netties banner




Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie:
26/5/2011
om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be




INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord




Enkele lezers op Twitter:
http://www.twitter.com/marijkepante
http://www.twitter.com/helalalphen
http://www.twitter.com/pietr
http://www.twitter.com/hewlettt

Uw naam hier? Meld u aan!

NeTTieS
Jaargang 15
Nummer 701 van 21/5/2011



Gegroet lezer,

Ga ik jullie vervelen met nog eens een lyrische beschrijving van het landschap waardoor mijn treintje rijdt, terwijl ik dit voorwoord tik? Ik kan het echt niet helpen: het bekijken van dat gras, hoe de velden omgeploegd zijn, het water van de Nete, ... hoe gejaagd ik ook opsta, met volle agenda en to-do lijstjes, het brengt me tot rust en vervult mijn hart met dankbaarheid voor zoveel schoonheid...

Schoonheid was er deze week niet zo veel te vinden in het internetnieuws. Hacks, centjes die niet eerlijk verdeeld worden, nieuwe bedreigingen, ... waren schering en inslag. Maar ook positieve dingen, nieuwe technologieën die bedacht worden zoals de Lingodroids, positeve hacks van de Kinect - want hacken kan ook tot positieve, creatieve zaken leiden, het is zo spijtig dat niet meer mensen zich op het positieve richten in plaats van alsmaar te willen vernietigen. Maar dat zal in het offline leven wel evenzeer de kwaal zijn zeker?

In elk geval wens ik u veel leesplezier toe, en hoop u volgende week bij leven en welzijn weer aan te treffen.

Hilde


Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!



verkenner banner



Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.



BING VOORTAAN MET AANBEVELINGEN VAN FACEBOOK
Toch iets natuurlijker dan de "+1" van Google...

Onder het motto "De vijand van mijn vijand is mijn vriend" haalt Microsoft de banden nauwer aan met über-sociaal netwerk Facebook. Vanaf deze week zal het Facebook verweven met de zoekresultaten van de Bing-zoekmachine, om te beginnen de alomtegenwoordige "Like".
Deze verweving was al in oktober aangekondigd, maar wordt nu pas concreet. Ondertussen heeft Google al wel zijn eigen vorm van sociaal sausje over de zoekresultaten gegoten, met zijn "plus one" button, maar het sociale netwerk dat daarachter zat was onduidelijk.
Microsoft echter put uit het grootste sociale netwerk dat er bestaat, Facebook. Het principe is simpel: zoek je naar bijvoorbeeld nieuws op Bing, en ben je ingelogd op Facebook (wat je meestal wel bent), dan zal Bing je de artikels laten zien die je vrienden aanbevolen hebben. Zoek je naar een generische term zoals "koken", dan zal je wellicht recepten zien waarbij je vrienden een "Like" gezet hebben. En heeft geen enkele van je vrienden een Like gezet bij een bepaalde zoekterm, dan krijg je de meest populaire links te zien zoals bepaald door de hele Facebook gemeenschap.
Zoals al eerder gezegd is het koppelen van resultaten aan de aanbevelingen van je vrienden geen slecht idee. Dus, probeer het later deze week eens uit, en zie of het je bevalt?

http://adage.com/article/digital/bing-adds-facebook-recommendations-search/227570/


GROUPON VERDEELT HET GELD NIET OVERAL GELIJK
Vult eigen zakken meer in Europa dan in de VS
Groupon ken je wel; dat is namelijk het webportaal waarbij je gezamenlijk iets kan aankopen bij een handelaar bij jou in de buurt, meestal een dienst, aan een heel gunstige prijs. Zodra het minimum aantal inschrijvingen bereikt is, gaat de deal door, en krijg je een tegoedbon om die dienst aan de afgesproken prijs te gaan afhalen. Dat kan een beurt zijn bij een schoonheidssalon of kapper, een fitness centrum, een etentje in een restaurant, enz.
De winst bij deze affaire wordt verdeeld tussen Groupon enerzijds, dat een commissie heft op de verkochte tegoedbonnen. De handelaar van zijn kant heeft een kleine winst op de dienst die hij aan goedkope prijs aanbiedt, maar haalt ook wat winst uit het feit dat toch een flink percentage van de tegoedbonnen wel aangekocht wordt, maar nooit omgezet in de dienst zelf. Dat laatste is natuurlijk pure winst voor de handelaar. Althans, dat is zo in de VS.
Het blijkt nu immers dat er in de VS en Europa andere maatstaven toegepast worden door Groupon. In de VS gaat het bij een typische Groupon deal er als volgt toe: stel dat een bedrijf 300 coupons verkoopt aan 50 dollar, wat goed is voor 15.000 dollar. Groupon krijgt 30%, dus 4.500 dollar. De rest gaat naar het bedrijf. En als de klant zijn tegoedbon niet komt inwisselen, jammer voor de klant, maar des te beter voor het bedrijf.
In Europa, zo meldt de Wall Street Journal echter, houdt Groupon 100% van het geld dat betaald werd voor niet ingewisselde coupons. Het betaalt de handelaar immers enkel zijn bedrag (70% van de verkoopprijs van de coupon) uit wanneer de coupon echt ingewisseld wordt. En dat geeft toch een groot verschil... Neem maar het voorbeeld van zojuist terug. Van de 300 verkochte coupons worden er 70 niet ingewisseld. Wat normalerwijze voor de handelaar een winst zou zijn van 70 x 50 dollar = 3.500 dollar, min de 30% commissie, waardoor er 2.300 euro blijft. Een bedrag dat in Europa dus in de zakken van Groupon verdwijnt.
Ondervraagd over deze toch eigenaardige (en mogen we zeggen: unfaire?) praktijken, hield een woordvoerder het erop dat Groupon gaandeweg zijn gebruiksvoorwaarden aangepast heeft. Mogelijk snijdt Groupon hiermee toch in de eigen voet, vooral wanneer concurrenten een meer faire houding aannemen omtrent de niet ingewisselde coupons...
http://online.wsj.com/article/SB10001424052748703859304576305513592782424.html
http://gawker.com/5800872


BLOGGER UIT DE LUCHT...
30 uren werk en postings verdwenen
Iedereen heeft de mond vol over werken "in de cloud". Zet al je data maar ergens op een server, en je kan er vanop elke computer aan, dat is het motto. En wanneer je dan schuchter begint over internetverbindingen die kunnen verstoord worden, of servers die down gaan, dan kijkt men je aan of je achterlijk bent: het internet is toch altijd en overal "alwyas on", en die servers zijn toch robuust?
Toch wordt keer op keer bewezen dat die cloud toch niet zo stabiel is als men je doet geloven. En dat zelfs de grootsten niet kunnen waarborgen dat hun dienst, met jouw gegevens, altijd bereikbaar is. Het overkwam Amazon, dat enkele uren uit de lucht ging, waardoor verschillende grote webdiensten eveneens onbereikbaar waren. Het overkwam zelfs einde verleden week Google, dat lijdzaam moest toezien hoe zijn Blogger netwerk woensdag de hele dag onstabiel was. De blogs waren enkel bereikbaar in een read-only modus, zodat de blogger zelf niet kon posten, en de bezoeker geen commentaar kon plaatsen. Meer nog: alle postings die geplaatst waren tussen 11 mei om 7u en 12 mei waren verdwenen. 30 uren aan postings en commentaren gewoon weg.
Nu is Blogger wel een gratis dienst, dus heb je als gebruiker geen recht op klagen. Maar het gebeuren ondermijnt nogmaals het vertrouwen in cloud-diensten. En voor wie zegt: jamaar, jouw computer thuis kan toch ook crashen? Daarop is het antwoord: jawel, maar daarvan heb ik een backup (je hebt daar toch voor gezorgd, niet?), en heb ik het zelf in de hand wanneer en hoe die hersteld wordt.
Meer bij All things Digital
http://networkeffect.allthingsd.com/20110512/blogger-goes-down-taking-20-hours-of-posts-and-comments-with-it/


IS EEN GEZAMENLIJKE BETAALMUUR DE OPLOSSING?
Slovakije geeft met flat fee toegang tot 9 newssites
De titel van het artikel bij BBC is een beetje bedrieglijk: Slovaakse media achter betaalmuur. Want even verder lees je dat het om "bijna alle grote media uitgaven" gaat, en nog verder dat het om 9 uitgaven gaat: de oudste krant van het land, Pravda, een business uitgave, een sportkrant, een wekelijks magazine, en andere.
Hoe het ook zij: deze 9 uitgaven komen achter een betaalmuur. Wie 2,90 euro betaalt (per week? per maand?) krijgt toegang tot de aangesloten media. Een consultancy bureau, Piano Media, zal zorgen voor de operatie en neemt in ruil daarvoor 30% commissie. Wat ons doet denken dat de initiatiefnemer van deze Piano Media, ene Thomas Bella, een beetje teveel naar het voorbeeld van iTunes gekeken heeft.
Het initiatief valt in elk geval niet goed bij een groot deel van de bevolking, die tot nu toe vrije toegang had tot het nieuws. Een op Facebook opgerichte actiegroep dreigt er zelfs mee Piano Media voor de rechter te slepen, omdat het recht op vrije nieuwsgaring in gedrang komt.
Volgens BBC is deze grote betaalmuur enkel mogelijk omdat hij in alle grote media van het land toegepast wordt, en er geen concurrentie te vrezen is van media uit het buitenland. Slovakije is nu eenmaal het enige land waar het Slovaaks universeel gesproken wordt... Onze conclusie is dan weer dat zo'n betaalmuur best mag bestaan, maar dat ook de mogelijkheid moet blijven bestaan voor onafhankelijke media om hun nieuws gratis aan te bieden. Want wanneer de gratis media ook verplicht zouden worden om achter een betaalmuurtje te gaan, dan begint het wel te stinken...
http://news.bbc.co.uk/2/hi/programmes/click_online/9476374.stm


KUNNEN BITCOINS DE WERELDECONOMIE ONDERMIJNEN?
Jason Calicanis noemt het Bitcoin P2P project "het gevaarlijkste ooit"...
Wellicht heb jij nog nooit gehoord van Bitcoins. Dan ben je niet alleen, want het is iets dat nog onder de radar leeft, maar dankzij een artikel van Jason Calicanis op het Launch blog heel wat opschudding verwekt heeft.
Bitcoin is namelijk een virtueel betaalmiddel, dat niet naspoorbaar is, en niet gehackt kan worden. Mensen gebruiken het om online drugs te kopen en verkopen, om content te steunen die zij goed vinden, en zelfs om poker te spelen. Omdat de "munt" zo vrij verkeert, meent Calicanis dat hij regeringen kan omverwerpen, economieën kan destabiliseren, en oncontroleerbare wereldwijde markten kan creëren voor namaakspul, gesmokkeld goed.
Anderzijds stelt Calicanis vast dat het een technologisch gezond prject is, maar tegelijkertijd het meest gevaarlijke open source project dat ooit bedacht werd, en een politiek statement van technologische libertijnen. Bitcoins, eens ze bestaan, kunnen niet meer tegengehouden worden zonder de eindgebruiker te straffen, en ze zullen de wereld veranderen, tenzij de overheden hen verbieden met strenge straffen.
In zijn artikel geeft Calicanis een heldere uitleg over wat Bitcoins zijn, hoe het systeem werkt, en waarom het zo ondergronds is, zo moeilijk opspoorbaar. Een griezelig, maar fascinerend project...
http://launch.is/blog/l019-bitcoin-p2p-currency-the-most-dangerous-project-weve-ev.html


MOBISOCIAL: DE TOEKOMST VAN MOBIEL SOCIAAL COMPUTEREN
Stanford universiteit vertoont sterke staaltjes...
In een video die je op YouTube kan bekijken, staan twee studenten van Stanford University met hun smartphone bij een tv. De ene tekent met zijn vinger iets op het scherm van zijn smartphone. Hij houdt zijn telefoon dicht bij die van de andere student, en de tekening springt als het ware over naar diens telefoon. De tweede student tikt met zijn telefoon de afstandsbediening van de tv aan, en de tekening verschijnt op de tv. De tweede student begint te tekenen op zijn telefoon. Die tekening verschijnt, pixel voor pixel, in real time, zowel op de tv als op de eerste telefoon.
Een knap staaltje technologie, en een voorbeeld van wat MobiSocial kan brengen, een soort denktank die op Stanford University gevormd is en waaraan allerlei studenten, technologie experts maar ook bedrijven zoals AVG, Google, Nokia, Sony Ericsson meewerken. De hamvraag voor deze denktank: kan het sociale beter gemaakt worden? Kan het socialer worden, leuker? Meer open, veiliger? En zo ja, hoe moeten we dat doen?
Facebook, Flickr, Twitter zijn allemaal fantastische ideeën, die een vernieuwend gebruik van technologie bevatten. Maar de mensen hebben zich hals over kop gestort op een speelterrein dat tot een bepaald bedrijf toehoort, en lijken zich niet bewust van de konsekwenties, zowel wat privacy betreft als het gevaar van die fabriekseigen protocollen, was een van de op het lab naar voor gebrachte stellingen.
Een interessant idee, waarover je meer leest bij de nieuwssite van de Stanford University zelf.
http://news.stanford.edu/news/2011/may/mobisocial-050911.html


YOUTUBE LANCEERT VIDEOKANAAL VOOR OMGEKOMEN JOURNALISTEN
Een eerbetoon aan journalisten op zoek naar de waarheid
Een mooi initiatief: het museum voor journalistiek, Newseum, en Google, hebben de handen in elkaar geslagen om op YouTube een speciaal kanaal te creëren, het Journalist Memorial kanaal.
Want waar sommige journalisten geen groter gevaar lopen dan dat ze hun kop koffie over hun klavier uitstorten, omdat zij hun nieuws vanachter de computer de wereld uitsturen, zijn er anderen die hun leven wagen om te kunnen berichten over wat zich in de wereld afspeelt. Zij riskeren gevangenneming, afranseling of foltering, dood. Vooral dan in landen die het met de persvrijheid en de rechten van de burger in het algemeen niet zo nauw nemen.
Dit jaar alleen al zijn er al 16 journalisten omgekomen, en als men mag afgaan op trends uit de vorige jaren, zou dat oplopen tot bijna 50 doden. Een triest record werd bereikt in 1992. Sindsdien zijn er 861 journalisten omgekomen tijdens de uitoefening van hun job. Momenteel zitten er 145 in de gevangenis, en het zijn Iran en China die verantwoordelijk zijn voor een groot deel ervan (elk 34).
Buiten het opsommen van deze en andere feiten, wil het Journalist Memorial kanaal ook verder gaan; zo vraagt het de hulp aan het publiek om te helpen bij de identificatie van video's over en door omgekomen journalisten.
http://www.newseum.org/
http://www.youtube.com/journalistsmemorial
http://www.readwriteweb.com/archives/youtube_launches_journalist_memorial_video_channel.php


NIEUWE WOORDJES LEREN: TWITTEMANTARY
Documentaire door, voor en over Twitter
Het is erg trendy om over Twitter te schrijven. Knack heeft onlangs een artikelenreeks gebracht waarin het Twitteraars zoals @bnox (Clo Willaerts) aan het woord liet (1). Datanews (2) heeft dan weer een ranglijst opgesteld van de 50 Twitteraars die het meeste invloed zouden hebben in bepaalde kringen - een lijstje waarop @janseurinck van de Tech45 podcast op een eervolle 6e plaatst te vinden is.
Nu zal er dus een documentaire gemaakt worden over Twitter. Tan Siok Siok neemt het initiatief, en hij is een documentaire filmmaker uit Singapore. De bedoeling is dat de documentaire gemaakt wordt door juist gebruik te maken van de site en de gebruikers ervan. De vraag die Twitter zelf stelt is: "What's happening". De Twittamentary echter stelt de vraag: "Hoe heeft Twitter uw leven en dat van de mensen rondom u veranderd?".
De makers van de film gingen wel op een heel speciale manier te werk bij het maken van de film zelf, maar ook bij het verdelen en vertonen ervan. Eigenlijk is de film een mengeling van documentaire met real time interactie in de sociale media. Wie de film bekijkt kan interageren met de acteurs en het productieteam, in real time.
Maar een film moet toch een verhaal hebben? Jawel, er zitten ook verhalen in, die gevonden werden op twitter. Welke verhalen er uiteindelijk verwerkt werden, werd bepaald aan de hand van feedback die men op het web via Twitter kreeg. Op Tweetups, waar de film in live beta gvertoond werd, kregen de verhalen verder vorm door de interactie met de gebruikers van sociale media. En via de site van de film worden er virtuele beta screenings vrijgegeven telkens er 1.000 nieuwe volgers zijn van @Twittamentary. De film zou dan einde dit jaar klaar moeten zijn voor de première.
Een interessant concept. En raad eens langs welk kanaal de promotie vooral gevoerd zal worden? Juist ja, via twitter.... Bij ReadWriteWeb kan je al een teaser vinden voor de Twittamentary.
http://knack.rnews.be/nl/actualiteit/nieuws/technologie/clo-willaerts-is-bnox-passionele-vlaming-op-twitter/article-1194972333278.htm
http://datanews.rnews.be/nl/ict/nieuws/blog/wie-moet-je-volgen-in-de-belgische-twittosfeer/article-1195010764432.htm#
http://twittamentary.com/
http://www.twittamentary.com/index.php/about-us.html
http://www.readwriteweb.com/archives/twittamentary_a_documentary_by_for_about_twitter.php


UPDATE VAN GOOGLE NEWS GEEFT GEBRUIKER MEER MOGELIJKHEDEN
Maar moeten bloggers deze update vrezen?
Google News mag dan al van de rechter geen nieuws brengen van de Frans- en Duitstalige Belgische kranten die aangesloten zijn bij Copiepresse, maar dat laat Google zich niet aan zijn hartje komen. Het blijft rustig verder timmeren aan de uitbouw en verbetering van zijn Google News. En deze week werden er opnieuw enkele mogelijkheden toegevoegd.
Je kan bijvoorbeeld gemakkelijker de content bekijken, of bepalen dat je minder te zien krijgt van wat jou niet interesseert. Elk verhaal is gecomprimeerd tot een titel. Klik in de omgeving ervan om een storybox te zien met de verschillende artikels te zien over dit nieuwsonderwerp. Bij die artikels wordt nu ook een label geplaatst, dat uitlegt waarom het gekozen werd in Google news. Mogelijke labels zijn: opinie, of achtergrondartikel. Verder zit er in zo'n box ook multimedia; je vindt er een schuiver met video's en foto's, links naar verwante content, dat alles natuurlijk gemakkelijk te delen via mail of sociale netwerken.
Een volledige beschrijving van de nieuwigheden vind je in het Google blog (1)
Search Engine Land heeft, bij het lezen van deze nieuwigheden, meteen aan de alarmbel getrokken: dit zou wel eens slecht nieuws kunnen zijn voor bloggers. Want in de nieuwe Google News pagina met instellingen, kan je bepalen dat je minder of meer blogs en persberichten wil zien bij het nieuws. Google blijkt blogs niet als favoriete nieuwsbronnen te beschouwen, en maakt dat met deze classificatie heel duidelijk (2)
En tot slot: voor Google News Mobile werd ook een update uitgebracht, die nu "news near you" (nieuws in jouw omgeving) brengt. Wanneer je news.google.com voor het eerst bezoekt vanop je Android of iPhone mobiele browser, zal je een pop-up boodschap zien die jouw toestemming vraagt om gebruik te mogen maken van jouw locatie. Zeg je ja, dan zou die "news near you" onderaan de homepagina moeten verschijnen. (3)
En dat alles wil Copiepresse de Belgische internaut onthouden?
http://googleblog.blogspot.com/2011/05/expanding-google-news-for-more-variety.html
http://searchengineland.com/google-news-adds-settings-for-source-options-auto-refresh-77319
http://www.webpronews.com/google-news-near-you-comes-to-mobile-2011-05


LIMEWIRE TREFT SCHIKKING MET RIAA..
... maar gaat het geld wel naar de artiesten?
Er was eens een tijd dat LimeWire een druk bezochte dienst was... maar dan vooral door mensen die er content (muziek) illegaal ruilden en downloadden. Uiteraard kreeg LimeWire het na een tijdje aan de stok met het RIAA, de belangengroep van de platenindustrie,, die een schadevergoeding eiste van meer dan een miljard dollar. Verleden week heeft LimeWire dan een schikking getroffen met het RIAA, waarbij het 105 miljoen dollar belooft te betalen.
Er zijn een paar aspecten aan deze zaak die wij toch graag even belichten. Om te beginnen was LimeWire geen gewone P2P dienst, maar maakten de eigenaars ervan wel degelijk winst met hun website. En dus kan je in zekere zin wel zeggen dat het RIAA gerechtvaardigd was om geld te eisen van LimeWire, dat zich verrijkte op de kap van de artiest.
Maar anderzijds heeft deze schikking wel een heel vieze bijsmaak. Het geld zou namelijk niet naar de artiesten gaan, maar zou door het RIAA gebruikt geïnvesteerd worden in de strijd tegen piraterij. DailyTech beschuldigt het RIAA er dan ook van dat het er enkel op uit is om het verouderde model van muziekdistributie te verdedigen, tegen beter weten in, en dat het de organisatie niet zozeer te doen is om de belangen van de artiest te verdedigen. (1)(2)
Tussen haakjes: in de VS worden nu stappen ondernomen om de wetten op de auteursrechten nog strenger te maken. Het ongeoorloofd streamen van auteursrechtelijk beschermde content zou namelijk als een echte misdaad beschouwd worden, die met een gevangenisstraf tot 5 jaar gestraft kan worden plus een boete. De platenmaatschappijen hebben duidelijk nog altijd goede lobbyers in het Amerikaanse parlement...(3)
http://www.dailytech.com/RIAA+Scores+105M+USD+from+Limewire+Gives+Nothing+to+Artists/article21630.htm
http://blogs.wsj.com/tech-europe/2011/05/16/artists-to-get-nothing-of-riaa-limewire-fine/
http://arstechnica.com/tech-policy/news/2011/05/new-bill-upgrades-unauthorized-internet-streaming-to-a-felony.ars


NIEUWE EDITIE VAN SCRABBLE WOORDENBOEK VOL TECH WOORDJES
Jawel, een vlog, phishing, malware mag je voortaan vormen!
Eerst even zeggen dat het Scrabble woordenboek waarover wij het hier hebben, Collins Official Scrabble Words, enkel Engelse woorden bevat. Wij hebben geen weet van een officiële lijst met Nederlandstalige woorden die je bij Scrabble gebruiken mag - maar misschien kunnen onze lezers ons daarover wijzer maken.
Hoe het ook zij: dit woordenboek heeft nu een nieuwe editie uitgebracht, want er komen altijd maar nieuwe woorden bij natuurlijk. En in deze editie staan opvallend veel tech woorden. MySpace, Facebook mag je voortaan vormen op je Scrabble bord, maar ook badware, vlog (een video blog), ... Het is zelfs de kans om nieuwe woordjes te leren, want wist je dat een "blook" een boek is dat eerst als blog verschenen is en dan uitgeven als boek? Een "splog" is dan weer een spam blog, met als enige reden van bestaan geaffilieerde websites te promoten. "Scrobbel" is dan weer een term die gebezigd wordt door Last.fm, om de namen van de songs die jij beluistert door te geven aan de dienst. "Pharm" heeft dan weer niets te maken met een boerderij of pharmaceutica, maar is een hack, waarbij het verkeer van een bepaalde site afgeleid wordt naar een andere, om zo geld op te strijden van reclame-inkomsten.
Twijfel je of een bepaald (Engels) woord voorkomt in deze woordenlijst? Dan is er een widget waarmee je het woord kan opzoeken. Bij WebProNews kan je deze widget bekijken.
http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2385310,00.asp
http://www.hasbro.com/scrabble/en_US/rulesSetup.cfm


DE PROJECTEN VAN IRAIL
Wil gegevens van alle Europese vervoersmaatschappijen verzamelen
Een dik jaar geleden was er heel wat opschudding rond het project van Yeri Tiete, iRail. Hij had namelijk een app ontworpen waarop je gegevens over treinverbindingen op je smartphone kon bekijken. De NMBS meende dat zulke app niet legaal was, omdat er gewerkt wordt met data die de NMBS toebehoren.
Nochtans is de NMBS een openbare dienst, en zou je denken dat de data die van deze, en alle andere openbare diensten afkomstig zijn, open zouden moeten zijn voor alle burgers, want met zijn belastingcentjes worden die openbare diensten gefinancierd, niet? Yeri Tiete besloot daarom het project onder open-source licentie naar buiten te brengen. iRail vzw werd opgericht, en kan nu, 4 maanden later, rekenen op een dertigtal vrijwilligers.
Het doel van het proejct: de vervoersgegevens uit heel Europa verzamelen en combineren in één handig systeem, dat de gebruikers ten goede moet komen, maar ook ontwikkelaars en vervoersmaatschappijen. De filosofie van de vzw: zorgen voor meer en betere informatie, het pendelen zou leuker moeten worden door er sociale spelletjes in te bouwen, de reizigers moeten een spreekbuis krijgen...


De vzw werkt momenteel aan enkele projecten, die zij in een brief aan de redactie opgelijst hebben, en die wij graag aan jullie meegeven:
- iRail.be: een simpele html5 website om je treinritten te plannen met een focus voor mobiele toestellen. Heel binnenkort is dit ook beschikbaar voor De Lijn en de Nederlandse Spoorwegen.
- api.iRail.be: dit is het hart van iRail: een webservice die programmeurs toelaat om in een handomdraai een website, applicatie of widget to bouwen met informatie rond openbaar
vervoer. Dit werkt momenteel met NMBS en NS. Binnenkort ook voor De Lijn.
- Twitterapp #stationbattle: Stations proberen zoveel mogelijk vertraging te verzamelen en steken elkaar de loef af op twitter. Zoek naar #stationbattle op de twitter search.
- BeTrains.be: dit is een native applicatie voor de Belgische spoorwegen op heel wat platformen. We ondersteunen er heel binnenkort zeven: Android, Maemo, Symbian, iPhone, Bada,
BlackBerry Playbook en Windows Phone 7. Zoek BeTrains in de market.
- maps.iRail.be: een pagina waar tweets over openbaar vervoer en alle stations op uitgestippeld worden.
- liveboards.iRail.be: Transformeer je computer in een NMBS-scherm.
- Apps For Ghent: iRail vzw organiseerde samen met IBBT, Outerthought, Xplore+ en met steun van volksvertegenwoordiger Peter Dedecker en Stad Gent een event om data te ontsluiten.
Meer informatie op appsforghent.be
-BeLaws.iRail.be: een gecrowdsourcete poging om een degelijke wetten-site te bouwen. Dit is een zijproject die we erg nodig achten om onze rechten als vzw te kennen.
Er zijn momenteel gesprekken met De Lijn en met de NMBS om in de toekomst samen te werken. Ook MIVB en andere Europese bedrijven zullen binnenkort in iRail opgenomen worden
http://www.irail.be


IS BEVEILIGING EEN PR-ZAAK GEWORDEN?
Microsoft, Apple, Google worden om de oren geslagen met slechte rapporten
Deze week viel er niet zo'n best nieuws te rapen op het terrein van beveiliging. Om te beginnen het PlayStation Netwerk. Nadat het gehackt was, kwam het begin deze week online. Maar moest enkele uren later al opnieuw een deel van de dienst afsluiten, omdat daar problemen waren. Officieel ontkent Sony dat de site, waar je je paswoord kan resetten, gehackt was. Maar volgens podcast Buzz Out Loud heeft het alles te maken met het feit dat Sony er eigenlijk niet aan gedacht had dat de hackers toegang hadden tot de antwoorden op de veiligheidsvragen die een gebruiker gesteld worden wanneer hij zijn paswoord reset. Bij het aanmaken van een account moet je die vragen beantwoorden, zodat je, bij verlies van het paswoord, of bij wijziging van het e-mail adres, door het juiste antwoord opnieuw te geven kan bewijzen dat jij bent wie je beweert te zijn (1)(2)
Google kreeg ook een veeg uit de pan, toen bekend werd dat het protocol waarmee je vanop een Android toestel inlogt op een open draadloos netwerk, bijvoorbeeld in een Starbucks, een fout vertoont en gehackt kan worden. Een probleem dat breed uitgesmeerd werd in de pers, maar waaraan Google ondertussen al werkt. Het is trouwens, volgens de laatste berichten, goed op weg om een oplossing te vinden.(3)
Microsoft van zijn kant maakte dan weer bekend dat 1 op elke 14 downloads die via het internet gebeurt, een malware is. Wat toch verwonderlijk is, want de IE browser is zo gemaakt dat hij je duidelijk waarschuwt voor malware, en je zelfs probeert de weg te versperren tot zulk schadelijk programma. Ondanks die veiligheidsmaatregelen zou nog altijd 5% van de gebruikers deze waarschuwingssignalen negeren, en Trojaantjes en andere malware downloaden (4)
De houding van Microsoft, om zelf de gebruikers te waarschuwen en hen te helpen, is lofwaardig - en een schril contrast met de houding van Apple. Dat heeft zich er jarenlang op voorgestaan dat het Apple OS zo sterk als beton is, oninneembaar door hackers. De internaut die in een forum raad vroeg hoe hij van een virus af kon raken, kreeg geheid van een of andere fanboy het advies dat het zijn eigen schuld was, en dat hij maar had moeten kiezen voor Apple. Die oninneembare burcht lijkt nu toch wat te kraken, alhoewel Apple het niet wil toegeven. Toen een medewerker van een Apple store bekend maakte dat hij steeds vaker geconfronteerd wordt met malware op Macs, regende het berichten als zou de man "wolf" roepen, terwijl er helemaal geen dreiging was. Waarop andere bloggers er dan weer op wezen dat de berichten in de Mac fora wel degelijk bewijzen dat er een probleem met malware begint te ontstaan.... In deze artikels wordt Apple verweten dat het nog altijd doet of zijn neus bloedt, en gebruikers blijft wijsmaken dat het OS veilig is, en zij geen extra beveiliging nodig hebben. Deze discussie kan je nalezen bij Daring Fireball, ZDNet en Betanews.(5)(6)(7)
Kortom, het lijkt wel of beveiliging een kwestie van PR geworden is. Hopelijk komt er eens een bedrijf naar voren met échte cijfers over besmettingen. En dan liefst geen bedrijf dat zelf beveiligingssoftware verkoopt, want dat heeft er dan weer alle baat bij om deze cijfers op te kloppen, en zo meer producten te verkopen!
http://thenextweb.com/industry/2011/05/18/not-so-fast-sonys-playstation-network-hacked-again/
http://www.bloomberg.com/news/2011-05-17/sony-chairman-stringer-calls-hacker-attack-hiccup-in-road.html
http://mobilized.allthingsd.com/20110518/google-works-to-make-android-less-vulnerable-to-wi-fi-snooping/
http://www.networkworld.com/news/2011/051811-microsoft-one-in-14-downloads.html
http://www.zdnet.com/blog/bott/crying-wolf-apple-support-forums-confirm-malware-explosion/3351
http://daringfireball.net/2011/05/wolf
http://www.betanews.com/article/Microsoft-helps-stop-malware-while-Apple-blows-off-malware-victims/1305741363


TWITTER GEEFT GEBRUIKERS MEER CONTROLE OVER DATA
Je bepaalt zelf welke gegevens apps van derden mogen gebruiken
Twitter heeft een nieuw initiatief ontwikkeld: "Mission Permission". Dat draait rond het feit dat de gebruiker meer controle zou hebben over wie wat met zijn gegevens kan doen. Hiervoor komt er dan een spciale pagina in jouw profiel, waarbij je de verschillende permissies kan instellen.
Om te beginnen je DM's (direct messages), de meestal vertrouwelijk boodschappen die enkel door jou en één bestemmeling gezien kunnen worden. Alle apps die nu toegang hadden tot jouw DM's, zullen nu verplicht worden om jouw toestemming te vragen om dat ook in de toekomst verder te mogen doen. Apps die deze toegang niet nodig hebben, zullen die voortaan standaard ook niet meer hebben, maar je zal ze gewoon verder kunnen gebruiken.
En wanneer je in de toekomst een nieuwe app koppelt aan je Twitter account, krijg je dus dat meer uitgebreid scherm te zien met permissies: mag de app je tweets lezen, zien wie je volgt, postings in jouw naam plaatsen, je DM's bekijken. Een initiatief dat wij persoonlijk erg verwelkomen, want er zijn tal van tools die je wel eens zouden willen uitproberen, maar het niet doet, omdat je vreest dat die app dan jouw naam een of andere tekst gaat posten op jouw account.(1) (2)
Het blog Daring Fireball van John gruber vindt dit dan weer geen goede zaak, omdat ontwikkelaars nu gebruik moeten maken van een ander authenticatieprotocol (xAuth in plaats van OAuth), en dit het leven van de ontwikkelaars veel ingewikkelder maakt (3)...
http://blog.twitter.com/2011/05/mission-permission.html
http://www.webpronews.com/twitter-data-control-permissions-2011-05
http://daringfireball.net/2011/05/twitter_shit_sandwich


PHOTODNA WORDT INGEZET IN STRIJD TEGEN KINDERPORNO
Facebook zal PhotoDNA al meteen toepassen
Het is zo gemakkelijk om een foto te maken met een digitale camera en te verspreiden; in je mobieltje zit immers een camera, zodat je meteen online bent. Hup, hup, en de foto staat op het web. Dat heeft wel zijn schaduwkant, want net zo goed is het gemakkelijker geworden om kinderporno op het web te zetten en te verspreiden.
Maar gelukkig kan de technologie ter hulp komen. Microsoft heeft namelijk bekend gemaakt dat het zijn technologie nog verbeterd heeft, PhotoDNA, die deze foto's kunnen identificeren, zelfs indien zij uitgesneden zijn, of bewerkt. Een techniek die toegepast kan worden op grote aantallen foto's zoals bij de online fotodiensten, de sociale netwerken, zodat daar onoirbare foto's opgespoord kunnen worden. En als het goed is, mag het ook gezegd worden: Microsoft heeft in december 2009 deze technologie geschonken aan het National center for Misssing & Exploited Children.
Meteen nadat Microsoft deze verbeteringen aankondigde, volgde Facebook op zijn beurt met het bericht dat het als eerste deze gratis technologie zal toepassen op haar sociale netwerk. Duizenden afbeeldingen, waarvan bekend is dat zij kinderporno bevatten, worden zo vergeleken met de 200 miljoen afbeeldingen die elke dag door de gebruikers geüpload worden. Dat zou niet alleen de verspreiding van kinderporno moeten tegengaan, maar wellicht kan het ook helpen bij het opsporen van de misdadigers die kinderen uitbuiten.
http://www.microsoftphotodna.com/
http://gadgetwise.blogs.nytimes.com/2011/05/19/facebook-to-combat-child-porn-using-microsofts-technology/
http://blog.seattlepi.com/microsoft/2011/05/19/facebook-deploys-microsoft-tool-to-fight-child-pornography/













Blijf altijd op de hoogte van het nieuws,
ook wanneer u onderweg bent!
Met de mobiele versie van Verkenner
http://m.verkenner.be


hardware logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



BESPREKING: SONY XPERIA ARC EN LIVEVIEW
1. Sony Xperia Arc
Onze redactie mocht enkele dagen spelen met een Sony Xperia Arc, een van de dunste smartphones die er momenteel bestaan, dankzij zijn licht gebogen achterzijde. Het scherm is 4,2 inch (10,5 cm) groot en reikt tot aan de zijkanten - een lekker breed zicht dus, waardoor je ook geen zwarte balken aan de zijkant hebt wanneer je films in portret-modus bekijkt. Omdat het een LED scherm is, zijn de kleuren iets minder helderder dan bij een AMOLED scherm, maar dat maakt het dan weer natuurlijker, en aangenamer om zien.
Onderaan drie hardware buttons (back, home, menu), die goed in de hand liggen. Op het beginscherm enkele software buttons: media, berichten, rooster, contacten, telefoon. Via het rooster kan je alle geïnstalleerde apps bereiken, zoals mail - en het is langs die weg dat je bijvoorbeeld een POP3 mailaccount moet instellen. De juiste instructies vind je bij KNowyourCell (1).
Op de achterkant een camera van maar liefst 8 megapixel groot, wat voor scherpe foto's zorgt. Dankzij de Exmor R-Sensor kan je ook bij niet zo gunstige lichtomstandigheden heldere foto's te nemen. Rode oogjes worden weggewerkt, en lachende gezichtjes opgemerkt.. Video kan je er ook mee opnemen, in 720 p HD, en dan via je HDMI uitgang naar je tv overzetten, maar dat beeld valt wat tegen. Het knopje dat je moet indrukken om een foto te nemen is wat pietluttig klein, maar je kan de foto ook nemen door op het scherm te tikken.
Onder de motorkap zit versie 2.3 van het Android OS. Sony Ericsson is zo slim geweest om niet echt een eigen gebruiksinterface over Android te gieten, zodat je het OS in zijn puurste vorm beleven kan. Er zijn wel enkele kleine eigen widgets, maar daarbij bepaal je zelf of je die aan je startpagina wil toevoegen of niet. Een handig detail: bij de lijst met apps zie je aan een klein icoontje bovenaan op welke van de pagina's je je bevindt, zodat je je snel oriënteren kan.
Het toestel is snel, heel snel. Dat mag wel, want er zit een Quallcom Snapdragon processor van 1000 Mhz aan boord. Het enige wat iets minder is (alhoewel, wat zijn we tegenwoordig veeleisend!) is het werkgeheugen van 512 MB. Qua verbindingen heeft het alles aan boord wat je maar kan verdenken: GPRS, EDGE, UMTS, EG (met ingebouwd 3G modem-, HSUPA, HSDPA, Wifi (802.11 b, g, n), Bluetooth 2.1, DLNA. Geen LTE, maar zoveel wordt dat hier in België ook niet aangeboden. Near Field Communicatie (NFC) evenmin, maar dat zal je in nog niet al te veel toestellen aantreffen.
De weg verliezen zal je ook niet doen met het toestel: het heeft GPS ingebouwd, inbegrepen navigatiesoftware. De Accelerometer zorgt voor automatische aanpassing van het beeld van portret naar landschap, en voor het kunnen spelen van leuke spelletjes.
Wat wel een beetje tegenvalt, is de batterij, een euvel waaraan haast alle smartphones lijden: doordat het toestel zo multifunctioneel is, en je het zo vaak gebruikt om mail te controleren, te surfen, boodschappen te verzenden en ontvangen (en natuurlijk de berichten in Twitter te volgen!) haal je amper de avond met één batterij. De fabrikant spreekt van een batterijduur van 400 uur in stand-by en 7uur spreektijd.
Prijs van het toestel: 469 euro (in Coolblue's Smartphoneshop)
En morgen gaan we het toestel koppelen aan LiveView!
http://www.knowyourcell.com/sony-ericsson/sony-ericsson-xperia-arc/xperia-arc-guides/741478/how_to_set_up_pop3_and_imap_email_accounts_on_the_sony_ericsson_xperia_arc.html
http://nl-qelp.mobilevikings.com/#/Sony-Ericsson/Xperia-X10/Internet/handmatig-instellen/1
http://www.smartphoneshop.be/vergelijken/?product[]=123673&product[]=123670


BESPREKING: SONY XPERIA ARC EN LIVEVIEW
2. LiveView
Dit kleine hebbeding is echt iets voor de liefhebbers van gadgets. Het is namelijk een minischerm dat via Bluetooth aan je Sony toestel gekoppeld wordt, en alle meldingen van je toestel op het kleine scherm weergeven: sms, mms, inkomende berichten, herinneringen aan afspraken uit je agenda, updates van je vrienden, tweets. Omdat dat natuurlijk alles samen veel te veel is (je wil toch niet de hele tijd met dat kleine scherm voor je ogen lopen!) kan je zelf kiezen wat je op de LiveView wil laten weergeven. De LiveView werkt met de Android toestellen van Sony Ericsson.
Om de LiveView te kunnen gebruiken, moet die LiveWare manager wel op je Sony Ericsson toestel geïnstalleerd zijn. Die vind je in de Android Market. En je moet wel minstens Android 2.0 aan boord hebben.





De concrete handelswijze is aldus:
Activeer Bluetoooth op je telefoon, en leg je telefoon redelijk dicht bij het LiveView toestel. Dat moet uit staan. Nu kan je de on/off button indrukken op het toestel tot het in de "pairing modus" treedt (koppeling via bluetooth). Op je telefoon worden alle Bluetooth toestellen vertoond; kies LiveView. Volg dan de instructies. Het kan zijn dat je een paswoord moet ingeven, dat is 0 000.
Nadat het LiveView toestel gekoppeld is aan je mobiele telefoon, zal je toestel vragen of je de LiveView software wil installeren; je wordt automatisch naar de Android Market gevoerd. Na installatie kan je dan kiezen welke meldingen er naar dat toestel doorgezonden worden: ga naar de geïnstalleerde apps via het menu, en sleutel aan de instellingen.
Onze mening: het lijkt op het eerste gezicht een gadget - maar als je het nader bekijkt is die LiveView toch wel erg handig. Vooral dames stoppen hun mobieltje in de handtas, en horen niet alle oproepen, en zien niet alle berichten. Dit toestel, dat niet eens onelegant is, zorgt dat je alles ziet wat er op je mobieltje gebeurt.
En hadden we al verteld dat je ook je muziek kan bedienen vanop dit uurwerk?
Het enige wat wij zouden willen is... dat het met alle andere toestellen ook zou werken, niet alleen die van Sony Ericsson. Want ook voor andere toestellen zou dit uurwerk ons wel handig lijken!
http://www.sonyericsson.com/cws/products/accessories/overview/liveviewmicrodisplay?cc=gb&lc=en#a


D-LINK BRENGT SIMPELE VIDEBEWAKING UIT
Beelden zijn via Mylink.eu te bekijken
Wanneer je de hele dag van huis bent om te gaan werken, of wanneer je een week op vakantie bent, dan knaagt het: is alles wel in orde thuis? Is de hond wel braaf? Eigenlijk zou je graag een teleporter willen hebben om jezelf even naar huis te verplaatsen, om te zien of alles in orde is.
Er bestaan wel systemen om thuis een camera te plaatsen, om die dan via het internet te bekijken. Maar tot nu toe was dat ingewikkeld om installeren, en hoe kan je vanop afstand inloggen op jouw eigen computer?
D-Link komt nu met een oplossing uit waarvan het belooft dat die eenvoudig is, zodat ook een gewone internaut die kan installeren. Het systeem heet MyDlink, en je zou met enkele klikken een netwerkcamera moeten kunnen installeren, en bovendien een mobiele app op jouw mobiele telefoon, iPad of PC om de beelden te bekijken. De beelden worden doorgestuurd naar een centraal portaal, mydlink.eu, waarje ze vanop een gewone computer of een smartphone kan bekijken.
Om van deze dienst gebruik te maken, kan je beroep doen op een van de twee camera's die D-Link op de markt brengt, en die voorzien zijn van een webserver, zodat de camera ook kan werken zonder computer. Momenteel prijst D-Link twee camera's aan, met nietszeggende namen zoals DCS-930L Wireless N en DCS932L Wireless N Day & Night, waarvan je alleen maar moet onthouden dat het tweede model ook beelden bij nacht kan opnemen. Beide camera's hebben een microfoon aan boord, zodat je desgewenst ook de geluiden kan horen.
Vormen die dingen dan geen gevaar voor de privacy? Mag je dat eigenlijk wel, zo spioneren met beeld en klank? In je eigen huis doe je wat je wil. Maar het lijkt ons toch fair dat je, als je zo'n camera plaatst, die camera's uitzet wanneer je bezoek hebt. Er zijn gevallen bij van mensen die met zo'n camera de babysitter bespioneren. Voor zover wij weten is daar wettelijk niets tegenin te brengen. Maar menselijk gezien vinden wij dit toch wat precair...
Tot slot nog dit: de twee DCS-930 draadloze camera's zijn vanaf juni beschikbaar aan een prijs van 97,95 en 139,95 euro (dag/nacht camera)
http://www.mydlink.eu
http://www.scribd.com/dlinknordic
https://market.android.com/details?id=com.dlink.mydlink


LINGODROID ROBOTS BEDENKEN EEN EIGEN TAAL
Zijn we op weg om kleine Frankensteins te maken?
Het is nog altijd de droom van wetenschappers om kunstmatige intelligentie te creëren. Een robot die bijleert, en steeds slimmer wordt. Sommigen vinden dat maar een waanzinnige droom, en vrezen dat de robots ons dan op een mooie dag gaan overheersen - denk maar aan Hall 2000 in 2010 A Space Odyssey. Het volgende bericht zal deze categorie mensen ongetwijfeld de daver op het lijf jagen...
Het gaat namelijk over een experiment aan de universieit van Queensland, waar wetenschappers kleine robots gemaakt hebben die zij Lingodroids noemen. Zij bestaan uit een mobiel platform, voorzien van een camera, een laser die een afstand kan bepalen, een sonar om iets in kaart te brengen en ervoor zorgt dat de robot obstakels uit de weg gaat. De robots zijn ook voorzien van een microfoon en een luidspreker, die een hoorbare communicatie tussen de droids mogelijk moet maken. Nu is het zo dat, wanneer robots met elkaar communiceren, zij daarvoor geen taal gebruiken die uit woorden bestaat, om het over concrete of abstracte concepten te hebben. Deze wetenschappers willen daarom trachten de Lingodroids een volkomen nieuwe taal te laten ontwkkkelen.
En het lijkt nog te lukken ook. De Lingodroids worden in een ruimte met kamers gezet. Zij moeten die kamers een naam geven, en elkaar, en die namen aan elkaar doorgeven. Op basis daarvan worden er activiteiten bedacht voor de Lingodroids, die naar een bepaalde kamer moeten gaan, of een bepaalde andere Lingodroid moeten opzoeken.
Een interessant concept. Maar de mensen met een robotfobie zullen natuurlijk meteen gaan vrezen dat de robots in de toekomst hun eigen taal hebben, die wij mensen niet meer verstaan, en dat zij dan kunnen gaan samenzweren om de macht te grijpen in de wereld...
Bij IEE.org vind je een hele uitleg over het experiment.
http://spectrum.ieee.org/automaton/robotics/artificial-intelligence/lingodroid-robots-invent-their-own-spoken-language


XBOX KINECT LAAT JE KLEDEREN PASSEN
Nogmaals een bewijs hoeveel toepassingen er mogelijk zijn met de Kinect technologie...
Het was een slechte maand voor de Sony Playstation. Het uitvallen van het netwerk zorgde er niet alleen voor dat gamers hun favoriete games niet via het internet konden spelen en andere gamers niet konden uitdagen, maar al wie in die periode een game kocht voor de PlayStation, moest vaststellen dat hij het spelletje niet kon gaan spelen. Die games moeten immers eerst geactiveerd worden via het PSN netwerk - dat dus uit de lucht was. Voorwaar, harde tijden voor Sony.
Ondertussen draait het bij de games afdeling van Microsoft fantastisch goed, en dat alles dankzij de Kinect, de add-on voor de Xbox waarmee jij via enkele camera's als het ware middenin het spel of een virtuele omgeving gezet wordt. Tal van spelletjes worden uitgevonden, maar omdat Microsoft oogluikend toelaat dat de Kinect ook gehackt wordt, zijn alle mogelijke pientere kopjes erin geslaagd om handige toepassingen te bedenken voor de Kinect.
Neem nu AR Door. De ontwikkelaars bij dit bedrijf hebben een hack bedacht waardoor de Xbox als het ware omgevormd wordt tot een virtuele kleedkamer. De kledij is afkomstig uit een bepaalde winkel, Topshop. Toekomstige klanten kunnen via de Kinect verschillende klederen aanpassen, zonder bloes, broek of rok te moeten uittrekken, en zonder zich te moeten terugtrekken in benauwde, zweterige en veel te warme pashokjes!
De software geeft de gebruiker weer in een 3D omgeving. Hij kan zichzelf zowel van voor als van achter bekijken, wat je in een gewoon pashokje niet kan (tenzij je een giraffennek hebt!) Bij WebProNews vind je een filmpje die de werking uitlegt. Knap!
http://www.webpronews.com/while-sony-struggles-xbox-helps-you-try-on-clothes-2011-05


hardware logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop



[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Slimmer, eenvoudiger en comfortabeler navigeren met de stijlvolle TomTom Start 20-serie
~ Beginnen met navigatie is nu nog gemakkelijker geworden dankzij de grotere schermen, gedetailleerdere kaarten en het aantrekkelijker design ~
http://www.tomtom.com/nl_be/products/car-navigation/start-25-europe/

*** De winnaars van de BeCommerce awards werden bekendgemaakt:
• Auto & toebehoren: Banden-pneus-online.be
• Consumentenelektronica: Coolblue.be
• Huis, Tuin & Dier: E-shop.hubo.be
• Kleding & Toebehoren: Snapstore.be
• Multimedia: Eci.be
• Ontspanning & Vrije Tijd: Photobox.be
• Reizen: Sunjets.be
• Schoonheid & gezondheid: Yvesrocher.be
• Vliegtickets: Jetairfly.com


*** BitDefender volgens AV-Test meest effectieve oplossing van het eerste kwartaal van 2011
BitDefender Internet Security 2011 is het enige product dat een maximale score van 6.0 behaalde in de categorie 'Bescherming'
http://www.bitdefender.nl/

*** Zevende editie sms-poëziewedstrijd
Doe mee en maak kans op tal van prijzen!
Korte boodschap aan alle sms'ers! Vanaf deze week t.e.m. 30 juni 2011 organiseren KPN Group Belgium/BASE, Gent Festival van Vlaanderen en het Poëziecentrum in Gent de zevende editie van de sms-poëziewedstrijd in het kader van OdeGand 2011.
Info en reglement: www.base.be/events, www.gentfestival.be of www.poeziecentrum.be

*** Er is nu een echte oplossing voor mensen die volledig handenvrij willen bellen. De Gigaset L410 handsfree clip biedt u totale bewegingsvrijheid in combinatie met een uitstekende geluidskwaliteit. Weg met lelijke hoofdtelefoons of ongemakkelijke oortjes.
(59,99 euro (adviesprijs) vanaf juni 2011)
http://gigaset.com/hq/en/product/GIGASETL410.html

*** Trend Micro introduceert SafeSync for Business
SafeSync geeft KMO mogelijkheid data te beschermen,delen en synchroniseren op PC, tablet en mobiele telefoon.
http://www.outofthecrowd.com/emm/TrendMicro_SafeSync_NL.html

*** Unisys Security Index: Belg bezorgd over beveiliging online data
• 60 procent bezorgd over ongeautoriseerde toegang tot medisch dossier
• Ondanks ongerustheid omtrent veiligheid, 67 procent bereid eID's en elektronisch medische dossiers te activeren
• Helft Belgen erg ongerust over misbruik van bankgegevens of identiteitsdiefstal
http://www.outofthecrowd.com/emm/Unisys_SecurityIndex0511_NL.html


*** Onderzoek Juniper Networks: bedreigingen voor mobiele apparatuur naar recordhoogte
Malware gericht op Android groeit sinds zomer 2010 met vierhonderd procent
http://www.juniper.net/us/en/company/press-center/press-releases/2010/pr_2010_10_26-10_02.html

*** Nieuwe CorelDRAW® Graphics Suite X5 Limited Edition breidt ontwerpmogelijkheden uit
Vier elkaar aanvullende creatieve tools in één uiterst waardevol pakket
http://www.corel.com/coreldrawle

*** Microsoft Outlook als tool voor tijd –en jobregistratie
Cosmo Time & Security Systems, specialist in tijdregistratie- en veiligheidssystemen, heeft software ontwikkeld die het mogelijk maakt om via de agenda van Microsoft Outlook aan tijd- en jobregistratie te doen.
http://www.cosmotime.be

*** G Data ruimt nepbeveiligingssoftware op met gratis tool
http://www.gdata.nl/over-g-data/perscentrum/persberichten/news-details/article/2124-g-data-ruimt-nepbeveiligingsso.html

*** Nieuwe Belgische VC ziet het levenslicht
'Sniper Investments', zo heet het nieuwe durfkapitaalfonds dat vooral focust op de
http://messagent.roulartamail.be/optiext/optiextension.dll?ID=x5ux1ROfiZQuDh2pmXdvkxCS2E1Vwrx3d8rRgl25vKHZyWV3I

*** Verizon breidt Managed Mobility Portfolio uit om tablets, persoonlijke apparaten en cloud-toepassingen te ondersteunen
Krachtige nieuwe oplossingen stellen werknemers in staat om vrijwel overal, altijd en vanaf elk mobiel apparaat te werken
http://www.verizonbusiness.com

*** ABBYY introduceert zakelijk softwaresysteem FlexiCapture 10 voor het vastleggen van gegevens en documenten
Geavanceerde FlexiCapture-technologie met zelflerende functies staat garant voor een snelle implementatie en gebruikseenvoud, met behoud van de nauwkeurigheid
http://www.abbyy.com






muziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



THOMAS LEMMER - FATIGUÉ
[chillout] Heerlijke muziek, afkomstig van het album "Chillout Lounge". Een titel die de lading dekt: een zuiders gitaartje, strings, een warm ritme, een zachte muziek in een intiem tempo. Van de man kan je verschillende songs op SoundCloud downloaden, en hij heeft ook een pagina op MySpace..
http://www.thomas-lemmer.com/
http://www.myspace.com/thomaslemmer
http://soundcloud.com/thomas-lemmer


SAMBOX -
[ambient] Een avond, in bad, met kaarsjes errond. Een glaasje wijn. en dan deze muziek, met de ogen gesloten. Dat moet de hemel zijn... Prachtige ambient muziek, dromerig, welluidend, voortkabbelend. Op de site van de band kan je verschillende songs beluisteren, met een video erbij (bij de rubriek Video)
http://www.sambox-music.com/


JO HAMILTON - THERE IT IS
[singer songwriter] Een frêle stem, begeleid door gitaar en bas. Een ongelooflijk warm en intiem gevoel, dat is wat deze combinatie van stem en muziekinstrumenten opwekt. Bij MySpace kan je verschillende songs in streaming beluisteren, op de eigen website kan je het album aankopen.
http://www.myspace.com/johamiltongown/music
http://johamiltongown.bandcamp.com/


THE GROOVEBLASTER - SILLY GAME
[Electro ]Electro, gemengd met jazz en soms zelfs wat blues. Sommige songs zijn echte dance muziek, andere zijn wat intiemer. Ook deze artiest heeft een pagina bij MySpace, maar ook bij SoundCloud, maar geen gratis downloads.
http://www.myspace.com/grooveblaster
http://soundcloud.com/thegrooveblaster
http://thegrooveblaster.com/?page_id=7


VRIJDAG HOORSPELDAG: DE ANDERE COMPARANT
Een hoorspel dat in 1969 uitgezonden werd door Vara. Het behandelt een sociaal-maatschappelijk thema, namelijk de moeilijkheden die zich voordoen bij een scheiding; het hoorspel geeft op uitstekende wijze de ongemakkelijke sfeer weer die ontstaat wanneer de ex-partners elkaar weer ontmoeten. De hoofdrollen worden vertolkt door Willie Bril en Paul van der Lek. Regie: Ad Löbler.
http://hoorspel.wordpress.com/2011/03/29/de-andere-comparant/














Netties werkt samen met:

verkenner banner



EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
During sex. I suddenly stopped and didn't move. She: "What are you doing?"
Me: "I've seen this on YouPorn, its called Buffering"
- @RobS87 -




oor logo
De nieuwe oogst



15 SPIEKBRIEFJES VOOR PHOTOSHOP

Photoshop is een heel handige beeldbewerker, maar hij bevat zoveel opties dat je al snel het noorden kan verliezen. In dit artikel worden je 15 spiekbriefjes aangereikt, die je vertellen hoe de menu's in elkaar zitten, en met welke toetscombinaties en snelkoppelingen je bepaalde taken sneller en gemakkelijker kan uitvoeren.
[Taal: ENG]
http://savedelete.com/photoshop-cheat-sheets.html


DE MEEST COMPLETE TWITTER APP LIJST
Onmisbaar voor alle verwoede twitteraars: een lijstje met alle mogelijke hulptools voor Twitter. Van web en desktop clients tot zoekers om mensen en trends te vinden, en ook sites die je kan koppelen aan Twitter om bijvoorbeeld foto's of video's te uploaden. Een schat aan informatie!
[Taal: ENG]
http://socialmediatoday.com/eric-goldstein/295232/most-complete-twitter-application-list-available-2011-edition


MAAAK WEBPAGINA'S PRINTVRIENDELIJK
Je kent het probleem: je komt op een website, en wil die printen, of een stuk ervan, maar je krijgt alleen een pagina met de reclame, of een blanco pagina, of... kortom alles behalve hetgeen je interesseert. Deze site kan helpen: je moet gewoon de url invullen van de website, en je krijgt de gewenste print. Vind je het een handige tool, dan kan je de bookmarklet installeren. Een filmpje vertelt je hoe het werkt.
[Taal: ENG]
http://www.printfriendly.com/


MERRIAM-WEBSTER WOORDENBOEK ONLINE

Zoals wij een Van Dale hebben, hebben de Britten een Meeriam-Webster, hét referentiepunt bij uitstek om de verklaring van woorden op te zoeken. De site is niet statisch ) je kan er niet gewoon woorden opzoeken, maar de inhoud wordt regelmatig aangepast met bijvoorbeeld tips voor gesprekken, maar ook een "trend watch" die in het oog houdt welke woorden er vandaag trendy zijn, in welke context.
[Taal: ENG]
http://www.merriam-webster.com/


BBC RADIO 6
Moeten we nog vertellen dat de openbare omroep BBC prachtige programma's brengt? Radio6 heeft zijn eigen site, en die draait voornamelijk rond muziek - funk en soul, met veel nostalgie. OP de site informatie over de programma's, over nieuwe muziek, over live concerten via de radio, en wat voor onze lezers natuurlijk interessant zal zijn: podcasts die je kan downloaden.
[Taal: ENG]
http://www.bbc.co.uk/6music/


WORLD AT PROTEST
Over de hele wereld zijn er mensen die protesteren tegen verschillende dingen. Tegen de overheid, tegen besparingsmaatregelen, tegen prijsverhogingen. Deze protesten worden door de verschillende nieuwsbronnen vermeld, en deze probeert een overzicht te brengen van die berichten.
[Taal: ENG]
http://worldatprotest.com/
http://www.makeuseof.com/dir/worldatprotest-people-protest


WEEZIC: SAMEN KLASSIEKE MUZIEK SPELEN

Wanneer muzikanten klassieke muziek spelen, dan is dat meestal in groepsverband, in een orkest. Om dan zo'n klassieke partituur in te studeren, kan het handig zijn om zo'n orkest rond je te hebben. Dat kan, virtueel toch, op deze site.
[Taal: ENG]
http://weezic.com/en


SYNTACLET: CODE BEKIJKEN
Een tool voor webbrowsers. Wanneer die een knappe website zien, dan vragen zij zich altijd af hoe die gemaakt is, en gaan zijn naar de code kijken. Maar vaak is die code niet netjes gepresenteerd - en dan komt deze tool, die je als bookmarklet in je browser kan installeren, van pas.
[Taal: ENG]
http://www.syntaclet.com/
http://www.makeuseof.com/dir/syntaclet-make-code-pretty


WOZZ.ME: CHATTEN MET EEN ONBEKENDE - MAAR DAN ANDERS
We kennen allemaal ondertussen het succes van Chatroulette, de dienst waarbij je lukraak in contact gebracht wordt met andere mensen op het web, waarmee je dan via de webcam kan chatten, of ze wandelen sturen door op de knop "next" te drukken.
Dit is een variant op deze site, doordat je je gesprekspartner niet meteen te zien krijgt, maar wel zijn foto zoals die op Facebook staat, verborgen achter blokjes. Bij elke minuut dat je samen chat verdwijnt er een blokje, wat je moet aanmoedigen om eerst te luisteren naar wat de ander te zeggen heeft, vooraleer je hem omwille van zijn uiterlijk afwijst.
[Taal: ENG]
http://www.makeuseof.com/tag/cool-websites-tools-may-11th-2011/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: INNOVISIE
Een site die gewijd is aan innovatie. Je vindt er berichten over ondernemingen, starters, nieuwe producten, vernieuwingen op vlak van werken, enz. Een simpele, klare design, en verzorgde taal.
[Taal: NL]
http://www.innovisie.be


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: FIETSEN EN LIEFDE
De eerste interactieve Facebook novelle werd bedacht door MojoMedia. Het verhaal begint bij StudioBrussel presentatrice Roos van Acker die een oproep doet omdat haar fiets gestolen was. Wat niet echt waar was, maar een uitgangspunt voor deze novelle, een spannend verhaal over de zoektocht naar de dief.
http://www.youtube.com/user/ditisroos
http://www.youtube.com/playlist?p=PL81FDEA94B97A5314


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: APPS FOR GHENT
Zoals je elders kan lezen in dit e-zine, is er heel wat te doen rond open data. In Gent zijn er de afgelopen weken verschillende bijeenkomsten geweest rond dit thema, onder de noemer "GentM". Er werden ondertussen al verschillende apps bedacht die gebruik maken van deze apps. Op de site "Apps for Ghent" staan ze verzameld. Downloaden en uitproberen maar - en regelmatig terugkomen om te zien wat er nog zoal voor apps van eigen bodem gemaakt zijn!
[Taal: NL]
http://appsforghent.be/?page_id=178


VRIJDAG MULTIMEDIA: WORLDS CINEMA

Een site die verwijst naar alternatieve films uit de hele wereld - cult, klassiekers, experimenteel. Bij elke film wordt een samenvatting uit de online film-encyclopedie IMDB vertoond, enkele snapshots, en links waar je de film kan bekijken (alhoewel we betwijfelen of alle downloads wel legaal zijn). Maar het is wel een interessante plek om alternatieve films te leren kennen.
[Taal: ENG]
http://www.worldscinema.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: WAT BEKEEK OBAMA OP TV?
Nadat Osama Bin Laden opgepakt was in Pakistan, vond men in zijn schuiloord video's. OP een daarvan was te zien dat de man naar zichzelf keek op de tv. Wat ene Tom Scott meteen een idee gaf - vermits sommigen er toch aan twijfelden of Osama echt naar zichzelf keek, was het misschien iets helemaal anders op tv. Misschien wel een of ander feuilleton? Of wie weeet, zelfs een aflevering van de Vlaamse soap Thuis? Hij maakte een site waarop je gewoon de url van een Youtube filmpje moet plakken, en je ziet Osama die ernaar kijkt...
[Taal: ENG]
http://www.tomscott.com/osama/#-Edv8Onsrgg
http://www.tomscott.com/osama/#Ow7u28xqM4k
http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/ookdatnog/ODN_110513_OsamaKijktNaarThuis


VRIJDAG MULTIMEDIA: TECH COMICS
Een prachtige reeks cartoons, die ons dagelijkse leven vol tech en sociale netwerken onder vuur neemt. Volgen, ontvrienden, Twitter... alles wordt hier met een korrel zout genomen, en de vinger wordt op de zere (en lachwekkende) plek gelegd.
[Taal: ENG]
http://itmanagement.earthweb.com/cnews/article.php/3902011/Tech-Comics-Unfriending.htm






Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:

Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com



sites logo
Bij de collega's



*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be



*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/




- Gezocht: crossmediale studenten
http://www.belgiancowboys.be/crossmedia/1795
- "Duke Nukem Forever" bezoekt Belgie
http://www.belgiancowboys.be/gaming/1792

AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- Kamer: niet extra heffen op beldiensten internet
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/2434084/2011/05/19/Kamer-niet-extra-heffen-op-beldiensten-internet.dhtml
- Prijs dataverkeer over de grens gaat fors omlaag
http://www.ad.nl/ad/nl/5595/Digitaal/article/detail/2433834/2011/05/19/Prijs-dataverkeer-over-de-grens-gaat-fors-omlaag.dhtml


digitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/
- Q-Dir: Verkenner met vele vensters
Voor de Windows Verkenner zullen weinig mensen warm lopen. Het kan allemaal beter. Het gratis alternatief Q-Dir maakt dat waar.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=28920
- Gratis tekenprogramma
HeliosPaint is een gratis tekenprogramma dat veel meer mogelijkheden biedt dan het Paint-programma van Windows.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=26702


elektrozine logo


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be

Autoradio met internetverbinding
Het Franse Parrot heeft als eerste een autoradio op de markt gebracht die op Google's besturingsplatform Android draait. De Asteroid biedt via 3G allerlei ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=5902
- Test: Passieve 3D-televisie van LG
Hoewel 3D-televisie nog maar in haar kinderschoenen staat, evolueert de technologie voortdurend. Terwijl vorig jaar actieve 3D de dienst uitmaakte, trekt ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=5900


computerworld logo

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- De Belgische CIO's maken zich ongerust over de veiligheid van de cloud
Daartegenover maken de Europese CIO's zich maar weinig bezorgd om hun netwerken, aldus Easynet Global Services, aan de hand van een bevraging.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=22588&style=99896
- De IT werd 100 jaar geleden geboren
En het is IBM die de kaarsjes mag uitblazen. 100 jaar geleden bracht Thomas J. Watson drie ondernemingen samen om de 'Computing Tabulating and Recording Company' te vormen (CTR). Een naam die misschien geen belletje doet rinkelen, tot het bedrijf niet veel later zijn naam verandert in 'International Business Machines' (IBM). Sinds zijn oprichting was 'Big Blue' betrokken in verschillende technologische ontwikkelingen.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=22583&style=99896



digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Welk type webgebruiker bent u?
Het consultancy bureau Keystone Network, gespecialiseerd in de bestudering van het gedrag van consumenten op het internet, heeft 5 profielen van 'Websumers' geïdentificeerd op basis van hun online gedragingen.
http://www.digimedia.be/News/nl/9158/welk-type-webgebruiker-bent-u.html
- LinkedIn aan opmars bezig in België
Talking Heads heeft een aantal cijfers over het professionele sociale netwerk LinkedIn op een rijtje gezet. Ziehier hun bevindingen.
http://www.digimedia.be/News/nl/9126/linkedin-aan-opmars-bezig-in-belgi.html

computertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Getest: Samsung 9 Series
http://computertaal.info/2011/05/19/getest-samsung-9-series/
- Pirate Bay sleept nieuwe servers aan
http://computertaal.info/2011/05/19/pirate-bay-sleept-nieuwe-servers-aan/

tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- 14:36 Google keert zich tegen blokkeren websites
http://tweakers.net/nieuws/74544/google-keert-zich-tegen-blokkeren-websites.html
- 13:25 'Amazon gaat epub ondersteunen'
http://tweakers.net/nieuws/74541/amazon-gaat-epub-ondersteunen.html


*** DATANEWS
http://www.datanews.be
- Dossier IT in de Kerk
http://datanews.rnews.be/nl/ict/nieuws/deze-week-in-data-news/widget-1184711118902.htm
- Top 30 van meest invloedrijke tech-twitteraars
http://datanews.rnews.be/nl/ict/nieuws/deze-week-in-data-news/widget-1184711118902.htm




*** MOBILEREVOLUTION
http://www.mobilerevolution.be

- Ook Huizenjacht nu in Tweede Scherm van VT4
http://www.themobilerevolution.be/2011/05/19/ook-huizenjacht-nu-in-tweede-scherm-van-vt4/
- Eerste app van Belgische politieke partij: Groen!
http://www.themobilerevolution.be/2011/05/17/eerste-app-van-belgische-politieke-partij-groen/



tip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut



Voor deze rubriek danken wij
Arnold Top en Gerard Schaefers (Sjeef)






BEVEILIG SMARTPHONES TEGEN MODERNE DREIGINGEN
~ Zeven tips om smartphones te beveiligen ~ (deel 1)

Het gebruik van mobiele telefoons is de laatste jaren veranderd; tegenwoordig dragen smartphonegebruikers miniatuurcomputers met zich mee. Bij verlies of diefstal staat er meer op het spel dan alleen het verlies van contactgegevens en tekstberichten. De smartphone geeft onbeperkt toegang tot gevoelige informatie, het plegen van telefoontjes, registratie voor ongewenste diensten en kan zodoende resulteren in enorme financiële schade. BullGuard geeft zeven tips om de mobiele telefoon beter te beveiligen:

1 – Gebruik een pin- of ontgrendelcode
Er zijn verschillende manieren om de smartphone met een code te vergrendelen. Moderne telefoons kunnen uitgerust zijn met een 'patroon'-code – een gepersonaliseerde vorm die op het scherm getekend wordt om toegang te verlenen tot het toestel. Een pincode is een numeriek alternatief voor een wachtwoord. Vermijd eenvoudig te raden codes zoals '1234' of 'welkom'.

2 – Bescherm gevoelige informatie
In smartphones zit, vaak verwijderbare, opslag. Veel smartphone-platforms bieden software aan die bestanden of folders kunnen versleutelen, waardoor eerst een code ingevoerd moet worden voordat de bestanden kunnen worden bekeken of gekopieerd. Naast gebruik van deze software is opslag van gevoelige data op een beveiligde online server, in plaats van op de telefoon zelf, een goede optie. Bij verlies of diefstal kunnen login-gegevens eenvoudig worden veranderd of data volledig worden verwijderd.

3 – Let op met wireless
Denk aan het uitzetten van de draadloze verbinding wanneer deze niet gebruikt wordt. Naast dat dit batterijbesparend is, houdt het schadelijke partijen buiten de deur. Daarnaast vormen draadloze hotspots en onbekende netwerken risico's wanneer deze gebruikt worden door middel van de zogenoemde 'evil twin attack' - een schadelijke partij doet zich voor als een legitieme hotspot van een groot bedrijf. Verder is het gebruik van VPN (virtual private network) het overwegen waard voor iedereen die communiceert in een corporate omgeving.
Bron: Bullguard via Octane PR
http://www.bullguard.com/


BEVEILIG SMARTPHONES TEGEN MODERNE DREIGINGEN
~ Zeven tips om smartphones te beveiligen ~ (deel 2)

4 – Wees voorzichtig met applicaties
De toenemende malware op het Android-systeem maakt dat men alerter moet zijn bij het downloaden van applicaties. Let op de eisen die gesteld worden bij de installatie ervan. Zijn ze realistisch? Het is veiliger om officiële kanalen te gebruiken voor het downloaden van applicaties. Het opslaan van gebruiksgegevens en wachtwoorden lijkt handig, maar maakt de websites ook vrij toegankelijk voor anderen. Websites die gevoelige informatie bevatten kunnen het beste via versleutelde protocollen bezocht worden. Een voorbeeld hiervan is de 's' bij https:// of een zichtbaar icoontje van een slot in de statusbalk.

5 – Denk na voordat je rooting toepast
Rooting wordt steeds populairder onder Android-gebruikers, omdat je hiermee toegang krijgt tot het besturingssysteem. Dit opent echter ook de weg voor infectie door malware. Rooting houdt in dat het bestandssysteem aangepast wordt zodat read-only bestanden en delen van het besturingssysteem toegankelijk worden. Hierdoor kunnen read-only applicaties worden veranderd of verwijderd en kan de bootscreen worden veranderd. Verder kunnen back-ups van het hele systeem worden gemaakt, gespecialiseerde applicaties gebruikt en aangepaste gebruikersinterface en alternatieve versies van het besturingssysteem worden geïnstalleerd. Waar rooting voorheen alleen werd gedaan door experts die op de hoogte waren van potentiële risico's, is dit tegenwoordig voor iedereen mogelijk.

6 – Maak back-ups
Verlies of diefstal van smartphones leidt tot verlies van belangrijke documenten, contactpersonen, berichten, afspraken en andere informatie. Dit kan vervelende gevolgen hebben. Regelmatig back-ups maken is dus belangrijk. Sommige beveiligingssuites, speciaal ontwikkeld voor mobiele apparaten, bieden automatische online back-upfaciliteiten.

7 - Installeer beveiligingssoftware
De installatie van beveiligingssoftware kan veel van de potentiële dreigingen die geassocieerd worden met smartphones vermijden. Naast het bieden van standaard
malware-, spam- en firewall-beveiliging, kan het de telefoon op afstand beheren en vergrendelen en gevoelige data verwijderen. Mits de telefoon GPS heeft, kan deze gelokaliseerd worden. Naast dat beveiligingssoftware bescherming biedt tegen de huidige dreigingen, behoudt de gebruiker ook controle over de smartphone. Hierdoor hebben dieven geen kans meer.
Bron: Bullguard via Octane PR
http://www.bullguard.com/


TIP OUTLOOK 2010: SOCIAL CONNECTORS

Outlook Social Connector is een set tools waarmee je op de hoogte blijft van nieuws over je vrienden, collega's, familie, via meldingen uit Facebook en Linkedin.
Deze tool kan je downloaden via de Microsoft site. Hiervoor met je eerste het setup-bestand downloaden (OSC.MSI), door het bestand aan te klikken en te downloaden op je harde schijf. Na installatie dubbelklik je op dit bestand,om het Setup programma op te starten. Volg de instructies op het scherm om de installatie af te ronden.
http://office.microsoft.com/en-us/outlook/social-connector-for-microsoft-outlook-HA101794273.aspx


TIP OFFICE 2010: NIEUWE FOLDER IN MY PLACES
In Office kan je heel wat instellingen aanpassen aan je eigen behoeften. Zo bijvoorbeeld de My Places balk in het dialoogvenster dat je te zien krijgt wanneer je een bestand opent vanuit een van de Office onderdelen. Die kan je namelijk aanpassen, om naar een bepaalde map, schijf of netwerk te verwijzen. Dat is erg handig, want zo moet je niet telkens gaan bladeren naar de folder die je toch vaak gebruikt.
Om een nieuwe snelkoppeling aan de My Places Balk toe te voegen, ga je als volgt tewerk:
Klik, met een bestand open dat je wil bewaren, op de Microsoft Office Button. Kies "Save As". Blader naar de folder die je wil toevoegen aan My Places. Klik op een blanco plek op de My Places balk. En klik vervolgens op Add Folder Name.
Deze folder verschijnt nu als een snelkoppeling op de My Place balk. Dit proces kan je voor elk van de verschillende onderdelen van Office herhalen - en natuurlijk ook verschillende mappen aanduiden per onderdeel.
http://www.lockergnome.com/windows/2011/02/01/5-office-tips/


TIP OFFICE: TEKST IN EEN EXCEL 2007 CEL LATEN VERSPRINGEN NAAR VOLGENDE LIJN

Tik je in een cel van een Excel 2007 rekenblad een lange tekst in, langer dan de cel groot is, dan zal die tekst automatisch doorlopen in de volgende kolom, tenminste als de volgende cel blanco is. Je kan er wel voor zorgen dat de tekst meerdere lijnen gaat beslaan (wrap text) . Daarvoor moest je bij vorige versies naar het menu waarin je de cel formatteert. Vanaf versie is dat veel handiger opgelost: je moet gewoon de gewenste cel selecteren en dan op de Ribbon het tabblaadje Home kiezen, en daar, bij de groep Alignment, "wrap text" kiezen.
http://www.lockergnome.com/windows/2011/02/01/5-office-tips/




shareware logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...




CLIMSY: SNEL EEN SCREENSHOT MAKEN

Windows all - 935k - freeware
Een kleine tool om niet alleen een schermafdruk te maken, maar om die ook met één klik op het web te hosten, zodat je de url kan delen met je vrienden. Daarbij kan je kiezen of je de afdruk zet op de server van Climsy zelf, bij ImageShack, dropbox of de eigen harde schijf.
http://www.climsy.com/index.php
http://www.chip.de/downloads/Climsy_47740518.html


ICY TOWER - EVEN ONTSPANNEN
Windows all - 3,7 MB - freeware
De boog moet niet altijd gespannen staan. Icy Tower is een kort behendigheidsspel voor oud en jong, dat je in een mum van tijd kan spelen. ideaal om te spelen terwijl je aan de telefoon hangt te wachten bij je oproep naar het callcenter...
http://www.freelunchdesign.com/
http://www.chip.de/downloads/Icy-Tower_24081484.html


AVG LIVEKIVE: ONLINE BACKUP
Windows XP/Vista/7 - 15,9 MB - freeware
AVG kennen we allemaal van de gratis antivirus, maar nu heeft het bedrijf nog een nieuwe dienst uitgebracht: LiveKive. Daarbij krijg je 5 GB gratis online ruimte, waarop je een backup kan zetten, gegevens kan synchroniseren en uitwisselen.
http://www.avg.com/airspace-2
http://www.chip.de/downloads/AVG-LiveKive_47851667.html


MULTI MONITOR MOUSE
Windows XP/Vista/7 - 396 kb - freeware
Met deze tool wordt de functie van de muis uitgebreid zodat je er ook twee monitoren mee kan bedienen. De software "leest" hoe groot de schermen zijn, en verwerkt dat dan in de bewegingen zodat je automatisch naar het tweede scherm overspringt.
http://www.chip.de/downloads/Multi-Monitor-Mouse_47850895.html
http://research.microsoft.com/en-us/um/people/benko/


IPHONE EXPLORER BY MACROPLANT
iPHone - freeware
Normalerwijze kan je de inhoud van je iPod, iPhone en C° besturen via de eigen tools van Apple. Met dit progje kan het ook anders: het toestel wordt beschouwd als een gewoon USB-toestel, zodat je via je Explorer bestanden kan overzetten, bewerken, enz.
http://www.chip.de/downloads/iPhone-Explorer-by-Macroplant_47874389.html


PICAPIC: GAME
web app - freeware
Dit is een web app, wat wil zeggen dat je het in je browser kan draaien, en zo verschillende LCD games kan spelen die naar een moderne interface overgezet werden. Uiteraard de vele klassiekers: Donkey Kong, Mickey & Donald, Zelda, enz.
http://www.hipopotamstudio.pl/
http://www.chip.de/webapps/Pica-Pic_48022154.html


XNCONVERT: BESTANDSFORMATEN CONVERTEREN
Windows XP/Vista/7 - 7,6 MB - freeware
Je hebt een foto gemaakt, en die is in het RAW formaat. En nu wil je die omzetten naar het minder grote JPEG formaat? Dat kan, met dit progje. Je kan nog veel meer met deze beeldbewerker, die meer dan 400 manieren aanbiedt om afbeeldingen te converteren. Verder kan je ook de meest rudimentaire bewerkingen uitvoeren, zoals vergroten / verkleinen, een watermerk toevoegen, enz.
http://www.xnconvert.com/
http://www.xnconvert.com/


MP3 GAIN PORTABLE

Windows all - 2,3 MB - freeware
Deze tool analyseert het volume van de geluidsbestanden in je bibliotheek, en zorgt ervoor dat die allemaal op hetzelfde niveau komen te staan. Het programma werkt zonder kwaliteitsverlies. Dit is een draagbare versie van de tool, die je dus op een USB stick kan zetten en vandaar draaien op een gastcomputer.
http://www.chip.de/downloads/MP3Gain-Portable_48078740.html
http://mp3gain.sourceforge.net/download.php


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: HEBBES AUTO
Nokia - freeware
Op zoek naar je droomwagen? De sleutels van je toekomstige wagen liggen binnen handbereik met de nieuwe gratis app Hebbes Auto. De belangrijkste kenmerken op een rijtje: zoek direct in je buurt, zoek op basis van uitgebreide zoekcriteria en bekijk de gedetailleerde specificaties van de wagen. (Bron: Progress Communications)
http://store.ovi.com/content/67434


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: MIJNTVGIDS
Nokia - freeware
De meest complete tv-gids van de Benelux. Kies uit meer dan tachtig zenders en bekijk de programmering voor de komende zeven dagen. Helemaal handig: voeg je favoriete programma's toe aan je 'watch list', deel programma's via Twitter of e-mail en bekijk trailers. (Bron: Progress Communications)
http://store.ovi.com/content/67719

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.




Het laatste woord....



Wij ontvingen volgende vraag:
<<<
Ik heb een website met honderden documenten (pdf, ppt, …).
Bij ieder document staat een beetje uitleg en een download link.

Door het groot aantal documenten wordt dit moeilijk onderhoudbaar en zou ik naar een documentbeheersysteem willen overschakelen.

Hebben jullie lezers misschien tips (voor een open source of freeware script)?
Gewenste features zijn:
- Documenten kunnen opladen door admin (maar ook door bezoekers aan de site, deze worden pas na goedkeuring door admin op de site geplaatst), evt in batch
- Documenten taggen en samenvatting voorzien, ook auteur, jaartal ed (dus een aantal customiseerbare velden)
- Search functie die ook documenten kan indexeren (minstens pdfs)
- Leuk zou ook een beoordelingsfunctie zijn of download teller
- Bezoeker moet ook door de documenten kunnen browsen (die niet alleen zoeken).

Suggesties welkom

Eric
Eric Sleeckx [eric.sleeckx@telenet.be]

>>>






NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32
2220 Heist op den Berg


Coordinator &
verantwoordelijke uitgever
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO)
Manu Drieghe

Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.



AFSLUITER VAN DE WEEK
Telkens de mens een betere muizenval uitvindt,
komt de natuur onmiddellijk met een betere muis.
- James Carswell -