Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 26/6/2008 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 12
Nummer 555 van 21/6/2008




Gegroet lezer,

Wij zijn verheugd u aan te treffen op deze langste dag van het jaar. Onze bedoeling is om die, als het weer het toelaat, buiten door te brengen, genietend van de lange avond. En u?

Na de hype van de 3G iPhone verleden week, was er deze week de hype rond Firefox 3, de nieuwe versie van de browser die meteen in de eerste 24 uur dat hij uitkwam meer dan 8 miljoen keer gedownload werd - een record! Hebt u Firefox 3 al op uw computer staan? Laat ons uw ervaringen weten!

Veel leesplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week.

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php




Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.



ELEKTRONISCHE IDENTITEITSKAART VEILIG OF NIET?
Verleden week verschenen er in verschillende kranten alarmerende berichten over de Belgische elektronische identiteitskaart. Die zou namelijk niet veilig zijn, en gemakkelijk gekraakt kunnen worden.
Maar blijkbaar loopt het allemaal niet zo'n vaart. De berichten zouden immers gebaseerd zijn op halve waarheden en loze geruchten. Aan de oorsprong van de kwakkel ligt een evaluatie van de KU Leuven en de Katholieke Hogeschool St. Lieven, die tot de conclusie kwamen dat de kaart enkele materiële problemen vertoonden, zoals het gemakkelijk loskomen van de chip. Bovendien is de chip zelf voldoende veilig, maar zou er een blind vertrouwen heersen in de software om de chip te lezen. Gebruikers zouden bijvoorbeeld op het web hun kaart kunnen gebruiken als identificatie, maar zonder het te weten gelokt worden naar malware sites waar de gegevens van hun kaart dan gelezen kunnen worden.
Met andere woorden: de kaart zelf is veilig, maar het gevaar ligt vooral in een onoordeelkundig gebruik dat de eigenaar van de kaart zelf maakt van de kaart. Opnieuw een kemel van de traditionele media. Gelukkig zijn er de alternatieve media, de bloggers, in dit geval Indymedia, om zo'n kwakkel op te sporen en aan het licht te brengen. Wie beweert daar dat bloggers geen accurate feiten verspreiden, en dat de waarheid enkel te vinden is bij de klassieke media?
http://www.indymedia.be/nl/node/28068

NIEUWE WOORDJES LEREN: SPIT
Je kent al spam: ongewenste reclameboodschappen via e-mail. Maar nu is er ook SPIT: dat zijn ongewenste reclameboodschappen of spam via de internet telefoonlijn. Want met de opkomst van IP telefonie, dreigt ook spam via het internet op te rukken.
Ach, dat zal toch zo geen vaart hebben, zeg je, want spam via de telefoon of de mobiele telefoon is toch ook zo geen probleem? Je bent verkeerd. Spam via de mobiele telefoon kan gemakkelijk opgespoord worden, en de dader bestraft door de telecomoperator, omdat alle verkeer zo fijn in kaart gebracht wordt. Idem dito voor spam via de gewone telefoon. Maar voor spam via IP telefonie is dat niet het geval, en dreigt spam catastrofale vormen aan te nemen, net zoals spam via e-mail een groot probleem geworden is, omdat ook bij e-mail de afzender niet opgespoord kan worden.
Een team van Duitse computerwetenschappers heeft nu gelukkig een programma ontwikkeld dat alle gekende vormen van spit reproduceert. Het is hun bedoeling om deze software aan beveiligingsexperts te geven, zodat die een antispit strategie kunnen uitwerken. Er bestaan verschillende antspit technieken, zoals witte lijsten (tegenovergestelde van zwarte lijsten), testen zoals de CAPTCHA's om te zien of een beller een levend wezen is of een robot, enz.
Een interessant probleem, aangehaald door Slashdot, met uiteraard de nodige discussie daarrond.
http://it.slashdot.org/article.pl?sid=08/06/12/136232

AVG SCANNER VERSTOORT METINGEN VERKEER
The Register heeft ontdekt dat de nieuwe versie van antivirus software AVG een ernstig verstoord beeld gaf van het bezoekersaantal op de Register-site. Het kwam deze stoornis op het spoor, doordat er plots veel meer bezoekers waren op sommige startpagina's, en op sommige pagina's. Althans, zo leek het. Maar achteraf bleek dat al dat verkeer afkomstig was van de nieuwe malware scanner van AVG Technologies.
AVG heeft immers een maand of 6 geleden de Linkscanner opgekocht van het bedrijf Exploit Prevention Labs. Wie deze scanner installeert op zijn pc, zal voortaan zien dat de scanner bijvoorbeeld de eerste 10 resultaten van de resultatenlijst bij Google afscant, vooraleer jij erop klikt, om te zien of die vrij zijn van malware.
Nu moet je weten dat AVG ongeveer 70 miljoen actieve gebruikers heeft wereldwijd. Momenteel hebben al zo'n 20 miljoen gebruikers overgeschakeld op de nieuwe versie, AVG 8.0, met de Linkscanner. En dit zorgt dus voor een beduidende stijging in het internetverkeer op sommige sites, zonder dat er echt bezoekers op de site belandden.
Een probleem dus, dat opgelost moet worden, want zoniet komt het hele systeem van statistieken van bezoekersverkeer op losse schroeven te staan.
http://www.theregister.co.uk/2008/06/13/avg_scanner_skews_web_traffic_numbers/

NIEUWE WOORDJES LEREN: NASTYGRAM
Een nastygram is een onaangename brief. Meestal wordt deze term gebruikt voor een "cease and desist" brief, waarin de gebruiker gemeld wordt dat hij iets fout doet (meestal een inbreuk op de auteursrechten), en waarin hem gevraagd wordt het bezwarende materiaal te verwijderen.
Het woord kwam ter sprake naar aanleiding van een bericht over Virgin Media, een van de grootste internetproviders in het VK. Die kwam onder vuur te liggen omdat hij vrijwillige 'nastygrams' van de Britse muziekindustrie doorstuurde naar internauten die verdacht worden van het illegaal ruilen van bestanden, zonder daartoe een gerechtelijk bevel gekregen te hebben. Virgin wordt ervan beschuldigd dat het zijn gebruikers bespioneert - normaal gezien moet een ISP immers enkel een doorgeefluik zijn, en moet zij zich niet moeien met wat er via de netwerken doorgesluisd wordt.
Het opmerkelijke aan het bericht is de strategie die achter deze nastygrams steekt: dat Virgin Media wil meesnoepen van de content en de advertenties die via haar netwerk passeren. Virgin Media staat met dit standpunt niet alleen: eerder hadden al andere providers aangekondigd dat zij bedrijven zoals Google geld willen aanrekenen, in ruil voor de waarborg dat hun content voorrang zou krijgen op de netwerken. Het probleem van de "netwerk neutraliteit" dus.
Meer achtergrond bij dit artikel van Ars Technica; en bij Techdirt vind je een felle discussie over de juistheid van de aangehaalde cijfers.
http://arstechnica.com/news.ars/post/20080616-cash-not-idealism-behind-isp-embrace-of-music-biz.html
http://techdirt.com/articles/20080616/0818031419.shtml

ASSOCIATED PRESS ZORGT VOOR CONTROVERSE
Vrijdag raasde een golf van verontwaardiging door heen de blogosfeer: persagentschap Associated Press had blogger Drudge Retort, een persiflage op het befaamde Judge Report, bedreigd, omdat hij korte stukjes van verhalen van AP vermeld had op zijn blog, terwijl de man toch, netjes zoals het hoort, een link terug gelegd had naar het originele artikel van AP. Volgens AP werden daarmee de auteurswetten geschonden.
AP besefte al vlug dat het hier geen al te beste beurt maakte, en probeerde de schade aan haar blazoen wat op te poetsen. Daarvoor trok het naar alle blogs die een bijdrage gebracht hadden over het AP initiatief, en zette het haar eigen standpunt uiteen in een commentaar op dat blog - gewoon een copy en paste van altijd dezelfde artikel. Zonder verder in te gaan op de commentaren die daarop verschenen, en dus het doel van deze commentaren (interactie, actie en reactie) voorbijgaand.
In het commentaar suggereerde AP dat de bloggers voortaan een "licentie zouden nemen" op AP content. Bovendien kondigde AP aan dat het haar beleid over blogging zou "herdenken" en richtlijnen zou bepalen voor wat al dan niet "fair use" is bij het citeren van haar artikels. Maar AP vergeet daarbij wel dat de wet op auteursrechten z o niet werkt: er zijn richtlijnen die bij wet vastgelegd zijn, en het is niet aan de houder van de auteursrechten om zelf op eigen houtje die wet te gaan veranderen.
Kortom: AP maakt hier echt geen goede beurt. De blogosfeer is verontwaardigd over de eigengereide stappen van AP, en verschillende bloggers hebben ermee gedreigd dat zij AP zullen boycotten, en de artikels helemaal niet meer vermelden. Een selectie van de verschillende artikels over AP vind je bij TechMeme.
http://techdirt.com/articles/20080616/0635571413.shtml
http://www.techmeme.com/080616/p126#a080616p126

GOOGLE BRENGT EUROPA IN 3D IN KAART
Zoekgigant Google kondigde zopas aan dat het haar programma om steden in 3D op de kaaart te brengen in haar Google Earth software nu ook naar Europa uitbreidt. Daarbij is het de bedoeling dat de overheden in elk land zelf informatie zou geven over de gebouwen, zodat die in drie dimensies weergegeven kunnen worden in Google Earth.
IN het kader van dit initiatief komt er dus ook een versie van Google Earth in het Frans, en zal je daar wellicht over enige tijd Parijs, Marseille en andere grote steden kunnen bewonderen. Maar denk nu niet dat Google echt zo'n pionier is hoor. De Franse versie van de Gouden Gids, Pages Jaunes, heeft al langer verschillende grote steden in drie dimensies op haar stratenplannen staan, zoals Aix, Lyon, Marseille, Parijs, ...
Een filmpje van Google wil in elk geval al de voordelen op een rijtje zetten van een presentatie in 3D van een bepaalde stad of wijk.
http://www.youtube.com/watch?v=d98XLwxfNyU
http://google-latlong.blogspot.com/2008/06/cities-in-3d-program-spreads-to-europe.html
http://actu.abondance.com/2008/06/google-earth-ouvre-son-programme-de.html

FIREFOX 3.0 UIT: DOE MEE AAN DE RECORDPOGING
Vanaf dinsdagavond 19u is het officieel: Firefox 3.0 is uit. En zoals aangekondigd, willen de mensen van Mozilla een recordpoging wagen: zij willen het grootste aantal downloads van hun software laten neertekenen ooit. Wat niet echt moeilijk is, want er is tot heden nog geen officieel record neergezet. Maar dat terzijde.
Waarom je Firefox 3.0 zou downloaden? Wel, de software onderging enkele grondige verbeteringen. Er waren immers nogal wat klachten dat de browser veel geheugen opslorpte, vooral als je enkele tabblaadjes had openstaan, en er in sommige van die vensters Flash content weergegeven werd. Volgens de laatste rapporten zou dat probleem nu fel geminderd zijn.
Nieuw zijn de Places, een tool die op de SQLite database engine gebouwd is, verbetert het zoeken in bookmarks en geschiedenis enorm. En wellicht heb je het al opgemerkt: wanneer je een adres in de adresbalk intikt, zal de browser niet alleen zoeken op het exact adres, maar ook op trefwoorden in die adressen. Verder zijn er verschillende frisse thema's uitgebracht, zodat ieder die wil de browser kan aanpassen aan eigen smaak.
Firefox 3 kan gedownload worden van GetFirefox.com. Mozilla vraagt dat de gebruikers niet via de "check for updates" tool in Firefox 2 gaan zoeken naar de update, omdat Firefox 3 nog geen update is, en het update mechanisme bovendien niet meetelt voor het wereldrecord.
http://arstechnica.com/news.ars/post/20080617-igniting-an-open-revolution-firefox-3-officially-released.html
http://getfirefox.com/
http://ct.zdnet.com/clicks?t=59302435-3c411615f4801fbe364fa0091ce85229-bf&brand=ZDNET&s=5

BELG ALS UITVINDER VAN HET INTERNET?
Het bedenken van het internet wordt meestal toebedacht aan enkele Britten en Amerikanen, zoals Vannevar Bush, Doug Engelbart en Ted Nelson. Maar wit je dat, meer dan een halve eeuw vooraleer Tim Berners-Lee de eerste webbrowser lanceerde, in 1991, er in het Belgische Mons (Bergen) een man was, Otlet, die eveneens een netwerk beschreef waar "iederen vanuit zijn leunstoel de hele schepping zou kunnen overzien".
Het proto-web van Otlet was weliswaar een mengelmoes van analoge technologieën zoals indexkaartjes en telegraafmachines, maar het anticipeerde toch op de hyperlink-structuur van het huidige web: documenten zouden met elkaar verbonden worden via symbolische links. Dat is een begrip dat voor iedereen vandaag de dag vanzelfsprekend is, maar in 1934 was het een vernieuwend concept.
Nu, eerlijk gezegd hadden wij nog nooit van Otlet gehoord. En daarom is het des te leuker te vernemen dat de eerbiedwaardige The New York Times een heel artikel gewijd heeft aan deze man, die "de hele wereld wilde klasseren". Op de website van NYT vind je trouwens een documentaire over Otlet. En bij Wikipedia vind je ook bijkomende informatie over de man.
http://www.sofidoc.be/lhomme.htm
http://www.nytimes.com/2008/06/17/science/17mund.html?_r=1&partner=rssnyt&emc=rss&oref=slogin
http://en.wikipedia.org/wiki/Otlet

EUROPA MOET MICROSOFT HELPEN YAHOO-MISLUKKING TE BOVEN TE KOMEN
Microsoft is er niet in geslaagd om de zoekafdeling van Yahoo binnen te rijven - althans, voorlopig niet. En dus moet Microsoft op een andere manier haar zoekdiensten uitbreiden. Blijkbaar is Europa een vruchtbare grond voor die uitbreiding, want Microsoft heeft aangekondigd dat het "ergens" in Europa een "Search Technology Center" wil openen.
De aankondiging werd weliswaar gedaan in Cannes, maar volgens waarnemers is er veel kans dat de locatie van dat nieuwe labo het Noorse Oslo zal zijn. Want daar staat een van de belangrijkste verwervingen die Microsoft de laatste maanden gedaan had op zoekgebied: Fast Search & Transfer, dat een baanbrekend zoekplatform gemaakt heeft waarbij het gedrag gemonitord wordt.
Eerder had Microsoft ook al een onderzoekscentrum geopend in Beijing. Een van de belangrijkste resultaten heeft de relevantie van de zoekresultaten bij Live Search kunnen verbeteren. En in februari 2006 had Microsof het in Parijs gevestigde bedrijf MotionBridge gekocht, dat technologie heeft voor mobiele zoekopdrachten. Deze technologie vond zijn weg naar zoekdiensten voor mobiele toestellen, die afgestemd zijn op de plaats waar de gebruiker zich bevindt. En ook in Londen heeft het een zoekbedrijf opgekocht, Multimap.
Dus is het nu de vraag: wordt het Oslo, Parijs, Londen - of misschien Brussel, als centraal punt?
http://www.betanews.com/article/Europe_to_become_the_center_of_Microsofts_search_research_efforts/1213719472

AMERIKAANSE PROVIDER BLOKKEERT TOEGANG TOT ALT. NIEUWSGROEPEN
De nieuwsgroepen zijn tegenwoordig veel minder belangrijk geworden voor de internaut, maar dat was ooit anders - toen waren zij HET middel bij uitstek om via het internet te communiceren binnen een hele groep. Sindsdien zijn er allerlei forums ontstaan, her en der verspreid - vaak fora op sites van fabrikanten, waar gebruikers terecht kunnen met een specifiek probleem. Voor overkoepelende gesprekken, over computers in het algemeen bijvoorbeeld, of voor een vraag waarbij je niet echt weet of het nu ligt aan je harde schijf van dit merk, je boxen van dat merk, of je scherm van nog een ander merk, daarvoor kan je echter nog altijd terecht bij de nieuwsgroepen.
De nieuwsgroepen hebben ook een hiërarchie, aangeduid door de beginletters van de groep. Je hebt landencodes, waarbij be. en nl. respectievelijk voor België en Nederland staan; je hebt rec. (recreatief), alt. (alternatief), comp. (computer), soc.culture (cultuur, per land), enz. Nu is alt. een van de leukste soorten groepen, waarin je bijvoorbeeld alt.humor terugvindt. Maar ook heel veel groepen waar illegaal software, afbeeldingen, muziek, filmpjes uitgewisseld worden. En dat laatste is natuurlijk niet naar de zin van de platen- en filmindustrie. Is het onder druk van lobbygroepen van die industrieën? Of is het om een Amerikaanse Procureur Generaal ter wille te zijn, die verontwaardigd tot de vaststelling gekomen was dat er ook kinderporno verspreid werd via de Usenetgroepen, zoals de nieuwsgroepen in de VS heten? Feit is dat Verizon, een van de grootste Amerikaanse providers, zomaar plots de toegang tot àlle alt. nieuwsgroepen afgesloten heeft.
En dat gaat toch wel wat ver. Dat zou net hetzelfde zijn alsof Verizon zou zeggen: bij de .com domeinen is er heel wat malware en porno, dus krijg je voortaan geen toegang meer tot de .com domeinen, enkel nog tot .org en .edu bijvoorbeeld. Tussen haakjes: de nieuwsgroepen zelf bestaan natuurlijk nog. Alleen: de nieuwsserver van Verizon, die als doorgeefluik moet dienen voor de nieuwsgroepen, biedt de .alt nieuwsgroepen niet meer aan.
Nu is het inderdaad mogelijk dat er kinderporno circuleert op de nieuwsgroepen. Maar om daarom de hele hiërarchie af te schaffen, dat is een brug te ver. Want onder alt. zitten ook allerlei media, zoals Alt.tv.simpsons bijvoorbeeld, of de hiërarchie alt.fan, alt.religion, enz.
Het lijkt ons dat er stilaan een gevaarlijke trend aan het ontstaan is. Wanneer providers àlle P2P verkeer willen verbieden, of toch op een lagere snelheid zetten, omdat er ook illegale content doorgesluisd wordt; wanneer providers een hele usenet-hiërarchie gaan blokkeren omdat er ook af en toe kinderporno tussen zit (let wel: wij zijn absoluut tegen kinderporno!); dan glijden wij af naar een tijdperk waarbij de overheid, via de providers, gaat bepalen wat wel en wat niet via het netwerk mag passeren. En dan is de stap naar censuur ook gauw gezet...
http://arstechnica.com/news.ars/post/20080616-alt-blocked-verizon-blocks-access-to-whole-usenet-hierarchy.html

BESCHERM DE KLEINTJES
Om kinderen, die nog maar pas kennis maken met het internet, te beschermen tegen de gevaren die hen daar beloeren, bestaan er verschillende programma's. Een daarvan is het OneCare Family Safety pakket, een onderdeel van de Windows Live diensten van Microsoft. Daarbij kunnen ouders zelf bepalen, via een lijst die zij aanleggen, met welke personen hun kinderen contact mogen hebben via Hotmail of Live Messenger. Wil het kind contact hebben met iemand die niet op de lijst voorkomt, dan moet daarvoor toestemming gevraagd worden.
Een mooi initiatief, en het is in de afgelopen maanden ook al 400.000 keer gedownload in Nederland, zo weet Webwereld te melden. Alleen: slechts bij 12.000 kinderen is het programma ook daadwerkelijk in gebruik. Volgens medewerkers van Microsoft Nederland zou dat komen doordat de mensen het verkeerde idee hebben van het programma: dat het bescherming biedt tegen virussen bijvoorbeeld - terwijl er daarvoor andere programma's bestaan.
Een organisatie dat zich alvast niet laat afschrikken door dit tegenvallende resultaat is Stichting Mijn Kind Online: die heeft deze week een speciale kinderbrowser voorgesteld, MyBee. Daarbij spelen de ouders een grote rol. Zij geven immers een waardeoordeel aan sites, en bepalen vanaf welke leeftijd een kind een bepaalde site mag bezoeken. Die gezamenlijke wijsheid wordt dan in een "white list" gestoken, zodat andere ouders hiervan gebruik kunnen maken, en niet zelf nog eens het warme water moeten gaan uitvinden. Erg slim bedacht: de lijst houdt rekening met strenge, tolerante, en gemiddelde ouders. En natuurlijk is het zo dat, hoe meer ouders de browser gebruiken, hoe genuanceerder de lijst wordt, en hoe beter hij werkt.
Ook hier weer: een goed initiatief. IN de VS bestaan er al zulke lijsten, maar het is goed dat er nu ook zoiets komt voor het Nederlandse taalgebied. Alhoewel het nog altijd zo blijft dat geen enkele white list een aandachtig en liefdevol toeziend ouderlijk oog vervangen kan!
http://www.mybee.nl/
http://webwereld.nl/ref/newsletter/51469
http://webwereld.nl/ref/newsletter/51524

FIREFOX BEREIKT DOEL, ONDANKS PROBLEMEN

Wat mag je verwachten, wanneer de makers van een programma aankondigen dat zij het record aantal downloads willen breken? Juist ja: dat de site waar je dat programma kan downloaden meteen plat gaat. En dat gebeurde natuurlijk ook met Firefox 3: nog geen uur nadat de download officieel vrijgegeven werd, konden de servers het verkeer niet meer aan.
Maar geen nood: prompt werd besloten om de 24 uren-periode tijdens dewelke de recordpoging zou geschieden, op te schorten tot de servers de druk weer aankonden. Dat was na enige tijd zover, en de downloads konden in volle vaart terug op gang schieten. Firefox 3 "haalde" het record van meer dan 5 miljoen downloads - omdat er nog geen vroegere record genoteerd was, was er zomaar het getal 5 miljoen op het "oude" record geplakt.
En ja hoor: nog voor de 24u om was, werden al meer dan 5.200.000 downloads genoteerd, waarvan meer dan de helft afkomstig uit de VS. In Europa maakt Spanje een goede beurt. Bij Mashable vind je een landkaart waarop de regio's weergegeven staan die het vaakst de browser gedownload hebben.
Trouwens, laat je niet afschrikken door waarschuwingen die bij sommige zwartkijkende websites verschenen zijn, die afraden om Firefox 3.0 te downloaden. Wie deze artikels doorneemt, zal immers geen concrete punten aantreffen waarop de browser in gebreke blijft; enkel een vaag "elke nieuwe software heeft zijn gebreken" wordt aangevoerd, terwijl deze versie 3.0 toch al maanden in publieke testfase was, en ontelbare internauten hun opmerkingen over eventuele mankementen hebben kunnen doorgeven...
De live counter vind je op de tweede link. OP het moment dat wij dit artikel schreven, stond de teller op...8.739.108!
http://mashable.com/2008/06/18/firefox-record/
http://downloadcounter.sj.mozilla.com/
http://www.mozilla.com/en-US/

POOTJE BADEN IN ANDERMANS ZWEMBAD, DANKZIJ GOOGLE EARTH
The Register weet te vertellen dat geeky jongeren gebruik maken van de erg duidelijke luchtfoto's van Google Earth voor een nieuwe hobby: "pool crashing", oftewel feestjes houden in zwembaden die hen niet toebehoren.
De jongeren surfen eerst op Google Earth, om de huizen te vinden waar er een zwembad of vijver is. Hebben zij er een gevonden, dan spreken zij via Facebook af om een feestje te organiseren. De Britse politie waarschuwt de eigenaars van zwembaden dan ook op hun hoede te zijn voor deze feestgangers. Want er zijn al verschillende nietsvermoedende eigenaars van een zwembad die thuiskwamen om er de sporen van zo'n wild feestje aan te treffen: bierblikjes, chipszakjes en zelfs braaksel dat ronddrijft op hun gisteren nog zo kristalheldere water van het zwembad...
Leuk is het niet voor die eigenaars, maar wel goed gevonden van de jongeren. Binnenkort ook op zoek naar huizen met een tennisbaan?
http://www.reghardware.co.uk/2008/06/18/tech_aids_pool_crashing/

CYBERCRIMINELEN VERLEGGEN TERREIN VAN KREDIETKAARTEN NAAR ANDERE DATA
Onderzoekers van beveiligingsbedrijf Finjan Software zijn tot de conclusie gekomen dat cybercriminelen hun terrein verleggen: zij zijn niet enkel meer op zoek naar de nummers van kredietkaarten, maar ook naar andere data. Zo zouden zij het onder andere gemunt hebben op servers die paswoorden bevatten, die dan op hun beurt weer zouden leiden naar patiëntendossiers en naar gegevens van luchthavens.
Finjan kwam tot deze vaststelling nadat het een server aantrof, die zich ergens in Maleisië bevond, en waarop onder andere informatie stond waarmee ingelogd kon worden op een systeem in de VS, dat toebehoort tot een groot Amerikaans hospitaal. Er werden ook inloggegevens gevonden waarmee men zich toegang kon verschaffen tot andere organisaties die klinieken en hospitalen beheren.
Het griezelige aan deze affaire is dat deze gegevens door iedereen gelezen kunnen worden. De inloggegevens zijn afkomstig van pc's die besmet zijn met malware, waarna de malware die gegevens dus doorstuurt naar deze servers. Maar omdat degene die de malware geplaatst heeft, eigenlijk amateurs zijn, die niet weten hoe zij hun server moeten afschermen, zijn de inloggegevens open en bloot te bekijken, en worden die zelfs geïndexeerd door de zoekmachines. Gevolg: iedereen die de juiste zoektermen intikt, kan deze informatie via de zoekmachines vinden.
Wat de hackers van plan zijn met de medische gegevens? Finjan heeft enkele voorbeelden waarvoor die gebruikt kunnen worden: medicijnen kopen waarvoor een voorschrift vereist is, een claim indienen bij een verzekeringsmaatschappij, of, erger nog, gewoon voor de lol de gegevens van een patiënt wijzigen, waardoor mogelijk het leven van de patiënt in gevaar kan komen.
Dit laatste doet begrijpen waarom hackers niet enkel meer uitzijn op nummers van kredietkaarten. Tijd dus voor alle systeembeheerders om hun beveiliging wat op te schroeven!
http://www.pcworld.com/businesscenter/article/147236/security_firm_finds_server_with_healthcare_data.html

CHINA, RUSLAND: CENSUUR TIERT WELIG
De toekomst van het internet ziet er in sommige landen echt niet goed uit. Censuur tiert welig, ondanks de kritiek vanuit andere landen. Neem nu China. Met de Olympische spelen voor de deur zou je denken dat het immense land zijn blazoen toch wat wil oppoetsen, en journalisten een vrij China wil tonen, althans toch de indruk geven dat het er vrij is. Niets is minder waar: de censuur op het internet wordt nog harder toegepast. Dat is althans wat activisten beweren die de censuur in China monitoren. Volgens hen wordt die strengere houden in de hand gewerkt door recente gebeurtenissen, zoals de onlusten in Tibet, en de recente aardbevingen. De overheid wil nog meer dan vroeger zelf bepalen wat er gepubliceerd wordt, en welke informatie geschikt is voor de burgers. (1)
En in Wit-Rusland is het al niet veel beter gesteld. Daar heeft het parlement een mediawet gestemd, die de meest repressieve zou zijn van heel Europa: de overheid zou zonder voorafgaande waarschuwing sites mogen sluiten of blokkeren, en journalisten zelfs gevangen zetten als ze buitenlandse berichten verspreiden. Ook zouden alle journalisten moeten registreren, en zouden enkel nog geregistreerde journalisten teksten mogen publiceren: bloggers zouden het zwijgen opgelegd worden.
Kortom: zo goed gaat het niet met de persvrijheid, helaas...
http://arstechnica.com/news.ars/post/20080619-activists-say-chinas-online-censorship-is-worsening.html
http://demorgen.be/dm/nl/990/Buitenland/article/detail/316603/2008/06/17/Strenge-mediawet-op-komst-in-Wit-Rusland.dhtml




Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


MOZILLA GAAT MOBIEL
Binnen enkele dagen komt Firefox 3.0 officieel uit, maar de mensen van Mozilla gaan niet bij de pakken neerzitten, en zij denken al verder vooruit: een nieuwe browser, maar dan niet voor de pc, doch voor het mobieltje.
Bij Webware vind je een video die enkele van de functies van de browser belicht. Zo is Firefox Mobile ontworpen voor een interface met een aanraakscherm, maar geen multitouch zoals de iPhone. Wanneer je de browser opstart, krijg je een lijst te zien met de bookmarks, en een "plus" button, die een nieuw venster opent. Nu zijn de controleknoppen voor de browser te vinden links van het venster, en kan je ze oproepen door horizontaal uit te zoomen.
Je zal in de komende maanden nog veel meer nieuwsberichten te lezen krijgen over browsers voor de mobiele markt. Het mobieltje is nu eenmaal de toekomst. Op de pc is de IE browser dominant, met, op verre afstand, Firefox op de tweede plaats. Maar voor de mobiele markt ligt alles nog open. ER zijn al wel enkele spelers aangekondigd: de Android software van Google, en de Webkit browser engine, die in de Safari browser van de iPhone gebruikt wordt.
Tussen haakjes: wij vinden de naam van de mobiele browser van Firefox wel goed gevonden: Fennec, of feniks, een soort kleine vos met lange oren.
http://www.webware.com/8301-1_109-9966929-2.html
http://azarask.in/blog/post/firefox-mobile-concept-video/

OPERA 9.5 KOMT ERAAN
Er komt weer leven in de browser-oorlog - alhoewel het van de kant van Microsofts IE browser nog altijd verdacht stil blijft. De actie komt eerder van Firefox en Opera. Firefox 3.0 wordt een van de dagen verwacht (verleden week werd nog een bijkomende RFC uitgebracht die wat kleine foutjes moest oplossen), maar ondertussen brengt Opera al een nieuwe versie uit van haar eigen browser: Opera 9.5.
Die bevat enkele interessante nieuwigheden, naast de gewone handigheidjes die we al van deze browser gewoon zijn: tabblaadjes, een preview bij de mouse-over, een aanpasbare zoekbalk, geavanceerde bookmark tools, integratie van email en chat, muisbewegingen, sneltoetsen, klik en sleep tools. Nieuw zijn de verschillende thema's, kleedjes waarin je je browser kan steken, een verbetering aan de zoektool, Quick Find, waardoor je vanuit het adresveld kan zoeken in de tekst van een pagina, vanuit het paneeltje met de geschiedenis, en vanuit de commandolijn opera:historysearch. Een volledige lijst van de aanpassingen in deze versie vind je op de site van Opera zelf.
Voor ons is Opera gewoon een erg handige, lichtvoetige en no-nonsense browser. Vooral de mini-versie, die je ook op je mobieltje kan zetten, bevalt ons. Probeer het zelf eens uit?
http://www.download.com/Opera/3000-2356_4-10005498.html?tag=dl-blog
http://www.opera.com/docs/changelogs/windows/950/
http://www.webware.com/8301-1_109-9967497-2.html

LIVE STREAMING DIENST QIK NU VOOR WINDOWS MOBILE
Qik is de video streaming dienst voor mobiele telefoons, waar blogger Robert Scoble erg gek op is. En nu is de dienst ook verkrijgbaar voor het Windows Mobile platform.
En dat is een erg democratische zet. Want voorheen was deze dienst enkel verkrijgbaar voor de duurdere gamma Nokia mobieltjes, zoals de N95. Veel van de goedkopere smartphones hebben immers het Windows Mobile besturingssysteem aan boord.
Wat er zo speciaal aan Qik is? Wel, die maakt iedereen met een mobieltje tot een live reporter. De "reportage" wordt live doorgestuurd naar het web, maar ook opgekomen, zodat de gebruiker de opnamen later terug kan bekijken.
Nu, eerlijk gezegd is het concept niet slecht, maar de beelden die wij teruggevonden hebben in de filmpjes op de Qik-site zijn van erbarmelijk slechte kwaliteit; wij verstaan dan ook niet echt de hype rond deze dienst. Maar misschien zien wij het verkeerd?
http://qik.com/
http://www.webware.com/8301-1_109-9961772-2.html

10 "GET SMART" MOBIELTJES IN HET ECHT
Kan u zich de tv-reeks Get Smart nog herinneren uit de jaren 60? Een van de steeds weerkerende moppen was dat Maxwell Smart, alias Agent 86, steeds andere geheime telefoons gebruikte: verborgen in zijn das, zijn schoen, een kam, een bril, een ijsje, en natuurlijk, zijn schoen.
Binnenkort komt deze held van het kleine scherm tot leven op het grote witte doek, in een filmversie van Get Smart. Tijd voor Network World om eens op een rijtje te zetten hoeveel van deze mobiele telefoons, die er ooit zo futuristisch uitzagen, nu eigenlijk voor ons gemeengoed geworden zijn.
Het werd meteen een erg leuke fotoreportage. Van de mobiele telefoon in de gesp van zijn centuur (nu verkrijgbaar bij Nec), in een pen (nu verkrijgbaar bij Haier), tot het uurwerk (nu verkrijgbaar bij CECT, iCELL, iMObile), en meer. Zeg nu zelf: we zijn in die veertig jaar toch ferm geëvolueerd, niet?
http://www.networkworld.com/slideshows/2008/061708-10-get-smart-phones.html?netht=rn_061808&nladname=061808

HOE ZIT HET MET DE AUDIOFIELE KWALITEITEN VAN DE MP3 PLAYERS?
De meeste gebruikers die een MP3 kopen, doen dat om zijn uiterlijk, zijn opslagmogelijkheden, of de mogelijkheid om al dan niet video en/of foto's te vertonen. Weinigen nemen echt de audiofiele kwaliteiten in aanmerking - gewoon omdat je van de meeste players geen voorproefje kan nemen, en het haast onmogelijk is om een objectieve vergelijking te maken in de winkel.
Daarom is dit artikel bij MP3 Insider zo interessant. De jongens en meisjes van het testlab van CNet hebben verschillende MP3 players naar hun labo gehaald, geformatteerd, van de nieuwste firmware voorzien, en dan enkele audiobestanden met white noise en sinusgolven geplaatst op de players. Daarna werd een fijngevoelige audio analyzer aangekoppeld aan de output van de MP3 voor de koptelefoon, en werden metingen gedaan.
Het resultaat vind je in dit artikel. Op de pijnbank werden gelegd: de Creative Zen, Creative Zen Stone Plus, Apple iPOd Classic, Insignia Pilot, SanDisk Sansa CLip, Sony Walkman NWZ-S718F, en de Zune. De audiofiel zal veel plezier beleven aan de tabellen met resultaten.
Nu is hier wel een "caveat" op zijn plaats. Het blijven natuurlijk "slechts" MP3 players, niet iets dat je op een volwassen stereo-installatie aansluit om in echte sterefonie te genieten. En bovendien zijn er heel wat gebruikers die zodanig aan de ingebouwde equalizer van de players prutsen tot die een maximale misvorming geven, van de bas bijvoorbeeld. Moet een MP3 player überhaupt eigenlijk audiofiele kwaliteiten hebben, kan je je afvragen?
http://reviews.cnet.com/8301-6490_7-9968448-49.html?tag=nl.e433





Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.be



Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop



[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

***Computerketen Exell is failliet. Het werkte al sinds april 2006 onder gerechtelijk akkoord.
http://messagent.roulartamail.be/optiext/optiextension.dll?ID=KiLnwflnMTnK4q+Ik_IUcKKa

*** Online "nerdtest" is aanloop naar een wedstrijd voor scholen
http://messagent.roulartamail.be/optiext/optiextension.dll?ID=v5u8N068xC8vjHot7pqFZvv2

*** In Amsterdam heeft Worldmax het eerste commerciële draadloze mobiele netwerk van Europa gelanceerd.
http://www.worldmax.nl

*** Welke IT jobs worden het beste betaald in België? ActiveTechPros vertelt het je.
http://ct.zdnet.com/clicks?c=59316641-30076101&brand=zdnet&ds=5

*** Music For Life wint Gouden Leeuw op internationaal reclamefestival in Cannes
http://www.youtube.com/watch?v=QncgLRp5NQY
http://www.mortierbrigade.com
http://www.stubru.be

*** Sybase en Sun hebben een record laten optekenen in het Guinness World Record boek voor het grootste data warehouse ter wereld
http://www.sybase.com/guinness

*** De nieuwe robot Tartalo herkent deuren en klopt een. Erg beleefd!
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=080619002

*** Slim bedacht van Yahoo: omdat er een tekort aan goede e-mailadressen aan het ontstaan is, neemt het twee nieuwe domeinen in gebruik, zodat je terug kans maakt om je eigen naam.voornaam@... te kunnen gebruiken als e-mailadres: ymail.com en rocketmail.com
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=080619029

*** ICT dienstenbedrijf ESAS uit Antwerpen is bij een inval van BSA betrapt op het in bezit hebben van heel wat illegale software, zo meldt Datanews.
http://messagent.roulartamail.be/optiext/optiextension.dll?ID=9r8upC+BV0u9SHM7tN4lB99X



Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



DAVID SCHOMBERT
Onze ontdekkingstocht bij Jamendo verleden week beviel ons zo goed, dat wij er nog even langer vertoeven. Ter herinnering: alle muziek is hier volledig gratis te downloaden, de hele albums, als .zip bestand.
[ambient elektro] Space muziek, erg relax, zonder te vervelen. Een beetje dromerig, maar met voldoende verhaallijn om te blijven boeien. Mooi arrangement ook, met een interessante opbouw.
http://www.jamendo.com/en/artist/david.schombert

MATT PEPPER TRIO
[jazz/elektro] Jazzy muziek, met een erg diepe, ietwat hese en sexy mannenstem, die in het Frans zingt. Erg intimistische en toch opgewekte muziek, die ook een zwoele sfeer schept. Mooi om aanhoren.
http://www.jamendo.com/en/artist/mattpeppertrio
http://www.jamendo.com/en/download/album/2601

FAREN KHAN
[wereldmuziek] Deze muziek voert u meteen mee naar verre oorden, waar buikdanseressen hun kunsten vertonen, waar mannen in hun handen klappen. Het houdt het midden tussen Klezmer en oosterse ritmes. De band werd genoemd naar de legendarische Faren Khan, een bandiet die ooit de streken onveilig maakte, van Belarus naar Hongarije en Roemenië. Op de MySpace website vind je ook een video van de groep.
http://www.myspace.com/farenkhan
http://www.jamendo.com/en/artist/Faren_Khan
http://www.jamendo.com/en/download/album/21431

ROB COSTLOW
[instrumentaal (piano)] Een getalenteerd pianist. Toen hij 12 was, werkte hij zijn pianoleraar op de zenuwen door zelf nieuwe slotakkoorden toe te voegen aan songs. Uiteindelijk heeft zijn rebellie geleid tot een liefde voor originele composities. Zijn muziek is een voortkabbelend landschap.
http://www.robcostlow.com/
http://www.jamendo.com/en/download/album/888
http://www.jamendo.com/en/artist/rob.costlow

PORNOPHONIQUE
[electro rock] Een gitaar en een gameboy, plus wat zangers. Zo kan je deze erg leuke muziek typeren die vol staat met elektro effecten, die het geheel een speels tintje geven.
http://www.pornophonique.de/
http://www.jamendo.com/en/artist/pornophonique
http://www.jamendo.com/en/download/album/8424


Netties werkt samen met:



EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Wanneer iemand naar de lucht wijst, zal de gek naar de vinger kijken.
- gezegde -




De nieuwe oogst



LINGRO: VERTALINGEN
Met deze vertalingstool en verklarende woordenboek kan je woorden opzoeken door er gewoon op te klikken. Je kan ofwel het adres van een website ingeven in de site, of je kan een bookmarklet aan je browser toevoegen, die de vertalingen mogelijk maakt vanop gelijk welke pagina je bezoekt. Momenteel worden Engels, Frans, Duits, Italiaans, Pools ondersteund, helaas geen Nederlands (Bron: WIm W)
[Taal: Engels]
http://www.webware.com/8301-1_109-9966624-2.html
http://www.lingro.com

ROLLER PARADE
Opnieuw een staaltje van superieure webdesign. Van 6 juni tot 29 september wordt er op verschillende plaatsen in ons land de Roller Parade gehouden, waarbij jong en oud op rollerblades de steden doorkruisen. Op deze site het programma, nieuws, en beelden van de vorige jaren. Dit alles in een prachtige layout, getekend Emakina. Zo is bijvoorbeeld het effect van het bekijken van foto's via de viewmaster erg origineel! (Bron: Walking Men)
[Taal: Engels / Frans / Nederlands]
http://www.belgiumrollers.com/

INTERESTV
Steeds meer tv kan je ook via het internet bekijken. Deze site heeft al deze kanalen handig bijeengebracht, en zelfs voor een "tv" gezorgd als interface om de kanalen te bekijken. Bij ons bezoek kregen wij verschillende kanalen niet aan de praat, maar als je ziet uit hoeveel landen ter wereld je kanalen binnenkrijgt via deze site, dan blijft het toch wel indrukwekkend! (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://interestv.com/

OP ZOEK NAAR LECTUUR?
Wie graag interessante artikels leest, maar zelf geen zin of tijd heeft om het hele web af te lopen op zoek naar die artikels, moet eens kijken bij Give me Something to Read. Deze website brengt elke dag een aantal artikels, uit de lijst met meest gelezen artikels op Instapaper. De toekomst van het auteursrecht, de Big Bang, een artikel van Jakob Nielsen over teksten schrijven voor het web... je ziet het: er zit enorm veel interessant materiaal tussen!
[Taal: Engels]
http://givemesomethingtoread.com/









HOE ZAL HET TENNIS ERUIT ZIEN OVER 50 JAAR?
Een prachtig filmpje van Lacoste, waarin het zijn visie weergeeft over hoe tennis er mogelijk zal uitzien in de toekomst: natuurlijk super hi-tech. Indrukwekkend! (Bron: Walkingmen.com)
[Taal: Engels]
http://www.lacoste-future.com

ROUNDPIC: DE SCHERPE KANTJES ERAF
Bij deze online dienst kan je de dingen afronden: hier geef je een afbeelding in die zich op je pc op het web bevindt, en de dienst zal de hoeken afronden; je kan zelf bepalen hoe rond de curves moeten zijn, je kan de hele afbeelding vergroten of verkleinen, de kwaliteit aanpassen, enz. Nadien kan je het gewijzigde bestand weer downloaden. Volkomen gratis, geen registratie vereist. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.roundpic.com

ADOBE CONNECT NOW

Deze week een reeks online samenwerkingstools, die wij vonden bij Robin Good's blog. Om te beginnen Adobe Connect Now, dat een onderdeel is van de nieuwe Acrobat.com online samenwerkingstools. Hier kan je online meetings aanmaken, met video en VoIP gesprekken, een whiteboard, je kan bestanden delen, chatten, en zelfs je scherm delen. De dienst is gratis, mits registratie.
[Taal: Engels]
http://www.acrobat.com/

CONFERENCING NOW
Een kloon van de GoToMeeting software, met dit verschil dat deze dienst volledig gratis is. Je moet wel registreren voor een gratis account, en daarna kan je je desktop delen met anderen, een sessie opnemen, je hebt tools om notities te maken, enz. Je moet wel eerst een (gratis) progje downloaden.
[Taal: Engels]
http://www.conferencingnow.com/

VOIP COMMUNICATOR
Een te downloaden software waarmee jij mensen kan opbellen vanop je pc. Het bellen is gratis, zolang je maar belt naar andere VoIP nummers. Wil je naar gewone landlijnen bellen, dan moet je wel extra betalen.
[Taal: Engels]
http://www.voip.com/cm_index.asp

CHATTEROUS
Een online dienst waarbij je online groepen kan aanmaken, waar iedereen een plek kan vinden om met een ander te praten. Je maakt gewoon een groep aan, en nodigt dan anderen uit, die op basis van hun IM account, hun mailadres, of mobiele telefoon kunnen inloggen. De dienst is volledig gratis, en er is geen registratie nodig.
[Taal: Engels]
http://www.chatterous.com/

SIX GROUPS
Met deze gratis dienst kan je met de bezoekers op je site chatten, en kunnen zij ook met elkaar babbelen. De webmaster moet gewoon de Six Groups code in zijn website verwerken. Voortaan kunnen de bezoekers zien wie van de anderen online is, en met hen een praatje slaan, alsook met de webmaster. De dienst is gratis.
[Taal: Engels]
http://sixgroups.com/

MEGLOBE

Nog een webgebaseerde dienst om te chatten, maar ditmaal kan je chatten met mensen die een andere taal spreken. Na registratie kan je een chatroom binnengaan, mensen uitnodigen, en teksten in je eigen taal intikken, die dan automatisch in real time vertaald worden naar de andere deelnemers.
[Taal: Engels]
http://meglobe.com/

VRIJDAG MULTIMEDIA: KORTFILMS BIJ CANVAS
Bij Canvas loopt een reeks kortfilms op tv, die je gelukkig ook via het internet kan terug bekijken. Zo vind je er twee films die op 17 juni vertoond werden: "13/4" en "The Date", beiden van Belgische makelij. Om te ontdekken.
[Taal: Nederlands]
http://multiblog.vrt.be/canvasprogrammas/category/canvas-kort/

VRIJDAG MULTIMEDIADAG: ANTILIMIT
Prachtige foto's die je doen denken aan schilderijen uit de clair-obscur traditie, zowel in zwart-wit als in kleur. Klik op de header "Gallery" om de werken, gesorteerd per jaar, te bekijken. Prachtig!
[Taal: Engels]
http://www.antilimit.com/

VRIJDAG MULTIMEDIADAG: VIRTUELE ORIGAMI
Het gegeven is simpel: rechts vind je een voorbeeld, en links vind je enkel figuren die je met klikken en verslepen moet aaneenpassen tot je dit voorbeeld bereikt hebt. Effen puzzelen, maar het is wel leuk!
[Taal: Engels]
http://www.gieson.com/Library/projects/games/matter/


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.be



Bij de collega's



*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multi-media/
- Verse waar op nieuw winkelkanaal
Het tijdsbestek tussen de aanschaf van een nieuwe game en het spelen ervan? Met Nintendo's onlangs geopende winkelkanaal WiiWare neemt dat krap...
http://www.ad.nl/multi-media/2383170/Verse_waar_op_nieuw_winkelkanaal.html
- Afrekenen met mobiel breekt door
Met de mobiele telefoon een boodschap afrekenen breekt door. Negenduizend winkeliers in de vier...
http://www.ad.nl/binnenland/2379735/Afrekenen_met_mobiel_breekt_door.html
- Overal internetten in Amsterdam
Sinds dinsdag is het overal in Amsterdam mogelijk draadloos te internetten. Waarmee het eerste...
http://www.ad.nl/multi-media/2375200/Overal_internetten_in_Amsterdam.html


*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.dedigitalerevolutie.tv/
- Garmin Nuviphone in actie
De eerste telefoon van Garmin is een heel speciale. Zowel qua uiterlijk als qua bediening doet hij erg aan een iPhone denken. Bekijk hier de vide
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=23752
- Skype 4.0: videobellen wordt belangrijker
Een geheel nieuwe versie van Skype is als beta te downloaden. Het programma is sterk aangepast, en videotelefonie is duidelijk belangrijker geworden.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=23751
- Windows-software draaien onder Linux en op een Mac
Na een ontwikkelingstijd van 15 jaar is Wine officieel uitgebracht. Met deze gratis emulator kun je Windows programma's draaien onder een ander besturingssysteem zoals Linux of Mac OS X.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=23744

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Smartcard reader
KONIG - CMP-SMARTRW10: De König CMP-SMARTRW10 is een strak vormgegeven USB smartcard reader.
http://www.elektrozine.be/functions/news.asp?lang=nl&pag=2&news=%A32008&newsid=5461
- AV-autoradio met navigatiesysteem
PIONEER - AVIC-F900BT: De AVIC-F900BT is een volledig geïntegreerd audio-,video -en navigatiesysteem op dubbel .
http://www.elektrozine.be/functions/news.asp?lang=nl&pag=2&news=06%A32008&newsid=5351
- Vier portables in uitgesproken kleuren
SONY - VGN-CR31: Gedaan met grijze portables die enkel in een duffe kantoorruimte passen. Met de Vaio CR-31
http://www.elektrozine.be/functions/news.asp?lang=nl&pag=2&news=06%A32008&newsid=4963

*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Brussel wil Microsoft uitsluiten bij Europese aanbestedingen
De Europese Commissie heeft nog een appeltje te schillen met Microsoft: nadat de EU aankondigde dat ze een procedure tegen de uitgever niet uitsloot, richtte Brussel een blancovolmacht naar de lidstaten om de reus uit Redmond niet te betrekken bij mogelijke aanbestedingen.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=18419&style=34360
- Rendez-Vous.be pikt in op de trend van het "smirting"
Rendez-Vous.be, de pionier van de sociale netwerken in België, heeft op 15 juni een promotiecampagne gelanceerd die de asbakken buiten de restaurants als een belangrijk communicatiemiddel aanwendt.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=18418&style=34360
- LinkedIn wil Europa veroveren
LinkedIn, het sociale netwerk voor professionals, maakte voor de vierde maal een bedrag vrij van 53 M$ bij vier investeerders, waaronder een nieuwkomer, Bain Capital Ventrue.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=18417&style=34360

*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
- Stop uw desktop in een USB thumbdrive
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/storage--usb/stop-uw-desktop-in-een-usb-thumbdrive.cfm
- Rip een muziek-cd naar uw pc zonder kwaliteitsverlies
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/other/rip-een-muziek-cd-naar-uw-pc-zonder-kwaliteitsverlies.cfm
- Muzikaal gedrag: Letlandse pop bevordert de sex
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/audio/muzikaal-gedrag-letlandse-pop-bevordert-de-sex.cfm

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- Zappware realiseert digitale teletekst voor Vitaya
Zappware laat weten dat het een digitale teletekst heeft opgezet voor Vitaya. ‘Vitaya Digitext’ is gebaseerd op Zappware’s iFormat voor digitale teletekst.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=6180
- Microsoft koopt TV-reclamebedrijf
Microsoft heeft Navic Networks overgenomen, een bedrijf dat TV-adverteerders helpt om hun reclamecampagnes te beheren…
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=6177
- Online spelers groeien snelst in top van Belgische reclamebureaus
Magazine PUB heeft de top vijf van Belgische reclamebureaus bekend gemaakt. BBDO neemt opnieuw de eerste plaats in en we noteren er ook de aanwezigheid van een online bureau.
http://www.digimedia.be/detail05nl.asp?Id=6176

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- GTA IV stunts
http://computertaal.info/2008/06/19/gta-iv-stunts/
- De economische teruggang, een kip met gouden eieren voor spammers!
http://computertaal.info/2008/06/19/de-economische-teruggang-een-kip-met-gouden-eieren-voor-spammers/
- Express Yourself!
http://computertaal.info/2008/06/19/express-yourself/

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- Visa test creditcard met scherm en toetsenbord
http://pro.tweakers.net/nieuws/54079/visa-test-creditcard-met-scherm-en-toetsenbord.html
- Payter start met landelijke uitrol mobiel betalen
http://pro.tweakers.net/nieuws/54077/payter-start-met-landelijke-uitrol-mobiel-betalen.html
- Zweden gaat internationaal internet- en telefoonverkeer afluisteren
http://life.tweakers.net/nieuws/54083/zweden-gaat-internationaal-internet-en-telefoonverkeer-afluisteren.html



De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


BLIJF BAAS VAN JE E-MAIL (1)
Het is toch erg: je draait even je rug, en je postvak inkomende mail is uitgegroeid tot een onoverzichtelijke berg! Daarom even enkele tips op een rijtje gezet, die werken voor Office Outlook, maar die je ook kan hanteren (mits enige variaties) voor andere mailprogramma's.
Om te beginnen moet je zorgen dat je inbox leeg blijft, of zo goed als leeg. Maak folders aan voor de verschillende aspecten van je computerwerk, en stop meteen de boodschappen bij het binnenkomen in die mappen. Dat kan je manueel doen, of via regels (rules) die je aanmaakt.
Zo hebben wij een vak "in te lezen nieuws" aangemaakt, om alle persberichten, nieuwsbrieven enz. te stoppen die geen onmiddellijke aandacht vragen. Een ander vak heet "te behandelen netties" waarin alle reacties van lezers komen en inschrijvingen op de nieuwsbrief. Als submappen van de map "te behandelen netties" is er dan "netties behandeld": na behandeling komen de mails daar terecht, ter archivering. En zo kan u natuurlijk zelf ook wel allerlei mappen bedenken. Het voornaamste is dat uw inbox zo snel mogelijk terug leeg komt!

BLIJF BAAS VAN JE E-MAIL (2)
Wij adviseerden je gisteren om speciale mappen aan te maken om je post tijdelijk te klasseren, en zo je postvak "IN" leeg te houden. Maar, zal je vragen, wat als ik die mails nog niet gelezen heb? Geen nood: Outlook onthoudt welke berichten nog niet gelezen zijn, en vermeldt naast elke mailbox hoeveel van die ongelezen berichten erin zetten. Je moet wel zorgen via Properties / Eigenschappen, tabblaadje General, dat enkel het aantal ongelezen items getoond wordt, en niet het totaal aantal items. Zo wordt, bij de folder "in te lezen nieuws", het aantal ongelezen mails weergegeven als "In te lezen nieuws (12)"

BLIJF BAAS VAN JE E-MAIL (3)
Nog een slimmigheid om altijd controle te houden over je e-mail, is ervoor te zorgen dat ook de uitgaande mail meteen in de juist mailbox terecht komt. De meeste mensen maken immers regels voor hun inbox, en zorgen dat die regelmatig geleegd wordt, maar vergeten dat hun outbox ondertussen schrikbarend en onoverzichtelijk groeit.
Gewoon enkele regels aanmaken om bijvoorbeeld mail die je aan die, die of die persoon stuurt (werknemers van eenzelfde bedrijf bijvoorbeeld) altijd in het pastvak terechtkomen dat aan dat bedrijf gewijd is.

BLIJF BAAS VAN JE E-MAIL (4)
Wie slim sorteert, sorteert met regels (of rules). Daarbij bepaal je aan de hand van de afzender, de subject lijn, of andere normen, in welk postvak mail automatisch geklasseerd wordt.
Maar wat als er verschillende regels op dezelfde mail van toepassing zijn? Stel: je hebt een regel die zegt dat alle mail, afkomstig van het domein @standaard.be naar het postvak De Standaard gaat, en je hebt een andere regel die zegt dat alle mail, met als onderwerp "nieuwsbrief" naar het postvak "nieuwsbrieven" gaat. Wat zal je mailprogramma dan doen?
Dat is erg simpel: de regel die chronologisch als eerste ingesteld werd, die heeft voorrang en wordt dus toegepast.

BROWSEALOUD
BrowseAloud is de voorleeshulp die websites leesvriendelijker en begrijpelijker maakt.
Wanneer de bezoeker met de cursor over de tekst gaat, wordt de tekst voorgelezen én met een tweekleurige meeleescursor of in een vergrotingsvenster getoond. Op deze manier geeft de Openbare Bibliotheek Amsterdam mensen met een visuele beperking of taalachterstand de mogelijkheid om de informatie beter te begrijpen. De voorleeshulp kan via een link op de website worden geïnstalleerd door middel van een gratis te downloaden programma.
Om gebruik te maken van deze voorleeshulp moet u eenmalig een klein programma op uw pc installeren. De bestandsgrootte: 11 MB. De link naar deze download treft u onderaan de pagina aan.
U wordt dan naar een website geleid waar uitleg staat over hoe deze functie werkt. Vervolgens kunt u de voorleesfunctie zelf installeren door middel van een gratis plug-in. U hoeft de plug-in maar één keer te downloaden en te installeren, de functie werkt dan op alle sites die ook met BrowseAloud werken.

Nuttig en noodzakelijk
Laaggeletterden, dyslectici, anderstaligen en slechtzienden kunnen met een voorleeshulp de informatie van een site beter begrijpen. De zelfredzaamheid neemt toe door de auditieve én visuele ondersteuning.
De instellingen van de voorleeshulp kunt u zelf wijzigen door rechts te klikken op het icoontje op uw pc.

Welke websites worden voorgelezen:
* Openbare Bibliotheek Amsterdam
http://www.oba.nl/
* Zoeken in de catalogus
http://zoeken.oba.nl/
* IHLIA
http://www.ihlia.nl/
* AdamNet
http://www.adamnet.nl/

Download Browsealoud
http://download.browsealoud.nl/
[Sjeef]

Voor deze rubriek danken wij
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
voor hun hulp nu of in het verleden.



Van alles halen, (bijna) niets betalen...


JE BELASTINGEN UITREKENEN
Als lezer van NeTTies heb ik nog een goed en GRATIS programma gevonden dat ik zou willen delen met jullie. Zoals wellicht iedereen weet is het binnenkort weer tijd om je belastingsbrief in te vullen. Je kan dat natuurlijk ook doen via Tax-on-web, maar zelf controleer ik het liever zelf op mijn computer. Vroeger gebruikte ik daar dure programma's voor maar omdat die TE duur werden heb ik via de systeembeheerder van mijn werk een tip gekregen naar een kennis van hem die het programma 'Belastingen 2008' heeft geschreven.
Enkel voor Belgische onderdanen.
Verleden jaar heb ik het al eens gebruikt, en ik moet zeggen, voor mij volstond zijn programma meer dan voldoende. Eigenlijk vond ik het zelf beter dan die dure programma's die ik vroeger gebruikte. Alhoewel het programma gratis is kan je, als je wilt, een bijdrage storten van 5 Euro, maar je bent dat niet verplicht. (Mark De Clercq]
http://users.skynet.be/louis.raets/

TORRENT RELAY: P2P VANUIT JE BROWSER
Browser add-on - freeware
Zo weinig mogelijk toepassingen die op de achtergrond moeten draaien, dat is het uitgangspunt van deze add-on voor de browser: je kan hiermee een download url van een Torrent-tracker invoeren in de tool, en Torrent Relay zal deze url omzetten in een link die je kan aanklikken om de download op te starten via de ingebouwde download manager van je browser. Dat wil dus ook zeggen dat deze add-on ook werkt op spelconsoles zoals de Wii en PS3, en mobiele toestellen zoals de iPhone.
http://torrelay.com/
http://www.webware.com/8301-1_109-9967065-2.html

SOMEPDF
Windows - freeware
Krijg je een pdf bestand binnen, en zou je het willen bewerken? Dan kan je met software van PDF dit bestand omzetten tot een Word document, tot html, tot txt, of de afbeeldingen eruit extraheren. Voor elk van deze handelingen bestaat een apart, gratis progje. En nadien kan je wellicht van je document, na bewerking, terug een .pdf bestand maken. (Bron: Wim W)
http://www.somepdf.com/

CLICK-N-TYPE: VIRTUEEL KLAVIER

Windows all - freeware
Een virtueel klavier dat je op het scherm zet, zodat mensen met een handicap, die niet kunnen typen op een klavier, dit virtuele klavier kunnen gebruiken voor de input. (Bron: Wim W)
http://cnt.lakefolks.com/

SWEETHOME3D
Windows - freeware
Van plan te verbouwen of je huis opnieuw in te richten? Met deze software kan u uw meubeltjes verschikken op een tweedimensionaal plan, tot het u bevalt, en daarna krijgt u een preview in 3D, dat u een ruimtelijk inzicht geeft van de schikking. (Bron: Wim W)
http://sweethome3d.sourceforge.net/index.html

CAPTUREFLUX
Windows - freeware
Met dit progje kan je een preview op vragen van een live video of audio stream, en ook live streams opnemen op je harde schijf, of beelden uit die stream selecteren. (Bron: Wim W)
http://paul.glagla.free.fr/captureflux_en.htm

JALBUM V8

Windows 1ll - 13,71 MB - freeware
Met dit progje kan je mooie fotogalerijen maken voor het web. Gewoon folders met afbeeldingen daarin of met filmbestanden verslepen naar JAlbum, en je hebt meteen thumbnails en html-pagina's waarmee je jouw afbeeldingen op het web kan publiceren als galerij of een diashow. ER zijn verschillende sjablonen voor de galerijen; de ervaren gebruikers kunnen die templates nog verder aanpassen.
http://jalbum.net/

ARECA BACKUP
Windows All - 4,6 MB - freeware
Een gratis en open source tool, waarmee je erg gemakkelijk backups kan maken van belangrijke gegevens op je pc.
http://www.chip.de/downloads/Areca-Backup_28219501.html

VRIJDAG MACDAG: GEBRUIK JE PARALLELS OP JE MAC?
Dan is er nu een update beschikbaar op de site van Parallels voor Microsoft Windows Vista SP1 met Boot Camp en Microsoft Windows XP SP3 met de Boot Camp support, Vista SP1 (Service Pack) en XP SP3
Daaraan toegevoegd is de laatste versie van Windows, Parallels 3.0.5600 die verschillende zaken oplost zoals een probleem dat een Kernel paniek veroorzaakte op de MacBook Air. Een andere gebeurtenis veroorzaakte in Mac OS X een hoog CPU gebruik en daarmee een slechte responstijd. Ook dit is hiermee opgelost.
Andere verbeteringen zijn aangebracht voor SmartSelect en Shared Folders, die nu een hogere snelheid hebben.
Parallels Desktop is beschikbaar voor het downloaden op hun website. [Sjeef]
http://www.parallels.com/en/download/desktop/

VRIJDAG MACDAG: FLOCK BROWSER
Mac OS X 10.2 - 21,3 MB - freeware
Firefox 3 is er, en ook Flock heeft een update. Deze browser is eveneens gebaseerd op de Mozilla-browser, maar heeft als extra's dat je gemakkelijk contact kan houden met al je favoriete sociale netwerken, zoals Flickr en Facebook.
http://www.download.com/Flock/3000-2143_4-10854485.html?tag=nl.e414

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....



Lezer Luc heeft een vraag ivm de iPHone:

<<<
Hallo,
eerst en vooral wil ik even kwijt dat ik al jaren netties wekelijks en soms dagelijks lees met heel veel plezier, vind het een van de beste die ik ooit tegenkwam.
Even een reaktie over die iphone in Belgie. In de media in Belgie is het bekend gemaakt dat de iphone in Belgie door mobistar zou uitgebracht mogen worden. Ik vraag me dus af of hij nu al dan niet in belgie gaat komen.
groetjes

>>>

Ons antwoord:
Dag Luc,

Eerst en vooral: bedankt voor de lovende woorden voor ons e-zine. Onze medewerkers waarderen dit zeer.

Verder wat de iPhone betreft: die zou inderdaad naar ons land komen, maar nog niet in juli, zoals bijvoorbeeld in Nederland. Inderdaad zou Mobistar de uitverkoren partner worden voor de iPhone, maar volgens ons is de kans groot dat men zijn toestel ook bij andere operatoren (Proximus, Base...) kan aansluiten. Daarover is echter nog niets officieel bevestigd.

Met vriendelijke groeten,
Hilde
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~Lezer Pieter reageert op ons artikels over de site HD tracks

<<<<
Hallo Hilde.

Je hebt een nog steeds graag gelezen e-zine, vind ik. Proficiat.
Over HD-Tracks kan ik meedelen dat deze, 'for-the-time-being' niet aan NON-US'rs verkopen.
Er valt dus m.i. weinig te testen.
Ik wacht dus FF af.
*
Groet, Piet(er).

>>>>

~~~~~~~~~~~~~~

En lezer Peter komt terug op ons artikel over de universele printer driver:
<<<
Beste,

Knap die universele print driver van Xerox. Het is nog wel even afwachten welke machines ondersteund worden maar dit kan inderdaad vele problemen oplossen.
Mag ik jullie mededelen dat HP ook al een tijdje een Universal print driver (UDP)heeft voor zijn toestellen, wel enkel voor HP printers.
Meer info en download kan je vinden op volgende link.
http://h20338.www2.hp.com/hpsub/cache/343033-0-0-225-121.html?jumpid=reg_R1002_USEN
Als ik het dan toch heb over HP is het de moeite om even te kijken naar HP web Jet Admin, een beheer programma voor het onderhouden van het HP printerpark.
Een niet te missen programma voor mensen of bedrijven met meerdere printers of multifunctionals van HP.
Meer info en download op volgende link
http://h20000.www2.hp.com/bizsupport/TechSupport/DriverDownload.jsp?pnameOID=13039&locale=en_US&taskId=135&prodTypeId=18972&prodSeriesId=27905

even ter zijde, ik heb niets te maken met HP, dus dit is geen pure reclame, wel enkele knappe programma’s voor wie een HP printerpark te beheren heeft!

met vriendelijke groet,
Peter

>>>





NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.



Afsluiter
Een klopje op je rug is niet ver verwijderd van een trap onder je kont.
- gezegde -