Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 5/12/2007 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 13
Nummer 580 van 20/12/2008

Gegroet lezer,

Eerst even uw aandacht vestigen op een klein cijfertje dat u aan het begin van deze nieuwsbrief vindt: jaargang 13! Inderdaad, met dit nummer is Netties zijn 13e jaargang ingegaan, een heuglijk feit, want er zijn heel weinig magazines (vooral die door vrijwilligers verzorgd worden) die deze gezegende leeftijd bereiken! Maar wees gerust, wij voelen ons nog altijd niet aan een pensioenleeftijd toe, en voelen ons nog jong genoeg om enthousiast alle nieuws te brengen dat dat heerlijke internet elke week weer brengt.

Verder doet het ons plezier te melden dat velen van u gereageerd hebben op onze tweede oproep om Nederlandstalige websites aan te melden voor onze eigen wedstrijd om de beste site die het werk is van een particulier te bekronen. Wij ontvingen voldoende inzendingen om "full speed ahead" met onze wedstrijd verder te gaan. Volgende week zal de jury zich over de inzendingen buigen, en later zal u dan van ons de resultaten van hun werk vernemen.  Zoals beloofd krijgen alle lezers die hun lijstje met favorieten doorgestuurd hebben de unieke Netties-sleutelhanger. Hij wordt hen volgende week toegestuurd. Spannend en leuk, zo'n wedstrijd!

En natuurlijk hebben wij ook in dit nummer heel wat nieuws voor u: leuke tips over Gmail, interessante sites, belangwekkend en soms zelfs verbijsterend nieuws over het internet.. kortom: voor elk wat wils!

Wij wensen al onze lezers alvast een fijn jaareinde toe. Wij blijven nog even op post, zodat u volgende week nog een nieuwsbrief krijgt. Tussen kerstmis en nieuwjaar (van maandag 29/12 tot vrijdag 2/1) gaan wij er tussenuit, zodat u op 2 januari van ons geen nieuwsbrief krijgt. Maandag 5 januari zijn wij er weer terug.

Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php


 
 


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




MICROSOFT BRENG APP UIT VOOR DE IPHONE - VOLGEN ER MEER?
Verleden week heeft Microsoft voor het eerst een progje uit gebracht voor de iPhone, SeaDragon Mobile. Daarmee kan je beelden bekijken - zelfs wanneer die gigapixels groot zijn zullen zij erg snel ingeladen worden. Je kan ook Photosynth collecties in 2D doorbalderen, en content die je met je eigen PhotoZoom of Deep Zoom Compser gemaakt hebt uploaden.
Nu kan je zeggen: Microsoft een app maken voor Apple? Microsoft heeft toch haar eigen besturingssysteem voor mobiele toestellen, Windows Mobile - waarom dan als het ware reclame maken voor een toestel van de concurrent? Microsoft wil hiermee echter het jonge volkje bereiken dat voor de iPhone kiest, en hen tonen waartoe haar technologie voor het vertonen van foto's in staat is op mobiele toestellen.
De vraag is natuurlijk of Microsoft nog andere apps gaat uitbrengen voor de iPhone. Maar volgens waarnemers is dat eigenlijk wel best mogelijk. Denk maar aan het feit dat Microsoft ook een versie van haar Office kantoorsuite uitbrengt voor de Mac, en dat Office Web, de webgebaseerde versie van Office, ook in de Safari-browser werkt en op de iPhone...
http://www.itunes.com/app/seadragonmobile
http://www.techflash.com/microsoft/Microsofts_first_iPhone_app_Live_Labs_releases_Seadragon_Mobile36113259.html
 

LOSLIPPIGHEID OP SOCIALE NETWERKEN: OOK DE BELASTINGCONCTROLEUR KIJKT MEE
Wij hadden het er al eerder over, dat je toch moet opletten met wat je over jezelf vertelt op het internet. Want eens het erop staat, is het moeilijk terug te verwijderen, en blijven er altijd sporen achter.
Dankzij de zoekkracht van Google worden die sporten teruggevonden. En zo kan de werkgever, waar je gaat solliciteren voor een nieuwe baan, allerlei informatie over jou vinden op het web, die jouw kansen om de baan te krijgen wel eens ernstig kunnen bezwaren. Verslagen over de uitspattingen tijdens drinkgelagen, stoerdoenerij waarbij jij met twee flessen champagne in de hand en scheve ogen van dronkenschap te prijk staat op foto's, mogen dan al leuk zijn wanneer je een student bent, maar diezelfde foto staat er nog altijd wanneer jij enkele jaren later, een beetje serieuzer geworden, gaat solliciteren....
Maar ook de belastingcontroleur weet die sporen te vinden, aldus een artikel dat deze weekend in de kranten verscheen. Sommige controleurs zouden er zelfs niet voor terugdeinzen om op sociale netwerksites zoals Facebook te vragen om jouw vriend te mogen worden, zodat zij jouw berichten en profiel beter kunnen opvolgen. En de informatie die daar verschijnt te gebruiken tijdens de controle.
En wie nu zou denken dat dit oneerlijk is, die denkt verkeerd. Volgens De Standaard zou een woordvoerder van de privacycommissie verklaard hebben dat de belastingcontroleur volgens zijn mandaat alle informatie mag gebruiken die publiek toegankelijk is (en dat is Facebook dus), alleen mag de controleur geen valse naam gebruiken of handelingen uitlokken. En een specialist van de cyberlaw aan de KU Leuven voegt eraan toe dat de rechtbank de informatie op sociale netwerksites niet altijd als bewijs aanvaard, maar wel als een feit, een betrouwbare informatiebron.
Wat ons toch griezelig lijkt, want er is niets dat bewijst dat de Jan Jansen van Facebook ook wel de echte Jan Jansen is die de controleur aan het onderzoeken is...
In elk geval: een ding kan je zeker en vast onthouden uit dit verhaal: zorg dat je niet teveel over jezelf vertelt in de sociale netwerksites (denk ook aan stalkers!), en controleer regelmatig via een zoektocht naar jezelf wat er zoal over jou op het web te vinden is.
http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=DR23UIF0
 

HOMMELES IN BLOGGERLAND: EUROPA VS USA
Verleden week was het in Parijs de conferentie "LeWeb" gehouden, waarin startende WEb 2.0 bedrijven voorgesteld worden, en er gesproken wordt over bedrijfsmodellen, de leefbaarheid van websites, enz. Organisator van Le Web is Loic Le Meur. Deze man is in het Nederlandstalige gedeelte van België niet zo bekend, maar in het Franssprekende des te meer: hij is een van de meest vooraanstaande bloggers, en wordt door velen als het orakel van Web 2.0 beschouwd.
Tijdens deze conferentie was ook Michael Arrington aanwezig, bekend van zijn TechCrunch blog, waarin startende bedrijven en nieuwe trends voorgesteld worden. Arrington nam bij verschillende gelegenheden deel aan de debatten van LeWeb, en daarbij bleek het tot een meningsverschil te komen dat de tegenstellingen tussen de VS en Europa scherp stelde.
Loic Le Meur verwijt Arrington dat hij de Europeanen luiaards noemt, omdat zij de tijd nemen om eens een lange lunch te nemen, en te genieten van lekker eten. Arrington beschouwt volgens Le Meur de Europeanen als copycats, die enkel plaatselijke versies van succesrijke Amerikaanse sites kunnen maken. Tijdens de conferentie werden immers twee erg succesvolle Europese sites toegelicht (Meetic, een datingsite, en Vente Prive, een veilingsite), die originele Europese initiatieven zijn, maar waarvoor Arrington dan weer geen aandacht had.
De hele discussie hier herhalen, zou ons te ver leiden. Leest u zelf het relaas van Loic Le Meur in zijn blogposting. Leest u ook de reactie van Michael Arrington, die boos is omdat Le Meur in zijn blogposting gevraagd had aan zijn lezers of Arrington nog wel op de volgende conferentie uitgenodigd moest worden, waarop de lezers en masse "neen" zegden. Arrington noemt dit censuur. Wij kunnen Loic Le Meur alvast bijtreden dat er vaak teveel aandacht gaat naar de Amerikaanse starters, terwijl succesvolle Europese initiatieven niet het geld krijgen van investeerders dat zij verdienen.
http://www.techcrunch.com/2008/12/13/le-webs-response-to-techcrunch-censorship/
http://www.loiclemeur.com/english/2008/12/should-michael.html
http://www.techcrunch.com/2008/12/13/joie-de-vivre-the-europeans-are-out-to-lunch/
 

NAAR COMPROMIS VOOR 70 JAAR AUTEURSRECHTEN?
De echte grote hits dateren uit de zestiger jaren - denk maar aan Beatles en Rolling Stones. Hun songs hebben de betrokken muziekanten miljoenen opgebracht. Aan die stroom inkomsten zou binnenkort echter een einde kunnen komen: de huidige termijn voor auteursrechten staat op 50 jaar. Een song uit 1960 had dus in 2010 vrij van auteursrechten gebruikt kunnen worden. Maar daar lijkt nu, mede onder druk van artiesten en platenmaatschappijen, een stokje voor gestoken worden: er lijkt een steeds bredere consensus te ontstaan om die termijn te verlengen tot 70 jaar. Het VK had 95 jaar geëist, maar lijkt zich nu tevreden te stellen, aldus dit artikel bij International Herald Tribune, tot "slechts" 70 jaar. Daarmee zou een artiest, stel dat hij de song op zijn 20e uitgebracht had, tot zijn 90e inkomsten halen uit de song.
Goed voor de artiest, zal je zeggen. Want nu wordt die gelijk behandeld als de auteur en de componist van songs, die nu al goed beschermd zijn: zij krijgen inkomsten uit de auteursrechten, zelfs 70 jaar na het overlijden van de artiest.  Maar tegenstanders zullen zeggen dat dit besluit de creativiteit en vernieuwing verhindert, doordat de muziek langer uit het publiek domein gehouden wordt. De verlenging van de auteursrechten voorkomt ook dat muziek vrij van auteursrechten gespeeld zou kunnen worden in publieke plaatsen, zoals bejaardenhuizen of hospitalen.
Meer achtergrond bij International Herald Tribune.
http://www.iht.com/articles/2008/12/14/business/copyright15.php
 

STUDENTEN GENEESKUNDE KRIJGEN GRATIS IPOD
Neen, je moet niet direct naar Leuven, Brussel of Antwerpen trekken, want het gaat niet om Belgische universiteiten, wel een universiteit in het Engelse Derby. En je moet ook niet denken dat die iPod bedoeld is om vol te laden met muziek: de draagbare players hebben een doodserieus doel.
De universiteit zal namelijk 35 toestellen die elk 99 pond kosten, aan studenten geneeskunde uitreiken. Op die iPods staan dan video's die de studenten tonen hoe zij patiënten in de juiste positie moeten brengen om een röntgenopname te maken. Hiermee hoopt de universiteit de studenten de informatie op een ietwat praktischere manier te kunnen doorgeven, dan via de gewone klassieke tekstboeken.
Ons lijkt het in elk geval een goed initiatief, dat wellicht ook op andere vlakken een toepassing kan kennen. Alleen lijkt het ons dat men evengoed andere toestellen kan gebruiken hiervoor, en niet de toch al zo vaak in promo's aangeprezen iPod...
http://news.bbc.co.uk/1/hi/sci/tech/7780647.stm
 
 

SEARCHWIKI WELDRA OOK GEBRUIKT VOOR PAGERANKING IN GOOGLE?
Wij hadden het gisteren over de LeWeb conferentie in Parijs. Daar werd, buiten ruzie gemaakt over de verschillen tussen Europa en de VS, ook gesproken door Marissa Mayer, een van de knappe koppen bij Google. Zij had het o.a. over SearchWiki, de tool die je tegenwoordig ziet verschijnen bij de zoekresultaten van Google, en waarmee je bepaalde resultaten hoger of lager kan laten verschijnen in de lijst. Dankzij cookies wordt deze stem dan onthouden wanneer je later nog eens een dergelijke zoekopdracht zou uitvoeren.
Heel wat internauten zijn niet zo te vinden voor SearchWiki, en zij klagen erover dat je die niet kan deactiveren. Mayer zei dat Google zich hiervan bewust is, en dat het in de toekomst mogelijk zou zijn om SearchWiki wel degelijk uit te zetten, zodat je je oude vertrouwde pagina met zoekresultaten weer krijgt.
Maar wat nog interessanter was bij wat mevrouw Mayer zei, was het feit dat Google de resultaten van SearchWiki wel eens zou kunnen verwerkenin haar zoekresultaten en ranking. Als meerdere (Mayer spreekt van duizenden) internauten een bepaalde pagina verwijderen uit de zoekresultaten via SearchWiki, dan zou Google in de toekomst ook wel eens deze pagina kunnen verwijderen uit de zoekresultaten.
Prachtig, zal je zeggen, dan kunnen eindelijk sites die niet ter zake doen uit de lijsten verdwijnen. Maar heb je er ook al eens bij stil gestaan dat dit ervoor zorgt dat Google nog makkelijker te "bespelen" wordt dan nu al het geval is? Want je moet maar gewoon je vrienden mobiliseren en hen vragen om allemaal de site van je concurrent uit de resultatenlijst te verwijderen via WikiSearch, en Google zou dan deze boycot zomaar kunnen overnemen....
http://searchengineland.com/google-may-use-searchwiki-for-ranking-purposes-15777.php
http://www.seroundtable.com/archives/018946.html
 

NIEUWS UIT DOWN-UNDER: VERZET TEGEN INTERNETFILTER, EN CYBERRACISME IN FACEBOOK
We moeten het niet altijd hebben over de VS, er zijn nog andere landen in de wereld waar er heel wat gebeurt op het gebied van internet. Neem nu Australië. Dat land heeft een erg goed ontwikkelde cybercultuur, maar de overheid wil nu al te ijverig zijn in haar poging de internauten te beschermen. ER moet namelijk een internetfilter komen, die alle porno en terroristische content van aan de grenzen van de Australische cyberspace moet tegenhouden.
Uiteraard komt daar veel protest tegen. Al meer dan 85.000 mensen hebben een petitie getekend tegen de filter. Ook de Australische providers zijn tegen, omdat zij verplicht aan het filteren moeten deelnemen. (1) Er wordt trouwens gevreesd dat het weren van porno op het internet ertoe zal leiden dat de seksshops als paddenstoelen uit de grond zullen schieten. Want wie op het internet niet aan zijn trekken komt (letterlijk en figuurlijk), zal zijn materiaal wel in de sexshops gaan halen. (2)
Een tweede bericht dat ons bereikt, gaat over cyberhaat. Tja, leuke onderwerpen zijn het niet. De laatste tijd zijn er op Facebook immers steeds meer berichten te vinden die ronduit racistisch zijn, en er zijn zelfs hele groepen die moslims bedreigen en zeggen dat zij zichzelf maar moeten opblazen of het land moeten verlaten. Wie dan tegen zulke online haat wil ijveren, wordt door deze haatgroepen bedreigd, zoals ene Alex Gollan, die de groep Australians Against Racism & Discrimination opgericht had. Tot hiertoe weigert Facebook op te treden tegen deze groepen, vandaar dan ook dat er vanuit de overheid opgeroepen wordt tot actie. Meer hierover lees je bij de Australische website The Age.(3)
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=081215004
http://www.theage.com.au/news/technology/web/internet-filter-may-spark-adultshop-explosion/2008/12/15/1229189511827.html
http://www.theage.com.au/news/technology/web/call-to-overhaul-cyberracism-laws/2008/12/15/1229189500951.html
 

GOOGLE ZET MOZILLA AAN DE DEUR
Het was eigenlijk te verwachten: sinds Google een eigen browser uitgebracht heeft, Chrome, vroegen velen zich af hoe lang het zou duren eer Google de Firefox browser van Mozilla, die nu in het Google Pack zit, zou vervangen door de eigen browser. Die ruil heeft nu dus plaats gehad.
Alhoewel het ons dus niet mag verwonderen, doet het ons toch nog verbazen. Vanuit commercieel standpunt is de stap volkomen te begrijpen, maar vanuit "ideologisch" standpunt niet. Google, dat het zelf als onderdeurtje moest opnemen tegen de groten in het zoeklandschap, laat nu die andere "kleine" die het moet opnemen tegen het grote geweld van de IE browser, in de steek.
Volgens ZDNet is het de derde slag die Google uitdeelt aan Mozilla. De eerste was door überhaupt een eigen browser, Chrome, uit te brengen, in plaats van het team van Mozilla te vervoegen en aan te moedigen. Chrome was van het begin af aan sneller dan Firefox, alhoewel er toch heel wat opties, o.a. de uitbreidingen (extensies) aan ontbraken. De tweede slag moest Firefox incasseren toen Google op zijn eigen sites reclame ging maken voor de Chrome browser. En nu dus het feit dat Firefox vervangen wordt door Chrome in het Google Pack, een pakket gratis software dat o.a. ook Picasa bevat.
Hoe ver zal Google nog gaan om zijn eigen browser te promoten? Het lijkt ons dat de mensen bij Mozilla stilaan toch wat angstig moeten kijken. Google heeft immers een agenda met zijn browser: die moet perfect afgestemd zijn op de webdiensten die Google aanbiedt (Google Docs en co). En in die agenda moét Chrome de nieuwe browseroorlog winnen...
http://blogs.zdnet.com/Google/?p=1206
 

OVERZICHT BELGIAN SECURITY BLOGGERS NETWORK TUSSEN 9 DECEMBER EN 15 DECEMBER
opgesteld door Belsec
We zullen dit artikel maar beginnen met enkele nieuwsberichten die u toch maar doen herinneren dat computerveiligheid niet statisch is en dat de onveiligheid zich steeds verder ontwikkeld op een steeds vernuftiger manier. Momenteel werden twee nieuwe aanvalscodes ontdekt tegen wordpad en tegen internet explorer waarvoor nog geen patch werd ontwikkeld. Tevens is in België een nieuwe aanvalsmanier succesvol gebleken om bankgegevens te ontfutselen. Dit en nog veel meer in het weekoverzicht.
Volgende week zitten volop in kerstvoorbereiding enzo en volgt u best de blog met heel wat kerstverrassingen en overzichtjes en zoal..... U hebt daar verschillende RSS feeds voor of een updateservice per email.
------------------------------------------------------------------------------------------
Het internet wijzigt alles, ook de wijze waarop gebeurtenissen over de hele wereld nu bijna live kunnen worden meegemaakt. Met de opkomst van twitter chat, youtube gsmfilmpjes en foto's op fotosites kan je bijna live de gebeurtenissen in Griekenland meemaken. De analyse zelf moet je wel in andere media zoeken, maar een toeschouwer kan je nu bijna altijd zijn.
Het wijzigt alles want wie had gedacht dat we op iets meer dan een jaar 200.000 bezoekers zouden hebben op een dergelijke specifieke blog met een dergelijke inhoud. Indien we een klein oogje werpen op wie er komt, zijn we ook sterk onder de indruk van het soort bezoekers dat we mogen verwelkomen (al hopen we dat ze meer zelf informatie toevoegen ergens in de toekomst).
PHP bracht een update uit om enkele veiligheidsproblemen op te lossen maar, moest die versie snel weer terugtrekken omdat ze een veiligheidsprobleem had.
Maar het grootste probleem deed zich echter voor met een interessante nieuwe aanval op Internet Explorer die echter geen patch had. De Chinese onderzoekers hadden de aanvalscode per ongeluk gepubliceerd en nadien werd ze natuurlijk vermenigvuldigd over het net. Voor het moment wordt ze vooral gebruikt in Azië om logins van online spelen te stelen. Hiervan bestaat een blacklist Een aantal andere websites werden tevens aangevallen door het toevoegen van links die de bezoekers doorverwijsden naar dergelijke exploits. Er zijn niet zoveel manieren om je te beveiligen en ze zijn vooral manueel uit te voeren. Zelfs zogenaamde slechte-link beschermers zoals siteadvisor hadden aanvalssites nog niet opgenomen. De exploit werd in de dagen nadien zelfs sterk verbeterd. Ook de blacklist werd uitgebreid. Indien je xp of hoger draait kan je best upgraden naar IE 8 en DEP activeren.
Het bleek trouwens niet het enige nog niet beschermde aanvalspakket te zijn tegen Internet Explorer. Een andere aanval tegen wordpad werd ook ontdekt. En voor het geval u zich even afvraagt met hoeveel securityupdates een securityverantwoordelijke zich mee moet bezighouden op 1 week.
De reeks veiligheidsopdates van Microsoft, de grootste in 4 jaar, had dit echter nog niet voorzien. Men moet deze wel installeren want het is duidelijk uit de analyse van de veiligheidssituatie op het Belgische internet dat er een hoog niveau van scanning is naar ongepatchte windows.
We blijven de veiligheidssituatie op het Belgische internet volgen aan de hand van gegevens van Arbor networks. Op 9 december zagen we dat de DNS servers van Belgacom gevaarlijke trafiek zouden voortbrengen en dus hebben we dat gepubliceerd. Enkele dagen later blijkt dat probleem min of meer onder controle en laten we hopen dat dit zo blijft want er is niets zo belangrijk voor een internetinfrastructuur als de DNS servers. De DNS servers zijn verantwoordelijk voor het verbinden van het juiste domeinnaam met de juiste server. Zonder DNS server moet je het IP adres in cijfers van de website kennen. Het werd ook duidelijk deze week dat men zich vooral moest concentreren op de grote scanners en aanvallers zodat het algemene aanvalsniveau kon dalen. Het is ook duidelijk dat men als belangrijk netwerk moet beschikken over een anti-DDOS tool omdat er toch enkele grote DDOS aanvallen plaatsvinden op het Belgische internet. Deze worden gecontroleerd door Control and command servers waarvan we er momenteel zo'n 160 zouden hebben op het Belgische internet. Je kan echter meestal op een simpele manier de contacten tussen de geïnfecteerde computers op je netwerk en deze servers blokkeren op de firewall.
Tijdens het weekend zagen we even dat de situatie was verbeterd, al vroegen we ons af wat Proximus deed tussen de lijst van aanvallende./scannende netwerken ? Was het mobiel internet onveilig ?
We hebben ook een analyse gepubliceerd van de aanvallen tegen SSH. Er zijn verschillende manieren om je te beschermen tegen de opgang van aanvallen tegen SSH, die gebruikt wordt om op een veilige manier een verbinding te leggen tussen 2 servers of PC's. Een mogelijkheid voor linux is hostdeny
De updates van Flash online terwijl je naar een filmpje in de mail of op het internet wilt kijken zijn niet allemaal even betrouwbaar. Sommige zijn immers eerder malware. Het verhaal over de Silent Banker Trojans die we verleden week publiceerden werd deze week bewaarheid met als slachtoffer Dexia. De gebruikte techniek is interessant omdat het gaat om een securityalert popup terwijl men inlogt op de bank. Natuurlijk werd de situatie buiten alle proporties opgeblazen. Maar dit neemt niet weg dat het onderzoek naar de efficiëntie van de Belgische onlinebankdiensten zich enkel en alleen op snelheid en toegankelijkheid richtte en geen woord zei over de veiligheidssituatie.
Maar dergelijke nonstories zijn schering en inslag in de Belgische pers omdat men gewoon persverklaringen overschrijft. DNS.Be schrijft dat ze nog nooit zoveel domeinnamen had. En dit is zo, voor wat betreft betalende domeinnamen. De gratis campagne die ons domein had opengegooid voor spammers en spyware had veel meer domeinnamen maar misschien wilt men daar niet meer aan herinnerd worden. Het andere nonstory van de week is de chip tegen gsm straling die na een felle persoonlijke hyped up noncritical campagne na een paar dagen kritiek door professoren weer uit de handel werd genomen omdat de testen nu opeens niet voldoende meer bleken. Op het randje werd misschien een nieuw Lernaut en Hauspie vermeden, maar de geloofwaardigheid van sommigen heeft toch schade opgelopen.
Dexia bleek ook enkele problemen te hebben met een DNS server en met typosquatting.
De spammers worden ook slimmer. Het is vb geen goed idee meer om je eigen domeinnaam als een uitzondering te beschouwen in je spamfilters. Men heeft immers een manier gevonden om toch je domeinnaam te gebruiken vanop andere servers (zeker als je met vb SPF geen unieke mailserver verbindt aan je domeinnaam). Antispamservers zoals Barracuda moeten trouwens meer rekening houden met backscatter door de wijze waarop ze spam weigeren. Ook op het vlak van de eeuwige malware in zipfiles werd een nieuwe en meer efficiëntere methode ontwikkeld. Hun spamsites of pagina's zelf hebben ze trouwens nu ook op de nieuwe web2.0 webdiensten geplaatst zoals Youtube en forums en nog steeds in Instant Messenging.
In Duitsland zijn er zo maar eventjes 21 miljoen gegevens van bankrekeningen gestolen. Een deel ervan werd door journalisten gekocht als bewijs en dan aan het parket doorgegeven. Nochtans is het een illegale aktie van de journalisten en had de arrestatie van de dieven erger kunnen voorkomen. Nu heeft niemand een echt idee van welke gegevens er allemaal op die databanken staan. Men denkt dat de databanken gestolen werden bij callcenters die sindsdien zouden failliet zijn gegaan. De vraag wordt hiermee gesteld hoe je data worden beveiligd als die gebruikt worden door externe callcenters. Onder welke privacy en veiligheidsnormen vallen trouwens die callcenters ? Als je een rekening hebt bij een Duitse bank in Duitsland moet je die onmiddellijk sluiten of gedurende enkele maanden toch goed controleren (al kunnen de afhalingen zeer klein zijn). Het is immers duidelijk dat gezien enkele specifieke Duitse methoden eventuele kopers van deze data toch een aantal online dingen zouden kunnen doen met de aangeboden data. Het verwondert ons wel dat noch de Belgische pers noch de Belgische overheid ook maar enige actie ondernam om zich ervan te verzekeren dat er geen Belgische rekeningen op die lijsten stonden en dat Belgische filialen van Duitse banken betrokken waren. Het is ook niet duidelijk in hoeverre de eventuele schadevergoedingen en fraude de cashpositie van sommige banken zou kunnen aantasten gezien de enorme massa gegevens waarover we spreken.
Het idee van de Belgische minister Quickenborne om oude computers van de overheden gratis weg te geven aan de armen lijkt op het eerste zicht lovenswaardig, maar geeft tevens een aantal problemen op het vlak van de gegevensbescherming. In feite is het beter dat u de harddisk van de computer zelf bewaard.
De Belgische overheid lanceerde ondertussen zowel een campagne met een uniek nummer voor het melden van het verlies van je identiteitspapieren als een nieuwe middleware voor de electronische identiteitskaart. Het is echter helemaal niet duidelijk hoe die middleware zal worden verdeeld, terwijl de andere campagne ook in de pers wordt gevoerd. Ergens begrijpen we het wel omdat ze in feite minder bescherming biedt dan de vorige en over de vorige waren we al niet te spreken. Het is vb niet duidelijk hoe ze die éénmalige verwittiging als een applicatie de data van je EID wilt lezen zal controleren. Ze is tevens gemaakt voor het Apple systeem maar heeft een probleem met het tokensysteem van Apple. Je kan de technische informatie in het Engels hier lezen.
Je leert ook uit de praktijk dat je nooit maar 1 dienst moet gebruiken om iets te controleren, zoals de versie van de webserver. Het blijkt immers dat Netcraft – een autoriteit normaal gezien – er soms toch erg naast zit.
Te lezen
* Google Browser security handbook
Te doen
* Data Leakage protection the cheap way
* Action group for European Internet rights
Hacked
* NASA
* hoster-belgonet-used-for-phishing
* site-belgian-degree-in-security-studies
* professioneelonline.be-hacked
* elitewallon.be-hacked
* joomla-hacking-just-goes-on
* be-hacked-sites-to-clean-up
* msn-server-in-hong-kong-hacked
* the-strange-question-about-gfx2hotmailcom
Strip Phishing Santa Claus
Voor de links bij dit artikel: zie
http://www.netties.be/extra/belsec_081216.htm
 

VOORZICHTIG MET FOTO'S OP HET WEB
Uit een artikel bij het magazine Smart Business Strategies blijkt dat de privacycommissie van oordeel is dat klasfoto's niet zomaar op het internet gepubliceerd mogen worden. Tot die conclusie kwam de commissie nadat zij een vraag voorgelegd kreeg van ouders, die meenden dat Gazet van Antwerpen niet het recht had om klasfoto's van hun kinderen in de krant en op de website te publiceren.
Het gaat hier immers om foto's waarbij de kinderen duidelijk herkenbaar zijn. De scholen hadden deze foto's gewoon doorgegeven aan de krant, zonder de ouders daar eerst in te kennen. En dat mag niet.
Een goede zaak dat de privacycommissie daaraan herinnert. Want heel wat mensen die foto's publiceren van feestjes waarop anderen duidelijk herkenbaar zijn, op sociale netwerksites zoals Facebook vergeten maar al te vaak dat zij eerst de toestemming van die anderen moeten vragen voor die publicatie.
Foto's die door journalisten genomen worden op de openbare weg, die van publiek belang zijn en die nieuwswaarde hebben, vormen een uitzondering op deze wetgeving. Wie dit allemaal wil nakijken, kan terecht op Ius Mentis, in het hoofdstuk Foto's en het portretrecht. Om toch even goed na te lezen, zodat je de volgende keer vooraleer je foto's op het internet publiceert, toch goed nadenkt!
http://www.iusmentis.com/auteursrecht/nl/foto/portretrecht/
http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=DMF16122008_110&ref=nieuwsoverzicht
 

IE VERTOONT GEVAARLIJK BEVEILIGINGSLEK
Zie je vandaag of morgen het symbooltje op je computer dat aangeeft dat er nieuwe updates van Microsoft beschikbaar zijn? Zorg dan als de bliksem dat je die updates binnenhaalt - tenminste als je gebruik maakt van de IE browser.
Er is namelijk een erg gevaarlijk lek ontdekt in de browser, waarvan hackers gebruik maken om belangrijke gegevens te ontfutselen van de internauten. Die moeten daarvoor niet op een speciale link klikken of iets downloaden - gewoon naar een bepaalde website surfen, die besmet is met code van de boosdoeners, is voldoende. En dat maakt natuurlijk dit lek zo super gevaarlijk - zo gevaarlijk dat sommige beveiligingsbedrijven ronduit geadviseerd hebben om de IE browser helemaal niet meer te gebruiken, tot Microsoft deze patch uitgebracht heeft.
Beveiligingsbedrijf Trend Micro heeft al 10.000 websites gevonden waarop de code aanwezig is die misbruik kan maken van het lek, waaronder een grote portaalsite in Taiwan.
Dus je weet het: onmiddellijk de update van Windows toepassen!
http://www.theage.com.au/news/technology/security/microsoft-fast-tracks-emergency-patch/2008/12/17/1229189672449.html
 

NIEUWE WINDOWS LIVE DIENSTEN OP LIVE.BE
Ze waren eerder al aangekondigd in andere landen, maar nu zijn ze er ook in ons landje: de nieuwe Live diensten van Microsoft. IN totaal gaat het om 16 diensten en programma's die je gratis mag gebruiken. Hotmail en Live Messenger zijn daar de bekendste van. En Skydrive ken je waarschijnlijk ook al: dat is een plek waar je 25 GB krijgt om bestanden te bewaren, of Photos, een onlie photoalbum.
Daarbij komen dan nog nieuwe diensten en programma's: Messenger, Mail, Writer, Photo Gallery.
Erg belangrijk bij deze nieuwe diensten is het sociale aspect. Tegenwoordig kan geen enkele speler op het internet nog ontsnappen aan de sociale netwerken. Maar Microsoft heeft hierbij erg slim gespeeld. In plaats van zelf ook nog eens een eigen sociale netwerk te creëren, heeft het, onder het motto "if you can't beat them, join them", een plek gemaakt bij de Live diensten waarbij je alle andere sociale netwerken kan opvolgen. Je kan immers de profielen van je vrienden importeren in je eigen profiel, zodat je meteen op de hoogte gesteld wordt van alle updates die zij doorvoeren. Hierbij werkt Microsoft samen met meer dan 50 sociale netwerken, zoals Facebook, LInkedIn, Hyves, enz., maar ook Flickr, Wordpress, Pandora, Photobucket of Twitter. Je bent echter niet verplicht hiervan gebruik te maken, je kiest zelf of je de profiel updates op je centrale plek hebben wil.
Verder heb je natuurlijk LIve Mail, dat het oudere Outlook Express vervangt. Hierbij moet je je geen zorgen meer maken over je postvak "in" - voortaan heb je onbeperkte opslagruimte voor je mail. En voor het opslaan van foto's beschik je over 25 gigabyte, en dat zijn echt wel heel wat foto'!s.
Ook leuk is dat je bij MSN chat je avatar kan koppelen aan een filmpje, zodat die bewegingen kan uitvoeren op jouw commando. En dat er ook een mobiele versie is van verschillende diensten (Hotmail, Messenger, Photos, Profile, People, Spaces), die je via je mobieltje kan oproepen.
Maar ga de nieuwe diensten zelf eens ontdekken? De programma's die je kan downloaden vind je op onderstaand adres.
http://download.live.com
 

GESPONSORDE LINKS BIJ GOOGLE LEIDEN TOT MALWARE
Dat gesponsorde links bij Google tot extra verkeer naar de vermelde websites lokt, is ook de makers van malware niet ontgaan. Zij hebben nu deze vakjes bij de Google resultaten ontdekt als een goede manier om argeloze internauten naar hun site te lokken waar zij hen allerlei malware opsolferen.
Tot die conclusie is beveiligingsbedrijf Websense gekomen. Het ontdekte dat, wanneer men een zoekopdracht naar de software Winrar uitvoert, er een gesponsorde link verschijnt die leidt naar een site die deze software ter download aanbiedt. Maar in plaats van de Winrar software, gaat het om een programma met malware. De internaut verwacht dat echter niet, omdat hij het volste vertrouwen heeft in Google...
Nog volgens Websense maken boosdoeners misbruik van het reclamesysteem van Google, om links te verspreiden naar valse beveiligingssoftware. De laatste tijd doet die veel de ronde: de internaut wordt uitgenodigd om een test te doen, die dan zogenaamd tot de vaststelling komt dat de computer zwaar besmet is met allerlei virussen. De internaut wordt dan aangespoord om de software van deze aanbieder te kopen.
Het is dus uitkijken geblazen, ook bij Google! Installeer enkel software van bekende en betrouwbare sites, en zelfs dan doe je best nog altijd een controle met je antivirussoftware en kijk je bij de commentaren op de site of alles wel is zoals het zou moeten zijn!
http://www.journaldunet.com/solutions/breve/international/34585/des-liens-sponsorises-google-vers-des-sites-malveillants.shtml
 

AUTEURSRECHTEN-DETECTIVES ZELF BEBOET
Wij weten het: onze lezers zijn onze verhalen (en onze verontwaardiging) soms beu over de soms bespottelijke vorm die de strijd tegen inbreuken op de auteursrechten kan aannemen. Maar dit verhaal willen wij je toch niet onthouden.
Het gaat over een groep uit Spanje, de Spanish General Society of Authors and Editors (SGAE), een groep die de belangen verdedigt van artiesten en muzikanten. Die vond dat de auteursrechten door iedereen onder alle omstandigheden gerespecteerd moeten worden, en huurden daarvoor een detective in. Die trok, zich voordoend als cameraman, naar een huwelijk, alwaar hij vaststelde dat er inderdaad, o ramp, auteursrechten geschonden werden want er werd muziek gespeeld op het huwelijk. Het restaurant, waar het huwelijksfeest plaats had, werd veroordeeld voor inbreuken op de auteursrechten en moest 43.279 $ boete betalen. Het koppel dat trouwde trok zelf echter ook naar de rechter omdat zij het gebeuren als een inbreuk op hun privacy beschouwden. En gelukkig gaf de rechter het koppel gelijk, waardoor SGAE zelf ook een boete moest betalen, van 60.101$. De hele operatie heeft SGAE dus bijna 18.000 gekost, de proceskosten buiten beschouwing gelaten.
Maar blijkbaar heeft SGAE haar lesje niet geleerd, want het heeft aangekondigd dat het zal blijven binnenvallen op huwelijken om de "overtreders op heterdaad" te betrappen. Sympathiek is dit echter niet te noemen....
http://arstechnica.com/news.ars/post/20081218-copyright-cop-wedding-crashers-fined-by-spanish-court.html
 
 

JOOST WERKT NIET LANGER MET P2P
Ken je nog Joost, de videosite met Nederlandse roots, die volgens het P2P principe werkte? Twee jaar geleden werd zij opgericht, kreeg veel weerklank in de pers, maar daarna werd het stil. In het begin werkte Joost met een speciale client, op Mozilla gebaseerd, die de gebruikers moesten downloaden, en waarbij gewerkt werd volgens het P2P principe, waardoor Joost veel minder bandbreedte verbrandde: de gebruikers haalden de filmbeelden niet bij centrale servers, maar via de nodes in het netwerk.
Joost kon echter niet optornen tegen YouTube, en toen kwam Hulu. Bij ons is Hulu niet zo bekend (vooral omdat de toegang ertoe beperkt is tot de Amerikanen!), maar in de VS is het een grote hit. Bij beide diensten kan je films bekijken in streaming, en in Flashformaat, en de gebruikers raakten daaraan gewend.
Joost besloot daarop om de gebruikers ook de keuze te geven om de films in Flash te zien op de site; en vandaag werd aangekondigd dat Joost volledig stopt met het aanbieden van content via de software toepassing. Joost hoopt hiermee de kijkers, die het aan Hulu en YouTube kwijtspeelt, terug af te snoepen. Of dat zal lukken, dat hangt volledig af van de content die Joost in de toekomst brengen zal...
http://www.techcrunch.com/2008/12/17/joost-just-gives-up-on-p2p/
 



 
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


GMAIL NU OOK MET EIGEN PDF VIEWER
PDF documenten zijn een tweesnijdend zwaard. Enerzijds is het een universeel formaat, dat garandeert dat het document door iedereen bekeken wordt in de vorm die jij eraan gegeven hebt, ongeacht de eigen instellingen van de computer. Maar anderzijds moet daarvoor wel Adobe Acrobat Reader opgestart worden, en die heeft, lijkt het wel, eeuwig nodig om tot actie aangepord te worden.
Dat is zo voor PDF documenten waarnaar verwezen wordt op wedsites, en voor documenten die je per mail ontvangt. Maar wanneer je GMail hebt, wordt daar nu een mouw aan gepast: Gmail heeft een nieuwe optie waarmee je het pdf bestand kan bekijken met de eigen PDF viewer, zonder Adobe Acrobat te moeten opstarten.
Voorheen gebruikte Gmail een omweg: het zette het PDF document om naar html, maar daardoor ging een deel van de formatting verloren. Nu is dus een betere oplossing gevonden. Met de PDF Viewer, die eigenlijk thuishoort in Google Docs, kan je inzoomen op documenten, en ook zoeken in het bestand; deze zoekactie is wel beperkt tot de eerste 100 pagina's van het bestand.
http://googlesystem.blogspot.com/2008/12/gmail-integrates-googles-pdf-viewer.html
 

STOORZENDER VOOR MOBIELTJE IN AUTOSLEUTEL
Ach, erg leuk is het niet meer om in dit digitale tijdperk een tiener te zijn... Technologie legt hun gedrag steeds meer aan banden, zodat zij niet meer jong en onbesuisd kunnen zijn.
Neem nou deze nieuwe gadget, de Key2SafeDrving. Dat is een gadget die je over de autosleutel schuift. En die zorgt ervoor dat je je mobieltje niet kan gebruiken wanneer je aan het rijden bent. Het is geen echte stoorzender, het is meer iets dat het belsignaal van de inkomende oproep overstemt. Al wie je belt of een sms stuurt terwijl je aan het rijden bent, krijgt de boodschap dat je niet kan antwoorden, omdat je achter het stuur zit.
Nu, als je het ons vraagt mogen ze deze gadget ook voor volwassenen maken hoor. Die zitten nog altijd heel vaak te bellen achter het stuur, ondanks het feit dat dit tot een fikse boete kan leiden..
http://www.engadget.com/2008/12/12/cellphone-jammer-crammed-into-key-fob-ends-texting-talking-wh/
 

APRILGRAPPEN WORDEN ECHTE PRODUCTEN
Tech site CNet had in april 2007 verschillende aprilgrappen gepost, waarbij zogenaamd nieuwe producten aangekondigd werden - die natuurlijk niet bestonden. Maar zie: blijkbaar hebben die aprilgrappen mensen op een idee gebracht, want nu bestaan die producten, hoe raar ook, wel.
Het eerste is "Ratatattle", een website die een mashup is van Google Maps. Hier worden de stratenplannen van Google Maps gecombineerd met... de rapporten van de gezondheidsinspectie. Eethuizen en restaurants die een blaam gekregen hebben van deze diensten omdat er sporen van ratten gevonden werden, zijn op deze website te zien. De site werd in oktober gelanceerd.
De tweede site is een soort Twitter voor nog niet geboren baby's, Ultrasound. Elk geluidje dat de baby maakt in de moederbuik wordt meteen omgezet naar een Twitter-posting. Volgens de originele posting van CNet, de aprilgrap dus, werd het geluidje via een telefoon die tegen de buik gehouden werd naar het internet doorgestuurd. IN het nieuwe concept moet de dame in kwestie een gordel dragen die elke beweging registreert en omzet in een status update in twitter.
Tja, je kan het blijkbaar niet gek genoeg bedenken of het zal wel gemaakt worden!
http://news.cnet.com/8301-17939_109-10123150-2.html?tag=nl.e433
 

WAT VERBERGT GOOGLE? EEN GEHEIM BESTURINGSSYSTEEM?
Zoals je weet wordt zowat alles wat meetbaar is op het internet, ook daadwerkelijk gemeten. Met welke browser de internaut een website bezoekt, welk besturingssysteem, wat de schermgrootte is, enz. Al deze gegevens worden in databases gestoken, en tot duidelijke statistiek verwerkt.
Zo bracht Net Applications, dat gegevens verzamelt van 40.000 websites, begin december een statistiek uit waaruit blijkt dat het aandeel van het Microsoft besturingssysteem tot onder de 90% gezakt was. Dat is sneu voor Microsoft, maar dat is niet de reden waarom dit artikel geschreven wordt. Tijdens deze meting noteerde Net Applications iets ongewoons bij de internauten die afkomstig waren van Google.com - dus de mensen die bij Google werken, niet de mensen die de zoekmachine gebruiken. Bij maar liefst 1/3 van deze werknemers kon niet ontdekt worden welk besturingssysteem zij gebruikten. En dat is toch wel abnormaal, want de sensoren van Net Applications kunnen alle belangrijke besturingssystemen herkennen, inbegrepen de meeste varianten van Unix en Linux, en zelfs de nieuwe Windows 7.
Waarnemers menen dan toch ook dat Google hier aan het testen is met een eigen besturingssysteem, en dat een variant zou zijn op Android, dat onder auspiciën van Google gemaakt werd voor mobieltjes.
Hebben zij gelijk? Wij achten het in elk geval niet onmogelijk...
http://www.internetnews.com/dev-news/article.php/3788821
 

EEN OPWINDBARE MP3 PLAYER
Neen, dit is geen grapje: de Baylis Revolution is een nieuwe MP3 player, die je met de hand door middel van een kruk kan opwinden. De mensen zullen je wellicht meewarig aankijken wanneer je de kruk uitklapt uit de player, en eraan begint te zwengelen, maar wanneer jouw player leeg is, dan kan je die gemakkelijk terug opladen, terwijl mensen die een player hebben met een vaste batterij, en geen oplaadpunt in de buurt hebben, zonder muziek komen te vallen. Trouwens, nu we langs alle kanten aangepord worden om groen te denken, is dit een toestel dat niet mag ontbreken in je eco-uitrusting.
Wat technische specificaties betreft: je kan met het toestel muziek, video en foto's bekijken en beluisteren, alsook naar FM radio luisteren, voice opnamen maken, opnemen met de microfoon of een aansluiting op een toestel (line-input). Het toestel is wel wat dikker dan een gewone player, maar dat is natuurlijk te wijten aan de kruk. O ja, het toestel bevat ook een zaklamp. Leuk, niet?
Of en wanneer het toestel hier verkrijgbaar zal zijn, dat weten wij niet. In de VS gaat het voor $179 voor 4GB, en $209 voor 8 GB.
http://news.cnet.com/8301-17938_105-10125950-1.html?tag=mncol;title
 


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.be



Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop



[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** De kleine gsm-spelers hebben bijna een tiende van de markt
http://www.tijd.be/nieuws/ondernemingen_media_telecom/Kleine_gsm-spelers_hebben_bijna_tiende_van_markt.8118364-435.art

*** Nokia begeeft zich op de markt van de sticks voor mobiele internettoegang, met zijn eerste 3G mobiele broadband USB modem.
http://www.totaltele.com/View.aspx?ID=103930&t=2&en=1

*** Voer voor geruchten: Jobs zal geen keynote houden op de Macworld beurs in januari
http://newsletters.fairfax.com.au/cgi-bin16/DM/y/hBlqM0RjB3v0Jhb0RYDD0EL

*** Volgens een Cisco rapport zou 90% van alle mail die wereldwijd verzonden wordt, spam zijn.
http://newsletters.fairfax.com.au/cgi-bin16/DM/y/hBlqM0RjB3v0Jhb0RYDK0ES

*** Zoon schiet ouders neer nadat zij hem verbieden het HALO 3 game te spelen.
http://newsletters.fairfax.com.au/cgi-bin16/DM/y/hBlqM0RjB3v0Jhb0RYDL0ET

*** Yahoo opent haar Mail en Toolbar voor sociale netwerken
http://links.techwebnewsletters.com/ctt?kn=53&m=30705733&r=MTM4NTY3NTQwMAS2&b=0&j=NDQwMjc4MDYS1&mt=1&rt=0

*** Duitse spoorwegen zouden piraatje gespeeld hebben op het intranet van de Franse spoorwegen, SNCF.
http://www.journaldunet.com/breve/france/34551/l-intranet-de-la-sncf-pirate-par-son-concurrent-allemand.shtml

*** In Frankrijk zal de iPhone niet langer enkel te verkrijgen zijn in combinatie met een abonnement bij Orange.En hoe dan met de prijs?
http://www.pcworld.com/article/155620/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Wii scheert enorm hoge toppen als favoriete gaming console
http://www.pcworld.com/article/155582/article.html?tk=nl_dnxnws
 


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



THE SINGLETONS
[pop] Deze week keren wij terug naar onze vertrouwde plek voor gratis muziek: Jamendo. Om te beginnen The Singletons, die met hun muziek retro gaan naar de jaren van The Shadows. Hun album "Nuevo Disco", met Once Upon A Time, is daar een mooi voorbeeld van. Klassieke poprock in een nieuw kleedje gestoken, met een uitstekende gitarist!
Zoals gewoonlijk is het album volledig gratis te downloaden.
http://www.jamendo.com/en/album/32564
 

HYPE - LIES AND SPEECHES
[Alternative punk] Ook deze band heeft iets met gitaren, alhoewel ze hier niet zo snel snerpen als bij The Singletons. Zij vormen eerder het ritme voor de song. De band kan soms ook heel verrassend teder uitpakken, zoals My Innocence. En "Anybody here" doet het dan weer met een akoestische gitaar, heel sober. Mooi.
http://www.jamendo.com/en/album/1289
 

THE HOBOSCOPES: A GOOD PATH TO FOLLOW
[experimentele punk] Een mengeling van punk en folk, inbegrepen een accordeon. Gewaagde combinatie, die een beetje weg heeft van TexMex, maar best verrassende en goede muziek.
http://www.jamendo.com/en/album/32619
 

SELECTION NATURELLE
[Rap hiphop] Hiphop in het Frans. Vraag ons niet waarover het ging, want doordat het zo'n "slang" is, kan je haast geen woord van de tekst verstaan. Maar dat wil niet zeggen dat het geen meeslepende muziek is!
http://www.jamendo.com/en/album/6810
 

REIN - OCCIDENTE
[Rockpunk - Ska] Italiaanse ska, met veel afwisseling in ritme, en gebruikte instrumenten. Leuke en vrolijke muziek, zoals SUd (#2), dat aanzet tot wilde polka's op de dansvloer!
http://www.jamendo.com/en/album/26737
 
 
 


Netties werkt samen met:



EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
In Zwitserland kennen ze broederliefde, vijfhonderd jaar democratie en vrede.
En wat produceren ze? De koekoeksklok.
- Orson Welles -



 
 
De nieuwe oogst



CONTROLEREN OP PLAGIAAT
Helaas hebben wij nog geen Nederlandstalig equivalent gevonden, maar voor wie zijn "paper" in het Engels schrijft, is dit in elk geval een handig hulpmiddel: hier moet je een stuk tekst uit je paper ingeven, en de webdienst gaat op zoek naar wie eventueel plagiaat gepleegd heeft op jouw tekst.
[Taal: ENG]
http://www.dustball.com/cs/plagiarism.checker/
 

JQUERY VOOR BEGINNERS
Een reeks video's voor webbouwers. Overal waar je ziet, zie je jQuery. Deze bibliotheek is de lieveling van de JavaScript wereld. Maar hoe begin je eraan? Deze handige filmpjes vertellen je in duidelijke taal hoe het moet.
[Taal: ENG]
http://nettuts.com/articles/web-roundups/jquery-for-absolute-beginners-video-series/
 

SLAM THE HOLIDAY SCAM
Antivirus bedrijf AVG heeft in samenwerking met verschillende organisaties zoals CyberStreetSmart.org , i-Safe en anderen een site gemaakt waarop de internaut opgevoed wordt over beveiliging met de feestdagen. Is het digitale wenskaartje dat je toekreeg wel te betrouwen? Lijkt die mail niet verdacht? Op dit en veel meer vind je hier antwoorden.
[Taal: ENG]
http://www.slamtheonlinescam.com/consumer-tips.php
 

SITONOMY: DE ANALYSE VAN WEBSITES

Wil je wel eens weten wat de motor is achter bekende websites? Welke statistieken tools worden er gebruikt, welke server software, programmeertaal, bij welke dienst voor het beheer van de advertenties is de site aangesloten?
Dat is wat Sitonomy door het simpel invullen van de naam van de site je allemaal vertelt. GVA, De Morgen, je komt het allemaal te weten!
[Taal: Engels]
http://www.sitonomy.com/
 

CREATIEVE MEUBELS
We zeggen niet dat alles even praktisch is, of zelfs stabiel staat. Maar het minste wat je kan zeggen van deze reeks meubels, ten tonele gevoerd in dit blog, is dat ze origineel zijn. Tafels waarvan het bloed afdruipt, bedden met een originele hemel, stoelen in de vorm van een achterste en rug... Knap bedacht!
[Taal: Engels]
http://weburbanist.com/2008/12/12/creative-unique-modern-furniture-designs/
 

GOODREADS: BOEKENCLUBJE
Vroeger had je boekenclubjes die in het echt bijeen kwamen om af te spreken welk boek het clubje zou lezen, en daarna bracht iedereen zijn commentaar daarover uit. Nu gebeurt dat uiteraard via het internet, waardoor de geografische beperkingen niet meer bestaan. Een van die boekenclubjes is Goodreads. Zoals de titel het doet vermoeden, worden hier voornamelijk Engelstalige boeken besproken. WIe een Nederlandstalig alternatief kent, mag dit altijd bij de redactie aanmelden.
[Taal: Engels]
http://www.goodreads.com/
 

HOE SCHRIJF JE EEN "HOW TO" GIDS?
Het internet is een onuitputtelijke bron van lering. Allerlei experten vertellen er over hun wereld, en vaak wordt in een "how to" ook getoond hoe je bepaalde taken kan doen. Dat kan dan gaan om taken op je computer (een afbeelding transparant maken bijvoorbeeld), maar ook dingen uit het dagdagelijkse leven (een taart bakken). Heb jij zelf iets te vertellen aan de mensen, dan kan je ook zo'n "how to" maken. Maar hoe ga je daarbij te werk? Bij Chris Pirillo vind je een handig stappenplan dat vertelt wat je allemaal moet doen, en waarop je moet letten. (Bron: WIm W)
[Taal: Engels]
http://chris.pirillo.com/2008/12/06/how-to-write-a-how-to-guide/
 

FEEDJOURNAL: MAAK JE EIGEN KRANT
We halen onze informatie tegenwoordig van het scherm, maar toch is het een feit dat papier nog altijd gemakkelijker leest. FeedJournal combineert nieuwsfeeds met print: je stelt een eigen krant samen met artikels van je favoriete newsfeeds, en kan deze in een handig formaat afdrukken. Dit is een online dienst, er is geen software te downloaden. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.feedjournal.com/Reader.aspx
 

NICETRANSLATOR: INSTANT VERTALING

Wat een handige vertaler! Je kiest een bepaalde taal (Frans, Engels bijvoorbeeld) en je tikt de zin in. Onmiddellijk verschijnt tijdens het intikken de vertaling, en het moet ons van het hart dat ze nog redelijk accuraat is ook! Om zeker en vast eens uit te proberen. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.nicetranslator.com/
 

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: 3000 INSTINKERS
Woensdag werd het Groot Dictee van de Nederlandse Taal gehouden. Hebt u meegedaan? En viel uw score een beetje tegen? Geen nood. Op dit adres vind je 3.000 "instinkers", woorden waartegen heel wat mensen een fout maken. Om je alvast voor te bereiden op het dictee van volgend jaar! (bron: WIm W)
http://www.onzetaal.nl:80/advies/dictee2006.php
 

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: SCHRIJF MAAR GEWOON
We blijven nog even bij onze moedertaal. Op deze site krijg je taaladvies. Je plakt gewoon een stukje tekst in het invulformulier, en klikt op "controleren". Er wordt niet meteen gekeken naar schrijffouten, wel naar zinsconstructies, lengte van de zinnen, enz. Handig! (Bron: Wim W)
http://www.schrijfmaargewoon.nl/
 

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: JE HOOFDREKENEN HERHALEN
Kan jij je tafels van vermenigvuldiging nog? Twijfel je? Hier kan je ze opnieuw oefenen. Klik op de button "de computer kiest", en laat hem enkele sommen voorschotelen, waarbij jij het antwoord moet invullen. Druk op Controle om te zien of je het juist had. Om je stramme hersenen wat gymnastiek te laten doen!
[Taal: Nederlands]
http://www.maaltafels.digitown.be/
 

VRIJDAG MULTIMEDIA: GOOI ZELF EENS EEN SCHOEN!

Dat een Irakese journalist zijn schoen naar het hoofd van de Amerikaanse president gooide, is de hele wereld rondgegaan. En het sprak blijkbaar tot de verbeelding, want er zijn zelfs games van gemaakt!
[Taal: Engels]
http://blog.zanorg.com/index.php?perm=370
http://www.t-enterprise.co.uk/flashgame/playgame.aspx?id=bushbootcamp
http://www.smh.com.au/articles/2008/11/05/1225560900431.html
 

VRIJDAG MULTIMEDIA: VECTOROIDS
Nogmaals een spelletje, een gratis Flash game ditmaal, dat een moderne versie is van het aloude Asteroids. Jij moet daarin een ruimteschip zijn dat zijn weg naar de overwinning schiet: je moet je tegenstanders uitschakelen, maar zien dat je ondertussen niet op asteroides botst.
[Taal: Engels]
http://www.blastone.com/games/vector/index.php
 

VRIJDAG MULTIMEDIA: IMMERSIVE MEDIA
Op deze site vind je een nieuw soort video's: je kan ze namelijk in 360° bekijken. Tijdens het afspelen van de film kan je met je cursor de gezichtshoek bepalen. Knap!
[Taal: Engels]
http://www.immersivemedia.com/


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://leefwijzer.wordpress.com - http://hoorspel.wordpress.com



 
Bij de collega's



*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be
 

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multi-media/
- Gevaar bij kopen via webshop
Niets zo gemakkelijk als een dvd, cd of zelfs de nieuwste laptop bestellen op internet.
http://www.ad.nl/multi-media/2858014/Gevaar_bij_kopen_via_webshop.html
- Nog betere beeldkwaliteit, snelheid en stabiliteit
Het is bijna niet te geloven maar iedere keer slaagt Canon er weer in camcorders op de markt te brengen met nog betere beeldkwaliteit, snelheid en...
http://www.ad.nl/multi-media/2850459/Nog_betere_beeldkwaliteit_snelheid_en_stabiliteit.html
- Log je seksleven online
Vrienden, financiën, foto's, huishoudelijke taken, de meest alledaagse zaken zijn al jaren op...
http://www.ad.nl/multi-media/2851645/Log_je_seksleven_online.html
 

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.dedigitalerevolutie.tv/
- Greenbrowser
De Greenbrowser is een browser die gebruik maakt van de motor van Internet Explorer, waaromheen de ontwikkelaar een hele schil van extra functies heeft aangebracht.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=24981
- Video's op Google Maps
In Google Maps kunnen nu ook video's bekeken worden van locaties op de kaart. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van  plaatsgebonden filmpjes op Youtube.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=24963
- Besloten variant op Hyves
Voor wie Hyves wat te openbaar vindt is er nu Clubbyclub. Met bekenden kun je hier een besloten community opzetten.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=24961
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Draadloos muziekplezier met bluetooth hoofdtelefoon
De collectie gestylede, draadloze hoofdtelefoons van Sony hebben er een nieuw broertje bij, de DR-BT160AS is een draadloze bluetooth stereo hoofdtelefoon ...
http://www.elektro.be/ez/artikeldetail.php?artid=3816
- Tien films die niet mogen ontbreken in je Blu-ray collectie  fotospecial
Om films in HD te bekijken op een schijfje is er sinds kort maar één keuze meer: Blu-ray Disc. Ben je van plan je verzameling dvd-films uit te breiden ...
http://www.elektro.be/ez/artikeldetail.php?artid=3821
- HP’s WiFi Printers
HP kondigt een nieuwe reeks all-in-one printer-scanner-copiers aan die fotoprintmogelijkheden en ingebouwde WiFi-functionaliteit bezitten. De nieuwe modellen willen een totaaloplossing bieden voor alle ...
http://www.elektro.be/ez/artikeldetail.php?artid=3764
 

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- e-Government onder de loep
Volgens een onderzoek van InternetVista, gespecialiseerd in het monitoren van internettoepassingen, vertonen de sites van de Belgische en Europese e-overheden een hoge mate van beschikbaarheid voor de burger. Sommige openbare besturen zouden echter meer moeten letten op de kwaliteit van de hosting van hun site.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=19276&style=99896
- NOCUS bant de sigaret
Jaarlijks slaagt slechts een klein aantal rokers erin om de sigaret voorgoed te bannen. Reclamebureau NOCUS wachtte niet tot de rook vanzelf ging liggen en bouwde twee gloednieuwe websites in opdracht van NiQuitin: www.temjeverlangen.be en www.domptezlemanque.be.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=19272&style=99896
- 19 Dec 2008
De ene search engine achter de andere verlaagt de periode waarin ze de zoekgegevens van de gebruikers opslaan. Yahoo springt mee in de dans en verlaagt het aantal maanden tot drie.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=19277&style=99896
 
 

*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
- Demper voor trillende pc’s!
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/other/demper-voor-trillende-pc-s.cfm
- Fujitsu Siemens vervoegt GSMA
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/gsm-gps--pda/fujitsu-siemens-vervoegt-gsma.cfm
- 2009 goed jaar voor criminelen
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/security/2009-goed-jaar-voor-criminelen.cfm
 

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
-  Gebruik van mobiele telefoons in de zakenwereld neemt toe
Ook in de bedrijfswereld neemt het gebruik van mobiele telefoons alsmaar toe.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=5054
-  IDC verwacht volgend jaar vertraging in de markt van de mobiele telefoons
Ook IDC bestudeert ijverig de impact van de wereldwijde economische crisis op verschillende technologiesegmenten.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=5053
-  Online reclame blijft ook in 2009 groeien in ons land
Uit een studie van het Belgische IAB blijkt dat, hoewel 2009 duidelijk een economisch moeilijk jaar wordt, de online reclame toch goed bestand zal zijn tegen...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=5052
 
 


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- MP3’s verder verkopen
http://computertaal.info/2008/12/19/mp3s-verder-verkopen/
- Beheer je uitgaven on line
http://computertaal.info/2008/12/19/beheer-je-uitgaven-on-line/
- Kinderen kijken minder tv
http://computertaal.info/2008/12/19/kinderen-kijken-minder-tv/
 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- Riaa stopt met rechtszaken tegen filesharers
15:59 - De Riaa houdt op met rechtszaken tegen individuele muziekpiraten. In plaats daarvan gaat de belangenorganisatie via isp's waarschuwingen aan uploaders versturen. Ook wordt niet meer getracht de identiteit van de overtreder te achterhalen
http://tweakers.net/nieuws/57427/riaa-stopt-met-rechtszaken-tegen-filesharers.html
- EA brengt Simcity uit op iPhone
http://tweakers.net/nieuws/57425/ea-brengt-simcity-uit-op-iphone.html
- Trendnet verstopt webcam in digitale fotolijst
http://tweakers.net/nieuws/57418/trendnet-verstopt-webcam-in-digitale-fotolijst.html



 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut



EXTRA DINGEN OM TE DOEN MET GMAIL 6: ALLE MAILACCOUNTS ONDER ÉÉN DAK
Heb je verschillende e-mail accounts, dan kan je alle mail ook in Gmail centraliseren. Elke account die POP of IMAP ondersteunt (en dat zijn de meeste) kan toegevoegd worden aan je Gmail account. Je kan ook mails zenden vanuit Gmail met als afzender deze aparte mail account.
Een stap voor stap handleiding hiervoor vind je in dit artikel bij Lifehacker:
http://lifehacker.com/376367/consolidate-multiple-email-addresses-with-gmail
 

EXTRA DINGEN OM TE DOEN MET GMAIL 7: BOODSCHAPPEN VINDEN EN BOOKMARKEN
Je kan nog meer met Gmail. Zo kan je bijvoorbeeld mails doorzoeken door middel van trefwoorden. Je kan zelfs een link doorsturen aan je vriend die een mail van jou verloren is die bijvoorbeeld over je hond Max gaat, die een wandeling deed en daarbij een konijn vond. Je kan dan aan die vriend een link sturen die als volgt luidt: http://mail.google.com/mail/#search/Max+wandeling+konijn. Klikt je vriend die link aan, dan zou hij je mail dan moeten terugvinden.
Je kan mails ook bookmarken. Elke mail heeft namelijk een unieke url (vermits het webmail is dus). Je kan deze url dan bijvoorbeeld kopiëren naar een lijstje van dingen te doen, of artikels te verwerken, enz.
http://lifehacker.com/5103016/top-10-things-you-forgot-gmail-can-do

EXTRA DINGEN OM TE DOEN MET GMAIL 8: JE GMAIL ACCOUNTS OP JE DESKTOP
Dankzij de Google Desktop Gadget kan je alle voornaamste acties van het mailen (lezen, catalogeren met sterretjes, labels, wissen, beantwoorden) oproepen vanuit een hoek van je desktop. Zo moet je niet altijd Gmail in je browser open hebben staan.
http://desktop.google.com/plugins/i/gmailgadget.html
 

EXTRA DINGEN OM TE DOEN MET GMAIL 9: ZOEKEN IN JE MAIL
Vergeet vooral niet dat Gmail gemaakt is door Google, en dat het hoofdvak van Google zoeken is. Ben je op zoek naar een mail, begin dan alsjeblieft niet te bladeren, blad voor blad, tot je de mail gevonden hebt, maar geef meteen een zoekopdracht in. Je kan hierbij allerlei operatoren gebruiken. Het gebruik daarvan staat uitgelegd op onderstaande link. En op de tweede link vind je tips om geavanceerde filters te maken en beter te zoeken.
https://mail.google.com/support/bin/answer.py?answer=7190
http://lifehacker.com/software/hack-attack/build-advanced-gmail-filters-and-persistent-searches-276499.php
 

EXTRA DINGEN OM TE DOEN MET GMAIL 10: GOOGLE LABS
Wil je nog meer doen met Gmail, dan moet je de postings volgen in Google Labs. Want daar worden regelmatig nieuwe dingen uitgebracht, zoals antwoord-sjablonen die je kan gebruiken om standaard mails te beantwoorden, een tool die ervoor zorgt dat je nooit meer vergeet een bijlage bij te voegen bij je mail, de Google Calendar agenda, en nog vele meer.
http://lifehacker.com/5103016/top-10-things-you-forgot-gmail-can-do
 

Voor deze rubriek danken wij
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
 



 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...



LINGOES: VERTALEN
Windows - freeware
Dit progje zorgt voor vertaling van woorden in meer dan 80 talen, en van zinnen in meer dan 22 talen, waaronder het Nederlands. Gewoon een woord of zin selecteren, en dan met ctrl+rechtsklikken de vertaler oproepen. (Bron: Wim W)
http://www.lingoes.net/
 

EBOOK PUBLISHER
Windows 2000/XP/Vista - 10,3 MB - freeware
Met deze software kan je, zoals de naam het zegt, content omzetten zodat die geformatteerd wordt om als e-boek gelezen te worden. (Bron: Wim W)
http://www.webmasterfree.com/eBook_Publisher_d9230.html
 

AWASU: RSS READER
Windows all - freeware
Awasu is een RSS client waarmee je nieuws van duizenden websites en blogs uit de hele wereld kan opvolgen, zelfs wanneer de site zelf geen RSS feed aanbiedt.
http://fileforum.betanews.com/detail/Awasu/1043933357/1
 

UNDERCOVERXP: HOESJES PRINTEN

WIndows all - freeware
Met dit programma ken je gemakkelijk CD covers printen. Het ondersteunt JPEG, GIF, PNG, BMP, en kan automatische verkleinen en vergroten. Je kan de cover van voor- en achterkant printen, de binnenkant, het inlegblaadje, dvd doosjes, Playstation covers, enz.
http://fileforum.betanews.com/detail/UnderCoverXP/1031053498/1
 

WINFO32: INFO OVER JE HARDWARE
Windows all - 2,0 MB - freeware
Met dit kleine progje kan je informatie inwinnen over de hardware onderdelen van je pc, en zo een diagnose krijgen van wat er eventueel fout is. Welke geluidskaart je hebt, wat voor processor... je komt het allemaal te weten.
http://www.hwinfo.com/
 

OUTLOOK ON THE DESKTOP
Windows 2000/XP/Vista - 578 kb - freeware
Met dit progje heb je je agenda altijd bij de hand. Het is een add-on voor Outlook, die ervoor zorgt dat de agenda transparant op je desktop komt te staan. Alle functies van Outlook kunnen hier vandaan opgeroepen worden.
http://www.outlookonthedesktop.com/
 

SEARCH CLOUDLET: ZOEKEN VERGEMAKKELIJKEN

Firefox extensie - freeware
Met deze extensie voor Firefox kan je een trefwoorden-wolk maken van de zoekresultaten die je krijgt van Google en Yahoo in antwoord op jouw zoekopdracht. Dat maakt het gemakkelijker om je zoekopdracht te verfijnen, door er andere trefwoorden uit deze wolk aan toe te voegen.
http://www.getcloudlet.com/
 

TIPCAM: SCHERMOPNAMEN
Windows XP/2003/Server/Vista
Tipcam is een handige app om vast te leggen wat er op je scherm gebeurt. Je kan ook via een VNC server werken, en dan kan je opslaan wat er gebeurt op het scherm van je vriend. Je kan notities maken, inzoomen op de positie van de muis terwijl die over het scherm schuift, het resultaat uploaden naar YouTube, of als link doorsturen via e-mail.
http://ct.download.com/clicks?t=73090573-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&brand=DOWNLOAD&s=5
 

VRIJDAG MACDAG: PATH FINDER
Mac OS X 10.5 - 21,6 MB - shareware
Deze tool vervangt de ingebouwde Finder van de Mac, en biedt toch wat meer opties, onder andere in het behandelen en openen van je bestanden. Je moet er wel $39,95 voor neertellen.
http://www.download.com/Path-Finder/3000-2094_4-10179037.html?tag=nl.e414
 

VRIJDAG MACDAG: QUINN
Mac OS X 10.4.2 - 13,15 MB shareware
Een Tetris kloon voor de Mac; je krijgt echt het gevoel van het originele game, terwijl het toch aangepast is aan de look & feel van de Mac.
http://www.download.com/Quinn/3000-2099_4-32916.html?tag=nl.e414

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.
 


Het laatste woord....



 
 



 
 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante, 
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn 

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste. 

 

 


Afsluiter
Wij weten altijd wanneer wij vleien,
doch slechts zelden wanneer wij gevleid worden.