Verschijnt iedere zaterdag
Aantal abonnees: 4,497
(3.922 wekelijkse editie
505 dagelijkse editie)
Deadline van deze editie: 2/12/2004 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
Wikipedia
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 8
nummer 377 van 27/11/2004







Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://xodis2.lvb.net/rssfeeds/netties.php
(met dank aan Luc van Braekel)


Gegroet lezers,

Eerst en vooral een rechtzetting. Verleden week hadden wij gezegd dat u, indien u zich geroepen voelt om de Titanium- en de Platinumversie van de Panda antivirussoftware te testen en er een bespreking over te schrijven, zich moest aanmelden op het mailadres panda_test@pandora.be. Helaas heeft de verstrooidheidsduivel hier toegeslagen: dit adres bestaat namelijk niet. Daarom vragen wij degenen die gereageerd hebben, zich opnieuw aan te melden, ditmaal op het goede adres: testen@netties.be . Met onze excuses.

Een tweede puntje: Jean van Norman Virus Control heeft een leuke actie voor de NeTTies-lezer in voorbereiding. Wat het juist wordt, dat zal u in de komende weken lezen. Wie ondertussen gratis de Norman software wil testen, kan dat nog altijd - even verder vindt u de aanwijzingen hoe u dit doen moet. Wij trekken tussen haakjes nog even de aandacht op het stukje dat Jean schreef over de software en de Bofra-worm, dat u bij de soft/hardware rubriek "Hoe bestaat het" vindt.

En dan nog een derde punt. Wij, de redactie, zijn er trots op dat wij elke week weer een magazine de deur kunnen uitsturen met veel interessante artikels in (al zeggen we het zelf!). En wij vinden dat er eigenlijk meer internauten toegang zouden moeten krijgen tot die artikeltjes. Daarom hebben wij de koppen bijeengestoken en manieren besproken om NeTTies wat meer naambekendheid te geven. En wij dachten aan het opringen van een Webring van NeTTies-lezers. Wie deelneemt aan deze virtuele ring, plaatst op zijn pagina enkele speciale buttons. Die verwijzen niet enkel naar de site van NeTTies, maar ook naar de site van een andere deelnemer aan de ring. Zo geven de NeTTies-lezers ook bekendheid aan elkaars site. Wat denkt u hiervan? Vindt u dit een goed idee, en zou u eraan deelnemen?

Zo, wij kijken uit naar uw reactie en wensen u alvast veel leesplezier met dit nummer. Bij leven en welzijn tot volgende week.

Hilde


Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereikenvia de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




* Gates houdt rekening met slechtzienden
Verleden week heeft de grote baas van Microsoft, Bill Gates, een akkoord afgesloten met een Spaanse vereniging voor blinden. Hij beloofde daarin dat hij software zou maken voor mensen met een visuele handicap.
Daarvoor zal MS samenwerken met de National Association of Blind Spaniards - noem het het Spaanse equivalent van onze Blindenzorg Licht en Liefde, met als doel: ervoor zorgen dat ook de slechtzienden op het internet geraken.
De bedoeling is dat MS zijn software zodanig aanpast dat die beter samenwerkt met spraakherkenningssoftware en braille klavieren, waarmee blinden enerzijds kunnen lezen wat erop het scherm staat, en anderzijds beter kunnen communiceren met wat er op dat scherm staat.
Nog volgens het akkoord zal ONCE, de Spaanse organisatie, ook deel gaan uitmaken van een groep bedrijven die computertoestellen maken voor de blinden, en als een adviseur optreden voor Microsoft.
http://story.news.yahoo.com/news?tmpl=story2&u=/ap/20041120/ap_on_hi_te/blind_software

* Stakende krantenlui geven eigen krant on line uit
Het internet biedt waarlijk oneindig veel mogelijkheden. Een daarvan is sociale actie, bij arbeidsconflicten. Getuige hiervan dit berichtje.
In de VS gingen de journalisten, fotografen en andere medewerkers van de krant The Vindicator in staking. Maar in plaats van de lezer te straffen, door hem zonder nieuws te zetten, straften zij de directie. Het nieuws werd namelijk volledig digitaal ineengestoken, en daarna on line en in papieren print naar de abonnees verstuurd, en dat volledig buiten het traditionele kanaal om van de krant - althans, dat was het plan.
De on line editie kwam er, de papieren editie, dat was een beetje moeilijker blijkbaar - er waren technische moeilijkheden om de krant in de kiosken te bezorgen.
In elk geval is het nogmaals bewezen: het internet heeft veel meer mogelijkheden dan u ooit had kunnenn verdenken. Hopelijk komt er ooit een eind aan de pesterijen van virusschrijvers en malware-makers, zodat we eindelijk met volle teugen van het internet kunnen genieten...
http://us.rd.yahoo.com/dailynews/ap/ap_on_re_us/storytext/SIG=10m1ub4i7/*http://www.vindy.com
http://us.rd.yahoo.com/dailynews/ap/ap_on_re_us/storytext/SIG=1128aeijb/*http://www.valleyvoiceonline.com

* Google verwacht verminderde groei
Google verwacht in de komende maanden minder hard te groeien dan in de afgelopen jaren, dat heeft het bedrijf afgelopen donderdag laten weten. Het bedrijf boekte over het derde kwartaal van dit jaar 15% meer omzet dan in het tweede kwartaal en kwam uit op 805,9 miljoen dollar. Het bedrijf temperde echter de verwachting voor het vierde kwartaal door aan te geven dat het verwacht niet dezelfde lijn door te kunnen zetten in de rest van het jaar.
Als reden daarvoor wordt de groeiende concurrentie aangedragen en dan met name die van Microsoft en Yahoo. Microsoft introduceerde laatst een veelbelovende beta-versie van haar nieuwe zoekmachine. Google wees er ook op dat Microsoft hoogstwaarschijnlijk gebruik zal maken van haar andere software om haar zoekmachine te promoten. Zo heeft Microsoft plannen om de zoekmachine te integreren in nieuwe versies van Windows.
"We verwachten dat Microsoft in toenemende mate gebruik zal maken van haar technische en financiële middelen om met ons te concurreren", aldus Google.
Daarnaast ziet Google groeiende concurrentie in de online-reclame-business van o.a Yahoo. Yahoo heeft sinds kort daarvoor Overture ingelijfd. Het bedrijf dat ook diensten aan Microsoft verleent is een grote speler in de online-reclame.
Ook denkt Google dat Microsoft en Yahoo een grotere aantrekkinskracht hebben vanwege het feit dat beide partijen grote portaalsites hebben waar veel content en diensten worden aangeboden: "Als Microsoft en Yahoo een gelijkwaardige of betere zoekmachine dan wij ontwikkelen of ze maken hem eenvoudiger dan Google dan zal dat zeker merkbaar zijn in ons bedrijfsresultaat" [Dave Lahousse]
http://news.com.com/Google+hints+at+slowing+growth/2100-1024_3-5458277.html?tag=nefd.top

* Ook eBay doet het off line
Verleden week brachten wij al een berichtje dat de on line reisagentschappen tegenwoordig een stapje doen naar de off line wereld. Deze trend blijkt ook bij andere internetbedrijven door te zetten.
Zo konden wij deze week lezen bij Pressetext dat Ebay ook klanten ronselt onder de mensen die niet on line gaan: de veilingsite heeft een kataloog verstuurd aan miljoenen Amerikaanse gezinnen, met daarin 116 van de beste producten uit de veiling.
Ook andere internetbedrijven grijpen terug naar papieren katalogen. Boek- en platenzaak Amazon bijvoorbeeld heeft ook een kataloog laten drukken.
Waarom die on/off line stap? Omdat het verzadigingspunt van de on line klanten bereikt is, en de bedrijven willen blijven groeien. Stilstaan is immers achteruitgaan. Dus wordt er off line naar klanten gezocht.
Bovendien zou een afbeelding op het scherm nooit dezelfde charme (en verleiding) uitstralen als een kwaliteitsfoto op glanzend papier.
Zouden dan ook de porno-sites binnenkort met boekjes uitkomen op glanzend papier? Wij zijn benieuwd!
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=041122039

* Nieuwe computers drijven softwareprijs de hoogte in?
Er worden nieuwe computers uitgedacht die sneller én goedkoper moeten werken, maar het softwaremodel volgt dit niet op. Resultaat: software kan duurder worden voor de gebruiker.
Hoezo? Daarvoor moeten wij eventjes een technische uitleg doen. Er zijn 4 oorzaken, wij nemen er even één van, de rest kan u verder nalezen in dit artikel bij USA Today.
Het is een feit dat nieuwe computers tegenwoordig twee of meer processorkernen hebben, zodat de computer beter taken simultaan (gelijktijdig) kan uitvoeren, zoals muziek in streaming weergeven en tegelijkertijd berekeningen uitvoeren in een spreadsheet.
Maar anderzijds rekenen heel wat softwarebedrijven een prijs aan per individuele gebruiker van een prodcut. Voor hen betekenen twee kernen twee individuele gebruikers - zij negeren het feit dat een computer met twee kernen toch door één persoon gebruikt kan worden.
Het is dus tijd dat de softwarebedrijven afstappen van hun klassieke licenties, en nieuwe, soepelere formules uitwerken, aldus een rapport van Gartner.
http://www.usatoday.com/tech/techinvestor/industry/2004-11-22-pricey-problems_x.htm?POE=TECISVA

* Nu ook advertenties als virus-verspreider
Afgelopen weekend heeft zich wel een merkwaardig feit voorgedaan: advertenties werden gebruikt als vervoermiddel voor een virus.
Het gaat om een bedrijf dat banners plaatst op verschillende sites (het Duitse Falk eSolutions). De server werd gehackt door onbekenden. Gevolg: wanneer een argeloze surfer een van de sites bezocht waar zo'n banner op staat, dan werd het verzoek om de banner door te sturen afgeleid naar een gecompromitteerde site. Die stuurde dan de Bofra worm naar het slachtoffer.
De Britse nieuwssite The Register was een van de sites waarop banners van Falke stonden, en bezoekers van The Register die hun IE browser niet voorzien hadden van de laatste patches, liepen het gevaar besmet te zijn. The Register heeft haar lezers dan ook aangeraden hun machines af te scannen op virussen. "En een alternatieve browser te installeren". Volgens het SANS instituut zouden ook sites in Nederland en Zweden gecompromitteerd zijn, zodat heel wat surfers zonder het te weten bezoek gekregen hebben van de Bofra-worm.
http://www.techweb.com/wire/ebiz/53701292

* Spyware en andere malware: erger dan geacht
Dat spyware en co een grote pest zijn, dat wisten we al. Maar dat het zo'n vaart liep, daar waren we niet op verdacht. Bij een onderzoek, uitgevoerd door Symantec Benelux bij 200 proefpersonen in Nederland en België, zou namelijk 76% van de pc's besmet zijn met spyware en andere malware.
Om de cijfers eventjes op een rij te zetten:
64% is besmet met spyware (die verzamelt informatie over u en stuurt die door)
31% is besmet met een Trojaans paardje (doet hetzelfde, maar de verzamelde informatie is veel vertrouwelijker, zoals toetsaanslagen en banknummers)
30% heeft een dialer op de computer (een code die u probeert te laten bellen naar een duur telefoonnummer)
14% is besmet met wormen en/of virussen.
Wat u kan doen tegen al die parasieten? Voorzichtig zijn, alle patches uitvoeren zodra u er een bericht over leest, een goede firewall in huis halen en anti-virussoftware, plus anti-malware software zoals Ad-Aware, Spybot Search & Destroy, en CW Shredder
Toch erg dat een mens niet meer met een gerust hartje op het internet kan rondsurfen...
http://www.creative-strategies.be/Library/Acrobat-18-9077-1.pdf

* Concurrentie is goed (1): ICQ breidt webmail uit
Iemand moet ons toch eens de regels van de economie uitleggen. Eerst waren er de gratis diensten, die tegen elkaar opboksten om zieltjes te winnen. Het hosten van accounts kostte blijkbaar geen geld en werd als pluspunt beschouwd.
Toen sloeg het tij om. Gratis mailaccounts werden afgebouwd. De opslagruimte per mailbox werd beperkt - wie meer wou, moets betalen.
En toen als bij wonder (gelukkig voor de consument) bleek het ineens toch interessant te zijn om gratis mailruimte aan te bieden. Er kwam Gmail van Google, met zijn gratis webruimte van maar liefst 2 giga. Anderen volgden en breidden hun aanbod uit.
Deze week vervoegde ICQ het rijtje. Wie een ICQ-account heeft kan voortaan gebruik maken van een gratis dienst met 2 giga opslagruimte, een kalender, taakbeheerder, notepad, draadloze toegang, ondersteuning voor zowel POP3 als IMAP (zodat u vanop uw eigen mailprogramma mail kan ophalen, en niet verplicht gebruik moet maken van de webmail).
Gratis is de dienst evenwel niet: $19,99 per jaar. Daarenboven zijn er nog enkele andere diensten waarvan u, mits betaling, gebruik kan maken, zoals het verzenden van e-mail boodschappen naar draadloze diensten die SMS ondersteunen, of video-mails versturen via de webcam.
http://www.pcworld.com/news/article/0,aid,118688,tk,dn112204X,00.asp

* Concurrentie is goed (2): Firefox schudt de anderen wakker
Het was al een hele tijd stil in het wereldje van de browsers, vooral Microsoft bewoog de lippen niet over de IE browser. Zolang de browseroorlog duurde bracht Microsoft keer op keer een nieuwe versie van IE uit, om Netscape het gras voor de voeten weg te maaien. Maar eens de oorlog gewonnen, bleef het akelig stil bij Microsoft.
Het lanceren van de definitieve 1.0 versie van de Firefox browser blijkt toch wat leven in de brouwerij gebracht te hebben. Zo kondigt Microsoft weliswaar geen nieuwe versie van IE aan (die komt er pas bij de volgende versie van het besturingssysteem, code Longhorn, die pas in 2006 uitkomt, maaar Microsoft wil wel enkel mogelijkheden toevoegen aan de browser, door middel van add-ons. Tussen haakjes: de gebruikers van Windows XP hebben wel een vernieuwde browser gekregen als zij het Service Pack 2 geïnstalleerd hebben.
En bij Netscape valt er ook nieuws te rapen. AOL, dat zoals u weet Netscape Communications opgekocht heeft, heeft een preview klaar staan van een nieuwe browser die op Firefox gebaseerd is. Op 30 november zou die uitkomen.
De Firefox downloads blijven ondertussen als zoete broodjes de deur uitgaan, en zitten nu al aan 4,7 miljoen exemplaren.
http://www.pcworld.com/news/article/0,aid,118689,tk,dn112204X,00.asp

* Spelletjes geen kinderspel meer
Er was een tijd dat computerspelletjes voor kinderen waren (dat pa er ook graag mee speelde, dat had u al kunnen raden).
Maar blijkbaar is er een nieuwe generatie 'spelletjes' ontwikkeld die helemaal niets meer met spel en ontspanning te maken hebben.
Het gaat namelijk over complete simulaties waarbij beroepslui een training krijgen in het reageren op situaties.
Zo bijvoorbeeld brandweerlui, die bij HazMat: Hotzone (1) kunnen leren hoe zij moeten reageren op een chemische aanval. En beurslui kunnen met Forex Trader zich de grondbeginselen van de deviezenmarkt eigen maken. (2)
Meer over deze trend in dit artikel bij Yahoo France (3)
http://www.etc.cmu.edu/projects/hazmat
http://www.inusa.com/tour/forex.htm
http://fr.news.yahoo.com/041123/85/45k6e.html

* Lovestory op het internet wordt best-seller
Een liefdesverhaal, dat met stukken en beetjes op een Japans forum gepubliceerd werd, is in boekvorm gegoten. En kwam direct in de lijst met de best-sellers terecht.
"Densha Otoko" (de man in de trein) vertelt een liefdesverhaal en presenteert het alsof het waar gebeurd is. Een jonge Japanner, bezeten van technologie maar wereldvreemd, snelt op een dag een jonge vrouw ter hulp die op de trein lastig gevallen werd door een dronkaard. De man zoekt daarna via een forum raad aan de andere deelnemers van het forum over hoe hij het meisje, Miss Hermes, kan terugvinden.
Het boek is samengesteld uit mails en emoticons naast 'gewone' tekst. Het toont aan hoe belangrijk het internet is voor de huidige generatie Japanners.
Meer over het boek en wat zich bij de Japanse jeugd afspeelt in dit artikel van Yahoo.
http://fr.news.yahoo.com/041123/85/45jak.html

* Apple: schot in de roos met iPod
Toen Apple begon met zijn iPods, was de achterliggende theorie dat de mensen ook een Apple als computer zouden aankopen.
Nu is het zo dat iPods compatibel zijn met Windows pc's, dus eigenlijk is er helemaal geen reden waarom mensen zomaar ineens op Apple zouden overschakelen. En toch, toch: de mensen bij Apple hadden gelijk.
De iPod player heeft zo'n duidelijke uitstraling, dat er inderdaad heel wat mensen Apple-minded worden en voor het eerst een Apple aanschaffen. Bij een (beperkt) onderzoek van 200 iPOd-gebruikers in de VS, bleek dat 6% van hen voor het eerst na hun iPodje ook een Mac aangschafte. En nog eens 7% gaf aan dat hij van plan was binnen de 12 maanden een Mac aan te schaffen.
Slimme strategen, daar bij Apple!
http://www.gadgetopia.com/2004/11/22/IllAdmitIThoughtTheHaloEffectWasBS.html
http://wiredblogs.tripod.com/cultofmac/index.blog?entry_id=531891

* Spyware: antigif helpt niet
U heeft het eerder deze week kunnen lezen: spyware en malware rukt steeds meer op, meer en meer computers worden besmet.
Dus duikt er ook steeds meer software op die de spyware beweert te bestrijden. Is het uit slordigheid, of uit onmacht, maar volgens een artikel bij eWeek doet de meeste anti-spyware software zijn werk maar half. Nu is het natuurlijk zo dat de spyware-makers voortdurend bezig zijn om nog grotere plagen te bedenken. De anti-software heeft moeilijk om te volgen, zo lijkt het.
Nog volgens het artikel zou de meeste gratis software (Ad-Aware, Spybot Search & Destroy, CWShredder) nog vele beter dan de betalende programma's.
http://www.eweek.com/article2/0,1759,1731474,00.asp?kc=EWYH104039TX1B0000665
http://techdirt.com/articles/20041124/1014214.shtml

* Microsoft-vergelijk: toch enkele vragen
In de VS heeft begin november de Computer & Communications Industry Associaion een anti-trust vergelijk getroffen met Microsoft. Daarbij werd overeengekomen dat Microsoft 19,8 miljoen dollar zou betalen. Maar wat er niet bij verteld werd, was wat met dat geld ging gebeuren.
Wel, nu blijkt dat bijna de helft van dat geld verdwenen is in de zakken van de voorzitter van CCIA, als een beloning voor het bereiken van een regeling met Microsoft.
Wat natuurlijk kan verklaren waarom de organisatie bereid was om over de hele wereld processen stop te zetten die draaiden rond de anti-trust praktijken van Microsoft. Dat degenen die door die praktijken schade geleden hadden, een deel van dat geld kregen, daar zou u nog kunnen inkomen, niet? Maar wanneer de persoon die de regeling bereikte met de helft van dat geld gaat lopen, dan ruikt dat naar afkoping/omkoping. Aldus dit artikel bij TechDirt.
http://www.marketwatch.com/news/story.asp?siteid=mktw&dist=moreover&guid={A27B0861-9790-47A8-AC17-7F1DA53284E9}
http://techdirt.com/articles/20041124/0031236.shtml

* Wat als SMS meer gebruikt zou worden dan het internet?
Het is een feit: jongeren maken erg veel gebruik van SMS. Een recente studie in Spanje toonde aan dat het SMS-gebruik zelfs frequenter is dan dat van het internet.
En terwijl dus sommige kranten nog aan het zoeken zijn naar manieren om geldelijk gewin te halen uit het hele internet-gedoe, zijn er anderen al bezig verder te kijken: wat kan SMS voor hen betekenen?
En dan wordt er weer een andere theorie bijgehaald: het is belangrijker dat nieuws verspreid wordt, dan dat het gelezen wordt. En dus zouden jongeren met sms ingeschakeld kunnen worden om nieuws te verspreiden, aldus dit artikel.
Wat alle sms-fanaten de angst om het hart zou moeten slaan. Want, als wij de reacties van de mediawereld in het verleden als leidraad mogen nemen, dan zal er eerst een periode volgen van groot wantrouwen, of, aan de andere kant van de zwengel van de klok, zulk mis/gebruik van het medium dat het spam begint te worden. Pas dan zal het medium op zijn ware waarde gebruikt worden. (als het al zover komt)
http://www.poynter.org/column.asp?id=31&aid=74792
http://techdirt.com/articles/20041123/1643254.shtml


=> TIP <=

In samenwerking met Norman.nl kunnen de NeTTies lezers gratis de steengoede Norman Virussoftware uittesten tot 1 februari 2005. Alles wat u moet doen is een mailtje sturen naar Jean Loyens < Jean@norman.nl > met als onderwerp "Gratis Norman". U krijgt dan per mail een key om de software te downloaden en te testen.
Meer info over de software op onderstaand adres.
http://www.norman.nl/







Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


* Gates: gedaan met de paswoorden!
Microsoft-baas Bill Gates heeft deze week een bezoekje gebracht aan Kopenhagen, waar hij een toespraak hield op het jaarlijkse IT Forum. Daarin gaf hij zijn visie op de toekomst. En daarin verklaarde hij het paswoord officieel dood. Voortaan worden het smart cards.
Er is steeds meer nood aan beveiliging - denkt u bijvoorbeeld maar aan het fenomeen 'phishing' het stelen van iemands identiteit, dat steeds vaker voorkomt. Maar een paswoord is niet voldoende. Ons geheugen is feilbaar, wij schrijven bijvoorbeeld ons paswoord op op kleine stick-on papiertjes. Wij geven ons paswoord doorin alle vertrouwen aan anderen. Of het wordt ons ontfutseld in een phishing-oplichterij.
Kortom: het paswoord volstaat niet meer om ons te beveiligen. Wat moet er dan in de plaats komen? Volgens Gates: een digitale identiteit die op RFID en biometrie gebaseerd is. Nu is RFID een technologie waarbij gewerkt wordt met slimme etiketjes die een radiosignaal uitzenden. En dan vragen wij ons af: zal het dan toch gaan gebeuren dat wij een chip met radiosignaal in ons lijf ingeplant krijgen?
Leest u meer over de 'I have a dream' van Bill Gates bij Silicon.com
http://software.silicon.com/security/0,39024655,39125946,00.htm

* Nieuwe versie van Kazaa bevat Skype
Deze week bracht Kazaa een nieuwe versie uit van haar ruilsysteem. Nieuw is dat die ook de P2P telefoondienst-via-het-intenret Skype bevat. Die wordt ondertussen al door zo'n 13 miljoen mensen over de hele wereld gebruikt.
In de nieuwe versie zitten ook verbeterde zoekmogelijkheden, en een proeflidmaatschap van de blogdienst TypePad.
http://www.techweb.com/wire/networking/53701249

* Maak van uw huiskamer een multimediacenter
Er was een tijd dat het streamen van audio en tv enkel beperkt was tot de pc. Maar steeds meer mensen willen die multimedia ook in de huiskamer. Gelukkig komen er, aldus dit artikel bij PC World (1), steeds meer toestellen uit die uw huiskamer omtoveren in een digitaal luister- en kijkplezier.
Zo is er de Sonos Digital Music System (2), een pakket dat op ZonePLayers gebaseerd is: audiomodules met geïntegreerde 50W-per-kanaal verstekers. U kan tot 32 ZonePlayers aansluiten, die met de host pc communiceren via een draadloos netwerk.
Het Yamaha MusicCast (3)systeem werkt vanuit een andere optiek, met een 80 giga harde schijf in een centrale controlemodule waar u tot 1000 uren muziek kan opslaan om die over een draadloos netwerk te streamen.
U kan ook de muziek doorsluizen naar uw bestaande stereo-installatie: Creative Sound Blaster Wireless Music (4), Linksys Wireless-B Media Adapter (5) en Netgear Wireless Digital Music Player (6), allen toestellen tussen 120 tot 199 $, helpen u daarbij.
Een volledige bespreking van deze toestellen vindt u bij PC World. AAnbevolen lectuur voor de mediafanaat!
http://www.pcworld.com/news/article/0,aid,118447,tk,dn112204X,00.asp
http://www.sonos.com/products
http://www.yamaha.com/yec/musiccast/idx_specs.htm
http://us.creative.com/products/product.asp?category=119&subcategory=121&product=9192
http://www.linksys.com/products/product.asp?grid=33&scid=36&prid=554
http://www.netgear.com/products/details/MP101.php

* Opera maakt een internet op maat met nieuwe beta
Webbouwers zullen het beamen: het is echt moeilijk om een pagina te maken die er in alle browsers en bij alle schermgrootten goed uitziet. U mag niet vergeten dat er een scherm van 800 x 600 bestaat, 1024 x 768, 1280 x 1024 en nog hoger.
Opera heeft nu een beta-versie uitgebracht van haar browser die mogelijk een oplossing brengt voor dit probleem. Het toverwoord is Extensible Rendering Architecture of ERA. Dat is een combinatie van de technieken die Opera reeds vroeger uitgewerkt had, zoals de SSR/MSR of Small Screen Rendering en Medium Screen Rendering, plus tv-rendering.
Volgens Opera zou het horizontale scrollen volledig geëlimineerd zijn, en het zou ook gemakkelijker zijn om webpagina's af te printen zonder dat er stukken tekst wegvallen.
Nog een gevolg is dat webpagina's nu zonder probleem op eender welk toestel bekeken kunnen worden - een ware mijlpaal in de geschiedenis van de browser.
Wie wel wil weten of het allemaal wel waar is, kan zelf de nieuwe 7.6 preview 3 downloaden om het uit te testen.
http://fileforum.betanews.com/detail/945720329/1
http://www.betanews.com/article/Opera_Resizes_the_Web_in_Beta_Browser/1101324218

* Computers als middel om namaak kunst te bestrijden
Net zoals handschrift-deskundigen kunnen zeggen of iemand een tekst geschreven heeft ja dan neen, worden er nu computers aangewend om de authenticiteit van een kunstwerk te evalueren - zonder dat de échte kunstkenner er ook maar bij te pas komt.
Want het is weer technologie die uitsluitsel moet geven. De artiest wordt namelijk geïdentificeerd aan dehand van de karakteristieke penseel- of potloodhalen. Dat 'paspoort' wordt dan vergeleken met het werk in kwestie.
De methode zal in elk geval slecht nieuws zijn voor de kunstexperts omdat zij veel minder geraadpleegd zullen worden als het gaat over de authenticiteit van een werk...
http://science.slashdot.org/science/04/11/24/0258257.shtml?tid=126&tid=14

=== VERS VAN HET KLAVIER ===

* Norman en de Bofra-worm
Norman Virus Control heeft een ingebouwde "sandbox", een virtuele "speelruimte" voor virussen, wormen etc. Van het moment dat er iets binnenkomt dat aan een voldoende aantal kenmerken voldoet om als 'mogelijk kwaadaardig' te worden bestempeld wordt het bestand uitgevoerd in de virtuele ruimte. Hierdoor kan het virus zich ontplooien als ware het op een echte PC bezig. Terwijl het virus zich in de zandbak amuseert registreert Norman nauwkeurig alle stappen en genereert vervolgens een rapport.

De gebruiker zal een melding krijgen dat de sandbox een kwaadaardige code in quarantaine heeft geplaatst. De gebruiker wordt aangemoedigd het bijgevoegde rapport (een tekstdocument) naar Norman te mailen, zodat wij zeer kort nadien een virusdefinitie kunnen lanceren. Door de sandbox en het rapport hoeven we niet eerst te wachten tot:
- een klant besmet is,
- dit meldt,
- ons een sample opstuurt,
- wij het moeten analyseren
- om dan pas een nieuwe definitie te kunnen lanceren.

De Bofraworm is een voorbeeld van de virussen/wormen van de nieuwere generatie DIE DOOR ONZE SANDBOX ECHTER WERD HERKEND.

Intusen hebben we zelfs al virusdefinities voor de B-vorm van de Bofra, dus zelfs al een variant van het originele die reeds de ronde doet. De Bofra heeft ook andere namen, namelijk Alias: W32/Mydoom.ah@MM, I-Worm/Mydoom.AC, I-Worm.Mydoom.ad, W32.Mydoom.AH@mm, W32/Bofra-B.

Ik wil tot slot in alle bescheidenheid zeggen dat de sandbox wellicht ook wel een keer tekort zal schieten, maar het geeft ons in ieder geval weer voorsprong tov de virusmakers EN tov de concurrentie. Bovendien zijn we op dit moment een nog veel verdergaande nieuwe technologie aan het ontwikkelen waar je te zijner tijd meer over zal horen. Norman mag dan misschien niet de grootste zijn, maar steeds meer bedrijven kiezen eieren voor hun geld en stappen over op de minder bekende naam met de steeds meer groeiende positieve reputatie. [Jean Loyens]


Uw advertentie hier? Groot of klein bedrijf: onze prijzen zijn klein,
de impact van uw boodschap is groot.
Vraag onze tarieven: adverteren@netties.be









Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop


*** Hotmail gaat regionaal: in Frankrijk, VK, Duitsland, Italië, Japan kan men voortaan een @hotmail adres hebben met de landencode.
http://fr.news.yahoo.com/041119/85/45dax.html

*** De Britse elektronicatketen Dixons ziet het somber in voor de VHS-videorecorder: die is namelijk op sterven na dood. (Bron: Dave L)
http://http://www.zdnet.be/news.cfm?id=40688

*** Volgend jaar zullen er in zo'n 38 treinstations in België hotspots geïnstalleerd worden. Gebruik van het netwerk is echter niet gratis: enkel surfen naar de NMBS site en die van Telenet zijn kosteloos. (Bron: Dave L)
http://www.zdnet.be/news.cfm?id=40705

*** De stichters van Google, Sergey Brin en Larry Page, willen het succes van de zoekmachine in geld omzetten: zij gaan 7,2 miljoen aandelen van het bedrijf verkopen. (Bron: Dave L)
http://www.reuters.com/newsArticle.jhtml?type=internetNews&storyID=6873107

*** TDK brengt een speciale beschermlaag aan op dvd, die haar krasbestendig moet maken.
http://www.trends.be/CMArticles/ShowArticle.asp?articleID=37320&sectionID=227

*** Trojaantje voor de Nokia Smartphones opgemerkt: het Skulls trojaantje is vermomd als een download, Extended Theme Manager.
http://www.mobilepipeline.com/showArticle.jhtml?articleID=53701230

*** Binnenkort gaat het eerste volledig digitale platenlabel van start: hier kan u alleen muziek downloaden, geen vinyl kopen.
http://news.designtechnica.com/article5996.html


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


* The Anomoanon - One That Got Away
[Folk] Drie broers, Paul, Ned, en Will. Zij hebben een apart geluid gemaakt. Het doet een beetje denken aan de gloriejaren van Crosby Stills Nash & Young
http://music.download.com/theanomoanon/3600-8971_32-100064478.html?tag=FA_artist

* Belle's Wake - Love Spell
[Folk] - Deze band maakt prachtige intieme songs, met simpele klassieke instrumenten, zoals een accoustische gitaar, en piano. De song die u hier hoort is wel ok, de opnamekwaliteit minder (of is het de stem van de zanger die zich niet kan bewijzen?)
http://music.download.com/belleswake/3600-8974_32-100168518.html?tag=FA_artist

* Rockridge Brothers - Been all around this world
[Folk] Een mengeling van bluegrass en folk deuntjes. Erg draditioneel, u bevindt zich meteen in een heuvellandschap bij het kampvuur, met dames en heren met cowboylaarsjes aan.
http://music.download.com/rockridgebrothers/3600-8980_32-100309686.html?tag=chart_topdls_artist

* Emer Kenny - Parting G
[Folk] Ierse zangeres Emer Kenny heeft het traditionele geluid van de Keltische folk een moderner tintje gegeven, zonder iets prijs te geven van de traditionele charme ervan. Mooi, erg mooi, een aanrader!
http://music.download.com/emerkenny/3600-8978_32-100020275.html?tag=FA_artist

* Nagisa Ni te - Bramble
[Neo Psychedelia]Minimalistische avant-garde Americana, uit Japan. Het klinkt vreemd als genre, maar als muziek klinkt het fantastisch in de oren.
http://music.download.com/nagisanite/3600-8600_32-100377708.html?tag=FA_sm_artist


Netties werkt samen met:



EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
De democratie is die regeringsvorm waaronder je zegt wat je wilt
en doet wat je gezegd wordt.
[Gerald Barry]









De nieuwe oogst


* Boeken
Verleden week hadden we het over het internet als alternatieve 'drukker' voor alle mensen die zelf een boek geschreven hebben, maar geen uitgever vindne.
Wij hebben nog een tip voor u. Ga eens naar Google, en geef als zoekterm "download PDF book" in. U krijgt 13 miljoen links. Beperkt u die zoekactie tot fictionboeken (novels) dan wordt het resultaat beperkt tot 168.000 (2). Met 'fiction' als beperking, krijgt u er 'slechts' 1.350.000 Daar bent u toch wel even mee bezig!
http://www.google.be/search?hl=nl&q=download+PDF+book&meta=
http://www.google.be/search?hl=nl&q=download+PDF+book+novels&meta=
http://www.google.be/search?hl=nl&q=download+PDF+book+fiction&meta=

* De zon
Deze dagen schijnt ze soms helder tegen een helblauwe achtergrond, terwijl we met zijn allen zitten te bibberen van de kou. Maar wat weet u werkelijk van de zon?
Op deze site kan u een 20-minuten durende tour krijgen van dit hemellichaam, met prachtig mooie foto's. De site werd gemaakt door een student astronomie aan het Astronomisch instituut van de universiteit Amsterdam, Michiel Berger. (Bron: Sjeffie)
[Taal: Engels - Nederlands]
http://www.astro.uva.nl/demo/od95/

* Taken
Wanneer u de Task Manager oproept, via Ctrl-Alt-Del, dan krijgt u een lijstje van dingen die openstaan. Maar hoe weet u in 's hemelsnaam wat die dingen zijn die daar vernoemd worden?
Deze site kan helpen. De taken staan alfabetisch geregistreerd.
[Taal: Engels]
http://www.answersthatwork.com/Tasklist_pages/tasklist.htm

* Foto-magie
Dankzij de digitale fotobewerkingsprogramma's kan u voortaan heel wat doen met gewone foto's. Op deze site ziet u enkele erg knappe voorbeelden! (Bron: Lode Vlayen)
http://www.columbia.edu/~rhee/

* Je e-mail adres verbergen
Om spam te vermijden, wordt aangeraden om uw e-mail adres niet op uw website te vermelden. Spammers zenden namelijk speciale robotten (spiders) uit die het internet aflopen op zoek naar e-mail adressen.
Maar hoe kan u uw adres camoefleren? Bij About.com vond Wim een script, waarbij u gewoon het adres moet ingeven, en u krijgt de vereiste code. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://javascript.about.com/library/blemail1.htm

* On line leren
Bij Telenet vindt u verschillende erg handige helpsites, die u uitleg geven over een onderwerp, en tips over hoe het in de praktijk toe te passen. enkele onderwerpen: Wat is Bluetooth? Het ABC van de flatscreen TV. Thuisnetwerken via het stopcontact. Digitale fotografie.
De tips worden uitgelegd aan de hand van filmpjes. Erg leerrijk.
(Opmerking: wij weten niet of de site ook toegankelijk is voor niet-telenet abonnees, vermits de redactie zelf een telenet-account heeft en dus toegang had.)
http://www.telenet.be/nl/portaal/learningzone/thema_technologie.php

* Breedband Forum
Er moet een opbouwende discussie komen over de bestaande breedbandverbindingen, en ook over de toekomstige technieken. Zo vonden enkele internauten, en zij richtten het breedbandforum op.
Providers kunnen er zich profileren tegenover hun potentiele klanten. Gebruikers kunnen er ervaringen uitwisselen, zodat de providers weten wat er bij hun klanten speelt. Een mooi initiatief.
[Taal: Nederlands]
http://www.breedbandforum.com/

* MSN Search: tips voor webmasters
De medewerkers van Microsoft maken tegenwoordig ook gebruik van een blog, een symbool van de nieuwe frisse wind van openheid die er door het bedrijf waait.
Op die blog werden deze week enkele tips gezet voor webmasters, om hen te helpen zodat hun site opgenomen wordt in de nieuwe zoekmachine van Microsoft, MSN Search, die nog in beta zit.
[Taal: Engels]
http://blogs.msdn.com/msnsearch

* Tips over lettergrootte
De goeroe van de 'usability' - de gebruiksvriendelijkheid - van websites, Jakob Nielsen, heeft een stukje geschreven over de grootte van de lettertypes, en hoe die drempelverlagend kunnen werken.
Hierbij voegen we toe dat de nieuwe Firefox browser een heel handige mogelijkheid heeft, waarbij u, als gebruiker, kan bepalen dat het lettertype van de pagina die u bezoekt nooit kleiner mag zijn dan een bepaalde lettergrootte, zeg bijvoorbeeld 10 punt. Zo zet u de websites die met ongelooflijk kleine lettertjes werken een hak!
Bij Firefox kan u, als gebruiker, ook de lettergrootte vergroten of verkleinen, zelfs al heeft de webontwerper bepaald dat het lettertype vast moet zijn. Leeest u andere tips van Nielsen over lettergrootte in dit artikel. Aanbevolen lektuur voor webmasters!
[Taal: Engels]
http://www.useit.com/alertbox/20020819.html

* Gratis videokaartje
Om iemand uw wensen over te brengen, kan u natuurlijk een kaartje sturen, maar het is natuurlijke veel leuker wanneer u een videoboodschap opneemt. Dat is veel persoonlijker.
Het versturen van die boodschap is echter niet zo simpel. Een video als bijlage versturen met de mail pakt heel wat bandbreedte. Bovendien geberut het vaak dat u de boodschap opneemt met uw player, maar dat de bestemmeling niet over die player beschikt.
Daarom is het handig wat de site Easycardz nu aanbiedt: de boodschap (max. 15 seconden) wordt niet per mail verstuurd, maar op een website bewaard waarop de bestemmeling, na het ontvangen van de verwitting per mail, kan inloggen. (Bron: Wim W)
http://www.easycardz.com/nl/

* Google doet het plaatselijk in Nederland
Google Local is een dienst per land, een soort Gouden Gids. In het Nederlands is de dienst als beschikbaar, maar de zoekfunctie werkt nog niet. Een Franse, Duitse, Spaanse en Italiaanse versie zijn ook onderweg.
Nieuwsgierig als wij waren, gingen wij even kijken of er ook aal een Belgische versie bestaat. De extensie 'be' voerde ons echter naar iets dat, naar het schrift te oordelen, ergens in Oost-Europa moet liggen. (Bron: Wim W)
[Taal: engels]
http://local.google.com/lochp?hl=nl
http://local.google.com/lochp?hl=be

* iPodLounge
Een 'place to hang out' voor alle iPod eigenaars: het is een niet-officiële gids van de iPod, en bevat heel veel software downloads voor alle OS.
Leuk vonden wij ook de speciale designer omhulsels voor de iPods, waarmee u waarlijk een eigen gezicht geeft aan uw iPodje. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.ipodlounge.com/

* Vrijdag animatiedag : Macho man (wmv movie)
Eén of andere macho ziet drie leuke dames op een balkon aan de overkant en wil even het beste van zichzelf geven en laat zijn imponerende danskunsten zien op wat opzwepende muziek tot ... ja dat ziet u zelf wel ;-)
(taal : -) [Filover]
http://www.warfalcons.net/download/macho_man.wmv

* Vrijdag animatiedag : Auto-doolhof (game)
Doe uw gordel om, start de wagen en rij gewoon naar de uitgang. U kiest een richting door op een splitsing een pijltje aan te klikken. Het lijkt eenvoudiger dan het is. Goede chauffeurs zijn in 20 klikken buiten ... Bent u een goede chauffeur ? O ja, zowel bij het binnen- als bij het buitenrijden krijgt u een mooie tekst, maar wat die betekent is niet heel duidelijk ;-) Maar dat belet niet om het spel te spelen.
(taal : Russisch ?) [Filover]
http://www.ally.com.ru/mmedia-genser-3.htm

* Vrijdag animatiedag: Nostalgie, o nostalgie...
Het waren simpele spelletjes, maar o zo verslavend. Het begon met Pong, dan was er Tetris, en Pacman, en DOnkey Kong, en Breakout... En vergeten we niet Space Invaders!
Wie al deze spelletjes nog eens wil spelen, moet bij deze site langs. U kan on line spelen (als u Shockwave of Java aan boord heeft) of de spelletjes downloaden en onder DOS of Windows spelen.
[Taal: Engels]
http://www.tripletsandus.com/80s/80s_games/arcade.htm

=== VERS VAN HET KLAVIER===

* Astma
Astma is een ziekte die wordt gekenmerkt door een uitzonderlijke hypergevoeligheid van de luchtwegen, de zgn. ‘hyperreactiviteit’. De oorzaak hiervan is een chronische ontsteking van de luchtwegen. De wetenschap is intussen zodanig geëvolueerd dat de ziekte draaglijker geworden is en de medicatie wordt ook beter verdragen. Op deze site werd allerlei nuttige informatie verzameld.
(taal : Nederlands, Frans) [Filover]
http://www.mijnastma.be/

* Bekende personen op het net – Hun officiële sites
(een greep uit recente toevoegingen op http://home.tiscali.be/filover/) [Filover]

- Ashlee Simpson
Is het zusje van Jessica Simpson, is nog niet zo beroemd maar dat kan snel veranderen. Bracht onlangs een singel uit en heeft haar eigen TV-show op MTV.
http://www.ashleesimpsonmusic.com/

- Youssou N'Dour
Eén van Afrika's meest bekende artiesten. Verzorgde ooit de percussie van het album Graceland van Paul Simon.
http://www.youssou.com/

- Bruce Hornsby
Deze Amerikaanse zanger won reeds 3 Grammy's en kennen we o.a. van "The way it is".
http://www.brucehornsby.com

- Carly Simon
Deze in 1945 geboren zangeres was ooit gehuwd met zanger James Taylor en kennen we o.a. van haar hit uit de jaren 70 "You're so vain".
http://www.carlysimon.com/

- Morgan en Paul Hamm
Deze tweeling behaalde goede resultaten op de laatste Olympische Spelen in het turnen. Paul behaalde zelfs goud in de Allround-competitie.
http://www.hammtwins.com/


Uw advertentie hier? Het kan! Vraag onze tarieven
adverteren@netties.be



Bij de collega's


*** Algemeen Dagblad
- Aldi bindt strijd aan met iPod
- Geen gedragscode voor camphones
- Spel Killzone al illegaal op internet
- Eerste Nederlandse iPod-feestuitverkocht
- Maak je eigen stamboom
http://www.ad.nl/internetenpc/index.html

*** Digitale Revolutie
- AbiWord, gratis alternatief voor MS Word
- Televisie kijken vanuit het bad
- Online backuppen, ook voor bedrijven
- Half-Life 2. Het beste spel van 2004?
- Gezocht: gamereviewers
http://digitaal.fan.tv/

*** Nu Wij Weer!
- Effe Zappen!
Met Sinterklaas, de kerst en de winter voor de deur is het een goed moment voor reflectie. Reflectie op het televisiescherm wel te verstaan. Weet wanneer je kunt zappen en wanneer je de afstandsbediening met rust kunt laten.
- Engelen uit het Oosten
Hoe ontstaat een revolutie? Een kijkje op microniveau, in de straten van Kiev.
- Cocktail 'n Crap
De MTV Europe Awards in Rome bijwonen. Is dat niet supercool?
- Fotototfoto NU WIJ WEER!
Een ketting die vier jaar lang is, maar toch in tien minuten bekeken kan worden.
- Doorbraak
'We breken door de muren
van het eeuwige, we huren
een appartement in het voorlopige...'
- Het gaat mij om echte betrokkenheid
‘Het gaat mij om echte betrokkenheid’. Foppe de Haan geïnterviewd door Marc Broere
- Heftig, bezeten en van een wonderbaarlijke schoonheid
John Balance is niet meer. Ter nagedachtenis luistert Leendert Douma naar drie cd’s met een urenlang ongemonteerd interview. Daar valt wel een necrologie uit te destilleren.
http://www.nuwijweer.nl

*** Webfactor
- Mikken, klikken en schieten
- Virusmaker wil aandacht van popster
- Nieuwe bijbelvertaling op het net
- Marktaandeel Internet Explorer zakt verder weg
- Braziliaans bedrijf maakt 'gratis' Windows-versie
http://www.webfactor.be

*** Internet Addict
- PC World: Microsoft bereid om gratis bepaalde piraatkopieën van Windows XP te vervangen
- Inside Internet: Infobel, koning van de telefoongids in België
- Network & Telecom: Citrix koopt Net6 over, specialist van beveiligde virtuele privé-netwerken
- Mac Addict: iPod photo tegen het licht gehouden
http://www.internetaddict.be

*** Internetjournalistiek
Geen nieuwe artikels
http://www.internetjournalistiek.be

*** Speedzone
- Humoro: Call on me Parodie door US Navy
- Film & TV: De trailer van 0605
- Film & TV: Bridget Jones is terug
- Games: Vliegen met een helikopter
- Film & TV: Vreemdelingen
http://www.speedzone.be

*** Elektro.be
- Pacard Bell: Betaalbare lichte notebook
- Lacie: Mobile hard drive
- Sony Ericsson T290: betaalbare gsm-telefoon zonder franjes
- Rio Carbon: hard disk speler gaat concurrentie aan met iPod Mini
http://www.elektro.be



Wikipedia

Wikipedia is een gemeenschapsproject met als doel een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gebruiken om informatie te zoeken of toe te voegen. U kunt eenvoudig zelf artikelen schrijven, corrigeren of aanvullen. Aanmelden is hiervoor niet nodig, u kunt door op een van de onderstaande pagina's op "Pagina bewerken" te klikken meteen aan de slag.

Deze week zijn onder meer nieuwe artikelen verschenen over:

- Nederlands socialistisch politicus -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Piet_Burggraaf
- Frans schaker -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Etienne_Bacrot
- Italiaans astronoom -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Giuseppe_Piazzi
- Begrip binnen het multiprogrammeren -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Communicatie-kanalen
- Amerikaans acteur, bekend van het A-Team -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Mr._T.
- Abdul-Jabbar van de Ven -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Abdul-Jabbar_van_de_Ven
- Prestatie die men moet voldoen om andermans schade te vergoeden -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Schadevergoeding

Daarnaast zijn onder andere de volgende bijdragen actueel:

- Verkiezingen in Oekraïne -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Verkiezingen_in_Oekra%EFne_%282004%29
- Wim Rigter overleden -
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wim_Rigter

Verdere bijzonderheden op de Nederlandstalige wikipedia:

- Op 27 november vindt in Rotterdam een symposium plaats van Wikipedia: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Symposium/Najaar_2004

De vorige bijdragen van Wikipedia aan NeTTieS zijn hier te vinden: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wekelijkse_bijdrage_in_NeTTieS



De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


* Tip Firefox 6: de geschiedenis
Waar stond nog dat artikel dat ik een paar dagen geleden gelezen heb? Zoek het maar eens op in de geschiedenis van uw browser... als die niet goed doorzoekbaar is, dan bent u wel eventjes bezig.
Aan dit euvel lijdt Firefox helemaal niet: er zijn verschillende zoekfuncties aanwezig.
Eerst en vooral: de geschiedenis bereikt u via de toetscombinatie Ctrl-H. De geschiedenis is opgedeeld per dag, maar u kan ook een klassering oproepen per site, per datum, per datum én site, per Most Visited (het vaakst bezocht) en Last Visited (het laatste bezocht).
De lijst kan u doorzoeken door in het zoekvakje een sleutelwoord in te tikken.

* Tip Firefox 7: de download manager
Nog iets handig is de download manager. Die vindt u via Tools / Downloads. U vindt daar niet alleen de spullen die u nu aan het downloaden bent, maar ook hetgeen u vroeger gedownload hebt. Gedaan dus met: "waar heb ik dat bestand nu toch gestopt?"
Tijdens de download zal u de volgende meldingen zien: de naam van het bestand, de voortgang, hoeveel er gedownload is en wat de totale grootte is van het te downloaden bestand; hoe lang het nog gaat duren. Bovendien is er een knop om de download te pauseren, en later te hernemen.
Per bestand heeft u de optie op het bestand te openen, of te verwijderen (remove). Klikt u op open, dan wordt het bestand (bijvoorbeeld een muziekbestand) geopend in het programma dat hiermee geassocieerd is (een MP3 payer bijvoorbeeld). Is het een uitvoerbaar bestand, dan zal het programma geïnstalleerd worden.
Met de knop Clean Up houdt u grote kuis en gooit u alle gedownloade bestanden de prullenmand in.
Onderaan vindt u nog een handige optie: All files downloaded to: (plus de naam van de huidige locatie). Klik op het ikoontje van de folder, of de naam, opent dit bestand in explorer (of een andere systeembeheerder).

* Tip Firefox 8: afdrukken
Ook bij het afdrukken van pagina's biedt Firefox u extra opties. Via File / Page setup krijgt u toegang tot die opties.
Op het tabblaadje Format & Options bepaalt u de afdrukrichting (staand = portrait, liggend = landscape). Vooral de mogelijkheid om de pagina aan te passen in de breedte bevalt ons: bij sommige pagina's, die iets te breed zijn voor uw blad papier, valt immers een heel deel tekst aan de rechterpagina af!
De optie om ook de achtergrond af te drukken laat u best uitgevinkt; zoniet wordt ook de achtergrondkleur afgedrukt. Een pagina die op uw scherm een gele achtergrond heeft, wordt ook op uw papier afgedrukt op een gele achtergrond. Dit kost u heel wat aan inkt!
Via het tabblaadje Header & Footer bepaalt welke titels er komen op de pagina, en welke marges er in acht genomen moeten worden. U bepaalt ook in welke volgorde de titels geplaatst worden op het blad.
Controleer of de instellingen u bevallen via Print Preview. U zal nu bemerken dat de afdrukopties ook in dit scherm bereikbaar zijn.

* Tip Firefox 9 - bookmarks
Klikt u op de knop Bookmarks, dan krijgt u verschillende opties:
- Add to bookmarks
Dit voegt de actieve pagina toe aan uw bookmarks. Nu verschijnt een dialoogvenster. Geef de pagina een naam die voor u duidelijk is, of accepteer de naam die reeds afgedrukt staat. Kies dan in welke folder de bookmark geklasseerd moet worden. U heeft verschillende opties:
a. onder de gewone bookmarks
b. onder een van de speciale folders (zie onder)
U kan ook àlle sites die u op dat moment bezoekt opslaan onder één bookmark.
- Manage bookmarks voor het beheer van de bookmarks (dit onderwerp wordt in een volgende tip behandeld)
- Bookmarks Toolbar Folder (folder): om te surfen naar de sites die in de toolbar staan
- Mozilla Firefox & Mozilla Information (folder): om te surfen naar enkele sites die de makers van Mozilla in deze folder gestopt hebben, en waar u bijvoorbeeld kan zoeken naar updates
- Quick Searches (folder): om te surfen naar enkele zoekmachines
- Imported IE Favourites (folder): indien u de favorieten uit IE naar Firefox geëxporteerd heeft.
- Your Bookmarks (url's): de adressen die u gebookmarkt heeft sinds de installatie van Firefox. U kan die adressen ook in de andere folders stoppen, zo u wil.
Met uitzondering van Your Bookmarks zijn de zes laatste items dus folders in uw bookmarks. U kan ze dan ook gewoon bewerken zoals de andere folders, adressen toevoegen, enz.

* Tip Firefox 10: beheer van uw bookmarks (deel 1)
Bent u ook een van die sloddervossen die een eindeloze lijst hebben met bookmarks, een lijst die zo lang is dat zij er niets meer in terugvinden? Gedaan met die sloddervosserij! Trek eens een uurtje tijd uit en organiseer uw bookmarks. Nu u een goede browser hebt, loont het klasseren van uw favoriete adressen zeker en vast de moeite.
Klik op Bookmarks / Manage bookmarks.
Dit opent een volkomen nieuw venster, met vele mogelijkheden.
Wij overlopen even de knoppen:
New Bookmark: Om een bookmark aan te maken die op dat moment niet geopend is in uw browser, en waarvan u het adres dus moet intikken in Location. Maak er ineens de goede gewoonte van om ook Keyword en Description in te vullen.
New Folder: Om een nieuwe folder aan te maken. De mogelijkheden zijn onbeperkt: Tutorials, Familie, Vrienden, Leren, muziek, films... U maakt zelf een klassement, u doet wat u wil, zolang u maar foldertjes aanmaakt!
New Separator: Om een afscheidingslijn te plaatsen vlak boven de bookmark die op dat moment geselecteerd is in het vak rechts onder.
Move: Om een geselecteerde bookmark naar een andere folder over te zetten
Properties: om de eigenschappen van de geselecteerde bookmark te bekijken en/of wijzigen
Rename: om de geselecteerde bookmark een andere naam te geven
Delete: om de geseelcteerde bookmark te wissen.


Deze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met Digiweetjes



En Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.xs4all.nl/~sjeef/Nederlands/Projecten.html







Van alles halen, (bijna) niets betalen...



* Gradient Thief
Windows - 1,5 MB - freeware
Aflopende kleuren zijn erg mooi. Met dit progje "steelt" u de kleuren van een afbeelding, en maakt u zelf een eigen aflopende variant ervan.
http://www.kerlinsoftworks.com/products/gthief/gthief.html

* Audacity
Windows - 2,31 MB - freeware
Een open-source audio editor, die heel wat populaire audiobestanden ondersteunt.
http://www.download.com/3000-2170-10058117.html

* Workrave
WIndows / Linux - freeware (open source)
Al wie heel veel computert, loopt de kans om last te krijgen van RSI: Repetitive Strain Injury. Dit progje herinnert u eraan om op tijd een pauze te nemen. (Bron: lezer Johan)
http://www.workrave.org/welcome/index.php

* CW Shredder
Windows - 128k - freeware
De redactie ziet regelmatig in de bezoekerstatistieke na welke de zoekwoorden zijn die opgezocht worden op de site. Blijkbaar is er nog altijd veel vraag naar speciale verwijderaars van spyware. Een van de hardnekkigste spywares is 'Cool Web Search', die erg veel schade kan veroorzaken op uw pc.
De spyware is zo hardnekkig dat zelfs ervaren programma's als Ad-Aware en Spybot Search & Destroy niet opgewassen zijn tegen deze pest. Enkel CW Shredder slaagt daarin.
Bij de site van het AntiSpywareOffensief vindt u informatie over spyware en hoe ervanaf te geraken (2) (Bron: Wim W)
http://www.pcworld.com/downloads/file_description/0,fid,23551,tk,hsx,00.asp
http://www.antispywareoffensief.nl/

* Maak zelf uw eigen toolbar
Uw eigen toolbar, net als Google? Dat kan. Die toolbar bevat dan uw eigen logo en links naar uw website.
NeTTies-medewerker en tipgever Wim heeft er al eentje in beta-versie uitgewerkt!
http://www.effectivebrand.com/
http://www.effectivebrand.com/landingpage.aspx/CT6546

* Switch Sound Converter
Windows - freeware
Een audio-converter die alle bestandsautomaten in beide richtingen aankan. "Geweldig", om het met Eddy Wally te zeggen. [Wim W]
http://www.nch.com.au/switch/

* Firefox toolbar
Windows - Firefox browser - gratis
Het kon niet uitblijven: Firefox heeft nu ook zijn toolbar. (Bron: Wim W)
http://www.firefoxtoolbar.com/

* Folder Lock 5.0
Windows - 1,8 MB - demo
Met dit progje kan u mappen en bestanden op uw pc afsluiten, verbergen, versleutelen. Niet alleen op uw harde schijf, maar ook op USB sticks, CD-RW flopppies, enz.
http://www.vnunet.com/downloads/1158023


* Vrijdag Macdag: Doublet Scan
Mac OS X 10.2 - 2,34 MB - freeware
Zoals de naam doet vermoeden, scant dit progje uw harde schijf af naar duplicaatbestanden.
http://www.download.com/3000-2238_4-10031174.html

* EarthBrowser
Mac OS X - 3,9 MB - shareware
Een simulatie van de aarde; de globe is driedimensionaal en bevat real-time weerberichten, met een voorspelling voor 7 dagen vooruit. ER zitten ook links bij naar webcams, vulkanen, enz. U kan het progje ook als screensaver zetten.
http://www.download.com/3000-2260_4-10196950.html

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.



Het laatste woord....


Lezer Marc corrigeert:
<<<
Hi,

tijdens het lezen van de recentste Netties, kwam ik volgend foutje tegen.....

"...* 400 giga harde schijf
MP3's en volledige films zijn enorm populair, maar slokops als het op computerruimte op uw harde schijf aankomt. Goed voor de fabrikanten van harde schijven dus, want die zagen de vraag naar steeds grotere schijven de hoogte in gaan.
Deze week heeft Seagate, een bedrijf dat al jaren bekend staat voor haar harde schijven, aangekondigd dat er een schijf onderweg is van maar liefst 400 giga. Wie wat cijfertjes wil: 10.000 RPM (rounds per minute), een zoektijd van 8 ms. Prijs: $339.
Wat u moet doen met zo'n grote harde schijf? Films opslaan natuurlijk (liefst legaal hoor!) - u zou er zo'n 100 dvd's op kunnen rippen - pardon: backuppen.
Maar wie de commentaren leest bij Geek.com, zal bemerken dat de lezers die 600 giga nog te weinig vinden - op weg naar de 1 TB heet het daar (1 terrabyte dus!)
http://www.geek.com/news/geeknews/2004Nov/bch20041118027900.htm ..."

Het begrip "rounds per minute" heeft betrekking tot vuurwapens en wordt gebruikt om het (theoretisch) aantal afgevuurde kogels per minuut weer te geven. Volgens mij moet hier staan "rotations per minute".

Ik was al aan het denken dat jullie buiten pc materiaal ook wapens beginnen te testen ;-) maar ik denk dat dit niet van toepassing is

Mvg,

Marc
>>>
Bedankt, Marc!
~~~~~~~~

Lezer Hans Visser waarschuwt ons dat het progje XP-Antispy.de dat wij verleden week vermeld hebben, malware is, althans volgens de Ad-Aware die op zijn pc staat. Weest u dus voorzichtig met dit progje!
Bedankt, Hans, voor de waarschuwing.




NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinatoren:
Jean-Luc Bostyn
Tel 056/53.25.31 - 0473/52.00.73
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre, Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Danny Zeegers
Wim Wilyn
Hilde Van Gool
  • - "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
  • - Te allen tijde kun je het abonnement ook weer stopzetten. Eveneens via de site of per e-mail.
  • - Jouw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
  • - "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
  • - "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
  • - Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
  • - "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
  • - "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
  • - De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.



Webmaster: Rogier P. Bakx
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans

Abonnementen: Suzy Schokelé
Logistiek: Paul Liekens

Dagelijkse nieuws-update op onze site:
http://www.netties.be/nieuws.htm


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn
en wordt gehost bij Codras Webhosting

Voor de verzending van onze nieuwsbrief maken wij dankbaar gebruik van een script dat ons ter beschikking gesteld werd door de makers van
Belgische Lotto



De nieuwsbrief in tekstversie wordt verzonden
dankzij de diensten van Hotjobs

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.



Afsluiter
Je moet het Rijk nooit op zijn woorden
maar alleen op zijn begroting geloven
[Jan de Koning]