netties banner

 
 


Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie: 
8/12/2011
om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be




INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord




Enkele lezers op Twitter:
http://www.twitter.com/marijkepante
http://www.twitter.com/helalalphen
http://www.twitter.com/pietr
http://www.twitter.com/hewlettt

Uw naam hier? Meld u aan!

NeTTieS
Jaargang 15
Nummer 728 van 3/12/1/2011



Gegroet lezer,


Voor een keer wordt dit voorwoord niet in de trein geschreven, maar thuis: omwille van de grote betoging die voor vrijdag voorzien is, hebben wij het zekere voor het onzekere genomen, en gewoon een dagje vrij genomen. Lekker uitslapen, en dan rustig wat karweitjes in en om het huis, inbegrepen de computer. Het lijstje van zaken die we nog willen uittesten is erg lang, en we willen zoveel doen... De 24 uren die de dag telt, daar mogen ze gerust nog wat verlengingen aan toevoegen!

Deze week openden we met een reeks van drie langere artikels over de cloud: is het wel ideaal, al je muziek te laten streamen, al je documenten en/of programma's in de cloud? Is het überhaupt wel interessant om àlles digitaal te maken, zoals de NMBS-abonnementen, het betalen per sms voor een ticket bij De lijn? Of zijn al die enorme datacentra die er nodig zijn om die cloud mogelijk te maken niet gewoon enorme energieverslinders, die bovendien geen extra jobs creëren? Wij legden die vraag ook voor aan twee Twitteraars die voluit voor de cloud gaan, en hun reactie nuanceert toch enkele punten van ons artikel.

Verder de gewone reeks nieuwtjes en nieuwe producten. Veel om uit te testen en te bekijken. Snel maar aan de slag! Wij wensen u veel leesplezier met dit nummer en hopen u, bij leven en welzijn, volgende week weer aan te treffen.



Hilde

Heb jij al je lijstje met je kandidaten voor de Netties verkiezing Nederlandstalige site van het jaar (privé-initiatief) ingestuurd? Het kan nog, dit weekend! het adres: redactie@netties.be
Meer over onze verkiezing:

http://www.netties.be/extra/aankondiging_site2011.htm


Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 



 
verkenner
                    banner
 
 


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.







ALLES IN DE CLOUD
En de providers lachen in hun vuistje

"De cloud" lijkt tegenwoordig de hemel op aarde. Zo wordt deze manier van computeren immers omschreven: met niets dan voordelen. Geen software of bestanden meer op de eigen computer. Alles in de cloud. De software "huur" je, met als grote voordeel dat je geen dure updates moet betalen telkens er een nieuwe versie uitkomt van Office bijvoorbeeld. Je bestanden staan ook in de cloud, zoals je muziek - zo heb je hem altijd bij de hand. Een stapje verder is dan weer streaming, waarbij je echt niets "hebt", zelfs niet huurt - het enige wat je hebt, is het recht om naar muziek te luisteren. Maar eigenlijk kan je dat laatste ook doen met een radio. Gratis.
Maar al te vaak worden de negatieve kanten van de "cloud" vergeten. Daarom enkele bedenkingen, over drie korte artikels uitgesmeerd. Om te beginnen durven wij te stellen dat de cloud geen alternatief is, zolang internettoegang niet alomtegenwoordig is, met een gewaarborgde minimum bandbreedte, en dat aan een betaalbare prijs. Tenzij van alle cloud-diensten een off-line mirror aangeboden wordt.
Het is immers heel interessant om je documenten ergens in de cloud, bij Google docs bijvoorbeeld, te zetten. Je hebt overal toegang, vanop elke computer. Maar wat als er geen internettoegang is, zoals op de trein? Wat als er wel een internetverbinding is, maar heel traag, zodat je na het intikken van elke letter even moet wachten tot ze op het scherm verschijnt? Vertrouw je Google wel voldoende, om te weten dat die niet jouw documenten gaat doorzoeken om het profiel dat er van jou gemaakt wordt wat aan te scherpen? En wat als Google per ongeluk jouw documenten wist? Natuurlijk kan jij ook zo stom zijn om jouw computer om zeep te helpen, maar dat is dan jouw verantwoordelijkheid - vooral wanneer je vergeten bent om een backup te nemen...
Trouwens, heb je er al bij stilgestaan dat al dat heen en weer reizen van data eigenlijk niet echt efficiënt is? En je ook geld kost? Tot nader order zijn de internetabonnementen in België nog altijd beperkt in volume. Streaming muziek, software in de cloud, backups in de cloud... het zijn data die hierbij verstuurd worden, data die aan jouw maandelijks volume knagen.
Zolang de drie basisvoorwaarden (alomtegenwoordig, minimum bandbreedte gewaarborgd, redelijke prijs) niet voldaan zijn, is de cloud geen echt alternatief, althans in onze ogen. Er bestaan uiteraard tussenoplossingen. Waarbij het merendeel van de werking op jouw computer gebeurt, maar het resultaat, de bestanden, in een eigen private cloud gezet worden, alleen toegankelijk voor jou. Verschillende waarnemers menen dat de private cloud dé trend zal worden van 2012. Daarover lees je meer bij Microsoft (1). Je zal zelfs je eigen private cloud thuis kunnen maken, via toestellen zoals de Pogoplug.(2) Een artikel dat duidelijk uitlegt wat "private cloud" betekent, vind je bij InfoWorld.(3)
Het belangrijkste is echter: dat jij voor jezelf uitmaakt wat het meest logische, efficiënte is. Want als dat niet het geval is, is de enige die bij deze situatie wint, de provider, die extra bandbreedte aanrekenen kan..
http://www.microsoft.com/en-us/server-cloud/private-cloud/
http://www.smallcloudbuilder.com/storage/articles/432-new-pogoplug-lets-you-make-your-own-mobile-media-cloud
http://www.infoworld.com/t/cloud-computing/what-the-private-cloud-really-means-463



ALLES IN DE CLOUD
Is de cloud echt de oplossing? Voor alles?

Dit tweede artikel is eigenlijk meer een discussie analoog vs. digitaal - met een cloud kantje erbij. Het gaat namelijk over de trend om alles digitaal te willen doen met een connectie via het internet, zelfs indien de "oude" analoge methode eigenlijk sneller is, en een hybride vorm (cloud, met een analoog element - print - erbij) een mooi compromis is.
Drie voorbeelden om dit aan te halen: het tramkaartje, het parkeerticket, en het treinabonnement. Sinds kort kan je je ticket van De lijn betalen met een sms. Je kan een parkeerticket betalen via sms door een bericht te sturen naar het nummer dat aangeduid staat op de kiosk waar je normalerwijze je ticket moet halen. Het verzenden van de sms kost je wel 15 eurocent extra. Als bewijs van betaling krijg je een sms met bevestiging teruggestuurd. Geen ticketje om achter de voorruit van je wagen te leggen dus.
Nu komt onze brave parkeerwachter eraan. Hij bekijkt de voorruit van een wagen, ziet  bij de conservatieve gebruiker, die niet "mee is" met de nieuwe technologie, een papieren parkeerticket dat uitgespuwd werd door de parkeerautomaat, en dat geldig is. Hij gaat door.  De volgende wagen met ticket is ook geldig, dat ziet de parkeerwachter met één oogopslag. Dan komt hij aan jouw wagen. Daar ligt geen ticket. Dus haalt de parkeerwachter zijn toestel boven, tikt jouw nummerplaat in, zoekt waar hij een goede ontvangst heeft (echt waar, al vaak heb ik gezien dat de man zijn toestel boven het hoofd houdt), om dan een antwoord af te wachten. Efficiënt?
En dan hebben we het niet eens over de verwerking van de betaling: Mobile For, dat in Antwerpen het sms-parkeren verzorgt, factureert aan Belgacom, dat op zijn beurt aan jou factureert; jij betaalt aan Belgacom, dat dan weer aan Mobile For betaalt. Alles verloopt automatisch, dat wel, maar het zijn weer enkele kliks en heen en weer gezonden data tussen allerlei datacentra.
Net zo voor het betalen via sms voor een ticket op de tram. Een controleur die de passagiers controleert, loopt vlot voorbij alle mensen met een abonnement, waarbij hij gemakkelijk de geldigheid kan aflezen. Eventueel vraag hij het identiteitsbewijs van de houder erbij ter controle. Maar bij het via sms betaalde De Lijn ticket, moet de controleur weer allerlei kunstgrepen uitvoeren om te weten te komen of jij wel voor je ticket betaald hebt. Gelukkig dat hij overal, ook in de metro, een internetverbinding heeft. Toch?
En net zo is de NMBS nu van plan om, in navolging van Nederland, een chipkaart in te voeren voor je abonnement. Je zal, als gebruiker, allicht wel tijd winnen bij het herladen van je chipkaart, want je moet niet meer aanschuiven aan het loket om je abonnement te verlengen. Dat gaat automatisch: in Nederland althans bestaat er een systeem dat je abonnement automatisch aanvult zodra je onder een bepaald bedrag (5 €  bijvoorbeeld) komt. (2)
Maar ook hier weer de bedenking: is digitaal zoveel efficiënter dan analoog? Of liever nog: is het afleveren van een stukje papier soms niet de extra stap die de brug tussen analoog en digitaal kleiner kan maken?
Onze arme oude controleur - of die frisse jonge deerne, want daarvan werken er tegenwoordig ook heel veel bij de NMBS!- komt immers de treincoupé binnen. Vroeger stak je je kaartje uit, en met een lekker ouderwetse kniptang werd een datum op je ticket of rittenkaart gestempeld. Had je een abonnement, dan kon de controleur met één oogopslag zien of je abonnement geldig was - en of je wel genoeg betaald had voor de luxe om in een klasse 1 voertuig te zitten. Nu echter moet de arme controleur stuk per stuk de kaarten voor zijn speciale lezer houden, om te zien of die geldig is. Er moet een internetverbinding gelegd worden met de centrale servers - een verbinding die voor de gewone gebruikers bijvoorbeeld op de lijn Antwerpen-Lier erg wisselvallig is. En dan pas kan hij controleren via een rood of groen symbool of jouw abonnement, of jouw ticket, in orde is. Trouwens: hoe weet jij tot wanneer jouw abonnement geldig is? Ik bijvoorbeeld verleng niet automatisch, want als mijn abonnement vervalt op vrijdag, verleng ik uiteraard pas op maandag.
Efficiënter zou een hybride vorm zijn: de chipkaart werkt digitaal, maar er hoort een print bij. Zowel de gebruiker is hierbij gebaat (hij kan zien wanneer hij zijn abonnement moet vernieuwen), als de controleur (hij ziet met één oogopslag de geldigheid, en vermoedt hij gesjoemel, dan kan hij de kaart in zijn chiplezer stoppen). Hetzelfde hybride principe geldt voor de parkeerautomaat: betaal gewoon aan de parkeerautomaat met een sms, en krijg een ticket. Alle auto's moeten weer, zoals voorheen, een parkeerticket achter de voorruit hebben. Enkel indien het ticket verlopen is, moet de parkeerwachter controleren door jouw nummerplaat in zijn toestel in te voeren, of jij niet eventueel de parkeertijd met een extra sms verlengd hebt.
Voor het ticket van De Lijn (3) heb ik echter nog geen hybride oplossing gevonden. Misschien weten jullie wel raad? Of vinden jullie de cloud-manier toch wel veel efficiënter? Verbeter ons! Sla ons om de oren met argumenten!
http://www.parkereninantwerpen.be/parkeren/bezoekers/gsm-parkeren/sms-parkeren-met-mobile-for/sms-parkeren-met-mobile-for
http://www.ov-chipkaart.nl/
http://www.delijn.be/verkooppunten/sms_ticketing_copy.htm



ALLES IN DE CLOUD
Datacenters: energieverslinders, geen jobs

Na de misschien wat subjectieve bemerkingen over de cloud, toch enkele objectieve, die met data gestaafd worden. Om te beginnen vereisen al die cloud diensten heel wat datacenters. Wat voorheen op jouw computer gebeurde, moet nu op die servers verwerkt worden. Objectief gezien is het verwerken van data op jouw computer veel efficiënter. Want bij cloud computing zend jij data naar de cloud, daar worden ze verwerkt, en terug naar jou gestuurd.
Die datacenters hebben dus heel wat werk. Het zijn dan ook heel grote computerparken, ondergebracht in uitgestrekte gebouwen. Het datacenter van Google, waarover ZDNet verleden week berichtte (1) is daar een mooi voorbeeld van. Al dat gecomputer veroorzaakt ook een enorme hitte. Die moet afgevoerd worden, want de temperatuur in zo'n computerzaal zou in de kortste tijd enorm oplopen, en daar kunnen de computers niet tegen. Dus is er koeling nodig - en dat vraagt opnieuw energie. Volgens New York Times vraagt de koeling de helft van de energie die het kost om de computers draaiende te houden.
Waarom die hitte niet benutten? vroegen verschillende wetenschappers zich af. En zij komen af met het concept van de "data furnace" (of data oven/kachel). Grote bedrijven zouden hun servers (uiteraard meer dan eentje) in appartementsgebouwen zetten, en de hitte ervan zou aangewend worden voor verwarming En bij individuele woningen zouden één, twee, of drie kasten gevuld kunnen worden met servers, geplaatst door bedrijven zoals Microsoft, Google. De warmte afkomstig van de servers zou gekoppeld worden aan het bestaande verluchtingssysteem. (2) En in de zomer zou de warmte naar buiten afgevoerd kunnen worden, om bijvoorbeeld als droger voor de was te dienen.
In een ander artikel, bij The Washington Post, lees je dan weer dat, wanneer een datacenter aankondigt dat zij zich gaat vestigen in een stad, de stedelingen of het stadsbestuur niet meteen verheugd moeten opspringen. In die datacenters staan alleen maar servers. Het ontwikkelen van programma's die op die servers draaien, geschiedt elders - vaak zelfs in lageloonlanden. Jobs worden er nauwelijks gecreëerd in die datacenters. Nochtans kennen overheden enorme financiële lokkertjes toe aan grote bedrijven om zich in een bepaalde regio te vestigen. Mogen we daaruit besluiten dat cloud computing niet alleen inefficiënt is, maar ook schadelijk voor het milieu (in zijn huidige vorm, tenzij de warmte nuttig aangewend wordt) en nutteloos voor de tewerkstellign?
http://www.zdnet.be/news/133591/getest-industriele-spionage-met-street-view/
http://www.nytimes.com/2011/11/27/business/data-furnaces-could-bring-heat-to-homes.html?_r=1&pagewanted=all
http://www.washingtonpost.com/business/economy/cloud-centers-bring-high-tech-flash-but-not-many-jobs-to-beaten-down-towns/2011/11/08/gIQAccTQtN_story.html


REACTIES VAN TWEE INTERNAUTEN DIE KOZEN VOOR DE CLOUD
Samuel Debruyn (@SamuelDebruyn)
Deel 1

Zijn limieten dan nog steeds een probleem? De 2 populairste internetabonnementen in België bieden ruim genoeg data. Belgacom biedt een onbeperkt volume aan terwijl Telenet een limiet van 100 GB ingesteld heeft. Ik woon in de cloud en ik gebruik maandelijks ca 50 GB. Thuis lijkt data mij geen probleem.
Dan had je het over de trein. De gemiddelde Belg gebruikt geen laptop op de trein. Daar zie ik eerder een smartphone of een tablet. Die apparaten hebben kleinere schermen dan een laptop en verbruiken dan ook minder data. Zelf gebruik ik ca. 3 GB per maand. Bij de klassieke providers zoals Proximus en Mobistar zou mij dat inderdaad wat kosten. Tegenwoordig zijn er echter alternatieven op het netwerk van Base zoals Mobile Vikings waar dat betaalbaar is.

Het klopt dat de mobiele netwerken in België nogal traag zijn. Bij Base heb ik nooit last van een trage internetverbinding (Brussel/Leuven). Maar dat is niet overal het geval. Er wordt in elk geval hard aan gewerkt om dat te verbeteren.

Deel 2

De vorige paragraaf ontkrachtte ook al een beetje je 2de deel. Maar wat mij opvalt is dat je veel zaken bekijkt uit het standpunt van de NMBS kaartjesknipper of parkeerwachter. Wat maakt mij dat nu uit? Ik ben een consument en het is voor mij dat alles makkelijker moet worden, niet voor dat bedrijf. Hoe kan dat dan toch opgelost worden? Men zou een soort van camera kunnen maken die automatisch nummerplaten scant en controleert of die in orde zijn. Met een beter mobiel netwerk is dat geen enkel probleem. En dat komt eraan. In de trein moet men tegenwoordig je ID-kaart lezen. Dat zou opgelost kunnen worden met een NMBS Card. Die wordt dan voorzien van NFC (zoek even op wikipedia enzo wat dat is, bekend voorbeeld: PingPing & Google Wallet). Dan hoeft de kaartjesknipper enkel je kaartje tegen zijn machientje te drukken et voila.

Deel 3

Datacenters worden meer en meer op strategische locaties gebouwd. Bvb. in het noorden waar er natuurlijke koeling is. Je hebt zelf ook al een oplossing aangegeven door woonplaatsen boven de datacenters in te richten.

Bij deze heb ik oplossing voor al je nadelen aangeboden. Indien ik er nog over het hoofd gezien heb, laat het me weten. Ze zijn allemaal realiseerbaar, de technologie is er al. Hoe gebruik ik de cloud? Ik ben student aan de KU Leuven en daar wordt gebruik gemaakt van het het digitale leerplatform Toledo. Mijn persoonlijke documenten staan op dropbox. Mijn muziek staat in Google Music en Spotify. Video’s staan op youtube maar echte films zijn nog te groot voor de cloud. Die bewaar ik op een externe harde schijf. Software is het enige dat ik nog steeds op mijn pc installeer Maar: er bestaan alternatieven. Tweetdeck heeft een variant als ChromeDeck (en binnenkort TweetDeck Web), Gmail is mijn vast e-mail client enz.

Jan Joris De Dobbeleer @Jan_Joris
“….Maar eigenlijk kan je dat laatste ook doen met een radio. Gratis.”

Dit is een vergelijking die niet opgaat vermits radio bepaalt waar jij naar moet luisteren en de bedoeling van muziek in je cloud is net dat je ten alle tijden zelf kan kiezen waar je naar luistert. Persoonlijk vind ik het principe radio achterhaald. We kunnen alles personaliseren maar daar blijf je verplicht worden om naar andermans keuzes te luisteren.

“…Om te beginnen durven wij te stellen dat de cloud geen alternatief is, zolang internettoegang niet alomtegenwoordig is, met een gewaarborgde minimum bandbreedte, en dat aan een betaalbare prijs.”

Akkoord, al is het zo dat ik bv. veel minder betaal voor mijn abo met 2 gig bij Mobistar dan mijn collega’s met een Nokia die er op losbellen dat het niet op kan. Je moet als consument ook bewust omspringen met de middelen die je voorhanden hebt. Ik ga niet beweren dat het goedkoper kan, integendeel, maar alles begint bij jezelf.

“…Wat als er wel een internetverbinding is, maar heel traag, zodat je na het intikken van elke letter even moet wachten tot ze op het scherm verschijnt?”

Ik ben dit momenteel op de trein aan het schrijven, locaal op mijn smartphone met backup naar de cloud. Ik zet 3G uit omdat ik het maar 5 min heb op heel mijn rit en tekstbestanden via EDGE uploaden is geen probleem.

“…Zolang de drie basisvoorwaarden (alomtegenwoordig, minimum bandbreedte gewaarborgd, redelijke prijs) niet voldaan zijn, is de cloud geen echt alternatief, althans in onze ogen.”

Zoals ik al zei, ik betaal €45/maand en geen cent meer voor mijn bellen/data (2gig) en dat is meer dan voldoende voor streaming/cloudcomputing/uploading/downloading. En die hele peupelparanoia over Google daar doe ik niet aan mee. Dat risico bestaat altijd maar je bent naiëf als je denkt dat je offline meer privacy hebt. De illusie van privacy is online natuurlijk weg. Als jij een hangar huurt met je spullen of een kluisje in de bank weet je ook niet of ze daar wel of niet in snuffelen.

“…Want als dat niet het geval is, is de enige die bij deze situatie wint, de provider, die extra bandbreedte aanrekenen kan aanrekenen.”

De provider wint altijd he, zelfs al maak je je eigen cloud aan dan moet je onderweg met je smartphone nog steeds uploaden met je data abonnement.

“…Misschien weten jullie wel raad? Of vinden jullie de cloud-manier toch wel veel efficiënter? Verbeter ons! Sla ons om de oren met arguementen!”

Als ik dit lees dan merk ik dat het probleem niet aan de cloud zelf ligt maar de achterliggende datarompslomp. Er bestaan eenvoudige oplossingen voor dit alles maar dan moet men wel mee met de technologie natuurlijk. In elke stad waar ik kom heb ik 3G, dat die parkeerwachter moeite moet doen om een verbinding te hebben met zijn toestel ligt dat niet altijd aan de provider. Zijn toestel kan ook rommel zijn. En diezelfde meneer wel een verbinding heeft maar geen data binnenkrijgt dan ligt het aan de manier waarop het systeem is opgebouwd, niet aan de cloud. Een nummerplaat en plek zijn enkel cijfer/letters wat neerkomt op bitter weinig data. Dat doe je op EDGE ook snel.

De NMBS moet enkel in eigen boezem kijken. Hier is ook de cloud niet het probleem maar het systeem. Als je niet overal data hebt dan moet je ervoor zorgen dat de data voorhanden is op een andere plek. Met de groeiende populariteit van de smartphone zie ik het alleen maar logisch dat je bv. via NFC snel en eenvoudig je abo of kaartje kan linken aan hun toestel zodat de conducteur met 1 swipe kan horen of het in orde is. Feedback terug naar de smartphone en bij de volgende controle weet men waar je vandaan komt. Toekomstmuziek? I beg to differ.

Dezelfde techniek kan je toepassen bij de Lijn. Maar in België wacht men liever een paar jaar om daarna hopeloos achterop te huppelen. Want het systeem in Amsterdam bij het OV is dat je enkel je kaart ergens tegenhoudt en die ontwaardt deze dan. Easy as pie.

“…Mogen we daaruit besluiten dat cloud computing niet alleen inefficiënt is, maar ook schadelijk voor het milieu (in zijn huidige vorm, tenzij de warmte nuttig aangewend wordt) en nutteloos voor de tewerkstelling?”

Goed punt, maar daar bestaan ook oplossingen voor zoals je zelf al aangeeft in het begin van het artikel. Cloud computing is de toekomst, de vraag is enkel of we nu eindelijk eens verantwoordelijk met iets gaan omspringen. Bovenaan en onderaan op de ladder.


Wie zelf ook wil reageren, kan dit via
http://vangoolhilde.wordpress.com/2011/11/28/bedenkingen-bij-de-cloud/


DE ROL VAN TWITTER IN DE JOURNALISTIEK
En neen, dat is niet om lol te trappen...

Wellicht heb jij maandagmorgen ook de uitzending "Peeters en Pichal" op Radio1 gevolgd, waarin op zoek gegaan werd naar de Twitteraar met de meeste invloed. Als studiogast moest Jo Caudron trachten uit te leggen wat Twitter eigenlijk betekent aan een Annemie Peeters die het hele gebeuren nit kon of wilde begrijpen.
Nu is het zo met Twitter: ofwel begrijp je het, kan je ermee leven, vind je het een nuttige tool, ofwel niet. En mensen die Twitter niet begrijpen, kan je ook moeilijk uitleggen wat nu het essentiële ervan is. Dat een bekend iemand zoals Kim Clijsters meteen tienduizenden volgelingen kan hebben, zonder daarom veel te tweeten. En dat een Twitteraar daar niet aan tilt - het misschien zelfs beter zo vindt, want een BV (of VIP, we gaan internationaal nietwaar) die veel twittert is soms erg vervelend.
Maar die uitleg was aan Peeters en Pichal (hashtag #pepi) niet besteed. Het onbegrip bij interviewster Annemie Peeters was soms zelfs pijnlijk. Gelukkig was er ook een ludiek luik aan het gesprek: de verkiezing van de meest invloedrijke twitteraar. En dat werd een @mbaeten - een twitteraar die bekend werd door zijn hilarische opmerkingen tijdens uitzendingen zoals Komen eten, en die mij persoonlijk al enorm vaak gewoon tranen van het lachen bezorgd heeft. De standaard vond deze gebeurtenis zo belangrijk, dat er een artikel aan gewijd werd (1). Dat een, naar mijn mening, onterechte conclusie trekt: dat Twitter vooral voor de leut is. Twitter is een tool, dat je naar eigen behoefte kan gebruiken: jij kiest de mensen die je volgt; ben je erg begaan met politiek, dan zijn dat politici; ben je een muziekfan, dan volg je muziekbloggers of muzikanten; ben je een ontwikkelaar, dan volg je twitteraars waarvan je iets kan leren, en aan wie je af en toe iets kan vragen. Dat alles doorspekt met twitteraars die je gewoon leuk vindt, omdat het vrienden zijn in het echte leven, of mensen die je via Twitter hebt leren kennen, en van wie je de uitspraken goed gevonden, doordacht, raak, humoristisch vindt. Zoals @mbaeten.
Het juiste antwoord op deze misvatting, zowel door Peeters en Pichal, als door De Standaard, wordt gegeven door de satirische "krant" "De rechtzetting". Waarin Oostendenaar Pedro Poublon zogenaamd door Peetesr en Pichal uitgeroepen werd tot meest inspirerende twitteraar - met enkele van zijn uitspraken in het artikel vermeld (2)
Dit ludieke aspect terzijde gelaten, even serieus: Pew Research Center's project for Excellence in Journalism onderzocht hoe kranten, nieuwsmedia, omgaan met Twitter. Hoe worden de officiële accounts van de krant gebruikt, en waarover berichten de individuele accounts van de journalisten zelf?
Uit het onderzoek blijkt dat er, per nieuwsorganisatie, gemiddeld 41 verschillende feeds aangeboden werden (voor sport, politiek, media, cultuur bijvoorbeeld). De meeste tweets verwijzen naar artikels in de eigen publicatie. Helaas werd er weinig gebruik gemaakt van Twitter als een tool om op zoek te gaan naar informatie, om te verwijzen naar informatie elders op het internet, buiten de eigen publicatie. Hetzelfde resultaat bij de individuele journalisten met een eigen account: slechts 3% van hun tweets was een verzoek naar informatie, 6% van de tweets was een retweet van een posting buiten hun nieuwsorganisatie.
De volledige resultaten kan je op de derde link lezen.
http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20111128_078
http://de.rechtzetting.be/2011/11/28/pedro-poublon-meest-inspirerende-twitteraar/#read
http://www.journalism.org/analysis_report/how_mainstream_media_outlets_use_twitter?src=prc-headline


GOOGLE NEWS WORDT EEN BEETJE SOCIALER MET +1
Maar weer moeten er diensten sneuvelen...

Google heeft op zijn blog aangekondigd dat er een sociaal element toegevoegd wordt aan Google News: de +1 functie wordt verheven. Sinds de invoering ervan, hebben al heel wat sites de +1 button op hun pagina's ingevoerd. Maar het was, tot nu toe toch, niet mogelijk om te zien wat jouw vrienden een (publieke) +1 gaven in dat nieuws.
Dat verandert nu: er komt een Spotlight rubriek, die artikels bevat die de personen uit jouw Gmail adresboekje een +1 gegeven hebben, of mensen uit jouw Google+ cirkels. Naast het artikel verschijnt dan ook de profielfoto van die bepaalde persoon, zodat je meteen kan doorklikken naar diens profiel. En jij kan zelf ook het artikel in kwestie een +1 geven (1)
Een nieuwigheid die niet alleen leuk is, maar ook een praktisch nut heeft, want zo krijg je, als je tenminste de juiste vrienden hebt, meteen een goede selectie van het nieuws, gebaseerd op de voorkeuren van jouw vriendenkring.
Maar Google voert niet alleen nieuwigheden in, Google schrapt er ook. Deze keer liggen er weer een paar diensten op het hakblok. Om te beginnen wordt Google Wave definitief ten grave gedragen. De Google Gears browser extensie sneuvel t ook, net als de Friend Connect dienst die de voorloper was van de Google+ badges, de dienst om bookmarks te delen Bookmarks List, de Timeline Search View.
Een dienst die je waarschijnlijk al lang vergeten was, Knol, wordt afgestoten. Deze collaboratieve tool, die een tegenhanger moest worden van Wikipedia en de nadruk wou leggen op de auteurs van artikels, maar nooit echt succes kende, wordt echter niet afgevoerd. Google heeft ervoor gezorgd dat de community en alle artikels overgebracht worden naar Annotum - dat is een op Wordpress gebaseerd platform. Knol zelf zal in de loop van volgend jaar dicht gaan, maar Annotum zal de auteurs van de artikels tools bieden om hun werk over te brengen. (2)(3). Je kan je natuurlijk wel afvragen wie er nog geïnteresseerd is in Knol...
http://www.webpronews.com/google-news-gets-more-social-2011-11
http://www.readwriteweb.com/archives/google_cleans_house_again_killing_wave_more_leavin.php
http://googleblog.blogspot.com/2011/11/more-spring-cleaning-out-of-season.html


FILMFANS WORDEN PIRATEN OMDAT HET LEGALE AANBOD ONTBREEKT
Cory Doctorow klaagt gebrekkig aanbod en te hoge prijzen aan

De auteursrechten - het laatste woord is er nog niet over gezegd. Vooral omdat echte studies met harde cijfers ontbreken. Hoeveel schade berokken je werkelijk door 1 song illegaal in roulatie te brengen in de P2P netwerken? Of zorg je eerder voor de gemakkelijke verspreiding van de song, zodat hij populairder wordt en doe je zo aan PR voor de artiest?
De befaamde blogger Cory Doctorow pleit voor een herziening van de auteurswetten. Het gaat volgens hem niet op dat mensen (zwaar) gestraft worden voor piraterij, wanneer de filmmaatschappijen zelf de burger als het ware dwingen zo te handelen. Hij heeft in het VK mee e Open Rights Group opgericht, die tracht objectieve cijfers te verzamelen, om zo tot een hervorming van het auteursrecht te komen. In een recent onderzoek van Open Rights Group, met titel "Can't look now: finding film online" werd onderzocht of inderdaad alle mogelijke films legaal via het internet gevonden kunnen worden. Want dat is toch wat de antipiraterij lobby beweert: dat de stoute burger onverbeterlijk is, en blijft pirateren ondanks het feit dat er voldoende legaal aanbod is.
Uit het onderzoek bleek dat van de recente beststellers alle films beschikbaar waren als DVD, maar meer dan de helft van de top 50 UK filmen was niet beschikbaar als download. Bij de BAFTA winnaars lag dat cijfers iets hoger: 58% van de winnaars van de BAFTA awards sinds 1960 kan je downloaden als aankoop of huur.
Maar zelfs wanneer je het geluk hebt de gewenste film als download te vinden, dan nog moet je 30 tot 50% hoger betalen dan wanneer je dezelfde film als dvd zou kopen. En dat is echt onbegrijpelijk.
Maar lees zelf het pleidooi van Doctorow.
http://www.guardian.co.uk/technology/2011/nov/22/movie-fans-piracy-online


VOICE-BLOGGING: NIEUWE TREND
Twitter met gesproken boodschappen. Vooral goed voor fans.

Zou jij het leuk vinden om de tweets van een Marc Reynebeau of een Geert Hoste door de persoon zelf uitgesproken te horen? Sommigen wel. Voor hen zijn er diensten zoals Bubbly, een voice blogging dienst. Noem het Twitter, maar dan met kort voice boodschappen.
Voice boodschappen van persoon tot persoon bestaan reeds. Voice blogging is een andere dimensie, namelijk een op velen. Bij een dienst zoals Bubbly zendt iemand een sms naar zijn volgelingen, met daarin een link naar een korte audioboodschap. De audio wordt bij de bestemmeling afgespeeld als een voice gesprek.
Volgens een artikel in New York Times is de dienst vooral populair in landen waar ook veel gewerkt wordt met sms, zoals India, Indonesië, Filippijnen, Japan. Bubbly heeft momenteel 12 miljoen gebruikers in deze vier landen, en elke week komen daar nog 100.000 nieuwe gebruikers bij.
Aan voice-blogging in het algemeen, en Bubbly in het bijzonder, zitten nog wel enkele kanten aan die een massale inburgering in de weg staan. Om te beginnen kan je iemand enkel "volgen" als je zijn telefoonnummer kent. Bovendien moeten de mobiele operatoren samenwerken, want je kan bij Bubbly enkel iemand volgen die op hetzelfde netwerk zit als jijzelf. En tot slot: je kan de audioboodschappen niet filteren op bepaalde ongewenste content.
Een uitgebreide beschrijving van de dienst vind je bij New York Times. Ons lijkt het in elk geval niet iets dat Twitter ooit kan vervangen. Maar het moet wel leuk zijn om Geert Hoste zijn boodschap te horen zeggen. En hoe zou de stem van @mbaeten, @sebastienk of @pedropoublon klinken?
http://www.nytimes.com/2011/11/25/technology/25iht-srbubbly25.html?_r=1&ref=technology
http://www.pressetext.com/de#news/20111128006


ZIT FACEBOOK OP EEN RAMKOERS MET DE EU?
Verkoop van persoonlijke gegevens voor advertenties zit EU hoog

Facebook is enorm populair bij de gebruikers, maar uiteraard is de dienst niet opgericht uit menslievendheid, maar wel om harde dollars te verdienen. Het business model van Facebook (en Google uiteraard ook, vergeet dat nooit!) is heel simpel: zoveel mogelijk persoonlijke informatie verzamelen over de gebruikers, zodat die bestookt kunnen worden met doelgerichte advertenties.
Daarvoor maakt Facebook gebruik van geavanceerde software, die informatie verzamelt over jouw activiteiten op de sociale netwerksite, ongeacht jouw privacy instellingen, en verkoopt die door aan de adverteerders. Een praktijk die de EU wil tegengaan: in januari wordt er een nieuwe richtlijn ingediend, die zulke doelgerichte advertenties verbiedt, tenzij de gebruiker daarvoor uitdrukkelijk toestemming gegeven heeft. En alhoewel de meeste informatie die Facebook verzamelt op computers op het Amerikaanse grondgebied staat, gaat het wel om informatie over Europese burgers. Past Facebook zijn praktijken niet aan de nieuwe richtlijn aan, dan riskeert het een wettelijke procedure, of enorme boetes.
Geen prettig nieuws voor Facebook, want zonder die doelgericht advertenties is het zijn bron van inkomsten kwijt, wordt het hele businessmodel onderuit gehaald. En dat net nu Facebook van plan is om volgend jaar naar de beurs te trekken...
Meer over dit probleem bij The Telegraph (1). In een reactie op het artikel stelt Eric Eldon van TechCrunch dat het allemaal nog wel zal meevallen voor Facebook, en dat The Telegraph een beetje overdreven gereageerd heeft op de woorden van EU commissaris Reding.(2)
http://www.telegraph.co.uk/technology/facebook/8917836/Facebook-faces-a-crackdown-on-selling-users-secrets-to-advertisers.html
http://techcrunch.com/2011/11/28/europeancommissionfacebook/


WORDPRESS START MET WORDADS ADVERTENTIES
Enkel voor wie absoluut reclame wil, en dan nog...

Een van de meest gebruikte blogsystemen is WordPress. Zoals al eerder uitgelegd bestaat dit in twee versies: een versie die je zelf installeert op je eigen webplek, en volledig configureert en beheert (Wordpress.org). En een tweede versie waarbij je gewoon een blog aanmaakt bij Wordpress.com, en gebruik maakt van kant en klare sjablonen.
Nu heb je altijd al bij de zelf gehoste Wordpress versie advertenties kunnen plaatsen. Maar bij de Wordpress.com was dat niet het geval. Enerzijds omdat heel wat gebruikers hun blog reclamevrij wilden houden. Maar logischer is natuurlijk dat Wordpress zelf toch ook wel een graantje wou meepikken van reclame op deze sites - per slot van rekening zijn de Wordpress.com blogs gratis, en het lijkt onlogisch dat jij iets gratis kan gebruiken, daarmee inkomsten beurt, en dan niets van die inkomsten moet afdragen aan Wordpress. Niet dat Wordpress dit zelf met zoveel woorden zegt, maar dit zou naar onze mening toch ook wel een van de achterliggende redenen kunnen zijn om reclame via Google AdSense te weren van de Wordpress.com blogs.
Daar komt nu verandering in: voortaan zal reclame mogelijk zijn. Maar enkel via een speciaal systeem dat Wordpress WordAds noemt, daarbij een schimscheut gevend naar Google: "omda je beter verdient dan enkel AdSense". De reclame wordt niet automatisch op elke site geplaatst, dus als jij jouw blog reclamevrij wil houden, dat kan. Anderzijds is het nog niet zo simpel om te mogen instappen in het WordAds programma: je moet je aanmelden en aan een aantal voorwaarden voldoen, zoals voldoende verkeer hebben op je site, en een eigen domein hebben.
Meer hierover bij WordPress zelf, en achtergrond vind je bij WebProNews en TheNextWeb.
http://en.blog.wordpress.com/2011/11/29/wordads/
http://www.webpronews.com/wordads-new-ad-option-offered-by-wordpress-looks-to-rival-adsense-2011-11
http://thenextweb.com/media/2011/11/29/wordpress-launches-wordads-to-help-you-make-money-from-your-blog/


KRANTENARCHIEF BRITISH LIBRARY ONLINE
300 jaar geschiedenis, helaas niet gratis te doorbladeren.

Dankzij het internet bestaat er de mogelijkheid om historisch, cultureel erfgoed voor iedereen te ontsluiten. Oude kranten, tijdschrift, boeken niet meer opgesloten in duffe bibliotheken, waar je ze haast niet mag aanraken omdat ze zo fragiel zijn, kunnen op het internet gezet worden zodat iedereen ze kan doorzoeken.
"Kunnen", want niet iedereen doet het. De EU pleit dan ook voor het meer openstellen van het cultureel erfgoed. Het euscreen initiatief kadert in dit voornemen: audio- en videomateriaal wordt door de publieke omroepen gratis aangeboden (1)
Het Verenigd Koninkrijk gaat nog verder, en heeft nu 300 jaar geschiedenis online gezet, zoals die te beleven valt in oude kranten. Maar liefst 65 miljoen artikelen uit de kranten, goed voor 4 miljoen pagina's, uit plaatselijke en regionale kranten, teruggaand tot 1700. Leuk om gewoon te doorbladeren, maar natuurlijk fantastisch materiaal voor al wie opzoekingen doen wil - want nu kan dat van huis uit, via de computer, in plaats van naar Londen te moeten trekken, waar de fysieke kranten bewaard worden.
Ook de gewone berichten uit die kranten zijn interessant, omdat zij een beeld geven van het dagelijkse leven.
Prachtig nieuws. Ware het niet dat je moet betalen voor de toegang tot deze uitgebreide bibliotheek: £ 6,95 voor 48 uur toegang, £ 29,95 voor 30 dagen, of £ 79,95 voor een jaarabonnement. Wat de onderzoeker misschien grif bereid is te betalen, voor de luxe van de doorzoekbaarheid van de documenten, vanuit de eigen werkplek. Het doornemen van het fysieke archief in de leeszaal van de British Library blijft gratis.
http://euscreen.eu/
http://www.theregister.co.uk/2011/11/29/british_library_brightsolid_newspaper_online_archive/
http://www.telegraph.co.uk/technology/news/8920672/British-Library-newspaper-archive-puts-300-years-of-history-online.html


MICROSOFT'S NIEUWE DESIGNERS GEVEN HET BEDRIJF WEER PIT
Stijlvol, maar ook interoperabiliteit hoog in het vaandel

Vergeleken met Apple had Microsoft de laatste jaren wat van zijn elan verloren. De Apple producten waren sexy, stijlvol, gaven de bezitter een aura; de Microsoft producten ademden een sfeer van oubolligheid uit, ik-wil-maar-ik-kan-niet. Dat is echter helemaal aan het veranderen. Met de Windows Phone7 en zijn tegels werd resoluut gekozen voor een andere lay-out, die heel licht, aangenaam is, en die ook in de volgende versie van het Windows OS voor de desktop te vinden zal zijn.
Volgens ElectricPig zou deze user interface, die de naam "Metro" meekreeg, ook in het nieuwe Xbox 360 dashboard te vinden zijn. (1) Deze nieuwe vormgeving zou, aldus het artikel, Apple in 2012 doen vergeten, want de ogen zouden op Microsoft gericht zijn. Een boude uitspraak, want wie weet wat Apple nog in petto heeft.
Wie zelf eens deze gebruiksinterface wil uittesten, zonder een Windows Phone7 toestel te hebben, die kan dat: bezoek met je iOS of Android browser de speciale website die in het leven geroepen werd, en je zit meteen in deze user interface. (2)
Maar het is niet alleen met die nieuwe interface dat Microsoft hoge ogen gooit. Er is bijvoorbeeld het succes van de Kinect, de add-on voor de Xbox 360, die met camera's werkt en jou letterlijk IN een spel kan plaatsen. Waar je met de Wii je toestel controleert via de accessoires (de "afstandsbediening", een tennisraket, enz.) heb je met de Kinect niets in je handen nodig.
Dit accessoire was tot nu enkel voor de Xbox verkrijgbaar, maar in 2012 zou het ook naar de PC gaan. Om gebruikt te worden door mensen die op de pc gamen? Of ook als alternatieve input voor computertaken? Dat is nog niet meteen duidelijk (3). Feit is dat je Microsoft echt niet meer van oubolligheid beschuldigen kan...
http://www.electricpig.co.uk/2011/11/22/how-microsoft%E2%80%99s-new-focus-on-design-will-kill-apple-in-2012/
http://www.engadget.com/2011/11/29/microsoft-enables-android-and-ios-users-to-experience-windows-ph/
http://www.webpronews.com/kinect-for-windows-coming-in-2012-2011-11


PLATFORMEN BETREDEN ELKAARS TURF
Office op de iPad, RIM op Android en iOS

Er lijkt een nieuwe trend te zijn, waarvan het vorige bericht (dat je de UI van Phone 7 kan uittesten in de browser van iOS en Android toestellen) een klein voorbeeld is: interoperabiliteit. Besturingssystemen halen de muren neer en proberen onderdelen van hun diensten ook voor andere besturingssystemen beschikbaar te stellen.
Zo is er RIM, Research In Motion, de maker van de befaamde Blackberry toestellen. RIM maakt niet alleen hardware, maar ook software, en verzorgt haar eigen boodschappendienst. Deze dienst wordt nu opengesteld voor de andere OS (Android, iOS), met BlackBerry Mobiel Fusion. Het grote voordeel van deze nieuwe zet is dat bedrijven zo centraal de toestellen kunnen beheren - steeds vaker brengen immers de medewerkers hun eigen mobiele toestel mee, en gebruiken het voor professionele doeleinden. En toch is daar een bepaalde vorm van controle over nodig, bijvoorbeeld over de boodschappen die uitgewisseld worden. Dat zou de BlackBerry Mobile Fusion mogelijk moeten maken. (1)
En anderzijds is er een bericht dat slaat op Microsoft: het bedrijf Agreeya Mobility  zal een reeks mobiele toepassingen ontwerpen die compatibel zijn met Microsoft producten zoals Remote Dekstop Services, Windows Azure, Active Directory, SharePOint - maar dan wel bestemd voor niet-Microsoft mobiele besturingssystemen zoals Android en iOS.
En als klap op de vuurpijl is er dan nog eens het bericht dat Microsoft bezig zou zijn aan een versie van haar Office kantoorsuite, die op de iPad zou draaien. (3)
Een evolutie die we alleen maar kunnen toejuichen - interoperabiliteit (wat een tong-twister!) boven!
http://www.blackberry.com/mobilefusion.
http://www.pcworld.com/article/245076/protocol_deal_to_bring_compatible_microsoft_apps_to_ios_android.html
http://www.thedaily.com/page/2011/11/29/112911-tech-news-ms-ipad/


AMERIKAANSE ARTSTEN MAKEN HET PATIËNTEN ONMOGELIJK OM COMMENTAAR TE GEVEN
Dwingen tot ondertekening clausule voor behandeling

Een van de aspecten van het internet, is dat je er informatie vindt over iedereen, met goede en slechte commentaren. Over restaurants, over providers, maar ook over artsen. Mensen die vinden dat zij niet goed behandeld zijn, luchten vaak hun hart in allerlei fora. Er bestaan zelfs online diensten waar je bepaalde artsen punten kan geven. Wat geen slechte zaak is voor de patiënt,want die wil natuurlijk liefst door de beste arts behandeld worden - nu heeft hij tenminste een richtlijn over wie dat is, door de ervaringen van andere patiënten te lezen.
De artsen zelf echter zijn minder opgezet met deze evolutie, want zo'n negatief commentaar kan hun hele reputatie (en hun inkomen) om zeep helpen. Het gaat zelfs zover dat artsen patiënten op voorhand een verklaring laten tekenen.
dat overkwam ene Timothy B., zo lees je bij Ars Technica, die bij een tandarts moest zijn. Maar nog voor de tandarts hem begon te behandelen, moest Timothy een verklaring ondertekenen, waarbij hij het copyright over alle toekomstige commentaren over deze tandarts aan de betrokkene afstond. Timothy weigerde, en werd de deur gewezen. (1)
Bij Ars Technica kan je trouwens nog een tweede dergelijk geval lezen (2). Hierbij had de patiënt het "Mutual Agreement to Maintain Privacy" wel opgemerkt onder de formulieren die hij moest ondertekenen vooraleer behandeld te worden, maar hij had zo'n pijn dat hij alles ondertekend had voor een behandeling. Omdat de patiënt niet tevreden was over de prijs, geen documenten kreeg van de tandarts om de behandeling door zijn ziekteverzekering te laten terugbetalen, luchtte hij zijn hart online, bij Yelp en enkele andere sites. De tandarts reageerde daarop door de "privacy agreement" boven te halen, en eiste dat de patiënt zijn reviews terug zou verwijderen. Die weigerde, en trok zelfs naar de rechter, om, samen met andere patiënten die eveneens gedwongen waren die privacy agreement te tekenen, een class action proces tegen de tandarts in te spannen. Het proces loopt nog.
Wij hebben geen weet van dergelijke clausules hier in België.
http://arstechnica.com/tech-policy/news/2011/11/complaint-medical-copyright-over-your-comments-contracts-are-illegal-1.ars
http://arstechnica.com/tech-policy/news/2011/11/patient-sues-dentist-over-gag-order-causing-medical-justice-to-drop-it.ars


ATOS SCHRAPT INTERNE E-MAIL
Een mooie stunt. Maar ook productief?

Het bedrijf Atos, de grootste IT-dienstverlener in Europa, maakt komaf met alle interne e-mail. Het is een idee van de CEO van het bedrijf, Thierry Breton. Die zegt dat hij zelf in drie jaar tijd geen enkele e-mail verzonden heeft die betrekking heeft op het werke. Als de mensen van het bedrijf hem willen spreken, dat ze hem dan maar opzoeken in zijn kantoor, opbellen, of een sms sturen, zo redeneert hij.
Een opmerkelijke beslissing, waar Ars Technica (naar onze mening terecht) enkele vragen bij stelt. Want zal het afschaffen van interne e-mail de productiviteit wel verbeteren? Instant messaging en telefoontjes zijn net zo storend als e-mail en verbreken het werkritme nog meer dan mail, omdat je het ophalen, bekijken en beantwoorden van mail nog zelf kan plannen. Bovendien zal de communicatie met de buitenwereld nog altijd grotendeels via e-mail gebeuren, en hebben de personeelsleden dus nog altijd een mailprogramma of maildienst nodig.
Ars Technica eindigt het artikel heel fijntjes met de volgende opmerking: dat het voor Breton heel gemakkelijk is om te beslissen alle interne e-mail stop te zetten dan voor de meeste andere mensen: de man heeft een secretaresse...
Lees ook de (vaak grappige) commentaren bij het artikel.


http://arstechnica.com/business/news/2011/11/europes-largest-it-firm-to-scrap-internal-e-mail.ars
http://arstechnica.com/old/content/2007/03/study-says-leave-the-multitasking-to-your-computer.ars


SKYDRIVE GROEIT UIT TOT WAARDIG ALTERNATIEF VOOR DROPBOX
Werking aangepast na feedback van gebruikers

Microsoft biedt al een hele tijd aan de gebruikers die een Hotmail of Live account hebben, de mogelijkheid om hun bestanden in de cloud te bewaren, bij SkyDrive. Maar die dienst was niet erg populair, omdat hij vrij stroef werkte.
Nu heeft Microsoft enkele verbeteringen aangebracht, en de kritieken zijn unaniem lovend. Bij Microsoft zelf vind je een filmpje dat demonstreert wat je allemaal met Skydrive doen kan. Tot de voornaamste verbeteringen behoren:
- je kan bestanden met klikken en slepen van je desktop naar SkyDrive overzetten.
- je kan de online bestanden hernoemen enz. vanuit de opties die je oproept met de rechter muisknop.
- met Office Web Apps kan je documenten bewerken met een speciale versie van Office, die weliswaar beperkt is in functies, maar toch heel wat mogelijkheden biedt, en gewoon in je browser werkt. De tool bevat ook een "share" link, waarmee je documenten kan delen met anderen via mail, verkorte url of het bestand delen op Facebook, LinkedIn, MySpace.
Verder wordt ook voor deze tool afgestapt van de eigen Silverlight platform, en wordt er overgeschakeld op HTML5. Terwijl je bestanden aan het uploaden zijn, kan je gewoon verder surfen - je moet niet wachten tot de upload compleet is.
http://windowsteamblog.com/windows_live/b/windowslive/archive/2011/11/29/skydrive-gets-simple-app-centric-sharing-for-office-powerful-file-management-html5-upload-other-updates.aspx
http://explore.live.com/skydrive













Blijf altijd op de hoogte van het nieuws,
ook wanneer u onderweg bent!
Met de mobiele versie van Verkenner
http://m.verkenner.be
 





 
hardware
                            logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


BBC BRENGT BUITENAARDSE DALEKS TOT LEVEN
TV-figuren controleren vanop je tv?

Hier in Vlaanderen is de reeks nog niet te zien geweest. In Engeland wel, en daar is Doctor Who erg populair. Een van de antagonisten in de reeks zijn de Daleks, cyborgs van de planeet Skaro. Ze hebben geen gevoelens, behalve haat tegen het menselijk raz - en hun favoriete slogan is dan ook "Exterminate!".(1)(2)
Geen leuke personages dus. Maar de BBC vond het niet genoeg dat ze de scherm van de Britten teisteren - er is nu ook een technologie bedacht waarbij er modellen van de Daleks vlak voor een tv-scherm gezet worden, en dan de acties van de karakters in het feuilleton ook weergegeven worden door de modellen; Wanneer de Daleks op het scherm zich dichter naar hun slachtoffers bewegen, dan doen ook de modellen... in de huiskamer.
Erg creepy, maar een manier om de kijker nauwer te betrekken, op een manier die nooit door 3D bereikt kan worden. Meer hierover lees je bij BBC en Pressetext (2)(3)



http://en.wikipedia.org/wiki/Dalek
http://www.telegraph.co.uk/news/8913891/BBC-develop-model-Dalek-that-can-be-controlled-by-your-television.html
http://www.pressetext.com/de#news/20111125023


ICE FUNCTIE KAN JE MEDISCHE GEGEVENS BEVATTEN
Doro toestellen geven het voorbeeld

Je hebt allicht al gehoord van de ICE functie op jouw mobiele toestel. ICE (In Case of Emergency) is een functie die op de meeste mobiele telefoons, ook de gewone toestellen, aanwezig is. Het is het eerste nummer dat bovenaan staat, wanneer je je adresboekje opent.
Normalerwijze zet je bij ICE enkele nummers van mensen die verwittigd moeten worden wanneer jij een ongeluk krijgt - vader, moeder, kinderen, partner... Doro, de Zweedse fabrikant die zich gespecialiseerd heeft in gebruiksvriendelijke toestellen die speciaal voor ouderen geschikt zijn, heeft nu een interessante uitbreiding van ICE op haar toestellen voorzien.
Want waarom zou je niet allerlei medische gegevens onder ICE stoppen, zoals: jouw naam, lengt, gewicht, verzekering, medische aandoeningen, allergieën, bloedgroep, inentingen, medicijnen die je neemt... Bij een opname in het hospitaal kan deze ICE het medisch personeel meteen veel inlichtingen verschaffen, wat tijd gewonnen betekent, misschien op een moment dat elke seconde telt...
Wij kunnen er alleen maar voor pleiten dat andere fabrikanten deze uitbreiding aan ICE aan hun toestellen toevoegen!
http://www.doro.com


3G TELEFOON DIE 74% MINDER VERBRUIKT...
... wie droomt daar niet van?

Een team wetenschappers heeft, met steun van de Finse overheid, een technologie ontwikkeld die niet alleen het energieverbruik van 3G smartphones met tot 74% kan doen dalen, maar ook het draadloze internet kan brengen bij veel meer mensen dan tevoren, vooral in ontwikkelende landen.
Het geheim? Proxies. Eigenlijk net zoals Skyfire en andere sites proxies gebruiken om Flash sites op de iPhone weer te geven, en zo flink kunnen besparen op het downloaden en verwerken van data.
De wetenschappers hebben hun bevindingen en technologie voorgesteld op Africomm 2011, een conferentie over telecom infrastructuur in Afrika. Een logische stap, want de technologie werd eigenlijk bedacht met Afrika in het achterhoofd. De testen werden uitgevoerd op basis van gegevens die verzameld werden van mobiele netwerken in Tanzania, Oeganda en Kenya. Want in Afrika is het nu eenmaal zo dat 90% van de mensen in deze regio's principieel wel toegang heeft tot het mobiele netwerk, maar dat er weinigen zijn die er gebruik van kunnen maken, gewoon omdat ze geen elektriciteit hebben.
Een telefoon die langer meegaat is dus een oplossing.
Meer hierover bij Ars Technica.
http://arstechnica.com/business/news/2011/11/researchers-shrink-3g-phones-power-needs-with-proxies-in-cloud.ars


LITTLE PRINTER: HET NIEUWS OP EEN KASTICKET
Wel handig om boodschappenlijst en to-do af te drukken

het bedrijf BERG is niet verlegen om een nieuwigheid uit te brengen. Eerder bracht het al strips met onzichtbare inkt, toys voor de augmented reality, holografische iPad schilderijen, een visuele volumeknop voor Twitter op de markt. Producten die een wisselend succes kenden.
Nu is het de beurt aan een printer, die de simpele naam "Little Printer" meekreeg. Want klein is deze printer wel: niet groter dan je handpalm, in de vorm van een kubus. Hij werkt met thermisch papier, net als bij de kastickets die je in de supermarkt meekrijgt. En wat drukt hij? Een soort eigen mini-krant, die je kan vullen met artikels uit sommige kranten die een partnerschap afgesloten hebben zoals The Guardian. Maar ook uit sociale media als Foursquare en Facebook. Je kiest de content via een app op de smartphone, en de Little Printer drukt die content op een vooraf bepaald tijdstip af - bijvoorbeeld 1 of 2 keer per dag.
Een echte krant kan het in onze ogen nooit worden. Maar om een boodschappenlijstje af te drukken dat je in je portefeuille kan steken, een to-do lijst, een sudoku, een foto... daarvoor kan het ding wel handig zijn. Want papier heeft nog altijd zijn nut, ook in dit digitale tijdperk...
Bij Vimeo staat een filmpje dat de werking van de Little Printer uitlegt.
http://www.fastcodesign.com/1665514/a-newspaper-for-the-twitter-age-the-size-of-a-sales-receipt-personalized-daily
http://news.cnet.com/8301-17938_105-57332921-1/little-printer-chews-your-feeds-into-a-bite-size-newspaper/
http://vimeo.com/32796535


3D PRINTEN PRACHTIG BUSINESS MODEL
Maak je klaar voor de robot-invasie! We come in peace!

We hebben het al eens gehad over de enorme mogelijkheden die de nieuwe 3D printers bieden; met deze apparaten, die niet eens zo duur meer zijn, kan je laag voor laag een voorwerp opbouwen wanneer je maar de juiste tekening invoert.
Een start-up heeft nu een goed, wat zeggen we: een prachtig idee. En als we je vertellen dat het bedrijf "My Robot Nation" heet, dan kan je al wel denken waarin dit bedrijf zich gespecialiseerd heeft: juist ja, robots.
Je kan namelijk op de website van het bedrijf je eigen robot ontwerpen, met bouwstenen voor voeten, armen, benen, torso. En daarna zal de 3D printer deze robot gaan maken, exact in de kleurtjes die jij bedacht hebt (en die lekker fel zijn). Het printen van zo'n robot kost je tussen de $17,99 en $169,99, afhankelijk van de grootte.
Een knap idee, maar bij Ars Technica lees je nog wat meer bijzonderheden - namelijk dat de website, waar je je robot kan samenstellen, eigenlijk een staaltje is van de mogelijkheden van WebGL, dat zorgt voor een erg rijke gebruiksinterface, waarbij je geen enkele browser plug-in meer nodig hebt om erg geavanceerde functies in de browser te kunnen weergeven.
Ik weet in elk geval al wat ik de Kerstman ga vragen...
http://arstechnica.com/gadgets/news/2011/11/startup-launches-a-robot-invasion-with-3d-printing-and-webgl.ars
http://www.myrobotnation.com/



 
hardware
                            logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop



[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]
*** De Slegte verkoopt sinds enkele dagen e-boeken op haar site. De specialist in tweedehands en ramsj wil de klant die ook digitale boeken leest, bedienen in plaats van hem naar de concurrent te jagen.
http://boekbladnieuwsbr.m8.mailplus.nl/nct3429793/4HzpKQNEL74RLnL

*** PRADA EN LG TEKENEN EXCLUSIEVE SAMENWERKINGSOVEREENKOMST
- Lancering PRADA Phone by LG 3.0 in 2012
- Telefoons met superieure stijl dankzij samenwerking
http://www.lge.be

*** Norton ontdekte dat cybercriminelen misbruik willen maken van de nieuwsgierige Twilight fans. Dit naar aanleiding van de release van de nieuwe film op 16 november
http://safeweb.norton.com/

*** Sweet, you can now use Turntable.fm with Twitter
http://thenextweb.com/twitter/2011/11/28/sweet-you-can-now-use-turntable-fm-with-twitter/

*** Miljoenen printers kunnen gehackt worden
http://redtape.msnbc.msn.com/_news/2011/11/29/9076395-exclusive-millions-of-printers-open-to-devastating-hack-attack-researchers-say
http://www.wired.com/threatlevel/2011/11/hp-printer-hack/

*** Spotify wordt een muziekplatform met apps
http://evolver.fm/2011/11/30/spotify-becomes-a-music-platform/
http://www.spotify.com/us/blog/archives/2011/11/30/say-hello-to-spotify-apps/
http://gigaom.com/2011/11/30/spotify-app-platform-disappoints/





muziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



NETWAVES GRATIS RELEASES

netwaves viert haar 5e verjaardag, en daarom heeft het Netwaves team 2 releases samengesteld: beats, om op te dansen, en bytes, om cava bij te drinken. Beide bestanden zijn wel wat groot om downloaden, maar je hebt voor uren plezier!
http://www.archive.org/download/nwscomp004/Nwscomp004Beats.zip
http://www.archive.org/download/nwscomp004/Nwscomp004Bytes.zip
http://netwaves.org


TUNGUSKA ELECTRONIC MUSIC SOCIETY - VADA
[electronic] Deze week gaan we nog eens grasduinen bij Jamendo. Gewoon omdat daar goede muziek te vinden is, gratis te downloaden. Waarom zou je dan nog illegaal doen?
Om te beginnen deze band die bevreemdende elektronische soundscapes maakt, die een echt SF sfeertje oproept. Vele ritmes dooreen, het zit echt wel goed ineen, vooral wanneer het tempo versnelt. Van deze band kan je bij Jamendo verschillende albums gratis volledig downloaden.
http://www.jamendo.com/en/album/99845
http://www.jamendo.com/en/track/853842


FREEKY CLEEN & DICKEY F: FORTUNE TELLER
[bluesrock] Een song in een heel traag tempo, die je wat aan de seventies doet denken. Niet slecht. De andere nummers van deze band ademen vaak pure bluesrock uit. Liefhebbers van Creedence Clearwater Revival zullen hier hun gading wel vinden!
http://www.jamendo.com/en/album/99037
http://www.jamendo.com/en/track/847632


LOHSTANA DAVID - LA RUPTURE

[akoestisch] Simpele deuntjes, gebracht op een gitaar. Simpel kan heerlijk zijn. Deze song is erg optimistisch, en doet denken aan een picknick op het platteland, waar alles heerlijk is... Op andere songs zingt David zelf mee, en ook daar zijn de songs uptempo en lieflijk. Ook hier weer: gratis albums te downloaden.
http://www.jamendo.com/en/album/102547
http://www.jamendo.com/en/track/785425


VRIJDAG HOORSPELDAG: EEN BLIK IN DE KEUKEN
De eerste aflevering van de tweede reeks van dit humoristische hoorspel. Ditmaal zijn het geldproblemen die Peek en Truus kwellen. Barman Toon wil Peek niet meer bedienen tot hij zijn rekening betaald heeft. En wanener Peek dan thuis komt, wordt hij daar geconfronteerd met een verstopte afvoer - en hij heeft geen geld om een loodgieter te betalen...
Opnieuw een heel gezellige aflevering van deze reeks, met de prachtige stem van Piet Römer in de hoofdrol.
http://hoorspel.wordpress.com/2011/11/26/de-brekers-ii-01-een-blik-in-de-keuken/




Netties werkt samen met:

verkenner banner



Gezondheid is eigenlijk het traagste tempo om te sterven.
- anonieme wijsheid-



 
oor logo
De nieuwe oogst





BETER ZOEKEN MET GOOGLE: EEN INFOGRAPHIC


Infographics zijn leuk en handig: met enkele rake tekeningen geven zij een samenvatting van dingen die soms veel woorden nodig hebben. Deze infographic bijvoorbeeld vertelt je hoe je bepaalde commando's kan gebruiken in de zoekbalk van Google, om betere resultaten te halen.
[Taal: ENG]
http://mashable.com/2011/11/24/google-search-infographic/


DE 101 BESTE CHROME EXTENSIES
Heb je de Chrome browser al eens uitgeprobeerd? dan zal je bemerkt hebben dat die, net als de Firefox browser, aangepast kan worden aan jouw persoonlijke behoeften via allerlei extensies. in dit artikel van MadeUseOf vind je de 101 beste extensies voor Chrome, netjes geklasseerd naar functie.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/pages/best-chrome-extensions


50 GRATIS APPS OM UIT TE TESTEN
In de VS was het verleden week Thanksgiving, een dag waarop de mensen geacht worden terug te blikken op hun leven, en dank te zeggen voor de zegeningen. Op dit idee is dit artikel bij Lifehacker gebaseerd: de beste applicaties/programma's, die ons leven verrijkt hebben. Het werd een lijstje van 50 gratis apps. Om te lezen, en te installeren, als je ze nog niet hebt tenminste.
[Taal: ENG]
http://lifehacker.com/5862252/50-free-apps-were-most-thankful-for


DROPMARK: CONTENT ORGANISEREN

Dit is een webgebaseerde dienst waarbij je met klikken en verslepen afbeeldingen of webcontent in een eigen map op de servers van Dropmark kan stoppen. Je krijgt 1 GB ruimte om te beginnen. Je kan al deze knipsels organiseren in thematische collecties, en die indien je wil delen met vrienden en de hele internetgemeenschap. De dienst biedt ook een Google Chrome extensie, die het nog gemakkelijker maakt om content van een webpagina te knippen voor je knipselboek.
[Taal: ENG]
http://dropmark.com/


ARCHIVEDBOOK: JE PROFIEL GEARCHIVEERD

Dankzij Facebook en zijn tijdlijn kan je tegenwoordig je hele leven online zetten. En dankzij deze app kan je alle veranderingen in je profiel doorheen de tijd doorbladeren: de postings, de status updates, de media die je gepost hebt, tot jaren terug. Je kan zelfs het archief van je vrienden doorbladeren.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/dir/archivedbook-view-facebook-profile-history-online/
http://archivedbook.com/


HIPERURL: DE SUPER URL-VERKORTER
Wil je verschillende url's delen in één boodschap maar heb je onvoldoende ruimte om al die url's te vermelden? Dan kan deze super-verkorter helpen: alle links worden in één verkorte url gestopt. Handig!
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/dir/hiperurl-create-short-urls-open-5-websites-browser-tabs
http://hiperurl.com/


ORCHESTRA: ONLINE SAMENWERKEN
Dankzij het internet is het zo gemakkelijk geworden om vanop verschillende locaties samen te werken aan een bepaald project. Dit is bijvoorbeeld een tool om taken aan te maken, te delen met de verschillende leden van het team, te synchroniseren met smartphones, enz.
[Taal: ENG]
http://www.orchestra.com/
http://www.makeuseof.com/dir/orchestra-create-todo-lists-collaborate-userfriendly-dashboard


FILELAB VIDEO EDITOR: BEWERK JE BESTANDEN ONLINE
Deze online Video en Audio editor waarmee je basis taken kan uitvoeren zonder dat je extra software moet downloaden: alles gebeurt in de browser. Je kan splitsen, knippen, draaien, mengen, tekst toevoegen, visuele effecten. De dienst is gratis.
[Taal: ENG]
https://www.filelab.com/


PIKTOCHART: ALTERNATIEVE PRESENTATIES

Deze webdienst belooft je dat de presentaties die je hiermee maakt veel mooier en effectiever zullen zijn. Je hebt de keuze uit verschillende thema's, en krijgt tools zoals: de Story Teller, de Chart Wizard, visuele thema's. Je kan een gratis account nemen om het uit te testen, maar de slides bevatten dan wel een watermerk.
http://piktochart.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: THE VOICE VAN VLAANDEREN
Typisch Vlaams: een programma een naam geven die de helft Engels en de helft Nederlands is... gelukkig is deze website zelf in het Nederlands gemaakt: je kan er de fragmenten terug bekijken, en komt meer te weten over de kandidaten van deze nieuwe talentenjacht op VTM.
[Taal: NL]
http://www.thevoicevanvlaanderen.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DE MICHELINSTERREN

Niet echt een site, wel een artikel bij De Standaard, voor de lekkerbekken: hier krijg je namelijk een lijstje van alle sterrenrestaurants in Vlaanderen, Brussel en Wallonië, plus hun evolutie. Een sterretje erbij of een sterretje eraf, dat kan een wereld van verschil maken!
[Taal: NL]
http://www.standaard.be/extra/michelin


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: 4GAMERS
Een site voor de speelvogels: hier vind je Nederlandstalig nieuws over games - de spellen zelf, maar ook over hardware enz. De site wordt druk bezocht, en heeft ook een actief forum.
[Taal: NL]
http://www.4gamers.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: THE SOCIAL NETWORK2
Een persiflage met een dubbele bodem  - enerzijds op de film The SocialNetwork zelf, en anderzijds op onze verslaving aan Facebook. Stel je de wereld eens voor zonder Facebook, dan zou die er zo uitzien!
[Taal: ENG]
http://www.youtube.com/watch?v=95N3EV4jAoE


VRIJDAG MULTIMEDIA: ZONDE VAN DE ZENDTIJD
Het 3e seizoen van deze satirische reeks van VRT zit er weer op. Heb je de afleverignen niet kunnen zien, waarin Bert en Henk de mensen op het verkeerde been zetten (soms ook letterlijk!), dan kan je terecht bij YouTube.
[Taal: NL]
http://www.youtube.com/results?search_query=zonde+van+de+zendtijd+2011&oq=zonde+van+de+zend&aq=1&aqi=g10&aql=&gs_sm=c&gs_upl=15095l17907l0l20145l19l17l1l10l10l0l189l862l1.5l6l0


VRIJDAG MULTIMEDIA: EEN FOTOSHOOT

Deze keer mag je de "shoot" in fotoshoot wel degelijk letterlijk nemen: hier vind je verschillende foto's die de impact tonen van een kogel. Gelukkig wel in groenten in fruit...
[Taal: ENG]
http://www.dailymail.co.uk/news/article-1299114/A-real-photo-shoot-Artist-snaps-moment-impact-bullets-speed-everyday-items.html





Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:

Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com



 
sites logo
Bij de collega's



*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be


*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/





- Uitgebreid overzicht 30ste editie Stichting Marketing Congres [dag 2]: No guts, no glory!
http://www.belgiancowboys.be/events/1913
- De TweeStromenGeneratie?
http://www.belgiancowboys.be/people/1914


 

AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/index.dhtml

- Klassiek schietspel Quake na bijna 16 jaar alsnog legaal in Duitsland
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3059720/2011/12/01/Klassiek-schietspel-Quake-na-bijna-16-jaar-alsnog-legaal-in-Duitsland.dhtml
- Nieuwe WikiLeaks: The Spy Files
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/3059920/2011/12/01/Nieuwe-WikiLeaks-The-Spy-Files.dhtml

digitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/

- De PC als kookboek
Carta is een gratis Nederlandstalig programma waarmee je op je computer recepten kunt beheren.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=4919
- Powerline en WiFi op één router
D-Link combineert met zijn nieuwe draadloze router draadloze netwerktechnologie (WiFi) met netwerkverbindingen via het stopcontact (Powerline).
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=29874


  elektrozine logo


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be

- Xbox Live-interface krijgt nieuw jasje
Op 6 december geeft Microsoft de online dienst van spelconsole Xbox 360 een nieuw uiterlijk, dat aansluit bij dat van Windows Phone en het komende Windows ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6280
- Eerste 3D-televisie zonder bril
Toshiba introduceert dit najaar een nieuw gamma televisietoestellen, waarbij het mogelijk wordt om zonder aangepast brilletje naar 3D-beelden te kijken ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=6274



 

digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- De beste mobiele gadgets van het moment (video)
http://www.digimedia.be/News/nl/10689/de-beste-mobiele-gadgets-van-het-moment-video.html
- Famous: de Belgen en hun Frituelen
http://www.digimedia.be/News/nl/10684/famous-de-belgen-en-hun-frituelen.html


computertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Klagende werknemers zijn goed voor een bedrijf
http://computertaal.info/2011/12/02/klagende-werknemers-zijn-goed-voor-een-bedrijf/
- Open Source grafische toepassing: TuxPaint
http://computertaal.info/2011/11/30/open-source-grafische-toepassing-tuxpaint/


tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- THQ kondigt South Park: The Game aan
http://tweakers.net/nieuws/78493/thq-kondigt-south-park-the-game-aan.html
- KPN, Google en Microsoft willen kinderen online beschermen
http://tweakers.net/nieuws/78480/kpn-google-en-microsoft-willen-kinderen-online-beschermen.html



*** DATANEWS
http://www.datanews.be
- Helft van Belgische bedrijven wil iPad
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2011/12/02/helft-van-belgische-bedrijven-wil-ipad/article-4000013960132.htm
- "Big Brother-maatschappij is al lang een feit"
 "Heb je een smartphone? Gebruik je e-mail? OK, dan heb je een probleem." Wikileaks-stichter Julian Assange zegt het duidelijk: wie ... 
http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2011/12/02/big-brother-maatschappij-is-al-lang-een-feit/article-4000013962239.htm





*** MOBILEREVOLUTION
http://www.mobilerevolution.be

- The Mobile Revolution in Londen : AppsWorld
http://www.themobilerevolution.be/2011/11/the-mobile-revolution-in-london-apps-world/
- Bekijk Nederlandse tv op Android (review)
http://www.themobilerevolution.be/



 
tip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut



Voor deze rubriek danken wij
Arnold Top en Gerard Schaefers (Sjeef)





LEUKE TOOLS IN WINDOWS 7 DIE JE MISSCHIEN NIET KENT: STICKY NOTES

Nog een tool die standaard in Windows 7 zit, en je dus gratis gebruiken kan, is Sticky Notes. Die roep je op door Sticky Notes in te tikken in he zoekvak van Windows.
Dat is een notitie-tool die misschien niet zo uitgebreid is als Stickies of Evernote, maar voor de meest simpele taken werkt het wel. Je kan verschillende plakbriefjes maken in verschillende kleuren, en daarbij gebruik maken van sneltoetsen die in Windows gebruikelijk zijn, zoals CTRL+ALT+L voor lijsten.
http://www.makeuseof.com/tag/8-hidden-tools-windows-7/


LEUKE TOOLS IN WINDOWS 7 DIE JE MISSCHIEN NIET KENT: VERGROOTGLAS
Je wordt wat ouder. Je ogen gaan niet echt meer mee. En die lettertjes op het scherm lijken elke dag weer kleiner te worden. Dan is het tijd voor een hulptool die standaard in Windows zit: Magnifier (vergrootglas). Gewoon het woord intikken in de zoekbalk, en je kan de tool opstarten. Zodra de functie geactiveerd is, kan je kiezen tussen het vergroten van je hele scherm, of met een loep bepaalde delen ervan vergroot te bekijken.
Door op + of - te klikken, kan je de mate kiezen waarin de vergroting geschiedt. Je kan Magnifier/vergrootglas ook tebruiken om de kleuren van je monitor om te draaien.
http://www.makeuseof.com/tag/8-hidden-tools-windows-7/


LEUKE TOOLS IN WINDOWS 7 DIE JE MISSCHIEN NIET KENT: SOUND RECORDER
Sommige lezers zullen de in deze reeks opgenoemde tools al kennen en aan hen vertellen we hier dus niet nieuws. Maar anderen zullen misschien niet weten dat enkele tools standaard ingebakken zitten in hun Windows 7 systeem. Daarom deze tips.
Een van die tools is Sound Recorder. Nu, echt uitgebreid is de tool niet. Hij kan alleen een geluid opnemen, en dat opslaan als een simpel WMA bestand. Voor andere functies (bewerken, omzetten naar andere bestandsvormen), moet je bij andere tools zijn.
De Sound recorder vind je door in het zoekvak Recorder te tikken.
http://www.makeuseof.com/tag/8-hidden-tools-windows-7/


LEUKE TOOLS IN WINDOWS 7 DIE JE MISSCHIEN NIET KENT: REMOTE ASSISTANCE


Remote Assistance (of hulp of afstand) kan heel handig zijn wanneer jij iemand ter hulp roept bij een probleem, of juist omgekeerd, wanneer jij iemand anders moet helpen. Dat roep je, op een Engelstalige versie van Windows op door "Remote" in het zoekvak te tikken naast start. Waarschijnlijk is dit, voor Nederlandstalige versies, "Afstand"- maar dat kan ikzelf helaas niet controleren.
Vervolgens kies je of je hulp wil bieden, of hulp wil vragen. Om dan een uitnodiging naar die persoon te versturen met een paswoord, zodat die op jouw systeem kan inloggen.
http://www.makeuseof.com/tag/8-hidden-tools-windows-7/


LEUKE TOOLS IN WINDOWS 7 DIE JE MISSCHIEN NIET KENT: PROBLEM STEPS RECORDER

Heb je meer hulp nodig dan met Remote Assistance, dan kan je nog altijd beroep doen op de "problem steps recorder" die in Windows ingebakken zit.
Wat de tool doet? Hij slaat op wat jij doet op je computer en maakt daar een MHT bestand van, dat ook screenshots bevat, plus een beschrijving van elke stap die jij gedaan hebt. Indien je wenst, kan je later ook nog  commentaren toevoegen.
Om deze tool op te starten, tik je bij een Engelstalige Windows 7 de zoekterm "psr" in bij Search.
http://www.makeuseof.com/tag/8-hidden-tools-windows-7/






shareware
                            logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...






WESTERN DIGITAL DATA LIFEGUARD DIAGNOSTIC

Windows XP/Vista7 - 0,9 MB - freeware
Met deze tool kan je testen of je harde schijf nog wel in goede vorm is, en eventueel ook de harde schijf herstellen. En het resultaat van test en herstelling kan je opvragen in een document.
http://www.chip.de/downloads/Western-Digital-Data-Lifeguard-Diagnostic_29715653.html
http://www.wdc.com/


SEAMONKEY PORTABLE
Windows all - 18,3 MB - freeware
Dit is een draagbare versie van de  Mozilla opvolger SeaMonkey. Waar Mozilla verkoos om browser, mail, en website maker tools apart te ontwikkelen en aan te bieden, heb je bij SeaMonkey al deze tools onder één dak. Deze versie is "portable", dat wil zeggen dat je hem op een USB stick kan zetten, en daar opstarten, zonder de software volledig op je harde schijf te moeten installeren.
http://portableapps.com/
http://www.chip.de/downloads/SeaMonkey-Portable_41688929.html


MARKETMESUITE FREE

Windows - freeware
Deze tool lijkt een verfijnde versie te zijn van Tweetdeck, met meer mogelijkheden. Je krijgt een dashboard van waaruit je verschillende accounts kan beheren op Twitter, Facebook en co, maar bovendien kan je tweets op voorhand programmeren; je kan zoeken naar bepaalde onderwerpen, via geotargetting kan je twitter campagnes doelgericht versturen, enz.
http://marketmesuite.com/


GOALBIT: VIDEO STREAMEN
GoalBit is een gratis open source videostreaming platform, waarmee je live video content kan verzenden in hoge kwaliteit. Er hoort een Media Player bij, die gratis is, en draait onder Windows, GNU/Linux en Solaris.
http://goalbit.sourceforge.net/


CYBERDUCK: FTP
Windows / iOS
Van deze geniale open source FTP client bestaat er nu ook een gratis versie voor Windows en voor MacOS. Bij Chip.de vind je een fotoreportage die de werking uitlegt. De tool ondersteunt verschillende verbindingen, een bookmark systeem, en kan met de meest gangbare protocollen overweg.
http://www.chip.de/downloads/Cyberduck-fuer-Win_46194710.html
http://www.chip.de/downloads/Cyberduck-fuer-Mac-OS_35427516.html
http://www.chip.de/bildergalerie/Cyberduck-Galerie_47685739.html


GOODSYNC FREE
Windows all - 7,1 MB - demo
Een flexibele tool om bestanden te synchroniseren, dat is wat dit progje belooft. Bestanden worden via een LAN of via het internet gekopieerd, en indien gewenst wordt de update slechts in één computer uitgevoerd.
http://www.chip.de/downloads/GoodSync-Free_48608247.html


DARKWAVE STUDIO: SONGS COMPONEREN

Windows all - 2,3 MB - freeware
In de voetsporen van David Guetta? Probeer het eens met deze gratis studio, een virtuele klankstudio waarmee je zelf muziek kan produceren door beats samen te stellen. Bij Chip.de vind je een fotoreportage die het een en ander uitlegt.
http://www.experimentalscene.com/
http://www.chip.de/bildergalerie/Auf-den-Spuren-von-David-Guetta-Top-DJ-Software-Galerie_49410793.html
http://www.chip.de/downloads/DarkWave-Studio_44605141.html


WOLFQUEST: GAME
Windows XP/Vista/7 - 214 MB - freeware
In dit gratis spel voor de pc moet je als wolf in de vrije natuur leven. Je moet daarvoor wel jouw wolf uitrusten met sterke en zwakke karaktereigenschappen. Dit is een game voor 1 speler.
http://www.chip.de/downloads/WolfQuest_30051670.html
http://wolfquest.org/


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: DUKE NUKEM FOREVER
Mac OS - 4,1 GB - 23,99 euro
14 jaar lang hebben de mac-bezitters op deze titel moeten wachten. En nu is deze ego-shooter er eindelijk voor hun OS. De software is wel beperkt tot maximaal 2 wapens.
http://www.chip.de/downloads/Duke-Nukem-Forever-fuer-Mac-OS_52794355.html
http://aspyr.com/


360 PANORAMA
Android
Deze tool brengt de mogelijkheid om 360° panorama foto's te maken ook naar toestellen die geen gyroscoop hebben, maar die als het ware een gyroscoop simuleren. Engadget geeft wat uitleg.
https://market.android.com/details?id=com.occipital.panorama
http://occipital.com/360/app
http://www.engadget.com/2011/11/22/360-panorama-app-now-available-for-android-users-no-gyroscope-n/



(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.
 

 
 

Het laatste woord....







 
NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32
2220 Heist op den Berg


Coordinator &
verantwoordelijke uitgever
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO)
Manu Drieghe 

Marijke Pante,
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste. 


 


AFSLUITER VAN DE WEEK
Nonconformisten zijn allemaal hetzelfde...
- anoniem -