Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie:
30/7/2009 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 13
Nummer 610 van 25/7/2009







Gegroet lezer,

Hier zijn we weer. Ondanks de feestdag op dinsdag 21 juli, is het toch een goed gevuld nummer geworden. Enerzijds omdat de redactie toch weer voldoende materiaal vond om op haar stokpaardjes te kruipen, en anderzijds omdat wij onze reeks rond Linux, voortreffelijk geschreven door Alain Baudrez, kunnen verderzetten.

En dan is er ook nog een test van de HTC Magic smartphone. Via Belgacom mochten wij zo'n toestel een week uittesten, en het is een heel leuke belevenis geworden. Als er één toestel is dat de concurrentie met de iPhone aankan, dan is het dit toestel wel!

Wij wensen u allen heel veel leesplezier, en hopen u bij leven en welzijn volgende week weer aan te treffen.

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.



AMAZON GEEFT EN AMAZON NEEMT...
Hier in Europa is het nog altijd wachten op de serieuze doorbraak van het elektronische boek; wij hebben dan ook nog geen echt interessante toestellen (e-book readers), en al evenmin online boekenwinkels waar je de content kan vinden. Maar het is in elk geval te hopen dat de bedrijven die zich opmaken om zich op deze toch wel lucratieve markt te gooien, lessen trekken uit de ervaringen van de Amerikaanse online boekenwinkel Amazon en zijn bookreader, de Kindle.
Amazon heeft namelijk voor heel wat verontwaardiging gezorgd, doordat het zonder voorafgaande verwittiging bij honderden Kindle-gebruikers, die een kopie van twee bepaalde boeken aangekocht hadden, dit boek is gaan wissen op de Kindle. Amazon heeft wel netjes een mail gestuurd met daarin een uitleg over wat het gedaan had, en heeft de 0,99 $ die voor de boeken betaald was, teruggestort. Dat de boeken in kwestie twee boeken waren van George Orwell, "Animal Farm" en "1984", mag wel heel ironisch genoemd worden...
"Het zou net zijn alsof De Standaard een koevoet of een loper zou gebruiken om in jouw fysieke huis in te breken, om een boek dat je daar aangekocht had weg te nemen en het geld dat je ervoor betaald had in de plaats te leggen", aldus een privacy advocaat. Het lijkt ons inderdaad niet erg netjes om zomaar boeken te gaan wissen op de Kindle van de gebruiker...(1)(2)
Maar er hoort een vervolg bij het verhaal(3). Hoe akelig het ook klinkt, die "inbraak" van Amazon, het bedrijf kon niet anders. De exemplaren die voor 0,99 $ gekocht waren, waren immers illegale kopieën, aangeboden in de Amazon winkel door een bedrijf dat helemaal geen recht had op dit boek. En alhoewel dat de nare smaak van die "inbraak" niet wegneemt, worden de beweegredenen van Amazon toch al iets begrijpelijker.
http://www.informationweek.com/news/personal_tech/drm/showArticle.jhtml?articleID=218501227
http://www.amazon.com/tag/kindle/forum/ref=cm_cd_pg_newest?_encoding=UTF8&cdForum=Fx1D7SY3BVSESG&cdPage=1&cdSort=oldest&cdThread=Tx1QUP1NLUY4Q5M&displayType=tagsDetail
http://www.betanews.com/article/Media-goes-crazy-over-Amazon-deleting-1984-from-Kindle-but-99cent-ebook-was-illegal-copy/1247874134

===> nagekomen bericht: Wij vernamen dat het hele dispuut draait rond... auteursrechten natuurlijk. In de V.S. en Canada worden namelijk verschillende termijnen gehanteerd die gerespecteerd moeten worden vooraleer een boek tot het publieke domein behoort. En dat heeft ervoor gezorgd dat het boek in het ene land vrij uitgebracht mocht worden, en in het andere niet...

WIKIPEDIA'S VIDEO ZAL OPEN SOURCE ZIJN
Binnenkort zal je, naast teksten en afbeeldingen, ook video kunnen uploaden naar de online encyclopedie Wikipedia, om artikels te illustreren. Heel leuk, maar er zit meer achter die aankondiging dan je eerst zou denken.
Want om deze aankondiging te kunnen doen, moest eerst beslist worden welke codec gebruikt zou worden; codecs zijn de softwaremodules die audio en video coderen en decoderen, om tijdens het transport via het internet zo klein mogelijk gemaakt te worden en dus sneller gedownload te worden. Tegenwoordig wordt vaak gekozen voor H.264, een codec die o.a. de steun krijgt van Google en Apple. Wikipedia kiest nu echter voor Ogg Theora, een open source video codec die binnen de laatste versie van Firefox afgespeeld kan worden zonder bijkomende programma's te moeten downloaden - en binnenkort ook binnen Chrome en Opera.
OK, je zal dus de video zonder probleem kunnen bekijken binnen deze drie browsers. Maar je moet ook nog kunnen uploaden, en de meeste video's zijn nu eenmaal niet in dit formaat gegoten. Daarvoor moet je dan gbruik maken van een speciale software, FireOgg, een browser plug-in voor Firefox.
Waarom deze beslissing zo belangrijk is? Omdat OggTheora een formaat is waarbij de video simpel gedownload, bewerkt en terug geüpload kan worden, en dat zonder licenties - iets wat voor de collaboratieve encyclopedie toch wel hoog op het lijstje staat. Maar anderzijds is het ook zo dat, bij de nieuwe versie van de HTML code, HTML 5, er ook gekozen moet worden voor ondersteuning voor video. Wikipedia is een site die veel bezoekers trekt, en de keuze van het videoformaat én videoplayer aldaar kan meespelen in deze beslissing.
Meer hierover bij CNet en ReadWrite Web.
http://www.readwriteweb.com/archives/video_goes_open_source_on_wikipedia.php
http://news.cnet.com/8301-27076_3-10289952-248.html
http://firefogg.org/

ROCK BAND KRIJGT ZIJN EIGEN MUZIEK MARKTPLAATS
Kijk, verleden week hadden wij het er nog over dat de verkoop van ceedeetjes niet de enige manier is voor muzikanten om geld te verdienen. En als om onze woorden kracht bij te zetten heeft MTV nu aangekondigd dat het met een marktplaats start waarbij muzikanten zelf hun muziek kunnen aanbieden om die in het populaire game RockBand te spelen.
Zoals je wellicht weet kan je bij RockBand alleen of samen met vrienden trachten om songs zo goed mogelijk mee te spelen via virtuele instrumenten (of liever: plastieken replica's, verbonden met de gameconsole). Doe je het goed, dan maakt jouw band kans om verdere roem te verzamelen. Voor de muziek die in de games aangeboden werd, kon je tot nu toe kiezen uit beroemde bands, maar MTV wil nu ook andere artiesten de kans geven om hun muziek aan te bieden via deze nieuwe Marketplace.
De marktplaats zou in augustus opengaan, en is nu reeds in beperkte kring uit te testen. Muziek zal ook in de games zelf aangekocht kunnen worden, na goedkeuring door de makers van de games (Harmonix). De prijs zal tussen de 50 cent en de 3 dollar liggen, en de muzikant zal daarvan 30% in eigen zak mogen steken. Een gegarandeerde hit!
http://mashable.com/2009/07/17/rock-band-network/
http://creators.rockband.com/
http://www.billboard.biz/bbbiz/content_display/industry/e3i4d0b1b4303c83997ea8bf1f3ea673d95

PEDOFILIE: DE EEN JAAGT EROP, DE ANDER JAAGT OP DE JAGERS
De zelfverklaarde pedofielenjager Chris Hölsken oogstte in het verleden heel wat kritiek met zijn "Stop kinderpono nu" website, een soort virtuele schandpaal waar de burger kon nagaan of er in zijn omgeving een pedofiel (al dan niet veroordeeld) woonde. Hulpverleners vonden het een slecht initiatief, omdat het de therapie waaraan pedofielen zich onderworpen hadden, volkomen teniet kon doen, omdat de pedofielen in een sociaal isolement geduwd werden. Ook wij hadden onze kritiek, al was het maar omdat wij toch vragen stelden bij de manier waarop de man aan zijn gegevens kwam.
Hölsken gaat nu een stap verder. Hij richt zijn pijlen nu ook op verkrachters en aanranders. "Wij hebben ons goed laten infomeren en wij komen tot de conclusie dat iemand die een zedenmisdrijf heeft begaan ook net zo goed een kind kan verkrachten", aldus Hölsken in GvA (1).
Maar terwijl wij het initiatief van de man nog altijd met het grootste wantrouwen bekijken, mogen wij ook niet blind zijn voor de andere kant van de slinger. Er blijken op het internet nu eenmaal verschillende sites zijn die pedofilie verheerlijken, en zelfs oproepen om te gaan jagen op de pedofielenjagers (2). Sommigen gaan daar zelfs zover bij dat zij menen dat het nodig is dat het Pedofront psychiaters en pedagogen vermoorden, omdat die de kinderen trauma's aanpraten. (3).
Als we zoveel ophef maken rond de site van Hölsken, mogen dan die andere sites niet eveneens op onze afkeuring rekenen?
http://www.gva.be/nieuws/buitenland/aid849197/pedofielenwebsite-zet-nu-ook-verkrachters-en-aanranders-online.aspx
http://www.blogologie.be/2009/07/pedofielen-en-de-gebruiksvoor-op-wordpresscom.html
http://dnhnieuws.wordpress.com/2009/07/01/de-noodzaak-van-het-vermoorden-van-psychiaters-en-pedagogen/
=> zie ook de reactie op de site
http://www.netties.be/v20/toon_artikel.php?id=9259&reactietonen=ja#9259

NAAR DE MAAN EN DE ZONSVERDUISTERING MET HET INTERNET
Ter gelegenheid van de 40e verjaardag van de eerste maanwandeling, heeft Google Earth een add-on uitgebracht voor haar Google Earth software, waarmee je beelden kan zien van het maanlandschap, maar ook zien waar de mens er al voet op aarde - pardon: maan gezet heet.
"Moon in Google Earth" is beschikbaar voor Windows, Mac en Linux; je kan ermee de topografie bekijken van onze naaste buur in het melkwegstelsel. Je vindt er ook een galerij van de verschillende Apollo ruimtereizen, plus informatie over elk robotvoertuig dat ooit de maan bezocht heeft.
Om de beelden op te roepen, moet je in Google Earth op de knoppenbalk Moon kiezen. Daar kan je dan inzoomen op meer gedetailleerde beelden van de maan.(1)
Tussen haakjes: op 22 juli is er een zonsverduistering, de langste van de 21e eeuw (6 en een halve minuut). Wie naar China getrokken is, zoals 500 Belgen deden, kan die daar zelf bekijken. Voor de rest van de wereld is er gelukkig het internet. Je kan o.a. op de officiële pagina van NASA de zonsverduistering bekijken. (2). Nog meer sites die de zonsverduistering brengen in woord of beeld vind je in dit artikel van Mashable.(3)
http://news.cnet.com/8301-17939_109-10290705-2.html
http://eclipse.gsfc.nasa.gov/SEmono/TSE2009/TSE2009.html
http://mashable.com/2009/07/21/solar-eclipse-online/

DIGG BESCHULDIGD VAN HET OMLEIDEN VAN VERKEER
Sociale nieuwssite Digg.com wordt ervan beschuldigd dat het vals speelt: in plaats van internauten die een verkorte URL aanklikken rechtstreeks naar de site te leiden, worden zij naar het artikel in Digg gevoerd, met daaronder dan de eigenlijke url van de website zie zij willen bezoeken.
Dit heeft uiteraard een negatieve impact op de uitgevers van deze websites, die zo minder verkeer over de vloer krijgen. En eigenlijk is het ook niet eerlijk tegenover de internauten, die een site willen aanprijzen via een verkorte Digg-url: zij willen immers hun vrienden doorsturen naar de eigenlijke site, niet naar Digg!
Deze week ontstond er heel wat heisa in de blogosfeer rond deze omleiding. Dit zoveelste probleem rond verkorte urls toon nogmaals aan hoe gevaarlijk (of toch minstens onvoorzichtig) het is om gebruik te maken van verkorte url's. Het is inderdaad gemakkelijker om een url te moeten intikken in de vorm van http://tinyurl.com/1234567, in plaats van een ellenlang webadres. Maar het nadeel is dat je, tenzij je gebruik maakt van speciale programma's die jou een preview geven van het adres waarnaar deze verkorte url verwijst, absoluut geen idee hebt van de site waarnaar je surft wanneer je op die url klikt. Heel wat snoodaards hebben de laatste tijd dan ook al gebruik gemaakt van zo'n verkorte url om hun malware aan niets vermoedende internauten op te solferen.
Er zit nog een gevaar aan deze verkorte url's. Er zijn de laatste tijd immers verschillende bedrijven ontstaan die zo'n verkorte url aanbieden; op een microbloggingdienst zoals Twitter is zo'n verkorte url immers verdraaid handig. Deze bedrijven hopen winst te slaan uit statistische gegevens die zij bijhouden over deze url's: zij kunnen weten hoe vaak een url aangeklikt werd, enz. Maar zo evident is het niet dat dit een gezond bedrijfsmodel zou zijn. Wat als zo'n bedrijf er het bijltje bij neerlegt? Dan werken al die verkorte url's niet meer!
Ons advies? Tenzij je echt niet anders kan, gebruik dan de gewone url, dat is veel veiliger.
Tussen haakjes, weet je wat eigenlijk genoodzaakt heeft tot deze url-verkorters? Een misvatting die leeft bij heel wat marketeers en SEO/SEA mensen. Zij geloven namelijk dat een url waarin de titel van een artikel "www.gva.be/090722/jan-jansen-won-gisteren-de-koers-in-bommerskonten.htm" een betere plaats geeft in de zoekmachines. Terwijl het vroeger veel gemakkelijker was: www.gva.be/p?=910822 bijvoorbeeld....
Lees meer over de hetze rond Digg bij Mashable en Search Engine Land
http://mashable.com/2009/07/19/digg-twitter-links/
http://searchengineland.com/is-twitter-sending-you-500-to-1600-more-traffic-than-you-might-think-22696

VEILIGHEID: EVEN BIBBEREN MET ADOBE, BLACKBERRY EN SYMBIAN
Je zou denken dat dankzij de technologische vooruitgang het nu toch wat beter zou moeten gaan met onze beveiliging. Maar niets is minder waar. Dat bewijzen de drie volgende verhaaltjes.
Om te beginnen een verhaal over Adobe. Dat heeft moeten toegeven dat, wie een oudere versie van de Adobe Reader downloadde, hierdoor een beveiligingslek opende op zijn computer. Het probleem wordt veroorzaakt door het update-systeem dat Adobe toepast. Stel dat de huidige versie 9.1 is. Die installeer je met een "full install", maar die bevat enkele bugs, die opgelost worden met de 9.1.1 en 9.2.2 , dat enkel patches zijn, en dus enkel werken wanneer de 9.1 al op jouw pc staat. Uiteindelijk zal de huidige updater van Adobe wel de nodige updates uitvoeren, maar daar kunnen dagen overheen gaan, en ondertussen is jouw pc erg kwetsbaar (1)
Het tweede verhaal betreft Symbian. Bij dit besturingssysteem voor mobiele telefoons is per vergissing een worm doorheen de validatieprocedure geraakt, waardoor het voorzien werd van het predicaat "Symbian Signed App". Symbian telefoons die zo'n app tegenkomen, zullen wel een toestemming vragen aan de gebruiker om de app te mogen installeren, maar daarbij wordt wel vermeld dat de app het zegel draagt van Symbian. De worm is in China gemaakt, en stuurt informatie over de besmette telefoon, zoals het iMEI nummer van het toestel, naar een bepaalde bestemmeling. De worm is al gesignaleerd in CHina en het Midden-Oosten. (2)
En het derde verhaal tenslotte betreft Blackberry en betreft een hack die verschillende gebruikers in de Verenigde Arabische Emiraten getroffen heeft. En deze hack is wel heel sluw bedacht - hij maakt gebruik van zogenaamd "social engineering". De gebruiker kreeg een sms, die op het eerste zicht afkomstig leek van de provider; daarin werd verzocht om een bepaald bestand te downloaden, dat de prestatie van de telefoon verbeteren zou. Maar verbeteren deed dit bestand niets, integendeel: de batterijduur werd drastisch verkort. Persoonlijke gegevens zouden er niet verloren zijn, maar de getroffen toestellen moesten wel met een speciale door RIM uitgebrachte patch hersteld worden (3).
Om maar te zeggen: als het op veiligheidslekken aankomt, moeten we niet altijd met de vinger naar Microsoft wijzen...
http://www.networkworld.com/news/2009/072109-adobe-admits-users-vulnerable-after.html?source=NWWNLE_nlt_daily_pm_2009-07-21
http://www.telecoms.com/12847/symbian-accidentally-certifies-worm
http://pressetext.at/news/090721044/blackberry-update-entpuppt-sich-als-ueberwachungssoftware/

MAAK ZELF EENS EEN COMMERCIAL VOOR BING!
Ben je een beetje creatief? En vind je het niet erg om je door Microsoft voor de kar te laten spannen? Dan kan je je geluk beproeven en zelf een jingle maken voor de Bing zoekmachine van Microsoft.
Microsot lijkt inderdaad de smaak van de virale video's te pakken te hebben. Het wil met deze virale filmpjes de sympathie van de gebruikers winnen, en dus ook zieltjes winnen voor het gebruik van haar nieuwe zoekmachine Bing.
Wie inspiratie heeft moet zijn inzending insturen naar het speciale Bing-kanaal op YouTube, waar al een paar leuke inzendingen te bekijken vallen. Uiterste termijn: 31 juli. En er is ook prijzengeld te verdienen, maar dat is niet echt zoveel (500 dollar); het zal eerder voor de eeuwige roem zijn dat je het moet doen!
http://www.youtube.com/bing
http://pressetext.at/news/090721041/microsoft-laesst-user-fuer-bing-singen/

CUIL PLANT EEN COMEBACK
Weet je nog, Cuil? Dat werd, toen het uitkwam, uitgeroepen tot de Google-killer. Het feit dat de zoekmachine gemaakt werd door enkele voormalige medewerkers van Google, zal daar niet vreemd aan zijn. Maar helaas was er niet veel te "killen" - van de zoekmachine werd na haar lancering niet veel meer gehoord.
De makers van Cuil willen de zoekmachine nu nieuw leven inblazen. Blijkbaar hebben zij, als goede waarnemers, gemerkt dat er heel wat te doen is rond de sociale netwerken en microblogsites. Voor het vinden van een antwoord op een zoekopdracht, zal Cuil dan ook gaan zoeken in deze sociale netwerken, en deze resultaten combineren met de gewone zoekresultaten.
Het is de bedoeling dat je, wanneer je als zoekopdracht bijvoorbeeld "James Blunt" ingeeft, ook kunnen zien in een aparte box welke gebruikers van de sociale netwerken fans zijn van deze zanger, of gelijkaardige muzikanten. Uiteraard moet de gebruiker eerst toestemming gegeven hebben aan Cuil om deze gegevens te gebruiken.
Verder zou Cuil ook nog twee bijkomende zoekfuncties brengen: Timeline (dat de resultaten van een zoekopdracht op een tijdslijn zet), en Mapline (dat de resultaten op een landkaart zet).
Interessante toevoegingen, maar of dit Cuil tot de echte Google-killer maken kan? De tijd zal het uitwijzen. De nieuwe Cuil zou einde augustus van start gaan.
http://www.cuil.com/
http://pressetext.at/news/090722027/vermeintlicher-google-killer-cuil-startet-comeback/

GOOGLE MAPS VOOR HET MOBIELTJE: FUN VERZEKERD
Wie onze bespreking van de HTC Magic gelezen heeft, zal begrepen hebben dat wij alvast onder de indruk waren van de combinatie met Google Maps, en Google Latitude. Maar het kan nog leuker. Google heeft nu een nieuwe versie uitgebracht van haar Google Maps voor mobiele toestellen, waarmee je verschillende lagen (of "layers") kan leggen op de landkaarten. Daardoor kan je de basis landkaart combineren met bijkomende informatie: openbaar vervoer, actuele verkeersinformatie, plaatselijke zoekresultaten, en zelfs de plaats waar jouw Latitude vrienden zich bevinden. Bovendien kan je al die verschillende lagen tegelijkertijd combineren - mixen dus, naar eigen smaak.
Je kan ook My Maps van je Google Maps op je desktop oproepen vanop je mobieltje; dat wil dus zeggen dat je landkaarten, die je vanop je desktop aangemaakt hebt waar het natuurlijk gemakkelijker werken is, kan oproepen op je mobiele telefoon. Fietsroutes, wandelroutes... met enkele klikken zie je ze nu ook op je mobiele toestel.
En dan is er natuurlijk ook de Wikipedia laag, en die is verduiveld interessant. Want die zet symbooltjes met een "W" op de landkaarten. Telkens je zo'n symbool ziet, wil dat zeggen dat je een locatie tegenkomt waarover iets te lezen valt in de Wikipedia. Handig voor wanneer je een stadswandeling maakt bijvoorbeeld.
De nieuwe versie van Google Maps kan je activeren door de "2"- toets in te drukken, of door vanuit het menu Layers op te roepen. Deze upgrade is beschikbaar voor alle landen waar momenteel ook al Google Maps voor mobiele toestellen bestaat (ons land dus inbegrepen). Ga naar m.google.com/maps voor de upgrade. Let wel: de Layers zijn momenteel enkel verkrijgbaar voor mobiele toestellen met Windows Mobile, of met Symbian S60. Later zouden andere toestellen volgen.
http://googlemobile.blogspot.com/2009/07/layers-of-fun-in-google-maps-for-mobile.html
http://searchengineland.com/google-maps-adds-multiple-search-support-layers-to-mobile-22894

THE PIRATE BAY SLEURT BEHEERDERS VAN BREIN VOOR DE RECHTER
Je zou het op het eerste gezicht de omgekeerde wereld kunnen noemen: BREIN, de Nederlandse stichting die de auteursrechten beheert en opkomt voor de belangen van auteursrechthebbenden, heeft de beruchte P2P site The Pirate Bay een tijdje geleden voor de rechter gedaagd. Maar nu daagt TPB zelf BREIN voor de rechter. Wat is hier aan de hand?
Wel, om te beginnen moeten wij vertellen dat het om twee aktes gaat van wat een klucht dreigt te worden. De eerste akte: BREIN daagt TPB voor de rechter, althans: het heeft een geding ingespannen tegen drie personen, Peter Sunde, Gottfrid Svartholm en Fredrik Neij. De drie mogen dan al aan de bron liggen van de website The Pirate Bay, maar zij zijn niet de eigenaars - dat is een bedrijf met de naam RESERVELLA. TPB is volgens BREIN verantwoordelijk voor miljoenen inbreuken op de auteursrechten, en de site zou geblokkeerd moeten worden voor bezoekers uit Nederland.
Maar BREIN heeft dus de verkeerden aangeklaagd. En bovendien heeft BREIN, zoals eerder al gemeld, de dagvaarding niet laten betekenen zoals toch gebruikelijk is bij rechtszaken, maar heeft ze een soort dagvaarding-boodschap bezorgd via Twitter en Facebook - en voor zover wij weten heeft zo'n boodschap nog altijd geen kracht van recht.
Gevolg: de rechter zal in de zaak BREIN vs TPB, althans volgens de heersende wetten, nooit tot een veroordeling jegens de drie beklaagden kunnen besluiten. Alhoewel - bij zaken tegen piraterij weet je natuurlijk maar nooit.
Tijd dus voor acte 2. Ditmaal is het ons drietal dat een geding aangespannen heeft tegen Tim Kuik, kopman van BREIN; die zou namelijk gezegd hebben dat de oprichters van TPB verantwoordelijk zouden zijn voor een DDoS aanval op de website van BREIN. De drie ontkennen deze verantwoordelijkheid, en vragen dat Kuik veroordeeld zou worden voor laster en eerroof - waarop twee jaar celstraf staat, naast hoge boetes.
Wordt ongetwijfeld vervolgd...
http://torrentfreak.com/pirate-bay-founders-sue-brein-for-slander-and-abuse-090723/
http://techdirt.com/articles/20090722/0224075620.shtml

NIEUWE WOORDJES LEREN: DE SPLASTHOP
"Ik zoek het even op!" Hoe vaak heb je dat al niet gezegd, om dan te bemerken dat jouw computer af staat. De moed zinkt in je schoenen, want vooraleer de computer opgestart is, heb je al rustig een kopje koffie kunnen zetten, de koppen van de ochtendkrant kunnen lezen, en wie weet, voor de rappen onder ons, de ochtendbehoefte kunnen doen.
Wel, dat zou nu gedaan moeten zijn met Splashtop. Dat is een "pre-boot" omgeving, waarbij de gebruiker zijn systeem kan opstarten binnen enkele seconden in plaats van minuten, om dan meteen aan het zoeken te gaan (dus het besturingssysteem werkt in die paar seconden, en ook de browser).
Volgens dit artikel bij CNet werd Slashtop ontwikkeld door het bedrijf DeviceVM; het heeft de technologie ondertussen beschikbaar gesteld voor de makers van hardware zoals Asus, HP, Lenovo, Sony, Acer en LG, die de technologie embedden in de BIOS van de computer. Uiteraard is dit ideaal voor laptops en notebooks. En de eerste daarvan zal je vanaf september op de markt zien verschijnen. Het nadeel vinden wij dan wel dat er meteen een standaard zoekmachine opgeplakt wordt; in de VS en Japan wordt dat Yahoo; in China Baidu en in Rusland Yandex. Wat het voor Europa wordt, is ons niet bekend. Maar gelukkig kan je later in de zoekbalk een eigen zoekmachine naar keuze instellen.
Je zal ook enkele programma's kunnen toevoegen die jij altijd nodig hebt, en die eveneens snel kunnen opgestart worden, zoals Skype of een Mozilla browser (niet Firefox!), maar hoe meer apps, hoe trager het opstarten verloopt uiteraard.
Meer over deze toch wel aantrekkelijke manier van werken bij CNet. Tussen haakjes: Splashtop is eigenlijk een speciale versie van Linux, zo lezen wij bij Wikipedia.
http://en.wikipedia.org/wiki/Splashtop
http://news.cnet.com/8301-17938_105-10293479-1.html




Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


ONZICHTBARE FLASH KOMT ERAAN
Een camera die foto's neemt met een onzichtbare flash, waarbij je niet moet knipperen tegen het verblindende licht, en waarbij de hele omgeving niet opgeschrikt wordt, zou dat geen zegen zijn?
Wel, binnenkort wordt die droom waarheid. Twee wetenschappers van de New York University zijn er namelijk in geslaagd om een camera te maken die gebruik maakt van "dark flash", een combinatie van infrarood en ultraviolet licht waarmee je perfect foto's kan maken in de duisternis. Hiervoor gingen zij aan de gang met een flashlampje, dat zij zo ombouwden dat het licht kon uitstralen over een breder frequentiebereik, en het zichtbare licht kon uitfilteren.
Een knappe uitvinding. Bij New Scientist kan je een reeks beelden zien die de werking van het dark flash systeem demonstreren. En de techneuten onder onze lezers vinden er natuurlijk ook wat meer informatie over de dark flash, o.a. ook over de problemen die nog overwonnen moeten worden.
http://www.newscientist.com/article/dn17468-invisible-flash-takes-photos-without-the-glare.html
http://www.newscientist.com/gallery/dn17468-dark-flash-photography

HTC MAGIC: GETEST EN GOEDGEKEURD (1)
Omdat wij toch zo nieuwsgierig waren naar een telefoontoestel dat Android aan boord heeft, mochten wij van Belgacom de HTC Magic uittesten. Verleden week kregen wij een discreet mat zwart doosjes bezorgd, dat wij vol ongeduld uitpakten. Daarin vonden wij: de witte telefoon, batterij, USB-kabel, netstroomadapter, hoesje, een microSD kaart van 2 GB, een stereohoofdtelefoon met kabel. Normaal gezien had daar ook een snelstartgids moeten inzitten, maar die ontbrak. Geen nood: op de support pagina van HTC vind je een uitstekende handleiding in pdf formaat (http://www.htc.com/europe/faq_detail.aspx?p_id=280&act=faq&cat=0)

Qua hardware is het toestel erg sierlijk, alhoewel de witte lak naar onze mening eerder goedkoop aandoet. Metaalkleur of zwart geniet onze voorkeur, maar dat is persoonlijke smaak. Wat wel een nadeel is, is de aansluiting voor de koptelefoon: in plaats van de 3,5 mm jack die je op de meeste toestellen vindt, moet je hier werken met een USB stekker, die zowel dient voor de aansluiting van het stereo headset, als voor de aansluiting van de USB datakabel.

Navigeren: werken met het klavier op het scherm vergt enige oefening om je vinger juist te plaatsen. Gelukkig geeft de "haptische" respons je meteen bevestiging dat de toetsaanraking genoteerd werd. Er is ook een trackball, die handig van pas komt wanneer je aan het surfen bent, en uit verschillende vlak naast elkaar liggende links naar rubrieken moet kiezen. De trackball helpt ook om de cursor te verplaatsen, en om te selecteren voor knippen en plakken.

Aan boord is er een camera die slechts 3,2 megapixel heeft, en dat valt dus een beetje tegen. Het duurt enorm lang tussen het indrukken van de knop en het uiteindelijk nemen van de foto, zodat tegen dan het vogeltje vaak al lang gevlogen is. Je hebt niet alleen een vaste hand nodig, maar ook een onderwerp dat stil blijft zitten. Je kan ook video opnemen, maar deze kwaliteit is erg pover; voldoende om te uploaden naar YouTube, maar niet om op volledig scherm te bekijken. De beelden kan je verzenden via email, MMS of een app van derden. Er is een rudimentaire bewerking van foto's voorzien (bijsnijden).

http://www.htc.com/www/product/magic/overview.html
http://business.proximus.be/en/Mobile_Smartphone_Surf/HTC_Magic.html



HTC MAGIC: GETEST EN GOEDGEKEURD (2)
Multimedia: de ingebouwde player beschikt over drie opties: speellijst, shuffle, herhalen. De klank is echt wel voldoende. De muziek wordt netjes onderbroken wanneer er een gesprek binnenkomt, en je kan nadien hernemen op het punt waar je gekomen was. Heel leuk is het feit dat je een song kan instellen als beltoon; navigeer daarvoor binnen de muziekbibliotheek naar het gewenste nummer; hou het nummer aangetikt, wat het menu opent; kies daaruit Als beltoon gebruiken. Nogal wat anders dan bij de iPhone!

Mail: het instellen van de account verliep iets moeilijker; je kan dus gebruik maken van Gmail (jaja, alles is hier duidelijk Google), maar ook van een Pop-account. Het is echter niet duidelijk of je bezig bent met inkomende mailserver of de uitgaande. Wij kunnen je alvast meedelen dat de uitgaande mailserver relay.proximus.be is, en dat authenticatie NIET verplicht is. Verder vonden wij het bij de HTC S710 (die met het uitschuifklavier en Windows Mobile) wel handig dat de mail automatisch gesynchroniseerd wordt met de server van onze provider (POP mail). Haal je tussentijds de mail bij de mailserver op via bijvoorbeeld je laptop of desktop, dan is bij de S710 de opgehaalde mail bij de volgende controle van de mail uit het lijstje verdwenen. Bij de Magic echter niet. We probeerden nog deze synchronisatie te forceren door in de instellingen te wijzigen dat er enkel de mail van die dag zelf opgehaald mocht worden, maar ook dan bleef de oude mail staan. De enige mogelijkheid om de oude mail van het toestel te verwijderen is manueel verwijderen, of manueel synchroniseren met de datakabel. Hiervoor bestaat handige software die de mail met je Outlook kan synchroniseren (inclusief agenda).

Surfen: Uiteraard is je startsite die van Google. Wil je naar een bepaald adres surfen, dan roep je via Menu / Ga een adresbalk tevoorschijn en kan je het adres manueel invullen. Later kan je dan via Menu/Bladwijzers dit adres aan je favorieten toevoegen en met één klik terug oproepen.

Surfervaring: Het blijft sukkelen met pagina's die niet aangepast zijn voor het surfen op een mobiel toestel, en die je, wanneer je erop belandt, niet de mogelijkheid geven om voor een aangepaste pagina te kiezen. De HTC Magic heeft geen probleem om Railtime.be te laden, de site waar je kan zien of een trein vertraging heeft; de HTC S720 kan deze pagina wel laden, maar je kan er geen station kiezen.
http://www.htc.com/www/product/magic/overview.html
http://business.proximus.be/en/Mobile_Smartphone_Surf/HTC_Magic.html

HTC MAGIC: GETEST EN GOEDGEKEURD (3)
Winkelen op de markt: het speciale aan deze telefoon is natuurlijk de Android marketplaats, waar je nieuwe apps kan downloaden voor je toestel. Hiervoor moet je wel eerst je Google account aanuw telefoon koppelen. Dat doe je door je inlog en paswoord in te geven, en daarna de gebruiksvoorwaarden te aanvaarden.
Vervolgens vind je een simpele lijst met apps, gerangschikt volgens categorie. Wij probeerden de Astrid Task/Todo List uit; daarbij werden wij vooraf netjes gewaarschuwd dat deze toepassing gebruik maakt van onze netwerkcommunicatie, locatie, telefoonoproepen, en persoonlijke informatie (agendagegevens).Tijdens het downloaden kan je de vooruitgang volgen in de balk met meldingen; daarna wordt de app automatisch geïnstalleerd en is klaar om te laden. De app vind je terug op de lijst met programma's; wil je hem via een snelkoppeling op je "bureaublad" hebben, dan moet je gewoon je vinger op de app houden tot hij begint te zoemen, waarna je de app kan verslepen.
Een heel leuke game om te downloaden is Teeter, omdat het de kracht toont van de accelerometer, gecombineerd met de trilfunctie van het toestel.

Google Maps: Roep deze app op, en laat jouw huidige positie opzoeken via Menu / Mijn locatie. Dankzij GPS vindt Google jou. En zo kan je heel gemakkelijk handelszaken in jouw omgeving opzoeken. Is het middaguur en wil je een brood kopen? Tik via Menu / Zoeken "bakkerij" in, en je krijgt bakkerijen uit de wijde omgeving. Tik je "bakkerij, Heist op den berg" in, dan krijg je die enkel in jouw stad. Mensen die niet veel last hebben van stalkers, kunnen via "Menu / Latitude" hun locatie delen met hun vrienden (je kan per vriend via de functie "verbergen" bepalen dat de locatie niet langer getoond wordt). Eens die functie geactiveerd, weet je meteen welke van je vrienden in de omgeving zit, zodat je samen een hapje kan eten, enz.
Je moet wel eerst vooraf bij Instellingen / Locatie Locatiebron inschakelen. Vervolgens kies je hoe jouw positie bepaald wordt: via draadloze netwerken of GPS satelliet. Dat laatste werkt nauwkeuriger, maar verbruikt wel meer energie van de batterij.

Smartphone: natuurlijk zitten er, naast mail en agenda, ook bedrijfstoepassingen op deze smartphone. Zo is er een PDF viewer om PDF documenten te bekijken, en een QuickOffice app waarmee je .doc, .xls en.txt bestanden kan bekijken. En in de Android Marketplace zijn er uiteraard nog veel meer zakelijke toepassingen te vinden!

Conclusie: de HTC Magic is een pracht van een toestel; het tikken op het aanraakklavier vergt enige aanpassing, maar is niet zo onoverkomelijk als eerst gedacht. Vooral de Google functies zijn goed doordacht en werken perfect, zoals Google Maps, Gmail, iGoogle, enz. Het enige wat soms traag reageert, is de weergavemodus van het scherm; dat gaat niet meteen in landschapmodus wanneer je het zou verwachten.

Prijs: het toestel kost 449 euro. Wij hadden gehoopt dat, nu er toch koppelverkoop toegestaan is in ons land, er korting mogelijk zou zijn op de aankoop van het toestel, indien je jezelf verbond tot een abonnement van een bepaalde duur - want dat is toch wat minister "Quickie" voorspeld had? Mis dus. Je krijgt wel een korting van één maand wanneer je intekent op een abonnement, maar het toestel blijft 449 euro kosten. En dat is toch wel even slikken...

http://www.htc.com/www/product/magic/overview.html
http://business.proximus.be/en/Mobile_Smartphone_Surf/HTC_Magic.html




Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop



[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** McAfee verbetert Total Protection Service zodat bedrijven hun beveiliging kunnen versterken en kosten besparen: Security-as-a-Service integreert endpoint, e-mail en Internetbeveiliging
http://www.mcafee.com

*** Ubisoft start een gaming-portaal op Facebook
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=090720023

*** Fiscus speurt door Facebook: de Belgische fiscus screent uw foto's en verhalen op Facebook, Netlog en andere sociale netwerksites.
http://messagent.roulartamail.be/optiext/optiextension.dll?ID=_u995gxyZBKcjSTJl4Tj2AwFqdFrgS0ClvGCUK

*** Microsoft verrast vriend en vijand, en legt broncode van driver voor aan Linux gemeenschap voor insluiting in Linux kernel.
http://newsletters.networkworld.com/t/4198632/258589423/61250/0/

*** Logitech introduceert vier nieuwe multimedia speakersets én muziekcontrollers voor Guitar Hero
http://www.logitech.com

*** In Nederland opent elektronicawinkel Media Markt een webshop voor mobieltjes (enkel KPN, Telfort en Hi.)
http://xmail.idg.nl/optiext/optiextension.dll?ID=PfR3VcsaInOLGPe4t+PPPD

*** Google scant ook boeken van Nederlandse schrijvers. Lira, de Nederlandse auteursrechtorganisatie voor schrijvers, heeft nog vraagtekens bij de schikking die Google voorstelt.
http://xmail.idg.nl/optiext/optiextension.dll?ID=RhP1TaqcGpQNIRg6T9RRRR

*** Firefox 3.5 is sneller dan de IE en Safari, maar Chrome is nog sneller.
http://www.pcworld.com/article/168623/browser_speed_tests_latest_firefox_is_faster_but_not_as_fast_as_google_chrome.html?tk=nl_dnx_t_crawl

*** CinemaNow brengt binnenkort 3D-filmen in de (Amerikaanse) huiskamer
http://pressetext.at/news/090722002/cinemanow-bringt-3d-filme-ins-wohnzimmer/
http://www.cinemanow.com/

*** Adobe stelt bètaversies ColdFusion 9 en ColdFusion Builder beschikbaar
http://www.adobe.com/go/coldfusion_beta_download
http://www.abode.com/go/coldfusion_builder_beta_download

*** LG laat met de HB354BS horen en zien wat ‘premium’ is: Blu-ray home theater system combineert stijlvol design met fantastische audio-ervaring
http://www.lge.com

*** Nieuwe LG LCD-tv LH5000 met TruMotion en 200Hz: Beleef de racesport als nooit tevoren: de snelheid spat van het beeldscherm
http://www.lge.com/

*** Iron Mountain introduceert documentmanagmentoplossing op maat voor beheer personeelsdossiers binnen HR-afdelingen
http://http://www.ironmountain.nl/

*** D-Link, de aanbieder van end-to-end computernetwerkoplossingen voor consumenten en bedrijven, biedt gebruikers van draadloze routers deze zomer een dubbele bescherming aan. Wie de tips voor de beveiling van een draadloos netwerk op www.dlink.be leest, maakt ineens ook kans op een gezonde dosis zonnemelk !
http://www.dlink.be


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


SYNO - MAINSTREAM
[elektro pop] Muziek die het midden houdt tussen elektronica en hip hop; het heeft iets weg van Kraftwork - mogelijk zitten de Duitse roots van het vierkoppig bandje er iets voor tussen. Het album "Mainstream" met 6 songs is gratis te downloaden.
http://www.jamendo.com/en/album/48145

CARLOS SAURA - CARLOS SAURA
[rock] Deze band maakt erg uiteenlopende genres. OP het algum "Carlos Saura" is het eerste nummer een stevige metal hardrock, en het tweede een lieflijk deuntje. Je moet niet vragen naar welk genre onze voorkeur uitgaat... Een album met 8 nummers gratis te downloaden, vol heerlijke gitaarmuziek.
http://www.jamendo.com/en/album/4372

ALEXANDER BLU - SOME OF MY WORKS
[ambient] Deze man maakt soundscapes, erg ontspannende muziek, heel mooi. Zijn nieuwere werk is bij Jamendo enkel tegen betaling van 10$ te downloaden, maar dit oudere album, dat volkomen gratis is, mag er ook zijn. Downloaden die 13 songs!
http://www.jamendo.com/en/album/718

VRIJDAG HOORSPELDAG: ABSOLUUT GEHOOR
De dirigent Coulé komt aan in het concertgebouw toe. HIj spreekt de leden van het orkest toe, en lijkt erg gedreven. Maar dan komt hij aan het deel van de symfonie waarbij de posthoorn in de verte moet spelen…
Prima geluidskwaliteit. Erg vermakelijk, de wijze waarop de dirigent op zoek gaat naar de perfecte klank om Mahler’s 'Aus Weit Entfernt' uit te beelden met klank.
http://hoorspel.wordpress.com/2009/07/17/absoluut-gehoor/
http://www.4shared.com/file/118820676/8e764e7/absoluut_gehoor.html


Netties werkt samen met:



EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
"Meneer, als u mijn man was, dan zou ik uw drank vergiftigen."
"Mevrouw, als u mijn vrouw was, dan zou ik het opdrinken".
Gesprek tussen Lady Nancy Astor en Winston Churchill





De nieuwe oogst


SCREENJELLY: ONLINE SCREENRECORDER

Wat een handige tool: hiermee kan je vastleggen wat er op je scherm gebeurt, zonder enige software zelf te moeten installeren. Gewoon naar de site surfen, op de Record button drukken, en dan naar het scherm overschakelen dat je wil opnemen. Deze tool is gespecialiseerd voor gebruik op Twitter: je kan zo coole apps of software tips opnemen om die via Twitter te verkondigen, of bijvoorbeeld een bug melden. De software maakt ook gebruik van je (ingebouwde) micro. En vanop de site kan je meteen een tweet maken om je tekst te versturen.(Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.screenjelly.com/

HOE MAAK JE EEN ECOMMERCE WEBSITE MET WORDPRESS?
Hoe begin je met Wordpress? Deze webdienst laat je toe om zowel een (niet-commerciële) website in de vorm van een blog aan te maken op Wordpress.com, als de Wordpress software te downloaden en te gebruiken als content management systeem op je eigen webserver. Hoe je daarvoor tewerk moet gaan, vind je in dit filmpje.
[Taal: Engels]
http://wordpress.tv/2009/06/08/create-an-ecommerce-website-with-wordpress-in-under-5-minutes/

WORDPRESS HELP SHEETS
Nu we het toch hebben over Wordpress: op deze pagina vind je een verzameling van 23 nuttige bronnen en helppagina's die je kunnen begeleiden bij het op punt zetten van jouw Wordpress blog of e-commerce site.
[Taal: Engels]
http://www.1stwebdesigner.com/wordpress/23-extremely-helpful-wordpress-help-sheets-and-resources/

DE 3 BESTE REAL-TIME ZOEKDIENSTEN VIA TWITTER: TWAZZUP

Wie op de hoogte wil blijven van wat er gebeurt in de wereld, op dit eigenste moment, heeft al lang door dat je daarvoor bij Twitter moet zijn. En dat er gespecialiseerde zoekmachines zijn die je kunnen helpen om de tweets te doorzoeken.
Een daarvan is Twazzup. Een heel handige en flexibele Twitter zoektool, die ook enkele kolommen bevat met door algoritmes gegenereerde zoekresultaten, waarbij de meest invloedrijke tweeters over een bepaald onderwerp, foto's die betrekking hebben op het onderwerp, en een grote lijst trefwoorden gebaseerd op jouw zoekresultaten, die je dan kan gebruiken om jouw zoekopdracht te verfijnen.
[Taal: Engels]
http://www.twazzup.com/
http://news.cnet.com/8301-17939_109-10272370-2.html?part=rss&tag=feed&subj=Webware

DE 3 BESTE REAL-TIME ZOEKDIENSTEN VIA TWITTER: COLLECTA
Een nieuwe real-time zoekmachine, die Twitter en andere bronnen afscant, inbegrepen mainstream media sites zoals CNN en blogs. De interface is heel simpel, en je kan ook meerdere zoekopdrachten tegelijkertijd uitvoeren, zodat je meerdere onderwerpen heel de dag kan volgen.
[Taal: Engels]
http://collecta.com/

DE 3 BESTE REAL-TIME ZOEKDIENSTEN VIA TWITTER: SCOOPLER
Ook deze zoekdienst combineert de ruwe chronologische resultaten met een kolom van resultaten gebaseerd op populariteit. Scoopler scant ook Digg af, Delicious, Flickr, en Indentica.
[Taal: Engels]
http://www.scoopler.com/

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: QUIZPICS

Speel je elke dag mee met de quiz "De Premiejagers"? En zit je dan op het puntje van je stoel om de droedels te raden? Die zijn vaak zo leuk gevonden! Wie er niet genoeg van krijgt, kan zijn geluk eens online proberen. Op de website van De Standaard vind je namelijk een hele reeks "quizpics", ook wel "droedels" genoemd, die je met wat puzzelen kan ontrafelen. Succes en veel plezier!
[Taal: NL]
http://www.standaard.be/extra/quizpic/

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: VIRTUEEL BEZOEK AAN DE NATIONALE BANK
De Nationale Bank heeft een heel knappe website, waar je nu ook een virtuele rondleiding kan volgen doorheen het museum. Het concept is leuk, maar het duurt wel even om laden. Toch de moeite waard.
[Taal: NL]
http://www.nbbmuseum.be/nl/

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: GEENSTIJL
Je kan het niet eens zijn met de onverbloemde taal die op deze website geschreven wordt, maar je kan in elk geval niet ontkennen dat deze site leeft. Meer nog: hier wordt onconventioneel omgegaan met nieuws, en geloof ons: soms is het er echt vér over. Maar GeenStijl is een bron geworden voor nieuwe woorden, zoals je zal ontdekken wanneer je de site een beetje volgt. Maar hou het motto "mens erger je niet" in het achterhoofd, wanneer je de site bezoekt!
[Taal: NL]
http://www.geenstijl.nl/

VRIJDAG MULTIMEDAI: FOTOMANIPULATIE
Deze realistische fotomanipulaties zijn van Erik Johansson, een 23 jaar oude computer engineering student uit Zweden. Verrassend veel details in alle beelden, met unieke en creatieve concepten. Voor meer werken van Erik Johansson, bezoek zijn site op [Lode V]
[Tekst: Engels]
http://alltelleringet.com/

VRIJDAG MULTIMEDIA: SHIDONNI

Een pracht van een idee: laat je kid een tekening maken van hun virtuele troeteldier. Deze site zorgt dan dat het troeteltje tot leven komt. Het is een soort combinatie met de Tamagotchi: je kan eten ontwerpen voor je troetel, speelgoedjes, en je troetel goed verzorgen. Leuk voor de kids!
[Taal: Engels]
http://www.shidonni.com/

VRIJDAG MULTIMEDIA: THE WOOD
Eigenlijk is deze site gewijd aan het Terkamerenbos nabij Brussel. Maar de site is zo goed ontworpen, dat we ze wel moesten vermelden. Zelfs de muziek is aangepast aan de onderwerpen - bij "Bos" wordt de muziek rustgevender, maar ga je naar "Bar", dan wordt het iets minder rustgevend. Knap. (Bron: http://www.walkingmen.com/)
[Taal: FR/NL/ENG]
http://www.thewood.be/


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com



Bij de collega's



*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia
- Wachttijd iPhone is nu 2 maanden
DEN HAAG - Mensen die smachten naar de nieuwste iPhone moeten over engelengeduld beschikken. De wachttijd voor de Apple-telefoon met videocamera en...
http://www.ad.nl/economie/3388100/Wachttijd_iPhone_is_nu_2_maanden.html
- Windows 7 klaar voor de massa
AMSTERDAM - Windows 7 van softwarebedrijf Microsoft is af en klaar voor de massa. De softwarecode van het...
http://www.ad.nl/multi-media/3387313/Windows_7_klaar_voor_de_massa.html
- Oplossing van crisis via Twitter
UTRECHT - Het Geldmuseum in Utrecht heeft een account op Twitter geopend om oplossingen te vinden voor de...
http://www.ad.nl/economie/3384366/Oplossing_van_crisis_via_Twitter.html


*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/
- Een fraai programma voor filmbeheer
We hebben al heel veel programma's om een filmcollectie te beheren hier uitgetest. Maar zo verzorgd als MBase 2 van Quadware zijn ze zelden.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=26714
- Linux op je afgedankte computer
Je stokoude computer kan een tweede leven krijgen als internet-pc of webserver met Damn Small Linux. Dit grafische besturingssysteem vraagt maar heel weinig van je PC.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=19358
- Beheren van opstartbestanden
Met Autoruns kun je tot in de details bepalen welke programma's en modules er bij het opstarten worden geladen.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=12872

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- TEST: TomTom XL IQ Routes Europe
De TomTom One en XL zijn de best verkopende TomTom-apparaten. Sinds enkele maanden hebben ze de nuttige functie IQ Routes erbij gekregen. We gingen op ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4333
- TEST: Mio Moov Spirit 300
Met de Moov Spirit reeks zorgde Mio, net voor de grote zomeruittocht, voor vernieuwing in het gamma van draagbare gps. We testen de Moov Spirit 300, het ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4331
- Samsung Medi@2.0: nieuwe media-ervaring op je tv
Samsung introduceert met Medi@2.0 een volledige multimedia-oplossing op je televisie. Vanuit je luie zetel kan je genieten van al je films, foto's en ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4330



*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Minder pc's verkocht in 2009 dan het jaar tevoren
Iets wat niet meer gezien is sinds het barsten van de internet zeepbel in 2001... Dat is wat het instituut iSuppli voor dit jaar voorspelt voor de pc-markt: er zouden heel wat minder exemplaren verkocht worden dan vorig jaar. De oorzaak: het instorten van de verkoop van desktop pc's, en de sterke vertraging van de IT-investeringen bij de bedrijven.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=20227&style=99896
- KMO’s moeten groener worden
Past de volledige industrie zich aan het ‘green management’ aan? Blijkbaar niet. Grote ondernemingen profileren zich weliswaar steeds vaker als groen, maar de KMO’s blijven voorlopig nog altijd in de rode zone hangen.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=20218&style=99896
- Een boek publiceren op… Twitter
Stephen King was de eerste auteur die een niet eerder uitgegeven boek op het internet plaatste. Overigens met matig succes. Dit keer doet een onbekende auteur het hem na… maar dan wel via Twitter. Wie het nog niet mocht weten: op Twitter mag ieder bericht hoogstens 140 tekens lang zijn!
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=20226&style=99896


*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
- Microsoft-Yahoo: 'Je t’aime, moi non plus'…
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/internet/microsoft-yahoo--je-t-aime-moi-non-plus.cfm
- Windows Home Server ondersteunt Windows 7
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/windows--os/windows-home-server-ondersteunt-windows-7.cfm

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- Mobile Vikings: gratis voor sletten?
Operator Mobile Vikings biedt 'gratis mobiel internet voor iedereen. Zelfs voor sletten en bospoepers.' Zo ongeveer luidt de boodschap van de huidige...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=5710
- 250 miljoen Facebook-vrienden
In amper drie maanden tijd zag Facebook het aantal abonnees stijgen van 200 tot 250 miljoen.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=5707
- De Focus van Herman Konings: genoegisme
Dat de economie een aanslepende en nogal verlammende buikgriep heeft, kan je bezwaarlijk onder stoelen en al helemaal niet onder banken steken.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?type=32&id_act=5698

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- Milieubewust omgaan met technologie
http://computertaal.info/2009/07/23/milieubewust-omgaan-met-technologie/
- Kingston Technology onthult eerste 256GB flash drive ter wereld
http://computertaal.info/2009/07/23/kingston-technology-onthult-eerste-256gb-flash-drive-ter-wereld/
- Voortreffelijke geluidsopname bij elke gelegenheid
http://computertaal.info/2009/07/23/voortreffelijke-geluidsopname-bij-elke-gelegenheid/


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Nieuw touchscreen kan tien vingers tegelijk waarnemen
Synaptics heeft een nieuwe serie capacitieve touchscreens aangekondigd. De Clearpad 3000-serie is onder andere bedoeld voor smartphones en de schermpjes kunnen tien vingeraanrakingen tegelijk onderscheiden
http://tweakers.net/nieuws/61434/nieuw-touchscreen-kan-tien-vingers-tegelijk-waarnemen.html
- 'Unlocken iPhone veroorzaakt push-problemen'
De problemen met de pushfunctionaliteit van geünlockte iPhones lijken te worden veroorzaakt door het certificaat dat voor de activatie van deze functie wordt gebruikt. Dat wordt 'geleend' van een andere iPhone, wat problemen oplevert.
http://tweakers.net/nieuws/61428/unlocken-iphone-veroorzaakt-push-problemen.html
- T-Mobile: mobiel internet wordt vooral thuis gebruikt
Consumenten met een mobiel internetabbonement voor hun laptop gebruiken de verbinding vooral thuis. Dat blijkt uit een enquête van T-Mobile. Een derde van de klanten met mobiel internet heeft geen ander internetabonnement meer.
http://tweakers.net/nieuws/61425/t-mobile-mobiel-internet-wordt-vooral-thuis-gebruikt.html



De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


AAN DE RIT MET UBUNTU
In de vorige stukjes heb je gezien hoe je een Linux distributie kunt vinden op het net en downloaden. De gedownloade ISO is echter nog niet te gebruiken. Daarvoor moet je die nog op een CD branden.
Eén van de sterke punten van Linux is de enorme hoeveelheid aan informatie die op het internet te vinden is. De Ubuntu community is de grootste community binnen Linux en zoals te verwachten is, vind je ook Nederlandstalige informatie.
Heb je een goede kennis van het Engels, dan kun je makkelijk via zoekmachines zoals Google, Yahoo! en/of Bing informatie vinden over Ubuntu. Wij gaan het niet zo ver zoeken, maar gewoon naar http://wiki.ubuntu-nl.org/ surfen. Daar vind je alle info over het branden van en werken met Ubuntu.
=> Support
Nu je Ubuntu draaiende hebt, via als enig OS, of als tweede OS naast je Windows (Dualboot) zullen ook hier en daar vragen rijzen of ga je problemen tegenkomen met niet werkende apparatuur of onbekende software. Dan moet je naar de Ubuntu forums gaan en daar je vraag posten. Je eerste toegangspunt is het Nederlandstalige forum http://forum.ubuntu-nl.org/
Natuurlijk kun je ook op de Engelstalige forums terecht of bij een Ubuntu steunpunt of zelfs bij je lokale Linux gebruikers groep, LUG genaamd. Zoek via je zoekmachine naar LUG en wie weet is er geen in je nabijheid.
Een andere optie is om te kijken of er in je gemeente geen avondlessen Linux voor Beginners gegeven wordt. Is dat zo, dan kun je deze lessen volgen en in 6 maand zul je heel wat kennis opdoen.
=> Tot slot
Dat was een kleine inleiding tot het gebruik van Linux. Het is nu aan jullie om eens de 'challenge' aan te gaan en om met Linux aan de rit te gaan. Zoals je gezien hebt, is het gratis en kun je als huis- tuin- keuken gebruiker alles met Linux doen dat je normaal met Windows doet, alleen draait alles veel soepeler op je PC en is het geheel ook veiliger.
Wat je ook beslist, ik hoop dat deze kleine reeks artikels je nieuwsgierigheid geprikkeld heeft en ik kan jullie alleen maar een leuke ontdekkingstocht toe wensen in de wondere wereld van Linux.
a.baudrez@gmail.com

HEB JE ONDER LINUX EEN ANTI-VIRUS NODIG? INLEIDING
Regelmatig komt het debat in deze en gene forums op gang over het feit of je nu een anti-virus programma moet draaien onder Linux, of net niet. Er zijn nog altijd veel misverstanden daaromtrent en vooral over wat die anti-virus pakketten feitelijk doen en of ze nodig zijn of niet. Laat ons hopen dat dit artikeltje hier wat klaarheid in zal brengen.
Wat is een Linux anti-virus pakket NIET
Wanneer je anti-virus hoort, in het bijzonder als je van de Windows wereld overkomt, denk je aan een programma dat in de achtergrond draait en je bestanden scant als die worden benaderd door het OS (of je scant regelmatig zelf je hele systeem) om te zien of er een virus infectie is. Dat is een manier om vast te stellen of je besmet bent met virussen, om ze dan te verwijderen. Voor een Windows machine blijft het een 'must-have' gezien het aantal virus dreigingen op het Internet.
Linux anti-virus programma's werken niet op die manier, omdat Linux anti-virus programma's niet bedoeld zijn om de Linux desktop machine te beschermen. Een anti-virus programma voor Linux is er om Windows virussen te detecteren, zodat deze, zonder dat de Linux gebruik er weet van heeft, niet verder verspreid worden.
Moeten we ons onder Linux zorgen maken voor Windows virussen?
Als je Linux runt, ben je – zo goed als – immuun voor Windows virussen.
Je kunt je dus terecht afvragen waarom je je moet bezighouden met het scannen van je bestanden – bestanden die sowieso op je Linux box niet kunnen werken (behalve via Wine op Win32 programma's) – op virussen die geen effect hebben op je systeem? Wel, het simpele antwoord is, je hoeft het niet te doen.
Maar het is toch een beetje ingewikkelder dan dat.
a.baudrez@gmail.com

HEB JE ONDER LINUX EEN ANTI-VIRUS NODIG? MAILSERVER EN FILESERVER
Het grootste gedeelte van Linux anti-virus programma's draait op mailservers. Deze servers behandelen tonnen mails per dag en aangezien die mails een ideaal transport media zijn voor virussen en Trojaanse paarden, staat de mailserver vooraan om virussen te stoppen. Als je daarenboven weet dat de meeste mailservers onder Linux draaien, is het duidelijk dat op die Linux servers de nood voor een goed anti (Windows) virus programma het hoogst is.
Draai je thuis of op het werk een mail server, dan is het zeker aangewezen een anti-virus te gebruiken, om op die manier MS-Windows gebruikers te beschermen.
Fileserver
Ook hier is een anti-(Windows) virus programma op zijn plaats, want je weet nooit waar de bestanden die op de file server geplaatst worden vandaan komen. Zo kunnen er besmette bestanden via een peer-to-peer network op de server geplaatst worden, welke dan door de virus scanner gedetecteerd worden en zo beletten dat de andere bezoekers van de file server eveneens besmet geraken.
a.baudrez@gmail.com

HEB JE ONDER LINUX EEN ANTI-VIRUS NODIG? MAAR WAT VOOR ONZE DESKTOP PC OF LAPTOP?

Nu je weet wat deze anti-virus programma's doen in een Linux omgeving, moet je zelf beslissen of je er eentje zal opzetten als je enkel een Linux box draaiende hebt. Heb je echter één of meerdere Windows PC in een thuis-netwerkje achter een routertje, en er wordt data uitgewisseld tussen de Linux PC en de Windows PC's dan is een anti-virus op je Linux box wel aangewezen. Je kunt altijd iets zoals een ClamAv (http://www.clamav.net) installeren om de data op je Linux box van Windows virussen te ontdoen.
Hoe gebruik ik Clamav?
Ik laat Clamav niet in de achtergrond draaien – het verbruikt resources en ik draai ook geen server – maar start Clamav vanuit een console als ik een bepaald Windows bestand wil checken, alvorens het naar het Windows platform over te zetten. Op die manier ben ik ook zeker dat wat iemand anders van mij ontvangt, virus vrij zal zijn van Windows virussen.
Besluit
Je kunt dus stellen dat bij de grootste groep van Linux gebruikers een Linux anti-virus geen must is, maar wenselijk is om data bedoeld voor je Windows collega's en vrienden virusvrij te maken.

Alain Baudrez

Voor deze rubriek danken wij
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html



Van alles halen, (bijna) niets betalen...



FREEBIE NOTES
Windows All - 1 MB - freeware
Dit programma is uitstekend voor wie plakbriefjes wil maken voor de computer, en er een alarm aan wil toegeven. De plakbriefjes kan je op je desktop zetten, en je kan ervoor kiezen om ze meteen op de desktop te zien, of op het moment van alarm. Je kan de grootte van de briefjes aanpassen, de kleuren, en verschillende types maken.
http://download.lockergnome.com/Windows/business-pims-calendars/review-Freebie-Notes-1051240.html

OPEN WITH
Windows - freeware
Heb je een bestand waarvan je niet weet met welk programma het te openen? Dan kan dit progje helpen. Het geeft gedetailleerde informatie over zo goed als alle bestandsextensies, en vermeldt er telkens bij met welk gratis programma je dit bestand kan openen of creêren. (Bron: WIm W)
http://www.openwith.org/

AVG LINKSCANNER
Win2000/XP/VIsta - 18,6 MB - freeware
Met dit stand-alone programma kan je links scannen vooraleer ze aan te klikken. Bij Firefox installeert deze tool zich als een extensie voor de browser. De tool doorzoekt de zoekresultaten van Google, Yahoo en MSN, en vertelt jou met kleuren of de link gevaarlijk is of niet.
http://www.chip.de/downloads/AVG-LinkScanner_36194044.html

=> Reactie van medewerker Sjeef:
De AVG Linkscanner kan ik alleen maar afraden.
Allereerst wordt wederom een werkbalk toegevoegd in de browser.
Maar dan dringt Yahoo zich nadrukkelijk op en laat zich niet verwijderen.
Ook na het uitvinken in het opties-menu blijft Yahoo toch in de werkbalk aanwezig.
Ook de werkbalk laat zich niet integreren in de reeds aanwezige werkbalken.
Kortom opdringerige acties die ik niet op prijs stel.
Vriendelijke groeten,
Gerard Schaefers
Website: http://www.sjeef.eu

WIRESHARK

WIndows All - 17,4 MB - freeware
Dit progje, dat voorheen als Ethereal bekend stond, is een ideale tool om je netwerkverbinding te analyseren. De software kent 472 verschillende protocols, van virtuele LAN tot fiberchannel, en de klassieke IP en het nieuwe IPv6.
http://www.wireshark.org/

WEBMAIL NOTIFIER
Windows all - 72 kb - firefox extensie (freeware)
Deze extensie voor Firefox controleert op geregelde tijdstippen of er mail is bij je webmail accounts. O.a. Google, Yahoo, Microsoft mail (Hotmail, LIve, MSN) worden ondersteund, naast Lycos en Orkut.
http://webmailnotifier.mozdev.org/

HP SMART WEB PRINTING

WinXP/Vista - 18,3 MB - freeware
Een add-on voor je browser, die het afdrukken van webpagina's slimmer maakt. Vaak komt er immers op een pagina zoveel voor dat je eigenlijk niet hebben wil, en met deze software kan je die ongewenste content van de pagina verwijderen.
http://www.chip.de/downloads/HP-Smart-Web-Printing_28239161.html

VRIJDAG ALTERNATIEVE OS DAG: JAMENDO APP
Freeware - iPod/iPhone - Android
De 21.000 albums die op Jamendo beschikbaar zijn, kan je nu ook op je mobiele toestel oproepen, als dat een iPhone of iPod TOuch is, of een Android toestel.
http://blog.jamendo.com/iphone/

VRIJDAG ALTERNATIEVE OS DAG: CELESTIA
Linux / Windows / Mac OS X
Planetarium software: je kan hiermee het universum doorzoeken, en doorheen ons zonnesysteem reizen, tot een van de 100.000 sterren. Het programma bevat een grote cataloog van sterren, melkwegstelsel, planeten, manen, asteroiden enz. En is dat niet genoeg, dan kan je een van de dozijnen add-ons downloaden en installeren. (Bron: Wim W)
http://www.shatters.net/celestia/

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....







NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.



AFSLUITER VAN DE WEEK
Succes bestaat erin om van mislukking naar mislukking te gaan,
zonder je enthousiasme te verliezen.
Sir Winston Churchill