomergadget: de SuperTooth Disco Speaker
http://www.belgiancowboys.be/gadgets/zomergadget-de-supertooth-disco-speaker/


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

 
- Facebook past privacy nieuwe gebruikers aan
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3659840/2014/05/22/Facebook-past-privacy-nieuwe-gebruikers-aan.dhtml
(en dat had al lang zo moeten zijn!)
- Apple censureert populaire wietgame
http://www.ad.nl/ad/nl/5597/Economie/article/detail/3659603/2014/05/22/Apple-censureert-populaire-wietgame.dhtml
 
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
 
 
 - Test: Dragon War Beast gaming headset
Met een naam als ‘Beast’ kan je bij deze headset eigenlijk niet anders dan hoge verwachtingen hebben. Wij legden ons oor te luister bij het toestel van ...
http://www.elektrozine.be/ez/article/8142/Test-Dragon-War-Beast-gaming-headset.html
- Officieel: Netflix komt naar België
De video-on-demanddienst Netflix komt eind dit jaar naar ons land. Daarmee komt een einde aan de speculaties die al maanden duren.
http://www.elektrozine.be/ez/article/8143/Officieel-Netflix-komt-naar-Belgi%EB.html


*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

 
- iCloud gekraakt, paniek aan boord!
http://www.digimedia.be/News/nl/16498/icloud-gekraakt-paniek-aan-boord.html
- Epson onthult zijn "Smart Glasses": een goed idee of een sierobject?
http://www.digimedia.be/News/nl/16493/epson-onthult-zijn-smart-glasses-een-goed-idee-of-een-sierobject.html

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info


- Win 3 antiviruspaketten van Bullguard
http://computertaal.info/2014/05/22/win-3-antiviruspaketten-van-bullguard/
- Personaliseer Windows 7 nog meer
http://computertaal.info/2014/05/20/personaliseer-windows-7-nog-meer/
 


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Verhuursite Airbnb gaat gegevens delen met staat New York
http://tweakers.net/nieuws/96188/verhuursite-airbnb-gaat-gegevens-delen-met-staat-new-york.html
- Zotac komt met bolvormige Zbox Sphere-mini-pc
http://tweakers.net/nieuws/96172/zotac-komt-met-bolvormige-zbox-sphere-mini-pc.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be
- N-VA, PS en co bestoken op 24 mei bijna 3 miljoen mensen via sociale media
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/n-va-ps-en-co-bestoken-op-24-mei-bijna-3-miljoen-mensen-via-sociale-media/article-4000632542776.htm
- VIDEO: Spotgoedkope Moto E is sneller dan peperdure Galaxy S5
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/video-spotgoedkope-moto-e-is-sneller-dan-peperdure-galaxy-s5/article-4000631738657.htm





*** BLOOVI
http://www.bloovi.be/

- Opinie: veiligheid vs privacy: een vals dilemma
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/opinie-veiligheid-vs-privacy-een-vals-dilemma
- Onderzoek: Vlaamse jongeren blijven Facebook trouw
http://www.bloovi.be/nieuws/detail/onderzoek-vlaamse-jongeren-blijven-facebook-trouw



*** WIJS







 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


 



 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

 

Widgets voor Android: Beautiful Widgets

Op de startschermen van je Android toestel kan je verschillende widgets zetten, waardoor je met één oogopslag allerhande informatie kan bekijken. Bij Yahoo vonden wij een artikel waarin enkel erg leuke en handige widgets opgesomd worden -en, je begrijpt het al, deze informatie willen wij je niet onthouden.
Om te beginnen is er dus Beautiful Widgets, dat zorgt voor een combinatie van clok en weerbericht. De app is gratis, maar je kan ook voor $1,99 een premium versie kopen waarbij je meer instellingen kan aanpassen.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.levelup.beautifulwidgets.free
https://www.yahoo.com/tech/10-great-widgets-to-try-on-your-android-phone-85049709124.html


Widgets voor Android: Animated Clock Widget
Android
Ben je, wanneer het op klokken aankomt, eerder gewonnen voor het ouderwetse model? Dat kan, met deze ronde klok met wijzerplaat en zelfs een tikkende secondewijzer!
https://play.google.com/store/apps/details?id=de.dnsproject.clock_widget_main


Lulu: mannen kunnen hun score zien

Een uitdagende app: hiermee kunnen dames een score geven aan de heren die zij ontmoeten, en wel anoniem. Nu komt er ook een versie uit voor de heren, waarmee zij, eveneens anoniem, kunnen zien welke score zij halen bij het vrouwvolk. Tot nu toe was Lulu eigenlijk verboden voor mannen: bij een nieuwe account ging de app kijken bij de LinkedIn account om het geslacht te zien van de nieuwe kandidaat. En de heren werden onherroepelijk geweigerd. Dat is nu dus gedaan.
Een uitgebreide achtergrond bij Business Insider.
http://www.businessinsider.com/lulu-for-guys-2014-5?op=1
http://company.onlulu.com/en/


Widgets voor Android: Weather
Android - freeware
Deze widget behoort tot de meest favoriete apps op Google Play. Ongetwijfeld zit het ontwerp van de app daar voor iets tussen: eenvoudig, maar mooi, en veel informatie. Weerbericht voor vandaag en de volgende 7 dagen, met een prognose per uur voor weer en neerslag.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.handmark.expressweather


Screenpresso: schermafdrukken maken
Windows all - 9,8 MB - freeware
Met deze tool kan je een afdruk maken van wat zich op dat moment op je scherm bevindt. Dat kan handig zijn om zelf tutorials of handleidingen te maken, of om een foutmelding door te geven aan de helpdesk.
http://www.screenpresso.com/
http://www.chip.de/downloads/Screenpresso_41213008.html


Park-Mobile: Parkeer-app

iPhone - Android - Windows
Met deze app kan je op basis van je GPS locatie met een simpele klik op een knop betalen voor je parkeertijd - en zo parkeerboetes vermijden! Op de website vind je een video die alles uitlegt, en ook een lijst met de parkeergarages waar het systeem werkt.
http://www.parkmobile.be/video_appkort_be_nl
http://www.parkmobile.be/download_parkmobile_parkeer_app


NoScript: een extensie voor Frefox

Windows / Linux / Mac OS
Met deze extensie voor de Firefox browser verhinder je dat scripts gedraaid worden op de websites die je bezoekt. En voor de sites waar het wél nodig is, kan je uitzonderingen maken in de instellingen.
http://noscript.net/


Open Broadcaster Software: streamen

Windows Vista/7/8 - 8,1 MB - freeware
Met deze gratis software kan je zelf audio en video streamen vanop je pc, naar portaalsites zoals twitch.tv, hashd.tv en DailyMotion. Bij Chip.de vind je een fotoreportage die je uitlegt hoe je tewerk moet gaan.
http://www.chip.de/bildergalerie/Erste-Schritte-mit-der-Open-Broadcaster-Software-Galerie_62132221.html
http://obsproject.com/de/index


Vrijdag app-dag: iHolyBlood

iOS - freeware
Tja, zelfs de Heilige Bloedprocessie moet met zijn tijd mee, en nadenken over hoe het zijn internationale toeristen het beste lokken en verwennen kan. Wat is er beter dan een app?
Die vertelt in het Nederlands, Frans, Engels en Spaans wat de verschillende taferelen van deze historische processie betekenen. De app is momenteel enkel verkrijgbaar voor iOS - hopelijk komt daar snel verandering in!
https://itunes.apple.com/be/app/iholyblood/id807041520?mt=8
http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/regio/westvlaanderen/140519-app-heiilgbloedprocessie


Vrijdag appdag: Borduren
iOS - freeware
Ben je een fervente handwerkster, en zou je graag eens een borduurwerkje maken van de foto van je man, je lieve kleinkind, je prachtige hond? Dat kan, met deze app. Die zet de foto om in een borduurpatroon.
https://itunes.apple.com/us/app/embroidery-pattern-creator/id738455332?mt=8

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.



 
 

Het laatste woord....



 


 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.

U ontvangt deze mail omdat u zich in het verleden aangemeld hebt als abonnee op deze nieuwsbrief.

Wenst u uw abonnement te wijzigen of te annuleren? Dat kan op deze link

http://www.netties.be/v20/abonnement.php



 

AFSLUITER VAN DE WEEK
Sommige mensen zijn zo beleefd, dat ze onmogelijk iets goeds in hun schild kunnen voeren.
-Kin Hubbard-