netties banner




Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie:
21/4//2011
om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be




INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord




Enkele lezers op Twitter:
http://www.twitter.com/marijkepante
http://www.twitter.com/helalalphen
http://www.twitter.com/pietr
http://www.twitter.com/hewlettt

Uw naam hier? Meld u aan!

NeTTieS
Jaargang 15
Nummer 696 van 16/4/2011



Gegroet lezer,

Mag ik even vertellen hoe belangrijk Twitter geworden is als nieuws en communicatiekanaal voor mij - en ongetwijfeld voor talloze anderen? Gisteren zette ik tegen 8u mijn tv aan, om naar Komen Eten te kijken op VT4. Meteen verscheen op het scherm een ticker die aankondigde dat er om 21u een interview volgde met Van Gheluwe. Waarop ik mijn Twitter client opstartte (Tweetdeck), en het bericht meteen doorspeelde. Andere Twitteraars wezen me erop dat het een herhaling was, want om 19u was het interview al een eerste keer uitgezonden. Via de verschillende VRT-twitteraccounts vernam ik dat VRT meteen al in Terzake enkele betrokkenen zou interviewen. Door de hashtag #vangheluwe te volgen, kon ik de reactie lezen van de andere twitteraars. Later op de avond kreeg ik een telefoontje van een collega, dat er nog teksten ontbraken voor een bepaalde uitgave. Via een DM (direct message) naar nog een andere collega pleegden we overleg, en kon het probleem opgelost worden. Een van de mensen die ik volg, een auteur, meldt dat zijn zoontje dringend naar het hospitaal gebracht werd met een vermoedelijke aanval van kroep. En meteen kreeg hij steunbetuigingen en goede wensen van heel wat andere twitteraars.
De volgende ochtend, tijdens De Ochtend, werd ik, door @lisimbo (Lisbeth Imbo) en @jonasmuylaert te volgen, op de hoogte gebracht van de volgende studiogast in het programma, zodat ik op tijd de radio kon opzetten. Ondertussen heb ik natuurlijk ook nog ontelbare links gevonden naar interessante onderwerpen voor artikels, tips, enz, en zelfs een afspraak gemaakt om volgende week samen te gaan eten met een vriendin. Je ziet het: Twitter is een volwaardig communicatiekanaal geworden, naast e-mail, sms en telefoon...

In dit nummer zal je dus ook verschillende berichten lezen over Twitter, maar ook over de andere groten uit het internetwereldje: Google, Microsoft, Facebook. En ja, weer wat berichten over de privacy, en auteursrechten, want op dat vlak blijft het maar aanmodderen.

Veel leesplezier gewenst, en hopelijk treffen wij u volgende week, bij leven en welzijn, weer aan.
Hilde


Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe
http://www.twitter.com/hvangool


Heb je een Nokia smartphone? Download onze app om netties te lezen:
http://store.ovi.com/search?q=netties


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!



verkenner banner



Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




SCHOOL IN MAINE KOOPT IPAD2 VOOR DE KLEUTERS
Ja, de pagadders zijn er snel mee weg. Maar is dat niet wat duur?

Het is geweten: de kleintjes zijn snel weg met de iPad. Menige vader en moeder zal je trots een filmpje tonen waarin de kleine, hoe jong ook, meteen overweg kan met alle toetsen op de iPad 1 en 2. Stop de pagadder zo'n tablet in de pollen, en hij is de hele dag zoet - tot hij natuurlijk begint met dat ding op de grond te meppen, want dat is wat de kleintjes ook graag doen. Zou de Ipad dat trouwens kunnen overleven?
Door zijn heel natuurlijke interface is het toestel dus ideaal voor kindjes en mama's (papa's ook natuurlijk), om hen al spelende slim te maken, of zoet te houden met wat aangepaste kinderfilmpjes. Maar er is nog een verschil tussen die vaststelling, en de aankondiging die we lazen bij Electronista(1). Daarin lees je namelijk dat een school in het Amerikaanse Auburn (Maine) 285 iPad2 toestellen zal aankopen voor alle kleintjes en hun onderwijzers.
Dan slaan wij natuurlijk aan het rekenen. Het goedkoopste toestel (16 GB met WiFi) kost 479 euro in België (tussen haakjes: bekijk ook eens de prijsvergelijking in de verschillende landen (2). 285 toestellen kosen 136.515 euro. Veel geld, niet? Hoeveel kindjes uit armere gezinnen zouden voor dat geld niet wat extra gezond eten kunnen krijgen, hun ouders wat meer steun - om niet te spreken van de stapels en stapels kinderboeken die je voor dat geld zou kunnen kopen?
En dan hopen wij in stilte dat er ooit eens een einde gaat komen aan die Apple-gekte, en mensen terug gaan beseffen dat je niet hip wordt door "iets" te doen met een (duur) Apple-toestel. Maar ja, dat zal ijdele hoop zijn zeker?
http://www.setteb.it/7b/img_2011/12/12-10815b_tabellaprezziintlipad2big.jpg
http://www.electronista.com/articles/11/04/08/teachers.saw.remarkable.progress.using.ipads/


GOOGLE REORGANISEERT - DRASTISCH
Loonzakje zal afhangen van slagen in de sociale media

Sinds maandag is Larry Page terug CEO (chief executive officer) van Google - noem het maar "de grote baas". En meteen heeft hij al zijn stempel gedrukt, en duidelijk gemaakt hoe hij de toekomst ziet van het bedrijf.
Om te beginnen heeft hij het management team volkomen overhoop gegooid; de ingenieurs krijgen terug meer belang, elke productgroep heeft een verantwoordelijke gekregen die rechtstreeks aan Page moet rapporteren. Daarmee wil Page duidelijk maken dat voor hem innovatie belangrijk is - iets wat ooit het handelsmerk was van het bedrijf, maar wat ondertussen verwaterd is tot halfslachtige pogingen om van de "20% projecten" iets te maken. Zoals je weet mag bij Google elke werknemer 20% van zijn tijd besteden aan projecten die hij zelf bedenkt en belangrijk vindt. Zo is o.a. Gmail een platform dat ontstaan is uit een 20% project.
Maar de laatste tijd zijn steeds meer van die projecten de mist in gegaan - denk maar aan Buzz en Wave. Google slaagt er ook niet in om een leefbaar alternatief voor de sociale media te bedenken. Meer nog: het voelt de hete adem van Facebook in zijn nek. Want met zijn 500 miljoen gebruikers, die via de "Like" button artikels relevantie geven, is het voor Facebook veel gemakkelijker aan het worden om relevante zoekresultaten te vinden, dan het arme, door SEO goochelaars en content farms geplaagde Google. En bovendien is er ook nog Twitter, dat op vlak van real time nieuws iedereeen voorbij steekt.
Zal het je verwonderen dat Larry Page, meteen in zijn eerste week als CEO, in een memo aan de Google-medewerkers duidelijk gemaakt heeft dat het bedrag dat dit jaar in hun loonzakje steken zal, volledig afhankelijk is van de vraag of Google zal doorbreken in het social media landschap?
Meer over de hervormingen die Page doorvoert bij LA Times en Business Insider
http://latimesblogs.latimes.com/technology/2011/04/exclusive-google-ceo-larry-page-completes-major-reorganization-of-internet-search-1
http://www.businessinsider.com/heres-the-memo-telling-all-google-employees-their-2011-pay-depends-on-google-sucking-less-at-social-2011-4?op=1giant.html


PANDORA ZENDT JOUW PERSOONLIJKE GEGEVENS NAAR ADVERTEERDERS
Niets vreemd aan, dat doet toch iedereen? Neen dus.

Het was even schrikken verleden week, toen bekend werd dat de o zo populaire muziek streaming dienst Pandora achter de rug van de gebruiker gegevens over hem doorstuurde naar adverteerbedrijven.
Ach, zal je schokschouderen, dat is toch niets nieuw? Pandora haalt haar inkomsten immers van advertenties, en om die advertenties zo doelgericht mogelijk te vertonen, is het toch logisch dat er gegevens over de gebruiker verzameld worden? Je denkt dan meestal aan surfgewoonten die genoteerd en doorgegeven worden, en dat is toch niet zo erg? Maar als je dan weet dat het om veel meer gaat, dan frons je toch even de wenkbrauwen. Pandora zendt immers ook jouw geboortedatum, je geslacht, de ID van je Android toestel, zelfs gegevens van je GPS, met andere woorden de plek waar jij je bevindt naar de adverteerder door.
Dit werd allemaal bekend, toen Pandora moest toegeven dat het een dagvaarding ontvangen had van een Amerikaanse Grand Jury, om zich te komen verantwoorden voor het doorzenden van die data. Pandora zou trouwens niet de enige zijn - het Amerikaanse FTC zou een grootscheeps onderzoek instellen naar andere makers van apps voor de Android maar ook voor de iOS toestellen, die zich eveneens aan dergelijke praktijken bezondigen.
Volgens Ars Technica echter is het niet zozeer de maker van de apps voor die toestellen die over de schreef gaat, als wel de adverteernetwerken, die, vaak zonder medeweten van de ontwikkelaar, toegang zouden krijgen binnen het OS tot al die gegevens. Met name worden de adverteernetwerken AdMarvel, AdMob, comScore, Google Ads, en Medalets genoemd.
Zoals reeds gezegd aan het begin van dit artikel, is het business model van Pandora gebaseerd op inkomsten uit doelgerichte advertenties, waardoor het begrijpelijk is dat diensten zoals Pandora de adverteernetwerken toegang geven tot deze gegevens. Begrijpelijk, maar daarom niet correct. Want de gebruiker moet hiervan op voorhand op de hoogte gesteld worden, en hij moet hiervoor toestemming geven. Wat Pandora dus nagelaten zou hebben.
Lees ook de commentaren bij Ars Technica.
http://arstechnica.com/gadgets/news/2011/04/pandora-transmits-gps-gender-birthdate-other-data-to-ad-servers.ars
http://www.betanews.com/article/Pandora-sends-personal-data-en-masse-to-advertisers-researcher-says/1302205836


ZOU ER OOK EEN ABONNEMENTSMODEL VOOR E-BOEKEN KOMEN?
Boeken kopen of streamen?
Twee weken geleden kondigde online boek- en platenzaak Amazon aan dat het begon met een dienst waarbij jij je muziek in een virtueel kastje bij hen kon stoppen, om die dan te streamen waar je ook bent, op gelijk welk toestel: je desktop, je laptop, je mobieltje.... Uiteraard merkten waarnemers op dat de platenlabels dit niet zonder slag of stoot zouden aanvaarden. Maar het feit is dat de muziekindustrie toch zal moeten leren leven met het idee van streaming muziek. De tijd dat je echt muziek aankocht om te "bezitten" lijkt voorbij, het tijdperk van de abonnementen is aangebroken: tegen betaling van een bepaald bedrag krijg je toegang tot alle mogelijke muziek uit de hele wereld. Denk maar aan een dienst zoals Spotify, dat erg populair is in Europa.
In de VS werkt dat abonnementsmodel trouwens ook al voor films, denk maar aan Netflix en Hulu. Maar zou dat abonnementsmodel ook werken voor boeken?
Een Spaans bedrijf, 24symbols, wil het in elk geval proberen. Deze zomer start het met een abonnementsdienst waarmee het de "Spotify voor e-boeken" wil worden. Er zullen twee soorten abonnementen zijn: eentje gratis, gesubsidieerd met advertenties, en eentje dat 10 euro per maand kost. Alle boeken zijn DRM-vrij, maar dat maakt niet veel uit, want de dienst is volledig cloud-gebaseerd: de boeken worden gestreamd, je downloadt dus geen e-boeken om ze te lezen.
Nu is het idee dat advertenties in onze boeken zullen verschijnen niet meteen aantrekkelijk. Maar het idee van e-boeken per abonnement is nog niet zo slecht. Door het boek op een centrale plek in de cloud te zetten, heb je het in zekere zin altijd bij je, ook al heb je niet je iPad of laptop bij je waarop dat boek staat. Gewoon even inloggen op de server, en je kan gaan lezen.
Meer over dit interessante initiatief bij ReadWriteWeb.
http://www.readwriteweb.com/archives/streaming_or_buying_books_will_readers_choose_a_su.php
http://www.24symbols.com/


EUROPEANA OPENT ZIJN API
1500 instituten komen binnen handbereik

Europa mag terecht trots zijn op zijn musea. Die komen hoe langer hoe meer online. Een overkoepelend initiatief om alle musea op een centrale plek toegankelijk te maken is Europeana, een portaal dat toegang geeft tot de digtale bibliotheken van Europa. Er zijn meer dan 15 miljoen culturele objecten te vinden, zoals schilderijen, tekeningen, gearchiveerde documenten, brieven, radio-uitzendingen, filmen, nieuwsuitzendingen. Een 1500 instellingen werken mee aan Europeana, waaronder de British Library in Londen, het Rijksmuseum van Amsterdam, en het Louvre van Parijs.
Europeana heeft nu iets heel interessant gedaan: het heeft haar API publiek gemaakt. Dat is de Application Programming interface, en het wil dus zeggen dat andere toepassingen gebruik kunnen maken van de gegevens van Europeana, en er andere toepassingen op kunnen bouwen. Om de ontwikkelaars een duwtje in de rug te geven, heeft Europeana begin deze maand een eerste hackathon gehouden, een soort hackwedstrijd, om het potentieel te tonen van de API.
Bij ReadWriteWeb (1) vertellen ze over enkele van die projecten die er tijdens de hackaton ontwikkeld werden. Zo is er een project dat een nieuwe verpakking voor de API bedacht, zodat men de zoekopdracht kan uitvoeren op basis van geografische ligging. Door combinatie met OpenLayers kan men dan een vierkantje tekenen op een map, en zo de grenzen aangeven binnen dewelke gezocht mag worden.(2)
Een ander project wil je dan helpen om ook minder bekende stukken van onze cultuur te ontdekken, door een willekeurig beeld te tonen.(3). Kortom, razend interessante evoluties die bij Europeana staan te gebeuren. Tijd dus dat we daar wat meer aandacht aan besteden, dan altijd maar rond Google te hangen!
http://www.readwriteweb.com/archives/hacking_europes_cultural_heritage_with_europeanas.php
http://amercader.net/blog/2011/04/europeana-hackathon
http://europeana.fe2.nl/


GEOTRACKING TECHNIEKEN WORDEN STEEDS BETER..
Vluchten kan niet meer?

Anoniem zijn op het internet, kan dat nog wel? Je bent immers altijd opspoorbaar via je IP-adres (tenzij je omwegen gebruikt zoals proxies enz.). Die IP adressen worden trouwens ook gebruikt om te bepalen waar jij je bevindt. Want heb jij er al eens bij stilgestaan hoe het komt dat Google weet dat jouw desktop zich in Huppeldepul bevindt, alhoewel daar toch duidelijk geen GPS ingebouwd zit?
Die techniek was in het verleden nog redelijk vaag, en kon je locatie op 20 mijl na bepalen. Nu is er echter een nieuwe methode voorgesteld, die veel nauwkeuriger is - tot op 690 meter, om juist te zijn. De techniek maakt gebruik van Google Maps, data packet inspectie, IP adressen. Om de afstand te berekenen van de computer in kwestie, wordt bij deze methode de tijd genomen die een datapakket nodig heeft om bij die bewuste computer te geraken, en dit wordt dan in de overeenkomstige afstand omgezet.
De juiste uitleg vind je o.a. bij Webpronews. Wat wij vooral onthouden is dat dit een methode is die gebruikt kan worden zonder jouw inspraak, ook wanneer jij dus niet wil dat jouw locatie bekend is. Want het proces is puur client-onafhankelijk. Erger nog: zelfs al zou je je achter een proxy-server verbergen, dan zou deze methode dat kunnen vaststellen. De exacte locatie van jouw computer zou onbekend blijven, maar niet het feit dàt je een proxyserver gebruikt. En dat is een heel gevaarlijk punt - want zo verliest de proxyserver zijn nut als tool om censuur te vermijden: men moet maar gewoon bepalen dat al wie gebruik maakt van een proxyserver, geen toegang meer heeft tot bepaalde informatie of fora....
http://www.webpronews.com/geotracking-techniques-getting-closer-and-closer-2011-04


PR STRIJD TUSSEN MICROSOFT EN GOOGLE WOEDT IN VOLLE HEVIGHEID
Microsoft twijfelt aan veiligheid Google apps
Google, Microsoft, Facebook. Drie grote namen uit de tech-wereld. Zij moeten het hebben van beleggers, en wie beleggen zegt, zegt ook PR. De reputatie verzorgen dus. En dat is wat de drie uiteraard doen. Google en Microsoft in een bitsig PR gevecht, Facebook doet het op zijn eentje.
Dat laatste heeft namelijk een opmerkelijk initiatief aangekondigd: het maakt van haar servers een "open source" project. Kort samengevat vindt Facebook dat de manier waarop haar servers omgaan met het vele verkeer op de sociale netwerksite ideaal. De servers zijn schaalbaar, en groeien mee met het stijgende verkeer; zij zijn energie-efficiënt, enz. Facebook wil nu die manier waarop de servers werken openbaar maken, en roept iedereen op om Facebook's voorbeeld te volgen. (1)
Wat niet meteen een erg realistisch voorbeeld is. Waarnemers wijzen er immers op dat de servers van facebook gekoeld worden door gewone omgevingslucht, en dat er geen speciale koelinstallaties gebruikt worden. Wat wel opgaat voor de plek waar de Facebook servers staan, maar niet kan opgaan voor warmere locaties...(1)(2)(3). Maar als PR-stunt kan het natuurlijk wel tellen, dat imago van "open source" kleven op een dienst die zo vaak onder vuur ligt omwille van de privacy.
Ondertussen vechten Microsoft en Google een bitsige PR-strijd uit. Het laatste feit in dat gevecht is de beschuldiging die Microsoft uit tegen Google, als zou Google Apps for Government, de cloud dienst voor de overheid, niet over de veiligheidscertificaten zou beschikken die Google beweert te hebben. Uiteraard probeert Microsoft hiermee Google, dat stilaan steeds meer overheidsopdrachten voor cloud computing in de wacht sleept, een hak te zetten (4) (5). GigaOm heeft een heel interessant artikel over de achtergrond van dit partijtje moddergooien.
Dat de strijd tussen Microsoft en Google zo bitsig is, heeft echt wel zijn redenen. Gisteren zeiden we al dat Google de hete adem in zijn nek voelt van Facebook en Twitter, maar ook Microsoft begint aan te stormen. Recente cijfers duiden er namelijk op dat Bing & Yahoo nu meer dan 30% van de server markt in handen hebben, en in maart samen meer dan 5% groeiden. (6). Google heeft nog altijd 64,42% van de markt in handen, maar moest toch 3% prijsgeven. Een trend die alleen maar kan blijven groeien, nu Microsoft zijn nieuwe browser IE uit heeft, waarin Bing als standaard zoeker ingesteld is (tenzij de gebruiker dat wijzigt uiteraard...)
http://www.marco.org/4458987911
http://www.theregister.co.uk/2011/04/08/facebook_opens_dataceters/
http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2383283,00.asp
http://thenextweb.com/microsoft/2011/04/11/microsoft-google-is-lying-about-safety-certification/
http://gigaom.com/cloud/why-microsoft-and-google-are-fighting-dirty-over-uncle-sam/
http://searchengineland.com/bing-yahoo-pass-30-search-engine-market-share-hitwise-says-72565


GOOGLE LATITUDE, STREAMING BIJ YOUTUBE, EN GAMES
Nieuwigheden volop bij Google!

Na het filosofisch praatje over Google toch ook enkele concrete nieuwigheden. Om te beginnen start Google op zijn YouTube videodienst met een streaming aanbod: YouTube Live. Daar zullen "partners" een uitzending live kunnen streamen - wat dus inhoudt dat niet elke Janneke en Mieke zomaar kunnen gaan streamen. De dienst zal ongeveer hetzelfde aanbieden als concurrerende streamers zoals Ustream: een live kanaal, vergezeld van een chatroom. Alle uitzendingen zullen op voorhand aangekondigd worden, zodat jij ze aan jouw kalender kan toevoegen om eraan herinnerd te worden. (1)
Een tweede bericht is dat Google nu serieus de aanvl ingezet heeft op Foursaure. Je kan al sinds februari in de locatiedienst Latitude van Google "inchecken", net zoals je dat bij Foursquare kon. Nu is dat aanbod uitgebreid tot plekken over de hele VS. Dat wil dus zeggen dat je, wanneer je incheckt in een plek, die plek en informatie erover kan delen met je vriendenkring. Je kan ook een geschiedenis bijhouden van de plekken die je bezocht hebt, zodat je kan zien waar je het meest was. En de eigenaar van een plek waar je regelmatig komt, kan je iets aanbieden voor je trouwe klandizie. Kortom: alles wat Foursquare ook aanbiedt - maar dan onder de Google paraplu. '2)
De derde aankondiging rond Google is ludiek: Google lanceert raadseltjes. "A Google A Day" is een spel, waarbij Google elke dag een raadsel voorlegt aan de gebruikers. En natuurlijk kan het antwoord gevonden worden door slim gebruik te maken van Google. Waarmee Google natuurlijk wil aantonen hoe goed de zoekmachine werkt. De puzzel is te vinden op aGoogleAday, maar ook op de kruiswoordpagina van de New York Times (papieren editie).
http://youtube-global.blogspot.com/2011/04/youtube-is-going-live.html
http://www.webpronews.com/google-latitude-check-in-offers-foursquare-2011-04
http://agoogleaday.com/
http://blogs.wsj.com/digits/2011/04/11/google-goes-gaming-with-search-puzzles/


TWITTER TRENDS GAAT DE GEOLOCALE TOER OP
Geen België, wel een Amsterdam

De meeste mensen die in Twitter wonen, komen raar of zelden op de startpagina van Twitter zelf, maar blijven op de pagina met hun tijdslijn, of werken met een speciale client zoals Tweetdeck. Toch valt er op die algemene pagina toch wel wat te ontdekken, zoals de populaire trends op Twitter.
Sinds enkele maanden heeft Twitter daar nog een optie aan toegevoegd: trends per regio - iets wat deze week nog uitgebreid werd. Voorheen waren er slechts 41 steden waarvan de trends in het oog gehouden werden, nu zijn er daar 70 bijgekomen. Wie het lijstje bekijkt, zal zien dat België er niet bij is, maar Nederland wel, en dan met name Amsterdam.
Wat natuurlijk wel handig is, want zo kan je te weten komen wat er algemeen aan de hand is, buiten de berichten die je ziet vanwege de mensen die je volgt. Maar waarop baseert Twitter zich voor die geolocatie?
Volgens ReadWriteWeb is dat een beetje koffiedik kijken. Bij Twitter bestaat er wel een optie om elke tweet te koppelen aan jouw locatie, maar er zijn heel weinig mensen die daarvan gebruik maken, uiteraard omwille van de privacy. Uit cijfers van een jaar geleden blijkt dat slechts 0,5% van alle tweets een geotag hebben. Wat wel begrijpelijk is, zo stelt Marshall Kirkpatrick, want hij heeft zelf meegemaakt hoe hij de geotag activeerde voor zijn tweets, en dat zijn volgers op de Twitter map exact konden zien waar de man zich bevond, want het merkpunt wees exact naar zijn huis. En dat vond hij toch wel een beetje té griezelig.
Wat Twitter dan wel gebruikt om de locatie van een twitteraar te bepalen? Daarover wil Twitter niets kwijt - wat de betrouwbaarheid van deze locale trends toch wel wat wankel maakt...
http://blog.twitter.com/2011/04/trends-now-in-70-more-locations.html
http://www.readwriteweb.com/archives/twitter_expands_local_trends_almost_3x_-_but_locat.php


INTERESSANT IDEE: DE LIKE-WALL
Alternatief voor betaalmuur

Er wordt heel wat geëxperimenteerd met de toegang tot nieuwssites, vooral dan van kranten. Want het is geweten: waar de mens in het echte leven zonder morren zijn eurootjes neertelt voor een papieren krant, is hij er met geen stokken toe te bewegen om te betalen voor diezelfde inhoud op het internet.
Meer nog: de kranten zijn haast gedwongen om hun content online gratis aan te bieden, want wanneer zij een betaalmuur oprichten zien zij hun bezoekersaantal drastisch dalen - en daarmee ook de adverteerinkomsten. Dat mocht The New York Times ondervinden, dat onlangs zo'n betaalmuur optrok; er zaten weliswaar wat gaatjes in de muur, zoals het feit dat je een bepaald aantal artikels per week gratis lezen mag. Nu blijkt echter dat het verkeer na het oprichten van die muur drastisch gedaald is: het aantal bezoeken tussen de 5 en 15%, en het totaal aantal pageviews tussen de 11 en 30%. De exacte cijfers lees je bij ReadWriteWeb (1)
Een andere krant, The New Yorker, heeft nu een interessant idee om de bezoekers gratis toegang te geven tot de site, maar er toch wat profijt uit te trekken, namelijk bekendheid. Wie een bepaald artikel gratis wil lezen, zal dat eerst op voorhand moeten "Liken", met de bekende Facebook button. Het trekt dus als het ware een Like-muurtje op rond de site. Op het eerste zicht wel interessant; de krant krijgt wel geen geld, maar via het Facebook netwerk wordt wel de aandacht gevestigd op de artikels, wat hopelijk tot meer bezoek (en adverteerinkomsten) moet leiden.
Maar bij nader inzien zijn er toch ook wat negatieve kanten aan het systeem. Zo ben jij gedwongen, wil je de krant mogen lezen, om eigenlijk reclame te maken voor de krant. En het holt ook de hele zin van de like-button van Facebook uit. Want hoe kan je nu iets Like'n voor je het gelezen hebt? Meer hierover bij InsideFacebook en Mashable. (2)(3)
http://www.readwriteweb.com/archives/traffic_down_at_post-paywall_new_york_times_stats.php
http://www.insidefacebook.com/2011/04/11/new-yorker-like-page/
http://mashable.com/2011/04/11/new-yorker-jonathan-franzen/


EVERNOTE VOOR WINDOWS WORDT SOCIAAL
Meest populaire to-do software in een nieuw jasje

Evernote is ongetwijfeld de koning van de to-do programma's. Je kan ermee notities nemen in tekstvorm, maar ook afbeeldingen als geheugensteuntje gebruiken. Synchronisatie tussen je desktop, de cloud, en alle mogelijke andere toestellen (laptop, smartphone, ...) is uiteraard ook voorzien, en er zijn dus de nodige apps voor al die toestellen.
Nu heeft Evernote een nieuwe versie uitgebracht van haar programma, en wel voor Windows. Daarbij ligt de nadruk op het sociale, en het delen van bijvoorbeeld notities met sommige andere mensen, via Facebook, Twitter of e-mail. Handig is daarbij dat je aparte notaboeken kan aanmaken, en bijvoorbeeld een bepaalde notaboek, met daarin alle gegevens voor een groepsproject, kan delen met die hele groep.
Evernote is een freemium dienst, dat wil zeggen dat de basisfuncties gratis zijn, in dit geval het laten bekijken van zo'n notaboek door anderen, maar dat je moet betalen voor extra functies, in dit geval het door die groep laten bewerken van het notaboek.
Notities en notaboeken kan je ook op de desktop bewaren, en dus offline bewerken; ga je online, dan wordt alles met de cloud gesynchroniseerd. Voor het schrijven van tekst werden enkele kleine verbeteringen aangebracht, zoals het tellen van het aantal karakters en woorden in een tekst, en de functie CTRL+F om een bepaald woord in een tekst te zoeken (en vervangen).
Heb je Evernote nog niet uitgetest, dan moet je dat toch wel eens doen, vooral omdat de basisfuncties (en die gaan ver!) gratis zijn. Je zal ongetwijfeld een versie van Evernote voor jouw smartphone of OS vinden.
http://blog.evernote.com/?p=11273
http://www.evernote.com/
http://www.readwriteweb.com/archives/evernote_for_windows_gets_social.php


RIP SOCIALE BROWSER FLOCK...
... en ook de feed en inchecken, volgens sommige waarnemers

Wie als schrijver de aandacht van de lezer trekken wil, kan altijd eens uitpakken met de gewaagde stelling dat deze of gene technologie, die op dat moment nog erg populair is, eigenlijk dood is. Deze week verschenen er twee zulke artikels, volgens de welke de feed dood zou zijn, alsook het inchecken.
Waarom de feed dood is, zoals schrijver Chris Yeh op zijn blog "Adventures in Capitalism" beweert? Omdat de meeste feedreaders, ondanks alle experimenten, er nog altijd niet in slagen om feeds intelligent te beheren; telkens je de feedreader opent, word je bestookt met een schrikbarende reeks feeds die je lezen moet. Je hebt meer werk met het beheer dan met het lezen, en zo'n feedreader wordt al gauw een sleur. Bovendien is er nu Twitter - en door de juiste mensen te volgen kom je toch aan je trekken qua nieuws. (1)
Wat er ook dood gaat, is de check-in. Diensten zoals Foursquare, Gowalla, en zelfs Facebook met zijn Places laten je toe om in te checken op bepaalde plekken, met andere woorden te zeggen dat je daar bent. Die diensten zouden, aldus een artikel bij ReadWriteWeb, op hun retour zijn. De auteur haalt hiervoor enkele cijfers aan. Bij Foursquare waren er in juli 2010 2 miljoen gebruikers, die 1 miljoen check-ins per dag deden. Einde 2010 waren er 5 miljoen gebruikers, maar die waren slechts goed voor 2 Miljoen check-ins. Het gemiddelde check-ins per gebruiker is dus van 0,5 naar 0,4 per gebruiker gedaald. De auteur meent trouwens dat het inchecken om te melden dat men er is, en zo de burgemeester te worden van een plek, een onvoldoende aanmoediging is voor de gebruikerom dat te doen. De makers van diensten zoals Foursquare en Gowalla zouden andere toepassingen moeten vinden voor hun dienst, aldus de auteur, die er enkele interessante bedenkingen aan koppelt. (2)
Na deze twee voorspelde overlijdens een échte dood, en wel die van de "sociale" browser Flock. Die ontstond in 2005, en zorgde ervoor dat je berichten van je vrienden uit de sociale netwerken meteen in je browser kon volgen, in een zijbalk. In het begin was Flock gebaseerd op de Mozilla browser, maar later schakelde het over naar Chromium. Op zijn hoogtepunt had hij 10 miljoen gebruikers, maar in 2010 kreeg het concurrentie van RockMelt, ook een sociale browser die toevallig wat meer financiële steun kreeg. Gevolg: deze week verscheen er een melding op de site van Flock, dat de ondersteuning van de browser per 26 april stopgezet wordt, en dat de gebruiker aangeraden wordt om over te schakelen op Google Chrome of Mozilla Firefox.(3)
Zo, dat volstaat wel qua lugubere praat!
http://chrisyeh.blogspot.com/2011/04/death-of-feed.html
http://www.readwriteweb.com/archives/2011_the_year_the_check-in_died.php
http://techcrunch.com/2011/04/12/social-browser-flock-shuts-down/


SCHRIKT TWITTER DE ONTWIKKELAARS AF?
Ondertussen denkt Ubermedia eraan zelf een Twitter-concurrent te ontwikkelen
Een van de diensten die hier regelmatig terugkomen, is Twitter. Omdat het een niet meer weg te denken plaats ingenomen heeft op het internet, maar natuurlijk ook in ons eigen leven, en we de evoluties dus nauw volgen. Drie berichten vandaag over Twitter.
Om te beginnen een bericht dat we bij Royal Pingdom vonden, en dat vertelt dat de interesse van ontwikkelaars voor de Twitter API de laatste maanden aan het tanen is. Met die API kunnen ontwikkelaars gebruik maken van de gegevens van Twitter, en er zelf een toepassing rond bouwen - zoals bijvoorbeeld Tweetdeck.
Van het begin af aan heeft Twitter die API beschikbaar gesteld voor ontwikkelaars, en die hebben er dan ook dankbaar gebruik van gemaakt; ontelbaar zijn de URL-verkorters, de uploaddiensten voor foto's, de Twitter clients, de apps die je vertellen welke mensen je ontvolgd hebben, enz. Maar telkens opnieuw slaagde Twitter erin om de wrevel te wekken van die ontwikkelaars. Want ofwel ontwikkelde Twitter zelf een eigen variant van zo'n dienst, ofwel kocht het een bepaald bedrijf op en integreerde het de toepassing van dat bedrijf in de eigen Twitter. Het gevolg was in beide gevallen hetzelfde: de concurrenten kregen het nazien.
Onlangs ging Twitter nog een stapje verder, en kondigde het aan dat toepassingen die geen echte meerwaarde betekenen voor Twitter, en die enkel de functies van Twitter zelf dupliceren, niet meer toegestaan zullen worden. Heeft dit alles ertoe geleid dat de ontwikkelaars, ontmoedigd, Twitter de rug toekeren, en dat we in de toekomst weinig nieuwe Twitter-apps zullen zien? De cijfers waarover Royal Pingdom bericht lijken er in elk geval op te wijzen (1)
Moet Twitter niet stilaan beginnen op te passen dat het in eigen vel aan het snijden is, en een ruimte aan het creëren is voor een concurrent die wél wat toeschietelijker is voor de ontwikkelaars? Ubermedia, een bedrijf dat verschillende populaire Twitter-apps heeft, staat in elk geval te springen om die ruimte in te vullen. Volgens CNN (2) zou Ubermedia namelijk zelf een sociaal netwerk willen bouwen, dat de concurrentie moet aangaan met Twitter. Deze nieuwe dienst zou dan verschillende problemen moeten aanpakken waarmee Twitter geplaagd zit, zoals het feit dat het erg verwarrend werkt voor nieuwkomers. Ubermedia is in elk geval wel goed geplaatst om dit te doen: tot de Twitter-apps die het in zijn portefeuille heeft behoren o.a. SuberSocial, de derde meest populaire manier om tweets te zenden, Echofon en Twitdroyd. Samen zijn die goed voor 11,5% van alle tweets die verleden maand verstuurd worden. UberMedia zou ook onderhandelen met Tweetdeck, de vierde meest populaire software om te twitteren, om die over te nemen.
En nu we toch over Twitter bezig zijn, bij Business Insider (3) kan je een interessant artikel lezen over de ontstaansgeschiedenis van de microbloggingdienst. En die geschiedenis is, volgens het artikel, heel anders verlopen dan wat de huidige bazen van Twitter nu beweren...
http://royal.pingdom.com/2011/04/13/another-sign-that-twitter-may-be-scaring-developers-away/
http://edition.cnn.com/2011/TECH/social.media/04/13/ubermedia.twitter/
http://www.businessinsider.com/how-twitter-was-founded-2011-4?op=1


FEARSQUARE: FOURSQUARE MET MISDAADCIJFERS
Hoe stippel je een veilige weg uit?

Bij de vele berichten die we deze week tegenkwamen, trok deze nieuwe dienst toch onze aandacht. Hij draait rond misdaadcijfers in bepaalde wijken, en is momenteel enkel in het VK beschikbaar. Die cijfers worden gecombineerd met een incheckdienst als Foursquare, en je krijgt Fearsquare.
Nu zijn diensten zoals Foursquare, waar je jezelf aanmeldt (incheckt) om te zeggen "ik ben hier" toch altijd wel wat gevaarlijk. Want tegelijk zeg je "ik ben niet thuis", waardoor would-be inbrekers weten dat de kust vrij is om veilig een kraakje in jouw appartement te plegen. Sites zoals PleaseRobMe en Creepy spelen daarop in, om het publiek te wijzen op het gevaar ervan; de eerste vertoont alle check-ins die de mensen openbaar delen met de hele wereld, de tweede check-ins en foto's.
Wat Fearsquare doet is juist omgekeerd: wanneer je ergens incheckt, zal de dienst je de misdaadcijfers voor die plek vertonen: hoeveel misdaden er gepleegd werden: overvallen, gewelddelicten, en "antisociale misdaad" - wat dat ook moge betekenen. En na een tijdje krijg je een geschiedenis van waar je geweest bent, en hoeveel "fearpoints" je verzameld hebt. De bedoeling van Fearsquare is om te zien of deze data het gedrag van de gebruiker kan wijzigen, zodat hij veiliger leven kan. De nieuwe dienst is een initiatief van het Lincoln Social Computing Research Center, dat zo ook wil nagaan hoe de mensen omgaan met misdaadstatistieken wanneer die gepresenteerd worden op een manier die hen persoonlijk aanbelangt. Mogelijk is dat geen slecht idee, om de mensen het verschil te leren tussen een subjectief gevoel van onveiligheid, en de realiteit.
http://www.readwriteweb.com/archives/fearsquare_if_you_knew_the_crime_stats_would_you_s.php
http://lisc.lincoln.ac.uk/
http://fearsquare.com/


ONDUIDELIJKHEID IN BELGIÊ EN NEDERLAND OVER DOWNLOADEN
Is het individu dat illegaal downloadt nu wel of niet strafbaar? Moet de provider filteren?

Tja, voor je gaat zeggen: "daar heb je ze weer met hun gemekker over auteursrechten", willen we er toch even op wijzen dat deze zaak alle internauten aangaat, ook zij die nooit illegaal downloaden. Want de maatregelen die men wil nemen om piraterij tegen te gaan, zullen voor àlle internauten een gevolg hebben.
Deze week twee berichten over piraterij en auteursrechten, eentje uit Nederland, en eentje uit België. Bij onze buren boven de Moerdijk heeft minister Teeven een plan voorgesteld waarin hij pleit voor een nieuwe manier om met auteursrechten om te gaan. Zo wil hij degene die af en toe iets download niet meer vervolgen, maar in plaats daarvan de sites aanpakken waar je die illegale content vindt. En om die sites aan te pakken, moeten de providers dan filtermechanismen in werking stellen. Dat dit veel geld gaat kosten (dat àlle internauten moeten ophoesten), en piraterij toch niet tegen zal gaan, moeten wij er niet meer bij vertellen. (1)
Een initiatief dat meteen al tegenkanting kreeg van de uitgeversbond, die vindt dat àlle downloaders vervolgd moeten worden (2). En toevallig of niet, maar juist vrijdag werd bekend dat de advocaat-generaal van het Europese Hof van Justitie een belangrijke uitspraak gedaan heeft, die juist indruist tegen het initiatief van minister Teeven.
Aan dit Europees Hof was om advies gevraagd in een rechtszaak die al jarenlang betwist wordt tussen provider Scarlet en de Belgische auteursrechtenvereniging Sabam, en draait rond het illegaal uitwisselen van auteursrechtelijk beschermde bestanden via het internet. In eerste instantie had een rechter in 2007 beslist dat het de verantwoordelijkheid was van de provider om ervoor te zorgen dat muziek van de bij Sabam aangesloten artiesten niet meer geruild konden worden via P2P software, en dat zij filtersoftware moesten installeren. Scarlet ging tegen het vonnis in beroep, waarop het Hof van Beroep besloot om aan het Europees Hof van Justitie een vraag voor te leggen of dit principe wel kan, wat in officiële termen een "prejudiciële vraag" heet. De beslissing van de advocaat-generaal, die niet bindend is, maar meestal gevolgd wordt door het Europees Hof van Justitiek, is nu bekend: de invoering van filters en een blokkeringssysteem is "een beperking van het recht op het correspondentiegeheim en op bescherming van bepaalde persoonlijke gegevens", zo lezen we in De standaard. En dat, lezers, is een positieve uitspraak; want, zoals ook in de commentaren gezegd wordt. De provider opdracht geven om elk pakketje op het netwerk te besnuffelen om te zien of je niets verkeerd doet, is net alsof men de post opdracht zou geven om elke brief te lezen - en dat is, tot nader order, iets wat enkel mag indien er daartoe een expliciet rechterlijk bevel bestaat. (3)
De uitspraak van de advocaat-generaal heeft in elk geval de organisatie Bits of Freedom ertoe aangezet om daaruit de conclusie te trekken dat Nederlanders nu zelf moeten opkomen voor hun internetvrijheid (4)...
http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2011/04/11/modernisering-auteursrecht.html
http://www.nu.nl/internet/2492344/uitgeversverbond-wil-downloaders-vervolgen.html
http://www.standaard.be/meningen/forum/index.aspx?pagename=detail&forumid=2402758
https://www.bof.nl/2011/04/14/nederlanders-moeten-zelf-opkomen-voor-onze-internetvrijheid/












Blijf altijd op de hoogte van het nieuws,
ook wanneer u onderweg bent!
Met de mobiele versie van Verkenner
http://m.verkenner.be


hardware logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



LG E900 MET WINDOWS PHONE7 (1) DE SPECIFICATIES
Onze redactie heeft al heel wat toestellen mogen uittesten, het ene heel verrassend, het andere teleurstellend. Toen wij de kans kregen om een toestel met het Windows PHone7 besturingssysteem aan boord te testen, grepen we die met beide handen aan.
Het toestel dat ons in bruikleen gegeven werd, was een LG-E900, ook Optimus genoemd. Momenteel zijn er nog niet zoveel toestellen in de handel hier in België met dit OS aan boord; buiten de LG E900 is er ook een toestel van HTC, de Trophy, die bij Smartphoneshop ook aan goedkopere prijs aangeboden wordt in combinatie met een Vodafone-abonnement, en een toestel van Samsung, de Omnia7. Deze bespreking gaat dus specifiek over de LG E900. Alhoewel Microsoft de fabrikanten verboden had om een eigen interface over het Windows UI te plaatsen, zijn er toch nog verschillen per fabrikant. Uit ervaring weten we dat HTC meestal een uiterst gebruiksvriendelijke manier inbouwt om contacten, agenda enz. met Outlook te synchroniseren. Gezien de richtlijnen van Microsoft wij weten dus niet of dat bij deze Windows Phone7 ook het geval is. Een goede verstaander heeft maar een half woord nodig, en met deze is dus een oproep gelanceerd aan de verantwoordelijken van HTC en Samsung om ook een Phone7 toestel van hen te mogen testen.
Wat heeft het LG toestel te bieden qua hardware, en in welke mate verschilt het van zijn neefjes? Eerst het uiterlijk. Alle toestellen zijn ongeveer even groot (LG: 12,5 x 6 x 1,2 cm - gewicht 157 gram; Samsung 12,2 x 6,4 x 1,1 cm - gewicht 138 gram; HTC 11,9 x 6,2 x 1,2 cm - gewicht 140 gram). Het scherm is groot, en onderaan zijn slechts 3 knoppen voorzien: back, menu, en zoeken. Het is uiteraard een capacitief aanraakscherm, maar het type scherm verschilt per toestel: transflective TFT, Super AMOLED en Super LCD resp. bij LG, Samsung en HTC.
De toestellen hebben een ingebouwde camera van 5 megapixel, met autofocus en ingebouwde flash, waarmee je ook kan filmen in HD (720p). Qua audio is er een luidspreker, en een simpele 3,5 mm minijack voor audio-uit. Een TV-uit is er niet.
Qua connectiviteit zijn alle mogelijk verbindingen aanwezig, van Bluetooth 2.1 tot GRPS, EDGE, UMTS, 3G (ja, je kan het toestel als 3G modem gebruiken!), HSDPA, Wifi. Maar geen LTE, en evenmin NFC of Near Field Communication, om het toestel als elektronische portemonnee te gebruiken.
De batterijduur van de LG viel een beetje tegen; net zoals de meeste andere smartphones die je overdag voortdurend gebruikt, snakt de batterij op het einde van de dag naar nieuwe energie. In standby doet hij het niet slecht (239u), doch de Samsung doet beter (390u); in spreektijd is de LG echter de meerdere: 8u tegenover 6u bij de Samsung.
Kortom: qua hardware zijn deze drie toestellen aan elkaar gewaagd. Onze LG was heel betrouwbaar, bleef ook nauwelijks haperen. Toch nog even de prijs meegeven: voor de LG tel je 259 euro neer bij Smartphoneshop, voor de Samsung 349, en de HTC spant de kroon met 415 euro.
http://www.smartphoneshop.be/vergelijken/?product[]=112615&product[]=114365&product[]=111653&specificationprofileshopid=105



LG E900 MET WINDOWS PHONE7 (2) HET WP7 BESTURINGSSYSTEEM
Het OS wordt gekenmerkt door een heel gebruiksvriendelijk startscherm, met daarop tegels: phone (het aantal gemiste gesprekken), people (updates van de sociale netwerken); messages (sms); je afspraken, enz. Elk van deze tegels bevat een duidelijke omschrijving van wat de tegel is, en vaak bijkomende informatie, zoals het aantal sms-berichten dat je ontvangen hebt, hoeveel ongelezen mails, enz.
Uiteraard kan je zelf tegels toevoegen of verwijderen, naargelang eigen behoefte- en vermits wij geen speelvogel zijn, verdween bij ons de button die naar Xbox Live verwijst meteen van ons scherm. En ook de achtergrondkleur van het scherm kan je aanpassen. Door op de drie puntjes onderaan het scherm te drukken, kom je in het uitgebreidere menu terecht; de elementen ervan kan je dus naar het hoofdscherm verplaatsen, gewoon door het menu item te selecteren en ingedrukt te houden. Elke nieuw geïnstalleerde app zal in deze lijst verschijnen. Hoe meer apps, hoe langer de lijst - er zijn helaas geen mappen om apps netjes te klasseren. Deze drie puntjes kom je trouwens overal op de phone tegen; zij geven aan dat er nog een uitgebreider menu beschikbaar is.
Multitasken is er niet bij. Je werkt in een toepassing, en met de back-toets kom je ofwel op het startscherm terecht, ofwel in de toepassing die je voorheen gebruikt had. Je kan wel een muziekspeler op de achtergrond draaien. Andere apps mogen echter niet op de achtegrond draaien, tenzij Microsoft ze uitdrukkelijk goedkeurt en ze batterij-vriendelijk zijn.
Omdat Microsoft de fabrikanten verboden heeft om een eigen UI (user interface) te gieten bovenop het Windows Phone7 besturingssysteem, zal je dus bij alle toestellen een gelijkaardige ervaring hebben. Heb je één WP7 toestel in handen gehad, dan zal het andere meteen vertrouwd aanvoelen. Microsoft wil hiermee het iPhone-gevoel benaderen, in plaats van de verbrokkeling bij de Android toestellen die elk hun eigen UI hebben.
Er moet ons toch wat kritiek van het hart over onze ervaring met de LG. Grondige tester als we zijn, gaan we eerst op zoek naar de manual van het toestel. Maar de LG site verplicht je om je eerst te registreren, vooraleer je zelfs maar de manual kan downloaden. En dat is toch een beetje vergezocht. Maar gelukkig is er een "smart manual" op de site, waarbij je aan de hand van korte filmpjes de werking van het toestel uitgelegd krijgt (2)
Handig in het menu vinden we de Settings (instellingen), waarbij er een onderscheid gemaakt wordt tussen "System Settings", en "Application Settings"; bij dat laatste kan je dus instellingen verfijnen voor de verschillende toepassingen die je op je phone geïnstalleerd hebt.
http://www.lg.com/uk/mobile-phones/all-lg-phones/LG-windows-mobile-phone-E900.jsp
http://www.lg.com/uk/microsite/optimus-7/index.jsp


LGE900 MET WINDOWS PHONE7 (3) SURFEN EN MAILEN

Trouwe lezers weten dat wij geen speelvogels zijn. Onze smartphone dient om te zien welke mails er binnenkomen, eventueel te beantwoorden, om op de hoogte te blijven van het nieuws via de browser en twitter, en om onze agenda en to-do lijstjes op te volgen. Hoe voldeed dit toestel aan deze vereisten?
Surfen verloopt erg vlot; de browser is erg gebruiksvriendelijk. Met de buttons onderaan kan je je favorieten oproepen, een favoriet toevoegen, of wisselen tussen tabblaadjes. Rechts heb je ook nog de drie puntjes in het menu, die aangeven dat er meer menu-opties mogelijk zijn. Je kan pagina's doorzoeken, een website vastpinnen op je startpagina. Je kan zelfs via de opties een website delen per mail, of zenden naar Twitter of Facebook. De browser werkt snel, erg snel, en dankzij de grote schermruimte, de mogelijkheid om schermen uit te vergroten of uit te zoomen, is het een erg aangename surfervaring.
De mail op zich werkt ook goed. Je kan gebruik maken van Exchange, maar ook gewoon je POP3 account als mailadres gebruiken. Maar dan raken we in de problemen. Hoe gek het ook klinkt, het Windows Phone7 OS synchroniseert niet met je Outlook. Contacten en agenda kan je niet synchroniseren, tenzij je gebruik maakt van allerlei omwegen. Over dit probleem is al heel wat virtuele inkt gevloeid (1). Zelfs synchroniseren via de Zune software (waarover later meer) kan niet: je moet een omweg maken door een Windows Live account aan te maken, en zo je contacten synchroniseren. (2)
LG beweert wel een oplossing te hebben. Maar daar zaten we dan weer met die verplichte registratie. Dus toch maar gedaan, waarna we de LG Mobile Support Tool voor de PC konden downloaden. Maar die installeerde zich niet perfect, want het programma vroeg om te kiezen uit een aantal toestellen om de driver te installeren, en de E900 was daar niet bij. NOrmaal gezien zou je dan de support tool moeten kunnen openen, om daar via Customer Support / Application, Manual & USB Driver Download te kiezen. Vervolgens het IMEI nummer of het serienummer van het toestel invoeren, en op Search drukken. Dat zou je dan de manual en de pc sync drivers geven. Maar dat lukte ons dus niet.
En de speciale tool voor synchroniseren met je Outlook (3) die kregen we ook al niet aan de praat. Toch wel een hele teleurstelling. Je kan je Outlook synchroniseren met alle mogelijke toestellen, zelfs met niet-Windows toestellen, zoals de HTC Android, en zelf, ja zelfs de iPhone. Maar Outlook naar een WindowsPhone7 synchroniseren is niet mogelijk. Rare filosofie hebben ze bij Microsoft...
http://answers.microsoft.com/en-us/winphone/forum/wp7-sync/does-windows-phone-7-sync-to-outlook/48ae2598-f773-4b4c-87cc-54d8c5c012d2
http://office.microsoft.com/en-us/outlook-help/use-a-windows-live-hotmail-account-in-outlook-HA010221823.aspx#BM7
http://www.lg.com/us/mobile-phones/mobile-support/mobile-lg-outlook-sync.jsp


LGE900 MET WINDOWS PHONE7 (4) ZUNE
Er is nog iets dat ons stoort aan het toestel. Microsoft heeft immers goed naar Apple en zijn iPhone gekeken, en heeft van zijn Zune platform een gelijke willen maken van iTunes. Wij zijn geen voorstander van iTunes, en zagen het eigenlijk niet echt zitten om met Zune te gaan werken. Maar omdat die Zune ons een laatste redmiddel leek om misschien toch nog onze Outlook te kunnen synchroniseren, hebben we hem dan maar geïnstalleerd. Een download van 122 MB. Registreren met je LiveID, geen probleem. Na installatie kan je de synchronisatie bepalen: wil je alles manueel synchroniseren, enkel bepaalde bestanden delen, of volledig manueel werken. En je kan natuurlijk bepalen waar uit te wisselen bestanden op je harde schijf moeten komen / vandaan gehaald moeten worden. Dat lukt wel. Maar die synchronisatie van Outlook... neen, helaas.
De Zune zelf is een mooie mediaplayer, met marktplaats. Je kan er films huren/kopen, maar ik zag er geen mogelijkheid om muziek aan te kopen - wellicht zijn de akkoorden met de platenmaatschappijen voor Belgiê niet rond. De hele Zune speler, de MP3 player dus, is trouwens nooit in Europa op de markt gekomen. Films kan je wel huren/downloaden, maar dan enkel Engesltalig, zonder NL ondertitels. Betalen doe je met punten. Een film huren kost 240 punten; 400 punten kosten 4,80 euro.
Naar onze mening is het heel spijtig dat Microsoft ervoor geopteerd heeft om de weg in te slaan die ook Apple gekozen heeft met zijn iTunes. Toen wij de kritiek over die Zune voorlegden aan een woordvoerder van Microsoft, klonk het antwoord "dat de gebruiker dat toch gewoon is van Apple en zijn iTunes". Laat dat nu juist voor ons de reden zijn om nooit een iPhone te kopen... Je kan trouwens de LG E900 niet als USB mass storage toestel monteren, om zo met klikken en verslepen bestanden met je computer uit te wisselen. En dat is heel, heel jammer. Want als dat wel het geval had geweest, had je foto's, muziek enz. op gelijk welke computer kunnen zetten; nu moet je eerst de Zune software op elk van die computers installeren.
Hopelijk gaat het allemaal beter wanneer we de update van het OS uitvoeren. Maar daarover lees je volgende week meer.
http://www.microsoft.com/windowsphone/en-us/howto/wp7/music/install-the-zune-software.aspx


EEN SPECIALE TV-STOEL BEDIENEN MET DE KINECT
Kinect-toepassingen worden hoe langer hoe interessanter...

Toen Microsoft besliste om, tegen alle tradities in, de gebruikers toe te laten om de Kinect te "hacken", en zelf allerlei toepassingen te bedenken, heeft het echt wel een grandioze zet gedaan. Laat het maar over aan de internaut om te gekken dingen te bedenken om met de Kinect te doen.
Microsoft zal trouwens een SDK of Software Development Kit uitbrengen, die het de ontwikkelaar nog gemakkelijker maakt om toepassingen te bedenken. Op de MIX conferentie in Las Vegas heeft het enkele demo's vertoond die een staaltje geven van de veelzijdige mogelijkheden van de bewegingssensoren van de Kinect aantonen.
Een daarvan is een erg futuristische stoel, die gekoppeld is aan de bewegingssensoren van de Microsoft Worldwide Telescope, waardoor het mogelijk wordt virtueel te vliegen door het luchtruim.
Nog een andere toepassing moet echt wel het walhalla zijn voor de gamer. Die komt, het is geweten, niet graag uit zijn zetel wanneer hij aan het spelen is, ook niet wanneer hij honger of dorst heeft. Op MIX werd er nu een speciale tv-stoel voorgesteld waarmee de gamer gewoon met stoel en al naar de ijskast kan rollen, om daar zijn colaatje te nemen.
Kortom, het zal je al wel duidelijk zijn dat ons nog heel wat moois te wachten staat met die Kinect!
http://www.pressetext.de/news/110414021/kinect-fuer-windows-steuert-fernsehsessel/
http://www.worldwidetelescope.org/
http://live.visitmix.com/


hardware logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop



[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Vlaamse firma geeft kinderboek facelift
iPad-boeken of 'fundels' wekken internationaal interesse
http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=NL38NE4A

*** Onderzoekers van de vzw Smals hebben een innovatieve methode ontwikkeld om gevoelige informatie fijnmazig te versleutelen, te bewaren en uit te wisselen tussen meerdere partijen. Versleutelde informatie kan, afhankelijk van de situatie, geheel of slechts gedeeltelijk worden ingekeken. Deze methode is uniek in haar toepassingsdomein, waarbij weliswaar bestaande encryptiealgoritmen worden gebruikt. Smals heeft haar innovatie intussen beschermd via een Europese patentaanvraag.
http://www.smals.be.

Elke dag vijf miljoen downloads in Nokia Ovi Store
- Vijf miljoen downloads per dag
- Nu meer dan 40.000 apps in Ovi Store, bijna acht keer zoveel als een jaar geleden
- 158 app-ontwikkelaars gaan over grens van één miljoen downloads heen
http://nokloc25.thesedays.com/benl/2011/04/12/elke-dag-vijf-miljoen-downloads-in-nokia-ovi-store
http://store.ovi.com/

*** Bol.com introduceert vandaag een drietal compleet nieuwe, bomvolle winkels met elektronische huishoudelijke artikelen: persoonlijke verzorging, keukenapparaten en huishoudelijke apparaten. Om deze extra winkels kracht bij te zetten, krijgt de webwinkel ook een nieuwe pay-off: bomvol winkels, bomvol voordeel. M
http://www.bol.com

*** Hacker verkrijgt toegang tot de WordPress.com servers - 18 miljoen accounts gecompromitteerd
http://techcrunch.com/2011/04/13/hacker-gains-access-to-wordpress-com-servers/
http://www.readwriteweb.com/archives/18_million_wordpress_blogs_compromised_in_attack.php


*** Nieuwe versie van Opera browser, met Turbo en Speed Dial
http://www.geekwire.com/2011/opera-browser-boosts-turbo-improves-speeddial

*** Facebook plugin voor commentaren verhoogt het verkeer op de sites met tot 45%.
http://www.readwriteweb.com/archives/facebook_our_comments_plugin_increases_publisher_t.php

*** Brave New World behoort tot de top 10 boeken die de Amerikanen het liefste geband zien
http://www.guardian.co.uk/books/2011/apr/12/brave-new-world-challenged-books

*** Spotify overweegt om het gratis streamen van muziek te beperken
http://news.cnet.com/8301-31001_3-20053672-261.html

*** Bij NRC probeert men tot gedragsregels te komen voor journalisten op Twitter of Facebook
http://weblogs.nrc.nl/hoofdredacteur/2011/04/14/wat-kan-een-redacteur-van-nrc-op-twitter-of-facebook/

*** Je kan het je moeilijk voorstellen: een blinde achter een computerscherm, surfend op het internet. Toch is het mogelijk. AnySurfer checkt de webtoegankelijkheid van websites voor mensen met een beperking. Voldoet een website aan alle normen en richtlijnen van AnySurfer, dan krijgt hij het AnySurferlabel.
http://www.youtube.com/watch?v=od-rq7nlrMo

*** Grafeenchips klokken 155 GHz
http://webwereld.nl/nieuws/106302/grafeenchips-klokken-155-ghz.html

*** Historiek grafiek browsers
http://acidcow.com/pics/20110408/browsers_01.jpg

*** Case Logic, marktleider in gadgetbescherming, presenteert een aantal frisse camera beschermhoezen voor de lente! Deze ultra trendy beschermhoes is bedoeld voor de hippe fotograaf, die graag een verzorgde look met bijpassende gadgets combineert.
http://www.caselogic.be

*** Bullguard brengt Mobile Security uit: Antidiefstal lokaliseert, blokkeert en wist de inhoud van telefoons
http://www.bullguard.com

*** Het Brugse bedrijf Citymesh, specialist in draadloze communicatie, heeft drieëntwintig campings en vakantieparken van Knokke tot Bredene uitgerust met de nieuwste wifi-apparatuur waarmee de bezoekers van alle campings en vakantieparken van Knokke tot Bredene draadloos breedbandinternet kunnen gebruiken.
http://www.citymesh.com

*** SAMSUNG & VISA MAKEN MOBIELE BETALINGEN MOGELIJK VÓÓR EN TIJDENS OLYMPISCHE SPELEN 2012
De twee Olympische sponsors bundelen krachten om mobiele betalingen te vereenvoudigen in de aanloop naar en tijdens de Olympische Spelen in Londen, 2012
http://www.samsung.be

*** Met de Iomega SuperHeroTM Back-up en oplader voor iPhone ® bewaar je je contacten en foto's terwijl jouw telefoon laadt. Lekker relax.
Wanneer de iPhone op de SuperHero dock staat, start de backup van je contacten en foto's automatisch en laadt de batterij op hetzelfde moment.
http://iomega.com/superhero/

*** Iomega nieuwe generatie ScreenPlay Media Player is beschikbaar
Iomega ScreenPlay HD Media Player DX geeft toegang tot internet en andere diensten op TV
http://www.iomega.com

*** D-Link lanceert een kleine 3-in-1 WiFi router die op drie verschillende manieren kan gebruikt worden. DAP-1350 kan worden ingezet als een router, als een access point in een draadloos 11n netwerk of om een computer of game console met een draadloos netwerk te verbinden. Verder kan je via een 3G dongle een draadloos netwerk creëren met mobiele breedband.
http://www.dlinkgreen.com/be

*** D-Link stelt supersnelle USB 3.0 Hub voor
De 4-poorts USB 3.0 Hub van D-Link is tot 10 keer sneller dan een standaard USB.
Een HD-film overzetten wordt ingekort van 12 minuten naar 70 seconden.
http://www.scribd.com/dlinknordic

*** Norton van Symantec Corp. maakt de resultaten bekend van zijn Internet Security Threat Report, editie 16. Het rapport laat een enorm dreigingsvolume zien, van meer dan 286 miljoen nieuwe dreigingen in het afgelopen jaar, met daarnaast verschillende nieuwe megatrends.
http://www.symantec.com/about/news/resources/press_kits/detail.jsp?pkid=threat_report_16&om_ext_cid=biz_socmed_twitter_facebook_marketwire_linkedin_2011Apr_worldwide_istrxvi

*** Intel en Micron introduceren NAND flashgeheugen op basis van geavanceerd 20 nanometer chipprocedé
http://www.imftech.com/
http://www.micron.com/


muziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



PLANET CITITZENS
[ambient] Een Belgische groep, uit Waals Brabant, die we leerden kennen via Idyllic Music. Heel mooie harmonische ambient elektronische muziek, vermengd met echte instrumenten, zo lijkt het wel. In elk geval heel knap. Bij MySpace kan je kennis maken met de band.
http://www.reverbnation.com/planetscitizens
http://www.myspace.com/planetscitizens


NAONED - ALLO TONTON
[Electro] Opnieuw electro, deze keer vanuit Frankrijk. De songs worden goed opgebouwd, met een zachte bas, instrumenten die aanzwellen. Spijtig dat de band slechts 3 songs op MySpace geplaatst heeft.
http://www.myspace.com/naonedsound


DAVE GERARD - UNDER VEILED LIGHT
[electro] Dave Gerard heeft een prachtige stem, en kan heel goede songs schrijven. De banjo speelt in enkele daarvan een hoofdrol. De arrangementen zijn heel verzorgd, zoals bijvoorbeeld in "Under Veiled Light". Op de site van de man kan je verschillende songs beluisteren, alsook op zijn Facebook pagina.
http://www.myspace.com/davegerard
http://www.davegerardmusic.com/


FLOATING SPIRITS - RIFT
[Elektro] Een combinatie van electro en dub, met een onderhuidse spanning. Niet meteen muziek om rustig een boekje bij te gaan lezen, maar wel heel hoorbaar. Bij Myspace nog meer van dat.
http://www.myspace.com/floatingspiritsmusic


VRIJDAG HOORSPELDAG: DE APOCRIEFE HAYDN
Deze week een hoorspel in 4 delen, dat eerder historisch is, en ook het ontstaan van de muziek behandelt. Kortom, niet meteen licht verteerbare kost, maar toch wel erg interessant - en een voorbeeld van een ander aspect van de hoorspelen: dat hoorspelen niet enkel detectives en luchthartige komedies zijn.
Het hoorspel mag je eigenlijk eerder beschouwen als een massaspektakel, omdat er in elke aflevering verschillende historische figuren maar ook figuranten zitten. Het is misschien niet echt meeslepend, maar wel heel interessant, omdat je een blik krijgt in de ontwikkeling van de muziek in Europa.
http://hoorspel.wordpress.com/2011/04/06/de-apocriefe-haydn-01/
http://hoorspel.wordpress.com/2011/04/07/de-apocriefe-haydn-02-duet-in-de-nacht/
http://hoorspel.wordpress.com/2011/04/11/de-apocriefe-haydn-03-proces/
http://hoorspel.wordpress.com/2011/04/11/de-apocriefe-haydn-04-herschepping/








Netties werkt samen met:

verkenner banner



EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
De geschiedenis herhaalt zich niet. Het zijn de historici die elkaar herhalen.
- Arthur Balfour -




oor logo
De nieuwe oogst




SXSW AWARDS: STORIFY: OM VERHALEN TE MAKEN
Op de SXSW (south by southwest) conferentie in AUstin, Texas, in maart, werden natuurlijk ook prijzen uitgereikt, o.a. de Accelerator awards, die door Microsoft's BizSpark gesponsord werden. Wij stellen je in de volgende artikels enkele van de finalisten voor.
Om te beginnen Storify, dat een award behaalde in de categorie technologieën rond nieuws. Je kan met deze tool namelijk verhalen creëren, door van de sociale media gebruik te maken. Je kan bijvoorbeeld Twitter feeds gebruiken, maar ook Flickr foto's en filmpjes bij YouTube. Meer uitleg op de site van Storify zelf.
[Taal: ENG]
http://storify.com/
http://storify.com/storifyfaq


SXSW AWARDS: HIPMUNK: ZOEKDIENST VOOR REIZEN EN LOGIES

Deze website kreeg een award voor innovatieve webtechnologieën. Hipmunk is een gebruiksvriendelijke dienst om reizen en logies te vinden, te sorteren en filteren. Het speciale daarbij is de manier waarop je sorteren kan; je kan bijvoorbeeld vluchten sorteren op basis van prijs, duur, aantal tussenstoppen, enz. Er bestaat sinds kort ook een app voor de iPhone.
[Taal: ENG]
http://www.hipmunk.com/
http://itunes.apple.com/au/app/hipmunk-flight-search/id419950680?mt=8&ls=1








SXSW AWARDS: TANGO: GRATIS BELLEN
Deze dienst kreeg een award als beste technologie in de afdeling amusement. Het is een gratis dienst om mobiel te bellen, maar in tegenstelling tot FaceTime van Apple, waarbij je enkel kan bellen met andere iPHone bezitters, werkt deze dienst op alle platformen (iPhone, Android, en anderen volgen). De dienst werkt over Wifi en 3G.
[Taal: ENG]
http://www.tango.me/


SXSW AWARDS: POPVOX: INFORMATIE
PopVox kreeg de award voor de beste technologie voor sociale media en sociaal netwerken. Het is een dienst die real time informatie geeft over de huidige (Amerikaanse) wetgeving. Je kan ermee een wet opzoeken over een onderwerp dat jou bekommert, en zeggen of je het ermee eens bent of je je ertegen verzet. Dat gaat dan meteen naar het Amerikaanse Congress. Politici kunnen opvolgen welke wetten hete brandijzers zijn, en dus voeling houden met het publiek. Iets typisch Amerikaans dus, maar misschien niet slecht indien er ook iets dergelijk kwam voor de hele EU?
[Taal: ENG]
https://www.popvox.com/


SXSW AWARDS: DOCUMENTCLOUD
Deze originele dienst behaalde geen award, maar behoorde wel tot de finalisten. Het is een dienst, een tool voor journalisten, waarmee zij publieke documenten kunnen publiceren in een webgebaseerde cataloog. Die documenten kunnen zij annoteren, dus van voetnoten voorzien, stukken die belangrijk zijn markeren, enz. Er behoort ook een viewer bij, zodat de journalist een DocumenteCloud document in zijn eigen website of artikel kan embedden.
[Taal: ENG]
http://www.documentcloud.org/home


SXSW AWARDS: GAZEHAWK
Dit is dan weer een technologie waarmee je kan zien waarnaar de bezoeker van je website kijkt wanneer hij op de site is. Met andere woorden: een eye-tracking technologie. Het speciale daarbij is dat de technologie werkt met een gewone webcam. Je kan je site laten testen door de dienst, of zelf aan de slag gaan met eigen testers. Goedkoop is de dienst niet, hij is dan ook eerder bedoeld voor professionele sites.
[Taal: ENG]
http://www.gazehawk.com/


SXSW AWARDS: VIKI
Nog een van de finalisten: deze dienst maakt gebruik van de wijsheid en de bijdrage vanalle internauten (crowd sourced), door afleveringen en films in andere talen (Thai, Japans, Chinees...), van ondertiteling te voorzien - meestal in het Engels. De films kan je dan op de website bekijken. Zo kan je eens kennis maken met wat andere landen als equivalent voor "thuis" en "familie" brengen!
[Taal: ---]
http://www.viki.com
http://www.viki.com/channels/3420-love-never-dies-vampire/videos/36775-episode-1










SXSW AWARDS: NEIGHBORGOODS
En tot slot nog een finalist van de SXSW awards. De naam van de site is een woordspeling op neighborhoods - hier kan je namelijk goederen (goods) lenen (borrow) van je buren (neighbors), al dan niet tegen betaling. Je voegt spullen toe die jij wil uitlenen, of zet dingen op je verlanglijstje die je van een ander zou willen lenen. Een manier om veel geld te besparen!
Uiteraard is ook dit weer een Amerikaans initiatief, maar het zal wellicht niet lang duren eer er Vlaamse en Nederlandse afstammelingen van komen...
[Taal: ENG]
http://neighborgoods.net/


PODSAFE AUDIO
Wil je zelf een podcast maken, en zoek je wat muziek als intro of als onderbreking tussen de verschillende delen van de podcast, dan vind je in dit artikel verschillende bronnen die muziek aanbieden die je gratis gebruiken mag voor je podcast. Van Music Alley tot Podsafe en het Internet Archive: allemaal gratis en legaal!
[Taal: ENG]
http://www.friedbeef.com/7-best-sources-of-royaltyfree-music-for-video-or-podcast-podsafe-audio/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: LEKKERTRAPPEN

Een site voor fietsroutes met een tikkeltje meer: de leukste fietsarrangementen, culinaire fietsroutes, en meer. Zo kan je er de Paters & Prinsen fietsroute vinden, die natuurlijk de abdijen van Tongerlo en Averbode aandoet, en waarbij je door het prachtige domein van de Prins de Merode rijdt. Je vindt echter geen fietsmappen, want deze fietstochten moet je reserveren.
[Taal: NL]
http://www.lekkertrappen.be/v1/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: SOOGOOD
Een heel verzorgd blog, maar vooral de rubriek Moestuin is interessant. Want daarin vind je op op de kalender netjes aangeduid welke karweien je seizoen na seizoen moet uitvoeren in de tuin. De tips zijn opgesteld in een heldere, verzorgde taal. Handig dus!
[Taal: NL]
http://www.sooogood.nl


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: MONUMENTENWACHT
De monumentenwacht bestaat 20 jaar. Op de vernieuwde website lees je meer over deze mensen die vaak halsbrekende toeren moeten uithalen om de monumenten te onderzoeken en eventueel te herstellen. Alpinisme op een kathedraal, lijkt jou dat iets?
Er is ook een databank met het beschermd erfgoed in ons land, die je doorzoeken kan.
[Taal: NL]
http://www.monumentenwacht.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: ANONYMOUS (TRAILER)
De trailer van de film Anonymous, die later dit jaar in première gaat, kan je nu al online bekijken. Anonymous, dat zich afspeelt in de politieke slangenkuil ten tijde van het Elizabethaanse Engeland, speculeert over een kwestie waarover academici en briljante geesten zoals Mark Twain, Charles Dickens en Sigmund Freud eeuwenlang hun hoofd gebroken hebben, namelijk : wie heeft echt het werk geschreven dat toegeschreven wordt aan William Shakespeare?
http://www.sonypicturesreleasing.be/minkmailer/clickthrough.php?idu=Agnes_Meyer@spe.sony.com&idm=661&clickon=http://www.youtube.com/watch?v=LVXCOCYCAJg
http://www.sonypictures.be


VRIJDAG MULTIMEDIA: BARCAMP BELGIUM


Wie nog nooit een Barcamp heeft bijgewoond, kan zich een idee vormen van hoe het daar aan toe gaat, wat voor briljante uiteenzettingen je er bijwonen kan in een ontspannen sfeer, moet hier eens gaan kijken. Daar staan namelijk de filmpjes van de bijdragen.
[Taal: NL]
http://barcamp.be/bca5/


VRIJDAG MULTIMEDIA: 3D GEANIMEERD BEELDHOUWWERK
Een pracht van een filmpje, waarin getoond wordt hoe Pixar een heel ingewikkelde structuur tot leven brengt.
http://www.dump.com/2011/03/23/pixar-creates-a-beautiful-3d-animated-sculpture-video/



Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:

Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com



sites logo
Bij de collega's



*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be


techbytes logo

*** TECHBYTES
http://www.techbytes.be/




*** BELGIAN COWBOYS
http://www.belgiancowboys.be/




- Gent M - 10 talks over Digitale Creativiteit in Gent !
http://www.belgiancowboys.be/events/1760
- TOP Awards 2010
Afgelopen woensdag reikte de Vlaamse Media Maatschappij in samenwerking met PUB en InSites Consulting de TOP Awards uit.
http://www.belgiancowboys.be/advertising/1759
- "Hoe was jouw dag?"
De wereld wordt steeds socialer. Op Facebook hebben velen al snel over de 100 'vrienden' en ook via Twitter en LinkedIn bouwen we een groot netwerk op.
http://www.belgiancowboys.be/marketing/1758


AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- Het Achterhuis Online maakt kans op Webby Award
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/578633/2011/04/14/Het-Achterhuis-Online-maakt-kans-op-Webby-Award.dhtml
- 3D op je iPad, zonder bril
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/578585/2011/04/14/3D-op-je-iPad-zonder-bril.dhtml
- 3D op je iPad, zonder bril
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/578585/2011/04/14/3D-op-je-iPad-zonder-bril.dhtml

digitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/
- Ruim 300 portable programma's
Installeer Liberkey op je usb-stick of harde schijf, en je hebt de beschikking over meer dan 300 van de beste gratis programa's.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=28397
- Speccy vertelt je de inhoud van je PC
Piriform Speccy is een handig gratis programma dat je precies vertelt welke onderdelen er in je computer zitten.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=29398
- Televisie via internet streamen
Plaats de Broadway 2T van Hauppauge bij je televisie, en je kunt altijd en overal op je smartphone, tabletcomputer of laptop naar de televisieuitzendingen kijken.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=29397



elektrozine logo


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be

- Lumix lanceert avontuurlijke compactcamera met gps
Panasonic Lumix bestaat tien jaar. En dat zullen we geweten hebben. De hybride DMC-FT3 filmt en fotografeert in haarscherp beeld, kan tegen een serieus ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=5721
- Xperia smartphones: van hardcore gamer tot zakenman
De gsm-fabrikant Sony Ericsson heeft zijn familie Android smartphones drastisch uitgebreid. De nieuwe Xperia-telgen weten iedereen te paaien, van de professionele ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=5800
- Overweldigende home cinema projector
Om de cinefiel en gamer te verwennen, lanceert Sharp dit voorjaar een home cinema 3D-projector. Het toestel projecteert beelden in full HD en pronkt met ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=5804



computerworld logo

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- ScanSource Europe beste distributeur voor mobiliteit
De distributeur ScanSource Europe (waarvan de bureaus zich in Brussel situeren), werd door Motorola Solutions verkozen tot Beste Distributeur in mobiliteit van 2010.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=22473&style=99896
- ESET NOD 32 voor Linux
De Slovaakse security uitgever Eset heeft zijn versies NOD32 Antivirus 4 Business Edition voor Desktop en ESET NOD32 Antivirus 4 uitgebracht voor Linux.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=22472&style=99896
- Gamingmarkt op sociale netwerken 5 miljard waard tegen 2015
De beste van al deze games mogen dan maar weinig op echte videogames lijken, maar sociale netwerkgames zoals CityVille en FarmVille zullen tegen 2015 meer dan 5 miljard dollar waard zijn.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=22471&style=99896

digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Nieuwe applicatie voor AppSolution
Appsolution heeft een nieuwe iPhone applicatie ontwikkeld voor de website immovlan.be. Deze laatste is vanaf heden gratis beschikbaar op de AppStore.
http://www.digimedia.be/content.php?rubric=News&lng=nl&id=8789
- Zijn 'vrienden' op Facebook grote naïvelingen?
68% van de gebruikers van sociale netwerken zijn zich niet bewust van de gevaren gelinkt aan verdachte publicaties. Dat blijkt uit een studie van de security-uitgever BitDefender. De studie geeft ook aan dat 93% van de gebruikers niet over een beveiligingsoplossing beschikken om hun sociale
http://www.digimedia.be/content.php?rubric=News&lng=nl&id=8780
- Het semantische web: een kleine revolutie op komst voor contentbeheer
http://www.digimedia.be/content.php?rubric=Dossiers&lng=nl&id=8144

computertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Noorse jongen redt zus en zichzelf dankzij World of Warcraft
http://computertaal.info/2011/04/14/noorse-jongen-redt-zus-en-zichzelf-dankzij-world-of-warcraft/
- Outlook 2010 tip: minimaliseer het lint
http://computertaal.info/2011/04/14/outlook-2010-tip-minimaliseer-het-lint/
- Vreemde sites: Het leven is kort. Ga vreemd.
http://computertaal.info/2011/04/14/vreemde-sites-het-leven-is-kort-ga-vreemd/

tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Sony valt voor tweede maal binnen bij Duitse PS3-hacker
Terwijl George Hotz geschikt heeft met Sony, heeft de OtherOS-ontwikkelaar 'Graf Chokolo' nieuwe dwangbevelen van de PS3-bouwer ontvangen. De Duitser moet maximaal 250.000 euro betalen als hij niet stopt met het OtherOS-project. »
http://tweakers.net/nieuws/73862/sony-valt-voor-tweede-maal-binnen-bij-duitse-ps3-hacker.html
- Uitgeversbond: illegaal downloaden ook strafrechtelijk vervolgen
http://tweakers.net/nieuws/73868/uitgeversbond-illegaal-downloaden-ook-strafrechtelijk-vervolgen.html
- Onderzoekers maken privacy-tool voor alle Android-apps
http://tweakers.net/nieuws/73853/onderzoekers-maken-privacy-tool-voor-alle-android-apps.html




tip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut



Voor deze rubriek danken wij
Arnold Top en Gerard Schaefers (Sjeef)





SLIM GEBRUIK MAKEN VAN GOOGLE MAPS 6: COÖRDINATEN
Enkele weken geleden hadden wij het over Geocaching. Daarbij kan het nodig zijn dat je de exacte coördinaten (lengtegraad, breedtegraad) te weten komt van de plek waar je je bevindt. Google Maps kan je die geven, maar je moet dat wel activeren. Daarvoor moet je op het groene scheikundebekertje klikken rechts bovenaan, dat symbool is voor Google Maps. Daar kan je dan de LatLng Tooltip activeren, waarna je de coördinaten kan zien van de plek waarop je cursor staat. Met de LtLng Marker kan je dan een "punaise" plaatsen op de plek waarvan je de coördinaten nodig hebt.
http://lifehacker.com/#!5525758


SLIM GEBRUIK MAKEN VAN GOOGLE MAPS 7: FOTO'S IN DE OMGEVING
Nog een optie die de meeste lezers wellicht niet kennen: foto's die in de nabije omgeving genomen zijn. Waar je ook gaat, er zal altijd iemand zijn die in die omgeving een foto genomen heeft. En die kan je dus ook op Google Maps zien. Daarvoor moet je dus naar een bepaalde plek gaan door op de pin te klikken; vervolgens kies je Street View, en boven rechts zal je nu Photos zien. Wanneer je nu "rondwandelt" in streetview, zal je historische foto's zien uit Flickr, Picasa Web Albums en Panoramio die voorzien van deze geotags.
http://lifehacker.com/5482716/google-adds-flickr-picasa-photos-to-street-view


SLIM GEBRUIK MAKEN VAN GOOGLE MAPS 8: PLEKKEN DICHTBIJ EEN BEPAALD MARKEERPUNT
Wanneer je op zoek bent op Google Mpas naar een bepaalde plek (een straat, een bedrijf, ...) dan kan je op het markeerpunt (het bekende balonnetje) klikken, en daar de optie "Search nearby" kiezen, om in de buurt van die plek op zoek te gaan naar een koffiehuis, een benzinestation, bank, enz.
Wat als er geen markeerpunt op de kaart aanwezig is, omdat je gewoon aan het browsen was? Klik dan gewoon rechts op een Google map, kiez "What's nearby" in het pop-up venstertje dat verschijnt, en Google zal een markeerpunt creëren. En dan kan je dus weer die optie "Search Nearby" oproepen.
http://lifehacker.com/#!5525758


SLIM GEBRUIK VAN GOOGLE MAPS 9: ROUTEBESCHRIJVING VIA SMS
Zelf hebben we het niet uitgetest, maar bij Lifehacker vonden wij de volgende tip. Wanneer je de weg kwijt bent, kan je een sms sturen naar Google, in het formaat "directions A to B", waarbij je A en B vervangt door een stad, de postcode of een straatadres. Google zal je dan antwoorden met dezelfde instructies als zou het geven via Google Maps. Alleen vonden wij in dit artikel niet wat het nummer is om een sms naar Google te sturen...
http://lifehacker.com/#!5525758


SLIM GEBRUIKEN VAN GOOGLE MAPS 10: ADRESSEN UIT REKENBLAD WEERGEVEN OP EEN MAP
Wanneer je informatie verzamelt, werk je meestal met een rekenblad of spreadsheet. Met de mashup BatchGeo, die Google Maps combineert met een spreadsheet, kan je de gegevens uit de spreadsheet op de map vertonen. Je moet enkel de data kopiëren, waarna BatchGeo de adressen in standaard vorm giet, en een MyMap creëert, de gevuld is met jouw gegevens.
http://lifehacker.com/5524759/batchgeo-maps-a-spreadsheet-full-of-addresses-to-a-single-google-map
http://www.batchgeo.com/








shareware logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...




MINDER DAN 1 MB: LISTSHARES

Windows - 0,012 MB - freeware
Dit piepkleine progje geeft je een lijst met alle mappen die vrij toegankelijk zijn op een netwerk, ook op andere computers op dit netwerk zelfs verboren mappen.
http://www.chip.de/downloads/ListShares_47203292.html


MINDER DAN 1 MB: RESO
Windows - 0,007 MB - freeware
kan het nog kleiner? Deze tool maakt het mogelijk om een bepaald programma in een bepaalde resolutie op te starten. Je moet gewoon in het dialoogvenster naar de .exe bladeren die het programma opstart, en dan bij de andere opties de gewenste resoluties aan te duiden.
http://www.chip.de/downloads/Reso_47183459.html


MINDER DAN 1 MB: BOSSKEY
Windows - 0,006 MB - freeware
Perfect voor al wie op het werk al eens gaat "dwalen": met een simpele druk op een toetscombinatie verdwijnt het huidige venster (chat, game...) om een bepaad Word document te vertonen, wanneer je baas of een collega in de buurt komt.
http://www.chip.de/downloads/Bosskey_30973803.html


MINDER DAN 1 MB: CAPSTER

Windows - 0,005 MB - freeware
Slechts 5 KB groot, doet dit progje slechts één taak: je kan namelijk bepalen of een bepaald programma al dan niet opgestart wordt bij het opstarten van jouw pc, afhankelijk van het feit of de caps lock (de toets om hoofdletters te vergrendelen) aan of uit is.
http://www.chip.de/downloads/Capster_47182418.html


MINDER DAN 1 MB: DE ALLERKLEINSTE
TinyPE is eigenlijk ene progje dat niets bijzonders doet. Het is eigenlijk het resultaat van een wedstrijd om het kleinst mogelijke programma te maken. ER bestaan twee versies: eentje van 133 byte, die ook data van een WebDAV server kan downloaden, en een versie van 97 byte, zonder die download, wat dan officieel het allerkleinste .exe ter wereld is.
http://www.chip.de/downloads/Tiny-PE-mit-WebDAV-Download_47492124.html
http://www.chip.de/downloads/Tiny-PE_47491790.html


DVD AUTHOR: DVD'S BRANDEN
DVD is momenteel nog altijd het populairste formaat om (multimedia) data te bewaren. Maar niet iedereen weet hoe je een dvd kan branden; de software om het te doen is ofwel te kostelijk, ofwel gratis maar met een watermerk. DVD Author is dan de redding: met deze freeware kan je dvd's branden, zelfs wanneer je video's van verschillende formaten bijeen zet.
[Taal: ENG]
http://www.winxdvd.com/dvd-author/


SMARTDOCS: SJABLONEN MAKEN
Windows - 9,99 euro
Een tool van eigen bodem, waarmee je verschillende extra dingen met je Word kan doen: codes genereren, rapporten, batch processen, templates (sjablonen) aanmaken, enz. De tool voor Word moet je 9,99 euro betalen, maar voor tekst en email is hij gratis.
http://www.cat.on-rev.com/smartdocs/index.html


EID READER
Windows - 15 euro
Nog een tool van lezer Ben De Cat: hiermee kan je de Belgische identiteitskaarten die je in de eReader leest, opslaan in een database voor later gebruik, inbegrepen de ID-foto.
http://www.eidreader.be/


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: ANGRY BIRDS RIO
Nokia - 2,00
Al jouw favoriete vogels zijn vastgezet in een kooi en daarin verscheept naar de magische stad Rio. Wat er dan gebeurt? Ze worden weer boos! In Angry Birds Rio is het jouw taak om ze te laten ontsnappen aan hun ontvoerders. Ze ontmoeten hun vrienden Blu en Jewel, twee zeldzame ara's. Dit zijn ook de hoofdrolspelers van de nieuwe film. Hier vind je meer van terug in het spel.
http://store.ovi.com/content/114059


VRIJDAG ALTERNATIEVE DAG: EXPRESS

NOkia - freeware
Express (the proximity communicator) is een spectaculair nieuwe manier van communiceren via je mobiele telefoon Praat met andere mensen binnen een straal van anderhalf tot vijf meter. Typ, praat en gebruik emoticons. Laat je fantasie de vrije loop en verras al je omstanders.
http://store.ovi.com/content/42920

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.




Het laatste woord....

Een oproep om wat bomen te sparen, van Bajasat:
De papieren witte en goudengids



Gebruikt u de Witte of de Gouden Gids nog? Neen? Allicht niet, zoals de
meeste internetgebruikers onder ons. Toch liggen elk jaar de pakken papier
weer op onze stoep. In tijden van klimaatopwarming en acties voor
duurzaamheid is deze berg nutteloos papier, althans voor velen onder ons,
een doorn in het oog.

Wist u dat er in België jaarlijks 2.250.000 pakketten verdeeld worden met
daarin telkens een exemplaar van zowel de Witte als de Gouden telefoongids?
En dat elk van die pakketten ongeveer 2,5 kg weegt? Grof gerekend komt dat
neer op ca. 5.625 ton papier (vijf miljoen zeshonderd vijfentwintigduizend
kilogram papier), dat jaarlijks gebruikt wordt voor het drukken van deze
telefoongidsen.

Elke telefoonabonnee krijgt dit pakket aan de voordeur geleverd, tenzij hij
Promedia expliciet verzoekt om dit niet te doen. Maar waarom dit systeem
niet gewoon omkeren en enkel mensen die er expliciet om vragen een setje
telefoongidsen bezorgen? Ons land telt immers meer dan 2,4 miljoen
internetaansluitingen (meer aansluitingen dus dan er pakketten met papieren
telefoongidsen verspreid worden). Steeds minder mensen hebben met andere
woorden nood aan papieren telefoongidsen. Niet onbelangrijk als je weet hoe
milieuvervuilend deze telefoongidsen zijn.

Genoeg gesensibiliseerd? Surf nu alvast naar www.1207.be en vul het formulier in om dit ongewenste pakje in de toekomst niet langer op de stoep te krijgen. Op de site links onder het
derde logo klikken, ... of volg deze link...

Rechts onder ergens staat: Wenst u liever geen gids daarop klikken en invullen.

Het is simpel, vergt nauwelijks een inspanning, maar het maakt wel een
groot verschil! Als 90 % van de gezinnen niet langer een telefoongids op
zijn stoep wil, dan is dit 5.000 ton papier bespaard. Keep it simple.
Gewoon doen!





NeTTies e-zine
p/a Hilde Van Gool
Bossestraat 32
2220 Heist op den Berg


Coordinator &
verantwoordelijke uitgever
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO)
Manu Drieghe

Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.



AFSLUITER VAN DE WEEK
Geluk, dat is een goede gezondheid hebben en een slecht geheugen...
- Ingrid Bergman -