Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 25/09/2008 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 12
Nummer 567 van 20/09/2008





Gegroet lezer,

Deze week krijgt u bij onze tips een ander soort adviezen - namelijk meer voor de professionele gebruikers en bedrijven, die nieuwsbrieven wensen te versturen naar onze klanten. Omdat veel van onze lezers zelf gebruik maken van het web om zaken te doen, zullen wij in de toekomst ook tips brengen die voor deze categorie lezers bedoeld is: webmasters, webhandelaren, enz. - zonder daarom de algemene tips voor alle lezers te vergeten.

Wij ontvingen van een lezer een opmerking dat wij te vaak bij onze rubriek "sites" verwijzen naar sites in andere talen - het Engels en ook het Frans. Wij zijn ons bewust van deze problematiek, maar nodigen onze lezers altijd uit om ons goede Nederlandstalige sites aan te melden die als alternatief gebruikt kunnen worden voor sites die wij ontdekt hebben, en die een andere taal als voertaal hebben. Wij rekenen op massa's mails!

Wij wensen u veel leesplezier, en hopen u bij leven en welzijn volgende week weer aan te treffen.

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php




Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




APPLE KRIJGT KRITIEK VOOR APP STORE BELEID
Niet dat we ons op de borst willen slaan, en roepen "wij hebben het toch gezegd!", maar het feit dat de software voor de iPhone enkel via de App Store beschikbaar is, blijkt, zoals gevreesd, bepaalde gevaren in te houden. Uiteraard is het begrijpelijk dat Apple controle wil houden over de apps die op de iPhone gezet worden, om de optimale werking van dat toestel te verzekeren. Maar je hoopt natuurlijk wel dat Apple die controle objectief en onbevoordeeld uitoefent. En helaas bewijzen recente berichten dat daaraan getwijfeld moet worden.
Zo is Netshare, een toepassing waardoor de iPhone als een modem gebruikt kan worden voor de laptop, eerst toegelaten geweest in de App Store, maar daarna terug verwijderd - omdat het een inbreuk zou zijn op de gebruiksvoorwaarden van AT&T, de voorkeurpartner van Apple in de VS. De reden waarom Box Office, een app waarmee je filmbesprekingen kon schrijven en bekijken, in de App Store opnam en weer verwijderde, is niet bekend. Dat de belachelijke "I Am Rich" app, waarvoor men 1.000 dollar moest betalen en die niets deed, überhaupt in de App Store terecht kwam, is trouwens een veeg teken aan de wand.
Nu is er weer een verwijderd uit de App Store, Podcaster, en deze actie zet heel veel kwaad bloed in de blogosfeer. Met deze toepassing kan je namelijk naar podcasts luisteren op je iPhone. Volgens de maker van het programma zou Apple het verwijderd hebben omdat het dezelfde functies aanbiedt die ook in iTunes bestaan. Met dit verschil natuurlijk dat je met Podcaster de podcasts rechtstreeks op je iPhone kan downloaden, en dus zonder iTunes kan. Maar misschien is het juist dat wat Apple zo tegen de borst stoot...
In elk geval kan deze maatregel van Apple op veel negatieve pers rekenen. Sommige ontwikkelaars zeggen zelfs dat zij geen progjes meer willen schrijven voor de iPhone, omdat het beleid van Apple voor zijn App Store het hele platform onbetrouwbaar maakt: Apple zou wel eens kunnen beslissen om je app niet goed te keuren, en als het niet goedgekeurd is, dan kan je het niet alleen niet verkopen, maar zelfs niet gratis weggeven, want het zal dan enkel op gekraakte iPhones gedraaid kunnen worden...
Commentaren bij Scripting News, Technologizer, TechCrunch.
http://www.techcrunch.com/2008/09/14/of-course-youll-keep-developing-for-the-iphone/
http://technologizer.com/2008/09/13/apple-to-iphone-developers-dont-compete-with-us/
http://www.scripting.com/stories/2008/09/13/whyIphoneIsAnUreliablePlat.html

SPORE: HET MEEST GEPIRATEERDE GAME OOIT, ONDANKS MAAR VOORAL DANKZIJ DRM
Sinds kort is Spore uit, een van de games waarnaar dit jaar het meest uitgekeken was. Bij Spore maak je een hele wereld, beginnend van een levend wezen, tot een stam, een bevolking, een planeet, een zonnestelsel, een heelal.
Al wie Spore gespeeld heeft, is het erover eens: het is een van de beste games ooit. Helaas hebben de uitgevers van het game gemeend dat zij zware DRM (digital rights management) in het game moesten inbouwen, om piraterij te voorkomen. De kopieerbescherming zorgt ervoor datje het game slechts op 3 computers kan installeren; je kan wel één computer terug verwijderen, en dan kan je het opnieuw op een andere computer zetten. Maar het is algemeen geweten dat gamers erg snel computers slijten, en dat zij al snel aan die limiet zullen zitten. Bovendien moet het game online geactiveerd worden.
Je begrijpt het al: de gamers zijn helemaal niet blij met deze beperkingen. Gevolg: het aantal gamers dat Spore gedownload heeft via P2P netwerken zoals BitTorrent is schrikbarend hoog - meer dan 500.000 keer werd het game er al gedownload.
Met andere woorden: DRM helpt niet om piraterij tegen te houden; integendeel: in dit geval lijkt het zelfs piraterij aan te moedigen..
Meer bij TechCrunch, TorrentFreak
http://torrentfreak.com/spore-most-pirated-game-ever-thanks-to-drm-080913/
http://www.techcrunch.com/2008/09/14/spore-and-the-great-drm-backlash/

TWEEDE SEINFELD ADVERTENTIE UIT
Met de Seinfeld advertenties is het net zoals met het nieuwe programma "Fans" van Stany Crets en Peter van den Begin: je bent voor of je bent tegen, maar onberoerd laat het je niet - en er wordt over gepraat, en dat is alles wat zo'n commercial eigenlijk wil. Nu is de tweede commercial uit die Microsoft, en dan vooral Windows Vista, meer geliefd moet maken bij de internaut. En ook hier weer zijn de commentaren heel divers.
Om te beginnen: het filmpje duurt maar liefst 4 minuten en 30 seconden. Het is eigenlijk best grappig - Gates en Steinfeld gaan logeren bij "gewone" mensen, omdat zij het contact verloren zouden zijn met hen. "connect with real people" is de boodschap. En alhoewel de filmpjes nog altijd geen rechtstreekse verwijzing naar Vista of Microsoft bevatten, slagen zij er naar onze mening toch in om een zekere sympathie voor Microsoft (en Gates) te wekken.
Maar kijk zelf op onderstaand adres naar het filmpje, en vorm u zelf een oordeel: slaagt de campagne in zijn doelstellingen?
http://windowsvistablog.com/blogs/windowsvista/archive/2008/09/11/what-s-up-with-those-ads.aspx
http://www.youtube.com/watch?v=gBWPf1BWtkw

DVD'S OVERAL SPELEN IN DE TOEKOMST?
Waar er voor muziek steeds minder vastgehouden wordt aan strenge DRM-regels, blijft het voor films nog altijd een hele kunst om een film die je legaal hebt aangekocht op een ander medium te spelen. Een dvd bijvoorbeeld kan je nog altijd niet rippen om die op je iPod te spelen. Real Networks, de maker van de RealPlayer, heeft wel aangekondigd dat het binnenkort een software uitbrengt waarbij je dvd's wel zal kunnen rippen, maar als je zo'n film dan op een nieuwe dvd wil branden, als reservekopie, dan moet je daar... 20 dollar voor betalen!
Maar er lijkt beterschap op komst. Verschillende grote spelers uit de film- en distributiewereld (Sony en Philips, Intel, Microsoft, maar ook de Amerikaanse winkelketen Best Buy)hebben zich verenigd in een alliantie die het principe "buy once, play anywhere" wil invoeren in de mediaconsumptie. Met andere woorden: koop een film één keer (als dvd of download) en je kan hem overal, op elke computer of draagbare player afspelen. Bovendien zou de gebruiker een soort virtuele bibliotheek krijgen op het web, waarin hij alle legaal aangekochte content kan stoppen, die hij dan vanop gelijk welke computer of internetklaar toestel kan oproepen.
Een mooi vooruitzicht, dat eigenlijk al jaren geleden voorgesteld werd, maar toen afgeschoten werd door de drukkingsgroepen uit de muziek- en filmindustrie, uit angst voor piraterij. Nu kan het dus wel - allicht omdat deze drukkingsgroepen ingezien hebben dat al die rompslomp van DRM (digital rights management of kopieerbescherming) de gebruiker alleen maar hindert, en de verdere bloei van online muziek en films in de weg staat...
Er is echter één grote speler die niet mee doet aan de alliantie, Apple, en dat werpt een grote schaduw over het initiatief. Apple met zijn iTunes is namelijk degene die de downloads van films echt populair aan het maken is.
Meer over het initiatief bij Ars Technica.
http://arstechnica.com/news.ars/post/20080915-everyone-but-apple-joins-new-buy-once-play-anywhere-group.html

BERNERS-LEE: VERSCHIL TUSSEN GERUCHT EN WETENSCHAP
In een gesprek met BBC News heeft Sir Tim Berners-Lee zijn ongerustheid uitgedrukt over de manier waarop het web steeds vaker gebruikt wordt om desinformatie te verspreiden. Er moet volgens hem dan ook iets komen waardoor mensen kunnen weten wat gerucht is en wat echte vaststaande feiten zijn.
Sir Tim haalde twee recente geruchten aan die over het hele internet verspreid zijn: dat de experimenten met de deeltjesversneller in CERN een Zwart Gat zouden creëren dat het einde van de wereld zou veroorzaken; en een tweede incident waarbij het MMR vaccin dat aan Britse kinderen gegeven was, schade zou veroorzaken.
Hoe komt de burger te weten of een site betrouwbaar is? Een kwoteringssysteem voor sites ligt voor de hand, maar dat is niet voldoende, er is een hele reeks nieuwe mechanismes nodig, aldus Berners-Lee.
Daartoe heeft Sir Tim een Stichting in het leven geroepen die niet alleen de mensen moet helpen om te zien of een site betrouwenswaardig is, een goede bron van informatie, maar ook ervoor zorgen wil dat het web echt wereldwijd wordt, voor alle burgers ter wereld. Nu heeft slechts 20% van de wereldbevolking toegang tot het web. Hij denkt bijvoorbeeld aan een internet dat gebruiksvriendelijker is op mobiele toestellen, waardoor het gebruik van het web in Afrika en andere armere landen aangezwengeld kan worden. Maar hij wil ook een internet dat tevens bereikbaar is voor mensen die niet kunnen lezen of schrijven.
Hooggespannen ambities, maar zo'n idealisme is broodnodig in deze wereld!
http://news.bbc.co.uk/1/hi/technology/7613201.stm

FIREFOX EXTENSIE VOOR VISUEEL GEHANDICAPTEN

Nu we toch bezig zijn over een internet dat voor iedereen openstaat: maar al te vaak wordt er bij het ontwerpen van websites geen rekening gehouden met slechtzienden. Nochtans bestaan daar uitstekende richtlijnen voor - het goede contrast zoeken, "alt" vermeldingen voor afbeeldingen, enz.
Daarom is het goed dat wij kunnen melden dat er een nieuwe extensie is voor Firefox, waardoor gewone webpagina's beter toegankelijk worden door slechtzienden. De extensie heet LowBrowse, en zou, aldus de maker, ervoor zorgen dat mensen met lichte tot zware visuele handicaps "zowel de webpagina's kunnen bekijken zoals de originele webauteur het bedoeld had, en de tekst op die pagina's te lezen aangepast aan hun eigen visuele behoeften".
Er bestaan al wel programma's waarmee blinden het web kunnen afsurfen; die lezen dan de teksten op de website en de omschrijving van de afbeeldingen erin voor. Maar LowBrowse is anders:
- de gebruiker kan zelf voorkeuren vastleggen voor lettertype, grootte van de tekst, kleurencontrast, spatie tussen de letters; die instellingen worden dan op alle webpagina's opgeroepen.
- de gebruiker kan afbeeldingen simpel vergroten door een button in te drukken of de muis te bewegen
- gebruikers met zware visuele handicap kunnen LowBrowse tekst laten voorlezen
- Men kan tegelijkertijd de webpagina bekijken zoals de maker bedoeld heeft, en de tekst in een apart leesvenster oproepen.
Voor de software moet je wel Firefox 3 aan boord hebben.
http://lighthouse.org/aboutus/lowbrowse
http://www.lighthouse.org/

SEM WERELD HOUDT HART VAST NU GOOGLE ADSYSTEEM WIJZIGT
De economie die ontstaan is, gebaseerd op enerzijds inkomsten uit Google advertenties (AdSense), en anderzijds op het aankopen van trefwoorden (AdWords) is gigantisch. Het eerste is simpel: hoe meer bezoekers je hebt, hoe meer kans je hebt dat er iemand op de Google advertenties klikt, en hoe meer geld je verdient. Het tweede is echter ingewikkelder. Een bedrijf kan namelijk trefwoorden kopen, maar de prijs daarvan is afhankelijk van verschillende factoren. Staat jouw website een "kwaliteitssite" (laadt snel, wordt veel geraadpleegd, veel andere sites linken ernaar), dan kost het kopen van een trefwoord minder dan wanneer je een "minderwaardige" site hebt. GOogle wil hiermee vermijden dat minderwaardige sites toch aangeprezen worden, als zij maar grof geld neertellen.
Elke wijziging die Google doorvoert in zijn quotatiesysteem heeft dan ook enorme gevolgen. Er zijn duizenden SEM (Search engine marketing)bedrijven waarvan de voornaamste activiteit is de rangschikking van hun klant bij Google te optimaliseren. Telkens Google een wijziging doorvoert, moeten de SEM bedrijven het roer omgooien.
En dat is nu dus weer het geval. Google heeft zopas aangekondigd dat het de kwaliteitsscore van de adverteerders wil hervormen. De kwaliteit zou voortaan berekend worden op het moment dat Google een zoekopdracht uitvoert, maar tegelijkertijd blijven historische data zoals het click-through percentage nog altijd een rol spelen.
Meer info in dit artikel bij CNet, en uiteraard bij Google zelf.
http://news.cnet.com/8301-1023_3-10041731-93.html?tag=nl.e433
http://adwords.blogspot.com/2008/09/quality-score-improvements-to-go-live.html

INTERNET OP HET VLIEGTUIG: DE BEPERKINGEN
Voorlopig zijn het nog slechts enkele vliegtuigen die het aanbieden, internet op het vliegtuig - voornamelijk vliegtuigen van Amerikaanse maatschappijen, en dan nog slechts bepaalde toestellen. Maar in de toekomst zal je het steeds meer zien.
Leuk, zal je zeggen, want dat doorbreekt de sleur van het uren in het vliegtuig zitten, en dan kan je wat werken, mails versturen, enz. Maar toch zijn er enkele aspecten aan dit internet in de lucht waarbij je even moet stilstaan.
Want het ziet ernaar uit dat dat geen volledig vrij internet zal zijn. OM te beginnen willen de vliegtuigmaatschappijen niet dat je gebruik kunt maken van VoiP telefonie zoals Skype. Dat zou immers een hap wegnemen uit de inkomsten die zij nu peuren uit de telefoon die zij nu aanbieden.
En verder zal er allicht ook een soort van filter toegepast worden. Het vliegend personeel heeft immers al laten weten dat, als er internet op het vliegtuig komt, zij eisen dat er geen porno gekeken kan worden op de laptop. Je kijkt misschien raar op - is er iemand die goed bij zijn hoofd is dat hij porno gaat surfen terwijl er links en rechts van hem/haar personen zitten die alles mee kunnen bekijken? Helaas, er blijken mensen te zijn die zich daar niets van aantrekken. Om zulke genante situaties te voorkomen, niet alleen voor de passagiers maar ook voor het personeel zelf, is er dan ook sprake van het installeren van filters.
Uiteraard brengt dit weer nieuwe problemen met zich mee: wie bepaalt wat porno is en wat niet, misschien vinden andere personen andere content (religieuze beelden, fascistische symbolen) dan weer aanstootgevend, enz. Een discussie hierover vind je in de commentaren in het artikel op CNet.
http://news.cnet.com/8301-1035_3-10040894-94.html?tag=nl.e433

HOSC IN AMSTERDAM
Heb je niets speciaals te doen op 18 en 19 september? Loop dan eens binnen bij HOSC, de Holland Open Source Conference. Daar vind je uiteraard een uitgebreide selectie open source software, en heel wat vertegenwoordigers van groepen die ijveren voor de inburgering van zulke software.
Onder andere zal je er Simon Phipps aantreffen van Sun Microsystems, die er een lezing geeft, waarin hij natuurlijk de deugden van OpenOffice.org zal bezingen. En verder zullen er leden zijn van de Nederlandse en Vlaamse open source community.
Meer info en het programma vind je op onderstaande link. Lezers die daar naartoe trekken worden met deze uitgenodigd om een verslagje te schrijven van hun wedervaren!
En nu we het toch hebben over open source: Red Hat, de belangrijkste leverancier van open source oplossingen ter wereld, opent een kantoor in Antwerpen, en zal van daaruit de Benelux markt verder ontwikkelen. Op 16 oktober organiseert Red Hat een training om de kennis van haar partners op vlak van Virtualisatie aan te scherpen. Registreren kan op de tweede link.
http://www.hosc.nl/index.jsp?nr=9306
http://www.europe.redhat.com/promo/business-partner-training/registration.php

IE8 BÈTA NU OOK IN HET NEDERLANDS

Woensdag heeft Microsoft versies uitgebracht van IE8 in het Nederlands en het Frans. Omdat het, omwille van ons werk, vereist is dat wij een browser in het Engels installeren, zullen wij in de onderstaande bespreking de Engelstalige termen gebruiken; wij vertrouwen erop dat u de Nederlandstalige equivalenten zal vinden in de browser, en excuseren ons voor het feit dat wij het u met dat Engels een beetje moeilijker maken.
Het eerste wat je bemerkt na de update is de vraag of je websites wil leren ontdekken via Suggested Sites, gebaseerd op websites die je reeds bezocht hebt - een soort StumbleUpon eigenlijk. Of je nu ja of neen antwoordt, je kan deze instelling later nog altijd terug wijzigen.
De vertrouwde buttons (home, rss feed, print, enz) zijn nog aanwezig. En als je op de Alt toets klikt, dan krijg je nog de oude menu's (File, Edit, View, Favourites, Tools, Help). Vernieuwen en stoppen met laden zijn nog altijd aanwezig. Het zoekvak is netjes agescheiden van de adresbalk, en het is, in tegenstelling tot Google Chrome, erg gemakkelijk om een bijkomende zoekmachine in te vullen en bijvoorbeeld Google tot standaard zoekmachine aan te duiden.
Nieuw is de button Safety, die je toegang geeft tot het befaamde InPrivate Browsing; dat opent dan een venster waarin je volledig safe kan surfen: sluit je het venster, dan worden alle cookies en browsergeschiedenis gewist. Safety geeft je ook toegang tot de Smartscreen filter, waarmee je kan controleren of een website betrouwbaar is. De browser vergelijkt deze site dan met een lijst gekende onveilige sites, en zal je berichten wanneer die site op de lijst voorkomt. Een handigheidje dat je ook een indicatie geeft van het adres dat je bezoekt: in het volledige adres (http://www.netties.be/v20/hoofdpagina.php) zal het domein (www.netties.be) duidelijk gemarkeerd staan. Enkele andere bijzonderheden op een rijtje:
- Compatibility View: websites die gemaakt werden voor oudere browsers, worden weergegeven in deze oudere versie wanneer je op deze knop drukt.
- Accelerators: kleine progjes die je kan oproepen wanneer je een stukje tekst selecteert; een adres bijvoorbeeld zal hij weergeven in Google Maps of Live Maps, je kan tekst vertalen, verzenden per mail, enz.
- Web Slices: hiermee kan je stukjes van sites, met dynamische content, verzamelen, zodat je niet meer naar de originele site moet surfen om deze nieuwe content te lezen.
- Gekleurde tabblaadjes: alle tabblaadjes die je aanklikt vanop één bepaald tabblad worden in hetzelfde kleurtje weergegeven
- Een betere zoekfunctie binnen de pagina zelf.
Maar ontdek de browser, die eigenlijk best stabiel is voor een bètaproduct, zelf. Een handige rondleiding vind je op de downloadpagina.
http://www.microsoft.com/ie8

ALS EERSTE DE NIEUWE GOOGLE CHROME FUNCTIES UITTESTEN
Nu we toch over browsers bezig zijn: de onverwacht uitgebrachte browser van Google, Chrome, kreeg in het begin heel wat kritiek te verduren omdat verschillende functies ontbraken, er bugs en veiligheidslekken in zaten. Google verdedigde zich door te zeggen dat het een bèta versie was, en dat er al snel verbeteringen zouden volgen.
Wie graag op de eerste rij zit om die verbeteringen meteen uit te testen, kan voortaan op Chrome Dev Channel terecht. Daar kan je dan de Google Chrome Channel Chooser downloaden, waarbij je kiest of je een "Dev" of een "Beta" versie van Chrome wilt. Die laatste is meer stabiel, maar de Dev versie bevat meteen alle nieuwe tools en functies die het programmeursteam zopas bedacht heeft. Er zouden, zo belooft Google, om de 1 à 2 weken nieuwe updates uitkomen. De eerste ging woensdag de deur uit. Die moet komaf maken met problemen die zich voordeden bij het afspelen van video in YouTube en andere Flash players.
http://dev.chromium.org/getting-involved/dev-channel
http://sites.google.com/a/chromium.org/dev/getting-involved/dev-channel/release-notes
http://mashable.com/2008/09/16/google-chrome-updates/

STERREN VEROORZAKEN VIRUSSEN
Enkele meldingen uit het land van de monsters en de virussen. Om te beginnen waarschuwt beveiligingsbedrijf McAfee ervoor dat de gratis screensavers en beltoontjes die je op het internet aantreft met populaire sterren als onderwerp, vaak erg gevaarlijk kunnen zijn. Wie bijvoorbeeld naar een screensaver zoekt van Brad Pitt, heeft 18% kant om zijn pc te infecteren met een virus, spyware, spam, phishing en adware. McAfee heeft zelfs een lijstje met de "gevaarlijkste" sterren opgesteld; dat wordt aangevoerd door Pitt en Timberlake bij de mannen, en Beyonce en Heidi MOntag bij de vrouwen. Ook George Clooney, Cameron Diaz, Mariah Cary komen voor op de "gevaarlijke" lijstjes.
Een tweede bericht toont op griezelige wijze aan hoe slim de snoodaards vandaag de dag tewerk gaan, en doordringen tot sites die eigenlijk boven alle verdenking verheven zijn. Een site zoals die van Business Week bijvoorbeeld krijgt elke dag tienduizenden bezoekers over de vloer; de naam boezemt vertrouwen in, net zoals je, wanneer je naar De Standaard of De Morgen surft, verwacht op een veilige site aan te komen.
Snoodaards zijn er nu echter in geslaagd in de site van Business Week in te breken, en daar een aanvalscenario voor te bereiden, waarbij de bezoekers van een bepaalde sectie van de site het risico lopen dat hun computer besmet geraakt en dat hun gegevens gestolen worden. Het is nog niet duidelijk wanneer de hack gebeurd is, en of er bezoekers besmet zijn. De code die de hackers geïnjecteerd hebben in de site verwijst naar een Russische site, maar die is momenteel offline. Bij CNet vind je een video die uitlegt hoe de hackers tewerk gaan.
Een derde bericht is er eentje dat echt wel angstaanjagend is: het Virtumonde virus. Een half miljoen Nederlandse internauten is ondertussen al besmet met dit virus. Dit virus nestelt zich in het besturingssysteem en kan nauwelijks opgespoord worden door de antivirus programma's. Het virus maakt misbruik van een lek in Java, wat wil zeggen dat het je kan overkomen, of je nu IE gebruikt, Firefox, Opera, Chrome of Safari. Er wordt een pop-up geopend, en in plaats van die te kunnen sluiten, activeer je het virus juist door op het kruisje rechts bovenaan te klikken. Er wordt dan ook geadviseerd pop-ups absoluut niet meer weg te klikken met het kruisje, maar wel met de toetscombinatie alt-F4 de pop-up te sluiten. Wie besmet is, vindt op het web instructies om het virus te verwijderen, o.a. op het adres http://www.spicylemon.nl/spicyleboratory .
Beangstigend, niet?
http://newsletters.fairfax.com.au/cgi-bin16/DM/y/hBhFX0RjB3v0Jhb0RFzM0ET
http://ct.cnet.com/clicks?t=71127436-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&brand=NEWS&s=5
http://whizpr-press.blogspot.com/2008/09/virtumonde-virus-valt-aan-via-pop-up.html

LOGITECH VERNIEUWT DE COMPUTEROMGEVING DEEL 1
Muizen, toetsenborden, PC-speakers, het bestaat allemaal al langer. De enige uitdaging die de fabrikanten van randapparatuur nog hebben is het zoeken naar meer gebruiksvriendelijkheid, comfort of design. Logitech is hier dan ook voortdurend mee bezig. We stellen enkele van hun nieuwste producten voor. In deel 1 hebben we het echter over iets dat niet zo dadelijk met pc’s te maken heeft, namelijk de universele afstandbediening.
Volgens een Europees onderzoek uitgevoerd door Lightspeed Research, in opdracht van Logitech, beschikken Europeanen over de nieuwste apparatuur, maar hebben de meeste mensen echter geen idee hoe deze te bedienen. Meer nog: in 24 procent van alle Europese huishoudens weet slechts één persoon hoe alle moderne apparatuur werkt. Maar liefst 87 procent van alle huishoudens beschikt over drie of meer afstandsbedieningen en in 49 procent loopt dat op tot vijf of meer afstandsbedieningen. De oplossing waar 25 procent van alle Europese huishoudens op terugvalt, is allesbehalve technisch: een technisch onderlegd persoon laat geschreven instructies achter voor de andere personen in het huis. Een soort spiekbriefje dus. Steeds meer mensen kiezen dan ook voor een universele afstandsbediening om definitief verlost te zijn van het gedoe met meerdere losse afstandsbedieningen. Een afstandbediening die alle andere vervangt vereenvoudigt immers de bediening van de apparatuur.
Met de Harmony One, opvolger van de vorige Harmony afstandsbedieningen, maakt Logitech het bedienen van het home entertainment system weer gemakkelijk. De multifunctionele afstandsbediening biedt dezelfde éénknops, op activiteiten gebaseerde bediening als zijn voorgangers. Navigeren wordt vergemakkelijkt door het full colour touchscreen.
De Harmony One neemt alle taken voor het bedienen van een home entertainmentsysteem op zich. Dit is mogelijk dankzij de gepatenteerde Smart State Technology, waardoor de Harmony One weet welk apparaat actief of inactief is. Elke Harmony One is aangesloten op een online database met infrarood commando’s van meer dan 225.000 toestellen van meer dan 5.000 fabrikanten. De werking is vrij simpel, je hoeft enkel je afstandsbediening te registreren en dan de software downloaden. Komt net jouw tv of dvd-speler niet in de database voor, dan kun je hem zelf toevoegen. [Paul Liekens]
http://www.logitech.be

LOGITECH VERNIEUWT DE COMPUTEROMGEVING DEEL 2
Logitech en de muisjes.
Nieuw in Logitechs muizenfamilie is onder andere de V550 Nano Cordless Laser Mouse for Notebooks met Clip-and-Go Dock. Eerst en vooral is het een nanomuis. Dit duidt op de miniatuur USB ontvanger van het ‘plug-and-forget’ type. De nano-ontvanger is praktisch onzichtbaar aan de zijkant van de computer en steekt slechts 8 mm uit. Het is daarom niet nodig om de ontvanger los te koppelen als de notebook opgeborgen wordt in een notebooktas. De gebruiker hoeft er dus – letterlijk – niet meer naar om te kijken na de installatie. De muis is ook voorzien van een Clip-and-Go dock. Dit onopvallende mechanisme zorgt ervoor dat de V550 muis eenvoudig aan de laptop bevestigd kan worden. Gewoon vastklikken en je neemt je muis samen met de laptop overal mee naartoe.
Voor mobiele toepassingen zijn het stroomverbruik en de batterijlevensduur van groot belang. De nieuwe V550 notebookmuis functioneert daarom tot maximaal achttien maanden alvorens de batterij opgeladen moet worden. Daarmee is de V550 de enige draadloze muis van Logitech met een dergelijk lange batterijlevensduur. De V550 Nano heeft bovendien een schakelaar die de muis automatisch deactiveert als deze zich in de houder bevindt of wanneer de ontvanger in de muis wordt opgeborgen.
De V550 Nano wordt geleverd in twee kleurstellingen – grijs met zilverkleurige accenten en zilver met blauwe accenten. Elke nieuwe Logitech V550 muis wordt tevens geleverd met twee Clip-and-Go docks – één zilverkleurig exemplaar en een zwart exemplaar. De meegeleverde setup kit vereenvoudigt het bevestigen en – indien nodig - verwijderen van het dockingmechanisme. [Paul Liekens]
http://www.logitech.com/newsv550.

LOGITECH VERNIEUWT DE COMPUTEROMGEVING DEEL 3
Logitech denkt aan de toetsenborden.
Logitech heeft drie nieuwe keyboards in het gamma, namelijk het Logitech Illuminated Keyboard, het Logitech diNovo Keyboard for Notebooks, en het Logitech Cordless Desktop S520.
"Stijl – met name de mogelijkheid om een stijl te kiezen die past bij persoonlijke smaak – is steeds vaker het uitgangspunt bij een aankoopbeslissing", zegt Denis Pavillard, vice-president van de product marketing afdeling voor Logitech toetsenborden en desktops. "De drie nieuwe toetsenborden van Logitech sluiten naadloos aan op de trend waarbij unieke motieven van de consument centraal staan: van het werken (of: spelen) in omstandigheden met weinig licht tot het optimaliseren van comfort wanneer mensen met een notebook werken: de drie nieuwe toetsenborden zijn bij uitstek geschikt voor het vervullen van bijzondere wensen."
Met het Logitech Illuminated Keyboard kan je probleemloos in het donker of bij schemerlicht werken. De aanduidingen op de toetsen zijn onder alle invalshoeken zeer duidelijk verlicht, en dit door een nieuwe technologie van microlens reflectoren, een meerlaags verfproces en laser etching. Deze achtergrondverlichting is bovendien instelbaar.
Het transparante, ultradunne frame van het Logitech Illuminated Keyboard (9.3 mm) zorgt ervoor dat het toetsenbord een elegante verschijning is op het bureau. Vorm en functie zijn optimaal gebalanceerd. Zo heeft het toetsenbord een volledige toetsen lay-out (inclusief numeriek toetsenbord), een zachte steun voor de handpalm en een volledige rij met F-toetsen alsmede diverse media- en volumebedieningsknoppen voor entertainment toepassingen.
Dit Logitech Illuminated Keyboard en het eveneens nieuwe diNovo Keyboard for Notebooks zijn voorzien van het Logitech PerfectStroke systeem, een innovatief systeem dat het typen comfortabeler, vloeiender en stiller maakt. PerfectStroke zorgt ervoor dat de toetsen tot 3.2 mm ingedrukt kunnen worden in tegenstelling tot 2.2 mm, de afstand van een standaard notebook toetsenbord. Hiermee biedt het toetsenbord verbeterd comfort tijdens het typen omdat de gebruiker meer feedback heeft en zodoende minder fouten maakt tijdens het typen. Speciale microvering (‘scissors’) zorgt ervoor dat de weerstand evenredig over het toets-oppervlak verdeeld wordt. Zelfs als de gebruiker de rand van een toets aanraakt, dan voelt de toetsaanslag hetzelfde als in het midden van een toets.
Het grote verschil tussen het Logitech Illuminated Keyboard en het diNovo Keyboard is dat het diNovo een wireless desktop board is.
Voor de desktop gebruikers heeft Logitech het Cordless Desktop S520 klavier. Dit mat zwarte / grijskleurige toetsenbord is subtiel afgerond en heeft een ronde steun voor de handpalm. Daarnaast heeft het bord een full-size toetsen layout, maar is tegelijkertijd ook zeer compact. De bijhorende high-performance draadloze laser muis levert exceptionele precisie en soepele bediening in vergelijking met klassieke optische muizen.
De nieuwe toetsenbord-muiscombinatie combineert het gemak van een lange batterijlevensduur van de muis (acht maanden) met een lange batterijlevensduur van vijftien maanden voor het toetsenbord. Verder biedt de desktop eenknopstoegang tot Word®, Excel® en een internetbrowser. Het is ook mogelijk om andere favoriete applicaties direct op te roepen. Vier aanvullende, programmeerbare F-toetsen bieden extra mogelijkheden. Diverse mediaknoppen (en volumebediening) maken het starten van diverse soorten media, het bekijken van foto’s en luisteren naar muziek mogelijk (alleen na installatie van de software, gratis verkrijgbaar via onderstaande link).
http://www.logitech.com/index.cfm/keyboards/keyboard_mice_combos/devices/4678&cl=be,nl
http://www.logitech.com/downloads




Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


RIM BRENGT EERSTE BLACKBERRY UIT DIE JE DICHTKLAPT
Tot hiertoe waren de Blackberry (door velen ook Crackberry's genoemd, omdat zij zo verslavend werken) toestellen allemaal uit één stuk gemaakt. NOgal breed in de hand, dat wel, maar duidelijk en overzichtelijk. Maar blijkbaar hebben sommige gebruikers echt een voorkeur voor een mobiele telefoon met een "flip" deksel, de zogenaamde clamshell modellen - mogelijk omdat je zo'n telefoon echt kan dichtklappen, en zo een duidelijk einde aan een gesprek kan maken.
En op aandringen van die gebruikers heeft RIM nu dus een toestel gemaakt met klapdeksel, de Pearl Flip. Het bevat een extern LCD scherm waarmee je een preview krijgt van je mails, sms'jes en gesprekken. Flip je de telefoon open dan krijg je een groter scherm met een Qwerty klavier, zoals je gewoonlijk ziet bij de Blackberry.
Verder bevat het toestel quad-band, en kan hij ook verbinden met EDGE datanetwerken. De Pearl Flip heeft bovendien een stereo koptelefoon, en uiteraard de nodige media players software voor muziek en filmpjes. Je kan de muziek op uitneembare MicroSD geheugenkaartjes opslaan, die tot 16 GB groot kunnen zijn. Dat dus voor de "gewone" gebruiker - de zakelijke gebruiker zal dan weer zijn gading vinden in de DataViz Documents to Go software, waarmee je documenten van MS Word, Excel en PowerPoint kan openen en bewerken.
Een leuk toestel, lijkt het ons. Er is een hele wereld buiten de iPhone, niet?
http://www.pcworld.com/article/150889/article.html?tk=nl_dnxnws
http://www.blackberry.com/select/blackberrypearlflip/

3M BRENGT EERSTE ZAK-PROJECTOR UIT
Een presentatie geven vergt zo'n hele verhuis, projectoren, schermen, enz. En daarom is het volgende bericht wellicht een hele verademing voor mensen die regelmatig presentaties geven moeten.
3M heeft namelijk een projector uitgebracht die je gewoon in je zak kan steken, de MPro 110 mini. Je kan de beelden gewoon projecteren op elk tamelijk glad (en bij voorkeur wit) oppervlak - een muur, maar ook een wit laken of een stuk wit papier. Je zou hem zelfs kunnen gebruiken als een goedkoop hometheater, om film voor de hele familie te vertonen. De projector zal 359 dollar kosten, maar bevat geen luidspreker. 3M hoopt de projector over een goed jaar ook te kunnen inbouwen in mobieltjes. Dat zou pas handig zijn!
http://www.popsci.com/gear-%2526-gadgets/article/2008-09/3m-launches-first-pocket-projector

NIEUWE MOBIELTJES VAN HTC: TOUCH HD EN 3G
Van het Android front (het besturingssysteem voor de mobiele telefoon dat er kwam onder auspiciën van Google) is er weer nieuws: het eerste toestel zou nog volgende maand in de VS op de markt gebracht worden. Wij zijn alvast erg benieuwd, vooral om te horen hoe de prestaties zijn in vergelijking met de iPhone.
Ondertussen brengt HTD toch nog enkele nieuwe toestellen uit. Om te beginnen de HTC Touch HD, een smartphone met heel wat mobiel amusement en multimedia. ER zit een 3,8 inch (9,5 cm) groto VGA breedbeeldscherm aan, een een camera van 5 megapixel met autofocus. Ideaal dus voor voor de gewone burger die wat muziek wil op zijn mobieltje, een foto wil maken, en snel wil internetten. Aan boord zit verder de TouchFLO 3D, de interface die je snel en gemakkelijk toegang geeft tot je adresboekje, je tekstberichten en multimedia.
Het belangrijkste echter: snelle downloads. Volgens HTC zou er een downloadsnelheid bereikt kunnen worden die 18 keer hoger ligt dan de standaard 3G. Daardoor zouden internetpagina's dan ook supersnel geladen worden, kan je Google Maps gemakkelijk raadplegen, videofilmpjes van YouTube zonder horten en stoten bekijken. Dit toestel komt in het 4e kwartaal 2008 uit en zal 649 euro kosten.
Een tweede toestel, dat eveneens vanaf oktober beschikbaar is, is wat goedkoper: je moet maar 399 euro neertellen voor de HTC Touch 3G. Dat is een aanraaktoestel met dezelfde downloadsnelheden als het vorige toestel, waarmee je kan surfen op het internet, Google Maps bekijken, en zelfs het nieuws volgen met de geïntegreerde RSS reader.
Wat het grote prijsverschil veroorzaakt tussen beide toestellen? Het geheugen van het HD toestel is groter (512 MB Flash, 288 MB RAM tegen over 256 MB flash en 192 MB RAM; beide toestellen bieden de mogelijkheid om het geheugen uit te breiden met een microSD kaart, maar bij het HD toestel zit dat inbegrepen. Het HD toestel heeft een betere camera, groter scherm, en WiFi. Maar anderzijds heeft het 3G toestel een iets langere duur van de batterij.
http://www.htc.com/www/product.aspx?id=64790
http://www.htc.com/www/product.aspx?id=63744

DRAAGBARE TECH: GEEK CHIQUE DIE JE MOET HEBBEN!
De technologie blijft niet beperkt tot onze gadgets en computers, maar sijpelt steeds meer andere aspecten van ons dagelijkse leven binnen, zoals onze kledij.
Bij CIO vonden wij een prachtige fotoreportage met enkele mooie voorbeelden van zulke "draagbare" tech. Zo is er het Celio Club kostuum, een vernuftige houder die ingewerkt is in het vest van een kostuum. Er zijn speciale zakjes op de iPod te bevatten, en er is zelfs een speciaal touchpad in textiel, om volume enz. van de iPod te controleren. Een chique kostuum, met toch de luxe om gemakkelijk je iPod te bedienen.
Verder vind je er
- t-shirts die LED's bevatten, zodat zij een boodschap kunnen uitsturen door op te lichten in een bepaald patroon
- een doe het zelf pakket, de Lilypad Starter Kit, bestaande uit een microcontroller die je in je kledij kan naaien, naast andere onderdelen zoals energiebron en licht sensor. En dan ga je maar aan de slag - je kan bijvoorbeeld je kledij laten zingen wanneer bijeengeknepen, enz. Een praktische toepassing daarvan is een jasje met richtingaanwijzer - naargelang je links of rechts afslaat, zullen er lichtjes links of rechts op het jack oplichten.
Absoluut fascinerend, deze reportage!
http://www.cio.com/special/slideshows/wearable_tech/index

JOBO PHOTOGPS: FOTO'S GEOTAGGEN, ZELFS AL HEEFT JE CAMERA GEEN EIGEN GPS
Steeds vaker zie je camera's die ook een ingebouwde GPS hebben. Want dat is superhandig: meteen kan bij de digitale informatie bij elk beeld ook de geografische locatie gevoegd worden, zodat je niet alleen altijd weet wanneer de foto genomen werd, maar ook waar. Bovendien kan je zo de foto gemakkelijk op fotosites zetten als Flickr, en worden zij meteen gekoppeld aan de juiste geografische locatie.
Maar wat als je zelf geen camera hebt met ingebouwde GPS? Dan bestaat er ook een oplossing. JOBO AG, dat allerlei randapparatuur maakt voor camera's, heeft een GPS ontvanger uitgebracht die je kan aansluiten op je camera. De photoGPS, die 159 dollar moet kosten, capteert de rauwe GPS data, alsook de tij, en slaat dat op het ingebouwde geheugen van 128 MB. Die informatie kan dan via meegeleverde software gebruikt worden om data te koppelen aan foto's die je overzet naar WIndows of Mac.
Knap gevonden!
http://news.cnet.com/8301-17938_105-10044460-1.html?tag=nl.e433





Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.be



Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop



[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Persoonsgegevens van miljoenen Nederlanders illegaal verhandeld, o.a. voor direct marketing
http://xmail.idg.nl/optiext/optiextension.dll?ID=r9tpx6Q4A1qB9rWaLhrrrs

*** Nederlandse autoriteiten rollen een piratenbende op
http://xmail.idg.nl/optiext/optiextension.dll?ID=hRfzbS8UmJgnRhMwdrhhhu

*** Tieners beschouwen hun mobieltje als een onmisbaar gebruiksvoorwerp
http://ct.cnet.com/clicks?t=71154632-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&brand=NEWS&s=5

*** Apple brengt Mac OS X 10.5.5 uit
http://ct.cnet.com/clicks?t=71154630-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&brand=NEWS&s=5

*** SanDisk zegt neen tegen overnamebod van Samsung
http://www.pcworld.com/article/151159/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Op verzoek van Adobe heben twee beveiligingsexperten hun toespraak over "clickjacking" afgezgd, omdat het een gevaarlijke bug in Adobe zou openbaren
http://www.pcworld.com/article/151146/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Nu ook versies voor Linux en Mac van Google Chrome.
http://www.journaldunet.com/solutions/breve/international/31445/des-versions-linux-et-mac-de-google-chrome.shtml

*** SD kaarten zullen binnenkort gemeengoed worden in mobieltjes, dankzij een nieuwe standaard die problemen moet verhelpen zoals het energieverbruik en het opstarten.
http://update.techweb.com/cgi-bin4/DM/y/hBLxc0GN8NU0G4W0GqET0El

*** ASUS verspreidt software cracks en vertrouwelijke documenten op de herstel DVD's die geleverd worden bij laptops, zo meldt het Britse PC Pro.
http://www.hardware.info/nl-BE/news/ymiclJqRwpmaa5Y/ASUS_distribueert_illegale_software/
http://www.hardware.info/images/news/winrar_screenshot.jpg

*** Stilaan worden betalingen in cash helemaal weggedrukt door betaalkaarten. Maar hoe lang zullen die nog meegaan? Niet lang, als het van de Britse kredietverstrekker Barclaycard afhangt.
http://netto.tijd.be/vrije_tijd/gadgets/Zo_betaal_je_in_de_toekomst....8037190-1771.art



Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



PORNOPHONIQUE - THE PROCACCI REMIXES EN 8-BIT LAGERFEUER
[elektro] Een interessant concept: Lagerfeuer is de originele plaat, met elektro muziek, en The Procacci remixes zijn herbewerkingen die er een hele andere dimensie aan toevoegen. Vergelijk bijvoorbeeld "Lemmings in love" op beide platen. Moeilijk om te zeggen wat het best is: de originele song, of de remix!
Zoals gewoonlijk bij Jamendo zijn beide albums volledig gratis te downloaden.
http://www.jamendo.com/en/artist/pornophonique
http://www.jamendo.com/en/album/7505

SERGIO NADDEI
[klassiek] Af en toe moet het kunnen: een beetje klassiek tussen al dat pioanogeweld. Alhoewel dit niet de "echte" klassiek is, wel avantgarde. Een genre waarin je het niet gauw meemaakt dat een artiest of groep zijn opname gratis weggeeft via een site zoals Jamendo. Niet iedereen zal zulke avantgarde kunnen appreciëren, maar het is eigenlijk echt mooie landschapmuziek, gemaakt met klassieke instrumenten.
http://www.jamendo.com/en/album/30434

TAYA WOODEN - MONE ZION
[Reggae] Heerlijke en eerlijke reggae. Vrolijk en opgewekt, goed gemaakt. De kwaliteit van de opname kon iets beter misschien, maar ons hoor je niet klagen. Zoals gewoonlijk kan je het hele album downloaden.
http://www.jamendo.com/en/album/7538
http://www.jamendo.com/en/download/album/7538

TALCO - COMBAT CIRCUS
[folk/ska] Erg snelle muziek. Alle instrumenten komen aan bod, van blazers tot basgitaren. Een genre waarbij je niet meteen Italiaans gezongen woorden zou verwachten, en toch is het zo. Keihard met momenten, zoals in La Sedia Vuota, pure ska zoals in Combat Circus en Tortuga. In elk geval professionaliteit ten top. Een aanrader!
http://www.jamendo.com/en/album/4818
http://www.jamendo.com/en/download/album/4818

EHMA - LES ADIEUX À BLANE-EST
[new age] Landschapmuziek die rustig voortkabbelt. Heel ontspannend, maar toch niet vrijblijvend. Originele composities, soms lieflijk, soms dromerig, soms ontroerend. Heerlijke muziek...
http://www.jamendo.com/en/album/30181
http://www.jamendo.com/en/download/album/30181


Netties werkt samen met:



EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Als je altijd doet wat je altijd gedaan hebt,
dan zal je altijd krijgen wat je altijd gekregen hebt
- spreuk -




De nieuwe oogst



HET GEHEUGEN VAN NEDERLAND
Onderschat, dat is het minste wat je van deze site kan zeggen. Hier kan je immers het digitale "geheugen" doorzoeken van 62 instellingen, van het Amsterdams Historisch Museum, het Persmuseum, Prentenkabinet Leiden, tot het Zijper museum en de Zuiderzee Museum. Samen goed voor 67 collecties, met 372.576 beelden. Om te ontdekken!
[Taal: Nederlands]
http://www.geheugenvannederland.nl/?/nl/instellingen/

HOT PATTERNS
Waar is de tijd van de knippatronen die je overtekende met speciaal patroonpapier en dan uitlegde op de stof die je gekozen had... Uiteraard bestaat er nu ook een websites waar je zulke patronen bestellen kan, zoals deze, Hot Patterns. Je vindt er niet alleen kledingsstukken, maar ook accessoires zoals handtassen, en patronen voor beginners ("easy sew"). Deze patronen worden opgestuurd, let dus wel even op de verzendingskosten.
[Taal: Engels]
http://www.hotpatterns.com/shipping-info
http://www.hotpatterns.com/

PHOTOSHOP LEREN IN 1 WEEK
Een van de meest gebruikte beeldbewerkers is ongetwijfeld Photoshop. Ongelooflijk uitgebreid, maar tegelijkertijd ook onoverzichtelijk voor de beginner. Daarom is een site als deze een reddende engel: hier leer je namelijk Photoshop in amper een week tijd onder de knie te krijgen.
[Taal: Engels]
http://elitebydesign.com/how-to-master-photoshop-in-just-one-week/

OMGILI: WAT ZEGGEN DE MENSEN?
Een interessante site: hier vind je namelijk uit wat de mensen zoal zeggen over een bepaald onderwerp, en krijg je ook een statistiek die vertelt hoe vaak er over dat onderwerp iets verscheen op het web. Er wordt dan ook voornamelijk in forums gekeken, wat dit tot een interessante site maakt voor wie bijvoorbeeld computerproblemen wil oplossen.
Je kan zoeken bij: Discussions, Reviews (besprekingen), Buzzz. Tussen haakjes: zal het je verbazen dat deze site sinds kort eigendom is van Google?
[Taal: Engels]
http://www.omgili.com/
http://google.omgili.com/

DANCE MAT TYPING

Om de kids te leren typen. Het is wel in het Engels, en voor een Qwerty klavier, maar heel leuk gebracht, met allerlei al te gekke personages die de kids begeleiden. Wie van onze lezers kent een Nederlandstalig equivalent?
[Taal: Engels]
http://www.bbc.co.uk/schools/typing/

THE GNOMON WORKSHOP
De website van een groot opleidingsinstituut voor artiesten in de amusements- en designindustrie. Hier vind je dvd's die je bepaalde technieken uitleggen om te tekenen, beeldhouwen, maar ook om software onder te knie te krijgen om die beelden digitaal uit te werken. Een site die een bezoek waard is, omdat je hier echt een blik achter de schermen van de artiesten krijgt.
[Taal: Engels]
http://www.thegnomonworkshop.com/

ICONLOOK
Op zoek naar enkele leuke icoontjes die je kan gebruiken voor je website? Dan is dit wel het aangewezen adres. Hier vind je erg trendy icoontjes, in allerlei categorieën. Downloaden is volledig gratis!
[Ttaal: Engels]
http://www.iconlook.com/popular.icon

POISSON ROUGE
Nog een heerlijke site voor kids. Het lijkt een beetje op Tic-Tac, echt voor kids gemaakt dus. De makers van de site hebben op de "Mode d'Emploi" rubriek geschreven dat er eigenlijk geen instructies zijn voor de site, omdat de meeste mensen toch de instructies niet lezen, en de kids niet eens kunnen lezen, en bovenal geen instructies nodig hebben. Zij willen enkel klikken en ontdekken. En dat kan op deze site volop! Een pracht van een site, die de kids uren bezig zal houden.
[Taal: Frans]
http://www.poissonrouge.com

WOORDENBOEKEN ONLINE
Erg interessant: een site waarop je links vindt naar woordenboeken voor alle mogelijke talen ter wereld. Van Arabisch, Baskisch, tot Nepalees en Yiddish. Voor het Nederlands (Dutch) vonden wij o.a. een link naar Rijmwoorden, FiDict (financiële woorden), en vertalers Engels/Nederlands voor organische hemie, botanische termen, medische termen.
[Taal: Engels]
http://www.multilingualbooks.com/onlinedicts.html

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: ACHTERHETNIEUWS
Een Vlaamse site met achtergrond bij actuele nieuwsfeiten; de informatie is degelijk maar helaas enkel toegankelijk voor wie een abonnement neemt, dat tussen haakjes niet goedkoop is (89 euro per jaar), en waarvoor niet duidelijk is hoeveel nummers je hiervoor in ruil krijgt. (Bron: Wim W)
[Taal: Nederlands]
http://www.eulalie.eu/eula_rpa/

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: YAHOO!
Sinds kort heeft Yahoo ook een Nederlandse zoekpagina. Je kan er NL nieuws zoeken, op het web of afbeeldingen zoeken, en ook geavanceerd zoeken. Een uitstekende tool die veel meer gerichte antwoorden lijkt te geven van Google - een keuze tussen kwantiteit en kwaliteit lijkt het ons. (Bron: Wim W)
[Taal: Nederlands]
http://nl.search.yahoo.com/
http://nl.yahoo.com/

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: KAATJE VAN KETNET
Een site voor de kids: spelletjes, achtergrond bij de tv-programma's, enz. De spelletjes zijn uiteraard pedagogisch verantwoord, om bijvoorbeeld de hand-oog coördinatie de stimuleren, kleuren te leren, geluiden te leren en dingen te ontdekken. Met de herfst voor de deur de ideale site om met het kleintje op de schoot wat te computeren.
[Taal: Nederlands]
http://kaatjeouders.ketnet.be/plezier/spelletjes/
http://www.ketnet.be/kaatje/#/startscene/

VRIJDAG MULTIMEDIA: MEDIJATE
Een site vol supersnel ladende multimedia, met een tintje flower power, wat horoscopen, maar vooral kunstig uitgedachte kunstige beelden. Een intrigerende site, waarvoor je geen joint nodig hebt om in hogere sferen te raken...
[Taal: Engels]
http://www.larrycarlson.com/medijate/index2.htm

VRIJDAG MULTIMEDIA: TOONCRISIS
Een lekker online spelletje waarbij je met de muis je geweer richt, en dan al klikkend de vijand neerschiet. De vormgeving is leuk, de muziek lekker ophitsend, en spelen maar!
[Taal: Engels]
http://www.tooncrisis.com/

VRIJDAG MULTIMEDIA: ELLIOTT ERWITT

Een goede fotograaf heeft oog voor ongewone situaties, beelden. Dat bewijst fotograaf Elliott Erwitt met foto's van hondenpoten, drinkwaterfonteintjes voor blanken en "kleurlingen", enz. Prachtige zwart-witbeelden. Een aanrader.
[Taal: Engels]
http://www.elliotterwitt.com/lang/en/index.html


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://leefwijzer.wordpress.com - http://hoorspel.wordpress.com



Bij de collega's



*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multi-media/
- Videotheek als avondwinkel
LEIDEN - Het aantal videotheken is in twee jaar tijd met een kwart afgenomen. De verhuurmarkt heeft last van aantrekkelijk geprijsde koop-dvd's,...
http://www.ad.nl/economie/2624385/Videotheek_als_avondwinkel.html
- Even mobieltje bij Febo 'snacken'
AMSTERDAM - Even een mobieltje 'snacken'. Telfort verkoopt sinds vandaag vanuit het snackloket van de Febo...
http://www.ad.nl/multi-media/2624381/Even_mobieltje_bij_Febo_snacken.html
- Hyves website van het jaar
ROTTERDAM - Vriendensite hyves.nl is door de Nederlandse internetters uitgeroepen tot Website van het Jaar....
http://www.ad.nl/multi-media/2623945/Hyves__website_van_het_jaar.html

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.dedigitalerevolutie.tv/
- Mobiel internet op je laptop
E-mailen en internetten met je laptop, overal in Nederland, dat gaat het beste als je gebruik maakt van het breedbandige mobiele telefoonnetwerk.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=24385
- Desktop PC met touchscreen
De Shuttle D10 is een desktop PC die je kunt bedienen via een 7 inch touchscreen.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=24384
- Superklein en superzuinig
Het is onvoorstelbaar hoe klein de fit-PC Slim is. Toch is het een volwaardige Windows/Linux PC.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=24382

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Digitaal fotoboek erg populair
Foto’s laten afdrukken wint aan populariteit. De gemiddelde bestelling is gestegen van 30 analoge foto’s naar 100 digitale foto’s, terwijl de vraag naar ...
http://www.elektro.be/ez/artikeldetail.php?artid=3530
- Design usb-speakers van LaCie zijn stekkerklaar
Na het succes met de FireWire speakers doet LaCie opnieuw een beroep op de Parijse productdesigner Neil Poulton voor het ontwerp van usb-speakers. De ...
http://www.elektro.be/ez/artikeldetail.php?artid=3522
- Trendspotting: Photokina 2008
De tweejaarlijkse beurs Photokina is zowat de belangrijkste showcase van nieuwe producten en trends op het vlak van fotografie en film. Dit jaar gaat ...
http://www.elektro.be/ez/artikeldetail.php?artid=3529

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Eerste telefoon met Google Android voor eind september
Google verwacht veel van de eerste GSM uitgerust met Android, haar eigen OS voor GSM’s. Het eerste toestel komt er 23 september aan, heet Dream en wordt gecommercialiseerd door T-Mobile.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=18844&style=34360
- Apple geeft tips om bugs tussen iTunes 8 en Vista te vermijden
De 2.1 update voor iPhone valt samen met de release van iTunes 8. Gebruikers van Vista ondervonden problemen met deze updates. Maar Apple roept op om toch nog gebruik te blijven maken van de software.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=18843&style=34360
-De bêta versie van Windows 7 is voorzien voor eind dit jaar
Windows Vista zal sneller dan verwacht opgevolgd worden door Windows Seven. Het lang verwachte OS is al ingeschreven op de twee grootste conferenties van Microsoft komende herfst.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=18839&style=34360

*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
- Microsoft verlaagt prijs van Europese Xbox 360
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/games--fun/microsoft-verlaagt-prijs-van-europese-xbox-360.cfm
- Wi-Fi hotspots: Surfen op verplaatsing
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/internet/wi-fi-hotspots-surfen-op-verplaatsing.cfm
- Overclocking all over the place
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/games--fun/overclocking-all-over-the-place.cfm

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- Zoek werk via je gsm: MobileWeb bouwt mobiele website voor VDAB
MobileWeb, een dochterbedrijf van het Brussels E-Zone, heeft een mobiele website gelanceerd voor de VDAB.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=4628
- Google Chrome doet het goed op vlak van marktaandeel
Chrome, de nieuwe browser die zoekgigant Google onlangs voor het grote publiek introduceerde, is tot dusver een succes.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=4631
- Grote online schattenjacht bij ViaMichelin.com
ViaMichelen organiseert nog tot 5 oktober een ‘Treasure hunt’ via zijn webstek. De actie startte begin deze maand.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=4616


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- Hele boze gamers
http://computertaal.info/2008/09/19/hele-boze-gamers/
- Downtime e-mail nog altijd plaag voor IT-managers
http://computertaal.info/2008/09/19/downtime-e-mail-nog-altijd-plaag-voor-it-managers/
- Rot Fruit voor je vensters
http://computertaal.info/2008/09/16/rot-fruit-voor-je-vensters/

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- T-Mobile introduceert Android-smartphone ook in Europa
De T-Mobile G1 met het nieuwe Google-besturingssyssteem Android komt naar Europa. Dat heeft het hoofdkantoor van T-Mobile in Duitsland aan Tweakers.net bevestigd. De officiële aankondiging is dinsdag op een persconferentie in New York
http://tweakers.net/nieuws/55751/t-mobile-introduceert-android-smartphone-ook-in-europa.html
- Filmpje toont nieuwe smartphones Nokia
http://tweakers.net/nieuws/55754/filmpje-toont-nieuwe-smartphones-nokia.html
- Symbian: beter geen Linux op telefoons
http://tweakers.net/nieuws/55750/symbian-beter-geen-linux-op-telefoons.html



De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


VIJF TIPS VOOR EEN GESLAAGDE VERZENDING VAN DE NIEUWSBRIEF
Deze reeks tips is eigenlijk bestemd voor mensen die zelf een nieuwsbrief verzenden - zoals wij met Netties doen. Doordat er zoveel spam circuleert op het web, worden er steeds meer maatregelen genomen om spam tegen te houden. Maar die maatregelen zorgen er ook steeds vaker voor dat nieuwsbrieven tegengehouden worden, zelfs al zijn ze uitdrukkelijk aangevraagd door de gebruiker. Deze tips moeten dat verhinderen, of het nu gaat om het verzenden van een commerciële boodschap, of een nieuwsbrief met berichten zoals Netties.
Steeds meer adverteerders hebben gegevensbanken aangelegd met e-mailadressen, en de internauten krijgen dan ook vaak commerciële boodschappen die zij als ongewenst beschouwen. Velen vinden het gemakkelijker om zo'n boodschap dan als "spam" te markeren in hun spamfilter, in plaats van zich af te melden op de verzendlijst. Die vermelding wordt door de spamfilters doorgegeven aan de grote spam-database, zodat uw mail ook bij andere internauten gemakkelijker als spam gemarkeerd wordt.
Wat zijn de redenen waarom een gebruiker uw mail als spam markeert?
- Het gebrek aan doeltreffendheid van uw boodschap
- De té agressieve commerciële druk van de adverteerder
- De desinteresse van de bestemmeling voor een informatie die hij nochtans zelf gevraagd heeft
- Een gebrek aan duidelijkheid over de verzender
- De procedure voor het uitschrijven die niet duidelijk zichtbaar is, of zelfs ontbreekt in de mails
- De internaut heeft zich ingeschreven zonder zich hiervan bewust te zijn, via een onduidelijke "opt-in" formule.
Wat te doen dus? Zorgen voor een duidelijke uitschrijf-procedure in elke nieuwsbrief; eerlijk spel spelen bij het verzamelen van adressen voor de nieuwsbrief; de frequentie van de nieuwsbrief evenredig te maken met het belang van de nieuwsberichten erin; en vooral: trachten de nieuwsbrief persoonlijk te maken - en daar bedoelen wij niet mee dat je de naam van de bestemmeling in de mail moet vermelden, maar wel dat je het aanbod, de berichten in je nieuwsbrief zo gericht mogelijk afstemt op je bestemmeling, zodat je boodschap hem echt interesseert.
http://www.journaldunet.com/ebusiness/crm-marketing/dossier/5-cles-pour-optimiser-la-delivrabilite-de-ses-e-mails/maintenir-la-desirabilite-des-e-mails.shtml

VIJF TIPS VOOR EEN GESLAAGDE VERZENDING VAN DE NIEUWSBRIEF
2. Schrijf niet als een spammer
De beste manier om te voorkomen dat je als spammer beschouwd wordt, is te vermijden de methodes te gebruiken die zij ook toepassen. Het is soms zelfs nodig om eerst als spammer te denken, om dan op juist de tegenovergestelde manier te werk te gaan.
- Vermijd sommige woorden, omdat die er voor zorgen dat de mail gemakkelijker als spam gemarkeerd worden door de spamfilters. Zulke woorden zijn o.a. gratis, geschenk, of sexueel getinte woorden of medicijnen à la Viagra. Ook de term "klik hier" wordt afgeraden.
- Ook sommige vormen van punctuatie moet je vermijden: gedachtenpuntjes, uitroeptekens, alsook speciale tekens. Schrijf bijvoorbeeld euro in plaats van het euroteken te gebruiken. Schrijf ook geen hele woorden in hoofdletters.
- Het onderwerp van de mail dat je invult in de subject lijn, verdient speciale aandacht, omdat dat goed bekeken wordt door de spamfilters. Zorg voor een duidelijk onderwerp, zoals "nieuwsbrief bedrijf XYZ voor 15 september" - het onderwerp is immers de voornaamste indicatie waarop je lezers afgaan om te beslissen de mail te openen of niet. Ook hier tellen de regels van de punctuatie, de uitroeptekens, hele woorden in hoofdletters, maar dar komt nog bij dat het gebruik van accenten in het onderwerp van een mail afgeraden wordt.

VIJF TIPS VOOR EEN GESLAAGDE VERZENDING VAN DE NIEUWSBRIEF
3. de juiste code
Men moet niet alleen de juiste woorden kiezen voor zijn nieuwsbrief, zodat die optimaal als gewenst overkomt, en niet als opdringerig; men moet echter ook zijn code optimaliseren. Die draagt er immers toe bij dat de mailsystemen en de spamfilters uw boodschap ontvangen of tegenhouden. Het beste is om de HTML code zo simpel mogelijk te houden. Dat houdt in:
- Een evenwicht tussen tekst en afbeeldingen. Teveel afbeeldingen in een e-mail werkt in het nadeel. Soms komt men in de verleiding om een mail te versturen die volledig uit afbeeldingen bestaat, om zo getrouw mogelijk de papieren campagne na te bootsen. Maar denk er dan wel aan dat een groot gedeelte van de webmails en de mailclients afbeeldingen niet vertonen, zodat uw boodschap verloren gaat. Zorg ook voor het "alt" attribuut van de afbeelding - zelfs wanneer de afbeelding geblokkeerd zou worden, kan u hiermee toch nog iets van uw boodschap doorgeven.
- Doet u een verwijzing naar een webadres, gebruik dan niet het IP adres, wel de url met domeinnaam enz. Probeer er ook voor te zorgen dat link en de titel die naar de link verwijzen overeenkomen.
- Voeg geen bijlagen bij uw mail. Wanneer een internaut een mail krijgt met een bijlage van een bestemmeling die hij niet of niet goed kent, is zijn eerste gedachte dat het om een virus gaat. Stuur de afbeeldingen dus niet mee als bijlage, maar laat ze ophalen op een server bij het openen van de mail.
- Vermijd elke vorm van dynamische programmering of rich media in de mail, zoals Javascript, ActiveX of Flash. Flash filmpjes zijn dus niet toegestaan. Vermijd ook externe stylesheets.
- Verzend de mail altijd als "multipart", dat wil zeggen dat zij zowel een tekst als een html-versie bevat. Dat is vooral belangrijk voor BtoB campagnes, waarbij de bestemmelingen niet altijd over een mailclient beschikken die de html code correct kan interpreteren.

VIJF TIPS VOOR EEN GESLAAGDE VERZENDING VAN DE NIEUWSBRIEF
4. Uw adressenbestand goed onderhouden
Een klein bestand met actieve contacten die reageren, is veel meer waard dan een bestand met veel meer adressen, dat achter niet onderhouden wordt. Want in dat laatste geval worden mails verstuurd naar adressen die niet meer bestaan, en dat verhoogt dan weer het risico dat de afzender geblokkeerd wordt door de spamfilters.
Veel bedrijven die e-mailings versturen naar hun klanten of toekomstige klanten hebben heel wat "slapende" adressen in hun bestand - adressen die niet meer bestaan of al lang niet meer gebruikt worden). Het feit dat een bepaalde mail niet geopend wordt door de bestemmeling, bepaalt mee of de mail geklasseerd wordt als spam. Om het aantal slapende adressen moet men regelmatig een campagne houden om de adressen te reactiveren.
http://www.journaldunet.com/ebusiness/crm-marketing/dossier/5-cles-pour-optimiser-la-delivrabilite-de-ses-e-mails/entretenir-l-hygiene-de-sa-base.shtml

VIJF TIPS VOOR EEN GESLAAGDE VERZENDING VAN DE NIEUWSBRIEF
5. De goede partner vinden
Wie een nieuwsbrief moet versturen naar een echt groot adressenbestand (meer dan 20.000 adressen), dient absoluut beroep te doen op een bedrijf dat hem/haar helpt bij de verzending. Hierbij is het noodzakelijk dat u op voorhand controleert of dit dienstverlenend bedrijf goede contacten heeft met de providers en zich niet bezighoudt met het verzenden van spammails voor andere klanten; de mails zullen immers afkomstig zijn vanop het IP adres van deze dienstverlener, en als dit IP adres bij de providers bekend staat als een bron van spam, en dus op de zwarte lijst staat, dan zou uw mail wel eens in de doofpot kunnen verdwijnen!
Sommige dienstverleners bieden de optie aan om een apart IP adres te reserveren voor één bepaalde klant. Anderen laten één IP adres delen door verschillende klanten voor de verzending van e-mails. Zijn dat nieuwsbrieven met een goede reputatie, dan kan u van deze reputatie meegenieten. Vraag dus aan de dienstverlener inzage in de "medebewoners" van dit IP adres.
Zo'n dienstverlener kan bovendien nog bijkomende tools aanbieden. Zij kunnen bijvoorbeeld over een router beschikken die "feedback loops" biedt tussen de uitgever van de webmail en de providers, en waarmee de bestemmelingen die de mail als "spam" klasseren, automatisch uitgeschreven worden op de nieuwsbrief. Andere dienstverleners hebben dan weer akkoorden met derden, die ervoor zorgen dat de boodschap wel degelijk in de inbox van de bestemmeling komt, en niet in de spambox.
Deze reeks tools wordt elke dag nog uitgebreider, nu steeds meer bedrijven beroep doen op mailings die naar grote adressenbestanden verstuurd worden.
http://www.journaldunet.com/ebusiness/crm-marketing/dossier/5-cles-pour-optimiser-la-delivrabilite-de-ses-e-mails/choisir-le-bon-prestataire.shtml

Voor deze rubriek danken wij
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html



Van alles halen, (bijna) niets betalen...



OUTLOOK BACKUP ASSISTANT
Windows all - 1,7 MB - shareware (30 dagen probeerversie)
Met dit progje kan je backups maken van de PST-data van je Outlook, de e-mail contacten, het Windows adresboekje, handtekeningen en filterregels, enz.
http://www.priotecs.com/en/index.php

eID READER
Een verbeterde eID reader. Met deze software kan je foto en data van de eID naar het klembord exporteren, naar Excel of naar een tekst, je kan ook opmerkingen bewaren, enz. (Met dank aan lezer Ben de Cat)
http://www.hetnetop.be/eidreader/

ASHAMPOO CLIPFISHER
Windows XP/2000 - 11,55 MB - shareware met probeerversie ($14,99)
Een progje om op een heel simpele wijze video's van videosites zoals YouTube, Google Video, Metacafe en co kan downloaden om op je eigen computer op te slaan. Alles wat je moet doen is de url van het filmpje in het programma in te voeren, en het progje schiet in actie en begint meteen de film naar je harde schijf over te brengen
http://www2.ashampoo.com/webcache/html/1/product_2_0056__.htm.

MEDIACODER MP3/MP4 PLAYER EDITION
Windows all - 10,1 MB - freeware
Met dit progje kan je audio en videobestanden omzetten naar het MP3 pf MP4 formaat om ze op de mobiele player te kunnen afspelen. Er bestaat ook een versie van dit progje voor de iPhone en iPod; die vind je op de tweede link.
http://mediacoder.sourceforge.net/
http://www.chip.de/downloads/MediaCoder-iPhone_iPod-Edition_32846164.html

ALLWAY SYNC

Windows - freeware (voor particulieren en non-profits)
Met dit progje kan je bestanden en mappen tusen verschillende computers en USB sticks. De software is gratis voor particulieren en non-profit organisaties; bedrijven moeten betalen. Je kan de software installeren op zoveel computers als nodig.
http://www.allwaysync.com/

SYSINTERNALS SUITE
Windows all - 9,1 MB - freeware
Een progje voor de sleutelaars: dit is een pakketje tools waarmee je aan de instellingen van Windows kan werken om ze aan je eigen behoeften aan te passen.
http://technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/default.aspx

OUTLOOK BACKUP ASSISTANT
Windows - shareware (ERU 19,95)
Met dit progje kan je niet alleen een backup maken van alle belangrijke gegevens van je Outlook, maar ook van Exchange data en IE favorieten, en Business Contact Manager
http://www.priotecs.com/en/outlook-backup/index.php

HYPERWORDS
All OS - 688 kB - freeware
Deze gratis extensie voor Firefox zorgt ervoor dat elk woord interactief wordt: je selecteert het, waarna Firefox het woord vertaalt, opzoekt in Google, of synoniemen ervan vindt.
http://www.hyperwords.net/

VRIJDAG MACDAG: VLC MEDIA PLAYER 0.9.2
Mac OS X 10.4 - 29,5 MB - freeware
Het komt zo vaak voor: je surft op het web en je download een bestand, maar je kan het niet openen op je Mac. Gelukkig is er de VLC Media Player: die kan zowat elk type multimediabestand openen. Nu is er een update uit, ook voor de Mac.
http://ct.download.com/clicks?t=71156771-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&brand=DOWNLOAD&s=5

VRIJDAG MACDAG: COCKTAIL (LEOPARD EDITION)
Mac OS X 10.5 - shareware $14,95 - 1,61 MB
Met deze tool kan je geavanceerde UNIX functies uitvoeren op je Mac: tools voor het onderhoud, om de interface te verbeteren, enz, en dat alles binnen een gebruiksvriendelijke interface.
http://www.download.com/Cocktail-Leopard-Edition-/3000-2274_4-10781308.html?tag=mncol&cdlPid=10885915

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....



Lezer VRombaut
reageert op ons artikel in de rubriek "Oor":

<<<
"[Oor] Café Nadar - Café Nadar

[Chanson] Muziek die ons bij momenten doet denken aan Gilbert Bécaud met
zijn "Paris s'éveille", maar dan in een moderne versie. Een kruising tussen
rock en chanson, goed gebrachte, echte Franse chansons
"

Inderdaad! maar "Paris s'éveille" is wel van Jacques Dutronc... :-)
Toch blijft Netties mijn meest geliefde e-magazine hoor!

beste groeten
>>>
Bedankt voor de rechtzetting!
~~~~~~~~~~~~~~~~

Lezer Urbain heeft een opmerking over de vele anderstalige sites die wij vermelden:
<<<

Beste Hilde ;

Heel vroeger had ik al eens een mailtje verstuurd met (denk ik ) een link naar iets (weet niet meer wat ).

Nu zie ik hier ook verschillende linken de revue passeren maar bijna altijd is de taal Engels zelfs het Frans is er ook al bij.

Opgemerkt dat er vele personen zijn die je nieuwsbrief lezen maar ook evenveel personen (denk ik ) die graag websites die u voorstelt willen bezoeken en die in het Nederlands geschreven zijn.

Ikzelf ben ook een favoriet van Nederlandstalige websites dat leest gemakkelijker en dan hoef je niet telkens je woordenboek voor vertalingen te gebruiken.

Ik denk wel dat er heel veel Nederlandstalige sites zijn die ook nodige info bevatten die de mensen zou kunnen interesseren.
Groeten; Urbain.

>>>>
Antwoord: onze redactie doet haar best om zo interessant mogelijke sites te vinden en aan onze lezers door te geven. Dat daar veel anderstalige sites bij zijn, is helaas onvermijdelijk. Maar wij nodigen al onze lezers uit om, indien zij een Nederlandstalig equivalent kennen voor bepaalde sites, dat aan ons te melden.
En interessante, Nederlandstalige sites, die mogen onze lezers ons altijd melden! Wij zullen u erg dankbaar zijn....




NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.



Afsluiter
Geef een man een vis, en je geeft hem voedsel voor een dag;
leer hem hoe het Net te gebruiken, en hij valt je wekenlang niet meer lastig.
- variant op een oude spreuk -