Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 9/10/2008 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 12
Nummer 569 van 4/10/2008





Gegroet lezer,

Onze vliegende reporter Paul heeft deze week weer verschillende persconferenties bezocht, en er heel wat nieuwe producten gezien. Zijn verslag zal u in dit en volgende nummers lezen. September/oktober is nu eenmaal het begin van het "nieuwe seizoen", en dan worden er heel wat mooie dingen uitgebracht.

Verder vindt u ook enkele artikels rond "cloud computing", een principe waarbij wij toch enkele vragen hebben. Microsoft blijkt er alvast in te geloven, want het wil de nieuwe versie van haar besturingssysteem... Windows Cloud noemen!

Wij wensen u veel leesplezier toe, en hopen u volgende week bij leven en welzijn weer aan te treffen.

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php




Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.



HET PLAN VAN GOOGLE OM DE DRAADLOZE CARRIERS TE OMZEILEN?
Wij hadden het verleden week al over de plannen van Google om het mobiele landschap te overheersen, via een strategie waarbij Google de aankoopprijs van mobiele toestellen zou subsidiëren, in ruil voor de mogelijkheid om advertenties te kunnen plaatsen bij het browsen.
Maar wij vonden nog een interessant artikel, waarin verhaald wordt dat Google nog andere pijlen op haar boog heeft om dit doel te bereiken. Google zou namelijk een patent aangevraagd hebben, waarbij uitgegaan wordt van een "open" draadloze wereld. Mobiele toestellen zouden niet langer afhangen van een bepaalde provider, maar Google zou een systeem ontwerpen dat je een beetje kan vergelijken met "roaming", waarbij jouw verbinding van de ene op de andere carrier overgeschakeld wordt, automatisch, maar waarbij niet automatisch de carrier gekozen wordt die in de beheersovereenkomsten staat, maar wel de carrier met de sterkste frequentie.
Google vindt namelijk dat mobiele internauten de vrijheid zouden moeten hebben om tussen alle verschillende netwerken het netwerk te kiezen met de sterkste frequentie, het beste bereik in die omgeving.
Uiteraard hoort bij dit idee ook een goede afspraak qua gebruik van de andere netwerken, roaming dus. Maar als er iemand in staat is om een "marktplaats" te creëren voor netwerkverbindingen, dan is het Google wel. Het als zoeker begonnen bedrijf heeft ondertussen bewezen dat het tot veel in staat is om haar advertenties tot bij de gebruiker te krijgen...
http://www.techcrunch.com/2008/09/25/googles-end-run-around-the-wireless-carriers/

VAN FLIRTEN TOT SQUIRTEN: SEX ALS LOKKERTJE OM DE ZUNE TE GEBRUIKEN?
Een heel leuk verhaal vonden wij bij de Buzz Out Loud podcast van CNet. Zoals je wellicht weet is de Zune, de draagbare multimedia player waarmee Microsoft een weerwoord tracht te bieden aan Apple, nog altijd niet te verkrijgen in Europa. In de VS, waar dat wel het geval is, zie je hem ook nog niet veel "in the wild" - gewoon op straat dus.
Een functie die de Zune heeft, is eigenlijk wel best interessant: dat je draadloos songs kan doorsturen naar andere Zune-gebruikers. De bedoeling is dat die ander die song dan beluistert, en eventueel draadloos aankoopt. Maar Microsoft heeft deze funccte een naam gegeven die bij de meeste waarnemers lachwekkend over kwam: "squirting" - net alsof je op een fles ketchup drukte, en de stroom ketchup doorstraalde.
Dit weekend kreeg "squirting" voor vele luisterars van Buzz Out Loud echter een andere betekenis - zelfs een licht erotische betekenis. Als de jongens en meisjes van Microsoft dit uitwerken, zou het zelfs een hit kunnen worden.
Want wat was het geval? Een jongeman zit op de bus, en bekijkt op zijn Zune een aflevering van Mythbusters die hij via zijn Vista MediaCenter opgenomen had. Plots opent er een dialoogvenster, dat vraagt "Iemand wil u een bestand sturen. Wil u het aanvaarden?"
De jongeman, nieuwsgierig, aanvaardt het bestand, en het blijkt een song te zijn, "Who are you", van The Who. Een dame die naast hem zit, knikt vriendelijk naar hem, en toont hem haar eigen Zune! En ja, de jongedame was dus aan het "squirten"!. De jongeman zendt haar een song terug, "Do you think I'm Sexy" van Revolting Cocks. En zij squirt/flirt terug: "Good Girls Don't".
De mensen van BOL lagen plat van het lachen toen zij dit verhaal hoorden. Maar eigenlijk is het best een leuke manier om kennis te maken met andere mensen, door hen songs te sturen. Jammer dat de Zune nog altijd niet beschikbaar is in Europa...
http://reviews.cnet.com/buzz-out-loud-podcast/

PAST GOOGLE CENSUUR TOE BIJ HAAR GOOGLE MAPS BEELDEN?
Wij hebben het er al eerder over gehad: de beelden van Googe Maps bestrijken de hele aarde; elk plekje van de globe is ondertussen te bekijken dankzij de beelden die door satellieten genomen zijn, en die in Google Earth of Google Maps weergegeven worden. Iets wat de autoriteiten niet lekker zit - begrijpelijk: zou jij als hoofd van de geheime dienst het leuk vinden wanneer de hele installatie van de kerncentrale van Doel, of de hele plattegrond van een legerbasis tot in detail te bekijken is via Google Maps? Het zou immers terroristen maar al te goed van pas kunnen komen bij het plannen van hun aanslagen...
Daarom wordt vaak aan Google gevraagd om bepaalde satellietbeelden niet in detail weer te geven, en in plaats daarvan beelden te gebruiken die vanop hogere afstand genomen zijn, en dus veel onduidelijker zijn. Iets wat tot een controverse uitgegroeid is, waarvan je getuige kan zijn op deze discussie bij Slashdot. De discussie draait rond een artikel waarbij 51 plaatsen aangehaald worden die je niet op Google Maps zal kunnen bekijken, wegens de censuur, maar die volgens een andere blogger wel degelijk zichtbaar zijn.
Interessante lectuur, waarin je verwijzingen vindt naar plaatsen waar de "gecensureerde" plaatsen al dan niet te bekijken zijn.
http://yro.slashdot.org/article.pl?sid=08/09/28/0033216&from=rss

EU PARLEMENT: ENKEL EEN RECHTER KAN AFSLUITING ACCOUNT BEVELEN
Verleden week werd er in het Europees Parlement een belangrijk voorstel goedgekeurd, het zogenaamde "Telecom Package". Dat moet ervoor zorgen dat de hele Europese regio één enkele markt wordt, wat het verkopen van mobiele, vast en internetdiensten gemakkelijker moet maken. Doordat de nationale grenzen, die de prijzen in sommige landen hoog hielden, nu doorbroken worden, zou de gebruiker in de toekomst minder moeten betalen voor zijn telecomdiensten.
Een mooi initiatief, dat alleen maar te prijzen valt. Maar in dat "pakket" zaten ook een aantal maatregelen die heel omstreden waren. Zo ook het voorstel van Frankrijk voor de "drie verwittigingen": wie betrapt wordt op het illegaal downloaden van bestanden, krijgt een verwittiging. Na drie verwittigingen wordt de toegang tot het internet afgesneden, zonder meer.
De Franse socialist Guy Bono heeft echter een amendement erdoor gekregen, waardoor deze maatregel niet genomen kan worden zonder dat er ook een rechterlijk bevel voor gegeven wordt. Wat volgens ons alleen maar normaal is. Is de "drie verwittigingen" maatregel dan definitief van de baan? Neen - EU commissaris Viviane Reding heeft al aangekondigd dat zij zal ijveren voor een terugtrekking van dit amendement. Bono reageert furieus: hij vindt het schandalig dat geprobeerd wordt een plan terug te schroeven dat goedgekeurd werd door een grote meerderheid in een democratische vergadering (573 parlementsleden stemden voor, 74 tegen).
Nu is het wel zo dat, zelfs indien amendement 138 van Bono terug verworpen wordt, de EU landen niet verplicht zijn om de drie-verwittigingen regel toe te passen; zij krijgen wel de mogelijkheid om dit te doen. Kwatongen zullen uiteraard beweren dat het de platenbonzen zijn die achter de beweging zitten om amendement 138 terug te fluiten, en dat diezelfde platenbonzen er wel voor zullen zorgen dat de drie-verwittigingen regel wet wordt in àlle Europese landen....
http://arstechnica.com/news.ars/post/20080928-eu-parliament-judges-must-be-involved-in-three-strikes-rules.html

NIEUWE UPLOADER VOOR YOUTUBE MAAKT TRANSFER GEMAKKELIJK
Sinds een maand of tien kan je speciale software downloaden bij YouTube, die het uploaden van verschillende filmpjes tegelijkertijd gemakkelijker moet maken. Deze week echter heeft YouTube een verandering aangebracht aan haar upload systeem, waardoor je die speciale software niet meer nodig hebt om gelijktijdige uploads te doen: voortaan kan je via een speciale pagina (die nog in bèta is) bulk uploaden. Bovendien kan je, tijdens het uploaden, al de titel toevoegen, omschrijving, tags, categorie en de privacy opties. Je kan maximaal 10 filmpjes tegelijkertijd uploaden. En bovendien werd de maximale grootte van filmpjes opgetrokken: van 100 MB tot 1 GB. Dat maakt het voor mensen die hoge kwaliteitsfilmpjes maken ook mogelijk om hun filmpjes op YouTube te vertonen.
http://www.youtube.com/my_videos_upload?beta
http://news.cnet.com/8301-17939_109-10053504-2.html
http://mashable.com/2008/09/28/youtube-uploader/

APPLE WIEDT FOUTJES UIT APP STORE, EN GAAT IN DE CLINCH MET NOORSE WETGEVER
Eerst en vooral dit: sinds enkele dagen heeft de Netties redactie een iPod Touch in bruikleen gekregen van de mensen van Apple, om een bespreking te schrijven van de apps die je op het toestel kan downloaden en installeren. Dat verslag zal je een van de volgende dagen lezen. Het stelde ons in elk geval al in staat om de App Store (een onderdeel van iTunes) te verkennen, en het moet ons van het hart dat het niet echt gemakkelijk is om tussen al die bomen nog het bos te zien.
Er zitten trouwens enkele foutjes in het klasseersysteem van de App Store, waar slimme programmeurs gebruik van kunnen maken om hun app (al dan niet terecht) hoog in de rangschikking te krijgen. Apple heeft die foutjes nu gelukkig weggewerkt. Om te beginnen waren er besprekingen van apps die een eigen agenda hadden - geschreven door concurrenten die hun eigen progje wilden aanprijzen door dat van de concurrent de grond in te boren bijvoorbeeld. Apple wil dit nu voorkomen door enkel de gebruikers die de app daadwerkelijk gedownload hebben, de mogelijkheid te bieden om een bespreking te schrijven. Alle anderen krijgen de melding "sorry, om en Custom Review voor dit item te kunnen schrijven, moet je het eerst aangekocht of gedownload hebben".(1)
En verder was er ook een klassement op "nieuwst bijgekomen". Daarvoor werd niet de oorspronkelijke releasedatum genomen, maar wel de datum waarop er een update uitgebracht was. En natuurlijk maakten sommige programmeurs daar misbruik van om, door middel van een kleine update, hun progje weer bovenaan het klassement te krijgen.
Mooi van Apple, dat er gewerkt wordt aan deze foutjes. Nu nog het probleem van de willekeur bij het verwijderen van programma's...
Het online winkeltje van Apple ligt trouwens nog onder ander vuur, maar ditmaal is het de muziekafdeling van iTunes Store. In Noorwegen wil namelijk de ombudsman voor de consumenten Apple voor de Market Council dagen, en het bedrijf dwingen om haar iTunes muziekwinkel te openen voor digitale players van andere fabrikanten. Nu werkt de synchronisatie immers enkel met de iPod. De Market Council heeft de macht om bedrijven te dwingen hun handelspraktijken te wijzigen, en kan een boete opleggen als die bedrijven dat weigeren. Noorwegen wil er een testcase van maken. Benieuwd hoe dat gaat aflopen! (2)
http://www.appleinsider.com/articles/08/09/29/apple_updates_app_store_to_address_developer_misuse.html
http://news.yahoo.com/s/ap/20080929/ap_on_hi_te/eu_norway_itunes

CLOUD COMPUTING: DOM, BEDREIGING VAN DE PRIVACY, EN ENKEL EEN HYPE?
Cloud computing, het fenomeen waarbij de programma's die jij gebruikt niet meer op jouw pc staan, maar ergens ter wereld op servers, waarop jij dan inlogt, je ding doet, en weer uitlogt, is een trend die je steeds vaker ziet in de IT wereld. De gebruikers worden steeds meer afhankelijk van webtoepassingen in plaats van software op de eigen computer, en van bestanden die niet op de eigen computer opgeslagen worden, maar ergens op een server - denk maar aan Gmail en Google Docs.
Maar is dat wel een verstandige trend? Richard Stallman, de oprichter van de Free Software Foundation, vindt alvast van niet. Volgens hem lopen je vrijheid en je privacy gevaar wanneer je afhankelijk wordt van webgebaseerde software. Immers is er geen interoperabiliteit tussen de voornaamste webtoepassingen, en dus kan je de data van de ene toepassing niet integreren in een andere toepassing. Bovendien ga je zo afhangen van een bepaalde verkoper: als al jouw documenten in een bepaald formaat gemaakt zijn, moet je wel bij die dienstenleverancier blijven, zoniet kan je alles gaan converteren enz. Je hebt ook minder controle over je data, en veel van die webtoepassingen hanteren gebruiksvoorwaarden waarbij de gebruiker sommige rechten over zijn data moet afstaan, die dan gebruikt kunnen worden voor bijvoorbeeld reclamedoeleinden.
Heeft de man gelijk? Wij zijn geneigd ja te zeggen, al is het maar omdat het idee van het "alomtegenwoordige" internet, het internet dat overal en altijd beschikbaar is, 24/24 en 7/7, waar je ook bent, in de trein, de metro of op een bergtop, momenteel nog altijd niet opgaat.
Maar lees zelf enkele argumenten pro en contra dit standpunt van Stellman, en trek uw eigen conclusies.
http://arstechnica.com/news.ars/post/20080930-why-stallman-is-wrong-when-he-calls-cloud-computing-stupid.html
http://www.thestandard.com/news/2008/09/29/cloud-computing-trap-or-treasure

IBM GEEFT IPHONE PLAATSJE OP HET BEDRIJF
Iedereen is het erover eens: de iPhone is prachtig, maar voor de zakelijke toepassingen is hij toch niet echt geschikt. Maar het lijkt erop dat het "zakelijke" imago van de iPhone binnenkort een boost gaat krijgen: IBM zal binnenkort software uitbrengen waardoor e-mail, agenda en contact functies van de Lotus Notes software, erg populair bij bedrijven, ook zal werken op de iPhone.
Het pakket, dat iNotes Ultralite heet, zal gratis zijn voor iedereen met een Lotus Notes licentie, en dat zijn er volgens de laatste cijfers meer dan 140 miljoen.
Een belangrijke ontwikkeling, want bedrijven zijn in staat om voor al hun werknemers een en hetzelfde toestel aan te kopen, om het onderhoud en de synchronisatie met de eigen servers te vergemakkelijken. Denk maar aan de Blackberry en de Treo. Momenteel werkt de nieuwe software van IBM enkel als een web app: de gebruiker moet op zijn iPhone via de browser inloggen in zijn mail account.
De Lotus kantoorsuite van IBM werkt tussen haakjes ook perfect samen met de Blackberry.
http://bits.blogs.nytimes.com/2008/09/30/embargo-lifts-at-1201-am-est-930-ibm-puts-iphone-into-the-lotus-position/

ZOHO LANCEERT EEN EIGEN APP MARKTPLAATS
We hadden het in een eerder artikel over de web apps en cloud computing. Een van de belangrijkste spelers op dit domein is Zoho. Als volledige buitenstaander heeft het een plaats veroverd in de cloud computing, gewoon doordat het er als eerste was, en als eerste verschillende tools aangeboden heeft die niemand anders op het web brengt - of toch niet onder hetzelfde Zoho-dak.
Zoho is immers begonnen met een simpele online versie van Word, waarna er andere tools bij kwamen. Er zijn nu 1,2 miljoen geregistreerde gebruikers, en 500.000 unieke logins per maand.
Zoho heeft nu aangekondigd dat het nu ook een "Application Marketplace" uitbrengt, een centraal punt waar derden die toepassingen ontwikkelen voor de Zoho diensten die progjes kunnen aanbieden, al dan niet tegen betaling. De ontwikkelaars van die progjes dienden gebruik te maken van de Zoho Creator, en volgens Zoho zijn er al meer dan 100.000 toepassingen op dit platfomr gebouwd, de meeste daarvan beschikbaar voor alle gebruikers.
Wat wij in elk geval uit dit verhaal onthouden is het volgende: ondanks het feit dat wij niet te vinden zijn voor cloud computing, vinden wij het toch wel straf dat een underdog zoals Zoho meer en betere diensten op het web biedt dan softwaregiganten als Microsoft. Go, Zoho, go!
http://www.techcrunch.com/2008/09/30/zoho-launches-its-application-marketplace/

MICROSOFT EN DE STAAT WASHINGTON VERVOLGEN SCAREWARE MAKERS
Eerst een woordje uitleg over "scareware". Dat is een techniek die onverlaten de laatste tijd gebruiken. Zij zorgen ervoor dat er een melding op jouw scherm verschijnt, die aangeeft dat er een virus of andere malware vastgesteld werd, en dat je bepaalde software moet downloaden om die malware te bestrijden. Maar die software kost dan wel geld.
Een heel gemene techniek, en wij kunnen het dan ook maar alleen toejuichen dat Microsoft, samen met de Amerikaanse staat Washington, een proces ingespannen heeft tegen de makers van die scareware. Het gaat om het bedrijf Branch Software, dat $39,95 vraagt voor de Registry Cleaner XP die de zogenaamd "beschadigde en gecorrumpeerde" bestanden op je pc zou kunnen genezen.
Een actie die eigenlijk veel meer gedaan zou moeten worden. Het lijkt immers dat, omdat iets op het internet gebeurt, de overheden terugschrikken om actie te ondernemen om de overtreders op te sporen en te straffen. Op het vlak van kinderporno lijkt er (gelukkig) wel wat te gebeuren, en worden er resultaten geboekt. Maar ook op andere gebieden zou de overheid streng moeten optreden tegen fraudeurs. Het internet in het algemeen, en de e-commerce in het bijzonder, is een belangrijk deel van onze samenleving geworden, en cowboys zoals dut bedrijf, Branch Software, ondermijnen het geloof van de burger in het internet.
http://voices.washingtonpost.com/securityfix/2008/09/microsoft_washington_state_tar.html?nav=rss_blog

STUMBLE-UPON NEEMT AFSCHEID VAN KNOPPENBALK
Een van onze favoriete surf-helpers is Stumble-Upon. Deze webdienst, typische een Web 2.0 dienst, die gebruik maakt van de input van de gebruikers, zorgt ervoor dat je door een simpele druk op een knop belandt op een lukraak gekozen interessante site, uit bepaalde categorieën. Dat kan, doordat andere internauten de sites die zij bezoeken een waardeoordeel geven, en aanmelden bij StumbleUpon.
Tot nu toe moest je, om gebruik te kunnen maken van deze dienst, een extra knoppenbalk installeren (Firefox of IE) Wat natuurlijk weer verlies aan ruimte op je scherm betekent.
Maar dat is nu gedaan. Wie zo'n knoppenbalk van StumbleUpon geïnstalleerd had, kan die nog altijd gebruiken, maar voor de anderen geldt er een andere werkwijze. Je moet dan eerst naar de site gaan van StumbleUpon, alwaar je verschillende categorieën sites vindt; zodra je een link aangeklikt hebt, en je naar die site gevoerd wordt, verschijnt de vertrouwde knoppenbalk met de klassieke functies om sites in een bepaalde categorie te vinden, je voorkeuren mee te geven, enz.
StumbleUpon heeft nu ook een partnerprogramma ontwikkeld: wie een script van StumbleUpon installeert op zijn site, kan zijn gebruikers een speciale Stumble This button aanbieden, die ook een teller bevat. Telkens de bezoeker op deze button klikt om de site te "Stumblen", wordt de teller verhoogd. En onder die button is er ook een optie om naar verwante content te verspringen.
http://news.cnet.com/8301-17939_109-10055044-2.html
http://www.stumbleupon.com/

GOOGLE SMS CHANNELS: BLIJF OP DE HOOGTE
Google heeft zopas een nieuwe dienst uitgebracht, die Google SMS channels heet. Daarbij kan je jezelf inschrijven om verwittigd te worden wanneer er nieuws verschijnt rond een bepaald onderwerp (news alerts), of wanneer er een update verschijnt van een bepaald blog dat je volgt, of andere informatie, zoals horoscopen, mopjes, beurskoersen, of zelfs voetbaluitslagen. De meldingen worden per sms naar jouw mobiele telefoon gestuurd.
Maar vooraleer je snel naar de site spurt van Google waar je je kan aanmelden voor deze dienst, moeten wij eerst een grote demper zetten op de feestvreugde: deze dienst is (voorlopig) enkel beschikbaar in India.
Waarom wij dit toch vermelden? Omdat deze dienst, aldus het persbericht dat wij bij Blogoscoped vonden, gratis is voor zowel content uitgevers als mobiele gebruikers die txt updates via sms willen ontvangen. En dat is toch wel opmerkelijk, omdat de sms berichten die je momenteel ontvangt van verschillende diensten toch meestal enkel tegen betaling verstuurd worden...
http://blogoscoped.com/archive/2008-10-01-n67.html

APPLE STAPT AF VAN NDA VOOR IPHONE ONTWIKKELAARS
Eerst een woord van uitleg: een NDA is een Non Disclosure Agreement, een overeenkomst die je moet tekenen vooraleer je bepaalde informatie krijgt, en waarin je belooft dat je die informatie niet publiek zal maken. Zo'n NDA, dat is wat de programmeurs die progjes wilden maken voor de iPhone moesten tekenen, vooraleer zij die op de iTunes store mochten zetten. Zij mochten het bijvoorbeeld niet hebben over hun eigen software, en uiteraard ook niet over de discussies die met Apple gevoerd werden over de software En vermits er de laatste tijd verschillende progjes zijn geweest die Apple uit zijn winkeltje verwijderd heeft, en de programmeurs zelf geen verdere uitleg mochten geven daarover, was er heel wat wrevel ontstaan over die NDA. Apple heeft nu wijselijk besloten die NDA maar te vergeten. In een verklaring zegt het bedrijf dat het de NDA oorspronkelijk toegepast had, om de uitvindingen van de programmeurs te beschermen, en te voorkomen dat anderen die zouden stelen.
Zou het feit dat verleden week Anroid gelanceerd werd, iets met deze beslissing te maken kunnen hebben???
http://news.cnet.com/8301-13579_3-10055509-37.html?tag=nl.e433

GOOGLE VERNIEUWT BLOGSEARCH
De Blogsearch van Google is, zoals de naam al aangeeft, een zoekmachine die voornamelijk de blogs doorzoekt op het web. En dan niet alleen de blogs die Google zelf in portefeuille heeft, maar ook anderen. Google is namelijk eigenaar van Blogspot, maar ook Wordpress, maar ook andere blogs komen voor in de zoekresultaten.
Tot nu toe was Blogsearch een redelijk simpele site, volkomen volgens het principe van de eenvoud van de Google zoekpagina: veel wit dus. Nu is dat veranderd: in plaats van het uiterlijk van de Google search, heeft de Blogsearch nu het kleedje aangepast gekregen van Google News. Niet dat dat een mooi kleedje is - maar je krijgt al wel meteen de drukst becommentarieerde onderwerpen uit de blogosfeer op de startpagina te zien, en dat is wel interessant.
Je kan een trefwoord opzoeken in 11 verschillende categorieën, van technologie, business, sport en amusement, tot tv, VS en Wereld. Nu is BlogSearch niet de enige zoekmachine / nieuws aggregator, en het is interessant om even de resultaten op een rijtje te zetten van de vergelijking met collega's sites die een dergelijke dienst aanbieden, een vergelijking die wij vonden bij ReadWriteWeb.
- Techmeme: heeft een mooiere interface
- Technorati: Google heeft een mooiere interface en bevat minder spam
- Yahoo buzz: Google is transparanter
- Blogs.com van SIx Apart: Google bevat meer nieuws Maar het is de vraag of Google Blogsearch ook snel is. En dan krijgt onze favoriete nieuwsaggregator, Techmeme, volgens dit artikel bij ReadWriteWeb, toch de site die het snelste berichten oppikt. Maar is snelheid voldoende? De lezers van Techmeme mogen dan al van enig gewicht zijn in de blogosfeer, zij zijn niet zo talrijk, en Google Blogsearch kan tientallen miljoenen mensen bereiken, en heel veel bezoekers naar de blogs sturen.
Het is natuurlijk niet leuk wanneer een site zoals TechMeme, die al jarenlang een van onze belangrijkste informatiepunten is, concurrentie krijgt van een "killer" zoals Google Blogsearch. Maar het lijkt ons dat kwaliteit altijd komt bovendrijven, en dat Techmeme zich geen zorgen moet maken.
Maar leest u zelf ook de commentaren op dit artikel, en beslis zelf wat belangrijker is: snelheid van het algoritme, of redactionele supervisie.
http://www.readwriteweb.com/archives/google_blogsearch_relaunches_a.php
http://blogsearch.google.com/





Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


SOLIO MAGNESIUM: ENERGIE UIT DE LUCHT PLUKKEN
Het bedrijf Solio heeft in het verleden al verschillende gadgets uitgebracht die op zonne-energie gebaseerd zijn. Nu heeft het een apparaat gelanceerd, dat naar eigen zeggen de meest geavanceerde hybride lader is van het moment: de Solio Magnesium.
Dat toestel bestaat uit drie panelen die je kan uitlappen, en die dan de zonne-energie opslaan. De output gaat via een USB poort naar toestellen zoals de iPhone, iPod, MPE players, enz. Maar je kan de Solio ook gewoon ergens neerleggen, waarna hij energie verzamelt. Heb je die energie nodig om een toestel te bevoorraden, dan koppel je dat toestel gewoon aan de Solio aan.
Toch een leuk idee, niet?
http://www.solio.com/
http://www.twit.tv/dgw663

BEWAKING VAN JE HUIS VIA DE GSM
's Ochtends verlaat je je huis, en je komt pas 's avonds terug thuis. Vele mensen maken zich in de tussentijd ongerust over wat zich thuis afspeelt - zijn er geen inbrekers? Ook mensen met een tweede verblijf stellen zich die vraag: is alles wel in orde met hun woning?
Het bedrijf VIU heeft een slimme oplossing bedacht: een camerasysteem dat de beelden door kan sturen naar je gsm. Het principe is simpel: je sluit de camera aan op het elektriciteitsnet, en het systeem is operationeel in enkele minuten. Gedaan met over en weer rijden naar je buitenverblijf in de Ardennen, wanneer er de zoveelste overstroming geweest is, om te zien of alles in orde is!
Je kan de beelden te allen tijde opvragen, op je pc of zelfs je mobieltje. Bovendien kan je het systeem zo instellen dat er een sms gestuurd wordt wanneer er beweging is, waarna je de beelden kan opvragen. Je moet wel over een data-abonnement beschikken uiteraard.
Je kan ook aan anderen de toestemming op te vragen die door jouw VIU opgenomen worden. Maar bestaat er dan geen gevaar dat die anderen in jouw huiskamer kijken, wanneer jij thuis bent? Gelukkig is daar aan gedacht: wanneer de woning in gebruik is, wordt er overgeschakeld op een private modus.
Het toestel is niet echt goedkoop (599 euro), maar daarmee koop je wel een pak gemoedsrust. Verkrijgbaar bij FNAC, ARC en Essec.
http://nl.leadsunited.com/page/VIUhoudteenoogjeinhetzeilookalsjeernietbent.htm

10 LEUKE HIGH TECH GADGETS

De trouwe lezers kent ons ondertussen: wanneer wij een artikel zien waarin enkele leuke high-tech gadgets vermeld worden, met foto erbij, dan moeten wij dat absoluut aan u doorgeven.
Bij L'Internaute vind je namelijk enkele knotsgekke, maar ook interessante gadgets. Om te beginnen een klein beeldje van een papegaai, aan te sluiten op de USB poort. Net als een echte papegaai zal hij op de meest gekke momenten de zinnen uitspreken die hij in de loop van de dag gehoord heeft.
Ook leuk (en zelfs nuttig) is de speedometer, eveneens via de USB poort aan te sluiten: op deze externe klok zie je niet je kilometerstand, maar wel hoe snel je typt.
En wat te denken van de spionnencravate (of das, voor onze Nederlandse lezers). De das bevat een draadloze camera die de beelden doorstuurt naar een draagbare player van 128 MB, uitbreidbaar tot 2 GB, een LCD scherm van 2,5 inch, en dat de klassieke videoformaten kan afspelen.
Er zijn nog meer gadgets, maar die ontdekkingstocht laten wij over aan onze lezers. Het amusement!
http://www.linternaute.com/hightech/salon-multimedia/dossier/10-gadgets-high-tech-disponibles-en-france/10-gadgets-high-tech-disponibles-en-france.shtml

PACKARD BELL CHROMA: MOOI, MOOIER, MOOIST... EN HANDIG BOVENDIEN
Er zijn twee redenen om een Packard Bell Chroma externe harde schijf te kopen. De eerste is omdat je meer opslagcapaciteit nodig hebt. De tweede is omdat de Chroma zo verdomd mooi is. Beide redenen samen kan ook natuurlijk. Een externe USB harde schijf biedt de oplossing om een tekort aan opslagruimte op te lossen, om je back-up te maken, om gegevens van de ene PC naar een andere over te zetten, en misschien kan je nog wel enkele andere redenen bedenken.
Externe harde schijven zijn er te kust en te keur. Maar als je bovendien nog een mooie wil, neem dan eens een kijkje in de Packard Bell winkel en kijk even naar de Chroma. Deze is werkelijk schitterend door zijn spiegelende afwerking (Packard Bell levert er zelfs een poetsdoekje bij) en het mooie zwarte hoesje. Er is een streepje verlichting aanwezig met een zelf in te stellen kleurenschema.
We probeerden de Chroma uit, zowel op een Vista als op een XP PC. De installatie verloopt vlekkeloos. Gewoon aansluiten en automatisch word je door de setup geloodst. Er was slechts één probleempje. De Chroma heeft geen netadaptor, en wordt verbonden met één enkele USB kabel, die aan de PC zijde gesplitst wordt naar twee USB stekkers. Je hebt dus twee vrije USB poorten nodig op je PC. We hebben de Chroma ook uitgetest met enkele powered USB-hubs (Hubs met een netstroomadapter). Bij de Vista PC was dat geen enkel probleem. Met dezelfde hub werkte de Chroma echter niet op de XP PC. De reden hebben we niet gevonden. Maar moderne PC’s hebben meerdere USB poorten, dus dat zou geen probleem mogen zijn.
De software is zoals gezegd heel simpel te installeren. Er zijn ook enkele links aanwezig naar Google Earth, Google desktop, Firefox en zoverder. Er is ook een mogelijkheid om DVD’s te branden, en bovendien kan je je Chroma synchroniseren met je PC, back-ups maken enzoverder, kortom een mooi product. De Chroma is verkrijgbaar in 160Gb (99€),250Gb (190€), 320Gb (129€). [Paul Liekens]
http://nl.packardbell.be/

KONICA MINOLTA'S COMMUNICATOR: PURE SCIENCE FICTION
Wie kan de scènes uit SF films zoals Terminator vergeten, waarbij beelden die door het oog van onze held gezien werden, ook weergegeven werden op een virtueel scherm voor zijn ogen? Die science fiction lijkt weer een stapje dichterbij gekomen te zijn.
Zo heeft Konica Minolta op de Ceatec elektronica beurs in Japan een futuristisch headset voorgesteld, een prototype van de "draagbare communicator'". Daarmee kan je video en audio over een WiFi netwerk versturen en verzenden.
Op het transparante scherm, dat vlak voor je rechteroog zit, wordt een beeld vertoond, een video, die draadloos naar het toestel gestuurd wordt. En boven dat scherm zit er dan ook nog eens een camera, die videobeelden opneemt en uitstuurt van alles waarnaar de proefpersoon kijkt. En via een microfoon en een koptelefoon is er communicatie in beide richtingen.
Om die communicatie te verzorgen is er ook een klein toestelletje dat je in je broekzak kan dragen.
Een video die je uitlegt hoe het een en ander werkt, vind je bij PC Advisor.
http://www.pcadvisor.co.uk/tv/index.cfm?&caid=8&vid=105109
http://www.pcworld.com/article/151715/article.html?tk=nl_dnxnws





Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.be



Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop



*** Fabrikanten van mobieltjes, chips en pc's hebben een alliantie gesloten om de ontwikkeling van mobiele breedband bij laptops te promoten.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=081001003

*** AMD heeft een nieuwe chip klaar, "shanghai", bestemd voor servers.
http://ct.cnet.com/clicks?t=71480065-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&brand=NEWS&s=5

*** Beurscrisis zorgt voor nooit geziene toeloop op financiële websites
http://xmail.idg.nl/optiext/optiextension.dll?ID=nHptlM2KgPmHrnGC_PnnnJ

*** Duitse politici willen niet dag Google nog foto's van straten publiceert.
http://xmail.idg.nl/optiext/optiextension.dll?ID=VdTXPeugKlUdZVo_gHVVVT

*** Datopslagplaats van de toekomst is het web, voorspelt EMC: de gebruiker zou vanop elk toestel toegang hebben tot zijn data op het web.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=081002003

*** Voortaan ook het nieuws van VRT in een speciale versie, geschikt voor het mobieltje
http://www.deredactie.be

*** Microsoft zal "binnenkort" de nieuwe versie van haar besturingssysteem uitbrengen, in een bèta weliswaar: Windows Cloud is de werktitel.
http://www.pcworld.com/article/151731/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Om meer mensen aan te zetten de Live zoekmachine te gebruiken, worden frequent flyer miles aangeboden, maar alleen dan als je met de IE browser surft
http://www.pcworld.com/article/151729/article.html?tk=nl_dnxnws


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


MOSHANG & VARIOUS ARTISTS: ASIAN VARIATIONS
[lounge - chillout] Een heerlijke verzameling remixes, geproduceerd door MoShang, die als geen andere de juiste stijl van downtempo electronica weet te treffen, waarbij hij de beats kan combineren met Chinese traditionele instrumenten. Een aanrader.
http://www.jamendo.com/en/artist/moshang.various.artists

STELLAR VECTOR - YOU'RE NOT INCLUDED
[rock electro] Stevige electrorock, dat is wat je te horen krijgt bij deze band uit Minneapolis. Hun inspiratie ligt bij Rush, Radiohead, David Bowe, en Genesis. Goede afwisselende en dus boeiende songs.
http://www.jamendo.com/en/artist/Stellar_Vector

ZERKA - PREMIUM ACT
[akoestische gitaar]Een combinatie van een akoestische gitaar, met een viool en drumstel. De songs zijn romantisch, intiem - en in een heerlijk Frans gezongen.
http://www.jamendo.com/en/artist/michael.zerka

JOSH WOODWARD - DIRTY WINGS
[singer songwriter] Nog een man en zijn gitaar, die soms brengt die misschien wel zacht beginnen, maar dan toch in volle geweld losbarsten, zoals het "i want to destroy something beautiful". Het "Stickybee" is dan weer erg vrolijk en uptempo. Een erg gevarieerd album, zoals je ondertussen gewoon bent bij Jamendo volledig gratis te downloaden.
http://www.jamendo.com/en/album/7098

NIKILA - DREAM
[electro fusion] Een single ditmaal, afkomstig van een Belgische band. Ja, je leest het goed. De single is het resultaat van de samenwerking van drie artiesten die alle drie op Jamendo zitten: Nikila, SaReGaMa, en Hamelin Bérengnier. Dit is nu eenmaal een van de redenen waarom wij de laatste tijd zoveel bij Jamendo langs gaan voor onze inspiratie: omdat de Europese artiest hier aan de beurt komt.
Deze muziek is zo zalig, met een erg sexy saxofoon, een dromerig en cool ritme. Echte lounge muziek...
http://www.jamendo.com/en/album/13005


Netties werkt samen met:



EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
De enige manier om er zeker van te zijn dat je een trein haalt,
is de vorige te missen.
-K.C. Chesterton-




De nieuwe oogst



INQUOTES: PRESIDENTSVERKIEZINGEN
Een interessant initiatief van zoekmachine Google. Bij Inquotes vind je namelijk citaten van de beide presidentskandidaten, Barack Obama en John McCain, over verschillende onderwerpen, naast elkaar gezet. En natuurlijk ook met bronvermelding. Erg interessant voor al wie in de Amerikaanse politiek geïnteresseerd is...
[Taal: Engels]
http://labs.google.com/inquotes/

20 TOOLS VOOR DE WEBBOUWER
In dit artikel vind je 20 handige tools die het de webbouwer gemakkelijker maken om websites te bouwen: van CSS Grid Builder, tot Blueprint, een CSS framework, en CSS Tidy, een tool die je CSS code bekijkt en optimaliseert. Een aanrader voor elke webbouwer.
[Taal: Engels]
http://sixrevisions.com/tools/20_web_development_tools/

WHO IS HOSTING THIS?
Een simpele site, die niet meer doet dan wat haar naam zegt: je vertellen wie de site host. Dat kan soms handig zijn voor webbouwers enz. En ook voor nieuwsgierige netties-redacteurs. Zo kwamen wij te weten dat de nieuwe site van Nieuws.be eigendom is van New Media Ventures bvba, een hostingbedrijf dat haar eigen website wel voorzien heeft van rubrieken, maar geen enkele van die rubrieken ingevuld heeft. Wat toch een blaam werpt op de host, en in afgeleide ook op de site van nieuws.be zelf. Je moet je partners voorzichtig kiezen!
[Taal: Engels]
http://www.whoishostingthis.com

TOOLS VOOR HET SEMANTISCHE WEB
De volgende stap die het internet neemt, zou die naar het semantische web zijn, aldus verschillende waarnemers. Maar wat zijn de tools daarvoor? Wat moet een programmeur kennen en weten om sites te ontwikkelen voor dit nieuwe web? Wat zijn de browsers die hiervoor geschikt zijn?
Deze vragen tracht ESW Wiki te beantwoorden. Een site die niet voor de gewone internaut geschikt is, tenzij hij wat meer wil te weten komen over de moeilijkheden die het semantische web moet overwinnen.
[Taal: Engels]
http://esw.w3.org/topic/SemanticWebTools

BEST SONGS EVER
Wat vind jij de beste song die in de laatste decennia gemaakt is? Dat is natuurlijk erg persoonlijk, maar op deze website kan je jouw voorkeur bekend maken. Uiteraard vallen Nederlanstalige songs uit de boot, maar ook hier is het opvallend dat de "wijsheid van de menigte" toch het beste naar boven brengt. Neem nu maar Under the Bridge van Red Hot Chili Peppers, dat op nummer één staat. Een keuze waarmee wij het volkomen eens zijn. Plaats 4, 5, en 6 wordt dan weer ingenomen door Jimi Hendrix. De oudjes worden niet vergeten!
Leuk aan de site is dat je bij elke song die vermeld is, links vindt naar plaatsen waar je die song in streaming beluisteren kan, o.a. bij YouTube.
[Taal: Engels]
http://www.bestsongsever.com/

WAT KAN JE GRATIS KRIJGEN?
Een uitstekend artikel bij Woman's Day, waarin enkele diensten vermeld worden die je gratis kan krijgen. Gratis computeradvies, gratis visitekaartjes... Maar omdat er bij zo'n gratis diensten meestal wel een addertje onder het gras zit, wordt dit bij elke dienst ook duidelijk vermeld.
[Taal: Engels]
http://www.womansday.com/Articles/Money/Saving-Money/Surprising-Things-You-Can-Get-For-Free-Or-Almost.html

DE 50 BELANGRIJKSTE MOMENTEN IN DE GESCHIEDENIS VAN HET INTERNET

Wie zelf al een tijdje meedraait op het internet, zal veel plezier beleven bij het terugblikken, aan de hand van dit artikel bij Crave, op de belangrijkste ontwikkelingen op het internet in de afgelopen decennia. Van de eerste Bulletin Boards, de Netscape browser, de eerste IE, tot Web 2.0.
[Taal: Engels]
http://crave.cnet.co.uk/software/0,39029471,49299033-1,00.htm

PAUL NEWMAN: EEN EERBETOON IN FOTO'S
Verleden week overleed acteur Paul Newman. De supersympathieke Newman speelde zijn rollen met verve, maar was ook een succesvolle piloot: hij deed zelfs mee aan de Daytona races in 1995 - een cadeautje dat hij zichzelf deed, voor zijn 70e verjaardag.
Bij The New York Times vind je een mooi in memoriam in foto's.
[Taal: Engels]
http://www.nytimes.com/slideshow/2008/09/27/movies/20080927_NEWMAN_SLIDESHOW_index.html

SCHOOLBORD NU GRATIS
Vaak ben je je oude klasgenoten helemaal uit het oog verloren. Je kent dat: je studeert af, of je kiest een andere studierichting, of je trouwt, en je verliest al die oude vrienden en vriendinnen uit het oog. Gelukkig is er een site zoals Schoolbord, waar je die vrienden en klasgenoten kan weervinden. Gewoon de school of scholen opgeven die je doorlopen hebt, en je bent vertrokken.
Het heuglijke nieuws is dat de site nu volledig gratis is. Uitproberen dus maar!
[Taal: Nederlands]
http://www.schoolbord.be

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: HUBO: VERNIEUWDE SITE À LA WEB 2.0
Klussers hebben zo vaak raad nodig, dat er geen dankbaarder site bestaat om het interactieve web 2.0 principe toe te passen dan een site voor een doe-het-zelf zaak. Je vindt er, naast de traditionele doe-het-zelf fiches en tools om te berekenen hoeveel een bepaalde klus u zal kosten, ook blogs die de bezoekers zelf kunnen opstarten, om daarin te tonen wat zij al zelf gedaan hebben, of tips te geven aan andere klussers.
Het moet ons van het hart dat wij wel even gelachen hebben toen wij de blogs van de bezoekers bekeken. Ene "kellyke" is een blog gestart over Voliere, waarschijnlijk hoe een volière te maken, en het enige wat daarin staat is: "eerst hout halen". Tja, daar begint het inderdaad mee ;) Maar anderzijds was er ook ene Savelberg die met verschillende foto's en tekst uitlegde hoe hij schuur gebouwd had.
[Taal: Nederlands]
http://www.hubo.be

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DAMS EN VAN DEUN ALS PODCAST
Trouwe lezers van dit e-zine weten dat de redactie sinds enige tijd verslingerd geraakt is aan hoorspelen. Groot was dan ook onze vreugde toen we vernamen dat er een nieuw hoorspel zou komen, "Dams & Van Deun", een spin-off van de succesvolle reeks "Witse" op tv. Het hoorspel is elke dag om 10u45 te beluisteren op Radio 2, tijdens het supersympathieke programma "De madammen". Wie dan niet kan luisteren moet niet wanhopen: elke aflevering kan op de website beluisterd worden in streaming, en op zaterdag is een podcast beschikbaar die alle afleveringen netjes bundelt. Een aanrader!
[Taal: Nederlands]
http://radio2.be/demadammen/mada_damsenvandeun_audio.cfm

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: HOE LAAT IS HET?

Het lijkt op het eerste gezicht stom, een website die je vertelt hoe laat het is. Je hoeft immers toch alleen maar te kijken naar je klok onderaan je scherm? De site "Hoe laat is het" vertelt je echter ook hoe laat het nu is in een plek aan de andere kant ter wereld, zodat je weet dat je je correspondent niet uit zijn bed belt als je nu zou bellen...
Toch een opmerking: bij "hoelaatishet.be" moeten ze duidelijk hun klok naar de horlogemaker brengen. Toen wij de site bezochten, was het volgens hun klok 17:56, maar volgens onze computer 17:43. Raar...
[Taal: NL]
http://www.hoelaatishet.be/

VRIJDAG FOTOGRAFIE: CARL WARNER
Jet moet het maar kunnen - zo'n scherpe en, tja, het lijkt een paradox, maar toch is het zo: ongemeen boeiende beelden te maken van stillevens. Het zijn geen stillevens van bloemen in een vaas of een jachttafereel, maar van alledaagse voorwerpen. Carl Warner maakt nog andere foto's - door een slimme inval van licht lijken zijn landschappen gewoon decors van science fiction films. Voorwaar een knappe fotograaf! (met dank aan Filover)
[Taal: Engels]
http://www.carlwarner.com/warner.html

VRIJDAG MULTIMEDIA: DE TOP 2000 IN VIDEO
De top 2000 van de beste songs aller tijden, maar dan wel met videobeelden bij. Wat ons bij deze lijst opviel was in elk geval dat Queen met zijn "Bohemian Rhapsody" traditioneel bovenaan staat, maar dat op nummertje twee Boudewijn de Groot staat, met Avond.
[Taal: Nederlands]
http://www.vindhetsnel.com/top2000video/







Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://leefwijzer.wordpress.com - http://hoorspel.wordpress.com







Bij de collega's



*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multi-media/
- Victor & Rolf: show op internet
Geen reguliere show voor een exclusief publiek tijdens de modeweek in Parijs, maar een presentatie via internet.
http://www.ad.nl/cultuur/2661192/Victor_amp_Rolf_show_op_internet.html
- Eerste videowoordenboek op web
Onder het mom van 'We herdefiniëren het woordenboek' is het eerste videowoordenboek ter wereld...
http://www.ad.nl/multi-media/2657668/Eerste_videowoordenboek_op_web.html
- Power voor je mp3-muziek
Kraakt je muziekspeler, klinken de songs voor geen meter? Dan is er iets mis met je mp3's. Op de allernieuwste spelers is dat geen ramp. Die pimpen...
http://www.ad.nl/multi-media/2655483/Power_voor_je_mp3muziek.html

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.dedigitalerevolutie.tv/
- Windows Cloud
Geheel los Windows Vista en zijn opvolger komt Microsoft met een nieuw besturingssysteem. Deze is geheel gericht op het online werken met software die in de browser draait.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=24485
- Stroom besparen op je PC
Energie besparen is goed voor het milieu en voor de eigen portemonnee. Edison is een gratis programma waarmee je het stroomverbruik van je pc ver kunt terugdringen.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=24482
- Frontjes voor de televisie
Een frontje voor een telefoon is niets bijzonders. Maar Philips komt nu ook met frontjes voor de televisie. En dat is wel.... vreemd.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=24460

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Eerste touchscreen pc is van HP
De HP TouchSmart PC geeft door een enkele aanraking van het beeldscherm direct toegang tot informatie, entertainment en sociale netwerken. Volledig zonder gebruik van toetsenbord of muis kan je muziek afspelen, foto’s bekijken, weersvoorspellingen checken of televisie kijken. Is dit de PC van de toekomst?
http://www.elektro.be/ez/artikeldetail.php?artid=3576
- Samsung trekt aandacht op IFA
Op de IFA had Samsung heel wat nieuws voor te stellen. Het Koreaanse bedrijf wil vooral een ‘Seamless Experience’ creëren, waarbij iedereen altijd en overal kan genieten van multimedia.
http://www.elektro.be/ez/artikeldetail.php?artid=3575
- Binnen twee jaar heeft iedereen Blu-ray in huis
Nu de formaatoorlog definitief in het voordeel van Blu-ray is beslecht, begint de Blu-ray-molen op volle toeren te draaien. Binnen twee jaar heeft iedereen een Blu-ray-speler in huis, voorspelt Frank Simonis van de Blu-ray disc association
http://www.elektro.be/ez/artikeldetail.php?artid=3510

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Ericsson levert mobiele breedband voor LG Electronics
LG Electronics koos Ericsson om mobiele breedband te voorzien. Die breedband is gebaseerd op de HSPA technologie, wat de meest gebruikte breedbandtechnologie is in de wereld.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=18912&style=34360
- TomTom en Renault kondigen strategisch partnerschap aan
TomTom en Renault sluiten een samenwerking af, waarbij ze voornamelijk de cliënten viseren die actief zijn op de Frans markt van navigatieoplossingen. Deze nieuwe overeenkomst is positief voor de groei van beide bedrijven.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=18903&style=34360
- Radionomy: 5 maanden later
De Radionomy site is sinds 17 april 2008 online voor het grote publiek en vandaag zijn er al meer dan 1000 radio’s gecreëerd.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=18899&style=34360

*** PC World
http://www.pcworld.be
- Bedrog met de zakrekenmachine
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/other/bedrog-met-de-zakrekenmachine.cfm
- Gaming: een Predator pc voor gamers
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/games--fun/gaming-een-predator-pc-voor-gamers.cfm
- Tip: Verwijder kopieën
http://www.pcworld.be/nl/fiches/help-center/multimedia/verwijder-kopieen.cfm


*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- Britse kinderen lopen meeste gevaar op het Web
Een studie van de ‘London School of Economics’ heeft ontdekt dat Britse kinderen de meeste gevaren lopen op internet. De reden...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=4696
- Europese Unie wil het voortouw nemen in Web 3.0 technologie
Europees commissaris voor telecommunicatie, Viviane Reding, mocht eerder deze week de lof genieten van Vint Cerf, zoals u allicht weet één van de...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=4688
- Werpen nakende ‘gratis’ muziekaanbiedingen op GSM een dam op tegen illegale muziekdownloads?
Deze week lanceert Nokia zijn ‘Comes With Music’ telefoon. ‘Comes With Music’ geeft de koper van de deelnemende telefoon(s) een jaar...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=4697


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- Het Moet Snel Gaan: 'Start Met Norton' en Win een Ruimtereis!
http://computertaal.info/2008/10/02/het-moet-snel-gaan-%e2%80%9cstart-met-norton%e2%80%9d-en-win-een-ruimtereis/
- Porno voor nerds
http://computertaal.info/2008/10/02/porno-voor-nerds/
- Veilig online winkelen met SecureSite van Trend Micro
http://computertaal.info/2008/10/02/veilig-online-winkelen-met-securesite-van-trend-micro/


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- Nokia kondigt touchscreentelefoon aan
http://tweakers.net/nieuws/55972/nokia-kondigt-touchscreentelefoon-aan.html
- Rechter: EMI kan Mp3tunes aanklagen, oprichter gaat vrijuit
http://tweakers.net/nieuws/55974/rechter-emi-kan-mp3tunes-aanklagen-oprichter-gaat-vrijuit.html
- T-Mobile laat ontwikkelaars betalen voor gebruik mobiele applicaties
http://tweakers.net/nieuws/55969/t-mobile-laat-ontwikkelaars-betalen-voor-gebruik-mobiele-applicaties.html



De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


HOE WEET JE OF EEN E-COMMERCE SITE BETROUWBAAR IS?
Steeds meer mensen kopen goederen aan via het internet - daar zijn immers winkels en merken te vinden die zij in hun dagdagelijkse omgeving niet aantreffen. Maar zijn al die winkels wel betrouwbaar? Wat zijn de tekens waarop je moet letten, wil je uitvinden of een e-commerce site wel bona fide is?
Bij L'Internaute vonden wij enkele tips.

1. WAAR IS HET BEDRIJF GEVESTIGD?
Het eerste waarop je moet afgaan is: staat er ergens een fysiek adres vermeld van de verantwoordelijken voor de site? Is dat niet het geval, dan moet je je aankoop al meteen schrappen. Vind je de naam van het bedrijf, en het adres, ga dan meteen ook na of de inschijving in het bedrijvenregister nog geldig is. Dat zou toch al een aanknopingspunt moeten geven. Wil je nog meer informatie, dan kan je bij gespecialiseerde bedrijven een balans opvragen, de resultatenrekening, enz. Maar daarvoor moet je dan wel geld neerleggen.
Voor ons volstaat het om te weten: is er een rubriek aanwezig "contact", of "wie zijn wij", met volledig adres en BTW nummer. Dan heb je toch al een zeker indicatie.
http://www.linternaute.com/hightech/internet/conseil/comment-verifier-la-fiabilite-d-un-site-de-vente-en-ligne/domiciliation-de-l-entreprise.shtml

2. DE VERKOOPSVOORWAARDEN
Je moet je er ook van overtuigen dat de algemene verkoopsvoorwaarden op de site vermelde zijn. Elke serieuze site vermeldt die, want daarin staan belangrijke voorwaarden voor je aankoop. Heb je bijvoorbeeld het recht om af te zien van een koop? En hoe zit het met het terugzenden van een product, wanneer het niet voldoet?
Zijn zulke algemene voorwaarden niet aanwezig op de site, dan moet je je ernstige vragen stellen over de betrouwbaarheid van de site. Ter informatie: de serieuze sites zullen, bij betaling via creditcard, het bedrag pas van je rekening aftrekken op het moment dat het product verscheept wordt.
http://www.linternaute.com/hightech/internet/conseil/comment-verifier-la-fiabilite-d-un-site-de-vente-en-ligne/verifier-les-cgv.shtml

3. IS DE KLANTENDIENST BEREIKBAAR?
Vooraleer je een aankoop doet, controleer je best ook even of er een telefoonnummer bestaat waarmee je het bedrijf kan bereiken bij betwisting. De meeste betrouwbare sites beschikken over een klantendienst, zodat de klanten hen kunnen bereiken als er aanmerkingen of vragen zijn.
Helaas is de aanwezigheid van zo'n telefoonnummer nog niet voldoende - telefoons die blijven rinkelen, zonder dat ze opgenomen worden, daar heb je niet veel aan. Controleer dan ook of er een mailadres is, of een faxnummer, waar je via alternatieve weg terecht kan met je klacht.
Vind je op de site geen enkele manier om de handelaar te contacteren, dan doe je best naar een andere site te surfen en daar je bestelling te doen.
http://www.linternaute.com/hightech/internet/conseil/comment-verifier-la-fiabilite-d-un-site-de-vente-en-ligne/service-clientele-accessible.shtml

4. EEN FYSIEKE WINKEL
Het feit dat een online winkel ook een bakstenen equivalent heeft, kan de gebruiker heel wat meer vertrouwen geven in de zaak - tenminste als de twee nauw met elkaar verbonden zijn.
Bij sommige sites kan je immers online bestellen, en de goederen nadien in de bakstenen winkel ophalen. Daarmee vermijd je de betaling via het internet, iets waar toch nog altijd veel mensen problemen mee hebben, en kan je ook het product ter plaatse bekijken om te zien of het voldoet, vooraleer je tot betaling overgaat.
En wanneer er toch iets fout gaat met het product, kan je het terug naar de bakstenen winkel brengen, om beroep te doen op de waarborg, zonder de rompslomp van terugzending enz.
Helaas bieden de meeste e-commerce sites geen fysieke winkel, en zijn de online winkels duidelijk afgescheiden van de bakstenen variant. Een duidelijk voorbeeld waar dat echter wel zo is, zijn winkel uit de "shop.be" reeks (MP3shop.be, laptopshop.be, PDAshop.be....). Daar vergelijk en bestel je online, en kan je de goederen gaan afhalen in enkele verkooppunten.
http://www.linternaute.com/hightech/internet/conseil/comment-verifier-la-fiabilite-d-un-site-de-vente-en-ligne/boutique-physique.shtml
http://www.mp3shop.be/

5. DE BEVEILIGING VAN DE SITE
Waar je heel veel aandacht aan moet schenken is: worden de gegevens die je doorstuurt bij een aankoop versleuteld? De rest van de site moet niet meteen versleuteld zijn, maar het gedeelte waar je de gegevens van je kredietkaart invoert moet dat wél zijn.
Hoe kan je zien dat je op een beveiligde site zit? Daarvoor moet je rechts onderaan kijken in je browser: bij een beveiligde site zit daar een klein hangslot dat dicht is, bij Firefox. Bij IE 7 zit dat hangslot rechts van de adresbalk.
Deze versleuteling verzekert je dat de bankgegevens die je invult niet door anderen gelezen kunnen worden, indien zij onderschept zouden worden.
http://www.linternaute.com/hightech/internet/conseil/comment-verifier-la-fiabilite-d-un-site-de-vente-en-ligne/securisation-du-site.shtml


Voor deze rubriek danken wij Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html



Van alles halen, (bijna) niets betalen...



DE BESTE WEB 2.0 APPS: EVERNOTE

Er zijn zoveel web apps gekomen dat het moeilijk wordt om tussen al die bomen nog het bos te zien. Zij doen allemaal wel iets, maar echt je desktop vervangen doen ze niet. Sommige van die web apps zijn echter pareltjes, omdat zij een ideale mix maken tussen off en online. Bij CNet stelden zij een lijstje op, en dat willen wij je niet onthouden.
Om te beginnen is er Evernote. Hier kan je notities op kwijt, die volledig doorzoekbaar zijn. De app kan ook goed om met foto's. Je kan de app online gebruiken, maar ook een offline versie downloaden voor desktop of iPhone/iPod touch, zodat je al je notities overal kan synchroniseren.
[Taal: Engels]
http://www.evernote.com/

DE BESTE WEB 2.0 APPS: OTHERINBOX
Met alle sociale netwerken die er uitkomen ben je wellicht ondertussen lid van enkele dozijnen ervan. Die hebben allemaal de neiging om je te overstelpen met updates: die vriend deed dit, en die vriend downloadde dat... Je mailbox wordt gewoon volgepropt!
Met dit progje kan je een uniek e-mailadres voor een sociaal netwerk aanmaken, en daar een filter instellen, zodat enkel de berichten die jou interesseren doorgestuurd worden.
[Taal: Engels]
http://news.cnet.com/8301-17939_109-10048948-2.html?tag=nl.e433
http://www.evernote.com/

DE BESTE WEB 2.0 APPS: TRIPIT
Een plaats waar je alle planning kan doen die het maken van een reis met zich meebrengt; je route staat online, zodat je familie en vrienden, als ze zich afvragen waar je bent, en wanneer je terugkomt, dit mee kunnen volgen.
[Taal: Engels]
http://www.tripit.com/

DE BESTE WEB 2.0 APPS: TWHIRL
Twitteren doe je meestal van op je mobieltje, maar wie graag twittert vanop de pc, kan hier terecht. Het is een combinatie van Twitter en Friendfeed, en je kan apart naar je verschillende microblogs posten. Ook het uploaden van foto's is erg simpel met deze dienst.
http://www.twhirl.org/

DE BESTE WEB 2.0 APPS: ACROBAT CONNECTNOW
De vorige web apps die wij vermeld hebben, waren door de redacteurs van CNet vermeld als de beste. Maar zoals het vaak gebeurt, vindt je ook in de commentaren van de lezers verwijzingen naar andere webapps, die zij goed vinden.
Zo bijvoorbeeld de web apps van Acrobat.com, met Connectnow op kop. Daarmee kan je online meetings houden, en het scherm met elkaar delen. Ideaal voor wie, vanop verschillende locaties, wil samenwerken aan een project.
[Taal: Engels]
http://www.adobe.com/acom/connectnow/

DE BESTE WEB 2.0 APPS: DIGSBY

Nog een progje dat door velen aangeprezen wordt als een van de beste Web 2.0 toepassingen, is Digsby. Dat is een IM client (instant messaging), waarmee je kan inloggen bij alle gewone IM diensten (MSN, Yahoo, enz.) plus ook Facebook chat, MySpace, Twitter, enz. en waarmee je meteen je mails kan beheren bij de verschillende providers (Gmail, IMAP, POP, Yahoo, MSN...)
http://www.digsby.com/

CC CLEANER PORTABLE: COMPUTER OPKUISEN
Windows all - 821k - freeware
Dit is een draagbare versie van het onvolprezen progje CC Cleaner, waarmee je weesbestanden die op je computer achtergebleven zijn na het installeren en terug verwijderen van programma's kan opsporen en verwijderen. Voor deze versie heb je geen installatie nodig op de harde schijf, dus dat is ideaal om op de USB stick te zetten, zodat je het progje altijd bij hebt.
http://www.lockergnome.com/windows/2008/09/30/ccleaner-portable-v2126560/

TAGSCANNER: TAGS MUZIEKBESTANDEN VERBETEREN
Windows 2000/XP/2003 - 1,63 MB - freeware
Met dit progje kan je de medadata van MP3 bestanden automatisch aanpassen maar ook manueel. Je kan dat doen per individueel bestand, of met verschillende (batch). Wat natuurlijk heel interessant is wanneer je duizenden songs hebt...
http://ct.download.com/clicks?t=71485819-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&brand=DOWNLOAD&s=5

VRIJDAG MACDAG: FACEBOOK 2.0 VOOR DE IPHONE
iPhone - freeware
Versie 2.0 van de populaire iPhone toepassing van Facebook bevat heel wat van de functies die je ook op de "echte" Facebook vindt, zoals verzoeken van vrienden, meldingen, het zoeken naar mensen, het taggen van foto's, enz.
http://phobos.apple.com/WebObjects/MZStore.woa/wa/viewArtist?id=284882218

VRIJDAG MACDAG: OMNIWEB
Mac OS X 10.3/4/5 - 19,42 - shareware $14,95
Een alternatieve browser, waarmee je controle krijgt over verschillende aspecten van je surftochtjes.
http://ct.download.com/clicks?t=71485906-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&brand=DOWNLOAD&s=5

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....



Lezer Eddy heeft een opmerking over het programma "DidTheyReadIt":
<<<
Hallo Hilde,

Ik lees nu Netties van 8 september.

Graag merk ik op dat het besproken programma "DidTheyReadIt" beschreven in "BAAS OVER JE COMPUTER 3: HEEFT HIJ MIJN MAIL GELEZEN?" veel te duur is.
Je betaald elk jaar $ 50.

"MSGTAG Status 2" werkt net hetzelfde als "DidTheyReadIt", kost $ 59,95 en dit moet je NIET jaarlijks hernieuwen.
Ik heb dit progr in augustus 2006 nog voor een lagere prijs gekocht, nl. $ 39,95 en het werkt vandaag nog steeds prima.

Wie dit programma wilt kopen moet "MSGTAG Status 2" kiezen en NIET "MSGTAG(+) Plus".
"MSGTAG Status 2" is de meest uitgebreide versie.
Werkt goed met het e-mail progr Mozilla Thunderbird.

De website: http://www.msgtag.com/home/

Mvg,

Eddy
>>>
Bedankt, Eddy!
~~~~~~~~~~
Lezer Tulius reageert op onze oproep om een Nederlandstalig equivalent te vinden voor een bepaalde site:
<<<<
Om de kids te leren typen. Het is wel in het Engels, en voor een Qwerty klavier, maar heel leuk gebracht, met allerlei al te gekke personages die de kids begeleiden. Wie van onze lezers kent een Nederlandstalig equivalent?
[Taal: Engels]
http://www.bbc.co.uk/schools/typing/
dit is een programma met ook een nederlandstalige interface
misschien iets nuttigs?
http://www.compucated.be/vista/gratis-leren-typen/
>>>
Bedankt, Tulius!

~~~~~~~~~~~~
~
Lezer Jorgen heeft nog een tip voor wie de Amerikaanse landsgrenzen wil overschrijden:
<<<
Hoi, Hilde,
Lezer Harrie Lagarde reageerde op het feit dat de film van Michael Moore enkel voor Amerikanen en Canadezen toegankelijk is.Als het niet lukt met een leugentje dan betekent dat dat men d.m.v. het IP-adres controleert van wel land een bepaalde gebruiker afkomstig is. Dit probleem komt ook voor bij videosites en muzieksites. Er bestaat echter een eenvoudig middeltje om deze controle te omzeilen: HotSpot Shield. Dit programmatje geeft je een virtueel Amerikaans IP-adres.
Meer informatie: http://www.zdnet.be/downloads.cfm?id=76796
Met vriendelijke groet,
Jorgen Cuyckens.
>>>
Bedankt, Jorgen!
~~~~~~~~
Lezer John heeft een slechte ervaring met een externe harde schijf van Packard Bell, het bedrijf waarvan wij in deze editie de Chroma besproken hebben:
<<<
Geachte,
Betreft uw artikel \"Packard Bell Chroma: Mooi, mooier, mooist... en handig bovendien\".
Ik wil uw aandacht vestigen op het feit dat vele PackardBell USB uitwendige HD\'s zoals de Chroma, Silver, Save&store 2400 enz. NIET herkend worden door de computers met WinXP en zelfs onder Vista, kijk maar even op het forum van PB.
Ik persoonlijk bezit een PB Save&Store 2400 (Silver) USB HD 320Gb dewelke volgens hun Website.... NIET bestaat (gekocht 3 maanden geleden).
De gebruikers van het PB-forum zijn voor 90% (mezelf inbegrepen) zeer negatief over PB wat betreft hun garantie, hun klantvriendelijkheid, de support alsook hun website.
Mij werd aangeraden om een, van stroom voorziene hub te kopen en daar de USB HD op aan te sluiten.
Heb ik gedaan, resultaat NJET.
Nu wordt me aangeraden een dubbele USB-kabel aan te schaffen want dat zou de wonderoplossing zijn.
Nu, 3 maanden later ben ik nog even ver en kan die prul op mijn computer (3 Ghz, ASUS moederbord, 4Gb geheugen, 1 jaar oud) nog niet gebruiken.
Hun helpdesk heeft mij aangeraden de HD opnieuw te formatteren doch hoe wil men dat ding formatteren als de computer het niet herkent?
Ik probeer onpartijdig te blijven doch zal NOOIT nog iemand aanraden een PB-apparaat te kopen.
Mijn suggestie, kijk en lees op hun forum en dan weet je genoeg.
Beste groetjes
John
>>>

Antwoord van de redactie: onze ervaringen waren positief, zoals onze medewerker Paul beschreven heeft; hij heeft immers ook de schijf uitgetest op een Windows XP computer. Maar elke computer en configuratie is natuurlijk anders...
Wij hopen voor u dat het snel in orde komt!




NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.



Afsluiter
Zeg niet: Hij moet op diverse uitgaven bezuinigen.
Maar zeg: Hij moet de kaasschaaf hanteren.
- Van Dale Eufemismenwoordenboek -