Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie:
17/12/2009 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 13
Nummer 629 van 12/12/2009

Gegroet lezer,

Soms is het erg moeilijk om de onderwerpen te kiezen die wij in onze artikels moeten / Willen behandelen. Er is zoveel te vertellen, er gebeurt zoveel, dat we wel honderd nieuwsbrieven nodig hebben en dan zijn we nog niet rond. We proberen daarom zo goed mogelijk de dingen te selecteren waarvan wij menen dat u ze leuk en interessant zal vinden, of waarvan wij menen dat u toch op de hoogte gebracht moet worden - zoals kwalijke evoluties op gebied van auteursrechten, enz.

Deze week is er één artikel dat wij niet hebben kunnen brengen, namelijk dat over de veranderde regels qua privacy bij Facebook. Maar dat hebt u nog van ons tegoed - het is te belangrijk om het niet te vermelden. Wat u wel vindt, is een bespreking van Filover van een nieuwe camera, de Olympus FE-5020. Zoals gewoonlijk heeft Filover er een hele reeks mooie foto's mee gemaakt, die u absoluut zou moeten gaan bekijken.

Ondertussen is onze lijst met de nominaties voor de verkiezing beste Nederlandstalige site (privé-initiatief) afgesloten. Onze juryleden zitten te zwoegen boven hun lijst te te bezoeken sites - maar gelukkig zijn er heel wat leuke sites bij, zodat hun werk nog meevalt. Wij danken hen in elk geval voor hun noeste arbeid!

Als intro kan dit wel volstaan, niet? Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week.

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!



Belgische startpagina Go2.be


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.



GOOGLE'S PUBLIC DNS: TOCH EEN WOORDJE UITLEG
Is Google's Public DNS echt wel sneller? Maar zou je Google wel vertrouwen nu hij àl je surftochten volgen kan?
Vrijdag kondigden wij in een tamelijk summier artikel aan dat Google voortaan DNS diensten aanbiedt aan alle internauten. Dat wil zeggen dat jij aan jouw browser kan vertellen dat hij voortaan op de servers van Google moet gaan kijken welk numeriek IP-adres overeenkomst met de domeinnaam die jij intikt.
Op dit korte bericht kregen wij een reactie dat we toch wel wat kritischer mochten zijn, want dat er al veel langer een alternatief bestond voor de normale DNS servers van jouw provider: Open DNS (1). Dat is inderdaad waar. Deze dienst wordt vooral gebruikt door internauten die niet via de DNS servers van hun eigen provider willen werken. Dat kan om velerlei redenen zijn. Sommige providers vertonen namelijk, wanneer jij een foutief adres intikt, een reclameboodschap in plaats van een foutmelding. OpenDNS doet dit niet. OpenDNS heeft ook een protocol ingebouwd waardoor jij beschermd wordt tegen DNS-hijacking. Het werkt met witte en zwarte lijsten, waardoor de systeembeheerder kan beslissen naar welke sites de gebruikers kunnen surfen en naar welke niet.
Dit puntje is dus rechtgezet. Komen we even terug op het aanbod van Google. Want je kan je afvragen: Google weet al zoveel over jouw gewoonten, door de zoekopdrachten die jij geeft, en nu gaat hij ook nog al jouw surftochten kunnen volgen? Google heeft echter beloofd dat het deze data niet zal bijhouden - althans niet lang: de gegevens zullen regelmatig "geflushd" worden (zoals je een wc doorspoelt!). Wie Google op dat vlak niet vertrouwt, kan natuurlijk bij OpenDNS te rade gaan.
En dan komen we eigenlijk bij het belangrijkste punt: is Google's Public DNS dan inderdaad sneller dan de DNS die jouw provider gebruikt, en dan OpenDNS? In dit artikel bij Browsermob werd de test gedaan, en bleek dit allerminst het geval te zijn. De DNS van de eigen provider was het snelste, gevolgd door die van OpenDNS, en Google was laatste. Nu is zo'n test uiterst subjectief. Alles hang af van het aantal "hops" dat een pakketje moet afleggen om van jouw computer tot bij de DNS server te geraken.
Op de site kan je trouwens een tool vinden, geschreven in Java, om zelf uit te testen wie er nu eigenlijk het snelste is. Wie van onze lezers doet de test? Je mag de resultaten gerust melden in een reactie op dit artikel! (2)
http://www.opendns.com/solutions/overview/
http://blog.browsermob.com/2009/12/google-public-dns-vs-opendns-vs-your-isps-dns-measuring-performance/

BETALEN OF NIET BETALEN, THAT'S THE QUESTION!
Bij het debat rond het al dan niet laten betalen voor online nieuws, moet ook deze stem gehoord worden: die van de uitgever van Salon.com, die in 2001 haar lezers liet betalen ... en die beslissing achteraf fel betreurde
Hier in Europa is Salon.com misschien niet zo gekend, in de VS wel. Je kan deze puur online uitgave een beetje vergelijken met Knack - veel achtergrond en lifestyle. Omdat er geen print uitgave bestaat, moesten alle inkomsten komen van de online uitgave. Daarbij kon de uitgever, Scott Rosenberg, kiezen tussen het nieuws gratis aan te bieden, en hopen op inkomsten uit reclame, of het nieuws betalend maken, en (bijna) alle content achter een betaalmuur (paywall) te zetten.
De uitgever opteerde voor de tweede oplossing, en overleefde een tijdje met de betalende abonnees. Overleven is het woord, want het aantal abonnees bleef beperkt, en groeide niet aan. Toen de adverteerders enkele maanden na 9/11 terug vertrouwen kregen in de online wereld, besloot de uitgever een andere werkwijze toe te passen: voor de niet betalende abonnees kwam er een advertentie van 30 seconden, die men eerst moest uitzitten, waarna men een "dagpasje" kreeg om alle content die dag gratis te bekijken.
Maar op dat moment had Salon.com al de reputatie gekregen van ontoegankelijk te zijn voor niet-abonnees, en het duurde een hele tijd (de uitgever spreekt van "jaren") om die surfers terug te kunnen lokken, en het lezerspubliek opnieuw te zien groeien. Nu is Salon.com dus gratis.
De conclusie voor Scott Rosenberg? "Wanneer je een product hebt dat zeldzaam is (niche nieuws), dan kan je er gemakkelijker geld voor vragen. Gespecialiseerde informatie, informatie die mensen nodig hebben om hun brood te verdienen en die ze nergens anders vinden, enz. Maar wanneer er gratis alternatieven zijn, dan zal je niet ver geraken, zelfs al bied je meer kwaliteit".
Een wijs woord!
http://www.guardian.co.uk/media/2009/dec/03/memories-paywall-pioneer
http://www.salon.com

MIT WINT DE BALLONNENRACE
Informatie wordt via het internet wel degelijk accuraat weergegeven - en de mens is toch niet zo'n egoïst als geloofd wordt. Twee conclusies van de DARPA ballonnenwedstrijd

Wij hebben verleden week aangekondigd hoe DARPA (Defence Advanced Research Projects Agency), dat mee aan de wieg stond van het huidige internet, een wedstrijd wou houden ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van het internet. Er zouden 10 rode weerballonnen geplaatst worden, verspreid over de hele VS. Wie als eerste de exacte locatie van de 10 ballonnen kon doorgeven, kreeg een prijs van 44.000 dollar.
De bedoeling van de wedstrijd was om te zien of het delen via sociale netwerken werkt. Wie zo'n ballon gevonden had, kon immers informatie ruilen met anderen - maar ook weer niet teveel, om de eigen kansen om de wedstrijd te winnen niet te schaden. En blijkbaar wordt informatie op het internet wel degelijk accuraat doorgegeven, en wordt er informatie geruild. Want binnen de kortste keren werden de ballons gevonden.
Het was een team wetenschappers van het MIT (Massachusetts Institute of Technology ) dat als eerste de 10 ballonnen vond. De 44.000 dollar zullen verdeeld worden onder de mensen die meehielpen, en een deel van het geld wordt aan liefdadigheid geschonken.
Wij willen ook zo'n wedstrijd hier!
http://www.abc.net.au/news/stories/2009/12/06/2763257.htm
https://networkchallenge.darpa.mil/default.aspx

PLAATSNAMEN EN GRENZEN OP GOOGLE MAPS
De politiek speelt ook bij het opmaken van landkaarten een rol. En Google Maps heeft geleerd er rekening mee te houden - zelfs in Vlaanderen!
De hele wereld in kaart brengen bleek een peulschil voor Google. Stratenplannen, satellietfoto's, aardrijkskundige bepalingen: het staat tegenwoordig allemaal op Google Maps. En natuurlijk vind je op Google Earth nog veel meer details over alle mogelijke plaatsen ter wereld.
Op technisch vlak was er inderdaad geen probleem. Maar Google werd wel geconfronteerd met een politiek probleem bij het opstellen van die kaarten. Want wat met de namen van rivieren die door verschillende landen stromen, en die daar telkens anders heten? Een mooi voorbeeld is de "Yellow Sea" (1), zoals deze zee genoemd wordt in het Engels. Maar in China staat zij bekend als "Huáng H?i" en in Korea als "S? Hae". Hoe moet Google die nu vermelden?
Google heeft daarvoor de volgende oplossing bedacht. In de internationale versies van Google Maps worden de beide labels vermeld. Maar in de plaatselijke versies (de Chinese of de Koreaanse) wordt de naam vermeld waaraan in die regio de voorkeur gegeven wordt.
Het wordt wel wat lastiger wanneer het om betwiste landsgrenzen gaat. Google wil daarin neutraal blijven, en vermeldt telkens dat de landsgrens betwist is. Maar wordt de landkaart opgeroepen door een inwoner van een bepaald land, dan zal ook hier weer de landsgrens getoond worden die de voorkeur geniet van de inwoners van dat land.
Nieuwsgierig geworden door dit artikel dat wij bij bij Softpedia (2) vonden, deden wij de test met ons eigen landje. En kijk, daar staat een "landsgrens" op die het Vlaams Gewest afbakent van de Région Wallonne, met het Brussels Hoofdstedelijk Gewest als een vlekje binnen Vlaanderen. Tik je "Malines" in als zoekterm, dan word je naar Mechelen gebracht. Tik je "Eigenbrakel" in, dan krijg je Braine l'Alleud te zien. Mooi van Google, om zoveel aandacht te schenken aan onze politiek!
http://en.wikipedia.org/wiki/Yellow_Sea
http://news.softpedia.com/news/Handling-Disputed-Borders-and-Names-in-Google-Earth-and-Maps-128966.shtml
http://maps.google.com/
(1 commentaar)

BING GEBRUIKT 3D PHOTOSYNTH VOOR HAAR LANDKAARTEN
Niet alleen Google heeft landkaarten, ook Bing. Om de interesse voor haar landkaarten wat nieuw leven in te blazen, zal Microsoft foto's van de gebruikers inweven in haar 3D wereld.
Verleden week stelde Microsoft "Bing Maps Beta" voor. Dat is een toepassing die op Silverlight gebaseerd is, en binnen Bing Maps draait. Je kan het een beetje vergelijken met Google Street View bij Google Maps, waarmee je realistische foto's krijgt van hoe straten eruitzien - alleen heet het bij Bing "Streetside". Deze foto's zijn ook tot 3D omgevormd, zodat je een straat kan bezoeken vanuit "vogelvlucht" (bird's eye).(1)
Natuurlijk moeten er foto's beschikbaar zijn. Sommige Amerikaanse steden zijn al mooi in kaart gebracht, zoals San Francisco, zoals CNet vermeldt (2). Wij gingen eens kijken of er al iets te merken valt bij Vlaamse steden, en gingen op bezoek in Antwerpen. Helaas: wanneer je het symbool van het mannetje aanklikt dat moet aangeven dat er hier "Streetside" beelden te rapen vallen, en je beweegt dit symbool over de landkaart, dan zal je zien dat er nog geen streetside beschikbaar is hier. Wat je wel zal zien zijn de Photosynth foto's die de gebruikers op deze landkaart aangebracht hebben. Klik op het symbool van zo'n photosynth, en je krijgt de optie om snel naar deze foto te "duiken". Even inzoomen, en je kan dat bepaalde gebouw (Centraal Station) of gebeurtenis (wegeniswerken) van nabij bekijken. Het inzoomen gebeurt ongelooflijk snel, en het wisselen van gezichtspunt geschiedt erg vlot. Indrukwekkend.
Als je het ons vraagt, is de kwaliteit van de beelden van Bing Maps van veel hoger gehalte dan Google Maps. Maar het is natuurlijk beperkt. Bing Maps maakt voor deze PhotoSynth (voorlopig) enkel gebruik van foto's aangedragen door gebruikers. Maar indrukwekkend blijft het wel!
http://www.fastcompany.com/blog/chris-dannen/techwatch/bing-introduces-photosynth-3d-maps
http://news.cnet.com/8301-30684_3-10408140-265.html
http://www.bing.com/maps/....

BING VOOR (WINDOWS) MOBIELE TELEFOONS VERBETERD
Wie een mobieltje heeft met Windows Mobile als besturingssysteem, zal voortaan sneller kunnen zoeken en vinden, zo belooft Microsoft.
Het zijn vooral het Android OS en Apple OS (iPhone) die de laatste maanden de meeste aandacht krijgen in de tech pers. Nochtans is er ook nog zoiets als een Windows Mobile. Microsoft is zich bewust van de zwakke positie van dit OS op de markt van de mobieltjes, en wil die positie verbeteren door te beloven dat het OS, in combinatie met Bing, tot extra mogelijkheden leidt.
Zo zou je voortaan zoektermen ook in je mobieltje kunnen inspreken - Bing moet de rest moet doen. Met andere woorden: spraakherkenning wordt uitgebreid naar Bing.
Je krijgt ook snelle toegang tot landkaarten, routebeschrijvingen en verkeersinformatie. De tool om te bepalen waar jij je bevindt werd verbeterd. Daardoor zou het ook gemakkelijker moeten worden om handelszaken (bakker, beenhouwer, supermarkt...) in de onmiddellijke nabijheid te vinden. Je kan al deze zaken en plekken ook bookmarken, om ze later gemakkelijk terug te vinden.
En tot slot werd de zoekfunctie van Bing verbeterd waardoor je sneller uit de top resultaten kan kiezen. Je kan ook recente zoekresultaten opslaan in een lijst, zodat je de zoekactie niet telkesn weer moet herhalen.
Bing is te downloaden op onderstaand adres.
http://discoverbing.com/mobile/
http://www.informationweek.com/blog/main/archives/2009/12/windows_mobile_21.html;jsessionid=GT2QFIVQJMFJFQE1GHOSKHWATMY32JVN

GOOGLE DOET HET WEER: GOOGLE GOGGLES EN REALTIME SEARCH
Waar blijven ze het bij Google toch halen? Haast elke dag baren de jongens en meisjes van Google Labs weer een nieuw kindje. Ditmaal real-time search, en Google Goggles
Zullen we er, voor de verandering, eens een dagje Google van maken? Bij deze zoekgigant valt er immers weer heel wat nieuws te rapen! Om te beginnen is er de aankondiging dat de zoekmachine voortaan ook real-time, dus erg actuele berichten zal bevatten. Waar die data vandaan komen? Wel, kan je je nog herinneren dat Google een twee maanden geleden aankondigde dat het een partnerschap afgesloten had met microblogging site Twitter, waardoor het gebruik mocht maken van de tweets? Voila, dat is de een van de bronnen. Andere brokken zijn de statusboodschappen die de gebruikers van Facebook en MySpace achterlaten. Voor de gegevens van Facebook en MySpace heeft Google deze week een aparte overeenkomst afgesloten met beide bedrijven. Toch even ter verduidelijking: het zullen enkel de publieke statussen zijn die doorzocht worden, en bij de zoekresultaten getoond. Snel dus even naar jouw account bij Twitter, Facebook en MySpace om te controleren of jouw status wel op privé staat! (1)
De real-time resultaten zou je over enkele dagen al moeten vinden in een rubriek met de titel "Latest Results"
Een tweede nieuwigheid is "Goggles", bestemd voor de mobiele toestellen met het Android besturingssysteem; je zou ermee kunnen zoeken op afbeeldingen in plaats van woorden te gebruiken. De techniek is simpel: je maakt een foto van een object met de camera van je mobiele toestel. En Google zal trachten deze afbeelding te herkennen, en er relevante zoekresultaten tegeover te zetten. Het zal daarvoor de afbeelding vergelijken met de afbeeldingen die het nu in haar database heeft zitten. Is er een match, dan worden zoektermen als resultaat gegeven, waarop jij dan verder kan gaan zoeken. Zo zou Google al naar eigen zeggen tientallen miljoenen objecten kunnen herkennen.
Combineer deze functie met de gps van het toestel, en het wordt nog leuker. Je moet dan niet eens meer een foto nemen van de plaats, opdat Google de plaats zou herkennen. Alles wat je moet doen is Goggles openen, en je telefoon voor de locatie houden waarover je informatie hebben wil. GPS vertelt Google waar jij je bevindt, en het kompas vertelt Google in welke richting je kijkt. En de beeldherkenner doet de rest.
Leuk - echte science fiction! Google Goggles kan wereldwijd gratis gedownload worden (in het Engels) van uit de Android shop.Een video toont hoe het in zijn werk gaat. (2) (3)
http://news.cnet.com/8301-30684_3-10410599-265.html
http://googlemobile.blogspot.com/2009/12/mobile-search-for-new-era-voice.html
http://www.youtube.com/google#p/a/u/1/Hhgfz0zPmH4

GOOGLE SPEELT VOOR TOLK
De nieuwe vertaaldienst bij de zoekresultaten is fel verbeterd, zo kondigde Google zelf aan. Wij toetsten even of dit waar is.
Google heeft eind verleden week twee handige tools uitgebracht om het zoeken te vereenvoudigen, en om jouw taalvaardigheden te verbeteren.
Google Dictionary belooft erg uitgebreid te zijn; je kan het bereiken via Google Dictionary(1), of oproepen bij een zoekactie, zo belooft dit artikel bij PC World. In het laatste geval zou je bij de zoekresultaten bovenaan rechts een rubriek "definitions" moeten vinden, naast het plekje waar staat hoeveel zoekresultaten Google voor jou vond. Wij hebben deze situatie echter niet zelf kunnen recreëren.
Google Dictionary zou naast Engels nog 27 andere talen bevatten, waaronder Chinees (vereenvoudigd en traditioneel), Koreaans, Arabisch, Hebreeuws, en de grootste West-Europese talen. Enkele belangrijke talen die nog ontbreken zijn Japans en Perzisch.
Eerlijk gezegd zagen wij niet meteen de grote revolutionaire vernieuwing in deze dienst - wij zagen zelfs heel weinig. Mogelijk ligt dat aan de instellingen op onze computer?
Het eerder vermelde artikel van PC World vermeldt in elk geval enkele voorbeelden die de kracht van deze vertaaldienst moeten bewijzen (2) (3)
http://www.google.com/dictionary
http://www.google.com/dictionary?langpair=en%7Cen&q=schadenfreude&hl=en&aq=f
http://www.pcworld.com/article/183717/google_launches_dictionary_and_translated_web_search.html?tk=nl_dnx_t_crawl

GEPERSONALISEERDE RESULTATEN OOK VOOR NIET INGELOGDE BEZOEKERS VAN GOOGLE
Een nieuw initiatief van Google waarbij gewone bezoekers via Cookies ook gepersonaliseerde zoekresultaten krijgen, doet de wenkbrauwen van verschillende waarnemers in de hoogte rijzen.
Het was even schrikken vandaag. 'Google volgt ook offline gebruikers', blokletterde Het Nieuwsblad(1). Huh? Kan Google dan meekijken op mijn computertje wanneer ik niet ingelogd ben op het internet? Dat leek ons straf. Gelukkig bleek het woord "offline" ongelukkig gekozen, en gaat het niet om gebruikers die niet ingelogd zijn op het internet, maar die niet ingelogd zijn bij Google met hun eigen Google-account.
Oef. Een hele geruststelling. Nu dit misverstand uit de weg geruimd is, gaan we dieper in op deze nieuwigheid. Het draait dus inderdaad om de gepersonaliseerde zoekresultaten. Heb je een account bij Google, dan krijg je al langer van Google zoekresultaten die aangepast zijn aan de zoekopdrachten die jij voorheen gedaan hebt. Zoek je regelmatig naar auto's, dan zal Google, wanneer je Jaguar als trefwoord aangeeft, de nadruk leggen op de Jaguar auto, niet op het dier.
Bovendien kon je bij deze zoekresultaten aangeven dat je bepaalde resultaten hoger op de ranglijst wou zien, zodat zij voortaan daar ook hoger verschenen bij een nieuwe zoektocht naar dit woord. Doe zelf maar eens de proef, wanneer je tenminste een Google account hebt: doe een zoektocht naar een bepaald trefwoord wanneer je ingelogd bent bij Google; log dan uit, en doe dezelfde zoektocht opnieuw. Je zal de verschillen bemerken!
In elk geval: Google wil nu deze gepersonaliseerde zoekresultaten ook aanbieden voor mensen die geen Google account hebben, of die niet ingelogd zijn bij die account. Google zou dan wel een cookie plaatsen om jouw computer, om jouw voorkeuren bij te kunnen houden. En daar ligt dan een gevaar, vinden verschillende waarnemers - het wordt hoe langer hoe meer onze Big Brother, GOogle, die ons allemaal in het oog houdt, of we het willen of niet.
Een ander gevaar ligt er volgens die waarnemers ook in dat het hele principe van het zoeken onderuit gehaald wordt - althans het klassieke zoeken, waarop SEO (Search Engine Optimisation) gebaseerd is. Indien zoekresultaten inderdaad in de toekomst gebaseerd zullen zijn op vorige zoektochten, dan wordt het daarenboven voor nieuwe sites nog veel moeilijker om zich een plaatsje te veroveren in de zoekresultaten. Slecht nieuws voor de vernieuwing dus.
Meer kritiek op dit initiatief bij PC World.
Zo. Dat is genoeg Google voor vandaag. Hopelijk komt Google morgen weer niet met iets nieuws, want we zouden het eens graag over een ander onderwerp hebben!
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?articleID=20091207110757
http://www.pcworld.com/businesscenter/article/183891/google_personalized_results_could_be_bad_for_search.html?tk=nl_dnx_t_crawl

ENTITYCUBE: ALLE INFORMATIE OVER JOU VERZAMELD
Een nieuw project uit het lab van Microsoft is het summum voor de narcissist: EntityCube verzamelt alle (publieke) informatie uit alle sociale netwerken, plus informatie uit het web. Wedden dat jij nu meteen jouw naam gaat opzoeken?
Wat zijn wij blij. Want na verschillende berichten over Google kunnen we eindelijk nog eens iets uit het "andere" kamp brengen: dat van Microsoft. Ook daar hebben ze labs, waar jongens en meisjes erg druk bezig zijn met het bedenken van nieuwe dingen. Een van die nieuwe dingen kan je nu zelf uittesten, zij het dat de tool nog altijd onder de vleugels zit van het lab: EntityCube.
Deze tool wil alle informatie over een "entiteit" (een product of een mens) verzamelen en rangschikken. Hervoor worden de publieke webpagina's afgezocht die informatie bevatten over mensen, plaatsen en organisaties, en worden ook de relaties met anderen onderzocht. En natuurlijk worden de publieke pagina's van de sociale netwerksites doorploeterd op relevante informatie.
Wat doet deze EntityCube meer dan andere zoekmachines? Volgens Microsoft worden de resultaten samengevat die het uit miljarden websites gedistilleerd heeft.
Momenteel concentreert de zoeker zich voornamelijk op mensen. Volgens waarnemers hoort EntityCube in een groter project van het lab, de "entity cards", waarbij Bing tracht om automatisch bovenaan de zoekresultaten een samenvatting te geven van de informatie die gevonden werd.
Laat ons eens weten of en wat jij over jezelf gevonden hebt? Het is in elk geval een knappe zoekmachine om wat te experimenteren; je kan bijvoorbeeld "best actor 2007" invoeren, of "worst movie". De resultaten zijn inderdaad veel minder uitgebreid, maar toch wel relevant.
http://news.cnet.com/8301-13860_3-10410340-56.html
http://research.microsoft.com/en-us/projects/entitycube/
http://entitycube.research.microsoft.com/

Lezer Johnny Provoost wijst ons op een Nederlandstalige site die iets gelijkaardigs aanbiedt:
probeer deze link eens
http://wieowie.nl/
Vriendelijke Groeten
Johny Provoost

GOOGLE GOGGLES EN DE QR CODE
Een belangrijk aspect van Google Goggles is de toepassing van QR codes. Een woordje uitleg.
Dit is eigenlijk een vervolgartikel op dat van gisteren, over de Google Goggles. Bij dit bericht zijn wij vergeten om een belangrijke tool te vermelden: de QR codes. Dat is namelijk een tweedimensionale streepjescode. Waar bij de oude code de streepjes netjes in het gelid stonden, op één lijn, staan bij de QR code de lijntjes ook in de hoogte, zodat een soort abstract kunstwerk ontstaat (1).
Welnu, bij Goggles wordt gebruik gemaakt van die QR codes. Je kan namelijk zo'n code fotograferen met jouw camera op je Google mobieltje, en dan de informatie erover opzoeken op het internet. Heel wat mensen gebruiken die QR code nu al, en wel op een interessante manier, zo vernamen wij uit de Buzz Out Loud podcast: namelijk bij het zoeken naar apps voor de Android mobiele telefoon. Dat zoeken verloopt immers het gemakkelijkst vanop je gewone computer (desktop of laptop), omdat dat toch nog altijd wat comfortabeler surft. Heb je een goede app gevonden, dan moet je eigenlijk eerst via je gewone computer de app downloaden, en dan naar je mobieltje overzetten, om het daar te installeren. Maar met de QR code is het veel simpeler: je neemt gewoon een foto van je scherm, en je mobieltje zal de overeenstemmende code op de Android store vinden en de app downloaden. Knap, he?
Het is de bedoeling dat restaurants en allerlei handelszaken in de toekomst ook die QR code vermelden in hun uitstalraam. Dan kan je even een foto nemen van die code, en dan vanop je mobieltje allerlei informatie over dat restaurant opzoeken op het web.
Bij Engadget vind je een leuk filmpje over Google Goggles (2) en op het officiële Google Blog vind je meer informatie over Goggle (3)
http://en.wikipedia.org/wiki/QR_Code
http://www.engadget.com/2009/12/07/google-goggles-brings-visual-search-to-android-favorite-places/
http://googleblog.blogspot.com/2009/12/explore-whole-new-way-to-window-shop.html

GOOGLE EXPERIMENTEERT MET HET NIEUWS
Zoekgigant Google zal samenwerken met twee grote Amerikaanse kranten in een experiment om het nieuws op een vernieuwende wijze online te brengen.
Neen, wij hebben geen aandelen in Google. Maar wij kunnen het ook niet helpen dat Google het ene nieuwsbericht na het andere de wereld blijft insturen. En de nieuwigheden die daarin aangekondigd worden, lijken altijd wel interessant, en dus brengen wij ze maar.
Deze keer gaat het over het project "Living Stories", een experimentele nieuw emanier om nieuws te brengen, updates, editorials, en multimedia rond bepaalde onderwerpen, en dat alles op één enkele webpagina. Zo'n Living Story heeft een permanente url, die je dan kan volgen, en die zowel krantenkoppen bevat, samenvattingen, artikels met achtergronden over dat onderwerp. Klik je op een van de links op zo'n pagina, dan kan je de artikels lezen, foto's zien, video's bekijken, en krijg je ook een tijdlijn voor een historisch overzicht over dit onderwerp.
Bovendien, en dit is wel erg interessant, zal Living Story opvolgen wat jij al gelezen hebt, zodat nieuws dat je al gezien hebt in het lichtgrijs staat, en je meteen kan zien wat de nieuwe artikels zijn. Je kan je ook inschrijven voor updates per mail en de nieuwsverhalen hebben ook elk een RSS feed, zodat je je daarop kan abonneren.
Momenteel is het aantal onderwerpen nog beperkt, omdat het project nog in experimentele fase zit. Google werkt bovendien voorlopig enkel met twee mediapartners: The New York Times, en The Washington Post. De kranten bepalen zelf welke artikels er verschijnen op hun eigen Living Story pagina. Maar Google, en ook dit is weer interessant, wil open source tools uitbrengen zodat iedereen zijn eigen Living Stories kan uitbrengen - ook de kleinere media, zoals wij dus.
Meer over het initiatief bij CNet (1)
Een voorbeeld van wat je te zien zou krijgen vind je bij Google Labs (2)
http://news.cnet.com/8301-1023_3-10412175-93.html
http://livingstories.googlelabs.com/




DICHT BIJ MIJN BED: 1207 MAILBOX NU OOK VOOR MOBISTAR
Je wil een boodschap inspreken op de gsm van iemand, maar kent het nummer er niet van? Dan kan je naar 1207 bellen, en daar een boodschap laten.
Sinds enkele maanden biedt Belgacom de 1207 Mailbox aan. Het principe is simpel. Wanneer je iemand op zijn gsm wil bereiken, kan je de normale inlichtingendienst 1207 opbellen. Heeft je correspondent aangegeven dat zijn gsm-nummer vrijgegeven mag worden, dan zal de operator je het nummer doorgeven, en kan je zelf bellen. Maar wil je correspondent zijn gsm-nummer niet zomaar aan jan en alleman geven, dan kan je een boodschap inspreken op de 1207 Mailbox. De operator zal dan het bericht doorsturen naar de voicemail van jouw correspondent, die jouw bericht kan beluisteren zoals altijd. Zo kan je jouw correspondent toch bereiken, terwijl zijn privacy gewaarborgd blijft.
Hoe Belgacom aan dat gsm-nummer komt? Voor mensen met een mobiel abonnement kan Belgacom op naam en adres zoeken. Wie geen mobiel abonnement heeft en van deze dienst wil profiteren, moet zichzelf eerst gratis registreren op 1207.be, zodat zijn gsm-nummer gekoppeld wordt aan naam en adres.
Deze dienst bestond al enkele maanden, maar was toen enkel toegankelijk voor Belgacom en Proximus abonnees. Nu wordt het aanbod dus ook uitgebreid naar mobiele nummers bij Mobistar.
http://www.1207.be/
http://www.1207.be/content/mailbox-1x07

DICHT BIJ MIJN BED: NIEUWS OVER P2P EN DOWNLOADS IN BELGIË/NEDERLAND
In Nederland is de Consumentenbond niet te spreken over het algehele downloadverbod dat er over enkele jaren zou komen. En in België is er weer een hoofdstuk bijgeschreven in het proces Sabam vs Scarlet over het verplicht filteren van P2P content. Mogen wij je op het einde van de week nog even vervelen met gerechtelijk nieuws?
Steeds vaker dreigt men alle P2P verkeert te verbieden, omdat er heel wat illegale bestanden geruild worden via dit protocol. Dat men daarbij het kind met het badwater weggooit moeten wij je eigenlijk niet meer vertellen, want er gebeurt ook heel wat via P2P dat perfect legaal is - denk maar aan P2P initiatieven als Joost en Miro.
In België loopt daarover momenteel een erg belangrijk proces. Het was oorspronkelijk aangespannen door auteursinningsmaatschappij Sabam tegen de provider Scarlet; maar die is een tijdje geleden overgenomen door Belgacom, en die laatste heeft meteen ook het proces geërfd. De zaak draait rond de vraag: mag of moet een provider het P2P verkeer filteren. Een erg interessant artikel daarover vind je bij onze collega's van ZDNet, die uitleggen dat er enerzijds de copyrightwetgeving is waarbij de rechtenhouders aan de rechter kunnen vragen om piraterij te stoppen via de ISP's, en anderzijds de wet op de e-commerce, die zegt dat providers hun verkeer niet mogen monitoren. De rechter zal de knoop binnenkort moeten doorhakken - een beslissing die ons allen toch wel aangaat (1).
In Nederland wil de overheid dan weer over enkele jaren een algeheel downloadverbod van illegale downloads, zelfs als deze content niet via legale weg te krijgen is. Volgens de overheid is het immers zo dat, zolang bepaalde content illegaal te verkrijgen is op het web, bedrijven niet de kans krijgen om die content juist legaal te gaan aanbieden. De consumentenbond meent echter dat dit een kromredenering is; het is niet omdat iets gratis te krijgen is, dat datzelfde ding niet meer gekocht zal worden. Als voorbeeld wordt Monty Python aangehaald: de makers ervan hadden alles gratis op het web gezet, maar hebben toch meer verkocht dan ooit.(2)
Over dit downloadverbod werd donderdag gedebatteerd op Twitter. (3)
http://www.zdnet.be/news/110711/rechtszaak-scarlet-sabam-hervat/
http://webwereld.nl/video/64472/consumentenbond-kraakt-downloadverbod--video-.html#source=newsletter
http://twitter.com/downloaddebat

DICHT BIJ MIJN BED: MOBISTAR OPENT VOLGEND JAAR APP STORE IN ONS LAND
Niet alleen de makers van mobiele besturingssystemen openen winkeltjes, ook de mobiele providers willen graag winkeltje spelen. Mobistar zou alvast in september volgend jaar een app store openen.
Een initiatief dat ons toch de wenkbrauwen doet fronsen. Heeft het een zin om als mobiele provider een winkel te openen, waar de de abonnees apps kunnen downloaden? Orange, het Franse moederbedrijf van Mobistar vindt alvast van wel. In Frankrijk en Groot-Brittannië ging al een app store open, en ons land zal in september 2010 volgen, zo konden we lezen bij onze collega's van Dat News.
In het winkeltje zouden er nu al 5.000 apps liggen, en volgend jaar moeten dat er nog meer zijn. Maar is het voor de gebruiker niet simpeler om naar de eigen app store te gaan van de maker van het besturingssysteem van zijn mobieltje? De iPhone, Android, Windows Mobile, Nokia... allen hebben zij ondertussen een eigen online winkel waar je toepassingen kan verkrijgen, al dan niet tegen betaling. En je weet tenminste dat je meteen de goede versie van die bepaalde app gekozen hebt.
De enige reden waarom de gebruiker zou kiezen voor zo'n app store van de telecomoperator, is het feit dat hij zijn aankopen kan betalen via de telefoonrekening. Enig ander voordeel zien wij niet. Voor de gratis apps ben je toch beter af bij die andere winkel, die van je OS-maker, niet?
http://www.datanews.be/nl/news/90-13-27515/applicatiewinkel-van-mobistar-tegen-september-2010.html




Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


TEST : OLYMPUS FE-5020 FOTOTOESTEL (I)
De Olympus FE-5020 lag op de testtafel bij NeTTies. In dit eerste deel krijg je een korte beschrijving van de voornaamste kenmerken, in het tweede deel een gebruikservaring.


De Olympus FE-5020 is het topmodel uit de nieuwe FE-serie die Olympus op de markt bracht. Het is letterlijk en figuurlijk een lichtgewicht in het gamma der compactfototoestellen. Geen toestel met heel veel toeters en bellen, maar met een grootte van 92,7 x 55,8 x 24,7 mm en een gewicht van 125g (incl batterij) steek je het toestel wel heel gemakkelijk in je broekzak. De 5x optische supergroothoekzoom (24-120 mm) biedt je heel wat mogelijkheden en grote gebouwen leg je dus heel makkelijk vast. Naast 14 sceneprogramma's beschikt het toestel ook over enkele "magische filters" waarmee je je beelden een kunstzinnige toets kan geven. Geen optische zoeker maar wel een 6.9 groot LCD-scherm om je beelden te kadreren en te bekijken. De stroom wordt voorzien door een oplaadbare Li-Ion-batterij.
Tot de technologische hoogstandjes behoren AF-tracking, i-Auto modus en de geavanceerde gezichtsherkenningstechnologie, die tot 16 gezichten kan herkennen. Video's met geluid opnemen behoort ook tot de mogelijkheden. De camera werkt zowel met xD-Picture Cards als met microSD-kaarten. Het toestel is verkrijgbaar in de kleuren Pure White, Dark Grey, Mocca Brown en Ocean Blue.
De richtprijs voor de Olympus FE-5020 is 199 EUR.
Meer info over de FE5020 vind je op de website van Olympus. (Filover)
http://www.olympus.nl/consumer/29_digital-camera_fe-5020_21933.htm

TEST : OLYMPUS FE-5020 FOTOTOESTEL (II)
Het tweede deel van onze test

De Olympus FE-5020 is klein en handig van formaat. De weersomstandigheden om het toestel te testen waren niet echt ideaal, maar de resultaten vielen goed mee. Chromatische aberratie was, zoals bij de meeste compacts, bij sterke contrasten aanwezig maar niet overdreven. Wel heeft het toestel last van ruis en vlekken bij mindere lichtomstandigheden en door de ingebouwde ruisonderdrukking worden sommige beelden bij hogere ISO-waarden een beetje minder scherp.
Macro's maken tot op 10cm afstand behoort ook tot de mogelijkheden. Het verbruik viel me een beetje tegen maar dat kan aan veelvuldig flitsgebruik te wijten zijn (mindere lichtomstandigheden). Wat ook tegenviel was het bekijken van gemaakte foto's. Er is geen aparte stand voorzien (enkel een druk op een knopje) en je kan dit dus enkel als het toestel aanstaat (dus klaar om foto's te maken) en dat betekent ook dat de minste aanraking met de gevoelige ontspanknop betekent dat je de previewmode terug kwijt bent. Dat zorgde wel eens voor verrassingen bij het willen tonen van foto's aan andere personen. De toetsjes zijn klein en gevoelig, dus niet geschikt voor mensen met minder fijne vingers.
De i-Auto-functie is een heel intelligente functie die zelf bepaalt welke instellingen best passen bij de foto die je wil maken. Het toestel voelt bvb zelf aan dat je een macro-foto wil maken. Knap. De standaardopnamestand van het toestel bleek wel de P-stand te zijn. Dus je moet telkens via een menu de opnamestand wijzigen van P naar iAuto als je er gebruik van wil maken. Misschien dat dat aanpasbaar is, maar ik heb niet onmiddellijk gevonden hoe. Er is immers ook geen draaiwieltje voorzien om een bepaalde stand vast te houden.
De camera bevat ook vier leuke filtereffecten (Pop Art / Pin Hole / Fish eye / Sketch) waarmee je je foto's een apart effect kan geven. Merk wel op dat de sketch-functie je een 3MP-afbeelding geeft (ipv 12MP). Het effect van de filter is zichtbaar tijdens het positioneren van de camera en wordt zo opgeslagen. Er wordt geen origineel van de afbeelding mee opgeslagen. De effecten kan je eigenlijk ook in een beeldbewerkingsprogramma bereiken, maar met deze filters heb je onmiddellijk resultaat. Leuk (zeker als je bvb de fisheye-filter toepast op gezichten) maar waarschijnlijk niet iets dat je continu gaat gebruiken... Vandaar wellicht dat zodra je een andere toets dan de ontspanknop indrukt, de filter uitgeschakeld wordt.
Al bij al geen slechte camera maar ook geen hoogvlieger. De stevige mju-serie van Olympus spreekt me toch meer aan. De "magische filters" vormen een leuke meerwaarde maar blijven in feite gadgets. De brede optische zoom is wel een mooi pluspunt voor dit gamma.
Beelden zeggen meer dan woorden, dus testfoto's zijn te vinden op onderstaande URL. (Filover)
http://netties.filover.be

TWODDLER: OOK KLEUTERTJES MOETEN GAAN TWITTEREN!
Toppunt van het zinloze gekwetter op Twitter: ook kleutertjes zullen binnenkort kunnen twitteren. Zelfs al kunnen ze nog geen zinnig woord zeggen!
Sinds kort kunnen orang-oetangs foto's die ze zelf nemen door op een knop te drukken op Facebook plaatsen (1). En binnenkort kunnen dan kleutertjes ook zelf Twitteren. Hoezo? Ze kunnen niet typen, en weten misschien nog minder dan de Orang-Oetangs hoe ze op knoppen moeten drukken.
Wel, volgens CNet gaat het om een soort Fisher Price activiteitendoos. Daar zitten foto's in van familieleden en vrienden, natuurlijk de nodige techniek in de achtergrond. De bedoeling is dat wanneer het kleutertje een foto van een van die familieleden of vrienden een zekere tijd indrukt, dat de software een bepaalde boodschap stuurt naar die pesoon.
Stel bijvoorbeeld dat kleine Shanaia meer dan drie minuutjes lang speelt met de foto van zijn mama. Dan zal er een Twitter boodschap gestuurd worden naar zijn mama (die dan natuurlijk Shanaia_mama heet!), in de vorm van: "@shanaia_mama Shanaia mist je verschrikkelijk en wil graag met je spelen".
En kijk: de kleintjes kunnen zelfs met de doosjes van andere kleutertjes communiceren- zij kunnen lichtjes laten opflakkeren op de activiteitencentra bij hun vriendjes, want de Twoddler, zoals het activiteitencentrum heet (samentrekking van Toddler = kleuter en Twitter), is natuurlijk met het internet verbonden.
Een al te gek idee, of gewoon onze kids voorbereiden op de toekomst? Wie weet!
http://news.cnet.com/8301-17938_105-10410074-1.html?tag=mncol;txt
http://research.edm.uhasselt.be/~twoddler/index.php?n=Main.TwoddlerUsage



MAGIE: PAPIER WORDT BATTERIJ
Een groep wetenschappers van Stanford University heeft een manier uitgedokterd om gewoon kopieerpapier om te vormen tot een recipient die elektriciteit kan opslaan.
Deze week werd aan de Stanford universiteit een demo gegeven van het gebruik van inkt, die uit koolstof nanotubes bestaat en uit zilveren nanodraden. Wanneer deze mengeling in inkt gedompeld wordt, en dan op gewoon papier gebakken, dan wordt dit papier zwart, en kan het als batterij of supergeleider fungeren. Het papier blijft zijn mogelijkheid behouden om de lading te bevatten, zelfs wanneer je het buigt, verfrommelt of oprolt.
Waarom papier? Tja, het team heeft haar technologie ook op plastiek uitgetest, maar ondervond dat papier toch veel gemakkelijker de inkt opslorpt, en ook beter bestand is tegen verfrommeling. In elk geval zou zo'n "geladen" papier minstens 40.000 cycli van laden/ontladen moeten kunnen doorstaan. En dat is heel veel.
Een filmpje over deze nieuwe technologie vind je bij CNet.
http://news.cnet.com/8301-17912_3-10412127-72.html

LOGITECH BRENGT ULTIMATE EARS IN-EAR PHONES UIT
Het ideaal model oortjes om gehoorschade te voorkomen - maar helaas niet goedkoop!
Het probleem met de oortjes die je gebruikt voor je MP3 player of om muziek te beluisteren vanop je mobieltje, is dat de luidsprekers erin het lawaai buiten niet buitensluiten. In een rustige omgeving zal je automatisch de muziek zachter zetten, omdat je hem goed kan horen. Maar eens je een stap op straat zet, draai je aan die volumeknop omdat het straatlawaai de muziek overstemt. Gevolg: binnen de kortste keren zit je aan een erg hoog volume, met op termijn gehoorbeschadiging tot gevolg. Pas wanneer je terug in een rustige omgeving komt, zal je bemerken dat het volume zo hoog staat dat het eigenlijk pijn doet!
Je kan dit natuurlijk voorkomen door van die grote ouderwetse koptelefoons te gebruiken. Staat wel geek, maar niet echt elegant. De ideale oplossing zijn de in-ear phones: oortjes die een rubber dop hebben die voor een deel in het oorkanaal passen. Hierdoor wordt het omgevingslawaai uitgesloten.
Logitech brengt nu een reeks in-ear oortjes uit onder de noemer "Ultimate Ears". Dat zijn in-ear oortjes van zeer hoge kwaliteit, zo belooft Logitech, ontworpen door Jerry Harvey, de geluidstechnicus van Van Halen. Goedkoop zijn ze echter niet. De "Ultimate Ears" zijn te verkrijgen in verschillende versies: MetroFi (49,99 en 69,99 euro), SuperFi (159,99 euro), TripleFi (349 euro), Ultimate Ears 700 (199,99 euro), Loud Enough - een model dat speciaal rekening houdt met de portemonnee van de jongeren, en dat verkrijgbaar is vanaf 39,99 euro. In verschillende van deze modellen is ook een microfoontje ingebouwd dat gecombineerd met spraakherkenning, zodat je kan bellen via de iPhone of Blackberry.
http://www.logitech.com





Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop



[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** In het Android forum kan je tegenwoordig instructies vinden om admin rechten te krijgen op je Droid. Maar het is niet zonder gevaar...
http://lm.pcworld.com/t/791011/5552561/36022/0/

*** De volgende versie van het Microsoft kantoorpakket Office, Office 2010, zal ook een speciale versie voor studenten bevatten.
http://ct.zdnet.com/clicks?t=511010448-3c411615f4801fbe364fa0091ce85229-bf&brand=ZDNET&s=5

*** Samsung begint met een eigen smartphone OS
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=091209026

*** Hyves-spammer krijgt 12.000 euro boete: de Nederlandse OPTA heeft een spammer met 12.000 euro beboet voor het plaatsen van ongewenste krabbels op Hyves. Hij maakte reclame voor een maffiaspel.
http://xmail.idg.nl/optiext/optiextension.dll?ID=gQeyaT9VnIh1LgNxkdMggm


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


KESAKOO - PHOOSPHORES
[electro / ambient] Elektronische muziek met een beetje etnische tintjes er doorheen geweven. Songs die soms zacht beginnen, om dan over te schakelen op een dub ritme. Lekker relax en intiem. Het hele album is gratis te downloaden.
http://www.jamendo.com/en/album/28731

ALLISON CROWE - LIGGLE LIGHT
[singer/songwriter] Tedere, kwetsbare songs. Sommigen zullen ze te zoet vinden, maar wij lusten er wel pap van. Het "Northern Lights" van dit album is om te beluisteren, hand in hand met je lief, en met kaarsjes op de salontafel. Andere songs hebben dan weer wat meer ballen. Een mooi afwisselend album!
http://www.jamendo.com/en/album/24426

MATTHEW TYAS - BOBBY RITT - LIVE MESS AT THE NO NAME - 080108
[singer/songwriter] Nog een artiest die het simpel houdt: bij deze man gaat het om zijn pianospel en zijn stem. Goed geschreven songs, die ons wel konden bekoren, omdat zij niet alleen gezongen maar ook erg goed geacteerd zijn. Af en toe moesten we denken aan Tom Waits - en dat wil heel wat zeggen!
http://www.jamendo.com/en/album/17355

BÉZÈD'H - LES ILLUMINÉS
[celtic rock] Rock met violen, dat is een kenmerk van de Keltische rock. Opzwepende ritmes, een mooi samenspel van violen en gitaren, een wonderlijke smeltkroes van allerlei instrumenten. Mooi. Een volledig album gratis te downloaden. De basgitaar doet het heel goed!
http://www.jamendo.com/en/album/8814

VRIJDAG HOORSPELDAG: AVONDSPELEN
Genre: Losse verhalen – Sociaal Maatschappelijk – NL
Aflevering: 1/1
Uitgezonden: 1969
Door: KRO
De plot: Karel moet op zijn demente schoonmoeder passen, terwijl Anna, zijn vrouw, met hun dochter Marleen naar de film gaat. Karel heeft een hekel aan deze karwei, en drinkt een stevige borrel.
Auteur: Jef Geeraerts
Regisseur: Willem Tollenaar
Acteurs: Ton Lensink (Karel), Wiesje Bouwmeester (Anna, zijn vrouw), Gerrie Mantel (Marleen, zijn dochter), Rolien Numan (zijn grootmoeder)
Duur: 0:42
Appreciatie: ****
Commentaar: Prachtig geschreven en gebracht: de mopperende, chagrijnerige Karel (Ton Lensink) speelt hier een prachtrol. Maar het is ook een verhaal van verbittering, van oud worden – niet in schoonheid, maar in lelijkheid. Een indrukwekkend hoorspel.
Download: http://www.4shared.com/file/167558313/1f9b6bd4/Avondspelen.html (29,30 MB)
Kwaliteit geluid: **** (96 kbps – CBR )
Info: http://nl.wikipedia.org/wiki/Jef_Geeraerts
Info: http://nl.wikipedia.org/wiki/Avondspelen
http://hoorspel.wordpress.com/2009/12/08/avondspelen/


Netties werkt samen met:



EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
De getrouwde man verdikt; de vrijgezel vermagert. Waarom?
De vrijgezel gaat naar de ijskast, vindt er niets, en gaat terug naar bed. De getrouwde man gaat naar het bed, vindt er niets, en gaat terug naar de ijskast.






De nieuwe oogst


GOOGLE MUZIEKZOEKER

Hij heeft niet zoveel aandacht gekregen, deze "Discover Music" van Google. Toch is hij erg knap. Je kan op titel of op artiest zoeken, of je kan een stukje van de tekst van een song invullen in het zoekvak. Een video op de site geeft je wat meer uitleg. (Bron: Wim W)
[Taal: ENG]
http://www.google.com/landing/music/

101 GOOGE TIPS, TRICKS & HACKS
De ultieme gids om zo slim mogelijk gebruik te maken van Google. Van simpele tips zoals "begin meteen met op de 'advanced' button te klikken", tot de ingewikkelde syntaxen zoals link: site: related: enz.
[Taal: ENG]
http://www.techradar.com/news/internet/web/google-week-101-tips-tricks-and-hacks-462143/

REAL TIME VERKEER VAN SCHEPEN
Verleden week hadden wij het over een site waar je in real time het aan- en afvliegen van vliegtuigen op Schiphol kan volgen. Er bestaat, zo meldt lezer Henk Meelen, echter ook een site waar je het verkeer van boten kan volgen bij de wereldhavens.
[Taal: Engels]
http://www.marinetraffic.com/ais/

PEGAWEB: TUTORIALS
Een plek waar allerlei handleidingen verzameld zijn voor tools die je kunnen helpen bij het ontwerpen van websites: Photoshop, hoe je een webstart opzet van nul af, hoe je je eigen visitekaartjes ontwerpt, enz.
[Taal: Engels]
http://www.pegaweb.com/

EHOW: HOE DOE JE HET?
Antwoorden op al je vragen vind je hier. Mode, gezondheid, hobby's, tuin, keuken... Maar je moet wel een mondje Engels spreken. De onderwerpen zijn echt niet oubollig. Hoe je een eyeliner draagt (gepresenteerd door een man!), hoe je je arm vol laat tatoueren, hoe je als alleenstaande ouder moet tewerk gaan...
[Taal: Engels]
http://www.ehow.co.uk/

HISTORISCHE INTERVIEWS OP YOUTUBE
Via dit artikel vind je links naar 92 historische interviews die je op YouTube kan bekijken. Van het befaamde interview van Walter Cronkite met JFK, een bezoek van Golda Meir aan de Europese Raad, tot een uiteenzetting van David Attenborough over Darwin, tot interviews met Miles Davis, Fancis Bacon, Howard Hodgkin, en vele andere. (Bron: WIm W)
[Taal: ENG]
http://www.accreditedonlinecolleges.org/blog/2009/92-historical-interviews-you-can-watch-on-youtube/

GOOGLE CHROME EXTENSIES

Hier vind je een mooie lijst met extensies die je aan je Google Chrome browser kan toevoegen. Erg uitgebreid is het lijstje nog niet, toch niet zoals bij Firefox. Maar het is een begin...
[Taal: Engels]
https://chrome.google.com/extensions

FAVORIETE CITATEN
OP zoek naar een mooi citaat om te gebruiken als ondertekening in je berichten o p de nieuwsgroepen? OP deze site vind je een mooie verzameling. En reken er maar op dat je deze citaten, in vertaling weliswaar, binnenkort in onze nieuwsbrief terug zal vinden!
[Taal: Engels]
http://jf.backpackit.com/pub/29-favorite-quotes

WINDOWS RUN COMMANDO'S
Een lijstje voor de computer geeks die graag sleutelen aan hun computer, en dat liefst zonder veel poespas doen, namelijk via de commandolijn. Hier vind je een lijstje met commando's die je vanaf "Run" of "Uitvoeren" kan opstarten.
[Taal: Engels]
http://www.cyber-junkie.com/tools/WindowsRunCommands.shtml

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: ASSURTEL
Deze website is eigenlijk, om het met webjargon te zeggen, zowel B2B als B2C. Het is enerzijds een marktplaats voor verzekeringsmakelaars, die zich er kunnen registreren. Maar anderzijds kunnen de gebruikers hier een online offerte vragen aan een makelaar. De site wil een antwoord brengen op de trend waarbij verzekeraars rechtstreeks via het web naar de klant stappen; de makelaar heeft immers dat tikkeltje extra's: de persoonlijke dienstverlening.
[Taal: NL]
http://www.assurtel.be/
http://www.belgamediasupport.be/pressrelease/general-detail.do?originalId=10177&language=NL

HIER SPREEK MEN NEDERLANDS: SINGLES OP STAP

Ben je single, en ben je op zoek naar een leuke manier om oudejaarsavond door te brengen? Dan kan deze site wel helpen. De meeste mensen brengen die avond dan door met hun vaste vrienden. Maar tegenwoordig leven we zo jachtig, dat we steeds minder tijd hebben om die vriendenkring op te bouwen. Daarom is zo'n online ontmoetingssite wel handig. Of het nu om vriendschap of wat meer gaat: het minste wat je bij Singles op Stap vindt, zijn gelijkgezinden waarmee je een leuk avondje uit kan bouwen.
[Taal: NL]
http://www.singlesopstap.be
http://www.belgamediasupport.be/pressrelease/general-detail.do?originalId=9722&language=NL

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: ONLINE FOTOSERVICES
Foto's kan je bij verschillende bedrijven laten afdrukken, maar wie is nu de goedkoopste, en wie levert de beste service? Deze site vergelijkt het aanbod. Je vindt er ook recensies van andere gebruikers, die hun mening geven over de bepaalde dienst.
[Taal: NL]
http://www.onlinefotoservices.nl/

VRIJDAG MULTIMEDAI: ORKESTJE

Een prachtig voorbeeld van een Flash bestand: hier kan je een orkestje laten spelen, de verschillende bandleden aan het werk zetten en terug stopzetten. Leuk!
[Taal: FR]
http://www.orapois.com/br/arquivos/06162005170419937g.swf

VRIJDAG MULTIMEDIA: VUURWERK
Binnenkort is het Nieuwjaar, en dan wil iedereen natuurlijk met vuurwerk spelen - wat heel gevaarlijk kan zijn. Waarom het niet met virtueel vuurwerk gedaan, zoals op deze site? Even wachten tot het venster geladen is, en gewoon klikken, zo snel als je wil: je ziet een regenboog van vuurwerk!
[Taal: - ]
http://www.butterflystation.net/arcade/fireworks/jhanabi.htm

VRIJDAG MULTIMEDIA: EL IMIGRANTE
Het spel dat hier moet spelen is erg simpel: zo lang mogelijk de politie vermijden! Wij brachten er niks van terecht!
[Taal: --]
http://www.transience.com.au/el/elgameo.html


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com



Bij de collega's



*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be

*** TECHBYTES
http://www.techbytes.be/

- De Sonos ZonePlayer S5: een docking station waarin je je iPod of iPhone niet meer moet docken
http://www.techbytes.be/2009/12/de-sonos-zoneplayer-s5-een-docking-station-waarin-je-je-ipod-of-iphone-niet-meer-moet-docken.html
- Zorg dat je geen gegevens kwijt raakt: tips voor back-ups
http://www.techbytes.be/2009/12/zorg-dat-je-geen-gegevens-kwijt-raakt-tips-voor-backups.html
- Hoe weet je wat er allemaal op Internet over je staat?
http://www.techbytes.be/2009/12/hoe-weet-je-wat-er-allemaal-op-internet-over-je-staat.html

*** SAFE COMPUTING
http://www.safecomputing.be/

- 8 tips om je te beschermen tegen cybercriminaliteit voor en tijdens de feesten
http://www.safecomputing.be/2009/12/8-tips-om-je-te-beschermen-tegen-fraude-bij-online-winkelen-en-cybercriminaliteit-tijdens-de-feesten.html
- Antivirusbedrijf belooft voor volgend jaar meest uitgebreide gratis antivirussoftware
http://www.safecomputing.be/2009/12/antivirusbedrijf-belooft-voor-volgend-jaar-meest-uitgebreide-gratis-antivirussoftware.html
- Tip: spring voorzichtig om met je primaire e-mailadres om jezelf voor iets op te geven of voor iets in te schrijven
http://www.safecomputing.be/2009/12/tip-spring-voorzichtig-om-met-je-primaire-emailadres-om-jezelf-voor-iets-op-te-geven-of-voor-iets-in.html

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia
- Kopenhagen populairder dan Tiger Woods op Google
ROTTERDAM - Kopenhagen is deze week de populairste zoekterm op Google geworden. Daarmee doet de klimaattop het beter dan Tiger Woods. Daaruit blijkt dat de interesse voor de conferentie wereldwijd heel groot is.
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/449927/2009/12/10/Kopenhagen-populairder-dan-Tiger-Woods-op-Google.dhtml
- Ab Zagt twittert over films
ROTTERDAM - Filmjournalist Ab Zagt, filmrecensent van het Algemeen Dagblad is na zijn roemruchte weblogavonturen op internet, teruggekeerd op het web met een twitteraccount.
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/449684/2009/12/09/Ab-Zagt-twittert-over-films.dhtml
- Buienradar: sneeuw in aantocht
ROTTERDAM - De eerste sneeuwval van deze winter wordt volgende week verwacht. Dat zegt althans Edwin Rijkaart van buienradar.nl. De website kan met behulp van eigen meetwerk sneeuwval zien.
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/449414/2009/12/08/Buienradar-sneeuw-in-aantocht.dhtml

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/
- GFI Backup
GFI Backup is uitstekende gratis backup-software. Je kunt snel en makkelijk een veilige kopie van je bestanden opslaan op een veilige plek.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=27923
- Gratis bellen met vrienden en familie
Bij T-Mobile kun je met een groepje van maximaal 8 personen voor 10 euro per maand gratis met elkaar bellen en sms'en. Lees hier hoe het werkt.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=27922
- Video 'stelen' met xVideoServiceThief
Er komen steeds meer gratis programma's om filmpjes van video-sites te plukken en op je harde schijf te bewaren. xVideoServiceThief is er weer zo één, maar wel een hele goede.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=27897


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Samsung met nieuw smartphone-platform Bada
Dinsdag heeft Samsung zijn nieuwe besturingssysteem voor smartphones officieel gelanceerd, tijdens een event in Londen. Bada is de opvolger van de TouchWiz ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4637
- Overgangsregeling voor zonnepanelen
De Vlaamse regering heeft een overgangsmaatregel goedgekeurd voor de premies van zonnepanelen. Heel wat installaties kunnen immers door materiaaltekort ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4633
- Film huren en sociaal netwerken op Xbox 360
Wie een Xbox 360 heeft, kan sinds 17 november via de spelconsole op Twitter en Facebook. Ook films in HD zijn voortaan te huur via de Xbox 360.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4609


*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Europese digitale kloof
De digitale kloof speelt zich niet enkel af op vlak van individuen. Volgens een Europese studie zijn de 27 landen van de Europese Unie niet gelijk op vlak van informatietechnologie. Verre van zelfs!
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=20818&style=99896
- Toshiba investeert in licht
Ceravision Electronics en Toshiba ondertekenden een leverings- en ontwikkelingsovereenkomst op het gebied van plasmaverlichting.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=20773&style=99896
- Eindejaarsactie van Ogone
Gedurende heel de maand december neemt Ogone de transactiekosten van online schenkingen aan goede doelen voor zijn rekening. Dankzij deze jaarlijks terugkerende actie blijkt het aantal donaties in de feestperiode steeds weer toe te nemen.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=20782&style=99896

*** PC WORLD
http://www.pcworld.be- Bing palmt al 11% van de browsermarkt in
- Eerste LG Googlephone
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/gsm-gps--pda/eerste-lg-googlephone.cfm
- CD/DVD emulator
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/other/cd-dvd-emulator.cfm
- Eerste LG Googlephone
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/gsm-gps--pda/eerste-lg-googlephone.cfm


*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- Stad Mechelen pionier met digitaal loket
Mechelen stapt begin 2010 het digitale tijdperk in met de volledige uitbouw van het e-loket op haar stadswebsite mechelen.be. Vanaf februari kan je documenten die een stempel of...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=6174
- ContactOffice werkt mee aan de preventie griepvirus A/H1N1
Samen met ContactOffice, de leider in collaboratieve applicaties op de Franse markt, heeft de universiteit van Marseille 3 een noodplan ontwikkeld in geval van een griepepidemie....
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=6172
- Eyeblaster publiceert nieuw rapport met cijfers en tips over online videoreclame
Rich media specialist Eyeblaster heeft nieuwe data prijsgegeven over het gebruik van online video voor reclamedoeleinden.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=6171

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- 18-jarige pleegt zelfmoord…
http://computertaal.info/2009/12/10/18-jarige-pleegt-zelfmoord/
- Sony en Fifa werken samen
http://computertaal.info/2009/12/10/sony-en-fifa-werken-samen/
- Top tien voor november: De Europeanen waren het doelwit van malware via sociale netwerken en P2P
http://computertaal.info/


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- T-Mobile levert klagende klanten toch HTC HD2
16:50 - T-Mobile heeft besloten om de HTC HD2 te gaan aanbieden. Klanten van de provider gaven en masse aan dat ze desnoods zouden overstappen om het toestel te bemachtigen. De HD2 is vanaf begin volgend jaar te koop bij winkels van de provider. »
http://tweakers.net/nieuws/64261/t-mobile-levert-klagende-klanten-toch-htc-hd2.html
- Hyver moet 12.000 euro boete betalen om 'krabbelspam'
De OPTA heeft een Hyves-lid een boete van 12.000 euro opgelegd voor het verzenden van ongewenste krabbels. Begin 2008 plaatste de spammer 3,2 miljoen berichten op de sociale-netwerksite om zijn webgame te promoten.
http://tweakers.net/nieuws/64257/hyver-moet-12000-euro-boete-betalen-om-krabbelspam.html



De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


HOE KUIS JE JE GADGETS? 1. HDTV EN MONITORS
Je hebt dan wel allerlei mooie en glanzende tech hoogstandjes in huis - een HD tv, een mooi scherm voor je computer, maar die verzamelen als gek stof en vuil. En natuurlijk staan er ook vieze vingers op. Hoe kan je zo'n scherm kuisen?
Door zeker en vast niet de fout te maken om een fles Glassex te grijpen en je scherm ermee te bespuiten, om daarna met keukenpapier af te drogen. Dat was mogelijk bij de oude CRT schermen maar niet meer voor de moderne schermen. Zij zijn immers niet waterdicht, en de druppels water zouden in het spleetje tussen scherm en omhulsel kunnen raken. Glassex is bovendien een reiniger voor glas, en de meeste schermen bestaan niet uit glas, en hebben bovendien een uiterst delicate beschermlaag. Ook reinigers op basis van ammoniak zijn uit den boze, omdat zij het oppervlak van je scherm kunnen beschadigen.
Als reinigingsmateriaal is zo'n keukenpapier evenmin aan te bevelen, omdat dit te ruw is, en het strepen kan achterlaten.
Wat gebruik je dan? Water, en een zacht materiaal, bij voorkeur microfiber. Bevochtig de doek en wring hem zo goed mogelijk uit, zodat er geen druppels uitkomen. Veeg vervolgens heel voorzichtig over het scherm met het doek, plooi het doek om, ga opnieuw over het scherm (je zal verbaasd staan over het vuil dat je op het doek aantreft!), en herhaal tot het doek proper blijft. Ga er vervolgens over met een droge doek. En gooi nu maar al die speciale reinigingsproducten de vuilbak in!
http://gizmodo.com/5419737/how-to-clean-your-filthy-gadgets

HOE KUIS JE JE GADGETS? 2. AFSTANDSBEDIENING VOOR TV EN GAMES
Nu is je scherm wel proper, maar je afstandsbediening nog niet. Je zal zelfs bemerken dat die nog vuiler zijn dan je scherm, want op die afstandsbediening zit je ook nog eens met je vuile, plakkerige, zweterige vingers. Je moet die afstandsbediening dus niet alleen kuisen, maar ook desinfecteren.
Ook hier gebruik je een vochtige vod. Maar in plaats van gewoon water voeg je wat isopropyl alcohol aan het water toe (een mengeling 40/60 alcohol/water is het best). Ook hier weer is een zachte doek beter dan keukenrol. Maar licht bevochtigde wattenstaafjes zijn ook handig om tussen de knoppen door te manoeuvreren.
http://gizmodo.com/5419737/how-to-clean-your-filthy-gadgets

HOE KUIS JE JE GADGETS? 3. CAMERA
Het omhulsel zelf van je camera kan je kuisen zoals je de meeste gadgets reinigt: met een simpel vochtig doekje. Let wel op dat je rond de openingen van het omhulsel heel voorzichtig bent, zodat er geen water kan binnensijpelen.
De lenzen: die zuigen als het ware vuil aan. En wanneer een lens vol vuil zit, kan je gewoon geen goede foto's meer maken. Lenzen zijn ook delicaat en duur, dus is het absoluut uit den boze om daar met een gewoon keukenpapier op te gaan wrijven, want dat is te hard en zou krassen kunnen achterlaten.
Er bestaan in de handel speciale sets om lenzen te reinigen. Die bevatten meestal een speciale zachte reiniger en een microfiber doekje. Maar zelfs zonder die reiniger kan je het doen met het microfiber doekje.
Morgen nog wat tips over het reinigen van een camera lens
http://gizmodo.com/5419737/how-to-clean-your-filthy-gadgets

HOE KUIS JE JE GADGETS? 4. CAMERA (VERVOLG)
Vooraleer je de lens van je camera oppoetst met een microfiber doekje, doe je er best aan om eerst alle stof of zandkorrels te verwijderen - dat zou immers krassen kunnen veroorzaken op de lens, wanneer je er met je doekje op los gaat. Goed blazen, of beter nog: zo'n spuitbus die je ook kan gebruiken om je klavier uit te kuisen is ideaal.
Ook de sensoren in een klassieke DSLR camera moeten gereinigd worden, af en toe. De meeste camera's bezitten een sensor-reinigende functie in hun software. Volstaat die niet, dan vind je op onderstaand artikel nog veel meer manieren om de lenzen te reinigen. Maar wees altijd heel voorzichtig: zo'n lens is delicaat!
http://www.cleaningdigitalcameras.com/methods.html

HOE KUIS JE JE GADGETS? 3. LAPTOPS
Vuil op het scherm is iets dat heel vaak voorkomt bij laptops. Dat hebben we in vorige artikels al behandeld. Maar er is nog meer vuil dat zich op je laptop vastzet - het klavier bijvoorbeeld. En dat kan een echte haard van microben worden!
Om zo'n klavier te reinigen gebruik je best een mengeling van 40/60 alcohol/water. Je zet de laptop uit, en gaat met een doekje dat met dit mengsel licht bevochtigd is over de toetsen. Vouw het doekje in twee om tussen de toetsen te kunnen gaan.
Met dit doekje kan je ook de rest van je laptop kuisen - niet het scherm, maar wel het touchpad.
Haren, stof of kruimels tussen de toetsen moet je te lijf gaan met een spuitbus met gecomprimeerde lucht. Zo'n spuitbus kost niet zoveel geld, en komt altijd van pas.
Sommigen gaan nog verder, en verwijderen ook de kapjes van de toetsen om eronder te kunnen kuisen. Maar wij raden je dat niet aan, want je zal bemerken dat je ze nooit kan terugzetten zoals ze eigenlijk in de fabriek gemonteerd werden.
http://www.howtocleanstuff.net/things/electronics/how-to-clean-a-laptop-keyboard/
http://gizmodo.com/5419737/how-to-clean-your-filthy-gadgets

Voor deze rubriek danken wij
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html







Van alles halen, (bijna) niets betalen...



TOP 5 FIREFOX EXTENSIES VOOR FACEBOOK: 1. FRIENDBAR
Firefox extensie - freeware
Met deze tool wordt het nog gemakkelijker om Facebook en Twitter te gebruiken. Na installatie zal Friendbar een stream vertonen van tekst en foto updates in de knoppenalk. Je kan daar ook meteen zelf updates posten, commentaren, updates, retweets, dm, enz.
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/10223
http://www.firefoxfacts.com/2008/12/31/keep-in-touch-with-friendbar/



TOP 5 FIREFOX EXTENSIES VOOR FACEBOOK: 2. FACEBOOK TOOLBAR
Firefox extensie - freeware
Met deze extensie kan je, vanop gelijk welke site, een zoekactie ondernemen op Facebook. De balk bevat een uitklapmenu met daarin je vrienden, zodat je meteen naar hun profiel kan gaan. Er zijn ook icoontjes die je vertellen hoeveel nieuwe "pokes" je hebt, verzoeken van vrienden, en booschappen.
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/3794
http://www.firefoxfacts.com/2009/11/03/facebook-toolbar/

TOP 5 FIREFOX EXTENSIES VOOR FACEBOOK: 3. FACEBOOK PHOTO ALBUM DOWNLOADER
Firefox extensie - freeware
Wil je alle afbeeldingen in een klap downloaden die je op je Facebook foto album gezet hebt? Dat kan, met deze extensie - niet alleen voor jouw eigen fotoalbum, maar ook voor dat van je vrienden, groep albums, enz.
http://www.firefoxfacts.com/2009/05/04/download-an-entire-facebook-photo-album/
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/8442

TOP 5 FIREFOX EXTENSIES VOOR FACEBOOK: 4. FACEBOOK VIDEO
Firefox extensie - freeware
Met deze tool kan je video's van Facebook rippen en bekijken waar en wanneer je wil. De tool downloadt de video, zet hem om naar het gewenste formaat, en je kan ze dan zelfs inbouwen in je eigen site. Wanneer je klikt op een videolink, dan zal de video openen als een .mp4 bestand. Klik vervolgens File / Save Page As, en je kiest waar je dit bestand wil bewaren.
http://www.firefoxfacts.com/2009/11/04/how-to-download-facebook-videos/
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/9614

TOP 5 FIREFOX EXTENSIES VOOR FACEBOOK: 5. FACEBOOK DISLIKE

Firefox extensie - freeware
Je kan "like" dingen op Facebook, maar met deze extensie kan je ook aangeven dat je sommige dingen die je vrienden gepost hebben echt niet te pruimen vindt.
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/13672


VISTA START MENU
Windows all - 2,3 MB - freeware
Dit progje is eigenlijk een verbetering van het klassieke startmenu van VIsta. Na installatie zal je, wanneer je op de Start knop drukt, een groot venster krijgen vanwaar je alle mogelijke opties van Start meteen kan beheren, o.a. het openen van programma's enz.
http://www.vistastartmenu.com/

WINTER FUN THEMA VOOR WINDOWS 7
Windows 7 - 5 MB - freeware
Kerstmis komt eraan. En dan mag het buiten al (voorlopig) geen witte kerst zijn, maar dat wil niet zeggen dat jij geen kerstsfeer mag creëren op jouw computertje! Met dit leuke thema kan dat.
http://www.chip.de/downloads/Winter-Fun-Theme-fuer-Windows-7_39303419.html
http://seanalexander.com/

BILD OP DE IPHONE
iPhone & iPod Touch - 6,1 MB - 0,8 euro
We kennen allemaal wel BILD - de Duitse krant die altijd wel een of andere rondborstige schone op de cover moest zetten. Sindsdien hebben haast alle kranten het voorbeeld van BILD gevolgd en brengen volop sensatie en society nieuws. Maar wie het originele wil zien, en dan nog op zijn iPhone of iPod Touch ook, kan deze app installeren. 0,8O euro kost hij.
http://www.bild.de/
http://www.chip.de/downloads/BILD-fuer-iPhone_39301297.html



VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: SKYFIRE
WIndows Mobile - freeware
Kijk, dit is de enige gratis browser die ondersteuning biedt voor Flash, SIlverlight, en een hele resem andere technologieën die meestal enkel op de desktop te vinden zijn. Je kan deze browser installeren op toestellen van NOkia, Samsung, LG, HTC, Palm, Motroola en Blackberry. Meer uitleg bij Techcrunch.
http://www.skyfire.com/
http://www.techcrunch.com/2009/12/09/skyfire-lights-up-new-version-of-rich-windows-mobile-browser/

VRIJDAG ALTERNATIEVE DAG: THEMA'S VOOR BLACKBERRY

Blackberry OS - freeware
Bij BlackBerry App World kan je nu verschillende thema's downloaden die door derden ontwikkeld zijn, en waarmee je je toestel een nieuwe look kan geven. Er zijn thema's voor mensen met uiteenlopende interesses, zoals voetbal, films, natuur.
http://appworld.blackberry.com/webstore/
















Het laatste woord....





NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.



AFSLUITER VAN DE WEEK
De man spreekt gemiddeld 5.000 woorden uit per dag; de vrouw 7.000.
Het probleem is echter dat de man zijn 5.000 woorden al gezegd heeft wanneer hij 's avonds thuiskomt,
terwijl de vrouw dan nog aan haar 7.000 woorden moet beginnen.
(gezegde)